Mi az a tartalommarketing? És Neked miért lehet hasznos a tartalomkészítés? (2022.12.12.)

Tartalomjegyzék
Bővített tartalomjegyzék

Habár a tartalommarketing, content marketing kifejezés már hosszú évek óta velünk él, nagyon sokan nem tudják, hogy pontosan mit értünk alatta. Most megpróbáljuk tisztázni, hogy mi ennek az inbound marketing eszköznek a fogalma, jelentése, miként néz ki a tartalommarketing stratégia, hogy akik eddig is éltek vele, tudatosabban tehessék. (Frissítés, 2022.12.12. – Egy új fejezettel bővítettünk: ha csak a kulcsszavak forgalma alapján válogatod a témáidat, azok gyenge minőségűek lesznek)

Az elmúlt években, akár már egy évtizedben nagyon sokszor találkozhattunk a tartalommarketing kifejezéssel, sokan azonosították a blogolással, a facebookozással, bekerült a SEO kelléktárába, azaz inkább kiegészítője lett neki. Annak ellenére, hogy használják a technikát, sokan nem tudják, hogy pontosan miről is van szó, honnan jön, hogyan kellene alkalmazni.

A tartalommarketing fogalma, jelentése, célja

A tartalommarketing fogalma, definíciója röviden ez lehetne: a tartalommarketing tartalmak előállítását, megjelentetését, megosztását jelenti márkánk hírnevének és ismertségének növelése céljából.

A tartalommarketing-tevékenység célja tehát az, hogy az értékesítési tölcsér felső részére potenciális ügyfeleket szállítson. Akikből persze nem feltétlenül lesz valódi vevő. Sokszor mindössze annyi történik, hogy az ide érkező emberek révén olyan kapcsolatokat tudunk kialakítani, melyek által tovább terjednek a tartalmaink.

A tartalommarketing nem csak egy szinonima a blogolásra vagy a Facebook-bejegyzések írására, sőt még csak nem is ezek valamiféle stratégia-kezdeménybe való szervezése. A tartalommarketing arra való, hogy segítse a céged növekedését. Azaz, a tartalommarketing több néhány blogbejegyzésnél és közösségi média posztnál, mivel a stratégiába rendezett tevékenységnek hozzá kell járulni a weboldalad forgalmának növekedéséhez, a közösségi média oldalaid látogatószámának gyarapodásához, az e-mail feliratkozóid táborának növeléséhez, és végül a több eladáshoz. Na de hogyan?

A tartalommarketing megjelenése

Ez egy lényeges rész azok számára, akik még nem tudatosították, hogy az elmúlt évek-évtizedek technikai fejlődése milyen hatással járt a reklámok és a marketing szempontjából. Két évtizeddel korábban még a tévé, a rádió és a sajtó jelentette a fő kommunikációs csatornákat. Ezekre az egyirányú kommunikáció volt jellemző, ahol nem nagyon volt lehetőség interakcióra. Az uralkodó médiumok előtt ülő passzív fogyasztók egyszerűen befogadták a belőlük áradó reklámtömeget, elmenekülni előle nem nagyon tudtak.

Ez volt az úgynevezett push marketing időszaka, mely persze továbbra is él is virul, de kiegészül a pull marketing, illetve inbound marketing megoldásokkal. A web megjelenése ugyanis nagyon komoly változást hozott. A weben az embereknek már sokkal kevésbé volt muszáj megnézniük a reklámokat, beleszaladniuk hirdetésekbe. Vagy legalábbis jóval könnyebben el tudták kerülni őket. Akár azzal, hogy adott weboldalakat, adott tartalmakat nem fogyasztottak – jóval nagyobb az alternatívák köre weboldalakból, mint például televíziócsatornákból -, akár a hirdetésblokkolókkal, melyekkel a statisztikák szerint már a legtöbb ember böngészője fel van vértezve.

A fogyasztói viselkedésben bekövetkezett változás a cégeket is alkalmazkodásra késztette. Most már más eszközökkel kellett meggyőzniük az embereket, például azzal, hogy olyan tartalmat adnak nekik, ami értéket jelentett a számukra. (Az inbound marketing eszközök köre természetesen sokkal bővebb, most azonban maradunk a tartalommarketingnél.) A lényeg viszont az, hogy a push marketing korszakából átléptünk a pull marketing korszakába, mely nevével összhangban nem ráerőltetni akar valamit a fogyasztóra, hanem a fogyasztónak kell mintegy akarnia azt. Az inbound marketing azonban némileg kifinomultabb technikák alkalmazását igényli, mint amilyen a tartalommarketing is.

Miért van szükséged tartalommarketingre?

Tartalommal építheted és kötelezheted el a közönséged

Elsőre talán azt gondolod, hogy hülye az, aki ingyen ad tartalmat, információt, vagy bármit az embereknek. A tartalmak esetében azonban erre az ingyenességre úgy kell tekinteni, mint egy később megtérülő befektetésre. Ha jól csinálod, akkor a tartalommarketing révén létrehozol egy konverziós tölcsért, melynek révén az emberek megtalálják a cégedet, majd vásárolnak Tőled. A tradicionális marketing nem oldja meg a felhasználók problémáit, nem edukálja őket, nem kötelezi el őket olyan módon, ami aztán a terméked vagy szolgáltatásod megvásárlásához vezet.

A tartalommarketingnek három olyan eleme van, mely egyértelműen előnyös a cégedre nézve:

 • Elkötelez: a tartalmad igazodik a felhasználók speciális igényeihez. Amikor valamilyen megoldást keresnek a problémájukra, akkor Te készen állsz, hogy egy poszttal, egy videóval vagy egy infografikával megoldjad ezt a problémát. Mindössze egy jó címet és néhány kulcsszót kell használnod, hogy fel is hívd a tartalmadra a figyelmüket.
 • Tájékoztat: amikor a felhasználók már találkoztak a tartalmaddal, akkor meg kell felelned az elvárásaiknak, azaz gondoskodnod kell számukra a megfelelő információkról, mégpedig érthetően, világosan és jól elrendezett tálalásban.
 • Épít: ha folyamatosan készíted a tartalmaidat, egyre több olyan ember lesz, aki megismeri a céged és megbízik benned. Ez nem csak a SEO és a forgalom miatt előnyös, hanem növeli a leadek számát, akik aztán konvertálni fognak, amikor felkínálod számukra a termékedet.

Könnyebbé teszed a felhasználóknak, hogy megtaláljanak

A tartalommarketing rákényszerít arra, hogy folyamatosan értékes tartalmat készíts az emberek számára. Minél több cikket és bejegyzést teszel közzé, természetes módon annál több kulcsszót használsz, és annál inkább növelheted a forgalmad, javíthatod az átkattintási arányod, ami SEO szempontból kedvező.

Amit viszont a tartalomkészítés során fontos megérteni, hogy a felhasználóknak értéket, változatosságot és mennyiséget kell kínálni. Nem elegendő, ha csak a termékedről írsz, ehelyett történeteket kellene gyártanod, melyeknek főszereplője maga az ügyfél. Be kell mutatnod számukra, hogy miként befolyásolja pozitívan az életüket a terméked vagy szolgáltatásod.

Az előbb említett változatosság nem csak a feldolgozott témákra vonatkozik, hanem a tálalásra is, azaz hogy ne csak szöveges bejegyzéseket tegyél közzé, hanem fűszerezd ezeket képekkel, videókkal, audió-anyagokkal! Időnként arra is szükség lehet, hogy változtass a bejegyzéseid hangnemén, például olykor humorosabb, esetleg megosztóbb dolgokat tegyél közzé.

Végül pedig itt a mennyiség kérdése. Az a hozzáállás, miszerint minden nap közzéteszel valamiféle tartalmat, megfelelő lehet. Ugyanakkor ennek során vedd figyelembe az előző két pontot, azaz értékesnek és változatosnak kell lenniük a tartalmaidnak. Mindennek végeredményeként a tartalmaid növelni fogják a láthatóságod a weben, a keresőben és a közösségi médiába is.

Leadeket szerzel, miközben csökkented a költségeidet

És ezzel el is érkeztünk a legfontosabb motivációs tényezőhöz, a pénzhez. Talán az egyik legnagyobb előnye a tartalommarketingnek az, hogy jelentős növekedést eredményez a megtérülést tekintve. A láthatóság növekedése és az organikus elérés javulása nem lesz észrevétlen a potenciális ügyfelek számára sem.

A HubSpot egyik felmérése szerint azok a cégek, melyek rendszeresen blogolnak, 13-szor jobb eséllyel érnek el pozitív megtérülést a marketingjükben. A tartalommarketing behúzó ereje egy olyan hatékony, önfenntartó gépezetet hoz létre, mely szállítja az új leadeket. Az egész persze azon múlik, hogy tudsz-e olyan tartalmat készíteni, mely alkalmas a lead-generálásra.

Ehhez először elemezned kell a piacot kutatásokkal, elemzésekkel, meg kell értened a felhasználóidat. Meg kell ismerned a problémáikat, majd megoldásokat javasolnod rá, végül prezentálnod ezt a tartalmaidban. Ugyanakkor ne veszítsd szem elől a kereskedelmi szempontból fontos kulcsszavakat, melyek felkeltik a vágyat a termékeid iránt.

Fordíts különös hangsúlyt a jól konvertáló landing oldalakra, vagyis amikor valaki megérkezik a landing oldaladra, akkor kell ott lennie valaminek, ami meggyőzi őt arról, hogy konvertálnia kell. Indíts egy jó főcímmel, majd némi gyors információval, egy meggyőző képpel, vallomással és persze egy hatékony cselekvésre ösztönző linkkel vagy gombbal (CTA) zárd az oldalt.

6 dolog, amit minden cégvezetőnek tudnia kell a tartalommarketingről

1. JÓ TARTALMAT KELL KÉSZÍTENI

A rendszeres posztolás nem elég, a tartalomnak jó minőségűnek kell lennie, és lehetőleg közvetlenül a célközönségedhez kell szólnia. Azért fontos ez, mert számtalan más online tartalommal kell megküzdenie a figyelemért. Kiemelkedőnek, értékesnek kell lennie, ezzel kell meggyőznöd az embereket arról, hogy a Te tartalmaiddal foglalkozzanak.

2. A TARTALOMMARKETING NEM AZ ELADÁSRÓL, HANEM AZ INFORMÁCIÓRÓL SZÓL

Miközben persze egy-egy tartalmad irányulhat arra, hogy az embereket valamilyen terméked vagy szolgáltatásod megrendelésére csábítsd, alapvetően az értékes információk átadásáról szól, nem pedig a direkt eladásokról. Annál is inkább, mert a fogyasztók egyre óvatosabbak azokkal a törekvésekkel szemben, melyekről gyanítják, hogy az eladást célozzák. Könnyen átlátnak az érzelmek kiváltására törekvő, de az értékesítést célzó szövegeken.

Ehelyett a felhasználóknak értékes, őket segítő tartalmakat kell adnod rendszeresen, elsősorban a bizalom fokozása érdekében. Amikor pedig végül venni akarnak valamit, akkor lehet, hogy a Te céged lesz az első, ami az eszükbe jut.

3. FONTOS A SEO MIATT

A legtöbb cégtulajdonos már tisztában van azzal, hogy szükség van a weboldala keresőoptimalizálására annak érdekében, hogy növelje a forgalmát és így az eladásokat. Egy pár éve azonban a SEO már nem működik jó minőségű, folyamatosan frissülő tartalmak nélkül. A cégeknek tehát mindenképpen szükségül van rendszeresen publikált és megosztott tartalmakra a weboldalaikon és közösségi média csatornáikon. A Google pedig egyértelműen a hosszabb és minőségi tartalmakat részesíti előnyben.

4. A TARTALOMMARKETING HOSSZÚ TÁVÚ MUNKA

A tartalommarketing nem egy egyszeri tevékenység, ahogy a marketing többi formája sem. Vagyis az nem megoldás, hogy egy nekirugaszkodással elkészíttetsz egy komolyabb mennyiségű és minőségi tartalmat, majd várod az eredményeket. Ahhoz, hogy a legtöbbet kihozd belőle, azt is meg kell határoznod, hogy az pontosan miként fog illeszkedni az átfogó marketingtervedbe, és hogyan fogod rendszeresen végezni ezt a munkát.

5. A MEGTÉRÜLÉST KI LEHET SZÁMOLNI

Sokan úgy gondolják, hogy a tartalommarketing esetén még azt is lehetetlen megbecsülni, hogy egyáltalán hoz-e bármiféle megtérülést: a marketingesek 22 százaléka nem tudja, miként kalkulálja a tartalommarketingnél a ROI-t, míg további 35 százalék bizonytalan a mérésében. Ez azonban nem azt jelenti, hogy lehetetlen kiszámolni.

A nehézséget az okozza, hogy egy-egy tartalom önmagában még nem ad el semmit, hiszen közvetlenül nem ezt a célt szolgálja, ezért szélesebb perspektívából kell tekinteni a tevékenységre. Végig kell gondolni, hogy miként működik a konverziós tölcsér általában a tartalmak esetében, miként vezet végül megrendeléshez. Amikor a konverziókat számolod, akkor érdemes mellette figyelembe venni az oldallátogatások és közösségi megosztások számát is.

6. VIZUÁLIS TARTALOMRA IS SZÜKSÉG VAN

Miközben egyre több cég egyre jobb a szöveges tartalmak készítésében, addig a vizuális tartalmakat elhanyagolják. Úgy gondolnak a képekre és a videókra, mint a szöveges tartalmak kiegészítőire, holott önmagukban is van erejük. Érdemes figyelembe venni, hogy a

 • képekkel ellátott szöveges tartalmak 94 százalékkal több látogatást hoznak,
 • a vevők 67 százalékának fontos a vásárlási döntés meghozatalánál, hogy milyen minőségű képekkel találkoznak egy webáruházban,
 • a vizuális tartalmak 65 százalékkal nagyobb elköteleződést eredményeznek Facebookon,
 • a képekkel ellátott tweetek 150 százalékkal több megosztást hoznak.

