Milyen egy jó weboldal? Miként épül fel, és milyen aloldalakra figyelj? (Frissítve, 2022.11.27.)

2
Tartalomjegyzék
Bővített tartalomjegyzék

Ha valaki azt tapasztalja, hogy weboldalán magas a visszafordulási arány, nagyon rövid ideig tart a látogatás, gyenge a konverzió, alacsony a forgalom, akkor nem feltétlenül arra kell gondolni, hogy nem elég meggyőző a weblapnak a szövege vagy nem jó a marketing. Könnyen lehet, hogy a weboldal kialakításával vannak gondok. (Frissítés, 2023.11.27. – Egy új fejezettel bővítettünk: Milyen legyen egy jó „áraink” oldal?)

Amikor elkezdünk töprengeni azon, hogy vajon mitől is tekinthetjük „jónak” egy weboldal designját, akkor oda lyukadunk ki, hogy jól kell teljesítenie, azaz meg kell győznie a felhasználót. Persze, de hogyan?

Hogyan tudod eldönteni egy weboldalról, hogy az jó vagy rossz?

Elsőre talán azt feltételezed, hogy egy webdesign megítélése szubjektív dolog, pedig nem az. Ami a legkevésbé számít egy weboldalnál az az, hogy Neked tetszik-e vagy sem. Az ízlés nem fontos abban az esetben, amikor egy webdesignról azt kell megmondani, hogy az jó vagy rossz. Ennél objektívebb tényezők alapján kell ítélni. A helyzetet nehezíti, hogy a felhasználókat sem érdemes megkérdezned erről. Egyrészt azért, mert nem kapsz tőlük egyöntetű véleményt.

Vagy legalábbis nagyon ritka, amikor kizárólag negatív vagy pozitív vélemények bukkannak fel egy weboldallal kapcsolatban. Másrészt az ő esetükben is az ízlésük határozza meg a választ. Tehát az, hogy tetszik-e nekik egy weboldal vagy sem, semmit nem mond arról, hogy az jó vagy rossz. Azok, akik nem designerek, nehezen tudják megmagyarázni, hogy miért kedvelnek vagy utálnak egy designt. Vannak viszont olyan objektív tényezők, melyeket mérlegre téve meg lehet állapítani egy designról, hogy az jó vagy nem. 

Betölti a célját?

Egy jó weboldal

Egy jó weboldal

Amit meg kell érteni, hogy a design nem művészet, hanem a kommunikáció egy formája. Ezt persze nem szeretik hallani az olyan designerek, akik művésznek tekintik magukat, de attól még igaz. Egyetlen termék sem művészet, így nem is ugyanazok a feltételek vonatkoznak rájuk, mint egy művészeti alkotásra.

A weboldalaknak célja van, ez pedig általában az, hogy el kell adnia egy szolgáltatást vagy egy terméket. A művészet esetében nem ez a helyzet, ott maga a művészet a cél.

Természetesen néha azért készül egy alkotás, hogy értékesítsék, de ilyenkor is mindig önmagát adja el, nem pedig egy terméket. A szándék megítélésével kell tehát kezdeni, amikor azt akarjuk eldönteni, hogy egy weboldal jó vagy rossz.

Attól, hogy egy design jól néz ki, még a legkevésbé sem tölti be a feladatát. Ha egy bögrének a fülét nem az oldalára helyezed, hanem az aljára, attól lehet szép és eredeti, de funkcióját nem tölti be. Így tehát azt mondhatjuk, hogy a design rossz.

A designnal problémát kell megoldanod vagy egy célt kell elérned. Ezért kell tisztában lenned azzal, hogy mi a célja a weboldaladnak. Azért készül, hogy eladjon valamit? Szórakoztatni akarsz vele? Vagy csak egy olyan image-et kell mutatnia, ami vonzza a célközönséget? Minél tisztábban látható egy weboldal célja, annál hatékonyabb lesz a design is.

Egyértelmű az üzenet?

A design nem egy dekoráció, hanem egy üzenetet kell eljuttatnia az emberekhez. Nézz rá a weboldalra, és tedd fel a kérdést magadnak: az információk teljesen világosak azon felhasználók számára, akik először látják a weboldalt? Vagy lehet olyan része, melyet csak azok értenek meg, akik részt vettek a projektben?

A weboldal nem kényszerítheti gondolkodásra, találgatásra a látogatókat. De nem is kényszerítheti őket arra, hogy bármilyen tudást el kelljen sajátítaniuk annak érdekében, hogy megértsék és használni tudják. Minden elemének egyértelműnek, könnyen érthetőnek, tisztának és világosnak kell lennie. Az üzenetet hatékonyan át kell tudnia adnia azok számára is, akik először látogatnak az oldalra.

A probléma az, hogy azok, akik részt vesznek egy weboldal létrehozásában, jól ismerik azt. Így nem tudják megítélni, hogy valóban jól érthető-e a kívülállók számára vagy sem. Ezért kellenek a kívülállók és a tesztek.

Előtérbe került a legfontosabb tartalom?

Ez nem azt jelenti, hogy a weboldalakat tele kellene zsúfolni tartalommal, hanem azt, hogy a meglévő tartalmat miként rendezed el. Ki kell hangsúlyoznia kell a legfontosabb részt, különben hatástalan. Gondolj a tartalomra úgy, mint egy felfordított piramisra, ahol felül vannak a legfontosabb információk, olyan funkciók, melyek elengedhetetlenek az üzenet továbbításához. Alatta a kiegészítő és háttérinformációk szerepelnek: olyan tartalmi részek, melyek tovább finomítják a fő mondanivalót. És persze szerepelhetnek végül olyan elemek is, melyek valódi értéket nem jelentenek, csak jó ha vannak. A tartalomnak tehát ki kell alakítani a világos hierarchiáját, hiszen a weboldal csak akkor működik, ha a tartalom világos.

Megtalálja a célközönséget?

Ki a weboldal végfelhasználója? Gondolj arra a személyre, akik kapcsolatba lép a weboldallal. Legyél tisztában az értékeivel és az életével, reagálj a speciális igényeire, és oldd meg a problémáit! Tehát, ha a weboldalad gyerekeknek szól, akkor a CTA-d ne az legyen, hogy „Feliratkozás”, hanem inkább az, hogy „Gyerünk!”. A lényeg, hogy megértsd, mit várnak el a felhasználók a weboldalon. Használj olyan nyelvezetet és kifejezéseket, melyek ismerősek számukra.

Illeszkedik a márkához?

Ideális esetben a márkádnak már van egy közönsége, ügyfelei, vevői, vagyis egy célcsoportja. Ezeknek az embereknek van valamiféle elképzelés a fejükben arról, hogyan is kellene kinéznie a céghez, márkához tartozó weboldalnak. Vannak meghatározó elemei, színek, formák, melyekhez kapcsolódnia kell a designnak, különben hibás lesz. Ha más színeket használsz a weboldalon, mint ami egyébként már a céghez kapcsolódik, akkor nem tudják azonosítani az emberek a márkát.

A kezdetekben például a Red Bull designja elég extrém volt, mert olyan sportágakhoz állt közel, mint a szörf vagy a motocross. Aztán ahogy szélesedett a célközönség, úgy szelídült hozzá a design. Ha nagyon szűk még a célcsoportod, akkor koncentrálhatsz a közönség jellegzetességeire, így kerülve hozzájuk közelebb, és alakítva ki a hitelességet. Azon márkák számára azonban, melyek széles célközönséghez szólnak, sokkal hagyományosabb megközelítés javasolt.

Figyelembe veszi a webdesign-alapelveket?

A rossz webdesignra felfigyelnek az emberek. Te is észreveszed, hogy rossz weboldallal állsz szemben, ha mondjuk a használt betűméretek túl kicsik, vagy a weboldal elrendezése nem igazodik megfelelően egy okostelefon kijelzőjéhez. A rossz webdesign esetén tanulni kell annak használatát, nem működik intuitívan.

Egy webdesign akkor jó, ha nem okoz problémát a használata. Természetesen egy designnak jól is kell kinéznie – sőt ez hasznos -, azonban ezt a jó kinézetet nem a Te ízlésednek kell meghatároznia, hanem sokkal inkább adatoknak és tényeknek. A színeket például célszerű azok hatása alapján kiválasztani, és nem azt figyelembe venni, hogy neked melyik a kedvenc színed. Ugyanígy a betűtípusok meghatározásánál és számos tényezőt kell figyelembe venni azon túl, hogy mennyire szimpatikus egy forma.

Ezen elvek figyelembe vételével tudsz kialakítani egy vizuálisan vonzó designt, mely független az egyéni ízléstől. Tudnod kell tehát, hogy miként működik az emberi agy, figyelembe kell venned a pszichológiára épülő design-elveket. Ezáltal meg tudod jósolni, hogy miként fognak a felhasználók kapcsolatba lépni a weboldaladdal. Fontos szerepük van a színeknek, a formáknak például egy gombnál, az átfutási mintáknak. Ez azonban csak három olyan fontos tényező, mely szerepet játszik egy designnál. Ezeken kívül még számtalan pszichológiai elv érvényesül. Ha ezeket figyelembe veszed, akkor a weboldalad objektíven vizsgálva is jó lesz.

Mitől fog a weboldalad jól teljesíteni?

Ha csak jól használható a weboldalad, könnyű a navigáció, logikus a felépítés, attól még nem biztos, hogy eléred vele az optimális eredményeket, hiszen nem fogja vonzani az embereket, nem tudnak vele érzelmi kapcsolatot kialakítani. Fontos a használhatóság, de legalább ennyire fontos, hogy valami megfogja őket, amikor rápillantanak a weboldaladra.

Emellett lesznek olyanok, akiket elsősorban az érdekel majd, hogy a számukra fontos információk ott legyenek a weboldalon, végre tudják hajtani azt a feladatot, amit célul tűztek ki, és ügyet sem vetnek a használhatóságra vagy a kinézetre.

Ahhoz tehát, hogy egy webdesignra valóban rá lehessen sütni, hogy teljesíti küldetését, az előbb már említett három követelménynek egyszerre kell megfelelnie. Leegyszerűsítve és pontokba foglalva ez a három feltétel:

 1. Használhatóság
 2. Esztétika
 3. Hatékonyság

Ha eddig ezek közül csak az egyiket vetted figyelembe, amikor a weboldalad kialakításán gondolkodtál vagy épp bele is vágtál már a weboldal készítésbe, akkor itt az ideje, hogy átgondold a dolgot és árnyald a képet a többi követelmény figyelembe vételével! De, ha még nem lenne teljesen világos, miről is van szó, akkor következzen részletesebben, hogy mit is értünk pontosan az egyes feltételek alatt.

A használhatóság

Egy weboldal lehet akármennyire szép, ha azt nem tudják használni az emberek, akkor nem fogja betölteni a célját, mert nem felel meg a vele szemben támasztott egyik igénynek. A használhatóság érdekében az információkat és funkciókat könnyen elérhetővé kell tenni a felhasználók számára, biztosítani kell a logikus navigációt, a tipográfia esetében pedig az olvashatóságot kell elsősorban figyelembe venni, és a sor még hosszan folytatható.

Ha a felhasználók nem találják meg az őket érdeklő információkat és funkciókat a weboldalon, akkor továbbállnak. Márpedig az emberek meglehetősen türelmetlenek a weben is. Csak a weben sokkal könnyen alternatívákat találni, ha valamiért úgy érzik, hogy a mi weboldalunk nem igazán használható.

Egy példa jó webdesignra

Egy példa jó webdesignra

Először tehát rendbe kell tenni a használhatóságot, csak azután szabad azzal foglalkozni, hogy mennyire vonzó a weboldal. A használható és működő oldalt csak a felhasználói élmény maradéktalan figyelembe vétele után lehet egy magasabb szintre emelni. Ekkor kerülnek a képbe az esztétikai szempontok, melyek révén viszont már érzelmi kapcsolatot alakíthat ki a weboldal az emberekkel.

Az esztétika

Sok olyan designer van, aki szerint mindössze a használhatóság követelményének kell hibátlanul megfelelnie egy weboldalnak, és akkor már egy jó designról beszélhetünk. Pedig ezzel még nem bontottuk ki a weboldalban rejlő teljes potenciált. Ehhez el kell kezdeni az esztétikán is törni a fejünket.

A felhasználói élménynek részét képezik a weboldal által kiváltott érzelmek is. A kellemes látványt nyújtó weboldalakat az emberek hitelesebbnek és könnyebben használhatónak ítélik meg, pusztán csak azért mert pozitív érzéseket váltottak ki bennük a kinézetükkel.

Az első benyomás fontosságát se felejtsük el, és hogy ehhez kell a vonzó külső a weboldalak esetében is. Az a néhány másodperc, amelyet egy felhasználótól kapunk, nem sok, és ennyi idő alatt kevésbé a racionális felépítéssel és navigációval fogjuk meggyőzni, sokkal inkább a látvánnyal.

Emellett a márka és a cég szempontjából is fontos, hogy milyen kép alakul ki rólunk, a cégünkről vagy a termékünkről a weboldal kinézete révén az emberekben. Egy esztétikailag hibátlanul kivitelezett oldal azt a benyomást kelti a felhasználókban, hogy törődünk azzal, amit csinálunk.

Ráadásul a weboldal kifejezheti cégünk egyediségét egy egyedi látványvilág által, megkülönböztet ennek révén a többiektől, márpedig a marketing egyik alaptörvénye, hogy megkülönböztethetőnek kell lenni. És akkor itt már el is érkeztünk a marketing részhez.

A hatékonyság

Egy céges weboldal mindig azért jön létre, mert valami konkrét célunk is van vele. A végcél általában az, hogy gyarapodjanak a megrendeléseink, több legyen az eladás. Vagyis egy weboldal lehet bármennyire felhasználó-barát vagy éppen csodálatos műalkotás, még nem biztos, hogy hozza az elvárt számokat. Anélkül pedig aligha van értelme weboldalt létrehozni – legyen az bármilyen jól használható és szép -, ha alapvető célját nem teljesíti.

Egy jó design tehát arra irányul, hogy világosan kiderüljön mit akarunk, mit kínálunk az embereknek, milyen problémájukra nyújtunk megoldást. Kommunikálja cégünk megbízhatóságát, termékünk, szolgáltatásunk egyediségét és kiválóságát, valamint elősegíti a konverziók teljesülését. Természetesen a három feltétel összefügg, a használhatóságnak és az esztétikának is arra kell irányulnia, hogy a weboldal hozza az elvárt konverziókat.

Egy jól használható oldal nélkül vagy épp egy igénytelen kinézetű oldallal kevesebb lesz az eladásunk is: nem lehet pusztán rendetlenül összelapátolt, hangzatos reklámszövegekkel és rikító CTA gombokkal megnyerni a vevőket. A lényeg azonban az, hogy a három tényezőt minden esetben össze kell hangolni, hiszen egy célra irányulnak: a felhasználó meggyőzésére. Ehhez önmagában egyik sem lesz elegendő, de már akkor is gond lehet, ha a hangsúlyok túlzottan eltolódnak egyik vagy másik irányába.

Ha tehát weboldalt szeretnél vagy redesignon töröd a fejed, akkor mindhárom követelményt vedd figyelembe, és próbáld a legmagasabb szintre fejlesztve egyensúlyba hozni őket!

10 felhasználói kérdés, melyre tudnia kell válaszolnia a weboldaladnak

Akad néhány olyan kérdés a weboldaladra látogató felhasználók részéről, melyekre ha nem tud azonnal választ adni a weboldalad, akkor megkérdőjeleződik az életképessége. De milyen kérdéseket tesznek fel a felhasználók, még ha nincsenek is tisztában ezekkel?

1. Ki vagy?

A legelső dolog, amit szeretne megtudni a honlapodra érkező látogató, hogy ki is vagy Te, és milyen szolgáltatást kínálsz neki, mit akarsz eladni. Ennek lehetőleg mindjárt a nyitóoldal hajtás feletti részén elhelyezett tartalomból ki kell derülnie. Habár akad néhány olyan, már elég jól ismert cég – mint mondjuk a Coca-Cola -, melynek nem kell különösebben bemutatnia magát, a legtöbb vállalkozás legelső oldalán a látogatónak találkoznia kell a válasszal.

Fontos része a vállalkozásod bemutatásának a logó, a melynek stílusa segít megérteni az embereknek, hogy milyen a céged, mire számíthatnak tőle. A logódnak világosan közvetítenie kell a vállalkozásaid értékeit. Az emberek gyakran a kis cégeknek csak a nevére emlékeznek.

Ilyen a hatékony weboldal: elmondja, ki vagy

Ilyen a hatékony weboldal: elmondja, ki vagy

A név köré tehát érdemes egy márkát építeni, hiszen segít az értékesítésekben. Lehet, hogy a név önmagában nem is igazán figyelemfelkeltő vagy könnyen megjegyezhető, a hatásos megjelenéssel mégis azzá tehető. A márka kiemelésénél nagy jelentősége van a tipográfiának és a whitespace-nek de a weboldal más designelemeivel is erősítheted. Ha pedig az emberek emlékeznek egy cég nevére, akkor legközelebb sokkal nagyobb valószínűséggel fogják beütni azt a keresőben, és nagyobb eséllyel ajánlják az ismerőseiknek.

Fontos persze az itt elhelyezett tartalom is, beleértve a képeket, esetleg videókat, melyek felkeltik a felhasználó figyelmét, és a lehető legrövidebben elmagyarázzák számára, hogy ki vagy Te.

Érdemes a logód alatt egy olyan szlogent alkalmazni, mely érthető, világos, nem csak jól hangzik szerinted, miközben a látogatónak semmit nem mond.

2. Mit csinálsz?

Mindig vannak olyan felhasználók, akik nem tudják, hogy pontosan mivel foglalkozik a céged. A “mutasd, ne mondd” elve lebegjen a szemed előtt. Meg kell próbálnod a vizuális elemekkel elmagyarázni, hogy mi a tevékenységed, és nem teljes mértékben a szövegekre támaszkodni.

Ez azt jelenti, hogy olyan fotókat, ikonokat jeleníts meg az oldaladon, melyek támpontot adhatnak a látogatóknak. Ez persze olyan triviális esetekben nem túl nehéz feladat, amikor mondjuk pizzát süt a vállalkozásod. Ezt az üzenetet ugyanis viszonylag könnyű átadni a látogatóknak néhány kép segítségével. Ugyanakkor például egy lean-szolgáltatásokat kínáló cég esetében már nem ennyire egyszerű a helyzet.

A képek világosan kommunikálnak

A képek világosan kommunikálnak

Tartsd észben, hogy az emberek szeretik a valóságról készült képeket! Csak a Te cégedről, tevékenységedről, termékeidről készült képek igazolnak Téged, ezek elég hitelesek a felhasználók számára. Ugyanakkor a megértést akár a stock fotók is segíthetik, ha nincs lehetőséged saját, jó minőségű fényképek készítésére.

A navigációs menüd is segíthet a tájékoztatásban. A menüben sorakozó linkek jeleníthetik meg a különféle szolgáltatásaidat, ezáltal több információt nyújtva a cégedről. A cél itt az, hogy meg kell tudnod határozni, mit akarnak tudni a felhasználók, és ezekhez igazodva kell megjelenniük a linkeknek a megfelelő horgonyszövegekkel.

A lényeg tehát az lenne, hogy ne feltétlenül egy bevett sémát kövess, amikor a navigációs menüdet kialakítod, hanem sokkal inkább a felhasználók igényei, kérdései szerint állítsd össze.

Az is fontos, hogy a menüid szövegeiben ne legyen semmilyen kétértelműség, tehát maximálisan érthetőek legyen, és tudják az emberek, hogy mit találnak majd mögötte, ha rákattintanak. A linkek mögött pedig olyan tartalmak legyenek, melyek révén a felhasználók tudnak válaszolni a saját maguk által feltett kérdésekre. Mert ez a lényege minden weboldalnak.

3. Mitől vagy jobb? Miben különbözöl?

Hacsak nem valami nagyon egyedi szegmensnek kínálsz egy különleges szolgáltatást, amit senki más nem tud, akkor valószínűleg számtalan olyan cég van még, mely hasonló dolgot kínál az embereknek, mint Te. Meg kell győznöd őket arról, hogy Téged válasszanak. Ehhez azonban ki kell tűnnöd a tömegből. Be kell mutatnod, hogy mitől vagy eltérő, miért vagy jobb, mint a többiek. Mivel kínálsz többet nekik, mint mások.

4. Hol talállak meg?

Az egyik legfontosabb elemként a kapcsolati információk jelennek meg a kis cégek weboldalain. Számodra is ez a legfontosabb, hiszen kapcsolatba akarsz kerülni az ügyfeleiddel, nem? Lehet a weboldal egy gázszerelőé, egy ügyvédé, vagy egy könyvelőé, mindegyik azt akarja, hogy megtalálják az ügyfeleik, hiszen így lesz több megrendelése. Válaszolnod kell tehát azokra a kérdésekre, hogy hol a székhelyed, az üzleted, milyen területeken kínálod a szolgáltatásodat?

Időt takarítasz meg az embereknek azzal, ha ezt mindjárt a főoldalon világosan kommunikálod. És természetesen minél könnyebben megtalálják ezeket az információkat az emberek, annál nagyobb eséllyel válnak az ügyfeleiddé. Emellett SEO szempontból is előnyös, hiszen aki egy adott területen keres vállalkozást, az Téged fog megtalálni a Google-on keresztül.

Nyilván persze a felhasználók egy része mást is tudni szeretne a cégről, nem csak azt, hogy miként lehet kapcsolatba lépni vele. Például ismerni szeretné a történetét, kik dolgoznak ott, pontosan milyen szolgáltatásokat kínál. Azaz többlet-információhoz szeretne jutni. Ezek is fontos részei a weboldalnak, de a legtöbb látogató célja mégis az, hogy megtalálja a módját annak, miként léphet kapcsolatba a céggel.

Hangsúlyos kapcsolati információk a weboldalon

Hangsúlyos kapcsolati információk a weboldalon

Ezért fontos, hogy jól láthatóan, könnyen észrevehető helyre kerüljenek a kapcsolati információk. Anélkül persze, hogy túl lennének hangsúlyozva az oldalon, és minden mást kiszorítanának onnan. Ehhez használhatsz eltérő színeket vagy a megszokottnál nagyobb méretet.

Azt, hogy mennyi kapcsolati információt adsz a látogatóknak, függ attól az iparágtól, amelyben tevékenykedsz. Például, ha gázszerelő vagy és nincs irodád, ahol fogadnád az ügyfeleket, akkor egyáltalán nincs szükséged arra, hogy egy címet is közzétegyél. Elég lesz egy telefonszám, e-mail vagy egyéb kommunikációs lehetőségek megadása.

A lényeg itt is az, hogy képzeld magad a látogatóid helyébe, akik csak a céged nevét ismerik, és gyors választ akarnak arra a kérdésükre, hogy miként léphetnek kapcsolatba veled.

5. Ki a célközönséged?

Az embereknek egyből tudniuk kell, amikor a weboldaladra érkeznek, hogy nekik szól-e az oldalad, a Te cégedet keresik-e, ők jelentik-e a célközönségedet. Honlapodnak a célközönségedre kell fókuszálnia, az ő nyelvükön kell tudnod megszólítani őket, miközben el kell kerülnöd az üres frázisokat, a semmitmondó szövegeket, melyek csak azért vannak ott, hogy kitöltsék a helyet.

Ha egyből bemutatod a termékeid és a szolgáltatásod, illetve mintát mutatsz belőle, akkor az már egy jó támpont a látogatók számára. Érdemes lehet szegmentálni a weboldalad tartalmát a célcsoportokat figyelembe véve: például egy webáruháznál világosan elkülöníteni a termékcsoportokat, vagy éppen eltérő felületet kínálni a nagykereskedőknek és a lakossági vásárlóknak. Számos egyedi eset előfordulhat, de a lényeg az, hogy a látogató világosan lássa, hogy neki, mint célcsoportnak szól-e az ajánlatod.

6. Mit akarsz tőlem, mit tegyek?

Mondd el világosan a közönségednek, hogy mit akarsz, mit tegyenek meg. Mindig, minden oldalon közöld velük, hogy mi a következő lépés, amit megtehetnek, vagy szerinted meg kellene tenniük. Ha szeretnéd, hogy valamit megtegyen a látogató a honlapodon, akkor adjál neki erre egyértelmű utasítást egy call to action gombbal (pl. Kérek árajánlatot!), melyre kattintva eljut a lényeghez. A call to action gombok, linkek mutatják neki az utat, megmondják, hogy hova kell kattintania és ott mit talált. Ha ilyen nincs, akkor a látogató elveszik az oldalon.

