A LinkedIn használata: hogyan állítsd be? Mit és hogyan posztolj? (Frissítve, 2023.10.02.)

2
Tartalomjegyzék
Bővített tartalomjegyzék

Kevés szó esik általában a LinkedInről, amikor a közösségi médiával kapcsolatos tanácsokat osztogatják a szakértők, pedig jobban teljesít, mint sok más közösségi platform. (Frissítés, 2023.10.02. – Egy új fejezettel bővítettünk: Mekkora képeket használj a LinkedInen?)

A Linkedint az egyik leghatékonyabban használható közösségi hálónak tartják, de külföldön is az a gond vele, hogy az emberek nem élnek igazán jól a benne rejlő lehetőségekkel. Üzletileg szépen teljesít, 2020 novemberében pedig már 220 millió felhasználója volt 200 országból, ami persze jóval kevesebb, mint a Facebook vagy az Instagram esetében. Ha magyar ismerősök után kutatunk, akkor is sokakat megtalálhatunk rajta, habár sokáig jellemzően bizonyos szakmák használták csak: programozók, marketingesek, kommunikációs szakemberek és természetesen a HR-esek.

A tanácstalanság azonban tapintható, igaz ez annak is lehet a következménye nálunk, hogy még mindig csak angol nyelven érhető el. Mindenesetre a hazai ismeretek szintjének bővítéséhez talán mi is hozzájárulhatunk egy egészen csekély mértékben azzal, hogy megosztunk néhány tanácsot a használatával kapcsolatban.

Mielőtt azonban belemerülnék a tippekbe és tanácsokba, érdemes egy pár szót vesztegetni arra is, hogy honnan indult a Linkedin, mire használható. 2003-ban jelent meg és jelenleg a negyedik legnépszerűbb közösségi média csatorna az Egyesült Államokban. 2016-ban vásárolta meg a Microsoft 26,2 millió dollárért. Középpontjában elsősorban a karrier, illetve az üzleti kapcsolatok kiépítése áll, vagyis segíti a felhasználókat kapcsolódni és tartalmakat megosztani többek között a szakmabeliekkel, beleértve a kollégákat, a lehetséges munkavállalókat, üzleti partnereket, stb. A cégek számára pedig egyre jobb lehetőséget kínál a marketingre.

Mire figyelj a Linkedin-profilod létrehozásánál?

Állítsd be a nyilvános profilod URL-jét!

Ahhoz, hogy a személyes profilod valóban professzionálisnak hasson – és persze, hogy könnyebb legyen megosztani mondjuk az önéletrajzodban -, érdemes személyre szabni a nyilvános URL-t. Ha nem tudod, hogy hol és hogyan tedd, akkor itt a link, csak kattintani kell, és követni a leírást.

Adj a profilodhoz háttérképet!

Miután a közösségi média csatornákon elterjed a háttérképek használata, a Linkedin sem hagyhatta ki, így 2014 júniusától elérhető a funkció. Ennek annyi előnye van a számodra, hogy egy kicsit személyesebbé teheted a profilod, ha saját fotót használsz. A Linkedin 1584 x 396 pixel felbontású képet javasol ide, ami lehet JPG, PNG vagy akár GIF fájl is, a lényeg, hogy 8 Mb alatt maradjon a mérete.

Használd ki, hogy linkeket helyezhetsz el a profilodban!

Ahelyett, hogy csak az alapértelmezett linkeket használnád a weboldalak felsorolásánál a Contact Info részben, hozzáadhatsz bármilyen URL-t, köztük olyat, amely a személyes portfoliódat tartalmazza, vagy más közösségi oldalakra mutatót. Ráaádsul az egyes munkahelyek leírását is kibővítheted linkekkel.

És azt se felejtsd el, hogy az egyes munkahelyekhez feltölthetsz prezentációkat, videókat vagy audiofájlokat is! Ami remek lehetőség arra, hogy érdekesebbé tedd az önéletrajzod.

SEO-zd a Linkedin profilodat!

Nem csak weboldalakat vagy blogokat lehet keresőoptimalizálni, hanem a linkedines profilodat is. Ezáltal többen fognak rád találni, ha azokat a kulcsszavakat használják, amelyeket Te is fontosnak tartasz. Ezeket a kulcsszavakat a profilod több részénél is megjelentetheted: a címsorban, az összefoglalóban, vagy a munkatapasztalataidnál.

Rendezz át részeket!

Amikor szerkesztés módban használod a profilod, akkor bizonyos szekcióknál átrendezheted az ott megjelenő információk sorrendjét. Ehhez csak a szerkesztés kiválasztása után az egyes elemek mellett megjelenő vonala fölé kell vinned az egeret, és ha megjelenik egy nyíl, akkor kattintással meg is ragadhatod az adott elemet.

Ments el kereséseket!

A Linkedin lehetővé teszi azt, hogy elments munkakereséseket. Ehhez csak a keresés után a jobb felső részen megjelenő Create search alertre-re kell kattintani, ahol beállíthatod, hogy napi vagy heti értesítést kérsz róla. Később törölheted azokat a kereséseket, melyek már nem fontosak a számodra, ha a „Manage” gombra kattintasz.

Indítsd el a munkakeresést!

Ezt a Job menüpontban éred el, de ha erre a linkre kattintasz, akkor szintén elindíthatod az aktív munkakeresés folyamatát. Ehhez csak ki kell töltened a megfelelő mezőket, majd bekapcsolni a funkciót.

Munkakeresés beállítása

Finomhangold a „jóváhagyásokat”!

Így talán nem ismerős, de ha úgy mondjuk endorsements, akkor nyilván mindenkinek beugrik, hogy mi is ez a funkció. Ez szépen működik, csak figyelned kell arra, hogy a megfelelő készségek, tudás legyen felsorolva, valamint, hogy a beállításoknál mi az, ami be van kapcsolva, és mi az, ami nem. A lehetőségeket ott találod az Endorsement részen: az „Add a new skill”-el vehetsz fel ide új elemeket, míg a box bal alsó sarkában lévő „Adjust endorsement settings”-re kattintva állathatod be, hogy hogyan működjön a jóváhagyások rendszere a Te esetedben. Természetesen törölhetsz is elemeket a szerkesztés ikonra (jobb felső sarok a boxban) kattintva.

Légy beazonosítható!

Tedd lehetővé másoknak, hogy lássák, ki vagy, amikor megnézik a profiodat! Lépj be a beállításokba (a felső menüsorban a profilfotódra kattinva megjelenő legördülő menüben válaszd a Settings & Privacy lehetőséget), majd a Privacy résznél a „Profile viewing options” pontnál állíthatod be, hogy mit láthatnak belőled mások. Az alapértelmezett beállítás tanácsos, ha valóban a karriered előmozdítására használnád a Linkedint, a többi opcióval viszont jól lehet rejtőzködni.

Mekkora képeket használj a LinkedInen? (FRISSÍTÉS, 2023.10.02.)

Ahhoz, hogy professzionális legyen a linkedines megjelenésed, jó minőségű képeket kell feltöltened. Ez azt is jelenti, hogy minden helyen a megfelelő méretű és oldalarányú képet kell használnod.

Az ajánlott profilfotó-méret személyes és céges oldalnál is: 400×400 pixel. a fotónak minimum 268×268 pixelesnek kell lennie, oldalaránya négyzet (1:1). A maximum fájlméret 4 MB, az elfogadott fájltípusok: JPEG, GIF és PNG.

A borítókép ajánlott mérete személyes fióknál: 1584×396 pixel. A céges borítókép mérete optimális esetben 1128×191 pixel. Ha betartod ezeket a méreteket, akkor nem válik homályossá a fotód, így sokat tettél a profi megjelenésért. Arra figyelj, hogy a céged logója ki fog takarni valamennyit a borítóképed bal alsó részéből.

A posztok képméreténél az ajánlott felbontás: 1200×627 pixel. Az alapértelmezett oldalarány 1,91:1. Ez a képes és linkes posztokra is érvényes. Ugyanakkor más oldalarányú képeket is feltölthetsz, így négyzet alakú képet, ami 1080×1080 pixel felbontású legyen, illetve álló formátumú képet 1080×1350 pixel méretben.

5 tipp ahhoz, hogyan válaszd ki a megfelelő borítóképet

Apróságnak tűnik a háttérkép kiválasztása, melyre sokan csak legyintenek, de ha komolyan veszed a Linkedin-profilodat, mert éppen szükséged lenne egy jó munkahelyre, akkor érdemes foglalkozni vele, és megfogadni ezt az 5 tanácsot. A háttérkép egy viszonylag új dolog a Linkedinen: mindössze néhány éve használhatjuk ki az általa nyújtott lehetőségeket. Valóban jó lehetőségeket kínál, hiszen egy újabb felület, ahol jobban megmutathatod magad és átadhatod az üzeneted a célközöségednek.

1. Vágd a megfelelő méretre!

Ha nem Te teszed meg, akkor a Linkedin fogja megtenni helyetted, és így furcsa arányokat vagy vágást kaphatsz eredményül. A hivatalos méret jelenleg 1584×396 pixel. Fontos azonban megjegyezni, hogy nem a teljes méret használható ki. Kisebb kijelzőkön ennek jelentős része levágásra kerül, vagyis, ha valaki mobil-weboldalon vagy a Linkedin applikáción keresztül néz meg a profilod, akkor nem sokat fog látni a háttérképedből. Ráadásul egy jelentős részét takarja a profilfotód is.

A biztonságosan használható rész tulajdonképpen 1000×120 pixel a kép felső részén. Ez nem sok teret enged egy logónak vagy egy call to actionnek. De ha azt akarod, hogy mindenki lássa, akkor ezen a területen kell megoldanod az elhelyezésüket.

2. Tisztázd, hogy mit akarsz elérni a háttérképeddel!

Milyen célt szolgáljon a Linkedin háttérképed? Például, lehet egy kiterjesztése a céges vagy épp személyes márkádnak. Vagyis használhatod ott a céges színeket, a nevet, logót, bármit, ami kapcsolatot jelent a márkáddal.

Elhelyezhetsz rajta szavakat vagy mondatokat, melyeket szeretnél, ha a felhasználók látnának, így meghatározhatod, hogy mire gondoljanak, amikor a profilodra érkeznek. Természetesen felsorolhatod az elért eredményeid vagy referenciákat is, ahogy az összegzésben, csak itt kép formájában. Tony Robbins például így teszi:

Tony Robbins Linkedin háttérkép

Tony Robbins Linkedin háttérkép

El tudsz helyezni itt call to actiont, jelezve az embereknek, hogy mit vársz tőlük: például küldjenek egy e-mail, üzenetet vagy hívjanak fel. Bármelyiket is válaszd, még azt megelőzően gondold át, hogy nekiállnál legyártani a képet.

3. Használj a háttérkép-készítőt

A kép legyártásához igénybe vehetsz egy Likedin háttérkép-készítő eszközt is, ha csak nem vagy annyira járatos a grafikai tervezésben, hogy Photoshopban könnyedén összedobod. A webes szoftverrel kapsz egy viszonylag profi megjelenést.

Az egyik legismertebb erre a célra használható eszköz a Canva. Találsz benne egy rakás ingyenes háttér-template-et kifejezetten a Linkedinre szabva. Ezeket bátran felhasználhatod vagy akár készíthetsz itt magadnak egy saját megoldást is. A Canvában viszonylag egyszerű dolgozni, így percek alatt elkészülhetsz.

Szintén használhatod az Adobe Sparkot, mely ugyancsak kínál ingyenes megoldást. Csak válassz ki egy képet, meg valami szöveget, és kész is vagy. Habár nincsenek kifejezetten Linkedin template-jei, mint a Canvának, de így is gyorsan összehozhatod a képed.

4. Tölts le ingyenes Linkedin háttereket!

Több lehetőséged is van arra, ha valami hozzád jól passzoló fotóra építenéd a háttered. Egyrészt használhatod az ingyenes stockfotó-tárakat. Ilyen például az Unsplash. Ezekkel csak az a gond, hogy a weben nagyon gyakran belefutsz a képeikbe, így nem lesz igazán egyedi a háttérképed.

Használhatod a linkedinbackgorund.com vagy a freelinkedinbacgorunds.com oldalakat is, melyeken előre megvágva találsz fotókat, vagy már a vágással sem kell törődnöd. Kategóriákba rendezve láthatod a képeket, így könnyebben választhatsz az elképzeléseidnek megfelelőt.

5. Különbözz!

A Linkedin-profilok gyakran nagyon hasonlók, hiszen mindegyiknek ugyanaz a szerkezete. Vizuálisan leginkább csak a háttérfotód révén különbözhetsz a többiektől. Oké, de hogyan legyek eredeti? – teheted fel a kérdést. A legjobb megoldás, ha megnézed, hogy milyen a profilja azoknak, akik hasonló területen tevékenykednek, mint Te, és megpróbálsz valami ezektől eltérőt kialakítani.

Ha felmész a profiloldaladra, akkor annak jobb oldalán látsz egy „People Also Viewed” lenevezésű hasábot. Az itt szereplő személyek profilját és háttérképét érdemes átnézni, mert láthatod, hogy milyen call to actiont, milyen egyedi grafikát, fotót, vagy épp az alapértelmezett Linkedin-hátteret használják. Ezután már csak annyi a dolgod, hogy valami ezektől eltérőt hozz össze.

Hogyan alakítsd ki az „összegzést” a profilodnál?

A Linkedin profilod egyik legfontosabb része az összegzés, mely egyből a neved és a fotód alatt található összefoglaló leírás rólad. Ez az, ami meggyőzi arról az érdeklődőket, hogy tovább görgessenek lefelé. Itt kell magad eladni a munkáltatóknak vagy az ügyfeleknek, felkelteni a figyelmet. Ugyanúgy működik a dolog, mint egy weboldalnál: ez a hajtás feletti rész, ahol a leglényegesebb elemeknek meg kell jelenniük, különben visszalép a látogató. De mi kerüljön bele?

Az összegzés nem rólad szól

Talán meglepő lehet elsőre, de az összegzésednek nem rólad kellene szólnia. Ahogy egy weboldalnál is a rólunk oldal alapvetően nem rólunk, hanem az értékesítésről szól, úgy itt is az a lényeg, hogy „miként tudod kelendőbbé tenni a portékát”. Nem az önéletrajzod kerül tehát ide, hanem a válaszok azon kérdésekre, hogy

 • miként tudod megoldani az ügyfél problémáját?
 • Milyen gondjaira kínálsz megoldást?
 • Miért lesz jobb a munkáltató vagy ügyfél élete, ha téged bíz meg a munkával?

 

Az olvasók ugyanis nem rajtad gondolkodnak, hanem magukon, hogy mennyiben tudod könnyebbé tenni az életüket. Ezért kell teljes mértékben az ő szükségleteikre és igényeikre összpontosítanod.

És lehetőleg röviden kell választ adnod ezekre a kérdésekre, mert a látogatók nem feltétlenül fogják lenyitni az összefoglalást. Így mindössze egy-két mondatnyi helyed van a meggyőzésre. Utána jöhet a többi, de a meggyőzésre irányuló mondatoknak rövidnek kell lenniük, és előre kell kerülniük.

Azonosítsd be a közönséged!

Ki fogja elolvasni ezt az összegzést? Kit akarsz elérni vele? Milyen munkát keresel? És milyen személyekkel akarsz kapcsolatba lépni? Megint egy csomó kérdés, amelyekre meg kell fogalmaznod a választ ahhoz, hogy tudd, mit is kellene leírnod. A Linkedinen ugyanis a legkülönfélébb emberek jelen vannak, akik eltérő dolgokat keresnek ott.

Egy HR-est például az érdekelhet elsősorban, hogy milyen tapasztalatot szereztél egy nagynevű cégnél. Ugyanakkor egy kis, startup talán olyan embert keres, akik képes neki abban segíteni, hogy nulláról felépítsen egy céget. Minél inkább sikerül leszűkíteni a célközönséged igényeire az összefoglalód, annál hatékonyabbá válik számukra.

Indulj ki egy listából!

Vannak olyan elemek, amelyeket szeretnél, ha szerepelnének az összegzésedben? Ezeket még annak megírása előtt gyűjtsd össze, mert nagyban megkönnyítik majd a munkát. Mi lehet az a pár dolog, amit feltétlenül meg kell említened?

 • A legfontosabb szakmai teljesítmények
 • Mi az, ami megkülönböztet a többektől
 • Egy idézet egy korábbi munkáltatótól
 • Valami hiteles dolog a személyiségeddel kapcsolatban
 • A keresett pozícióhoz kapcsolódó kulcsszavak

Ezekről 3-4 rövid bekezdést fogalmazz meg úgy, hogy megkülönböztethetővé válj a többiektől. Ez lesz az, ami rád irányítja majd a figyelmet.

Maradj tömör!

Ne felejtsd el, hogy ez egy összegzés, tehát nem ide kell kerülnie minden adatnak a legnagyobb részletességgel. Erre ott van a tapasztalatokról és a tanulmányokról szóló rész. Az összegzés lényege a figyelem felkeltése annak érdekében, hogy aztán továbbgörgessenek a profilodban.

Figyelj a kulcsszavakra!

A Linkedin összegzés második legfontosabb célja a figyelem felkeltésén túl az, hogy könnyen megtalálható legyél. Ehhez – akárcsak a SEO-ban – kulcsszavakat kell használnod. Melyek azok a kulcsszavak, melyekre a potenciális érdeklődők, azaz munkáltatók és ügyfelek rákeresnek veled kapcsolatban?

A kulcsszavak mindig a céljaidtól és a közönségedtől függenek. Csak gondold át, hogy milyen keresésekre szeretnél a találati listán szerepelni, majd ezeket a kulcsszavakat helyezd el a leírásodban. Túlzásba persze nem kell esni, hiszen a többi részben is szerepeltethetsz majd kulcsszavakat.

Hogyan erősítsd a hitelességed?

