Egyedi webdesign vagy CMS és sablonok? Hogyan válassz témát?

5
Tartalomjegyzék
Bővített tartalomjegyzék

Van-e létjogosultsága az egyedi webdesignnak akkor, amikor CMS-ek és sablonok (template-ek, témák) segítségével is összedobhatsz egy weboldalt? Utóbbi használatának milyen előnyei és hátrányai vannak? És mit fontolj meg, amikor témát választasz? Ezekre a kérdésekre válaszolunk. (Frissítés, 2019. 08. 09. – Egy új fejezettel bővítettünk: miért ne várj túl sokat egy WordPress témától?)

Webshark weboldal készítésÖnmagában egy template vagy egy téma – ahogy a CMS-eknél nevezik – nem egy negatív dolog. Tulajdonképpen minden weboldal template-alapú, és például minden WordPress weboldalnak kell egy téma. A kérdés itt az, hogy a template vagy téma egyénileg készül-e, vagy pedig már készen van. Melyik a jobb választás számodra?

Több ezer template vagy téma közül válogathatsz a weben, masszív piaca van, azaz mutatkozik rájuk igény. Sok designer beszállt már az üzletbe, és ők is kínálgatják a weboldalaikat, mint template-eket, másfelől pedig ők maguk is vásárolnak közülük.

Egy template választása praktikus, olcsóbb is első ránézésre, azonban akad velük egy komoly probléma: mindig korlátai vannak a személyre szabhatóságnak, ami azzal is jár, hogy nem feltétlenül hatékonyak a számodra. Ha pedig egyéni igényeid vannak, de már összeraktál sablon alapján egy oldalt, kénytelen leszel végül egy fejlesztőhöz, webdesignerhez fordulni segítségért, hogy finomhangolja számodra az oldalt. És akkor itt felmerül a kérdés: miért nem ezzel kezdted?

A kérdés a cégek szempontjából különösen fontos, hiszen a sikered múlik azon, mennyire hatékony a weboldalad. Akadnak, akik úgy döntenek, hogy valamelyik platformon maguk dobnak össze egy weboldalt, így pedig pénzt spórolnak meg. Itt azonban nem csak a pénzről van szó, hanem

 • egyediségről
 • megkülönböztethetőségről
 • személyre szabhatóságról és
 • hatékonyságról

Persze jól hangzik, hogy olcsón vagy akár ingyenesen is megúszhatod egy weboldal elkészítését template-ek segítségével. A valóság azonban visszaránthat a földre: egy ilyen sablon weboldal nem fogja azt a hatékonyságot adni a weboldaladnak, mint egy egyedileg rád szabott megoldás. Tehát lehet, hogy egy weboldal sablon anyagilag jó döntésnek tűnik, de tartós eredményeket nem feltétlenül hoz majd számodra, vagy legalábbis a siker meglehetősen bizonytalan.

Miért jobb az egyedi webdesign?

Mostanában sokszor elhangzik, hogy a weboldalak teljesen egyformán néznek ki. Habár ebben közrejátszik az egyszerűsítésre és a hatékonyságra törekvés, a kritika jelentős részben a template-ek alapján készülő weboldalakra igaz.

Figyelembe veszi a céljaidat

Amikor egy designer dolgozik a weboldaladon, akkor elég, ha elmondod neki mi a célod, és ő tudni fogja, hogyan valósítsa ezt meg a legjobban. Ezt template-ek használatával nem kapod meg, még akkor sem, ha bizonyos üzletágakra vannak kihegyezve. Hiszen még ezzel együtt sem veszik figyelembe azt, hogy Neked mi a saját, egyéni célod, miben eltérő a céged a konkurenciától. A template-ek nem rendelkeznek elegendő rugalmassággal a céged egyediségének bemutatására.

A cégedhez igazodik

Egy egyedi webdesing mindig a márkád köré épül, többféle terület szakemberének együttműködése alapján jön létre. Ők nem csak azt tudják, hogy mi néz ki jól, hanem azt is, hogy mit akarnak látni a felhasználók, tudják, hogy jelenjen meg a márkaüzeneted szavak, képek és a design által.

