Videó, háttérvideó a weboldalon: miért jó? Mire és hogyan használhatod? (Frissítve, 2023.05.03.)

Tartalomjegyzék
Bővített tartalomjegyzék

Az online videó egyre népszerűbb tartalmi forma a neten. A számok azt mutatják, hogy hatékony is, amikor fel kell kelteni a közönség figyelmét. Elgondolkodtál már azon, hogy talán Neked is videókkal kellene elkápráztatnod a célcsoportodat? De nem tudod, hogy miről és hogyan készíts videókat? (Frissítés, 2023.05.03. – Frissítettük ezt a fejezetet: Mit mond a videók keresőoptimalizálásáról a Google?)

Ha egy kép többet ér ezer szónál, akkor mennyit ér egy videó? Habár a weboldalak tartalmának a gerincét a szövegeknek és a képeknek kell adni, ezek gyakran nem vonják magukra kellő mértékben a felhasználók figyelmét. Egy videó viszont képes lehet erre, már ha jól van megcsinálva.

Miért is lehet neked hasznos egy videó?

A videók mára sok cég számára a leginkább kedvelt eszközzé váltak, mellyel elérhetik a közönségük. Egyrészt azért, mert videókkal sok esetben könnyebben át tudod adni azokat az információkat, amelyeket megfogalmazol a közönséged számára. Ráadásul hangulatokat, érzelmeket is könnyebben közvetíthetsz videók által. Tulajdonképpen ez a legnagyobb erősségük. Gondolj a videókon bemutatott mosolygó, vidám, elégedett emberekre, a boldog gyermekekre, és hogy ezek milyen érzéseket keltenek benned, és hogy mindezt hozzákapcsolod egy adott céghez, termékhez, weboldalhoz! De persze sokkal árnyaltabb hangulatok is közvetíthetők videók által. Arra azonban figyelj, hogy túltolni nem szabad az érzelmekkel való játékot, mert könnyen önmaga paródiájába fordulhat egy-egy ilyen videó!

A videók ráadásul több látogatót is hozhatnak a weboldaladra, akik tovább maradnak ott, mint egyébként tennék, hiszen ahelyett, hogy pár másodperc alatt átfutnák a weboldalad tartalmát, egy videót percekig tarthat megnézni. De nem csak a látogatószámot növelik, hanem a konverziós arányt is, mégpedig egy vizsgálat szerint 80 százalékkal. De ha csak az e-mailed tárgysorában megemlíted, hogy benne videó található, 19 százalékkal nő a megnyitási aránya.

Különösen a fiatalabb közönség számára lehet vonzó a videós tartalom, hiszen ők jellemzően több időt töltenek videók nézésével, mint szövegek olvasásával. Ha a videóid minősége kiemelkedő, akkor azon is elgondolkodhatsz, hogy a YouTube-on és a Facebookon is megjelensz velük. És az az előnyük is megvan, hogy megosztásuk és kommentelésük is gyakoribb, mint az egyszerű linkeké.

Tagadhatatlan ugyanakkor, hogy a videó nem egy egyszerű és olcsó műfaj. Természetesen már itt is megjelentek a stock-megoldások, mint a fotóknál, így ha adott esetben ez is megfelel a célnak, akkor olcsóbban megoldhatod a videó kérdését. Ezek persze önmagukban nem lesznek alkalmasak például egy facebookos vagy youtube-os megjelenésre.

Ugyanakkor az is igaz, hogy videót minden eddiginél költséghatékonyabban tudsz készíteni, hiszen ma már egy jobb okostelefonnal is vállalható minőségű anyagok készíthetők. Nem kell ettől megijedni, hiszen a HubSpot vizsgálata szerint a látogatók jobban szeretik a gyengébb minőségű, de hiteles videókat a kiváló minőségben elkészített, de mesterkélt videóknál.

De lássunk néhány számot! Miért kötelező ma már a videós tartalom?

 • Már 2017-ben a webes forgalom 74 százalékát adták a videók.
 • Egy hónap alatt több videó kerül feltöltésre, mint amennyit 3 évtized alatt a tévében gyártottak.
 • Az emberek 65 százaléka a videóknak több mint háromnegyedét megnézi.
 • A tablet-tulajdonosok 33 százaléka napi egy órát néz videókat az eszközén.
 • Az okostelefon-tulajdonosok 28 százaléka néz videókat legalább naponta egyszer mobilon.
 • Az emberek 78 százaléka minden héten megnéz egy online videót.
 • Az emberek 55 százaléka naponta teszi ezt.
 • A Facebookon 500 millió felhasználó néz videókat minden nap.
 • 85 százalékuk hang nélkül teszi.
 • A Snapchat-használók 10 milliárd videót néznek meg naponta.
 • A cégvezetők 75 százaléka legalább hetente megnéz egy munkával kapcsolatos videót.
 • 59 százalékuk úgy véli, hogy ha egy oldalon egy anyag elérhető szöveges és videós formában is, akkor inkább a videót nézik meg.
 • 54 százalékuk hetente egyszer megoszt egy munkával kapcsolatos videót a kollégáival.
 • A marketingesek 69 százaléka használja már a videót és 31 százalék tervezi.
 • A marketingesek 93 százaléka online marketingre, eladásra és kommunikációra használja a videókat.
 • A marketingesek 52 százaléka szerint a videó hatékony a márkaismertség növelésére, leadgenerálásra, és a közönség elkötelezésére.
 • Ha egy hírlevél tárgyában szerepel a „videó” szó, akkor 19 százalékkal nő a megnyitási arány, 65 százalékkal az átkattintási arány, míg a leiratkozások száma 26 százalékkal csökken.
 • Ha egy hírlevélben videó található, akkor 200-300 százalékkal nő az átkattintási arány.
 • Azokon a weboldalakon, amelyeken videó található, átlagosan 2 perccel több időt töltenek az emberek.
 • A marketingesek 52 százaléka szerint a videó hozza a legjobb megtérülést minden tartalomtípus közül.

(Infografika a forrásokkal itt található.)

De azt talán Te is tapasztalod, hogy a videók ma már teljes mértékben dominálnak a közösségi médiában. Nem vétetlen, hogy a Facebook arra számít, hogy 5 év múlva a platform teljesen a videókra fog épülni. A HubSpot korábban már említett kutatása szerint a felhasználók 50 százaléka már elvárja, hogy a cégek videókkal álljanak elő. Ez nagyobb arány, mint bármely más tartalomtípusé.

És hát a videó nem csak szórakoztatásra való: egy céloldalon elhelyezett videó képes akár 80 százalékkal is megnövelni a konverziós arányt.

Egy Google kutatás: a vásárlók 55 százaléka használ videókat vásárlási döntéseinél

A Google ezért azt mondja, hogy a videómarketing egy jó megoldás az ügyfelek eléréséhez. Mint fogalmazott: „egyre több és több ügyfél számára lesz lényeges a videó, amikor készen állnak a vásárlásra. Globálisan a vásárlók több mint 55 százaléka mondja azt, hogy online videókat néz, amikor egy webáruházban jár.”

A Google fel is sorol három megoldást arra, hogy milyen esetekben válik hasznossá egy videó:

1. Videó, mint bevásárlási lista

Az emberek úgy fognak hivatkozni a videóra, mint ami emlékezteti őket, hogy mit kell venniük. Ilyen lehet egy összetevő, egy eszköz, mely ahhoz szükséges, hogy megvalósítsanak valamit.

2. A videó magabiztossá és jól informálttá teszi az embereket

Itt olyan, az emberek életével vagy anyagi ügyeivel kapcsolatos olyan videókról van szó, melyek révén bizonyos helyzetekbe nagyobb tudással és rálátással kerülnek bele.

3. A videóértékelések befolyásolják a vásárlási döntést

A videós értékelések termékértékelések. Használod a YouTube-ot arra, hogy termékekkel kapcsolatos videókat nézz meg?

A Google persze azt is megjegyzi, hogy miközben a vásárlók imádják a hiteles termékértékeléseket, azért van jelentősége a marketingnek is. Például megjelenhet a terméked a megfelelő pillanatokban a vevők számára: akár hirdetések adhatnak ötletet az embereknek, akár mélyebb tartalmak válaszolnak a kérdéseikre, és segítik őket a vásárlás irányába. A kutatásokra kiéhezett vásárlók pedig megjutalmazhatnak egy vásárlással és a hűségükkel.

Ugyanakkor van egy proaktív út is a vevők befolyásolására: az influencer marketing.

Mindenesetre a Google hangsúlyozza, hogy az emberek a videókra támaszkodnak, amikor meg kell hozni a végső döntést egy vásárlásnál, vagyis amikor ki kell választani, hogy melyik márkát és terméket vegyék meg.

