Weboldal template-ek: milyen előnyeik és hátrányaik vannak? Miért jobb az egyedi webdesign?

Van-e létjogosultsága az egyedi webdesignnak akkor, amikor sablonok (template-ek, témák) segítségével is összedobhatsz egy weboldalt? És vajon a template-ek használatának milyen előnyei és hátrányai vannak? Ezekre a kérdésekre válaszolunk.

Önmagában egy template vagy egy téma – ahogy a CMS-eknél nevezik – nem egy negatív dolog. Tulajdonképpen minden weboldal template-alapú, és például minden WordPress weboldalnak kell egy téma. A kérdés itt az, hogy a template vagy téma egyénileg készül-e, vagy pedig már készen van. Melyik a jobb választás számodra?

Több ezer template vagy téma közül válogathatsz a weben, masszív piaca van, azaz mutatkozik rájuk igény. Sok designer beszállt már az üzletbe, és ők is kínálgatják a weboldalaikat, mint template-eket, másfelől pedig ők maguk is vásárolnak közülük.

Egy template választása praktikus, olcsóbb is első ránézésre, azonban akad velük egy komoly probléma: mindig korlátai vannak a személyre szabhatóságnak, ami azzal is jár, hogy nem feltétlenül hatékonyak a számodra. Ha pedig egyéni igényeid vannak, de már összeraktál sablon alapján egy oldalt, kénytelen leszel végül egy fejlesztőhöz, webdesignerhez fordulni segítségért, hogy finomhangolja számodra az oldalt. És akkor itt felmerül a kérdés: miért nem ezzel kezdted?

A kérdés a cégek szempontjából különösen fontos, hiszen a sikered múlik azon, mennyire hatékony a weboldalad. Akadnak, akik úgy döntenek, hogy valamelyik platformon maguk dobnak össze egy weboldalt, így pedig pénzt spórolnak meg. Itt azonban nem csak a pénzről van szó, hanem

  • egyediségről
  • megkülönböztethetőségről
  • személyre szabhatóságról és
  • hatékonyságról

Persze jól hangzik, hogy olcsón vagy akár ingyenesen is megúszhatod egy weboldal elkészítését template-ek segítségével. A valóság azonban visszaránthat a földre: egy ilyen sablon weboldal nem fogja azt a hatékonyságot adni a weboldaladnak, mint egy egyedileg rád szabott megoldás. Tehát lehet, hogy egy weboldal sablon anyagilag jó döntésnek tűnik, de tartós eredményeket nem feltétlenül hoz majd számodra, vagy legalábbis a siker meglehetősen bizonytalan. De persze azért vannak előnyei is, lássuk először ezeket!

Milyen előnyei vannak a weboldal template-ek használatának?

Időt spórolhatsz meg velük

Egy elkészült template már “készen van”. Annyi a teendőd, hogy hozzáteszed a saját tartalmadat, azaz szövegeid, képeid, videóid és élesíted. Ez előny persze nem csak a template-et vásároló weboldaltulajdonosokra vonatkozik, hiszen a designerek is tudnak tudnak az ügyfeleik számára template-et választani.

Pénzt spórolhatsz meg velük

Akárhogy is nézed, egy kész template használata olcsóbb, mintha profi designerrel terveztetnéd meg a weboldalad. Természetesen egy weboldalfejlesztő is olcsóbban rakja össze a weboldalad, ha az template használatával készül.

Gyorsabb döntések

Az emberekre jellemző, hogy könnyebben tudnak döntést hozni, ha látják a választási lehetőségeket. Ez a helyzet a template-eknél is, míg egy egyénileg készülő weboldal döntések sorozatából áll, melyeket nem is olyan egyszerű meghozni. Ugyanakkor persze egy laikus számára a template-ek sokaságából nem a legkönnyebb feladat egyet kiválasztani, így elkelhet egy designer segítsége.

Bennük vannak a legalapvetőbb dolgok

Ha nem template segítségével készíted a weboldalad, akkor kellő gyakorlat híján előfordulhat, hogy fontos funkciók, részek, elemek, aloldalak kimaradnak belőle. Természetesen, ha egy profi webdesigner készíti a weboldalad, akkor ez nem fordul elő, de a template-ek is tartalmazzák a legalapvetőbb összetevőket, ami egy weboldalhoz kell. Tehát legalább nagyot hibázni nem fogsz.

Könnyű a váltás

Ha egy template-re alapuló deisgnt lecserélnél, akkor ezt viszonylag egyszerűen megteheted. Már csak azért is könnyebb a váltás, mert ilyenkor nem kell feladnod egy drága, egyénre szabott designt.

Mi a gond a weboldal template-ekkel?