A webdesignerek célja az, hogy a weboldalak minden részlete a cégedet tükrözze. Lesz néhány variáció – képek, színsémák, betűtípusok között -, melyek közül kiválaszthatod a legjobbat, azonban mindegyik a Te igényeidre szabott. A template-eknél viszont a számtalan variáció közül Neked kell kiválasztanod, hogy szerinted melyik illik a legjobban a cégedhez. Ez olyan, mint ha betévedsz egy nagy ruhaboltba, ahol akarsz egy számodra megfelelő kék inget, de találsz több száz eltérő stílusú, árnyalatú, anyagú és szabású inget. Melyik lesz számodra az ideális? A webdesigner ebben az esetben olyan, mintha a Te személyes stylistod lenne, és kiválasztja a számodra legjobb darabot.

A webdesignerek azonban ennél is többet tesznek, hiszen Rád szabják a weboldalt, hogy az tökéletesen illeszkedjen a cégedhez. Vagyis, ha valóban olyan weboldalt akarsz, ami összhangban van az ügyfeleiddel, akkor bízz meg az elkészítésével egy szakértőt!

Megkülönböztethetővé és megjegyezhetővé tesz

A webdesignerek a szakterületük szakértői, akik mindig feszegetik a határokat, mindig figyelik a legújabb designtrendeket, nem csak a meglévőt másolják, hanem olyan dolgokkal állnak elő, melyek addig nem léteztek. Annál is inkább, mert a weboldalakat az alapoktól hozzák létre és nem rugalmatlan sablonokból építik. Így aztán jóval nagyobb a tere az eredetiségnek.

És mindegy, hogy mennyire szép vagy akár felhasználóbarát, ha nincs benne semmi egyedi, akkor nem fog megmaradni az emberek fejében. A megjegyezhetőség és megkülönböztethetőség pedig rendkívül fontos dolog marketing szempontból.

Az egyedi webdesign tehát nem halott a template-ek korában sem. Legalábbis azon cégek számára, akiknek sikerült megérteni, hogy mennyire fontos egy jól működő, hatékony weboldal. Az elmúlt pár évben a cégtulajdonosok egyre inkább felismerték a személyre szabott weboldalak előnyeit. Azok a cégek, melyek megkülönböztethetőek akarnak lenni, weboldalsablonok helyett szakértőkhöz fordulnak, így egy olyan weboldalt kapnak, mely valóban az ügyfeleikhez szól.

Milyen előnyei vannak a weboldal template-ek használatának?

Időt spórolhatsz meg velük

Egy elkészült template már „készen van”. Annyi a teendőd, hogy hozzáteszed a saját tartalmadat, azaz szövegeid, képeid, videóid és élesíted. Ez előny persze nem csak a template-et vásároló weboldaltulajdonosokra vonatkozik, hiszen a designerek is tudnak tudnak az ügyfeleik számára template-et választani.

Pénzt spórolhatsz meg velük

Akárhogy is nézed, egy kész template használata olcsóbb, mintha profi designerrel terveztetnéd meg a weboldalad. Természetesen egy weboldalfejlesztő is olcsóbban rakja össze a weboldalad, ha az template használatával készül.

Gyorsabb döntések

Az emberekre jellemző, hogy könnyebben tudnak döntést hozni, ha látják a választási lehetőségeket. Ez a helyzet a template-eknél is, míg egy egyénileg készülő weboldal döntések sorozatából áll, melyeket nem is olyan egyszerű meghozni. Ugyanakkor persze egy laikus számára a template-ek sokaságából nem a legkönnyebb feladat egyet kiválasztani, így elkelhet egy designer segítsége.

Bennük vannak a legalapvetőbb dolgok

Ha nem template segítségével készíted a weboldalad, akkor kellő gyakorlat híján előfordulhat, hogy fontos funkciók, részek, elemek, aloldalak kimaradnak belőle. Természetesen, ha egy profi webdesigner készíti a weboldalad, akkor ez nem fordul elő, de a template-ek is tartalmazzák a legalapvetőbb összetevőket, ami egy weboldalhoz kell. Tehát legalább nagyot hibázni nem fogsz.