Mivel az emberek rendkívül szkeptikusak mindennel kapcsolatban, amit a weben találnak – sok a rossz tapasztalat -, ezért a Linkedin-profilodnál is oda kell figyelni arra, hogy maximálisan hitelesnek tűnjön. Hiszen, ha az emberek, akik rátalálnak a profilodra, megbízhatónak találnak, akkor nyilván nagyobb eséllyel akarnak veled dolgozni.

1. Említsd meg minden eredményedet!

A leggyorsabb módja annak, hogy erősítsd a hitelességedet, ha minden eredményedről részletesen beszámolsz. Ez azt jelenti, hogy minden tapasztalatod felsorolod: az ügyfeleiddel, munkáltatóiddal kapcsolatos információkat, valamennyi munkatapasztalatodat, tanfolyamokat és az ezeken elért végzettségeket.

Ha szerepelsz valamilyen listán, közreműködtél valamilyen projektben, akkor jelezd és linkeld! Ha felkerültél valamilyen releváns listára, ha valahol megemlítettek, ha írtál egy könyvet, közzétettél cikkeket, akkor azt tedd láthatóvá mindenki számára. Írd le azokat az eredményeket is, amelyeket az egyes munkáid során elértél!

Még akár a címlapi képre is ráhelyezheted a megjelenéseidet, ha látványosan meg tudod tenni. Valahogy így:

Így jelezd az eredményeid a Linkedinen!

Így jelezd az eredményeid a Linkedinen!

Ez alapján hitelesnek tűnik ez a profil? Elsőre legalábbis meggyőző.

2. Szerezz ajánlásokat!

Ha bemutattad a teljesítményedet, az sokat segít, de ami még hatékonyabb, ha ajánlásokat szerzel azoktól, akikkel együtt dolgoztál vagy dolgozol. Az emberek ugyanis sokkal inkább megbíznak mások véleményében, mint a Tiédben, amikor magadról beszélsz. Annál is inkább, mert a Linkedinen annak a személynek a profilját is le tudják ellenőrizni, aki az ajánlást adta Neked.

A cél tehát az, hogy minél több ajánlást összegyűjts. Ehhez annyit kell tenned, hogy felveszed a kapcsolatot azokkal, akikkel korábban együtt dolgoztál, és megkéred őket erre a szívességre. Nyilván olyanokat kérsz csak meg, akik jelen vannak a Linkedinen. A legjobb persze, ha ezek az ajánlások olyanok, mint egy esettanulmány, tehát kiderül belőlük számszerűsítve, hogy mit tettél hozzá a cég eredményeihez. A statisztikák nem csak hitelesebbé teszik az ajánlást, hanem megmutatják azt, hogy mennyit érsz.

3. Videó ajánlások!

Az ajánlások következő fokozatát a videós ajánlások jelentik. Minden munkahelyed szerkesztésénél a felület alján megtalálod az alábbi részt:

Linkedin videó ajánlás lehetősége

Linkedin videó ajánlás lehetősége

A Linkedin itt lehetővé teszi, hogy videót is linkelj, ami azt jelenti, hogy az ügyfeleid akár egy YouTube videóban is elmondhatják Téged méltató mondataikat.

4. Tégy közzé hasznos tartalmakat!

Végül pedig ne feledkezzünk meg arról, hogy a hitelességed kialakítása érdekében folyamatosan kommunikálnod kell. Mégpedig olyan tartalmakat kell közzétenned, melyek hasznosak és segítenek az embereknek, mivel ezáltal is növeld a bizalmukat irányodba. A legegyszerűbb, ha a Linkedin saját platformját használod a publikálásra. A bejegyzések linkjei megjelennek a Linkedin profilodban, így az emberek könnyen elérik őket, és kattintani tudnak rájuk.

Természetesen a saját blogodban vagy akár mások blogjában megjelent bejegyzéseket is megoszthatod a Linkedinen, sőt akár közzéteheted csoportokban. Arról azonban győződj meg, hogy ezek valóban igényes tartalmak, mert ezek alakítják a Te személyes márkádat!

Mit ronthatsz el a LinkedIn profilodnál?

A címsorban csak a foglalkozásod szerepel

Ha semmi más nem szerepel a neved alatt, csak annyi, hogy épp mivel foglalkozol, az nem mond sokat rólad. Nem érdemes kihagyni a címsor által kínált lehetőséget a személyes márkád bemutatására. Tehát ahelyett, hogy egyszerűen azt írnád, hogy „software developer”, arra is kitérhetsz mindjárt, hogy milyen programozási nyelvekre specializálódtál. A lényeg, hogy egy kicsit bővebben fogalmazd meg, mivel is foglalkozol.

Az összegzésnél nem térsz ki a részletekre

Sokan nem is foglalkoznak az összegzéssel, mivel úgy gondolják, hogy a tapasztalataik felsorolása elegendő lesz a vonatkozó részben. De ha el akarod adni, magad, akkor olyan dolgokat is érdemes megemlíteni, hogy mi az, amivel szívesen foglalkozol, mi az, ami kifejezetten érdekel. És nem árt, ha van egy-két ilyen dolog. Az összegzésed tehát ne merüljön ki a tapasztalataid felsorolásában, inkább próbáld meg arra használni ezt a helyet, hogy kiemeld a legérdekesebb részeit a karrierednek, elmondd, hogy mivel szeretsz a leginkább foglalkozni, mi is a célod.

Nem profi fotó

Ahhoz, hogy a HR-esek komolyan vegyenek, nem árt, ha Te is komolyan veszed magad egy profi fotóval. Az nem jó megoldás, ha a profilfotódon látszik, hogy valami családi ünnepségen készül csoportképből vágtad ki az arcod. Márpedig bárki megmondja a profilfotódról, ha így készült. Nem kell persze egyből műterembe rohannod, de a minőségre, az egyszerű háttérre, és a céljaidnak megfelelő megjelenésre figyelj!

Nem részletezed a korábbi feladataidat

Amikor a tapasztalatokról szóló részt töltöd ki, akkor többet kellene mondanod annál, mint a cégnév és a betöltött pozíciód. Ezek ugyanis nem sokat árulnak el a teljesítményedről. A HR-esek arra kíváncsiak, hogy milyen kihívásokkal kellett szembenézned a munkád során, milyen megoldásokkal sikerült megoldanod ezeket.

Ugyanakkor persze ne is ess túlzásokba: nem szükséges pontokba szedett hosszú listát készíteni minden egyes feladatról, amit egy korábbi munkakörödben végeztél. Ahelyett, hogy az összes projekted felsorolnád, koncentrálj azokra, melyek a leginkább megmutatják a képességeidet!

Nincsenek ajánlásaid, vagy ha vannak, rosszak

Nincs szükség több tucat ajánlásra, ugyanakkor az is furcsa lehet, ha egyetlen ajánlásod sincs. Nyilván tudsz találni néhány korábbi vagy jelenlegi munkatársat, aki hajlandó pár mondatot írni rólad. Ezeknek az ajánlásoknak nem arról kellene szólniuk, hogy mivel foglalkozol, hanem arról, hogy hogyan dolgozol együtt a munkatársaiddal.

Nem írsz posztokat

Habár a LinkedInt sokan csak egy webes önéletrajznak tartják, ez is közösségi média. Így tehát időnként nem árt, ha megosztasz dolgokat magadról: felteszel egy fotót egy eseményről, ahol jártál, elmondod a véleményed valakinek a posztjával kapcsolatban, írsz egy cikket, hogy megmutasd a jártasságod egy témában, stb. Ha meg akarod mutatni magad, akkor aktívan jelen kell lenned.

Nem használod ki a keresés lehetőségét

A LinkedInen egy elég kifinomult beállítási lehetőségekkel rendelkező keresőt találsz. Segítségével embereket vagy munkalehetőségeket találhatsz meg helyszín, iparág, cég szerint. Különösen jól használható, amikor épp munkát keresel. Ugyanakkor, ha HR-esekkel veszed fel a kapcsolatot, akkor gondosan válaszd meg, hogy kikkel, mert a téged érdeklő iparágban nem biztos, hogy tudnak neked segíteni. A legtöbben valamilyen munkára specializálódtak egy adott területen.

Nem kell kapcsolatot kialakítanod a HR-esekkel

Néhány szakemberrel elég, ha kapcsolatba kerülsz, és aztán ápolod ezt a kapcsolatot. De kérdezd meg előbb őket, hogy mik a prioritásaik, mire összpontosítanak. Ne tűnj kétségbeesettnek, és ne kelts olyan benyomást, hogy az adott HR-estől várod a megoldást az életedre.

Mit és hogyan posztolj?

Mivel a Linkedin egy szakmai, kapcsolat-építő közösségi média csatorna, így a leginkább illeszkedő tartalmat az álláshirdetések és a karrier-információk alkotják. Egy céges oldal megfelelő eszköz arra, hogy a pontenciális alkalmazottak többet megtudjanak a cégről. Nézd meg például, hogy a Google, hogy használja a Linkedint. Megosztja

 • a cégkultúrával kapcsolatos információkat,
 • közzéteszi a munkavállalói tapasztalatokat,
 • az alkalmazottak eredményeit, valamint
 • tájékoztatást ad arról, hogy milyen területen keresnek szakembereket.

Ezen túl viszont az emberek meg akarnak ismerni téged, te pedig tudsz dolgokat, hiszen azért az a munkád, ami. Ha megosztod a tudásod, a szakértelmed és a tapasztalatod, az a többi embernek is segíthet megvalósítani a céljait. Olyan tartalmakat kell megosztanod, melyek egyedivé és érdekessé tehetnek. Nem érdemes arra összpontosítanod, hogy egy-egy posztod felkapják a felhasználók, és elkezd terjedni, mert ezt nem fogod tudni megismételni. A lényeg a minőségi tartalom.

Hogyan?

A Linkedinen 3000 karakter áll a rendelkezésedre egy-egy poszt számára. A gyakorlat pedig azt mutatja, hogy minél jobban kihasználod ezt a teret, annál nagyobb aktivitásra számíthatsz. Tekintsd úgy az állapotfrissítéseket, mint egy-egy mini cikket. Érdemes lehet kihasználni a hozzászólásokban rejlő lehetőséget a Linkedin algoritmusa miatt, azaz saját bejegyzéseid alá nyugodtan tegyél linkeket, megjegyzéseket hozzászólásként.

Címkézz meg embereket! Ha azt szeretnéd, hogy olvassák a bejegyzésed, akkor egyszerűen nevezd meg azokat, akiket megemlítesz benne. Olyan személyeket, akikről írsz, ügyfeleket, vagy akár olyanokat is, akik szerinted érdekesnek találhatják a bejegyzést. Enélkül könnyen elsikkadhat úgy, hogy szinte senki nem látja. Ha viszont megcímkézel egy felhasználót, akkor ő értesítést kap erről, és ezzel nő a valószínűsége, hogy rá is pillant az állapotfrissítésedre.

Használj hashtageket! Ezzel javítod az állapotfrissítéseid felfedezhetőségét. Nemrég a Linkedin már bevezette, hogy automatikusan felajánl hashtageket, amikor frissíted az állapotod. Ezek az általa relevánsnak gondolt hashtagek, melyek közül kiválaszthatod a szerinted is megfelelőeket. Ez azért érdekes, mert már működnek a Linkedinen az úgynevezett „hashtag közösségek”, melyeket Te is láthatsz a Linkedin főoldaladon, a hírfolyam mellett a bal oldali hasábban. Ezek a hashtagek követhetők, megtekinthetők, szerkeszthetők. Segítségükkel olyan cégektől, emberektől is láthatsz posztokat, akiket nem követsz. Így ha hashtageket használsz, akkor többen láthatják a bejegyzésed.

Hashatag közösség a Linkedinen

Hashatag közösség a Linkedinen

Hashtagként természetesen létrehozhatsz saját márka-hashtageket is.

Mit?

Céges hírek

Amellett, hogy közzéteszed a munkalehetőségeket és a karrier-információkat, céges híreket is megoszthatsz a Linkedinen. Ahogy például a Facebook csinálja.

Ahhoz, hogy meg tudd állapítani, mely posztok érik el a legnagyobb elköteleződést – a legjobb bejegyzések azok, melyek a legtöbb megtekintéssel, kattintással vagy elköteleződési aránnyal bírnak -, használd a céges oldalad analitikáját. Ennek segítségével tudod megállapítani, hogy mi az, amire reagál a közönséged. (Ehhez itt nyújt segítséget a Linkedin.) Ezután már csak az a dolgod, hogy hasonló bejegyzéseket készíts, vagy pedig a sikeres bejegyzéseid néhány hét elteltével ismét közzétedd.

Ha nagyobb elköteleződést szeretnél elérni, akkor érdemes a Linkedinen is bevetni a képeket és a videókat. A Linkedin szerint a képek általában 98 százalékkal nagyobb hozzászólási arányt érnek el, míg a közvetlenül lejátszott Youtube videóknak 75 százalékkal magasabb a megosztási aránya.

Szakmai tartalom

Néha persze nincs elég olyan tartalmad, mely az előbb említett témákról – karrierről, állásról, céges eredményekről – szól. Ilyenkor közzétehetsz olyan tartalmakat is, melyek a célközönségedbe tartozó szakemberek számára érdekes lehet, például tanulmányokat vagy képzésekről szóló tájékoztatást, ahogy például a Hubspot is.

Ehhez persze nem árt tudni, hogy ki is a célközönséged, azaz kik követnek téged a Linkedinen. A róluk szóló analitikát így éred el. Kiderül például, hogy milyen iparágakból jönnek, akik érdeklődnek a céged iránt, ami már jó támpontot jelent a posztok témájának meghatározásához.

Natív videók

A natív videók megosztása a Linkedinen azt jelenti, hogy feltöltesz egy videófájlt közvetlenül a platformra, nem pedig a linkjét osztod meg. Azért érdemes ezt megtenni, mert a Linkedin algoritmusa jobban szereti a natív videókat, mint egy belinkelt Youtube videót (valami hasonlót tapasztalunk a Facebooknál is). a natív videókat 10-szer vagy akár 100-szor annyian nézik meg, mint egy linkelt videót.

Egy ilyen videót felvehetsz akár a mobiloddal is, 1-2 percben elmondhatod a véleményed egy témában. Tehát ugyanazt teszed, mint ha leírnád. A közönséged azonban Téged lát, nem pedig csak egy csillogó profilképet, így nagyobb lesz az aktivitás. Persze, a videó műfaja nem mindenkinek áll jól, de ha megy, akkor sokat segít a márkád építésében.

Mit ne posztolj magánszemélyként?

A Linkedin tehát egy remek eszköz, amikor meg akarod mutatni a karrier-sikeredet, vagy éppen új álláslehetőségeket keresel. Itt azonban mindig figyelned kell a szakmai megjelenésre. Nem riaszthatod el a HR-eseket vagy a jelenlegi munkaadóidat egy-egy megkérdőjelezhető poszttal. Vagyis:

1. Ne panaszkodj a jelenlegi vagy a korábbi főnöködre, cégedre, kollégáidra!

Lehet, hogy ez egyértelműnek tűnik, de mégis meg kell említeni, mert előfordul. Természetesen, ha egy-egy munkaadóval negatív tapasztalatod volt, akkor azt megoszthatod az ismerőseiddel, figyelmeztetve őket. Ugyanakkor, ha nem erről van szó, csak egyszerű panaszkodásról, akkor inkább ne tedd! Ezáltal nem fogsz jobb színben feltűnni a potenciális munkaadók és HR-esek körében.

2. Figyelj a helyesírásodra!

Még akkor is, ha nem tartozik hozzá a szakmádhoz, hogy helyesen írj, rossz benyomást kelt, amikor tele vannak elírásokkal, helyesírási hibákkal a bejegyzéseid vagy a profilod. Ezzel akár állás és tapasztalati lehetőségeket veszíthetsz. A helyesírási hibák és elírások nem csak arra utalhatnak, hogy nincs meg a megfelelő végzettséget, hanem arra is, hogy nem figyelsz oda a munkádra.

3. Ne tedd közzé, ha munkát keresel!

Legalábbis akkor, ha épp van munkád, de egy másikat keresel. Ha mégis segítséget remélsz az ismerőseidtől, akkor is lehetnek olyanok, akikkel nem tanácsos megosztani az erre vonatkozó posztot. Ugyanakkor jelezni tudod a HR-esek felé, hogy épp nyitott vagy, mert van ilyen funkció a Linkedinen, csak be kell kattintanod, ha épp állást keresel.

4. Ne posztolj a munkán és a szakmán kívüli témákról!

A Linkedin a munkakeresésről szól. Ezt mindig tartsd észben, amikor valami közzéteszel. Természetesen lehet egyéni hangja a bejegyzésednek vagy a profilodnak, hiszen ezzel csak felhívod magadra a figyelmet, de az oda nem illő témákat felejtsd el! A Linkedin nem Facebook vagy Instagram, hanem egy szakmai közösségi média csatorna.

5. Ne tegyél ki személyes fotókat!

A profilképeden és a munkához kapcsolódó fotókon kívül a Linkedinen nincs helye más képeknek. Felejtsd el az olyan fotókat, melyek a magánéletedhez kapcsolódnak! Úgy fogd fel a Linkedint, mint egy élő önéletrajzot vagy névjegykártyát, amit a partnereidnek adsz oda.

6. Ne írj „regényeket”!

A posztjaid maradjanak olvashatók és befogadhatók, mert a kevesebb néha több. Ugyanez a helyzet a profilod esetében is. A szövegeket pedig igyekezz megfelelően formázni: használj elegendő whitespace-t és felsorolásokat.

7. Ne tedd közzé, hogy mikor végeztél!

Ez talán furcsának tűnhet, azonban vannak olyan helyzetek, amikor jobb ezt első körben homályban hagyni. Nem olyan fontos az adat, ugyanakkor bizonyos esetekben gondolkodásra késztetheti a munkaadókat. Például akkor, ha még csak most kerültél ki az iskolapadból, vagy akkor, ha már nagyon régen befejezted a tanulást, és így túl nagy lehet a gyakorlatod. Mindkét esetben lehetőségeket veszíthetsz, főleg azért, mert nem tudod, hogy mit akar, kit keres egy adott munkaadó.