Miért vágnak bele a cégek videók készítésébe?

Látjuk tehát, hogy a videók jól teljesítenek, népszerűek, hasznosak a felhasználók számára. De pontosan mire használják videókat a cégek? A Wave.video vizsgálta, hogy melyek a leggyakoribb okai a cégek szempontjából annak, hogy a videók műfajához nyúlnak. Egy grafikonban össze is foglalták a lényege, amit mindjárt ki is bontunk:

Mire használják a cégek a videókat?

Mire használják a cégek a videókat?

1. Márkaismertség növelése

A legfontosabb indok a márkaismertség növelése. A videók ugyanis segíthetnek a cégednek abban, hogy új közönséget érjenek el, új látogatókat vonzzanak a közösségi média oldalaikra és weboldalaikra. Ezekben a videókban elsősorban nem azzal találkozhatsz, hogy valamely terméküket el akarják adni a cégek, hanem elsősorban a szórakoztatás a cél. A szórakoztatás révén pedig új közönséghez jutnak el, így pedig javítják a márkájuk ismertségét.

2. Új eladások

Míg a cég ismertségének, a bizalomnak a növelése fontos dolog, általában a bevételekre közvetlenül az hat, hogy értékesítsenek. Ez sem reklámvideókat jelent azonban, hanem közvetetten veszi rá a nézőket arra, hogy a cég termékeit megvásárolják. Nem egyszerű persze kitalálni, hogyan készíts egy egyedi, hatékony videót, mely nem tűnik reklámnak, mégis elad. Itt van rá egy példa:

3. A közösségi médiás közösség növelése

Tudtad, hogy a hat legfontosabb csatorna között, ahol a közönség világviszonylatban videókat néz, az egyik a közösségi média? Nagyon sok cég használ már videókat azért, hogy új látogatókat vonzzon a közösségi média oldalukra. Ezek is elsősorban a szórakoztatásról szólnak, de emellett másodlagos célként megjelenik a közösségi média oldalra terelés célja is.

4. Edukálás

A videó egy nagyon praktikus eszköz a közönség tudásának gyarapítására. Ennek oka, hogy sokan vizuális típusok, és könnyebben tanulnak, ha mozgóképeket látnak, mint ha olvasnának egy blogbejegyzést. Ezért gondold át, hogy miként tudod beilleszteni a tartalmi stratégiádba az oktatóvideókat, melyeket akár a termékeid használatát is bemutathatod.

5. Márka-hitelesség növelése

Az ötödik ok, amiért a cégek videók készítésébe fognak, hogy növelnék a márka tekintélyét, hitelességét, megmutatnák a szakértelmét. Az ilyen videók láttán a nézőknek azt kell érezniük, hogy megbízható a márkád, és kíváncsiak lesznek arra, hogy mit kínálsz számukra. Ezek a videók jellemzően a keresőben tűnnek fel, amikor a felhasználók rákeresnek egy témára, megfogalmaznak egy kérdést. Ha sikerül meggyőző választ adnod rá, és megmutatni nekik, hogy értesz ahhoz, amiről beszélsz, új ügyfeleket szerezhetsz.

Milyen témákat dolgozhatsz fel a videóidban?

A témaválasztás kapcsán elsőre talán teljesen tanácstalan vagy, de többféle módon is nekiállhatsz a keresésnek. Az egyik lehetőség, ha biztosra akarsz menni – olyan témába fektetnél időt és pénzt, ami valószínűleg érdeklődésre tart számot -, míg a másik, ha különféle tématípusok közül választanál.

Honnan meríts ötleteket?

1. Nézd át a blogbejegyzéseid!

Ha már régebb óta írod a blogod, akkor ez alapján kirajzolódnak azok a témák, melyeket kedvel a közönséged. Ha valami írásban működik, akkor az valószínűleg működni fog videón is. Vedd elő a Google Analyticset, és nézd meg, hogy melyek a legnépszerűbb posztjaid.

2. Keresd meg a legtöbbször megosztott közösségi médiás posztjaid!

Gyakran előfordul, hogy a legolvasottabb blogbejegyzéseid egyben a közösségi médiában is a legnépszerűbbek. Néha azonban nem ez a helyzet, és eltérés mutatkozik. Pedig, ha a videód a közösségi médiában is közzétennéd, akkor érdemes elsősorban azt vizsgálni, hogy az egyes közösségi média csatornákon milyen témák teljesítettek jobban. Ehhez körül kell nézned mindegyiknek az analitikájában, és kikeresni a legtöbbet megosztott, kommentelt posztokat, majd feljegyezni az így kapott témaötleteket.

3. Nézd át a konkurencia videóit!

És hát nem maradhat ki az sem, hogy a konkurenciától vagyis a hozzád hasonló cégektől meríts ötleteket. Ezt megteheted manuálisan, vagy olyan segédeszközökhöz is fordulhatsz, mint a „Facebook elemzések”. Ha legörgetsz az „Áttekintés” oldalnak az aljáig, akkor látod a hozzád hasonló oldalakat. Ha ezek közül bármelyikre rákattintasz, akkor megnézheted, hogy egy héten belül melyek voltak a legnépszerűbb posztjaik. Érdemes persze elsősorban a videós posztokra figyelni. Az Instagramot is segítségül hívhatod, de itt a felfedezés funkció révén találhatsz videóötleteket. Ez olyan népszerű bejegyzéseket mutat meg, melyek relevánsak a fiókodra nézve.

Milyen videó-típusok közül válogathatsz?

Termékvideók

Ma már mindenféle méretű cég használ online videókat, amikor elindít egy új terméket vagy szolgáltatást. Egy ilyen videóval bemutatható az adott termék, azonban néhány cég itt nem áll meg, még azt is közzéteszik, hogy miként érdemes használni az adott terméket. Egy-egy ilyen termékbevezetés egyébként arra is lehetőséget nyújt, hogy árengedményt adj az ügyfeleknek egy meghatározott időre.

Márkavideók

A márkavideók tipikusan valamilyen nagyobb hirdetési kampány részei. Ezek bemutatják a cég távolabbi terveit, küldetését, és persze a termékeit és szolgáltatásait. A cél ezeknél az ismertség növelése, valamint a célközönség bevonzása.

Eseményekről készült videók

Egy élő közvetítés elsősorban azoknak szólhat, akik nem tudnak jelen lenni személyesen egy eseményen. Ha szervezel egy konferenciát, egy kerekasztalbeszélgetést, meetupot vagy bármilyen megmozduást, akkor készíts róla videót. Egy ilyen közvetítés tartalmazhatja a teljes eseményt, vagy annak csak egy részét.

Ez mehet akár élőben is, csak ilyenkor a közönségedet előre tájékoztasd arról, hogy live streamingre készülsz, így nem maradnak le róla. Ha meghívnak egy iparági eseményre, az arról készült videót ugyancsak közzéteheted a célcsoportod számára, akár a Facebookon, akár más közösségi média oldalakon keresztül.

Szakértői interjúk

Jó megoldás lehet interjúk készítése belső szakértőkkel, vagy iparági vezetőkkel. Ezzel fokozhatod a hitelességed és az irántad megnyilvánuló bizalmat is a célközönségednél. Ehhez csak meg kell találnod a megfelelő influencereket az iparágadban, és lefolytatni egy beszélgetést velük a közönséged előtt.

Tippek és tanácsok

Ezek olyan útmutatók bizonyos eszközök, termékek, szoftverek, stb. haszálatához, melyek segítik a közönséged. Rengeteget találsz belőlük a YouTube-on, és igazán örökzöld tartalmak lehetnek. Az embereknek ugyanis mindig szükségük van segítségre bizonyos dolgok használatához, és sok esetben egy vizuális útmutató gyakran hatékonyabb megoldást jelent, mint ha egy szöveges blogbejegyzésből kellene megérteni az adott dolog működését. Adott esetben akár segíthetnek a sales-eseidnek vagy az ügyfélszolgálatnak az ügyfelekkel való kommunikációban, hiszen nem nekik kell mindent elmagyarázniuk, megteszi helyettük egy videó.

Magyarázó videók

A magyarázó videók segítenek a közönségednek jobban megérteni, hogy miért lehet szükségük a termékedre vagy szolgáltatásodra. Abban térnek el a termékvideóktól, hogy benne egy vásárlói persona szerepel, mely végighalad az elképzelt úton, ahol megküzd a problémákkal.

Animációs videók

Az animációs videók elsősorban a nehezen megragadható elképzelések megfogalmazására, elvont szolgáltatások vagy termékek ismertetésére jók, melyek igénylik az erős vizuális magyarázatot.