Könnyű a váltás

Ha egy template-re alapuló deisgnt lecserélnél, akkor ezt viszonylag egyszerűen megteheted. Már csak azért is könnyebb a váltás, mert ilyenkor nem kell feladnod egy drága, egyénre szabott designt.

Milyen hátrányai vannak a weboldal sablonoknak?

Nem igazodnak hozzád, a felhasználóidhoz, a márkádhoz

Mit gondolsz, melyik megoldás a hatékonyabb? Ha egy weboldalt kifejezetten a célközönséged igényeire szabtak a színektől elkezdve a call to action-ökig, vagy pedig egy egyen-weboldal? Még a legjobb template-ek is alig alkalmazkodnak az igényeidhez, és kényszert jelentenek a céged számára. A template-ek a széles célközönséget célozzák, nem specializáltak.

Az előre elkészített weboldal sablonok esetén is személyre szabhatod az oldalt, de csak bizonyos korlátok között, ez azonban nem biztos, hogy elegendő lesz az ügyfeleid számára hosszú távon. Ez csak az egyedileg elkészített weboldalaknál működik.

Rádásul egy template nem igazán alkalmas arra, hogy a márkád képét erősítse. Pedig a márka a céged identitása, melyet a logó, a grafikai elemek és a tartalom révén alkotsz meg. Akik az interneten keresnek rád, egy weboldallal azonosítanak. Ha egy közepes méretű vállalkozás tulajdonosa vagy sok-sok alkalmazottal, de a weboldalad úgy néz ki, mint egy garázscégé, az vajon milyen benyomást kelt az emberekben?

Egy template esetén bele vagy kényszerítve egy mások által alkotott világba, igazodnod kell hozzá. Ha tehát azt szeretnéd, hogy az online jelenléted visszatükrözze a történetedet, ne kényszerítsd korlátok közé! Ez az egyik oka annak, hogy a márkák számára egy template csak kivételes esetben lehet jó választás.

Mások is ugyanazt használják

A következő probléma, hogy a weboldal sablonok száma véges, így többen is ugyanazt használják, ami különösen igaz az azonos iparágakban tevékenykedőkre. Egy template azért olcsóbb, mint egy egyedi design, mert több száz, több ezer esetben adták már el. Ez azt jelenti, hogy ha kiválasztasz egy template-et, akkor valószínűleg akad másik olyan cég, mely ugyanazt fogja használni. Ráadásul a template-ek készítő arra törekszenek, hogy lehetőleg a tömegek ízlését kielégítő megoldásokat hozzanak létre.

Ha viszont  nem vagy egyedi, akkor nem fogsz kitűnni a versenytársak közül. Ha ugyanazokat a grafikákat vonultatod fel a látogatóidnak, mint többi weboldal, akkor semmi olyasmit nem mutatsz fel, ami jobban vonzaná őket hozzád. A vizuális tartalomnak emellett minél jobban illeszkednie kellene a szöveges tartalomhoz is. Egy egyedi design biztosíthatja csak azt, hogy valóban megkülönböztethető legyél.

Természetesen egy template designt is formálhatsz annyira, hogy egyedi legyen számodta, akkor viszon elvesznek azok az előnyei, melyeket az első részben soroltunk.

Rossz minőségű kód

Habár nem programozó vagy, azért ne gondold, hogy nem fog érinteni ez a probléma. A legtöbb téma és template kód-minősége hagy némi kívánnivalót maga után. A weboldal sablonok alatti kódok problémákat fognak okozni a működés során. Olyan ez, mint egy autó rossz elektromos rendszerrel. Váratlanul felbukkanó hibák jelentkeznek, melyeket nehéz azonosítani és javítani. Vagyis, ha olyan laikusként kezdesz template-et használni, aki nem ismeri a HTML-t és a CSS-t, akkor komoly gondjaid lesznek.

