Mire figyelj az Instagram használata során? És milyen hibákat ne kövess el? (Frissítve, 2023.10.20.)

Tartalomjegyzék
Bővített tartalomjegyzék

Az Instagramon sokkal mélyebb kapcsolatot tudsz kialakítani a közönségeddel, mint más platformokon. De mi kell egy jól működő Instagram-fiók kialakításához? (Frissítés, 2023.10.20. – Egy új fejezettel bővítettünk: Mi az az Instagram SEO?)

A 2010-ben elinduló Instagramnak mára közel 1 milliárd aktív felhasználója van. Olyan rohamosan növekvő népszerűségű közösségi média csatorna, melyet még mindig többnyire a fiatalok használnak. Az elmúlt évek során cégek tömegei jelentek meg az Instagramon, miután felfedezték, hogy ez a legerősebb közösségi média csatorna a felhasználók elköteleződését tekintve. Az Instagram egyre inkább a második legfontosabb közösségi média csatorna lesz a Facebook után.

Miért fontos az Instagram használata? Néhány statisztika

Hogyan használd cégként az Instagramot?

Az Instagram használata cégként, illetve „hivatalos csatornaként” egy kicsit mást jelent, mint időnként néhány kép megosztását. Ki kell alakítanod egy olyan következetes márka-esztétikát, melynek révén megkülönböztetheted magad a többiektől, de oda kell figyelned a tartalom és az értékek összhangjára is.

Pontosan ismerned kell a márkád identitását

Az Instagram-fiókod esztétikáját a márkád identitása fogja meghatározni. Tisztában vagy a márkád személyiségével és a stílusával? Melyek az értékei? Játékos, kalandos, bátor, merész? Rendkívül fontos, hogy olyan tartalmat alakíts ki az Instagramon, mely visszatükrözi a márkád személyiségét és céljait. Ha a posztjaid teljesen esetleges stílusúak és tartalmúak, az zavart okoz a felhasználóknak, akik ilyenkor könnyen leállnak a követéseddel.

Határozd meg a célcsoportod!

Az Instagram hírfolyamod célja alapvetően az, hogy vonzó legyen a meglévő és a jövőbeni ügyfeleid számára. Ezért fontos, hogy a tartalmad tetsszen nekik és elkötelezze őket. Ehhez először is tudnod kell, hogy mi az, ami fontos a célcsoportod számára: mit szeretnek a márkáddal, a termékeddel, a szolgáltatásoddal kapcsolatban? Ha ezekkel tisztában vagy, akkor már tudod, hogy mit kellene mutatnod az Instagramon.

A GoPro Instagram-fotói például tökéletesen megmutatják, hogy mit jelent egy kalandokkal teli életstílus, azaz mire vágynak a vevőik. A képek egyedi pillanatokat mutatnak be, melyek arra ösztönzik a nézőt, hogy ő is mozduljon, és természetesen dokumentálja is a kiruccanásait.

Mesélj történeteket!

Minél lebilincselőbb a történeted, annál kevésbé érzik azt a követőid, hogy el akarsz adni nekik valamit. A történeteknek kapcsolódniuk kell a márkádhoz, ahogy a látogatóid igényeihez is. Így lesz jelentése a tartalmadnak és tudnak kapcsolódni hozzá az emberek. A történetnek, amelyet elmondasz, nagy szerepe van abban, hogy kialakítsd a márkahűséget.

Mondjuk úgy, ahogy azt a Nike vagy a Red Bull teszi. Előbbi a videóiban olyan sportolók történeteit mutatja be, melyek inspirálóak lehetnek a követői számára. Amiből persze az következik, hogy ha ők is olyan jól akarnak teljesíteni, akkor természetesen a márka ruháit kell viselniük.

Válassz egy színpalettát, egy érzést vagy egy szűrőt és következetesen ezt használd!

Ez az, ami képes megadni a cégednek azt a következetességet, melyre szüksége van hatékony kommunikációhoz. A legegyszerűbb módja, ha mindig ugyanazt a filtert használod, vagy mindig ugyanúgy szerkeszted a képeidet. Vagy kialakíthatsz egy színpalettát, és a posztjaidban mindig ugyanaz a három-négy szín dominál. Ezek természetesen lehetnek a márkád jellemző színei, például ami a logóban is szerepel, így könnyen azonosíthatók a képek. Ez nem csak egységes megjelenést biztosít számodra, hanem növeli az elköteleződést, hiszen az emberek kisebb valószínűséggel pörgetnek át – oda sem figyelve – a posztod felett.

Posztjaid közvetítsék a márkád alapvető értékeit!

Ne félj az Instagramon is bemutatni a termékeidet és a szolgáltatásaidat! Csak próbálj meg kreatívnak lenni, és ne túlzásba vinni. Törekedj arra, hogy új és minél érdekesebb módon mutasd be őket! A képeknek arra kell ösztönöznie a követőidet, hogy saját posztjaikban ne féljenek megemlíteni a termékedet. Ezzel nem csak növeled az interakciók számára, hanem olyan felhasználók által generált tartalomhoz jutsz, mely teljesen eredeti.

A felhasználóneved legyen egyszerű és kereshető

Az Instagram fiókodnak legyen köze a cégnevedhez, hiszen így az emberek könnyebben megtalálnak. A legjobb megoldás, ha minden közösségi média csatornán azonos nevet tudsz használni. Ma már az emberek gyakran használják az Instagram keresőjét, amikor egy cégre kíváncsiak, úgyhogy nem érdemes megnehezíteni a dolgukat. Fontos még, hogy a név egyszerű legyen, könnyű legyen kimondani, ne nagyon cserélgesd, és ne tartalmazzon számokat, speciális karaktereket.

HASZNÁLD az adatokat AZ ELKÖTELEZŐDÉS JAVÍTÁSÁRA!

Vess egy pillantás az adatokra, amikor a következő posztjaidat tervezed! Érdemes például tudni, hogy milyen hashtag megjelenítése hoz több kedvelést, hogy melyik filter vagy milyen beállítások hozzák a legjobb eredményeket a fotóknál, ahogy az arcokat 35 százalékkal jobban kedvelik a felhasználók.

8 tanács, amit feltétlenül fogadj meg!

A Buffer nem kevesebb, mint 20 darab, Instagram-marketingről szóló kutatást böngészett át, hogy ezek alapján leszűrje a legfontosabb dolgokat annak használatához. 8 használható tanácsba tudta összesűríteni az információkat.

1. A fiatalok szeretik a friss, kreatív és hasznos tartalmakat

A Facebook 12 ezer tizenévest és fiatal felnőttet kérdezett meg az Instagram használat kapcsán. Mint az eredményekből kiderült:

 • Érdemes bemutatnod azt, ami különlegessé teszi a cégedet. Ha olyan egyedi nézőpontot tudsz kínálni a közönségednek, mely csak rád jellemző, akkor megnöveled az esélyét annak, hogy kapcsolatba kerülj a fiatalokkal az Instagramon.
 • Az Instagram felhasználói előnyben részesítik a tökéletes minőségű vizuális tartalmakat és nagyon gyakran posztolnak kiemelkedő minőségű fotókat magukról. Ahhoz, hogy hatással legyél rájuk, neked is hasonlóan kiváló minőségű képeket és videókat kell használnod.
 • Az Instagramot használó fiatalok úgy jellemezték ezt a közösségi csatornát, mint ami mindig aktuális (42 százalék), kreatív (37 százalék) és hasznos (32 százalék). Ez azt jelenti, hogy ilyen tartalmakra számítanak a cégektől is.

2. A posztolás gyakorisága nem olyan fontos, mint a rendszeresség

A nagyobb cégek naponta egyszer vagy kétszer tesznek közzé bejegyzést az Instagramon, ugyanakkor akadnak olyanok is, akik ezt a számot 10-re növelik, anélkül, hogy ez visszaesést eredményezne az elköteleződésnél. A Tailwind, mely 100 ezer Instagram-posztot elemzett, azt a következtetést vonta le a vizsgálat alapján, hogy minél gyakrabban posztol valaki, annál több kedvelést és követőt gyűjthet. Azt találták ugyanis, hogy azok, akik több mint 7-szer posztoltak hetente, több kedvelést szereztek és gyorsabban növelték a követőik számát, mint azok, akik ennél kevesebbet. A Union Metrics, 55 céges fiók vizsgálata alapján hasonló következtetésre jutott. Ők azt állapították, hogy azok a fiókok, melyek minden órában posztolnak valamit, az átlagnál jobb elköteleződést érnek el szinte minden tartalmunknál.

Ez persze nem azt jelenti, hogy Neked is el kell kezdened naponta többször posztolni, annál is inkább, mert ilyen gyakoriságnál nehéz tartani a minőséget. Ráadásul, ha a követőid nem szokták meg tőled, hogy elárasztod őket posztokkal, akkor felidegesítheted őket. De ha van rá kapacitásod és tartani tudsz egy jó minőséget, akkor érdemes növelni a gyakoriságot. Egyébként pedig inkább a rendszerességre figyelj, mert ha elfogynak az ötleteid, és nem teszel közzé új képeket, akkor a Union Metrics tanulmánya szerint elkezdődik a felhasználóid lemorzsolódása. Egy vagy két jó poszt naponta jobb megoldás lehet, mint 10 gyenge.

3. A cégeknek is használni kell az Instagram Storiest!

Az Iconosquare több mint 1200 ember megkérdezése alapján azt állapította meg, hogy az Instagram használók negyede inkább a Stories-t kezdte nézni az indulás után, mint a szokásos feedet. Ennek eredményeként esett az Instagram posztoknál a kedvelések és hozzászólások száma. Ez pedig azt jelenti, hogy használni kell a Storiest is.

A Klear 149 nagy márkát kérdezett meg arról, hogy miként használják a Storiest. Azt találták, hogy 45 százalékuk használja a Storiest legalább egyszer egy héten. Ha nem tudod, hogy mit is kellene közzétenned a Storiesban, akkor lejjebb görgetve találsz jó pár tippet a használatára vonatkozóan.

4. A hashtagek javítják az elköteleződést

Szemben például a Facebookkal, az Instagramon teljesen megszokott és elterjedt a hashtagek használata. A 100 legnagyobb márka posztjainak 88 százalékában találsz hashtageket. Azért fontos hashtageket használni, mert ezek révén találják meg az emberek a bejegyzéseidet. A Simply Measure szerint azok a posztok, melyekben legalább egy hashtag volt, 13 százalékkal nagyobb elköteleződést értek el. A helycímkével ellátott posztoknál az eltérés már 29 százalékos volt.

Ez azt jelenti, hogy hashtagek és helycímkék használatával könnyen tudod növelni az elköteleződés mértékét. A TrackMaven tanulmánya szerint posztonként 9 darab a tűnik optimálisnak. Ugyanakkor az Isonosquare szerint, ha túl sok hashtaget használsz, akkor ezekre történő kereséseknél már nem fog megjelenni a bejegyzésed.

Aktivitás és hashtagek viszonylata

5. A videók jobbak, mint a képek

A Facebooknál már nyilvánvalóvá vált, hogy a videók jobban teljesítenek, mint a képek. Az Instagramon ugyanakkor ez még nem volt eldöntött kérdés. A News Whip, az L2 és a Simply Measured azt állapította meg, hogy a képeknél nagyobb az elköteleződés, mint a videós tartalmaknál. Ugyanakkor a News Whip vizsgálatai szerint mégis lehet előnye a videóknak:

 • A legnagyobb szereplők több lájkot kapnak ugyan a képeikre, azonban több hozzászólás érkezik a videóknál.
 • Az elköteleződés a videóknál gyorsabban növekszik, mint a képeknél.
 • A legnagyobb szereplők egyre több videót tesznek közzé.

Valószínűleg közönségenként eltérő, hogy a képekre vagy a videókra reagálnak-e jobban. Ezért a legjobb megoldás, ha magad teszteled a videók teljesítményét, összehasonlítva a képekével. Amire figyelj, hogy a News Whip vizsgálata szerint a videók átlagos hossza 30 másodperc. Ez egy jó kiindulópont lehet számodra is.

6. A felhasználók által generált tartalom hozza a legjobb eredményeket

Az L2 250 céget vizsgált meg ebből a szempontból, és megállapította, hogy a felhasználók által generált tartalom mindig kiemelkedően teljesített. Azok az emberek, akik ilyen fotóval találkoznak 4,5 százalékkal nagyobb eséllyel válnak ügyféllé. Ha pedig reagálnak is fotóra, akkor 9,6 százalékkal nő az esély. Arra pedig, hogy vásároljanak, 6,4 százalékkal nagyobb az esély. Ez azt jelenti, hogy neked is érdemes megosztanod a követőid által készített fotókat.

7. A képaláírás hossza nem számít

Az általános tanács szerint egy képaláírás annál jobb, minél rövidebb. A Sprout Social például azt javasolja, hogy 138 és 150 karakter között tartsuk a képaláírás hosszát. Ennek oka nyilván az, hogy az Instagram csak az első 3 sor jeleníti meg, és a többi szöveg csak a Tovább gombra kattintással érhető el.

Ugyanakkor a Simply Measured nem talált statisztikailag szignifikáns összefüggést a képaláírás hossza és az elköteleződés között. Ez azt jelenti, hogy nincs ideális hossza a szövegnek, vagyis olyan hosszúnak kell lennie, amivel át tudod adni az üzeneted. Ez lehet egy emoji vagy akár egy 2 ezer karakteres történet is. Ha viszont azt akarod, hogy a teljes szöveged látszódjon a kép alatt, akkor tartsd 125 karakter alatt a hosszát!

Hogyan működik az Instagram algoritmusa?

Ahhoz, hogy jól tudd használni az Instagramot, tisztában kell lenned azzal, hogy hogyan működik az algoritmusa, azaz milyen törvényszerűségek alapján mutatja az egyes felhasználóknak a posztokat.

2016 előtt egyszerű volt a helyzet, hiszen az Instagram nem válogatott, hanem kronológiai sorrendben megjelenített a felhasználók számára minden posztot, amit a követett személyek közzétettek. 2016 márciusában azonban változtattak ezen a megoldáson, mert méréseik szerint a felhasználók a közzétett posztok 70 százalékát nem látták. Így viszont kimaradhattak az érdekesek és fontosak, hiszen időrendben jelentek meg.

Azóta tehát változott a helyzet, és amikor posztolsz valamit, az adott esetben sokáig ott marad a felhasználói feedek tetején, nem tolja le automatikusan egy frissebb poszt. De mi alapján határozza meg az Instagram, hogy mi várjon felül, és mi hulljon lefelé?

Adam Mosseri, az Instagram vezetője 2021 júniusában egy blogposztjában úgy fogalmazott, hogy egy bejegyzés helyezését nem egyetlen algoritmus dönti el, hanem egyrészt több algoritmus, másrészt egyéb besoroló eszközök és folyamatok – melyek mindegyikének megvan a maga célja. Ez a rendszer olyan elemeket figyel, mint a kedvelések vagy a múltbeli felhasználói interakciók száma. Ugyanakkor a rendszer állandó változásban van, ami persze nem könnyíti meg a cégek munkáját. Azonban, mint Mosseri jelezte, nem is ez a céljuk, hanem, hogy az emberek szeressék az Instagramot.

Ez alapján is látható, hogy az Instagram egyrészt az aktivitást veszi figyelembe. Ez azt jelenti, hogy amikor valaki közzétesz egy fotót, akkor azt megjeleníti a felhasználók egy részének, és ilyenkor méri, hogy mennyi kedvelés, hozzászólás érkezik rá. Ezután összehasonlítja más, azonos időben közzétett posztjaid teljesítményével. Ha ezekhez képest jobb eredményt ért el, akkor már több felhasználónak is megmutatja a posztot, és talán megjelenik a Felfedezés oldalakon is. Ha a posztod az aktivitást tekintve továbbra is jól teljesít, akkor azt a közönséged számára sokáig a feed tetején tartja, így sokakat elér.

Ha viszont az első teszt rosszabb eredményeket hoz, mint az azonos időpontban megjelenített más posztjaid teljesítménye, akkor hagyja lecsúszni a feedekben. Így alakul ki az, hogy minél lejjebb haladsz a feededben, annál kevésbé izgalmas posztokkal találkozol.

A másik tényező, ami befolyásolja az elhelyezést, az a kapcsolat egy adott felhasználóval. Tehát, ha valaki rendszeresen kedvel és kommentel a posztjaidhoz, akkor az Instagram azt feltételezi, hogy erős a kapcsolat köztetek, így arra törekszik, hogy az adott személy mindig lássa a posztjaidat. Emellett azonban a frissességet is figyelembe veszi, és nem fog megjeleníteni a feed elején nagyon régi posztokat.

Fontos megjegyezni, hogy habár az Instagram algoritmusa nem pusztán a népszerűségre épít, azaz nem kizárólag azt figyeli, hogy hány kedvelést, hozzászólást kap egy kép, így más aktivitással kapcsolatos mutatókat is figyel, például az is számít, hogy egy adott posztot megosztasz, vagy hogy rákeresel egy felhasználóra.

A lényeg tehát, hogy a követőiddel minél közvetlenebb kapcsolatot alakíts ki, illetve figyeld meg, hogy általában mely időszakokban vannak jelen, illetve mikor aktívak az Instagramon, de azt is, hogy milyen típusú posztjaidat kedvelik.

Hogyan működik az Instagram algoritmusa a Történeteknél, Reelseknél, Felfedezésnél?

Adam Mosseri 2023-ban újra nekifutott az Instagram-algoritmusokkal kapcsolatos magyarázatnak, vagyis új videója a fentebb írtak frissítésének tekinthető. Ebben kitért olyan dolgokra is, melyekről korábban nem beszélt, így többek között érintette azt is, hogy miként működik az algoritmus az Instagram többi felületén.

Mindez azért érdekes, mert az Instagram különböző algoritmusokat alkalmaz az egyes felületeinél, tehát a feednél, a Felfedezésnél, Reelsnél is. Ennek oka, hogy mindegyiknek eltérő a célja.

 • A feed elsősorban arról szól, hogy mindig tudjad, éppen mi a legnépszerűbb tartalom
 • A Reels szórakoztatni akar
 • A Felfedezés pedig új dolgokat bemutatni

Mivel a feedről fentebb már volt szó, így most a többit vesszük sorra.

