Miért kell a legtöbb WordPress-alapú oldal karbantartásához szakember?

Ha azt akarod, hogy a WordPress-alapú oldalad mindig stabilan és problémamentesen működjön, akkor folyamatos karbantartásra van szüksége. Ami csak alapszinten jelenti azt, hogy elegendő időnként belépni a vezérlőpultba és telepíteni a frissítéseket.  Bár utóbbi egyszerűnek tűnik első pillantásra – és adja a WordPress egyik vonzerejét -, nem feltétlenül az.

Az kétségtelen, hogy a WordPress sokat fejlődött az idők során, és mára elég felhasználó-baráttá, intuitívvá vált a használata. Akadnak azonban olyan forgatókönyvek, amikor kénytelen lesz a WordPress-alapú weboldal tulajdonosa egy szakértőt megbízni az állandó karbantartással. Mikor és miért?

Egy folyamatosan változó CMS

Elég csak az elmúlt két-három évre gondolni, hogy lássuk, milyen jelentős mértékben változott meg a WordPress adminfelülete. Az elviekben jobban használhatónak gondolt Gutenberg-blokkszerkesztő – és annak minden hatása a rendszerre – nem feltétlenül tette egyszerűbbé a WordPress oldalak kezelését. És ez csak egy olyan dolog, ami változott az elmúlt években.

A weboldalak karbantartásához tartozik az is, hogy a régebbi témák és bővítmények működőképesek maradjanak. Sokszor egy-egy ilyen bővítmény meghatározó jelentőségű a weboldal számára, így folyamatosan figyelni kell, hogy nem ütközik-e a mindig változó blogmotorral.

Sokszor szükség lehet még akár a kód változtatására is, például egy szkript módosítására, hogy az összhangban legyen a jQuery könyvtár legújabb verziójával. Ugyanígy a témasablonok és az egyéni bővítmények is figyelmet, módosításokat igényelnek, hogy mindig kompatibilisek legyenek a PHP legújabb verziójával.

Ráadásul ott van a legújabb fejlesztések alkalmazása is, így például a blokktémáké, vagy az egyéni szerkesztőblokkok felépítése, esetleg a jpg képek konvertálása az újabb formátumba, a WebP-be.

A lényeg, hogy a WordPress állandó változásban van, a weboldalnak ehhez igazodnia kell, amihez sokszor szükség lesz egy hozzáértő emberre, aki átlátja, hogy egyes módosítások miről szólnak, és milyen következményei lehetnek.

A frissítések alkalmazásával nincs letudva egy frissítés

A WordPressben nem tűnik túl nagy feladatnak végrehajtani egy frissítést, hiszen csak rá kell kattintani a lehetőséget felkínáló gombra, és máris zajlik a folyamat. Ugyanakkor vannak olyan esetek, amikor szükség lehet némi szakértői beavatkozásra. Ezeket az eseteket egy laikus weboldaltulajdonos nem fogja tudni kezelni, illetve sokszor észre sem veszi, hogy gond van.

A WooCommerce esetében például ismert, hogy bizonyos frissítések esetén szükség van egy adatbázis-frissítésre is. Ráadásul néha egy plugin is jelentős mértékben megváltozik, esetleg valamilyen speciális funkció kikerül belőle. Így szükség van valakire, aki megoldja a helyzetet.

Az is előfordul olykor, hogy egy frissítés összeakad az oldal beállításaival. Lehet ez egy SEO pluginnak a legújabb kiadása, mely mondjuk nem hajlandó együttműködni azzal a PHP-verzióval, melyet a weboldalad használ. De lehet ez egy képgaléria plugin is, mely csak a WP legújabb verziója alatt hajlandó működni.

De az sem feltétlenül nyilvánvaló minden weboldaltulajdonos számára, ha valami probléma merül fel az oldallal a frissítések és az összeakadó elemek miatt. A hibaüzenetekre nem figyel fel, vagy nem is igazán érti, hogy miről van szó. Ezért lehet jó döntés, ha egy szakember először megvizsgálja, aztán tesztel minden frissítést, mielőtt élesben alkalmazza a weboldalon. Ez egyébként régóta bevett gyakorlat a WordPress-fejlesztők esetében. És ez jelentheti a különbséget egy hibákkal küszködő és egy olajozottan működő weboldal között.

A WordPress témák és pluginek ütközése nem könnyen kezelhető dolog

Ha egy weboldalon már hibák jelennek meg, azok megoldása sokszor meglehetősen nehéz. A WordPress alapú oldalaknál pedig rendkívül bonyolultakká is válhat a helyzet. Túl sok a változó, hiszen ott a WordPress, az aktív témák, a különféle pluginek, melyek mindegyikének kulcsszerepe van abban, hogy miként jelenik meg és miként működik az oldal. Ha valami tönkremegy, akkor már kinyomozni is elég nehéz, hogy mi a probléma oka, nemhogy megoldani.

A folyamathoz szükség lehet pluginek működésének felfüggesztésére, alapértelmezett témára váltásra és a böngészőkonzolon keresztül hibák kutatására. Ehhez idő és szakértelem kell. Persze felveheted a kapcsolatot a témák és a pluginek készítőjével, azonban kérdés, hogy ők mennyire kommunikatívak, milyen gyorsan reagálnak, ráadásul szükség lehet némi technikai tudásra a válasz megértéséhez és alkalmazásához.

A lényeg tehát itt az, hogy mivel sokszor a weboldaltól függ, hogy működik-e egy cég, jönnek-e a megrendelések, ezért rendkívül fontos, hogy a weboldal hibátlanul működjön és mindig frissítve legyen a mögötte lévő CMS és annak elemei.

Lehet, hogy ma már a WordPress frissítése egyszerűen kivitelezhetőnek tűnik, de ez csak a legegyszerűbb weboldalak esetében érvényes, összetettebb weboldalaknál problémák merülhetnek fel. A helyzet az, hogy egy weboldal megfelelő működtetése nem olyan egyszerű, illetve egy weboldaltulajdonosnak nem is feltétlenül megy.

 

Címkék:

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Széchenyi 2020