A webdesign nem csak a kinézetről szól, vannak fontos SEO-tényezői – melyekről hamarosan szót ejtünk -, vagy felmerülnek biztonsági problémák. Ehhez kapcsolódóan kérdés a template frissítése, rendszeresen sor kerül-e rá, vagy csak ha szükséges, esetleg soha.

Természetesen vannak olyan weboldal sablonok, melyeket egyszerű módosítani, frissíteni, olyan is akad közöttük, melyeknél mindehhez komolyabb tudás kellhet. Ennek a tudásnak pedig nem feltétlenül vagy a birtokában, így nem is tudod megfelelően személyre szabni, megváltoztatni a weboldalad. Vagy sokat kell tanulnod, vagy pedig szükséged lesz a template-ed kezeléséhez egy fejlesztőre is.

SEO-problémák

A weboldal sablonok csak az alapját adják a weboldaladnak. Nincsenek arra optimalizálva, hogy látogatókat hozzanak a weboldaladra. Ez is egy weboldalkészítéshez kapcsolódó feladat, melyhez lehet, hogy szakemberre lesz szükséged. A technikai SEO-ba sok minden beletartozik a weboldalsebességtől a strukturált adatok használatáig.

Bonyolult adminfelületek

A weboldal sablonok tömeges használatra készülnek. Ez azzal is jár, hogy rendkívül sok választási lehetőséget kínálnak, és a legtöbbre nincs igazán szükséged, csak zavarnak. Ráadásul, ha bizonyos dolgokat egyáltalán nem lehet kikapcsolni az adminfelületen, akkor a nehezebb kód miatt lassítják is az oldalt. Ezzel szemben egy egyedi weboldalnál az admin felület is az igényeidre van szabva, vagyis azokat a funkciókat tartalmazza, melyekre szükséged lehet.

Összességében elmondható, hogy ha értéket szeretnél nyújtani az ügyfeleidnek, akkor inkább próbáld meg elkerülni a template-eket. Ehelyett egy egyedi weboldalt alakítass ki webdesingban és programozásban jártas szakemberekkel. A weboldal sablonok olcsósága vagy akár ingyenessége nyilván vonzó, de később lehet, hogy nagy árat fizetsz majd érte. Ezzel szemben egy egyedi weboldal elkészíttetése elsőre komoly befektetésnek tűnik, de hosszú távon kifizetődőbb lehet a használata a hatékonyabb működés, fenntartás és továbbfejlesztés miatt.

Miért ne várj túl sokat egy WordPress témától?

Tehát, mint láttuk a WordPress témáknak vannak előnyeik és hátrányaik. Az igények figyelembe vétele mellett jó döntés lehet a használatuk és az elkerülésük is. Egy hibába azonban semmiképpen sem szabad beleesni velük kapcsolatban: túl sokat várni tőlük.

A WordPress témák – amikor végigböngészed a kínálatot – elég sokat ígérnek, így nagy lehet a kísértés, hogy gyorsan legyen egy jó weboldalad. Azt látod, hogy széles körűen személyre szabhatók, használhatók hozzájuk page builderek, plusz telerakhatod őket pluginekkel. Mi kell még? Ez általában a használat során szokott kiderülni, és gyakran olyan dolgok merülnek fel, melyek a korlátozott körülmények között nagy anyagi áldozatokkal és sok idő befektetésével valósíthatók meg.

Tehát, mielőtt rávetnéd magad egy bíztató WordPress témára, előtte azért gondolkodj, melyben talán ezek a sorok is segítenek!

Sok jó minőségű WordPress témát találsz, de ezek személyre szabhatósága mindig korlátozott. Illetve megoldható bármi, csak az jóval nagyobb kihívást jelent, mint amire elsőre gondolnál, vagy adott esetben elsőre még eszedbe sem jut, hogy szükség lesz rá.