Hogyan rangsorolja az algoritmus a Történeteket?

Mint Mosseri szavaiból kiderült, a történetek listájának sorrendjénél szintén az a cél – nem túl meglepő módon -, hogy a téged leginkább érdeklő story kerüljön az első helyre az elmúlt 24 óra terméséből.

Itt az algoritmus azt próbálja megjósolni, hogy melyik storyt fogod a legnagyobb valószínűséggel megnézni, melyikre fogsz reagálni. Ezt olyan jelzésekre alapozza, melyek arról szólnak, hogy korábban milyen interakcióid voltak a Történetekkel. A legfontosabb jelzések:

 • milyen gyakran nézel meg egy storyt valamely alkotótól
 • milyen gyakran reagálsz valamely alkotó storyjára
 • milyen közel állsz egy alkotóhoz, az alapján, hogy milyen gyakran üzentél már neki

Hogyan rangsorolja az algoritmus a Reelseket?

A Reelsek esetében az Instagram célja a szórakoztatásod, és alapvetően azon fiókok tartalmai alapján válogat, melyek nem követsz. Azt, hogy mi szórakoztat, abból állapítja meg, hogy korábban milyen Reelsekre reagáltál, illetve hozzád hasonló felhasználók milyen Reelseket kedveltek.

Ezután azt próbálja meghatározni az algoritmus, hogy milyen Reelst fogsz végignézni, melyiket fogod megosztani, vagy melyiknél nézed meg az audio oldalt, hogy magad is készíts tartalmat az alapján. Annak érdekében, hogy ezt kitalálja, a Reels-előzményeidet nézi át, amit összevet az adott Reelsről szóló információkkal és a szerzőkel kapcsolatos információkkal, illetve megnézi, hogy milyen gyakran kerültél interakcióba egy adott fiókkal.

Hogyan rangsorol az algoritmus a Felfedezésnél?

Ahogyan a Reelsnél, úgy a Felfedezésnél is elsősorban olyan fiókokat mutat számodra az Instagram, melyeket nem követsz, hiszen itt az a célod, hogy új dolgokat találj, amik érdekelhetnek. Olyan posztokat keres ki számodra az algoritmus, melyeket a feltételezései szerint lájkolsz, mentesz vagy megosztasz.

A jelzések közé tartozik a posztok népszerűsége, hogy mely témák érdekelhetnek, a szerzőről szóló információk, és hogy milyen gyakran kerültél kapcsolatba egy-egy szerzővel.

Milyen fióktípusok közül választhatsz az Instagramon?

Az Instagramon háromféle fióktípus közül is választhatsz. Az első megoldás a személyes fiók, ami nem elvetendő megoldás némely cég számára sem, annak ellenére, hogy egy személyes fióknál nem találsz analitikát vagy API-hozzáférést, nem tudod időzíteni a posztjaidat, nem tudod a Facebook Creator Studion keresztül kezelni az Instagram-fiókod, nem helyezhetsz kapcsolat-gombot a profilodba, vagy nincs felfelé csúsztatási funkció a Stories-ban.

Ugyanakkor ez az egyetlen olyan fióktípus, mely priváttá tehető. Egy professzionális fiókkal ezt soha nem teheted meg.

A professzionális fiókoknál két lehetőség közül választhatsz: az üzleti és a creator. Mindkettőben hasonló funkciókkal találkozol, így elérhető az elemzés, kapcsolat-gombok, lehetővé teszi a más fiókokkal való együttműködést.

Vannak azonban különbségek is. Az üzleti fiókot az Instagram elsősorban olyan cégeknek szánja, melyek értékesíteni akarnak valamit, így szükségük van API-hozzáférésre. Tudnak posztokat időzíteni, kezelhetik az Instagram-fiókot laptopról a Facebook Creator Studio segítségével, vagy használhatnak külső analitikai szoftvereket.

A creator-profiloknál viszont nincs API-hozzáférés. A másik eltérés, hogy a creator-fiókokkal teljes hozzáférés érhető el a zenékhez, míg az üzleti fióknál csak a jogdíjmentes zenékhez.

Ebből következik, a creator-fiók elsősorban influencerek számára lehet előnyös, olyan embereknek, akik nem a saját termékeiket akarják eladni, viszont tartalmakat készítenek.

Ha nem tudod, hogy jelenleg milyen Instagram-fiókod van, akkor lépj be a profilodba, a bal felső sarokban kattints a három vonalra, a megjelenő menüben alul megtalálod a „Beállítások” menüpontot, majd ott legörgetve láthatod az opciókat a fiókváltásra. Ha személyes fiókod van, akkor professzionális fiókra válthatsz, ha már üzleti fiókod van, akkor azon belül válthatsz üzletiről creatorra, vagy vissza személyesre. További lehetőség, hogy létrehozol a meglévő személyes fiókod mellé egy üzleti fiókot is (egyszerre csak öt fiókod lehet).

A felület megjelenése néha változik, mert eszköztől is függ, illetve az Instagram is időnként frissít. Mindenesetre, ha azt látod, hogy professzionális fiókra válthatsz, akkor személyes fiókod van. Ha innen professzionálisra váltasz, akkor választhatsz az üzleti és a creator között.

Amit érdemes a fiókváltások kapcsán megemlíteni, hogy ugyan bármikor oda-vissza lehet váltogatni a fióktípusok között, azonban egyből nem kapsz meg minden funkciót, például analitikát vagy zenéket. Ezzel azt akarja megelőzni az Instagram, hogy a felhasználók eszetlenül kapcsolgassanak a fiókok között, ha valamelyik funkcióra szükségük van. Ha ez mégis megtörténik, tehát rendszeresen váltogatod a fióktípust, akkor lehet, hogy büntetni fog az Instagram azzal, hogy csökkenti az elérésedet.

Mit posztolj az Instagramon?

Jó minőségű fotók

Ez nyilván senkit nem lep meg, hiszen az Instagram ma már az a hely, ahol az emberek és a cégek a legjobb fotóikat és videóikat teszik közzé. Ugyanakkor nem mindegy milyen fotókról van szó. Ezt úgy kell érteni, hogy az Instagram használói szeretik a jó minőségű vizuális tartalmakat (ez azonban változóban van, és mindjárt rá is térünk, hogy miért és merre). Azok a márkák, melyek megpróbálják lenyűgözni a fiatalokat, szintén erre törekszenek. Tehát a képeknek és a videóknak jó minőségűnek és átgondoltan megszerkesztettnek kell lenniük, lehetőleg művészi tálalásban.

Milyen típusú fotók jöhetnek szóba az Instagramon? Például termékfotók, amennyiben olyan fizikailag létező termékeket árulsz, mint egy ruha, egy étel. Ezeket nagyfelbontásban, többféle beállításban mutathatod be. Ha mintát keresel, akkor itt egy válogatás azokról a márkákról, akik most a legjobbak az Instagramon, találsz közöttük termékfotókat.

Emellett szóba jöhetnek a „színfalak mögött” készült képek, azaz a cégedben dolgozókról, eseményekről, egy termék elkészítéséről szóló fotók. Valamint a felhasználók által készített tartalmak is megjeleníthetők, amennyiben nincsenek az előbb említett két kategóriába tartozó fotóid. Ehhez persze nem árt, ha a megjelenés előtt engedélyt kérsz az adott fotó alkotójától.

Milyen képek kerülhetnek egy galériába az Instagramon?

A galériás posztok nem csak arra jók, hogy egyszerre több fotót mutass meg – melyek között sokszor alig van különbség -, hanem arra is, hogy elmondj egy történetet, vagy jobban bemutasd a részleteket.

Előtte-utána képek galériában

Az előtte-utána képek mindig is népszerűek voltak, hiszen bemutathatnak bármit, amin változás történik: egy lakásfelújítást, egy átalakított autót, egy új öltözéket. Nem feltétlenül két képből kell állnia, hiszen maga a folyamat is megjelenhet a képeken, vagy a változás további részletei. Mivel az Instagramon az első fotó látszik a feed görgetésénél, így nem biztos, hogy az „előtte” képpel kell kezdened.

Termékek összehasonlítása

A galériák jól használhatók arra, hogy többféle terméket bemutass, esetleg ugyanannak a terméknek a különböző színváltozatait vagy egyéb designváltozatait. Mivel termékekről van szó, itt már előkerülhet a shopping címke használata (melyről később lesz szó). Megkérheted a felhasználóidat, hogy szavazzanak a legjobbra, vagy rangsorolják a galériában található képeket.

Üzenet közvetítése

Habár az Instagram képaláírásoknál 2 ezer karakter áll rendelkezésedre, lehet olyan fontos a mondandód, amit képként kell közzétenni. Ha ez nem fér el egy mondatban, akkor egy galériába, több képre helyezheted el az üzeneted. Gondolj erre úgy, mint ha prezentációt készítenél.

Lista megosztása

Hasonló az előzőhöz, csak annyiban különbözik, hogy listákba foglalható mondatok kerülnek az egyes képekre. Lehet ez akár egy blogbejegyzés rövid összefoglalója, vagy valamilyen oktatóanyag.

Termékrészletek bemutatása

Amikor egy webáruházban vásárolsz, akkor általában több képet láthatsz a termékekről. Ezek bemutatják a terméket eltérő szögekből vagy helyzetekben, közelebbről vagy távolabbról. Ugyanezt a bemutatást megteheted a termékeiddel az Instagramon egy galériában.

Panorámakép

Gondolj a galériára úgy, mint egy átlagosnál szélesebb képre, mint amilyen a panorámakép funkció a mobilokon. Az Instagram esetében ezt a panorámaképet több, kisebb négyzet alakú képre bontod, és így töltöd fel a galériába. A felhasználók pedig csúsztatással nézhetik végig a panorámaképedet.

Tegyél közzé egy ajánlatot!

Galériába helyezhetsz egy kuponkódot is. De csak a galéria utolsó képén, így a legelszántabb felhasználóid fognak csak találkozni vele. Persze az ajánlat előtti képek és szövegek is ragadják meg a figyelmüket, hogy tudják, mit kaphatnak, ha végignézik a galériát.

Úgy tűnik, hogy ha már fotókról van szó, akkor tényleg érdemes galériákban gondolkodni: egy 2020-as, a Socialinsider által készített, 22 millió Instagram posztot vizsgáló elemzés szerint ugyanis a galériák váltják ki a legnagyobb aktivitást a követőkből. A már említett 22 millió Instagram posztból 3 millió volt galéria, így arra is lehetőség nyílt, hogy megnézzék, ezek közül melyik teljesít a legjobban.

Érdemes tudni, hogy míg 2017-ben az Instagram tartalmaknak még csak 3-4 százaléka volt galéria, addig 2020 júliusában ez az arány elérte a 19 százalékot, és ez azóta csak tovább növekedett. A galériáknál 1,92 százalékos aktivitást mértek, a képeknél 1,74 százalékost, míg a videóknál mindössze 1,45 százalékost.

Ráadásul az aktivitás szintje 2 százalék fölé mozdult, ha a galériába a maximálisan elhelyezhető 10 fotó került. A legtöbb galéria persze mindössze 2-4 fotót tartalmazott, és csak 6 százaléka használta ki a 10-es limitet. Érdekes ugyanakkor, hogy a 2 képes galériáknál rosszabbul teljesítettek a több képes galériák egészen 8 fotóig, amikor jobb arányok jelentek meg.

Instagram galériák teljesítménye kép-szám alapján

Hány fotós galériák teljesítenek a legjobban?

Egy-egy galériába persze nem csak fotók, hanem videók is kerülhetnek. De érdemes vegyesen használni őket a galériákban? A vizsgálatból az derült ki, hogy a legnagyobb aktivitást a vegyes – azaz fotót és videót is tartalmazó – galériák érték el: 2,33 százalékot posztonként. Ennek ellenére egyelőre mindössze a galériák 7 százaléka volt vegyes a felmérés idején.

Ugyanakkor, ha a hozzászólások számítanak a leginkább, akkor e tekintetben a tisztán videókat tartalmazó galériák érték el a legjobb teljesítményt 26 hozzászólással, míg a vegyes galériák csak 16 hozzászólást értek el, és a kizárólag fotós galériák mindössze 7-et.

Érdemes egyébként felszólítani a felhasználókat arra a galériáknál, hogy csúsztassanak balra, mert az ilyen galériák jobb eredményeket hoztak: 1,83 százalék helyett 2 százalékos aktivitást. Ennek ellenére ezt a trükköt még kevesen használják, mindössze a galériák 5 százalékánál találkoztak vele.

Idézetek

A különféle motivációs és inspirációs szövegekről van szó, melyek az egyik legnépszerűbb tartalmat jelentik az Instagramon. Ha viszont úgy érzed, hogy Te képtelen vagy ilyen fotókat prezentálni, akkor tedd meg ugyanezt a grafika eszközével. Erre is sok példát találhatsz az Instagramon. Ehhez azonban

 • keresd meg mindig a legjobb idézeteket, melyek segítik a márkád,
 • lehetőleg a saját fotóidat használd fel,
 • és ne vidd túlzásba!

Történetek

Miközben az Instagram profiodban mindig következetes megjelenésre kell törekedned, a Történeteknél lehetsz egy kicsit rugalmasabb is. Hiszen ezek a történetek 24 óra után eltűnnek. Mire használhatod az Instagram Storiest?

 • Történetmesélésre
 • Adatok megosztására
 • Különféle promóciókra, akciókra
 • Idézetek megjelenítésére
 • Bejelentések közzétételére

Arra azonban figyelj, hogy a Stories is legyen összhangban a marketingstratégiáddal! Ha gyorsan össze akarsz dobni egy jó Instagram Storiest, akkor használj template-et. Itt van mindjárt tíz darab, melyeket személyre szabhatsz. De, ha továbbgörgetsz a cikkben, sok-sok tippet találhatsz a Stories használatához.

Mire figyelj a fotóidnál az Instagramon?

Mivel az Instagram egy vizuális közösségi média csatorna, ezért a fotók jelentik az alapját a márkaépítésnek. Ehhez azonban nem elég, ha csak jó egy kép.

Kellenek az érzelmek

Az Instagram egy jó platform arra, hogy érzelmi kapcsolatot alakíts ki a céged és a követőid között. Ezért ahelyett, hogy a fotóid mindössze bemutatnák a termékeid, arra kellene koncentrálnod, hogy érzéseket válts ki velük, melyeket aztán az emberek összekötnek a márkáddal.

A megoldást azok a képek jelentik, melyek képesek elmesélni egy történetet. Ezek ugyanis – ahogy a szöveges történetmesélésnél is – magukkal ragadják a felhasználókat, mert ők is részei akarnak lenni a „kalandnak”. Ez persze nem kevés munkát és gondolkodást jelent, legalábbis nem olyan egyszerű, mint kitenni egy akármilyen fotót minden délelőtt.

Akad azonban még valami, amit figyelembe kell venned a fotóid közzétételénél. Ahhoz ugyanis, hogy egyáltalán felkeltsék a figyelmet, az alábbi kritériumok valamelyikének meg kell felelniük a képeknek. Legyen

 • időszerű – például egy fotó egy hamarosan megrendezendő eseményről.
 • friss – egy olyan típusú tartalom, melynek témája adott pillanatban felkapott az Instagramon.
 • eredeti – egy egészen egyedi kép, ami segít megkülönböztetni a többiektől.
 • könnyen fogyasztható – egy olyan fotó, amit könnyű befogadni, miközben a felhasználó nagy lendülettel pörget lefelé.
 • cselekvésre bíró – „magyarul” egy call to actiont tartalmazó poszt, melynek hatására a követőid megosztanak, kommentelnek, lájkolnak, stb.

Mitől lesz jó a kép?

Ha azt akarod, hogy vonzó és egységes képet mutasson az Instagram-fiókod, akkor fontos, hogy a stílust tekintve következetes legyél. Választhatod akár a minimalizmust, a csillogást vagy a színes képi világod.

Amikor kiválasztasz egy színsémát, amit alkalmazol majd a képeidnél, akkor az legyen egyszerű. Olyan fotókat érdemes megosztanod, melyek néhány fő színt tartalmaznak. És persze az egész feeded képi tartalmát ezekre a színekre kellene építened. Lehetnek ezek a céged színei is, de választhatsz bármi mást is, mely megfelelő üzenetet hordoz.

Ugyanez a következetesség jelenjen meg a fényeknél is. Vedd figyelembe, hogy a legjobb képek világos és természetes fényben születnek, általában reggeli vagy kora esti fényben, ugyanakkor a direkt napfényt kerüld el! Inkább akkor fotózz, ha kicsi felhős az ég.

Az egyszerűség akkor is követendő elv, amikor kiválasztod a képed tárgyát. Célszerű egyetlen, vonzó tárgyat bemutatni egy fotón. Figyelj a negatív térre is! Sok fotós általában azt az elvet követi, hogy csak a kép egyharmadát tölti meg a megörökítendő tárggyal, kétharmadát a negatív tér teszi ki, mely csak azért van, hogy felhívja a figyelmet a tárgyra.

Miután elkészültél egy jó alapanyaggal, gondold végig, hogy miként alkalmazod az Instagram filtereket. A következetesség érdekében mindig ugyanazokat a szűrőket érdemes használnod. Egy jó filter segít megkülönböztetni  a többiektől, és felhívni a figyelmet a képeidre. Emellett bedobhatod a grafikákat, feliratokat is, arra azonban itt is figyelj, hogy csak egy-két betűtípust használj, és ezek is a megfelelő érzelmet erősítsék az emberekben. A betűtípusok választásáról itt olvashatsz bővebben.

Végül arra is vess egy pillantás, hogy a illik-e a feededbe az adott fotó, megfelelően kiegyensúlyozott marad-e. Az Instagram ugyanis nem annyira egy-egy jó képről szól, mint inkább egy jó feedről, mely egészként kommunikálja azt, amit Te mondani szeretnél a közönségednek. Ebbe beletartozik az is, hogy az egyes képeidnek kell kiegyensúlyozni egymás hatását. Tehát, ha egy fotóddal elmentél nagyon egy irányba, akkor a következővel próbáld egyensúlyba hozni a feeded.

Mitől lesz jó egy instagramos fotó a vizsgálatok szerint?