7. Hogyan működik a szolgáltatásod?

Nem egyszerű feladat mindjárt az első oldalon elhelyezni a szolgáltatásod működésére vonatkozó információkat. A tájékoztatás érdekében célszerű ábrákkal, ikonokkal és egészen rövid mondatokkal elmagyarázni a folyamatokat.

Szintén hasznos lehet egy “Hogyan működik” link is, ahol aztán összegyűjtheted az összes fontos információt a működéssel kapcsolatban. Érdemes tehát bemutatnod a látogatók számára a cégednél zajló munkafolyamatot, ugyanakkor azt a hibát semmiképpen ne kövesd el, hogy emiatt túlzsúfolod a weboldalad, mert azonnal veszíteni fog a hatékonyságából.

8. Mennyibe kerül?

Amennyiben lehetséges, a szolgáltatásod és termékeid áraival is minél előbb találkozniuk kell a weboldaladra látogatóknak. Különösen akkor, ha ingyenes szolgáltatást kínálsz, hiszen ez rendkívül vonzó az emberek számára.

Összetettebb esetekben előbb érdemes bemutatni a termékedet, és csak azt követően térni rá az árra, illetve egy linket elhelyezni, mely tartalmazza az árlistát. Személyre szabott szolgáltatásoknál legfeljebb az árajánlat lehetőségét tudott kínálni a látogatók számára, de azt is érdemes az előtérbe helyezni.

9. Megbízható vagy?

Az emberek a weboldaladat meglátogatva ki akarják deríteni, hogy mennyire vagy hiteles, megbízható. Erre szolgálnak egyrészt a felhasználói visszajelzések, melyeket össze kell gyűjteni, le kell írni, és közzétenni a weboldaladon egy jól látható helyen. Másrészt tedd közzé a portfoliódat, azaz hogy milyen munkáid voltak, melyekre még büszke is vagy.

10. Jelen vagy a közösségi médiában?

Szintén a bizalom növelésére szolgáló eszköz, amikor megjelennek a közösségi médiás elérhetőségeid, hiszen ezeken keresztül is ellenőrizni tudnak a felhasználók. Látják, hogy mennyire élő a közösségi médiás tevékenységed, mi zajlik ott, miként állnak hozzád az emberek, hány követőd, lájkolód van.

Ez mind hozzájárul ahhoz, hogy megbízzanak benned. Az szinte csak másodlagos, hogy így lehetőségük nyílik megosztani a weboldalad, kifejezni tetszésüket.

Ezek lennének tehát a legfontosabb kérdések, melyekre egyből válaszokat keresnek a felhasználók, amikor a weboldaladra látogatnak. A bizalom felkeltése egy weboldalon persze ennél azért lehet kicsit összetettebb, de erre is mindjárt kitérünk.

Milyen félelmekkel érkezhetnek a felhasználóid a weboldaladra vagy alkalmazásodba? És hogyan oszlasd el ezeket a félelmeket?

Amikor a felhasználók megérkeznek egy weboldalra vagy egy alkalmazásba, akkor különféle kétségek, félelmek munkálnak bennük. Ahhoz, hogy sikeres legyen az oldal, ezeket a félelmeket enyhíteni kell. Amennyiben sikerül a felhasználói félelmeket azonosítanod és megszüntetned, azzal jobb élmény kínálhatsz a felhasználóknak. Ehhez persze tudni kell, hogy milyen félelmekről van szó.

A kimaradástól való félelem

Az egyik legfontosabb félelme mostanában az embereknek a “kimaradástól való félelem”, de talán ismerősebben hangzik, ha a FOMO rövidítéssel írjuk le a fogalmat. A fear of missing out ugyanis mára egy sokat emlegetett pszichológiai jelenséggé vált. Az emberek folyamatos kapcsolatra törekszenek digitális eszközeikkel, hogy ne maradjanak ki semmiből. Ez jellemzően abban nyilvánul meg, amikor valaki állandóan előkapkodja a mobilját, és folyamatosan frissíti a Facebook/Instagram/TikTok feedjét vagy akár csak az e-mailjét, mert hátha történik valami, amiből ő épp kimarad.

A kimaradástól való félelemmel nem szembeszállni kell, hanem enyhíteni, mégpedig azzal, hogy minden fontos információról tájékoztatást küldesz a felhasználónak, anélkül, hogy neki ezért bármilyen erőfeszítést kellene tennie. Gyakorlatilag egy jól működő értesítési stratégia kialakításáról van szó, melyet bele kell építeni minden olyan termékbe, melytől a felhasználó elvárja az friss és fontos tájékoztatást.

A spamektől való félelem

Senki sem szereti a spameket, de a legrosszabb, amikor a saját fiókod válik spam-küldővé. Ez akkor fordulhat elő, amikor valamilyen alkalmazásba mondjuk a Facebook fiókoddal regisztrálsz, és a szolgáltatás az ismerőseid számára elkezd hirdetéseket küldeni a Te nevedben, mert alapértelmezetten ki volt pipálva ez az opció, csak mondjuk nem vetted észre.

De ugyanígy felmerülhet egy egyszerű regisztrációnál is a weboldalakon, amikor a felhasználó megadja az e-mail címét, és nem csak akkor, ha Facebook-fiókkal jelentkezik be.

Persze az igazán jó termékek nem kezdenek így spamelni, ugyanakkor emiatt mégis sokan tartanak az ilyen típusú regisztrációktól. Ezért érdemes a felhasználót megerősíteni abban, hogy nem fog sem spameket kapni tőled, sem a fiókja nem válik spam-küldővé csak azért, mert fel akarta venni veled a kapcsolatot.

Félelem az elköteleződéstől

Az elköteleződés különösen akkor nehéz, amikor pénzkiadással jár. Gondolj például arra, hogy találsz egy alkalmazást, de nem tudod kipróbálni, csak ha fizetsz érte. Jó oka van tehát annak, hogy a legtöbb fizetős szolgáltatás valamilyen ingyenes próbaidőszakot kínál, akár a fizetési adatok megadása nélkül. Próbaverzió vagy -időszak révén nagyobb eséllyel fognak belevágni a termék, szolgáltatás használatába az emberek, hiszen nem kell félniük az elköteleződéstől.

A személyes információk megosztásától való félelem

Az emberek nem szeretnek online személyes információkat megosztani, és különösen azt nem szeretik, amikor a saját pénzügyi adataikat kell megadni. Ezért van az, hogy ha valamely weboldal vagy alkalmazás úgy kér személyes információkat a felhasználótól, hogy nem közli világosan, mire és hogyan fogja ezeket használni, akkor azt nagy eséllyel otthagyják a látogatók, mert tartanak tőle.

Rejtett díjaktól való félelem

A kosárelhagyás a webáruházak egyik legnagyobb és leggyakrabban előforduló problémája. A látogatók berakják a termékeket a kosárba, eljutnak a rendelésig, de végül nem fejezik be a vásárlást. Ilyenkor jön a kérdés, hogy mi oka lehet ennek?

Az egyik leggyakoribb ok valamilyen rejtett vagy váratlanul felbukkanó költség. Akad néhány webáruház, mely nem teszi közzé világosan, hogy mennyi is lesz adott termékre a szállítási költség, vagy egyéb díjak terhelik-e a vásárlást. Pedig érdemes az ilyen költségekkel nem a folyamat végén szembesíteni a felhasználót, mert ezzel elkerülhetjük a nagyarányú kosárelhagyást.

Hogyan kelts jó első benyomást?

Az első benyomás sokat számít, sőt szinte mindent eldönt a weboldalak esetében is. Az első benyomás kialakulásának időtartamát másodpercekben mérjük, ennél több figyelem nem jut egy weboldalnak a beeső látogatótól. Ehhez kell tehát igazítanod a weboldaladat. De mivel érheted el, hogy jó benyomást tegyél arra, aki először látja a weboldaladat, hogyan tarthatod ott?

Legyen gyors a weboldalad

Az első és legfontosabb dolog az első benyomás kialakításánál az, hogy milyen gyorsan töltődik be a weboldalad. Érdemes ezt komolyan venni, mert ha például 5 másodpercet kell várnia a felhasználónak az oldalad betöltésére, akkor nem is marad időd arra, hogy a tartalmaddal meggyőzd.

Ehhez tehát optimalizálni kell a weboldal elemeit, többek között a képeket, CSS-t, HTML-t, HTTP-lekérések számát, JS-t, és figyelni arra, hogy később se terheld túl nagyméretű fotókkal, grafikákkal, videókkal vagy bármiféle látványosnak szánt designelemmel az oldalt, mert ezek bemutatására már lehet, hogy nem is marad időd.

Ne zsúfold túl!

Nincs annál rosszabb, mint amikor a gyors információátadás reményében telezsúfolod a weboldalad a szerinted életbevágóan fontos és hasznos szövegekkel és képekkel. A túlzsúfolt oldalon viszont elveszti a tájékozódási képességét a látogató, hiszen nem tudja, mi az, ami tényleg fontos, és te sem tudod vezetni a figyelmét. Ezért ne félj elegendő whitespace-t használni!

Emeld ki azt, ami megfogja az embereket!

Kell néhány mondat, mely könnyen megragadja a látogatók figyelmét, amelyek hatására kedvet kapnak ahhoz, hogy tovább nézelődjenek, kattintgassanak a weboldaladon. Van akinél az eladásra nagyon rámenő tartalmak jól működnek, néha azonban más csalétek kell a látogatónak, nem csak egy leárazás vagy egy kihagyhatatlan ajánlat.

Optimalizálj mobilra!

Ahhoz, hogy mobiltelefonon is jó benyomást tegyél a látogatóra, szükséged lesz egy mobilbarát weboldalra. Ez lehet egy reszponzív weboldal, mint az egyik legjobb megoldás, de ha nincs más lehetőség, akkor egy szeparált mobiloldal is. A lényeg az, hogy a mobilos látogató is megkapja a megfelelő felhasználói élményt, és maradjon a weboldaladon.

Hogyan fokozhatod a bizalmat a weboldalad iránt?

A vásárlók bizalmatlanok a neten talált cégek iránt, hiszen nap mint nap találkoznak csalásokról szóló hírekkel. Ráadásul sokaknak már olyan kellemetlen tapasztalataik is voltak, amikor megrendeltek valamit, de nem azt kapták, amire számítottak. Olyanok is akadnak bőven, akik a személyes adataik miatt aggódnak: visszaélnek velük vagy kiszivárognak.

Egy fizikailag is létező üzletben a vásárlók megnézhetik, megfoghatják a terméket, látják az üzlet kínálatát, beszélhetnek az eladókkal. Ha viszont online rendelünk valamit, akkor más jelekkel kell megbízhatóságot kommunikálni.

De hogyan tudod megmutatni a látogatóknak, hogy megbízhatnak benned? A webdesign ehhez jelentős mértékben hozzájárulhat akár a színek, akár a betűtípus, akár a képek helyes megválasztásával. De vannak további olyan apró elemek, melyek fontos szerepet játszanak.

Kapcsolati adatok

Amikor a vásárlóknak problémáik adódnak, kérdéseik merülnek fel, akkor fontos, hogy kapcsolatba tudjanak lépni valós személyekkel. Erre már előre készülnek, úgyhogy sok esetben, mielőtt rendelnének egy cégtől, először megvizsgálják a kapcsolati adatokat, hogy ha később szükség lenne rá, elérhetik-e az ügyfélszolgálatot.

Hasznos tehát, ha minél többféle úton kapcsolatba léphetnek a cégeddel. Az egyik hatékony megoldás erre az online chat szokott lenni, mert sokan nem szeretik a telefont, míg az e-mail túl lassú, ugyanakkor a chat egy élő személlyel történő beszélgetés lehetőségét biztosítja. Ezért jó megoldás, ha a megszokott kapcsolati utak mellett most már egy élő chat is elérhető a látogatók számára.

Logók és ajánlások

A weboldaladon meg kell mutatnod a korábbi ügyfeleidet, illetve az ő ajánló szavaikat. Ezt a technikát mindenkinek erősen javasolni tudjuk, mivel bizalmat ébresztő és nagyon hatékony eszköz, amennyiben újabb vevőkre vadászunk.

A partnerek megjelenítése történhet egyszerűen logókkal: ilyenkor felsoroljuk az ügyfeleinket, partnereinket, a céges logókat egymás mellé és alá téve. Az ügyfélvéleményeknél már ajánló mondatok, és a nyilatkozó cégvezetők nevei, sőt akár fotói is szerepelhetnek. Talán ez a legerősebb hatású eszköz, hiszen a vevők látják, hogy más, korábbi megrendelőink nevüket vállalva miként nyilatkoznak a cégünkről, termékeinkről, szolgáltatásainkról.

Az ilyen vallomások sokkal többet jelentenek, mint amikor mi állítunk magunkról valamit. Persze csak akkor, ha valódi emberek értékelték a céget, olyanok akik léteznek, így már-már a szóbeszéd erejével hat az üzenet, még ha nem is saját barátaiktól, ismerőseiktől hallják.

Az ügyfélvélemények hatása a bizalmat tekintve

Az ügyfélvélemények hatása a bizalmat tekintve

A BrightLocal egy kutatás kapcsán egy weboldalnak kétféle verzióját hozta létre: az egyiken szerepeltek vevővélemények, a másikon nem. Az eredmények azt mutatták, hogy jobban megbíztak akkor a cégben, ha annak oldalán láthatóak voltak a vélemények.

A felhasználási feltételek és az adatvédelem

Miközben ma már kötelező ezeknek az információknak a megléte a weboldalakon, ezek könnyű elérhetősége részben webdesign-kérdés is. Ha jó látható helyen, jól olvashatóan, érthetően jelennek meg az adatvédelemmel kapcsolatos információk a weboldaladon, az fokozza a bizalmat.

A közösségi média

A közösségi médiacsatornák megjelenítése ugyancsak bizalmat növelő eszköz. Különösen persze akkor, ha erős a jelenlétünk ezeken a felületeken, vagyis elértünk már egy meghatározó Facebook-rajongószámot. A nagyobb számok mindig bizalmat ébresztenek a látogatóban, hiszen látja, hogy nem most jött létre a cégünk, sokat fektetünk a tartalomkészítésbe, és látható, hogy valódi kapcsolatokat alakítottunk ki, valódi emberekkel.

A garancia jelzése

Tipikusan a bizalomerősítő eszközök közé tartozik a garancia, illetve pénzvisszafizetési garancia intézménye, mely bevett – és persze javasolt – eszköz a marketingben. A webdesign világába olyan módon szorítja be magát, hogy ha már egyszer kínálunk garanciát, akkor azt látványosan érdemes megjeleníteni a weboldalunkon, azaz jól látható módon és helyen. Erre szolgálnak az úgynevezett pecsétet imitáló kis, vagy nem is annyira kicsi emblémák.

Célszerű ezeket látványosan kiemelve a vásárlásra ösztönző call to action gombunk közelébe helyezni, hogy valóban hatékonyan fejthesse ki hatását. Érdemes elidőzni a szín megválasztásánál, mert egyrészt nem árt, ha illeszkedik ugyan a designba, de emellett figyelemfelhívóan kiemelkedik, illetve “értéket” sugalló szín, mint például az ezüst vagy az arany.

De bármely olyan színt választhatunk, mely egyrészt figyelemfelhívó jellegű, másrészt bizalmat ébreszt a látogatóban. Amit érdemes kerülni, az a piros, mely ugyan magához vonzza a tekintetet, de veszélyérzetet is kelthet, illetve megakaszthatja a látogatót. Ezt inkább tartogassuk a CTA gombunkra.

Jelvények, emblémák

Nem csak a garanciát lehet jelezni emblémával, hanem bármiféle olyan információ megjelenhet ezen a módon, mely bizalomfokozó. Sok esetben külső szolgáltatók biztosítanak ilyeneket, melyek a biztonság bizonyos fokát jelzik. Ezeket persze el kell érni, nem elég, ha letöltesz egy jelvényt a netről, aztán kirakod az oldaladra. Habár ezek elsősorban külföldi oldalakon működnek igazán, a kutatások azt mutatják, hogy jelentős mértékben javítják a konverziós arányokat azokon a weboldalakon, melyek használják őket.

Hasznos és gondosan elkészített tartalmak

A vevők kérdéseire választ adó, információs tartalmaknak is fontos szerepük van az ügyfelek megszerzésében. A weboldalad nem pusztán a termékek vagy szolgáltatások felsorolása. Olyan segítő szándékú, hasznos információknak is a tárhelye, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a vevők megfontoltabb döntéseket hozhassanak. Ráirányítja a figyelmüket olyan dolgokra, melyek egyébként maguktól nem jutott volna eszükbe, de így tőled fogják megrendelni.

Ha jól sikerülnek a tartalmak, akkor azt is látják az érdeklődők, hogy valóban szakértője vagy a témának, komolyan veszed, amivel foglalkozol, ami mindenképpen erősíti a bizalmat. A rendszeresen közzétett tartalmak abban is segítenek, hogy azok a látogatók, akik először vagy másodszor nem rendeltek tőled semmit, harmadszor (vagy huszadszor) is találkozva az általad közzétett információkkal, esetleg már vevőiddé válnak.

Nincs rá persze garancia, de esély igen. A tartalmak közzétételével hosszú távú kapcsolatot építhetsz ki velük, és egy részük később hűséges vevőiddé válhat. Az is fontos, hogy mennyire jó helyesírással készülnek el ezek a tartalmak.

Te melyik weboldalban bíznál meg jobban: amelyik néhány mondatban sok elütéssel és helyesírási hibával próbál rávenni a vásárlásra vagy egy professzionális megjelenésű tartalmakat kínáló weboldalban?

Hogyan nyugtasd meg a felhasználókat a weboldaladon?

A felhasználók nem szeretik a plusz stresszt, mivel azzal találkoznak eleget az életben: a kapcsolataikban, a munkájukban. A minket körülvevő dolgok jelentős része képes kiváltani félelmet, pánikot, depressziót. Érdemes tehát elkerülni azt, hogy még a weboldalad meglátogatása is egy plusz stresszfaktorrá váljon.

Milyen tényezőkkel stresszelheti a weboldalad a látogatókat? Például egy lassú betöltődéssel, egy használhatatlan navigációval, 404-es oldallal, ugyanakkor maga a design is okozhat gondokat. Ha azt látod, hogy a visszafordulási arányod elég magas, miközben nem igazán látsz teljesítmény-problémákat, akkor elképzelhető, hogy valamiképpen kellemetlen élményt okoz az embereknek.

Ugyanakkor olyan designt is alkalmazhatsz, mely kifejezetten megnyugtatóan hat rájuk. Milyen elemei vannak egy ilyen designnak?

Színek a természetből

A természetben van valami nagyon megnyugtató az emberek számára, ezért is javasolnak mindig egy sétát a parkban vagy egy erdőben a stresszel küzdők számára a szakemberek. A természet éppen az ellentéte annak, amiben élünk: állandó mozgásban, folyamatos kapcsolatban, mindig valamilyen célt hajtva. Ezért szeretjük a természet egyszerűségét és gyógyító erejét a stresszes időszakokban.

Sok cég használ természetről készült fotókat a weboldalán, azonban ha a terméked, szolgáltatásod miatt ez furcsa lenne, elegendő, ha csak a természet színeihez nyúlsz vissza. Ne gondold azt, hogy ez arra korlátoz, hogy kizárólag zöldet és barnát használj, hiszen a természetben még nagyon sok más “természetes” szín megjelenik. Csak nézz rá egy utazási blogra, és meglátod, mennyi szín bukkan fel a fotókon. Ha találsz egy neked tetsző képet, akkor akár egy webes alkalmazással is kigyűjtheted belőle azokat a színeket, melyeket aztán a weboldaladon használhatsz.

Arra azonban figyelj, hogy a természetben megjelenő színeknek nem mindegyike megnyugtató. Vannak olyan színek, melyek veszélyt jeleznek, például azt, hogy egy növény nem ehető vagy egyenesen mérgező. A leggyakoribb veszélyt jelző színek a természetben: a piros, a sárga, a fekete és a fehér. Ezek a színek általában elég kontrasztosak az őket körülvevőkhöz képest, és éppen ez az, ami miatt figyelemfelhívóak, nem pedig önmagukban riasztóak.

Mindenesetre nézz rá ilyen szemmel is a weboldaladra, és figyeld meg, hogy akadnak-e rajta olyan színek, melyek rossz jelzést küldhetnek a felhasználóknak. Lehet akár egy sötét mód is túlságosan fenyegető vagy baljóslatú a felhasználók számára, vagy a pirosról a vér jut az eszükbe egy fehér háttéren. Vagyis, ha nem akarod, hogy az emberek a weboldaladat valamilyen veszéllyel kapcsolják össze, akkor vizsgáld meg ebből a szempontból is a színeket.

Egyenletes ritmus

Az stresszes helyzetek leküzdésére szinte állandó tanács az egyenletes ritmusban történő lélegzés. Az teljesen változatos, hogy a kilégzés, a belégzés vagy a levegő benntartása milyen hosszúságú, a közös jellemző az azonos, lassú ritmus. Ha a légzésed ütemére figyelsz, és lelassítod, akkor az egy idő után nyugtatóan hat a testedre is.

De hogyan lehet ezt a technikát alkalmazni egy weboldalon? Meg kell találnod azokat az elemeket és interakciókat, melyek váratlanok és sokkolóak lehetnek a felhasználók számára. Ezeknél azt érezhetik a látogatók, hogy elveszítik az irányítást az élmény felett, mint amikor nem tudnak lelassulni.

A ritmus és az ismétlés fontos szerepet játszik abban, hogy nyugalmasabb érzetet keltsen a weboldalad. Ezért kell a gombok formájának és színének a teljes weboldalon azonosnak lenniük. Ezért nem érdemes két vagy három betűtípusnál többet használnod. Ez az oka annak, hogy a weboldalt egy kiszámítható rács mentén építed fel. Az olyan oldalak, ahol sok a kiszámíthatatlan, váratlan elem és interakció, eléggé felzaklatják az embereket.

Amikor a weboldalad tervezed, legyél tisztában ezzel! Lehet, hogy úgy gondolod, megéri valami új dologgal kísérletezni, mert azzal kiemelkedhet a weboldalad a többiek közül, azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy a felhasználói élmény az elsődleges. És ha a felhasználók rosszul reagálnak a kreatív megjelenésre, akkor már láthatod, hogy fontosabb számukra a kiszámítható ritmus.

A felesleges zaj megszűntetése

A tudósok már régóta tanulmányozzák, hogy mennyire káros az emberek életminősége szempontjából, milyen stresszt okoz számukra az állandó vagy túl erős zaj. A nagyvárosok tele vannak zajokkal: a forgalom, az építkezés, az emberek mind hangot adnak ki, mely egy szinten túl már túlzott stresszt okoz.

Ez az oka annak, hogy a természeti hangokat (madárcsicsergés, erdő, patak, vízesés, stb.) megszólaltató mobilos alkalmazások olyan népszerűek a jelenlegi zajterhelt környezetünkben. Ezek egy kis nyugalmat biztosítanak a hangok áradásában, ha a fülünkre teszünk egy zajszűrős fejhallgatót.

Egy weboldal is készülhet azonban túl sok zajjal, és a megoldás is hasonló, mint az előbbiek. De mi is a zaj egy weboldalon? Nem, nem az, amikor automatikusan elindul egy zene a weboldal megnyitásával. A weboldalaknál arról van szó, amikor olyan elemek bukkannak fel, melyek nem tartoznak feltétlenül oda. Ha egy design zsúfolt, akkor el kell távolítani azokat az elemeket, melyek csekély mértékben vagy egyáltalán nem járulnak hozzá a felhasználói élmény javításához.

Például, ha van a weboldaladon egy live chat, akkor azt milyen gyakran veszik igénybe a látogatók? Valóban szükség van rá a weboldalon? Vagy csak menőnek tűnt a funkció? De még számos más, felesleges elemet is találhatsz az oldaladon: bannereket, automatikusan elinduló videókat, felugró ablakokat, stb., melyek csak a “zajt” növelik. Úgy gondolod, hogy a felhasználók megzavarása ilyen elemekkel valóban hasznos számodra?

Az akadályokkal teli weboldal olyan, mint egy zajos, forgalmas nagyvárosi út. A felhasználóknak elegük lesz abból, hogy mindenféle eszközzel, erőszakosan konverzióra akarod kényszeríteni őket. Ezért, ha azt látod, hogy nem érdeklik azok a dolgok, melyeket a becserkészésükre helyeztél el a weboldalon, akkor nem biztos, hogy az a megoldás, hogy még erőszakosabban és hangosabban próbálod megfogni őket, mert elképzelhető, hogy az általad kiváltott stresszből van elegük.