A WordPress témák azzal kecsegtetnek, hogy mindenféle kódolási tudás nélkül kiváló weboldalakat építhetsz. Ugyanakkor el fog érkezni az a pont, amikor azt érzed majd, hogy kénytelen leszel a kódhoz nyúlni. Még a hozzáértőknek is gyakran komoly nehézséget okoz, amikor egy WordPress sablont az igényekre kell hangolni.

Alapvetően azt kell megérteni a WordPress sablonokkal kapcsolatban, hogy nincs közöttük olyan, ami tökéletesen megfelelne számodra. Annak ellenére, hogy ezt ígérik, ezt nem szabad elhinni. Ez inkább csak marketing, mint minden más termék esetében. Ha pedig módosítani kell, mondjuk új funkciókat hozzáadni vagy változtatni a megjelenésen, akkor már pluginekre lesz szükséged, vagy hozzá kell nyúlni a CSS-hez. És ezzel már kezd is bonyolódni a helyzet.

Egy idő után sokan rájönnek, hogy egy saját téma a legjobb megoldás, ami épp igyekeztek elkerülni. Az persze többe kerül, ha ehhez meg kell bízni egy szakértőt, és persze több idő is elkészíteni, mint kiválasztani egy témát, ugyanakkor olyan weboldalt fogsz kapni, amilyet elképzeltél, miközben a motor továbbra is WordPress.

A lényeg, hogy az a téma-választék, amivel találkozol a sablonok böngészése során, lehet lenyűgöző, és az ígéretek nemkülönben, elhinni azonban itt sem kell azt, hogy egy tökéletes weboldalt kapsz egy weboldal kivitelezési árának a töredékéért. Ahogy bármely termék esetében, a WordPress sablonoknál is érdemes különválasztani a reklámot a valóságtól.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ezek az előre elkészített témák semmire sem jók, egyszerűen csak tisztában kell lenni vele, hogy mire számíthatsz. És persze minél többet akarsz kihozni a weboldaladból, annál több problémád lesz az előre elkészített témákkal. A lényeg tehát: ne várj csodát!

Hogyan válassz weboldal témát?

Hogyan válassz template-et? Honnan tudod, hogy melyik felel meg az igényeidnek? Amennyiben az itt felsorolt tényezőket megfontolod, akkor nem rontod el a választást.

A hajtás feletti rész kialakítása

Ez egy elég fontos kérdés, mert ez látják meg elsőként a weboldalra érkező látogatók. Ráadásul passzolnia kell a cégedhez is, pozitívan bemutatva azt. Az elsődleges cél a hajtás feletti résszel mindig az, hogy köszöntse a felhasználókat, és felkeltse az érdeklődésüket a weboldal többi része iránt. A fejléc a legtöbb esetben magába foglalja a logót, valamint egy vonzó képet. A rajta található szöveg jellemzően felkelti a figyelmet, valamint egy cselekvésre ösztönző sort, azaz call to actiont is tartalmaznia kell egy gombbal.

Ha olyat fejléc-designt választasz, amit nem tudsz az igényeidre szabni, akkor csak szenvedni fogsz miatta. Igazodnia kell ahhoz, hogy mennyire nehezen vagy éppen könnyen tudod elmagyarázni a látogatóknak, hogy mit akarsz. Sok esetben elegendő egy hatásos kép, de vannak olyan iparágak, ahol a képpel még nem tudsz elmondani mindent. Ilyenkor szövegre is szükség van, így figyelned kell az ezzel kapcsolatos lehetőségekre is. Ráadásul azokat a funkciókat is megfelelően kell prezentálnia a hajtás feletti résznek, melyek fontosak számodra.

A navigáció megjelenése és elrendezése

Nem elég azt nézni egy téma kiválasztásánál, hogy ez mennyire szép. Azt is figyelembe kell venned, hogy mennyire jól használható. Habár egy weboldal szépsége sokat számít annak megítélése szempontjából, az alapvető használhatóság lényegesebb tényező a felhasználói élményt tekintve.