Egy nemrég közzétett tanulmány szerint, mely az International Journal of Research in Marketingben jelent meg, bizonyos tulajdonságokkal rendelkező képek 19 százalékkal nagyobb aktivitást érnek el, mint az átlagos aktivitási szint. A vizsgálat úgy zajlott, hogy a Gartner Digital IQ Index alapján meghatározták az ezer legnagyobb márkát, majd ezektől begyűjtötték az összes Instagram-posztot, melyet egy év alatt tettek közzé a márkák. Kizárták azonban azokat a cégeket, akik hetente egynél kevesebbet posztoltak, így 600 márka 150 ezer posztja maradt bent a vizsgálatban.

Ezt a 150 ezer posztot feldolgozta egy program, mely pontszámot adott mindegyik képre 6 tényező alapján, melyek a vizualitásra vonatkoztak. Ezután leellenőrizték az eredményeket valós személyekkel is, így 300 résztvevő vizsgált meg 900 képet, és hasonló eredményre jutott, mint a szoftver.

Ennek eredményeként azt találták, hogy a jellemzők esetén a középtartomány volt a nyerő, míg a designnál a spektrum felső és az alsó széle. De mit jelent ez egyáltalán? A jellemzők esetében olyan tulajdonságokról volt szó a vizsgálatban, mint a

 • szín-gazdagság
 • fényerő
 • élek száma.

Kiderült, hogy például a túlzott részletesség nem feltétlenül nyerő az Instagramon, mivel az összetett képeket nehezebben fogadják be a felhasználók, amikor gyorsan végig akarják pörgetni a hírfolyamot. Ugyanakkor az ellentétes véglet sem működött, mivel a homályos, részletek nélküli képek nem ösztönözték megállásra az embereket. A közepes szintű összetettség viszont jól működött, itt van rá egy példa:

Közepes szintű összetettség

A másik tényező a tervezés összetettsége, melybe a kompozíció és az elemek elrendezése tartozik bele, tehát:

 • az elemek száma
 • a szabályosság
 • a szimmetria.

Mint kiderült, az embereknek tetszettek az egyszerű képek, mert gyorsan felkeltik a figyelmet, könnyen felfoghatók. Mint például ez a kép:

Alacsony szintű bonyolultság

De működtek a bonyolult képek is, különösen, ha nem voltak zsúfoltak és könnyen azonosítani lehetett a mintákat. Mivel ezek részletes képek, így nagyobb figyelmet igényelnek, ennek azonban pozitív az eredménye.

És mit tudsz Te mindezzel kezdeni?

Hat tényezőre kell figyelned:

 1. Színspektrum – a könnyen azonosítható, tompa színek bírták leginkább aktivitásra az embereket. Ehhez a telítettséget kell középre állítanod, mielőtt kiteszed a fotód az Instagramra.
 2. Fényerő – szintén középtartományba érdemes állítani. Tehát, ha a képeden alig van kontraszt és egy kicsit homályos, akkor növeld az árnyékokat és a csúcsfényeket. A lényeg, hogy a fényerő és a kontraszt változtatásával optimális megjelenést érj el.
 3. Élek száma – ez lehet, hogy furcsán hangzik, és nem is könnyű megszámolni az éleket egy képen. Az élek a formák, színek, textúrák változásából jönnek létre. Mutatunk egy példát, hogy érhetőbb legyen:

  Legalább 12 sütisdoboz látható, így van elegendő él

  Az élsűrűséget olyan tényezőkkel is befolyásolhatod, min a kontraszt vagy az élesség. Ezeket érdemes posztolás előtt beállítani.

 4. Tárgyak száma – ezekből vagy legyen sok, vagy kevés. Tehát vagy rázoomolsz egy tárgyra, hogy egyedül betöltse a képet, vagy pedig nagylátószöggel mindent belefoglalsz a képbe.
 5. Szabályosság – itt szintén a spektrum vége a nyerő, tehát szeretik a felhasználók a könnyen azonosítható, szabályos mintákat.
 6. Szimmetria – a vizsgálat azt mutatta, hogy minél szimmetrikusabb a kép, annál jobban kedvelik az emberek. Ehhez válassz egy szimmetrikus tárgyat, amit vágással helyezz a kép közepére!

Mit ronthatsz el a képeidnél?

Szinte mindenki meg tudja állapítani egy fotóról vagy akár egy egész Instagram feed képeiről, hogy azok mikor jók. Nem kell ehhez semmilyen tudás, egyszerűen látjuk az összehangolt színeket, a jó kompozíciót, a megfelelő témaválasztást. De ugyanígy azt is érezzük egy-egy fotó kapcsán, ha az gyenge minőségű. Ez azonban inkább csak más fotójára igaz, a sajátod esetében gondban lehetsz. Lássuk tehát, hogy milyen hibákra érdemes felfigyelned.

Nem megfelelően választasz témát

Nem jó, ha az Instagram feeded nagyon csapong, túlságosan eltérőek a témái. Legyél a fotóidnál következetes, mert ha nem így teszel, az összezavarhatja a követőidet.  Ezzel összefügg az is, hogy érdemes ragaszkodnod egy színsémához is, tehát mindig ugyanazt a színvilágot idézd fel. Játszhatsz persze olyan elemekkel, mint a különböző keretek, de ezeket se váltogasd gyakran, különben rendezetlennek néz majd ki a feeded.

Nem használod jól a szűrőket

Habár a szűrők használatánál is érdemes következetességre törekedni, hiszen meghatározzák a képeid hangulatát, fontos, hogy nem minden fotóból ugyanaz a filter hozza ki a legtöbbet. A Clarnedon például jó választás, amikor naplemente jelenik meg a képeiden, hiszen kiemeli az árnyékokat és a fényeket, de beltérben készül képeknél egyáltalán nem hat természetesnek.

Nem véletlen, hogy sokan ma már egyáltalán nem használnak szűrőket az Instagramon (holott az egész alkalmazás eredetileg ezekről a filterekről szólt), hiszen ha jó a kép, akkor nincs szüksége rájuk. Persze kell az utómunka, de ha nem vagy otthon a fotós szoftverek használatában, akkor ezt megoldhatod olyan alkalmazásokkal is, mint például a VSCO.

Nem figyelsz a fényekre

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy olyan képet készítenek, mely hátulról van megvilágítva. Ez persze lehet művészi, de azért egy okostelefon kamerájával nehéz jó képet összehozni. Annál is inkább, mert az ilyen képeket nehéz tovább szerkeszteni. Ha mégis olyan fotót tennél ki az Instagramra, amelynek rossz a megvilágítása, akkor utólagos szerkesztéssel javítanod kell rajta: mérsékelni a kontrasztot, az árnyékoknál pedig emelni az értéket. Ezt pedig megteheted az Instagram alkalmazáson belül is.

Túlszaturáltak a képeid

Az élénk színek felhívják magukra a figyelmet, de nagyon sokan túlzásokba esnek velük. A színtelítettség megítélése persze szubjektív dolog, mert van aki szereti az erős színeket, míg mások nem annyira. De nem érdemes túlzásokba esni, különösen a céges Instagram profilodban. Ha túl élénkek a színeid, akkor a kép szerkesztésénél a kontraszton érdemes változtatnod.

Összességében elmondható, hogy a fotóidnál még az Instagramon is érdemes elkerülni a túl-szerkesztett megjelenést, ami persze nem jelenti azt, hogy nem kell hozzányúlni a fotóidhoz utólag, csak nem szabad mesterkélt hatást kelteniük.

Változóban az Instagram esztétikája

Míg az előző bekezdésekben a kiváló minőségű, látványos fotókat említettünk, mint követendő irányt, úgy tűnik, hogy ez változóban van. Míg korábban jellemzőek voltak az élénk színek, a művészien megkomponált ételfotók, a jól beállított, ragyogó megjelenés, és a komoly utómunka minden fotónál, 2018 közepe táján irányváltás következett be: a keresetlen egyszerűség vált trenddé az Instagramon – hívta fel a figyelmet egy cikkében az Atlantic. Mint a fiatalok szavaiból kiderült, a mesterkéltség már egyáltalán nem menő.

Míg a 30-as korosztály még kivonszolta a tükörreflexes gépét a strandra, majd várta a megfelelő fényeket, órákig kereste a legjobb beállítást, amit hosszú utómunka követett, addig a fiatalabb generáció egyszerűen előkapja a mobilját, fotóz, majd tolja is fel a feedbe. Egyáltalán nem jellemző, hogy figyelnének az „énmárkájukra”, a feedjük egységes megjelenésére, vagy egyáltalán a minőségre. Sőt, sokan vannak, akik direkt tovább rontják az elkészült fotókat, de legalábbis úgy tűnik, igyekeznek maximálisan őszinték lenni.

Példa lehet erre Reese Blutstein, akinek 22 évesen 238 ezer követője van, és csupa gyenge minőségű fotót készít magáról furcsa ruhákban. Ő egyáltalán nem aggodalmaskodik olyan dolgok miatt, hogy egymás után kétszer ugyanazt a rossz fotót posztolja, amitől az első generációs influencerek még szívrohamot kaptak volna. Mint mondja, valós személyként próbálja magát megmutatni, nem pedig valami hamis valóságot akar megjeleníteni.

Úgy tűnik, hogy az új influencerek inkább a hitelességre törekszenek, és nem stresszelnek a megjelenésen. Valószínűleg mindez azért történik, mert már elegük lett a gyönyörű ételfotókból és a tökéletes szelfikből a ragyogó színű falak előtt. Valami újra van szükség, és ami eddig működött, ma már egyre kevésbé.

Az Instagram tehát az eddigi, agyonkomponált, szűrőkkel módosított, pusztán vizuális közösségi oldalból egyre inkább átalakul valami zűrzavaros, kusza közösségi hálóvá, ahol a fotóknak meg kell küzdeniük a történetekkel, az IGTV-vel, a gif-ekkel és a videókkal a figyelemért. Számtalan felhasználó pedig csak azért lő egy ócska képet, hogy alátehesse mondanivalóját képaláírásként.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy ezentúl ne lehetne tökéletes, színpompás fotókat közzétenni az Instagramon, mindössze tudomásul kell venni, hogy a trend változik.

Mekkora képméreteket használj az Instagramon? (FRISSÍTÉS, 2023.09.18.)

A profilfotó

Az ajánlott képméret itt 320×320 pixel, annak ellenére, hogy mobiltelefonokon például csak 110×100 pixeles méret látható. Ennek ellenére az előbbi felbontást használd, hogy minden megjelenésnél tökéletes legyen a profilfotód.

Arra ugyanakkor figyelj, hogy csakúgy mint a Facebookon, az Instagramon is kör alakú profilkép látható, így a fontos dolgok mind középen legyenek a képen, mivel a sarkokat lenyesi az Instagram.

Ellentétben más közösségi platformokkal, a követőid hiába kattintanak a profilképedre, az nem fog nagyobb méretben megjelenni. Ez persze azt is jelenti, hogy kicsiben is jól láthatónak kell lennie rajta minden részletnek.

Feed képméretek

Amikor egy képet posztolsz az Instagram feededbe, akkor különböző tájolások között választhatsz. Hogy melyik a legjobb megoldás, az a tartalomtól függ elsősorban, ugyanakkor mindig érdemes az okostelefon-használókra optimalizálni elsősorban. Az ajánlott méretek:

 • Álló: 1080×1350 pixel, illetve 4:5 oldalarány
 • Négyzet: 1080×1080 pixel, 1:1 oldalarány
 • Fekvő: 1080×566 pixel, illetve 1,91:1 oldalarány

A legjobb eredmény érdekében az Instagram azt javasolja, hogy 1080 px széles képeket tölts fel, melyek magassága 566 és 1350 px között változik. Az Instagram minden oldalarányt támogat 1,91:1 és 4:5 között. Amennyiben ennél kisebb felbontású képet töltesz fel, akkor az Instagram megnöveli. Ha viszont nagyobbat, akkor meg fogja vágni.

A kép a feltöltés után a profilodban 161×161 px méretes miniatűrként jelenik meg.

Képek a Storiesban

Az Instagram történeteknek ugyan rövid a szavatossága, ez azonban nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem kell odafigyelni rájuk. Az ajánlott méret 1080×1920 pixel. A minimumméret 600×1067 pixel, ennél mindig nagyobb felbontású képet használj a Storiesban. Mivel álló képekről van szó, így az oldalarány 9:16-os. Figyelned kell a fájlméretre is, ami nem haladhatja meg a 4 GB-t.

Instagram Reels

A Reels ugyanakkora méreteket használ, mint a Stories, így nem ismételjük el a fentieket. A feltöltött képeket különböző megjelenéseknél különböző oldalarányok szerint vágja, lesz ahol 1:1-es, máshol 4:5-ös látható. Arra tehát figyelj, hogy ha a videódban feliratok vagy más fontos vizuális elemek is megjelennek az alap-képen kívül, akkor azok a „biztonságos zónában”, vagyis középtájon legyenek.

Hogyan használd a szűrőket az Instagramon? Hol találod a rejtett filtereket?

A filterek használata egy alapvető jellemzője az Instagramnak, mondhatod, hogy „mit kell ezen magyarázni”: kiválasztasz egyet, amit következetesen használsz, és pont. Pedig akad egy-két trükk ezen kívül, ami nem nyilvánvaló mindenki számára. Például az, hogy vannak rejtett szűrői az Instagramnak, amiket éppen ezért kevesebben használnak, így egyedibb hangulatúvá teheted velük a képeiket. Vagy az, hogy a filterek sorrendjét át is rendezheted, így a kedvenceid előre kerülnek, nem kell mindig végigcsúsztatni az egész soron, és keresgélni.

Mit gondolj át a szűrők használata előtt?

De először vegyük át azt, miként is érdemes használni az Instagram-filtereket. Ugyanis bár az Instagram nagyot fejlődött az indulása óta, a szűrők még mindig alapvető szerkesztési eszközként használhatók a platformon. A filterekkel egységes stílust, hangulatot adhatsz a fotóidnak, ami következetessé teszi a márkád, céged megjelenését.

Ezért először is arra kell figyelned, hogy a márkáddal összhangban lévő szűrőt válaszd ki a kínálatból. Például nem biztos, hogy a túlszaturált fotók passzolnak a legjobban hozzád, vagy nem a pasztell-megjelenés lesz a legjobb számodra, hanem inkább a kéknek és az erős fényeknek érdemes dominálnia, mert mondjuk modern a márkád.

Ugyanakkor, ha például ételekről teszel közzé fotókat, akkor inkább az erősebb és melegebb színeket, mélyebb kontrasztot eredményező filterek közül érdemes válogatnod.

Ha viszont nyugalmat szeretnél sugározni a fotóiddal is, mert ez illik a szolgáltatásodhoz, akkor a visszafogott, világos színek, és a mérsékelt színtelítettség lesz a Te megoldásod.

Mindenesetre, ha kiválasztottad a megfelelőt, akkor ragaszkodj hozzá, mert ezáltal lesz felismerhető a márkád.

Hogyan változtathatod meg a szűrők sorrendjét? Hol találod a rejtett szűrőket és hogyan aktiválhatod őket?

Amikor feltöltesz egy fotót vagy videót az Instagramra, akkor mindig találkozol a szűrők kínálatával. Ha balra csúsztatsz, akkor válogathatsz közülük. Ugyanakkor azt talán nem tudod, hogy meg is változtathatod a sorrendjüket, annak érdekében, hogy a kedvenceid előre kerüljenek. A lehetőséget a szűrők sorának legvégén találod.

Ha erre rákattintasz, akkor már egy függőleges listába sorolva látod a szűrőket. A jobb oldalon a pipák jelölik azt, hogy egy szűrő aktív-e vagy sem, míg a bal oldalon minden szűrő mellett látsz két vonalat. Ezeket megragadva tudod lejjebb vagy feljebb mozgatni az adott szűrőt.

Szűrők helyzetének módosítása

Szűrők helyzetének módosítása

Ugyanebben a listában azt is látod, hogy jobb oldalon ki van-e pipálva egy szűrő vagy sem. Ha nincs, az azt jelenti, hogy nem aktív. Ha aktívvá akarod tenni, egyszerűen csak meg kell érintened az üres kört, és mindjárt kap egy pipát.

Így tehetsz aktívvá egy szűrőt

Ezzel tehát teljesen az igényeidre szabhatod a szűrők megjelenését és sorrendjét, a számodra fontosakat előre helyezve.

Hogyan változtathatod meg egy szűrő intenzitását?

Ami még talán valamennyire rejtett dolog az Instagramon, az a szűrők intenzitásának módosítása. Ez azért lehet hasznos, mert néha túl sok egy-egy filter, és sokkal szofisztikáltabb megjelenést érhetsz el, ha csökkented az intenzitását. Ehhez annyit kell csak tenned, hogy amikor kiválasztasz egy szűrőt, akkor arra még egyszer rákattintasz, és ezzel elő is tűnik a csúszka, amivel szabályozhatod az erőteljességét egy nullától százig terjedő skálán.

Instagram szűrő intenzitásának módosítása

Instagram szűrő intenzitásának módosítása

Milyen legyen az Instagram-posztjaid szövege?

Miközben az Instagram elsősorban a képekről szól, egy jó képaláírás is segíthet a felhasználói elköteleződés növelésében. Ma már az Instagram-bejegyzések az alapján jelennek meg a követők számára, hogy milyen valószínűséggel érdeklődnek a tartalmaid iránt. Vagyis, ha egy fotód sok kedvelést és kommentet kap, akkor nagyobb eséllyel jelenik meg. Ezért kell foglalkoznod a képaláírásokkal is.

És hogy milyen egy jó képaláírás? Egyrészt megmutatja a céged személyiségét, szórakoztatja a közönséget, és arra ösztönzi a követőket, hogy cselekedjenek. Egy képaláírás akár 2200 karakter hosszú is lehet, elhelyezhetsz benne emojikat vagy akár 30 darab hashtaget is. Ezt persze nem kell mind kihasználni, hiszen a cél az, hogy figyelemfelkeltő és könnyen olvasható legyen. De lássuk a tippeket!

1. Ismerd meg a közönséged!

Ez kell ugyanis ahhoz, hogy tudd:

 • érteni fogják a hivatkozásaidat,
 • használhatsz-e emojikat, és mennyire lehet modern a nyelvezeted,
 • elég-e egy rövid magyarázat a képekhez, vagy hosszabban kell magyaráznod?