Ha a weboldalad túl sok stresszfaktort tartalmaz, akkor a felhasználók vagy ennek ellenére, de egy keserű élménnyel gazdagodva használják azt, vagy pedig már az elején lelépnek róla. Ha viszont nem fokozni, hanem csökkenteni akarod a stresszt, akkor teremts a weboldaladon egy megnyugtató környezetet, miközben persze itt is a konverzió felé terelgeted az embereket, csak kevésbé erőszakos eszközökkel.

Hogyan tartsd tovább a látogatóidat a weboldaladon?

Ahhoz, hogy a felhasználók néhány pillanatnál tovább a weboldaladon maradjanak és konvertáljanak, jó felhasználói élményre van szükségük. Vagyis arra, hogy egyből megtalálják amit keresnek, és a tartalom kielégítse az igényeiket. De ezen túl is akad néhány trükk, mely segíthet a cél elérésben.

Egyszerűsítsd a designt!

A minimalista weboldalak korát éljük, a felhasználóknak egyértelmű iránymutatást kell adni, és hibátlanul vezetni őket a weboldalon, hogy ne zavarodjanak össze, és hagyják ott az oldalunkat. Ebbe nem férnek bele a feleslegek, a régi, elavult design. Korábban már körüljártuk, hogy miért is az egyszerű webdesign a leghatékonyabb, és még tippeket is adtunk, hogy meglévő weboldalunkat hogyan egyszerűsíthetjük.

Kövesd az F-mintát és a Gutenberg diagramot!

Az előbb említettek mellett tisztában kell lenni olyan unalmas tényekkel is a weboldal tervezése során, hogy hogyan néznek meg a felhasználók egy weboldalt, merre vándorol általában a tekintetük, hogyan navigálnak megszokásból. Az egyik szabály, hogy a felhasználók tekintete általában F-alakzatban járja be az oldalakat, és hogy alapvetően a “hajtás” felett (above the fold) mozognak, vagyis azt nézik elsősorban, ami elsőre a monitoron megjelenik. A kulcsfontosságú elemeket tehát ennek megfelelően kell elhelyezni az oldalon.

Unalomig ismételgettük már, hogy az emberek a weben nem olvasnak, csak átfutják a weboldalakat. Jakob Nielsen tanulmánya szerint a weboldalak látogatóinak mindössze 16 százaléka áll neki elolvasni minden egyes szót egy weboldalon. Ez az, amiért a webdesignban annyira fontos az úgynevezett F-minta, melyet a hőtérképek rajzolnak fel számunkra.

Hőtérkép: F-alakzat a weboldalon

Hőtérkép: F-alakzat a weboldalon

A mobilok terjedésével persze változik a minta, de amennyiben hatékony weboldalt akarsz, akkor a fontos részeket ezen a hőtérképeket figyelembe véve helyezd el a weboldaladon. A vizsgálatok szerint mindig a bal oldalon kezdjük egy weboldal áttekintését, és innen haladunk jobbra. Az időnk 69 százalékát a bal oldalon töltjük, és mindössze 30 százalékot a jobb oldalon.

A másik dolog, ami a weboldalak átfutásával kapcsolatos, az úgynevezett Gutenberg diagram. Ez egy kijelzőnyi területet négy részre oszt fel, és megmutatja, hogy azon belül melyik a legkiemelkedőbb negyed, ahová a legfontosabb információkat kell elhelyezni. A lenti ábrára pillantva látod, hogy a legsúlytalanabb rész a 3. negyed. Ha ide helyezed a fő üzeneted, akkor az nem valószínű, hogy eljut az emberekhez.

Gutenberg diagram

Gutenberg diagram

Építs a megszokottra!

Emellett vannak olyan kialakult és egyezményes pontok egy jó weboldalon, amire szinte biztosan rátéved a felhasználó tekintete, amikor rápillant egy oldalra:

 • a fent elhelyezett logó,
 • a navigációs menü, amit szintén felül vagy bal oldalon keresnek,
 • az első és legnagyobb kép,
 • fontos még a keresőbox a jobb felső sarokban (hacsak nem a weboldal közepén látható).
 • végül a lábléc.

Ezeken halad végig a felhasználó, és jó, ha a hagyományosan megszokott helyeken találja őket. Mert így tudja könnyen és gyorsan átlátni az oldalunkat, meghatározni, hogy számára tartogat-e bármiféle hasznos tartalmat. Ezekre az elemekre ezért a design kialakítása során is nagyobb hangsúlyt kell helyezni. A megszokás alakította ki az előbb felsorolt elemek helyét, viszont mindig vannak olyan új weboldalak, melyek képesek új konvenciókat kialakítani. Ugyanakkor a kisebb súlyú honlapoknak nem a hagyományos elrendezés felrúgásával kellene kísérletezni.

Használj ügyfélvéleményeket!

Az ügyfélvélemények alapvetői elemei minden jó honlapnak vagy “Rólunk oldalnak”, amiről hamarosan bővebben is szó lesz. A szóbeszéd marketing rendkívüli erejét használja ki ez a megoldás. Hiszen valódi emberek mondanak el valódi történeteket arról, hogy miben volt a céged a segítségükre. A látogatók sokkal könnyebben hoznak döntéseket, ha látják, hogy más embereknek pozitív tapasztalataik vannak a cégeddel vagy a szolgáltatásoddal kapcsolatban.

Egy 2013-as tanulmány megállapította, hogy a felhasználók 90 százaléka ma már online értékelések tanulmányozása után hozza meg vásárlói döntését. Ezért kell Neked is ügyfélvéleményeket szerepeltetned a weboldaladon. A legjobb, ha mindjárt a főoldalon, még a CTA előtt kapnak helyet, hogy idejében meggyőzzék az embereket. Nem tudod, hogyan kellene ilyen ügyfélvéleményeket összeszedni? Csak kérd meg a jelenlegi ügyfeleidet, és ajánlj nekik árengedmény a következő rendelésüknél a véleményükért cserébe.

Ragadd meg a figyelmet kiváló minőségű képekkel!

Az emberek a szemükkel vásárolnak. Ez az elv nagyon jól alkalmazható a marketingben is. Minél célzottabb képet használsz a landing oldaladon, annál több leadet tudsz vele szerezni. Ahhoz, hogy javítsd az esélyeidet, és csökkentsd az emberek bizalmatlanságát például az ügyfélvéleményeknél, érdemes fotókat szerepeltetned a nyilatkozókról. Vedd figyelembe, hogy a képek érzelmeket keltenek és támogatni tudják a fő üzenetedet, amit el akarsz mondani az embereknek.

Elsősorban emberekről készült képeket érdemes használnod, ha a látogatók érzelmeire kívánsz hatni. Ez egy régi design-elv, de itt van egy kutatás, mely szerint az emberekről készült képek 95 százalékkal növelték a konverziós arányt.

Végül, a képeknek igényesnek és jó minőségűnek kell lenniük, ahogy azt a weben is látod a nagyobb cégek oldalainál. Habár a stockfotók használata alapesetben kényszerűség, ugyanakkor ezeket a stockfotókat kicsit át is lehet alakítani, ahogy a linkelt bejegyzésben említjük. Így már kapsz egy egyedi képet, ami egy vizsgálat szerint csökkenti a visszapattanási arányt.

Tegyél linkeket az oldalaidra!

Ha csökkenteni akarod az esélyét a látogatók visszalépésének, akkor tegyél két-három linket a szövegedbe. Valamelyik talán érdekli őket és továbbkattintanak, nem pedig visszalépnek. Arra azonban figyelj, hogy a külső linkek új ablakban nyíljanak meg!

Ez mobilos böngészésnél nem feltétlenül praktikus az emberek számára, azonban ha ugyanabban az ablakban nyílik meg egy új ablak, ahol a weboldalad látható, akkor az a távozást jelenti onnan.

Célszerűbb, ha a weboldalad lehetőleg nyitva marad és a linkelt oldal megtekintése után úgy térnek vissza a weboldaladhoz a látogatók, hogy az végig nyitva maradt a böngészőjükben.

Használj listákat és vizuális töréseket!

A következő leginkább figyelemfelkeltő részt a felsorolások, azaz a bulletpointos listák jelentik. Érdemes lehet a fontosabb információkat ilyen listákba rendezni, hogy felkeltse a felhasználók figyelmét és lehetőleg találkozzanak az üzeneteddel.

Amikor listákat alkalmazol, a legfontosabb dolgokat mindig az elejére és a végére tedd, mert a vizsgálatok szerint a legkevésbé a közepére figyelnek az emberek. Emellett figyelj arra, hogy bekezdésekre tagold a szöveged, mert ezzel is az olvashatóságát javítod. Néhány bekezdésenként helyezz el alcímeket, alkalmazz felsorolásokat, mert ezek mind megkönnyítik a tartalom befogadását.

Kelts érzelmeket a célközönségedben!

Talán már hallottál a neuromarketingről, melyet olyan cégek is alkalmaznak, mint a Microsoft vagy a Google. E szerint az egyik tényező, ami meghatározza egy ember vásárlási döntését: a félelem. A félelem valaminek az elvesztésétől nagyobb, mint a vágy egy dolog megszerzésére. A félelem egy óriási motiváló erő, amit ki is használnak a marketingesek.

Ugyanakkor minél többször találkoznak vele a vevők, annál inkább tudatába kerülnek annak, hogy létezik ez az eszköz. Így megvan a veszélye annak, hogy legyintve hagyják ott a túlságosan rámenős weboldalakat, melyek a félelmeikkel élnének vissza. Ennek ellenére a módszer működik, hiszen a félelem a legerősebb érzelem, melyet akár Te is kiválthatsz a látogatóidban néhány sorral és képpel.

Mesélj el egy történetet!

Korábban már felhívtuk a figyelmet a storytelling erejére, mert ugyan nehéz műfaj, de hatékony. Nem csak jobban megkülönböztethetővé tesz a versenytársaktól, felkelti a felhasználók érdeklődését, hanem könnyebben lebontod azokat a mentális akadályokat, melyek a vásárlásban meggátolják őket.

Ismételd meg az üzenetedet!

Ismerjük a hirdetéseknél az ismétlések erejét. Egy üzenetet legalább háromszor meg kell ismételni egy szövegben annak érdekében, hogy az valóban eljusson az emberekhez. De hogyan tudja a hitelességet és a megbízhatóságot növelni, ha pusztán elismételsz dolgokat?

Ennek oka az illuzórikus igazság hatás, melyet több vizsgálat is alátámaszt. Az eredmények azt mutatják, hogy az emberek a többször ismételt mondatokat gyakrabban tartják igaznak. Mondd el tehát Te is többször a weboldaladon a fő üzeneted, hogy meggyőzd az embereket!

Mutasd meg, hogy az ajtó mindig nyitva áll a távozásra!

Ha azt szeretnéd, hogy egy látogatód az ügyfeleddé váljon, akkor világossá kell tenned számára, hogy nem kényszeríted semmire, a döntéseit szabadon hozza. Az úgynevezett BYAF (But You Are Free) technikának a hatékonyságát több vizsgálat is igazolta. Sok terapeuta is ezt a trükköt használja, amikor megmutatja a pácienseinek, hogy az ajtó mindig nyitva áll, szabadon távozhatnak. A másik lehetőségük pedig az, hogy maradnak és küzdenek a teljes gyógyulásért. Amikor a szabadság az emberek számára egy lehetőséggé válik, akkor úgy érzik, hogy van irányításuk a dolgok felett.

Dobj fel egy ablakot, ha visszalépnének!

Technikailag van arra lehetőség, hogy amikor egy látogató a back gomb felé közelít az oldalad meglátogatása után, akkor megjeleníts számára egy pop-up ablakot. Ez ugyan kicsit idegesítő, de a konverziós arányt növelheti.

Frissítés, 2021.08.19.:

Még mindig a weboldalak bal oldalán töltjük a legtöbb időt – hogyan igazodj ehhez?

Az emberek a weboldalakon eltöltött idejük 80 százalékában a bal oldalon található információkat figyelik, és mindössze 20 százaléknyi idő jut a jobb oldalra. Érdemes tehát a weboldalad tervezésénél ehhez igazodni.

Az talán nem meglepő, hogy amikor a Nielsen Norman Group 2010-ben megvizsgálta, hogy az emberek figyelme miként oszlik meg vízszintes síkon a weboldalakon, akkor azt találták, hogy a legtöbb időt a bal oldalon töltik. Ugyanakkor újabb vizsgálataik szerint a helyzet azóta sem változott. Míg 2010-ben még 1024×768-as monitorokon figyelték a résztvevők szemmozgását, most már 1920×1080-as monitorokat használtak a 120 résztvevő esetében.

Általános vizsgálatok

A vizsgálat első szakaszában a keresők találati oldalai nem szerepeltek, csak az úgynevezett “általános” weboldalak: híroldalak, webáruházak, céges oldalak. Az eredmény azt mutatja, hogy ha kettéosztották a weboldalakat középen, akkor a figyelem 80 százaléka a bal oldalra jutott (ami több, mint az első tanulmányban mért 69 százalék).

Amikor a felhasználó tekintete a jobb oldalra tévedt, akkor is a legtöbbször csak a görgetősáv miatt történt ez. Úgy tűnik tehát, hogy a “függőleges hajtás” a nagyobb kijelzőméreteknél áthatolhatatlan akadályt jelent az emberek számára, szemben a (vízszintes) hajtással, mely nem akadályozza meg a lefelé görgetést.

Mindez grafikonon ábrázolva így néz ki:

Hová néznek az emberek (Forrás: NNG)

Míg 2010-ban a legnagyobb figyelem a 400 pixeles oszlopnál mutatkozott, most 600 pixelnél található a csúcs. Vagyis a kijelző 900 pixeles szélesedése mindössze 200 pixellel mozdította el a felhasználók tekintetét jobb oldali irányba. Az NNG arra is felhívta a figyelmet, hogy a bal oldal legszélén található 10 százalékos terület – mely 0 és 192 pixel között húzódik – viszonylag kevés figyelmet, mindössze 6 százalékot kapott. Ennek két oka lehet:

 • a bal oldali navigációs oszlop, mely csak ritkán keltette fel a figyelmet az oldal többi részével szemben, illetve hogy
 • a reszponzív design sokkal inkább középre rendezi a tartalmakat, mint a korábban jellemző designmegoldások.

Az első ok arra mutat rá, hogy a felhasználók nagyon jól felismerik a navigációt, és nem töltenek vele időt, amíg nincs rá feltétlenül szükségük. A második viszont azt jelzi, hogy sok jelenlegi webdesign egy jelentős részt elveszteget a rendelkezésére álló térből.

Mit mutatnak a keresőoldalak vizsgálatai?

A web-használat 16 százalékát a keresőoldalak teszik ki, ezeket az NNG külön vizsgálta. Mint megállapították, a keresőoldalak használta különbözik az általános weboldalak használatától. A találati oldalakon a figyelem 94 százaléka jut a bal oldalra, és ennek 60 százaléka a legszélső 400 pixelre. Ez egyrészt a keresőmező elhelyezésének köszönhető, másrészt annak, hogy a keresőmotorok a találatokat egy 600-1100 pixeles ablakban jelenítik meg.

A Google találati oldalán ezt látjuk (Forrás: NNG)

Az NNG arra is felhívta a figyelmet, hogy ha az elemzést csak a 0-1100 pixeles területre korlátozzák (mely a találati oldal szélessége), és nem veszik figyelembe a további részt 1920 pixelig, akkor így nagyon hasonló figyelem-arányokkal találkoznak, mint a többi weboldal esetén. A figyelem 81 százaléka a bal felére esik a vizsgált területnek.

A hagyományos elrendezés még mindig a legjobb

Miközben a web a 2010-es vizsgálat óta sokat változott, úgy tűnik, hogy a weboldalmegtekintési minták nem. Vagyis, ha biztosra akarunk menni abban, hogy a felhasználók megtalálják az általunk legfontosabbnak tartott tartalmakat, akkor érdemes

 • felső vagy bal oldali navigációt használni,
 • az elsődleges tartalmat előre és középre kell helyezni (a bal szélét megtartani a navigációnak),
 • a másodlagos tartalmat a jobb oldalra tenni.

Ha mégis használod a jobb oldalt a tartalmaid számára, akkor győződj meg arról, hogy az embereknek képes felkelteni a figyelmét.

Kérdés még, hogy vajon a felhasználói figyelem változni fog, ahogy alakul a web? A válasz erre az, hogy a weboldalak felépítése és a felhasználói viselkedés egymást alakítja. Hiszen az emberek mindig oda néznek, ahol korábban tartalmat találtak. A cégek pedig oda fogják helyezni a tartalmat, ahová szerintük a felhasználók néznek.

Tehát, ha egyszer csak egy olyan világban ébrednénk, ahol minden navigáció a jobb oldalon van, akkor az emberek arra lennének kényszerítve, hogy megváltoztassák azt, hogy hova figyelnek. Ugyanakkor egy-egy weboldalon egy eltérő kialakítás még nem fogja módosítani a felhasználói viselkedést.

Vagyis, ha eltérsz a megszokott felépítéstől, akkor a tartalmad hatékonyságát rontod. Az emberek ugyanis ott fogják keresni a tartalmat, ahol korábban megtalálták a hagyományos kialakítású weboldalakon. Ha pedig a tartalom nincs ott, akkor jóval több időbe és munkába kerül nekik megtalálni azt. És lehet, hogy ehelyett inkább úgy döntenek, máshol könnyebben hozzájutnak a tartalomhoz.

Összegezve elmondható, hogy ha szeretnéd megelőzni a konkurenciát, akkor ne eredeti próbálj lenni, hanem használd ki a megszokást! Hagyd, hogy a felhasználók sikeresek legyenek a weboldaladon. És ha te támogatod őket ebben, akkor az hozzájárul az üzleti céljaid eléréséhez. A jobb használhatóság és a hagyományokhoz ragaszkodás időt és pénzt takarít meg számodra.

Milyen legyen a weboldalad lábléce?

Talán úgy gondolsz a weboldalad legalsó részére, mint aminek nincs túl nagy jelentősége, mindenféle link vagy egyéb információ – amit máshol nem tudsz elhelyezni – belezsúfolható. Pedig a lábléc nagyon hasznos is lehet a számodra, ha a megfelelő navigációs lehetőségeket, egyéb funkciókat, információkat jól jeleníted itt meg.

Amikor a felhasználók elérkeznek egy weboldal aljára, akkor onnan vagy a weboldal egy másik oldalára navigálnának, vagy pedig egy korábban olvasott részhez térnek vissza. Ha nincs megfelelő navigációs eszköz a láblécben, akkor fel kell görgetniük a weboldal tetejéig, hogy az ott megjelenő navigációs menüt használják. Ez egy plusz erőfeszítés a felhasználók részéről.

Mire használják az emberek a láblécet?

Habár a láblécek kétségtelenül sokkal kevesebb figyelmet vonzanak, mint a hajtás feletti rész, ennek ellenére van néhány fontos funkciójuk. 

 1. Amikor az emberek keresnek valamit a weboldalon, de nem találják, akkor legörgetnek az aljáig, a lábléchez. Ezáltal a lábléc egy második esélyt kínál a felhasználók meggyőzésére. Például azzal, hogy további lehetőségeket is kínál, mint amit az elsődleges CTA az oldalon.
 2. A nehezen felfedezhető tartalom felfedezésére is nyújtanak egy utolsó esélyt. Sok olyan látogató van a weboldalakon, aki valami olyasmit keres az oldalon, amit ott nem talál meg. Ez lehet akár egy menüpont is, ami csak a láblécben kap helyet.
 3. Végül akadnak olyan felhasználók is, akik a weboldalra megérkezésük után egyből legörgetnek az oldal aljára, mert olyan információt keresnek, ami jellemzően a láblécben szokott megjelenni. Mi lehet ez? Például kapcsolati adatok, cégadatok, közösségi média elérhetőség. De akadnak olyanok is, akik kifejezetten navigációs célból használják a láblécet. 

Habár ezeknek a felhasználói igényeknek a kielégítése nem feltétlenül a legfontosabb célja a weboldalaknak, érdemes foglalkozni velük. Már csak azért is, mert a lábléc amúgy nem fogja akadályozni azokat a felhasználókat, akik a weboldal feljebb található részein található tartalommal kielégítették az igényeiket, vagyis semmiképpen nem rontunk a helyzeten, legfeljebb javítunk. Kivéve persze, ha egy extrém nagy láblécet hozunk össze, mely lassítja az oldal betöltését. 

Mi legyen a láblécben?

Ha egy oldaltérképet helyezel el minden weblapod láblécében, akkor a lap aljára érkezve az emberek találkoznak egy jól használható navigációs eszközzel, melynek segítségével a weboldalad más részeire is eljuthatnak. Minél nagyobb a weboldal, annál több navigációs pontra van szüksége rajta a látogatóknak. Ha a láblécben is helyezel el navigációs linkeket, azzal némi terhet veszel le a központi navigációdról.

A láblécben olyan linkeknek kell szerepelniük, melyek minden felhasználó számára hasznosak lehetnek, tekintet nélkül arra, hogy a weboldal mely részén tartózkodnak éppen. Ez azt jelenti, hogy ugyanúgy viselkednek a láblécben szereplő linkek, mint a weboldalad központi navigációs menüje.

A lábléc különösen hasznos abból a szempontból, hogy segítségével a weboldal-hierarchia különböző pontjait mutathatod meg a látogatóknak, melyek létezéséről egyébként nem is tudnának. Ha viszont javítod bizonyos navigációs pontok láthatóságát, az arra is bátorítja a felhasználókat, hogy felfedezzék a weboldalt.

Az itt elhelyezett direkt linkek révén a felhasználók mindössze egy kattintásra kerülnek attól, hogy akár egy teljesen más tartalmi kategóriával is megismerkedjenek, és új dolgokat fedezzenek fel a cégeddel vagy a termékeiddel kapcsolatban.

A lábléc segítségével megmutathatod a felhasználóknak a különféle szinteket a weboldal hierarchiáján belül. Így meghatározhatják hol található a célpont, és azonnal át tudnak lépni egy másik kategóriába vagy oldalra, ahol folytathatják a keresést. Ez különösen hasznos lehet az összetett, többszintes weboldalaknál, mivel az egyes kategóriák elhelyezkedése máshol talán nem mutatkozik meg ilyen világosan számukra.

Milyen elemei vannak egy láblécnek?

Az, hogy pontosan milyen elemeket kap egy adott weboldal lábléce, attól függ, hogy milyen weboldalról van szó. A leggyakoribb elemek közé tartoznak a különböző linkek, oldaltérkép, díjak, cégen belüli márkák, e-mail feliratkozás, közösségi média elérhetőség, stb. Lássuk ezeket részletesebben!

Hasznos linkek

A legtöbb weboldal helyet kap egy hasznos navigációs rész a láblécben. Itt találhatók a kapcsolati információk, az ügyfélszolgálat elérhetősége, az adatvédelem, felhasználási feltételek. És habár sok weboldalon ezek egy részét feljebb helyezik el, attól még a felhasználók gyakran egyből a lábléchez görgetnek, ha ezekre az információkra kíváncsiak. Tehát, lehet, hogy Te megjelenítetted ezeket az információkat már feljebb a weboldaladon, ennek ellenére hasznos lehet őket elhelyezni a láblécben is.

“Lábtörlő” navigáció

Amikor megérkezel valakinek a lakásához, akkor az első tárgy, amivel kapcsolatba kerülsz, az a lábtörlő az ajtó előtt. De ez az utolsó is, amikor elhagyod azt. A weboldalakon ilyen a navigációs sáv az oldal tetején, illetve annak alján is. Azért is jó megoldás nagyobb oldalak esetén egy láblécben elhelyezett menü, mert a felhasználók úgy tudnak továbblépni róla, hogy nem kell visszagörgetniük az oldal tetejére a navigációhoz. 

Másodlagos funkciókra mutató linkek

A láblécben szerepelhetnek olyan linkek, melyek nem a legfontosabb funkcióit jelentik a weboldalnak. Ilyen lehet egy link a “karrier” oldalra, bizonyos dokumentációk, befektetői információk, tartalom a média számára. Ezek olyan dolgok, melyekkel nem szívesen terheljük a fő navigációt, ugyanakkor fontos, hogy könnyen elérhetők legyenek. 

