SEO: mit tegyél, ha bezárnád pár napra a weboldalad, webáruházad? A Google megmondta

Ha pár napra leállítanád a weboldalad vagy a webáruházad – akár karbantartás, akár más okok miatt -, akkor nem elég egyszerűen felfüggeszteni a működését, vagy feldobni egy popupot. Ez ugyanis SEO szempontból kellemetlen következményekkel járhat. A Google elmondta a megfelelő eljárást.

John Mueller, a Google webmester trendek elemzője írt egy blogposztot arról, hogy miként kellene kezelnie azon helyzeteket, amikor bezárják vagy épp kénytelen bezárni a weboldalukat egy vagy több napra. Általában azokról az esetekről van szó, amikor szándékosan leállítják részben vagy egészben az oldalt mondjuk karbantartás, a weboldal költözése vagy egyéb okok miatt.

Három megoldás is elképzelhető ilyen esetekben:

  1. A kosár funkció blokkolása a Google és a felhasználók számára.
  2. Egy interstitial vagy popup megjelenítése, melyen közlöd, hogy adott ideig nem működik az oldal.
  3. Az egész oldal leállítása egy időre.

Mindegyik megoldást másként kell kezelni, de a legegyszerűbb természetesen a legelső, amikor csak a kosár funkció kerül blokkolásra, amikor nem akarod, hogy az emberek vásároljanak tőled.

A második megoldásnál leállítod az oldalt, de közzéteszel egy figyelmeztetést interstitial vagy popup formájában, ahol közlöd, hogy miért és meddig nem érhető el az oldal. Ebben az esetben azonban a szervernek egy 503-as HTTP üzenetet kellene küldenie a Google felé, mellyel jelzi, hogy a szolgáltatás elérhetetlen. Az 503-as kód azért fontos, mert ezáltal a Google nem fogja indexelni az ideiglenes tartalmat, ami a popup-on olvasható a látogatók számára. Az 503-as üzenet nélkül az interstitialt a weboldal tartalmaként fogja indexelni a Google – jelezte John Mueller.

Hasonló a megoldás az oldal lekapcsolásánál, vagyis amikor teljesen leállítod a szervert. Például olyan esetben, amikor a szerver költözésére kerül sor. Ekkor be kell állítani egy ideiglenes szervert, mely szolgáltatja az 503-as válaszkódot minden URL esetében, és természetesen a megfelelő információs oldalt is megjeleníti a felhasználók számára. Emellett fontos, hogy a DNS is erre a szerverre mutasson ideiglenesen. A folyamat John Mueller szerint pontosan úgy néz ki, hogy

  1. A DNS TTL-t már néhány nappal korábban állítsd át alacsonyabb időre, például 5 percre.
  2. Ezután a DNS-t állítsd át az ideiglenes szerver IP címére.
  3. Kapcsold le a fő szervered, ha minden kérés az ideiglenes szerverre érkezik.
  4. Intézd el, amit akarsz a szerverrel.
  5. Ha kész vagy, akkor kapcsold be a fő szervert.
  6. Állítsd vissza a DNS-t a fő szerver IP címére.
  7. Majd állítsd vissza a DNS TTL-t is.

Címkék:

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.