A weboldal használhatósága szempontjából kritikus tényező a menü – hiszen ez ad iránymutatást a látogatóknak -, valamint annak vizuális megjelenése. Ha a felhasználók nem tudnak, vagy csak nehezen tudnak navigálni a weboldalon, akkor az rontja a felhasználói élményt. A menü meghatározza, hogy miként találkoznak az emberek a tartalmaiddal, és hogy megkapják-e a választ a kérdéseikre.

A menünek tehát jól olvashatónak kell lennie: fontos a háttérszín és a betűk kontrasztja, utóbbi mérete és típusa. Ha túl kicsik a betűk, vagy egy nehezen olvasható, egyedi betűtípusról van szó, akkor azzal csak nehezíted a látogatók dolgát. Az is fontos tényező, hogy mennyire túlzsúfolt a menü. Ha nagyon, akkor az sem nem vonzó, sem nem javítja a használhatóságát.

Szükséged lehet arra is, hogy kialakíts egy megfelelő hierarchiát, mely igazodik a weboldalad információs architektúrájához. A legfontosabb oldalak mindig bal oldalra kerülnek. Ha nem tudod az igényeidnek megfelelően kialakítani a menüt egy témánál, akkor jobb, ha újat keresel!

A tartalmi rész kialakítása

Itt egyrészt fontos tényező, hogy milyen szélességre van szükséged. Alapvetően kétféle szélességről beszélhetünk a WordPress témáknál: a teljes szélességről és az úgynevezett „boxed width”-ról. A teljes szélesség nagyon jól passzol a korszerű weboldalakhoz, melyek teljesen elterpeszkednek az oldalon minden kijelzőnél. Ugyanakkor mivel ez a teljes szélességű elrendezés nem feltétlenül kedvez hosszabb szövegek befogadásának, így a dobozolt szélesség jobb megoldás a blogok, több szöveget tartalmazó oldalak számára. Tudnod kell tehát, hogy milyen tartalmi szélességre lesz szükséged, így azt figyelembe véve keresgélhetsz a témák között.

Az általad preferált tartalmi típusok azonban a weboldalad egész elrendezését meghatározzák. Nem mindegy, hogy főleg szöveges blogot akarsz rá, képgalériákat, bemutatókat. Minden egyszerre nehezen megy, ezért el kell döntened, hogy mi a legfontosabb tartalmi típus, melyikkel tudod a legjobban megmutatni a személyiséged, és olyan jellegű téma mellett tedd le a voksod, mely ezt a leginkább kiszolgálja.

Keresőbarát?

Amennyiben fontosnak tartod a SEO-t, tehát szeretnél optimalizálni a keresőre annak érdekében, hogy jobb helyen jelenj meg a találati oldalakon, akkor figyelned kell arra is, hogy mennyire felel meg a template a SEO irányelveknek. Itt rendkívül sok tényezőt kell figyelembe venni, amire talán csak egy szakember képes, így érdemes lehet előtte kikérni a véleményét, bár az is igaz, hogy néhány dolog csak később derül ki.

Arra azonban alapvetően figyelj, hogy egyszerű, jól átlátható legyen a navigáció és keresőbarát felépítésű legyen a template, ahol könnyen tudsz új tartalmakat a hozzá kapcsolódó kulcsszavakkal létrehozni a megfelelő URL-ek alatt. Emellett fontos a jó sebesség, a reszponzív, mobilon is jól megjelenő oldal, hiszen ez ma már alapvető a Google szempontjából.

Rugalmasság és testreszabhatóság

Már korábban is érintettük, de külön kiemeljük, hogy mennyire kritikus tényező a testreszabhatóság. Remek dolog, ha olyan témát találsz, mely szép és szinte tökéletesen passzol az igényeidhez, de általában felmerülnek olyan igények, melyek miatt alakítani kell rajta. Persze minden kész témának megvannak a korlátai, melyeket csak egy egyedi webdesign tud teljesen feledtetni, de nem mindegy, hogy mekkora kompromisszumot kell kötnöd a téma miatt.

Ráadásul minél rugalmasabban alakítható template-et találsz, annál kevésbé fog uniformizáltnak tűnni a weboldalad, és annál hatékonyabban jeleníti meg az image-edet. Sőt, a későbbiekben, az igényeid változásával könnyebben tudod hozzájuk igazítani a megjelenést, és nem kell az egész témát kidobni és újat vásárolni.

