Mi az a konverzió optimalizálás? Hogyan teheted vele hatékonyabbá a weboldalad? (Frissítve, 2022.07.05.)

Tartalomjegyzék
Bővített tartalomjegyzék

Amikor elkészíttetted a weboldalad, nyilván Te is azt vártad, hogy óriási lesz a forgalma, dolgozik az oldal, hozza a megrendeléseket. Ugyanakkor talán most azt látod, hogy nincs növekedés, nincs konverzió, nincsenek eladások. De mi lehet a baj? Itt lép be a képbe a konverzió optimalizálás. (Frissítés, 2022.07.05. – Egy új fejezettel bővítettünk: A CTA elhelyezése: a hajtás alá vagy fölé tedd a CTA-t?). A jól megtervezett weboldalak a látogatószámot bevétellé tudják alakítani. Ehhez ismerni kell azokat a tényezőket, melyek segítenek abban, hogy a látogatókból valódi vevők váljanak. A következőkben felsorolunk néhány olyan szempontot, melyek javíthatják a weboldaladon a konverziós arányt, és így hozzájárulhatnak a bevételeid növekedéséhez.

Mi az a konverzió, mi az a konverziós arány, és hogyan mérheted?

Amikor egy-egy látogató a weboldaladra téved, akkor azt szeretnéd, ha megtenne valamit. Nem feltétlenül azt, hogy egyből megrendelje a terméked vagy a szolgáltatásod: lehet ez egy hírlevél-feliratkozás, egy információs anyag letöltése, vagy csak, hogy további tájékoztatás érdekében megadja az elérhetőségét. Ezt hívjuk konverziónak, ami nem nő egyenes arányban a weboldalad látogatószámával.

Egy konverzió tehát akkor történik meg, amikor valaki végrehajt egy előre meghatározott és megcélzott cselekvést a weboldaladon. A konverziós arány pedig azon látogatók aránya az összesből, akik végrehajtják a cselekvést. Néhány példa konverzióra:

 • Űrlap kitöltése
 • Hírlevélre feliratkozás
 • Tartalom megosztása a közösségi médiában
 • Egy meghatározott gombra történő kattintás
 • Értékesítés

Ezen kívül azonban bármi lehet, Te határozod meg, hogy milyen cselekvés felel meg a kampánycélodnak. A konverziótípusok cégenként különböznek, így a webáruházak esetében az eladás az alapvető konverzió, míg egy szolgáltató cégnél inkább a leadgenerálás.

A konverziós arány kiszámítása úgy történik, hogy a konvertáló látogatók számát elosztod a weboldalad teljes látogatószámával, majd megszorzod százzal. Vagyis: konverziószám/látogatószám x 100 = konverziós arány De lássuk ezt egy példán is: ha mondjuk egy adott időegységen belül van 5 ezer látogatód és 500 vásárolja meg a terméked, akkor (500/5000)x100=10%. A 10 százalék lesz tehát a konverziós arányod.

A konverzió mérése legegyszerűbben úgy történik, hogy a Google Analyticsben meghatározol egy célt (erről itt írtunk bővebben, ezért most nem ismételnénk). Emellett azonban több más eszköz is használható erre, például az Optimizely, a Visual Websiter Optimizer, vagy a Convert.com.

Frissítés, 2022.05.06.:

Mi számít jó konverziós aránynak?

Az, hogy mekkorának kellene lennie a konverziós arányodnak, vagy mi a jó konverziós arány, elég nehezen meghatározható. Több tényezőtől is függ, ilyen:

 • az iparágad
 • az eladási ciklus
 • termék vagy szolgáltatás típusa
 • a költségeid

Általában a legtöbb cég 3 százalék közötti konverziós arányt ér el. De nyilván, ha te 30 milliós eszközöket árulsz, akkor kisebb lesz a konverziós arányod, mint annak az oldalnak, amelynél a kapcsolati űrlap kitöltése számít konverziónak.

Ha megnézünk egy 2021-es vizsgálatot, melyben keresőhirdetéseknél vizsgálták a konverziós arányokat, akkor is azt látjuk, hogy az értékek már iparáganként is rendkívüli módon szórnak.

Konverziós arányok iparáganként

A legjobb konverziós arányt az állatkereskedések érték el 19,19 százalékkal, de az orvosok és sebészek is 19,15 százalékot értek el. Ezzel szemben a ruházat/ékszerek iparágban mindössze 3,6 százalékos volt a konverziós arány, illetve a bútorkereskedéseknél még ennél is gyengébb 3,25 százalék.

Persze, ha egy kicsit jobban átgondolod, hogy ezek milyen típusú termékeket/szolgáltatásokat árulnak, akkor érthetővé válik a jelentős eltérés. Egy bútor megvásárlása ugyanis nem könnyű döntés, hiszen egyrészt drága termékről van szó, másrészt lényeges a stílusa is. Így az emberek jellemzően sokat keresgélnek, mire megtalálják a megfelelőt. Ráadásul a bútor olyan, hogy sokan inkább végül elmennek egy üzletbe, és megnézik élőben is, majd ott vásárolják meg.

Itt jön be a képbe a mérés nehézsége, hiszen, ha valaki a weben nézelődik, majd a neten vásárol, akkor már offline konverzióról van szó, amit azért nehéz mérni.

A divatipart pedig az jellemzi, hogy rendkívül nagy a választék, nagyon sok a webáruház, és azokban rengeteg a termék. A nagy verseny miatt érthető, hogy gyengébb lesz a konverziós arány. Ehhez jön hozzá, hogy sokan itt is szeretik még mindig élőben megnézni, felpróbálni a neten kifigyelt ruhát vagy cipőt, hiszen fontos a méret, illetve, hogy milyen jól áll a valóságban az adott ruha. Természetesen azokban az áruházakban, ahol egyszerű és ingyenes a visszaküldés/csere lehetősége, nyilván könnyebb elérni a konverziót, kisebb a vevő kockázata, így nagyobb eséllyel kattint a „vásárlás” gombra.

Mindenesetre az átlagok alapján azért látható, hogy mit tarthatsz elfogadható konverziós aránynak (megfelelő mérés esetén), így ha nagy az eltérés ezektől lefelé, akkor érdemes átgondolni, hogy hol csúszik hiba a dologba.

Konverziós arány és értékesítési tölcsér

A konverzió és konverziós arány kapcsán egy gyakran felmerülő fogalom az értékesítési tölcsér. De miként is befolyásolja az értékesítési tölcsér a konverziós arányt? Alapvetően úgy, hogy a tölcsér felel azért, hogy a látogatóból vevő legyen. A tölcsérnek négy szakasza van:

 1. Tudatosítás – amikor a látogatók megismerik a márkádat, termékeid, szolgáltatásaid.
 2. Érdeklődés – a tölcsér ezen szakaszán már lehetőségként számolnak a termékeddel. Még keresnek és tájékozódnak a cégeddel kapcsolatban, de már fontolóra vesznek.
 3. Vágy – ebben a szakaszban az emberek készen állnak döntést hozni, mert már tudják, hogy mit akarnak. Ez az a pont, amikor még egyszer érdemes felvillantani nekik, hogy miért Te vagy számukra a legjobb választás.
 4. Cselekvés – amikor a leadek elérik a cselekvési szakaszt, akkor megteszik azt, amit akarsz.

Mint látható, az eladásig több szakaszt is be kell járnia az embereknek, és azok a lépések, melyeket a korai szakaszokban tesznek meg, hatással lesz arra, hogy belépnek-e egyáltalán a cselekvési szakaszba. Az eladási ciklus alapvető fontosságú a weboldalad konverziós arányát tekintve, mivel ez vezeti az embereket a konverzió irányába. Ha jó konverziós arányt szeretnél, akkor minden szakaszban azt kell adni az embereknek, amire szükségük van.

Mi az a konverzióoptimalizálás?

Ha korábban még nem hallottál a konverzióoptimalizálásról, akkor nem is tudhatod, hogy miért fontos. Pedig egyszerű: mi a jobb számodra, ha naponta 1 konverzió van a weboldalon, vagy ha 10? Nyilván utóbbi. A konverzióoptimalizálás arra szolgál, hogy több konverziót érj el. A CRO (konverziós arány optimalizálása) elsősorban arra törekszik, hogy az emberek számára lehetővé tegye, hogy minél gyakrabban végrehajtsák azt a cselekvést, melyet szeretnél kiváltani.

A konverzióoptimalizálás során tehát az a cél, hogy a weboldal látogatói minél nagyobb arányban váljanak ügyfelekké vagy tegyék meg az óhajtott cselekvést. A konverzióoptimalizálás során meg kell figyelni, hogy merre tartanak a felhasználók a weboldalon, milyen cselekvéseket hajtanak végre, és mi akadályozza meg őket abban, hogy végrehajtsák a kívánt cselekvést.

A felhasználók digitális élményének akadálytalannak kell lenni, és a konverziót olyan könnyűvé kell tenni, amennyire csak lehetséges. A CRO két részből áll össze, melyek együttműködése hozza a jó eredményeket: az egyik a teszt, a másik az elemzés.

Sokféle elemzés létezik, melyek során számtalan adatot lehet vizsgálni. Erre különböző eszközök használhatók, a legnépszerűbb a Google Analytics, de jól használható többek között a Crazy Egg vagy a Hotjar is. Ha tudni akarod, hogy ki látogatja a weboldaladat, mit keres rajta, és hogy mit kellene javítani, akkor ezek az analitikai eszközök jelentik a kiindulópontot.

Az elemzések után eljuthatunk a tesztekhez, melyek megmutatják, hogy mi az, ami javítható a weboldalon és hogyan. Tehát például, ha van egy űrlapod, melynek a kitöltési aránya megítélésed szerint alacsony, akkor elkezdhetsz gondolkodni, hogy miként lehetne jobb a szám, és a tesztek fogják megmondani, hogy melyik ötlet működik.

Sokan azt gondolják, hogy a CRO is egy olyan dolog, amit a szakember instant meg tud oldani: ránéz a weboldalra, és megmondja, hol vannak a gyenge pontok, kijavítják és már jók is lesznek a számok. Ez ugyanúgy nem működik, ahogy a sötétben tapogatózos webdesign sem, ahol feltételezésekre építve hozunk létre egyedi cégekre és célközönségekre szabvány, sablonalapú weboldalakat. Valami eredményt hozhatnak, de ez nem feltétlenül optimális.

A konverzióoptimalizálás tehát elemzésből és tesztekből áll össze, és ezek hozzák az eredményeket.

Hogyan vágj bele?

Ne tégy semmit, amíg nem tudod, hogy hol is állsz! Először vess egy pillantás a Google Analytics vagy bármely más elemző eszköz adataira, mert így kiderítheted, hogy kik látogatják az oldaladat, mikor, milyen eszközöket használnak, mit csinálnak ott. Emellett tedd fel magadnak a következő kérdéseket, és próbálj rájuk válaszolni a felhasználók szemszögéből:

 • Könnyű a navigáció a weboldaladon?
 • Elég egyszerű call to actiont használsz?
 • Könnyű a felhasználóidnak elérni a céljukat?
 • Elég gyors a weboldalad?
 • A weboldalad tartalma megfelel a felhasználói igényeknek, és értékes ez a tartalom?

Ha a válaszod bármelyik kérdésre “nem”, akkor újra meg kell vizsgálnod a weboldaladat és a tartalmaidat, majd változtatni rajtuk. Ezt követően

különítsd el három csoportra az oldalaidat

Az egyikbe kerüljenek azok, melyek szépen hozzák a konverziókat, a másikba azok, melyek nem hozzák, de kellene nekik, míg a harmadikba azok, melyek valahol a kettő között állnak. Ezeket aztán tovább oszthatod aszerint, hogy melyek hoznak nagyobb mobilos és melyek nagyobb asztali gépes forgalmat. Erre azért van szükség, hogy ötleteket meríts a jobban teljesítő oldalakból, melyek mobilon is masszív eredményeket érnek el. Ezeket az ötleteket pedig felhasználhatod a gyengébben teljesítő oldalaid feljavítására.

Figyeld az analitikát!

Az analitikai adatokat arra is használhatod, hogy megkeresd azokat az oldalaidat, melyeknél nagyobb a visszapattanás. Ha ilyen oldalakat találsz, akkor érdemes ezeknek jobban utánanézni, mert valami oka van annak, hogy túl gyorsan távoznak róluk a felhasználók. A visszapattanási arány pontos mérése ugyanakkor trükkös dolog, az analitikáról szóló cikkünkben találsz erről is további információkat.

Végül elemezd a felhasználók viselkedését a weboldaladon!

Ez az analitikai adatoktól egy kicsit eltérő típusú adat. Itt a felhasználók viselkedését kell elemezni, mely például hőtérképekkel történik. A hőtérképek remekül megmutatják, hogy mit is csinálnak a felhasználók, amikor a weboldaladra érkeznek. Kiderül, hogy hol hagyják abba a weboldalad olvasását, hol az a pont, ahol lelépnek az oldalról. Ezáltal meghatározhatod azt is, hogy mely információkat olvastak el, és melyek nem érdekelték őket.

Mi az, ami számít a konverzióknál?

1. Webdesign és felhasználói élmény

A jó első benyomás

Amikor valaki a weboldaladra, landing oldaladra érkezik, akkor mindössze néhány másodperced van arra, hogy meggyőzd. Nagyon fontos tehát az első benyomás, a konverziók szempontjából is. Mit látnak először az emberek a hajtás felett? Navigációs menüt, a címsort, a logódat és egy nagyméretű fotót. Ezeket kell tehát úgy kialakítanod, hogy az meggyőzze az embereket.

Ilyenkor nem az a fontos, nem azt kell kiemelni, hogy ki vagy, mit csinálsz vagy bármilyen információt a cégedről, hanem azt, hogy mit kínálsz a vevőknek. Természetesen előbbiek is fontos részei egy weboldalnak (egy landing oldalnak nem feltétlenül), ugyanakkor nem ezt kell a középpontba helyezni, mivel közvetlenül nem eredményeznek konverziót.

Tehát, ha valamit árulsz, akkor a menüsorodban az „áruház”, az ajánlatok, a termékek legyenek az első, szembetűnő helyen. A fotónál fontos a jó minőség és még néhány tényező, amiről itt írtunk, valamint rendkívül fontos a használhatóság szempontjából a letisztult az elrendezés.

Ne térj el a megszokottól!

Miközben marketing szempontból fontos a megkülönböztethetőség (a konkurenciától), addig a webdesign – és a konverziók – szempontjából célszerűbb, ha ragaszkodunk a hagyományos elrendezéshez. A megszokott keretek között érzik magukat otthonosan a látogatók, az ilyen oldalakat tudják „ösztönösen” kezelni. Ha a konverzió a cél, akkor nem érdemes eltérni a megszokott sablonoktól. Lehet, hogy unalmasnak néz ki egy ilyen weboldal, de a cél az, hogy a felhasználónak ne azon kelljen gondolkodni, hogy mit, hol talál, hanem a céljára összpontosíthasson.

Egyszerűség és tér

Az előbbihez kapcsolódik az egyszerűség is, hiszen egy egyszerű weboldal könnyebb kezelni, mint egy összetett, bonyolult oldalt. Fontos még az is, hogy átlátható és letisztult legyen, vagyis na váljon zsúfolttá a whitespace hiánya miatt sem. A negatív tér nagyon jól használható a felhasználók tekintetének irányítására, bizonyos elemek kiemelésére.