Mikor posztolj?

Csakúgy, mint bármelyik közösségi médiánál, a LinkedInen is egyszerűen jó tartalmat kell megosztani. Nem mindegy azonban, hogy mikor teszed ezt. Egy rossz időzítés eredményeként a bejegyzésedet nem látja a követőid nagy része. A legjobb megoldás itt is az lenne, mint a többi közösségi médiánál: teszteled, milyen időpontban váltod ki a legnagyobb aktivitást a posztjaiddal. Ha azonban erre nincs kapacitásod, akkor meg kell elégedned a vizsgálatok kínálta eredményekkel.

A SproutSocial 2018-ban 25 ezer felhasználó adatait elemezte abból a szempontból, hogy mikor a legaktívabbak a LinkedInen. Mint kiderült, a felhasználók aktivitása délután 3-5 óra között ér a csúcsra, mégpedig szerdai napokon. Ugyanakkor találtak más kiemelkedő időpontokat is: a kedd reggelt (8-10 óra között), a szerda délelőttöt (10-12 óra között), és a csütörtök kora délutánt (13-15 óra között).

Mikor posztolj a LinkedInen?

Mikor posztolj a LinkedInen?

Az elsőre talán következetlennek tűnő időpontok ugyan gyanakvásra adhatnak okot a kutatás alaposságával kapcsolatban, azonban megmagyarázhatók. Ezek mind olyan időpontok, amikor az emberek dolgoznak: éppen elkezdik a munkát, vagy visszajönnek az ebédről, vagy épp elindulnak haza, bár kétségtelen, hogy szinte az egész napot lefedik. De azért általános érvényű következtetésként levonhatjuk, hogy alapvetően munkaidőben érdemes posztolni a LinkedInre.

Ha pedig a megfelelő napokat keressük a posztolásra, akkor a hét közepe az optimális: a leginkább szerda, de kedd és csütörtök is jó. Az emberek általában ezeken a napokon a legproduktívabbak. A hétfőt, a pénteket és a hétvégét viszont ne erőltesd! Könnyen belátható, miért: hétfőn nehezen indulnak el a dolgok, pénteken már a hétvégére készülünk, hétvége pedig szünet a munkában (többnyire).

Hogyan szerezz több lájkot a posztjaidra?

Amikor a kattintások számának maximálásáról van szó, akkor két dolgot kell észben tartanod. Az egyik az, hogy a Linkedin azt szereti, ha sokan kattintanak egy bejegyzésre, és ha a felhasználói a platformon belül maradnak. Vagyis olyan tartalmat kell készíteni, mely a Linkedinen belüli kattintásokat segíti elő.

Tegyél közzé hosszabb posztokat, hogy megjelenjen a „see more” funkció a poszt szövegének végén

A megoldás egyszerű, olyan hosszú posztokat kell írnod kifelé mutató link és képek nélkül, hogy láthatóvá váljon a „see more”. Miért érdekes ez? Mert ez kattintásra készteti az embereket, már ha a teljes posztodra kíváncsiak. A linkre való kattintás kattintásnak számít, mely azt jelzi a Linkedinnek, hogy érdekes a posztod. A Linkedin poszt hossza akár 3000 karakter is lehet, mely elég lehet egy egyszerű történet megfogalmazására, adatok ismertetésére, példaértékű esetek feldolgozására, melyek érdekesek lehetnek a követőid számára.

A „…see more” gomb a posztban.

Ötnél több fotót tegyél közzé!

Ez a „see more” vizuális változata, mivel egy Linkedin posztban öt fotó jelenik meg, ha viszont ennél több van benne, akkor már látható lesz egy „+1”, „+2”, stb. jel is. Ezekre kattintva a felhasználó megnézheti a többi fotót. Egy ilyen kattintás pedig arról ad visszajelzést a Linkedinnek, hogy a posztod érdekli az embereket, így pedig még több felhasználónak fogja megmutatni. Ehhez persze nem árt, ha a fotóid valóban érdekesek, és nem semmitmondó stockfotókat osztasz meg. Nyerő megoldás lehet, ha például egy rendezvényről készítesz galériát, de ott is elsősorban az emberekről, mert az emberekről készült képek nagyobb érdeklődést és aktivitást váltanak ki, mint a tárgyakat vagy helyszíneket bemutatók.

Ossz meg értékes PDF-eket!

A Linkedinen lehetőség van arra, hogy PDF-fájlokat posztolj. Elsőre persze ez nem tűnik túl izgalmasnak, szakértők szerint mégis van benne potenciál. Egy PDF ugyanis kattintásra késztetheti a felhasználókat. Nyilván csak abban az esetben, ha az a PDF nem egy száraz, unalmas, kis betűkkel sok szöveget tartalmazó dokumentum. Viszont egy PDF-et is el lehet úgy készíteni, hogy az vizuálisan vonzó, könnyen befogadható legyen: nagy betűkkel, grafikákkal, képekkel, színekkel. Ha például van egy ötpontos listád, akkor mindegyik pontnak készíthetsz egy önálló oldalt, plusz elé teszel egy bevezetőt, utána pedig egy elköszönés-oldalt.  De feldolgozhatsz PDF-ben iparági trendeket és statisztikákat, az egyes tényeket, grafikonokat mind külön oldalon elrendezve.

Hogyan használd a hashtageket?

Észrevetted, hogy a LinkedInen is egyre többen használnak hashtageket? A közösségi oldal igyekszik is, hogy funkciót adjon nekik. A LinkedInen három helyen is használhatsz hashtageket:

 1. Az állapotfrissítéseidnél
 2. A közzétett cikkeidnél
 3. A céges Linkedin-oldaladon

Kérdés persze, hogy érdemes-e a LinkedInen a hashtagekkel foglalkozni, hiszen nem minden közösségi média csatornán azonos a súlyuk. Ennek ellenére elmondható, hogy a hashtagek segítségével a LinkedInen is megtalálhatsz egy olyan közönséget, mely a közvetlen kapcsolataidon kívül esik.

Ha valamely cikkedhez hozzáteszel egy releváns hashtaget, azzal maximálni tudod annak elérését.

Amire viszont mindenképpen figyelj, hogy

 • Ne használj túl sok hashtaget! – A LinkedIn korábbi termékmenedzsment-igazgatója, Pete Davis szerint három hashtaget érdemes használni. Ennyivel már megcélozhatod a fő kulcsszavaidat, anélkül, hogy spamelésnek tűnne.
 • A hashtagek nem helyettesítik a tartalmat – Ami azt jelenti, hogy nem adnak semmi pluszt a szöveghez, csak javítják annak felfedezhetőségét. Ezért ugyanúgy szükséged van leírásra minden posztodnál, egy-egy hashtaggel ezt nem tudod kiváltani.
 • Ne csak népszerű hashtageket használj! – Ilyenkor elveszhet a tartalmad, hiszen sokan használják az adott hashtaget. Ugyanakkor másik oldalról, ha nagyon niche hashtaget használsz, akkor nem érsz el elegendő embert.

Határozd meg, milyen hashtaget használj!

Mielőtt elkezdenéd telehashtagelni a posztjaidat, először próbáld megtalálni azokat, melyek illeszkednek hozzád, valamint a célközönséged érdeklődéséhez. Ehhez némi kutatásra lesz szükséged. Jó kiindulópont, ha megnézed, hogy az iparágadban az influencerek milyen hashtageket használnak. Azt is figyeld meg, hogy miként használják ezeket, milyen az összhang a tartalmaikkal.

Érdemes a személyes profilodban a bal oldali menüsorban legörgetni a hashtages részig., majd a követett hashtagjeid alatt a „Discover more” gombra rákattintani, mert itt kaphatsz további javaslatokat a LinkedIntől.

Discover more gomb megjelenése

Itt az ajánlott személyek és oldalak alatt hashtagekre vonatkozó javaslatokkal is találkozhatsz.

Egyébként pedig a keresőt használva írhatsz be különféle hashtageket, melyeket aztán egyből követhetsz is.

Ezután ellenőrizd a kiválasztott hashtagek népszerűségét és jelentését. Ehhez keress rá a Linkedin keresőjében a hashtagre, és szűrd ki az azt használó embereket, csoportokat, cégeket. Ez segít annak meghatározásában, hogy az adott közönség eléréséhez használható-e az adott hashtag.

Használd a kiválasztott hashtageket!

Posztokban

Tehát, mint korábban már írtuk, LinkedInen hashtageket három helyen tudsz használni. Ezek közül az első az állapotfrissítés, vagyis amikor posztolsz a LinkedInre. Itt használhatod a posztoknál a LinkedIn javaslatait, de az általad kiválogatott hashtageket is. Nem csak a beviteli mező alatt találsz javaslatokat hashtagekre, hanem, ha # után elkezdesz írni egy szót, akkor szintén feldobja a lehetőségeket.

A LinkedIn nem korlátozza a hashtagek számát, de érdemes megmaradni a relevánsnak számító hashtageknél. Arra is figyelj, hogy ne tegyél szóközöket vagy szimbólumokat a hastagjeidbe, mivel akkor nem lesznek kattinthatók.

Ezen kívül arra kell még figyelned, hogy a posztokat később tudod szerkeszteni, de a hozzárendelt hashtageket már nem. Ha egyszer felkerült a poszt, akkor utólag már nem tudsz hozzátenni, vagy törölni közülük. Ezért figyelj arra, hogy amikor kikerül a bejegyzés, már akkor megkapja a megfelelő hashtageket.

Cikkekben

A másik lehetőség a közzétett cikkekben történő hashtag-elhelyezés. Itt jelenleg nem tudsz a szövegtörzsbe kattintható hashtageket elhelyezni, ugyanakkor a cikk leírásában megteheted. Vagyis a „Publish” (közzététel) gombra kattintás után megjelenő felületen hozzá tudsz rendelni a cikkedhez hashtageket.

A céges oldaladon

Ha van egy céges oldalad a LinkedInen, akkor azt összekapcsolhatod a releváns hashtagekkel. Ezzel bekerülsz az adott hashtag körül zajló kommunikációba, ami lehetővé teszi, hogy kapcsolódj egy releváns közönséghez.

Ha csak most indítod a LinkedIn céges oldaladat, akkor a folyamat során lesz egy olyan lépés, ahol meghatározhatod a számodra fontos hashtageket:

Itt találod a hashtag lehetőséget az oldaladon

Utólag is beállíthatod azonban, hiszen egyrészt, ha nem teszed meg, akkor az oldalad fejléce felett folyamatosan figyelmeztet rá a LinkedIn, másrészt pedig az oldalad szerkesztésénél („Edit” gomb a fejlécen) is eléred:

Utólagos beállítás lehetősége

Itt a „+ Add a hashtag” sorra kattintva kiválaszthatsz hashtageket. Ezt később is megteheted majd, mivel a hashtageket a céges oldalad jobb oldalán láthatod majd:

A jobb oldalon jelennek meg a hashtagek

Hogyan használd a videókat?

Észrevetted, hogy az elmúlt hónapokban mennyire elterjedtek a videók a LinkedInen? Ez nem véletlen. Ahogy a többi közösségi média, úgy a LinkedIn is egyre inkább előtérbe helyezte a videókat a megosztott tartalmaknál. Lehetőséget adott videós hirdetésekre és natív videók feltöltésére a céges oldalakon. De mi jellemző most a videós tartalmakra a LinkedInen?

Hírek videón

A LinkedInen a kommunikációt elsősorban a szakmai hírek határozzák meg. Azok, akik most elkezdenek szakmai, videós híreket közzétenni, komoly részt hasíthatnak ki a közönség figyelméből. És habár a közönség elsősorban minőségi tartalmakat oszt meg szívesen, néha előnyös egy kevésbé jól összeállított videóval gyorsan megjelenni, mint egy tökéletes anyaggal napok múlva.

Mobilra optimalizálva

Miközben az Instagram vagy részben a Facebook egyre inkább a Stories-t próbálja erőltetni, addig a LinkedIn egyelőre még a hírfolyamra épít. Azok a technikák, melyeket a Facebook-posztoknál alkalmazunk, ugyanúgy használhatók a LinkedInen is. Ebbe beletartozik az, hogy mobilbarát videókat teszel közzé, natív feltöltéssel.

A LinkedIn tartalmainak felét mobilon nézik meg a felhasználók, és ez igaz a B2B tartalmakra is. Mit jelent ez? Videók szempontjából elsősorban azt, hogy azok 80 százalékát hang nélkül fogják megnézni. Ezért nem érdemes csupán a hangra építeni a közönség tájékoztatásánál, hanem feliratokkal kell irányítani az embereket.

Szintén előnyös, ha négyzet alakú videókat használsz. A négyzet alakú videók 78 százalékkal több helyet szorítanak maguknak a felületen mind desktop, mind mobilos megjelenésnél.

Videós tartalom-típusok

Mi az a tartalomtípus, ami leginkább működik a LinkedInen? Az előbb említett hírek mellett az ipari betekintések, eseményekről szóló tájékoztatók, a céges értékek bemutatása, vagy az új termékek megjelenéséről szóló anyagok.

Az emberek szeretik megosztani a híreket és az iparági információkat, mert ezáltal tűnnek jól értesültnek és tájékozottnak. A LinkedIn pedig ösztönzi az edukációs anyagok vagy események közzétételét.

A HR-esek is videó-marketingesek lesznek

Azt talán már Te is tapasztaltad, hogy a LinkedInen a HR-esek a legaktívabbak. És csakúgy, mint a marketingesek, akik el akarnak adni valamit az ügyfeleknek, a HR-esek is rájöttek, hogy ha egy erős márka áll mögöttük, akkor sokkal könnyebb lesz a feladatuk, az, hogy megszólítsanak és meggyőzzenek munkavállalókat.

A videó pedig egy jó használható eszköz arra, hogy bemutassa neki a céget, annak kultúráját, a márkaértékeket, megismertessen a háttérrel, megjelenítse a cég emberi oldalát. Ráadásul, a Lever kutatása szerint egy videóval kétszer nagyobb átkattintási arányt lehet elérni, mint egy statikus hirdetéssel.

Hogyan írhatsz cikkeket a Linkedinre?

Míg az előbb elmondottak elsősorban a Linkedin posztokról szóltak, van egy további lehetőség a gondolataid megosztására a közösségi oldalon. Ez a Linkedin Articles vagyis a Linkedin cikkek. Míg egy sima bejegyzés hosszúsága 2021 júniusa óta maximum 3000 karakter lehet, addig egy Linkedin cikké akár a 125 ezer karaktert is elérheti. Ez pedig azt jelenti, hogy több tered van megmutatni a szakértelmed és a tudásod. Emellett a cikkek írása arra is jó, hogy beszélgetéseket kezdj, és növeld a láthatóságod.

Amikor valaki rákeres a Linkedin profilodra és legörget az About részhez, akkor ott látni fogja az Articles & Activity dobozt (már ha van bármiféle cikked és aktivitásod). Ennek a doboznak az egyik felében a legutóbbi cikked látható, amit írtál. Lehet az egy éves vagy akár pár órája megjelent cikk. Ez egy előnyös megjelenítés, amit érdemes kihasználni. Ha nincs cikked, akkor csak a legutóbbi négy aktivitásod jelenik meg, és a doboz neve mindössze „Activity” lesz.

Miről írj Linkedin cikket?

A tartalmakkal elsősorban a szakértelmedet, tudásodat akarod megmutatni. Általában az iparági hírek, újdonságok mindig jó témák. De válaszolhatsz kérdésekre is, melyeket a közönséged tett fel neked. Gondold át, hogy az ügyfelek milyen kérdésekkel állnak elő újra és újra! Ha egy posztod nagyobb aktivitást ér el, mint az átlag, akkor az is jó téma lehet egy hosszabb tartalom számára.

Hogyan írd meg a cikket?

Lehet, hogy még azt sem tudod, hogy miként tudod felvinni a Linkedinre a cikked? Pedig a bejegyzés írásánál lehetőség van a „Write article” opciót is választani.

Cikkírás lehetősége

Ha erre rákattintasz, akkor megnyílik egy egyszerű szövegszerkesztő felület, alapvető formázási lehetőségekkel. a „Hedline” sorba írhatod értelemszerűen a címet, majd alá a szöveget. A címnél törekedj arra, hogy az figyelemfelkeltő legyen, és kattintásra késztesse az embereket.

Ezután elkezdheted a szöveget írni, melynél figyelj annak cikk-szerű formázásra, hiszen itt már nem csak egy posztról van szó. Legyenek benne bekezdések, törd meg alcímekkel, képekkel, felsorolásokkal. Ezáltal könnyebb olvasható és átfutható lesz a cikked, ami különösen azok számára fontos, akik mobilappot használnak. A szerkesztő eszköztárban elérhető a felsorolások formázása, különböző címsorok, link beszúrása.

Talán feltűnt az is, hogy a cikkszerkesztő tetején beállíthatsz egy fő képet is. A Linkedin ajánlása ide egy 744 x 400 pixeles kép. Miután feltöltöd, meghatározhatod, hogy teljes oldalszélességű legyen, vagy kisebb, illetve megadhatsz képaláírást és a szerző nevét. Képet azonban a szövegben is elhelyezhetsz, mégpedig úgy, hogy a kis négyzet alakú ikonra kattintasz az aktuális sor mellett.

Kattintásra fel fog bukkanni egy vízszintes menü, benne több opcióval, melyek közül az első a kép, de van videó, slide, link és kód lehetőség is.

Ha megírtad a cikket, akkor a jobb felső sarokban lévő „Publish” gombra kattintva közzé is teheted. Ezután már csak annyi a dolgod, hogy a cikk alján megjelenő megosztási lehetőségeket kihasználd, és megoszd a cikket a saját Linkedin feededben, esetleg Linkedin üzenetként, de persze a Facebook és a Twitter-megosztás is megjelenik lehetőségként.