Nem igazodnak hozzád, a felhasználóidhoz, a márkádhoz

Mit gondolsz, melyik megoldás a hatékonyabb? Ha egy weboldalt kifejezetten a célközönséged igényeire szabtak a színektől elkezdve a call to action-ökig, vagy pedig egy egyen-weboldal? Még a legjobb template-ek is alig alkalmazkodnak az igényeidhez, és kényszert jelentenek a céged számára. A template-ek a széles célközönséget célozzák, nem specializáltak.

Az előre elkészített weboldal sablonok esetén is személyre szabhatod az oldalt, de csak bizonyos korlátok között, ez azonban nem biztos, hogy elegendő lesz az ügyfeleid számára hosszú távon. Ez csak az egyedileg elkészített weboldalaknál működik.

Rádásul egy template nem igazán alkalmas arra, hogy a márkád képét erősítse. Pedig a márka a céged identitása, melyet a logó, a grafikai elemek és a tartalom révén alkotsz meg. Akik az interneten keresnek rád, egy weboldallal azonosítanak. Ha egy közepes méretű vállalkozás tulajdonosa vagy sok-sok alkalmazottal, de a weboldalad úgy néz ki, mint egy garázscégé, az vajon milyen benyomást kelt az emberekben?

Egy template esetén bele vagy kényszerítve egy mások által alkotott világba, igazodnod kell hozzá. Ha tehát azt szeretnéd, hogy az online jelenléted visszatükrözze a történetedet, ne kényszerítsd korlátok közé! Ez az egyik oka annak, hogy a márkák számára egy template csak kivételes esetben lehet jó választás.

Mások is ugyanazt használják

A következő probléma, hogy a weboldal sablonok száma véges, így többen is ugyanazt használják, ami különösen igaz az azonos iparágakban tevékenykedőkre. Egy template azért olcsóbb, mint egy egyedi design, mert több száz, több ezer esetben adták már el. Ez azt jelenti, hogy ha kiválasztasz egy template-et, akkor valószínűleg akad másik olyan cég, mely ugyanazt fogja használni. Ráadásul a template-ek készítő arra törekszenek, hogy lehetőleg a tömegek ízlését kielégítő megoldásokat hozzanak létre.

Ha viszont  nem vagy egyedi, akkor nem fogsz kitűnni a versenytársak közül. Ha ugyanazokat a grafikákat vonultatod fel a látogatóidnak, mint többi weboldal, akkor semmi olyasmit nem mutatsz fel, ami jobban vonzaná őket hozzád. A vizuális tartalomnak emellett minél jobban illeszkednie kellene a szöveges tartalomhoz is. Egy egyedi design biztosíthatja csak azt, hogy valóban megkülönböztethető legyél.

Természetesen egy template designt is formálhatsz annyira, hogy egyedi legyen számodta, akkor viszon elvesznek azok az előnyei, melyeket az első részben soroltunk.

Rossz minőségű kód

Habár nem programozó vagy, azért ne gondold, hogy nem fog érinteni ez a probléma. A legtöbb téma és template kód-minősége hagy némi kívánnivalót maga után. A weboldal sablonok alatti kódok problémákat fognak okozni a működés során. Olyan ez, mint egy autó rossz elektromos rendszerrel. Váratlanul felbukkanó hibák jelentkeznek, melyeket nehéz azonosítani és javítani. Vagyis, ha olyan laikusként kezdesz template-et használni, aki nem ismeri a HTML-t és a CSS-t, akkor komoly gondjaid lesznek.

A webdesign nem csak a kinézetről szól, vannak fontos SEO-tényezői – melyekről hamarosan szót ejtünk -, vagy felmerülnek biztonsági problémák. Ehhez kapcsolódóan kérdés a template frissítése, rendszeresen sor kerül-e rá, vagy csak ha szükséges, esetleg soha.

Természetesen vannak olyan weboldal sablonok, melyeket egyszerű módosítani, frissíteni, olyan is akad közöttük, melyeknél mindehhez komolyabb tudás kellhet. Ennek a tudásnak pedig nem feltétlenül vagy a birtokában, így nem is tudod megfelelően személyre szabni, megváltoztatni a weboldalad. Vagy sokat kell tanulnod, vagy pedig szükséged lesz a template-ed kezeléséhez egy fejlesztőre is.

SEO-problémák

A weboldal sablonok csak az alapját adják a weboldaladnak. Nincsenek arra optimalizálva, hogy látogatókat hozzanak a weboldaladra. Ez is egy weboldalkészítéshez kapcsolódó feladat, melyhez lehet, hogy szakemberre lesz szükséged. A technikai SEO-ba sok minden beletartozik a weboldalsebességtől a strukturált adatok használatáig.

Bonyolult adminfelületek

A weboldal sablonok tömeges használatra készülnek. Ez azzal is jár, hogy rendkívül sok választási lehetőséget kínálnak, és a legtöbbre nincs igazán szükséged, csak zavarnak. Ráadásul, ha bizonyos dolgokat egyáltalán nem lehet kikapcsolni az adminfelületen, akkor a nehezebb kód miatt lassítják is az oldalt. Ezzel szemben egy egyedi weboldalnál az admin felület is az igényeidre van szabva, vagyis azokat a funkciókat tartalmazza, melyekre szükséged lehet.

