Bookmark manager: most már egy nagyon barátságos felületen kezelheted a Chrome-könyvjelzőidet

3

Új Bookmark Managert gyártott le a Google, melyet tegnap közzé is tett a Chrome internetes áruházban. Így egy jóval kellemesebb felületen piszkálgathatjuk mostantól chrome-os könyvjelzőinket.

Használatához nem kell mást tenni, mint az internetes áruházból letölteni a bővítményt. Telepítés során a Bookmark Manager egy az egyben lecseréli a korábbi Könyvjelzőkezelőt, úgyhogy ezt mindenképpen kalkuláljuk bele, mielőtt nekiállunk a telepítésnek. Ahogy bejelentkezel a Chrome-ba és engedélyezed a szinkronizálást, az új bővítmény indításával meg is jelennek az új felületen a könyvjelzőid.

Előnye a korábbi megoldáshoz képest, hogy sokkal áttekinthetőbbé válik a könyvjelzők rendszere (bal oldali menüben jelennek meg a mappák, a többi felületet a könyvjelzőkártyák foglalják el), és az egyes könyvjelzők is sokkal csábítóbb kinézetet öltenek, hiszen – amennyiben talál képet az oldalon, akkor – képet is behúz a könyvjelzőkártyákhoz a Google. Így aztán könnyebben azonosíthatóvá válnak az egyes könyvjelzők.

Ennél azonban még többet tud: ha egy új könyvjelzőt mentünk a böngészőben, akkor a csillag ikonra kattintás után kapunk egy előnézeti képet a könyvjelzőről, ahol még azt is kiválaszthatjuk, hogy milyen – az oldalon talált – képpel mentse el nekünk a könyvjelzőt. Itt természetesen kiválaszthatjuk a megfelelő mappát is, ahová szeretnénk elmenteni a frissen felfedezett oldalunk könyvjelzőjét.

Bookmark Manager 2

További hasznos fícsör, hogy a könyvjelző-kereső most már a könyvjelzőzött oldal tartalmát is megvizsgálja egy keresés során, és nem csak maguknak a könyvjelzőknek a szövegét veszi figyelembe. Egy további fejlesztés – aminek használhatóságát legfeljebb csak az idő fogja igazolni, mert első pillantásra nem tűnik túl meggyőzőnek -, hogy kapott egy olyan Auto foldersnek nevezett részt is a Boomark Manager, ahová saját maga rendezgeti el automatikusan a mentett könyvjelzőinket mindenféle, saját maga által kreált kategóriákba.

Az egyes könyvjelzőmappáinkat egyébként a Bookmark Managerben nyilvánossá tehetjük, és megoszthatjuk a linkjét, azonban ez a funkció egyelőre nem működik (ha egy mappát megnyitunk, akkor a jobb felső sarokban látható az egyelőre nem kattintható gomb). Mindenképpen érdemes viszont kipróbálni az új könyvjelzőkezelést, mert sokkal használhatóbb, mint a beépített verzió. A telepítés előtt viszont nem árt frissíteni a 38-as Chrome-verzióra, mert úgy tűnik a felhasználói visszajelzésekből, hogy régebbi kiadásokkal nem biztos, hogy együttműködik a Bookmark Manager.

Címkék: ,

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Széchenyi 2020