Ügyfél-vélemények

Ezeknek mindig van helyük egy weboldalon, bár ma még alapszinten képes-szöveges vélemények szoktak megjelenni bizalomnövelő tényező gyanánt. Lehet ezeket azonban helyettesíteni videókkal is, így talán még hitelesebbé téve a véleményt, hiszen az ügyfél itt már mozgóképen, hanggal van jelen természetesen a neve és pozíciója megadása mellett.

Hírek megosztása

Nem csak szöveges formában lehet tájékoztatni arról az embereket, hogy mi történik a céggel vagy mi a helyzet egyes termékekkel, szolgáltatásokkal, hanem videón is. Keress különféle kreatív megoldásokat, hogy lenyűgözd a közönségedet. Adhatsz nekik hasznos tippeket is, így többször visszatérnek, ami persze azt is jelenti, hogy több esélyed lesz az eladásra. A legfontosabb azonban, hogy értéket adj számukra és legyél következetes.

A színfalak mögött

Szintén jelentős mértékben hozzájárul a bizalom építéséhez, ha az ügyfelek belülről is látják a céged működését. Ezt a működést be lehet mutatni fotókon is, némi szöveggel kiegészítve, de mégiscsak hatékonyabb, ha mozgóképen látható, miként zajlik a mindennapi munka, hol készül az a termék vagy szolgáltatás, melyet az ügyfél éppen megrendelni készül.

Kérdések és válaszok

Egy jó megoldás, ha a felhasználói kérdésekre videón adsz válaszokat. A Facebook Live egy interaktív megoldás a kérdések megválaszolására. Akár azokra, amelyek a weboldaladon felmerültek, akár pedig azokra, melyek egy ilyen esemény során bukkannak fel. De Te is feltehetsz kérdéseket a közönségednek, csak ne felejtsd el lejegyezni a válaszaikat. Ezeket az információkat ugyanis felhasználhatod a terméked fejlesztésére.

Üzenetek

Az előbbihez hasonló, amikor egy beszélgetést videó útján folytatsz le, illetve e-mailben vagy bármely szöveges üzenetben megjelent véleményekre videóban reagálsz.

Hirdetések

A videós hirdetés ma már megszokott dolog. Évekkel ezelőtt az egyetlen csatornát ezek bemutatására a tévé jelentette, mára azonban az elsődleges felület az internet lett. Most már a cégek közvetlenül az érdeklődők mobilján jelenítik meg a videóhirdetéseket. Erre az egyik példa a YouTube hirdetés, mely még mindig relevánsnak számít. Annak érdekében, hogy elérd az elvárt eredményeket, rövid, de jó minőségű videókat készíts. Nem kell ehhez ma már kamera sem, hiszen sok mobiltelefon elfogadható minőségű videók készítésére képes.

Hogyan használj háttérvideókat a weboldaladon?

A háttérvideók használata egy jó pár éve megjelenő trend a webdesignban, mely azonban még mindig vitákat generál a szakemberek között. Egyrészről ugyanis ott van az, hogy hatékonyan képes felkelteni az emberek figyelmét, miközben nem túl tolakodóan fut a háttérben.

További fontos jellemzőjük, hogy hatásuk különbözik az oldalon szereplő szövegektől és képektől. Míg utóbbiak elsősorban informálják a látogatókat a cég tevékenységéről, történetéről, céljairól, termékeiről és szolgáltatásairól, addig a videóknál az elsődleges cél már inkább az érzelmek kiváltása lesz. Kevésbé az, hogy információt adjanak át. Az érzelmek pedig rendkívül fontos szerepet játszanak egy márka image-ének építésekor, vagy akár a konverzióknál.

Háttérvideó a Smith oldalán

Másrészről viszont sokan úgy vélik, hogy a háttérvideók rontják egy weboldal használhatóságát, kizárólag esztétikai vonzerővel bírnak. Ez pedig hasonló jelenség ahhoz, mint amikor még flash-sel voltak tömve a weboldalak. Ezek mára eltűntek, okkal. Ugyanakkor persze a háttérvideók mégis adnak egy dinamikus, életteli vonást a weboldalaknak, melyek az érzelmek kiváltása révén nagyobb elköteleződést tudnak kiváltani a látogatókból. Ami persze csak akkor igaz, ha jól használod ezeket a háttérvideókat! De lássuk előbb részletesen, melyek a háttérvideók előnyei és melyek a hátrányai!

A háttérvideók előnyei

 • Vizuálisan vonzó – a videóháttereket használó weboldalak kiemelkednek a statikus weboldalak tömegéből. Egyediségüknek köszönhetően képesek több látogatót vonzani, és elköteleződést kiváltani.
 • Ha videót használsz, akkor az emberek azt látják, hogy „trendi” vagy, egy olyan technológiát használsz, ami még nem érhető el mindenhol a weben.
 • A kritikusnak számító első néhány pillanatban tudsz a videóddal hatni rájuk, és bizalmat kelteni, ami aztán a későbbiekben további elköteleződésre ösztönzi őket.
 • Háttérvideón könnyen át tudod adni a márkád üzenetét.
 • Ugyanakkor el tudod magyarázni velük a terméked vagy szolgáltatásod lényegét, használatát.
 • Az emberek jobban szeretnek megnézni egy videót, mint elolvasni egy szöveget.

A háttérvideók hátrányai

 • Lassítják a weboldalt – a videók méretükből következően jelentősen lassíthatják egy weboldal betöltődési idejét. Még ha optimalizálod is a teljesítményüket, akkor is lassabban fognak betöltődni, mint egy háttérkép. Az emberek pedig nem szeretik a lassú weboldalakat, és otthagyják őket, mielőtt betöltődnének.
 • Nem igazán mobilbarátok – a mobilos böngészők nem játsszák le automatikusan a videókat. Beállíthatsz egy trigger elemet, melynek révén egy bizonyos terület megérintésére elindul a videó, ez azonban nem az igazi, mert a felhasználót váratlanul éri. Ráadásul sok esetben mobilnetet használva böngésznek, és az adatcsomagok mérete korlátozott.
 • Megzavarhatja az embereket, ha túl nagy videót használsz, mely a hajtás feletti részt teljesen betölti, és még szövegek is megjelennek előtte. Nehezen tudják megfejteni az üzenetedet, mert nem tudják, mire figyeljenek. Ahelyett, hogy érzelmet váltanál ki belőlük, és tovább kalauzolnád őket abba az irányba, ahol bemutathatod, mit kínálsz nekik, a figyelmüket inkább az köti le, hogy mennyire zavarba ejtő is a weboldalad.

Neked is jó választás lenne egy háttérvideó a weboldaladra?

Háttérvideók nem valók minden weboldal számára. Ha csak egyszerűen a trendet akarod követni, akkor nem sokat segítesz a látogatóidnak a weboldalad használatában.

A Goby Savy hat, háttérvideókat használó weboldal alapján vizsgálta meg, hogy valóban hasznosak, jól használhatók-e ezek. A vizsgált oldalak az Airbnb, a Glowforge, ZippyShell, Squerspace, Checkland Kindleysides és az Adaptable voltak. A következtetések pedig a következők:

 • Érdemes videót használni, ha meg akarjuk mutatni azt a teljes érzelmi hatást, amit a szolgáltatásunk gyakorol a vásárlóra.
 • Ha olyan komplex szolgáltatást kínálunk, melyet érthetőbben el lehet magyarázni egy rövid videóban, mint szövegben.
 • Ugyanakkor, ha a teljes magyarázathoz egynél több háttérvideóra van szükséged, több aloldalon keresztül, akkor már jobb választás egy rendes, hangos videó használata, mely bemutatja a termékedet vagy a szolgáltatásodat.
 • Ha a terméked mondjuk egy szoftver, melyet széles közönségnek szánsz, akkor a háttérvideódon bemutathatod az embereket, akik azt épp használják. Mert ha az emberek azt látják, hogy mások könnyen és megelégedéssel használják a termékedet, akkor el tudják képzelni, hogy nekik is így fog menni.
 • Ha szolgáltatást kínálasz az embereknek, akkor mutathatod a cégeden belül zajló munkát, mert ez nyitottságot és átláhatóságot sugall.
 • De pusztán azért, hogy mozogjon valami a háttérben a weboldaladon, de nincs semmi funkciója, még nem érdemes háttérvideót készíteni, mert ez csak zavarja az embereket.
 • Annak sincs értelme, hogy az embereknek erőlködniük kelljen az üzenet megfejtésében, mert nem világos és egyértelmű a mondanivalód.