Funkciók

A megjelenés egy dolog, a másik az, hogy bizonyos funkciókat is használni lehessen az oldalon. Milyen funkciók lehetnek szükségese? Ehhez végig kell gondolnod, hogy mit akarnak a weboldaladon a látogatók. Azt szeretnéd, ha rendelnének valamit? Kapcsolatba lépnének veled? És ezt hogyan?

Például, ha közvetlen kommunikációt látsz jónak a látogatókkal, akkor szükséged lesz egy élő chat funkcióra. Ha azt akarod, hogy vásároljanak az oldaladon, akkor egy webáruház funkcióra. A megfelelő funkciók jó működése jelentheti a különbséget egy hatékony, vevőszerző weboldal és a bukás között.

A költség

A minőség nincs ingyen. Sok ingyenes template közül választhatsz, melyek azonban jelentős korlátokat állítanak eléd, amikor megpróbálod az igényeidre, illetve a közönséged igényeire szabni a weboldalad. Célszerűbb a drágább, de igényes témák közül válogatni, ha hosszú távra tervezel és szeretnéd megkímélni magad a felesleges idegeskedéstől.

Oké, találtál egy WordPress témát, ami tetszik, jól néz ki, és első pillantásra akár passzolhat is a weboldaladhoz. De van még néhány további dolog, amit át kell gondolni, mielőtt döntenél:

 1. Reszponzív és mobilbarát a téma?
 2. Minden böngészővel kompatibilis?
 3. Jó a tipográfiája?
 4. Nem okoz gondot számára, ha valaki nem használ JavaScriptet a böngészőjében?
 5. Teljes támogatást nyújt?
 6. Használ strukturált adatokat?
 7. Támogatja azokat a plugineket, melyekre szükséged van?
 8. Megfelelő a teljesítménye?
 9. Nincs gond a hozzáférhetőséggel?

Ezek fontos szempontok, azonban annak valószínűsége, hogy mindegyik kategóriában a maximálisat nyújtja a téma, meglehetősen alacsony. Így hát nem is érdemes erre a tökéletességre törekedni, csak hogy a fenti szempontok figyelembevétele mellett válaszd ki a lehető legjobban használható témát. Figyelj arra is, hogy a weboldaladat tekintve mi a fontossági sorrendje ezeknek a szempontoknak, és elsősorban az elől állóknak próbáljon megfelelni a téma.

Vagyis, ha tudod, hogy van egy speciális terület, ahol a témádnak valóban tökéletesen kell teljesítenie, akkor ennek megfelelően értékeld ki a témákat. Így aztán lehet, hogy más szempontokat tekintve talán kissé gyengébben teljesít, de összességében mégis a legjobb megoldást jelenti a weboldaladat tekintve.

Mikor érdemes lecserélni egy témát?

Az egy dolog, hogy a WordPressnél a fő szoftvert és a plugineket rendszeresen frissíted, érdemes azonban az általad használt témánál is megtenni ezt. Hiszen a témák – ahogy a pluginek is – tartalmazhatnak biztonsági réseket. De gond lehet az elavult kódok használatával is, vagy azzal, hogy az új funkciókat nem tudod kihasználni. Tehát milyen jelek láttán kell elgondolkodnod a WordPress-téma lecserélésén?

1. Ha már több mint egy éve nem került sor frissítésre

Egy témánál elvárható, hogy azt rendszeresen frissítik. Ha nem is mindig egy új funkció miatt, legalább a bugok javítására sor kerül. Ha nem így történik, akkor indokoltan keletkezhet az a benyomásod, hogy a téma már nem igazán fontos a készítője számára. Minél tovább nem kerül sor frissítésre, annál nagyobb az esélye biztonsági rések vagy inkompatibilitások előfordulásának. Például egy lejárt szavatosságú téma könnyen összeakadhat egy pluginnel.

