Melyik a legnépszerűbb programozási nyelv? És melyik, mire használható? (Frissítve, 2022.05.31.)

Tartalomjegyzék
Bővített tartalomjegyzék

Azok számára, akik most tájékozódnak a programozási nyelvekkel kapcsolatban, összeszedtünk néhány tudnivalót, ami talán némi támpontot adhat a kezdéshez. (Frissítés, 2022.05.31. – Kicsit átdolgoztuk, új információkkal bővítettük a bejegyzést)

Ha azt szeretnéd eldönteni, hogy melyik programozási nyelvet érdemes megtanulni, akkor nem könnyű a választás. Találhatsz olyan nyelveket, melyek népszerűek, de túltelítettek, vagy amelyek éppen felkapottak, de mégsincs rájuk igény, vagy akadnak közöttük olyanok, melyek régiek, és komoly tapasztalattal rendelkező programozókkal kell felvenni a versenyt. És persze olyanok is, melyekre nagy az igény és kicsi a verseny, ugyanakkor ez annak köszönhető, hogy nehéz őket megtanulni és alkalmazni.

Nyilván, a kiválasztott munka meghatározza azt, hogy milyen programozási nyelvet kell majd használnod. Tehát, ha backend fejlesztő vagy, akkor ismerned kell az SQL-t. Ugyanakkor a biztos megoldás egy olyan programozási nyelv, mely már ismert, de mégis elég új, hogy nagy legyen a kereslet a fiatal fejlesztőkre, valamint feltehetően még évekig népszerű marad. Érdemes megnézni első körben azt, hogy mekkora a népszerűsége az egyes nyelveknek.

Melyik a legnépszerűbb programozási nyelv?

A kérdésre több eszköz is választ tud adni, melyek követik, hogy a való életben éppen melyik programozási nyelv a legnépszerűbb. Azt is ki lehet deríteni velük, hogy melyik van lefelé mutató trendben, így feleslegesen nem invesztálsz bele. Ilyen eszköz például:

  • A PYPL – vagyis a Popularity of Programming Language Index, mely azt figyeli, hogy milyen nyelveket kapcsolnak a „tutorial” szó mellé a Google-ben az emberek, majd ezt összehasonlítja az egy évvel korábbi helyzettel.
  • A TIOBE Index egy havi frissítésű index, mely hasonlít az előzőhöz abban, hogy a keresések alapján határozza meg a legnépszerűbb nyelvet. Mivel 2001-ben indult, így a trendek is kirajzolódnak.
  • StackOverflow fejlesztői felmérése minden évben kínál adatokat a legnépszerűbb nyelvekre vonatkozóan, de arra is, hogy melyik közülük a legkedveltebb és a leggyűlöltebb.

Programozással ismerkedőknek azonban különösen hasznos a következő oldal, ha még nincsenek tökéletesen tisztában azzal, hogy melyik programozási nyelv tanulásába vágjanak bele elsőként. Az IEEE Spectrum legutóbbi, 2021-es interaktív toplistája 55 programozási nyelv rangsorolása alapján mondta meg, hogy melyik a legnépszerűbb programnyelv közülük. És nem csak annyit tud, hogy egyetlen átfogó listát közöl, hanem különféle szempontok, például eszközök szerint lebontva többet is.

Az IEEE Spectrum 2021-ben a toplisták felállításához 8 adatforrás 11 mérőszámát vizsgálta: a Google-kereséseket, a Google trendeket, a Githubot, a Stack Overflowt, a Hacker Newst, a Redditet, a Career Builder, a Twittert és az IEEE-t. Az átfogó lista mellett a linkelt oldalon meg lehet nézni, hogy melyik programnyelv népszerűsége nő gyorsan, melyik iránt a legnagyobb az igény a munkahelyeken, melyik népszerű a közösségi oldalakon, és az olyan open source hubokon, mint a GitHub vagy a Stack Overflow. Emellett lehet szűrni programnyelv-típusok szerint is.

2021-ben egyébként a helyzet így áll:

A programozási nyelvek 10-es toplistája 2021-ben

Ha valaki nem lenne tájékozott abban, hogy mit tudnak ezek a programozási nyelvek, akkor néhány bekezdésben összefoglaltuk némelyikről a legfontosabb tudnivalókat:

JavaScript

A JavaScripttel kezdjük, mely bár nem a legnépszerűbb, de messze a leggyakrabban használt programozási nyelv a világon. Bármilyen weboldalt is látogatsz meg, annak az infrastruktúrájában megjelenik a JavaScript. Feladata alapvetően az, hogy dinamizmust és interaktivitást adjon a weboldalak front end részének.

Ugyanakkor kiszolgálóoldali szkriptként is használható a megfelelő keretrendszerrel, mint például a Node.js. Használatával a weboldalak mellett játékok is készíthetők egy külső játékmotorban vagy pedig a böngészőben.