Oldaltérkép

A lábléc lehet oldaltérkép stílusú is, mely a fő navigáció mellett más fontos oldalak linkjei is megjelennek. Szemben a lábtörlő navigációval, ez még az alkategóriákat is elérhetővé teszi. Annak ellenére, hogy oldaltérképről beszélünk, nem kell tartalmaznia a valódi oldaltérképet, vagyis minden oldalunk linkjét (kivéve persze, ha kicsi az oldal, vagyis kevesebb mint 25 weblapból áll). A túl nagyra nőtt oldaltérkép ugyanis használhatatlanná válik. Elsősorban olyan nagyméretű oldalak számára előnyös, melyeken több szinten és aloldalon jelennek meg az információk.

Ajánlások és díjak

Az ajánlások és a díjak megjelenítése jó eszköz a hitelességünk és a bizalom fokozására. Arra azonban figyelni kell, hogy túlzásokba nem essünk a mennyiséget tekintve, mert elkezdhetnek arra gyanakodni a felhasználók, hogy azért mutogatjuk a díjainkat és a vevővéleményeket, mert valami gond van a céggel. A tesztek viszont képesek megmondani, hogy mennyi ajánlást bír el az oldal, és hogy jó helyen vannak-e a láblécben, vagy feljebb kellene-e kerülniük. 

Márkák

Ha egy cégnek több márkája is van, akkor ezeknek a logója is bekerülhet a láblécbe, hogy felhívja rájuk a felhasználók figyelmét. 

Közösségi elemek

Végül pedig ide kerülhet a hírlevél-feliratkozás vagy a közösségi média oldalak elérése, de a legfrissebb információk a kuponokkal, promóciókkal kapcsolatban is. Ha kevésbé vagy aktív a közösségi média oldalaidon, akkor persze felesleges itt egy beágyazott feedet megjeleníteni, elég egy kis link a közösségi média oldalra. 

A láblécek tehát több fontos funkciót is ellátnak: szorosabbá fűzik a kapcsolatot a kategóriák és egyes oldalak között, bátorítják a felhasználót, hogy felfedezze a kevésbé látható tartalmakat, miközben bemutatják a weboldal teljes struktúráját.

Hogyan alakítsd ki a láblécet?

Először is, döntsd el, hogy melyik funkciót szeretnéd kínálni elsősorban a felhasználóknak. A láblécben sokféle funkció megjelenhet. Mint láttuk, használható arra, hogy a weboldal fő kategóriáit felsorolja, vagy olyan különleges kategóriákat emeljen ki, melyek nincsenek jelen más navigációs részeken. Elhelyezhetők itt a kapcsolati információk, a támogatás, vagy akár a “Rólunk” rész is.

A kérdés elsősorban az, hogy melyik elem növeli leginkább a mozgás szabadságát a weboldaladon belül, anélkül, hogy feláldozná azt a teret, melyek ezen oldalak tartalmának megjelenítésére rendelkezésre áll. Fontos, hogy a lábléc az oldal teljes szélességét elfoglalja, és jelen legyen minden egyes weblapon. Győződj meg azonban arról, hogy egyik lapon sem foglal el túl nagy helyet!

Az olyan linkeket, mint a “kapcsolat” vagy a “partnereink” mindig sorold be valamilyen könnyen megérthető kategória alá. Úgy rendezed el a linkeket, hogy könnyen be lehessen azonosítani, melyik kategória alá tartoznak. Ennek érdekében bevetheted a whitespace-t vagy vonalakat, melyek által kialakíthatók a csoportok. Végül pedig elhelyezheted még a jogokkal és egyéb információkkal kapcsolatos részt a lábléc legalján.

De lássuk, hogy mire kell figyelni a kialakításánál?

Azt tedd a láblécbe, amit a felhasználóid várnak!

A legtöbb látogatónak vannak bizonyos várakozásai azzal kapcsolatban, hogy milyen információkra számíthat egy láblécnél. Ha ezeket az információkat helyezed el itt, akkor nagymértékben megkönnyítheted a weboldalad használatát. Ugyanakkor persze emiatt nem muszáj minden weboldal láblécének ugyanolyannak lennie. Mi szokott általában a láblécbe kerülni?

 • Oldaltérkép és kiterjesztett navigáció
 • Kapcsolati információk, cím, térkép
 • Közösségi média linkek és widgetek
 • E-mail és hírlevél feliratkozás
 • Kereső
 • „Rólunk” rész
 • Ajánlások
 • Hírek, friss blogbejegyzések vagy események

Emellett akad néhány olyan apró dolog, ami könnyen és elvárható módon megjelenhet a láblécben. Ilyen

 • a copyright szöveg
 • link az adatvédelmi oldalra
 • szakmai kapcsolatok, hivatkozások

Legyen célod vele!

Mielőtt tehát nekiállnál tervezgetni a lábléc vizuális designját, azt kell elképzelned, hogy az emberek miként és mire fogják használni a lábléced. Egy jó lábléc nem egy hulladéktároló, ahol mindenféle linkeknek és töredékinformációknak helye van – annak ellenére, hogy nagyon sok weboldalon ezt a célt szolgálja.

A jó lábléccel a weboldal tulajdonosának kell, hogy legyen egy értelmes célja, pontosan úgy, mint a weboldal többi részével. Például:

 • elhelyezhető itt egy oldaltérkép vagy a legnépszerűbb oldalak és linkek listája, vagy épp kapcsolódó tartalmak, melyekre szeretnéd terelni az embereket
 • kapcsolati információk és lehetőségek, térkép, ha az a legfontosabb, hogy megtaláljanak
 • lehet ez egy közösségi média rész is linkekkel a közösségi média csatornáidra
 • sőt még call to actiont is helyezhetsz ide, mintegy utolsó lehetőségként a felhasználók számára a konverzióra

Rendezd el jól a linkeket!

Azok a weboldalak, melyeken sok a tartalom, vagy nagyon különféle információk szerepelnek, érdemes megfontolniuk egy nagyobb lábléc alkalmazását, de úgy, hogy a linkek csoportosítva szerepeljenek benne. A linkek elrendezésével segítheted a felhasználókat abban, hogy megtalálják a weboldalnak azt a részét, mely a legrelevánsabb a számukra. Gondolj erre úgy, mint a mega menükre. Nem véletlen, hogy a webáruházaknál gyakran találkozni ezzel a megoldással.

Mega menü

Gondosan írd meg a szövegét!

Azért, mert csak a legvégén kerül rá sor, még oda kell figyelni a lábléc kialakítására. Ezért az itt megjelenő szöveg stílusa és hangneme illeszkedjen a weboldal többi részéhez. A színek és a designelemek is legyenek azonosak.

Ne fukarkodj a whitespace-szel!

A kisméretű szöveg és a zsúfolt megjelenés biztos bukás. A láblécnél se feledkezz meg a whitespace fontosságáról: hagyd lélegezni az információkat, így azok könnyebben áttekinthetők lesznek. Minél nagyobb a lábléced, ez annál fontosabb. Érdemes egyébként az analitika segítségével ellenőrizni, hogy milyen linkekre kattintanak az emberek a láblécedben.

Válaszd el a weboldal többi részétől!

Ahhoz, hogy a legtöbbet ki tudd hozni a láblécből, meg kell különböztetned a fölötte lévő résztől. Miközben úgy kell kinéznie, mint egy olyan blokknak, ami a weboldalhoz tartozik, elegendő kontrasztot kell kialakítani, hogy a felhasználó megértse: az oldal aljához ért, ahol bizonyos kulcsfontosságú információkat találhat.

Gyakori technika, hogy a kontraszt kialakítása érdekében a láblécet egy színes dobozba helyezik, mely így elkülönül a weboldalon használt háttértől. Tehát, ha a weboldalon világos hátteret használsz, akkor a lábléc lehet sötét hátterű. Ez a kontraszt jelenti a vizuális jelzést arra, hogy a weboldalnak ez a része valamiért más, mint a többi. Mivel eltér, megállítja és gondolkodásra készteti a felhasználót az ott látott információkkal kapcsolatban.

Legyen reszponzív!

Habár egy egyhasábos lábléc jól nézhet ki desktopon, zsúfolt és érthetetlen lehet mobilon. Annak érdekében, hogy ezt elkerüld, használj hasáb alapú megoldást. Így a lábléced könnyen össze tud húzódni mobilon, amikor mindössze egy hasábnyi résznek van helye. Ez annál fontosabb, minél nagyobb méretű a lábléced. Arra is figyelj, hogy ne csak a megjelenés legyen reszponzív, hanem az interakciókkal se legyen gond mobilos megjelenésnél.

Persze nem muszáj mindenféle tartalomtípust belezsúfolni csak azért, mert többhasábos elrendezést használsz. Sok esetben a nagyméretű láblécbe is mindössze egy óriási kapcsolati űrlap vagy épp egy figyelemfelkeltő call to action kerül. Az alábbi példánál a tartalmi terület olyan nagy, hogy az egy hasáb ellenére is jól mutat kisebb méretnél. Csak arról kell ilyenkor megbizonyosodnod, hogy a szöveged vagy a CTA-gombod még mindig elegendően nagy.

Kis méretben is jó

Milyen gondok lehetnek a láblécekkel?

A láblécek leggyakrabban előforduló hibái:

 • Több mint kétszintes információs hierarchia: a túl nagy oldaltérkép megjelenítése a láblécben megnehezíti a felhasználót célja elérésében. Ki kell emelni a fontos elemeket, és azokat elhelyezni, nem pedig a teljes weboldal valamennyi linkjét. 
 • Értelmetlen linkcímek: a láblécben is úgy kell megfogalmazni a linkek horgonyszövegét, hogy a felhasználók tudják, mivel találkoznak majd kattintás után. Ha nem tudod, hogy a felhasználóid milyen kifejezést alkalmaznak egy bizonyos tartalmi rész megnevezésére, akkor tesztelned kell. 
 • Zavaros struktúra vagy információs hierarchia: a lábléc sok weboldalon szeméttelepként működik, ahová odahordanak mindenféle linket, ami máshol már nem fért el, nem kapcsolható hozzá a fő navigációs elemekhez, de még másodlagos funkciónak sem tekinthető. Márpedig, ha a lábléc nincs megfelelően felépítve, akkor a felhasználók nem sok hasznát veszik, és nem is töltenek el ott túl sok időt. 
 • Rejtett vagy olvashatatlan lábléc: sokszor találkozni olyan láblécekkel weboldalakon, ahol olvashatatlanul kisméretű betűket használnak. Általában annak érdekében történik ez, hogy minden kiférjen, amit ide szeretnének zsúfolni. Más esetekben viszont a cégek esztétikai megfontolásokból rejtegetni szeretnék a láblécet, ezért az csak valami animációval vagy kattintásra nyílik le. Pedig fontos megérteni, hogy a lábléc ugyan nem része az elsődleges navigációnak, az emberek mégis előszeretettel használják ilyen célra.
 • Egyre több és több dolog kerül be egy weboldal láblécébe: ezek egy része ráadásul felesleges, mint például a partner-oldalakra mutató linkek, vagy az ismétlődő navigációs pontok. Korlátoznod kell tehát a láblécbe kerülő elemek számát, mivel a cél az, hogy egy alternatív navigálási lehetőséget kínálj az embereknek, vagy felhívd a figyelmüket olyan lehetőségekre, melyek a weblap más részen nem jelennek meg.

Fontos még, hogy a lábléc tehát ne tartalmazzon minden olyan linket, funkciót, lehetőséget, információs amit esetleg máshol nem tudsz elhelyezni! Ezek ne rakódjanak le valamiféle hordalékként az oldal aljára. Fogd fel úgy a láblécet, mint valami értékes helyet, ahol olyan linkeket és oldalakat mutathatsz meg a látogatóknak, melyek javítják a felhasználói élményt, és amelyekkel könnyebben navigálhatnak a weboldalad tartalmában.

A kategóriák és linkek elrendezése ugyanakkor egy másik lehetséges problémát is felvet. Mégpedig azt, hogy ha az elemek teljesen véletlenszerű sorrendben jelennek meg, akkor a felhasználók nem foglalkoznak a lábléc tartalmával, és inkább egy rendezettebb lehetőséget keresnek a navigálásra. Vagyis fontos a megfelelő struktúra és rendszer kialakítása itt, mivel ez segíti az embereket abban, hogy azonosítsák az érdekes és hasznos linkeket, oldalakat anélkül, hogy kattintaniuk kellene.

Összefoglalva tehát elmondható, hogy a lábléc képes arra, hogy minimalizálja a felhasználói erőfeszítést a weboldalon történő navigálás során. Amikor elhelyezed a megfelelően válogatott linkeket itt, akkor lehetővé teszed az embereknek, hogy felfedezzék a weboldalad további részeit, vagy közvetlenül eljussanak a számukra releváns információkhoz anélkül, hogy a weboldal tetején lévő navigációs menüt kellene használniuk. Ezáltal levehető a teher egy része a központi navigációról, elhagyhatók elemek, így pedig egy sokkal letisztultabb és vonzóbb felületet kapsz. Ha jól használod, a lábléc olyan támpontot jelent az embereknek, mely által simábbá válik a felhasználói út, ezáltal pedig javul a teljes felhasználói élmény a weboldalon.

Hogyan alakítsd ki a keresőt a weboldaladon?

Miért olyan fontos, hogy a weboldalon belüli keresés tényleg hatékonyan kiszolgálja az ügyfeleket? Például azért, mert egy kutatás szerint a felhasználók 50 százaléka a belső kereső segítségével találja meg az őt érdeklő árukat, illetve az Econsultancy 21 webáruházat érintő vizsgálata szerint jóval nagyobb árbevételt generálnak azok a vevők, akik használják a weboldalon a keresőt.

A keresőt előszeretettel használó látogatókra ráadásul az jellemző, hogy egyből a keresőmezőt keresik a weboldalon, és egyből távoznak, ha nem találják. Azaz a keresőnek komoly hatása van a konverziós arányra és a bevételre, különösen webáruházak esetében.

Ezek után adódik a kérdés: hogyan tudunk javítani a belső keresőnk hatékonyságán? Erre van egy pár bevett eljárás a UX-ben. Nem túl bonyolult megoldások, viszont illik kipipálni mindegyiket, ha a weboldalunkról van szó.

A keresőmező elhelyezése

Az első és legfontosabb dolog – ami talán már senki számára nem jelent meglepetést -, hogy a keresőmezőt lehetőleg könnyen megtalálható helyre kell tenni, illetve arra a helyre, ahol az emberek számítanak rá. A Nielsen Norman vizsgálatai szerint az emberek a keresőmezőt alapvetően a weboldal jobb felső sarkában keresik, a fő navigációs elemektől jobbra.

Az IMDB keresője

Az IMDB keresője

Sokszor előfordul, hogy weboldalakon nem lehet megtalálni a keresőmezőt, mert nem a megszokott jobb felső sarokba helyezik, és esetleg nem is a megszokott nagyító ikon utal rá. Ebből a szempontból érdemes ragaszkodni a konvenciókhoz, és oda helyezni a keresőmezőt, ahol a legtöbb weboldalon megtalálható, mert a felhasználók itt fogják keresni. Nem igazán tanácsos elrejteni akár egy külön oldalra, vagy akár csak egy ikon mögé, mert ezzel megnehezítjük a felhasználóink dolgát.

Ez a kialakítás működik, eltérni akkor érdemes tőle – és egy kiemelkedőbb helyre tenni a keresőmezőt -, ha egy problémamegoldó weboldalad van, ahol a keresés az elsődleges navigáció eszköz. Itt azt kell észben tartanod, hogy a keresés azok számára lehetőség, akik már tudják, hogy mit keresnek.

Ha a felhasználóid még csak tájékozódnak a weboldaladon, felfedezik azt, hogy rájöjjenek mi is érdekelheti ott őket, akkor a jobb felső sarok a megfelelő megoldás. Mobilon persze kicsit más a helyzet. Ott érdemes előtérbe hozni a keresőmezőt, és középre helyezni.

Ennek nem csak a kis kijelző miatt könnyebb használat az oka, hanem az is, hogy egyszerűbb lehet az emberek számára a keresőt használva navigálni a mobilos weboldalon. Nem kell hamburger menüt lenyitniuk, ott esetleg a szűkre szabott menü miatt rossz linkre kattintani. Gyorsabb lehet nekik kereséssel megoldani a feladatuk végrehajtását.

A keresőmező jelzése

A kialakítást tekintve a legjobb, ha a kereső mellett megjelenik egy nagyító ikon, valamint egy kattintható gombszöveggel téve még egyértelműbbé a helyzetet. Az nem biztos, hogy megfelelő, ha teljes mértékben egy ikonra bízod a kommunikációt a felhasználókkal. Annak ellenére, hogy mára a nagyító ikon egy majdnem mindenki által megértett jelzéssé vált, mégis azt mutatják a vizsgálatok, hogy ha csak ez jelenik meg a keresésre utaló jelzésként, akkor lelassítja a felhasználókat.

A szöveg abban is segíthet a felhasználóknak, hogy rájöjjenek, mi is az, amire az adott oldalon rákereshetnek. Az Imdb esetében pedig nem csak ezt mondja el, hanem azt is segít azonosítani a látogatók számára, hogy miről szól maga az oldal.

Mekkora legyen a keresőmező?

Általánosságban azt lehet mondani, hogy a keresőmezőt legyen elég nagy ahhoz hogy az átlagos keresési kifejezés elférjen benne. Hogyha kevés a helyed, akkor az is megoldás lehet, ha kattintásra kinyílik. Ha nem tudod, hogy mekkora is lenne számodra az ideális, akkor azt tanácsoljuk, hogy legalább 30 pixelnyi szélességet foglaljon el.

A placeholder szövege

A placeholder egy jó lehetőség a felhasználói élmény javítására, többek között azért, mert információt ad át, illetve a bizonytalankodó felhasználókat a megfelelő irányba tereli. Ha egy keresőmező mindössze annyi szöveget tartalmaz, hogy „keresés”, akkor ott lehetőségeket hagy ki a weboldal.

Keresőmező az Asosnál placeholderrel

Oldalanként eltérő persze, hogy milyen lehetőségekről van szó, hiszen eltérőek az üzleti célok, a márka és a felhasználói szokások. Mindenesetre, ha némi információt helyezünk el placeholder szövegként, akkor azzal mérsékelhetjük a felhasználók bizonytalanságát.

Elmagyarázhatjuk nekik, hogy többféle dologra is kereshetnek, ami akkor lehet különösen fontos, ha nincsenek tisztában a termékeink vagy szolgáltatásaink széles skálájával. El lehet mondani a felhasználónak, hogy pontosan mit fognak látni, ha lenyomják a keresés gombot, vagy ha rákattintanak az enterre.

Egyedi placeholder

Ugyanakkor nem feltétlenül információt kell szolgáltatnia a keresőmezőnek, hiszen azt a hangvételt is megjeleníthetjük benne, mely része a márkánknak:

Javasolt, kapcsolódó és előző keresések

Amikor az emberek a keresőmezőt használják, akkor azt azért teszik, mert valami konkrét dologra kíváncsiak. Emiatt praktikus – és egyre inkább elvárt – az automatikus keresési javaslatok megjelenítése. Alkalmazása csökkenti annak esélyét, hogy hibás keresést hajtson végre a felhasználó, kevesebbet kell gondolkodnia, ráadásul a legfontosabb termékeidre irányíthatod vele a figyelmét.

Keresési javaslatok

A kategóriák szerint szűrés helyett vagy mellett nagyon jól használható az ún. autocomplete funkció is. Vagyis amikor a felhasználó elkezdi beírni a kulcsszavát, akkor már az első betű leütésére megjelennek a javaslataink a teljes keresési kifejezésre, majd minden újabb betűvel szűkül a lehetőségek köre. Ezzel el tud játszani a felhasználó, és valóban létező termékeid közül gyorsan a legrelevánsabbat tudja kiválasztani.

Korábbi keresések

Egy további lehetőség a javasolt keresőkifejezéseken túl, hogy megjeleníted a felhasználó korábbi keresőkifejezéseit, amint rákattint a keresőmezőre. Ez megint csak arra megoldás, hogy könnyítsd a felhasználók munkáját, kevesebbet kelljen gondolkodniuk. A kifejezések listája felett jelezd, hogy korábbi kereséseikről van szó.

Korábbi keresések

Milyen legyen a találati oldal?

Ez a kérdés azért fontos, mert egy keresés nem a keresőmezőnél ér véget, hanem a találati oldalnál. Itt a felhasználó dönthet úgy, hogy mást keres, mert a találatok nem elégítik ki az elvárásait. Ezért, amikor egy keresés hatására megjelenik a találati oldal, akkor javasolt, hogy a keresőmező továbbra is látható legyen, hogy a felhasználók minél könnyebben tudják javítani, finomítani a keresésüket a kapott eredmény fényében. Jó megoldás, ha a különböző szűrőket nem mindjárt a főoldalon, hanem a találati oldalon tesszük elérhetővé a felhasználók számára, mert így nagyobb az esély arra, hogy valóban megtalálják keresésük tárgyát. Ezzel ugyanis nem szűkítik le egyből a lehetőségek körét. Ha már kidobta a kereső a találati listát, akkor hasznos lehet ezt tovább szűrni különböző kategóriák és alkategóriák beállításával.

Jó megoldás, ha láthatóvá tesszük a találati listán szereplő tételek számát, mert így egyértelmű lesz a felhasználók számára, hogy egy-egy szűkítés milyen eredménnyel jár, mennyire csökkenti le a találatok számát egy-egy opció kiválasztása. Jó megoldás, ha a találati oldal címsorában szerepel a felhasználó által beírt keresési kifejezés, valamint a találatok száma.

Ha pedig a találati oldalak lapozhatók, akkor a lapok száma. Emellett nem árt, ha a találatoknál láthatóvá teszed a linket is, illetve az URL-nek azon részét, mely a domainnév után következik. Ezáltal jobban be tudják azonosítani az emberek, hogy milyen lehet a weboldalad felépítése. Mi, hol található rajta. Továbbá az is hasznos, ha a találatoknál kiemeled a keresési kifejezéseket, ahogy a Google is csinálja.

Ezek felkeltik a felhasználó figyelmét, vezetik a tekintetét, megerősítik abban, hogy a tartalom releváns a keresésére nézve, így aztán nagyobb bizalommal olvassa el a keresési kifejezés körüli szöveget. A találati oldalon jelenhetnek meg a kapcsolódó keresések is. Ami egy újabb segítség a felhasználók számára, hogy biztosan megtalálják, amit keresnek.

Általában ez néhány kattintható keresési kifejezést jelent, melyek kapcsolódnak az eredeti keresési kifejezéshez. Ha annyit írsz fölé, hogy „a többi felhasználó erre keresett még”, az megfelelő megerősítést jelent.

Ha nincs keresési találat

Ha egy olyan kulcsszót ír be a felhasználó, amire nincs találatod, akkor annak egyrészt lehet az az oka, hogy rosszul írta be a szót, vagyis hibázott, vagy pedig ilyen termék nem szerepel a webáruházadban, weboldaladon. Bármi is az ok, ha nincs eredmény, akkor

 • egyértelműen jelezd a felhasználónak, hogy „nincs eredmény”.
 • Na hibáztasd! Az nem az ő hibája, hogy a weboldaladon hiányzik az a téma, amire rákeresett. Nem kell kioktatni arról, hogy a Te weboldaladnak mi a profilja.
 • Tedd lehetővé a következő lépés megtételét! Mutass számára valamilyen alternatív keresési lehetőséget, emeld ki a weboldalad népszerű témáit, vagy csak adj neki egy linket a főoldalra.

Érdemes persze még a keresőkifejezés beírásakor használni az automata kiegészítés lehetőségét, és mutatni egy találati listát azokról a kifejezésekről, melyekre biztos talál valamit. Ha mégsem szerepel a kínálatodban a keresett termék, akkor sem szabad egy üres oldalt a felhasználó elé kitenni. Ehelyett a keresett termékhez hasonló termékeket jeleníts meg az oldalon. Arra azonban figyelj, hogy valóban olyan termékek jelenjenek meg ekkor, melyek érdekelhetik a felhasználót, vagyis amelyek szoros kapcsolatban állnak a keresése tárgyával.

Végül egy jó tanács: ha bármiben is bizonytalan vagy a kereső kialakításával kapcsolatban, akkor less a Google-től! Természetesen nem baj, ha vannak ötleteid és egy innovatív keresőt alakítasz ki, de a Google megoldását mindenki tudja használni, hiszen folyamatosan ezt teszik, így biztosan működik.

Frissítés, 2022.04.14.:

Az emberek sokszor nem tudják, hogy mit keresnek – Hogyan segítsd őket a weboldaladon?