Mindezek alapján érdemes feltenni néhány kérdést magadnak:

 • Olyan termékem vagy szolgáltatásom van, melyet már jól ismernek az emberek? Ha igen, akkor egy háttérvideó nem sok plusz értéket tud hozzáadni.
 • A weboldalam olyan fizikailag nem létező termékekről szó, mint amilyen például egy pénzügyi termék? Mert ha igen, akkor elég nehéz lesz olyan videót készíteni, mely azt jól bemutatja.
 • Olyan terméket árulok, mely egyedi a piacon, esetleg olyat, amit egyszerűbb mozgóképen bemutatni, mint leírni? Ha igen, akkor egy háttérvideó tökéletes választás.
 • Olyan szolgáltatást árulok, mely érzéseket vált ki? Egy videón a szolgáltatáshoz kapcsolódó érzések remekül bemutathatók.
 • Fontos számomra, hogy a videóban látható tartalom minden látogató számára megjelenjen, illetve a videó hiányában az oldal, ahol megjelenik, elveszti az értelmét? Ilyenkor nem feltétlenül érdemes a videóra hagyatkozni, és utóbbi esetben meg kell győződnöd arról, hogy minden böngészőn jól jelenik meg a weboldal, és nem csak egy statikus kép, vagy semmi sem látható helyette.

Jó pár szempont, mely segíthet a döntésben. Ezeket mindenképpen gondold át, mielőtt belevágnál egy háttérvideó készítésébe és a weboldalad átalakításába, mert sokat nyerhetsz egy jó háttérvideóval, de bukhatsz is rajta.

Mire figyelj?

Ha mindezek átgondolása után úgy érzed, hogy a Te esetedben hatékony lehetne egy háttérvideó, akkor itt van néhány szempont, amire érdemes figyelni, hogy ne kövess el hibát a használatuknál. (Később arra is kitérünk, hogy milyen esetekben érdemes videót használnod, és mikor nem.)

1. Passzoljon a márkádhoz

Ne felejtsd el, hogy a videók révén könnyebben meg tudod mutatni az image-edet és a személyiségedet az embereknek. A videó témáját tehát úgy kell kiválasztanod, hogy az erősítse az ajánlatodat. A színek és a hangulat pedig illeszkedjen a weboldalad vizualitásához.

2. A háttérvideó maradjon a háttérben!

Ne a háttérvideó legyen a weboldalad fókuszpontjában. Annál kevésbé zavarja meg a felhasználókat, minél inkább sikerül háttérbe szorítanod. Használj kevesebb mozgást benne, finomak legyenek az átmenetek, melyek így nem zavarják a szemet! Kerüld a gyors pásztázást, vagy a remegő képeket! Ha pedig szöveget helyezel a videó fölé, akkor az olvashatóság érdekében használj megfelelő kontrasztot vagy árnyékot!

3. FIGYELJ AZ OPTIMÁLIS HOSSZÚSÁGRA!

Ha túl rövidre szabjuk a háttérvideók hosszát, akkor a folyamatos ismétlődés miatt zavaróvá, szakadozottá válhat a lejátszás. Viszont, ha a videó túlságosan hosszú, akkor a felhasználó már azelőtt elkattint az oldalról, hogy a videót végignézte volna, és az kiválthatta volna a kívánt érzelmi hatást. Ráadásul egy hosszabb videó nagyobb méretű is, vagyis lassítja az oldalad.

De hogy konkrét számokról is szó essen: egy 10 másodpercnél rövidebb videó valószínűleg túl rövid lesz, míg egy 30 másodpercnél hosszabb videó viszont túl hosszú, de persze minden eset más és más, úgyhogy ettől el lehet térni. 10-15 másodperces hosszúság már megfelelő lehet, ha egy 6 MB-nál kisebb méret társul hozzá.

Ennek a videónak nem kell a végtelenségig ismétlődnie, mert csak terheli a felhasználók gépének processzorát és lassítja a weboldal betöltődését. Ha hosszabb videót használsz, akkor célszerű lekapcsolni az ismétlődést, és csak egyszer lejátszani. Rövidebb videóknál is célszerű egy JavaScript használatával megoldani, hogy az ismétlődés egy idő után megszakadjon.

Optimális hosszúság

Optimális hosszúság

4. KAPCSOLD LE A HANGOT!

Azt már a nem teljes kijelzős háttérvideók előtt is tudni lehetett, hogy ha egy videó automatikusan – tehát a felhasználó aktív közreműködése nélkül -, hanggal indul el egy weboldalon, az rendkívül tudja idegesíteni a felhasználókat. A háttérvideókhoz nem szükséges hang, hagyni kell, hogy a mozgóképek magukért beszéljenek. De ha mégis lenne hozzá, akkor meg kell adni a felhasználónak a lehetőséget, hogy a hangerőt maga állítsa be.

Hang nélkül

Hang nélkül

5. TÖREKEDJ A LEGJOBB MINŐSÉGRE!

A cég image-ét meghatározó háttérvideók esetében nem engedhető meg, hogy azok gyenge minőségben jelenjenek meg. Mindig a lehető legjobb minőségre kell törekedni, hogy minden mozgás, képátmenet zökkenőmentes legyen, tekintet nélkül arra, hogy milyen hosszú a videó, illetve mekkora a mérete.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne kellene tömörítened, hiszen lassúnak érzékelik majd a nagyméretű videó miatt a weboldaladat a látogatók. Használhatsz overlayt, mert segít abban, hogy egy elfedd egy gyengébb minőségű videó hibáit. A div-et helyezd a videó után, és használhatod az ::after pszeudo-elemet is. Győződj meg arról, hogy a látogatók jobb gomb használatával irányítani tudják a videót.

6. NE FELEDKEZZ MEG AZ OKOSTELEFONT ÉS TABLETET HASZNÁLÓKRÓL!

Mivel a háttérvideók futtatása a legfejlettebb technológia része, ezért nem minden eszköz képes lejátszani őket. Vagyis azon eszközök számára, melyek nem tudják megjeleníteni ezeket a videókat, valamilyen alternatív háttérképről kell gondoskodni.

Cég-image

Cég-image

7. TARTSD ÉSZBEN A WEBOLDAL SEBESSÉGÉT!

Mivel ezeknek a háttérvideóknak a mérete is nagyobb, mint egy háttérképé, így az egész oldal betöltési sebességének lassulását fogja eredményezni. Kérdés, hogy ez megéri-e neked vagy sem, illetve hogy a weboldal más részeinek optimalizálásával mérsékelni tudod-e az oldal sebességcsökkenését?

5 dolog, amitől jobb lesz a videód

1. Vegyél egy mikrofont!

Amikor videóról van szó, akkor nem elég a képekre figyelni. A hang is fontos összetevője a videóknak. Ha szeretnéd nyilvánosan közzétenni a videóidat, akkor nem lesz elég a felvevő eszközöd beépített mikrofonja.

Két lehetőséged is van ilyenkor. Az egyik a felcsíptethetős mikrofon, ami akkor ideális megoldás, amikor egy beszélő szereplője van a videónak. A másik megoldás a kézben tartható mikrofon. Ezt rácsatlakoztathatod akár a mobilod audióportjára – iPhone-nál a lightning portra – és felerősítheted magára a készülékre. Ez akkor jó megoldás, amikor több beszélő is van, illetve több természetes hangot akarsz elkapni. Ha mobilt használsz, akkor mindig ellenőrizd, hogy a kiszemelt mikrofon kombatibilis-e vele.

2. Ne bonyolítsd túl!

Az egyszerű vizuális megoldások általában jobb eredményt hoznak. Ennek ellenére azok, akik újonnan csöppennek bele a videózásba, mindig túlerőltetik a vizuális effekteket és az animált grafikákat. Érdemes ennek a késztetésnek ellenállni, és olyan videókat készíteni, melyben erős vizuális elemek és jó kompozíció jelenik meg.

Persze Neked is szükséged lesz a címek megjelenítésére, képátmenetekre. De ezeket is érdemes minél egyszerűbben megoldani, például fekete vagy fehér szövegekkel. Kerüld a trükkös áttűnéseket, animációkat vagy a mozgalmas effekteket, mert ezek csak elvonják a figyelmet a videó üzenetéről.

3. Mondj el egy történetet!

A történetek sokkal jobban megfogják az embereket, melyek egyébként csak nagyon rövid ideig lennének képesek a videódra koncentrálni. Mondj nekik valami jó sztorit. Ezekhez kellenek

 • a megfelelő karakterek, akikről a videó szól
 • a jó helyszín
 • valamilyen konfliktus, ami érdekessé vagy fontossá teszi a történetet
 • végül pedig egy megoldás.

A néző figyelmét néhány másodpercen belül meg kell ragadni, és megtartani a videó végéig a történeteddel.