2. Legyen hangneme a cégednek!

Az értékeid határozzák meg, hogy miként szólalsz meg a közösségi médiában, amiről készíthetsz egy listát. Ugyancsak összeszedheted azokat a jelzőket, melyeket használni szeretnél rendszeresen a céged kommunikációja során, és ezeket mindig vesd be a képaláírások finomításánál.

Az talán nyilvánvaló, hogy az Instagram-felhasználók nem egy hivatalos vagy komoly stílusra számítanak. Habár sok minden függ az iparágadtól és annak közönségétől. De mindenképpen a könnyed megfogalmazásokra kell törekedned, miközben megmutatod a márkád személyiségét is.

3. Milyen hosszú legyen?

Ha valaha is kétely merül fel egy képaláírás hosszával kapcsolatban, akkor vedd inkább rövidebre a szöveget! De azért maradjon önmagában is érthető. Ha van egy érdekes történet egy kép mögött, akkor ne habozz, fejtsd ki bőven. A National Geographic például gyakran ezt teszi. Ha azt akarod, hogy az egész látható legyen, akkor maradjon 125 karakter alatt, de ezt ne tekintsd kényszernek, mert nem ez határozza meg az elköteleződés mértékét.

4. Tedd a legfontosabb szavakat a szöveg elejére!

A szövegeket megvágja az Instagram a hírfolyamban – és csak érintésre bomlik ki az egész -, azért minden, ami fontos, kerüljön az elejére, míg az @említések és a hashtagek a végére. Ezzel próbáld megfogni a közönséget, és rábírni arra, hogy nyissa le a teljes szöveget!

5. Használj hashageket, de okosan!

Azok az Instagram-posztok, melyekben szerepel legalább egy hashtag, átlagosan 12,6 százalékkal nagyobb elköteleződést érnek el, mint azok, melyekben egy sincs. Vagyis érdemes használnod azokat, melyek relevánsak a bejegyzésed és a célközönséged számára. Ugyanakkor ne használj annyit, hogy telezsúfold és olvashatatlanná tedd a szöveged. Ha azt akarod, hogy ne zavarjanak bele a szövegbe, akkor válaszd el vonalakkal, vagy pedig tedd őket a bejegyzésed utáni első kommentbe.

6. Tegyél fel kérdéseket!

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy több hozzászólást szerezz, ha kérdést teszel fel a képek alatt. Ez lehet akár egy eldöntendő kérdés, de akár egy kifejtős is. Kérdés, mire rezonál a közönséged.

7. Használd az @említést!

Ha valakit érint a bejegyzésed, akkor említsd meg a @ jel és a felhasználóneve használatával. Ezzel lehetőséget teremtesz neki – és követőinek – arra, hogy reagáljon a bejegyzésedre.

8. Használj call to actiont!

Ha növelni szeretnéd az elkötelezettség mértékét, akkor kérd meg a követőidet, hogy kommenteljenek, küldjék el az ismerőseiknek, vagy mondják el a véleményüket! Ehhez persze a bejegyzésnek elég jónak kell lennie, úgyhogy mielőtt cselekvésre akarod rábírni az embereket, győződj meg arról, hogy mindent megtettél egy jó posztért.

9. Ne félj az emojiktól!

Az emojik magukra vonják a felhasználók figyelmét és egy kis személyességet adnak a bejegyzésednek. Kiválthatnak szavakat vagy mondatokat is, így rövidebb lehet a szöveged.

10. Használj idézeteket!

Nem Coelho és az epigonok életbölcsességeire gondolunk, hanem olyan idézetekre, melyek jól kiegészítik a képeidet. Ez lehet egy pár mondat attól a személytől, aki készítette a fotót, vagy attól, aki szerepel a képen.

Mikor posztolj az Instagramon?

A különböző kutatások teljesen eltérő időpontokat találnak arra, hogy mikor érdemes bejegyzéseket közzétenni az Instagramon. Ez azt jelenti, hogy nincs optimális időpont, illetve a megfelelő időpontot számos tényező befolyásolja a cégtől, iparágtól és a közönségtől függően. A legjobb, ha elkezded tesztelni, hogy számodra melyik időpont hozza a legjobb eredményeket.

Mert milyen tényezőktől is függ az optimális posztolási időpont:

 • Milyen az életstílusa a követőidnek
 • Mi a célod a poszttal
 • Milyen típusú bejegyzést teszel ki
 • És ne feledkezzük meg a több ezer jelzésről, melyet az Instagram algoritmusa figyelembe vesz.

Ráadásul az optimális időpont folyamatosan változik, hiszen például a SproutSocial 2018-as adatai (melyek korábban ebben a bejegyzésben szerepeltek) még más időpontokat tartalmaztak, mint a legújabb 2021-es vizsgálatok, melyek 20 ezer ügyfélfiók teljesítménye alapján készültek. Utóbbi szerint kedd a legjobb nap a posztolásra, illetve délelőtt 11 és 12 között érdemes közzétenni a bejegyzést, míg a vasárnap a legrosszabb.

A SproutSocial szerint a legjobb időpont

De ha például a Later 2021 augusztusi vizsgálatát nézzük – mely 35 millió poszt alapján született -, akkor ők pont azt mondják, hogy vasárnap a legjobb nap hajnal 3-tól este 6-ig, de ezen belül is reggel 6 óra, míg a legrosszabb napok a szerda és a csütörtök.

A Later úgy véli, hogy minden cég számára az a legjobb, ha akkor posztol, amikor a közönsége aktív, ugyanakkor persze ilyenkor a konkurencia is nyomul. Vagyis, ha ezt megelőzően posztolsz, akkor elvileg jobb aktivitást érhetsz el, így az algoritmus is előnyben részesíti a posztodat.

A szintén nagy szereplőnek számító Hootsuite megint csak más mond: szerinte a szerda délelőtt 11 óra a legjobb időpont, mert ilyenkor a legnagyobb az aktivitás, de alapvetően a délelőtti órák és délután 4-5 óra között, vagyis a munkanap kezdete és vége a biztos befutó.

Ezek az általános adatok tehát jó kiindulópontot jelentenek mindenki számára. Ugyanakkor érdemes tisztában lenni azzal, hogy a Te esetedben akár teljesen máshogy is alakulhatnak a kiemelt időszakok. Ez abból is látható, hogy a SproutSocial kutatása még az egyes iparágak között is komoly eltéréseket talált. A legjobb időpontok:

Egészségügy: vasárnap reggel 8-9 között

Média: kedd délután 1-5 között

Oktatás: pénteken hajnalban 4-5 között

Nonprofit: szerdán délelőtt 10-től délután 6-ig

Éttermek: hétfő reggel 9-től délután 1-ig

Technológiai cégek: hétfőn délelőtt 10-11 között és délután 2-5 között, valamint este 8-kor

Turizmus: csütörtök reggel 7 óra.

Ráadásul eltérő időpontok határozhatók meg attól függően, hogy milyen típusú bejegyzést teszel közzé. Az IGTV és az Instagram Live számára a Statusbrew gyűjtött össze adatokat, és mint kiderült, a legtöbb napon az este 8-10 közötti időpont a legjobb az IGTV számára, kivéve péntek, szombat és vasárnap.

Péntek: hajnali 4, 12 óra és délután 2 óra.

Szombat: reggel 10, délután 6 és 7 óra.

Vasárnap: reggel 6 és 7 óra, illetve délután 3 óra.

Az Instagram Live esetében is hasonló a helyzet: hétfő és péntek között a délután 7-9 az optimális.

A Reels esetében megint változik a kép, az Influence Marketing Hub 100 ezer, világszerte megjelent poszt alapján ezt a következtetést vonta le:

Instagram Reels optimális időpontok

Mindezek alapján tehát leginkább az látható, hogy a célközönségek különböznek és különbözőképpen is viselkednek. Ez pedig nem csak iparáganként, hanem akár cégenként is eltérő optimális időpontot eredményez Így bár a fenti adatok iránymutatást jelenthetnek – kezeld azért fenntartással őket -, ezektől eltérő időpontokat is érdemes tesztelned.

Milyen gyakran posztolj az Instagramon? És hogyan határozd meg az optimális gyakoriságot?

A közösségi média platformok esetében nem csak azt érdemes vizsgálni, hogy mikor posztolj, hanem azt is, hogy milyen gyakran. De miért fontos a gyakorisággal foglalkozni? Mi történik, ha nem posztolsz eleget? Az, hogy mivel kevesebb a bejegyzésed, így kisebb lesz a fiókod elérése és aktivitása, mint lehetne. Ugyanakkor nem pont annyival lesz kevesebb, mint amennyit egy átlagos poszt hoz elérésben és aktivitásban számodra. Hiszen ez azt jelentené, hogy bármennyit posztolhatsz, minden egyes bejegyzéssel egységnyivel nő az elérésed és az aktivitás. Ez azonban nem így történik.

Ha ugyanis túl gyakran posztolsz, akkor az egyes bejegyzéseknek egyre kisebb lesz az elérése és az elért aktivitás. Ez azért is probléma, mert az Instagram algoritmusának rangsorolási jelzést az elérés és az aktivitás ad.

Tehát, ha egy tartalom sok kedvelést és hozzászólást kap, akkor az egy rangsorolási jelzés az adott bejegyzésre vonatkozóan, ez alapján fogja terjeszteni a tartalmat az Instagram a platformon. Ráadásul az Instagramnál az is rangsorolási jelzés, hogy mennyire rendszeres a jelentősebb aktivitás a posztjaidnál.

Ez pedig azt jelenti, hogy ha túl sok a posztod, viszont emiatt ezeknek kisebb az elérése és az aktivitása, akkor az azt jelzi az Instagramnak, hogy az embereket nem érdeklik a tartalmaid. Tehát hiába posztolsz sokat, rosszabb eredményt érsz el, mint ha kevesebbet posztolnál.

Arról nem is beszélve, hogy az Instagramra történő tartalomgyártás is idő és pénz, különösen, ha videókat is használsz. Tehát nem csak azzal buksz, hogy rosszabb lesz az elérésed, hanem ez még többe is kerül neked. Ezért fontos megtalálni az optimális poszt-mennyiséget.

Hogyan határozd meg a gyakoriságot?

Érdemes első körben talán azt megnézni, hogy mit javasol az Instagram: a @Creators fiók 2021-ben szervezett egy kérdések és válaszok eseményt, melyen az Instagram vezetője, Adam Mosseri a kérdéssel kapcsolatban is kifejtette véleményét. Ez röviden úgy hangzott, hogy „két poszt a feedbe hetente, és egy pár történet naponta”.

A Hubspot vizsgálata szerint egyébként a felhasználók hetente átlagosan négyszer tesznek közzé bejegyzést az Instagramon, ugyanakkor a cégek ennél gyakrabban: átlagosan 1,56-szor naponta. Illetve a cégek 20 százaléka legalább hetente egyszer a Történetek között is közzétesz tartalmat.

Ökölszabályként tehát ezek alapján kijelenthető, hogy egyrészt fontos a rendszeresség, mivel az Instagram algoritmusának számít a posztok frissessége, de lehet, hogy a napi egy poszt már sok. Érdemes lehet persze próbálgatni egy sűrűbb és egy ritkább posztolási frekvenciát is, hiszen a célközönségek eltérőek. Ráadásul ez a közönség és a szokásai is változnak, ahogy az Instagram algoritmusai is, így ne ragaszkodj mereven egy posztolási ritmushoz, rugalmasan alakítsd a stratégiád a számoknak megfelelően.

Mit mutatnak a számaid?

Ha az előbbiek alapján rendszeresen posztolsz, akkor egy idő után lesz elegendő adatod ahhoz, hogy meghatározd, milyen az ideális posztolási gyakoriság a céged esetében. Ehhez a Meta két eszközét is használhatod: az egyik az Instagram-analitika professzionális irányítópultja, a másik a Meta Business Suite.

Ha azt látod, hogy a számok változatlanok vagy folyamatosan emelkednek, akkor az azt jelzi, hogy megfelelő a posztolási gyakoriság, illetve a jó irányba tartasz. Megpróbálhatod növelni a posztolási gyakoriságot, majd utána megint vizsgáld meg a számokat, hogyan változtak. Ha visszaesést tapasztalsz az aktivitásnál, akkor térj vissza a korábbi gyakorisághoz, esetleg próbálkozz még kevesebb bejegyzéssel.

Ugyanakkor a számokra hatással van az is, hogy mit teszel közzé, hiszen nem minden tartalom ugyanannyira vonzó vagy izgalmas a felhasználók számára, így ezt is figyelembe kell venni egy tartalmi elemzés révén. Ehhez vegyél az előbbinél nagyobb időintervallumot, és nézd meg, hogy melyek a legjobban és legrosszabbul teljesítő posztok elérés és aktivitás alapján. Ez alapján látni fogod, hogy mely posztok tartalmával van a probléma.

Viszont, ha azt látod, hogy elkezd folyamatosan csökkenni az elérése és az aktivitása a posztjaidnak, akkor mindig érdemes a gyakoriság megváltoztatásával is próbálkozni, nem csak a tartalom módosításával.

Mit tartalmazzon és milyen legyen az Instagram bio?

Mindössze 150 karakter áll a rendelkezésedre az úgynevezett „bio”-ban, vagyis a bemutatkozásnál, hogy létrehozd a tökéletes leírást magadról, illetve a cégedről. Ügyesen kell tehát kihasználni a meggyőzésre ezt a pár sornyi lehetőséget. Annál is inkább, mivel a bio segít abban, hogy a márkád kitűnjön a többiek közül.

Szerkesztéséhez lépj be a profil-szerkesztési felületre, majd ott válaszd ki a bemutatkozás mezőt. Ha ezt kitöltöd, akkor a szöveg mindenki számára megjelenik, aki megtekinti a profiloldalad.

Legyen világos, hogy ki vagy!

A bioban világosan el kell mondanod a látogatóknak, hogy ki is vagy Te. Vagyis kell egy érthető és egyszerű leírás a cégedről, valamint a termékedről, szolgáltatásodról. Azokra a kérdésekre kell itt válaszolnod, melyeket az emberek feltesznek magukban a cégeddel kapcsolatban.

 • Mivel foglalkozik a céged?
 • Miért éri meg a Te termékedet választanom?
 • Honnan tudhatok meg többet a cégedről?

Mutasd meg a személyiséged!

A személyiséged láthatóvá tétele sokat segít abban, hogy kapcsolatba lépj a közönségeddel. Mivel az Instagram egy könnyedeb, lazább hangvételű felület, ezért egy kicsit más személyiséget is használhatsz. Kidomboríthatod a humoros oldalad, mely aztán megjelenhet minden posztodban. Kísérletezhetsz eredeti profilképpel, más hangnemben íródott bemutatkozással, vagy a szövegben megjelenhet akár az éppen aktuális marketingkampányodra való hivatkozás.

A kulcsszavakkal ne kínlódj!

Azt nem árt tudni, hogy amikor a felhasználók az Instagramon keresnek egy kulcsszóra, akkor csak a névben és a felhasználónévben lévő egyezéseket vizsgálja a rendszer, ami a bióban szerepel, azt nem. Tehát hiába írod bele tízszer a kulcsszavadat a bióba, az nem fog emiatt megjelenni a találati listán. A felhasználóneved és a neved kell optimalizálni.

Használj emojikat (ha passzolnak hozzád)!

Az emojik, mint vizuális elemek segítségével az egyhangú szövegrészt egy kicsit feldobhatod. Az emojik is segíthetnek abban, hogy kifejezd az egyéniséged és hangsúlyt adj a leírásodnak. Egy jól elhelyezett emoji képes megerősítieni a leírt információt.

Ugyanakkor nem minden márka számára jó megoldás, főleg, ha értelmetlenül használják az emojikat, csak azért, hogy legyen emoji a szövegben. Amikor az emojik használatát fontolgatod, akkor a közönségedet figyelembe véve dönts erről. Ha a közönséged nem használ napi szinten emojikat, akkor nem biztos, hogy értelme van a bemutatkozásodban elhelyezni őket.

Tegyél bele sortöréseket!

Ezzel felsorolás-szerűvé válik a biód, és bizonyos esetekben könnyebben olvasható és befogadható lesz ezáltal. Asztali gépen történő szerkesztéssel megoldható, és így néz ki:

Sortörés a bióban

Sortörés a bióban

Mutasd be az új ajánlataid!

A biót arra is használhatod, hogy megismertesd a közönségeddel a legújabb ajánlataid vagy a legfontosabb ajánlatod. Bármi olyan információt, linket megjeleníthetsz benne, ami segíthet az ügyfeleidnek az elindulásban a terméked megismerésében. Ha rendszeresen frissíted a szöveget, mindig új linkeket helyezel el benne, akkor újra és újra visszatérnek ide. Tehát bármilyen új promóciód van, az arra való utalást helyezd el benne nyugodtan, csak arra figyelj, hogy mindig időszerű legyen!

Használj hashtaget és @ említést!

A hashtag-használat segítségével közönséget építhetsz, és előnyödre használhatod a felhasználók által készített tartalmakat. A hashtagekkel összekapcsolhatod a márkád és a közönséged, lehetőséget kínálsz nekik arra, hogy részt vegyenek a kommunikációdban. Ugyanakkor figyelemmel kísérheted az egyes posztjaid sikerét. Bevethetsz egyéni hashtaget is, melynek segítségével a felhasználók végigfuthatják valamennyi posztod, amelyben az szerepelt. A lényeg, hogy a hashtag segít abban, hogy a közönség felfedezze a tartalmad.

Legyen benne call to action!

Az a célod, hogy a követőid kattintsanak a bióban elhelyezett linkre, és így átjussanak a weboldaladra. Közölnöd kell tehát velük, hogy mit szeretnél, mit tegyenek, mire számíthatnak, mit kapnak a kattintással. Annál is inkább ki kell használnod a call to actiont, mert a bio az egyetlen olyan része a profilodnak, ahol kattintható linket helyezhetsz el.

Információk a cégedről

Természetesen a bióba kerülhetnek a legfontosabb információk a cégedről is. A hely szűkössége miatt azonban nagyon világosnak és tömörnek kell lenni, csak a leglényegesebb dolgok kerülhetnek ki. Például, ha van egy fizikailag létező boltod, akkor annak a címe kerülhet ide, hogy a felhasználók tudják, hol találkozhatnak a termékeddel vagy szolgáltatásoddal.