Ha mégoly jól sikerült is a keresőd, akkor sem szabad egyedüli navigációs megoldásként használni. Ennek oka, hogy mint már korábban is jeleztük, a keresés elsősorban azok számára hasznos eszköz, akik már tudják, hogy mit keresnek. Előfordul az, hogy az emberek nem tudják pontosan, hogy milyen kulcsszóval írják le azt, amit a keresőben meg szeretnének találni. Ilyenkor plusz munkát belefektetve próbálják megkeresni ezt a kifejezést, hogy aztán rákereshessenek. Hogyan tudod segíteni a felhasználókat, hogy gyorsabban elérjék, amit szeretnének?

Ilyen helyzetben a felhasználók előzetes keresést folytatnak azért, hogy rátaláljanak a megfelelő kulcsszóra, általában valamelyik webkeresőben, leggyakrabban a Google-ben.

Mikor fordul ez elő?

 • Például akkor, ha a felhasználó tudja, hogy egy adott dolog hogyan néz, de nem tudja a nevét.
 • Megoldást akar egy problémára, de nem ismeri a szükséges eszközt, technikát, szolgáltatást.
 • Valamikor ismerte egy dolog nevét, de már elfelejtette.
 • Vagy tudja, hogy egy bizonyos nyelven mi a neve a keresett dolognak, de azon a nyelven, amin az információra van szüksége, nem.

Ilyenkor tipikusan elkezdik egy keresésben körülírni a dolgot, végignézik a képeket, hogy hol találnak hasonlót ahhoz, mint ami a fejükben van róla. A keresőeszközök azonban gyakran nem működnek, amikor a felhasználók nem ismerik a megfelelő kulcsszavakat.

Jó Navigációval

Tehát, a felhasználóid lehet, hogy tudják, mit akarnak, de nem tudják, hogy hívják az adott terméket. Ez gyakran előfordul olyan termékek esetében, melyek bonyolultak vagy speciálisak. Ha Te is ilyenek kínálsz, akkor fontos lesz számodra, hogy segíts a felhasználóknak megtalálni a termékeid.

A webáruházad kialakításával például segíthetsz, hiszen kategóriába rendezéssel és jó kategória-elnevezések révén könnyebben megtalálják a felhasználók azt a kategórianevet, ami keresnek. Ez történik például akkor, ha valaki gáz főzőlappal, de elektromos sütővel rendelkező tűzhelyet szeretne venni, de nem tudja, hogy ezt a kategóriát „kombinált tűzhelynek” nevezik. Ilyenkor belép egy háztartási gépekkel foglalkozó webáruházba, majd a tűzhelyekre rákeresve megtalálja a kategórianevet, és már tudja is, mit keres.

Képek használatával

De ugyanígy a webáruházak képekkel is segíthetnek az embereknek abban, hogy választ kapjanak a kérdésükre: mert mondjuk a felhasználó nem ismeri egy termék nevét, ugyanakkor, ha látja a képeket a weboldal keresőjében, akkor az alapján meg tudja találni azt, amit keres. Ugyanakkor a legtöbb weboldalon nincs olyan képkereső, amivel ezt a képes keresést kivitelezni tudná.

Megszokott kifejezések alkalmazásával

Fontos ugyanakkor azt is figyelembe venni a szöveges tartalmaid elkészítésénél, hogy az emberek milyen szavakat használnak egy bizonyos termék keresésénél. Lehet, hogy van a termékednek egy pontos neve, és Te szereted azt a nevet használni, vagy vannak preferenciáid, hogy miként akarod nevezni a szolgáltatásaidat, az embereket viszont ez nem nagyon érdekli, mert ők más néven ismerik az adott dolgot, és nem megtanulni akarják az egzakt kifejezést, hanem megoldani egy problémájukat.

Ilyenkor érdemes utánanézni a keresési naplózásban, hogy milyen kifejezéseket használtak a kereséseknél, majd neked is ezeket az egyszerű kifejezéseket vagy körülírásokat kellene használni a tartalmaidban, hogy az emberek könnyebben rátaláljanak a termékre.

A jelenség egyébként rámutat arra a problémára is, hogy miért kellene óvatosnak lenni az új kifejezések, elnevezések használatával. Lehet, hogy Te nagy örömmel vezetsz be egy elnevezést, amit pontosnak és találónak érzel, ráadásul az újdonságának is örülsz, az emberek azonban nem ismerik, emiatt nem is fognak rákeresni.

Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor szükség lehet új kifejezések bevezetésére, hiszen az új dolgoknak új nevet kell találni, ha eltérnek a korábbitól. Ugyanakkor a pusztán marketingként kiötlött, és termékekre aggatott felesleges fogalmaknak (például funkciók, tulajdonságok kifejezésére) nem sok értelmük van, hiszen az emberek keverik őket, nem jegyzik meg, semmit sem jelent a számukra a legtöbb ilyen elnevezés.

Ha mégis használsz ilyen márkához kapcsolódó fogalmakat, akkor legalább arról győződj meg, hogy mellettük normális, emberi nyelven is megfogalmazod a lényegüket az adott oldalon, ahol szerepel a kifejezés, mert ez segít a keresés során a felhasználóknak.

A legfontosabb aloldalak és kialakításuk

Melyek a legfontosabb oldalaid a weboldaladon?

 • A főoldalad.
 • A Rólunk oldal.
 • A blogod.
 • A Kapcsolat oldal.

És azért ezek a legfontosabbak, mert bizony a látogatókat ezek érdeklik a legjobban, ezekre érkezik a legtöbb találat. Jellemzően a főoldalra és a blogra irányuló tulajdonosi figyelemmel nem is szokott gond lenni. Ezeket az előbbiekben már érintettük a weboldal felépítése és a tartalom kapcsán. A Rólunk és a Kapcsolat oldal viszont jellemzően nem kapja meg a kellő gondosságot, ahogy a felhasználói élményt és a mérést nagy mértékben javító „köszönjük” oldal sem. Úgyhogy most ezeket is elővesszük.

Milyen egy jó „rólunk oldal”?

A rólunk oldal az az oldal a weboldaladon, amelyik elvileg – de nem egészen – rólad, a cégedről, a márkádról szól a weboldaladon, ezért is ez a neve, például a miénk így néz ki. Talán nem tartod a weboldalad legfontosabb részének a rólunk oldalt, de azok a látogatók, akik nem ismernek, szinte biztos, hogy meg fogják nyitni, hiszen minél többet meg akarnak tudni rólad.

Miért fontos a „rólunk oldal”?

Elsősorban a bizalom erősítéséhez van szükség egy jól összerakott és meggyőző “rólunk oldalra”. Felmerült már benned, hogy a „rólunk oldaladban” micsoda marketingpotenciál rejlik? Egyrészt: a rólunk oldal az egyik leglátogatottabb oldal a weboldaladon. Másrészt: tévedsz, ha azt gondolod, hogy a rólunk oldaladnak valóban rólad kell szólnia! Mint ahogy a marketingben mindennek a vevőről, illetve ezáltal az eladásról kellene szólnia, úgy a rólunk oldalnak is.

A Webshark rólunk oldalának megjelenése a keresőben

De azért is fontos ez az oldal, mert sok esetben nem a főoldal, hanem a rólunk oldal lesz a belépő pont a felhasználók számára. Általában a rólunk oldalakat elég jól rangsorolja a Google márkakereséseknél. Habár általában persze a főoldal szerzi meg az első helyet, a rólunk oldal is helyet kap a találatok között, vagy legalábbis az oldallinkeknél. Ez azt jelenti, hogy sok felhasználó a rólunk oldalon keresztül fog belépni az oldaladra, ezért itt is jó első benyomást kell tenned rájuk, nem csak a főoldalon. Annál is inkább, mert aki rákeres a céged nevére, annak komolyak a szándékai.

Fontos azonban a rólunk oldal a konverziók szempontjából is. Egy jól strukturált, informatív és meggyőző rólunk oldal kell ahhoz, hogy a jövőben konvertáljon a felhasználó a weboldaladon. Emellett pedig azért is fontos lehet a rólunk oldal, mert bár nem tudjuk, hogy pontosan mi alapján kezel egy márkát márkaként a Google algoritmusa, ugyanakkor a rólunk oldal valószínűleg segít abban, hogy a Google értelmezni tudja a weboldalad és a mögötte álló céget.

A rólunk oldalt még az értékelőknek szánt iránymutatásában is említi a Google, mely segít az úgynevezett E-A-T (tekintély, szakértelem, megbízhatóság) meghatározásában. Valószínűleg tehát rangsorolási jelzésről van szó, ráadásul a benne szereplő információkat felhasználja a tudásbázisánál is, ezért nem mindegy, hogy mi szerepel az oldalon.

Mit várnak az emberek a „rólunk oldaladtól”?

Erre válaszol a Nielsen Norman Group kutatása. A kutatás során az NNG kétféle módszert is használt: szakértői értékeléseket és kvalitatív felhasználói kutatást. Összesen több mint 70 felhasználót kérdeztek meg, 100 weboldalt teszteltek és 65 oldalt értékeltek. A weboldalak között megtalálhatók voltak a nagy, a közepes és a kisebb cégek honlapjai, de kormányzati és nonprofit szervezetek weboldalait is vizsgálták.

A korábbi vizsgálatoknak megfelelően úgy találták, hogy a felhasználók a könnyen megtalálható és könnyen érthető “rólunk” tartalmakat szeretik. A jobb “rólunk” oldalakkal rendelkező weboldalak néhány jellemzője:

 • Történetmesélés
 • Valószerű fotók
 • Elfogulatlan értékelések megjelenítése
 • Több lehetőség a kapcsolatra valós személyekkel

A korábban készített tanulmányokkal összevetve azt találták, hogy a felhasználók egyre nagyobb hitelességet és átláthatóságot várnak a cégektől, nem csak a weboldalukon, hanem minden interakcióban. A felhasználók egyre szkeptikusabban szemlélik a cégeket, nem dőlnek be a szakszavaknak, a vállalati nyelvnek vagy a stockfotóknak.

Az emberek azokat a cégeket szeretik, melyek felhasználó-központúak, emberiek és könnyű őket megérteni. A legfontosabbak számukra az értékelések és az ajánlások. A megbízható ajánlások a legfontosabbak a cégről szóló benyomások kialakításában, a döntések befolyásolásában.

Megállapították, hogy az emberek leginkább az egyszerű, könnyen érthető nyelvet értékelik a “rólunk” oldalon, amelyik úgy hangzik, mint egy beszélgetés valódi emberek között. Valós munkavállalókról és termékekről készült képeket akarnak látni, és elsősorban olyan tartalmakat keresnek, melyek egyenesen a fogyasztóktól vagy munkavállalóktól érkeznek. A becsületes és egyenes beszéd csökkenti a félelmeket és a szkepticizmust, ezáltal nagyobb hajlandóságot mutatnak személyes információk megosztására, a kapcsolatfelvételre vagy a vásárlásra.

Változatosak azok a jelzések, melyek egy céget átláthatónak és hitelesnek mutatnak. Az NNG vizsgálata szerint a legfontosabb a társadalmi felelősség volt: a sokszínűség és befogadás, a fenntarthatóság, a kultúra, a küldetés és értékek.

A kutatók kormányzati weboldalon találtak az átláthatóságra és hitelességre olyan példákat, mint például az, hogy a hivatalnokok megjelenítették a közösségi médiás felhasználónevüket is, melyek segítségével kapcsolatba lehet velük lépni. Ez ugyanis azt jelzi, hogy a munkatársak nem rejtőzködnek és akár beszélgetésbe is bonyolódnak az emberekkel ezeken a csatornákon. Ez az átláthatóság együttérzést jelez, és hajlandóságot az emberekkel való kapcsolatra, vagyis, hogy nem csak egy merev folyamat során lehet interakcióba kerülni a szervezettel.

Az emberek nagyon sokszor nem elégszenek meg a “rólunk” oldalon írtakkal – szkeptikusak a céggel szemben -, és közösségi média csatornákhoz fordulnak, hogy lássák, az emberek mit mondanak a cégről. Habár sok weboldal jelenít meg ügyfélvéleményeket, az emberek azt gondolják, hogy ha ezek valósak is, a cég a legkedvezőbbet teszi ki. Ennek ellenére azért elolvassák ezeket a véleményeket, de összevetik azokkal, melyeket külső oldalakon találnak a cégről. 

Emiatt célszerű lehet kiegyensúlyozottan megjeleníteni véleményeket a weboldalon – véli az NNG. Továbbá hivatkozni lehet az értékelő oldalakra, hiszen a felhasználók úgyis figyelembe veszik valamennyi információforrást, amikor véleményt formálnak a cégről.

Az NNG arra is felhívta a figyelmet, hogy ha az embereknek nem volt elég idejük, és a találati oldalakon megtaláltak minden szükséges információt, akkor egyáltalán nem lépnek a rólunk oldalra. Persze akkor is a keresőre támaszkodtak, ha nem találták meg gyorsan a szükséges információkat a rólunk oldalon. Sokan pedig eleve úgy vélekedtek, hogy a Google mindent megtalál nekik a cégről, így felesleges felmenniük az oldalra. 

Az, hogy a felhasználók sok esetben külső forrásokból tájékozódnak a cégről, azt is jelenti, hogy a cégeknek a tartalmaikat valamennyi csatornán meg kell jeleníteniük. Az emberek arra számítanak, hogy mindenhol következetesen ugyanazt a történetet találják majd a cégről, így erre is oda kell figyelni. Ahogy a kapcsolati információk azonosságára és frissességére is. 

Mi az, ami javítja, és mi az, ami rontja a felhasználói elégedettséget?

A fő tényezők, melyek rontják a felhasználói elégedettséget egy rólunk oldalnál:

 • Bonyolult navigáció
 • Nehezen megtalálható fontos információk
 • Lényegtelen tartalmak
 • Stockfotók
 • Túl sok szöveg, és a whitespace rossz használata
 • Zsúfolt felhasználói felület
 • Rossz betűméretek, hibásan megválasztott színek és kontraszt
 • Bizalmat növelő elemek hiánya
 • Agresszív értékesítési szándék
 • Nem mobilbarát kialakítás

A fő tényezők, melyek pozitívan befolyásolják a felhasználói elégedettséget:

 • Letisztult design, mely kiegészíti a tartalmat és következetes a cég image-ével
 • Hiteles, valós fotók használata
 • Egyszerű felépítés és következetes navigációs struktúra
 • Könnyen megtalálható és kellően részletes kapcsolati információk
 • A társadalmi és közösségi erőfeszítések megmutatása, figyelem a fenntarthatóságra
 • Megbízható forrásokból származó ajánlások
 • Láthatóan jó termékek és szolgáltatások

Milyen fontos kérdések merülnek fel a felhasználókban, amikre válaszolni kellene a rólunk oldalon?

Az emberek tele vannak bizonytalansággal, amikor kapcsolatba lépnek egy weboldallal. Ezt fokozzák az átverésekről szóló hírek, így szkeptikusak, és bizalmatlanok. Akad néhány olyan kérdés, ami tipikusan fel szokott merülni bennük:

 • Ha rendelek a webáruháztól, akkor ki fogja szállítani a csomagot?
 • Elfogadja a cég a panaszt, ha hibás a teljesítés?
 • Az adataimat nem osztja meg a cég mással, illetve nem küld majd spameket?

Az adatszivárgásokról szóló hírek miatt az emberek ma már nagyon érzékenyek az online megadott adataikkal kapcsolatban. Attól tartanak, hogy az adataik mások kezébe kerülnek, az adatvédelem pedig sérül. A felhasználók ma már az e-mail címük megadásával is óvatosak, mert attól félnek, hogy spameket fognak rá kapni. 

A rólunk oldal elemei

A rólunk oldalnak a bizalom építésében van tehát nagy szerepe, és sokszor ezen is múlik, hogy egy látogatásból konverzió lesz-e. A rólunk oldal különösen a kis és közepes méretű vállalkozások számára fontos, melyeket nem ismernek az emberek a reklámokból, a médiából úgy, mint a nagy cégeket vagy a multikat. Tehát lehet, hogy sokadrangúnak ítéled a rólunk oldalad jelentőségét, ennek ellenére jelentős szerepe van a látogatók meggyőzésében, így érdemes komolyan venni a megtervezését. De milyen elemeknek kell kötelező jelleggel szerepelniük ezen az oldalon?

 1. Először is a cég tevékenységének leírásával kezdődik minden. Itt kaphat helyet az, amit a céged filozófiájáról, víziójáról el akarsz mondani az embereknek, kifejezheted azt, hogy miben vagy más, mint a többiek, miért vagy különleges.Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a rólunk oldalnak több kilométeresnek kell lennie. Fókuszálj a lényegre! A legegyszerűbb szavakkal, tömören le kell írnod azokat a tudnivalókat, melyek a legfontosabbak lehetnek a céggel még csak most megismerkedők számára. A cél már ennek a szekciónak a kidolgozásakor is az legyen, hogy a látogatóból vevő váljon, azaz konvertáljon, de erre még visszatérünk.
 2. Itt érdemes elmondanod a cég történetét is, azaz egy „timeline”-t készíteni. A Facebook népszerűvé tette a timeline-t, és ha már létezik, miért ne alkalmaznád ugyan ezt a koncepciót honlapodon is a rólunk oldalon? A látogatóidnak bemutathatod az egyes mérföldköveid és egy-egy vizuális élménnyel összekapcsolva apró részleteket, érdekességeket oszthatsz meg cégedről.
 3. A munkatársak bemutatása azért fontos, hogy ne egy arc nélküli céggel álljanak szemben az ügyfelek. Ha látják, hogy kik dolgoznak az adott cégnél, az erősíti a bizalmat. A legtöbben sokkal szívesebben lépnek kapcsolatba hús-vér emberi lényekkel, mint egy személytelen céggel. Emellett arról se feledkezz meg, hogy a rólunk oldalnak egyáltalán nem kell formálisnak lenni ahhoz, hogy hiteles legyen. Bátran legyél közvetlen és őszinte!
 4. Mint ahogy minden céges oldalon elengedhetetlen marketingeszköz a referenciák felsorolása, így a rólunk oldal esetében  is érdemes referenciákat, vevői véleményeket elhelyezni a látogatók meggyőzése érdekében.
 5. Vizuálisan is legyen vonzó, vagyis látványával fogja meg a látogatót, hiszen így alakítja a cégedről a képet a felhasználó fejében. Figyelj a képek, színek használatára és az elrendezésre ezen az oldalon is, ne csak a főoldaladon és a termékoldalakon!
 6. A rólunk oldalon is jelenjen meg az elérhetőséged, mert fokozza a bizalmat. Mindenesetre ne kelljen kutatnia az adatok után a felhasználónak a honlapodon, és akár minden oldaladon látható lehet a címed, e-mail címed, telefonszámod.
 7. Itt is érdemes használni a jelmondatodat a cégnév vagy logó mellett. Vagyis azt a mondatot, amelyben pár szóban definiálod a céged tevékenységét.
 8. Mivel a rólunk oldal megtekintése után a látogató – persze, ha sikerül az oldallal meggyőznöd – általában menne is tovább a weboldalad lényegi részéhez, vagyis a termékeidhez, szolgáltatásaidhoz, ezért érdemes jól láthatóan elhelyezni az ezekre mutató linkeket.
 9. Ha viszont nem a saját oldaladon értékesíted a termékeidet, akkor is helyezz el ezen az oldalon linkeket – márkanévvel és logóval kiegészítve – arra a weboldalra, ahol a termékeid megrendelhetők.
 10. Nem árt, ha a rólunk oldalról is elérhetők a közösségi média oldalaid, mert ha valakinek nem lenne elég, amit talál, további információkat szerezhet a cégedről a közösségi oldalaidon.
 11. Szintén a bizalom építésének eszköze, hogy a partnereidet is felsorolod a referenciák és vásárlói értékelések mellett.
 12. Akár még olyan kifelé mutató linkeket is érdemes elhelyezni ezen az oldalon, melyek a cégedről szóló cikkekre mutatnak, díjaidra, eredményeidre, megjelenéseidre, bármilyen fontosabb említésre, és segíthetik az embereket a tájékozódásban és növelik a bizalmat a céged iránt. Egy személyes blog esetén pedig ilyen link lehet, mely az oktatásoddal, előző munkahelyeiddel kapcsolatos. Ez azért is fontos, mert a Google a linkek mentén térképezi fel a webet, össze kell kapcsolna a már létező dolgokkal, hogy értelmezni tudja az oldaladon szereplő információkat.
 13. A multimédia: van egy videód, amely jól bemutatja hogyan jött létre egy terméked, vagy szolgáltatásod? Tegyél fel egy videót cégedről, és mutasd meg a nagyközönségnek, hogy mit csinálsz.
 14. Használhatsz valamilyen strukturált adatot is, hogy a Google könnyebben értelmezze a rólunk oldalon megjelenő információkat. Ezekben szerepelhetnek olyan adatok, mint az alapítás, az alapító neve, a cég típusa, díjak, stb. Ha nem tudod, hogy ezt hogy kell, akkor találsz a weben Schema-készítő alkalmazásokat (pl. Technicalseo.com vagy Hallanalysis.com), melyek elkészítik a kódot, vagy ha WordPresst használsz, akkor erre alkalmas pluginokat.
 15. Végül pedig ne feledkezz meg valamilyen CTA-ról a rólunk oldal végén sem! Ez nem feltétlenül egy terméked eladásáról szóló CTA, hanem lehet egy kapcsolatfelvételi gomb, vagy továbbnavigálás a termékeidhez, esetleg valamilyen letölthető anyag, hírlevél feliratkozás, chatbottal beszélgetés kezdeményezése.

De ami a legfontosabb, hogy

ne rólad szóljon, hanem az ügyfeleidről!

Ha eddig megvagy a rólunk oldal kialakításával, akkor fuss neki még egyszer marketinges szemmel, hogy az oldal az értékesítést szolgálja! Az egész oldalt úgy kell átalakítani, hogy az segítse az eladásokat. Először is, adj az oldalnak egy olyan címet, mely olyan előnyöket ígér a leendő ügyfeleidnek, amiket megszerezhetnek a veled való együttműködés által. Vagyis tedd fel magadnak a kérdést: “mit kapnak az emberek a velem való üzleti kapcsolat révén?” És cseréld le a megszokott, unalmas mondatokat egy speciális, eladást szolgáló, az előnyöket kihangsúlyozó mondatra.

Miután a címmel előnyöket ígértél az embereknek, az utána következő szövegben bontsd ki ezeket az előnyöket. Itt el lehet magyarázni a szolgáltatásaid alapjait, de mindezt a potenciális ügyfeleid szemszögéből nézve tedd. Tehát, amikor valamely szolgáltatásodról írsz, akkor tedd fel magadnak azt a kérdést, hogy “mit is jelent ez az ügyfelem számára?”.

Vagyis, amikor azt mondjuk, hogy “reszponzív weboldalakat készítünk”, az még nem sokat jelent az embereknek, ezért hozzá kell tenni, hogy ez azzal az előnnyel jár, hogy a mobilon netezők ugyanahhoz az élményhez jutnak, tehát többen fogják látogatni az oldaladat, ami pedig több eladást jelent. Nem az a lényeg, hogy reszponzív weboldalakat készítesz, hanem hogy olyan weboldalakat készítesz, amin a mobilt használók többet fognak vásárolni.

Minden mondatodat próbáld meg úgy fogalmazni, hogy azt érezzék a látogatók, hogy megérted őket. Tehát folyamatosan az ő szemszögükből nézd magad, és azt mondd el, ami számukra fontos lehet. Nyilván persze az is lényeges elem a meggyőzés során, hogy “több mint 10 éve foglalkozunk weboldalkészítéssel”, azonban az még fontosabb lehet az ügyfelek számára, hogy “ezzel segítünk a kis cégeknek is a bevételeik növelésében”, illetve egyéb előnyök elérésében. Mindezt persze olyan nyelven megfogalmazva, amit értenek a felhasználók, amit ők is használnak.

Végül pedig az oldal végén tedd lehetővé a látogatók számára, hogy csinálhassanak valamit, azaz feliratkozzanak a hírleveledre, vagy ha van letölthető anyagod, akkor azt regisztráció ellenében letölthessék. Ennek egyrészt azért van értelme, mert így kapcsolatot alakíthatsz ki a látogatóval, másrészt pedig egy-egy szakértői anyag révén értéket kínálsz neki és egyben szakértőként pozicionálod magad. Ezzel közvetlenül ugyan nem értékesítesz, azonban paradox módon, ha a közvetlen eladás helyet inkább arra összpontosítasz, hogy mit segíthetsz a látogatónak, annál több eladást realizálhatsz majd.