Már SEO-zhatod is a LinkedIn-cikkeidet a beépített eszközökkel

Új funkciókat tett közzé 2023 februárjában a LinkedIn, melyek a cikkek keresőoptimalizálását segítik. Ezek révén megadhatsz SEO-címet és leírást a LinkedIn-cikkeidnek, illetve az emberek könnyebben megtalálják a cikkeket, ha a megfelelő keresőszavakkal keresnek rá.

Egy-egy cikk „keresőoptimalizálásához” csak annyit kell tenni, hogy megnyitod a cikket, ahol a „Publishing” menüre kattintasz, majd ezen belül a „Settings”-re. Ekkor megjelennek olyan szövegmezők, ahol módosíthatod a cikk SEO-címét és leírását.

A LinkedIn új SEO-funkciói a beállításoknál

Akik nem járatosak a SEO-ban, azok számára talán nem világos, hogy ennek a lehetőségnek mi értelme van. A lényeg itt az, hogy két különböző címet állíthatsz be: egyik a cikkoldalon, másik a találati oldalon jelenik meg. Azaz a kereséshez elhelyezhetsz a címben és a leírásban úgy kulcsszavakat, melyek egyébként a publikált cikkedben ezeken a helyeken nem feltétlenül szerepelnek. Így anélkül tudod egy-egy kulcsszóra optimalizálni a tartalmad, hogy az befolyásolná az eredeti felhasználói élményt.

Időzíthető cikkek

Ezzel együtt egy további funkcióval is bővítette a lehetőségek körét a LinkedIn: az időzíthető cikkekkel és hírlevelekkel. Ezáltal könnyebben tudod tervezni a megjelenéseidet, és azokat az optimális időpontban teheted közzé.

Az időzítési opciót a megosztásnál éred el „Schedule” néven, melyre rákattintva megadhatod az időpontot, amikor az adott tartalmat élesíteni szeretnéd.

Mindezeken túl pedig a hírlevelek felfedezhetőségén is javított a LinkedIn, ugyanis jobban kiemeli őket a keresésekre adott találati oldalakon. Tehát, ha például egy felhasználó rákeres egy hírlevél-szerző nevére a LinkedInene, akkor egyből látni fogja a találatok között, hogy milyen hírlevelet kínál az illető.

Mi az a Creator Mode a LinkedInen? Hogyan használd?

Aki rendszeresen publikál a LinkedInen, annak érdemes lehet Creator Mode-ra váltani, amit csak be kell kapcsolni a profilban. Ha ez megtörténik, akkor némileg átrendeződik a megszokott profil, ami annyit jelent, hogy az About rész az Activity és a Featured alá kerül.

Emellett az Activity rész is megváltozik azok számára, akik rápillantanak a profilodra: alapvetően azt fogja mutatni, hogy milyen tartalmakat készítettél, nem pedig azt, hogy milyen hozzászólásaid voltak, vagy mit lájkoltál. Ráadásul a négy helyett, hat elem jelenik meg itt.

Hogyan kapcsold be a Creator Mode-ot?

Ehhez lépj be a profilodba (bal felső sarok, Me, View Profile), ahol megjelenik a vezérlőpulton. Ha esetleg nem látod, akkor kérj segítséget a LinkedIntől, mert valamiért nem került be a profilodba. Ezt kell keresned:

Creator Mode bekapcsolása

Creator Mode bekapcsolása

Egyszerűen kattints rá a linkre, ami után végig kell kattintgatnod a folyamaton. Ennek során bele fogsz futni egy olyan lehetőségbe, ahol kiválaszthatod, hogy milyen témákkal foglalkozol majd: 5 témát választhatsz ki. Ehhez csak kezd el beírni a téma nevét, a LinkedIn pedig feldobja az elérhető lehetőségeket. Ezek a hashtagek fognak megjelenni a bemutatkozó kártyádon a címsor alatt.

Miután bekapcsoltad a Creator Mode-ot, azt fogod látni, hogy az eddigi Connect gomb Follow-ra vált.

A Follow gomb

Ez persze nem jelenti azt, hogy innentől kezdve az emberek nem léphetnek kapcsolatba veled, hiszen a funkció a „More” gombra kattintva továbbra is elérhető, csak épp fontosabbá válik, hogy növeld a követőid számát.

Ugyanakkor, ha mégis inkább a kapcsolatot helyeznéd előtérbe, akkor felcserélheted a két gombot. Ehhez lépj be a profil-beállításaidba, ahol a Visibility of your LinkedIn activity részen, az utolsó mezőben látsz egy olyan opciót, hogy „Make follow primary”. Ha itt átkapcsolod a kapcsolót „No” állásba, akkor ismét a Connect jelenik meg első helyen a bemutatkozó kártyádon.

Ha átváltottál Creator Mode-ra, akkor a LinkedIn felajánl egy heti hírlevelet, melyet Daniel Roth, a LinkedIn főszerkesztője készít. A Creator Weeklyben más alkotókat mutatnak be, valamint linkeket találsz a tartalmaikra. Emellett az éppen felkapott témákról is tájékoztatást kapsz, illetve azt is megjósolják, hogy mi válik felkapott témává az elkövetkező hetekben.

LinkedIn Creator Weekly

A LinkedIn Creator Mode tehát azok számára hasznos, akik tartalmakkal szeretnék növelni a követőik számát, illetve egy közösséget alakítanának ki köré. Ha bekapcsolod a profilodban, akkor szembetűnőbbé válik, hogy tartalmakat készítesz, valamint a CTA gombod is átvált „Connect”-ről „Follow”-ra, így lehetővé téve a követők számának növelését.

Mire figyelj még a Linkedin használata során?

Régebb óta van Linkedin profilod? Mikor nézted át utoljára az ott megadott információkat? Akkor talán fuss neki, és a most felsorolt dolgokat feltétlenül tekintsd át!

Frissítsd a képeket és a leírást!

Ha történt valami változás veled (vagy a cégeddel) mondjuk az elmúlt 12 hónap során, amiről úgy érzed, hogy érdemes megmutatni az embereknek, akkor frissítsd a megjelenő képeket a profilodnál. Ha egy cégről van szó, akkor ez lehet például egy új termék vagy szolgáltatás bevezetése, esetleg egy újramárkázás, új imidzs kialakítása, új design a weboldaladon.

Arra is figyelj, hogy a korábban közzétett leírás megfelel-e a jelenlegi állapotodnak, azt tükrözi, amit teszel, pontosan megmutatja-e, hogy ki is vagy jelen pillantban. Ha megjelent egy új videó rólad vagy a cégedről, akkor azzal is bővítsd ki a Linkedin profilodat. Végül, ellenőrizd, hogy a Linkedin profilod megjelenése azonos a céged más online megjelenéseivel!

Ellenőrizd a Tapasztalatok részt!

Gyakori hiba, hogy nem egészen friss az Experience rész a Linkedin-profiloknál. Pedig ez rontja a hitelességed és a szakmaiságod. Győződj meg arról, hogy a jelenlegi munkahelyedet helyesen adtad meg! Ha szükséges, akkor rendezd újra a sorrendet! Egyszerűen csak fogj meg egy részt, és vidd a megfelelő pozícióba úgy, hogy a legrelevánsabb tapasztalatok legyenek legfelül!

Ellenőrizd a weboldal-linkeket!

Mivel a weboldalak linkjei gyakran változnak, így ugyanilyen gyakran kellene ellenőrizned, hogy a Linkedin profildnál megadott linkek helyesek-e. Ehhez a névjegyednél a Contact Infóra kell kattintani, ahol legördülnek a lehetőségek, többek között a linkek szerkesztése. Nem muszáj a legördülő lehetőségek közül választani. Ha az Other opciót választod, akkor meghatározhatod, hogy mi legyen a linked horgonyszövege.

Rendezd el a kapcsolataidat!

Ha a felső menüsorban a My Network címkére kattintasz, akkor a legördülő menüben kiválaszthatod a Connection linket. Erre rákattintva felsorolja a kapcsolataidat, melyek közül érdemes kidobálni azokat, melyek nem relevánsak. Ugyanakkor azok számára innen küldhetsz üzenetet is, akikkel szorosabbra fűznéd a viszonyodat. Érdemes.

Tekintsd át az aktivitásodat!

A frissítések rendszeres megosztása az egyik legjobb lehetőség arra, hogy növeld a láthatóságodat és a Linkedin profilod látogatószámát. Ha névjegyednél a „View profile as” melletti nyíl fölé viszed az egeret, akkor a megjelenő menüből kiválaszthatod a View recent activity linket, mely megmutatja, hogy melyik frissítésed miként teljesített.

A Linkedinen optimális lenne a legalább három naponkénti frissítés, illetve olyan tartalmak megosztása, melyek nem csak relevánsak rád vagy a márkádra tekintve, de a célközönségedet is érdekelhetik.

Hogyan érj el nagyobb figyelmet a LinkedInen?

Írj hosszú szöveges posztokat!

Közösségi média tippeknél biztos találkoztál már azzal a tanáccsal, hogy mivel az emberek általában nagyobb eséllyel osztanak meg képet vagy videót, így érdemes ezzel próbálkozni. Habár ez igaz lehet mondjuk a Facebook esetében, a Social Media Examiner szerint nem feltétlenül működik a LinkedIen. Ahogy az sem, hogy linkeket osztasz meg, amihez általában behúz egy képet is a rendszer.

Ugyanakkor, ha kép és linkek nélküli, pusztán szöveges posztot osztasz meg, akkor az jelentősen több reakciót válthat ki. Egy LinkedIn poszt hossza 2021 júniusa óta elérheti az 3000 karaktert is. Ha olyan a témád, ami még ennél is nagyobb teret kíván, akkor rendkívül egyszerűen publikálhatsz is cikket a LinkedIn beépített platformján, melyről korábban már szó volt a hogyan írhatsz cikkeket a LinkedInre című fejezetben.

2021 októbere óta a cikk funkció ráadásul már céges oldalak számára is elérhető, ami azt jelenti, hogy több mint 100 ezer karakteres anyagokat is publikálhatsz a felületen.

De visszatérve a posztokra: a LinkedIn csak a szöveges bejegyzések elejét mutatja meg a hírfolyamban, ezért azt a történetmesélési technikát kell alkalmaznod, hogy a legfontosabb, a felhasználót megragadó mondatok a szöveg elejére kerüljenek. Ha szeretnél reakciókat a posztodra, akkor itt is érdemes kérdéseket feltenned, álláspontot megfogalmaznod. Ha pedig képet és linket is tennél a bejegyzésedhez, akkor azt ne a posztba, hanem a kommenteknél helyezheted el.

Lájkold a saját posztjaidat!

Miért jelenik meg egy like gomb a saját posztod mellett? Vajon a LinkedInen nem néz ki furcsán, ha a saját bejegyzésedet lájkolod? Ott egy gomb, amiről tudod, hogy nem kellene megnyomnod. De miért is? Hiszen, ha lájkolod a posztod, akkor javítod az elkötelezettséget. Ugyanez vonatkozik a saját kommentjeidre is. Ez különösen akkor hasznos, ha mások is hozzászóltak a bejegyzéshez, mert így jelzést kapnak a hozzászólásra érkezett lájkról, és ez lehet, hogy őket is további közreműködésre ösztönzi.

És, hogy miért is hasznos a saját posztjaidat vagy kommentjeidet lájkolni? Azért, mert az emberek sokkal sokkal könnyebben lépnek interakcióba akkor, ha már más megtette az első lépést. Ez olyan, mint a táncparkettre lépni: sokkal nehezebb elsőként rálépni, mint akkor, ha már sokan táncolnak ott előtted.

Használd ki a hozzászólás lehetőségét!

Mindig figyelj azokra, akik időt szakítottak arra, hogy egy kommentet hagyjanak a posztod alatt! Ha lájkolod a posztjaikat vagy válaszolsz rájuk, akkor megnöveled az esélyét annak, hogy tovább folytatódik a társalgás. Azok az emberek, akik hozzászóltak, ilyenkor jelzést kapnak arról, hogy válasz érkezett a hozzászólásukra, aminek eredményeként további aktivitást generálhatsz, ideális esetben pedig akár a bejegyzésedet is megosztják.

A kommenteknél ugyanakkor előfordulhat az is, hogy spameket kapsz, így sok cég számára jó döntés lehet, ha inkább leállítja a hozzászólás lehetőségét a bejegyzéseinél. Ezt úgy tudod megtenni, hogy poszt írásakor, rákattintasz az „Anyone” gombra, majd a felbukkanó ablakban a „No one” lehetőségre, végül pedig elmented ezt a beállítást.

A személyes LinkedIn profiloknál van egy harmadik lehetőség is, mely szerint csak a kapcsolataid kommentelhetnek a bejegyzéseid alá. Emellett a hozzászólási lehetőségeket a közzététel után is megváltoztathatod.

Készíts és ossz meg natív videókat!

A legtöbbet megosztott tartalmak a LinkedInen is a videók: a felhasználók 20-szor nagyobb valószínűséggel osztanak meg egy videós posztot, mint egy normál bejegyzést. Vagyis, ha nagyobb figyelmet akarsz generálni a platformon, akkor érdemes a videó eszközéhez nyúlni.

A LinkedIn mobil appjával videókat tudsz készíteni, de akár előre elkészített videót is fel tudsz tölteni. Ehhez keresd meg a videókamera ikont a jobb felső sarokban! A videód hossza 10 perces lehet, de nem is feltétlenül van ennyire szükséged ahhoz, hogy átadd a legfontosabb üzeneted. Érdemes tesztelni, hogy a rövidebb vagy a hosszabb videók jönnek-e be a követőidnek. Ezt az analitikai adatoknál tudod megvizsgálni: általában mennyi ideig nézik a videóidat az emberek, mikor kattintanak el róla.

Csakúgy mint a Facebookon, a LinkedInen is automatikusan, de némán indulnak el a videók a hírfolyamban. Ugyanakkor szöveget nem tudsz rá írni, így magának a videónak kellene tartalmaznia a szöveget. Ehhez valamilyen videószerkesztő programra lesz szükséged. Videók használatával ki tudsz tűnni a többiek közül. Érdemes tehát kipróbálni, és figyelni, hogy milyen eredményeket érsz el vele.

Tedd nyilvánossá a frissítéseidet!

2017 júliusa óta lehetőség van arra, hogy nyilvánossá tedd az állapotfrissítéseidet. Ehhez ellenőrizd a beállításaidat és válaszd azt a lehetőséget, miszerint bármely posztod nyilvános lehet. Ezt az asztali felületen teheted meg, ha először rákattintasz a Me, majd a Setting & Privacyre. Válaszd ki a Privacy fület, ahol megtalálod a Blocking and hiding részt. Itt kiválasztod a Followers részt, ahol beállítod, hogy mindenki láthassa az állapotfrissítéseidet.

Beállítás

Ez azonban még nem lesz elég. A bal oldali menüben látod a Profile Privacy pontot, amire kattintva válaszd ki a megjelenő opciók közül az Edit your public profile-t. Az itt megjelenő oldal jobb oldalán találod a Customize Your Public Profile részt, ahol beállíthatod, hogy mi és ki számára legyen nyilvános. A Posts & Activities mellett is legyen pipa.

Kinek jelenjen meg?

Ezek után már bármely posztodat nyilvánossá teheted, ehhez a mező alatti részen kell a Public lehetőséget választanod a legördülő menüből. A Linkedin leírását itt találod minderről.

Ossz meg letölthető tartalmakat galériás posztokban!

Ha nem a Te műfajod a hosszú cikkeké és bejegyzéseké, akkor nyugodtan megpróbálkozhatsz képes közzétételekkel is. A LinkedIn galériás posztjai segítségével diavetítéseket hozhatsz létre a platformon. Egy ilyen slideshow ideális lehet, ha be akarod mutatni a követőidnek, mikén zajlanak a dolgok a cégnél, megoszthatsz statisztikákat, vagy egy eseményen készült fotókat.

Erre meglehetősen nagy teret kapsz a LinkedIntől, hiszen egy galériába akár 300 képet is tehetsz. Ugyanakkor a cégek ennél azért általában kevesebbet szoktak közzétenni: legfeljebb 10 képből álló galériákkal próbálkoznak.

Kerülhetnek azonban a galériába dokumentumok is, melyeket teljes képernyős módban a követőid is le tudnak tölteni. Dokumentumot úgy tudsz feltölteni, hogy egy poszt írásakor alul kiválasztod a dokumentum lehetőséget.

Indíts szavazásokat!

Ha az előbbieknél interaktívabb szeretnél lenni, akkor kihasználhatod a LinkedIn szavazás lehetőségét. Egy szavazással nem csak hasznos információkat, visszajelzéseket kaphatsz az emberektől, hanem fenntarthatod az érdeklődésüket is a céged iránt. Amikor az emberek szavaznak egy szavazáson, akkor a szavazás lezárulta után kapnak egy értesítést az eredményekről, ezzel ismét felhívva a figyelmüket a cégedre.

Indíts valós idejű, virtuális eseményeket a LinkedIn Live-val!

A LinkedIn még 2019-ben indította el a Live-ot, mellyel a cégek számára lehetőség nyílik virtuális események megrendezésére, exkluzív, kulisszák mögötti videókra, illetve a szakértelmük bemutatására. Az élő adás lehetősége még a B2B cégek számára is jó lehetőségként merül fel.

Ahhoz azonban, hogy LinkedIn Live-okat indíts, azt először kérelmezni kell, majd megvárni a jóváhagyást.

Használd a termék oldalt!

Ha mondjuk szoftvereket gyárt a céged a B2B piacra, akkor szerencséd van, mert készíthetsz a LinkedInre egy termékoldalt. Egy termékoldalon elmagyarázhatod az embereknek, hogy az egyes termékeid mire jók, milyen funkcióik és előnyeik vannak, és leírhatod, hogy kinek is készült az adott termék. Emellett feltölthetsz képernyőképeket vagy demovideókat, hogy bemutasd a terméked használatát.