Hol jelenjen meg a tartalom?

Miután megértettük a tartalomkészítés fontosságát, érdemes foglalkozni azzal a kérdéssel, hogy akkor hol is tudja az általunk készített tartalom bevonzani a számunkra fontos közönséget. A lehetőségek száma nem csekély a weben:

 • történhet a saját weboldalunkon,
 • mások weboldalain,
 • közösségi média oldalakon.

Azt érdemes választani közülük, melyek esetében a legnagyobb eséllyel találkozhatunk lehetséges ügyfelekkel, vevőkkel. Ezek a csatornák jelentik a content marketinggel foglalkozók számára a legnagyobb értéket. Ezeken a csatornákon az emberek akkor fogyasztják a tartalmainkat, amikor szeretnék, és olyan módon, ahogy az számukra a legjobb. Mi pedig a tartalmaink révén erősíthetjük jelenlétünket a kiválasztott és hatékony közösségi oldalakon, miközben közösségi megjelenésünk javítja a tartalmaink megtérülését (ROI).

A potenciális ügyfelek mellett persze tanácsos megcélozni a médiát, a bloggereket és a véleményvezéreket is, hiszen az ő segítségükkel jelenhetünk meg a web egyéb felületein. Ami további lehetőségekhez vezet, persze csak akkor, ha kellően figyelemfelkeltő és profi a tartalom. De már az is előny, hogy ha ezek a médiaszakemberek legalább a nevünket ismerik, mert ezzel növelhetjük a hitelességünket.

Ami biztosan nem tartalommarketing: a reklám

A tartalommarketing cégünk, márkánk hírnevét és ismertségét hivatott növelni, viszont semmiképpen nem arra való, hogy segítségével hirdessük termékeinket és szolgáltatásainkat.

A Kentico Software egy tanulmányából is az derül ki, hogy az emberek bizalma igen erős a tartalommarketingben, de gyorsan elhalványul, amint a márka eladással próbálkozik a tartalomgyártás helyett, vagy éppen annak keretein belül. A 375 amerikai állampolgár véleményét szondázó tanulmány szerint 74 százalékuk megbízott az úgynevezett edukációs célzatú tartalomban, annak ellenére, hogy az cégektől származott. Ugyanakkor egy olyan blogposzt vagy hírlevél, amelyben a cég egyik terméke is szóba került, hirtelen 29 százalékra ejtette le a tartalom hitelességi faktorát.

Na, persze a hitelesség kérdése nem csak ezen áll vagy bukik, hiszen mint kiderült: az emberek 49 százaléka még arra is képes, hogy ellenőrizze a cég állításait más, külső forrásokat felhasználva. És ha netán arra a következtetésre jutna, hogy valami nincs rendben, akkor 46 százalékuk mindjárt bizalmatlanná válik a céges tartalommal szemben.

Ugyancsak nem tesz jót a hitelességnek, ha a tartalom látványosan egyoldalú, vagy mondjuk a cég próbálja elsumákolni, hogy azt a tartalommarketingesük gyártotta le. A Kentico ügyvezetője, Petr Palas logikusan ebből azt a következtetést vonta le, hogy a tartalommarketing mindig járjon együtt a transzparens marketinggel.

A válaszadók 57 százaléka szerint a hitelességet tovább növeli, ha nevesített források erősítik meg a szövegben szereplő információkat. Ugyanakkor a felmérés azt is megerősítette, hogy a válaszolók 69 százaléka szerint a tartalom sokkal hitelesebbnek tűnt, ha egy családtag vagy barát ajánlotta (azaz mondjuk megosztotta a Facebook-üzenőfalán). És hát persze az olyan szövegeket sem osztják meg túl nagy eséllyel az emberek, melyben egy cég vásárlásra buzdít.

Elsősorban tehát arra kell törekedni, hogy értéket adjunk az embereknek. Amennyiben content marketing tevékenységünk rendszeres, akkor az emberek egy idő után úgy érzik, hogy kapcsolatba kerültek velünk, még akkor is, ha közvetlen interakcióról nincs is szó. Ez pedig elvezet a bizalom kialakulásához. A kapcsolat tehát fontos, és nagyon könnyen lerombolhatjuk azzal, ha elkezdjük ajánlgatni az embereknek a termékeinket és szolgáltatásainkat. Emellett fontos, hogy

 • értékes tartalmakat állítsunk elő,
 • buzdítsuk őket párbeszédre,
 • válaszoljunk a kérdéseikre és
 • segítsünk nekik, ha lehetséges.

Minél inkább figyelembe vesszük ezeket a szempontokat, annál inkább elmélyítjük a kapcsolatunkat a látogatóinkkal.

Hogyan alakítsd ki a tartalommarketing stratégiád?

Lehet, hogy még nem tudatosítottad, de ha van már céges blogod, küldesz ki hírleveleket, kezeled a céges Facebook-oldalad, akkor már tartalommarketinget csinálsz, vagy legalábbis már közel jársz hozzá. De, ha nem is vagy tudatában annak, hogy tulajdonképpen tartalommarketinges munkát végzel, azt akkor is tudod, hogy az előbb felsorolt eszközök hozzájárulnak a forgalmad és az eladásaid növeléséhez.

Ezt a tevékenységet már csak egy tartalommarketing stratégiába kell foglalni, melyhez tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

 • Milyen célokat akarok elérni a különböző tartalmak készítésével?
 • Honnan fogom tudni, hogy elértem ezeket a célokat?
 • Milyen csatornákat fogok használni, hogy elérjem a célpiacomat?
 • Ki a felelős a tartalom előállításáért és terjesztéséért?
 • Milyen gyakran fogok tartalmat készíteni vagy készíttetni és közzétenni a különböző csatornákon?

Ha megválaszolod őket, akkor közel jársz ahhoz, hogy elkészüljön a tartalommarketing stratégiád. De előtte azért nézzük, hogy miért is lenne ez fontos, utána pedig vessünk egy pillantást a kivitelezésre.

Miért van szükség tartalommarketing stratégiára?

Ha csak azért írsz blogot, hogy egyszerűen rögzítsd a gondolataidat vagy a veled történt eseményeket a neten, akkor nem feltétlenül van szükséged stratégiára. Azonban a cégek nem ezért vágnak bele a tartalommarketingbe, hanem céljuk van vele. Közösség építése, márkaismertség növelése, bizalom építése, keresőoptimalizálás, és végeredményben az értékesítés. Bármi is legyen a célod, tervet kell készítened annak elérésére.

Egy tartalomstratégia révén:

 • Világossá válik, hogy kinek is írod vagy írjátok a blogot
 • Tudni fogod, hogyan juttasd el hozzájuk a tartalmat
 • Átgondolod, milyen módon fogod elérni a célodat
 • Rögzíted, hogyan válik következetessé a tartalomkészítés
 • Felvázolod, miként is fog neked a tartalommarketing eredményeket hozni

De akkor hogyan hozd létre a tartalommarketing stratégiát?

1. Határozd meg a célokat!

A stratégia legfőbb előnye, hogy leírod a célokat, ami segít az elérésükben is. Nyilván keringenek a fejedben gondolatok és elképzelések arról, hogy miért is vágsz bele a tartalomkészítésbe, ezeket azonban rendszerezni kell. Az nem feltétlenül baj, ha a lécet magasra teszed, amikor a célokról van szó, de hasznos, ha ezeket lebontod rövidebb szakaszokra, melyeket könnyebb bejárni.

Ha leírod a célokat, akkor látni fogod, hogy mit jelent a tartalommarketing sikere a Te esetedben, melyek a prioritások, és az is világossá válik, hogy ezeket a célokat milyen mérhető számok fejezik ki. Ezzel pedig eljutsz oda, hogy tudni fogod mit és hogyan mérj. De mit is érdemes mérni?

A marketingtölcsér alapvetően három részre bontható:

 • Az érdeklődés felkeltése a tölcsér felső része
 • A megfontolás a középső
 • A konverzió pedig az alsó rész

A marketingtölcsér teteje, a figyelem felhívása, az a rész, ahol a tartalommarketing a leghatékonyabb. Ide olyan mérőszámok tartoznak, mint a

 • weboldalforgalom
 • az oldalon eltöltött idő
 • oldalmegtekintés
 • visszafordulási arány

A csatorna középső részén, vagyis a megfontolás szakaszában is működik a tartalommarketing, hiszen egyrészt a figyelemfelkeltéséből átterelheti az embereket a megfontolás szakaszába, másrészt segít a látogatóknak folytatni a megkezdett vásárlói utat azzal, hogy ha edukáljuk őket, akkor tovább lépnek a konverziós szakaszba. Az ide kapcsolódó mérőszámok:

 • e-mail, demo, stb. feliratkozók
 • leadek száma
 • átkattintási arány

A tölcsér alján pedig olyan mérészámokat használhatunk, mint a

 • konverziós arány
 • az átlagos vásárlási érték
 • bevétel
 • megrendelések

A tartalommarketing hatása ritkán ér el a tölcsér aljáig, ugyanakkor növeli a konverziók esélyét. Hiszen, ha nem visz a tartalom jó minőségű forgalmat az oldalra, akkor nem lehet remarketingelni sem ezt a közönséget, majd aztán konverzióra bírni. Tehát lehet, hogy az első látogatás során nem történik konverzió, azonban PPC vagy e-mail remarketing segítségével végül elérhető.

Néhány példa tartalommarketing célokra

A tölcsér tetején például az alábbi célokat tűzheted ki:

 • A weboldal forgalmának növelése tartalmak közzététele révén 6 hónap alatt 50 százalékkal. Vagy:
 • A keresőben 9 hónap alatt a harmadik oldalra kerülés, illetve 2 év alatt az első oldal elérése.

A tölcsér közepével kapcsolatban azt a célt tűzheted ki:

 • E-mail feliratkozók számának 10 százalékos növekedése 4 hónap alatt, majd újabb 4 hónap múlva további 10 százalék elérése.

A tölcsér aljához kapcsolódó cél:

 • A megrendelések számának 10 százalékos növekedése 6 hónap alatt, 20 százalék 9 hónap alatt.

2. Határozd meg a célközönséget!

Akik belevágnak a tartalomkészítésbe, az első nagy lendületben általában mindenkit el akarnak érni a tartalmaikkal, vagyis olyan szélesen határozzák meg a célközönséget, amennyire csak lehet.

Ugyanakkor a legtöbb marketinges erőfeszítés akkor lesz sikeres, ha sikerül leszűkíteni a célközönséget a potenciális, releváns ügyfelek körére. Azokra az emberekre, akiket valóban érdekelnek a tartalmaid, lelkes fogyasztói, majd jó eséllyel vevőid lesznek.

Ha már pontosan ismered a célközönséged, az segít annak meghatározásában is, hogy mi lesz a téma és milyen formában, illetve milyen csatornákon fog megjelenni.

Lehet, hogy van valami homályos elképzelésed a célközönségedről, ez azonban nem feltétlenül elegendő. A demográfiai adatok mellett nem árt figyelembe venni a motivációt is, vagyis, hogy mit miért tesznek.

Létre kell hoznod egy vásárlói personát, mert ezzel érheted csak el a célközönséged pontos megértését. Ez a kitalált karaktert azonban nem légből kapott elképzeléseken, ötleteken kell, hogy alapuljon, hanem piackutatáson. A vásárlói persona a kutatás révén kapott adatoknak a „humanizálása”, vagyis amikor a számok arcot és nevet kapnak.

Tisztában kell lenned a célközönség

 • életkorával
 • nemével
 • családi állapotával
 • munkahelyével
 • bevételével
 • viselkedésével
 • az előtte álló problémákkal

Egyetlen persona általában nem elég, hiszen általában több felhasználói típust céloznak meg a cégek, de ha már van egy personád, azzal elkezdheted a tartalommarketinget.

Empátiatérkép

Ha már megvan a célközönséged, akkor „bele kell lépned a cipőjébe”. Ennek révén fogod ugyanis világosan látni, hogy milyen gondolatai vannak, hogyan viselkedik. Az empátiatérképet az alábbi kérdések mentén vázolhatod fel:

 • Mit gondol és érez a personád (félelmek, remények, álmok, motiváció)?
 • Milyen hatások befolyásolják a döntéseit és a véleményét?
 • Milyen környezet jellemző rá?
 • Hogyan alakul egy tipikus napja, mit tesz, hogyan viselkedik?
 • Milyen problémákkal, kihívásokkal néz szembe?
 • Milyen céljai, igényei vannak?

Ha ezekre a kérdésekre megvan a jó válasz, akkor már pontosan tudod, hogy kihez és hogyan kommunikálj a tartalmaiddal.

3. Végezz el egy kulcsszókutatást!

Egy kulcsszókutatás rá tud mutatni arra, hogy milyen témák érdeklik a közönséged, és milyen stílusra fogékonyak.

Ha a keresőoptimalizálás is szempont, akkor egyenesen elengedhetetlen a kulcsszókutatás. Hiszen olyan témákat tudsz majd feldolgozni, melyekre mutatkozik forgalom a keresőből. És nem vesznek el a weben azért, mert senkit nem érdekelnek, vagy mert nem sikerül úgy optimalizálnod őket, hogy nem jelennek meg senki számára.

A kulcsszókutatás tehát elsősorban azt fogja meghatározni, hogy milyen témákat érdemes feldolgoznod, segít abban, hogy felvázold a nagy tartalmi kategóriáidat. Emellett pedig a konkrét témákat is meghatározhatod általa, melyeket ki fogsz dolgozni.

