Mit tud rólad a Google? És hogyan törölheted ezeket az adatokat?

7

Azt nyilván Te is tudod, hogy a Google adatokat tárol különféle, a szolgáltatásaihoz kapcsolódó tevékenységeidről. Ezzel szembesülsz egy-egy keresésnél, a térkép használatánál, felbukkanó hirdetéseket látva. Ezeket az adatokat Te is megnézheted bármikor, sőt kezelheted is őket. Mutatjuk, hol és hogyan.

Első körben érdemes ellátogatnod a Saját tevékenységek oldalra. Itt szembesülhetsz azzal, hogy a Google minden lépésedet naplózza, amihez köze van. Ugyanakkor megvan a jogod ahhoz, hogy ezt ne engedd meg számára, vagy akár töröld is az eddig összegyűlt adatokat, akár teljesen, akár szelektíven.

SAJÁT TEVÉKENYSÉGEK

A Saját tevékenységek oldal tulajdonképpen az archívuma annak, amit Te valaha tettél a Google egyes platformjai segítségével. Helyet kap benne a keresés, az Androidos készülékeid, a Chrome böngésző, ha mindezeket használod. Ha nem, akkor más cégnél gyűlnek az adataid. Attól függően, hogy milyen engedélyt adtál korábban a Google-nek, láthatod a böngészési előzményeidet, a YouTube használatodat, vagy azt, hogy merre jártál korábban (erre később még részletesen kitérünk).

Google, saját tevékenységek

Google, saját tevékenységek

Elég zavarba ejtő tud lenni, amikor sok-sok évvel korábbra visszakeresve látod, hogy percre pontosan látható, hogy mikor, mire kattintottál egyes weboldalakon, hol voltál, milyen videókat néztél meg. A szorító érzésen talán kicsit enyhíthet annak a tudata, hogy törölheted ezeket az előzményeket az életedről.

Akár kulcsszó alapján is törölhetsz elemeket, de bizonyos időszakokat is eltüntethetsz az előzményekből, valamint célozhatsz egy-egy termékre is. És persze beállíthatod úgy is a törlést, hogy a kezdetektől minden egyes megmozdulásodat eltávolítsa.

Google, saját tevékenységek, törlés

Google, saját tevékenységek, törlés

TEVÉKENYSÉGVEZÉRLŐK

Ha már itt jársz, érdemes egy pillantást vetni a “Tevékenységvezérlők” menüpontra is a bal oldalon. Ide belépve ugyanis sorban ki lehet kapcsolgatni, hogy milyen tevékenységeidet ne figyelje a Google. Érdemes az előzmények kezelésére is időnként rákattintani, például a “Helyelőzményeknél”, mert ez egy újabb érdekes felületre repít, ahol nyomon követheted korábbi mozgásodat, utazásaidat. Egészen jól el lehet veszni itt a múltban, de erre mindjárt bővebben is kitérünk.

Természetesen a Google figyelmeztet, hogy elsősorban a jobb felhasználói élmény érdekében gyűjti az adatokat, azaz “a fiókjánál mentett adatok révén a Google szolgáltatásai sokkal hasznosabbá válhatnak az Ön számára”. Ugyanakkor dönthetsz arról, hogy inkább vállalod a kényelmetlenséget, és megtiltod számára az adatgyűjtést.

SAJÁT FIÓK

És ha már itt vagy, akkor ha a “Saját fiók” menüpontra is rákattintasz és meglátogatod a fiókkezelési oldalt, a biztonsággal és adatvédelemmel kapcsolatos beállításaidra láthatsz rá, ezeket finomhangolhatod. Emellett itt van még néhány közvetlen link, melyeket érdemes külön felkeresned, hogy mindent kézben tarts:

Mit tud arról a Google, hogy merre jártál korábban?

Annak, aki a Google Térképet vagy bármelyik Google által készített applikációt használja, nagy az esélye arra, hogy van olyan helyadata, ami bekerült a cég adatbázisába. De tudod-e pontosan, hogy mit tud rólad a Google? Hogy mikor, merre jártál? Pedig nagyon egyszerű megtudni.

Helymeghatározás és helyelőzmények

Ahhoz, hogy a Google ismerje, sőt tárolja a helyadataidat, engedélyezned kell legalább időszakosan a „helymeghatározás” és a „helyelőzmények” funkciót. Természetesen a Google lehetőséget nyújt arra, hogy a hely azonosítása ne legyen bekapcsolva, azonban sokszor égető szükség van erre a funkcióra – például akkor, ha Google Maps-et használunk -, így időnként szinte mindenki bekapcsolja, ráadásul az ún. “helyelőzmények” is sok júzernél engedélyezve van. Ebből pedig mindjárt összeáll egy térkép a Google számára arról, hogy merre bóklásztál az elmúlt hónapokban.

Ha te is kíváncsi vagy rá, mit tud rólad a Google, vagy hogy korábban merre jártál, akkor egyszerűen kattints erre a linkre. Itt egy térkép fogad, ahol egyből láthatod piros pontokkal jelölve a korábban felkeresett helyeket, valamint egy-két dolgot beállíthatsz. Ugyanezt elérheted a Google Maps telefonos alkalmazásában, ha megnyitod és jobb felső sarokban lévő három vonalra, vagyis a hamburger menüre kattintasz. A második menüpont lesz az Idővonal, ahol a fontos funkciókat ugyanúgy megtalálod, mint desktopon, csak utóbbin talán egy kicsit jobban átlátható. Illetve maga a naptár rész jobban kezelhető, úgyhogy ezen mutatjuk be a lehetőségeket.

