Megérkezett az új PageSpeed Insights – Hogyan használd?

2

A Google még november elején jelentette be, hogy teljesen újratervezi a PageSpeed Insightsot, mely november közepére aztán élesedett is egy teljesen új webcímen. Megmutatjuk, hogyan használhatod.

Néhány hét alatt mindenhol megjelent az új PageSpeed Insights, melynek frissítését a Google 2021. november 3-án jelentette be egy blogbejegyzésben. A cég részéről Addy Osmani számolt be arról, hogy ezzel a frissítéssel sokkal „intuitívabbá” vált a PageSpeed Insights használata, amikor a teljesítmény mérésére kerül a sor.

A probléma eddig leginkább az volt vele, ahogy az adatokat megjelenítette. Nem voltak rendesen szétválasztva a valós és a szimulált adatok. Így azok, akik először találkoztak vele, nem feltétlenül értették meg elsőre az összefüggéseket az adatok között, így aztán nem is nagyon tudták, hogy mit kezdhetnek velük. Emiatt elég sok blogposzt íródott a „hogyan használjuk a PageSpeed Insightsot?” témában. A kód egyébként már tíz éves volt, így ezért is ideje volt a frissítésnek.

A Google elsődleges célja az volt, hogy

  • könnyebben használhatóvá tegye az eszközt a valós és szimulált adatok különválasztásával
  • világosan megmutassa, hogyan számolják a webes vitals-mutatók értékeit a felhasználói felületen
  • korszerűbb legyen a kinézete és a használata a material design elvek figyelembe vételével.

Aki még nem használta soha ezt az eszköz, annak érdemes tudnia, hogy a PageSpeed Insights célja a weboldalak tartalmának elemzése, majd ez alapján javaslattétel arra vonatkozóan, hogyan is lehetne az adott weboldalt felgyorsítani. A Google 2018-ban frissítette azzal, hogy elkezdte használni a Chrome-böngészők által kigyűjtött valós adatokat.

Most azonban nem csak egyszerűen egy újabb frissítésre került sor, hanem el is költözött a PageSpeed Insights, vagyis egy teljesen új webcímen érhető el: a https://pagespeed.web.dev/ URL-en, míg korábban a https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/ URL-en volt elérhető.

Ami a további változásokat illeti, a Google beszámolója szerint a felhasználói felület sokkal intuitívabbá vált azáltal, hogy tisztán megkülönbözteti a szintetikus környezetből származó és a felhasználóktól, valós körülmények között kapott adatokat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy külön szakaszt kapott egyik és másik típusú adat a felületen, ha lefuttatunk egy vizsgálatot.

Felül találjuk egyébként a valós felhasználói viselkedésen alapuló adatokat, ezen címsor alatt: „A valódi felhasználók által tapasztalt élmény felfedezése”, mely alatt egy magyarázat is szerepel, miszerint „A világ minden táján tartózkodó, valódi felhasználókra vonatkozó adatokból megtudhatja, hogyan teljesít a webhelye”. Így néz ki:

A valódi felhasználók által tapasztalt élmény felfedezése rész a PageSpeed Insightsban

Alatta pedig „Teljesítményt érintő problémák elemzése” címen a szimulált adatok jelennek meg. Utóbbi elsősorban az egymondatos magyarázatból derül ki, mely szerint „Részletes elemzéseket és javaslatokat kaphat a webhelyéről, amint szimulált környezetben töltődik be”.

A valós adatoknál egyébként most már a webes vitals-mutatók is részletesen megjelennek, míg korábban mindössze annyit közölt a PageSpeed Insights, hogy sikeres vagy sikertelen-e az oldal.

További változás, hogy felülről lekerült, lényegében a hajtás feletti rész közepére a „Mobil” és az „Asztal” közötti választás, így egyértelműen látszik, hogy éppen mit nézünk, míg korábban ez a keresőmező alatt a bal oldalon helyezkedett el, kevésbé szembetűnő módon. A lényegen persze nem változtat, csak könnyebben érthetővé teszi a felhasználók számára, hogy épp mit látnak. Erre egyébként a Google is felhívta a figyelmet, fent a régi verzió, lent az új látható:

Így változott a felső rész

Egy másik fontos változás, hogy az úgynevezett „Eredet” összefoglaló egy külön fület kapott az „Ez az URL” mellett. Az eredet tartalmazza az összesített CrUX (Chrome User Experience) adatokat valamennyi oldalról.

Az új jelentés emellett kibővült egy új információs résszel mind a valós adatokat tartalmazó rész, mind a szintetikus teszt alatt, ahol arról láthatunk információt, hogy mekkora időintervallumban történt az adatgyűjtés, milyen hosszú volt a látogatások időtartama, milyen eszközöket vizsgáltak, milyen hálózati kapcsolatokon, mekkora volt a mintaméret, és milyen Chrome-verziók érintettek. Ahogy itt is látszik:

Így jelennek meg a további információk a mérésről

A jelentések egyébként kaptak egy „Nézet kibontása”, illetve összecsukása gombot is, melyre rákattintva további részletek tárulnak fel a webes vitals-mutatókkal kapcsolatban a valós adatoknál, míg a szintetikus adatok résznél további magyarázatot kapunk az egyes mutatókról.

Az oldalról készített kijelzőkép ugyanakkor eltávolításra került a valós adatokat tartalmazó részről, viszont a betöltési folyamat miniatűrjei láthatók a szintetikus adatok részben.

A miniatűrök

Itt pedig egy videó a változásról:

Most, hogy az oldalélmény rangsorolási tényezővé vált, még fontosabb lehet mindenki számára a weboldala sebességének optimalizálása, melyben jelentős segítséget adhat az új PageSpeed Insights, ami könnyen értelmezhető módon, részletesen megmutatja neked a webes vitals-értékeket, és hogy mit érdemes javítanod a weboldalon.

Címkék: ,

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Széchenyi 2020