A témák kutatásánál nem csak a Google-t és találatait, vagy más kulcsszóötleteket gyártó alkalmazásokat érdemes nézegetned, de a közösségi média is hasznos lehet. A beszélgetések, közösségek nagyon sok témajavaslatot hozhatnak, ha nem csak a felszínt figyeled. Kiderülhet, hogy mi az aktuálisan legfontosabb téma, milyen problémák foglalkoztatják az embereket, milyen tartalmakat fogyasztanak a problémáik megoldására.

4. Hozz létre egy tartalom-naptárt!

Egy tartalomnaptár azért hasznos dolog, mert segít rendszerezni és időben elrendezni a tartalmi ötleteidet, valamint egy további lépést jelent ahhoz, hogy a gondolataidból realizálódjon valami.

A naptár emellett segít a következetes munkában is, ami szükséges ahhoz, hogy épüljön a követői bázis, mely elvárja azt, hogy rendszeresen tegyél közzé őket érdeklő tartalmakat. Ha ez nem történik meg, akkor széthullik a közönség.

Ráadásul, mivel a naptár rendezett munkára kényszerít, így nem csak azt kerülöd el, hogy ne tegyél semmit a céljaid elérése érdekében, hanem azt is, hogy egyszerre akard feldolgozni valamennyi ötletedet, ami aztán gyenge tartalmakhoz és kiégéshez vezetne.

5. Készítsd el a tartalmad!

Most, hogy már pontosan látod, milyen tartalmakat kell elkészítened, már csak bele kell vágnod a munkába. A célközönséged alapján már azt is tudnod kell, hogy milyen formában készüljön ez a tartalom, mely lehet

 • írott (pl. blog)
 • vizuális (grafika)
 • audió (podcast)
 • videó

Tehát nagy általánosságban, ha a célközönséged fiatalabbakból áll, akkor valószínű, hogy a videós formátumot részesítik előnyben. Természetesen maguk a témák is befolyásolják a formát, hiszen van olyan téma, amit jobban ki lehet dolgozni egy blogbejegyzésben, míg egy másikat inkább infografikára kell tenni.

6. Terjesztés

És persze ne feledkezz meg arról, hogy ha a tartalmad nem terjeszted, akkor az nem is fog eljutni a közönségedhez. Sokan kihagyják ezt az utolsó szakaszt, majd egy kis idő elteltével levonják azt a következtetést, hogy a tartalommarketing nem működik. A valóságban azonban az történt, hogy nem sikerült eljuttatni a közönséghez, ugyanis magától nem fog odatalálni a legjobb tartalom sem.

Milyen lehetőségek vannak a tartalom terjesztésére?

 • E-mail,
 • Organikus közösségi média elérés
 • Fizetett közösségi médiás hirdetések
 • Influencerek
 • SEO
 • Keresőhirdetés

Frisstés, 2022.05.20.:

Néhány tévedés a tartalmi stratégia kialakításánál

Sokan sok mindent gondolnak a tartalomkészítésről és a tartalmi stratégia kialakításáról, ami nem biztos, hogy érvényes. Milyen téves hiedelmekkel találkozhatunk?

A tartalmi stratégia csak a témákról, kulcsszavakról szól?

A tartalmi stratégiának csak egy része az, hogy összeszedjük a témákat és kulcsszavakat. Mint fentebb is látható, beletartoznak még a célok, a célközönség, a tartalomtípusok, a tartalom mennyiségének meghatározása, valamint a tartalom terjesztése és a mérés. Tehát attól, hogy felvázolod a témáidat vagy a kulcsszavaidat, még nem készítettél stratégiát.

Csak akkor van rá szükség, ha van egy blogod?

A tartalmi stratégia nem csak egy naptár arról, hogy mikor, milyen bejegyzéseket akarsz közzétenni a blogodon. Az csak egy tartalomnaptár. A tartalomstratégiába többféle tartalmi típussal (videók, infografikák, képek, podcastok, stb.) kapcsolatos tervek is belekerülnek, valamint ezeknek a mennyisége is meghatározásra kerül a megjelenési időpont mellett.

A tartalomstratégia egyenlő a SEO-val?

Nyilván a tartalmi stratégia kialakításának nem lehet nekifutni egy kulcsszólista nélkül. Ugyanakkor nem csak azokról a témákról lehet vagy érdemes írni, melyek SEO-szempontból fontosnak tűnnek. A tartalomkészítésnek nem muszáj a keresőoptimalizálásra korlátozódnia.

A tartalomstratégia egyenlő a közösségi média stratégiával?

Persze sokaknak a cége elsősorban a közösségi médiás megjelenéstől függ, azonban a tartalomkészítésnél és a tartalmi stratégia kialakításánál egy olyan komplett tervet kell készíteni, melybe az elemzés, kutatás, tervezés, fejlesztés, végrehajtás, kezelés, terjesztés és mérés is belekerül. A közösségi média stratégia pedig csak egy szelete a tartalmi stratégiának: ha már tudod, hogy mit, miért és hogyan akarsz közzétenni a közösségi médiában, akkor ebből létrehozhatod a stratégiád.

Nincs szükséged tartalmi stratégiára?

Sokan gondolják azt, hogy teljesen felesleges tartalomstratégiában gondolkodnak, csak pénzkidobásról van szó. Pedig azzal égeted igazán a pénzt, ha átgondolatlanul vágsz bele a tartalomkészítésbe. A stratégia ad ennek irányt, elemzi az okokat a miérteket és a mikor kérdését. Minél szűkebb célközönséget célzol meg, annál nagyobb szükséged lesz stratégiára, mivel egy vizsgálat kell ahhoz, hogy megtudd, miként tudod ráterelni az embereket a vásárlói útra, és mitől fognak végül konvertálni.

egyszer elvégzendő munka?

Sokan vannak, akik készítenek valamilyen tervet a tartalomra vonatkozóan, aztán elkezdenek valami mással foglalkozni. A tartalmi tervet azonban be kell tartani és mindig frissíteni kell, hogy működjön.

Elég helyette a SEO?

A SEO-ba sok minden beletartozik a tartalomkészítésen kívül, van egy jelentős technikai része és off-page megoldásai, mely némi szakértelmet, tapasztaltot igényel. Egy jó tartalmi stratégia viszont arról szól, hogy világosan lásd: mire van szüksége a közönségednek, figyelembe veszi a vásárlói utat a kapcsolatfelvételtől a vásárlásig, és errre az útra érdekes, könnyen befogadható tartalmakat tervez. De szintén figyelembe veszi a célokat, melyeket ezekkel a tartalmakkal el kell érni azáltal, hogy a megfelelő helyen és a megfelelő időben a megfelelő üzenetet kapják a felhasználók.

A tartalomkészítők stratégiát is tudnak készíteni?

Ez nem feltétlenül igaz. A tartalomkészítők írnak: cikkeket, blogbejegyzéseket, weboldal-szövegeket, közösségi média posztokat, stb. Abban jók, hogy feldolgozzanak bizonyos témákat bizonyos módon. A stratégia viszont a tervezésről szól, és a különféle (szöveges, képi, audio) tartalmak összehangolásáról egy cél elérése érdekében. Aki stratégiát készít, annak szélesebb perspektívára, marketingismeretekre van szüksége, míg a tartalomkészítőnek inkább abban a témában kell otthon lennie, amiről ír.

Milyen típusú tartalmakat készíthetsz?

A legtöbben, amikor a tartalommarketingről van szó, a blogírásra asszociálnak, esetleg eszükbe jutnak még a videók, pedig tartalmi típusokból jóval több létezik. Az előbbiekre itt már nem is térünk ki, részleteket a linkelt bejegyzésekben találtok, inkább felsorolunk még néhány lehetőséget:

Infografikák

Habár nem egy tegnap született műfaj, az infografikák népszerűsége töretlen. Vizuálisan figyelemfelhívóak, jól érthetővé és befogadhatóvá tudják tenni az információkat. Egy statisztika szerint ráadásul azok a weboldalak, melyek infografikákat tesznek közzé, 12 százalékkal nagyobb forgalmat érnek el.

Esettanulmányok

Ha valóban meg akarsz ismertetni egy terméket az emberekkel, akkor semmi sem tudja ezt jobban megtenni, mint a valós élmények leírása egy használójától.

E-könyvek

Azok a tartalmak, melyek már nem férnek el egy blogposztban, letölthető e-könyvként jelentethetők meg. Ha például e-mail címeket akarsz gyűjteni, akkor jól működnek.

Podcastok

Külföldi adatok szerint az amerikaiak 44 százaléka hallgat rendszeresen podcastokat. Magyar nyelven is rengeteg podcast elérhető, akár az Apple saját podcast alkalmazásából. Inkább csak akkor vágj bele, ha már van egy közönséged, aki hajlandóságot mutat arra, hogy a podcastoknál is kövessen, valamint beruházol a megfelelő hangtechnikára.

Kvízek

Ki tudja, miért, de az emberek szeretnek a kvízkérdésekre válaszolgatni. Magyar nyelven is találkozhatsz ilyen összeállításokkal online lapokban, ahol kérdésenként három lehetőségből ki lehet választani a helyes választ, majd a végén kiderül, hogy hányat találtál el. A személyiséggel kapcsolatos kvízek ugyancsak erős vonzerőt gyakorolnak az emberekre, ezek azonban nem feltétlenül passzolnak a témádhoz. Mindenesetre a kvíz egyszerű, és működik. E-mail cím gyűjtésére is alkalmas, ha az eredményeket e-mailben ígéred a felhasználóknak.

Chatbot

Mi is foglalkoztunk korábban a chatbotokkal, melyeknek néhány éve volt egy jelentős felfutásuk, és ha nem is váltották be az ígéreteket, ma is jelen vannak a weben. Ha sikerül elfogadhatóan intelligens chatbotot készíteni, akkor jó eszköz lehet a tartalommarketingben: az információkat a megszokott szövegfolyam helyett beszélgetés-jelleggel tudod átadni, és az interaktivitása miatt a felhasználónak is izgalmasabb. Ráadásul azt is lehetővé teszi, hogy az olvasó csak az őt érdeklő információkat kapja meg.

Direkt levél

És itt most ne feltétlenül az egyből szemétbe kerülő marketinglevelekre gondolj, hanem olyan egyedi, kreatív ötleteket tartalmazó küldeményekre, melyeket inkább csak a kiválasztott ügyfelek vagy influencerek, egyéb befolyásos személyek kapnak meg. Ha jó az ötlet, akkor ezek betalálnak a fogadónál, és nem csak öregbítik a márkád hírnevét, hanem akár át is kerülhetnek egy-egy poszt révén a közösségi médiába, online életre kelve. Csak azt kell kitalálnod, hogy mi elég ötletes ahhoz, hogy a célszemély okostelefont ragadjon.

A tartalomkészítés folyamata 7 lépésben

A tartalomnak nem sok értelme van, ha nem jut el a megfelelő közönséghez, nincs a maximális hatás elérése érdekében optimalizálva, és nem méred a vele elért üzleti eredményeid. Szükség van arra, hogy a tartalmaid kereső-barátak legyenek és megfelelően igazodjanak a vásárlói útvonalhoz.

1. ÉRTSD MEG A KÖZÖNSÉGED!

A B2B cégek által gyártott tartalom 60-70 százalékát senki sem olvassa. Ezért mielőtt belevágnál a tartalomkészítésbe, gondold át, hogy kinek és miért írsz vagy készítesz képeket, videókat. Jó kiindulási pont, ha elemzed a már meglévő tartalmaidat, mert így látod, hogy ezek közül melyekre reagál a közönséged. Ezzel párhuzamosan készítsd el a vevői perszonáidat, melyek segítenek abban, hogy a tartalmaid találkozzanak a közönség igényeivel!

2. ELEMEZD A KONKURENCIÁT!

Ha ki akarod deríteni, hogy milyen tartalomra van szükség ahhoz, hogy megelőzd a versenytársakat, meg kell vizsgálnod, hogy mit csinálnak jól és mit rosszul. Ez további segítség lesz ahhoz, hogy megtudd, milyen tartalomra van szüksége a piacnak, hol vannak még rések, lehetőségek.

3. TÉRKÉPEZD FEL A TARTALOM ÉS A VÁSÁRLÓI ÚTVONAL ÖSSZEFÜGGÉSEIT!

Ezután meg kell határoznod, hogy milyen típusú tartalom a vásárlói útvonal melyik pontján ér el konverziót. Így megtervezheted és optimalizálhatod a tartalmaidat annak érdekében, hogy maximalizáld a konverziókat a teljes vásárlói ciklus során. A korábban rejtve maradt lehetőségek felderítése jelentős növekedést eredményezhet a konverziós arányodban és így a bevételeidnél.

4. KERESŐRE KÉSZÍTETT TARTALMAK

Azoknak a cégeknek, amelyek optimalizálni akarják tartalmaikat, biztosítani kell, hogy a készítőik ismerjék a keresésekkel kapcsolatos adatokat, mert ez segíthet számukra, hogy értékes és konverziót elősegítő tartalmakat alkossanak. Ebből a szempontból fontos egy keresőbarát CMS alkalmazása, mely jelentősen növelheti a forgalmat a jobb helyezések révén.

5. OPTIMALIZÁLD A TARTALMAIDAT A FELHASZNÁLÓKRA ÉS A KONKURENCIÁRA!

A cégek azért használják a tartalmat, hogy azzal figyelmet szerezzenek. A piacot ezért jelentős mennyiségű tartalom önti el, így csak a legkreatívabb márkák lesznek képesek arra, hogy tartalmaikat egyedülállóvá tegyék, és így érdekessé a közönség számára. Ehhez szükség lehet a szövegek mellett képekre, videókra és egy jó webdesignra is.