A termékoldalak automatikusan megjelenítenek egy „Add as a Skill” gombot is, ami azt jelenti, hogy azok az emberek, akik tudják használni a terméked (mondjuk, ha szoftverről van szó), akkor jelezhetik a személyes profiljukon.

Ha létrehoztál egy termékoldal, akkor az megjelentik a „Products” fülre kattintva a céges oldalon. A termékoldalakat megoszthatod posztban vagy üzenetben is, de az emberek rá is kereshetnek a LinkedIn termékek között.

Használd a Creator Mode-ot!

Korábban már bemutattuk, hogyan állíthatod be a Creator Mode funkciót, ami akkor hasznos, ha úgymond véleményvezér pozícióba helyezed magad a LinkedInen. Ha beállítod a Creator Mode-ot, akkor a cikkek és a posztok kiemelt helyen jelennek meg a profilodban, és az embereknek lehetőségük nyílik követni téged, nem csak kapcsolódni, ami azzal jár, hogy gyorsabban növelheted a hálózatodat.

A Creator Mode révén hozzáférést szerezhetsz a LinkedIn Live-hoz és a hírlevélhez is.

Kommunikálj rendszeresen a hírlevél segítségével!

A hírlevél funkció 2020 vége óta elérhető, de minden Creator Mode használó számára megjelent 2021 novemberében. Hasonló az e-mailes hírlevelekhez: a követőid fel tudnak iratkozni rá a LinkedInen, és kapnak egy értesítést, amint új hírlevelet teszel közzé.

Hogyan fokozhatod az aktivitásodat a LinkedInen?

2022 júniusában tövább bővítette a cégek számára rendelkezésre álló aktivitási lehetőségek körét a LinkedIn. Míg korábban a céged nevében csak arra volt lehetőséged, hogy a saját oldaladon megjelenő tartalmakra reagálj, illetve válaszolj az említésekre és a követett hashtageknél, most már bármilyen, feedben megjelenő posztra reagálhatsz cégként. Ehhez az adott posztnak nem is kell címkéznie az oldaladat, esetleg elhelyezni olyan hashtaget, melyet a céged követ.

Innentől kezdve gyakorlatilag mindenféle típusú posztra reagálhatsz cégként, ami a feedben jelenik meg. Ugyanakkor egyelőre még továbbra sem tudsz cégként hozzászólást közzétenni eseményeken belül, cikkeknél, hírelveleknél vagy csoportoknál.

Mindez azért lehet érdekes számodra is, mivel ezáltal új lehetőségek nyílnak meg a céged alőtt a kommunikációban:

 • a felkapott dolgoknál közzéteheted a céged véleményét
 • könnyebben építhetsz kapcsolatot lehetséges partnerekkel
 • megköszönheted tagoknak és cégeknek, ha megosztják a céges tartalmaidat
 • megoszthatod mások tartalmait a saját céged LinkedIn oldaladon

Így reagálhatsz cégként a posztokra

A megoldás hasonló, mint amivel más közösségi oldalakon már találkozhattál: bármely feedben megjelenő posztnak a bal alsó sarkában kattints a profilképre, melynek révén lenyílik a lehetőségek listája, azaz hogy a saját profilodon kívül milyen oldalak nevében reagálhatsz.

Céges aktivitás lehetősége a LinkedInen

Tehát, ha a nyíllal lenyitod a listát, akkor ki kell választanod a megfelelő céges oldalt, majd a jobb alsó sarokban rákattintani a „Save” gombra. Ezután már nem a saját személyes profilod képét látod, hanem a cégedét. Innentől kezdve cégként nyomhatsz egy lájkot, vagy választhatsz a különböző reakciólehetőségek közül, ha a „Like” gomb fölé viszed az egermutatót.

A hozzászólás mezőben is láthatod ezután, hogy már cégként szólhatsz hozzá az adott poszthoz, valamint a megosztásra („Share” gomb) kattintva céges oldaladdal is tovább terjesztheted a bejegyzést. Ha a saját céged feededben akarod továbbosztani a posztot, akkor a „Repost” gombra kattints a lenyíló menüben. Ha a saját gondolataid, vagy csak valamilyen hashtaget is hozzáfűznél, akkor a „Share with your thoughts” gombot válaszd.

Arról viszont ne feledkezz meg, hogy minden, ami megjelenik a céged oldaladon bárki számára látható. Ahhoz, hogy a kört szűkítsd, be kell állítani a posztnál a „Targeted audience” opcióra kattintva a közönség paramétereit.

Habár a posztok alatt megjelenik a „Send” lehetőség is, a cégek ezt nem használhatják. Ha mégis rákattintasz, akkor a személyes profilodat használva fogja elküldeni a bejegyzést üzenetként.

Miért és hogyan használd a LinkedIn hírlevelet?

Az előbbiekben már említettük a LinkedIn hírlevél funkcióját, mely Creator Mode-ban érhető el. Érdemes lenne neked is kihasználni ezt a lehetőséget? És ha igen, hogyan tedd?

Először is azoknak érdemes foglalkozni a LinkedIn hírlevelekkel, akik a saját weboldalukon nem hoztak létre hírlevél-feliratkozási rendszert, viszont jelen vannak a LinkedInen, és ott rendszeresen tartalmakat tesznek közzé. Utóbbi azért fontos, mert a hírlevél itt alapvetően a LinkedInen közzétett tartalomra épül, tehát a már megjelent posztokat juttatod el egy más formában a közönségednek.

Megjelenhetnek benne fotók, videók, cikkek, tehát olyasmi, amit beleírtál egy LinkedIn cikkbe. Ezek mind linket kaphatnak a hírlevélben. Ráadásul mindezt ingyen. Csak át kell váltani Creator Mode-ba, amit bármely személyes profillal meg lehet tenni, mely közzétett valamilyen tartalmat az előző néhány hónapban.

Ami az analitikát illeti, a LinkedIn-hírleveleknél is láthatod, hogy hányan nézték meg valamely tartalmat, és hányan vannak feliratkozva a hírlevélre. Az ugyanakkor nem derül ki, hogy az emberek milyen médiumon keresztül nézik meg a tartalmad, nem tudod letölteni a feliratkozók listáját, illetve azt sem árulja el a LinkedIn, hogy hányan kattintottak a linkjeidre.

Hogyan használd?

Ha az előző fejezet alapján beállítottad a Creator Mode-ot és közzétettél néhány posztot, akkor el is készíthetsz egy hírlevelet. Ehhez a lehetőséghez a cikk-szerkesztőben férsz hozzá: „create a newsletter” opció néven. Ha erre rákattintasz, akkor megnyílik egy ablak, ahol olyan részleteket kell megadnod, mint a

 • hírlevél címe
 • leírása 300 karakterben
 • logó
 • időzítés (napi, heti, kétheti, havi, de a LinkedIn nem ragaszkodik az időzítéshez)

LinkedIn hírlevél készítése

Nem kell aggódni a beállítások miatt, később változtathatsz rajtuk. Ezzel megvagy a hírlevélbeállítással, így bármikor, ha cikket írsz a LinkedInre, akkor ott lesz a lehetőség, hogy összekapcsold a hírlevéllel, és így egy extra lökést adj az elérésnek. De vissza is térhetsz korábban már közzétett anyagaidhoz, hogy azokat is közzétedd hírlevélben.

Egy népszerű megoldás, hogy a cikkbe a weboldaladon korábban közzétett cikk első néhány bekezdését teszik bele, melynek végére egy linket helyeznek, hogy így irányítsák a blogjukra vagy a YouTube videójukhoz a felhasználókat.

Már akár öt LinkedIn-hírlevelet is indíthatsz

A LinkedIn 2023 augusztusában új funkciókat jelentett be a hírlevelekkel kapcsolatban, miután azt tapasztalták, hogy az elmúlt egy év során erőteljesen növekedett a hírlevelek népszerűsége. Mint írták: háromszoros gyarapodást mértek a LinkedIn-hírlevelek olvasószámában, ami napi 1,3 millió felhasználót jelent. Ez az érdeklődés is hozzájárulhatott ahhoz, hogy fejlesztik a hírlevél-funkciót, és néhány új lehetőséggel egészítették ki.

Az egyik legfontosabb változás, hogy változott a hírlevelek szerkesztő felülete, miután a régi rendszerre sok panasz érkezett. Az új szerkesztőben egyszerűbbé válik a formázás és az elrendezés, illetve a multimédia tartalmak beágyazása. De hozzátehetsz már SEO-címet és leírást is.

A másik változás, hogy a LinkedIn már lehetővé teszi, hogy egy fiók akár öt különböző hírlevelet is küldjön. Vagyis ezáltal lehetővé válik, hogy a tartalmaidat eltérő témák iránt érdeklődő közönségnek különböző hírlevelekbe rendezd.

Végül a harmadik augusztusi változás a hírleveleknél, hogy amikor egy felhasználó feliratkozik a hírleveledre, akkor ő ezentúl automatikusan a LinkedIn-profilod követőjévé is válik. Tehát annyi történik, hogy a hírlevél iránt érdeklődő felhasználókkal fog növekedni a követői bázis.

Az elmúlt években a LinkedIn már javított a hírlevél-funkció használhatóságán az egykattintásos feliratkozási lehetőséggel, illetve a keresési eredmények közötti megjelenéssel, de a népszerűség hatására most továbbléptek, és ez egyben azt is jelzi, hogy a linkedines hírlevél nem elsorvad, hanem úgy néz ki, hogy fejlődik, és népszerűbbé válik.

Hogyan szerezz leadeket a LinkedInen?

A LinkedIn speciális lead-generáló eszközöket is kínál a felhasználóknak, így ezeket kell elsősorban beállítani. Az egyik opció az

Egyedi gomb a céges oldalakon

A gombnál nem feltétlenül a céges weboldaladat kell linkelni, beállíthatsz hozzá lead-mágnest, korlátozott idejű ajánlatot, vagy bármilyen oldalt, amit kifejezettel lead-generálásra hoztál létre. A gombot a szerkesztő eszközöknél tudod bekapcsolni:

Egyedi gomb bekapcsolása a LinkedInen

Itt kiválasztod a megfelelő gomb-feliratot, majd az URL-t ahová a gombra kattintással eljut a felhasználó. Ha kifejezetten lead-generálásra törekszel, akkor a legjobb, ha a „tölcsér közepére” vezeted az embereket egy feliratkozással vagy regisztrációval. Mindkettőre van választható szöveg a LinkedInen.

Ezzel a gombbal egy külső webodlal segítségével generálhatsz leadeket, ugyanakkor ezt megteheted a LinkedInen belül is a lead-generáló űrlappal.

Lead-generáló űrlap

A LinkedIn már jó pár évvel ezelőtt lehetővé tette a cégek számára, hogy termékeiket és szolgáltatásaikat beépített lead-generáló űrlapok révén is népszerűsítsék. Ezek az űrlapok elsősorban B2B cégek számára jelentenek optimális választást. Segítségükkel összegyűjthetők a kapcsolati információk és más releváns részletek a felhasználóktól anélkül, hogy egyáltalán kilépnének a LinkedInről. Ma már arra is lehetőség van, hogy a lead-generáló űrlapot a céges LinkedIn oldaladon is elhelyezd.

A LinkedIn szerint egyébként a beépített lead-generáló űrlapok ötször jobban konvertálnak, mint a LinkedIn céges oldalak. Ráadásul a platform lead-konverziós aránya háromszor nagyobb, mint más közösségi médiáké.

Hogyan hozz létre lead-generáló űrlapot a LinkedInen?

Lépj be a céges LinkedIn-oldaladra. A lead-generáló űrlapot az oldalszerkesztésből éred el: tehát kattints a jobb oldalon az „Edit page” gombra, majd a bal oldali menüsorban keresd meg a „Lead gen form” menüpontot.

Ugyanide jutsz, ha a felső menüsorban az „Analytics” menüpontban a „Leads”-re kattintasz. Itt látsz egy gombot az oldal közepén „Add lead gen form” felirattal.

Lead generáló űrlap elérése

Ha rákattintasz a Lead gen form menüpontra, akkor a bal oldalon található nagyméretű kapcsolót kell „On” állásba billenteni.

Lead generáló űrlap bekapcsolása

Ha ez megtörtént, akkor fel kell építeni az űrlapot, először is választani egy CTA-t. Itt előre megadott, angol nyelvű opciók közül válogathatsz. Ezután linkelni kell a céged adatvédelmi oldalát.

A lead generáló űrlap elkészítése

Ezt követően jöhet egy egyéni címsor, aminek hossza azonban erősen korlátozva van: 50 karakterben kell megfogalmazni a mondandódat. Utána még rendelkezésedre áll egy 200 karakteres hely annak ismertetésére, hogy mire számíthatnak a felhasználók az űrlap kitöltése után.

A fizetős lead-generáló űrlapokkal szemben ingyenesen nem tehetsz fel egyedi kérdéseket, hanem automatikusan a tagok nevét, cégnevét, munkahelyét, e-mail címét gyűjti be. Ha további részletekre is szükséged van, azt majd egy következő körben szerezheted be az adataikat megadó felhasználóktól.

Ha elkészítetted az űrlapodat, akkor az megjelenik a céges LinkedIn oldaladon, az About rész alatt. Bármely LinkedIn tag kitöltheti, hogy felvegye a kapcsolatot a cégeddel. Az űrlap teljesítményét nyomon követheted az Analytics menüpontban a Leads részben. Itt láthatod a leadek állapotát, a számukat. Ha a letöltés gombra kattintasz, akkor a kapcsolati adatokat is megkapod, így összeköttetésben maradhatsz a leadjeiddel. Érdemes azonban tudni, hogy az adatok csak 90 napig állnak rendelkezésedre.

Lead-generáló tartalom készítése

Az, hogy beállítod a céges LinkedIn oldaladat, még nem fogja nagyon megmozgatni az embereket. Ehhez tartalomra is szükség van, mégpedig olyan hasznos tartalomra, mely a következő lépés megtételére ösztönzi azokat az embereket, akik még a megfontolás fázisában járnak.

A LinkedIn posztok legfeljebb 3 ezer karakteresek lehetnek, ami elegendő tér egy lead-mágnes vagy bármely tölcsér közepi tartalom számára. Ugyanakkor a szimpla posztok nem feltétlenül bírnak azzal a figyelemfelkeltő erővel, ami meghozza a várt eredményeket számodra. Ilyenkor léphetnek be a képbe olyan elemek, mint

 • a LinkedIn cikkek, melyek egy blogposzt megírását teszik lehetővé. Ezeket a csapatod tagjai is megoszthatják, és ha sorozatot csinálsz belőlük, akkor a LinkedIn-hírleveled alapját adhatják.
 • a LinkedIn dokumentumok, slide-ok soraként jelennek meg és letölthetők, így rövidített tartalmakat érdemes ezekben elhelyezni, és linkelni a teljes verzióra.
 • a LinkedIn galériák hasonlóak az előbbihez, azzal a különbséggel, hogy a multimédiás tartalmak használatának lehetősége miatt figyelemfelkeltőbbek.

Végül tartalomnak tekinthetők az események és a live-ok is, melyek olyan leadmágnesek, amik közvetlenül a LinkedInen találhatók meg. Egy esemény során láthatod annak résztvevőit és kapcsolatba is léphetsz velük. Ha az eseményre regisztrálni kell, akkor letöltheted a listát, amelyet aztán megcélozhatsz további tartalommal.

Hirdetések használata

Ha még több leadet szeretnél elérni, akkor érdemes lehet kipróbálni a LinkedIn hirdetési eszközeit. A Campaign Manager segítségével létrehozhatsz lead-generáló kampányokat és tovább mozgathatod a konverzió felé a leadeket.

Ehhez először meg kell nézned, hogy melyik leadmágnesed teljesített a legjobban, majd ezt kell lead generáló hirdetéssel terjesztened szélesebb körben. A lead generáló hirdetési cél lehetővé teszi, hogy létrehozz egy beépített lead-űrlapot, melynek segítségével kapcsolati információkat gyűjthetsz a leadmágnesért cserébe.

Persze azt is megteheted, hogy megtolod egy kis összeggel a jól teljesítő leadmágnes-posztjaidat közvetlenül a céges oldaladról. Ugyanakkor ez a megoldás nem támogatja a natív lead-űrlapot.

Hirdetések segítségével érdemes lehet a tartalmaidat is jobban kiemelni. Így például a dokumentumaidat, melyre speciális formátumot találsz a kampánymenedzserben. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy néhány oldalt megnézzenek a dokumentumból, de a teljes dokumentumot csak a kapcsolati adataik megadása után érhetik el.

Végül használhatsz remarketing kampányt is, melynél becélozhatsz olyan leadeket, akik már kitöltöttek egy lead-űrlapot, esetleg részt vettek egy eseményen, és a következő lépés megtételére buzdíthatod őket.

Retargeting funkció a LinkedInen

Ha letöltötted a LinkedIn Insight Taget, akkor weboldal-aktivitás alapján is célozhatsz embereket. Ha olyan személyeket célzol meg remarketinggel, akik már konvertáltak egy bizonyos oldaladon, akkor egy aktív csoportra költöd a hirdetési keretedet, akik nagy eséllyel fognak rendelni tőled.

Miért jó egy Linkedin csoport? És hogyan hozd létre?

Ha már használod egy ideje a Linkedint, akkor talán már elért hozzád a híre, hogy ezen a közösségi média platformon is létrehozhatók csoportok. Ezek a csoportok elsősorban arra szolgálnak, hogy összehozzák a hasonlóan gondolkodó embereket, akiknek általában azonosak a céljaik.

Miért érdemes Linkedin-csoportot létrehozni?

