Mire használhatod a Lighthouse-t? Mit mutatnak meg az egyes mérőszámok?

Tartalomjegyzék
Bővített tartalomjegyzék

Az elmúlt hónapokban elég sokat olvashattál nálunk is a webes vitals mutatókról, és ennek kapcsán gyakran felmerült a Lighthouse, mint mérőeszköz. A Lighthouse segítségével ugyanis pontosan meg tudod állapítani, hogy mi a gond a weboldaladdal és hogyan tudod optimalizálni a sebességét. Elmondjuk, hogyan tedd, mit olvashatsz ki az egyes mérőszámokból. (Frissítve, 2023.02.28. – Egy új fejezettel bővítettünk: Eltávolítja a Google a TTI-mutatót a Lighthouse-ból)

A teljesítmény a weboldalaknál azt jelenti, hogy milyen gyorsan képes megmutatni egy böngésző a weboldalt a felhasználónak. A Lighthouse a Chromiumot használja böngészőként arra, hogy felépítse a weboldalakat és futtassa a teszteket. A Chromium projekt 2020 május 5-én jelentett be három olyan mérőszámot, melyekkel a Google által támogatott nyílt forráskódú böngésző teljesítményt tud mérni. Ezek voltak a webes vitals mutatók, melyek célja, hogy felhasználó-központú módon mérjék a weboldalak teljesítményét. Hamarosan a Chrome DevTools Audits panelt átnevezték Lighthouse-ra, illetve a Pagespeed Insigths és a Search Console is ezekre a mérőszámokra kezdett hivatkozni.

A Lighthouse ugyanakkor némileg különbözik a webes vitals mutatóktól. Természetesen a webes vitals mutatók három mérőszáma szerepel a Lighthouse-ban, azonban ezek (a legnagyobb vizuális tartalomválasz,  az első vizuális tartalomválasz és az interaktivitásig eltelt idő, vagyis a total blocking time, illetve az elrendezés összmozgása) csak 70 százalékát teszik ki a Lighthouse által mutatott teljesítmény-pontszámnak.

Amit még fontos tudni, hogy a Lighthouse által mutatott eredmények úgynevezett emulált tesztek révén keletkeznek. Valós felhasználók esetében egy weboldal sebességét viszont olyan tényezők is meghatározzák, mint a hálózat sebessége, az eszköz teljesítménye, illetve a felhasználó távolsága a weboldalt kiszolgáló szervertől. A Lighthouse adatai ezeket nem veszik figyelembe. Ehelyett egy középkategóriás eszközt szimulálva próbálja bemutatni, hogy mivel szembesül egy átlagos felhasználó a weboldalad esetében.

Ezek tehát úgynevezett laboratóriumi tesztek egy ellenőrzött környezetben, előre meghatározott eszközökkel és hálózati beállításokkal, melyek segítenek abban, hogy a teljesítményproblémákat meghatározzuk egy weboldalnál. Ami persze nem azt jelenti, hogy minden valós felhasználó ezekkel a problémákkal találkozik.

Utóbbi miatt persze nem kell lemondani a Lighthouse-ról, csak először érdemes megvizsgálni a Chrome Felhasználói Élmény Jelentést (CrUX), majd aztán a Lighthouse kibővített tesztelési lehetőségeit a problémát okozó kódok megtalálásához. Ráadásul, ha a weboldal még nem került publikálásra, akkor a Lighthouse pont alkalmas lesz annak tesztelésére.

Hogyan mér a Lighthouse?

A Lighthouse 9-es verziója 7 mérőszámot tartalmaz, melyek mind részei az összteljesítménynek. Azt, hogy ezek a mérőszámok milyen súlyúak az összteljesítményt tekintve, folyamatosan változik, így a 6-os és 7-es verzióban még más súlyozással találkozhattunk, mint a 8-as és 9-esben.

Sokakban felmerülhet kérdésként, hogy szinte minden egyes mérésnél más és más pontszámot mutat számukra a Lighthouse, ami némi bizonytalanságot kelthet a mérés megbízhatóságát illetően. Ez azonban nem hiba, a pontos eredményeket olyan tényezők befolyásolják még az emulált teszteknél is, mint a böngészőbővítmények (érdemes inkognitó módban, bővítmények nélkül tesztelni), az internetkapcsolat, vagy akár egy hirdetés megjelenése az adott oldalon.

Mit mér a Lighthouse?

Az itt felsorolt mutatók egy részét, már a webes vitals mutatókról szóló anyagunkban átvettük, azonban most is átfutjuk őket, ráadásul lesz még 3, melyek ott nem szerepeltek.

Largest Contentful Paint (LCP) – A legnagyobb vizuális tartalomválasz

 • Az LCP-vel azt lehet kifejezni, hogy miként tapasztalja meg az oldal betöltődését a felhasználó.
 • A Lighthouse teljesítménypontszámnak a 25 százalékát teszi ki a mutató.
 • Azt méri, hogy az oldal legnagyobb képe vagy szövegblokkja mikor lesz látható a felhasználó számára.
 • Része a webes vitals mutatóknak.
 • A cél az, hogy az értékét 2,5 másodperc alá szorítsd. Ez színkóddal zöldet jelent.