Közösségi bizonyítékok

A leírásba belekerülhet minden, ami növeli a hitelességed: az ügyfelek véleménye, vagy az, hogy milyen eredményeket értél el. Az emberek ugyanis megbíznak más, valódi emberek véleményében, és ha jók ezek a jelzések, akkor nagyobb bizalommal közelítenek feléd. Arról azonban győződj meg, hogy valóban releváns jelzéseket, eredményeket sorakoztatsz fel, melyek tényleg fokozzák a bizalmat az irányodba, nem csak a helyet töltik ki, vagy kifejezetten zavaróak.

Frissítsd rendszeresen!

A Buffer tanácsa szerint akár havonta is érdemes lehet frissíteni a biót, és az általuk vizsgált cégek nagyobb része ezt meg is teszi. Nyilván, ha rendszeresen új kampányokat indítasz, akkor ezek már meg is indokolják a frissítést.

Mire és hogyan használd az Instagram Storiest?

Hogyan tegyél közzé egy történetet?

 1. Az Instagram főoldalát egyszerűen csúsztasd el jobbra, vagy kattints a bal felső sarokban látható kamera ikonra, és máris belépsz a Stories felületére.
 2. Itt különböző opciókkal találkozhatsz: Élő, Normális, Boomerang, Rewind és Kéz nélkül.
 3. Ezen sor felett, a felvétel ikon két oldalán találhatók olyan lehetőségek, mint a vaku ki- és bekapcsolása, az első és a hátsó kamera közötti váltás, stb.
 4. Amint elkészítettél egy fotót, videót, azonnal használhatod a szerkesztési lehetőségeket: szövegeket, rajzokat, matricákat helyezhetsz el a képre.
 5. Ha nem vagy elégedett az eredménnyel, akkor egyszerűen fogd meg az egyes elemeket, és húzd rá őket a kijelző alján található szemetes ikonra, vagy érintsd meg az X ikont a bal felső sarokban, hogy töröld az egész posztot.
 6. Ha szeretnéd elmenteni egyes alkotásaidat, akkor érintsd meg a Save gombot (egy lefelé mutató nyíl, alatta vonallal), mely a bal alsó sarokban található.
 7. Ha közzétennéd a képet, akkor további két lehetőség közül választhatsz: rákattintasz a bekarikázott + jelre a bal alsó sarokban, amivel egyből megjelenik a tartalmad történetként. A másik lehetőség az, hogy a jobb alsó sarokban lévő nyíl gombra kattintasz, ahol a küldési opciókat találod, például a közvetlen küldés lehetőségét, melynek segítségével egy meghatározott fiókba közvetlenül küldhetsz képet.

Milyen funkciókat találsz a Storiesban?

Szűrők

Mint az Instagram fotós részében, a Storiesban is bevethetet a különféle szűrőket. Tehát, ha elkészítesz egy fotót vagy videót, akkor egyszerűen csúsztass jobbra vagy balra, így láthatóvá válnak a lehetőségek. Arra ugyanakkor nincs lehetőség, hogy a szűrő intenzitásán változtass, mint a fotós részben.

Rajzok

Természetesen rajzolhatsz is a Storiesban. Ehhez kattints a jobb felső sarokban megjelenő ceruza ikonra. Ekkor három eszköz közül választhatsz, amelyekkel a rajzot elkészíted. Ha kiválasztottál egyet, akkor még a színek közül is tudsz választani a kijelző aljáról. Ha megérintesz és nyomva tartasz egy színt, akkor pedig a különféle árnyalatai között keresgélhetsz. A vonalvastagságot a bal alsó sarokban lévő pontokat tartalmazó ikonnal állíthatod be.

Szöveg

Kattints bárhová a kijelzőn vagy válaszd ki az „Aa” ikont a jobb felső sarokban. Ezzel megnyílnak a szövegszerkesztési lehetőségek. Beállíthatod az elrendezést, a színt, a méretet a különféle ikonok segítségével. Ha kész vagy, akkor mentsd el az alkotásodat. A szöveg méretét és irányát a szövegszerkesztőn kívül is tudod módosítani, ha két ujjal megérinted a szöveged. Annyi szöveget írhatsz, amennyit csak akarsz, nincs korlátozás. A Stories-ban is használhatod az említeseket, ha a szöveg beírásánál @ jelet teszel egy felhasználónév elé.

Matricák

Mit ér a közösségi média emojik nélkül? Az Instagram Stories egy lépéssel tovább is ment, és mindenféle látványos matricát kínál a megszokott fejeken kívül. Személyre szabható matricákkal megjelenítheted a helyet, az időjárást és az időt is. Minden változtatható matrica többféle lehetőséget is kínál. Például az időjárás-matrica segítségével megjelenítheted a hőmérsékletet szöveges formában vagy akár ikonokkal is kiegészítve (nap, felhő). Ehhez egyszerűen érintsd meg egyszer a matricát, és már válogathatsz is a lehetőségek közül. Természetesen olyan megoldások is rendelkezésedre állnak, hogy kalapot vagy szemüveget helyezz el a fotón. Ezekből a matricákból annyit teszel fel rá, amennyit csak akarsz.

Boomerang

Ezek olyan gif-szerű, rövid videók, melyek előre és hátra mozognak. Úgy készíthetsz ilyet, hogy belépve a Storiesba normálról Boomerangra állítod a felvételt. Ezután csak megérinted a felvétel gombot, és az Instagram elkészíti Neked.

Élő videó

Ez a funkció élő közvetítést tesz lehetővé, ha az Élő opciót választod a sorban. Ilyenkor a profilftódnál az Élő feliratot látják a követőid a felső, Stories sávban. Az élő közvetítésre 1 órás időkeretben van lehetőséged.

Mi az a Stories Highligths? És hogyan használd?

2017 decemberében indította útjára a Stories Highlightsot az Instagram. Az új funkció segítségével még többet kihozhatsz a történeteidből, újra felhasználhatod őket az Instagram profilodban. Lényege, hogy több, korábbi történetedet használhatod fel egy hosszú távon megjelenő tartalom felépítésére.

A Stories Highlights-ot az Instagram profilodban találod, közvetlenül a bio alatt. Ha még nincs kiemelt történeted, akkor szürke köröket látsz, viszont a plusz jellel jelzett kör mindenképpen ott található.

Kiemelt albumot létrehozhatsz innen, a profilodból, de egy adott történetből is. Előbbi úgy történik, hogy egyszerűen rákattintasz a „+” jelre, mire megjelenik az Instagram történeteid archívuma. Innen csak ki kell választanod a megfelelő posztot, majd továbblépni. Ha zavar, hogy az Instagram archívumba menti a történeteidet, akkor a profilodból elérhető beállításoknál („Lehetőségek” – a jobb felső sarokban lévő három pont) ezt lekapcsolhatod.

Ugyanakkor egy aktív storie-ból is beállíthatod, hogy a Highlightsban szerepeljen. Ehhez be kell lépned a posztodba, ahol alul találsz egy „szív ikont”, amire kattints rá.

Ezután persze el kell nevezned az albumodat, amit érdemes 16 karakter alatt tartani, mert a többit levágja az Instagram. Változtathatsz azon is, hogy milyen képpel jelenjen meg az album, illetve az albumba elhelyezhetők további storie-k, és törölhetők is belőle. Ehhez ki kell választanod az albumot, majd a jobb alsó sarokban megkeresned a három pontot.

Elég sok kiemelt Highlights felvihető, azonban csak négy látszik, így jól át kell gondolni, hogy melyek a legfontosabbak számodra. Időrendi sorrendben jelennek meg, a legrégebbi jobbra csúszik. Magukon a highlightokon belül is számít az időrend: a legújabb történettel kezdődik az album.

És hogy mire használhatod a Stories Highlightsot?

 • Tippeket és útmutatókat gyűjthetsz össze bennük adott témákra vonatkozóan.
 • Akár minden terméked számára létrehozhatsz egy albumot, ahol bemutathatod a funkcióit.
 • De elhelyezheted itt a legfrissebb információkat, híreket, melyek fontosak lehetnek az iparágadban.
 • Különböző, a követőidet érdeklő témákba rendezheted az eddigi tartalmaidat.

Mindenesetre érdemes kihasználni a lehetőséget, ha már rendelkezésedre áll. És az egyes Storiesban, melyek belekerülnek, elhelyezheted a megfelelő linkeket, melyek az ajánlataidhoz vezetik az embereket.

Tippek a Stories használatához

Mondj el egy történetet!

Ez talán nem túl meglepő dolog, mégsem ezt teszik általában az emberek. Pedig a Stories-ból többet is kihozhatsz, ha nem csak úgy tekintesz rá, mint amivel egy rakás véletlenszerű képet lehet közzétenni. Hiszen az egyes elemek egymás után kerülnek lejátszásra, mint egy vetítés során. Így az egyes elemek segítségével felépíthetsz egy hatásos történetet is.

Légy hiteles!

A platform lényege, hogy a tartalom úgy nézzen ki, mint ami spontán készült. Míg az Instagram feedben a tökéletességre kell törekedned, addig itt ne legyenek mesterkéltek a képek. Jó hely ez a kísérletezésre és a kreativitásod kiélésére.

Adj értéket!

Mint ahogy minden más közösségi média csatornán, a Storiesban is érdemes arra törekedni, hogy valami értéket közvetíts a tartalmaiddal. Lehet a célod a szórakoztatás vagy az információk átadása, azt kell elérned, hogy a látogatók később is visszatérjenek.

Légy kreatív!

Ehhez elég sok lehetőség áll a rendelkezésedre a Storieson belül: rajzok, matricák, szövegek, szűrők. Használd őket! Próbáld meg a különböző típusú tartalmakat (szöveg, fotó, videó, Boomerang) váltogatni, hogy változatos legyen, és fenntartsd a látogatóid érdeklődését.

Ne az Instagram kameráját használd!

Használd helyette a telefonod beépített kameráját a fotók és videók készítéséhez! Az Instagram appjában ugyanis alacsonyabb felbontással készülnek el. Ráadásul kevesebb a lehetőséged a szerkesztésre is. A hátránya ennek a megoldásnak az, hogy hamarabb lesz tele a telefonod tárhelye képekkel.

Függőlegesek legyen a képeid és videóid!

Míg általában a függőleges elrendezés nem előnyös, a Stories esetében ez a jobb megoldás, mert az emberek általában így nézik a mobiljukat. Az emberek nem szívesen forgatják csak a Te videód kedvéért a telefonjukat, így nagy az esély arra, hogy átugorják.

Wifit használva szerkeszd és töltsd fel a képeid!

Ez akkor különösen fontos, ha mobilnetet kellene használnod a feltöltésre. Előfordulhat, hogy valamit nem sikerül feltöltened, aztán amikor mégis, akkor már más lesz a sorrendje a képeknek és videóknak, mint ahogy tervezted. Érdemes tehát megvárni a feltöltéssel egy stabil internet kapcsolatot. Ilyenkor ráadásul a követőid is egyben látják a történeted, hiszen egyszerre jeleníted meg számukra, nem pedig szakaszosan.

A videóid hossza 5 és 10 másodperc között legyen!

Egy 5 másodpercnél rövidebb videóban nem nagyon tudsz semmi bemutatni, míg a 10 másodpercnél hosszabb már unalmas lehet az emberek számára. Ha hosszabbak a videóid, akkor vágd meg őket először a megfelelő méretre, kiválogatva a legjobb részeket.

A szövegeket fogd vissza!

Tömörítsd a szövegeket, amennyire lehetséges. Az emberek nem olvasni akarnak a Storiesban. Használj rövid mondatokat, és bontsd ki a mondanivalódat az egymást követő képeken!

Még a feltöltés előtt vágd meg a képeid!

Ha nem 9:16-os képaránnyal készíted a fotóidat, akkor érdemes azokat erre az arányra átalakítani, és úgy feltölteni az Instagramra. Ezáltal pontosan meghatározhatod, hogy mely részek kerüljenek rá a fotóra.

Építsd fel a jelenteket!

Ahogy a filmeknél, úgy érdemes az Instagram Storiesban is nagytotálban kezdeni, majd innen szűkíteni. Ezáltal a felhasználók jobban be tudják azonosítani, hogy hol játszódik a történeted, miről van benne szó, mint ha csak közelik váltanák egymást egy hosszú sorozatban.

Használj CTA-t!

Mint minden tartalom esetében, itt is át kellene gondolnod, hogy milyen cselekvést vársz el a közönségedtől.

Mi az az Instagram Reels? És hogyan használd?

Ha a Storiesnál komolyabb anyagot szeretnél, akkor lép be a képbe az Instagram Reels, ami egy kicsit összetettebb megoldás a speciális effektek miatt, és valójában a Tiktok instagramos megfelelője. A Reels megjelenik a felhasználói feedben és a Felfedezés oldalon is, illetve egy külön fület kap a profilokban. Ráadásul a a Reels-videóknál a felhasználók nem csak azok videóit látják, akiket követnek, hanem olyan videókat, melyeket az Instagram relevánsnak talál számukra.

Mivel olyan, mint a Tiktok, ezért az itt megjelenő videók is egy kicsit mások, mint az Instagramon korábban megjelenők. Nem igazán alkalmasak arra, hogy mondjuk bemutasd egy terméked vagy egy szolgáltatásod, inkább a „trendekhez” kell igazodni, kapcsolódni az éppen felkapott témákhoz.

Ez azt jelenti, hogy érdemes nézegetni először a Reelst, aztán ha ráakadsz valami olyan trendre, aminél elképzelhetőnek tartod, hogy a céged kommunikációjához is passzolna, akkor érintsd meg az alul látható audiósáv címét, ami elvisz azon videók listájához, melyek ugyanezt a hangrészletet használják. Így megnézheted, hogy pontosan miről is szólnak ezek a videók, és aztán megalkothatod ezekhez hasonlóan a sajátod is.

Ha érdekel, hogy jelenleg milyen trendek futnak, akkor a @creators fiók minden héten közzéteszi a népszerű trendeket (trend report), valamint leírást is ad róluk.

Reels heti trendek

Milyen funkciói vannak a Reelsnek?

Mielőtt azonban nekiállnál a saját Reels-videó legyártásának, érdemes áttanulmányozni, milyen is a felépítése. A bal alsó sarokban látod a videó közzétevőjének fióknevét, mellette egy „Követem” gombbal. Felette – ha van effekt -, akkor az effektus neve látható rákattintva eljuthatsz az effekt oldalára, ahol más videókat találsz, melyek ezt használják.

A videóban használt effekt

Ha hirdetésről van szó, akkor a név alatt a hirdetés felirat is megjelenik.

Hirdetés a Reelsben

Ez alatt látható a videóhoz megadott szöveg, ami azért fontos, mert az Instagram az itt szereplő szavakat és hashtageket használja annak meghatározására, hogy kinek mutassa meg a Reels-videódat. Ez alatt pedig láthatod az audiósáv nevét, melyet a videóban használtak.

Az audiósáv címe

A jobb oldalon kapott helyet a kedvelés, a hozzászólás, a továbbosztás és végül egy három ponttal jelölt ikon, mely egy menüt nyit meg, ahol elég egyértelműek a menüpontok, kivéve az utolsót, mely a „Reels-videó remixelése” néven fut.

Hogyan készíthetsz Reels videót?

Az előbb említett remix menüpont arra szolgál, hogy reagálhass egy adott videóra egy másik videóval. Ilyenkor egy kettéosztott videó készül, ahol látható a reakciód vagy válaszod az eredetire.

Videó készítésére egy másik lehetőség, ha megtekintés közben a jobb felső sarokban lévő kamera ikont megérinted. Ez a gomb arra szolgál, hogy egyből el tudd készíteni a saját videódat, ha késztetést érzel rá egy épp futó videó láttán. Az Instagram itt automatikusan felajánlja ugyanazt az audiósávot és speciális effektust, melyet az épp látható videó is használ.

De persze van más lehetőség is: ha a főoldalon vagy, akkor a jobb felső sarokban található keretes + jelre kattintva is elérheted a funkciót.

Reels készítése a főoldalról

A videók hossza 15,30 vagy 60 másodperc lehet. Ezt a bal oldali opcióknál állíthatod be a számot jelző körre kattintva. Az alatta lévő ikon segítségével gyorsíthatod vagy lassíthatod is a felvételt, illetve ha nincs más a közeledben, aki segítene a felvételben, akkor időzítést is beállíthatsz.

A legfontosabb persze az audió-gomb, amellyel nem csak a saját eredeti hangsávot használhatod, hanem lecserélheted azt valamilyen zenére, amit az Instagram könyvtárában találsz. Ha egy Reels-videónál látott hangsávot használnál, akkor kattints a nevére, és mentsd el magadnak. Ezen kívül egy saját hangsávot is felvehetsz utólag, ha már elkészítetted a videód.

Természetesen használhatsz matricákat és effektusokat is a videóidban, melyeket alul találsz, ha oldalra csúsztatsz, de az „Effektusok” gombra kattintva a teljes kínálatot átböngészheted. Az előnézetnél azonban utólag is beállíthatsz effekteket.

Reels effektek

Végül pedig mielőtt megosztanád, ne felejts el feliratot, helycímkét, hashtaget és említést adni hozzá, melyeket mind figyelembe vesz az Instagram algoritmusa. Itt választhatod ki azt az opciót is, hogy a feededben is megjelenjen-e a Reels-videód. Ha pedig saját hangsávot használtál a videóban, akkor adj neki egy nevet, különben az automatikus nevet fogja használni az Instagram.

Mi az az Instagram kalauz? És mire használhatod?

A kalauzok segítségével rendszerezheted a posztjaidat témák szerint, majd egy rövid magyarázattal és CTA-val kiegészítve megjelenítheted őket a profiloldaladon. A kalauzokban szerepelhetnek bármilyen nyilvános fiókból származó statikus posztok, tehát például képek. Nem csak a saját fiókodból emelhetsz be tartalmakat, hanem bármilyen partneredtől, ügyfeleidtől vagy influencerektől.

Érdemes tudni, hogy egy kalauz legfeljebb 30 posztot tartalmazhat, de ez azért elég lehet arra, hogy egy témát teljesen lefedj az Instagramon.