Néhány példa „rólunk” oldalra

Sorolunk néhány példát, hogy a gyakorlatban is lásd, miként néz ki egy jó rólunk oldal. Mindjárt az elsőnél jól látható a cég vezetőinek és alkalmazottainak bizalmat keltő bemutatása, azonban a rólunk oldal nem csak erről szól, így egymást követik azok a szakaszok, ahol már a vásárlás irányába léphet tovább a látogató.

Személyes

Ugyancsak érdemes rápillantani a Mailchimp rólunk oldalára, melynek első mondata mindjárt azt bontja ki, hogy miért is előnyös a szolgáltatásuk használata. Ezután persze megtörténik a cég bemutatása is egy történettel és persze fotókkal.

Mailchimp

A következő rólunk oldal sem terheli a látogatót hosszú szöveggel, mindössze egy nagyobb bekezdés található benne a kép után, azonban érdemes mindjárt az utolsó mondatára vetni egy pillantást, mely már az ügyfelekről szól. Az oldalon látható egy bizalmat keltő, barátságos fotó, kapcsolati adatok, közösségi médiás elérhetőség, referencialista, na meg néhány link, ha valaki mélyebben is megismerkedne a céggel. Ráadásul mindez egy kellemes, egyedi designnal párosítva.

Gyorsan az ügyfelekre terelik a szót

A következő rólunk oldal megint csak nem terheli a látogatókat a cégről szóló ömlengésekkel, hanem elsősorban fontos linkeket kínál a szolgáltatásaihoz kapcsolódóan. Természetesen, ha valakit érdekel, akkor egy kattintással eljut a cégtörténethez is.

Linkeket kínál

Ha megnézed a következő rólunk oldalt, akkor az első mondatban a címsor után megint azzal találkozol, hogy mit kínál a cég az ügyfeleknek, nem pedig magáról beszél. Majd egy bekezdés után mindjárt következik az a rész, ami elmondja, hogy miért is érdemes kipróbálni a termékeket, és persze egy CTA, ahonnan elindulhatnak vásárolni a látogatók. Mindez egy érzelmekre ható kutya fotója alatt. Az oldalon lefelé aztán egymás után sorakoznak a CTA-k, természetesen ugyanazzal a szöveggel és linkkel.

Nem sokat beszél magáról

Végül a következő oldal arra lehet jó példa, hogy milyen részletesen be lehet mutatni a munkatársakat kitűnő fotókkal és részletes bemutatószöveggel, közösségi médiás elérhetőséggel, ami minden bizonnyal emberközelibbé teszi a céget.

Bemutatja a munkatársakat

 

Milyen egy jó „kapcsolat oldal”?

Ennek az oldalnak a megtervezésére kevesen tesznek erőfeszítést, általában a fontossági lista legalján szerepel. Gyakran a weboldal többi része redesignon esik át, ugyanakkor a Kapcsolat oldal ilyenkor kimarad, és jó, ha a benne szereplő információk aktuálisak, miközben a design a ‘90-es éveket idézi. Pedig ez nagy hiba, hiszen a Kapcsolat oldal egyike a négy legfontosabb oldalnak minden weboldalon, az egyik leglátogatottabb oldalad. Érdemes tehát kihasználni a benne rejlő potenciált a konverziókra.

Mi kerüljön az oldalra?

 • Elmondhatod az elején, hogy miért is kellene kapcsolatba kerülnie a látogatónak a cégeddel, és hogyan oldod meg a problémáikat.
 • Szerepelnie kellene rajta legalább egy e-mail címnek és egy telefonszámnak, mert általában ezekre a leginkább kíváncsiak az emberek.
 • Megjelenhet rajta egy űrlap olyan mezőkkel, melyek segítenek a cégednek jobban megérteni, hogy kik is akarnak kapcsolatba kerülni vele és miért. Túl hosszúra azonban ne nyújtsd (ezzel kapcsolatban itt írtunk részletesen), és ha valaki elküldi, akkor jelentess meg számára egy köszönöm oldalt!
Egy jó kapcsolat oldal

Űrlap a kapcsolat oldalon

 • Lehet rajta egy olyan call to action, mely a weboldaladon tartja az embereket azzal, hogy gondoskodik számukra egy további lehetőségről, ha nem szeretnék kitölteni az űrlapot.
 • De arra is használhatsz call to actionöket ezen az oldalon, hogy könnyebben kapcsolatba kerüljenek veled, hiszen végül is ezért érkeznek erre az aloldalara. Ilyen lehet például, a “Küldj e-mailt!” gomb, vagy ha van élő chated, akkor egy azt megnyitó CTA.
 • Végül megjelenhetnek rajta a linkek a közösségi média fiókjaidra, mint a Facebook, Google+, Linkedin, Instagram, vagy bármi, amit Te használsz. Ezek lehetőséget adnak az embereknek arra, hogy kapcsolatba lépjenek veled más felületeken is.

A legfontosabb információknak az oldal felső részén, azaz a “hajtás felett” kellene szerepelniük. Ilyen az előbb említett e-mail cím, a telefonszám, esetleg az űrlap, de ide kerülhet a térkép, a postacím, stb. Ha azonban sok információt osztasz meg a Kapcsolat oldaladon, akkor nyilván hosszabbra fog nyúlni – ez a weboldal egészére jellemző webdesign függvénye is -, és nem fér el minden a hajtás fölé.

Milyen hibákat követhetsz el a „kapcsolat” oldaladnál?

Ahhoz, hogy a kapcsolat oldaladdal se veszíts konverziót, az alábbi dolgokra mindenképpen figyelned kellene:

 1. Elfelejted a kapcsolat oldalt – nagyon sok olyan új oldallal lehet találkozni, melyekről hiányzik a különálló kapcsolat oldal. Néhányan megelégszenek azzal, hogy feldobnak a főoldalra néhány közösségi média ikont. Ami persze jó megoldás abból a szempontból, hogy megmutatod az embereknek a közösségi elérhetőségedet. De gondol azokra, akik például nem használják a Facebookot és más csatornákat, akár tudatos döntés miatt, akár mert nincs rá szükségük.
 2. Elrejted a kapcsolat oldalad – sok weboldal szereti azt a játékot játszani, hogy minél jobban igyekszik eldugni a felhasználók elől a kapcsolat oldalát. Általában persze, ha a főmenüben nem találod meg egy weboldal kapcsolati oldalára vezető linket, akkor a láblécben elérhető. Utóbbi azonban nem feltétlenül a legjobb megoldás. Ennél már csak az rosszabb, ha kizárólag egy Google-keresés révén lehet ráakadni. Célszerű tehát a fő navigációs menüben helyet szorítani neki.
 3. Rossz vagy tolakodó kapcsolatfelvételi űrlap – ahhoz, hogy tudd, milyen legyen egy jó űrlap, érdemes elolvasnod az űrlapok kialakításáról szóló anyagunkat. Annyit azonban ide is be tudunk szorítani róluk, hogy általában vagy túl sok vagy túl kevés mezőt tartalmaznak. Egyrészt ott van az emberekben a vágy, hogy elmondhassanak dolgokat neked az adataik megadása után, ugyanakkor viszont sokan nem akarnak 18 mezőt kitölteni ezért. Azt is érdemes világossá tenni számukra, hogy pontosan milyen információkat vársz tőlük, hogyan nézzen ki a kitöltés.
 4. Ha kizárólag űrlapot használsz a kapcsolat oldaladon – az űrlapok hasznosak lehetnek, azonban sokak számára nem a legkényelmesebb megoldás. Nem jó, ha egy csatornában erőlteted a kommunikációt, mert az ügyfeleidnek lehet, hogy mások az igényeik. Tehát tegyél fel a kapcsolat oldaladra minél több elérési lehetőséget az űrlapon kívül! 
  Egy kapcsolat űrlap

  Nem csak űrlapot tartalmaz a kapcsolat oldal

 5. CAPTCHA használata – miközben egy CAPTCHA hasznos lehet, az űrlapot kitöltőket jellemzően elbizonytalanítja. Különösen, ha nehezen megfejthető a kép, és ezért többször is frissíteni kell, hogy egy olyat kapjanak, amit el is tudnak olvasni. A CAPTCHA tehát elrettenti az embereket, és inkább máshol próbálkoznak. Úgyhogy ma már érdemes könnyebben használható alternatívákat bevetni, ha szükséged van a funkcióra.
 6. Ha nem adsz választ a formot kitöltőknek – ezt talán nem kell különösebben magyarázni: ha nem foglalkozol azokkal az érdeklődőkkel, akik az űrlapodat kitöltik, akkor sok lehetőségtől esel el.
 7. Nem működik az űrlapod – ez nem feltétlenül a Te hibád, ugyanakkor azok, akik üzenetet szeretnének küldeni ezt fogják gondolni. Ráadásul elveszed a kedvüket attól is, hogy kapcsolatba kerüljenek veled és megrendeljenek tőled valamit. Érdemes tehát havonta tesztelned azt, hogy működik-e a formod, vagy legalábbis akkor, ha már gyanúsan hosszú idő eltelt azóta, hogy valaki azon keresztül küldött számodra üzenetet.

Néhány példa kapcsolat oldalra

Ha még mindig nem tudod, hogy milyen is legyen a kapcsolat oldalad, akkor mutatunk rá néhány példát, ami kézzelfoghatóbbá teszi a kialakítását.

Itt van rá mindjárt egy egyszerű megoldás, ahol minden felesleg eltávolításra került, és csak a lényeg látható. Ugyanakkor mégsem a szokásos cím, telefonszám, hármast látjuk, hanem egy többlépéses kapcsolati űrlapot, ahol egy folyamatjelző mutatja, hogy épp hol tartunk a kapcsolatfelvételben:

Folyamatjelzővel

A következő példa annyiból jobb az előzőnél, hogy találkozunk a hagyományos űrlap formával, illetve alatta az egyéb elérhetőségi adatokkal, ugyanakkor mellett megjelenik a téma szerinti érdeklődés lehetősége is:

Téma szerinti érdeklődés lehetősége

A következő kapcsolati oldal is hasonlóan egyszerű, itt azonban a bizalmat azzal fokozzák, hogy megnevezik és megmutatják fotókon azt a csapatot, akitől segítséget kérhetünk:

A csapatot is bemutatják

Egy még egyszerűbb megoldás, melynek az a különlegessége, hogy az űrlap nagyon szépen belesimul az egész weboldal egyedi designjába:

Jó a vizuális design

Vannak persze olyan szolgáltatások, ahol nem az a lényeg, hogy az üzlet vagy az iroda hol található, hanem online támogatásra van leginkább szükségük a felhasználóknak. Ilyen az Xbox kapcsolati oldala is, ahol a „Kapcsolafelvétel” gombra kattintva lehet kikeresni először a problémát, majd egy többlépéses folyamat során juthatunk el ahhoz, hogy kapcsolatba kerüljünk az ügyfélszolgálattal:

Támogatást kínál

És akkor a végére még egy egyszerű, de jól használható megoldás, csak a legszükségesebbeket tartalmazva:

A lényeg

Milyen legyen a “köszönjük” oldal a weboldaladon?

Megköszönni valamit az embereknek, egy megszokott, barátságos gesztus. A weboldaladon is megteheted bármely konverzió után, hiszen ilyenkor egy látogatód vásárolt tőled valamit, esetleg feliratkozott a hírleveledre. Egy ilyen apróság jelentős mértékben képes javítani a felhasználói élményt.

De nem csak ezért fontos egy “köszönjük” oldal létrehozása. Azok akik használják az analitikát vagy hirdetnek, és mérni akarják a konverziókat, tudják, hogy egy céges weboldal számára egy “köszönjük” oldal nagyban leegyszerűsíti a mérést. Máshogy is meg lehet persze oldani, de megkönnyíti a helyzetet. A dolog tehát azzal kezdődik:

Jobban megismerheted a felhasználóidat

Valahányszor valakinek a böngészőjében felbukkan a “köszönjük” oldalad, biztos lehetsz benne, hogy sor került egy konverzióra. Ha van egy önálló URL-lel rendelkező “köszönjük” oldalad, akkor minden eszköz esetében leegyszerűsíted a konverziók számának követését.

Természetesen más módokon is lehet mérni, ha sor került egy kattintásra egy CTA gombon, egy “köszönjük” oldallal azonban egyszerűbb ezt megtenni. Például a Google Analyticsben szeretnél magadnak beállítani egy célt, mely a vásárlásokkal kapcsolatos. Itt korábban leírtuk, hogy miként tedd. A legkönnyebben ezt a köszönjük oldal URL-jének beállításával tudod megtenni. Ugyanakkor létrehozhatsz több célt is, és akár össze is hasonlíthatod a teljesítményüket.

Egy második konverzió lehetősége

Az értékesítés kapcsán nem árt tudni, hogy egy vadonatúj érdeklődőnek mindössze 5-20 százalékos eséllyel tudsz eladni egy terméket vagy egy szolgáltatást, míg egy visszatérő ügyfelednek 60-70 százalékos eséllyel. Ráadásul egy új ügyfél megszerzése 5-ször annyiba kerül, mint egy régi megtartása. Sőt, egy visszatérő vásárló általában többet is költ, valamint nagyobb eséllyel válik a márkád szószólójává.

Ezért érdemes minden erőddel arra törekedned, hogy kialakíts egy elkötelezett ügyfélkört. Számukra a “köszönjük” oldal egy kedves gesztus, mellyel megmutatod, hogy hálás vagy a megrendelésükért.

Ugyanakkor a “köszönjük” oldal lehetőséget nyújt egy újabb call to action, vagy egy további ajánlat megjelenítésére, azaz egy második konverzióra. Hiszen akkor van a legnagyobb esély az újabb konverzióra, amikor éppen véget ér egy értékesítés, mert emiatt ilyenkor az ügyfél még aktív állapotban van, miközben már megbarátkozott azzal a gondolattal, hogy üzleti kapcsolatba került veled, és bizalmába fogadott.

Ez egy rendkívül pozitív állapot, amikor még egy újabb ajánlatot is hajlandó megfontolni. Ilyenkor kell tehát feltenned a kérdést, hogy miben tudsz még neki segíteni, illetve ráhangolni egy későbbi vásárlásra azzal, hogy bemutatod a legjobb termékeid és előkészíted a későbbi ajánlataidat. Ha nem vagy biztos benne, hogy Te is tudnál élni ezzel a lehetőséggel, akkor tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket:

 • Tudnék ajánlani egy további terméket vagy szolgáltatást a vevőnek?
 • Ez a megfelelő idő arra, hogy a sales-esekhez irányítsam?
 • Ha végrehajtott egy cselekvést, akkor melyik a következő logikus lépés?
 • Miként tudom továbbra is izgalomban tartani a megrendelés után? Érdemes egy videóbemutatót vagy más kapcsolódó tartalmat megosztani vele?

De lássuk ezt részletesen!

Megerősíted a konverzió sikerét az emberek számára

Elsősorban a felhasználói élmény javításának körébe tartozik, hogy egy “köszönjük” oldal feldobásával egyértelműen megerősíted az emberek számára, hogy célba értek, például sikeresen kitöltöttek egy űrlapot. Ez azért fontos, mert miután az emberek végrehajtanak egy konverziót, különösen, ha egy vásárlásról van szó, szükségük van megerősítésre arról, hogy a weboldal megfelelően működik.

Természetesen egy e-mailt is küldhetsz megerősítésként, egy “köszönjük” oldal azonban azonnali visszajelzést kínál arról, hogy minden a várakozásoknak megfelelően zajlott.

Upsell és cross-sell

Az upsell lehetőségét kihasználni nem egyszerű. Könnyen eshetsz bele túlzásokba, ami visszatetszést kelthet az emberekben. Ha viszont jól csinálod, akkor mindkét fél – Te és az ügyfél is – jól jár vele. Te növeled az eladásod értékét, míg a vevő hozzájut egy hasznos és jó termékhez vagy szolgáltatáshoz, ami az eredeti vásárlását még értékesebbé teszi.

Hogy néz ez ki a gyakorlatban? Amikor a látogatók sikeresen befejeznek egy eltervezett cselekvést egy oldalon, például kitöltenek egy kapcsolati űrlapot, akkor visszajelzést kell adnod nekik erről. Emellett tájékoztathatod őket arról is, hogy mit fogsz tenni, illetve nem tenni a tőlük begyűjtött információkkal. Erre azért van szükség, hogy fokozd a bizalmat, és megmutasd: az ő oldalukon állsz.

Ez a köszönöm oldal kihasználható üzleti ajánlatok megtételére. Például úgy, ahogy az Axis Social csinálja. Egy rövid mondatban köszönetet mond, majd jön a lehetőség a további kapcsolatra, illetve az üzletre.

Lehetőség kapcsolatfelvételre

Mutasd be a legjobb termékeid!

Habár minden webáruház kínálata véges, a felhasználók általában nem nézik meg az összes terméket. Könnyen kihagyhatnak olyan ajánlatokat, melyek amúgy tökéletesen megfelelőek lennének számukra.

A köszönöm oldalt ezért felhasználhatod arra, hogy olyan termékeket mutass a vevőknek, melyek feltehetően tetszenek nekik. Ezt a feltételezést az éppen aktuális vásárlásukra és arra alapozd, hogy korábban milyen termékeket tekintettek meg a webáruházadban.

Így csinálja például az Amazon, melynek jellemzően sok adat áll rendelkezésére, és elég sok kapcsolódó terméket tud kínálni. Így alakul ki egy hosszú köszönöm oldal, rengeteg kapcsolódó ajánlattal.

Kapcsolódó ajánlatok

Ahhoz persze, hogy ez az ajánlási rendszer jól működjön, jó analitika kell, és nem elég, ha csak általánosságban mutatsz nekik néhány terméket. Olyan termékekkel is érdemes lehet próbálkozni, melyek jól fogynak vagy jó értékeléseket szereztek.

További tartalmakat ajánlhatsz

Egy köszönöm oldalon mást is elmondhatsz, a köszönömön kívül. Néhány lehetőség ezek közül:

 • Felhívod a vásárlók figyelmét az éppen megtett cselekvésük értékére.
 • További tartalmakat ajánlasz, különösen abban az esetben, ha mondjuk egy hírlevélre iratkoztak fel.
 • Megadod a lehetőséget arra, hogy kapcsolatba lépjenek veled, akár a közösségi médián keresztül.
 • Linkeket helyezel el más, ingyenes, kapcsolódó tartalmakra, mint a blogbejegyzések, videók, stb. a weboldaladon.
 • Ha a vásárlási folyamat során nem kínáltál nekik lehetőséget a hírlevél-feliratkozásra, akkor itt az ideje!

Például, ha letöltöttek valami anyagot a látogatók a weboldaladról, akkor a köszönöm oldalon egy újabb letöltési lehetőséget kínálsz számukra. Ezáltal tovább aktivitásra sarkallhatod őket a weboldaladon, és növeled az esélyét annak, hogy valóban megnyitják az anyagot, amit tőled letöltöttek.

A Content Marketing Institute például további linkeket és információs anyagokat kínál a köszönöm oldalán, illetve felhívja a figyelmet egy általuk rendezett eseményre:

Egy ajánlat és linkek

Jó lehetőség egy felmérésre vagy visszajelzésre

Amikor egy ügyfél végrehajt egy cselekvést vagy egy vásárlást, az remek időpont arra, hogy beszerezz tőle valamiféle visszajelzést, jobban megismerd a vevőd. És, hogy miért fontos jobban megismerni az adatokon keresztül? Mert felhasználhatod a weboldalad és ajánlataid további személyre szabására.

Dolgozhatsz bármilyen kifinomul personákkal, nehezen fogod megmondani, hogy egy adott személy mit szeret, és mit nem. Ezt a legegyszerűbben úgy teheted meg, ha megkérdezed őket. Persze, az emberek nem szeretik a marketing-üzeneteket, a kérdezősködést, nincs kedvük kérdésekre válaszolni. Ugyanakkor, ha épp egy vásárláson vannak túl, akkor sokkal szívesebben megosztják veled a véleményüket, gondolataikat.

Tehát készíts egy kérdőívet azzal kapcsolatban, hogy milyennek találta vásárlás, illetve a termék kiválasztásának folyamatát. De lehetsz persze kreatívabb, és bármilyen más információt megszerezhetsz mindjárt a “köszönjük” oldalon. Például megkérdezheted, hogy

 • milyen típusú tartalmat szeretne látni a weboldaladon?
 • Milyen termékeket szeretne látni a kínálatban?
 • Szeretne-e valami tájékoztatást a megvásárolt termékkel kapcsolatban?

Az ilyen típusú információk sokat segíthetnek számodra abban, hogy mit kínálj az embereknek, vagy hogy mi legyen a következő lépés a marketingstratégiádban. Mindebből látszik tehát, hogy a “köszönjük” oldalad nem csak szükségszerű a weboldaladon, hanem kiváló lehetőségeket is kínál. Talán ez jelenti az utolsó interakciót egy olyan személlyel, aki kapcsolatba lépett veled a weboldaladon keresztül. Építheted vele a márkád iránti hűséget, és visszatérő vásárlókat szerezhetsz.

Felhívhatod a figyelmüket a mobilalkalmazásodra

Egy további lehetőség, ahogy az OpenTable egy időpont foglalása után felkínálja a mobilalkalmazásuk letöltésének lehetőségét, mondván, azzal nyomon követhető és módosítható a foglalás. Emellett persze a köszönöm oldaluk hasznos információkat tartalmaz arról, hogy mit kell tudni, ha megérkezel abba az étterembe, ahová asztalt foglaltál.

Ajándékot adhatsz

A köszönet mellé egy ajándékot is kínálhatsz a vásárlóknak. Itt olyan ajándékra kell gondolni, mint egy kupon vagy egy ingyenes minta. Ezzel jelentős mértékben növeled az esélyét annak, hogy az emberek legközelebb is nálad fognak vásárolni.

Miért lehet hasznos egy GYIK a weboldaladon?

Milyen funkciókat láthat el egy FAQ oldal:

 • Ha webáruházad van, akkor olyan kérdésekre is választ ad, amire a termékoldalaidon nem találnak megnyugtató választ a felhasználók.
 • Csökkenti az ügyfélszolgálatra nehezedő terheket azzal, hogy  a tipikus vevői kérdésekre válaszol.
 • Segíthet a SEO-erőfeszítéseidben.
 • Bizalmat építhetsz vele, ha megfelelően közvetíti a szakértelmedet.
 • Kreatív válaszokkal lenyűgözheted a közönségedet.
 • Proaktív módon megelőzheted vele a fogyasztói panaszokat és a negatív visszajelzéseket.

Mi is az a GYIK?

A gyakran ismétel kérdések oldal egy olyan része a weboldaladnak, ahol a gyakori felhasználói aggodalmakra reagálhatsz, kérdésekre válaszolhatsz. Itt nem azt kell elmondanod, amit egy rólunk oldalon: nem a céged mutatod be. A GYIK alapvetően a részletekkel foglalkozik. Itt találhatnak választ az emberek a termékeiddel vagy üzleti működéseddel kapcsolatban.

Ez lehet az első pont, ahol kapcsolatba lépsz a felhasználókkal, amikor kérdéseik merülnek fel. Így nem kell egyből az ügyfélszolgálatnak feltenni azokat. Segítséget nyújt az embereknek a vevői út minden szakaszában, legyen szó a megfontolásról, vagy már egy meglévő ügyfél problémájának megoldásáról. Röviden tehát a GYIK csökkenti az online vásárlás, rendelés során jelentkező felhasználói bizonytalanságot.

Egy GYIK oldal értékes lehet része a weboldaladnak, de lehet akár zavaró tényező is. Attól függően, hogy miként kivitelezed. A GYIK egy egyedi lehetőséget kínál arra, hogy közvetlenül megcélozz bizonyos problémákat, és eltávolítsd az akadályokat a vásárlás elől. Például itt is lemondhatod azt, hogy miért érdemes a Te cégedet és termékedet választani, majd rátérhetsz a további részletekre.

Hogyan szedd össze a gyakran ismételt kérdéseket?

Az első forrást nyilván az ügyfélszolgálatnak feltett kérdések jelentik. De érdemes a panaszokat is átfogalmazni kérdéssé, különösen, ha agy megnyugtatják az ügyfeleket. Azon is érdemes gondolkodni, hogy milyen stratégia mentén tudod informálni, edukálni az ügyfeleidet a termékeddel kapcsolatban a GYIK-on keresztül.