Növelheted a kapcsolataid számát

Ha kapcsolatban akarsz maradni a Linkedinen is a legjobb ügyfeleiddel vagy leendő vevőiddel, akkor érdemes egy csoportot létrehozni számukra. Ezek a csoportok arra is jók, hogy ha megalkotsz egy tartalmat, akkor a csoportban is közzétedd a hasonló érdeklődésű csoporttagok számára, így valószínűleg több emberhez jut ela  bejegyzésed.

Emellett azonban egy csoport segít abban is, hogy növeld a Linkedin-hálózatod méretét, könnyebbé tedd a célcsoportod számára, hogy megtaláljanak. Egy csoportnak akár több mint egy millió tagja is lehet.

Mélyebb kapcsolatot alakíthatsz ki a közönségeddel

Egy csoporttal kiváló lehetőséget teremtesz a közönségednek a veled való kommunikációra, illetve fordítva. Minél jobban megismered a célközönségedet, annál hatékonabban értékesíthetsz nekik. A Linkedin-csoportok pedig lehetővé teszik, hogy közvetlenül szólj hozzájuk. A csoportban feltehetsz kérdéseket vagy közzétehetsz kérdőíveket, melyek által világosabban láthatod, miként tudod még jobban kiszolgálni az ügyfeleidet.

Ráadásul egy Linkedin-csoport lehetővé teszi, hogy minden hónapban 15 olyan csoporttagnak közvetlen üzenetet küldj, akikkel még nem állsz közvetlen kapcsolatban.

Szakértőként jelenhetsz meg, növeled a hitelességed

Egy csoport által egy téma szakértőjeként is megjelenhetsz. A legsikeresebb Linkedin-csoportok következetesen fenntartanak egy minőséget a kommunikációban, és értéket adnak a csoporttagoknak. Ettől lesznek sikeresek.

És végül: a weboldalad forgalmát is növelheted vele. Hiszen, ha közzéteszel egy blogbejegyzést a weboldaladon, azt megoszthatod a csoportban is, ahol biztosan lesznek olvasói.

Ha mindezek után Te is elindítanál egy Linkedin-csoportot, akkor így tedd:

Hogyan indítsd el a Linkedin-csoportod?

Lásd világosan, hogy miről és kihez fog szólni a csoport!

Mielőtt nekiállnál a csoport létrehozásának határozd meg, hogy mire akarsz összpontosítani. Arra semmi szükség, hogy létrehozz egy olyan csoportot, ahol a tagok számára sem világos, hogy miről zajlik a kommunikáció, esetleg túl tág a témakör. Próbáld megfelelően leszűkíteni a célközönséget, valamint igyekezz megkülönböztethetővé tenni a csoportot a többitől!

Hozz létre egy új csoportot!

Egy Linkedin-csoportot létrehozni nagyon könnyű, bár talán neked sem tűnt fel eddig a lehetőség.

Linkedin csoport létrehozása

Linkedin csoport létrehozása

Ha rákattintasz a jelzett gombra, akkor megnyílik a lista azokról a csoportokról, melyekben részt veszel. A jobb felső sarokban látod a „create a new group” linket, melyre kattintva létrehozhatod a csoportot.

Adj neki egy nevet, mely meghatározza azt, hogy milyen célközönséget próbálsz elérni a csoporttal. Minél pontosabb vagy a névválasztásnál, annál hatékonyabban fog működni a csoport. Ha például egy bizonyos földrajzi területről akarsz közönséget, akkor legyen benne a földrajzi terület neve a címben. A név nem lehet hosszabb 100 karakternél, és egy név csak egy csoportnál használható.

Aminek nincs értelme, hogy a Linkedin csoportod neve megegyezzen a cégnévvel, és arra használd, hogy a céges híreket közzétedd. Az emberek ugyanis nem ezért csatlakoznak egy csoporthoz, hanem azért, mert egy közösségben kommunikálni akarnak a többiekkel.

A csoportodnak adhatsz egy logót is, ami meggyőzőbbé teszi a megjelenést. Mérete minimum 66 x 66 pixel. Háttérképet is adhatsz hozzá, melynek ajánlott mérete 1776 x 444 pixel. Ehhez a csoport oldalának jobb oldalán (a kép alatt) található három pontos ikonra kell kattintani, majd az „Edit group informátion” linkre a lenyíló menüben. Ezután az adott elemek mellett egy ceruza ikont fogsz látni, melyekre kattintással cserélheted a képeket.

A csoportnak van egy leírása is (About This Group), mely 2000 karakteres lehet. Ezt érdemes kihasználni. Itt elmondhatod, miért hoztad létre a csoportot, és mire számíthat, aki csatlakozik. Arról is tájékoztathatod az olvasókat, hogy milyen tartalomra számíthatnak. Azt azonban ne felejtsd el, hogy amikor az emberek rákeresnek egy csoportra, akkor csak a leírás első 200 karaktere fog megjelenni. Az első egy-két mondat ezért legyen olyan, ami megragadja a figyelmet, és ráveszi az embereket arra, hogy csatlakozzanak.

A csoportoknak szabályokat is lehet alkotni, melyre 4000 karakter áll rendelkezésre, de nem biztos, hogy ennyi szabályra szükség lesz. Ugyanakkor egy-két alapvető dolog arról, hogy mit nem akarsz a csoportban látni vagy hallani, hasznos lehet.

Amire még figyelned kell, hogy minden csoportnak két nyilvánossági fokozata van: lehet standard csoport, mely megjelenik a keresések között, és a tagok hívhatnak másokat a csatlakozásra. Emellett azonban egy csoport lehet úgynevezett „unlisted” csoport, mely nem jelenik meg a keresési találatok között, és csak az adminok hívhatnak új tagokat.

Kétféle csoport a Linkedinen

Kétféle csoport a Linkedinen

Adj nekik tartalmat!

Ha beállítottad a csoportot, akkor annak meghirdetése előtt érdemes már elkezdeni posztolni. Legyenek ezek válogatott tartalmak, akár saját, akár máshonnan átvettek, de mindenképpen érdekesek és értékesek a célközönség számára. Indulásnál nem árt 3-4 bejegyzés, mely segítséget nyújt a célközönség egy fontos problémájának megoldásához, esetleg egy trendet elemez, vagy egy olyan téma, melyben várható, hogy megindul a beszélgetés a kérdésed nyomán.

Ha pedig megkezdődik a tagok toborzása, akkor hetene egyszer nem árt új témákat hozni.

Szedd össze a csoporttagokat!

Miután megvan a kezdő tartalmad, indulhat a toborzás. Meghívhatod a veled kapcsolatban állókat az alapján, hogy mennyire felelnek meg a tagsági kritériumoknak. A már meghívott csoporttagok szintén hívhatnak meg új tagokat. Emellett kereséssel meg is találhatják a csoportot emberek, akik kérhetik a felvételt. Érdemes még megjeleníteni a csoportot a profilodon, és minden lehetséges helyre beilleszteni a csoportod linkjét (hírlevél, aláírás, stb.). Végül rá is kereshetsz emberekre a megfelelő szűréssel, akik számára küldhetsz meghívót. Arra azonban figyelj, hogy ne spammelj!

Fontos ugyanakkor az is, hogy érdemes szűrni a jelentkezőket, tehát ne adj hozzá mindenkit a csoporthoz! Olyan csoporttagokra van ugyanis szükséged, akiket valóban a Te tartalmaid érdekelnek, és nem hordják tele mindenféle szeméttel a feedet.

Kezeld a csoportot!

Ez leginkább arról szól, hogy áttekinted az új tartalmakat, illetve elbírálod az új jelentkezéseket a csoporthoz. Az új bejegyzéseket átpörgetve látod, hogy milyen bejegyzésnek van értéke, és mi az, ami inkább spam. A posztokat a jobb felső sarkukban található három pont ikonra kattintás után ajánlhatod vagy törölheted is. A neved alatt található „Manage group” linkre kattintva pedig a csatlakozási kéréseket bírálhatod el, ha kinyitod a „Requested” listát. Érdemes időnként átfutni az „Invited” listát is, és kidobni azokat, akik már hosszabb ideje nem fogadták el a felkérést a csatlakozásra.

Ha túl sok lenne a munka, akkor a tagok listájában („Members”) kiválaszthatod azokat a megbízható személyeket, akiket managernek nevezhetsz ki. Ehhez a nevük melletti három pont ikonra kell kattintani, majd a „Make manager” linkre kattintani. Ha később eltávolítanád őket, akkor az „Admins” listában megteheted ezt. Itt egyébként a csoport tulajdonjogát is átadhatod másnak a „Transfer ownership” linkre kattintva.

Mit mutat meg a Linkedin irányítópultja?

Minden Linkedin profilhoz tartozik egy irányítópult rész (dashboard), mely adatokat jelenít meg a profil teljesítményéről. Az irányítópult tartalmazza:

 • Ki nézte meg a profilod
 • Hányan tekintették meg a posztokat és cikkeket
 • Megjelenést a keresésekben

Az irányítópult desktopon és mobilon is elérhető, a Linkedin profil-oldaladon található (tehát nem a feednél, hanem a fotódat tartalmazó ikonra, illetve a „View Profile” linkre kattintva érhető el), közvetlenül az „About” rész alatt.

Itt találod a keresésekben való megjelenések számát az elmúlt hétre vonatkozóan. Ha rákattintasz, akkor egy önálló oldalra vezet, ahol az is kiderül, hogy a keresők milyen cégeknél dolgoznak, illetve mivel foglalkoznak. Ha prémium fiókod van, akkor viszont az is kiderül, hogy milyen keresőkifejezéseket használtak.

Az adatok alapján a következő kérdéseket érdemes feltenned magadnak:

 • A keresők foglalkozása passzol ahhoz a munkához, amit Te is végeznél?
 • Azok az emberek jelennek itt meg, akikkel rendszeresen kommunikálsz?
 • Ha látsz egy meglévő ügyfelet a listában, akkor érdemes kapcsolatba lépned vele? Esetleg vannak mások ugyanebből az üzletágból, akikkel beszélned kellene?

Ha alaposan átgondolod ezeket az adatokat, akkor megláthatod a fejlődési lehetőségeket. Készíts egy listát azokról a cégekről, melyek érdekelnek, illetve azokról a személyekről, akikkel kapcsolatba lépnél.

Egy másik szám, amit az irányítópulton látsz, a „Who viewed your profile„, azaz, hogy kik nézték meg a profilod az elmúlt 90 napban. Ha prémium fiókod van, akkor mindegyik személyt láthatod, illetve több információt tudhatsz meg a profilodat megnézőkről. A profilt megtekintők láthatósága ugyanakkor a másik személy adatvédelmi beállításaitól is függ, nem csak a Te fiókodtól.

Ha rákattintasz az irányítópulton a számra, akkor a vonatkozó oldalon találod magad, ahol egy grafikont is láthatsz, amiből kiderül, hogy miként alakultak egy adott héten a számok. Ha lejjebb görgetsz, akkor látod a személyeket is. Ha akadnak közöttük olyanok, akikhez valamilyen ismerősön keresztül kapcsolódsz, akkor az egy jó lehetőséget jelent.

Ha viszont olyan embereket látsz itt, akik nem igazán passzolnak a munkakeresésed irányához, akkor valamit változtatnod kell a profilodon, hogy a megfelelő emberek találják meg.

Végül megnézheted a posztjaid, cikkeid teljesítményét is. Ha rákattintasz az Article Views, Post Views felett látható számra, akkor a megjelenő oldalon a 10 egyedi látogatónál többet elért tartalmaid analitikáját láthatod. Amit vegyél figyelembe, hogy

 • a posztok 60 napig elérhetők a megszületésüket követően, és egy megtekintésnek az számít, ha valaki látja a posztodat a feedjében.
 • a cikkek analitikája két évig érhető el, és az jelent egy megtekintést, ha valaki rákattint és megnyitja a cikket a böngészőben vagy a mobilalkalmazásban.
 • a videós megtekintéseknél egy megtekintésnek az számít, ha valaki legalább három másodpercig nézte azt a feedben vagy rákattintva.

A részletes adatokból az is kiderül, hogy hol dolgoznak az érdeklődő személyek, mit csinálnak, és hol élnek. Ha nem a meglévő kapcsolataidat, illetve az ideális személyeket látod itt, akkor át kell gondolnod, hogy a megfelelő tartalmat készíted-e a Linkedinre.

Milyen számokat érdemes figyelned a céges LinkedIn oldaladon?

Ha létrehoztál egy céges oldalt a LinkedInen, de nem tudod megmondani, hogy a közösségi média csatornába fektetett erőfeszítéseid hoztak-e eredményt, akkor az alábbi számokra érdemes időnként ránézned:

Aktivitás az egyes posztoknál

Az egyes posztoknál megjelenő felhasználói aktivitás azt mutatja meg, hogy működik-e az előre kigondold stratégiád. Ha a tartalmad nem elég érdekes, hasznos a közönséged számára, akkor nem fognak rá reagálni. Az adatot a céges oldaladon az „Analytics” fület lenyitva az „Updates”-re kattintva éred el.

Az aktivitás a reakciókat, a hozzászólásokat és a megosztásokat jelenti. Ezekről kapsz három összefoglaló számot, illetve láthatod az egyes posztok teljesítményét is. Utóbbi révén kiderül, hogy mi az, amire fogékonyabb a közönséged, és mi az, amire kevésbé. Itt már más számok is megjelennek, így például az átkattinási arány. Ha visszagörgetsz a grafikonhoz, akkor ott is többféle adatot tudsz beállítani, így a megtekintéseket, egyedi megtekintéseket, kattintásokat, reakciókat, hozzászólásokat, megosztásokat és az aktivitási arányt.

LinkedIn analitika elérése a céges oldalon

LinkedIn analitika elérése a céges oldalon

A LinkedIn oldalad követőszámának növekedése

Ha a LinkedIn céges oldalad hétről hétre növekedést mutat, akkor jó nyomon jársz a stratégiáddal. Ha viszont csak stagnál, akkor át kell gondolnod, hogy megfelelő-e a megosztott tartalom, vagy hogy egyáltalán a LinkedIn a megfelelő platform a számodra. A LinkedIn céges oldala ugyanis alapvetően egy B2B marketingeszköz, míg a személyes oldalak a személyes márka építésénél hasznosak. Ahhoz, hogy megnézd, hogyan növekszik a követőszámod, ugyanúgy, ahogy az előbb, az Analytics fülre kattints, és itt a „Followers” menüpontot válaszd ki.

Ami itt a grafikonon kívül érdekes, az az alatta található lista. Kiválasztható, hogy milyen bontásban szeretnéd látni a követőid, annak érdekében, hogy részletesebb képet nyerj róluk. Választhatsz helyszín, munkaterület, iparág, pozíció, cégméret alapján.

A követők listája

Az utóbbi új funkció pont az előző fejezethez kapcsolódik, az analitikában jelenik meg. Egész egyszerűen most már valamennyi követőnk nevét láthatjuk, ha az analitikában betekintünk a követők menüpontba:

Követők megtekintése

 

A megjelenő oldalon görgess lefelé az „all followers” részig, és már láthatod is időrendben az oldalad követőinek nevét, fotóját, pozícióját, stb. Ezek után talán furcsának is tűnhet, hogy ez az információ eddig miért nem volt elérhető.

Linkedin követők listája

Linkedin követők listája

Hogyan vizsgáld meg a konkurenciát a LinkedInen?

A LinkedInnek a konkurencia vizsgálatára van egy speciális eszköze, mely az analitika menüpont alatt érhető el mind dekstopon, mind mobilon. A két eszközön ugyanakkor némileg eltérnek a kínált információk és azok tálalása. Mindenesetre, ha fellépsz a céged oldalára, és az Analytics menüpontra kattintasz, akkor a lenyíló menüből kiválaszthatod a „Competitors” menüpontot.

Konkurencia vizsgálata a LinkedInen

Ha még soha nem használtad a konkurencia-vizsgálatot, akkor be kell állítani néhány konkurens céget. A LinkedIn ugyan ajánl néhányat, de nem biztos, hogy valóban ezek a Te versenytársaid. Ha az utóbbiról van szó, akkor rá is kereshetsz azokra a nevekre, akik a valódi konkurenciádat jelentik, majd hozzáadhatod ezeket a konkurensek listájához. Összesen 9 céget vehetsz fel a listára, Te leszel a tizedik. Az összeállított listát egyébként bármikor tudod szerkeszteni.

Versenytársak kiválasztása

Persze nem muszáj a közvetlen konkurenciádat megadni a listában, akár olyan cégeket is monitorozhatsz, akik egyelőre egy másik ligában játszanak. Ez is sok információval tud szolgálni, hiszen látod, hogy miként teljesítenek a „nagyok” a Te cégedhez képest.

A cégek megjelölése miatt nem kell aggódni, ugyanis a konkurencia-elemzés anonim, tehát nem fogja a LinkedIn értesíteni azokat a cégeket, akiket felveszel a listádra. Viszont azt sem teheted meg, hogy a céged esetében tiltod, hogy más felvegyen a listájára. Tehát bármely cég felvehet téged is a konkurencia-figyelő listára, és erről nem fogsz tudni.

A „Follower Metrics” részben összehasonlíthatod a követők és az új követők számát, a listát az alapján állítja össze a LinkedIn, hogy melyik cég teljesít ebben a legjobban. Alapértelmezetten az elmúlt 30 napot mutatja az elemzés, de a „Time range” lenyíló menüben más időszakot is kiválaszthatsz: az előre definiáltak közül választhatsz, vagy teljesen egyedi intervallumot is beállíthatsz.

Ha mélyebben megvizsgálnád valamelyik cégnél, hogy mi eredményezi a jó teljesítményt, akkor érdemes megnézned az oldalát. Ha azt látod, hogy a posztjai komoly aktivitást hoznak, akkor ez lehet az oka. Ha viszont nem látsz itt kiemelkedő teljesítményt, akkor nézd meg a hirdetéseit, amit az „Ads” fül segítségével tehetsz meg.