Ne próbálj meg tehát, minden helyet telezsúfolni, mert ez nem fog segíteni a konverziós arány javításában. Nem véletlen, hogy az egyszerűbb weboldalak általában több konverziót hoznak. Arról nem is beszélve, hogy egy nehézzé váló weboldalnál nő a betöltési idő, ami megint csak kihat a visszafordulási arány növekedésén keresztül a konverziók számára. A Google szerint növeli a konverziós arányt, ha kevesebb képet használsz a weboldalon.

Weboldalsbesség

És ha már weboldalsebességről van szó, akkor külön figyelj a mobilos felhasználókra, ahol még rövidebb betöltési időket várnak a felhasználók. Egy 3 másodpercnél hosszabb betöltés már elbizonytalanítja a látogatók 53 százalékát. A felhasználók fele ráadásul 2 másodpercnél rövidebb időre számít, amikor az okostelefonján meglátogat egy weboldalt.

Személyre szabott élmény

Ha a tartalmaidat már a különböző vásárlói personáidra szabtad, akkor ugyanezt meg kellene tenned a felhasználói élménnyel is. Az „egy méret mindenkire” megközelítés nem működik sem a tartalmaknál, sem a webdesignban. Vagy legalábbis a személyre szabott megoldások hatékonyabbak.

Nem olyan bonyolult ez, mint amilyennek elsőre hangzik: kell készíteni egy belépő oldalt, ahol a felhasználók kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbb utat azt figyelembe véve, hogy mi érdekli őket, vagy milyen csoportba tartoznak. Egyszerűen tedd lehetővé nekik, hogy válasszanak az alapján, hogy kik ők és mit akarnak. Felhasználhatod a látogatók helyadatait is, és azt, amit tudsz a vásárlási és böngészési szokásairól.

Ezeknek az adatoknak a birtokában személyesebbé teheted a böngészési folyamatot a felhasználók számára, melynek kapcsán talán már mondani sem kell, hogy mennyire hatékonyan segíti elő a konverziókat.Ezután pedig olyan élményt adhatsz nekik, ami pontosan rájuk van szabva.

Ne hagyd figyelmen kívül a trendeket!

A hatékony meggyőzés érdekében nem árt, ha képben vagy a webdesign trendekkel kapcsolatban. Mert attól függetlenül, hogy tetszik-e neked egy trend vagy sem, a trend felívelése azt mutatja, hogy sokaknak bejön valamilyen megoldás. Ami persze nem azt jelenti, hogy minden új dologra le kell csapnod, és kényszeresen alkalmaznod, de ha nem felelsz meg az elvárásoknak, annak a konverziós arányod látja a kárát.

A designtrendek közül sok azért válik népszerűvé, mert működik: jobb felhasználó élményt, jobban működő weboldalt eredményeznek. Ezek a trendek később sokszor design-szabványokká válnak. A The Deep End Design infografikájában nem egyszerűen összeválogatta a most legdivatosabb webdesign-megoldásokat, hanem azokat gyűjtötték egybe, melyek szerintük a leghatékonyabb eszközök lehetnek a konverziós arány javításában.

 • Faltól-falig képek – tanulmányok szerint a nagy képekre felfigyelnek az emberek, mégpedig olyan módon, ami jellemzően a konverziónak is jót tesz.
 • Kettéosztott weboldalak – amikor többféle terméket vagy szolgáltatás kínálsz, fontos, hogy az ügyfeleid minél előbb a rájuk optimalizált landing oldalra jussanak. Egy kettéosztott megjelenéssel könnyen elérheted, hogy felhasználóid gyorsan megkezdhessék a “saját kalandjukat”.
 • Monokróm színek, kontrasztos CTA-val – a kontrasztos vagy semleges monokróm színek közül nagyon jól ki tud tűnni egy-egy feltűnő call to action gomb, ez pedig kattintásra késztet.
 • Priorizált navigáció – minél több opcióval találkozik a felhasználó, annál kisebb az esélye a konverziónak. Ezért javasolt minden másodlagos navigációt a háttérbe szorítani, mondjuk egy ikon mögé rejteni a menüt.
 • Lead-generálás minimál megoldással – egy egyszerű kérdés, néhány előnyöket ismertető mondat és egy feliratkozási lehetőség, minden zavaró tényezőtől mentesen. Mi lehet ennél hatékonyabb lead-generálásra?
 • Videók – az egyik legnagyobb akadály, hogy egy vevőből vásárló váljon: a bizalom. Egy videó nagyon jó megoldás a márkád megszemélyesítésére, és arra, hogy az emberek lássák ki vagy Te.
 • Ragadós CTA – minden weboldal legfontosabb eleme a CTA, a konverziók szempontjából pedig rendkívül fontos, hogy az mindig látható legyen.
 • Kártya-alapú design – a minap foglalkoztunk már kicsit részletesebben is a kártya-alapú designnal, melynek előnye, hogy a látogatók gyorsan elérhetik, ami érdekli őket, és hamarabb jutnak el a vásárlásig.
 • Egyhasábos CTA – ha eltávolítod a call to action gombjaid mellől az olyan zavaró tényezőket, mint például az oldalhasáb, az javítani fogja a konverziós arányod.

Állandó megújulás

Ahogy az autógyártók mindig friss modellekkel lépnek piacra, úgy kellene neked is 2-3 évenként frissíteni a weboldalad egy-egy redesign segítségével. Ez nem öncélú változtatás, hiszen a design azért változik, mert változnak az emberek és az a mód, ahogy a webet használják. Most már követelmény a felhasználó által olvasható URL-ek használata, a mobilbarát design, valamilyen CMS-rendszer használata, mely kellően keresőbarát megoldásokat kínál. Érdemes figyelembe venni azt is, hogy a saját kezűleg, könnyen összerakható, sablonokra épülő rendszerek nem mindig vagy nem teljesen felelnek meg a követelményeknek.

2. Tartalom

Tedd fel magadnak a kérdést: a tartalmad a megfelelő látogatókat vonzza? Olyan tartalmat készítesz, ami látogatót hoz vagy ami konverziót? A kulcsszavakat és a rájuk épülő tartalmat úgy kell összeválogatni, hogy azokkal inkább az utóbbi célt érjed el. Ha megvannak a megfelelő kulcsszavaid, akkor azokra építve kell tartalmakat létrehozni a blogodba, a weboldaladra és a közösségi médiába is.

Rövid szövegek?

A weboldal szövege kapcsán az egyik legelterjedtebb tipp, amivel találkozni lehet, hogy vegyük minél rövidebbre a szövegeket, hiszen a felhasználók amúgy sem olvassák el a neten, így pedig el sem jutnak a CTA-gombig. Ebben persze van igazság, azonban a másik oldalon ott áll az a tény, hogy aki érdeklődik az ajánlatod iránt, az szeretne minél több információt is beszerezni róla, nem pedig egy-két rövid mondat alapján dönteni.

Ezért hasznos, ha a weboldalon elhelyezzük a lehető legtöbb releváns információt. A hangsúly itt a releváns szón van, tehát nem kell regényt írni, teljesen elkalandozva a témától, felesleges dolgokkal fárasztva a látogatót. A lényeges információk viszont legyenek jelen a weboldalon.

Személyre szabott, hasznos tartalom

A konverzió optimalizálás során azt is végig kell gondolnod, hogy van-e megfelelő tartalmad az emberek számára a vásárlási folyamat minden szakaszára. Ha sikerül azoknak is valamit nyújtanod az adott pillanatban, akik már a folyamat végén tartanak, akkor jelentős mértékben megnöveled a konverzió esélyét. Szánj időt arra, hogy kitaláld, miként tudnál jobb tartalmat kínálni a számukra! Ha kell, akkor tedd egyénivé, és olyan formában add át neki, ami fenntartja az érdeklődésüket.

A tartalmaidon keresztül próbáld megmagyarázni az embereknek, hogy miért kellene téged választaniuk a versenytársak helyett. Ha sikerül rámutatnod a fájó pontjaikra, akkor felismerik, hogy segíteni tudsz nekik, és van is megoldásod a problémáikra. Tippek:

 • Eredeti, jó minőségű szövegeket írj!
 • Korábbi tartalmaidat felhasználhatod újra, de új formában!
 • Rendszeresen frissíts!
 • Termékleírásaid legyenek informatívak és szórakoztatóak!
 • Teszteld a tartalmat is!

Milyen az a szöveg, ami elad? A 7 lépéses technika

A lépéseket még Bob Stone, egy legendás marketinges dolgozta ki, aki arról volt híres, hogy rendkívül sok, sikeres direkt levelet készített, melyekkel minden eladott, a műtősköpenytől a klubtagságig.

Mi volt a trükkje? Egy egyszerűnek tűnő, 7 lépéses képlet, mely hét, egymást követő, logikus lépésből áll össze onnantól kezdve, hogy megragadja az olvasót, felkelti az érdeklődését, majd a végén az olvasó megteszi, amit a szöveg kér tőle.

Habár „Bob Stone gyöngyszeme” képlet eredetileg direkt mailekhez készült, kiderült, hogy bármilyen promóciónál, hirdetésnél, blogposztoknál vagy landing oldalnál is alkalmazható. Nézzük a lépéseket!

 1. Kezdd a legfontosabb előnnyel! – Ezt talán már nem először hallod, de Bob Stone volt az, aki ezt elkezdte nagyon komolyan venni, és nem a tulajdonságait emlegette a termékeknek, hanem az előnyeit. Ezért érdemes egyébként elkészíteni a pontos personákat, mert így tudod megmondani, hogy mi az az előny, ami tényleg fontos nekik.
 2. Bővítsd ki a legfontosabb előnyt! – Ha már egy mondatban összefoglaltad a legfontosabb előnyt, akkor járd körül, hogy az olvasó ne tudjon egyszerűen átlépni rajta. Vedd végig, hogy milyen pozitív hatással lesz a célszemély életére! Változtasd meg az olvasó nézőpontját, és vesd el a magot!
 3. Magyarázd el pontosan és részletesen, mit kap az ügyfél! – Az előbbi lépésekkel elültetted a magot, most öntöznöd kell. Itt az idő, hogy a termék vagy szolgáltatás néhány jellemzőjéről is beszélj: mutasd be az érdeklődőnek, de ne ess túlzásba! Hagyj helyet a képzeletnek is. 
 4. Bizonyítsd be! – Eddig a pontig az olvasó már odaadta neked a figyelmét és az idejét, de nem nézheted baleknak, mutatnod kell neki néhány bizonyítékot is, hogy igazak az állításaid. Úgyhogy jöhetnek a tények, a statisztikák, az ajánlások, a díjak, bármi, ami megteremti az állításaid hitelességét.
 5. Mondd el, mit veszít, ha nem cselekszik! – Ezt a lépést azért iktatta be Bob Stone, mert tisztában volt azzal, hogy az emberekben erősebben munkál a fájdalom elkerülésének vágya, mint a lehetséges öröm megszerzése. Az emberek ösztönösen arra törekszenek ugyanis, hogy elkerüljék a szenvedést és a kényelmetlenség érzését. Ezért fontos, hogy megjelenjenek a negatívumok is szövegedben a sok pozitív dolog mellett.
 6. Foglald össze a legfontosabb előnyöket! – Miután megmutattad az olvasónak, hogy mit veszíthet, ha nem él az ajánlatoddal, most villantsd fel neki ismét az előnyöket. Ez az utolsó lehetőséged, hogy összefoglald, a terméked vagy szolgáltatásod milyen értéket visz az életébe. Mivel ez az utolsó esélyed a meggyőzésre, azért legyél személyes és érzelmekre ható. 
 7. Jöhet a call to action! – Ha nem mondod meg az olvasónak, hogy mit tegyen, miután elolvasta a szöveged, akkor felesleges volt megírnod az egész szöveget.  Teljesen mindegy, hogy mennyire meggyőzőek az eddigiek, ha nem határozod meg számára, hogy mit kell tennie, akkor a szöveg eredménytelen. Tehát mondd meg neki, hogy mit tegyen, egyszerűen és világosan! Ne kelljen gondolkodnia rajta.

Az elkészült szöveg mindenkit arra késztet, hogy vásároljon tőled? Nyilván nem. De nem is mindenki számára írtad meg, hanem a célközönségednek. Persze az is lehet, hogy köztük is lesz olyan, akik nem rendel tőled, hiszen semmi sem biztos, de egy ilyen szöveggel legalább esélyed nyílt az eladásra.

3. Technikai tényezők

Légy mobilbarát!

Ha nem veszel tudomást a mobileszközök térhódításáról, akkor komoly hibát követsz el, és egy jelentős üzleti lehetőséget hagysz ki. Az okostelefonok a kereséseknél mára megelőztek a hagyományos asztali gépeket és laptopokat, ami jól mutatja az irányt. A Google már régóta azt javasolja, hogy tedd a weboldalad mobilbaráttá annak érdekében, hogy javítsd a felhasználói élményt és jó helyezést érj el a mobilos találati oldalakon, úgyhogy ha még nem tetted volna meg, akkor válts mobilbarát kialakításra, például reszponzív weboldalra!

Számold fel a hibákat az oldaladon!

A törött linkek, a 404-es hibák jelentős mértékben rontják a felhasználói élményt a weboldaladon. Ez pedig hatással van a konverziós arányodra, mivel manapság a felhasználók már csak másodperceket vesztegetnek az idejükből egy-egy weboldalra, főleg, ha nem működik megfelelően. Ezért ellenőrizd, hogy milyen törött linkek találhatók a weboldaladon, de készíttess egy egyedi 404-es oldalt, amin érdemes egy keresőt is elhelyezned, így az embereket más, számukra hasznos oldalaidra irányíthatod át. Emellett:

4. Közösségi média

Azt is már sokszor hallhattad, hogy a cégek számára az egyik legjobb hely a megjelenésre a közösségi média. Ehhez kapcsolódóan javasolt, hogy tegyél az oldalaidra közösségi megosztási gombokat, ami lehetővé teszi az emberek számára, hogy az ott található információkat terjesszék a különböző közösségi média csatornákon. Ha ezt a lehetőséget kihasználod, jelentős mértékben növelheted a weboldalad forgalmát, valamint nőhet a céged iránti elkötelezettség is, ami pedig a konverziós arányodra lesz jó hatással. Vagyis:

 • weboldaladra helyezd el a social media csatornák megosztási lehetőségeit
 • rendszeresen frissíts új tartalmakkal a közösségi médiában is
 • ne a reklámot és az eladást erőltesd

5. Linkek és URL-ek

 • készíts jó tartalmakat, hogy jó minőségűek legyenek az oldaladra mutató linkek
 • távolítsd el a tört linkeket az oldaladról
 • építs fel logikus URL-struktúrát, érthető szövegeket használva
 • linkekkel kapcsold össze az oldalaidat

6. Online marketing

Ma már elengedhetetlen a komoly online marketing tevékenység az ügyfélszerzéshez. Mindent megteszel, hogy megtartsd a leadeket és vevő legyen belőlük? Ha egy látogató kitölt egy formot, akkor ő már azon az úton van, hogy megrendelővé váljon. Sok látogató nincs még abban a fázisban, hogy vásároljon, azonban a jövőben vevő lehet belőle.

Őket érdemes megtartani hírlevelekkel, e-mail kampányokkal és a bennük lévő jó tartalommal, hogy az olvasók idővel vásárlóként térjenek vissza a weboldaladra. Mindez azt is jelenti nagyon egyszerűen fogalmazva, hogy elegendő pénzt kellene tenned az online marketingedbe, és oda kell figyelned rá!