Ha nincs forrásod a kérdésekre, vagy nem jut eszedbe semmi, akkor nézz körül a konkurencia oldalain, fusd át a termékértékeléseket, esetleg fórumokon, máshol felbukkanó hozzászólásokból meríts ötletet ahhoz, hogy mit akarnak megtudni az emberek.

Amikor felmerül egy kérdés a GYIK számára, akkor mindig gondold át azt a fontossága, hasznossága alapján, és hogy vajon milyen lehetőségeket kínál arra, hogy a kérdésből egy olyan útra lépjen a látogató, ami elvezet egy konverzióhoz vagy más aktivitáshoz.

Ha már van egy hosszú listád a kérdésekből, akkor azokat csoportosítsd témák szerint. Ez megkönnyíti a felhasználók számára a navigációt az oldalon, azaz, hogy könnyebben megtalálják, amit keresnek.

Miként adj választ a kérdésekre?

Nagyon fontos, hogy miként fogalmazol a válaszokban. Még akkor is, ha valami problémát jársz körül a termékeddel vagy cégeddel kapcsolatban, fogalmazz pozitívan, úgy hogy az mindenképpen előnyösen hangozzon a számodra.

Emellett ki kell fejezned a válaszokban a szakértelmed és a profizmusod, de úgy, hogy ne adj többet a közönségednek, mint amennyire feltétlenül szükségük van.

A kérdéseket a felhasználók szemszögéből fogalmazd meg (Hogyan tudom…), míg a válaszokat a céged perspektívájából.

Elsősorban a világos és egyszerű kommunikációra összpontosíts, és csak utána a céljaidra, amit el akarsz érni a válasszal. Egy felmerülő aggodalmat próbálsz eloszlatni a vásárlással kapcsolatban? Edukálni akarod az embereket egy termékedről? Egy problémát oldanál meg a terméked kapcsán?

Előnyös, ha képeket és fotókat is használsz a GYIK-ban, ha jól kiegészítik a válaszod. Amennyiben a márkád építéséhez hozzájárul, akkor egy kis egyéni hangvételt is belevihetsz a válaszokba, mert az sokszor bejön az embereknek. És persze feldobhatsz néhány vicces kérdést és választ is.

Végül pedig ne hagyd ki azt a ziccert, hogy egy call to actionnal zárod a választ, ami betereli a tölcsérbe a felhasználót.

Hogyan segíthet egy GYIK a SEO-ban?

Nagyon sok weboldal egyetlen önálló oldalként kezeli a GYIK-ot. SEO szempontból viszont célszerű minden kérdést és választ külön oldalra helyezni, mert így lehet azt egy témára, illetve kulcsszóra optimalizálni. Ebben az esetben az emberek akkor is rátalálhatnak az oldaladra, ha nem a cégre vagy márkára keresnek rá, hanem az iparágra vagy egy témára.

Megoldás lehet, ha maguk a kérdések egy oldalon szerepelnek, azonban a válaszokhoz innen már linkek visznek, melyek mindegyike önálló oldalt kap.

Hova kerüljön a GYIK?

Abban az esetben, ha az ügyfélszolgálat központi kérdés nálad, akkor annak folyamatába kell integrálnod a GYIK-ot. Tehát a felhasználók még azt megelőzően átfuthatják a GYIK-ot, hogy elérnék az ügyfélszolgálatot.

Ugyanakkor, ha termékeket vagy szolgáltatásokat kínálsz, melyek rengeteg kérdést generálhatnak, akkor a legjobb, ha már a főoldaladon is szerepel menüpontként a GYIK, amiről egy link vezet az oldalra. Ezzel enyhítheted az emberek vásárlással kapcsolatos bizonytalanságát. Ha nem akarod ezzel terhelni a menüt, akkor a láblécben is elhelyezhető a GYIK-ra mutató link.

Egy további megoldás, ha a termékoldalba integrálod a GYIK-ot. Lehet a termékleírás része, de akár az oldal aljára is beillesztheted, közvetlenül az ügyfélvélemények mellé.

Ha a legtöbbet akarod kihozni a GYIK-ből, akkor felfedezhetőnek kell lennie, mégpedig ott, ahol a legfontosabb a látogatók számára a vásárlói úton: tehát amikor megfontolják a vásárlást vagy amikor a már meglévő ügyfelek kapcsolatba akarnak lépni veled. Figyelj arra is, hogy időnként frissíts, és ha új válaszok születtek egy-egy kérdésre, akkor azokra mutasson link a kérdésekből.

Milyen legyen egy jó „áraink” oldal? (FRISSÍTÉS, 2023.11.27.)

„Áraink” vagy „árak” oldalt a szolgáltatásokat kínáló cégek szoktak elhelyezni a weboldalukon. Néha azonban ezek az oldalak túl bonyolulttá válnak, ami abból következik, hogy nem tudják, milyen elvek alapján jelenítsék meg és rendezzék el az információkat.

Amikor egy „árak” oldalra van szükséged, akkor az jellemzően tartalmaz néhány „csomagot”, melyekbe eltérő szolgáltatások kerülnek, eltérő árakkal, elvileg különböző célközönségnek (például magánszemélyek, cégek) címezve. Ezek az információk egy táblázatba kerülnek, azonban úgy kellene elrendezni őket, hogy a felhasználók is könnyen megértsék, ne csak Te.

Ez persze elsőre nem látszik túl bonyolult feladatnak, ugyanakkor időnként felbukkannak olyan apróságok, melyek miatt az egész értelmét veszti, és kiderül, hogy az árazási oldal inkább csak összezavarja a felhasználót, aki így kénytelen az ügyfélszolgálattal felvenni a kapcsolatot.

Design szempontjából sem feltétlenül egyszerű egy ilyen oldal, hiszen különféle megjegyzéseket, füleket kell elhelyezni, lenyílókban megjeleníteni az információt, hogy lehetőleg teljes legyen a kép, mert egyébként nem sok értelme van. Ráadásul mindezt mobilkijelzőn is használható módon kellene prezentálni.

A lényeg tehát, hogy olykor megterhelően sok lehet az információ, amit itt el kell rendezni, mégpedig olyan módon, hogy az inkább segítse a látogatót a döntés meghozatalában, ne pedig akadályozza.

Hogyan hasonlítják össze az emberek az árakat?

Itt érdemes abból kiindulni, hogy miként hasonlítanak össze az emberek tulajdonságokat egy árak oldalon. Azt feltételezhetjük, hogy amikor egy látogató megérkezik az oldalra, akkor olyan árú szolgáltatáscsomagot keres, ami a legjobban passzol az igényeihez. Lehet persze, hogy csak tájékozódik vagy épp összehasonlítja az árakat a konkurenciáéval.

Bármi is a motiváció, feldolgozható módon kell tálalni az információkat. Egy-egy szolgáltatás esetében azonban rengeteg tulajdonság, funkció felsorolható, ha ezt a teljesség igényével meg is tesszük, akkor az rendkívüli módon megterheli a látogatót. Tehát, hogyan tegyük mindezt? A Smashing Magazin felsorolt néhány olyan felhasználói szokást és jó megoldást, melyeket érdemes figyelembe venni az árak oldal kialakításánál.

Fűnyíró minta

Amit elsőként érdemes figyelembe venni az árak oldalunk kialakításánál, hogy a használhatósági vizsgálatok szerint a felhasználók leggyakrabban fűnyíró mintában dolgozzák fel az összehasonlító táblázatokat. Erről már mi is írtunk korábban a Nielsen Norman Group kutatása alapján. Ez azt jelenti, hogy elindulnak a bal felső sarokban, eljutnak a sor végére, majd egy sorral lejjebb mozdul a tekintetük, mely elindul visszafelé a sorban.

Fűnyíró minta

Ugyanakkor ez nem minden esetben igaz, hiszen sokszor csak találomra egy-egy tulajdonságra fókuszálnak, amit aztán részletesebben is megvizsgálnak. Ez azt jelenti, hogy össze-vissza jár a tekintetük a szépen kidolgozott táblázatban.

Egy tipikus probléma az szokott lenni, hogy ha bonyolult egy táblázat, akkor elveszítik az emberek a tájékozódási pontokat. Tehát eljutnak a közepéig, aztán visszatérnek az oszlop címsorához, hogy meggyőződjenek arról, még mindig a megfelelő helyen járnak. Gond akkor van, ha az oszlop címsorát nem látják. Ilyenkor elkezdenek felfelé és lefelé görgetni tájékozódási pont után kutatva. Ez különösen nyomasztó tud lenni mobileszközökön.

A növekedés iránya balról jobbra tart

Amikor árakról szóló táblázatról van szó, akkor az egyszerűbb, ingyenes ajánlat mindig a bal oldalon kap helyett, míg a profiknak szóló, drága megoldások a jobb oldalra kerülnek. A kettő között pedig kirajzolódik a változás folyamata, tehát az egyre több szolgáltatást kínáló és egyre drágább csomagok sorakoznak egymás után. A helyzetet bonyolítja, amikor meg kell jeleníteni a normál vagy legnépszerűbb csomagokat is, melyek valahol a táblázat közepén kapnak helyet.

A szolgáltatások teljes listájának megjelenítése

Általában azt feltételezzük, hogy az ügyfelek tudják, mely funkciók relevánsak számukra, de amikor elég összetett egy termék, akkor ez nem feltétlenül igaz. Néhány tulajdonság ismerősnek vagy fontosnak tűnik, de a leírásuk alapján ezt nem lehet eldönteni, más funkciók pedig ugyan nem fontosak jelenleg, de később azok lehetnek.

Ha sok a tulajdonsága egy szolgáltatásnak, akkor nehéz kiválasztani, hogy melyik releváns közülük, ha nem nézzük át a teljes listát. Ezért van szükség egy részletes összehasonlító nézetre, melyben minden funkció és tulajdonság megjelenik. Erre a felhasználók mintegy végső referenciaként tekintenek, hogy minden apró részletet tisztázni tudjanak.

Ugyanakkor egy ilyen részletes lista túl sok információ tartalmazhat, és rendkívül fárasztó lehet a feldolgozása. Ezért bár elérhetőnek kell lennie az oldalon, nem feltétlenül kell a teljes funkciólistát felülre helyezni.

Két összehasonlítás

A felhasználói tesztek azt mutatják, hogy sokan kétszer is nekifutnak az egyes ajánlatok összehasonlításának. Az első alkalommal csak megpróbáljuk általánosságban felmérni a lehetőségeket, majd elindulunk azon csomag felé, ami a legjobbnak tűnik. A második menetben pedig ezt a csomagot részletesebb vizsgálatnak vetik alá.

Nem minden funkció azonos súlyú

Végül az összehasonlítás kapcsán azt is fontos figyelembe venni, hogy nem minden felhasználót érdekel minden funkció. A tesztek azt mutatják, hogy sokan ugranak sorokat vagy teljes szakaszokat, mert kihagyják azt, ami nem releváns számukra. Nyilván itt is lehetnek fontos funkciók, melyeket meg kell jeleníteni, azonban van néhány másodlagos, kevésbé fontos.

Ezért hasznos lehet, ha a tulajdonságokat és funkciókat csoportokba tudjuk rendezni, és csak kérésre (lenyílóban) jelennek meg részletek. Így az összehasonlító táblázat egyszerűbbé válik.

Alapelvek az árak oldal kialakításához

Az előbbiek alapján fel lehet sorolni néhány alapelvet, ami segíthet a kivitelezésben:

 • Ha egyszerű az árképzésünk, akkor a legjobb a megszokott megoldás, egy olyan táblázat, amivel az adott iparágban többnyire találkoznak az emberek a weben. Akkor érdemes egyedi designban gondolkodni, ha bonyolultabb a szolgáltatásunk.
 • Az árak összehasonlítására a legjobb forma a táblázat, amelyet oszlopok és sorok alkotnak. Ezekbe elhelyezzük a fő funkciók és tulajdonságok leírását, valamint egy CTA-t. Ha megkülönböztetünk havi és éves árakat, akkor ezek kapcsolóját a táblázat felett helyezzük el, ahogy a pénznem-választót is.
 • A fő tulajdonságokra figyelj! Habár lehet, hogy szeretnéd a szolgáltatásaidnak valamennyi tulajdonságát felsorolni, azonban pont emiatt szoktak befogadhatatlanul bonyolulttá válni az árazási táblázatok. Tehát a fő táblázatban csak a legfontosabbakat jelenítsd meg, a részleteket pedig csak akkor, ha a felhasználók kifejezik az igényüket egy kattintással.
 • Érdemes lehet egyébként minden egyes csomag esetében a legnagyobb csomag teljes funkciólistáját feltüntetni, de a nem aktív elemeket elhalványítani. Így pontosan látható, hogy mi marad ki valamely csomagból.
 • Hasznos lehet ragadós fejléceket, címsorokat használni, mivel a felhasználók gyakran visszatérnek ide, hogy megerősítsék, még mindig a megfelelő csomagot vizsgálják. Ha folyamatosan látják a címsorokat, akkor nem kell visszagörgetniük, és esetleg elveszíteni a fonalat.
 • Az is jó megoldás, ha az egyes tulajdonság-csoportokat összecsukható szakaszokban prezentáljuk, így a felhasználók csak azt nyitják ki, melynél további részletekre kíváncsiak. Ezáltal nem bonyolítjuk feleslegesen a táblázatot, egyes szakaszok átugorhatók.
 • Mobilon a nagyobb árösszehasonlító táblázatok megjelenítése korlátokba ütközik. Az soha nem jó megoldás, ha egy táblázat miatt vízszintesen kell görgetnie a felhasználónak. A leginkább használható megoldás, ha fülekként jelennek meg az egyes csomagok nevei, és mindig csak az aktív fül (azaz csomag) tartalma látszik.
 • Ha egy-egy tulajdonságnál további magyarázatra van szükség, akkor az tooltip-dobozként jeleníthető meg mondjuk egy körben elhelyezett (i) ikonra kattintva.
 • Személyre szabható funkciók: szintén nagyon hasznos megoldás, ha nem csak adott csomagokból választhatnak a felhasználók, hanem az igényeiket megadva mintegy személyre szabhatják a csomagokat. Ez azért hasznos, mert gyorsabban megtalálhatják a számukra releváns megoldást. Itt persze feltétel, hogy rugalmas legyen az árazás.

Hogyan készítsd fel a SEO-ra az új weboldalad?

Sokan esnek abba a hibába, hogy azután jut eszükbe a keresőoptimalizálással is foglalkozni, ha már elkészült a weboldaluk. Pedig sokkal egyszerűbb, ha időben, a weboldalkészítéssel párhuzamosan gondolják át, hogy mire is lenne szükségük SEO-szempontból.

Egy weboldal SEO-optimalizálása jelentős hatással van egy weboldal felépítésére, kialakítására, így nagyban leegyszerűsíthető a dolog, ha időben gondolunk rá. Ha nem tesszük, akkor az egy csomó plusz költséggel fog járni, mert nem egy olyan tevékenységről van szó, amit nyugodtan későbbre lehet hagyni, mondván: „majd ha lesz rá pénz…”. A legjobb tehát, amit tehetünk, ha a weboldal felépítésénél mindjárt a SEO-szempontokat is figyelembe vesszük.

Válaszd ki a megfelelő domain-nevet!

A domain megfontolt kiválasztásának azért van jelentősége, mert később nem fogod tudni megváltoztatni, vagy legalábbis nagyon nem szerencsés. Amit itt tudni kell, hogy rangsorolási szempontból nincs igazán jelentősége annak, hogy szerepel-e benne bármilyen kulcsszó vagy sem. Elsősorban a cégnév, tevékenység, érhetőség, használhatóság szempontjait kell figyelembe venni. Emellett a felhasználók miatt nem árt, ha utal a tevékenységre a domainnévben szereplő kifejezés. Utóbbi azonban nem egy kötelező SEO-elem, mivel nem juttat feljebb a találati oldalakon, csak hasznos.

Válaszd ki a megfelelő hosting-szolgáltatót!

Ennek viszont már lesz jelentősége a weboldalsebesség, így a keresőoptimalizáltság szempontjából is. A szolgálatatás minősége rendkívüli jelentőségű a felhasználói élményt tekintve, ez pedig a Google-nek is fontos. Az emberek számára mindegy, hogy a silány hosting-szolgáltatás vagy a weboldalad optimalizálatlansága miatt kell hosszú másodperceket várni a betöltődésre, ott fogják hagyni.

Vizsgáld meg a konkurenciát!

Ha az alapok megvannak, akkor ideje körülnézni, hogy milyen versenybe is szeretnél beszállni: elemezni kell a versenytársakat a keresőben. Itt fontos azonban, hogy ne csak a közvetlen konkurenseidben gondolkodj, hanem azokban a szereplőkben, akikkel a találati oldalakon vagy versenyben. A kettő nem ugyanaz.

Minden cégnek vannak konkurensei a piacon, ismerik őket, hiszen hasonló termékekben vagy szolgáltatásokban utaznak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bizonyos kulcsszavakra velük kell versengened a találati oldalakon. Egy-egy kulcsszóra egészen más, akár sokkal nagyobb cégek fognak felbukkanni, esetleg zavarba hoz, hogy nem értékesítési, hanem információs célú találati oldalakat ad ki a Google. És itt lesz fontos, hogy milyen kulcsszavakban gondolkodsz.

Kulcsszavak meghatározása

Miközben próbálod megtalálni a SEO-versenytársakat, el kell kezdeni alakítani ennek megfelelően a kulcsszólistádat. Utóbbi azért fontos még a weboldal indulása előtt, mert nagyban meghatározza, hogy egyáltalán milyen aloldalakra van szükséged, azok milyen URL-en érhetők el, milyen lesz a tartalmuk, stb.

Mérlegelned kell tehát, hogy mely kulcsszavakra érdemes optimalizálni, azok mögött milyen felhasználói szándék áll (ez határozza meg az oldal tartalmát!), van-e esélyed labdába rúgni, vagy esetleg olyan kulcsszavakat kell találnod, melyek ugyan kisebb forgalommal kecsegtetnek, de jobb helyezést és jobb konverziós arányokat érhetsz el rájuk.

Tehát, amikor kulcsszavakat keresel, gondold át a következőket:

 • A kulcsszó valóban jól illeszkedik a termékemhez, szolgáltatásomhoz?
 • A kulcsszó kapcsolódik azokhoz a valódi kérdésekhez, melyeket a termékemmel, szolgáltatásommal kapcsolatban a felhasználók feltesznek?
 • Mekkora a kulcsszóra a verseny, érdemes beszállni?
 • Mekkora keresési forgalmat remélhetek tőle?
 • Milyen típusú oldalak jelennek meg a kulcsszóra a találati oldalon (vásárlási vagy információs a szándék)?

Kezdd el létrehozni a tartalmakat!

Még el sem indult a weboldalad, de már tartalmakat kell készíteni? Igen, a kulcsszólistának megfelelően, a felhasználói szándék figyelembevételével. A webdesign is könnyebb lesz, ha már látni, hogy milyen tartalmakat, milyen mennyiségben kell majd elhelyezni a weboldalon.

A tartalmak írását mindig a legfontosabb témákkal kezdd, tehát nyilván nem a blogbejegyzésekkel indítasz, hanem a termékoldalakkal vagy a szolgáltatás bemutatásával. Ha vannak szatellit longtail kulcsszavak, akkor ezeknek a tartalma kiegészíti a fő tartalmat, és már kezd is kialakulni a struktúra, mely a főbb oldalakat támogatja.

Természetesen a tartalmak elkészítésénél már figyelj a kulcsszavak használatára, azok elhelyezésére, de a kulcsszóhalmozást felesleges erőltetned, nem ezen fog múlni a helyezésed, viszont rontani fogja a tartalom olvashatóságát.

Az előre elkészített tartalmakkal el is indulhat az oldalad, de ezzel nem fejeződött be a munka, a későbbiekben is folyamatosan bővítened kell a tartalmakat és figyelned az egyes oldalak helyezését a kereséseknél. Természetesen az oldal tartalmának kialakítása nem csak a szövegtörzsről szól, hanem meta címkékről, H-sorokról és alt textekről is.

Oldalélmény és webes vitals mutatók

Most visszatérünk az indulás előtti állapothoz, és a tartalom mellett a technikai paramétereket is megpróbáljuk belőni. Számtalan egyéb tényező mellett kiemelkedő fontossága van a rangsorolási tényezőként működő oldalélménynek és webes vitals mutatóknak, melyek többek között a Lighthouse-zal vagy a PageSpeedInsigths segítségével mérhetők, illetve javaslatokat kapsz a javításra. Amennyiben az oldalaid nem felelnek meg a Google elvárásainak már induláskor sem, akkor feltétlenül optimalizálni kell őket.

Linképítés és hirdetések

Már az indulás előtt elkezdhetsz tapogatózni és kapcsolatokat építeni, hogy belerázódj a linképítésbe. Az ugyanis nem feltétlenül fog működni, hogy elindul az oldalad, rajta néhány tartalommal, majd elkezded várni, hogy az első helyen bukkanj fel. A Google elsősorban az alapján minősíti a tartalmaid, hogy milyen minőségű és mennyiségű link hivatkozik rá. Ehhez pedig nem árt már előre kikövezni az utat.

Alternatív megoldást jelentek a találati oldalakon való megjelenésre a keresőhirdetések, vagyis a Google Ads. Ha az első időkben még nem kerülnél fel a találati oldalakra, kompenzálhatod ezt hirdetésekkel. Ezek azt is megmutatják, hogy jó helyen próbálkozol-e, milyennek találja a Google és a felhasználók a weboldalad, milyen hatékonysággal hozza a konverziókat. Ebből a SEO kapcsán is levonhatsz következtetéseket, így optimalizálhatsz.

Mit ellenőrizz a weboldalad élesítése előtt?

Sokan abba a hibába esnek a weboldal készítés folyamatának végén, hogy szeretnék már minél hamarabb élesben látni a honlapjukat. Úgy vélik, hogy majd menet közben korrigálhatók lesznek a kisebb hibák, melyek egyébként sem okoznak semmilyen komolyabb gondot. Ez azonban rossz hozzáállás. A weblapok hibái a látogatók, ügyfelek életét nehezítik meg, rontják annak használhatóságát, és bizony sokan észreveszik őket. Ennek pedig következményei vannak. Jobb tehát, ha még az élesítés előtt végignézni mindent, amit kell. Ez alapesetben a fejlesztő dolga, azonban nem árt, ha a weboldaltulajdonos is tisztában van bele, hogy mire is kell figyelni.

1. ELLENŐRIZZ LE MINDENT, AMI BENNE VAN A MEGÁLLAPODÁSBAN!

Ha egy honlapnak van egy megrendelője és egy fejlesztője, akkor közöttük született egy megállapodás arról, hogy pontosan mit tartalmaz a weboldal készítési munka. Ez a megállapodás változhat is a fejlesztés során, azaz kibővülhet, új elemeket kaphat, de valószínűleg ezek is rögzítve lettek. Az élesítés előtt érdemes ezen a megállapodáson átfutni, és ellenőrizni, hogy minden kért elem, funkció megjelenik-e a weboldalon, minden aloldal, tartalom elkészült-e. Ha esetleg van ami hiányzik, akkor azt célszerű még az élesítés előtt pótolni.

2. ELLENŐRIZZ LE MINDEN EGYES OLDALT!

Ezután minden egyes weboldalt érdemes alaposan megvizsgálni. Ez azt jelenti, hogy végig kell nézni minden elemet, hogy azok pontosan úgy néznek-e ki, ahogy az rögzítve lett. Minden működik a weboldalon? Külön ellenőrizd:

 • a logót,
 • a navigációt,
 • a képeket és a grafikákat,
 • a szövegeket, figyelmet fordítva a helyes megjelenésre,
 • a call to action gombokat,
 • az űrlapokat (kapcsolati űrlap, hírlevél feliratkozás),
 • a linkeket,
 • a Google térképet,
 • a kapcsolati információkat,
 • a közösségi média elemeket,
 • és a belépést, ha van.

Ezeknek az elemeknek mind jól kell megjelenniük és működniük már az indulás előtt.

3. ELLENŐRIZD A TARTALMAT!

A szövegek rendkívül fontosak egy honlap esetében. Nem csak jól kell kinézniük, hanem jól és hibátlanul kell megírni őket. A weboldal készítés után minden egyes szöveget le kell ellenőrizni még egyszer. Azt is vizsgáld meg, hogy a szövegek megjelenése rendben van-e. Ha van bármilyen lehetőség a szövegek javítására, akkor azt tedd meg! Amikor a szövegek designja megfelelő lesz, akkor nézd át még egyszer őket helyesírási hibák után kutatva. Ne hagyj kikerülni hibás szövegeket a webre! Ez ugyanis nagymértékben befolyásolja a rólad kialakított véleményt.