6. TERJESZD A TARTALMAIDAT!

A közösségi média és egyéb terjesztési megoldások használatával tudod megmutatni a közönségednek a tartalmaidat. Amikor egy cég rendszeresen publikál olyan anyagokat, amit az emberek értékelnek, akkor ők sokkal szívesebben fogják megosztani ezeket a tartalmakat.

7. MÉRD AZ EREDMÉNYEIDET!

Miközben minden egyes tartalmadnak más és más lehet a közvetlen célja, rendkívül fontos, hogy legyenek olyan mérőszámaid, melyek alapján meghatározhatod, hogy mennyire sikeresek az erőfeszítéseid. Állapíts meg mennyiségi célokat, mint a forgalom, a konverziós arány vagy a bevételek, melyeket összehangolva a fő üzleti prioritásaiddal körvonalazza a tartalomoptimalizálási folyamatot.

Hogyan hozz létre kiemelkedő tartalmat? A Google szerint

Mivel a Google három legfontosabb rangsorolási tényezője közül az egyik a tartalom, ezért hasznos lehet figyelni arra, hogy mit is mondanak a tartalommal kapcsolatban. Márpedig az Adsense blogban egy háromlépéses folyamatot vázoltak arról, hogy szerintük miként kell kiemelkedő tartalmakat készíteni, de John Mueller, a Google szakembere is megszólalt a témában.

Keresd meg azokat a területeket, melyekben komoly lehetőségek rejlenek

Mielőtt leülnél és nekiállnál alkotni, azt kell világosan látnod, hogy mi érdekli a célközönséged és milyen tartalomfogyasztási viselkedés jellemző rájuk. Meg kell találni azokat a területeket, melyek a legnagyobb lehetőségeket rejtik. Ilyenek elsősorban azok a tartalmak, melyekre jelentős érdeklődés mutatkozik, de még nem túl sokan foglalkoztak vele. Könnyű azt mondani, de hogyan találjuk meg ezeket? – teheted fel a kérdést, de a Google-nek erre is van válasza.

Használd például a Google Trendset, mely megmutatja, hogy a világ éppen mire keres. Elemzi az emberek kereséseit minden nyelvterület esetében, és megmutatja, hogy miként változik a keresési mennyiség. Ha találsz olyan témát, mely éppen felfelé tart, és a profilodba vág, azzal érdemes lehet foglalkozni.

Hamarosan talán sokat segíthet ebben a Google Question Hub is, azonban jelenleg még nem érhető el magyar nyelvterületen. A lényege viszont az lesz, hogy azt keresi a Google, hogy az emberek mire nem kapnak válaszokat a Google kereső segítségével. És ha van ilyen, arra már készülhet is a tartalom. Ha egyszer elindul.

Javítsd a tartalommarketinged

Ismerd meg a közönséged, és vizsgáld meg, hogy mit tesznek a weboldaladon, így láthatod, hogy mi az, ami működik, és mi az, ami nem. Ennek alapján pedig javíthatod a tartalomstratégiád. Hogy honnan fogod tudni, hogy mit csinálnak a weboldaladon az emberek? A Google Analytics segít ebben.

Mindig figyeld a legújabb tanácsokat és a trendeket!

Amikor tartalmakat készítesz, ne feledkezz meg az átfogó képről, vagyis például arról, hogy hogyan használják az emberek a változó webet, és miként reagál erre a többi cég.

Frissítés, 2022.12.12.:

Google: ha csak a kulcsszavak forgalma alapján válogatod a témáidat, azok gyenge minőségűek lesznek

A Google részéről John Mueller a korábban elmondottakat azzal egészítette ki egy Twitter bejegyzésben, hogy ha a tartalomkészítési döntéseid kulcsszó keresési forgalmak listáin alapulnak, akkor azok a tartalmak a legjobb esetben is csak középszerűek lesznek. Ez azt jelenti, hogy szerinte az ilyen indíttatásból készített tartalmak nem lesznek elég jók ahhoz, hogy jó helyre rangsorolja őket a Google.

Ezzel mindössze azt akarta mondani, hogy inkább arról kellene írnod, amiben szakértő vagy, és nem kizárólag az alapján válogatni témákat, hogy az emberek mire keresnek rá. Ez abból a szempontból érthető, hogy ha egy területen nem vagy szakértő, akkor abban a témában nem igazán tudsz nagyot alkotni. Ugyanakkor persze a kulcsszavak forgalma vagy a bennük rejlő potenciál is lényeges tényező.

Tehát mindezt figyelembe véve úgy lehet módosítani a tanácsot, hogy ne csak azt vedd figyelembe, hogy mire keresnek rá az emberek vagy miben látsz lehetőséget, hanem azt is, hogy mihez értesz. A kettőt kell kombinálni a megfelelő eredmény érdekében.

John Mueller végül azt tanácsolta, hogy azt kell megtalálni, hogy milyen tartalom az, amivel még kevesen foglalkoztak, de abban a témában is olyat kell alkotni, ami újszerű és hasznos.

Mikor lehet szükséged hosszú tartalomra?

Egy hosszú tartalom az értékesítési tölcsér minden szakaszában megfelelő lehet. Akkor beszélhetünk hosszú tartalomról, ha egy szöveg szavainak száma eléri a 2-3 ezret. Természetesen nem minden téma ér meg annyit, hogy több ezer szavas bejegyzés készüljön róla, csak azért felesleges felfújni egy alacsony információtartalmú szöveget, hogy beleessen ebbe a kategóriába.

Ugyanakkor a felhasználók sokszor szeretnek a kérdéseikre részletes választ kapni, és ezt felismerte már a Google is: ezért érnek el jobb helyezést az információs jellegű kereséseknél a hosszúnak számító szöveges tartalmak. De mit kell megfontolnod, amikor azon gondolkodsz, hogy egy témából hosszabb szöveget írj? Azt, hogy a felhasználók gyors választ akarnak vagy mély kifejtést.

A válasz a felhasználói szándékhoz kapcsolódik, vagyis ahhoz, hogy az emberek válaszként egy mondatot várnak el vagy egy kifejtős bejegyzést. Ebben a kulcsszókutatás segít, melynek során a találati oldalakból következtethetsz arra, hogy mit akarnak a felhasználók. A felsorolt találatok a hosszú tartalmak vagy a rövid válaszok körébe sorolhatók? A Google ugyanis valószínűleg már tudja, hogy mit várnak el az emberek egy adott keresési kifejezésre.

Egyszerűen csak nézd végig az első tíz találatot, és írd le egy listába, hogy hány szavas szöveget tartalmaznak a megjelenő oldalak. Ezeknek kiszámolhatod az átlagát, és ehhez igazodhatsz a tartalom elkészítésénél.

Azt persze nem árt tudnod, hogy önmagában a szavak száma nem rangsorolási tényező, tehát attól nem szerez jobb helyezést egy oldal, hogy hosszú tartalom található rajta. Ennél sokkal fontosabb a helyezés szempontjából az, hogy milyen a használhatósága a szövegnek, illetve mekkora a hitelessége és a tekintélye az adott oldalnak. Az tehát egy dolog, hogy eléred azt a hosszúságot a szövegeddel, mint az első tíz helyezett, ugyanakkor ott van még az a két tényező is, hogy milyen minőségű ez a szöveg, és mennyire hiteles az oldalad.

Érdemes a szövegírásnál a témát valamilyen egyedi nézőpontból megfogni, máshogy megadni a választ, ahogy a többi oldal. Egy hosszú szöveg arra is lehetőséget nyújthat, hogy adatok helyett történetet mesélj el. Tehát készíthetsz egy egyszerű, adatokon, információkon alapuló felsorolást egy témában, vagy ezeket az információkat beágyazod egy történetbe, mely veled vagy valakivel megtörtént.

Elég jók a tartalmaid? Kiderül, ha válaszolsz 10 kérdésre

Miközben másokat könnyű bírálni, magunkkal szemben nehéz kritikusnak lenni. Így van ez a tartalmak készítésénél is. Ha helyesen akarod értékelni az általad készített tartalmak minőségét, tedd fel magadnak ezt a 10 kérdést, akár még a publikálás előtt.

1. SEGÍTI, INFORMÁLJA, INSPIRÁLJA A KÖZÖNSÉGED?

Ha egy tartalom nem teljesíti ezen feltételek egyikét sem, akkor annak megosztása teljesen felesleges. Használhatatlan tartalmat rendkívül nagy mennyiségben találhatsz a weben, felesleges a számukat tovább szaporítani. Ha marketinges perspektívából szemléljük a dolgot, akkor az a lényeg, hogy minden jó tartalomnak valamilyen benyomást kell keltenie az emberekben a cégeddel kapcsolatban. Ezért három dolgot tehetsz:

 • Megoldasz egy problémát – például leírod lépésről lépésre, hogyan kell lefesteni egy falat.
 • Cselekvést generálsz – vagyis rábírod arra az olvasót, hogy tegyen meg valamit, ami javítani fogja az életét.
 • Tanítasz – mert mindenki szeret olyan dolgokról tanulni, melyek valóban érdeklik.

Vagyis tedd fel magadnak a kérdés, hogy a tartalmad valóban az embereknek írtad, és értéket jelent a számukra? Tudjuk persze, hogy a kérdés szubjektív, egyéni megítélés kérdése. Azaz mindenkinek más lehet a hasznos tartalom, azonban igyekezz olyan témát választani, aminek várhatóan olvasói is lesznek.

2. MI A CÉLOd VELE?

Ha megvan az a tartalom, ami szerinted olvasóid jelentős részét megfelelően informálja, inspirálja, segíti, akkor vess egy pillantást a céljaidra is! Fogalmazd meg magadnak azt a mondatot, ami úgy kezdődik, hogy “ez a tartalom segíti a látogatóimat, mert…” Ha az itt megfogalmazott okot magad sem találod kellően megalapozottnak, akkor próbálkozz inkább más témával!

Írni kétféle módon lehet: az egyik, amikor magadnak írsz, a másik, amikor az olvasóknak. Az egyik legnagyobb hiba – amit főleg a kezdők követnek el -, hogy olyasmit írnak, ami nekik tetszik. És annak ellenére, hogy esetleg olvassák a bejegyzésed, még nem biztos, hogy hatással van rájuk.

3. ILLIK HOZZÁD?

Amennyiben egy tartalom nem igazán tükrözi vissza a céljaidat, gondolataidat, küldetésedet, akkor ne tedd közzé! Nem csak a közönségedet kell segítenie, hanem Téged is. A cégedet, a márkádat a tartalmaidon keresztül mutatod be a világnak, vagyis amilyen a tartalmad, olyan a céged is. Ha például unalmas, akkor a céged is annak látszik.

4. MEGBÍZHATÓ FORRÁSOKRA HIVATKOZOL?

Az az idő már elmúlt, amikor bármit leírhattál, és biztosan akadt olyan ember, aki elhitte. Ma már a legtöbb olvasó rendkívül szkeptikus, gyanakvó, mert túl sok hazugsággal, hamis ígérettel találkozott a neten. Ezért meg kell tudnod őket győzni.

Próbáld meg minden állításod adatokkal vagy a megfelelő hivatkozásokkal alátámasztani. Kérdés persze, hogy milyen egy hiteles hivatkozás. A felhasználók ugyanis rákattinthatnak, és ha nem találják meggyőzőnek, akkor az a Te problémád lesz. Tanulmányokra, adatelemzésekre, megbízhatónak tartott oldalakra, vagy éppen nagyon jól ismert szerzőkre érdemes csak hivatkozni.

5. CSAK AZÉRT HASZNÁLSZ KÉPEKET, HOGY MEGTÖRD A SZÖVEGET?

A vizuális tartalom fontos, azért is, mert megtöri az egyhangú szöveget, így könnyebb befogadnia a felhasználónak. Viszont, ha csak ebből a megfontolásból szerepeltetsz képeket a tartalmaidban, az nem a legjobb. A képeknek ugyanis funkciójuk is van, például

 • világosabbá teszik az elhangzottakat,
 • további részleteket adnak hozzá,
 • olyan adatokat tartalmaznak, melyek nincsenek benne a szövegben.

Gyakran csak a képeken múlik, hogy egy átlagos tartalomból egy valóban jó tartalom kerekedjen. A képek további értéket adnak a körülöttük lévő szövegnek.

6. VAN KONKURENCIÁD? ÉS TE VAGY A JOBB?

A tartalmadra mindig úgy gondolj, mint egy termékre, még akkor is, ha ingyen adod az embereknek. Mint minden terméknek, a tartalmadnak is van konkurenciája. Mielőtt közzéteszel valamilyen anyagot, nem árt tudnod, hogy kikkel versenyez.

Egyszerűen menj fel a Google-ra és pötyögd be azt a néhány kulcsszót, ami leírja a tartalmad. A keresés megmutatja, hogy kikkel áll szemben, melyek az erősségeik és a gyengéik. Ha a Te tartalmad gyengébb bizonyos szempontból, akkor még a közzététel előtt javíts inkább rajta. Ugyanis senki sem akar olyan terméket vásárolni, mint ami rosszabb a már kaphatónál.

Itt egy kivétel van csak, amikor a Te területeden nincs verseny, hanem monoplohelyzetben vagy. Ilyenkor olyan terméket gyártasz, amit senki más. Ezért ha lehet, próbálj olyan tartalmakat készíteni, melyeket senki más nem készít, vagy legalábbis olyan szemszögből megközelíteni a témákat, ahogy más nem teszi.

7. ELÉG IZGALMAS A CÍMED?

Egy cím mindössze néhány szóból áll, egyetlen sor, mégis rendkívül nagy mértékben határozza meg egy tartalom olvasottságát. Ez az a része a tartalmadnak, amit az emberek még azt megelőzően elolvasnak, hogy a szövegedbe belepillantanának. Akár 20 címet is kell kreálnod egy-egy tartalmadhoz, hogy megtaláld a megfelelőt. Ez nehéz és fáradságos munka ezért a néhány szóért, de a cím szinte fontosabb, mint maga a szöveg.