7. Tesztek

A landing oldaladat és azok elemeit egyébként is érdemes mindig optimalizálni A/B tesztekkel, hogy meghatározd, mi az, ami működik a Te célközönséged esetében és mi nem. Használhatók erre olyan szoftverek, mint például az Optimizely, de a linkelt cikkünkben további, ingyenes megoldásokra is adunk tippeket.

Emellett bevethetsz egyéb vizsgálatokat, használhatósági teszteket is (például a Clicktale-t), melyek segíthetnek a konverziós arány optimalizálásában. Ezekkel beazonosíthatod azokat a kihívásokat, melyekkel az emberek a weboldalad használata közben szembe találják magukat, és annak okára is fény derülhet, hogy miért nem konvertálnak.

Gyakorlatilag tehát a weboldal minden eleme, sőt még azon túlmutató dolgok is mind a konverziót befolyásoló tényezők, melyekre figyelned kell a konverzió optimalizálás során. De akkor nézzük a – talán – legfontosabbnak tekintett oldalon belüli tényezőt, a CTA-gomb kialakítását kicsit részletesebben!

8. CTA-gomb

Ha a konverzió optimalizálás a célod, az nem fog menni hatékony call to action (CTA) gombok nélkül. Akik még nem foglalkoztak webdesignnal, konverzióoptimalizálással, landing page-ek tervezésével, CTA-k finomításával, azok talán még azt sem értik elsőre, hogy miért olyan lényeges a call to action megtervezése.

Miért nem elég mondjuk a weboldal végén kiírni egy sorban, hogy “gyertek és itt iratkozzatok fel a hírlevelünkre”? A válaszunk erre: azért nem elég, mert mint az idők során már bebizonyosodott, egy ilyen CTA nem igazán konvertál. Azaz nem lesz feliratkozónk, főként azért, mert az emberek észre sem veszik. Hiszen, mint tudjuk, csak átfutják a weboldalt. Ezért van szükség arra, hogy különféle trükkökkel kiemeljük a legfontosabb elemet a weboldalon. De lássuk ezt részletesen!

Milyen legyen a CTA?

Mindenekelőtt azonban nézzük meg azt, hogy mit is hívunk CTA-nak. A CTA a call to action, vagyis cselekvésre ösztönző felhívás egy olyan sor a weboldalon, mely továbblépésre késztethet egy felhasználót. Tehát, amikor a potenciális vevőnk legörget a weboldalunk aljára, és ott lát egy CTA-t, mely azt mondja neki, hogy “vedd meg most!”, akkor az a CTA vásárlásra ösztökéli, megadja neki az egyértelmű jelzést, hogy a weboldalnak mi a célja, mit lehet ott tenni. A CTA tehát egyetlen dologról, a cselekvésről szól.

Egy CTA persze nem csak eladhat, bármilyen konverzióra irányulhat. Egy konverzió pedig számtalan típusú lehet: akár egy továbbkattintás, egy letöltés, egy űrlap kitöltése, egy feliratkozás, egy értékelés leadása, stb. Mi az, ami számít egy CTA kialakításánál?

Frissítve, 2022.07.05.:

A CTA elhelyezése: a hajtás alá vagy fölé tedd a CTA-t?

A CTA elhelyezése komoly megfontolást igényel, ez az egyik legnagyobb kérdés, amikor landing oldal készül. Ráadásul óriási viták zajlanak a témában. Sokszor hallani, hogy a hajtás fölé tedd a CTA-t, és majd ömlenek a konverziók. (Ha esetleg nem tudod, hogy mi is az a hajtás felett a webdesignban, akkor itt elmagyarázzuk). Ez a legtöbb esetben valóban helytálló megoldás, hiszen ha könnyen észrevehető helyen van a CTA, akkor szinte biztos, hogy nem kerüli el az emberek figyelmét.

Ideális esetben a CTA-gombodnak az első elemek között kellene lennie, amit a felhasználó lát az oldaladon, amikor megjelenik előtte. A további információk pedig jöhetnek utána. Ennek előnye, hogy szinte biztosan látni fogja a felhasználó, ha már megérkezett az oldaladra. Ugyanis vannak, akik nem görgetnek a weboldalakon, és ha hajtás alá került a CTA, akkor egyszerűen nem látják.

Az NN Group vizsgálata szerint a hajtás felett megjelenő 100 pixelt 102 százalékkal több felhasználó látja, mint a hajtás alatti pixeleket. A szemkövetéses vizsgálatok tehát azt jelzik, hogy nagyobb aktivitást érhetsz el a hajtás felett, mint alatta. Egy másik vizsgálat szerint a hajtás feletti CTA 73 százalékos láthatósági arányt ért el, míg a hajtás alatti 44 százalékost.

Van amikor ez így megfelelő – tekinthetjük akár ökölszabálynak is, hogy hajtás fölé kell tenni a CTA-t -, bizonyos esetekben azonban mégsem működik, például mert előbb meg kell győzni a látogatót.

A hajtás feletti CTA nem feltétlenül fog működni akkor, ha valamilyen fontos döntést, nagyobb értékű vásárlást kell meghoznia a látogatónak, és ehhez sok információ társul a landing oldaladon. Ehhez előbb elő kell készíteni, edukálni, mérsékelni az aggodalmait, felkelteni az érdeklődését, stb.

Tehát lehet, hogy az emberek ma már nagyon sietnek, és nincs idejük görgetni, azonban bizonyos esetekben szükség van információra a döntés meghozatala előtt. A Marketing Experiments vizsgálata szerint például 20 százalékkal több konverziót ért el a hajtás alá helyezett CTA abban az esetben, amikor hosszabb, értékes és meggyőző tartalom kapcsolódott hozzá az oldalon.

Tehát itt inkább az a kérdés, hogy

 • Az emberek már ismerik a márkád és az ajánlatod? Ha már korábban elláttad őket információkkal, és tájékozottan érkeznek a landing oldalra (az értékesítési tölcsérnek már nem az elején vagy a közepén járnak), akkor nincs szükség tovább szócséplésre, mehet a hajtás fölé a CTA.
 • Az emberek még bizonytalanok és keveset tudnak a termékedről/szolgáltatásodról? Akkor nekik szükségük van az információkra, mielőtt kiadják a pénzüket. Persze ebben az esetben sem biztos, hogy hosszú meggyőzésre van szükség, így némi szöveg mellett elfér a hajtás felett a CTA.
 • Az embereknek teljesen ismeretlen vagy, nem is igazán értik, mit kínálsz és miért van rá szükségük? Ilyenkor kénytelen leszel rendes tájékoztatást adni a landing oldalon, ha meg akarod győzni őket.

Sok esetben biztos megoldásnak az tekinthető, ha több CTA-t is elhelyezel az oldalon, hiszen különböző tájékozottsággal, szándékkal érkezhetnek az emberek. Van, aki már tudja mit akar, és csak rendelni szeretni, neki optimális a hajtás feletti CTA. Más viszont még csak tájékozódik, így további információkra kíváncsi, és ha ezeket befogadta, akkor viszont jó, ha elé kerül egy CTA, valahol az oldal alján is.

Webdesign szempontból azonban tovább finomítható a CTA elhelyezésének kérdése, ugyanis vannak egyéb tényezők a fent vagy lent kérdésén túl:

Az alap: egy következetes webdesign

Az emberek arra figyelnek fel, ha valamilyen törés van a mintában. Először tehát ki kell alakítani egy mintát, egy ritmust. A weboldalad használ bizonyos betűtípusokat, színeket, layoutot és egyéb elemeket, ezek hozzák létre az ismétlődő mintázatot. Már ha jól tervezted vagy tervezték meg a weboldalad. A jó webdesign egyik alapvető ismérve, hogy az elemek folyamatosan, bizonyos ritmus szerint ismétlődnek, ez a következetesség teremti meg a jó felhasználói élményt.

Minél nagyobb a következetesség, annál könnyebb megtörni finom és elegáns módon. Megtörni pedig azért kell, mert ezzel tudod a számodra fontos dologra – adott esetben a CTA-ra – felhívni a felhasználók figyelmét. Ha a weboldalad nem következetes, nincsen kialakult, ismétlődő mintázata, akkor az olyan, mint amikor egy társaságban mindenki eltérő színű, rikító ruhákba öltözik, és Te közülük akarnál kitűnni.

Ezzel szemben, ha mindenki feketébe és fehérbe öltözik, Te viszont felveszel egy piros pólót, akkor nyilván minden szem rád fog szegeződni. A kiindulópont tehát az, hogy készíts egy egyszerű és jó, azaz következetes webdesignt, ahogy mindig is mondtuk, például itt is, majd ennek a ritmusát törd meg. Például egy színnel.

A sZÍN

Egy CTA-gombnál rendkívül sokat számít a szín. Ha csak egyetlen dolgot optimalizálsz a weboldaladon a cikk elolvasása után, akkor az a gombod színe legyen. A szín ugyanis segít abban, hogy kiemelkedjen a CTA-d. Érdemes úgy választani színt a CTA-gombhoz, ahogy az sehol máshol nem jelenik meg a weboldalon, csakis a CTA-gomboknál. Alapvetően jó választás lehet a sárga, a kék, a zöld vagy a piros.

Ugyanakkor persze figyelembe kell venned a márkád és a logód színeit is. Tehát érdemes olyan színekben gondolkodnod a CTA esetében, melyek összhangban vannak az elsődleges színsémával. Ha igazán feltűnő CTA-gombot szeretnél, akkor a weboldal fő színéhez kell egy kontrasztos színt kiválasztanod. A megfelelő színkontrasztnak az a feladata, hogy a felhasználó tekintetét a weboldal egy bizonyos pontjára, esetünkben a CTA-gombra irányítsa.

Ha kellően kontrasztos színt adunk a gombnak, akkor az emberek könnyebben rájönnek, hova is kell kattintani. Ezen a hatalmas white space-eket használó oldalon az ember tekintete egyből a telibe színezett gombokra téved, és már tudja is, hogy klikkelni kell.

Nem kell persze ennyire drasztikusnak lenni, érdemes figyelni arra is, hogy a gomb színe illeszkedjen a weboldalon használt színekhez, tehát lehetőleg a weboldalad meglévő színpalettájáról válassz egy feltűnő, kontrasztos színt, mely illeszkedik a designodhoz.

Kontrasztos CTA-gomb

Kontrasztos CTA-gomb

KONTRASZT

A kontraszt alatt nem csak színkontrasztot kell érteni, hanem méretet, távolságot, pozíciót. Ezeket érdemes kombinálni, mert nem minden embernél működik mindegyik eszköz egyformán. Vagyis nem biztos, hogy elegendő a megfelelő színkontraszt kialakítása.

Ha sikerült egy jól használható webdesignt összehozni, akkor a megfelelő kontraszt kialakításával fel lehet hívni ezen belül bármire a figyelmet. A kontrasztot tehát nem csak színekkel lehet kialakítani, hanem egyéb tényezők is segíthetnek kontrasztosabbá tenni a CTA-gombunkat.

 • Méret
 • Forma
 • Áttetszőség vagy animáció
 • Árnyékok és átmenetek
 • Whitespace és padding

A lényeg, hogy könnyen beazonosítható, figyelemfelkeltő legyen a gombod. Nem véletlen, hogy a szellemgombok trendje egy-két év alatt elhalványult. Kiderült, hogy nem rendelkeznek elég kontraszttal ahhoz, hogy az emberek felfigyeljenek rájuk. Ne takard el a gombodat! Tedd kiemelkedővé színekkel, térrel a többi elem között. Ezáltal fogják megtalálni a látogatók, és gombként beazonosítani.

Whitespace: megtörni a mintát

Igen, itt a whitespace-ről van szó, mellyel korábban már egy önálló bejegyzésben foglalkoztunk és még számos cikkünkben érintettük. A CTA körüli whitespace-szel fel tudjuk hívni a figyelmet valamire, miközben nem teremtünk túlzott zajt a designban. Azzal, hogy nagyobb teret alakítunk ki egy elem körül, elválasztjuk a tartalom többi részétől.

Ezzel az elkülönítéssel a következetes designon belül gyorsan ráirányíthatjuk a felhasználó figyelmét a call to actionre. Nyilván egyszerűbb megtalálni a CTA-gombot egy olyan oldalon, mely nincs telezsúfolva, vagy legalábbis a gomb körül rész nem zűrzavaros.

Ha számos más elem jelenik meg a CTA körül, akkor az megzavarja a felhasználót, eltereli a figyelmét, nem tud a gombra fókuszálni. Ha pedig a landing oldalad felhasználóinak keresniük kell a CTA-gombot, akkor vesztettél.

Ezért mindenképpen hagyd lélegzethez jutni a CTA-gombodat. Ez segít abban, hogy jól láthatóvá váljon. Arról azonban ne feledkezz meg, hogy habár a whitespace kiemelt fontosságú a weboldalad kialakításában, könnyen túlzásba is eshetsz a használatával. Ha már egy adott elem a nagy whitespace miatt elveszíti a kapcsolatát az oldallal, akkor ezáltal a konverzió esélye is csökken.

Jól kialakított whitespace a CTA-gomb körül

Jól kialakított whitespace a CTA-gomb körül

Megtörni a rácsot

Amennyiben a mostanában népszerű rácsszerkezet mentén alakítottad ki a weboldalad designját, akkor azt a rácsszerkezetet kell ott megtörni, ahová a CTA-t teszed. Ha valaki most nem tudja miről van szó, akkor a lényeg röviden: a rács nem jelent mást, mint vízszintes és függőleges vonalak hálóját a weboldalon, melynek mentén a design elemei elrendezésre kerülnek.

Ez határozza meg az egész layoutot. Amennyiben a tartalmi elemek valóban a vonalak mentén kerülnek elhelyezésre, akkor ennek az eredménye egy jól szervezett, következetes designstruktúra, mely az egész oldalon végigvonul.

A ráccsal kialakul tehát a vizuális minta a weboldalon. Ha ezt a rácsot bárhol megtörjük, arra fel fog figyelni a felhasználó. Tehát, ha egyetlen elemet – jelen esetben a CTA-nkat nem a rács mentén illesztjük az oldalra, akkor azzal mindjárt hangsúlyt is kap.

Irányjelzők alkalmazása

Annak érdekében, hogy könnyebben megtalálják a látogatóid a CTA-gombodat, olyan jelzéseket helyezhetsz el nekik az oldalon, melyek mutatják számukra az irányt. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, még akár olyan egyértelmű is lehetsz, hogy nyilakat helyezel el az oldalon. De ugyanezt tudják az embereket ábrázoló fotók, ahol valahová mutat vagy éppen néz a képen szereplő személy. Ezek egyből az oldal legfontosabb pontjára irányítják a felhasználó figyelmét, legyen az egy űrlap vagy maga a call to action.

Irányjelző használata a weboldalon

Irányjelző használata a weboldalon

Kevésbé direkt megoldás, amikor egy képen szereplő személy tekintete vezeti a weboldal látogatójának a tekintetét. Ez a technika azért működik, mert amikor a való életben rápillantasz egy embercsoportra, és azok valahová néznek, akkor Te is automatikusan abba az irányba fogsz nézni, mert próbálod kitalálni, hogy mi olyan érdekes.

Itt is vezeti a pillantásodat az emberi tekintet a lényeges rész felé

Itt is vezeti a pillantásodat az emberi tekintet a lényeges rész felé

Forma

Amikor gombokról van szó, alapvetően két formában érdemes gondolkodni.