4. Használj jogdíjak nélküli zenét!

Minden videóban szükség van egy kis audió-segítségre. A jó minőségű zene által mélyebb benyomás keletkezik a nézőben. Tehát nem elég, ha valaki csak beszél a videóban, előnyös lehet, ha szól is mögötte valamilyen zene. Ami aztán felhangosodik, amikor a szöveg befejeződik. Fontos azonban, hogy szerzői jogokat ne sérts meg vele.

5. Használj feliratozást!

Nem mindenki hallja a videóidban elhangzó szövegeket. Akár azon oknál fogva, mert a munkahelyén nem ad rá hangot. Ha feliratozod a videód, akkor ezáltal egy szélesebb közönséghez jut el.

Hogyan tedd a videóidat még hatékonyabbá?

Habár egyre több weboldal használ manapság videókat, sok esetben a webdesign nem igazán támogatja a megjelenítésüket az oldalon, mert nem veszi figyelembe a videók egyedi természetét. Ez pedig inkább rontja a hatékonyságukat, mintsem javítaná. Ha Te is szeretnéd a lehető leghatékonyabban bemutatni a videóidat a weboldaladon, akkor az alábbi tanácsokat vedd figyelembe!

1. Szembetűnő helyre tedd!

A legtöbb esetben, amikor felkerül egy videó egy weboldalra, akkor annak a figyelem középpontjába kellene kerülnie. Ezt pedig támogatnia kellene az elhelyezésnek is. Ez alapvetően azt jelenti, hogy érdemes mindjárt az oldal tetejére, a cím alá helyezni, azaz a hajtás fölé. Elképzelhető persze, hogy a weboldalad nem hagyományos elrendezésű, de ilyenkor is arra kell törekedned, hogy kiemelkedő helyet kapjon rajta a videód, ha már időt és pénzt fordítottál az elkészítésére.

2. Gondoskodj megfelelő háttérről!

Annak érdekében, hogy a figyelem megmaradjon a videódon, érdemes olyan háttér elé helyezni, mely nem zavarja meg a felhasználókat. Amennyiben a weboldal-háttered túlságosan zsúfolt, „túl sok minden történik rajta”, akkor az nemcsak a videódról vonja el a figyelmet, hanem az egész weboldalad zűrzavaros megjelenésűvé teszi.

3. Hagyj elegendő whitespace-t!

Egy másik fontos dolog, amellyel elkerülhető a zsúfoltság érzése a weboldaladon, ha megfelelő méretű üres teret, azaz whitespace-t hagysz a videóid körül. A negatív tér pontos mérete természetesen attól függ, hogy milyen a layoutja a weboldaladnak, de a lényeg az, hogy inkább bővebbre vedd, ha azt szeretnéd, hogy valóban kitűnjön a videód. A whitespace használatáról itt írtunk bővebben.

4. A fontos (vagy hivatkozott) elemeket a videód közelébe helyezd!

Amennyiben vannak olyan elemek, melyekre a videód hivatkozik, akkor azt a videó közelébe, a felhasználó szeme elé helyezd, hogy ne kelljen keresgélnie. Például, ha a videóban elhelyezett call to action egy űrlapra hivatkozik, akkor az az űrlap vagy a videód mellett vagy közvetlenül alatta legyen megtalálható. Ezzel a megoldással nagymértékben javíthatsz a konverziós arányodon.

Milyen hosszúságú videókat készíts?

A háttérvideóknál már érintettük a kérdést, de lássuk azt is, hogy ha nem háttérvideókról van szó, akkor milyen eszközön, milyen hosszúságú videókat nézünk inkább! A legnépszerűbb terjedelem az 1-3 perc hosszúságú, ez minden eszközön az első helyen állt egy korábbi felmérésben. Az arányok a tabletek 38 százalékos értéke és a tévék 49 százaléka között szóródtak. A második legnépszerűbb kategóriába az egy percnél is rövidebb videók kerültek, tehát látszik, hogy a rövid videó a kedvenc.

A bal oldali grafikonból nagyon világosan kitűnik, hogy az 1-3 perc terjedelmű videók megtekintési száma hogyan magasodik ki mindegyik kategóriában:

Videó megtekintések száma és hosszúsága az egyes eszközökön

Videó megtekintések száma és hosszúsága az egyes eszközökön

A jobb oldali grafikon viszont már azt mutatja, hogy a legtöbb időt összességében mégis a 10 perces és annál hosszabb videókkal töltötték a felhasználók. A teljes videó-nézésre fordított idő 49 százalékát ezek hasították ki okostelefonon, míg tableten 70 százalékát, desktopon pedig 62 százalékát.

A 10 percen felüli kategóriát persze lehet tovább bontogatni, így kiderül, hogy a hosszú, hatvan percet is meghaladó videókat inkább már tévéken nézték, okostelefonon pedig csak kilenc százalékot értek el, de desktopon is csak nyolc százalékot. Erről itt az ábra:

10 perc felett így alakulnak a számok

10 perc felett így alakulnak a számok

A lényeg tehát az, hogy akármekkora céged is van, érdemes tapogatózni az online videók irányába. Mivel a mobilok használata egyre nő, ezért a videók és a hatásos tartalom iránti igény is bővül. Válassz ki egy tartalmi megoldást, és vágj bele, mert most még megelőzheted ezzel a konkurenciát.

Hogyan készíts olcsón jó videókat mobiltelefonnal?

Ha normális minőségű videókat szeretnél készíteni, de nem akarsz beruházni stúdió-felszerelésre, akkor egy jobb mobiltelefonnal ma már megoldható a feladat. Az okostelefonok kamerája jelentős mértékben javult azóta, hogy megjelentek az első kamerás mobiltelefonok. Nagyjából az elmúlt három évben kiadott közepes vagy annál magasabb árkategóriába tartozó okoselefonnal lehet normális videókat készíteni a megfelelő körülmények között. Nincs tehát szükség arra, hogy sorban állj a legújabb és legdrágább iPhone-ért, vagy akár hogy egy videó-tesztgyőztes mobilt beszerezz. Inkább azt érdemes megtanulnod, hogyan használd a már meglévőt. Ehhez néhány tanácsot azért fogadj meg!

Hogyan állítsd be a mobilod kameráját?

Az okostelefonok kamerájánál négy tényezőt lehet állítani: felbontás, képkocka-sebesség, objektív és fények. A felbontást tekintve a legtöbb okostelefon már legalább 1080HD felbontást képes produkálni. A 4K is már sokszor elérhető, ugyanakkor egy ilyen videónak négyszer akkora a mérete, úgyhogy erre nem feltétlenül van szükség (inkább csak akkor, ha már komolyan megvágnád és nagy kijelzőkön jelenítenéd meg a videót).

A képkocka sebességet is állíthatod, a legtermészetesebb a 24 fps, esetleg a 30 fps. Van olyan telefon, melyen elérhető a 120 képkocka/másodperc sebesség is, ami szuper-lassított felvételre alkalmas. Ami a lencséket illeti, ma már jó pár lencse közül választhatsz a mobilodon, amit nem érdemes használni videókészítésre az az előlapi selfie-lencse. Ennek mindig gyengébb a minősége, úgyhogy, ha szelfit készítesz, akkor is a hátsó lencsék valamelyikét használd!

A leggyengébb pontjuk a mobiloknak a világítás. Emiatt a sötétben történő felvételkészítést el kell felejteni, ami sajnos akár egyszerű beltéri felvételre is érvényes lehet. Ha nincs elég fény, akkor hiába jó a telefonod kamerája, szemcsés lesz a kép. Tehát, ha lehetséges, akkor mobilos videók esetében kültéren, nappali fényben készíts felvételeket. Esetleg beltérben állj közel egy ablakhoz. Ha a kültéri felvétel nem lehetséges, akkor kamera helyett inkább valami olcsóbb stúdióvilágításra érdemes beruháznod.

Hogyan vedd fel úgy, hogy profinak tűnjön?

 • Rögzítsd a fókuszt! Állítsd be a fókuszpontot, ami lehet egy arc vagy egy termék. Ehhez érintsd meg a kijelzőn a fókuszpontot és tartsd ott az ujjad.
 • Rögzítsd a kamerát! Legalábbis, ha nincs a telefonodon valami jó automata stabilizációs funkció, esetleg nem áll rendelkezésedre egy gimbal. Ennek hiányában kézben tartott telefonnal nem tudsz jó felvételt készíteni, így ilyenkor arra kényszerülsz, hogy valahová stabilan rögzítsd a mobilod.
 • Keresd meg a megfelelő szöget! Ez attól függ, hogy mit akarsz közvetíteni a felvétellel. Ha közvetlenül beszélsz a közönségedhez, akkor nézz a mobil lencséjébe! Általában próbálgatni, gyakorolni kell, hogy megtaláld a megfelelő pozíciót.