Kell némi gyakorlat persze ahhoz, hogy felismerd, valóban sikerült-e jó címet kitalálnod. A legegyszerűbb, ha felteszed magadnak a kérdést: én azonnal elolvasnám ezt a bejegyzést? Itt fontos az “azonnal” is, mert a legtöbb ember úgy van vele, hogy majd valamikor elolvassa, de aztán mégsem teszi.

Ezután nem árt foglalkozni az első bekezdéseddel sem, vagyis az első mondatokkal, mert ez a második legfontosabb része a tartalmadnak. Sokan ugyanis még eljutnak az első bekezdésig, és csak ennek fényében döntenek arról, hogy tovább olvasnak, vagy sem.

8. AZ ÁTLAGOS OLVASÓRA SZABTAD A TARTALMAD?

A szakmabeliek nem átlagolvasók. Amiről Te azt gondolod, hogy jó, az az átlagembernek nem lesz az. Itt lép be a képbe az a jelenség, hogy az emberek csak átfutják a tartalmaidat, és a figyelmüket felkeltő jelzések után kutatnak. Ezért helyezz el ilyen elemeket, melyek aztán arra bírják rá a felhasználókat, hogy belemélyedjenek a szövegbe. Ezért fontosak például

 • az alcímek,
 • a rövid bekezdések,
 • a felsorolások,
 • a nem túl hosszú sorok,
 • az egyszerű szavak használata,
 • és a képek.

9. Történetet mesélsz el?

Elérkeztünk a legnehezebb részhez, ahol belép a történetmesélés és a személyessé tett kommunikáció is a képbe. Ehhez magadat és a közönségedet is jól kell ismerned, hogy aztán ebből kiindulva olyan történeteket készíts, melyek kapcsolódnak a látogatóidhoz. Az emberek a történetekhez tudnak kötődni. A sajtóközlemények például nem igazán alkalmasak érzések kiváltására, vagyis ha a szöveged olyan, mint egy sajtóközlemény, akkor az nem lesz népszerű a közönség körében. Korábban itt írtunk a történetmesélés fontosságáról.

10. Felhasználtad a visszajelzéseket?

Ha gondban vagy azzal, hogy mi az a tartalom, ami megfelelő a közönségednek, akkor a legegyszerűbb, ha áttekintened a hozzászólásokat, visszajelzéseket a saját vagy akár a konkurencia weboldalán, közösségi oldalain. Ezek jó iránymutatást adnak arra, hogy mi az a téma, ami éppen érdekli vagy nem érdekli az embereket, mire fognak rezonálni. Ez is csak próbálkozás, de kiindulópontnak jó, és ha beletalálsz, akkor lesz egy értékes tartalmad.

Ha mindezeken a kérdéseken átfutsz egy tartalmad megjelenése, vagy még inkább megírása előtt, akkor valószínűleg olyan tartalmat fogsz készíteni, ami jobban megfelel az embereknek.

Frissítés, 2021.11.11.:

Hogyan találd meg a tartalmi réseket a weboldaladon?

Ha készítesz tartalmakat, de nem érzed őket elég hatékonynak, akkor lehet, hogy meg kell vizsgálnod, mire lenne szüksége a közönségednek. Ez azt jelenti, hogy meg kell találnod a tartalmi rést, ami jelenlegi tartalmaid és a közönséged igényei között húzódik.

A tartalmi rés elemzése során a jelenlegi tartalmaid hasonlítod össze azzal, ami a felhasználók igényeinek kielégítéséhez szükséges lenne. A tartalmi rés tehát az a tartalom, amelyet létre kell hoznod annak érdekében, hogy elérd a céljaid. Az elemzés folyamata során át kell tekinteni és azonosítani kell azokat a tartalmakat, amelyek a rés betömésére alkalmasak.

Miért lehet szükséged a tartalmi rés elemzésére?

A tartalmi rés elemzésre alapvetően két ok miatt van szükség. Az egyik az, hogy hatékony kommunikációt kell kialakítanod az ügyfelekkel a vásárlói út minden pontján. Ha ugyanis nem adod meg a felhasználóknak azokat a tartalmakat, melyekre szükségük van, akkor máshol lesznek kénytelenek azt megkeresni. Ezt a lehetőséget pedig nem érdemes megadnod a versenytársaknak.</p>

A másik ok az, hogy segít kihasználni a SEO-ban rejlő lehetőségeket. Ha megismered a tartalmi rést, akkor létrehozhatsz olyan tartalmakat, melyek aztán értékes forgalmat hoznak a weboldaladra. Az elemzés révén kiderül, hogy milyen témákkal érdemes még foglalkoznod, melyek aztán növelik a jelenléted a keresőben: olyan kulcsszavakra fogsz helyezést elérni, melyekre eddig nem.

Utóbbi kapcsán lényeges, hogy itt nem elsősorban arról van szó, hogy a konkurencia mire ér el jó helyezést, hiszen az nem feltétlenül érdekli a közönséged. A fontos az, hogy a közönséged valós, információra vonatkozó igényeit kielégítsd.

Hogyan zajlik a tartalmi rés elemzése?

A cél meghatározása

Az első lépés a cél meghatározása, vagyis, hogy mit akarsz elérni a tartalmi rés elemzése révén. Nyilván persze azért kezdesz bele, mert javítani akarsz valamin. De min is? A tartalmad nem hoz elég konverziót? Vagy a keresőben való megjelenéssel vannak problémák? Esetleg nem megfelelő forgalom érkezik a weboldaladra? Ha ezekre a kérdésekre megfogalmazod a válaszokat, már világosabban láthatod, hogy mit akarsz.

A célközönség meghatározása

Ahhoz, hogy tudd, milyen tartalomra van szükséged, tudnod kell először azt, hogy ki fogja befogadni azt a tartalmat. Mi jellemző rájuk? Milyen tulajdonságaik vannak? Ha már vannak personáid, akkor ezen a kérdésen nem kell törnöd a fejed, továbbléphetsz. Ha viszont nincsenek, akkor állítsd össze őket kutatásokkal, analitikával, ahogy a personákról szóló anyagunkban vázoltuk.

A vásárlói út felrajzolása

A vásárlói út az a folyamat, amit a látogató bejár a weboldalra megérkezésről a konverzióig. A vásárlói útról ebben az anyagunkban írtunk részletesebben. A vásárlói út megrajzolásánál meg kell jelennie minden olyan pontnak, ahol a felhasználó kapcsolatba lép a cégeddel (hirdetések, Facebook, e-mail, kereső, stb., és ahol végighalad.

Ha látod a vásárlói úton megjelenő pontokat, akkor az is kirajzolódik, hogy melyikre nincs tartalmad.

Tartalmi audit

Meg kell vizsgálnod azt is, hogy jelen pillanatban hogy is állsz tartalmakkal. Milyen tartalmaid vannak, azoknak milyen a teljesítményük, hogyan lehet javítani a gyengén teljesítő elemeken?

Ezután ezeket a tartalmakat hozzá kellene kapcsolnod a vásárlói út során megjelenő belépési pontokhoz és szakaszokhoz. Ezáltal láthatóvá válik, hogy mire nincs megfelelő tartalmad.

A konkurencia elemzése

A konkurencia elemzése során elsősorban arra vagy kíváncsi, hogy milyen problémák, témák merülhetnek még fel, melyek kapcsolódnak az ügyfeleidhez. Itt nem az a lényeg, hogy megkeresd azokat a kulcsszavakat, melyekre a konkurencia helyezést ér el, Te pedig nem. Annak ugyanis semmi értelme, hogy olyan kulcsszavakra készíts tartalmakat, melyek nem érdeklik a közönséged.

Az itt felvázolt folyamat révén tehát megérted a látogatóid valamennyi problémáját, célját, így hatékonyabban teheted őket ügyfeleiddé. A tartalmi rés elemzése révén azonban nem csak a konverziós arányodat javíthatod, hanem a felhasználók elégedettségét is fokozhatod. A lényeg ugyanis az, hogy a megfelelő ügyfeleknek a megfelelő tartalmat add a megfelelő időben.

Az 5 jele annak, hogy nem működik a tartalommarketinged

De lendüljünk túl az egyes tartalmak minőségén, hiszen máshol is lehet a hiba. Ennek érdekében érdemes egy tágabb perspektívából szemlélni a helyzetet. Tehát, hogyan jöhetsz rá, hogy valami elrontottál, annak ellenére, hogy esetleg a fent felsoroltak alapján Te jónak ítéled a tartalmaid?

1. Nem a megfelelő embereket vonzod

Például készítesz egy erős tartalommarketing kampányt, melyben beveted a blogod, a közösségi médiát, videókat és infografikákat is készítesz, hogy népszerűsítsd a terméked. Minden anyagodban található link az érkező oldaladra, ahol aztán feliratkoznak vagy belevágnak egy időszakos próbába az emberek. Vásárlásról egyelőre nincs szó, tehát a végeredményt nem látod, csak azt, hogy sokan érdeklődnek. A kérdés azonban az, hogy vajon a megfelelő személyek-e?

Lehet, hogy egy nagyon komoly konverziós arányt sikerül elérned, vagyis sokan aktívan érdeklődnek a terméked vagy szolgáltatásod iránt, ugyanakkor kiderülhet, hogy amikor megrendelésre kerülne sor, akkor eltűnnek ezek az érdeklődők. Ugyanis nem az igazi célcsoportod, a vásárlókat szólítottad meg, hanem olyan személyeket, akik érdeklődnek, tájékozódnak, tanulnak, konkurensek. Velük azonban nem mész semmire. És lehet, hogy a potenciális vevőid egész máshol találhatók.

Tehát, ha azt látod, hogy a leadek közül kiesik 50-70% vagy még több, akkor ott gond van a célzással. Tehát kimondhatjuk, hogy ha a hírleveled, a feliratkozással elérhető tartalmad vagy az ingyenes próbád nem hozza megfelelő arányban a vevőket, akkor rossz a tartalommarketinged.

A megoldás az, hogy még mielőtt egy sort is leírnál a weboldaladon vagy a közösségi médiában, kristálytisztán kellene látnod, hogy ki is az ideális ügyfeled. Célszerű ennek érdekében personákat használni, mert így az igényeiket figyelembe véve tudod elkészíteni a tartalmaidat.

2. Rossz helyről jönnek az oldalaidra mutató linkek

A megbízható oldalakról származó linkeket tartja jó minőségű linkeknek a Google. Ezek mutatják meg számára, hogy a kapcsolódó tartalom értékes, hasznos. Ha pedig a Google úgy ítéli meg, hogy jók a tartalmaid, akkor feljebb kerülsz a találati oldalakon, így van esélyed arra, hogy ezáltal nő a forgalmad, valamint a konverziók száma is.

A backlinkek azonban arra is rámutathatnak, hogy valami gond lehet. Azáltal, hogy olyan oldalakról kapsz linkeket, melyeket nem a Te célcsoportod látogat. Persze, ha ezek az oldalak ettől függetlenül hitelesek, jó minőségűek, attól még SEO szempontból előnyösek. Ugyanakkor jelzik, hogy a tartalmad nem a célcsoportod éri el.

Ez pedig azért nem jó, mert a tartalom azért születik, hogy bemutasson téged a közönségednek, edukálja őket a termékeiddel és szolgáltatásaiddal kapcsolatban, és persze meggyőzze őket arról, hogy kinyissák a pénztárcájukat számodra. Márpedig, ha ez nem történik meg, akkor a tartalommarketingeddel van gond.

Ha a saját weboldalad linkjeire vagy kíváncsi, akkor találsz róla információt a Search Console-ban, itt:

Backlinkek a Search Console-ban

Ha végignézed a listát, akkor megállapíthatod, hogy a megfelelő weboldalak hivatkoznak-e rád. Ha pedig azt látod, hogy nem, akkor nem a hivatkozó oldalakban van a hiba, hanem a tartalmaidban. A linkelő weboldalak jó jelzései annak, hogy kik azok, akik elérik a tartalmaidat. Ha nem a megfelelő emberek, akkor változtatnod kell, hogy a célközönséged igényeit elégítsd ki.

3. Senki nem osztja meg a tartalmaidat

A jó tartalmakat az emberek megosztják. Vagyis, ha azt látod, hogy olvassák ugyan a tartalmaidat, de nem osztják tovább, akkor tartalommarketingedbe hiba csúszott. Habár önmagában egy szám a megosztásokról csak hiúsági kérdés, ugyanakkor jó jelzése annak, hogy az emberek értékesnek gondolják-e a tartalmaidat vagy sem. Arról pedig, hogy milyen egy értékes tartalom, ebben a bejegyzésben már bőven olvashattál, és olvashatsz, ha tovább görgetsz lefelé.

4. A leadjeid nem beszélnek rólad

Persze erről csak akkor fogsz tudni, ha már szereztél néhány leadet. Azután viszont kérdezd meg őket arról – akár e-mailben, akár telefonon, akár online kérdőívben -, hogy hol hallottak rólad. Nyilván sokféle forrásból érkeznek, de ha senki sem említi a tartalmaidat, akkor az baj. Sokan egyébként már kérdés nélkül is beszélnek arról, hogy mennyire jó tartalmakat találtak az oldaladon. Már, ha valóban jók a tartalmaid.

5. A leadjeid nem azt akarják tőled, amit Te kínálsz nekik

Ha csak egyszer-kétszer fordul elő az, hogy a leadjeid valami mást várnak el tőled, mint amivel foglalkozol, az lehet csak egyedi eset. De ha rendszeresen előfordul, akkor a tartalmaid vezetik félre őket. Ez azt jelenti, hogy olyan tartalmakat készítesz, melyek nem kapcsolódnak közvetlenül a tevékenységedhez. Ezen pedig sürgősen változtatnod kell!

