Érdemes cégként belevágni rövid videók készítésébe?

Elszaporodtak az utóbbi években rövid formátumú videók a neten, vagy inkább a közösségi médiában. A TikTok tette őket népszerűvé, aztán minden platformon egyre nagyobb számban jelentek meg. Érdemes felülnie egy cégnek erre a hullámra, ha egyébként nem a videókészítés a fő profilja? És ha igen, hogyan érdemes belevágni?

A rövid formátumú videók olyan organikusan terjedő videók, melyek legfeljebb 1 perc hosszúságúak, közösségi média platformokon jelennek meg (TikTok, Instagram Reels és Stories, YouTube Shorts, stb.) és alapvetően mobileszközökön nézik őket a felhasználók. Utóbbi miatt jellemzően álló formátumú videókról van szó.

Az is fontos, hogy ezek a videók már elsősorban szórakoztatás céljából születnek, így az algoritmus már (platformtól függően részben vagy egészben) az alapján helyezi az emberek elé a videókat, hogy feltételezése szerint tetszeni fog-e nekik, és nem például az ismerősök vagy követett személyek videóit mutatja.

A rövid formátumú videókat az emberek tipikusan passzív módon fogyasztják, akárcsak a tévéműsorokat: elindítják az adott közösségi média csatornát, majd egymás után kapják a videókat. A különbség annyi, hogy az ujjukkal jelezhetik, hogy mikor akarnak továbblépni a következő videóhoz.

Utóbbi azért fontos, mert a felhasználók sokszor mindössze néhány másodperc alatt döntenek arról, hogy meg akarják-e nézni az eléjük kerülő videót vagy sem, és inkább lépnek a következőhöz. Ez azt jelenti, hogy a videó készítőjének egyből meg kell győznie az embereket, hogy megtekintésre érdemes a videója, vagyis azonnal fel kell kelteni az érdeklődésüket, illetve azt is világossá kell tenni, hogy mit várhatnak a videótól.

Szintén lényeges jellemzőjük, hogy sokszor hang nélkül nézik a felhasználók ezeket a rövid videókat, mivel nyilvános helyen vannak, ahol nem akarnak zajt kelteni és sokszor fülhallgatójuk sincs. Ebből az következik, hogy a videóknak annak ellenére a vizualitásukkal kell megnyerniük az embert, hogy sok esetben fontos részük a hangsáv (különösen a TikTokon). A legsikeresebb videókra általában az jellemző, hogy nagyon ötletesen használják a zenét vagy hangsávot.

Ennek ellenére a videóknak a fő üzenetet meg kell próbálni hang nélkül átadni. Sokszor ez csak feliratozással sikerül, vagy pedig ha hang nélkül elvész a poén, akkor fel kell hívni a felhasználók figyelmét arra, hogy kapcsolják be a hangot.

Mikor érdemes cégeknek ezzel a formátummal foglalkozni?

Ebből a szempontból fontos, hogy a rövid formátumú videók más megközelítést igényelnek, mást lehet tőlük várni, mint bármely korábbi tartalomtípustól. Egyrészt azért, mert a rövid videókat egy algoritmus dobálja a felhasználók elé, és kevésbé azon múlik a megtekintésük, hogy vannak-e feliratkozói, követői a cégnek, azok hányan vannak, vagy milyen a cég korábbi teljesítménye az adott közösségi média platformon.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy mondjuk harminc videóból egy lesz olyan, ami bejön a közönségnek, a többi pedig szinte feleslegesen készült el. Csak épp nem tudni, hogy melyik fog terjedni.

Ez a megközelítés vélhetően nem túl szimpatikus az olyan cégek számára, melyeknek a megtérülés és az optimalizálás lebeg a szemük előtt, – hiszen a (performance) marketingjükben ezt szokták meg -, illetve meglehetősen bizonytalan a tartalomkészítés eredménye, vagyis az, hogy egy videót mikor fog felkapni az algoritmus, illetve a közönség.

Arról nem is beszélve, hogy ha valamely videó eléri a vírusos terjedést mondjuk a TikTokon, az vajon mennyiben fogja befolyásolni a cég bevételeit? Fog-e rá hatni akár rövid, akár hosszú távon? Azt biztos, hogy nem ugyanazt jelenti, ha megnézik százezren egy videódat, mintha a weboldaladra érkezne ennyi ember.

Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy rövid videókkal fel lehet építeni egy márkát. Viszont az adott platformon felépített márka főleg az adott platformon él, azon kívülre, más tevékenységre már nehezen vihető át az ott elért ismertség, eredmény. Leginkább csak akkor, ha a cég rövid formátumú tartalomkészítőként akar hírnevet szerezni, és erre folyamatosan törekszik is, újabb és újabb videókkal. Ami azt is jelenti, hogy sok rövid videót kell legyártania, hosszú hónapokon vagy akár éveken keresztül.

Mire használhatja egy cég a rövid videó formátumot?

Ennek ellenére persze nem kell egyből elvetni a rövid videók készítését, hiszen a cégek ilyen formában is

  • bemutathatják a szakértelmüket,
  • megmutathatják mit tud a termékük,
  • vagy azt hogyan zajlik náluk a munka.

A rövid videók is tudnak értéket adni a közönségnek, még abban az esetben is, ha az emberek nem ismerik a márkát és a termékeit.

Ráadásul a rövid videók használhatók mintegy hirdetéseként a hosszú tartalmaknak. Tehát, ha például készítesz egy hosszabb videót a YouTube-ra, akkor erről készíthetsz egy rövid összefoglalót vagy megmutathatod az elkészítés folyamtát. Ugyanígy akár egy hosszabb szöveges bejegyzést vagy egy podcastot is beharangozhatsz rövid videóval.

A rövid videók alkalmazása egyébként akkor igényli a legkisebb erőfeszítést, ha hosszú videókat, készítesz és ezeknek létrehozod a rövid verzióját. A lényeg itt az, hogy rávedd az embereket a hosszú videó megtekintésére, hiszen a márkád számára az jelent nagyobb értéket, ismertséget, aktivitást.

Ilyen esetekben is figyelni kell azonban a rövid formátumú videóknál arra, hogy

  • az első néhány másodperc megragadja a nézőt, és világossá tegye, mire számíthat
  • hang nélkül is egyértelmű legyen az üzenet, a lényeg, esetleg készíts hozzá feliratot
  • egy jó hangsáv vagy zene sokat hozzátehet az élményhez, érdemes kísérletezni
  • mit vársz a nézőktől a videó megtekintése után? Nézzenek meg egy újabb videót, tegyenek meg valamit, emlékezzenek valamire? Erre törekedj!
  • sok videót kell készíteni ahhoz, hogy lásd, mi válik sikeressé. És így sem fog mindegyik bejönni az algoritmusoknak.

Címkék:

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Széchenyi 2020