Melyik volt a legjobb webáruház-platform 2021-ben?

Webáruház

Annak érdekében, hogy ezt megállapíthassák, a HTTPArchive 8,2 millió weboldalt elemzett. Az eredmények tartogatnak némi meglepetést.

A HTTPArchive adataiból kiderül, hogy melyek ma a legnépszerűbb webáruház-platformok, és milyen típusú webáruházak használják őket. A legérdekesebbek azonban a teljesítményre vonatkozó elemzés eredményei.

Mint kiderült, a webáruházak száma 2020 és 2021 között ugyan nőtt, viszont ennél sokkal nagyobb mértékben nőtt az összes weboldal száma, így az összes weboldalon belül a webáruházak aránya közel két százalékkal csökkent. A webáruház platformok száma viszont nagyot bővült: 48 százalékkal, 145-ről 215-re.

A webáruház-platformok között a legnépszerűbb a WordPress pluginja, a WooCommerce, mely 30 százalékos részesedést szerzett a mobil platformok között. A Shopify szerezte meg a második helyet 14 százalékos részesedéssel, míg a harmadik a PrestaShop lett 5 százalékkal.

Ha az összes weboldalt tekintjük, akkor abból 6 százalékot hasít ki a WooCommerce, közel 3 százalékot a Shopify és kevesebb mint egy százalékot a PrestaShop. A negyedik helyre egyébként a Magento került 0,72 százalékkal.

Webáruház-platformok részesedése 2021-ben

A kutatás arra is rámutatott, hogy a 10 legnagyobb webáruház-platform 40 százaléka úgynevezett nyílt forráskódú vagy saját üzemeltetésű. Ilyen a WooCommerce, a PrestaShop, a Magento vagy a Shopware.

Ezzel szemben 60 százalékot tesz a SaaS (szoftver, mint szolgáltatás) webáruház-platformok aránya. Ilyen a Shopify, a Wix eCommerce, a BigCommerce, a Shopware vagy a Squarespace Commerce.

Webáruház-platformok elterjedtsége az egyes népszerűségi kategóriákban

Az egyes webáruház-platformok népszerűségét azonban a Chrome User Experience (CrUX) jelentés is megmutatja. Itt olyan kategóriákba sorolják az egyes platformokat használó webáruházakat, mint a top 1 millió, a top 100 000 vagy a top 10 000.

Mint kiderült, a legnépszerűbb, vagyis top 1 millió oldal számára a WooCommerce volt a legfelkapottabb, mögötte a Sopify állt, míg a harmadik helyre a Magento került. Utánuk következett a PrestaShop, a Shopware, a BigCommerce és a Salesforce Commerce Cloud. Ezekkel szemben a Wixet leginkább a helyi kis üzletek használják webáruházként.

A top 100 000 oldal esetében már a Magento szerezte meg az első helyet, a WooCommerce pedig ebben a körben a negyedik helyre csúszott. Ez azt jelzi, hogy a nagyobb webáruházak esetében a Magento teljesít a legjobban. A második itt is a Shopify, míg a harmadik a Salesforce Commerce Cloud.

A top 10 000 weboldal esetében azonban megint változik a kép, és a Magento is visszaesik ebben a körben a harmadik helyre, az első helyet ugyanis a SAP Commerce szerzi meg, míg a másodikat a Salesforce Commerce Cloud.

A webáruházak teljesítménye

A webáruházak sebesség-összehasonlítását a Lighthouse által szolgáltatott, Google weboldalsebesség-pontszám alapján hasonlították össze. A pontszám 1 és 100 között mozog, a 100 jelzi a legjobb teljesítményt, vagyis a legjobb sebességet és felhasználói élményt.

Mint kiderült, az átlagos teljesítmény elég harmatos volt: 22 pontot értek el a webáruházak. A tanulmány szerzői szerint ennek a gyenge eredménynek talán az lehet az oka, hogy annyi funkciót belekényszerítenek a webáruház-tulajdonosok a rendszerikbe, ami már lerontja a teljesítményt.

Az egyes platformok teljesítménye a Lighthouse-pontszám alapján:

Az egyes platformok teljesítménye

Érdemes lehet még a webes vitals mutatók alapján is összehasonlítani őket:

Összehasonlítás a webes vitals mutatók alapján

Összességében tehát nem igazán lehet győztest választani jelenleg az egyes webáruház-platformok között, mert bár a WooCommerce a legelterjedtebb, bizonyos méretkategóriákban más és más platform a népszerű. Mivel jelenleg egyik platform sem nyújt kivételes teljesítményt a weboldalsebességet tekintve, így ez lehet egy olyan kitörési pont, melyre ha jól optimalizál valamely platform, akkor az a jövőben a többiek elé kerülhet.

Címkék:

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Széchenyi 2020