Mivel tudod mérni a tartalommarketinged eredményét?

Mik azok a mérőszámok, melyek megmutathatják azt, hogy működik a tartalommarketing stratégiád, vagyis a tartalmaid hozzájárulnak a céged növekedéséhez?

Visszatérő látogatók

Amennyiben a tartalmad tényleg kiváló, akkor lesznek olyan látogatók, akik vissza-visszatérnek a weboldaladra. Hogy mekkora az arányuk, azt meg tudod nézni az analitikában. Itt össze kell hasonlítanod a teljes látogatószámot a visszatérő látogatók számával. A hogyanra most nem térünk ki, a Google Analytics használatáról szóló anyagunkban találsz segítséget. Ha az látod, hogy jórészt csak egyszeri látogatóid vannak, az komoly problémát jelez.

Emellett arra is vess egy pillantást, hogy mik a forgalmi források. A legjobb természetesen a direkt forgalom, vagyis azok a látogatók, akik a böngészőben beírják a weboldalad URL-jét, vagy már könyvjelzőzték az oldalad.

Kilépési arány

Ehhez az analitikában a kilépő oldalak listájára kell egy pillantást vetned.

Mint a neve is mutatja, egy kilépési oldal az utolsó oldal, amit a látogató megnéz a weboldaladon. A kilépési arány magas lehet egy kapcsolati vagy egy rólunk oldalon, ugyanakkor nem jó, ha a blogoldalakon vagy a landing oldalakon magas.

Ha ezt látod egy landing oldal esetében, akkor a hirdetés és az oldal tartalma nem passzol, a reklám mást ígér, mint amit a felhasználó kap. Ha pedig a blogbejegyzéseknél hagyják ott a látogatók az oldalad, akkor az azt mutatja, hogy vagy nem sikerül őket lenyűgöznöd a tartalmaddal, vagy nem megfelelő a call to action az oldalon, így nem tudnak hová továbblépni.

Az olvasással eltöltött idő

A legtöbb blog esetében látható az egyes bejegyzéseknél, hogy mennyi idő alatt lehet azt elolvasni. Ha arra vagy kíváncsi, hogy ez vajon megtörténik-e a látogatóidnál, akkor vess egy pillantást az oldalon eltöltött időre. Ez persze mindig rövidebb lesz, mint amennyi szükséges lenne a bejegyzés elolvasásához, hiszen a felhasználók átugranak részeket, nem az egész szöveg érdekli őket. Ennek ellenére rámutat a tartalmad minőségére is.

A tartalom által hozott leadek, ügyfelek

Egy tartalom akkor tekinthető hatékonynak, ha a benne található CTA-ra kattintanak a tartalmat megtekintő látogatók. A CTA elvezet egy landing oldalra, így mérni tudod, hogy hányan érkeztek a tartalomból, vagyis működött-e a tartalommarketinged. Azt persze nem szabad elfelejtened, hogy a konverziós arány a landing oldalaknál meglehetősen alacsony a legtöbb iparágban.

Rangsorolás a keresőben

Amennyiben a tartalmad hitelessége, szakmaisága jelentős, akkor egy idő után egyre jobb helyezést fog elérni a keresők találati oldalain. Hiszen ez azt mutatja, hogy egyre több oldal hivatkozik rá, egyre többen látogatják, ami utal a használhatóságára, minőségére. Ezen linkek révén aztán egyre több emberhez jut el a tartalom, melynek eredményeként egyre több ügyfelet és így bevételt hoz.

Hibák, melyeket ne kövess el a tartalomkészítésnél!

Sokan nem gondolják végig, hogy milyen szöveges tartalom kerüljön a weboldalukra. Igyekeznek néhány általános mondattal megoldani a szöveg kérdését, amit néha más forrásokból másolnak át, és majdhogynem annyi a funkciója, hogy kitölti a helyet a weboldalon.

1. A TARTALMAD Nem hasznos

Minden egyes tartalomnak, melyet elkészítesz, értéket kell nyújtania a céged és az ügyfeleid számára. Ez az érték lehet valami hasznos információ, tudásanyag, vagy válaszok bizonyos kérdésekre. Ha a tartalmad nem hasznos a felhasználóidnak, akkor értéktelennek tekinthető.

Habár a tartalomnak fontos a mennyisége is, nem ez az elsődleges tényező. A Google és a Te szempontodból is fontos, hogy milyen a tartalmad átkattintási aránya, mennyi időt töltenek el ott az emberek, és milyen a visszafordulási arány.

A tartalomra ezért ne úgy tekints, mint egy termékre, melyet egy tartalom-gyár előállít. Sokkal inkább olyan kézzel készített, azaz elhasznált kifejezéssel élve kézműves termék legyen, melybe Te is sok munkát és odafigyelést beleteszel. Nyilván ennek elkészítése hosszabb idő, de talán nincs is olyan nagy mennyiségre szükséged, mint gondolod. A közönséged legfontosabb kérdéseire kimerítően válaszolva készítsd el a tartalmi alapjaidat A célod ezekkel az legyen, hogy az emberek több időt töltsenek az oldaladon, további oldalaidat is felkeressék, és megbízzanak benned.

2. A tartalmad nem egyedi

A tartalmadnak különböznie kell a többiekétől, ki kell emelkednie közülük. Olyan információt kell kínálnod az emberek számára, melyet máshol nem kapnak meg, vagy olyan közönséget kell kiszolgálnod, amelyet más nem szolgál ki tartalommal. Ha nem adsz a közönségednek indokot arra, hogy a Te tartalmad válassza, akkor soha nem éred el a lehetséges marketingpotenciált vele.

Ehhez persze tudnod kell, hogy miben különleges a céged, miben különbözik a többiektől, és azt is tudnod kell, hogy melyik az a szűk célcsoport, amelyet megcélzol a tartalmaddal. Ki kell találnod, hogy mivel, hogyan tudod magad megkülönböztetni a többiektől, és elsősorban a konkurenciától. Ebbe beletartozhat, hogy

 • egy speciális célközönségnek készítesz csak nekik szóló tartalmakat,
 • esetleg eltérő megoldásokat alkalmazol, és
 • máshogy hirdeted a tartalmaidat, mint a többiek.

Ehhez meg kell vizsgálnod, hogy mit csinálnak a konkurensek, majd ehhez képest ki kell találnod, hogy miként lehetsz más, eredeti.

Ide tartozik a másolt tartalmak problémája is. Amikor nem eredeti tartalmakat használsz fel, illetve nem eredeti módon dolgozod fel őket, akkor az nem jó sem SEO, sem pedig marketing szempontból. Az emberek számára sem vonzó, hogy más weboldalakon létező tartalmakat, mindenféle hozzáadott munka nélkül helyezel el a weboldaladon. Ezt a Google sem fogja értékelni. Úgyhogy érdemes mindig eredeti tartalmakat készíteni a weboldaladra.

3. Nem jó a minősége

Amikor tartalommarketingről van szó, a mennyiség egy rendkívül fontos dolog, ugyanakkor közel sem annyira, mint a tartalom minősége. Sajnos, a legtöbb esetben azok a cégek, melyek saját maguk oldják meg a tartalomkészítést, nem veszik figyelembe a legalapvetőbb minőségi követelményeket sem.

Ennek oka többnyire az, hogy a cégek azon munkatársainak, akik csak mintegy mellékesen foglalkoznak a tartalomgyártással, nem mindig vannak meg az ehhez szükséges képességeik, adottságaik, tapasztalataik. Ráadásul nagyon gyakran az idejük hiányzik ahhoz, hogy rendszeresen jó minőségű tartalmakat készítsenek eredményes és költséghatékony módon.

Az első lépés legyen az, hogy ha eddig a mennyiségre törekedtél, akkor mostantól inkább a minőséget helyezd a fókuszba. Azaz, ha eddig az volt a célod, hogy mindig elkészülj időre egy adott mennyiségű tartalommal, akkor lehet, hogy ez a hozzáállás okozza a gondot. Ez egy kényelmes és egyszerű megközelítés, rutinmunkát igényel csak. Az eredményeket azonban talán az hozná, ha kevesebb, de értékesebb, kidolgozottabb, a közönséged igényeire jobban rezonáló tartalmakat alkotnál.

4. a kulcsszavakat erőlteted

Ma már értelmetlen a kulcsszavakkal zsonglőrködni, azaz elhalmozni velük a weboldalaidat a jobb helyezés érdekében, mert nem fog javítani a helyezéseden, sőt adott esetben csak ront rajta. Az már régen volt, amikor érdemes volt minden elérhető helyre kulcsszavakat bezsúfolni: minden címsorba, bekezdésbe, egy mondatba többször. Ennek ma már nincs értelme, mert a Google nem dől be neki, ugyanakkor visszafelé sülhet el, hiszen nehezen befogadhatóvá teszi a tartalmad.

Ezzel azonban nem azt mondjuk, hogy a számodra fontos kulcsszavak kiválasztása és használata nem számít. Az ezek köré épített tartalom fontos. De ne egy kulcsszóra koncentrálj, hanem témákra, keresőkifejezés-csoportokra. Meg kell találnod a terméked vagy szolgáltatásod valódi értékét, amihez jól illeszkedik egy-egy kifejezés, majd e köré építeni tartalmaidat.

Ezzel kapcsolatban olvasd el a SEO-szövegírásról szóló anyagunkat, mert sok hasznos információt találsz benne!

5. Nem publikálsz rendszeresen

Ha jó a blogod, akkor a bejegyzéseidre úgy tekint a közönséged, mint a régen várt ajándék megérkezésére. De mi van akkor, ha hiába várják, nem érkezik meg az ajándék? Ekkor az emberek szépen lassan elszivárognak a közeléből, és már más tartalmakra figyelnek. A rendszertelen publikálásnak általában két oka van:

 • hiányzik a tervezés
 • hiányzik az erőforrás

Ha Te is abba a hibába estél, hogy nem sikerül rendszeresen közzétenni tartalmakat, akkor szükséged lesz egy szerkesztői naptárra, melyben vezeted, hogy mikor, milyen témával kell foglalkoznod. Ha már azzal is problémád van, hogy ezt a szerkesztői naptárat megtöltsd témákkal, akkor először neki kell állnotok az ötletgyártásnak.

6. Rövid életűek a tartalmaid és keveseket érnek el

Tudnod kell, hogy miként facsarj ki annyi értéket a tartalmaidból, amennyit csak lehet, és hogyan juttathatod el minél több emberhez. Ehhez „örökzöld” tartalmakra van szükséged, és nem elég, ha csak a hírekkel, trendekkel foglalkozol, melyek rövid életűek. Az örökzöld tartalmak nem csak maguktól örökzöldek. Ezeket állandóan frissíteni kell, ha van valami újdonság, vannak újabb linkek. Ezután újra lehet őket publikálni.

Emellett az is fontos lenne, hogy a közönséged tisztában legyen vele, hogy szeretnéd, ha a márkád nevében beszélnének. Ez alatt azt kell érteni, hogy minél könnyebbé kell tenned a tartalmak megosztását, erre kellene biztatnod az embereket nem csak szavakkal, hanem a design kialakításával is.

Az sajnos nem mindig elég, ha csak elkészíted a tartalmakat, majd reméled, hogy az emberek rád találnak. Bizonyos mértékig működhet, de egy kis támogatás kell a tartalomnak, még akkor is, ha csak a keresőoptimalizálás a célod, és nem feltétlenül virális tartalmak gyártása. Ehhez terjesztened kell a linkjeidet, hirdetned kell őket, hogy megkapják azt a kezdeti lökést, ami aztán beindíthatja a terjedést.

7. Kattintásvadász címeket használsz

A könnyen és gyorsan elérhető nagyszámú látogató mindenkit vonz, de ha jobban belegondolsz, neked nem az a célod, hogy minél több ember rápillantson egy-két másodpercre a weboldaladra. Ezekkel a címekkel nem a számodra értékes közönséged éred el, csekély lesz az oldalon eltöltött idő, magas a visszapattanási arány.

Ráadásul a túlságosan „nagyot ígérő” címekre egy idő után immunis lesz a közönség, hiszen ez vált normává, és egyre inkább megjelenik az ellenérzés is ezekkel szemben. Nem állítjuk persze, hogy nem hoznál velük nagyobb kattintásszámot, de önmagában nem ez a célod, hanem a konverzió. Ha viszont sokak szemében a kattitnsávadász címekkel, az olcsó népszerűségre törekvéssel, a szakmaiatlan hozzáállással rontod az image-edet, akkor egész más lesz az eredmény.

Hosszú távon kifizetődőbb egyenesnek lenni: a címeiddel világosan mondd el, hogy mit fognak találni a szövegben az olvasók. Ne ígérd nekik azt, hogy „megváltozik az életük”, „le fognak döbbenni”, „sírni fognak”, ha megtudják, amit Te tudsz. Annyit ígérj nekik, amennyit biztosan be is tudsz tartani.

8. Minden áron virális tartalmat akarsz készíteni

Egy-egy vírusosan terjedő tartalom óriási mennyiségű kattintást, oldalmegtekintést, megosztás hoz, ráadásul mindezt hirdetés nélkül. Ez nyilván nagyon vonzó mindenki számára, és ezt szeretné elérni minden áron.

Ugyanakkor a virális tartalom nem lehet egy marketing stratégia része sem. Nyilván jó, ha elkezd terjedni egy-egy tartalmad, ugyanakkor az megjósolhatatlan, hogy melyik fog így viselkedni. Vagy hogy egyáltalán lesz-e ilyen tartalmad. És végső soron lényegtelen is a céljaidat tekintve. Lesz sok-sok látogatód mindenhonnan, de ezeknek vajon mekkora részét érdekli majd a terméked? Ők is többen lesznek majd?