Az LCP részei lehetnek a szövegek, a képek, háttérképek, videók a weboldalon. Érdemes tudni, hogy aloldalanként változik az érték, így több oldal esetében is meg kell nézni, hogy mit mutat. Rossz LCP-t okozhat

 • a hosszú szerver válaszidő
 • a JavaScript és a CSS
 • erőforrások betöltési ideje
 • kliens-oldali megjelenítés

Ezek alapján a javításhoz egyrészt szükség lehet a szerver optimalizálására, CDN használatára, gyorsítótárazásra, a külső kapcsolatok miné korábbi létrehozása. Ha a JavaScript és a CSS okozza a gondot, akkor a CSS és a JavaScript csökkentése és tömörítése, a nem fontos CSS-ek és JavaScriptek halasztása a megoldás. Ha az ok az erőforrás betöltési ideje, akkor a képek optimalizálására és tömörítésére van szükség, a fontos erőforrások előtöltésére, a szövegek tömörítésére, a hálózati kapcsolat alapján akár eltérő megjelenítésre. Ha pedig a kliens-oldali megjelenítéssel van gond, akkor csökkenteni kell a fontos JavaScriptet és egy másik renderelési megoldást használni.

Total blocking time

 • A TBT fejezi ki a válaszkészséget a felhasználói bevitelekre.
 • 30 százalékos súlya van a Lighthouse teljesítménypontszámnál
 • A TBT azt méri, hogy mennyi idő telik el az első vizuális tartalomválasz és az interaktivitás között.
 • Ez a szám a First Input Delay lab mérési megfelelője, így a webes vitals mutatókhoz tartozik.
 • A cél, hogy 300 milliszekundum alá kerüljön az értéke.

A TBT tehát a hosszú feladatokat méri, azokat, amelyek 50 ms-nél tovább tartanak. Amikor a böngésző betölti az oldalad, akkor szkriptek sora vár a végrehajtásra. Bármilyen bevitel a felhasználó részéről ugyanebbe a sorba kerül. Amikor a böngésző nem válaszol a felhasználó jelzésére, mert éppen más feladatokat hajt végre, akkor ezt a felhasználó késésként érzékeli.

A túlságosan magas TBT értéket valamilyen nehéz JavaScript okozza. Ezeket a túl hosszú feladatokat érdemes feldarabolni, és csökkenteni a JavaScript végrehajtási idejét.

Az első vizuális tartalomválasz (First Contentful Paint, FCP)

 • Az FCP jelzi azt az időt, amikor a rendszer megjeleníti az első szöveget vagy képet.
 • 10 százalékkal részesedik a Lighthouse pontszámból.
 • Azt az időt méri, hogy mikor láthatja a felhasználó azt, hogy a kért oldal megjelenik.
 • A pontszámhoz a weboldal FCP-pontszámát összehasonlítják a HTTP Archive-ban található valós oldalak FCP-idejével.
 • A cél az, hogy értéke 2 másodperc alatt legyen.

Minden, ami az első megjelenő elem előtt történik, beleszámít az FCP-be, kivéve az iframe-ek. Ahhoz, hogy a tartalom a felhasználó számára megjelenjen, a böngészőnek be kell töltenie, elemeznie, és fel kell dolgoznia minden külső stíluslapot, mellyel találkozik. Ezért meg kell keresni azokat a CSS-eket, melyeket nem használ a weboldal.

Speed Index

 • A Sebességindex mutató azt jelzi, hogy az adott oldal tartalmai milyen gyorsan válnak láthatóvá.
 • 10 százalékos a súlya a Lighthouse pontszámban.
 • Nem a webes vitals mutatók része.
 • A Speed Index mérőszámok a Speedline nevű csomóponti modulból származnak. A Speedline pontszámok a nézetablak méretétől függően változnak, és egy algoritmus számolja ki minden egyes frame teljességét.
 • A cél a 4,3 másodperc alatti érték elérése.

A sebességindex értéke a kritikus megjelenítési útvonalat tükrözi. A kritikus itt azt jelenti, hogy az adott forrás szükséges az első tartalom megjelenítéséhez vagy pedig az oldal fő funkciójához tartozik. Minél hosszabb és sűrűbb az út, annál lassabban jeleníti meg a weboldalad a vizuális elemeket.

A javításához minimalizálni kell a fő szálon végzett munkát, csökkenteni a JavaScript végrehajtási idejét, mérsékelni a kritikus kérések mélységét, eltávolítani a megjelenést blokkoló forrásokat és a kijelzőn nem megjelenő képek betöltését halasztani.