Mint bármilyen statikus Instagram-tartalom, a kalauz is elmenthető a felhasználók által, amire érdemes lehet felhívni a figyelmüket. Emellett folyamatosan frissíthető, vagyis, ha egy új adat vagy információ jelenik meg, akkor azzal aktualizálható a tartalma. Hogy mondjunk is egy példát erre: egy webáruház esetében adhatsz vásárlási tippeket a felhasználóknak azzal kapcsolatban, hogy mire figyeljenek a vásárlás során, hogyan tudnak jó döntést hozni, hatékonyabban vásárolni. Mindegyik kalauzba beemelt poszt egy-egy tippet jeleníthet meg.

A kalauzoknak azonban csak egyik típusát jelentik a statikus posztokat tartalmazó tartalmak, melyekkel elmondhatsz például egy történetet, vagy mint az előbb említettük, adhatsz tippeket, használati útmutatókat.

Emellett egyes fiókokban elérhetők a termék-kalauzok, melyekkel kiemelhetsz az Instagram-shopodban szereplő termékeket. A termék-kalauz olyan posztokból állhat össze, melyekben címkézed a termékeket és összekapcsolod őket a termékoldallal. A termék-kalauzok révén a felhasználók viszonylag könnyen át tudják tekinteni a kínálatodat és akár vásárolhatnak is az Instagramon keresztül.

A hely-kalauzba bármilyen hely, üzlet, cím belekerülhet, ami címkézhető az Instagramon. Hasonlóan a termék-kalauzhoz a hely-kalauzban is van egy hely-oldal és egy kapcsolódó bejegyzés. Egy hely-kalauzzal például utazásokat lehet bemutatni.

Hogyan állítsd össze a kalauzod?

Egy Instagram-kalauz néhány perc alatt összerakható, ugyanakkor nem árt átgondolni előtte, hogy mi is a célod vele, és mit tervezel beletenni. Habár a kalauz összeállítása során is tudsz keresgélni, talán egyszerűbb, ha már fejben összeraktad a tervet, illetve lementetted azokat a tartalmakat, melyből összeállítanád a kalauzt. Az egyes posztokat mentésnél kollekciókba rendezheted, így létrehozhatsz a kalauzodnak egy kollekciót, amiből aztán elkészítheted a kalauzod tartalmát.

Ha már tudod, mit is akarsz kihozni belőle, akkor a profiloldaladon a jobb felső sarokban a + jelre kattintva feljön a menü, ahol kiválaszthatod a kalauz opciót. Így néz ki:

A kalauz elérése a profilod menüjében

Ha erre rákattintasz, akkor választhatsz a különböző kalauz-típusok közül, melyek rendelkezésedre állnak. Ha mondjuk a hely-kalauzt választod, akkor egyből böngészhetsz az elmentett tartalmakban szereplő helyek vagy a fiókodban lévő posztok között. Legalább két posztot ki kell választanod ahhoz, hogy létrehozhass egy kalauzt, amit aztán közzétehetsz a profilodban. Általában egy normális kalauz 5 posztnál kezdődik.

A kalauznak címet, leírást kell adni, ahogy az egyes elemeknek is. A kalauzodhoz tartozó borítókép alapértelmezetten az első kép lesz – ezt állítja be az Instagram -, de ezen manuálisan változtathatsz. Ha kész vagy, akkor elmentheted vázlatként vagy közzé is teheted a kalauzt. Mielőtt közzétennéd, az előnézet segítségével megnézheted, mit fog látni a közönséged.

Érdemes tudni, hogy a kalauzod nem jelenik meg a feedben, és a követőid csak a profilod megtekintésekor akadhatnak rá, így ha fontos számodra a prezentálása, akkor erre rá kell segíteni egy kicsit. A kalauzt megoszthatod történetben, de van linkje is, amit más közösségi csatornáidon közzétehetsz, illetve offline terjesztésre QR-kódot is készíthetsz hozzá.

Hashtag használat az Instagramon: miért, hogyan, mennyit, mikor?

Az Instagramon a hashtagek kategorizálják be a tartalmakat és teszik felfedezhetővé a profilodat a felhasználók számára. Ebből következően hatékonyan segítenek a követők számának gyarapításában, az aktivitás növelésében, és a márkaismertség javításában.

Egy hashtag az Instagramon állhat betűkből, számokból, emojikból és ezek kombinációjából. A lényeg, hogy előtte egy # jel szerepel. Ha rákattintasz egy hashtagre, akkor végignézheted azokat a posztokat, melyek szintén használták az adott hashtaget. Ez azt jelenti, hogy ha Te is hozzáteszel egy hashtaget a fotódhoz vagy a videódhoz, akkor bárki megtalálhat azáltal, hogy rákeres a hashtagre.

Persze annak valószínűsége, hogy megjelensz számukra, attól függ, hogy milyen gyakran használják mások a hashtaget és mennyire népszerű a posztod (azaz mennyi kedvelést és hozzászólást szerzett).

Miért kellene hashtageket használnod az Instagramon?

Az előbbiekből talán már kiderül az ok: a hashtagek segítenek abban, hogy az emberek megtalálják a tartalmaidat és az Instagram fiókodat, amit aztán követni tudnak. Ha megfelelő hashtageket használsz, akkor azok pont a Te célközönségedhez juttathatják el a bejegyzéseidet. Vagyis, ha hashtageket használsz, akkor

 • növeled az esélyét annak, hogy új követőket szerzel,
 • több kedvelést érhetsz el,
 • követhetsz felhasználók által generált tartalmakat,
 • felpörgeted a kommenteket.

Egy statisztika szerint egyetlen hashtag által is 12,6 százalékkal nagyobb elköteleződést érhetsz el, mint anélkül. Egy másik vizsgálat azt mutatta, hogy ha legalább egy hashtaget használsz, akkor 70 százalékkal több kedvelést és 392 százalékkal több hozzászólás szerezhetsz.

Egy hashtag úgy működik, mint egy csatorna. Vannak közöttük szélesebb és szűkebb keresztmetszetűek. A kérdés az, hogy melyikkel éred el hatékonyabban a célközönséged. Egy szélesebb csatornával, vagyis általánosabb hashtaggel több ember találkozik, de nagyobb is rajta a forgalom, és kisebb az esély a pontos célzásra.

Egy általános hashtag (mint például a #marketing), jó kiindulópont lehet, persze csak akkor, ha kapcsolódik az üzletedhez és a célközönségedhez. Egy általános hashtag tehát lehet népszerű, de nem jelenti azt, hogy összességében több interakciót hoz számodra.

Ha túl gyakran vagy stratégia nélkül használod a hashtageket, akkor értelmetlenné válnak, és elveszítik a hatékonyságukat. Fontos, hogy ne spammelj, vagyis ne használj olyan hashtaget, melyhez semmi köze a bejegyzésednek!

A felhasználók követhetnek is hashtageket, nem csak más felhasználókat. És ha megtalálod azt a hashtaget, amit a célközönséged követ, akkor megjelenhetsz számukra úgy, hogy eddig még nem is hallottak rólad.

Hogyan tegyél hashtaget a bejegyzéseidhez?

Hashtaget képaláírásként vagy kommentként tehetsz hozzá a fotóidhoz vagy videóidhoz. Ha egy bejegyzésedet bővítenéd a megfelelő hashtaggel, melyet már feltöltöttél, akkor kattints a jobb felső sarokban található három pontra, és válaszd a szerkesztés lehetőséget. Ha pedig már meg is jelent korábban a posztod, akkor is ott a lehetőség, hogy hozzászólásként megjeleníts hashtaget.

Két dolgot ne felejts el: csak olyan posztot hashtagelhetsz, ami a Tied. Mások fotóját vagy videóját nem, és csak 30 hashtaget használhatsz egy bejegyzésnél. Ha többet használsz, akkor nem fog megjelenni a hozzászólásod.

Hogyan találd meg és válaszd ki a megfelelő hashtageket?

Ha jó hashtageket akarsz találni, akkor keresned kell őket. Minél relevánsabb és célzottabb hashtageket használsz, annál inkább növeled az esélyét a célközönséged elérésének. A céljaidtól függően használhatsz különböző típusú hashtag-kutatásokat.

 1. Nézd meg, hogy a konkurencia milyen hashtageket használ! Ezek között felfedezheted azokat, amelyek számodra is megfelelőek lehetnek. Ugyanakkor dönthetsz úgy is, hogy nem akarsz versenyezni velük, és kifejezetten kerülöd az adott hashtageket.
 2. Használd azokat a hashtageket, melyeket az iparágadban mérvadó szereplők is használnak! Így az ő célközönségük a Tied is lehet.
 3. Pillants rá arra is, hogy a közönséged milyen hashtageket használ. Ha ezek között találsz aktív és számodra releváns címkéket, akkor Te is használd őket! Olyan hashtagekkel viszont felesleges próbálkoznod, melyekre nem érkezik keresés. Azt viszont tartsd észben, hogy minél szűkebb egy hashtag célzása, annál nagyobb az esély a közönség aktivitására.
 4. Gondold át, milyen kapcsolódó hashtageket használhatsz! Nézd át a posztokat egy általad már használt hashtag kapcsán, és keress olyanokat, amik általában még megjelennek ezekben.
 5. Használd az Instagram kereső funkcióját! Írj be egy kulcsszót, ami releváns számodra, majd válaszd a # lehetőséget alatta. Az Instagram ezután megjelenít minden olyan hashtaget, amiben szerepel a kulcsszavad. Próbálj közöttük olyat találni, ami népszerű!
 6. Bevethetsz olyan webes megoldásokat, mint például a Hashtagify, ami további ötleteket adhat akár hashtagek, akár szövegek beírása révén.
 7. Hozz létre egy saját kampány-hashtaget! Sok cég azzal szerez követőket, hogy létrehozza a saját kampány-hashtagjét. Ennek viccesnek, kreatívnak és valamiképpen megjegyezhetőnek kellene lennie. Nagyon jól használhatók, ha egy új terméket vagy eseményt kell hirdetni, vagy akár csak inspirálni az embereket.
 8. Alkosd meg a márka-hashatgedet! Ez segít megalapozni a márkaismertséget, de jól használható versenyeknél vagy felhasználók által készített tartalmaknál. Ami fontos, hogy egyedi legyen. Leggyakrabban a márka nevét tartalmazza, de lehet más kulcsszó is, mely kifejezi a céged lényegét. Emellett maradjon egyszerű, mert úgy könnyebb használni.

Az fontos, hogy csak olyan hashtageket használj, melyek relevánsak számodra, az iparágadban, a célközönséged esetében. Találsz olyan hashtageket, melyek roppant népszerűek, azonban, ha nem illeszkedik hozzád, akkor semmi nem mész az alkalmazásával. Sőt, akár valaki fel is jelenthet spamelésért.

Ha összegyűjtöttél egy rakás hashtaget, akkor azokat rendezd különféle szempontok alapján kategória-listákba. Így mindig azokat kaphatod elő, melyekre épp szükséged van. Ezzel sok időt és energiát megspórolhatsz magadnak.

A hashtageket különböző típusokba sorolhatjuk:

1. Helyhez kapcsolódó hashtagek

A helyhez kapcsolódó hashtagek használatával tudod talán a leginkább növelni a követőid számát. Egy kutatás szerint, az olyan posztok, melyekben címkézett helyek szerepelnek, 79 százalékkal nagyobb aktivitást érnek el, mint anélkül. Ha egy helyhez kötötten működő cég vagy, különösen, ha például kiskereskedelmi üzleted van, akkor a hely-hashtagekkel nagyon jól tudsz kapcsolódni a közönségedhez. Az emberek ugyanis szeretik a helyi üzleteket, és keresgélnek a helyi események és helyek után az Instagramon.

Csak kezdj el beírni a keresőbe egy helységnevet, és az Instagram máris kidobja a kapcsolódó, létező hashtageket. Többet is találhatsz közöttük, ami számodra alkalmas lehet, érdemes ezek közül többet is bevetni a posztjaidban.

A Storiesnál is érdemes földrajzi hashtageket használni. Annyi a különbség a normál posztokhoz képest, hogy matricaként használhatod őket, és egy kép vagy videó csak egy helyi címkét kaphat.

2. Vicces hashtagek

Ha passzol a cégedhez, akkor használhatsz vicces, eredeti hashtageket is. Ezekre persze nem keresnek rá túl sokan, ugyanakkor jópofa, karakteres, trendi lesz tőle a bejegyzésed és a céged. Az ilyen hashtagek szerepelhetnek akár az első helyen is valamely posztod hashtagjei között, és nem kell eldugnod a poszt aljára, hiszen azt akarod, hogy az emberek felfigyeljenek rájuk.

3. Niche hashtagek

Ezek olyan hashtagek, melyek segítségével a cégedet egy bizonyos, szűkebb célközönséghez kapcsolhatod. Ahhoz a célközönséghez, mely valószínűleg aktivitásra kész, és nagy eséllyel vásárol is tőled. Ezek a speciális hashtagek különösen hasznosak a kisebb és közepes méretű cégek számára, mivel ezáltal tudnak valamennyire láthatóvá válni a nagy márkák posztjainak tengerében.

4. Márka hashtagek

Ha van egy saját márka-hashtaged, akkor az könnyűvé teszi azt, hogy kövess beszélgetéseket, még akkor is, ha nem a Te felületeden zajlik. Ez az oka annak, amiért minden nagy márka használ márka-hashtaget. De milyen márka hashtageket használhatsz? Lehet ez akár a cégneved vagy egy terméked, szolgáltatásod neve, egy ezek felhasználásával képzett egyedi kifejezés, esetleg egy marketing-kampányod neve is. Utóbbi esetében a márka-hashtag révén több részvevőre és nagyobb elköteleződésre számíthatsz. Azt azonban ellenőrizd, hogy mások nem használják-e már azt a hashtaget. Ha már megvan a márka-hashtaged, akkor érdemes azt minden posztodnál használni.

Egy hashtag segítséget jelent akkor is, ha egy általad indított Instagram-versenyen induló résztvevőket akarod összegyűjteni. A mindegyikük által használt hashtagek révén lesz egy olyan hashtag-oldal, ahol automatikusan összegyűlnek a résztvevők. A lényeg, hogy a felhasználók hozzanak létre valamilyen tartalmat úgy, hogy elhelyezik benne a hashtaged. Ilyenkor persze az ő összes követőjük megkapja azt a posztot, amiben a Te hashtaged szerepel.

5. Esemény-hashtagek

Az eseményekhez kapcsolódó hashtagek valós események, helyi rendezvények népszerűsítésében segítenek azzal, hogy megnövelik az aktivitást a kapcsolódó posztoknál. Fontos, hogy az esemény-hashtag releváns, az eseményt jól leíró, rövid és könnyen érthető legyen.

6. Napi hashtagek

Megfigyelhető egy olyan irányzat – főleg angol nyelvű hashtageknél -, hogy a napok neveit alkalmazzák hashtagként. Ha rákeresel valamely napra, akkor láthatod is a kínálatot.

7. Közösségépítő hashtagek

Ezek olyan, szűk célközönséget elérő hashtagek, melyekkel egy aktív közösség, akár mikroközösség érhető el. Hasonlóan működik, mint a niche hashtagek, azzal a különbséggel, hogy a hashtaghez kapcsolódó felhasználókra az aktív kommunikáció és kapcsolat jellemző. Egy-egy márka esetében lehet találkozni azzal, hogy a létrehozott hashtag köré szerveződik a közösség, akiknek azonos az érdeklődésük.

A már létező közösség-hashtageket úgy tudod megtalálni, hogy figyeled, a célközönséged milyen hashtageket használ azon célból, hogy egy témáról kommunikáljanak. Amely témához persze a céged is kapcsolódik. Ha Te magad építenél egy hashtagre közösséget, akkor okot kell adnod arra, hogy az ügyfeleid használják azt a hashtaget. Ez lehet valami díj, vagy felhasználók által készített tartalom.

Hány hashtaget használj?

Egy tanulmány szerint azok az ezer vagy annál kevesebb követővel rendelkező fiókok, melyek négy vagy öt hashtaget használnak átlagosan, 22 interakciót érnek el, míg azok, akik nem használnak hashtaget, mindössze 14-et. Még ha 11 vagy több hashtaget is használsz, jobb elköteleződést érsz el, mint ha egyet sem használnál. A márkák többsége (91 százaléka) 7 vagy kevesebb hashtaget használ posztonként. A maximális hashtag-szám posztonként 30.

Hány hashtaget használj?

Interakció és a hashtagek száma

Nincs azonban optimális szám. Ha nem tudod, hogy hány darabot használj, akkor tesztelned kell. Ez akár több hónapig is eltarthat. Ilyenkor érdemes egy szélesebb tartománnyal próbálkozni.

Vannak olyan márkák, akik a 10/10/10-es szabályt követik. Vagyis 10 lokáció-alapú hashtaget használnak, 10 általános hashtaget és 10 darab speciális hashtaget. Ettől remélik, hogy a lehető legtöbb embert érik el.

Ha túl sok hashtaget használsz, akkor olyanok is közéjük fognak kerülni, melyeknek számodra nincs igazán jelentőségük. Lehet, hogy ezzel akár új követőket is szerzel, ők azonban nem olyanok lesznek, akikre szükséged van. Jellemzően spammerek és olyan emberek, akik csak azért követnek, hogy visszakövesd őket. A túl sok hashtag ezen kívül felhígítja az üzeneted, ráadásul kétségbeesettnek fogsz tűnni. A hashtag-használatnál tehát legyél inkább specifikus, szűkítsd a célközönséget, amennyire lehet, mert így nagyobb eséllyel érsz el aktív követőket.

Kövesd a hashtagek teljesítményét!

Ha üzleti profilod van az Instagramon, akkor lesz rálátásod az analitikára, így megnézheted, hogy egyes hashtagjeid miként teljesítenek. Ha minden posztod esetén megvizsgálod a hashtagek teljesítményét, akkor azzal optimalizálhatod a használatukat. Minden egyes posztod alatt elérheted az analitikát, majd azon belül a részleteket. Ennek láthatósága korlátozva van: 7 napig tekintheted meg a számokat a posztok és 14 napig a történetek esetében. Ugyanakkor léteznek olyan külső alkalmazások, melyek mélyebb adatokkal tudnak szolgálni.