Nem érdemes tehát a lehető legszélesebb közönséget céloznod és abban reménykednek, hogy valamely tartalmad robbanni fog. Koncentrálj inkább a valódi célközönségedre, próbáld őket elérni a marketing stratégiád segítségével!

9. NEM külön célzod meg a CÉLCSOPORTOkaT

Nagyon sokan követik el azt a hibát, hogy “az egy méret mindenkinek” elvét követve ugyanazt a tartalmat kínálják mindenkinek, aki a célcsoportjukba tartozik. Nem feltétlenül rossz minőségű tartalmak ezek, inkább csak az a gond velük, hogy nem veszik figyelembe az egyes szegmensek eltérő igényeit.

Ez pedig nagy hiba, mivel a különböző célcsoport-szegmensekbe tartozó emberek számukra releváns, fontos, szinte személyre szabott tartalmakat szeretnének látni, és csak ilyen tartalmakkal tudjuk növelni az elkötelezettségüket. Ha ez nem teljesül, akkor nagy eséllyel elutasítják a tartalmat, mivel gyorsan rájönnek, hogy nem kínál számukra használható, fontos információkat.

10. csak a konverzióra figyelsz

A tartalommarketing nem azoknak szól elsősorban, akik a vásárlási tölcsér végén járnak. Számukra is kell tartalmat készítened, de a tartalmaid nagy része alapvetően azokhoz szól, akik még a döntési folyamat elején járnak.

A tartalmaid legnagyobb részét nekik kell készítened, egy kicsit kevesebbet a középső szakasznál járóknak, és jóval kevesebbet azoknak, akik már lejutottak az aljára. A különböző szakaszokban járó embereknek szánt tartalmakat pedig építsd egymásra, hogy mindig legyen előttük egy következő lépcsőfok, amíg el nem jutnak a konverzióig.

11. Félted a tudásod

Gyakori az a megközelítés, hogy a cégek nem teszik közzé azt a tudást, amit birtokolnak, vagy azokat az információkat, amikhez hozzájutnak, mondván: így mindenki tudni fogja, amit ők tudnak, vagyis rontják a saját üzletüket. Ez azonban nem így van. A cégeknek a lehető leghasznosabb információk közzétételére kellene törekedniük. Ennek eredménye pedig pozitív visszajelzések és visszatérő vevők lesznek. A tartalmak lehetnek tanácsok, tippek, trendek bemutatása, iparági hirek, stb.

12. csak A KONKURENCIÁra figyelsz

A konkurencia módszereinek utánzása csak idő- és pénzpocsékolás. Ahhoz, hogy megkülönböztethető legyél, arra is szükséged van, hogy a tartalmaid és azok prezentálása eltérő legyen a versenytársakétól. Elsősorban a felhasználóidhoz kell igazítani a tartalmaidat, tehát például olyan csatornát használni, ahol a leghatékonyabban eléred őket, és nem ott megjelenni, ahol a konkurencia.

13. NINCS TARTALOMmarketing STRATÉGIÁd

A tartalomstratégia a tartalomkészítés megtervezéséről, a tartalmak integrálásáról, és azok terjesztéséről szól. Meg kell találnod a megfelelő tartalommarketing csatornát, és meg kell határoznod az optimális időt a megjelenésekre. Ezt persze könnyebb mondani, mint csinálni, így a legtöbb cég általában hibázik a tartalmak terjesztésénél és azok optimalizálásánál.

14. NEM MÉRED A STRATÉGIÁD EREDMÉNYESSÉGÉT

A marketing során tisztában kell lenned a kulcsfontosságú teljesítménymutatókkal, valamint a megtérüléssel, emellett mérni kell minden változást. Az analitikai eszközök és az A/B tesztek segítségével tudod kiszűrni a hatástalan tartalommarketing technikákat, és meghatározni azt, hogy mire érdemes fókuszálnia a cégnek.

Ma már a Google Analytics révén nyomon követhető egy felhasználó útja a weboldalon egészen a megrendelésig. Érdemes ezeket a folyamatokat elemezni. Elsősorban azt, hogy hol veszíted el a látogatót, illetve hol az a pont, amikor konvertál. Az adatok révén világossá válik, hogy milyen csatornákon érkeznek az emberek, és ezek mennyiben járulnak hozzá a teljesítményedhez.

15. TÚL BONYOLULT SZÖVEGeket írsz

Van, hogy egy cég annyira szakértőnek akar látszani, hogy képtelen érthető, emberi nyelven megfogalmazni azt, amit mondani akar. Sokszor ez a cégen belül már fel sem tűnik, azonban az emberek nem fogják megérteni a bonyolult kifejezéseket. Úgyhogy ahelyett, hogy ilyenekkel bizonygatnád szakértői státuszodat, próbáld leegyszerűsíteni, a közönséged igényeire szabni a szövegeidet!

16. A WEBOLDALAD csak A CÉGEDRŐL SZÓL

Ugye Te sem szeretsz olyan emberekkel beszélgetni, akik mindig magukról sztoriznak, és semmi érdeklődést nem mutatnak irántad? Ha a céged is ilyen, akkor az emberek nem szívesen kerülnek kapcsolatba veled. A cél az lenne, hogy csak olyan információkat tegyél közzé a weboldaladon, melyek érdeklik a célcsoportodat.

A cégről szóló tartalmak ne a főoldalra kerüljenek vagy a blogodba, hanem a Rólunk oldalra. Arra kell elsősorban koncentrálnod, hogy a vevőknek milyen igényeit tudod kielégíteni, miközben a blogod folyamatosan hasznos információkkal szolgálhat a visszatérő közönségnek.

Ha nem azt szállítod a közönségednek, amit ők várnak Tőled, akkor nem jönnek az eredmények sem. A legjobb ilyenkor, ha megvizsgálod, hogy vajon ténylegesen mire lenne szükségük. Ehhez kellhet némi piackutatás, de talán az is elegendő, ha közvetlenül megkérdezed tőlük, hogy milyen tartalmakat szeretnének látni.

Először viszont gondosan meg kellene határoznod a célcsoportod. Vagyis a felhasználóknak azt a körét, amelytől konverziót vársz. Azért, hogy ne egy hibásan megcélzott közönség igényeit elégítsd ki, mert az nem visz közelebb az üzleti céljaidhoz.

Általános tanácsként azt mondhatjuk: ossz meg velük tippeket és tanácsokat, válaszolj a kérdéseikre! Emellett értékeld, ha visszajeleznek, hozzászólnak a tartalmaidhoz, és válaszolj nekik! Teremts lehetőséget számukra, hogy megosszák a gondolataikat, és jutalmazd őket, ha jókat mondanak a cégedről!

17. Hiányzik az összhang

Sokszor okoz gondot a cégek számára, hogy számtalan csatornát kell kezelniük – weboldal, blog, hírlevél, videó, közösségi média, stb. – , melyek mindegyikén igyekeznek elérni és tartalommal ellátni a célközönségüket. Ennyi eszközre azonban nehéz rendszeresen, jó minőségű tartalmat készíteni, miközben megfelelő távlati perspektívából is szemlélniük kellene ezek összehangolt működését. Ha viszont az összhang megtörik az egyes eszközök és csatornák között, akkor az a felhasználói élményt fogja rontani.

18. HIányzó ESZKÖZÖK ÉS ADATOK

Két dologgal sokszor szokott gond lenni: az eszközök hiányával és az adatok begyűjtésével. Az eszközök alatt olyan dolgokat kell érteni, mint a hírlevelek, letölthető ebookok vagy éppen infografikák. Ezek nélkül tulajdonképpen nem tudsz szorosabb kapcsolatot kialakítani látogatóiddal. A másik probléma akkor adódik, ha léteznek ugyan ilyen eszközök, azonban úgy kínálják ezt a látogatóknak, hogy cserébe nem kérnek tőlük nevet, e-mail címet, vagy bármely más fontos adatot.

A feliratkozók gyűjtése révén mérheted, hogy a blogod által generált figyelem hosszú távon mennyire erősíti a márka-elkötelezettséget és a hűséget. Ehhez az kell, hogy a megérkező látogatók ne csak bolyongjanak céltalanul a weboldaladon, hanem hogy vezesd őket cselekvésre ösztönző (CTA) gombokkal.

És természetesen meg kell győznöd őket arról, hogy feliratkozzanak, ehhez használhatsz olyan csalikat, mint az exkluzív tartalmak, árengedmények, mely csak a feliratkozók számára érhető el. Jól teszed, ha különböző beállítási lehetőségeket is kínálsz számukra, például a gyakoriságra vonatkozóan.

További gyakori problémák

Sokszor előforduló probléma szokott lenni még, hogy

 • tartalommarketing gyanánt elsősorban linképítésre törekszenek a cégek,
 • nem alakul ki megfelelő együttműködés a tartalommarketing, a közösségi médiás és a public relations tevékenységek között,
 • sokan nem hajlandóak reklámmentes tartalmat gyártani,
 • sokszor rossz csatornákon történnek a tartalommarketing próbálkozások,
 • akadnak olyanok, akik nem tervezik meg a kampányaikat,
 • vagy éppen nem veszik figyelembe a véleményvezérek és a média fontosságát,
 • valamint nem értik meg, hogy a tartalommarketing elsősorban a kapcsolatépítésről szól.

Amennyiben ezekkel a tényezőkkel nálad is probléma van, akkor az erőfeszítéseid nem hozzák majd a megfelelő eredményeket. Először tehát ezeket kell rendbe tenni, hogy aztán a feladatra, a tartalomkészítésre összpontosíthass.

A tartalommarketing nem ér véget a tartalom elkészítésével

Sokan felismerték már a tartalommarketing, az állandóan frissülő tartalmak fontosságát online marketingjük és SEO-tevékenységük részeként. Azzal azonban talán még nincs mindenki tisztában, hogy a folyamat a tartalom elkészítésével még nem ér véget. A korábban ismertetett 7 lépés során már érintettünk egy-két dolgot, azonban most kibontjuk a tartalommarketing alapvető lépéseit a tartalom elkészítésén túl!

1. A TARTALOM PROMÓCIÓJA

Közösség nélkül a lehető legjobb tartalom is értéktelen marad marketing szempontból. Az első, ami eszedbe juthat: a közösségi csatornák. Mindegyiknek megvan a maga előnye, kérdés, hogy a közösségedet melyiken éred el hatékonyabban. A Facebook Magyarországon megkerülhetetlen, de ha videós tartalmad van, akkor a YouTube is kötelező lépés. Webáruházak számára az Instagram és a Pinterest is megfelelő platform lehet, ugyanakkor azt figyelembe kell venni, hogy előbbi közönsége fiatalabb, mint a Facebooké, míg utóbbinál a női felhasználók dominálnak.

A közösségi marketing révén hűséges közösség építhető egy márka köré, kihasználja a szóbeszéd marketing előnyeit, és hatékony az analitikája. Mindez persze nem kevés munkával jár, hiszen a közösséggel párbeszédet kell folytatni, és nem elég, ha csak egy monológot hallanak a cég részéről.

tartalom

2. BACkLINKEK ÉPÍTÉSE

Ma már ne a korábbi technikákkal történő linképítésre gondolj, miközben a linkek továbbra is rendkívül fontosak rangsorolásod szempontjából. Jelentős részben már PR-tevékenységről van szó, a tartalmat az ebben megszokott technikákkal érdemes terjeszteni a számodra releváns médiumok, véleményvezérek körében. A közösségi média használata is segíthet a linkek terjesztésében, habár a hatása nem közvetlen, tehát a közösségi médiában megjelentett linkek nem jelentenek javulást a rangsorolásod szempontjából, csak ha innen további megosztásra kerülnek.

3. ADATOK ELEMZÉSE

Az adatok elemzése ma már minden kampány fontos része. A számok segítségével találhatsz megoldást a felmerülő problémákra, illetve csiszolhatod a stratégiádat. Ehhez persze nem elég pusztán a kattintások vagy a megrendelések számát figyelni. Egy magas visszapattanási arány rámutathat arra, hogy a hiba a weboldalad designjában van, de egy tartalmi elemzés sem árt annak érdekében, hogy javítson a helyezéseiden a keresőben. Ennek során a következő kérdésekre kell választ adni:

 • Hatékony a tartalmaid típusa?
 • Honnan jönnek a látogatóid?
 • Mely oldalak teljesítenek a legjobban?
 • Mennyire alkalmas arra a tartalom, hogy stabil közösséget építsen?
 • Megteszik-e az emberek a következő lépést a marketingtölcsérben?
 • Friss-e a tartalmad?

4. Tedd közzé újra!

A weboldaladon már megjelent tartalmakat érdemes lehet újra közzétenni más weboldalakon is, annak ellenére, hogy ez duplikációt jelent. Itt az iparágadban meghatározó weboldalakra kell gondolnod, melyek aztán értékes backlinkeket, így javuló helyezést jelentenek számodra. Hátránya ennek a technikának, hogy az újra közzétett tartalmad adott esetben akár jobb teljesítményt is mutathat majd, mint az eredeti. Ez azonban elkerülhető azzal, ha csak azután jelenteted meg máshol, ha nálad már kifutotta magát. Emellett egy canonical tag és az eredeti cikkre visszamutató link is segíthet az eredeti cikk helyezésének megőrzésében.

5. Rendszeresen FRISSÍTSD!

Sokan csak arra figyelnek, hogy mindig újabb és újabb tartalmakat készítsenek, pedig a régi tartalmaknak egy idő után lejár a szavatossága. Ezért mindig figyelni kell arra, hogy frissek legyenek a bennük szereplő információk. Ezt a Google is díjazni fogja. Még akkor is, ha sikerült igazán örökzöld, hosszú éveken keresztül helytálló tartalmakat létrehoznod, akadhatnak bennük olyan linkek, melyek már sehova sem mutatnak.