Hirdetés vizsgálata

Azt ugyanakkor nem fogja megmutatni, hogy ezek a hirdetések milyen aktivitást értek el, vagyis nem tudod megmondani, hogy melyik hirdetése teljesített kiemelkedően.

A felhasználói aktivitást és konverziós arányokat érdemes megvizsgálni a konkurencia-elemzéssel is. Ebben a LinkedIn mobilapplikációjának „Competitor highlights” része fog segíteni, mely két adatot mutat: a posztok számát és az engagementet. Ezzel megállapíthatod, hogy a konkurenciához képest többet vagy kevesebbet posztolsz, és hogy ezt jobb vagy rosszabb eredménnyel teszed-e.

A konkurencia számainak összehasonlítása

Desktop verzióban az összehasonlítást az „Organic content metrics” részben fogod megtalálni, mely egy táblázatot fog mutatni neked az aktivitás alapján rangsorolva.

A számokat egyébként exportálhatod is a beépített export-eszköz segítségével, így grafikonokat is készíthetsz belőlük, melyet a LinkedIn egyelőre nem kínál.

Hogyan védd meg a személyes adataidat a Linkedinen?

A Facebook nem az egyetlen közösségi média oldal, ahol sok személyes adatot osztasz meg magadról. A Linkedinen is érdemes óvatosnak lenni azzal kapcsolatban, hogy mit teszel közzé, és miként korlátozod a rólad szóló adatok terjedését. Talán elég, ha csak arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a Linkedin már egy jó ideje a Microsoft tulajdonában van.

Kapcsold be a kétfaktoros hitelesítést!

Annak érdekében, hogy senki ne vehesse át az irányítást a fiókod felett, érdemes egy újabb védelmi rétegként beiktatni a kétfaktoros hitelesítést. Arról, hogy a Linkedinen ezt hogy tudod beállítani, a kétlépéses hitelesítésről szóló anyagunkban írtunk korábban, úgyhogy ezt itt nem is ragoznánk tovább.

Állítsd le a szinkronizálást!

A Linkedin nagyon szeret összekapcsolni dolgokat. Szinkronizál például a Microsoft Office-szal, hogy könnyebb legyen összedobni egy önéletrajzot Wordben. De ha API-n keresztül osztod meg a fiókodat („kapcsolódás a LinkedInhez” gombok használata során), akkor is ezt teszi. Ugyanúgy a Twitter esetében is.

A lényeg, hogy amikor ezekhez a szolgáltatásokhoz kapcsolódsz, akkor hozzáférnek az adataid egy részéhez. És nem csak ez a gond, hanem az is, hogy egy ellenük irányuló támadás esetén ezek az adataid a hackerek kezébe kerülhetnek. És habár lehet, hogy hasznos a LinkedInen keresztüli kapcsolódás, érdemes inkább nemet mondani rá, ha egy weboldal felajánlja.

Ha már korábban kapcsolódtál néhány szolgáltatáshoz, akkor ezeket érdemes lekapcsolni: kattints a „Me” ikonra a főoldali, felső menüsorban, majd a „Settings and privacy” menüpontra. Ezen belül látod az „Account” fület. Itt görgess le a „Partners and services” részig, ahol látod a kapcsolt Microsoft-szolgáltatásokat, a Twitter-beállításokat és az egyéb engedélyezett szolgáltatásokat. Ha valamelyiknél kapcsolatot találsz, akkor a legjobban teszed, ha eltávolítod.

Kapcsolt fiókok a Linkedinen

Kapcsolt fiókok a Linkedinen

Tartsd távol a névjegyzékedtől!

A Linkedin ezeken kívül szinkronizálni akarja a névjegyzéked és a naptárad is. A felhasználók ezt gyakran bekapcsolják, amikor Linkedin-fiókot hoznak létre, aztán el is feledkeznek róla. A Linkedin azonban szorgalmasan szinkronizálja a névjegyeket.

Ha le akarod állítani abban, hogy a névjegyeid között kutasson, akkor kattints a felső menüsorban a „My network” ikonra, majd a „Connections” linkre a megjelenő ablak bal felső sarkában. Ekkor megjelenik egy hosszú lista azokról, akikkel kapcsolatba léptél. A jobb felső sarokban szürkével írva látsz egy olyan sort, hogy „manage synced and imported contacts”. Ha erre rákattintasz, akkor egy új listát kapsz. Ezen a listán csak azok a személyek szerepelnek, akiket a névjegyzékből szedegetett össze a Linkedin. Törölheted a teljes listát, vagy csak egy-egy személyt a listáról. A törlés nem jelenti azt, hogy megszakítod velük a kapcsolatot.

Ha szeretnéd a további szinkronizálást leállítani, akkor kattints a jobb oldalon látható “manage contacts syncing” sorra. Az oldalon megjelenik valamennyi névjegyzék és naptár, melyekkel szinkronizál a Linkedin. Egyenként vagy a „remove all” gombra kattintva megszakíthatod a szinkronizálást. A naptárak és a névjegyzékek esetén külön kell megtenni ezt.

Kapcsold ki a célzott hirdetéseket!

Mint minden közösségi média oldal, a Linkedin is célzottan jelenít meg számodra hirdetéseket az érdeklődési köröd alapján. Figyeli a tevékenységedet, és ez alapján találja ki, hogy mi érdekelhet Téged. Azt persze nem tudod a Linkedin-beállításokkal megoldani, hogy ne kövessen, ugyanakkor azt szabályozhatod, hogy a Linkedin hirdetési partnerei használják-e ezeket az adatokat. Ehhez csak jelezni kell a Linkedinnek, hogy nem szeretnél személyre szabott hirdetéseket.

A kikapcsoláshoz kattints a felső menüsorban található „Me” ikonra, válaszd a „Settings and privacy” menüpontot. Ezen belül ki tudod választani az „Ads” fület. A megjelenő oldalon láthatsz egy hosszú listát az adatokhoz kapcsolódó funkciókról, melyeken módosíthatsz. Érdemes mindet lekapcsolni, de elsősorban az első három lehetőséget: “insights based on websites you visited,” “ads beyond LinkedIn,” és a “profile data for personalization”.

Az első kettő ugyanis lehetővé teszi a Linkedin számára, hogy begyűjtse és használja a Linkedinen kívüli tevékenységekből származó adataidat, míg a harmadik azt engedélyezi számára, hogy a profiladataid alapján jelenítsen meg számodra hirdetéseket.

Ha nem akarod, hogy kísérletezzenek veled

akkor még tedd meg azt, hogy a „settings and privacy” felületen a „communications” fülre kattintasz. Itt görgess le a “participate in research” részhez, és kapcsold le. Ezután nem fogsz felkéréseket kapni a különböző felmérésekben való részvételre.

Hogyan nézelődhetsz névtelenül a LinkedInen?

Azzal nyilván találkoztál már, hogy a LinkedInen – a többi közösségi média platformmal ellentétben – látható, ki és mikor nézte meg a profilodat. Ez jó dolog, de azt is jelenti, hogy amikor Te is megnézed valaki profilját, akkor erről tudomást szerez az illető. Amit nem feltétlenül szeretnél.

A LinkedIn azonban kínál erre megoldást: a privát módot. Aminek persze ára van: ha anonim módra váltasz, akkor Te sem fogod látni, hogy ki nézte meg a profilodat. Valamit valamiért. És ugyanez igaz arra is, hogy ha átváltasz Prémium előfizetésre, akkor ez többé nem jelent problémát. Lehetsz anonim úgy, hogy látohatod, ki nézte meg a profilod.

De lássuk annak megoldását, hogy tudsz anonimmá válni a LinkedInen!

1. Lépj be a LinkedIn felületére, és a felső menüben válaszd a „Me” menüpontot!

2. A lenyíló menüben kattints a Settings & Privacy menüpontra!

3. Ezután a bal oldali hasábban látod majd a „Visibility” menüpontot.

Az anonim mód aktiválása a LinkedInen

4. Erre rákattintva megjelenik a „Visibility of your profile & network” oldal, ahol a „Profile viewing options” lesz érdekes számodra, így a jobb oldalán lévő „Change” gombra kattints!

5. Ennek hatására lenyílnak az opciók számodra, melyek közül a „Private mode”-ot kell beállítanod.

Privát mód a LinkedInen

Mint itt látható, ha kiválasztod, akkor „Anonymus LinkedIn Member”-ként fogsz megjelenni a meglátogatott profilok tulajdonosai számára. Ez viszont azzal jár, hogy nem fogod látni, ki nézi meg a profilod, és még a korábbi megtekintések is eltűnnek.

Persze számos más lehetőség is van a személyes adatok megvédésére a LinkedInen, anélkül, hogy teljesen anonimmá válnál. Beállíthatod, hogy ki láthassa a kapcsolataidat, kinek jelenjen meg a vezetékneved és az e-mail címed, stb.

És azt is érdemes figyelembe venni, hogy a láthatóság – alapvetően persze a felfedezhetőség – a LinkedIn lényegi része, hiszen ezáltal építheted a kapcsolataidat. De, ha úgy döntesz, hogy más céljaid vannak, akkor azt is lehetővé teszi a platform.

Hogyan töltheted le az adataidat?

A LinkedInnek jól kitalált adatvédelmi politikája van: lehetővé teszi számodra, hogy hozzáférj és kezeld valamennyi megadott adatodat a Privacy részben, a fiókbeállításoknál. De amellett, hogy a szokásos hirdetési beállításokat megteszed vagy szabályozod a megosztási lehetőségeket, azt is megteheted, hogy valamennyi, itt megadott adatodat letöltsd egy gép által olvasható formában. Hogyan teheted ezt meg?

1. Lépj be a LinkedIn felületére, és kattints a felső menüsorban látható profilképedre!

2. Ekkor lenyílik egy menü, ahol a Settings & Privacy menüpontot kell kiválasztanod.

3. Ez egyből a Privacy felületre visz a beállításoknál. Itt görgess le a How Linkedin uses your data részig:

LinkedIn adatok letöltése

LinkedIn adatok letöltése

4. Itt látod már a Download your data opciót, amit a sor jobb oldalán lévő „Change” szóra kattintva tudsz kinyitni.

5. Ezután ki kell választanod mindazokat az információkat, melyeket le szeretnél tölteni. Például megteheted azt, hogy a teljes LinkedIn archívumod letöltöd, de akár azt is, hogy csak a cikkeket vagy az üzeneteket.

6. A LinkedIn a kiválasztás után jelzi, hogy mennyi időbe telik elkészíteni az archívumot, ami letöltesz. Ezután újra be kell majd írnod majd a jelszavad.

7. Végül a LinkedIn e-mailben értesít arról, hogy letöltheted az igényelt információkat. Ha csak egy-két kategória letöltését választottad ki, akkor gyorsabban elkészül, de ha valamennyi adatodat letöltenéd, akkor akár 24 órára is szüksége lehet.

Amíg a letöltés zajlik, akkor nem adhatsz le újabb igénylést adatletöltésre, csak ha az befejeződött. A LinkedIn ezen túl elérhetővé tett egy adatigénylő űrlapot is, mellyel olyan személyes információkhoz juthatsz hozzá, melyek nem szerepelnek az említett archívumokban.

LinkedIn fiók törlése, láthatatlanná tétele

A Linkedin használatáról szóló bejegyzésünknek mi más befejezése lehetne, mint az, hogy ha nem vált be számodra a LinkedIn – az előbb felsorolt tippek és trükkök ellenére -, akkor hogyan törölheted, illetve tedd láthatatlanná a fiókodat.

Linkedin fiók láthatatlanná tétele

Teremészetesen egy Linkedin fiók teljes mértékű láthatatlanná tételére nincs lehetőség. Amit megtehetsz, az az, hogy elrejted a keresőmotorok elől a profilod, azaz nem jelenik meg majd a találati oldalakon, illetve nem teszed láthatóvá azon felhasználók számára, akik nincsenek bejelentkezve a LinkedInre.

Ehhez ismét a Settings and Privacy menüpontra kellene először kattintani. Azon belül a Privacy fül alatt egyből látod az „Edit your public profile” menüpontot. Itt a jobb oldali hasábban találod az „Edit visibility” lehetőséget, ahol le tudod kapcsolni a profilod láthatóságát. Annak természetesen van egy átfutása, míg valóban eltűnik a találati oldalakról a profilod, hiszen ez nem a LinkedIntől függ, hanem a keresőrobotoktól.

Ettől persze még látszik a LinkedInen belül a profilod, azaz létezel, csak a külvilág számára szűnt meg.  Úgyhogy lássuk mi van, ha teljesen törölni akarod magad!

LinkedIn fiók törlése

Az opciót ugyanúgy a Settings and Privacy menüpontra kattintva, azon belül viszont az „Account” fülön éred el. Ha ennek az oldalnak legörgetsz az aljára, akkor ott látod a „Closing your account” lehetőséget. Ha erre rákattintasz, akkor először látod, hogy próbál maradásra bírni a LinkedIn, illetve megadhatod a távozásod okát. Ha továbbkattintasz, akkor kéri még a jelszavad, de ha ezt beírod, akkor törlésre kerül a fiókod.

Ezzel persze elveszíted valamennyi kapcsolatodat, ajánlásodat, és persze a profilinformációkat is. Mivel komoly lépésről van szó a LinkedIn szerint, ezért 20 napig még meggondolhatod magad.

Hogyan hirdethetsz a Linkedinen?

A Linkedin már 2007 végén elindította saját felületén a hirdetési lehetőségeket. Ekkor még csak egyetlen hirdetési forma volt: a szöveges hirdetés. A címsorod 25 karakter lehetett, míg a leírás 75 karakter. Annyiban különbözött a Google-hirdetésektől, hogy egy 50×50-es képet is csatolni lehetett hozzá. 2013-ban aztán megjelent a szponzorált tartalmak hirdetési forma, így a hagyományos szöveges hirdetés háttérbe szorult. Ennek ellenére, ha éppen csak belekóstolnál a Linkedin-hirdetésekbe, akkor a szöveges hirdetésekkel érdemes kezdeni, elsősorban azért, mert nem kerül túl sokba, de közben ismerkedhetsz a műfajjal.

Hogyan kezdj bele?

Ahhoz, hogy létrehozz egy szöveges hirdetést, a Linkedin Ads irányítópultját kell meglátogatnod. Ha még nincs hirdetési fiókod, akkor hozz létre egyet: ehhez meg kell adni a fiók nevét, a pénznemet, valamint össze kell, illetve lehet kapcsolni mindjárt egy Linkedin-oldallal.

Ha ez megvan, akkor be tudsz lépni a fiókodba, majd itt a „Create campaign” gombra kattintva létrehozhatsz egy új kampányt. A kampány céljánál kiválaszthatod a weboldallátogatásokat (website visits).

Weboldallátogatások

Ezután jöhet a közönség meghatározása. Beállíthatod a helyet, a nyelvet, illetve a közönséggel kapcsolatos számtalan paramétert, ha az „Audience attributes” gombra kattintasz: céghez kapcsolódó adatok alapján, demográfiai adatok alapján, végzettség, munka és érdeklődés alapján. Nem egyszerű, ezért érdemes jól átgondolnod, hogy kit is szeretnél megcélozni. Ebben segít, hogy a Linkedin megbecsüli, mekkora lesz a megcélzott közönség. Ha túl nagynak tűnik, akkor érdemes szűkíteni, amit a táblázat alatt közvetlenül megtalálható „Narrow” gombbal tehetsz meg, illetve ha kiveszed a pipát az „Enable Audience Expansion” mellől.

Célközönség beállítása

De nem csak a közönség méretére kapsz becslést, hanem a várható költésre, megjelenésre, átkattintási arányra, 30 napos kattintásszámra is. Ezek alapján tehát szűkítheted vagy bővítheted a közönség méretét igényeidnek megfelelően.

Ha ez megvan, akkor kiválaszthatod a hirdetési formát, ami mondjuk lehet a szöveges hirdetés, azaz „Text ad”. Ezután következik a költségkeret beállítása. Itt a legegyszerűbb a napi költségkeret megadása, ahogy az más PPC-hirdetéseknél is általában történik.

Az időzítésnél beállíthatsz egy lezárást, ha fix idejűre tervezed a kampányt. Ha nem, akkor hagyd úgy, ahogy van, illetve végül állítsd be, hogy mennyit vagy hajlandó fizetni egy kattintásért. Itt találsz egy ajánlott összeget, ami alá nagyon nem mehetsz, mert a Linkedin jelezni fogja, hogy minimálisan 2 eurós ajánlatot állíthatsz be.

Ajánlat beállítása

Azután még a konverziós követést állíthatod be, amire aszerint lesz szükséged, hogy milyen kampánycélt állítottál be korábban. Ha egyszerű weboldallátogatás a cél, akkor ezzel nem kell foglalkoznod, hanem a következő oldalra léphetsz, ahol aztán elkészítheted a hirdetésed.

Hirdetés elkészítése

Itt először töltsd fel a fotót, aminek 100×100 pixel a mérete, majd írj egy címsort, ami 25 karakteres és egy szöveget, ami 75 karakter lehet. Végül adj meg egy weboldaladra mutató URL-t. A jobb oldalon fogod látni a hirdetésed előnézetét. Ha megfelelőnek találod, akkor a „Create” gomb lenyomásával befejezheted a hirdetést. Ekkor a kampányod még csak egy vázlat, úgyhogy a „Next”, majd a „Launch Campaign” gomb lenyomásával indítsd el.

Azt ne felejtsd el, hogy a kampány elindítása után 24 óra is eltelhet, amíg jóváhagyják, ugyanis ezeket a hirdetéseket a Linkedin munkatársai engedélyezik. Vagyis, ha elindítottad, de azt látod, hogy nem jelenik meg a hirdetésed, nem kattintanak rá, akkor várd ki az egy napot.

Hogyan tegyél közzé álláshirdetést ingyen a LinkedInen?