Összességében elmondható, hogy ha értéket szeretnél nyújtani az ügyfeleidnek, akkor inkább próbáld meg elkerülni a template-eket. Ehelyett egy egyedi weboldalt alakítass ki webdesingban és programozásban jártas szakemberekkel. A weboldal sablonok olcsósága vagy akár ingyenessége nyilván vonzó, de később lehet, hogy nagy árat fizetsz majd érte. Ezzel szemben egy egyedi weboldal elkészíttetése elsőre komoly befektetésnek tűnik, de hosszú távon kifizetődőbb lehet a használata a hatékonyabb működés, fenntartás és továbbejlesztés miatt.

Miért jobb az egyedi webdesign?

Mostanában sokszor elhangzik, hogy a weboldalak teljesen egyformán néznek ki. Habár ebben közrejátszik az egyszerűsítésre és a hatékonyságra törekvés, a kritika jelentős részben a template-ek alapján készülő weboldalakra igaz.

Figyelembe veszi a céljaidat

Amikor egy designer dolgozik a weboldaladon, akkor elég, ha elmondod neki mi a célod, és ő tudni fogja, hogyan valósítsa ezt meg a legjobban. Ezt template-ek használatával nem kapod meg, még akkor sem, ha bizonyos üzletágakra vannak kihegyezve. Hiszen még ezzel együtt sem veszik figyelembe azt, hogy Neked mi a saját, egyéni célod, miben eltérő a céged a konkurenciától. A template-ek nem rendelkeznek elegendő rugalmassággal a céged egyediségének bemutatására.

A cégedhez igazodik

Egy egyedi webdesing mindig a márkád köré épül, többféle terület szakemberének együttműködése alapján jön létre. Ők nem csak azt tudják, hogy mi néz ki jól, hanem azt is, hogy mit akarnak látni a felhasználók, tudják, hogy jelenjen meg a márkaüzeneted szavak, képek és a design által.

A webdesignerek célja az, hogy a weboldalak minden részlete a cégedet tükrözze. Lesz néhány variáció – képek, színsémák, betűtípusok között -, melyek közül kiválaszthatod a legjobbat, azonban mindegyik a Te igényeidre szabott. A template-eknél viszont a számtalan variáció közül Neked kell kiválasztanod, hogy szerinted melyik illik a legjobban a cégedhez. Ez olyan, mint ha betévedsz egy nagy ruhaboltba, ahol akarsz egy számodra megfelelő kék inget, de találsz több száz eltérő stílusú, árnyalatú, anyagú és szabású inget. Melyik lesz számodra az ideális? A webdesigner ebben az esetben olyan, mintha a Te személyes stylistod lenne, és kiválasztja a számodra legjobb darabot.

A webdesignerek azonban ennél is többet tesznek, hiszen Rád szabják a weboldalt, hogy az tökéletesen illeszkedjen a cégedhez. Vagyis, ha valóban olyan weboldalt akarsz, ami összhangban van az ügyfeleiddel, akkor bízz meg az elkészítésével egy szakértőt!

Megkülönböztethetővé és megjegyezhetővé tesz

A webdesignerek a szakterületük szakértői, akik mindig feszegetik a határokat, mindig figyelik a legújabb designtrendeket, nem csak a meglévőt másolják, hanem olyan dolgokkal állnak elő, melyek addig nem léteztek. Annál is inkább, mert a weboldalakat az alapoktól hozzák létre és nem rugalmatlan sablonokból építik. Így aztán jóval nagyobb a tere az eredetiségnek.

És mindegy, hogy mennyire szép vagy akár felhasználóbarát, ha nincs benne semmi egyedi, akkor nem fog megmaradni az emberek fejében. A megjegyezhetőség és megkülönböztethetőség pedig rendkívül fontos dolog marketing szempontból.

Az egyedi webdesign tehát nem halott a template-ek korában sem. Legalábbis azon cégek számára, akiknek sikerült megérteni, hogy mennyire fontos egy jól működő, hatékony weboldal. Az elmúlt pár évben a cégtulajdonosok egyre inkább felismerték a személyre szabott weboldalak előnyeit. Azok a cégek, melyek megkülönböztethetőek akarnak lenni, weboldalsablonok helyett szakértőkhöz fordulnak, így egy olyan weboldalt kapnak, mely valóban az ügyfeleikhez szól.

Címkék: , ,

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

  • Péter Vértényi

    Használok templateket, WordPress/Drupal/Joomla oldalakon, de általában rászánom az időt, hogy megismerjem a kódot, személyre szabjam, bele írjak stb…
    Drupálnál láttam többször olyant, és talán más cms-ben is előfordulhat, hogy a letöltött ingyenes template-ben volt a kiskapu amin keresztül felnyomták, hijack-elték az oldalt…