 1. Kör: mely különösen a material design térnyerésével lett népszerű. Ha a forma illeszkedik a weboldaladhoz, akkor használhatod nyugodtan! De azt nem árt tudni, hogy a kör alakú gombok jellemzően valamelyik alsó sarokban szoktak megjelenni, olyan funkciókkal, mint a segítség, támogatás, chat.
 2. Négyszög: az alapvető forma, amit a felhasználók már jól ismernek és megszokták a használatát. Általában a szélességük kétszerese a magasságuknak, de lehet három- vagy négyszeres is. Az emberek csak rápillantanak egy ilyen formájú gombra, és már tudják is, mire való.

Fontos, hogy kövesd a konvenciókat, amikor gombokat tervezel a weboldaladra. Olyan gombokat alakíts ki, amit máshol is használnak, így mindenki tudja róluk, hogy gombról van szó:

 • Legyen négyszög alakú.
 • Szerepeljen benne szöveg.
 • Ezen túl a sarka lehet szögletes vagy lekerekített, de használhatsz árnyékolást vagy akár szellemgombot.

 

Nézzen ki gombnak!

Célszerű minél egyszerűbbé tenni a weboldaladon szereplő gombokat, hogy a felhasználókat ne érje semmilyen zavaró hatás, ami eltéríthetné őket a kívánt cselekvéstől. Másrészről viszont a gomboknak azért gomboknak kell kinézniük, különben nem tudják azonosítani őket az emberek. A felhasználóknak a gombjaidat látva azt kellene érezniük, hogy kattintani akarnak a gombra.

 • Használhatsz egy finom árnyékot, hogy kiemeld a háttérből a gombot, és ezzel egy kicsit közelebb hozd a felhasználóhoz.
 • Alakíts ki nagyobb távolságot a gomb körül, hogy kattinthatóbbnak tűnjön a gomb, és vonzza magához a felhasználót.
 • Jelezz vissza a felhasználónak már akkor, ha a gomb fölé téved az egérrel.
 • Használj olyan gombokat, melyek sarkai inkább lekerekítettek, ugyanis a tudósok szerint ezek a gomb belseje felé vezetik a tekintetet, míg a négyszög alakú gombok kifelé.
 • A gombot az oldal elejére és a középre helyezd, és akár az oldal görgetésével folyamatosan mozoghat, ugyanabban a pozícióban, mindig szem előtt maradva.

Jó példa az alábbi weboldal alján szereplő gombok, melyek négyszög alakja és lekerekített szélei utalnak arra, hogy gombokról van szó, ugyanakkor nincsenek túlbonyolítva.

Egyszerű gombok

Egyszerű gombok

Méret

A gomboknak nagy méretűnek kell lenniük, hogy a felhasználók azonnal felfigyeljenek rájuk és a mobilos felhasználók könnyen tudjanak kattintani rájuk. A méret estében elsősorban a vizuális súlyról van szó, nem pedig a mérhető kiterjedésükről.

A szellemgomboknak például meg van a megfelelő méretük, azonban a szín hiány miatt nem feltétlenül van meg a kellő vizuális súlyuk, illetve a kontrasztjuk. A méretet tekintve mindkét tényezőnek szerepe van.

Fontos, hogy a weboldaladon semminek ne legyen azonos formája, színe, vizuális súlya, mint a CTA-gombnak. Úgy alakítsd ki, hogy nagyobb legyen, mint bármely más hasonló elem a weboldalon, vagy használj egy olyan hangsúlyos színt, ami csak a gomboknál jelenik meg. Ez is a vizuális súlyát növeli.

Ugyanakkor el kell kerülni a túlméretezett gombokat, melyek már nem is gombnak néznek ki. Ez a méret minden design esetében más és más, hiszen a weboldal többi designeleme határozza meg az optimális méretet.

Ugyanakkor, ha már szinte semmi mást nem látsz, amikor a weboldaladra nézel, csak a CTA-gombokat, akkor szinte biztos, hogy túlméretezted őket. Ha esetleg több CTA-t használsz egy oldalon (ami egyébként nem igazán javasolt), akkor a legfontosabb legyen a legnagyobb méretű.

Elhelyezés

Egy gomb esetében nem csak az a fontos, hogy megszokott módon gombnak nézzen ki és úgy is működjön, hanem olyan helyre is kell tenni, ahol számítanak is rá a felhasználók. Ilyen kiemelt hely:

 • A főoldalon a címsor alat középen vagy a bal oldalon.
 • Űrlapoknál a beviteli mezők alatt, vagy egysoros űrlapnál mellette, a jobb oldalon.
 • Azon szöveg alatt, melyre vonatkozik.
 • A kosár gombok általában jobb felső sarokban.

Tedd hatékonyabbá animációval!

Így, 2019 táján egyre inkább trenddé válik az animációk használata a weboldalakon. Nem hiányozhatnak ezek a gomboknál sem, hiszen elsősorban ezekre akarjuk felhívni a figyelmet. Az animációk pedig alkalmasak erre, hiszen a mozgásból kifolyólag megragadják a tekintetet, akcióra késztetik a felhasználót.

Ma már széles körben elfogadottá vált a hover animációk használata is a gomboknál, amely arra ösztönzi a felhasználókat, hogy cselekedjenek. Túlzásba azonban nem kell esni, a pörgő-forgó, villogó, szikrázó gombok már inkább idegesíteni fogják az embereket.

A megfelelő szöveg, microcopy

Gomb utasítással

Sokszor a figyelem csak arra irányul a tervezés során, hogy milyen egy gomb kialakítása, milyenek a színek, mennyire jól van elhelyezve. Ugyanakkor a gomb szövegével már senki nem foglalkozik. Pedig ez a szöveg az, ami kiváltja az elvárt cselekvést, ez maga a call to action, vagyis a CTA.

Meg kell mondanod a felhasználónak, hogy mit akarsz tőle! Egyszerűnek kell lennie, rövidnek, könnyen érthetőnek. Ugyanakkor pontosan, utasításszerűen kell megfogalmaznia, hogy mit várunk el a felhasználótól. De itt ne arra gondolj, hogy „Kattints ide”, mert az nem az igazi. Az unalmas, általános megfogalmazásokat kerüld el, használj olyan mondatokat, melyek közvetlenebbül, egyedi megfogalmazással szólnak a vevőhöz!

Világosan látnia kell a felhasználónak, mi fog történni, ha a gombra kattint, és ez milyen előnyöket jelent a számára. Ha minden érved nem fér rá a gombra, akkor a gomb közelében kell elhelyezni a megfelelő mondatokat. Végül fontos, hogy igét használj CTA-szövegként, és ha több szóból áll, akkor ezzel az igével kezdődjön.

Pontosan fogalmazd meg a cselekvés lényegét!

Erre a legalapvetőbb, sokat emlegetett példa, hogy a gombra inkább ne az a felirat kerüljön, hogy “Rendelés”, hanem például az, hogy “Megrendelem”. Ugyanakkor ennél egyedibb, személyesebb megfogalmazást is használhatsz. Itt jön be a képbe a hagyományos eladási pszichológia. A vevők érzelmi szükségleteit kell kielégítened a vásárlással, sürgető késztetést kell érezniük, hogy megrendeljék a terméked, szolgáltatásod.

Ilyenkor jelennek meg azok a mondatok, hogy “már csak 18 órád marad arra, hogy ilyen alacsony áron vásárolj”, “korlátozott raktárkészlet”, és az olyan kifejezések, mint „ingyen”, „akció”, „azonnal”, stb. Az igazán jó szövegek a vevők érzelmeire hatnak. Azt azonban ne felejtsd el, hogy ne legyen hosszú a CTA-szöveged: maradjon a hossza 2-5 szó között!

Optimalizáld mobilra!

Természetesen itt is fontos, hogy a weboldal, illetve az ajánlatod megfelelően jelenjen meg mobilon is. Hiszen a keresések nagyobb része ma már mobilról érkezik. Ha viszont a Te weboldalad nehezen használható okostelefonnal, akkor ezeket az embereket elveszítheted.

Nem elég azonban csak arra figyelni, hogy az oldal olvasható legyen mobilon. A CTA-gombot is úgy kell kialakítani, hogy könnyű legyen az érintés, azaz a mérete minimum 44×44 pixeles legyen, észrevehető és ujjal jól elérhető. Arról is győződj meg, hogy elegendő tért alakítottál ki körülötte, és így az emberek nem kattintanak véletlenül valami másra.

Emellett segíthet, ha mobilon lerövidíted az űrlapot, és alkalmassá teszed mobilos használatra. Hiszen az űrlapok kitöltögetése mobilon jóval nehezebb feladat, mint desktopon, így az emberek sokszor félbehagyják. Szintén lényeges lehet, hogy nagyobb betűket és linkeket használj, így könnyebb a felhasználóknak elolvasni és kattintani. A címsor legalább 22 pixeles legyen, míg a kenyérszöveg 14 pixeles.

Ne feledkezz meg a visszajelzésről!

A gomb reagáljon a felhasználói interakcióra, ez jelzi ugyanis, hogy megtörtént a feladat végrehajtása. Ha nem az a feladata, hogy egy következő oldalra vigye a felhasználót, akkor – mondjuk egy formnál -, egy „köszönjük” felirat megjelenése hasznos lehet.

Tedd okossá a CTA-d!

Igen, már CTA-ból is van okos: ez azt jelenti, hogy a CTA aszerint változik, hogy kinek mutatod meg. Tehát a kép, a gomb és a termék az alapján jelenik meg, hogy mi a látogató érdeklődése, honnan érkezett, milyen oldalakat látogatott meg korábban, milyen termékeket vagy szolgáltatásokat rendelt.

Ez nem csak egy jobb felhasználói élményt jelent az emberek számára a weboldalon, de az upsellre is nagyobb esélyt kínál a már meglévő ügyfeleknél. Talán nem meglepő, hogy egy vizsgálat szerint a személyre szabott CTA-k 42 százalékkal nagyobb konverziós arányt eredményeznek, mint a hagyományos, statikus call to actionök. A dinamikus tartalom és a weboldal személyre szabása még több lead generálását teszi lehetővé.

Hány CTA legyen egy weboldalon?

Sok designer úgy gondolja, hogy a több CTA több lehetőséget kínál a felhasználóknak arra, hogy konvertáljanak. Mások viszont úgy vélik, hogy az emberek csak egy CTA-t tudnak értelmezni egy időben, anélkül, hogy túlterhelnénk őket. 

Hick törvényének lényege pont az, hogy minél több választási lehetőséggel találkoznak az emberek, annál nehezebben jutnak döntésre. Egy ponton túl pedig a feladat meghaladja az erejüket, és inkább feladják. 

Ugyanakkor ezzel szemben áll az az érv, hogy ha egy látogató nem kíváncsi a fő CTA-nkra, mert mondjuk még nem áll készen a vásárlásra, akkor egy hírlevélfeliratkozással azért mégis beljebb terelhetjük a tölcsérbe. Egy weboldal tulajdonosa számára pedig utóbbi is fontos.

Ezért a kérdés tulajdonképpen nem is az, hogy elég-e egy weboldalnak egyetlen CTA, vagy hogy hány CTA fér el egy weboldalon, hanem inkább az, hogy mikor érdemes egy és mikor több CTA-t használni?

A lényeg, hogy valamilyen CTA-nak szerepelnie kell a weboldaladon. (Már, ha annak a weboldalnak van bármiféle célja, azaz elvárunk a látogatóitól valamit.) Ha nincs CTA, akkor nincs befejezhető vásárlói út, vagyis nem jut el a felhasználó a célhoz: a konverzióhoz.

Az, hogy CTA-nak szerepelnie kellene minden weboldalon, nem jelenti egyből azt, hogy minél több CTA-t kínálunk, annál nagyobb az esélyünk a konverzióra. De az sem biztos, hogy egyetlen CTA hozzá számodra az optimális eredményeket.

Ha például a céges weboldalad főoldaláról van szó, akkor ott helye lehet több opciónak is, melyek közül választhat a felhasználó. Ugyanakkor egy termék eladására kihegyezett landing oldal esetében nem szabad egyetlen – az eladásra buzdító – CTA-n kívül elhelyezni, mert az csak eltéríti a felhasználót. De nézzük ezt részletesen!

Főoldali CTA-k

Egy céges oldal főoldala tipikusan olyan weboldal, ahol elfér több CTA is, hiszen arról szól, hogy bemutatja a felhasználóknak a céget, ahol információt gyűjtenek, nem egy célra irányul, ahogy a felhasználók sem egy céllal érkeznek. Az egyik alapvető cél a tájékozódás, jobban meg akarják ismerni a céget, és ez nem csak abban merül ki, hogy elolvassák az ott szereplő információkat, hanem feliratkoznak, letöltenek, esetleg kérdést tesznek fel az ügyfélszolgálatnak. És persze az sincs kizárva, hogy egyből rendelni akarnak valamit.

A lényeg, hogy egy főoldalon többféle lehetőség is felkínálható a látogatónak, hiszen az itt megjelenő látogatók a felhasználói út különféle szakaszaiban járnak. Így tehát nincs semmi értelme, egyetlen cselekvés megtétele felé terelni őket. 

Termékoldalak

A legtöbb termékoldal szintén többféle CTA-t tartalmazhat, mert a termékoldalakon is nagy az esély arra, hogy a felhasználói út különböző szakaszaiban lévő felhasználók keresik fel őket. Egyrészt ugye lehetnek ezek már a vásárlásra készen álló személyek, akik azért jönnek, hogy a terméket kosárba helyezzék.

Ugyanakkor lehetnek olyan látogatók is, akik csak tájékozódnak, nézelődnek. Sőt az is lehetséges, hogy kérdéseik lennének az ügyfélszolgálat irányába a termékkel, vásárlással kapcsolatban. Többféle CTA-t érdemes tehát kínálni számukra a termékoldalakon.

Kapcsolati oldalak

Általában a kapcsolati oldalak sem csak egyetlen lehetőséget kínálnak arra, hogy kapcsolatba lépjünk az adott céggel. Lehet, hogy elegendő egy GYIK a felhasználónak, lehet, hogy írásban kérdeznének, de lehet, hogy inkább a chatet használnák, vagy a telefont. 

Landing oldalak

És most következik akkor az az oldal, ahol nincs helye a választási lehetőségeknek. Egy céloldal ugyanis nem teheti meg azt, hogy alternatívákat kínáljon a felhasználóknak, hiszen egyetlen célra irányul. Ez a cél persze nem csak az eladás lehet, hanem bármi más, amit konverzióként értékelünk. A lényeg az, hogy egyetlen célja kell, hogy legyen, így egyetlen CTA-ja. Ennek pedig meg kell mondania a felhasználó számára azt, hogy mi legyen a következő lépése, amiből egy van, és ez a konverzióra irányul.

Mindez nem azt jelenti persze, hogy egy landing oldalon mindössze egy darab CTA lehet. Lehet belőle több, sőt akár a szövegük is eltérhet részben, a lényeg, hogy egy célra irányuljon, mindegyik ugyanazt kínálja fel a látogatónak. 

Ennek oka az, hogy ha egy felhasználó megérkezik egy linken vagy egy hirdetésen keresztül a landing oldaladra, akkor ő már nagy eséllyel készen áll a vásárlásra. Ezt persze figyelembe kell venni a linknél, illetve hirdetésnél is, tehát összhangba kell hozni a kettőt a vásárlási szándék mentén. A lényeg, hogy több-kevesebb meggyőzést követően a látogatót nem éri váratlanul a vásárlásra ösztönző CTA, hiszen ő is ezen gondolkodott, épp csak egy kis lökést kap hozzá. 

Ha itt másik CTA (vagy akár csak link) is lenne, mely más célra irányul, akkor azzal saját esélyünket rontanánk a várt konverziót tekintve, így pedig a landing oldal is értelmét veszíti. (A landing oldalakkal kapcsolatban itt találsz további információkat).