Habár a LinkedIn egy közösségi média platform, sokak számára elsősorban az álláskeresésről szól. Ehhez pedig kellenek az álláshirdetések is, melyek egyébként szépen szaporodnak a felületen. Ezek alapvetően hirdetések, vagyis fizetni kell a megjelentetésükért és a terjesztésükért. Ugyanakkor ingyen is közzétehető álláshirdetés a LinkedInen.

Álláshirdetés közzététele

Nem túl bonyolult álláshirdetést közzétenni a LinkedInen, ráadásul indulásként ingyen is megpróbálkozhatsz vele. Ha belépsz a nyitófelületre, akkor a felső menüsorban találod a „Jobs” elnevezésű ikont (vagy egyszerűen kattints erre a linkre: www.linkedin.com/jobs).

A „Jobs” oldal bal oldali függőleges menüjének legalján találod azt a gombot, mely a „Post a free job” CTA-t kapta. Kattints erre!

Ingyenes álláshirdetés a LinkedInen

Ne lepődj meg, hogy a gombra kattintva egy új oldalra jutsz, mely a „Talent Solutions” nevet kapta, és lehet, hogy be kell lépned felhasználónévvel és jelszóval a felületére. Ide a LinkedIn belépésnél használt felhasználónév-jelszó párossal léphetsz be.

Ha ez sikerült, akkor egy űrlapot fogsz látni, melynek ki kellene töltened a mezőit, majd kattints alul a „Get started for free” gombra. Így elérkezel a „Job Details” oldalra, ahol látsz egy sablont a munka leírásáról, amit felhasználhatsz vagy akár újat is írhatsz. Ehhez kattins a „Clear this template” elemre.

A munka leírása az álláshirdetés megadásánál

Az „Add skill” részben kulcsszavakat adhatsz az álláshirdetéshez, összesen 10 darabot. Alul a „Preview” gombra kattintva megnézheted, milyen lesz az álláshirdetésed. Ha elégedett vagy, akkor a bal alsó sarokban található „Continue” gombra kattints.

Ezzel persze még nincs vége az álláshirdetés elkészítésének, csak eljutsz a második részig. Itt állíthatod be, hogy miként akarod fogadni a jelentkezéseket: beállíthatsz e-mail címet vagy külső weboldalt. A LinkedIn azt javasolja, hogy a jelentkezők számára tegyél fel kérdéseket, melyekkel megszűrheted őket. Itt is vannak alapértelmezett kérdések, de egyedi kérdéseket is írhatsz.

Jelentkezők szűrése kérdésekkel

Ha nem akarod ezekkel fárasztani a jelenkezőket, akkor az X gombbal eltávolíthatod őket, de adhatsz is hozzá újabb kérdéseket. Akik nem úgy válaszolnak, ahogy várod, kapnak egy elutasító e-mailt. Ennek szövegét is beállíthatod, ha nem találod megfelelőnek a LinkedIn által megadott sablonszöveget.

Ha mindezzel megvagy, akkor ismét látsz az oldal alján egy „Preview” gombot, amivel újra megnézheted, milyen lesz a hirdetésed, majd a jobb oldalon látható „Post job for free” gombbal közzéteheted a hirdetést.

Nem fog egyből megjelenni az álláshirdetésed, a LinkedIn előbb ellenőrzi, ami 24 órán belül megtörténik. Ezután közzéteszik, majd értesítik a hirdetésről a közeli kapcsolataidat, akik továbboszthatják a hirdetést a saját hálózatukban.

Az álláshirdetésed további terjesztése is megoldható, ez azonban már nem ingyenes, de Te döntheted el, hogy mennyit szánsz rá naponta.

Hogyan használd a LinkedIn termékoldalt?

A LinkedIn 2020 decemberében vezette be a termékoldal funkciót, mely lehetővé teszi, hogy felhívd a figyelmet a termékeidre ezen a közösségi csatornán is, valamint értékeléseket, véleményeket gyűjts be a LinkedIn-tagoktól az egyes termékeidre, azaz közösségi bizonyítékot szerezz a használhatóságukra.

Amikor a felhasználók meglátogatják a céged termékoldalát a LinkedInen, akkor értékelést adhatnak valamely termékedre. Ehhez meg kell előbb erősítenie, hogy valódi vásárló, majd egy egytől ötig tartó skálán meghatározni a pontszámot. Emellett 500 karakterben a véleményét is kifejtheti, valamint lehetősége van arra is, hogy a legfontosabb erősségeit kiválassza a terméknek: ilyen a könnyű használat, a könnyű beállítás, az innovativitás és a jó támogatás.

Az értékelések mindenki számára láthatóvá válnak, illetve az is, hogy ki adta az értékelést (név, profil-címsor). Az értékelés után követhető a termék-hashtag, hogy a felhasználó mindig megkapja a legfrissebb információkat a termékkel kapcsolatban.

A céged munkatársai is tehetnek közzé értékelést, ekkor viszont a LinkedIn jelezni fogja, hogy a cégnek dolgoznak.

Amint az oldal eléri az 5 értékelést, egy összesített értékelési pontszám is megjelenik majd legfelül.

Most nézzük meg azt, hogyan állítsd be egy terméket!

Ehhez egyrészt úgynevezett super adminnak kell lenned, másrészt pedig az is feltétel, hogy már nálad is élesítse a funkciót a LinkedIn. A termékek fület a felső menüsorban találod, mutatjuk:

A termékoldal a LinkedInen

Itt kattints a „+ Add product” gombra. A megjelenő felületen megadhatod a terméked nevét, majd ha ez megtörtént, a következő oldalon ki kell választanod a termék kategóriáját, meg kell adnod a call to action (CTA) szövegét, valamint a termék leírását.

A CTA-knál olyan lehetőségek közül választhatsz, mint a Download Now, Get Started, Request Demo, Try Now, Contact Us, vagy Learn More. Ennek látni fogod az előnézetét is. Ezen kívül a termék weboldalának URL-jét is be kell állítanod.

A termékrészletek beállításánál, a Media részben lehetőséged van képet és videót is hozzáadni, ez azonban nem kötelező. Beilleszthetsz videót a YouTube-ról vagy a Vimeóról, de feltölthetsz képet is minimum 1128×376 pixel méretben. Videó feltöltésénél a LinkedIn 16:9-es oldalarányt és 5GB-nál kisebb méretet javasol.

Videó a termékről

A LinkedIn három videó és két kép feltöltését ajánlja, illetve, hogy a videóid ne legyenek hosszabbak három percnél. Érdemes tehát egy márkavideóval kezdeni, hogy aki nem ismeri a céged, az képbe kerüljön, ezután helyet kaphat egy termék-demo, valamint videós ügyfélvélemények.

A Media rész alatt 21 olyan ügyfeled is megadhatod, akik már használják a terméked, illetve rendelkeznek LinkedIn céges oldallal. A felsorolt ügyfelek cégek és szervezetek lehetnek, egyéni profilokat nem adhatsz hozzá.

Ha ezzel megvagy, közzéteheted a termékoldalt, hogy a felhasználók értékeléseket adhassanak le a termékedre. Ez egy hosszú folyamat, és csak azután jelenik meg a termék az oldalon, ha jóváhagyják azt.

Megérkezett a „boost” funkció és az esemény-hirdetés a LinkedIn-re

2021. május 25-én jelentette be a LinkedIn, hogy bevezeti a céges oldalakon az organikus posztok promótálásának lehetőségét, valamint az esemény-hirdetéseket.

A „boost” funkció azt jelenti, hogy már a céges LinkedIn-oldalakról közvetlenül is lehet népszerűsíteni egy-egy bejegyzést. A posztok jobb felső sarkában megjelent „Boost” gombra kattintva tulajdonképpen egy kampány jön létre az oldallal összekötött hirdetésfiókban.

Boost funkció

Egy bejegyzés kiemeléséhez csak annyit kell tenned, hogy rákattintasz a poszt jobb felső sarkában található „Boost” gombra. Ezután ki kell választani a poszt célját (weboldal-látogatás, figyelemfelkeltés, aktivitás, videómegtekintés), majd meghatározhatod a közönség típusát (profil-alapú, érdeklődés-alapú, LinkedIn Audience sablon). Szükség lesz még a közönség nyelvének és helyének megadására is, valamint a napi költségkeret és az időzítések beállítására.

Fontos észben tartani, hogy egy bejegyzés csak egyszer promótálható, és csak akkor, ha egyetlen kép tartozik hozzá. Egyelőre az olyan posztok, melyekben szavazás, dokumentum, álláshirdetés vagy Pulse-cikk van, nem boostolhatók.

A „Boost” gomb előnye az, hogy lehetővé teszi a cégek számára, hogy bonyolult és új marketingeszközök megismerése és használata helyett egyszerűen még több emberhez juttassák el az üzenetüket. Ez különösen hasznos lehet azok számára, akik csak egyszeri eseményeket vagy egy-egy új terméket hirdetnének.

A másik újítás az esemény-hirdetés, mely egy új hirdetésformaként jelent meg a LinkedIn feedben, és olyan fontos eseményrészletekre lehet általa felhívni a figyelmet, mint a dátum, az időpont, regisztráció menete. Az is látható, hogy egy-egy felhasználó kapcsolatai érdeklődést mutattak egy esemény iránt.

Esemény-hirdetés

Az előbbiek mellett további funkciókat is elindított a LinkedIn: ilyen például az Esemény-elemző eszköz, mely olyan számokat mutat meg az események szervezőinek, mint a látogatói aktivitás az esemény-bejegyzéseknél, a résztvevők száma, az egyedi eseménylátogatások, vagy az élő közvetítés nézőinek száma.

Hogyan hirdess céges eseményeket a LinkedInen?

Mint az előbb már említettük, a tavalyi évtől elérhető a céges események hirdetése funkció a LinkedInen. Ahhoz, hogy élni tudj a lehetőséggel, először létre kell hoznod egy eseményt. Ehhez a céges oldaladon a jobb felső sarokban található „Admin tools” menüpont lenyitva kattints a „Create an event” linkre. Ekkor megjelenik az alábbi űrlap:

Esemény létrehozása a LinkedInen

Itt válaszd ki azt az oldalt, amelyik szervezi az eseményt, tegyél hozzá képet, majd határozd meg az esemény jellegét (személyes, online), adj neki nevet, állítsd be az időpontot és végül készíts hozzá egy leírást. Ezután a következő ablakban még megmutatja neked a LinkedIn az esemény-posztot, ahol – mint bárnely bejegyzéshez – hozzáfűzhetsz néhány sort, utána pedig jóváhagyhatod.

Ha kikerült az esemény-bejegyzés, akkor a „Boost” funkcióval terjesztheted szélesebb körben. Akár az esemény-bejegyzésnél, akár a céges események oldalon (a jobb oldali hasábban keresd az eseményeket, amire kattints rá) megtalálod a „Boost” gombot. Amennyiben célzottabb közönséget szeretnél elérni, akkor a Campaign Managert érdemes használni az esemény létrehozására.

Nem árt tudni: a Z-generáció a leggyorsabban növekvő csoport most a LinkedInen

A LinkedIn megosztott néhány tippet azzal kapcsolatban, hogyan is érhető el ez a bizonyos Z-generáció. Utóbbi egyébként a „Zoomers” elnevezésre utal és a 9-24 éves korosztályt jelenti, azaz a legfiatalabb felhasználókat.

2021 végén 78 millió Z-generációs fiatal volt már jelen a LinkedInen, nagy részük az Egyesült Államokból. Mint a közösségi oldal elemzésében megállapította, ezen fiatalok aktivitása 2,7-szeresére nőtt a 2020 eleji értéknek 2021-re. A legtöbben közülük a középiskola után csatlakoznak a LinkedInre.

A cég adataiból az is kiderül, hogy a milleiniálokat messze lehagyják net-használatban:

 • a Z-generációsok 71 százaléka több mint egy órát tölt naponta közösségi médiával
 • 63 százalékuk hetente több mint egyszer ellátogat a LinkedInre is
 • 74 százalékuk tölti online a szabadidejét
 • 66 százalék egyszerre több, kapcsolódó eszközt is használ
 • 75 százalékuk gyakrabban használja a mobilját, mint a számítógépét
 • végül, a Z-generációsok majdnem egy órával többet töltenek a közösségi médiával naponta, mint az ezredfordulósok.

A LinkedIn annak is utánanézett, hogy milyen oktatási kurzusok iránt érdeklődnek a Z-generáció tagjai. Elsősorban a karrierjüket előre mozdító képzések érdeklik őket:

LinkedIn-kurzusok

Mivel 2025-re a Z-generációsok fogják adni a munkerő 27 százalékát, ezért a LinkedIn szerint érdemes már most kialakítani velük a kapcsolatot. A kulcs: a kapcsolat, ugyanis az előző generációknál sokkal inkább hajlandók munkahelyet váltani: 54 százalékuk fontol meg egy másik munkahelyet, ha az valamivel többet kínál, mint a jelenlegi. Azt is érdemes tudni, hogy míg 2021 szeptemberéig átlagosan 54 százalékkal nőtt a munkahelyváltások száma, a Z-generáció esetében 80 százalékos volt ez a növekedés.

Ha tehát meg akarod célozni őket, és kapcsolatot szeretnél kialakítani velük, akkor az alábbiakat kell tudnod róluk a LinkedIn szerint:

 • könnyen alkalmazkodóak, kreatívak és jól prezentálnak. Ezek a legfőbb skilljeik.
 • a mobileszközöket részesítik előnyben
 • jobban szeretik, ha van befolyásuk az eléjük kerülő tartalmra, vagyis interaktívvá kell tenni a nekik szánt tartalmakat
 • nem irányítót keresnek hanem együttműködő vezetőt, nem szeretik, ha parancsolnak nekik és utasítják őket. És ha mégis ez történik, nem okoz számukra lelkiismeretfurdalást, hogy jobb helyet keressenek.

24 további tipp a Linkedin használatához

Ezeket az egészen rövid tanácsokat az Ethos3 gyűjtötte össze, mi ezekből válogattunk párat:

 1. A Linkedin csoportok jelentik az egyik legjobb lehetőséget a personal brandingre a közösségi médiában. – Forbes
 2. Egy fényképpel ellátott profilt 14-szer valószínűbb, hogy megnéznek. De profi képet tegyél fel magadról, semleges háttérrel! – Linkedin
 3. Kerüld az olyan túlhasznált szavakat a profilodban, mint a kreatív vagy motivált! Ezek mára üressé váltak. Felejtsd el a mellékneveket, használj igéket! – Business Insider
 4. Ha egyedi vagy, akkor bizonyítsd be! Használj eredeti megfogalmazást a megszokott helyett a munkahelyi pozíciók leírásánál! – Marketing Sherpa
 5. Helyezz el kulcsszavakat a profilodban, hogy a munkaadók és a lennedő partnerek rádtaláljanak! – USnews
 6. Nyugodtan ugord át a Honnan ismered? kérdést, amikor rábukkansz egy ismerősre, és egyszerűen kattints a Connect linkre a keresési találatoknál! – Sylvan Lane
 7. Ne használd a Linkedin által automatikusan dobott szöveget (“I’d like to add you to my professional network on LinkedIn”), amikor valakivel kapcsolatba akarsz lépni! – Daily Muse
 8. Nyomj egy “Endorse”-t azokra az emberekre, akiket elismersz. Ha viszont te kapsz megerősítést, akkor köszönd meg! – Jeff Bullas
 9. Ossz meg minőségi tartalmakat a hálózatoddal, hogy kapcsolatokat építs ki és erősítsd azokat! – Reid Hoffman
 10. Egy eredeti tartalmat hatszor többen megnéznek a Linkedinen, mint egy munkával kapcsolatos aktivitást. – Jason Miller
 11. Kontrolláld magad a Linkedinen! Amit nem mondanál egy interjú során, azt ne mondd egy Linkedin-csoportban vagy posztban sem! – TechRepublic
 12. A Linkedin szerint havi 20 bejegyzéssel elérheted a hallgatóid 60 százalékát. – Buffer
 13. Kedden és csütörtökön reggel 7 és 9 óra között érdemes posztolni. – Social Media Week
 14. A képpel kiegészített céges bejegyzéseknek 98 százalékkal nagyobb az esélyük arra, hogy kommentelni fogják őket. – Linkedin
 15. Használj vizuális elemeket: illessz be SlideShare prezentációkat, infografikákat a profilodba és a hosszú posztokba! – SMExaminer
 16. A legsikeresebb Linkedin posztok sokszor a felhasználásra kész, lista-jellegű bejegyzések. – Andrey Gidaspov
 17. Határozd meg azokat a rendszeres időpontokat, amikor aktív vagy a Linkedinen: amikor átnézed a profilodat, ellenőrzöd az állapotfrissítéseket, és részt veszel egy beszélgetésben! – ABAesq
 18. Ha azt akarod, hogy egy cég vagy egy bizonyos személy értesüljön egy-egy bejegyzésedről, akkor foglald bele a felhasználónevét @-ot rakva elé! – HubSpot
 19. Ötször nagyobb az esélyed, hogy megnézzék a profilodat, ha csatlakozol egy csoporthoz, és abban aktív vagy. – Linkedin
 20. Azok a felhasználók, akik rendszeresen frissítik a profiljukat, több ajánlatot kapnak, mint azok, akik kapcsolatba lépnek a munkáltatókkal. – Rim Dey
 21. Az ún. long-form Linkedin-bejegyzések ideális hossza 500-1200 szó, de azért alapvetően szabjuk a hallgatóság igényeihez. – Small Biz Trends
 22. Ha prezentáció előtt állsz, frissítsd a Linkedin-profilodat, mert akiknek előadsz, azok valószínűleg rád fognak keresni, hogy ellenőrizzék a hitelességed! – Ethos3
 23. Használhatod a Linkedint akár sales eszközként is. Tegyél hozzá a profilodhoz egy rövid videót a cégedről! – Salesforce
 24. Teremts értéket a Linkedin-csoportban: osszál meg prezentációkat, melyek érdekelhetik a tagokat! – Jay Baer

Címkék: , ,

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Széchenyi 2020