Az összes tartalmad állandó frissítése persze rendkívül munkaigényes dolog, érdemes ezért priorizálni, és azokkal a tartalmakkal foglalkozni elsősorban, melyek a legjobban teljesítenek. Azokkal kell kezdeni, melyekre a legtöbb link mutat, de az oldal-teljesítmény, illetve a megosztások száma is jó jelzés lehet.

Ha egy tartalmad közzététele után nem is foglalkozol vele többet, akkor nem hozod ki belőle azokat a lehetőségeket, melyek benne rejlenek. Talán soknak tűnik az itt felsorolt hét dolog kivitelezése minden egyes tartalom esetében, annál is inkább, mivel jellemzően egyre több és több tartalom készül, mégis fontos lenne megtenni. Érdemes a tartalommarketing egész folyamatát megtervezni, határidőket rendelni hozzá, mert e nélkül feleslegesen hoztad létre a tartalmaidat.

Tartalommarketing és SEO kapcsolata

Az elmúlt években talán már hallottad párszor, hogy a tartalommarketing az új SEO. Habár ez így nem teljesen igaz, az biztos, hogy a tartalom megkerülhetetlenné vált, és a keresőoptimalizálás során a technikai összetevők mellett a tartalomra is figyelned kell.

Sok olyan ügyféllel találkozunk, aki még mindig úgy gondol a SEO-ra, mint ami néhány kulcszó és link használata révén egyből biztosítja a jó helyezést a keresőben. Ez azonban legfeljebb egy 10 évvel ezelőtti állapotra lehetett igaz, és a SEO durva leegyszerűsítése. Habár Magyarországon a Google algoritmusa még nem biztosít annyira kifinomult eredményeket, mint az angol nyelvterületen, ennek ellenére a helyzet nálunk is megváltozott, illetve folyamatosan változik. Meg kell tehát érteni, hogy tartalom nélkül nincs keresőoptimalizálás.

Mitől lesz jó a tartalmad SEO szempontból?

 1. Relevancia és kontextus – a Google ma már nem csak a kulcsszavakat vizsgálja, hanem a relevanciát és a kontextust is. Érti a szavak jelentését és az összefüggéseket, felismeri a jó minőségű tartalmakat. A szöveget azonban mégsem a keresőnek, hanem a felhasználóknak írd!
 2. A tartalom hossza – a legjobb helyezéseket elérő oldalakon jellemzően több mint 900 szavas tartalmak vannak. Ha a konkurencia rövidebb tartalmakat használ, akkor hosszabb szövegekkel javíthatsz a helyezéseden. Az ideális szöveghossz SEO-szempontból 2000-2450 szó, az olvasók szempontjából 1600.
 3. Képek és videók – ha egy szöveg mellé képek és videók kerülnek, akkor a tartalom sokkal jobban megfogja a felhasználókat. A Search Metrics szerint minél több kép kerül az oldalra, annál jobb helyezést ér el a keresőben. A legjobb helyezést elérő oldalakon átlagosan 7 darab képet találsz.
 4. Nyelvtan és helyesírás – a hibátlan szövegtől fogsz igazán profinak tűnni, míg a helyesírási és nyelvtani hibákkal teli szöveg rossz benyomást kelt a látogatókban. Úgyhogy mindig olvasd el legalább kétszer a szöveged, mielőtt megjelenne. A legjobb megoldás az, ha egy szerkesztő korrektúrázza és szerkeszti a szövegeidet.
 5. Olvashatóság – vagyis mennyire könnyen olvasható és érthető meg a weboldalad szövege. Használj rövidebb mondatokat, rövidebb bekezdéseket, aktív igéket. Távolítsd el a zavaros részeket, a felesleges szavakat, és mérsékeld a határozószók, melléknevek számát.
 6. A forma – a felhasználóknak a 79 százaléka csak átfutja a weboldalakat, ezért nagy jelentősége van a szerkezetüknek, a szöveg formázásának. Használj H1 és H2 sorokat, felsorolásokat, hogy megtörd a szöveg egyhangúságát. A lényeges részeket kiemelheted vastag vagy dőlt betűkkel. A formázást a Google is vizsgálja.
 7. Szakmaiság – a jó minőségű tartalomnak szakmai szempontból is meg kell állnia a helyét. Az emberek is jobban szeretik az olyan szövegeket, melyek mélyen leásnak egy témában és részletesen ismertetik, magyarázzák azt. Térj ki a részletekre, linkelj és hozzál fel példákat!
 8. Közösségi média megosztások – a közösségi média ikonok legyenek jól látható a weboldaladon, és még call to actiont is tartalmazhatnak, hogy az emberek kattintsanak rájuk. A jó minőségű szövegeket az emberek szívesebb osztják meg, ez pedig jobb helyezést eredményez.
 9. Külső és belső linkek – a találati lista első oldalán szereplő 10 weblap közül 9-ben találsz belső linket. A jobb belső linkstruktúrával rendelkező weboldalak általában jobb helyezést érnek el. Az URL-nek és a horgonyszövegnek azonban relevánsnak kell lennie a tartalmadra nézve, ha nem az, akár büntetést is kaphatsz a Google-től. Egy értékes külső oldalra történő linkelés jó benyomást kelt a látogatókban.
 10. A hozzászólások – azok az oldalak, ahol sok a hozzászólás, általában jobb helyezést érnek el. Ugyanakkor a spam-jellegű hozzászólások rontják a rangsorolásod, és a látogatóknak sem fog tetszeni. A jó minőségű, átgondolt kommentek viszont nemcsak a helyezésed javítják, hanem megfogják a látogatóid is.

Milyen hibákat követhetsz el SEO szempontból a tartalmaidnál?

 1. Nem a megfelelő kulcsszavakat használod – olyan tartalmakat készíts, melyeknek kulcsszavai összhangban vannak a márkaépítési, a konverziós, a lead-generálási céljaiddal. A tartalmad akkor a legjobb SEO-szempontból, ha van egy hosszú kulcsszó-listád, és az ebben szereplő kifejezések együttesen szépen leírják a cégedet, annak tevékenységét, és hogy mit kínál az embereknek.
 2. Rosszul kezeled az átvett tartalmakat – a tartalommarketing része az úgynevezett curated content, mely olyan tartalmak átvételét és terjesztését takarja, melyek nem a Te eredeti szerzeményeid. Az ilyen átvett tartalmakkal kapcsolatban több hibát is el lehet követni, például hogy egyszerűen duplikálsz egy tartalmat. Ehelyett az átvett tartalmakat dolgozd fel, egészítsd ki a véleményeddel, az egyéni látásmódoddal, adj hozzá valami értéket!
 3. Nincs stratégiád, vagy ha van, nem követed – a marketing-erőfeszítések hatékonyabbá válnak, ha egy stratégia mentén alakulnak. Időt és pénzt spórolhatsz meg ezzel, pontosabban tudod mérni, hogy mi működik, és mi nem. A stratégia kialakítása mindig a konkurencia vizsgálatából indul ki, melynek során végig kell gondolnod, hogy mit és hogyan csinálnál jobban. Ezután megfogalmazod és leírod a stratégiád, meghatározod a KPI-ket, vagyis hogy melyek a legfontosabb teljesítménymutatók (forgalom, konverziók, stb.). Ezután pedig olyan tartalmak készítésére koncentrálsz, melyek támogatják a leírt stratégiád.
 4. Túlságosan a short tail kulcsszavakra összpontosítasz – ha túlságosan a short tail kulcsszavak kerülnek a figyelmed középpontjába, akkor unalmas, rossz lesz a tartalmad. Ez ma már nem működik. Tehát, ha radiátorokat árulsz, akkor ne csak a radiátor szóra koncentrálj, hanem keress olyan kulcsszavakat, melyek az érdeklődőid számára fontosak lehetnek. Keress long tail kulcsszavakat, melyekre ugyan kevés keresés érkezik, de összességében jelentős forgalmat hozhatnak. Tedd fel magadnak a kérdést: vajon mit akarnak tudni a termékemről, szolgáltatásomról a felhasználók? Miről írhatunk, ami érdekelheti őket?
 5. Nem megfelelően szervezed a tartalmaidat – ha már van egy rakás tartalmad, akkor ne vedd el a látogatóid kedvét azzal, hogy azok között nem igazodnak ki. Használj valamiféle hierarchiát, alkoss kategóriákat, alkalmazz tageket. Ugyanakkor a túl sok kategória használata sem jó, mert így nem igazán látják át az olvasók, hogy hol, milyen újabb tartalmak jelentek meg. Érdemes három-öt kategóriánál maradni.
 6. Nem figyelsz a hatásra – a tartalmaidat olyan módon kellene megtervezni, hogy azok növeljék a közönséged méretét és a hitelességedet. Jó, ha ezek megosztható jellegűek, azaz a felhasználók úgy érzik, hogy másoknak is hasznára válnak, így terjeszteni is fogják.
 7. Ha nem jelenik meg a kulcsszavad a meta tagekben – figyelj arra, hogy a kulcsszavad a weboldal címsorában, H1 címsorában, descriptionjében is szerepeljen. Teljesen természetes, ha a kulcsszavak ezekben megjelennek, nem érdemes kihagyni ezt a lehetőséget.
 8. Nem optimalizálod a képeket – adjál megfelelő fájlnevet, címet, alt taget nekik. Ezeknek nem kell azonosnak lenniük, de jó, ha a kulcsszavaid megtalálhatók bennük.
 9. Nem hirdeted a tartalmaidat – ez legalább annyira fontos, mint elkészíteni egy tartalmat. Nem lehet pusztán a keresőmotorokra bízni. Ha csak azzal foglalkozol, hogy elkészítesz egy tartalmat, akkor az nem tartalommarketing, mindössze tartalomkészítés. A tartalom promóciója alatt azt érjük, hogy van egy hírleveled, vannak közösségi média oldalaid, de illeszkedő témáknál a kommentek között is megjelenítheted a tartalomra mutató linket, valamint kiküldöd véleményvezéreknek, szerkesztőknek, az erre megfelelő tartalmakat.
 10. Túl rövid vagy gyenge a tartalmad – a Google a hosszú tartalmakat kedveli, mert ezek részletesebben tudnak kibontani egy-egy témát. Az ilyen tartalmakkal a hitelességed is növelni tudod. Ugyanakkor arra figyelj, hogy ezek a hosszú tartalmak ne lufik legyenek, mert ez irritálni fogja az embereket.
 11. Nem optimalizálod mobilra a tartalmad – ahogy a weboldalad, úgy a tartalmaid is legyenek mobilra optimalizáltak. Ehhez nem árt egy mobil tartalom stratégia. Ennek kialakításánál vedd figyelembe, hogy a felhasználóid milyen mobileszközöket használnak. Hol, mikor és hogyan fogyasztják a tartalmaidat? Honnan érkeznek? A képeket optimalizáld, hogy minél gyorsabban betöltődjenek. Emellett figyelj a tartalom formázására, a rövidebb bekezdésekre.
 12. Túl sok a törött link a tartalmaidban – ezek zavarják a felhasználókat, és rossz hatással vannak a SEO-ra is. Ellenőrizd tehát, hogy milyen törött linkek találhatók a weboldalaidon, és cseréld le őket.
 13. Nem az adatok alapján hozod meg a döntéseidet – tudnod kell, hogy miként működik a stratégiád, hogy javítani tudjál rajta. Minden alkalommal, amikor új tartalmat teszel közzé a weboldaladon, változik a konverziós arány, az elköteleződés mértéke, a helyezésed a keresőben, és természetesen a forgalmad. Az adatok segítenek abban, hogy lásd, melyik tartalmad nem elég jó.
 14. Nem készítesz elegendő tartalmat – ha nincs elegendő, jó minőségű tartalmad, akkor nem sokat remélhetsz a tartalommarketingedtől. Nem kell leragadni az írott tartalmaknál, érdemes kiegészíteni más megoldásokkal, például videókkal, infografikákkal.
 15. Nem a megfelelő tartalmat készíted el – legyen akármennyi a tartalmad, nem fog eredményt hozni, ha ezzel nem a megfelelő embereket vonzod a weboldaladra. Ehhez kellenek a kulcsszókutatással megtalált jó kulcsszavak, a long tail kulcsszavak a célzottabb eredményekért, az hogy ismerd az ügyfeleidet, tudd, mit akarnak, mire van szükségük, mi iránt érdeklődnek, milyen céljaik vannak. Ezek alapján tudod elkészíteni a megfelelő tartalmakat.
 16. Nem elég eredetiek a tartalmaid – arra kell törekedned, hogy valami egyedit készíts, olyan tartalmat, mely eltér az adott témakörben általában közzétett tartalmaktól. Építs az erősségeidre: ha jól tudsz hosszú elemzéseket készíteni, akkor összpontosíts ezekre, de ha a gyors és rövid tanácsok a Te területed, akkor ezt erősítsd. Ha képes vagy egyéni szemszögből vizsgálni a dolgokat, akkor ezt juttasd kifejezésre.
 17. Nem kezeled megfelelően a régi tartalmakat – egy idő a tartalmak elveszítik időszerűségüket, a bennük szereplő információk már nem helytállóak. Ha ilyen lejárt szavatosságú tartalomba futnak bele az olvasóid, akkor csalódottak lesznek. Nem elég azonban egy 404-es hibaüzenettel elintézni a dolgot, hanem frissíteni kell a tartalmat, esetleg egy 301-es átirányítással az időszerű információkat tartalmazó oldalra irányítani a felhasználókat.

A tartalommarketing tehát nem helyettesíti a SEO-t, viszont abszolút szükséges hozzá. A kettőt összhangba kell hozni annak érdekében, hogy új ügyfeleket szerezz. De ha betartod a fenti tanácsokat, azzal javíthatod a helyezésed a keresőben és a marketing-erőfeszítéseid megtérülését.

Címkék: , ,

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Széchenyi 2020