Google Ads: hogyan válts kiterjesztett szöveges hirdetésekről reszponzív keresési hirdetésekre?

Mint arról tavaly szeptemberben mi is beszámoltunk: 2022. június 30-ával megszünteti a Google a kiterjesztett szöveges hirdetéseket. Ha még nem tudod, hogy miként reagálj erre, van-e valami tennivalód, akkor olvass tovább!

A Google Ads kampányok kezeléséről szóló anyagunkban már arról is ejtettünk néhány szót, hogy mire kell figyelni a kiterjesztett szöveges hirdetéseket leváltó reszponzív keresési hirdetések kialakításánál. Ugyanakkor arról még nem beszéltünk, hogy ha jelenleg is futnak kiterjesztett szöveges hirdetéseid, akkor miként érdemes levezényelni a váltást az optimális eredmények elérése érdekében.

Tesztelj kiterjesztett szöveges hirdetéseket!

Talán meglepő lehet, de a Wordstream szerint érdemes legelőször is tesztelgetni bizonyos kiterjesztett szöveges hirdetéseket. Ha most megnézed a Google Ads felületet, és ott a hirdetésszöveg létrehozását választod, akkor már nem találsz opciót kiterjesztett szöveges hirdetés létrehozására. Ugyanakkor, ha a „reszponzív keresési hirdetés” menüpontra kattintasz a kék körben elhelyezett + gomb lenyomása után, akkor a reszponzív keresési hirdetés létrehozására szánt felületen legfelül találsz egy nem túl szembetűnő linket, mely úgy szól, hogy „Inkább kiterjesztett szöveges hirdetések használata”.

Kiterjesztett szöveges hirdetés használata link

Ekkor még fel fog ugrani egy figyelmeztetés, hogy veszélyes terepre tévedtél, de ragaszkodj az elképzeléseidhez, és kattints a „kiterjesztett szöveges hirdetések létrehozása” linkre nyugodtan. Ekkor ugyanarra a szerkesztőfelületre érkezel, melyet feltehetően évekig használtál, így ismerős lesz.

Ez azért lehet hasznos még mindig számodra, mert a tesztekkel meg tudod határozni, hogy milyen címsor és leírás kombinációk működnek a legjobban, hiszen látod az egyes verziók teljesítményét. Ez a reszponzív keresési hirdetéseknél nem ennyire egyszerű – de erre a bejegyzés végén még kitérünk -, ezért érdemes itt próbálgatni, amíg lehet.

Hozz létre „tartaléknak” kiterjesztett szöveges hirdetéseket!

Ugyanakkor azért is lehet hasznos még mindig kiterjesztett szöveges hirdetést létrehozni, mert június 30-ától már ugyan nem készíthetsz újabbakat, illetve a régieket sem szerkesztheted, azonban a meglévő kiterjesztett szöveges hirdetések továbbra is futni fognak. Hacsak le nem állítod őket.

Ezért, ha biztosra akarsz menni, akkor készítesz még néhányat a meglévők mellé. Ezeket nem muszáj elindítani, elteheted őket tartalékba, legalábbis addig, amíg a Google lehetővé teszi, hogy fussanak, illetve ki-be kapcsolgasd őket.

Készülj fel arra, hogy csökkenni fog a kiterjesztett szöveges hirdetések teljesítménye!

Sokan már most is azt tapasztalják, hogy romlik a kiterjesztett szöveges hirdetésük teljesítménye, ahogy egyre inkább terjednek a reszponzív keresési hirdetések. A helyzet persze nem ennyire egyszerű, a mi tapasztalatunk az, hogy ez elég változó, kampánytól és hirdetésszövegtől függő, hogy melyik hirdetésszöveg típus teljesít jobban.

Mindenesetre egyes feltételezések szerint a csökkenő hatékonyság a júniusi határidő után gyorsulni is fog, ahogy a reszponzív keresési hirdetések egyre több megjelenést vonnak el a kiterjesztett szöveges hirdetésektől.

Kezdj el reszponzív keresési hirdetéseket készíteni!

A Google már most azt javasolja, hogy legalább egy reszponzív keresési hirdetés legyen minden hirdetéscsoportodban. Tehát, tetszik vagy sem, mivel ez a szöveges forma lesz a sztenderd, érdemes minél előbb megbarátkozni az elkészítésével.

A kiterjesztett szöveges hirdetések futnak tovább, így nem állnak le a kampányaid, ha mégsem készítesz reszponzív hirdetést, de a jobb minőségi mutató elérése érdekében talán érdemes minél hamarabb megvalósítani az átállást. A Google Ads kampány kezelése és optimalizálása című anyagunkban már végigvettük, hogy mire kell a reszponzív keresési hirdetések elkészítésénél figyelned.

Hasonlítsd össze a két hirdetéstípus teljesítményét!

A Google elvileg azért vezeti be a reszponzív keresési hirdetéseket, mert azok elvileg jobban teljesítenek, ha a felhasználók igényeihez igazítva alakítja a Google a hirdetésszöveget az általad megadott szövegelemekből, illetve kiválasztja azt is, hogy melyik kombináció működik a leghatékonyabban, és később azt mutatja gyakrabban a felhasználóknak.