További tippek és tanácsok

 • Ne használj túl sok, vagy irreleváns hashtageket!
 • Ne használj túl hosszú hashtageket, mert azok olvashatatlanok és megjegyezhetetlenek.
 • A jobb olvashatóság érdekében a benne szereplő egyes szavakat kezdheted nagybetűvel.
 • Utólag hiába teszel hashtaget egy poszthoz, az már nem fog megjelenni keresésre.
 • Váltogasd a hashtageket! Ezáltal több felhasználót érhetsz el. A hashtageket kezeld úgy, mint a kulcsszavakat.
 • A legértékesebb hashtagedet tedd előre a posztban! Ezt egy stratégia alapján válaszd ki. A felhasználók ugyanis nem fogják végigolvasni a hashtagjeidet, még akkor sem, ha csak pár darabot használsz. Ha viszont van olyan, amit szeretnél, ha elolvasnának, azt tedd előre, mert csak ott van erre esély. Sőt, ha nagyon fontos a hashtag, akkor elhelyezheted a képaláírásban is.
 • Egy hatékony hashtag-rendszer kialakításához használhatod az Instagram analitikai eszközét vagy az Excelt is. Utóbbi esetében kézzel kell felvinned az általad használt hashtageket, ahol azt is érdemes jelezned, hogy milyen gyakran használod őket, és mennyire népszerűek a hozzájuk kapcsolódó posztok. Ez alapján láthatod, hogy melyik hashtag mennyire hatékony számodra.
 • Használj minél specifikusabb hashtageket! Hiszen annál szűkebb célközönséget tudsz megcélozni, ami azt jelenti, hogy nagyobb az esély a konverzióra.
 • Ne feledkezz meg a népszerű hashtagekről! Egészen addig, amíg azok relevánsak a posztod számára, és csak alkalmanként használod őket. Segíthetnek kiszélesíteni a közönséged, anélkül, hogy kétségbeesettnek tűnnél.
 • Kétszer is ellenőrizd, hogy egy hashtag azt jelenti, amire Te gondolsz! Vagyis mielőtt használni kezdesz egy hashtaget, mindenképpen ellenőrizd, hogy milyen posztok jelennek meg arra.
 • A márka-hashtaged legyen rövid, egyszerű és könnyen betűzhető! Ezáltal tudnak emlékezni rá az ügyfeleid.
 • Rejtsd el a hashtageket, vagy legalábbis a képaláírásod alá tedd őket! Erre azért van szükség, mert a hashtagek egyébként kiemelkednek a poszt szövegéből, melyet zsúfoltabbá tesznek, és kicsit spam-hangulatot árasztanak. Két lehetőséged van az elrejtésükre: a hozzászólások közé helyezed őket, vagy pedig a képaláírásban pontokat vagy vonalakat helyezel föléjük, hogy csak a „tovább” érintése után jelenjenek meg, hiszen az Instagram három sornál többet nem jelenít meg, csak érintésre. Ezáltal a felhasználóknak könnyebb lesz elolvasni a képaláírásodat. Az Instagram egyébként már teszteli azt a megoldást, ahol egy külön blokkban lehet majd megjeleníteni a hashtageket.
 • És persze arról se feledkezz meg, hogy a hashtagek nem csak a képaláírásokban jelenhetnek meg, hanem a Stories-ban vagy a bioban is. A bioban elhelyezett hashtagek hatására persze nem fog megjelenni a profilod a hashtag-keresésekre. Ugyanakkor, mivel linkként működnek a hashtagek itt is, felhívhatod a figyelmet valamilyen közösség-építő hashtagre.
 • Került a tiltott hashtageket! Az Instagramon ugyanis akadnak olyan hashtagek, melyeket vagy állandó jelleggel vagy csak ideiglenesen, de tilt a platform. Ezek természetesen nem jelennek meg a kereséseknél. A felhasználók által elérhető lista persze nem létezik ezekről, de az erőszakhoz, pornográfiához, kábítószerkereskedelemhez, lőfegyverekhez, bűncselekményekhez, terorrizmushoz kapcsolható hashtagek ilyenek. Ugyanakkor az is előfordul, hogy bizonyos túl- vagy rosszul használt hashtageket tilt le az Instagram. Ezek vagy nem jelennek meg a márkakaresésekre, vagy ha rájuk kattintasz, akkor nem látsz találatot.

Fontos tehát a megfelelő hashtag és hashtag-stratégia megtalálása. Szánd rá az időt, ha komolyan gondolod a jelenlétet az Instagramon. Próbálj ki különböző megoldásokat a használatukra, hogy elemezd, hogy melyik válik be.

Hogyan javítsd az Instagram-fiókod kereshetőségét?

Optimalizáld a profilod

Ezek lennének az alapok, amivel el lehet indulni:

 • Tedd nyilvánossá a fiókod!
 • Válassz egy színes, márkádhoz passzoló profilképet!
 • Legyen megjegyezhető és jól kereshető felhasználóneved!
 • Hozz létre Business fiókot!
 • Legyen egy mérhető link a biódban!

Az elsődleges kulcsszavad szerepeljen a névben és a felhasználónévben!

Amikor egy Instagram-használó egy bizonyos témájú feedeket keres, akkor van egy kulcsszava arra a témára. Ennek a kulcsszónak kellene szerepelni a megjelenő nevedben és a felhasználónevedben, ha releváns számodra, mert ezáltal nagyobb eséllyel jelensz meg a vonatkozó keresésekre.

A másodlagos kulcsszavad tedd a bióba!

Ha van néhány másodlagos kulcsszavad, akkor azok helye a bio lesz. Ezek olyan kulcsszavak, melyek kapcsolódnak a fő kulcsszavadhoz, de kevésbé fontosak.

Használd kulcsszóként a hashtageket!

Ha optimalizáltad a profilod, akkor a posztjaidat is optimalizálni kell. Sok felhasználó nem a feedjéből talál meg téged közvetlenül, hanem hashtagekre történő keresés révén. Ezért fontos a hashtag-stratégia kialakítása. a hashtagekre tekints úgy, mint másodlagos kulcsszavakra.

Használd a másodlagos kulcsszavakat a képaláírásokban is!

Egy jó képaláírás nem csak felkelti a felhasználók figyelmét, hanem segít megjelenni a kereséseknél is. Ahogy optimalizáltad a biót és a hashtagjeidet, úgy a a képaláírásoknál is figyelned kell a számodra fontos, másodlagos kulcsszavak megjelenésére.

Figyelj az alt textre (helyettesítő szövegre) is!

Az alt text a kép leírása, melyet azok számára találtak ki, akik nem látják jól a képet. Megadhatod Te a képed helyettesítős szövegét, vagy kitalálj helyetted az Instagram. Érdemes az előbbit választani. Tehát mielőtt megosztanád a fotód az Instagramon, kattints a „További lehetőségek” linkre alul, majd ott „Helyettesítő szöveg” részt. Ez ugyanazt tudja, mint a weboldalakon használt alt text, mely segít azoknak, akik nem látják a képet, illetve a keresőmotoroknak meghatározni, hogy mi is látható rajta, így a képkeresésnél számodra.

Hogyan növelheted az eladásaidat az Instagramon?

Nyiss üzletet az Instagramon!

A legegyszerűbb módszer az eladásra az Instagramon, ha kihasználod a platform által nyújtott kereskedelmi lehetőségeket. A fő opció az úgynevezett „Kereskedelemkezelő”, melynek segítségével Instagramon és/vagy Facebookon is értékesíthetsz. Ha az Instagramon szeretnéd ezt megtenni, akkor azt állítsd be kereskedelmi csatornának. Az üzletnyitás lehetőségét elérheted az Instagramon belül is az üzleti beállításokból.

Ha beállítottad, akkor az Instagram-profilodban megjelenik majd egy gomb, mellyel megtekintheted az üzletedet, illetve elérhető lesz az értékesítések fogadása és promóciós kódok megosztása. Ha engedélyezed az instagramos fizetést, akkor olyan beépített eszközöket is használhatsz, mint az élő vásárlás vagy a termékbevezetések.

Termékek címkézése

Utóbbitól függetlenül ugyanakkor beállíthatod a termékek címkézését is, bármely tartalmadra vonatkozóan. Nem igazán új a funkció, még 2016-ban vezette be az Instagram néhány kiválasztott fiókban. Azóta viszont elterjedt, és Magyarországon is működik.

A termékmegjelölések úgy működnek, mint amikor megjelölsz egy személyt a Facebookon. Ha egyszer beállítottad a termékmegjelölések használatát, onnantól egykattintásos megoldással mutathatsz majd termékeket a felhasználók számára, árral, leírással. Egy címkézett terméknél megjelenik a termékmegtekintés gomb, melynek segítségével a felhasználók átfuthatják az adott posztban, reelsben megjelölt termékek Instagram-oldalát.

Hogyan adj termékmegjelöléseket a posztjaidhoz?

 1. Ehhez először jóváhagyást kell kapnod az Instagramtól a vásárlási funkció beállítására.
 2. Ha még nem tetted volna, akkor beállítasz egy üzleti profilt. A linkelt leírás (magyarul) és videó segítségével ezt könnyen elvégezheted. Ehhez jóvá kell hagyni a Facebook kereskedői megállapodását, majd meg kell határozni egy fizetési módot.
 3. Ezután össze kell kapcsolni az új üzleti profilodat egy Facebook-katalógussal. Ennek létrehozását itt részletezi az Instagram, szintén magyarul, úgyhogy nem okozhat nehézséget a kivitelezése. A katalógust egyébként itt találod, vagy hozhatod létre.
 4. Ezt követően a Facebook ellenőrizni fogja a fiókodat, ami egy pár napba beletelhet. A jóváhagyást követően kapsz egy értesítést arról, hogy bekapcsolásra került a termékmegjelölés az Instagram beállításaidnál.
 5. Ezután már csak be kell állítani az Instagram-fiókodban azt, hogy melyik termékkatalógust kapcsolod hozzá, és jöhet a termékek megjelölése, melynek részletei szintén megtalálhatók a linkelt bejegyzésben. A termékmegjelölések 2018 júniusától megjelenhetnek az Instagram Storiesban is.

Termékmegjelölések belekerülhetnek bármely történetedbe, melyeknél mondjuk egy rövid ideig tartó akciót hirdetsz, de megoszthatsz ügyfél-értékelést is, ahol jelölöd a vonatkozó terméket. Reelben megoszthatsz termékbemutatót, ahol címkézed a terméked, illetve ösztönözheted is a követőidet, hogy tegyék a termékcímkéidet az általuk létrehozott tartalmakhoz.

Használj eladási célú akciógombot az üzleti profilodban!

Mivel az Instagram jelenleg csak fizikailag létező termékek értékesítését támogatja, így ha szolgáltatásokat vagy digitális termékeket kínálsz, akkor az akciógombot használhatod alternatív opcióként az eladásra. Ez olyan, mint az üzlet megtekintése gomb, melyet a profilod szerkesztésénél tudsz beállítani. Különböző lehetőségek közül választhatsz, mint az ételrendelés, foglalás, időpontkérés.

Akciógomb beállítása

Ezen gombok működéséhez persze szükség van a külső alkalmazással történő integrációra.

Instagram-hirdetések

A hirdetések segítenek új ügyfelek szerzésében, és a meglévők konverziós szándékának erősítésében. Használhatsz lead-generáló hirdetéseket, melyre két opciót is kínál az Instagram: boostolhatsz egy organikus posztot, vagy indíthatsz egy kampány a Hirdetéskezelőben. Ezzel kapcsolatban a részletekre itt nem térünk ki, különösen, hogy a Hirdetéskezelő használata nem is az Instagram felületén töténik.

Azt viszont még érdemes megemlíteni, hogy értékesítési hirdetéseket úgy is létrehozhatsz a Hirdetéskezelőben, hogy a termékkatalógusodat használod. Ezzel automatizálhatod a hirdetést.

Hogyan szerezz és hogyan használd a felhasználók által generált tartalmakat?

Ha van egy instagramos oldalad, akkor nyilván szeretnéd, ha a címkéidet még több felhasználó osztaná meg, hiszen így még több emberhez érhetsz el. Mint a korábbi fejezetekben már láttuk, az ilyen tartalmak rendkívül jól teljesítenek. De hogyan érheted el, hogy a felhasználók a termékeddel kapcsolatos tartalmakat hozzanak létre?

A felhasználók által generált tartalom egy aranybánya a cégek számára. Minél nagyobb reflektorfény irányítasz a követőidre, annál inkább azt érzik, hogy figyelsz rájuk, és közvetlenül kommunikálhatnak veled.

Ahhoz, hogy minél több felhasználók által generált tartalmad legyen, bátorítanod kell őket arra, hogy tartalmakat készítsenek a cégeddel, termékeiddel kapcsolatban. Ez persze nem azt jelenti, hogy bárkinek, aki vásárol tőled valamit, a Te ingyenes fotósoddá kellene válnia. Kell valami okot adnod arra, hogy megosszanak olyan tartalmakat, melyek kapcsolódnak a cégedhez.

Mutasd meg nekik azt is, hogy milyen minőségű és stílusú tartalmakat szeretnél. A közönséged ebből látja, hogy mit akarsz. Arra azonban figyelned kell, hogy mindig csak a megfelelő minőségű felhasználói tartalmakat oszd meg. Nem mindenkinek a posztját kell megosztanod, de azoknak is köszönd meg, akiknek nem használod fel a képét, hiszen téged népszerűsítenek.

Az is fontos lehet, hogy elmagyarázd nekik, miként tudnak becímkézni, illetve megemlíteni.

A UGC-posztokhoz hozzátehetsz megjegyzést, kapcsolhatsz hozzájuk márka-hashtaget. (Ha még nem lenne, akkor hozz létre egy márka-hashtaget, és kérd meg a követőidet, hogy használják azt.) A hashtagedre felhívhatod a figyelmet a bioban is.

Végül pedig azt is megteheted, hogy valamilyen ösztönzőt ajánlasz fel, például egy ajándékkártyát azoknak, akik megcímkéznek, illetve promotálnak a saját közönségüknek.

Azt persze nem árt tudnod, hogy ha valaki felhasználja a márka-hashtagedet, még nem adott engedélyt arra, hogy megoszd a tartalmát a felületeden. Az a személy, aki elkészített egy képet, birtokolja annak jogait, neked pedig engedélyt kell kérned a felhasználására. Ha a képet egy profi fotós készítette, akkor lehet, hogy mindkettejüktől engedélyt kell kérned. Ha pedig közzéteszed a fotóját, akkor a képaláírásban feltétlenül hivatkozz rá, és címkézd be őt.

Hogyan növeld az aktivitást az Instagramon?

Az Instagram-aktivitásba beletartozik minden felhasználói cselekvés, melyek a tartalmaidra reagálnak. Ilyenek a kedvelések, a hozzászólások, a megosztások, mentések, válaszok, emoji-reakciók, kattintások a linkekre, vagy az interakciók a kérdőíveknél. Ezek némelyike látható a többi felhasználó számára, mások nem, ugyanakkor utóbbiak is hasznosak a konverziókat, a tartalom minőségének mérését és az Instagram algoritmusára gyakorolt hatást tekintve.

Az aktivitás úgy számolható ki, hogy összeadod valamennyi, egy adott tartalmadra érkező felhasználói cselekvést, majd elosztod a követők számával, esetleg az eléréssel (tehát akik látták a tartalmat), vagy az összes megjelenéssel. A leggyakrabban az elérést szokták használni a számításra, mivel ez azt mutatja meg, hogy azok közül, akik látták a tartalmad, hányan reagáltak rá. De hogyan növelheted az aktivitást?

Még több, felhasználók által generált tartalommal

Az előző fejezetben már volt szó a felhasználók által generált tartalomról, amiről fontos tudni, hogy komoly felhasználói aktivitás-növelő potenciál rejlik benne. Minél több UGC-t használsz, annál jobban nő a márkád ismertsége, és persze a kedvelések, hozzászólások és megosztások száma.

Ennek oka, hogy az emberek szeretik látni a saját tartalmaikat egy cég által is megosztva, melynek hatására aztán újra interakcióba kerülnek vele.

Ami fontos, hogy ha megosztasz egy felhasználó által létrehozott tartalmat, akkor ne felejtsd el címkézni az adott felhasználót.

Ahhoz, hogy több UGC-t szerezz, helyezz el a bejegyzéseidben call to actiont, mely bátorítja őket a tartalmaik megosztására veled. A leggyorsabban úgy növelheted az aktivitást, ha egy instagramos versenyt indítasz, ahol a felhasználóknak be kell címkézniük téged az általuk készített képeken.

Legyél hiteles és transzparens!

Az emberek szeretnek mindent tudni azokról a cégekről, melyekkel kapcsolatba kerülnek. Ha viszont azt érzik, hogy a márka rejteget valamit, akkor óvatossá válnak. Ha valami probléma merül fel, azt is sokkal jobban fogadják, ha előre tájékoztatod őket, és elmagyarázod az okát is. Az átláthatóság segíthet egy negatív helyzet átalakításában. Fontos, hogy milyen szavakat használsz, mennyire tűnsz megközelíthetőnek és mennyire látnak becsületesnek.

Vond be a felhasználókat a beszélgetésbe!

Az ügyfelek és az online közösségek – ha már kapcsolatba léptetek – szeretnének többet megtudni rólad. A márkádról szóló beszélgetésbe a közösségépítés részeként bevonhatod a követőidet is, ami az instagramos aktivitásra is jó hatással van. Kérdezd meg a felhasználók véleményét, próbáld megismerni a gondolataikat a márkáddal kapcsolatban.

Használj több galériát!

Annak érdekében, hogy ne váljanak unalmassá az Instagram bejegyzéseid, érdemes variálni az egyes médiatípusokat: fotók, videók, galériák. Mint arról már szó volt korábban, a galéria-posztok nagyobb aktivitás képesek kiváltani, mint egy fotó. Ennek oka, hogy az emberek kíváncsiak, és látni szeretnék, mi van a következő képen. Márpedig, ha kíváncsiak lesznek, akkor leállnak a lefelé görgetéssel, vagyis felkeltetted a figyelmüket.

Ossz meg értékes dolgokat!

Az értékes tartalmakat az emberek szívesebben osztják meg, vagy mentik el maguknak. Ráadásul, ha ilyen tartalmakkal találkoznak nálad, akkor jobban figyelni fognak a bejegyzéseidre.

