Melyek egy webáruház indításának feltételei? – Jogi szempontból

2

Sokan szeretnének az interneten kereskedni, azonban kevesen tudják, hogy jogi szempontból pontosan mik egy webáruház indításának feltételei. A frissen indulóknak egy jogi tájékoztatóval próbálunk segíteni, míg a webshop-üzemeltetők figyelmét az idei évben bekövetkezett változásokra hívjuk fel.

Számos jogszabály vonatkozik azokra, akik webáruházat szeretnének indítani, ezeket érdemes áttanulmányozni, ha belevágnának. Az egyik legfontosabb jogszabály a 2001. évi CVIII. törvény az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről, a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól, illetve az új polgári törvénykönyv. Fontos tudni, hogy ezek mindegyike változott is az idei évben.

A teljes jogszabályi környezet, főleg annak teljes körű bemutatása túlmutat egy ilyen cikk keretein, annak terjedelme és mélysége miatt, ezért a következőkben csak utalunk a legfontosabb szabályokra.

Webáruház indításának feltételei 1. – Engedélyek, bejelentések

 • Webáruház indításához nincs szükség külön engedélyre.
 • Nincs szükség működési engedélyre sem csomagküldő kereskedelem esetén.
 • Viszont a kereskedelmi tevékenység indítását be kell jelenteni a székhely szerinti jegyzőnél.
 • Fontos tudni, hogy akadnak olyan termékek, melyeket csak üzletben lehet forgalmazni, webáruházon keresztül nem. (Ilyenek például a dohánytermékek, veszélyes anyagok, állatgyógyászati készítmények, stb.).
 • Webshop üzemeltetéséhez jelenleg még nincs szükség szakképesítésre.
 • Ugyanakkor: vállalkozási formát kell választani, mert számlaképesnek kell lennie a webáruháznak.
 • Amennyiben csomagoljuk a webáruházunkban megrendelt terméket, azt be kell jelenteni a vámhatóságnál, mivel környezetvédelmi termékdíjat kell utána fizetni.
 • Amennyiben adatkezelési tevékenységet végez a webáruházunk (a számlázás még nem az, a hírlevélküldés, nyereményjáték, stb. viszont igen), azt be kell jelenteni a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz.
Melyek egy webáruház indításának feltételei?

Melyek egy webáruház indításának feltételei?

Webáruház indításának feltételei 2. – Tájékoztatások, adatközlések

 • Webáruházak üzemeltetőinek adatkezelési tájékoztatót kell készítenie vagy készíttetnie a 2011. évi CXII. törvény – az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról – alapján.
 • Külön felhívjuk a figyelmet a hírlevélküldés, eDM hazai szabályozására, melyre többek között a 2008. évi XLVIII. törvény – a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól – vonatkozik.
 • Webshopok esetében folyamatosan, elektronikus úton elérhetőnek kell lennie a vásárlók számára az Általános Szerződési Feltételeknek, melybe minimálisan azt kell belefoglalni, melyt a 2001. évi CVIII. törvény 4. szakasza meghatároz (és amely 2014. január 1-jével módosult).
 • A megrendelés elküldése előtt tájékoztatni kell a vásárlót egyrészt a 2001. évi CVIII. törvény 5. § 2. bekezdése alapján,
 • másrészt még a szerződéskötést megelőzően tájékoztatni kell a vevőt a 45/2014. (II. 26.) kormányrendelet 11. szakasza alapján, mely 2014. június 14-én lépett hatályba és amellyel itt foglalkoztunk részletesebben. A cikkben további fontos és megváltozott szabályokra is felhívjuk a figyelmet a fogyasztót megillető elállási és felmondási jog kapcsán.
 • A vevőt megfelelően tájékoztatni kell szerződéskötéskor a 45/2014. (II. 26.) kormányrendelet 15. szakasza alapján.
 • Szintén törvényi szabályozás, hogy megrendelés után visszaigazolást kell küldeni a megrendelésről, legkésőbb 48 órán belül.

Webáruház indításának feltételei 3. – Szavatosság és jótállás

A hibás teljesítésre a Polgári Törvénykönyv rendelkezései az irányadóak, annak XXIV. fejezete részletezi, hogy miben áll a szavatosság, a jótállás és a kártérítési igény, milyen felelőssége, jogai és kötelessége van a webáruháznak, illetve a vásárlónak.

Címkék: , ,

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Széchenyi 2020