Hangminőség

Amikor jó minőségű videóról beszélünk, akkor hajlamosak vagyunk elfeledkezni a hangról, aztán a videó készítése után derül ki, hogy ezzel van a legnagyobb probléma.

 • Ehhez kerüld az olyan helyeket, ahol sok a háttérzaj, például a szél.
 • A mikrofont helyezd a lehető legközelebb a hang forrásához.
 • Mivel a mikrofon általában a telefon alján található, érdemes beszerezni egy vezeték nélküli mikrofont. Ezt elhelyezheted a ruhádon, így ha mozogsz is, a hang minősége állandó marad.

Végül pedig még egy utolsó jó tanács: ha videót készítesz, akkor kapcsold be a repülő üzemmódot! Ezáltal nem csak kizárod a telefon jelzéseit, hanem kevésbé merül az akkumulátorod is.

Honnan szerezhetsz be ingyenes stockvideókat a weboldaladra?

Nem mindenkinek van pénze arra, hogy videókat készítsen a weboldalára, közösségi médiás oldalára vagy a hirdetésébe, melyek adott esetben csak háttérként szolgálnának, hangulatot teremtenének. Az ő számukra lehet jó választás egy ingyen beszerezhető stockvideó, hasonlóan a nagy népszerűséget elért ingyenes stockfotók műfajához. De hol találsz ilyeneket? Részben ott, ahol stockfotókat is, de talán akad a felsorolásban néhány új lehetőség is:

Pexels

Aki használ stockfotókat, az szinte biztosan hallott a Pexelsről, ahol azonban nem csak képek, hanem videók is találhatók, melyek szintén az úgynevezett CC0 (Creative Commons licenc) alá tartoznak, vagyis szabadon, forrásmegjelölés nélkül felhasználhatók, akár kereskedelmi célra is.

A legtöbb videó legfeljebb 30 másodperces, MP4 HD vagy Full HD felbontású, bár akadnak 4K klippek is.

Pixabay

Talán még ez előbbi oldalnál is ismertebb a Pixabay, ahol a fotók nagy kínálata mellett videók is elérhetők. Itt is CC0 licencű, szabadon felhasználható videókat találsz, melyeket bátran letölthetsz és akár módosíthatsz is. A videók nagy része egy percnél rövidebb, és szinte minden témában találsz valamilyen mozgóképet. A klipek letölthetők MP4 formátumban az általad választott felbontással, HD-től a 4K-ig.

Dareful

Ha jó minőségű ingyenes stockvideók keresel, akkor a Dareful is hasznos oldal lehet számodra. Több száz 4K felbontású videót találsz és tölthetsz le ingyenesen, bármilyen célra. Találsz közöttük drón-videókat vagy ismétlődő háttereket, melyek mindegyikét az oldal tulajdonosa, Joel Holland készítette. Minden MP4 videóhoz részletes leírást is mellékel, így pontosan lehet tudni, hogy mit töltesz le.

Az előbb említettekhez képest különbség a licencben van, ugyanis az itt található videók a Creative Commons Attribution 4.0 nemzetközi licenc alá esnek, ami azt jelenti, hogy hivatkoznod kell a készítőre, linkelni a licencet, valamint jelezni, ha módosítod a videót.

Videezy

Ha légifelvételeket keresel, akkor a legjobb hely a Videezy lesz számodra, de más MP4 videókat is találsz az oldalon HD és 4K felbontásban. Arra figyelj, hogy nem minden tartalom ingyenes a Videezy-n, de ha keresgélsz, akkor találhatsz ingyenes stockvideó-loopokat, melyek kereskedelmi célra is felhasználhatsz. A prémium videókat egy zöld „Pro” jelzés különbözteti meg az ingyenesektől.

Azt se felejtsd el, hogy ha felhasználod az innen letöltött videót, akkor hivatkozni kell az oldalra, weboldalon történő elhelyezés esetében egy kódsort kell beilleszteni hivatkozással a Videezy-re.

Videvo

A Videvón legnagyobb részt HD stockvideókat találsz, de akadnak 4K felbontású klipek is. A minőségük elég eltérő: némelyik profi, de vannak amatőr anyagok is, ahol a formátumok is eltérőek. A tartalmat három licenc alá sorolják, így minden videónál ellenőrizni kell, melyik vonatkozik rá. Akadnak köztük szabadon felhasználható videók, hivatkozásra kötelezett videók, illetve Creative Commons 3.0-ás videók, melyeket kereskedelmi célra is felhasználhatsz hivatkozással.

Clipstill

A Clipstillen cinemagraph-okat találsz, vagyis olyan képeket, melyek valamilyen ismétlődő animációt is tartalmaznak. Ezek látványosak lehetnek akár weboldalon, akár egy közösségi oldalon. Habár a legtöbb ezek közül fizetős, minden hónapban akadnak olyan újabb tartalmak, melyek ingyenesen letölthetők. Érdemes tehát könyvjelzőzni az oldalt, és időnként visszatérni. Annál is inkább, mivel többnyire CC0 licencet használ, vagyis bárhogy és bárhol használhatod az itt talált mozgóképeket.

Coverr

Túl sokban nem különbözik az előbbiektől a Coverr: MP4 videókat találsz rajta különböző kategóriákban, melyeket felhasználói fiók létrehozása nélkül letölthetsz. Találsz rajta drón-felvételeket, time-lapse videókat, cinematic klipeket többféle témában, de ingyenes, virtuális Zoom-háttereket is letölthetsz.

Hogyan helyezd el a weboldaladon a videódat, ha a SEO is számít?

Lehet, hogy már belevágtál a videózásba, pénzt fektetsz a dologba, sőt remek videókat készítesz, de ha nem találnak rájuk az emberek, akkor nem is fogják megnézni. A videókkal is ugyanaz a helyzet, mint a szöveges tartalmakkal, blogbejegyzésekkel: közönséget kell szerezni nekik a keresőkből. Ehhez pedig keresőoptimalizálásra van szükség.

Mit mond a videók keresőoptimalizálásáról a Google? (FRISSÍTÉS, 2023.05.03.)

A Google 2021 novemberében frissítette a videókra vonatkozó tanácsait. Ebben egy külön részt szentelt annak, hogy miként lehet a legjobb helyezést elérni egy-egy weboldalra felkerülő videó számára a találati oldalakon. Ebből az derül ki elsősorban, hogy a keresőcég azt javasolja, ha jó helyezést, kisképes megjelentés szeretnénk a videónknak a találati oldalakon, akkor egy külön oldalon, kiemelkedő helyre tegyük a videót.

Ilyen megjelenésre például csak abban az esetben számíthatunk, ha a videónk a weboldal fő tartalma:

Kisképes megjelenés

2023 áprilisában aztán történt egy újabb bejelentés, miszerint: a Google nem fogja megjeleníteni a videódat a találati oldalon jobb oldali thumbnailként sem, amennyiben a videó az azt tartalmazó weboldalnak nem a „fő tartalma”. A Google ebben a bejelentésben annyival lépett tovább, hogy most már jelezte: kizárólag ebben az esetben fogják a videót jobb oldali miniatűrként megjelentetni a találati oldalakon. Az indokuk az, hogy ez megkönnyíti a felhasználók számára annak megértését, hogy mire számíthatnak, amikor  meglátogatják az adott weboldalt.

Fontos, hogy itt a találatok melletti jobb oldali kisképes megjelenésről van szó, mely esetében korábban az volt az alapállás, hogy elég lehet, ha csak jelen van egy videó az adott oldalon.

Videó megjelenése a találati oldalon thumbnail nélkül

A Google ugyanakkor a „fő tartalom” kifejezést nem magyarázta el. Viszont a Google szóvivője ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy több tényező határozza meg azt, mikor tekintenek egy videót fő tartalomnak, de ezek közé tartozik az, hogy hol helyezkedik el a videó a weboldalon.

A helyzet tehát egyszerű: a videódnak egy olyan aloldaladon kell megjelennie, ami alapvetően a videódról szól. Nem pedig egy olyan oldalon, ahol van valami hosszú tartalom, amibe valahol beágyazol egy videót. Így is lehet, csak akkor a Google ezt úgy értelmezi, hogy az adott oldal tartalmának nem túl fontos eleme a videó, így a találati oldalakon sem fogja előre sorolni az itt megjelenő videót.

Ehhez kapcsolódik a másik eleme a javaslatnak: kiemelkedő helyen kell megjelennie az adott oldalon a videónak. Ez leginkább a hajtás feletti részt jelenti, és semmiképpen nem azt, hogy az oldal alján valamelyik sarokba bedobsz egy mozgóképet, mondván miért ne. Ha kiemelkedő helyre teszed a videót, az egész oldalt arra szánod, hogy azt prezentáld, akkor a Google tudni fogja, hogy fontos videóról van szó, és úgy is kezeli majd.