4. ELLENŐRIZD A FOTÓKAT!

A legtöbb cég számára a fotókon való megjelenés rendkívül fontos. Ezért kell minden egyes fotót, illetve azok minőségét ellenőrizni. Ha van néhány olyan rész a weblapokon, ahol nem kaptak helyet fényképek, viszont szükség lenne rájuk, akkor lehet használni stockfotókat, de célszerűbb inkább saját képeket készíttetni. Ha a fényképeken a cég központja és az ott dolgozók is szerepelnek, akkor mindenképpen profi megoldásra van szükség.

5. ELLENŐRIZD AZ ADATVÉDELMI IRÁNYELVEKET!

Meg kell jelenniük a weboldalon az adatvédelmi irányelveknek? És ha megjelennek, jól van megírva a szöveg? Mindenben megfelel a szabályoknak? Ha szükséges, akkor weboldal készítés végén érdemes még időben javítani. Emellett, ha van impresszum, akkor az abban szereplő összes adatot is még egyszer ellenőrizni kell.

6. VESS EGY PILLANTÁST A 404-ES HIBAOLDALRA!

Ha már ehhez a részhez érsz, minden egyes linket ellenőriztél a honlapon. Elvileg tehát nincs is szükség 404-es oldalra. De azzal számoltál, hogy a felhasználók valamit rosszul írnak be a linknél? Minden weboldalnak szüksége van egy egyedi 404-es oldalra, melyet a felhasználók megértenek, és amely a megfelelő weblapra irányítja őket. Ha a weboldal készítés zűrzavarában elfeldkeztél volna a 404-es oldalról, akkor itt az ideje, hogy hozzáfogj!

7. NE FELEJTSD EL A FAVICONT!

Azt a kis ikont, ami a böngészőben egészen apró, 16×16 pixeles méretben jelenik meg.

8. TESZTELD AZ ŰRLAPOKAT!

A honlapkészítés lázában előfordulhatnak hibák, ellenőrizd, hogy az összes lényeges mező ott van-e!

9. ELLENŐRIZD, HOGY BE VAN-E KÖTVE AZ ANALYTICS ÉS A SEARCH CONSOLE

Ha szeretnél némi információhoz jutni a weboldalad teljesítményéről, a felhasználóid tevékenységéről, akkor szükséged lesz a Google Analytics segítségére. E mellett a másik hasznos eszköz a Webmestereszközök, melyet ma már Search Console-nak hív a Google, és sok információt elárul a honlapodról, melyet felhasználhatsz akár a SEO-ban, akár csak a további fejlesztéshez.

10. VAN-E OLDALTÉRKÉP ÉS JÓ-E A ROBOTS.TXT

A robots.txt-vel határozod meg többek között, hogy mely oldalaidat ne indexelje a Google. Nincs szükség ugyanis arra, hogy minden oldal bekerüljön a keresőbe. Az oldaltérkép szintén a SEO miatt fontos: a weboldalad oldalait listázza némi plusz információval, mely a keresőnek szól.

11. ELLENŐRIZD A WEBOLDALAD SEO-JÁT!

Teljesen mindegy, hogy mennyire jó a weboldalad, ha azt az emberek nem találják meg. Érdemes legalább az alapokat rendbe rakni SEO szempontból. Ha például olyan a honlap, hogy egy SEO plugint is kapott, akkor ezt ellenőrizd minden egyes weblap esetében. Arra kell figyelni, hogy a meta címek, leírások rendben legyenek. A SEO persze ennél összetettebb feladat, külön munka, ez azonban jó kezdés lehet. Végül arra is vess egy pillantást, hogy a közösségi médiával kapcsolatos open graph jelölések rendben vannak-e.

12. TESZTELJ A HONLAPKÉSZÍTÉS UTÁN!

Ennek a lépésnek az a célja, hogy ellenőrizd, minden funkció működik-e a honlapodon, melyet a látogatóknak szántál. Persze nem sok mindent lehet tesztelni, ha csak egy egyszerű céges weboldalról van szó, de ha például egy webáruházat indítasz, akkor ott bőven van lehetőség a tesztekre. Ha a weboldal kapcsolódik egy CRM-rendszerhez, akkor annak funkcióit is teszteld, és ellenőrizd, hogy minden szükséges adat importálásra kerül-e!

13. ELLENŐRIZD, HOGY TÉNYLEG MOBILBARÁT-E A HONLAP!

Ma már minden weboldalnak reszponzívnak kell lennie, ami azt jelenti, hogy minden kijelzőmérethez igazodnia kell. Érdemes ellenőrizni több valódi eszközön is, hogy a weblapok egyes elemei helyesen jelennek-e meg. Minden weblapnak tökéletesen kell megjelennie okostelefonokon, és mind az arányoknak, mind a szövegméreteknek megfelelően illeszkedniük kell az adott kijelzőmérethez.

14. ELLENŐRIZD A BÖNGÉSZŐ-KOMPATIBILITÁST!

Minden honlap esetében van egy preferált böngésző, melyre a weblapok optimalizálása történik. Azt is érdemes tisztázni, hogy a weboldalnál elvárás-e, hogy az Internet Exploreren is minden rendben legyen, illetve azon belül melyik verziójú IE-ben jelenjen meg jól. A weboldal designját és funkcióit azonban ellenőrizni kell minden olyan böngészőn, mely fontos a weboldal szempontjából.

15. TESZTELD A KÓDOT!

A weblap HTML-kódja fontos tényező, vagyis a HTML-kódnak mindig érvényesnek kell lennie, mentesnek a hibáktól. Nem szabad olyan kódot használni, melyet egy plugin tönkretehet. A weben sok validátor-eszközt találhatsz, de az egyik legnépszerűbb a W3C-nek az eszköze.

16. HA VAN, ELLENŐRIZD AZ SSL CERTIFICATE-ET!

Használ SSL Certificate-et a készülő honlap? Ha igen, akkor valamennyi aloldalon tesztelni kell, hogy valóban megjelenik a zöld felirat, ami azt jelenti, hogy minden forrás HTTPS-en keresztül töltődik be. Egy ingyenes SSL-ellenőrző eszközt is használhatsz ehhez.

17. ELLENŐRIZD A WEBLAP SEBESSÉGÉT!

A betöltési sebesség egy újabb nagyon fontos tényező a weboldalad felhasználói élménye szempontjából. Minél gyorsabb a honlap, annál alacsonyabb a visszapattanási arány (habár utóbbit sok más tényező is befolyásolja). A felhasználók gyorsan döntenek arról, hogy egy weboldalon maradnak-e, vagy inkább más weblappal próbálkoznak. Ha egy weboldal három másodpercnél lassabban töltődik be, akkor távoznak az oldalról. Ajánlott a betöltési sebességet másfél másodperc alatt tartani. Persze ilyenkor kérdés, hogyan és honnan történik a tesztelés. Itt egy eszköz a vizsgálatra. A másfél másodperces időt azonban különleges erőfeszítések nélkül el lehet érni a honlapkészítés munkája során. Azt nem árt tudnod, hogy a weboldal sebességét a Google is figyelembe veszi a rangsorolásnál.

18. ELLENŐRIZD A WEBOLDALAD BIZTONSÁGÁT!

Ezután vess egy pillantást a honlapod biztonságára is. Ha ezt eddig még nem mérted, akkor itt az ideje. A biztonság egy minimális szintje elérhető az optimális .htaccess fájl használatával. Vizsgáld meg a szerver biztonságát, és hogy megfelelően alkalmaztad a HTTP fejléceket!

19. FRISSÍTS MINDEN HOZZÁFÉRÉSI INFORMÁCIÓT!

Mielőtt weboldal készítés folyamatának legvégén élesedne a weboldal, célszerű minden jelszót frissíteni egy megbízhatóbbra. Valószínűleg honlapkészítés munkálatainak ideje valami egyszerű jelszót használtál, például az admin volt a felhasználóneved, vagy más hasonlóan könnyen kitalálható megoldás. Ezek helyett valami hatékonyabb megoldást érdemes választani. Ennyi lenne. Talán ez a teszt egy kicsit hosszúnak tűnik, azonban segít abban, hogy ne egy hibás weboldal kerüljön ki a netre, ami mindenki számára hasznos és kifizetődő.

További webdesign-tippek egy jobb weboldalhoz

Mire kell figyelned a felhasználói felületnél? Mi az, amit rendbe kellene tenned mindenképpen, amin még kicsit csiszolni lehet, hogy valóban jól működjön a weboldalad. Az első és legfontosabb, amire figyelned kell, hogy

Legyen egyszerű és kiszámítható

Ha megnézel tíz weboldalt a neten, melyek hasonló funkciókat tartalmaznak, akkor azok elég egyformák lesznek. De látsz közöttük néhány különbséget is, például a tartalmat, a színeket, a logót és a weboldalelemeket tekintve. A felépítésüket és az interaktív elemeiket tekintve viszont nagy a hasonlóság közöttük. Ennek az az oka, hogy a felhasználók elvárásokkal érkeznek a weboldaladra, és egyszerűséget, kiszámíthatóságot akarnak. Vagyis olyan helyre kell tenned az egy weboldal-elemeket, ahol egyébként is számítanak rájuk, és úgy kell tudniuk kivitelezni az akciókat, ahogy azt elvárják. Ha mégis olyan felépítést és interakciókat alkalmazol, mely eltér a megszokottól, akkor erre jó okod kell, hogy legyen. Ha ez nincs meg, és a weboldalad nem egyszerűbb és könnyebben használható, mint az átlag, akkor nem lesznek elégedettek a látogatódik.

Ismerd meg a közönséged!

Ha nem használod az analitikát, hogy információkat gyűjtsél a felhasználóidról, akkor itt az ideje elkezdeni! Nézd meg az adatokat, hogy jobban megismerd a felhasználóidat és az igényeiket. Amikor megértetted őket, akkor képes leszel egy valóban személyre szabott felhasználói felületet készíteni számukra.

Legyen egy világos célod!

Minden cég weboldala más és más, mivel eltérő szándékkal és célból készülnek. Ha azt szeretnéd, hogy a weboldaladon keresztül találjanak rád az emberek, és rendeljék meg termékedet vagy szolgáltatásodat, akkor ezen cél köré kell felépíteni az egész weboldalt. Ha viszont elsősorban információkat akarsz átadni az embereknek, vagy arra akarod őket rávenni, hogy felhívjanak, akkor ez legyen az elsődleges célod. Egy weboldal világos cél nélkül csak az idődet és a pénzedet rabolja, miközben alig hoz számodra hasznot.

Alakítsd ki az oldal hierarchiáját!

A legtöbb weboldal nem az egyoldalas designt követi, hanem több aloldalból áll össze. Még akkor is, ha ezen belül a legegyszerűbb formát követed, azaz van egy főoldalad, egy rólunk oldalad és egy kapcsolati oldalad. Természetesen külön oldalakat készíthetsz az egyes szolgáltatásaidnak is. Ezeket pedig egy fő szolgáltatási oldal foghatja össze. Mindezt azonban neked kellene átgondolnod mielőtt valakit megbízol a weboldal elkészítésével. Az információs architektúra kialakításáról itt olvashatsz bővebben, míg az egyes aloldalak felépítésére ebben az anyagban adunk a későbbiekben tippeket.

Először mindig szürkében tervezz!

Vagyis a drótváz alapján a szürke különféle árnyalatait használva rakd össze a weboldalt, majd ezután tedd hozzá a képeket, és csak ezután kerüljenek fel a színek. Ezzel elkerülhető a túldesignolás, és segít abban, hogy azok az elemek kapjanak hangsúlyt, amelyeknél erre valóban szükség van.

Egy kicsit felejtsd el a gépet!

A jó design a jó tervezéssel kezdődik. Az ötleteidet azonban ne a számítógépen rögzítsd vizuális formában, hanem fehér papíron vagy whiteboardon. Itt aztán szabadon lehet törölgetni, radírozni, javítgatni, kiegészíteni a designt, sőt whiteboard esetén a közös munka is egyszerűbb. Ha pedig úgy érezzük, hogy készen van a weboldal, akkor csak fotózzuk le, majd vigyük át a számítógépre.

Profi weboldalt készíts!

Mivel az induló cégeknek legtöbbször nincs elég pénzük, ezért inkább a barkácsolós módszert választják a weboldalkészítésnél. Ez sok esetben ugyan működik, de nem könnyű munka. A weboldaltulajdonosok ilyenkor büszkék arra, hogy mennyi mindent tanultak a weboldalkészítés folyamata közben. Ez azonban a felhasználókat nem igazán érdekli. Az már annál inkább, hogy profi megjelenése legyen az oldalnak. Tehát lehet, hogy keményen dolgozol a saját weboldaladon, de ha nem néz ki profinak, akkor az káros lesz a cégedre nézve.

Olyan webfejlesztőt válassz, akinek tetszenek a munkái!

Ha azt tervezed, hogy valakit megbízol az első weboldalad elkészítésével, akkor olyan szakembert válassz, akinek a stílusa illik a Te cégedhez. Erről a legjobban úgy győződhetsz meg, hogy megnézed, milyen weboldalakat készített már. De arról se feledkezz meg, hogy ellenőrizd a weboldalán, mit mondanak róla a korábbi ügyfelei.

A céged méretét figyelembe véve válassz fejlesztőt!

Ha találsz néhány olyan oldalt a weben, melyek igazán tetszenek, azt is vedd figyelembe, hogy ezek a weboldalak milyen méretű cégeknek készültek. Ez azért fontos, mert a cég mérete nagyban meghatározza a weboldal kialakítását, a rajta megtalálható funkciókat. Ne válassz olyan webdesignert, aki csak a nagyokkal dolgozik együtt, ha neked egy kis céged van!

Válassz egy megbízható CMS-t!

Jó néhány CMS létezik, melyek közül választhatsz. Ezek lehetnek nyílt vagy zárt forráskódúak. Hogy mi a különbség közöttük, annak egy külön anyagot szenteltünk. Érdemes áttanulmányozni a döntés előtt.

Írd meg a saját tartalmadat!

Mielőtt nekiállnál a weboldalad elkészítésének, el kell döntened, hogy mit akarsz rajta elmondani az embereknek. A weboldaltulajdonosnak kell megtenni a tartalomkészítés első lépéseit. Még akkor is, ha aztán valaki mást bízol meg a tartalmak létrehozásával. Hiszen Te vagy az, aki mindenkinél jobban tudja, hogy mi is az alapüzenete a cégednek és a weboldaladnak.

Közöld a legfontosabbakat gyorsan és világosan!

A látogatók általában nem szeretnek túl sok időt eltölteni a szövegek olvasásával, amikor éppen alapinformációkat keresnek. Ezért győződj meg arról, hogy a legfontosabb dolgok a cégeddel és az ajánlataiddal kapcsolatosan egészen világosak és könnyen megtalálhatók lesznek az emberek számára.

Mondd el az embereknek, hogy mit tudsz tenni értük!

Olvasd úgy a saját tartalmadat, mint egy látogató. A leggyakoribb hiba az újonnan megjelenő weboldalaknál az, hogy a tulajdonosok azt akarják elmondani, mivel foglalkoznak, ahelyett, hogy az ügyfeleknek nyújtott előnyöket hangsúlyoznák.

Legyen olvasható a szöveged!

Mivel a szöveged az, ami a leglényegesebb információkat adja át a látogatóknak, azért rendkívül fontos, hogy könnyen olvasható legyen. Az alapvető betűtípusok – melyet feltehetően az általad megbízott webdesigner javasol számodra – általában könnyen olvashatók. Úgyhogy lehetőleg ne cseréld le az egyszerű betűtípusokat valami látványosra, csak mert az szerinted jól néz ki.

Növeld meg a betűméretet!

Ez mostanában egy elég erős trend, nem véletlenül. A nagyobb betűméretű szöveg könnyebben olvasható, jobban fel tudod hívni a figyelmet egy-egy dologra a weboldalon.

Ne félj a whitespace-től!

Egy weboldalon nem azért vannak üres részek, hogy azokat minden áron kitöltsük valami “hasznossal”. A nagy whitespace és az egyszerűsítés ma trend, mégis sokszor a “hajtás fölött” kényszere érvényesül a tervezésben, így sokan nagyon sok dolgot akarnak bezsúfolni a hajtás feletti területre. Ezzel viszont nyomasztóvá válik az oldal, és a lényeges dolgokat nem fogjuk tudni megfelelően kiemelni és megmutatni a látogatónak. A whitespace a webdesign esszenciális része, mely vezeti a felhasználók tekintetét, olvashatóbbá, könnyebben befogadhatóbbá teszi, elrendezi a tartalmadat, segít kiemelni az általad fontosnak vélt elemeket. Ráadásul egyfajta modern, letisztult, minőségi benyomást kelt, ez pedig kihat nem csak a weboldaladra, hanem a céged teljesítményére is.

Adj visszajelzést!

Van egy fontos dolog, ami sok felhasználói felületen hiányzik: a visszajelzés. Képzeld el, hogy milyen érzés, amikor 10 percig töltesz ki egy űrlapot, majd amikor lenyomod a küldés gombot, nem történik semmi. Most mi történt? Elvesztek az információk? Kezdheted elölről az egészet? Nem lenne egyszerűbb, ha valami jelezné a felhasználónak, hogy sikeresen kitöltötte az űrlapot?

Az emberek szeretik a visszajelzéseket, mert azt üzeni nekik, hogy valaki tisztában van azzal, hogy valamit éppen tettek a weboldalon, és ennek eredményeként valami történni fog. Gondoskodnod kell olyan gombokról, melyek vizuálisan reagálnak a kattintásra, érintésre, mutatnod kell egy animált folyamatjelzőt, vagy megerősítő üzenetet, ha valamilyen akciót kiviteleztek.

Használj call to actiont!

A call to action gombok gyakran szóba kerülnek nálunk, mivel elég fontos a szerepük a weboldalakon: ezek hozzák közvetlenül a konverziót. Ahhoz, hogy a céljaid világosan a felhasználók tudtára add, call to action gombokat kell használnod. Azt akarod, hogy feliratkozzanak a hírleveledre? Akkor helyezz el egy űrlapot a főoldaladra.

Vagy azt szeretnéd, ha megvegyék valamely termékedet? Akkor mondd azt nekik, és tegyél az ajánlat végére egy call to actiont, amire kattinthatnak!

Az sem mindegy, hogy milyenek, mi a szövegük, és persze az, hogy hova is helyezzük őket. És most ne csak desktop webodalakban gondolkodjunk hanem okostelefonban is! Ez alapján gondoljuk végig, hogy kellően feltűnő helyen van-e a CTA-gombunk, vagy keresgélnie kell a felhasználónak (amit persze nem nagyon fog megtenni.)

Tehát ki kell választanod a megfelelő színt, mely egyrészt beleillik a weboldal designjába, másrészt a megfelelő hatást váltja ki a felhasználóból. A másik fontos tényező a megfelelő szöveg használata: azaz tedd világossá a felhasználó számára, hogy milyen cselekvést vársz el tőle, hogy tudja, az adott oldalon mit is kell tennie!

Kerüld a hosszú menüket, egyszerűsítsd a navigációt!

Lehet, hogy laptopokon és asztali gépeken még elment – bár ott is fárasztó egy áttekinthetetlenül hosszú lista -, azonban mobilon a legkevésbé sem. A menüd ezért legyen olyan rövid, amilyen csak lehet. Az egyszerűsítés soha nem árt.

Tehát lehet, hogy úgy érzed ezzel létfontosságú információkhoz való hozzáféréstől fosztod meg a látogatóidat, de ezzel szemben könnyebben tereled őket a fontos dolgok irányába.

Ez azt jelenti, hogy a menüket egyszerűsíteni és rövidíteni érdemes, csökkenteni a linkek számát a fejlécben és a láblécben, ha többszintes, lenyíló menüket használtál, akkor a lenyíló részt egyszerűen száműzni. A navigációs menük kialakításáról itt írtunk bővebben.

Könnyítsd meg a visszatérést a kezdőoldaladra!

Mivel a felhasználók sokszor elvesznek egy idő után az aloldalak között, egy huszárvágással oldják meg a helyzetet, és visszatérnek a kezdőoldalra, hogy újra megkíséreljék az egészet elölről. Már ha megtalálják azt a gombot, ami visszarepíti oda őket. Úgyhogy a konvencionális helyeken mindenképpen helyezd el a kezdőoldalad linkjét, azaz minimum a logód oda mutasson, de jobb, ha van egy „kezdőlap” linked vagy a menüben vagy a morzsamenüben.

Ne borítsd be a weboldalad felugró ablakokkal!

Rendívül elterjedt megoldás, hogy a weboldalak mindenféle akciójukról, feliratkozásukról, stb. felugró ablakokat helyeznek el, amikor rálépsz a weboldalra. Ezek rettenetesen zavaróak tudnak lenni, különösen ha nem teszik egyértelművé, hol lehet kikapcsolni őket. Próbáljunk tehát mértékletesen bánni a technikával, és az sem baj, ha nem pont az kijelző közepére helyezzük a pop up ablakunkat.

Legyen gyors a weboldalad!

A weboldalsebesség témáját már részletesen feldolgoztunk, hiszen SEO és UX szempontból is rendkívüli a fontossága. A látogatók nem fognak várni hosszú másodpercekig az oldalad betöltődésére – különösen nem mobilon -, hanem inkább más weboldalon próbálnak szerencsét. Az emberek ma már elvárják, hogy egy-egy weboldal pillanatok alatt megjelenjen a kijelzőjükön, mobilon is.

Ha nem így történik, akkor még azelőtt visszalépnek, hogy betöltődne az oldalad, nem is foglalkoznak a tartalmával. Egy 2 másodperces késés 87 százalékra növeli az oldalt elhagyók arányát. Ezért fektess energiát az oldalad sebességoptimalizálásába.

Tervezz a növekedésre!

Ha úgy gondolod, hogy a Te céged is képes a növekedésre, akkor nem biztos, hogy jó választás lesz egy olyan platformra építkezni, melyet kifejezetten kis weboldalakra optimalizáltak. Egy nagyon kis cégnek még akár egy Facebook oldal is megfelel, de ahogy növekedni fogsz, úgy tűnik majd szűkösnek a lehetőségek köre. A költözés pedig fárasztó munka lesz.

Soha ne fejezd be!

Ha elkészült a weboldalad, a munka nem ér véget. Egy céges weboldal ugyanis soha nem lesz teljesen készen. Változik a céged, változik a webdesign, változnak a felhasználók, és ezekhez folyamatosan igazodnod kell. Persze, ha nem érdekel a weboldalad jövője, vagy nem számítanak azok az ügyfelek, akik online találkoznak először a cégeddel, akkor nem kell foglalkoznod a csiszolgatásával.

Ha viszont szeretnéd az embereket meggyőzni, hatékonyságot vársz tőle, akkor tudomásul kell venni, hogy egy folyamatosan alakuló, változó dologról van szó. Vagyis, ha elkészítesz, elkészíttetsz egy weboldalt, akkor legyél tisztában azzal, hogy egy életre szóló feladatba vágtál bele, ami legalábbis addig tart, amíg meg nem szünteted. De miért is?

 • A trendek változnak – Lehet, hogy Te magad nem követed a divatot, azonban a web és az ott bóklászó emberek ettől függetlenül folyamatosan változnak, alakulnak. És ezek nem öncélú változások, sokkal inkább azzal vannak összefüggésben, hogy módosulnak a technológiák és a felhasználói elvárások.
 • Ugye mindig vannak új ötleteid? – Ha a gondolataidban kirajzolódik egy új funkció, egy új elrendezés, vagy bármilyen változás a weboldaladdal kapcsolatban, akkor nem valósítod meg, csak azért, mert úgy gondolod, hogy a weboldalad egy kész és befejezett dolog?
 • Módosul a fontossági sorrend – Ha akár csak kicsit is módosul a céged tevékenysége, újabb dolgokkal kezdtek foglalkozni, vagy új célcsoportot találtatok, akkor ehhez a weboldalnak is igazodnia kell.
 • Semmi sem tökéletes – Ami ma jónak tűnt, holnap már nem lesz az. Egy weboldalon is mindig van mit csiszolgatni, tökéletesíteni.
 • Az emberek szeretik a naprakész oldalakat – A weboldalad korszerűsége, tartalmának állandó frissessége bizony hatással van a látogatóid számára, és hogy mennyire sikerül lenyűgöznöd, meggyőznöd őket.

És hogy milyen hibákat követhetsz el a weboldalkészítés során? Ebben a cikkünkben soroljuk fel a webdesign hibákat.

Címkék:

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Széchenyi 2020