Windows újratelepítés kezdőknek: ha újjá akarod varázsolni a gépedet

Laptop billentyűzet

A Windows változik, így a 10-es verzióval még egyszerűbbé vált a Windows újratelepítése. A folyamat nagyon hasonlít ahhoz, amikor egy androidos okostelefonnál használhatjuk a gyári adatok visszaállítás funkciót, ami gyakorlatilag újratelepíti az operációs rendszert. Vagyis, ha gond van a gépeddel, akkor ahelyett, hogy újat vennél, próbáld ki ezt a módszert!

Sok-sok évvel ezelőtt a Windows 98 vagy akár az XP korszakában meglehetősen nehézkes volt még a Windows újratelepítése. Kellettek hozzá a telepítő CD-k (amihez a BIOS-ban engedélyezni kellett a CD-ről bootolást), formázni kellett a rendszerpartíciót, hogy ne maradjanak rajta az esetleg zavart okozó fájlok, amikor már fent volt a rendszer a CD-ről, akkor jöhettek a rendszerfrissítések, a Service Packok, majd a szoftverek újratelepítése és újrabeállítása.

Vagyis volt vele munka bőven. Márpedig, aki nem szerette az egyre jobban belassuló, fagyogató, akadozó gépét, az fél-egy évenként nekifutott ennek a folyamatnak. A 10-es verziónál azonban a Windows újratelepítés lényegesen egyszerűbb. És erre a lépésre sajnos még mindig szükség van olykor, ha probléma adódik a számítógéppel, ahogy mobiltelefonoknál is időnként rákényszerülünk. A Windows újratelepítése ugyanis általában megoldja a problémákat, megszünteti az akadozásokat, a szoftverek időnkénti összeomlását. Vagyis, ha Neked is vannak ilyen gondjaid, akkor érdemes lenne lépned. Ráadásul olyannak fog tűnni a géped – legalábbis egy darabig -, mintha új lenne, gyorsabb, kellemesebb lesz a használata.

A Windows újratelepítése előtt

Amit előre el kell döntened, hogy Windows 10 újratelepítése során megtartod-e a fájljaidat vagy sem. Ha nem tartod meg őket, akkor előre gondoskodnod kell arról, hogy a fontos fájljaidat a megfelelő helyen eltárold. Ha a törlést választod, akkor a Windows az újratelepítés során mindent eltüntet, mint annak idején a rendszerpartíció formázásakor. Ugyanakkor választhatod azt a megoldást is, hogy a fájlokat megtartod. Ez nem annyira tiszta megoldás, de legalább nincs vele munka.

Persze az újratelepítés folyamatába mindig becsúszhat valami hiba, így a legfontosabb dolgokat azért nem árt máshol is tárolni. De ez egyébként is javasolt, mert a számítógépek sajnos nem örökéletűek. A különböző felhőszolgáltatásokat (Google Drive, Dropbox, Onedrive, stb.) nyilván senkinek nem kell bemutatni, de ha nagyobb fájlok is akadnak a merevlemezen, akkor azok kerüljenek egy külső eszközre.

A másik dolog, amivel jó tisztában lenni, hogy a nem Windows appból származó szoftvereket nem fogja automatikusan újratelepíteni a Windows. Akkor sem, ha megtartod a személyes fájljaidat. Ugyanakkor készít majd róluk egy listát, ami az asztalon fog megjelenni egy dokumentumban, úgyhogy legalább tudod, miket használtál korábban. Ezeket újratelepíteni és újra beállítani ugyan nem egyszerű, viszont szükséges ahhoz, hogy ne jelenjenek meg a korábbi problémák az újratelepített rendszer esetében.

Az újratelepítés folyamata

Ehhez a Start menüben a “Gépházra” (kis fogaskerék) kell kattintani, majd a felbukkanó oldalon az utolsó menüpontra, ami a “Frissítés és biztonság” címkét viseli. Ha erre rákattintasz, akkor a felbukkanó oldalon a bal oldali menüben tűnik fel a “Helyreállítás” menüpont. Ha erre is rákattintasz, akkor mindjárt találkozol is a jobb oldalon legfelül a “Gép alaphelyzetbe állítása” lehetőséggel. Ha erre klikkelsz, akkor elindítod a Windows újratelepítés folyamatát (itt persze még meggondolhatod magad), amihez különösebb útmutató nem is kell, mert a Windows 10 tényleg elég jól végigvezet rajta.

Innen indítható a Windows újratelepítése

Innen indítható a Windows újratelepítése

Sok teendőd tehát nincsen. Csak mint ahogy korábban már mondtuk: el kell döntened, hogy megtartod-e a fájljaidat vagy sem. Ezután gyakorlatilag egy egészen akadálytalan folyamat során megtörténik a Windows 10 újratelepítése, ami hasonló ahhoz, mint amikor feltelepül a Windows 10. Azt is kapod meg: a tiszta rendszert. Mindebből persze az is következik, hogy nem kétperces folyamatról van szó, géptől függően mintegy fél óra eltelik majd vele. Ezközben persze semmi dolgod nem lesz.

Egy alternatív megoldás az újratelepítésre

Ha már megkapta a Windows 10-es gépeden az úgynevezett “Évfordulós frissítést”, akkor egy újabb opció is megjelent a “Helyreállítás” oldal legalján. Tehát, ha nem a “Gép alaphelyzetbe állítását” választod, hanem legörgetsz az oldal aljára, akkor ott találkozol egy olyan címsorral, hogy “További helyreállítási lehetőségek”. Ez alatt csak egy link szerepel: “Ismerje meg, hogy telepítheti teljesen újra a Windows”. Ha erre rákattintasz, akkor láthatod a Windows tájékoztatását a folyamatról, valamint letöltheted a Windows 10 telepítőjét (Refresh Windows Tool), mintegy 3 Gb-os méretben. A Windows ezt a megoldást úgy hívja, hogy a “Windows tiszta telepítése”.

Itt is ki lehet választani, hogy megtartod-e a személyes fájljaidat, viszont mint írják: minden egyéb alkalmazást töröl, köztük azokat is, melyek esetleg előretelepítettek voltak a gépeden, mert a gyártó jónak látta ellátni velük az operációs rendszert. Az előbbi módszer talán egyszerűbb, de ha valami totálisa tiszta megoldást akarsz a gépeden, akkor az utóbbi eszközzel megkapod.

Címkék:

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Széchenyi 2020