Ilyen drámai változáson esett át a Windows az évek során

3

Emlékeztek még életetek első Windows operációs rendszerére? Hol kapcsolódtatok be a Windows-ok örvénylő folyamába? Már a 98-nál, esetleg még előbb, a 95-nél, vagy a 3.0-nál? És mint a verziószámból kiderül, nem ez volt az első. Megmutatjuk a Microsoft operációs rendszerének evolúcióját képeken.

Ti hol találkoztatok az első Windows-zal? Az iskolában, még 386-os vagy 486-os Intel processzoros gépen, esetleg már valamelyik Pentium dübörgött benne? Vagy otthon az első, a család lélegzetét egyszerre elállító személyi számítógépen, aminek egészen kicsi képernyős, de a doboz méretét tekintve mégis nagy, katódsugárcsöves monitora volt, és a gépház halláskárosodást okozva zúgott? A ‘90-es években valamikor? Pedig a történet nem ott kezdődött, hanem jóval előbb.

Windows 1.0 (1985)

Ebben az évben indult a Windows hódító útjára, de a Microsoft már két évvel korábban bejelentette a szoftvert. Eleinte Interface Managernek hívták az operációs rendszert, de aztán megkapta a mostani elnevezést az ablakok miatt.

Windows 1.0

Windows 1.0

2.0 (1987-1990)

Ez volt következő lépés, itt már megjelentek az ikonok az asztalon és egymásra lehetett pakolni az ablakokat, de még valahogy nem igazán hasonlít a legtöbbünk által megismert operációs rendszerre.

Windows 2.0

Windows 2.0

3.0 (1990)

Az előző kettőnél jóval sikeresebb és elterjedtebb verziója lett ez a Windowsnak, itt kezdett el igazán befutni az operációs rendszer: 10 millió példányt adott el belőle a Microsoft az első két hétben. A 3.0 annyiban változott az előző verzióhoz képest, hogy megnövelte a teljesítményét a Microsoft, még szebbek lettek az ikonok, és kapott 16 új színt.

Windows 3.0

Windows 3.0

Windows 95 (1995)

Öt évet kellett várni a Microsoft következő nagy dobására, ami azért mérföldkő, mert megjelent benne az ikonikus Start menü, amitől máig nem bírnak elszakadni a felhasználók. Az operációs rendszer ezen verziójában debütált a híres-neves Internet Explorer. Az értékesítés első öt hete alatt 7 millió példányt értékesített a Microsoft.

Windows 95

Windows 95

Windows 98 (1998)

Ez az operációs rendszer már az internet korában született, és valóban jól használható volt a gyakorlatban, legalábbis az elődjéhez képest. Itt jelent meg a gyorsindítás eszköztár a tálcán, és már elboldogult a DVD-kkel is.

Windows 98

Windows 98

Millenium Edition (2000)

A Millenium Editionben olyan új média-eszközök jelentek meg, mint például a Movie Maker, emellett ez volt az első Windows, mely támogatta a rendszerhelyreállítás funkciót. Ugyanakkor nem csak a felhasználók, hanem a szaksajtó sem kedvelte: a PCWorldtől megkapta a minden idők legrosszabb tech-termékének járó elismerést. Állítólag nem volt egyszerű az installálása. De miért is váltott volna az ember az egyébként jól működő 98-ról?

Windows ME

Windows ME

XP (2001-2005)

Például az XP miatt. A legtöbben megvárták a következő stabilan és gyorsan működő op-rendszert, az XP-t. Nemcsak jó volt azonban, hanem jól átgondolt felületű is, legalábbis az akkori sztenderdek szerint. Habár érte kritika, és sokan a 98-at jobbnak tartották, a szervízcsomagok megérkezése után egy korszerű gépen remekül futott.

Windows XP

Windows XP

Vista (2006-2008)

Nagyon kísérletezett a Microsoft, aminek az eredménye egy új dizájnnal és értelmetlen fícsörökkel teli, de kiforratlan operációs rendszer lett, annak ellenére, hogy sokat kellett rá várni. Egyhangú volt az elmarasztaló kritika, egyszerűen nem volt értelme a nagyméretű, a korszerű gépeken is lomhán futó, és állandóan problémákba ütköző rendszerre frissíteni XP-ről.

Windows Vista

Windows Vista

Windows 7 (2009)

A megváltást a 7 hozta el. Ez volt az az op-rendszer, aminek a Vistának kellett volna lennie. Jól mutatja használhatóságát, hogy üzleti környezetben is máig ezt az ötéves Windowst használják nagy megelégedettséggel.

Windows 7

Windows 7

8/8.1 (2012-)

A legújabb verzió, melynél a felhasználói felület ismét drámai változáson esett át: itt jelentek meg az emblematikus csempék. Érdemes utánaolvasni a flat designról írott blogbejegyzésünkben, hogy miért is számít ez a megoldás mérföldkőnek a design területén. Ennek ellenére nem volt igazán kedvező a fogadtatása, a felhasználók számára nehéz volt az átállás az XP és a 7 esetében megszokott környezetről, és főleg a Start menü hiányzott mindenkinek. A pletykák szerint ez a következő verzióban, a 9-ben fog visszatérni, mindenki legnagyobb örömére.

Windows 8

Windows 8

A képek a Microsoft oldaláról származnak, ahol további részletek is elérhetők az operációs rendszer történelméről. (Címlapi kép: Roger Schultz via Flickr CC).

Címkék: ,

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Széchenyi 2020