A lényeg tehát, hogy a CTA-k számát tekintve nem létezik általános szabály, mindig az adott oldal jellege dönti el, hogy hány CTA optimális a számára. Jellemzően pedig a céloldalak azok, ahol észnél kell lenni a CTA-k számát tekintve.

Mikor és hogyan érdemes lebegő CTA gombot használni?

Minden weboldalon fennáll a veszélye annak, hogy a felhasználó előbb elhagyja az oldalt, mint hogy egyáltalán meglátná a CTA-gombodat, ha az az oldal alján kapott helyet. Sok weboldaltulajdonos abból a feltételezésből indul ki, hogy a felhasználók végigolvassák, illetve végiggörgetik az oldalukat, pedig ahogy csak átfutják, úgy nagyon gyakran nem görgetnek le az aljára.

Persze egyből a hajtás felett is elhelyezheted a gombot, vagy akár többet is az oldalon, de mi lenne, ha egy lebegő akciógombot használnál, mely végigkíséri a felhasználót mindenhol az oldalon, így bármikor kattinthat rá?

lebegő CTA gomb

Ezért jó egy lebegő gomb

Ennek a megoldásnak megvan az az előnye, hogy a felhasználónak nem kell keresgélni, mindig látja, és amikor készen áll a kattintásra, akkor ezt egyből megteheti. Ilyenkor bármilyen hosszú lehet az oldalad, nem kell amiatt aggódnod, hogy vajon legörget-e a felhasználó az oldal aljára, lesz-e türelme a gomb keresésére, vagy hogy ha több gombot használsz, akkor azokat a megfelelő helyre tetted-e. A lebegő CTA-d megjelenhet a kijelző, illetve a böngészőablak aljához, tetejéhez vagy valamelyik oldalához rögzítve. Azt, hogy pontosan hova kerül, a design határozza meg, nincs olyan megoldás, mely jobban működne a többinél.

Amire figyelj, hogy rövid oldalaknál nem feltétlenül jó használni, hiszen bizonyos elrendezés esetén kitakarhat egy részt a megjelenő tartalomból, miközben nem igazán van funkciója, hiszen a felhasználó nem görget az oldal rövidsége miatt. Épp emiatt nem érdemes túl nagyra sem tervezni ezt a CTA-gombot, mert akkor már inkább zavaró lesz, nem pedig hasznos.

Néhány ötlet CTA-módosításra, ami másoknak már bevált

A/B tesztekkel könnyen meg lehet vizsgálni, milyen hatása van a konverziókra, amikor a CTA-d megváltoztatod. Itt persze nem csak a színére gondolunk, hanem az elhelyezésére, a szövegre, a körülötte kialakított whitespace-re és egyéb weboldal-elemekre. Ha nincs ötleted arra nézve, hogy a saját weboldalad CTA-gombjánál mit és hogyan változtass, akkor fusd át az alábbi példákat, és figyelj a változtatásokkal elért eredményekre!

1. Egy általános megfogalmazás cseréje

A VWO esete jól mutatja, hogy mennyit számít egy CTA-gomb szövegének megfogalmazása a konverziós arányt tekintve. Az Empire Flipper eredeti weboldalánál egy teljesen általános megfogalmazás, a „Join us!” szerepelt, mely a korábban már említett szabályok szerint nem optimális megoldás. 2,88 százalékos konverziós arányt hozott ez a kialakítás a cégnek:

Korábban

Az új változat esetében ezt a Join us szöveget változtatták egy konkrétabb üzenetre, ami így hangzik: „Make Money Flipping Websites”. Ez így nézett ki: Sok változás nem történt, mindössze a szöveg lett egy kicsi határozottabb. A módosítás eredményeként azonban a konverziós arány elérte a 3,84 százalékot. Ami jól bizonyítja azt, hogy miért kell nagyon világosan és a lényegre törően megfogalmazni a CTA-d szövegét.

A módosítás után

2. Egyszerűsítés

A MedienReich esete viszont arra mutat rá, hogy mennyivel hatékonyabb egy letisztultabb weboldal konverziós szempontból is. A szoftver-használati képzésekkel foglalkozó német cég a korábbi, három képzést előtérbe állító weboldalát változtatta meg. Annyiban, hogy bár a kevesebb képzés helyett többet mutatott be a látogatóknak, azokat viszont sokkal egyszerűbben, lényegre törőbben prezentálta a főoldalán. Az eredeti megoldás így nézett ki:

Előtte

Ha ránézel, nem látsz rajta semmi különöset. Dobozokban elhelyezett, megfelelő magyarázó szöveggel és egy stockfotóval kiegészített szembetűnő (piros) CTA-gombokat, melyek illeszkedtek a weboldal színsémájába.

Nos, Te ebben a helyzetben mit tettél volna, hogy javítsd a konverziós arányt? A cég úgy gondolta, hogy nem tovább bővíti vagy bonyolítja a dobozokat, hanem leegyszerűsíti azokat.

Utána

A hosszú szövegek és a képek eltávolításával sokkal nagyobb whitespace keletkezett, mely jobban ráirányítja a figyelmet az egyébként nagyobbá váló CTA-gombra, miközben a semmitmondó képek helyett elhelyezett ikonok lényegre törőbben megfogalmazták a célközönségnek, mit is kínál a cég. És annak ellenére, hogy háromszorosára növelték a kattintási lehetőségek számára, a weboldal által generált B2B eladások összege több mint duplájára nőtt. Ez pedig arra mutat rá, hogy egy egyszerűbb webdesign és egy világosabb magyarázat hatékonyabban ösztönzi kattintásra az érdeklődőket.

3. Az elhelyezés megváltoztatása

Az Unbounce példája jól mutatja, hogy a CTA elhelyezése egy egyébként változatlan weboldal-felépítés és szöveg mellett milyen hatással jár. A cég marketing vezetője úgy érezte, hogy a CTA-gombok alulra szorítása nem optimális a konverziók szempontjából. Ezért annyit változtattak a struktúrán, hogy a narancssára színű, és ezért jól látható CTA-kat feljebb emelték, vagyis a részletek felsorolása előtt kaptak helyet. Ennek a változtatásnak az eredményeként az egyébként PPC landing oldalként működő weboldal 41 százalékkal javított a konverziós arányán.

Feljebb kerültek a gombok

4. A bizalom-növelő jelzések hatása

Az e-mail marketing automatizálással foglalkozó Delvira célja az volt, hogy több feliratkozót szerezzen az e-mail marketinggal foglalkozó tudásanyagára. Amikor megvizsgálták az oldalt, arra gondoltak, hogy talán hiányzik valami, ami eltántorítja az embereket a feliratkozástól. Mégpedig a biztonságos szolgáltatásra való utalás.

Egy bizalomnövelő mondat

Habár egy-két mondat elhelyezése a bizalom-növelő szöveggel nem tűnik nagy változtatásnak, mégis bevált. Pedig mindössze annyit tettek, hogy a CTA-gomb alá elhelyeztek azt a szöveget, hogy „100% privacy guaranteed. Unsubscribe any time”, vagyis jelezték, hogy a felhasználók adatai biztonságban vannak és bármikor leiratkozhatnak.

Ez minden, magát komolyan vevő cégnél teljesen természetes (Magyarországon linkelni is kell az adatvédelmi tájékoztatót, és kötelező a leiratkozási lehetőség az e-mail végén), mégis 35 százalékkal javított a feliratkozási arányon.

Természetesen nem minden ötlet válik be, nem lehet megmondani, hogy milyen változtatás, milyen eredményeket fog hozni számodra. Ezért van szükség a tesztekre, amikor konverzió optimalizálásról van szó.

Néhány trükk a még több konverzió érdekében

Ha kihasználod az emberi elme torzításait, akkor az hasznodra válhat a weboldaladon, fokozhatod a bizalmat, javíthatod a konverziós arányt, növelheted a felhasználók elégedettségét. Ezek nem új vagy forradalmi technikák, Te is találkozhatsz mindegyikkel a jobb weboldalakon, melyek valóban konverzióra törekszenek. Érdemes azonban összegyűjteni őket, hogy lásd egyben, milyen plusz lehetőségeid vannak a jobb konverziós arány elérésére.

Ne akadályozd az ügyfelet!

Az olyan dolgok vonzóbbak a felhasználók számára, melyek könnyebbek, gyorsabbak, egyszerűbbek. Hogyan lehet ezt kihasználni?

 • Tedd egyszerűbbé a weboldalad
 • Könnyen átfutható tartalmakat készíts
 • Adj meg jól használható alapértelmezett beállításokat, mert az emberek azt feltételezik, hogy a legjobbat akarod nekik, és az alapértelmezett beállítást választják, ahol lehet.

Ne adj túl sok választási lehetőséget!

Ha túl sok lehetőséget kínálsz a felhasználóknak, akkor túlterheled őket ezzel, és nem fognak tudni dönteni. Ahhoz, hogy javítsd a konverziós arányodat, csökkentsd a lehetőségek számát!

Használd ki az emberek biztonságra törekvését!

Az emberek akkor is a biztonságra törekszenek, ha az előnytelen számukra. Amikor tehát a felhasználói utat tervezed, mindig gondolj a gyanakvó látogatókra: minden lehetséges aggodalmukat sikerül eloszlatnod? Előfordulhat, hogy olyan kockázatokat érzékelnek, melyeket Te nem? Győződj meg arról, hogy a felhasználók biztonságban érzik magukat a weboldaladon.

Itt is megjelennek a bizalomnövelő kiegészítések

Az emberek igyekeznek elkerülni az ismeretlent. Annak érdekében, hogy csökkentsd a vásárlói tölcsérből való kihullást, mérsékelned kell a bizonytalanságot: minden releváns információt időben a felhasználók elé kell tárni.

Ne kelljen bizonytalankodnia a felhasználónak

Ha megfoghatatlan a terméked, akkor egy megfogható tárgy segítségével mutasd meg!

Az emberek szeretik kibontani, megfogni, érezni a kezükben az újonnan beszerzett termékeket. De ha például digitális terméket kínálsz, akkor erre nincs lehetőség. Amikor viszont bemutatod a digitális terméked, akkor megteheted azt, hogy egy fizikailag létező technikai eszközön jeleníted meg, például egy laptopon vagy okostelefonon. De ugyanezt megteheted szolgáltatásoknál is.

Interaktív módon mutasd be a terméked!

A monotype céloldala interaktív elemmel

A monotype céloldala interaktív elemmel

Egy jó lehetőség a felhasználók bizalmának megszerzésére, ha lehetővé teszed az interakciót a weboldaladon. Monotype céloldalán például lehetővé teszi, hogy a felhasználók valós időben cserélgessék a betűtípusokat egy szövegnél, így világosan látni fogják, hogy az egyes betűtípusok miben különböznek. Ezáltal már azt megelőzően tudják, hogy mire számíthatnak, hogy elköteleznék magukat. Ez olyan, mint amikor veszel egy ruhát: akkor mész biztosra, ha előtte felpróbálod, nem?

Ikonokkal és illusztrációkkal mondd el a történetet!

Egyre több weboldal használ egyedi illusztrációkat, elsősorban azon megfontolásból, hogy segíti megtartani a látogatók figyelmét. Az illusztrációk arra is alkalmasak, hogy elmondd velük a történeted. Ami pedig azért előnyös, mert a vizsgálatok szerint a történetek javíthatják a konverziós arányt.

Ikonokkal és illusztrációkkal erősítsd meg a mondanivalód!

Illusztráció a weboldalon

Illusztráció a weboldalon

Az ikonok és illusztrációk persze szimplán arra is jók, hogy a szövegre ráerősítsenek. A felhasználók ezáltal könnyebben megértik, mit akarsz elmondani. Sőt, adott esetben akár nem is lesz szükség szövegre. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni. A WordStream oldalán például a serleg ábrája azt erősíti meg az emberekben, hogy az Adwords-útmutató letöltése révén sikeresebbek lesznek:

Építs a veszteségtől való félelemre!

A lemaradástól vagy kimaradástól való félelem (FOMO) miatt nagyobb értéket tulajdonítunk azoknak a termékeknek, melyek szűkösen állnak csak rendelkezésre, mint azoknak, melyből sok van. Nem kell sötét megoldásokat használni ahhoz, hogy kihangsúlyozd valamely terméked korlátozott elérhetőségét. Ez vonatkozhat a mennyiségére vagy a rendelkezésre álló időre is.

Határidő alkalmazása a CTA-nál

Határidő alkalmazása a CTA-nál

Last minute ajánlat

Last minute ajánlat

Amikor az ajánlatodat dolgozod ki, akkor mindig a vevők szemével nézz rá. Gondold át, hogy milyen előnyöket kínálhatnál az ügyfeleknek az ajánlatod gyors elfogadásakor. Mit veszíthet az ügyfél azzal, ha nem fogadja el gyorsan az ajánlatod? Ha nincs ilyen, akkor építs be határidőket alkalmazó ösztönzőket. Tesztelheted azt is, hogy mi történik, ha bónuszokat alkalmazol a gyors elfogadáskor.

Ha a látogatók azt gondolják, hogy valamiről lemaradnak, amikor nem fogadják el azonnal az ajánlatod, akkor ez cselekvésre ösztönzi őket. Ha például valami bónuszt kínálsz azoknak, akik gyorsan döntenek, azzal szintén vásárlásra sarkallod az embereket. Kínálhatsz azonban egy meghatározott ideig tartó árengedmény.

Negatív dolgok hangsúlyozása

Az emberek általában nagyobb súlyúnak ítélik a rossz élményeket, mint a jókat. Ahhoz tehát, hogy hatékonyabban közvetítsd az üzeneted, hangsúlyozd a negatív élményeket. Ezek megoldása aztán megjelenhet a vevővéleményeknél.

Negatív, de működik

Használj retargetinget!

Amikor a látogatók megérkeznek a weboldaladra, akkor cookie-k segítségével újratargetálhatod őket. Ez azt jelenti, hogy amikor meglátogatnak mondjuk egy webáruházat és elhelyeznek valamilyen terméket a kívánságlistájukon vagy akár a kosarukban, de nem veszik meg, akkor azok ott maradnak.

Ilyenkor e-mailen keresztül árengedményt kínálhatsz számukra, ha megvásárolják a kiválasztott terméket. De ha megvásárolták a kiválasztott terméket, akkor is felhívhatod a figyelmüket a hasonló új termékekre, amikor ismét a weboldaladon járnak. Akár határidős árengedményt is kínálhatsz számukra, vagy megtoldhatod valamilyen speciális ajánlattal.

Kínálj azonnali jutalmat!

Az azonnali jutalmat mindig jobban szeretjük, mint a jövőbenit, még akkor is, ha az utóbbi nagyobb, többet ígér. Ezt a törvényszerűséget úgy használhatod ki, hogy egy kis ajándékot (például ingyenes szállítást) kínálsz a felhasználóknak, azáltal azonnal cselekvésre bírhatod őket például amikor épp a megrendelés előtt állnak.

A jutalom ígérete

Kínálj váratlanul jutalmat!

Egy jutalom esetében annál nagyobb az emberek öröme, minél váratlanabb az a jutalom. Ennek törvényszerűségnek a kihasználását jelenti egy napi ajánlat, egy ingyenes bónusz, díjak, bármi, ami jutalomként, ajándékként értékelhető.

Meglepetés!