Az Elrendezés összmozgása (Cumulative Layout Shift, CLS)

 • Azt mutatja meg, hogy mennyire látja vizuálisan stabilnak az oldalt a felhasználó.
 • 15 százalékos a súlya a teljesítményben.
 • Azt méri, hogy mennyit mozdulnak el az oldalelemek a betöltés végén.
 • A CLS-t nem idővel mérik, hanem frame-ek számán alapul, melyekben mozognak az elemek és hogy ezek az elemek hány pixelt mozdulnak.
 • A cél itt az, hogy 0,1 pont alatt legyen a mozgás.

Olyan elemek okoznak mozgást, mint a méret nélküli képek, reklámok, beágyazások, iframe-ek szintén méretek nélkül, a dinamikus tartalmak, webes fontok, és olyan műveletek, melyek a DOM frissítése előtt hálózati válaszra várnak.

 • A javításhoz a stabilitást kell fokozni, tehát például, ha van egy lassan betöltődő hirdetésed, akkor egy placeholdert használhatsz itt ugyanakkora méretben.
 • A képeknek és a videóknak meg kell határozni a méretét.
 • Ne kerüljön új tartalom a már meglévő fölé.
 • Előre be kell tölteni a fontokat.

Az interaktivitásig eltelt idő (Time to interactive)

 • A betöltési reakciókészséget fejezi ki, meghatározza, hogy hol tűnik interaktívnak az oldal.
 • 10 százalék a súlya a teljesítmény pontszámban.
 • Azt méri, hogy mennyi idő telik el a betöltődés indulása és a fő források interaktívvá válása között.
 • A cél az, hogy 3,8 másodperc alatt legyen az értéke.

Egy oldal egyébként akkor számít teljesen interaktívnak, amikor megjelenik a tartalom (amit az első vizuális tartalomválasz mér), az eseménykezelők regisztrálva vannak a legtöbb látható oldalelemhez, és az oldal a felhasználói interakcióra 50 milliszekundumon belül válaszol.

Eltávolítja a Google a TTI-mutatót a Lighthouse-ból (FRISSÍTÉS, 2022.02.28.)

A Google Chrome 2023 februárjában egy jelentős változást jelentett be a Lighthouse-zal kapcsolatban: a 10-es verzióban már nem szerepel a Time to Interactive, azaz TTI elnevezésű mérőszám. Ez olyan szempontból jó hír is lehet, hogy a legtöbb weboldal az eltávolítás hatására némi javulást fog tapasztalni a teljesítmény-számait illetően.

Mint azt az előző fejezetben már kifejtettük, a TTI-vel azt méri a Lighthouse, hogy a felhasználók számára mennyi idő elteltével válik interaktívvá a weboldal, vagyis mikor fog tudni kattintani vagy a navigációt használni a felhasználó.

A Google ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy más mérőszámok, mint az LCP, a sebességindex vagy a TBT együttesen már elég jól kifejezik azt, hogy egy weboldal mikor néz ki betöltöttnek. Mint bejelentésükben írják: az LCP és a sebességindex jobb heurisztikát jelent, mint az aktív hálózati lekérések száma. Emellett a TBT jobban korrelál a webes vitals mutatókkal.

A több mint 13 millió weboldalon végzett teszt azt jelezte, hogy a weboldalak 90 százalékánál jelentkezik javulás a pontszámban, és a weboldalak 50 százaléka 5 pontnál nagyobb változást tapasztal.

A TTI súlya már a Lighthouse 8 óta csökkent, ami lehetővé tette, hogy eközben más mérőszámok súlya növekedjen. Erre azért került sor, mert javult a weboldalsebesség felhasználói élmény mutatóinak pontossága, valamint, hogy arra ösztökéljék a weboldalakat, hogy a JavaScriptek csökkentésére összpontosítsanak, ezek ugyanis egyre nagyobbak lettek.

A változás már elérhető a PageSpeed Insightsban, illetve a Chrome tesztverziója, a Canary már a Lighthouse 10 új verzióját használja. Egyébként a 10-es verzió a Chrome 112-ben jelenik meg, mely 2023. március 29-én élesedik.

 

Mire figyelj a mérésnél?

Amit fontos tudni, hogy a Lighthouse egyetlen oldalt mér egyszerre. Egyetlen oldal viszont nem mutatja meg a teljes weboldalad teljesítményét. Tehát az, hogy mondjuk a főoldalad gyors, nem jelenti azt, hogy a weboldalad többi oldala is az.

A weboldaladon belül ezért több oldalt is tesztelni kell. Ehhez meg kellene határozni a fő oldaltípusokat a weboldaladon, illetve ezek arányát a számukat tekintve egymáshoz képest, és ugyanilyen arányban kellene tesztelned is ezeket a Lighthouse-zal, mielőtt nekiállnál optimalizálni.

Miután elkezdted a teszteket a legfontosabb oldalaidon és a megfelelő arányú mintaoldalakon, az eredményeket és a megoldások listáját jegyezd fel. Kényelmesebbé teszi az áttekintést, ha a Lighthouse Viewert is használod. Az eredményeket különböző formátumban el is mentheted a jelentés jobb felső sarkában található, három ponttal jelzett eszköz menüből.

Címkék:

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Széchenyi 2020