Mennyi időt töltenek a felhasználók egy weboldalon?

Mit várhatnál el Te is a weboldaladtól, ha összehasonlítod a többi weboldallal? Íme, a válaszok, és néhány tipp, amivel növelheted a weboldalon eltöltött időt.

A weboldaltulajdonosok általában azt szeretnék, ha a látogatók minél több időt töltenének a weboldalukon, fogyasztanák a tartalmat és konvertálnának. Ilyenkor azonban nem árt tudni, hogy más weboldalakon mennyi időt töltenek az emberek, mi számít „jónak”, azaz mihez képest kellene javulni.

A Hubspot nemrég összeszedett néhány statisztikát, így kiderültek az adatok, melyekhez igazodni lehet. Az egyik ilyen statisztika a Contentsquare-é, mely a 2021-es „digitális élmény benchmark” jelentésében megállapította, hogy egy-egy oldalon eltöltött idő 54 másodperc (egy-egy oldalról van szó, nem a teljes weboldalon eltöltött időről). Ha nálad is ennyi vagy ennél több az egy-egy oldaladon eltöltött idő, az még nem azt jelenti, hogy a Te esetedben ez optimális. Mert ahogy minden adat, úgy az oldalon eltöltött idő is oldaltól függő. A „jó időt” tehát többek között az is meghatározza, hogy milyen típusú a weboldalad, milyen iparágban működsz, és mely aloldal esetében figyeled az időt.

Az említett jelentés egyébként 20 milliárd felhasználói munkamenetet vizsgált meg globálisan, így nem csak egyetlen számmal álltak elő, hanem iparágakra lebontott adatokkal is. Ezekből egyébként látható, hogy akadnak kisebb-nagyobb különbségek az egyes iparágak között is.

Az oldalon eltöltött idő iparágankénti bontásban

Mint látható, a B2B (business to business) területnek van a legjobb eredménye 1,37 perccel, ami több mint 20 másodperccel több, mint az utána következő iparágaké. A legkevesebb időt viszont az élelmiszer- és energiaipari cégek weboldalai kapták a felhasználóktól, mindössze 44 másodpercet. Ebből mindenesetre látszik, hogy nem mindegy, milyen területen tevékenykedsz.

Emellett persze az oldalon eltöltött idő a tartalom típusától is függ. A Databox vizsgálata szerint a válaszolók 45 százaléka 3-5 percet tölt egy blogbejegyzéssel. A több idő azt jelzi, hogy a tartalom releváns, jól olvasható, könnyen érthető és a megfelelő célközönséget találta meg.

Ugyanakkor egy landing oldalon vagy egy megrendelési oldalon nem feltétlenül előnyös a hosszú idő, mert arra utalhat, hogy akadályokba ütközik a konverzió: például mert a tartalom, a CTA vagy az űrlap nem megfelelő.

Érdekes lehet emellett az is, hogy a teljes weboldalakon mennyi időt töltenek a látogatók. Ez szintén több tényezőtől függ, ahogy már az oldalaknál is láttuk: iparág, típus vagy a látogató által használt eszköz is befolyásolta. A Statista számai szerint például a felhasználók 2021 júniusában 22 perc 44 másodpercet töltöttek a Google oldalain, mely a legnépszerűbb weboldal jelenleg.

Ahhoz, hogy meg tudd nézni, mennyi időt töltenek a weboldaladon, nem csak valamely aloldaladon az emberek, az átlagos munkamenet hosszát kell nézned. Azt érdemes tudni, hogy míg az átlagos oldalon eltöltött idő esetében nem számolja bele a Google a visszafordulásokat, addig az átlagos munkamenet hosszba ezek is beleszámítanak, így alaposan lehúzza az értéket, ha egy oldalon magas a visszafordulási arány.

Milyen tényezők javítják az oldalon eltöltött időt?

A betöltési idő csökkentése

Ha csökkented a betöltési időt, akkor mérséklődik a visszafordulási arány, ami pedig növelni fogja a munkamenetek átlagos hosszát. A vizsgálat szerint, melyben a Google is közreműködött, a mobil-oldalak betöltési idejének már egytized másodperces csökkenése is 0,6 százalékkal mérsékelte a visszafordulást a főoldalakon, 5,7 százalékkal a terméklista-oldalakon és 1,9 százalékkal a termékoldalakon.

A visszafordulási arány csökkenése 0,1 másodperces gyorsítás esetén

A weboldalsebesség optimalizálása egy külön téma, itt írtunk róla részletesen, de érdemes most már a webes vitals mutatókról írtakat is elolvasni.

A navigáció javítása

A weboldal navigáció felel azért, hogy a felhasználók megtalálják a keresett információkat a weboldalon. Ha jó a navigáció, akkor a látogatók több időt töltenek a weboldalon az egyes aloldalak között kattintgatva. A navigációs menü kialakításáról itt írtunk bővebben.

Belső linkek elhelyezése

Ha könnyen megtalálható, releváns linkeket akarsz felkínálni a látogatóknak, akkor azt megteheted belső linkekkel, melyeket akár a tartalmakon belül is elhelyezhetsz. A belső linkek adnak struktúrát az oldalnak, könnyebbé teszik a navigációt, növelik az esélyét annak, hogy a felhasználók még több tartalmat fedeznek fel, így pedig több időt töltenek az oldalon. Itt írtunk például arról, hogy miért érdemes minél előbb linkelni az új oldalaidat.

Javítsd a szövegeid olvashatóságát

Ebbe beletartozik nem csak az, hogy milyen szavakat használsz a szövegben, mennyire rövid mondatokat írsz, mennyire közérthető a stílusod, hanem az is, hogy miként formázod a szöveget, használsz-e alcímeket, felsorolásokat, kiemeléseket, de az is számít, hogy milyen a szövegtörzs betűtípusa, és milyenek a használt színek kontrasztarányai.

Használj képeket és videókat

Az olvashatóságot javítják az olyan elemek is, mint a képek, videók, grafikák. Nem csak azért, mert megtörik a szövegeket, hanem azért, mert jó választás esetén világosabbá teszik a szöveg értelmét, megmagyarázzák azt.

Optimalizáld mobilra!

Miközben egyre kevesebbet használjuk az asztali gépeket, és egyre többet a mobilokat, az oldalon eltöltött időből mégis nagyobb arányban részesednek utóbbiak, valamint a tabletek. Ez lehet, hogy annak is köszönhető, hogy a mobilos oldalak még mindig nincsenek megfelelően mobileszközre optimalizálva. A reszponzív weboldalak kialakításáról itt írtunk korábban.

Kilépő felugró ablak használata

Végül pedig érdemes úgynevezett kilépő felugró ablakot is használni, mely a felugró ablakoknak azon típusa, mely nem annyira riasztja a felhasználókat, mint a többi felugró ablak. Ez ugyanis olyan üzenetet tartalmaz, mely a weboldalon tartja a felhasználót. A felugró ablakokról szóló anyagunkban erről a típusról is írtunk részletesen.

Címkék: ,

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Széchenyi 2020