Birkanyáj hatás

X millió ember nem tévedhet. Igaz? Tehát, ha valamit mindenki csinál, akkor annak nyilván jó oka van. Gondoljuk. Vagyis, ha egy kicsit meggyőzőbbé akarod tenni a CTA-dat, akkor a szövegébe fogalmazd bele, hogy mennyien használják már. Például: “már 5000-en feliratkoztak a hírlevelünkre itt!”

Nem vagy egyedül, mehetsz a többiekkel a boldog jövő felé

Használj kilépés előtti felugrót!

A kilépés előtti felbukkanó ablakok azokat a felhasználókat célozzák, akik vásárlás nélkül elhagynák a weboldalad. Számukra kínálhatsz érengedményt vagy valamilyen bónuszt, ha mégis vásárolnának Tőled. De felajánlhatsz azok számára valamilyen határidős kupont is, akik először érkeznek a webáruházadba vásárolni. A kilépés előtt megjelenő felugrókat arra is használhatod, hogy a látogatókat feliratkoztasd a hírleveledre. Ezzel pedig az újratargetálás lehetősége is képbe kerül.

árazd le!

Habár ez a legrégibb trükk, ennek ellenére változatlanul működik. Az első információ általában a horgony, és minden utána következő információt ezzel hasonlítunk. Ez így talán még nem érthető, de gondolj arra, hogy ha egy leárazásnál először megmutatják az eredeti árat, majd ezt követően az akciós árat, akkor lesz igazán meggyőző.

De csak tisztességesen!

Használj követő e-maileket!

Időnként a látogatók megpakolják a virtuális kosarukat, majd valahol a rendelés folyamata során megtorpannak, és kilépnek az oldalról. Ennek sok oka lehet, nyilván érdemes törekedni rá, hogy ne forduljon ez elő.

Gyakran valamilyen rejtett, számukra addig nem nyilvánvaló költség okozza a kosárelhagyást, így ilyenkor egyszerű a megoldás. Ugyanakkor az elhagyott kosarak tulajdonosait érdemes értesíteni, és felkínálni számukra valamilyen kedvezményt, ha mégis megvásárolnák az összeválogatott termékeket.

Ha például feltételezed, hogy a szállítási díj miatt léptek le, akkor ingyenes szállítást is kínálhatsz nekik a követő e-mailben. Persze a meglévő ügyfeleid számára bármikor küldhetsz e-mailt az olyan új termékeidről, melyek érdekelhetik őket. Célszerű azonban, ha tényleg olyan termékekről küldesz értesítést, melyek kapcsolódnak a korábbi rendeléseikhez.

Ne csak egy céloldalad legyen!

A termékek promóciójára hatékony eszközök az úgynevezett landing oldalak. Ezek olyan oldalak, ahol semmi mást, kizárólag az ajánlatodat mutatod be a látogatóknak. Az érkező oldalnak minél inkább egy adott termékre, szolgáltatásra szabottnak kell lennie. Ez azt jelenti, hogy nem feltétlenül elegendő egy landing page-et használnod. Ha van új promóciód, akkor mindig érdemes neki speciális, rá szabott oldalt készíteni, hogy valóban jó konverziós arányt érj el.

7 súlyos félreértés a konverzióoptimalizálással kapcsolatban

Míg sokan még azt sem tudják, mire való a konverzióoptimalizálás, így sem időt, sem pénzt nem szánnak rá, addig akadnak olyanok, akik valamilyen instant varázseszközként tekintenek rá. Amit csak elő kell kapni, és egyszerű technikák alkalmazása révén máris hozza a bevételt. A helyzet azonban sokkal bonyolultabb.

1. A konverzióoptimalizálás egyemberes feladat

Sokan azt hiszik, hogy a konverzióoptimalizálásra a fejlesztésekkel foglalkozó cégeknél van egy dedikált ember. Akit aztán elővesznek, amikor valaki több konverziót akar a weboldalán elérni, és ő ezt egy-két technika alkalmazásával megoldja. A konverzióoptimalizálás, azaz a CRO azonban sokféle terület összehangolását igényli. Három dologhoz kell legalább értenie annak, aki konverzióoptimalizálással foglakozik:

 • Szövegírás – mert a weboldal szövege rendkívül nagymértékben járul hozzá egy weboldal konverziós arányához.
 • Webdesign – egészen a UX-től és a UI-től a grafikai elemek kiválasztásig minden, aminek a webdesignhoz köze van, hatással van a konverziós arányra.
 • Analitika – ismerni kell az analitikai eszközök használatát, mivel szükség van az elemzésekre, tesztekre.

Emellett persze ott áll az egész munka mögött a fejlesztő és a designer, aki elkészíti a weboldal újabb és újabb variációját. A konverzióoptimalizálás tehát sokkal inkább csapatmunka, több szakértő összehangolt együttműködését igényli. Annál is inkább, mert nem egyszerű, sablontechnikák alkalmazásáról van szó.

2. A konverzióoptimalizálás egyszerű technikákból áll

Természetesen van egy rakás hasznos tipp és tanács, melyek segíthetnek egy weboldal konverziós arányának javításában, ha megfogadjuk őket. Ezek működnek is, de csak bizonyos esetekben. A gond az, hogy nem igazán vannak olyan megoldások, melyek minden helyzetre ráhúzhatók.

Tehát, ami az egyik weboldalnak bejön, nem biztos, hogy a másik weboldalon is működik. A konverzióoptimalizálásnál tulajdonképpen az a feladat, hogy felfedezzük egy weboldalon azokat a hibákat, akadályokat, melyek megfojtják a konverziós folyamatokat.

Itt nem arról van szó, hogy néhány technikát kellene csak bevetni minden oldalon. Például, hogy a CTA gombnak mindenhol pirosnak vagy zöldnek kellene lennie, esetleg videót kell használni statikus képek helyett, mert az jobb eredményeket hoz. A konverzióoptimalizáláshoz a tippek alkalmazása helyett

 • először is meg kell érteni a weboldal felhasználóit. Azt hogy valójában mit akarnak a weboldalon.
 • Meg kell vizsgálni, hogy a létező weboldalon hol az a pont, ahol megszakad a konverziós folyamat.
 • Ezek alapján pedig ki kell dolgozni az adott weboldalon feltehetően működő szöveg/design megoldásokat, és ezeket tesztelni, hogy kiderüljön, ténylegesen melyik hozza az eredményeket.

Mert olyan nincs, hogy egy megoldás mindenkinek beválik. Tesztelni kell, melynek során gyakran találkozhatunk azzal, hogy az általános tanácsokkal szembe menve érünk el jobb konverziós arányt.

3. A konverzióoptimalizálás apró kis csiszolgatások sorozata

Amik persze hatalmas eredményekhez vezetnek. De nem. Nyilván az esettanulmányokból azt a következtetést lehet levonni, hogy akár egy-egy szó megváltoztatásával megduplázható egy weboldal konverziója. Az ilyen esettenulmányokból azonban nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni a saját oldalunkra nézve.

Különösen, hogy nem sokat tudunk az adott tesztekről. Vagyis nem érdemes abban bízni, hogy egy-egy apró elem módosításával minden egy csapásra megoldódik a weboldal konverziós arányával kapcsolatban. Az is elképzelhető, hogy egy teljes redesignra van szükség a weboldalon, új elrendezéssel, színekkel, képekkel, szövegekkel, hogy az vonzza és vásárlásra bírja a látogatókat.

4. A konverzióoptimalizálás csak A/B tesztekből áll

Sokan azt hiszik, hogy a konverzióoptimalizálásnál más sem csinálunk, mint A/B teszteljük az egyes megoldásokat. Valójában azonban a munka során azt kell meghatározni, hogy a felhasználók milyen cselekedetek mentén jutnak el a vásárlásig. Vagyis meg kell találni a konverzió akadályait jelentő elemeket az oldalon. Ehhez viszont meg kell érteni a felhasználók szükségleteit, rá kell jönni arra, hogy mi gátolja meg őket a vásárlásban. Ehhez usability teszteket kell végezni, ahol a felhasználók feltárják a hibákat az oldalon. Vizsgálni kell az oldal

 • funkcionalitását – azaz ellátja a weboldal az alapvető funkcióit? Minden eszközön jól működik? Kattinthatók a gombok?
 • Hozzáférhetőségét – minden felhasználó tudja használni, tekintet nélkül a képességeikre, eszközeikre, helyükre?
 • Használhatóságát – az emberek mindenféle iránymutatás nélkül tudják használni az oldalt, és megtalálják, amit keresnek?
 • Meggyőző erejét. Azaz a felhasználók megadják-e az adataikat vagy hajlandóak megvásárolni rajta egy terméket?

5. Már ismered a felhasználóidat

Sokan azt hiszik, hogy ha lemásolják egy másik oldal designját, akkor nekik is jól fog működni a weboldaluk. Ilyenkor azonban nem törődnek azzal, hogy az ő felhasználóik valójában mit akarnak. Pedig a sikeres weboldalak azért sikeresek, mert a saját felhasználóikra szabják az élményt. Ehhez pedig az kell, hogy vizsgálják a látogatóikat, és megadják nekik azt, amit valójában akarnak. Tényleg azt hiszed, hogy

 • nincs szükséged a felhasználóid vizsgálatára?
 • Elég jól ismered már őket?
 • Tudod mi is van a fejükben?
 • Ha a saját elképzeléseid alapján változtatsz, akkor az az embereknek tetszeni fog?

Tévedsz. Minél szélesebb közönséget érsz el a termékeddel vagy szolgáltatásoddal, az annál színesebb. Sokfélék a profilok, a tulajdonságaik, a motivációik. Azt hiszed, hogy mindenféle kutatás nélkül fel tudod vázolni az összes vevőd, aki a termékedre kíváncsi? Nem valószínű.

A weboldaladat rengeteg különféle személyiségű ember keresi fel. Van, aki egy hosszú leírásra kíváncsi például a termékedről, más esetleg az értékeléseket olvasná el. És ha azt akarod, hogy a látogatóidból vevők legyenek, akkor figyelj a visszajelzéseikre és használd fel ezeket a weboldalad optimalizálására!

6. A konverzió az egyetlen mérőszám, amire figyelned kell

A konverzió egy folyamat a látogatók számára. Lehet, hogy aki először látogat a weboldaladra még csak ismerkedik veled. Lehet, hogy csak a tizedik látogatáskor fog vásárolni valamit. Megkönnyítheted számukra a folyamatot, eltávolíthatsz az útjukból minden akadályt, de a döntést ők fogják meghozni.

A konverziós arány tehát fontos szám, de csak egy része a teljes folyamatnak. Ezen belül figyelned kell más fontos adatokra is, például arra, hogy mennyi ideig tart egy látogatás, milyen gyakran térnek vissza a látogatók, stb. Ezek révén fogsz csak teljes képet kapni az oldalad teljesítményéről.

A konverzióoptimalizálás tehát segít a bevételeid növelésében, de ehhez először meg kell értened a felhasználóidat és a problémáikat. Nem elképzeléseket kell gyártani, tippeket és tanácsokat követni, hanem felhasználói teszteket kell végezni. Meg kell találnod a pontos okát annak, hogy az emberek miért nem konvertálnak, majd ki kell dolgozni a megfelelő megoldást. És persze nem szabad csak a konverzióoptimalizálásban bízni, mert a sikerhez több kell.

7. Elég a konverzióoptimalizálásra figyelni a sikerhez

Akadnak akik azt gondolják, hogy ha javítanak a konverziós arányokon, akkor az elég az üzleti sikerhez. Ez azonban nem így van. A konverzióoptimalizálás talán javít néhány százalékot a konverziós arányokon, ahhoz azonban, hogy jelentős legyen az eredmény, forgalomra is szükséged van. Ehhez márkát kell teremteni, ami vonzó az emberek számára, akik visszatérnek a weboldalra. A konverzióoptimalizálás mellett tehát nem hanyagolhatod el a marketinget, a sales munkát, és magát a terméket sem.

Konverzió optimalizálás webáruházaknál

A webáruházaknál lennie kell egy csatornának, amelyen végighaladnak a vásárlók. A cselekvésre ösztönző gombok, azaz a CTA-k segítik ezen az úton végighaladni az embereket a vásárlásig. A CTA-knak itt van talán a legfontosabb szerepe, hiszen közvetlenül hozza a pénzt. A 4 lépés ebben a csatornában: az érkezés, a keresés, a termék, és a megrendelés. Mindegyiket egy kicsit máshogy kell optimalizálni a végső konverzió érdekében.

Érkezés

Ideális esetben minden weboldalnak egyetlen célja kell hogy legyen. Ha nem tudsz válaszolni arra a kérdésre, hogy „mi az az egy dolog, amit a felhasználóknak meg kellene tennie az oldalon?”, akkor ott gond lesz a hatékonysággal. A főoldnakal vagy a landing page-nek mégis két feladata van.

Az egyik az, hogy kiderüljön, miről szól az oldal, a másik pedig, hogy rávezesse a felhasználót a következő lépés megtételére. A második cél elérésére a CTA szolgál, melyre vonatkoznak a korábban a CTA-kra felsorolt szabályok. Általában a gomb a termékek oldalára viszi a felhasználót, ahol végignézheti a kínálatot.

Lehet, hogy úgy érzed, ezen az oldalon hatékonyabb lenne az oldalon többször is megismételni a CTA-t, azonban minden ismételt link csak növeli az oldal komplexitását, ami által nehezebben használhatóvá válik. Ezért hatékonyabb, ha inkább egyszerűsíted az oldalt, és egyetlen világos, de figyelemfelkeltő CTA-t helyezel el rajta.

Termékek oldala

Ezen az oldalon a felhasználó találkozik a termékválasztékkal, információt szerez, hogy össze tudja őket hasonlítani. Ez tehát egy olyan oldal, amin sok terméklink található, vagyis akár mindegyik link mellé elhelyezhető lenne egy cselekvésre ösztönző gomb, például a „megnézem” gomb.

Ez azonban szükségtelen, ha képek is helyet kapnak a terméknevek mellett. Mindenki tudja, hogy a kép és cím párosok a termékoldalra visznek. A Google találati oldalain sincs szükség olyan CTA-ra, hogy „nézd meg ezt az oldalt!” A sok CTA csak zavarossá tenné az oldalt, és zavarná a felhasználót is.

Ami inkább kérdésként merülhet fel, hogy a „Kosárba teszem” gomb odakerüljön-e minden termék képe alá, vagy majd csak a termékoldalakon jelenjen meg. Ennek eldöntéséhez tudnod kell, hogy

 • olyan termékekről van szó, melyeket a felhasználók gyakran vásárolnak?
 • Az emberek általában több különböző terméket is vesznek egy vásárlás során?

Ha a válasz ezekre a kérdésekre igen, akkor lehet, hogy érdemes elhelyezni a „kosárba teszem” gombot a képek alá. Tipikusan ilyen lehet egy élelmiszer-webáruház, míg a luxustermékeket kínáló oldalak nem.

Termékoldal

A termékoldalnak több dolgot kell megtennie:

 • A lehető leghatékonyabban kell bemutatnia a terméket.
 • Fel kell sorolnia a funkciókat és tulajdonságokat.
 • Értékelésekkel és közösségi elemek használatával kell eloszlatnia a felhasználó bizonytalanságát.
 • Könnyűvé kell tenni a vásárlást.

A legvilágosabb CTA gomb egy vásárlás gomb („kosárba teszem”). A felhasználónak ilyenkor nem kell törnie a fejét azon, hogy hogyan adja neked a pénzét. Ennek az oldalnak ez az egyetlen célja, így segíteni kell a felhasználónak, hogy elérje.

