Melyik a legnépszerűbb programozási nyelv? Melyikkel lehet a legtöbbet keresni? És melyikre panaszkodnak a legtöbbet?

kód

Azok számára, akik most tájékozódnak a programozási nyelvekkel kapcsolatban, összeszedtünk néhány tudnivalót, ami talán némi támpontot adhat a kezdéshez vagy épp a továbblépéshez.

Melyik a legnépszerűbb programozási nyelv?

Programozással ismerkedőknek különösen hasznos a következő oldal, ha még nincsenek tökéletesen tisztában azzal, hogy melyik programozási nyelv tanulásába vágjanak bele elsőként. Vagy másodikként. Az IEEE Spectrum interaktív toplistája 49 programozási nyelv rangsorolása alapján mondja meg, hogy melyik a legnépszerűbb programnyelv közülük. És nem csak annyit tud, hogy egyetlen átfogó listát közöl, hanem különféle szempontok, például eszközök szerint lebontva többet is.

Az IEEE Spectrum a toplisták felállításához 10 adatforrás 12 mérőszámát vizsgálja: a Google-kereséseket, a Google trendeket, a Githubot, a Stack Overflowt, a Hacker Newst, a Redditet, a Career Builder, a Dice-t, a Topsyt és az IEEE Xplore-t. Az átfogó lista mellett a linkelt oldalon meg lehet nézni, hogy melyik programnyelv népszerűsége nő gyorsan, melyik iránt a legnagyobb az igény a munkahelyeken, melyik népszerű a közösségi oldalakon, és az olyan open source hubokon, mint a GitHub vagy a Stack Overflow. Emellett lehet szűrni programnyelv-típusok szerint is.

Melyik programozási nyelv ismeretével lehet most a legtöbbet keresni?

Habár az előző oldalon is kiderülhet, hogy melyik programozási nyelv ismerete ér a legtöbbet, ezzel kapcsolatban más kutatások is voltak. Ilyen például a Quartzé, mely azt vizsgálta, hogy melyiket fizetik meg a legjobban a munkáltatók.

Született is ez alapján egy grafikon, persze némi kiegészítéssel, nem véletlenül. A helyzet ugyanis nem annyira egyszerű. Azt mindjárt le is szögezik, hogy az adatbázis nem tökéletes, többek között azért nem, mert például kimaradtak belőle az újabb és rohamosan növekvő népszerűségű programnyelvek. Ennek oka az, hogy ezek az álláshirdetésekben, illetve az önéletrajzokban egyelőre még nem nagyon jelennek meg. De nézzük, hogy mit mutatnak a számok az USA-ban, hozzátéve még az elején, hogy a Ruby on Rails nem egy programnyelv, hanem egy keretrendszer:

A legértékesebb programozói tudás

A legértékesebb programozói tudás

Azok számára, akik ebből a grafikonból kiindulva állnak neki valamilyen programozói skillt kifejleszteni, mindjárt meg is jegyzik a Quartzon, hogy bár a Ruby on Rails ismerete jó fizetést biztosít ugyan, de karriert erre építeni nem lehet. A legjobb taktika az, ha képesek és hajlandóak vagyunk elsajátítani mindig új programnyelveket. A Quorán kibontakozott vita alapján vonják le azt a következtetést is, hogy a wannabe programozóknak érdemes legelőször is a C vagy C++ programozási nyelvekkel megismerkedni, mivel segítenek megtanulni más nyelveket és megérteni a mögöttük húzódó rendszereket.

Milyen programozási nyelvekre panaszkodnak a legtöbbet a fejlesztők?

A programozók mindig készek a lehető legapróbb részletességgel elmagyarázni, hogy egy adott operációs rendszerrel, szolgáltatással, applikációval, vagy éppen programnyelvvel kapcsolatban mi a gondjuk. Legalábbis Dan Rowinski szerint, aki évek óta ír cikkeket fejlesztők számára, és többször volt szenvedő alanya a jelenségnek.

Szerinte most, hogy a nagy iOS és Android háború után visszatért minden a régi mederbe, megint a programnyelvek kerültek terítékre fejlesztői körökben. Amit általában megfigyel, hogy a JavaScriptre általában kevés panasz érkezik. Ennél azonban lehet mélyebbre is ásni. Tim Rogus, New York-i UX és UI designer és a devRant.io app elkészítője összeállított egy grafikont arról, hogy melyik az a programnyelv, amire tényleg sokat panaszkodnak a fejlesztők. Így néz ki a grafikon:

Melyik programnyelvre panaszkodnak a legtöbbet a fejlesztők?

Melyik programnyelvre panaszkodnak a legtöbbet a fejlesztők?

Ha nem lenne világos, hogyan kell értelmezni a számokat, akkor elmondjuk, hogy az átlagos panaszszint 0 százaléknak felel meg. A zöld vonalak azt mutatják, hogy melyik programnyelvre panaszkodnak többet az átlagnál, míg a pirosak azt, hogy melyikre kevesebbet.

Amint az látható, az SQL jóval az átlag fölött található, amikor programozói panaszokról van szó. Egy másik adatbázis-nyelv, a Mongo sem áll sokkal jobban, hiszen a második helyet szerezte meg. A JavaScript viszont tényleg nem áll különösebben rosszul, hiszen közel átlagos mértékben panaszkodnak rá a szakemberek. Jó helyezést szerzett a C++, a Java és a Python is, illetve a legkevesebb probléma az Objective-C-vel van. Ti mit gondoltok, tényleg így van?

Az adatokat egyébként 2016. július 25-én gyűjtötte össze a devRant 20 ezer fejlesztő véleménye alapján.

Címkék: ,

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.