A Google még egy ábrán is bemutatta, hogyan is képzeli a fontos videót tartalmazó oldal megjelenését:

Így kell kinéznie egy videós oldalnak (Forrás: Google)

Mindez ugyanakkor nem zárja ki, hogy bárhol máshol is elhelyezd a videódat a weboldaladon. Vagyis itt arról van szó, hogy teljesen elfogadható megoldás, ha a videódnak szánsz egy dedikált oldalt, ugyanakkor megjeleníted egy másik oldalon is olyan egyéb információk mellett, mint amit például egy hír, egy blogbejegyzés vagy akár egy termékleírás kínál. Csak ebben az esetben nem az az oldal fog megjelenni videós képpel a találati oldalakon.

Mire kell figyelned a weboldaladon elhelyezett videóknál SEO-szempontból?

Az előbbiek alapján, akkor lássuk, hogy miként is helyezd el a weboldaladon a videóidat!

Legyen egy külön, optimalizált weboldalad, ahol a videó megjelenik

Számtalan oka lehet annak, hogy a videókat tartalmazó weboldalak rosszul teljesítenek a keresőben. Az egyik ok magában az oldalban keresendő. Az ugyanis nem elég, ha van egy SEO-barát videód, magát az oldalt is optimalizálni kell. Számos technikai SEO-tényezőt kell figyelembe venned, többek között a weboldal sebességét, a tartalmat, a biztonság kérdését, stb.

Az is fontos, hogy a videód tartalma illeszkedjen az oldal témájához, mert különben nem tudja értelmezni a Google azt, amit lát az oldalon. Ezzel a videó és az oldal helyezését is rontod.

A videó legyen a középpontban

Régebben elegendő volt, ha a fontos videó metadatok felkerültek az oldalra, mivel ez biztosította, hogy a videó rangsorolásra kerül és megjelenik a Google keresési eredményei között. 2014 után azonban némi változásra került sor e tekintetben, és a Google ma már valószínűleg csak azokat az oldalakat indexeli, ahol a videó áll a középpontban. De mit jelent ez?

Ha megnézel egy YouTube-oldal, akkor nagyjából látni fogod, hogy milyen az, amikor a videó a legfontosabb egy oldalon. Egyrészt a videónak érdemes a hajtás fölé kerülnie. A hajtás ugyan meglehetősen képlékeny fogalom a sokféle kijelzőméret korában, de a lényeg, hogy a videónak valahol a weboldal felső részén kellene megjelennie. Ennek oka, hogy az átlagos felhasználó vagy akár keresőrobot nem fektet abba plusz energiát, hogy megkeresse az oldalon a videót.

Másrészt érdemes viszonylag nagyméretű videót elhelyezni az oldalon, ami azt jelenti, hogy legalább 400 x 225 pixelesnek kellene lennie, hogy indexelje a Google. Emellett arra is figyelni kell, hogy jelenjen meg a videó mellett valami kiegészítő tartalom, például egy cím, a videó leírása, linkek, interakciók.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy ha nem a legfontosabb elem valamely oldaladon a videó, akkor azt semmiképpen nem fogja indexelni a Google, ugyanakkor, ha nem áll központi helyen, akkor kicsi az esély arra, hogy a Google valamilyen bővített találatként jelenítse meg a fő találati oldalon.

A videó legyen látható az első vizuális tartalomválasznál

A leggyakoribb technikai akadály egy videó indexelésénél és rangsorolásánál a megjelenítést blokkoló JavaScript. Ez akkor fordul elő, amikor egy szkriptnek még azelőtt kell betöltődnie, mielőtt a böngésző felismerné és betöltené a videóhoz kapcsolódó iframe vagy JavaScript kódot. A lényeg, hogy a videód betöltése előbb történjen meg.

Az alapvető megoldás, ha a videólejátszó az első vizuális tartalomválasz után jelenik meg. És ennek néhány másodperc alatt meg kell történnie. A betöltési sebesség optimalizálásánál az aszinkron betöltés (a legfontosabb a lejátszó és a bélyegkép megjelenítése) használható.

Az indexelni kívánt videó elsőként töltődjön be

Ha a weboldaladon több videó is van, akkor a legfontosabb, indexelni kívánt videónak elsőként kell betöltődnie. Tehát nem elég, ha csak az oldal tetején helyezkedik el. A Googlebot-videó ugyanis csak az első videót indexeli, ami nem feltétlenül az, amelyik az oldal tetején jelenik meg. Érdemes ezért a WebPageTest használatával tesztelni az oldalt, mert az megmutatja egy vízesés-grafikonon, hogy milyen sorrendben töltődnek be az oldal-elemek.

Használj strukturált adatot!

A keresőrobotok nem tudják teljes mértékben felfedezni a videókkal kapcsolatos információkat a „VideoObject” Schema.org jelölés segítsége nélkül. Ezt a legjobban a <body>-ban lévő mikroadattal vagy a <head>-ben lévő JSON-LD-vel lehet megtenni.

A videó bélyegképét Open Graph képként jelenítsd meg!

A Googlebot-videó összezavarodhat, ha más képpel találkozik a strukturált adatoknál, mint az Open Graph protokollal megadottnál (a <head>-ben lévő meta property=”og:image”). Ezért a legjobb, ha mindenhol ugyanazt a képet használod, így biztosan ez fog megjelenni a találati oldalakon is bélyegképként. Hátránya, hogy ugyanez fog megjelenni mondjuk a Facebookon is.

Tedd fel az oldalra a videóban elhangzottak leiratát!

Ha úgy látod, hogy nem okoz gondot az adott oldalon, akkor érdemes megjeleníteni a videóban elhangzottak leiratát. Ez egy további jelzés a Google számára a videó fontosságáról. Ezt a szöveget bontsd bekezdésekre, használj alcímeket, hogy könnyebben olvasható legyen, pont úgy, mint egy blogbejegyzésed.

Hogyan töltődhet be gyorsabban a videó a weboldaladon?

Az előbbiek rendben vannak, azonban egy alapvető kérdésről még nem volt szó: weboldalsebesség vagy videó? Sok weboldaltulajdonos tapasztalata szerint ez a két dolog nem igazán fér össze.

Tehát lehet látványos vagy akár tartalmi szempontból hasznos is egy videó a weboldalon, ugyanakkor másik oldalon ott állnak a webes vitals mutatók és a weboldalsebesség. Hiszen egy videó lassítja egy weboldal betöltődését, ami nem tesz jót a most már rangsorolási tényezőként működő oldalélménynek, ami alapvetően a sebességre épít, így pedig valamelyest romolhat a helyezésünk. Ha viszont technikai trükköket alkalmazunk a megjelenítésnél, például lazy loadingot, hogy megfeleljünk a Google sebesség-követelményeinek, akkor viszont a Google sok esetben nem is észleli a videó meglétét.

Tehát, egy konkrét megoldás, ha nem videó-beágyazást helyezünk az oldalra, hanem egy grafikai elemmel jelezzük azt, hogy itt videó található, és az iframe csak akkor töltődik be, amikor a felhasználó megnyomja a háromszög alakú gombot, azaz a videólejátszás funkcióra kattint. Ilyen esetben gyorsul a weboldal, jobbak lesznek a webes vitals mutatók, ugyanakkor a videó nem fog megjelenni a videókeresések között a Google-ben.

Mit mond erre a Google? Mindenesetre tisztában van vele, hogy a videók kapcsán olyan igényeket támaszt, melyek ellentmondanak egymásnak, így nehéz megtalálni az arany középutat.

John Mueller, a Google szakemberének tanácsa szerint a legjobb megoldás az lehet, hogy technikailag trükközünk a sebesség javítása érdekében, de egyrészt egy strukturált adattal jelezzük, hogy videót található az oldalon, valamint oldaltérképen is közzétesszük ugyanezt. Mueller egyébként reméli, hogy idővel a YouTube beágyazások is jobbá és gyorsabbá válnak, kevésbé terhelik meg az oldalt, így nem válnak a weboldalsebesség akadályozó tényezőjévé. Emiatt aztán nem is lesz szükség a technikai és design-trükkökre.

Frissítés, 2022.10.13.:

Hogyan optimalizáld a videóbetöltést a weboldaladon?

A kérdésre nem egyszerű válaszolni, a SEO-pluginjéről ismert Yoast azonban adott néhány tanácsot, melyeket érdemes megfogadni:

Használj CDN-t!