Egyértelmű CTA

Itt nem szabad homályosan vagy túl kreatívan fogalmaznod, esetleg másik CTA-t elhelyezni az oldalon. Még azt is kerüld el, hogy ha előbb ki kell választania mondjuk a méretet, akkor amíg ezt meg nem teszi, szürke legyen a CTA. Ez ugyanis megzavarhatja, mert azt hiszi, hogy épp nem lehet megvásárolni a terméket.

Ehelyett inkább hagyd, hogy rákattintson, majd dobj fel neki egy ablakot, ahol kiválaszthatja a méretet. Ha pedig valami tényleg kifogyott, akkor tégy helyette oda egy linket, mely a kapcsolati űrlapra vezeti, ahol információt kérhet arról, mikor várható a termék. Elképzelhető, hogy a felhasználó még nem áll készen a vásárlásra.

Ez gyakran előfordul drága termékeknél. Ilyenkor jobb, ha nem csak az a két lehetősége van az érdeklődőnek, hogy rendeljen vagy hagyja el az oldalt. Ilyenkor be lehet vetni egy „puha másodlagos CTA-t”, mely nincs konfliktusban a fő CTA-val. Ilyenkor jön jól egy „kívánságlista”, melyre elhelyezheti a megtekintett terméket a későbbi visszatérésre gondolva. Ilyenkor akár az e-mail címét is elkérheted, hogy később emlékeztesd a termékre.

Egy másik lehetőség, amikor a másodlagos CTA-ra kattintva kérdést tehet fel a termékekkel kapcsolatban. Vagyis, ha az érdeklődő bizonytalan a vásárlással kapcsolatban, akkor segítséget kaphat.

Megrendelés

Amikor a vásárló elérkezik arra a pontra, hogy megadja szükséges személyes információkat, még fontosabb, hogy ne hibázz a CTA-knál! Ha többlépéses a folyamat, akkor minden oldalon ugyanúgy kellene kinéznie a CTA-nak.

Tehát, ha az első oldaladon az a szöveg, hogy „Tovább”, akkor a többi oldalon is ez legyen látható. Ezzel ugyanis felépíted azt a várakozást a felhasználóban, hogy a Tovább gomb viszi előre a folyamatban.

Az egyetlen kivétel az utolsó oldal gombja, ahol tulajdonképpen megtörténik a tranzakció. Fontos, hogy ez is egyértelműen megfogalmazott legyen, és ne érje meglepetésként a felhasználót, hogy megtörténik a megrendelés (és adott esetben a fizetés).

Frissítés, 2022.04.12.:

Hogyan optimalizálj, ha alacsony a weboldalad forgalma?

A hatékony konverzióoptimalizáláshoz szükség van megfelelő forgalomra az érintett weboldalon, mivel csak így mutatnak valós, használható, azaz szignifikáns eredményeket a tesztek. Emiatt a kisebb forgalmú weboldalak bajban vannak, ugyanakkor nem kell feladni a konverzióoptimalizálást emiatt, csak máshogy kell megközelíteni a kérdést.

Ami problémát okoz a kis forgalmú weboldalaknál, hogy mivel kicsi a mintaméret, így túlságosan hosszúra nyúlna az idő, hogy elérjék a teszteknél a statisztikai szignifikanciát. Ha pedig ennek hiányában értékelik az eredményeket, akkor téves következtetéseket vonhatnak le a tesztekből. Mit lehet ebben a helyzetben tenni?

Alacsony megbízhatósági szintű teszteket futtatni

A megbízhatósági szint kritikus része minden statisztikának. Ez határozza meg, hogy igazak-e a teszteredmények, és nem egy téves feltételezésre építed a weboldalad. Minél magasabb a megbízhatóság, annál nagyobb az esélye, hogy valósak az eredmények.

Ez azt jelenti, hogy ha mondjuk 95 százalékos megbízhatóságról van szó A és B verzió esetében, és a teszt azt mutatja, hogy A verzió jobb, mint B verzió, akkor 95 százalék az esély arra, hogy eredmények pontosak, és A tényleg jobb, mint B. 

A megbízhatósági szint meghatározása viszont egyben azt is jelenti, hogy meg kell határozni a mintaméretet. A 95 százalék egy sztenderd a konverzióoptimalizálási teszteknél. Kisebb forgalmú weboldalaknál ezért csökkenthető a megbízhatósági szint, vagyis mérsékelhető a mintaméret, mely a statisztikai szignifikancia eléréséhez szükséges. Ezáltal felgyorsul a teszt végrehajtása, vagyis rövidebb idő alatt produkál eredményeket. 

Érdemes lehet tehát megpróbálkozni 85 vagy akár 80 százalékos megbízhatósági szintekkel is, ahelyett, hogy hosszú időn keresztül várakozni kelljen egy 95 százalékos tesztre.

A mikrokonverziókat kövesd nyomon!

Egy konverzió általában sok kisebb mikrokonverzióból áll össze. A mikrokonverziók olyan lépések, melyek már kifejezik az érdeklődést a céged iránt. Ugyanakkor mikrokonverziókból általában jóval több van, mint a fő konverzióból. Ilyen mikrokonverzió lehet például webáruháznál a kosárba helyezés, vagy egy szoftvercég esetében az ingyenes próbára való regisztráció. 

És annak ellenére, hogy mikrokonverziókról van szó, és bár nem nyújtanak annyira pontos eredményt, mint a fő konverzió mérése, arra alkalmasak, hogy optimalizáld a weboldalad. 

Végezz nagyobb változtatásokat az oldalon!

Egy nagyobb weboldal-változtatással elérheted, hogy nagyobb változást láss a konverziós értékeknél is. Ha csak egy apró módosítást hajtasz végre az oldalon, akkor rendkívül kicsi lesz az eltérés a konverzióknál is. Tehát például az A verzió 5 százalékos konverziós arányt hoz, míg a B verzió 5,5 százalékost. Egy kellően nagy mintaméret hiányában nem lehet megmondani, hogy a fél százalékpontnyi eltérés valóban azt mutatja, hogy A verzió jobb, mint B verzió. 

Ha viszont jelentős változást eszközölsz a weboldalon, akkor nagyobb eltérést fogsz tapasztalni a két verzió konverziós arányai között. Tehát például az A verzió 5 százalékos konverziót hoz, míg a B 45 százalékot. A 40 százalékpontos különbség pontosan jelzi, hogy a B jobb, mint az A. 

Használj személyre szabott tartalmat!

Egy weboldal személyre szabása olyan konverzióoptimalizálási technika, ami a konverziós arány növekedését eredményezi, tekintet nélkül arra, hogy mekkora forgalom érkezik a weboldalra. Ehhez dinamikus tartalmat kell kínálni a látogatóknak, mely relevánsabb számukra, így jobban megragadja őket. A dinamikus tartalom pedig egy adatvezérelt megközelítés, ami nem függ a forgalomtól. Olyan adatokra épül, mint

 • az online viselkedés
 • keresési előzmények
 • weboldali interakciók,
 • hely,
 • demográfiai adatok,
 • közösségi interakciók,
 • CRM adatok.

Ha ismered a Netflixet, akkor tudod, hogy eléggé személyre szabott tartalmat kínál az egyes felhasználóknak. A személyre szabott tartalmakat persze szintén lehet tesztelni és optimalizálni, ugyanakkor nem annyira forgalomfüggőek az eredmények. 

Használd ki a usability teszteket!

A felhasználói  tesztek vagy a usability tesztek segítenek abban, hogy felfedezzük egy weboldal akadályozó tényezőit, és meghatározzuk, mennyire tudja azt használni a célközönsége. Segít felderíteni a kritikus területeket a weboldalon, így a javításukkal a felhasználói élmény is javul. 

Ez különösen hasznos alacsony forgalmú weboldalaknál, mivel már néhány felhasználó is elegendő ahhoz, hogy végrehajts egy usability tesztet. A különbség annyi az A/B tesztekhez képest, hogy itt egy kvalitatív tesztről van szó, ugyanakkor rendkívül értékes eredményeket hozhat, melyek javítják a weboldalad használhatóságát, felhasználói élményét, és így a konverziós arányt is.

Használj integrált visszajelzési űrlapokat!

A közönséged megértése fontos a felhasználói élmény javítása szempontjából, így pedig a konverziós arány javításában is közreműködik. Egy weboldali visszajelzési űrlap segít megérteni a látogatóidat, ugyanakkor nem kerül sokba. A visszajelzések elárulhatják, hogy mit éreznek a weboldaladon a felhasználók, milyen igényeik vannak. Ha közelebbről megvizsgálod őket, akkor viselkedési trendeket láthatsz, melyek segítenek az optimalizálásban. 

Ugyanakkor fontos, hogy ezeken az űrlapokon a megfelelő kérdéseket tedd fel, hogy segítsen, ne pedig félrevezessen a konverzióoptimalizálásban, ráadásul arra is figyelj, hogy ne legyen nagyon zavaróak a felhasználók számára a megjelenő űrlapok.

Milyen hibákkal ronthatod le a konverziós arányod?

Ha úgy látod, hogy megfelelő a forgalom a landing oldaladon, viszont ehhez gyenge konverziós arány társul, akkor lehet, hogy valami súlyos hibát követsz el.

Rossz látogatókat vonz a weboldalad

A megfelelő emberek érkeznek a weboldaladra vagy számodra teljesen irreleváns látogatók, akik azonnal le is lépnek az oldalról, amint rájönnek, hogy mivel foglalkozol vagy mit szeretnél eladni? Ez persze nem az ő hibájuk. Neked kell kitalálni azt, hogy milyen tartalmakat pakolsz az oldaladra, hol, hogyan, kinek jeleníted meg, hirdeted azt.

A felesleges, nem konvertáló forgalmat teljesen értelmetlen a weboldalra vonzani, miközben a számodra fontos személyek egyáltalán nem is tudják, hogy létezik weboldalad. A nem konvertáló látogatók számára nincs értelme tartalmat készítened, hiszen a célod a konverzió. Annak érdekében, hogy egyáltalán megismerd a látogatóidat, bele kell bújni a Google Analyticsbe, vetni egy pillantás a visszapattanási arányra, valamint megvizsgálni, hogy van-e olyan forrása a látogatóknak, mely látványosan kevesebb konverziót hoz mint a többi.

A tartalom és az ajánlatok nincsenek stratégiai kapcsolatban

A leadgenerálás sikere azon múlik, hogy a látogatókat milyen hatékonysággal tudjuk leadekké formálni. Ennek érdekében a legtöbb aloldal általában kap egy CTA-t, hogy legyen esélye a látogatónak konvertálni (persze sok esetben a hiba már ott megjelenik, hogy nincs is CTA).

A gond azonban itt az is, hogy sok olyan aloldal van, amelynek tartalma nincs összhangban a CTA-val, illetve amire az irányul. Ez pedig elvezet egy gyenge átkattintási arányhoz és csapnivaló konverziós rátához. Ha vannak az aloldalaidon CTA-k, akkor át kell nézni, hogy melyik oldalról nem érkezik rájuk kattintás.

Ezután lehet elemezni az oldal tartalmát, és hogy ez mennyire van erős kapcsolatban az ott lévő CTA-val, mennyire irreleváns a CTA jelenléte az oldalon. Ha gond van, akkor érdemes egyrészt új CTA-szövegekkel kísérletezni, másrészt pedig változtatni azon, hogy mire mutat a CTA-gomb.

Nem jó színt használsz a CTA-dnál

Amikor konverzióoptimalizálásról van szó, akkor mindenkinek először a CTA-gomb, annak is a színe ugrik be. Nem teljesen alaptalanul, hiszen bár számtalan fontos tényező számít a konverziós aránynál, ezek közül az egyik legfontosabb a CTA-gomb színe. A korábban leírtakból az már talán kiderült, hogy bár jó, ha a CTA-gomb passzol a designba, az már nem annyira, ha a színe teljesen beleolvad. CTA-gomb különböző színekben A fenti képen az látszik, hogy az első képen a gomb színe zöld, és nagyszerűen passzol a weboldal alapszíneihez. A másodikon eltérő. A tesztek ennél az oldalnál azt mutatták, hogy a látogatók átsiklottak a zöld CTA-gomb felett, míg a pirosra felfigyeltek. Itt nem az a lényeg, hogy a gombod színe piros legyen, hanem az, hogy kilógva a színsémából, felhívja magára a figyelmet. A látogatók megszoknak egy színt a weboldalon, ezért ugyanazzal a színnel nem tudod felhívni a gombra a figyelmet.

Túl kicsi vagy túl nagy gombot használsz

A CTA-gombodnak elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy észrevehető legyen, sőt a többi elemnél is érdemes nagyobbra venni. Ezáltal fog kiemelkedni. Ugyanakkor, ha túl nagyméretűre tervezed a gombot, akkor – elsősorban a mobilos felhasználók miatt – már rontani fog a konverziós arányon, mivel gyengíti a felhasználó élményt. CTA-gomb mérete és a konverziós arány kapcsolata

Nem veszed figyelembe, hogy a látogatóid milyen színeket kedvelnek

Ez persze nem csak a CTA-gomb esetén érvényes, hanem az egész weboldal, céloldal esetében is. A felhasználóidnak nyilván megvannak a maguk preferenciái: nem mindegy, hogy tizenéves lányoknak szól a weboldal vagy pénzügyi befektetőknek.

Azt is fontos észben tartani, hogy önmagukban a színek hatással vannak a felhasználói döntésekre. Egy tanulmány szerint az emberek 90 másodperc alatt képesek dönteni arról, hogy kapcsolatba lépnek-e veled, és a döntésüket 90 százalékban a színek fogják meghatározni.

Nem veszed figyelembe a felhasználói utat

A jó konverzióoptimalizálás nem hagyhatja figyelmen kívül a felhasználói utat. Ha valamivel megtöröd azt, akkor hatással lesz a konverziós arányra is. Az talán eddig is kiderült, hogy a konverzióoptimalizálás nem csak arról szól, hogy a felhasználó kattint-e egy gombra, vagy sem.

A CRO elsősorban azt jelenti, hogy egy látogatóból lead lesz, majd fizető ügyfél. Bármilyen lépés, ami megakasztja a látogatót a weboldaladon a célja elérésében, az akadályt jelent a felhasználói úton, és így számodra rontja a konverziós arányt. A céloldalad felépítésének és elemeinek tehát ezt a felhasználói utat kell támogatnia.

Elfeledkezel a hitelességed növeléséről

Amikor azt gondolod, hogy más példákból kiindulva elegendő lesz számodra megváltoztatni a CTA-gombod színét vagy szövegét, akkor rossz nyomon jársz. Azért mert másoknál javulás jelentkezett a számokban, nálad ez nem feltétlenül fog megtörténni.

Ennek oka az, hogy számtalan egyéb tényező befolyásolja a konverziós arányt. Az egyik fontos elem, hogy mennyire látszol megbízhatónak az emberek számára.

Tehát lehet, hogy remek az ajánlatot, nagyon jó a szöveged, és a design is a konverziókat támogatja, azonban az emberek ennek ellenére nem bíznak meg benned. Ez érthető is, hiszen olyan világban élünk, ahol sok a csaló, így mindenki óvatos. Még azt is meggondolják az emberek, hogy kiadják-e az e-mail címüket, mert nem akarnak még több spamet.

Ha az emberek nem bíznak benned, akkor az eddig felsorolt konverziós arányt javító technikák nem fognak működni.

Vedd tehát komolyan az olyan elemeket is a weboldalon, mint a hiteles ügyfélvélemények, a garanciák, a közösségi jelzések, a megbízhatóságot jelző emblémák, a könnyű kapcsolatfelvétel, vagy akár egy biztonságosabb weboldal használata. A vizsgálatok azt mutatják, hogy már az SSL használata is 30 százalékkal növeli a konverziók számát.