Ez azt jelenti, hogy jobb átkattintási arányt, illetve konverziót kellene hoznia a reszponzív keresési hirdetéseknek. Ehhez azonban idő, és kellő adatmennyiség kell a Google-nek, ezért akár azt is tapasztalhatod, hogy még mindig a kiterjesztett szöveges hirdetések hozzák jobb számokat. A lényeg az, hogy figyeld a kétféle típusú hirdetés teljesítményét, hogy később megalapozottabb döntést hozhass, ha egyiket vagy másikat felfüggesztenéd.

Használd a „rögzítés” funkciót a reszponzív keresési hirdetéseknél!

A reszponzív keresési hirdetések is nézhetnek úgy ki, mint egy kiterjesztett szöveges hirdetés, ha használod a rögzítési funkciót a hirdetések összeállítása során, és mindössze három címsort, illetve két leírás sort adsz meg. A rögzítés funkció lényege ugyanis az, hogy meghatározhatod, hogy milyen sorok jelenjenek meg feltétlenül, és azok milyen pozícióban.

A Google persze erről igyekszik lebeszélni, hiszen ezzel az új hirdetéstípus lényege vész el, és ez megjelenik majd ott is, hogy rosszabbnak fogja értékelni a hirdetésed felhasználói élményét. Az persze egész más kérdés, hogy ténylegesen milyen lesz a hirdetésszöveg teljesítménye.

De a rögzítés lehetőségét úgy is használhatod, hogy az neked is és a Google-nak is megfeleljen. Számodra egyrészt fontos lehet, hogy a CTA-sorok mindig megjelenjenek a felhasználók számára, így ezeket érdemes legalább második pozícióban rögzíteni, hiszen három címsor nem feltétlenül jelenik meg. Ugyanez a helyzet egyébként a leírásoknál is.

Másrészt azt is megteheted, hogy bizonyos sorokat mind azonos pozícióban rögzítesz. Tehát lesz néhány hasonló 1-es pozíciójú sorod, néhány 2-es, és pár 3-as, úgy, hogy ezek egymás után minden kombinációban azért értelmes szöveget adjanak ki. Ilyenkor viszont minden sort rögzítened kell valamilyen pozícióban, mert amelyiket nem rögzíted az egyáltalán nem fog megjelenni.

Egy ilyen rögzítési megoldás azzal fog járni, hogy a kiválasztott a sorokat a Google mindig ugyanabban a pozícióban fogja megjeleníteni, viszont cserélgeti őket. Ez azért is jó, mert ha hasonló címsorokat viszel fel, akkor vélhetően jó lenne, ha ezek egyszerre nem jelennének meg a felhasználó elé kerülő hirdetésben.

Tehát, ha például van négy CTA-d, akkor nyilván annak nincs értelme, hogy három is belekerüljön a kész hirdetésbe, vagyis a négy CTA-t azonos pozícióban rögzíted, így mindig csak valamelyik CTA-sor jelenik meg az adott pozícióban, az viszont biztosan.

Nézz rá az „elemek részleteinek megjelenítése” jelentésre is!

Ha fellépsz a „Hirdetések” menüpontba, akkor a reszponzív keresési hirdetések ugyanabba a táblázatba kerülnek, mint a kiterjesztett szöveges hirdetések, tehát látod a kattintások számát, a megjelenést, konverziós arányt, stb. Ugyanakkor azt nem látod, hogy az általad megadott sorok egyenként miként teljesítenek.

Ehhez rá kell kattintanod a minden reszponzív keresési hirdetés alatt látható „elemek részleteinek megjelenítése” linkre. Itt egyrészt kapsz egy olyan táblázatot, melyben az egyes sorokra vonatkozó adatok szerepelnek. Túl sok adat persze nincs – leginkább a megjelenések száma lehet hasznos -, és azt sem látod, hogy melyik sor, milyen hatékonysággal működött.

A Google ugyanakkor megjegyzi, hogy „A reszponzív keresési hirdetéseknél rendszerint nagyjából 5000 megjelenítés szükséges 30 nap folyamán ahhoz, hogy a Teljesítmény oszlopban értékelés jelenjen meg”. Ekkor újabb adathoz juthatsz (alacsony, jó vagy legjobb minősítés), melynek alapján tovább optimalizálhatod a reszponzív keresési hirdetésed, a rosszul teljesítő elemeket elhagyva. Azt azonban nem árt észben tartani, hogy egy hirdetés Google szerinti milyensége nem feltétlenül jelenti azt, hogy az a hirdetés jobb konverziós értékkel bír. Itt lesznek fontosak a CTA-k és azok megjelenése, pozíciója, melyekről korábban már szó volt.

Emellett pedig a „kombinációk” fülre kattintva azt is láthatod, hogy mely szövegkombinációkat alkalmazta a Google, és milyen gyakorisággal. Ebből arra lehet következtetni, hogy mely változatok hozzák a legjobb teljesítményt.

Összességében tehát elmondható, hogy bár sokaknak talán nem teszik az új rendszer, érdemes minél előbb megbarátkozni vele, lehetőleg még a júniusi határidő előtt, és fokozatosan átállni az új hirdetéstípusra, miközben a régit sem dobod el. Arra ugyanakkor figyelj, hogy a reszponzív keresési hirdetéseket ne akard kiterjesztett szöveges hirdetésként megjeleníteni (tehát rögzíteni egy adott pozícióban egy sort, és mindössze három címsorral dolgozni), mert ezzel a rendszer lényege, a gépi tanulás haszna veszik el.

Címkék:

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Széchenyi 2020