Ha például WordPress weboldalad van, akkor a lehető legrosszabb megoldás, amikor egyszerűen feltöltöd azt a médiakönyvtárba, majd beilleszted valamely oldaladra, mint videót. Ilyenkor garantált, hogy akadni fog a lejátszás, miközben a weboldalad lassul: romlani fog a webes vitals mutatók közül a FID (First Input Delay). Egy ilyen elhelyezésnél ugyanis a böngészőnek a teljes, nem optimalizált videófájlt be kell töltenie a szerverről kattintásra, minden egyéb tényezőre tekintet nélkül.

Ennél jobb megoldás, ha CDN-t használsz. Ha például a YouTube-ról ágyazol be videót, akkor az a videótartalmat már saját CDN-hálózatából kezeli.

Adaptív adatfolyam

A HTML5-ben szereplő <video> címke egy jó megoldás a weboldalakon, ugyanakkor önmagában képes problémákat okozni. A címke ugyanis egyszerűen feltölti a videófájlt az alapértelmezett lejátszóba, és a munkát a böngészőre bízza.

A gond itt az, hogy amikor le akarsz játszani egy nagyméretű, nagyfelbontású videófájlt, akkor gyengébb kapcsolatnál beindul a bufferelés, miközben a böngésző azon erőlködik, hogy a fájl elegendően nagy részét betöltse a lejátszás elindításához. Ennek hatása persze látszani fog a FID esetében.

A problémát az úgynevezett adaptív adatfolyam segítségével lehet kezelni. Adaptív adatfolyamról akkor beszélünk, amikor egy videónak különböző variációi állnak rendelkezésre, eltérő felbontásokban és bitsebességekkel a szerveren. A szerver pedig kiválasztja a kapcsolatnak megfelelő minőségű videófájlt. Tehát, ha a felhasználó egy mobileszközről érkezik lassú mobilnettel, akkor a szerver egy SD videót kínál neki 300 kbps bitrate-tel és nem egy 4K-s videót.

Ennek beállítását megteheted saját magad MPEG-DASH használatával, vagy azzal, hogy külső videószolgáltatót használsz, mint például a YouTube, mely adaptív adatfolyamot használ.

Változó bitsebesség használata

Egy másik megoldás a lejátszás gyorsítására a videófájlok méretének csökkentése az exportálás során. A változó bitrate (VBR) egy olyan tömörítési megoldás, ahol a videó bitrate-je a színek és a mozgás összetettsége alapján változik. Itt a cél az, hogy a lehető legkisebb méretű legyen a videófájl, miközben a minőség látványosan nem romlik.

Ne használj ismétlődést az automatikusan lejátszott videóknál!

Az automatikusan elinduló videók továbbra is népszerűek a weben, különösen ha háttérvideóról van szó. Ugyanakkor ezek elhelyezése az oldalon komoly sebességproblémákat okozhat. Ha fontos a betöltési sebesség, akkor jobb elkerülni őket, ugyanis szinte minden esetben jelentősen megnövelik az LCP (Largest Contentful Paint) értékét. Ha a videólejátszás egyszerre indul az alapvető HTML, kép és JavaScript elemek betöltésével, akkor az rendkívül nagy megterhelést jelent a böngésző számára. Gyenge kapcsolatnál nagyon lelassulhat az oldal betöltése.

Ha mindenképpen ragaszkodsz az automatikusan lejátszott videódhoz, akkor azt a lehető legrövidebbre vágd, lehetőleg 10 másodperc alatt tartsd a hosszát. Arra is figyelj, hogy audio nélkül exportáld, mert így valamelyest csökkenteni tudod a méretét.

Aszinkron videótartalom betöltés

Két előnye is van az aszinkron JavaScript használatának a videóknál. Először is, ezzel megakadályozhatod, hogy a videó akadályozza az oldal más elemeinek megjelenítését. Másrészt pedig ennek használatával azokat az elemeket töltheted be a nagy videófájl betöltése előtt, melyek a legfontosabbak az LCP és a CLS szempontjából.

Ne tedd a videót a megjelenítést akadályozó JavaScript mögé!

Néha görgetésnél vagy a galériákban a képek helyett videók jelennek meg a weboldalakon. Viszont az ezek megjelenítéséért felelős bővítmények ezek betöltését eltolják egészen addig a pontig, amíg a felhasználó nem találkozik velük. Ez azt jelenti, hogy JavaScript blokkolja a videó betöltését. Így viszont az történik, hogy amikor a felhasználó a videóhoz ér a weboldalon vagy galériában, akkor kezdődik meg a betöltése, nem pedig a háttérben zajlik még ezt megelőzően.

Ez persze nem tesz jót sem a weboldalsebességnek, sem a FID-értéknek, ugyanakkor SEO szempontból sem optimális, mivel a Googlebot ilyenkor nem találkozik a videóval és így nem is tudja indexelni azt. Utóbbit egyébként ellenőrizni tudod már a Search Console-ban.

Mi az a YouTube SEO?

Ha a videód a YouTube-on is megjelenik, akkor ezekre figyelj:

Használd a releváns kulcsszavaid a címsorokban és leírásokban!

SEO szempontból a legfontosabb elem a YouTube-videóknál a címsor. Ebben mindenképpen szerepelnie kell a kulcsszavadnak, melyre szeretnél a keresésekre megjelenni.

Ami a leírást illeti, a YouTube a néhány bekezdésnyi hosszúságokat szereti. Érdemes tehát normális, 3-5 bekezdéses szövegekben gondolkodnod a leírásoknál, melyekbe az összes releváns kulcsszót elhelyezed.

Ne feledkezz meg a címkékről!

A címkék a YouTube-on olyanok, mint a hashtagek az Instagramon. Érdemes lehet megvizsgálnod a konkurencia legnépszerűbb videóinál megjelenő címkéket, és ezeket használni.

Lejátszási lista címe

A kulcsszavaid a lejátszási listák címében is megjelenítheted, amiből az is következik, hogy érdemes használni lejátszási listákat is. Ez ugyanis megérteti a Google-lel, hogy miről is szól a csatornád, és a rangsorolásod is jelentős mértékben javíthatja a megjelenő kulcsszavakra.

Helyezd el a kulcsszavakat a bélyegképek alá!

A csatornádon megjelenő bélyegképekhez olyan szövegeket használj, melyekben szerepelnek a kulcsszavaid. Ez jó a felhasználóknak és jó a keresőmotornak is, mivel a Google a bélyegképek szövegeit is átböngészi, és felhasználja a rangsorolás megállapításánál. Ugyanakkor a felhasználók is annál nagyobb eséllyel kattintanak egy videódra, minél relevánsabb a szöveg a keresésükre.

A thumbnail képed legyen izgalmas

Habár egy bélyegképnek nincs olyan fontossága SEO szempontból egy videónál, mint a címnek, a leírásnak vagy a címkéknek, az átkattintási arányt meghatározza. Ha a thumbnail kép nem kelti fel az emberek érdeklődését, akkor nem fognak kattintani, így nem lesznek hozzászólásaid, kedveléseid, vagyis a találati oldalon is rosszabb pozícióba kerülsz. Fordíts tehát időt egy jó minőségű, egyedi kép elkészítésére, mely ugyanakkor releváns a videó témáját tekintve is.

Nincs optimalizált feliratod

A felirat hasznos dolog egy videónál, egyrészt azért, mert a legtöbb videót hang nélkül játsszák le az emberek a Facebookon. Másrészt viszont a feliratok által a videódat könnyebben tudják értelmezni a keresőbotok. A lényeg itt is az, hogy kulcsszavak/keresési kifejezések jelenjenek meg a leírt szövegben. Fontos tisztában lenni a felhasználói szándékkal, a long tail kulcsszavakkal: a YouTube videók egyre nagyobb részére úgy találnak rá a felhasználók, hogy a „hogyan” szóval kezdődő kérdést írnak be a keresőbe.

Ne ugyanúgy csináld, mint ahogy egy blogbejegyzést írnál!

A YouTube korábban már jelezte, hogy a videók rangsorolásánál fontos szerepe van annak, hogy meddig nézik meg az emberek a videód, azaz befejezik-e, illetve meddig jutnak el benne. Ha egy videót úgy készítesz el, mint a blogbejegyzést – SEO-ra optimalizálva hosszan és részletesen -, akkor azt nem lesz ember, aki végignézi.

Ezért a videóknak rövidnek és tömörnek kell lenni. A Wista szerint a 1-2 perces videókat még a felhasználók kb. 75 százaléka megnézi, ugyanakkor a 4-5 perces videókat már csak kevesebb, mint 60 százalékuk. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden videódnak 1-2 percesnek kellene lennie, csak próbáld lenyesni az összes felesleget róluk, és koncentrálj a lényegre!

Címkék: ,

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Széchenyi 2020