Ez az a programozási nyelv, melynek ismeretével nem nagyon lehet melléfogni, nem is nehéz megtanulni, önmagában azonban kevés. Érdemes lehet megismerkedni a TypeScripttel vagy egy olyan keretrendszerrel, mint a React, hogy kihasználd a tudásod.

Python

A népszerűséget tekintve első helyen szerepel a Python, mely az egyre fontosabbá váló adatok feldolgozása miatt emelkedik ki a programozási nyelvek közül. Habár már 1991 óta létezik, húsz év elteltével is rendkívül népszerű. A hozzá kapcsolódó könyvtárak, eszközök és keretrendszerek teszik megkerülhetetlenné, ha adatokról vagy gépi tanulásról van szó.

Ráadásul meglehetősen rugalmas is, így kiszolgáló oldali fejlesztéseknél, webes appok és mobilalkalmazások készítésénél és gépi tanulásra épülő szoftvereknél is használható. Emellett kezdők is könnyen elboldogulnak a megértésével, így ha csak egyetlen programozási nyelvet tanulnál meg, akkor a Python a legjobb választás 2022-ben is.

Népszerű és sokan ismerik, de szükség is van az ismeretére. Önmagában viszont kevés, valamilyen specializációval lesz használható.

Go

A népszerűségi lista nyolcadik helyén szerepel a Go, mely a Golang rövidítése, és azt érdemes róla tudni, hogy a Google fejlesztette ki még 2007-ben a Java, a C és C++ alternatívájaként. A Go egyszerű, könnyű, gyors és jól használható hálózati alkalmazások készítésére, gépi tanuláshoz, mobilalkalmazások fejlesztéséhez.

Java

A népszerűségi lista előkelő, második helyét szerezte meg a Java, mely ugyanakkor az egyik legrégebbi (1995), objektumorientált programozási nyelv. Habár népszerűsége talán már csökken, a Java továbbra is rendkívül fontos szereplő.

Mindenhol jelen van a weben, az Android-appokban, a backendben, az olyan valós eszközöknél, mint például a televíziók. Összesen már több mint 15 milliárd eszköz használja a Javát, mivel hatékony olyan esetekben, ha nagymennyiségű adattal kell dolgozni és a szoftvernek futnia kell mindenféle operációs rendszer alatt.

Ha meg akarod tanulni, akkor elég sok tudásanyagot találsz róla a weben, és nem is nehéz vele boldogulni. Ugyanakkor persze mivel régi nyelvről van szó, sok rutinos, nagy tudású programozó használja.

C++

A C++ egy igazán rugalmas, jól használható nyelv szinte minden célra. Segítségével létrehozhatsz egy alkalmazást vagy akár egy egész operációs rendszert. A hátránya, hogy nem a legkönnyebb megtanulni, illetve jól alkalmazni. A Javánál 10 évvel idősebb, és hasonló problémákkal néz szembe, ugyanakkor kevésbé népszerű. Mindenesetre, ha programokat, alkalmazásokat akarsz létrehozni stabil backenddel, akkor a C++ jó választás.

C#

Ha a C++ jó lenne számodra, de úgy érzik, hogy túl régi és túl nehéz megtanulni, akkor talán a C# lehet jó választás a számodra. A C# programozási nyelvet a Microsoft dolgozta ki a C programozási nyelv alapján. A C# egy sokkal fejlettebb, dinamikusabb nyelv, teljesen integrálva a .NET keretrendszerrel. Kevésbé bonyolult, mint a C++ vagy a Java, mivel egy csomó dolgot automatikusan kezel, így időt spórol a programozók számára.

A legtöbb fejlesztő 2D és 3D játékok készítéséhez szereti használni Unity motorral, de jelen van az asztali gépes és a mobilos alkalmazásfejlesztéseknél, valamint a webfejlesztésben szintén használják. Ideális választás egy kezdő programozó számára, és várhatóan a népszerűsége a későbbiekben tovább fog nőni.

Kotlin

Érdemes még kitérni az androidos alkalmazások fejlesztésének elsődleges programozási nyelvére, a Kotlinra. Egy keresztplatformos, általános célú kódolási nyelvről van szó, mely teljes mértékben együttműködik a Javával.

Használata egyre gyakoribb a kiszolgálóoldali fejlesztéseknél, a weben, az adatok feldolgozásánál. Ez többek között könnyű tanulhatóságának is köszönhető, valamint annak, hogy átvette a legjobb megoldásokat más, objektumorientált programozási nyelvekből.

Frissítés, 2021.09.15.:

Melyek a legnépszerűbb szerveroldali programozási nyelvek?