2. Olyan külső szkriptektől függ, melyeknél már megszűnt a támogatás

Ha olyan témát használsz, melyet nem Te fejlesztettél, akkor elég nehéz ezt a problémát felfedezni. Ugyanakkor megéri utánanézni. Idejét múlt vagy már nem támogatott külső szkriptek ugyanis komoly veszélyt jelenthetnek, miközben erre nem hívják fel a figyelmet. Egészen addig, amíg valaki fel nem töri a weboldalad.

Vagyis érdemes benézni a témakönyvtárba, hogy milyen JavaScript fájl található benne. Ha mindegyiket megnyitod egy szövegszerkesztőben, akkor láthatod a verziószámot és a megjelenési dátumot. Innentől neki lehet állni kutatni, ami persze időbe telik. Ugyanakkor persze, ha a szkriptnek van egy frissebb verziója, akkor sem biztos, hogy kompatibilis a témával. Persze, ha tudod, hogy vannak bizonyos szkriptek, melyek nem kritikus fontosságúak a téma működése szempontjából, akkor azokat el kell távolítani a könyvtárból egy biztonsági mentés után.

3. Ha a téma nem reszponzív

Ez az egyik legnyilvánvalóbb jele annak, hogy a témád már elavult. Néhány évvel ezelőtt még bele lehetett futni olyan témákba, melyek nem működtek mobil-kijelzőkön. De ma már nincs mentség egy ilyen téma használatára. Természetesen még mindig vannak olyan pluginek, melyek használatával megoldható valamiféle mobilos jelenlét is, ugyanakkor ezek nem annyira elegánsak vagy hatékonyak, mint egy eleve reszponzív téma.

4. Nem „WordPress-módon” készült

Nem minden WordPress téma épül fel egyformán. Némelyik régi, elavult kódokat használ, esetleg egyszerűen igénytelen, vagy csak nem fér össze a WordPress minőséggel. Ezért érdemes rápillantani arra, hogy az általad használt téma miként épül fel. Erre a legjobb mód a Theme Check plugin használata. Ez olyan teszteket futtat, melyek révén megállapítható, hogy a témád tudja kezelni a legújabb és legjobb WordPress funkciókat. Emellett felhívja a figyelmet az elavult kód jelenlétére, egyebek mellett. Néhány probléma persze nem annyira lényeges: egy-egy régi technika használata itt vagy ott még nem jelenti a világ végét, de ha egy hosszú listát látsz a problémákról, akkor jobban teszed, ha egy új téma után nézel.

5. Nem használja a Customize API-t

A Customize API lehetővé teszi az adminisztártorok számára, hogy könnyen testre szabhassák a weboldalt egy felhasználói felületen. Az olyan elemek, mint a logók, faviconok, fontok, layoutok, színek, widgetek és a menük mind megváltoztathatók néhány kattintással.

A Customize API előtt a témáknak általában volt egy saját paneljük, melyen az opciókat hasonló módon kezelni lehetett, sőt még mindig található néhány olyan újabb téma, mely továbbra is saját opciós panelt használ. A gond ezzel csak az, hogy nem egységes a felületük. Ez persze nem feltétlenül jelent óriási hátrányt, ugyanakkor azt jelentheti, hogy a téma nem olyan hatékony, mint amilyen lehetne.

Mindezek jó okot jelentenek arra, hogy témát válts, ugyanakkor a lépést alaposan meg kell fontolnod. A fent felsoroltak egy része javítható, míg más részük nem feltétlenül kritikus probléma. Ha ez a helyzet, akkor talán még várhatsz egy kicsit, hátha sor kerül egy frissítésre. Az érem másik oldala viszont az, hogy nem azt nyújtja a téma számodra, mint amit nyújthatna. Érdemes úgy állni hozzá a dologhoz, hogy semmi sem tart örökké, különösen a webdesignban. A valóság néha összeütközésbe kerül a WordPress témákkal, ahogy a plugineknél és a fő szoftvernél is előfordul ez.

Címkék: , , , , ,

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Széchenyi 2020