Még mindig nem reszponzív a weboldalad?

Már nekünk kínos, hogy ezredszer ismételjük el a mobilra optimalizálás fontosságát, azt hogy már egy ideje a mobilkorszakban élünk, ehhez pedig igazodniuk kell a weboldalaknak is. Hogy nem megfelelően működik a mobilon elérhető weboldalad, az abból is látható lesz, hogy ha az Analyticsben összehasonlítod a desktopos és a mobilos forgalmat és utóbbinál nagyobb visszapattanási aránnyal találkozol, akkor az jelentheti azt, hogy a mobilos weboldalad nem teljesen ok. Ma már a fejlesztések a mobil first szemléletből indulnak ki, pont azért, hogy mobilon se veszítsünk látogatókat, főleg, hogy egyre több lesz belőlük.

Rossz a navigáció

A navigációról elég sokat írtunk, nem véletlenül. Jelentős részben múlik a navigáció használhatóságán egy weboldal teljesítménye. A navigációt a felhasználók igényeire kell szabni, ha azt akarjuk, hogy használják. Ha nem az emberek, hanem a saját igényeidre alapozod a navigáció kialakítását, az nem az optimális eredményeket fogja hozni.

Ehhez vagy az Analytics „Oldalon belüli elemzés” funkcióját érdemes segítségül hívni, vagy pedig az Odalelemzés Chrome-bővítményt használni. Ha találsz olyan menüpontot, linket, ahová a többinél lényegesen kevesebb kattintás érkezik, akkor annak megjelenítését érdemes átgondolni.

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy mindegyik hibánál arról van szó, hogy az emberekre kell odafigyelned, meg kell ismerni az igényeiket és érzékenyen reflektálni rájuk, ha jó teljesítményű weboldalt szeretnél. Nem magadnak, vagy egy-két elképzelt, de rossz célszemélynek kell magalkotni a tartalmat vagy épp a menüt, hanem a valós vásárlókon alapuló csoportoknak. Enélkül hiába várod a konverziót – értetlenül nézegetve az egyébként remekbe szabott weboldaladat, és közben a fejedet vakarva -, nem fog megérkezni.

Másolsz

Sokan úgy gondolják, hogy ha valaki másnak a weboldalát lemásolják – azon egyszerű megfontolásból, hogy az tetszik nekik és hatékonynak tartják -, akkor az automatikusan hozni fogja az eredményeket náluk is, azaz jó lesz a konverzió. Ez azonban nem feltétlenül van így, legfőképpen hosszú távon lehetnek gondok az ilyen megoldásokból.

Meg kell először érteni az okokat egy-egy vizuális elem, egy elrendezés mögött, mert e nélkül nem tudjuk, hogy miért kattintanak az emberek egy adott weboldalon. A lényeg ugyanis az adatokban van, a felhasználói viselkedés és a vélemények ismerete nélkül nem lehet jól megalapozott döntést hozni egy weboldal kialakítására vonatkozóan.

Ha csak a konverzióval foglalkozol

Habár eddig is a konverzióról beszéltünk, és úgy emlegettük, mint mindennek a célját, itt azonban nem áll meg a dolog. Nyilván arra kell törekedni, hogy konverziós arányunk minél jobb legyen, azonban érdemes a konverziók minőségére is vetni egy pillantást.

Az például nem jó megoldás, ha trükkökkel sikerül beugratni a felhasználókat egy-egy konverzióba. Fontos lenne megérteni, hogy valójában mit akarnak a felhasználók, hogyan alakíthatunk ki pozitív felhasználói élményt.

A jó konverziós arány tehát fontos dolog, de az elkötelezett és elégedett felhasználó hosszabb távon még fontosabb.

Csak a designnal foglalkozol

A webdesign természetesen fontos – egy felhasználóbarát, vizuálisan vonzó oldal jó kiindulópont a jó konverzióhoz -, azonban nem ez az egyetlen dolog, amire figyelned kell. Számít még:

 • A tartalom – jó a tartalmad? Releváns a célközönséged számára? Olyasmit ad számukra, amit máshol nem találnak meg?
 • A címsorok – a címeit felkeltik a közönség figyelmét? Megfelelően illeszkednek a szövegeidhez? Azt kapják a látogatók a szövegben, amit a címben ígérsz nekik?

Azt hiszed, a több tesztelés mindig jobb

A tesztelés lényeges dolos, hiszen ezáltal határozhatjuk meg, hogy a felhasználók miként lépnek interakcióba az oldalunkkal, mit szeretnek rajta és mit nem. A több tesztelés jobb megértést jelent, de ez csak akkor igaz, ha tudjuk, mit is kell tesztelni. Valóban azokat az elemeket vizsgáljuk-e melyek hatnak a konverzióra, figyelünk a teljes felhasználói élményre, és nem csak a tesztek kedvéért végzünk teszteket?

Túl hamar fejezed be a tesztelést

Ha kitaláltad, hogy melyik elemet szeretnéd megváltoztatni a teszteléshez, akkor nem elég egy rövid ideig tartó tesztet végezni rajta, mert hibás következtetésekhez vezet. Lehet, hogy akár az első pár órában, vagy pár napon jelentős növekedést látsz a konverzióban, ez nem feltétlenül a módosítás eredménye. Sok egyéb tényező befolyásolja az eredményeket:

 • Az időpont: reggel, délután, este, éjszaka.
 • A hét melyik napjáról van szó: hétvége vagy hétköznapok.
 • Szezonális vásárlások.

Ezért érdemes a teszteket hosszabban futtatni, mert csak így lehetsz biztos benne, hogy más tényezők nem torzítják az eredményeket.

Túl sok dolgot változtatsz meg egyszerre a tesztelés során

Nyilván türelmetetlenül megpróbálsz minél többet kihozni a landing oldaladból, azonban ha egyszerre nyúlsz több dologhoz, akkor használhatatlanok lesznek az adatok. Itt van néhány olyan dolog, melyek közül egyszerre csak egyet módosíts:

 • Az oldalad fő üzenete.
 • A képek az oldalon.
 • A CTA-gomb színe.
 • A címsor.

A listát lehetne még folytatni, de a felsoroltak olyan lényeges tényezők, melyeket nem lehet egyszerre változtatni több más elemmel együtt, mert nem fogod tudni, mi okozza a változásokat.

Felesleges dolgokon változtatsz a teszteknél

Itt is az a kiindulópont, hogy nyilván szeretnél minél többet kihozni a landing oldaladból. Ezért mondjuk arra gondolsz, hogy kicsit vonzóbbá teszed az oldalad. De vajon tényleg ez az, amiért a weboldaladra jönnek a látogatók? És emiatt konvertálnak? Elképzelhető, hogy csak időt és pénzt pazarolsz olyan dolgok megváltoztatása miatt, melyek egyáltalán nem számítanak a látogatóknak. Először érdemes tesztelni, és csak utána lépni.

Véletlenszerűen változtatsz

Az nem segít, ha teljesen véletlenszerűen változtatsz meg dolgokat a landing oldaladon a jobb konverzió érdekében. Mielőtt egyáltalán megváltozatnál valamit, gondol végig a következőket:

 • Pontosan mit változtatsz? Ne felejtsd el, hogy egyszerre csak egy elemet változtass!
 • Miért változtatod meg ezt az elemet? A vizsgálatok azt mutatták, hogy itt lehet probléma?
 • Mit remélsz a változtatástól? Több eladást? Több feliratkozást?
 • Tudod mérni a változás eredményeit? A mérés rendkívül fontos, ezért legyen egy terved arra, hogyan fogod mérni az eredményeket.

Ha ezekre a kérdésekre nem tudsz válaszolni, akkor nincs értelme bármit is változtatni az oldaladon!

Hogyan szerezz vevőket a legnépszerűbb oldalaiddal?

A konverzióoptimalizálni nemcsak a kifejezetten vevőszerzésre irányuló érkező oldalaknál (landing page) lehet, hanem bármelyik olyan aloldaladon, mely nagyobb számú látogatót vonz. Annál is inkább, mert a kettő nem feltétlenül ugyanazokat az oldalakat jelenti.

A kiindulópont ilyenkor az, hogy meg kell határoznod, hogy melyek a kiemelkedően népszerű aloldalaid, majd ezeket kell konverziókra optimalizálni. Hogyan? A megoldás itt egy kicsit eltér a landing oldalak tervezésénél és a korábban említett technikáktól és szabályoktól. Hiszen egy cikket tartalmazó weboldalból mégsem lehet kifejezetten érkező oldalt faragni. Marad azonban még némi mozgástér. Először is:

Győződj meg arról, hogy hosszabb időt töltenek el az emberek az oldalon!

Nem elegendő, hogy egy oldalad a keresőből jelentős forgalmat szerez. Az is fontos tényező, hogy az emberek mennyi időt töltenek el rajta, mekkora a visszapattanási arány. Az oldallal meg kell tudnod ragadni a látogatók figyelmét, át kell adnod számukra az üzeneted.

Amikor az emberek megérkeznek egy weboldalra, akkor néhány másodperc alatt eldöntik, hogy tetszik-e nekik, amit látnak, vagy sem. Ha tetszik nekik, akkor maradnak. Ebből a szempontból az egyik legfontosabb tényező a weboldalsebesség, azaz, hogy elég gyorsan betöltődik-e az oldal.

Egy olyan weblappal nem fogsz vevőket szerezni, ahova megérkeznek ugyan a látogatók, de szinte azonnal tovább is állnak. Először tehát a sebességet kell optimalizálni a weboldalon, tömöríteni a képeket, a kódokat, stb.

Szintén fontos tényező, hogy vizuálisan vonzó és könnyen használható-e az adott weblap. Weboldaltervezésnél sokszor a főoldal kapja a legnagyobb hangsúlyt, jó esetben ez az oldal a legalkalmasabb arra, hogy elvezesse a látogatót a konverzióig. Az aloldalak kialakítása viszont kisebb figyelmet kap.

Pedig egy jó designnal irányítható a látogatók figyelme, mégpedig olyan elemekre, melyek révén vevőkké, ügyfelekké válhatnak. Az emberek soha nem bizonytalanodhatnak el a tekintetben, hogy mi a következő lépés a weboldaladon.

Mindig meg kell mutatnod számukra a következő lépést, amit megtehetnek! (További technikákról, a látogatók weboldalon tartásáról itt írtunk.) Tehát, ha van már egy oldalad, mely kellően gyors és jól néz ki, így a látogatókat megragadja, néhány másodpercnél tovább maradnak rajta, akkor a következő felmerülő kérdés az, hogy leadgenerálásra, vevőszerzésre is alkalmas-e?

Tegyél a megfelelő helyre egy CTA-t!

Itt jön a következő lépés, hogy kell a weboldaladra egy call to action, akárcsak egy landing oldalon. E nélkül nem nagyon fogsz leadeket vagy vevőket szerezni. Az, hogy mit tartalmaz ez a CTA, attól is függ, hogy mit vársz el a látogatóktól az adott oldalon.

Egy blogoldalon például lehet, hogy a látogatókat könnyebben rá tudod venni egy feliratkozásra vagy egy hosszabb anyag letöltésére, mint vásárlásra. Kérdés az is, hogy mi a témája az oldaladnak. Hiszen a témába vágóan kellene számukra terméket vagy szolgáltatást kínálnod, mivel vélhetően ez érdekli őket.

Emellett fontos tényező az is, hogy hol helyezed el a CTA-t az oldalon. Amikor megérkeznek az oldalra a látogatók, akkor hova pillantanak először? Ezzel kapcsolatban gyakran merülnek fel a hőtérképeken látható ábrák, melyeken az úgynevezett F-alakzat rajzolódik ki. Ahogy itt is látható: hoterkep Mit jelent ez a CTA elhelyezésére vonatkozóan? Oda kellene helyezned, ahol a felhasználók tekintete is jár. Végig kell persze gondolni, hogy a legfontosabb információk közül melyik kerüljön ezekre a kitüntetett helyekre. Általában a logó foglalja el a bal felső sarkot, tőle jobbra a navigációs sáv húzódik. Ugyanakkor a második sorba már elhelyezhető egy CTA, akár a bal, akár a jobb oldalon.

A legjobb megoldás persze, ha nem találgatsz, hanem tesztelsz.

Arról mindenesetre győződj meg, hogy a CTA-d kellően magára vonja a figyelmet az oldalon! Ez sokat segít abban, hogy a felhasználók tekintete a tartalom befogadása közben a call to actionre vándoroljon. Különösen abban az esetben, ha a látogató csak átfutja a weboldalt, márpedig a legtöbben ezt teszik. Itt ugyanazok a szabályok érvényesek, mint amelyekről már írtunk a korábbi fejezetekben. Kell tehát a megfelelő whitespace, a szín, a kontraszt, stb.

Tegyél egy speciális ajánlatot!

Ha van néhány olyan oldalad, mely számottevő forgalmat hoz, akkor akár még azt is érdemes megtenni, hogy az ezekre látogató emberek számára egy speciális, csak nekik szóló ajánlatot kínálsz. Ha egy bejegyzésről van szó, akkor az ide érkező emberek még nem állnak készen a vásárlásra, ezért jobb lehet, ha egy számukra releváns tartalmat mutatsz.

Ez a megoldás sok esetben hatékonyabb lehet, mint ha például a CTA-gomb színének optimalizálásán vagy a képek helyes megválasztásán gyötrődsz. Egy jó megoldás, ha már létező tartalmakból állítasz össze egy anyagot, és teszed elérhetővé feliratkozás révén.

De ha például egy termékoldalról, mint népszerű oldalról van szó, akkor olyan útmutatót is kínálhatsz az embereknek – feliratkozásért cserébe -, melynek révén hatékonyabban tudják használni a terméket.

Helyezz el vevővéleményeket az oldalon!

Talán nem is kell már magyarázni, hogy a vevővélemények bizalmat keltenek az emberekben a céged és a termékeid iránt. Hiszen azt mutatják, hogy emberek döntöttek a céged és a terméked, szolgáltatásod megrendelése mellett, használják azt. Az emberek pedig mindig hajlanak arra, hogy azt csinálják, amit a többi ember is tesz.

Egy tanulmány szerint a fotókkal kiegészített vélemények teljesítenek a legjobban. De nem csak ezt a megoldást lehet használni, szóba jöhetnek akár videós esettanulmányok vagy akár egyszerű statisztikák is (például, hogy hányan választották már az adott terméket), illetve az ügyfelek logói is figyelemfelkeltőek az emberek számára.

A probléma itt csak az, hogy nem minden oldalon van helye a vevővéleményeknek. Egy főoldalon vagy egy rólunk oldalon teljesen természetes a használata, de mit keres mondjuk egy blogbejegyzés alatt? Ugyanakkor, ha úgy érzed, hogy képes vagy kivitelezni valamilyen elfogadható formában a megjelenítésüket, akkor tedd meg!

Tesztelj!

Mivel a konverzióoptimalizálásban nincsenek mindenkire érvényes egyenmegoldások – hiszen a cégek, weboldalaik és ügyfeleik is különböznek -, ezért érdemes tesztelni a megoldásokat. El lehet kezdeni ezt A/B tesztekkel, melyek a legegyszerűbb teszteket jelentik a konverzióoptimalizálásban. Ezeknél csak annyit kell tenni, hogy egy változatot összehasonlítasz egy másik változat teljesítményével. Például egy call to actionnél két különböző szöveget.

Címkék: , , , , ,

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Széchenyi 2020