Ha külön a szerveroldali programozási nyelveket vizsgáljuk, akkor az elterjedtség alapján az alábbi kép rajzolódik ki 10 éves időtávon belül:

Szerveroldali programozási nyelvek elterjedtsége (Forrás: w3techs.com)

Mint látható a fent már megemlített PHP továbbra is elég jól áll, úgy tűnik nem lehet megingatni az első helyét. A weboldalaknak mintegy 80 százaléka használja stabilan a szerveroldali alkalmazások készítésére szolgáló PHP-t. Viszonylag világos és könnyen megtanulható programozási nyelv, ami olyan jól használható keretrendszereket kínál, mint a Laravel. Nem mellesleg pedig a PHP valamennyi fontos adatbázissal kompatibilis.

Érdemes talán egy grafikonon is megvizsgálni a helyzetet:

Szerveroldali programozási nyelvek elterjedtsége grafikonon ábrázolva

Számottevő növekedést csak a Ruby esetében lehet megfigyelni.


Korábban írtuk:

Melyik programozási nyelv ismeretével lehetett a legtöbbet keresni?

Habár az előző oldalon is kiderülhet, hogy melyik programozási nyelv ismerete ér a legtöbbet, ezzel kapcsolatban korábban más kutatások is voltak. Ilyen például a Quartzé, mely 2014-ben vizsgálta, hogy melyiket fizetik meg a legjobban a munkáltatók.

Született is ez alapján egy grafikon, persze némi kiegészítéssel, nem véletlenül. A helyzet ugyanis nem annyira egyszerű. Azt mindjárt le is szögezik, hogy az adatbázis nem tökéletes, többek között azért nem, mert például kimaradtak belőle az újabb és rohamosan növekvő népszerűségű programnyelvek. Ennek oka az, hogy ezek az álláshirdetésekben, illetve az önéletrajzokban egyelőre még nem nagyon jelennek meg. De nézzük, hogy mit mutatnak a számok az USA-ban, hozzátéve még az elején, hogy a Ruby on Rails nem egy programnyelv, hanem egy keretrendszer:

A legértékesebb programozói tudás

A legértékesebb programozói tudás

Azok számára, akik ebből a grafikonból kiindulva állnak neki valamilyen programozói skillt kifejleszteni, mindjárt meg is jegyzik a Quartzon, hogy bár a Ruby on Rails ismerete jó fizetést biztosít ugyan, de karriert erre építeni nem lehet. A legjobb taktika az, ha képesek és hajlandóak vagyunk elsajátítani mindig új programnyelveket. A Quorán kibontakozott vita alapján vonják le azt a következtetést is, hogy a wannabe programozóknak érdemes legelőször is a C vagy C++ programozási nyelvekkel megismerkedni, mivel segítenek megtanulni más nyelveket és megérteni a mögöttük húzódó rendszereket.

Milyen programozási nyelvekre panaszkodnak a legtöbbet a fejlesztők?

A programozók mindig készek a lehető legapróbb részletességgel elmagyarázni, hogy egy adott operációs rendszerrel, szolgáltatással, applikációval, vagy éppen programnyelvvel kapcsolatban mi a gondjuk. Legalábbis Dan Rowinski szerint, aki évek óta ír cikkeket fejlesztők számára, és többször volt szenvedő alanya a jelenségnek.

Szerinte most, hogy a nagy iOS és Android háború után visszatért minden a régi mederbe, megint a programnyelvek kerültek terítékre fejlesztői körökben. Amit általában megfigyel, hogy a JavaScriptre általában kevés panasz érkezik. Ennél azonban lehet mélyebbre is ásni. Tim Rogus, New York-i UX és UI designer és a devRant.io app elkészítője összeállított egy grafikont arról, hogy melyik az a programnyelv, amire tényleg sokat panaszkodnak a fejlesztők. Így néz ki a grafikon:

Melyik programnyelvre panaszkodnak a legtöbbet a fejlesztők?

Melyik programnyelvre panaszkodnak a legtöbbet a fejlesztők?

Ha nem lenne világos, hogyan kell értelmezni a számokat, akkor elmondjuk, hogy az átlagos panaszszint 0 százaléknak felel meg. A zöld vonalak azt mutatják, hogy melyik programnyelvre panaszkodnak többet az átlagnál, míg a pirosak azt, hogy melyikre kevesebbet.

Amint az látható, az SQL jóval az átlag fölött található, amikor programozói panaszokról van szó. Egy másik adatbázis-nyelv, a Mongo sem áll sokkal jobban, hiszen a második helyet szerezte meg. A JavaScript viszont tényleg nem áll különösebben rosszul, hiszen közel átlagos mértékben panaszkodnak rá a szakemberek. Jó helyezést szerzett a C++, a Java és a Python is, illetve a legkevesebb probléma az Objective-C-vel van.

Az adatokat egyébként 2016. július 25-én gyűjtötte össze a devRant 20 ezer fejlesztő véleménye alapján.

Címkék: ,

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Széchenyi 2020