Beállítások

A bal felső sarokban megjelenő naptárban beállíthatod, hogy milyen időintervallumban előforduló helyadatokat rajzoljon rá a Google a térképre. Beállíthatsz adott évet, hónapot vagy napot, és mindjárt láthatod a térképen, hogy mit őrzött meg rólad a Google. Te is rácsodálkozhatsz saját szövevényes útjaidra, beazonosíthatod, hogy mikor, hol, mit csináltál éppen. Ha semmit nem látsz, akkor nálad nem volt bekapcsolva a „helyelőzmények” funkció.

Ha viszont látod szépen kirajzolódni a tartózkodási helyeidet, akkor miután az első megdöbbenésen túljutottál, kattints a bal alsó sarokban megjelenő fogaskerék ikonra. Itt több dolgot is beállíthatsz az idővonallal kapcsolatban. Az egyik számunkra érdekes funkció az “Helyelőzmények szüneteltetése”, a másik az “Összes helyelőzmény törlése”. A Google tehát nem rejtegeti ezt a lehetőséget, egyszerűen csak egy olyan beállítás, amit napi szinten nem használunk, így egy idő után teljesen meg is feledkezhetünk a létezéséről.

Mindenesetre, ha most mérhetetlen frusztrációval tölt el az, hogy a Google ilyen sokat tud rólad, akkor bökj rá a törlésre, csak aztán ne felejtsd el kikapcsolni a helyelőzmények rögzítése funkciót sem. A Google itt részletes leírást ad róla Android eszközökhöz, itt pedig iPhone-hoz és iPadhez.

Hogyan befolyásolhatod a megjelenő hirdetéseket?

Amikor a Google szolgáltatásait használod, akkor információkat adsz meg magadról a cégnek. Túl nagy titok viszont nincs a célt illetően: a pontosabb hirdetések miatt kell neki, amiből aztán pénzt csinál. És magad is megnézheted, milyen adatokkal rendelkezik most rólad.

Az egész a hirdetések miatt van

Mint magad is olykor megtapasztalhatod az interneten járva-kelve, sok minden mást is tud, ugyanis olyan reklámokba rohansz bele, melyek megdöbbentően jól illeszkednek néha az érdeklődésedhez. Ez talán még pár ember számára rejtélyesnek is tűnhet, de nagyon egyszerű a magyarázata. A Google minél többet tud rólad, annál célzottabb hirdetéseket képes megjeleníteni. A hirdetés pedig így válik egyre hatékonyabbá a hirdető cég számára, és hoz több bevételt a Google-nek. A keresőóriás ezért minden Google-termék használatából adatokat próbál kinyerni, és ebbe még a kereséseid, e-mailezéseid is beletartoznak.

Ebből aztán összeáll egy profil, amit viszont Te is megnézhetsz, ha rákattintasz a Hirdetésbeállítások oldalra. Az is igaz, hogy ezt az oldalt nem könnyű felfedezni. Először Saját fiókra kell kattintani a jobb felső sarokban a nevednél. A felbukkanó oldalon az Adatvédelmi beállításoknál látható a felsorolásban a Hirdetésbeállítások. Ha rákattintasz, akkor eljutsz ide:

Így változtathatsz!

Itt aztán el lehet időzni egy kicsit az egyes témák áttekintésével, ráadásul még módosítani is lehet rajtuk. Hogy a nemed és a korod tudja a Google, az nem kérdés, ez a beállított Google profilod alapján is könnyedén elérhető számára. Az érdekes dolgok ott következnek, hogy az érdeklődési körödre van-e rálátása. Egyrészt “A Google-on végzett korábbi tevékenységből”, másrészt pedig “A felkeresett webhelyek alapján” gyűjt adatokat a kereső, ha tud. Elképzelhető, hogy egyáltalán nincs rálátása, illetve néha furcsa dolgok találhatók ott. Ebből is látszik, hogy a dolgok azért még nem működnek tökéletesen. Mindenesetre manuálisan is változtathatsz ezeken, kiejthetsz témákat vagy újakat vehetsz fel.

De a legfontosabb az egészben, hogy legfelül egyből le is kapcsolhatod a Hirdetések személyre szabását. Ezt a lépést tehát könnyedén meg lehet tenni, kérdés, hogy érdemes-e. Ha kikapcsolod, akkor ugyanúgy találkozol hirdetésekkel – már, ha eddig találkoztál, és nem blokkoltál mindent -, viszont nem az érdeklődési körödnek megfelelő reklámok jelennek meg a kijelződön (már ha eddig azok jelennek meg, mert olyan megoldásokat használsz, amelyek leállítják a követésedet).

Látod már mi az a big data? Az irányítás a Google esetében a Te kezedben van. Arra figyelj csak, hogy nem kizárólag itt gyűlnek az adataid.

Címkék: ,

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Széchenyi 2020