Válaszolj az üzenetekre és a hozzászólásokra!

Ennek nem csak az az értelme, hogy több lesz a hozzászólás a bejegyzéseid alatt, hanem újabb kommunikációt generál. Egy válasszal elindíthatsz egy beszélgetést, melyekbe mások is bekapcsolódhatnak.

Posztolj aktuális témákról!

Habár az örökzöld tartalmaknak vannak előnyeik, ha nagyobb aktivitást szeretnél a posztjaid alatt, akkor nem árt, ha aktuális, felkapott témákat is érintesz. Ezek mindig jobban megmozgatják az embereket, hiszen adott pillanatban jobban izgatják őket, mint az örökzöld témák. Így pedig nagyobb eséllyel fognak reagálni, osztják meg a véleményüket a témával kapcsolatban.

Hogyan építs márkát az Instagramon?

Ha az ügyfeleid megtalálhatók az Instagramon, akkor nyilván egy olyan jelenlétet szeretnél, mely magához vonzza ezt a közönséget. Ehhez egy erős márka-jelenlétet kell felépítened. De hogyan történik ez az Instagramon?

Márkastílus-útmutató használata

Ha olyan tartalmakat akarsz készíteni, melyet a követőid könnyen azonosítanak a cégeddel, akkor ehhez nem árt egy márkastílus-útmutató. Ez annyit tesz, hogy összegyűjtöd benne azokat a kreatív elemeket, melyek meghatározzák a márkád. Ebbe beletartoznak nem csak a vizuális, hanem a szöveges elemek is.

Többek között meg kell határozni a márka szöveg-stílusát, az emoji-használatot, a képaláírások felépítését (például, hogy hosszú képaláírásokat használsz, melyek történetet mesélnek el, hasznos információt adnak át, vagy inkább rövid, de vicces mondatok.)

A vizuális elemek meghatározásakor ki kell választanod a színeket, a betűtípusokat, meghatározni a megjelenést. A legegyszerűbb, ha létrehozol sablonokat, melyeket újra fel tudsz használni az új tartalmakhoz, esetleg, ha többen dolgoztok az Instagram-fiókon, akkor a csapat minden tagja azonos sablont használhat.

Állítsd be a márkád megjelenésének megfelelően az Instagram-profilod!

Mielőtt nekiállnál posztokat gyártani, érdemes első körben egy pillantást vetni a céges fiókod megjelenésére. A márkaépítés az Instagramon egy jó profillal kezdődik. Itt is az első a céged bemutatása. Ez azt jelenti, hogy írj egy tömör szöveget a bióba. Megemlítheted benne az anyacéged, a legfőbb termékeid, a márkahashtageket. A linket gondosan válaszd meg, különösen, ha olyan fiókod van, mely csak egy linket használhat.

Ezután mutasd be azt a tartalmat, mely a legjobban kifejezi a márkádat. Ezt megteheted egyrészt a kitűzött Instagram-posztokkal vagy reelekkel, melyek aztán a feed tetején jelennek meg, másrészt pedig a gyűjteményekbe rendezett storykkal.

Nem árt egy tartalmi terv sem

Ha azt akarod, hogy márkád kiemelkedjen az Instagramon, akkor jó, ha van egy tartalmi terved és meghatározod a posztolási gyakoriságot. Ez segíti a következetességet, míg a stílus-útmutatód meghatározza az instagramos tartalmak megjelenését. De milyen tartalmakkal érdemes foglalkoznod?

Olyan témákra összpontosíts, melyek valódi értéket jelentenek a közönségednek, ügyfeleidnek. Ezek lehetnek válaszok a kérdéseikre, idézetek a legjobb blogposztjaidból, vagy akár a termékeid is bemutathatod. Minél értékesebb a tartalmad, annál jobban beleég a céged neve a követők emlékezetébe.

Ehhez persze tudni kell, hogy mire reagálnak a legjobban a követők, és persze, hogy mit szeret az Instagram algoritmusa. Mivel ez gyakran változik, ezért folyamatosan érdemes követni az elemzési adatokat.

Együttműködés más cégekkel és influencerekkel

Ahhoz, hogy beszéljenek a cégedről az emberek, érdemes együttműködnöd más cégekkel vagy influencerekkel. Olyanokra kell gondolni, akiknek a közönsége részben vagy egészben lefedi a tiédet. Együtt dolgozhattok olyan kiemelkedő tartalmakon, melyek mindkettőtök közönségének értéket adnak, miközben bemutatják azt, hogy mivel is foglalkozol.

Első körben olyan influencerekkel érdemes kapcsolatba lépned, akik egyébként már követőid, kommentelnek nálad, tehát felfigyeltek rád, és egyébként már pozitívan említették meg a cégedet. Ugyanakkor hashtag-keresésekkel is találhatsz olyanokat, akikkel együttműködhetsz, bár velük nehezebb lesz a kapcsolat kialakítása.

Hirdesd az Instagram-fiókodat más csatornákon!

Ha még több embert akarsz elérni és az Instagramon kívüli közönséget is el akarsz érni, akkor érdemes használnod a beépített megosztási lehetőséget. A beépített eszközökkel linkeket vagy QR-kódokat hozhatsz létre bármilyen tartalomhoz, legyen az poszt, reels, story vagy a saját profilod. De persze közvetlenül is megoszthatod a tartalmakat más közösségi média platformokon.

A linkért vagy QR-kódért kattints a három pontra, hogy megnyíljon a menü, ahol megtalálod valamennyi opciót. A QR-kódok használatáról ebben a bejegyzésben részletesebben is olvashatsz.

Ha egy reels teszel közzé, akkor az elérését növelheted azzal, hogy a Facebookon is közzéteszed az Instagramon keresztül. Ehhez a reels készítése során kattints a Facebookon való megosztás opcióra.

Hogyan helyezhetsz el linkeket az Instagramon?

Az Instagram egyik, sokak által hiányolt funkciója a linkek elhelyezésének lehetősége a posztokban. Ugyanakkor akad néhány menekülőút, hogy linkeket helyezz el az Instagramon, és azáltal még több forgalmat terelj a weboldaladra.

Helyezz linket a Bioba!

Ezt persze lehet, hogy nem is kellene mondani, hiszen ezt a technikát mindenki használja, és valamennyire működik is. A „link a bioban” szöveg szinte minden második posztban szerepel, hiszen volt olyan időszak, amikor ez volt az egyetlen olyan felület az Instagramon, ahol linket lehetett elhelyezni.

Az elhelyezéshez csak be kell lépned a profilod szerkesztőfelületére, ott pedig a weboldal részhez el kell helyezned az URL-t. Ez egy használható megoldás, ha csak egy linket akarsz megosztani.

Nehézséget általában az okoz, hogy a bioban is csak egy link szerepelhet, és ha valaki túl gyakran cserélgeti a bioban található linket, akkor azok a felhasználók, akik egy régebbi poszttal találkoznak, már nem a vonatkozó linket találják ott.

Használj link landing oldal szolgáltatást!

Az előbbi probléma miatt jelentek meg már évekkel korábban olyan eszközök, melyek gyakorlatilag egy landing page-et kínálnak, ahová több linket is elhelyezhetsz. Ilyen például a Linktree vagy a Campsite. Ezek segítségével létrehozhatsz személyre szabott oldalt, melynek URL-jét aztán elhelyezed a bioban. Itt profilképet választhatsz, témát, vagyis valamennyire a márkádhoz igazíthatod. Ezek a szolgáltatások alapvetően fizetősek, bár nyilván akad, akinek elég lehet a free verzió.

Saját link landing oldal

Habár az előbb említett szolgáltatások használata kényelmes, valójában másnak a weboldalára viszi első körben a forgalmat, miközben elég egyszerűen meg lehet oldani a problémát azzal, hogy a saját weboldaladon létrehozol egy ilyen landing oldalt. Ha CMS-t használsz, akkor ez egyszerű, és dinamikusan módosíthatod a tartalmát is, ami mindössze linkekből áll, így nem különösebben összetett feladat.

Ráadásul egy saját magad által készített céloldalnak már a designja is a cégedre utal, így a felhasználó tudja, hogy jó helyen jár, ellentétben a külső szolgáltatók weboldalaival. Ráadásul az oldal felépítését és vizuális megjelenését is magad tervezheted, így sokkal jobb megjelenést érhetsz el, mint a külső szolgáltatók.

Arra persze figyelj, hogy túl sok linket ne halmozz az oldalra, mert ha megnehezíted a felhasználók választását, akkor abból inkább visszalépés lesz, nem pedig kattintást (Hick törvénye).

Tükrözd az Instagram fiókodat egy olyan szolgáltatásban, ahol linkelni lehet!

Link landing oldal helyett olyan szolgáltatást is választhatsz, ahol gyakorlatilag az Instagram-fiókod pontos mását hozhatod létre. Azzal a különbséggel, hogy lesznek kattintható linkek a posztokban. Ilyen szolgáltatást kínál például a Metricool, mely egy közösségi média platform rengeteg funkcióval. Az egyik ezek közül, hogy linkeket társíthatsz az egyes Instagram-bejegyzéseidhez.

Ez is fizetős lehetőség, de az oldal menüjén keresztül a Planning menüpontra kattintva megnézheted, hogy az „Instagram Link” funkció hogyan is működik. Látni fogod az Instagram-képeidet, de rákattinthatsz a piros hyperlink gombra, és így linket tehetsz a képhez. A Metricool URL-jét pedig elhelyezheted az Instagram bioban.

A szolgáltatás alapértelmezetten a kilenc legújabb képedet fogja megjeleníteni, de kiválaszthatsz további képeket is, vagy akár el is távolíthatsz képeket.

Tegyél linket az Instagram Stories-ba!

Amennyiben használod a Storiest, akkor ott is elhelyezhetsz linkeket. Ehhez hozz létre egy Instagram történetet, kattints a matrica ikonra felül, itt válaszd ki a link matricát, add meg az URL-t, majd helyezd el a matricát a történetben.

Fizess a szponzorált posztokért!

Ez akkor működik, ha üzleti profilod van, mert így létrehozhatsz fizetős posztokat. Ezek olyan emberek számára is megjelennek, akik nem a követőid, de a célközönségedbe tartoznak. A lényeg, hogy a fizetős posztoknál már linkelhetsz. Nyilván Te is bőven találkozol ilyen hirdetésekkel a feededben, így látod, miről van szó, hogyan működik. A poszt persze hirdetésként lesz megjelölve, de alul a CTA-ra kattintani lehet.

Tegyél linket az Instagram direkt üzeneteidbe!

Bármely közvetlen üzenetbe elhelyezhetsz linket. Nyilván persze nem a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás, ha mindenkinek külön el kell küldeni a linkedet, de ez is egy lehetőség a forgalom terelésére.

Mi az az Instagram névcímke? Hogyan és mire használhatod?

Nemrég egy új funkcióval bővített az Instagram: lehetőséget kínál arra, hogy offline megjelenésnél könnyebben kapcsolatba léphessenek veled az emberek Instagramon. A névcímke tulajdonképpen olyan, mint egy QR-kód, a snapkód vagy a Messenger-kód: az okostelefon kamerájával beolvasható, majd feldobja a lehetőséget a profil követésére vagy megtekintésére.

Mikor lehet erre szükséged? Ha például minden eszközzel megpróbálod növelni Instagram-követőid táborát. Bizonyos helyzetekben azonban eddig nehezen volt közvetíthető az Instagram-név, hiszen azt külön be kellett írnia az érdeklődő személynek az Instagram keresőjébe. Problémát okozott azonban, ha nem emlékezett rá vagy elírta. Ami könnyen ment, különösen ha aláhúzásjelet, pontot, rövidítést vagy bármi szokatlan szerepelt benne. Most már ez nem okoz gondot, egyszerűen közzéteszed a névcímkéd.

Hogyan használhatod a névcímkét?

Először is nézzük meg azt a helyzetet, amikor szeretnél beszkennelni egy névcímkét. Ehhez be kell lépned az Instagram-profilodba, ahol a három vonalat ábrázoló gombra kattints a jobb felső sarokban! Ekkor megjelenik a menüsor, melynek legfelső eleme a Névcímke. Kattints rá bátran, és már látod is a saját névcímkédet. Alatta pedig találsz egy olyan gombot, hogy „Névcímke beolvasása”.

Egy másik lehetőség is van névcímke beolvasására. Ehhez meg kell nyitni az Instagram Stories kamerát, majd megérinteni és nyomva tartani a kijelzőt, ha készen állsz egy névcímke beszkennelésére. Ez egy viszonylag gyors módszer a kamera megnyitására.

Ha sikerült egy névcímkét beszkennelned, akkor felbukkan egy olyan kártya a kijelző közepén, mely felkínálja a lehetőséget az adott felhasználó követésére vagy profiljának megtekintésére (ha már korábban bekövetted, akkor csak a profilját nézheted meg).

Saját névcímke beállítása

Ha a szkennelés már megy, akkor ugyanitt személyre is szabhatod a saját névcímkédet is. Három dolgot tehetsz vele:

 • megváltoztathatod a színét,
 • emojikat tehetsz köré, vagy
 • készíthetsz egy szelfit mindenféle kiegészítéssel.

Mindegyik a kijelző tetején látható (először „Szín” feliratot tartalmazó gomb) nyomkodásával érheted el. Színt úgy választhatsz, hogy többször megérinted a kijelzőt. Az emojinál megjelenik egy emoji-billentyűzet, illetve a szelfinél is váltogathatod az effekteket. Ha kiszórakoztad magad, akkor egyszerűen kattints az X-re az ablak bezárásához, mert automatikusan elmenti az alkotásod.

Ha céges profilról van szó, akkor persze érdemes a dolgot komolyan venni, és például egy olyan színt választani, ami illeszkedik a márkád színéhez. De ugyanígy járhatsz el az emojiknál is. Tehát, ha például fotós vagy, akkor kézenfekvő lehet egy fényképezőgép emoji kiválasztása, ha virágboltod van, akkor pedig egy virágé.

Hogyan oszthatod meg a névcímkéd?

Ha elkészültél a névcímkéddel, akkor utána a jobb felső sarokban lévő megosztás gombra kattintva megoszthatod, majd képként mentheted és kinyomtathatod, elküldheted, vagyis innentől kezdve az offline világban vagy akár a közösségi média csatornákon is elhelyezheted, hogy további követőket gyűjts.

Elképzelhető persze, hogy amíg ismerté nem válik a névcímke és annak használata, arra is külön fel kell hívnod az emberek figyelmét, hogy miként tudják azt beszkennelni. Úgyhogy a névcímkéd mellé talán nem árt egy néhány pontból álló útmutatás sem.

Mi az az Instagram bot? Mire és hogyan használhatod?

Amikor Instagram használat kerül szóba, akkor a fiók-tulajdonosok számára általában két lehetőség merül fel: organikusan, jó esetben egy stratégia alapján kezelik a fiókjukat és növelik a követőik számát, vagy a látványos megjelenés érdekében követőket vásárolnak. Emellett azonban van egy harmadik verzió is: az Instagram botok használata.

Mi az Instagram bot?

Az Instagram bot egy olyan szoftver, mely automatizáltan lájkol, hozzászól és követ be (majd követ ki) más felhasználókat, illetve azok posztjait. Lehetővé teszi azt is, hogy meghatározz bizonyos paramétereket – például az interakciók gyakoriságát, a releváns hashtageket, földrajzi elhelyezkedést, stb. -, melyeket figyelembe akarsz venni az automatizált tevékenység során. Elvégzi tehát helyetted azt a munkát, hogy a lájkokkal, hozzászólásokkal, követésekkel felhívd magadra más felhasználók figyelmét.

Mégpedig valódi felhasználók figyelmét. Ami azért fontos, mert az Instagram esetében is sok múlik az aktivitáson. Ha nem valódi követői vannak egy fióknak, akkor azoktól semmiféle aktivitás nem várható. Ez történik akkor, ha valaki követőket vásárol.

De miért is van erre szükség?

Mert az Instagramon elterjedt gyakorlat szerint az egyes felhasználók úgy hívják fel a figyelmet magukra, hogy más felhasználókat vagy azok posztjait lájkolják, kommentelik vagy követik be. Ők egy-egy ilyen interakcióról jelzést kapnak, ennek eredményeként pedig kíváncsiak lesznek az adott fiókra, így visszakövetik, lájkolják vagy kommentelik. Mindezt meg lehet tenni manuálisan, azonban bizonyos méret felett ez nehéz lehet, így ilyenkor kerül képbe valamely Instagram bot.

Egy Instagram bot használata nem jelenti azt, hogy követőket vásárolsz, ami egyébként teljesen értelmetlen dolog. Így nem egy halom értéktelen felhasználót gyűjtesz be követőként, akiktől semmilyen aktivitás nem várható, hanem működő fiókokat.

Vagyis egy Instagram bot:

 • Időt és munkát spórol neked.
 • Növeli a valódi követők számát.
 • Több látogatót hoz a weboldaladra.

Mi a probléma vele?

Ez eddig nagyon jól hangzik, egy gond van vele, hogy az Instagram felhasználási feltételei szerint nem használhatsz botot követők és interakciók szerzésére. Mivel pedig tiltja ezt a tevékenységet az Instagram, ezért a rajtakapott fiókokat letiltja vagy törli. Mivel Instagram botok már régóta működnek, így azt is tudjuk, hogy számos botot is betiltott a közösségi média platform az elmúlt években (Boostfy, SocialDrift, Instagress, Influx Social, Archie.co, stb.), ugyanakkor rengeteg olyan működik, melyek egyáltalán nem biztonságos megoldások.

De nem csak a boton múlik, hogy elkap-e az Instagram a használata miatt, hanem a beállításaidon. Rossz beállítások, nem kifinomult célzás esetén könnyen felfigyel a tiltott tevékenységre, így nem árt a gyakorlat vagy az odafigyelés valamely Instagram bot használata során.

Instagram botok

Az Instagram botok használata általában fizetős szolgáltatás. Akadnak ugyan ingyenes verziók, azonban a tapasztalatok szerint nem éri meg a használatuk, mert könnyen felfüggesztéshez vezet. Érdemes egy kicsit utánajárni az egyes botokkal kapcsolatos tapasztalatoknak, mert bár nagyon hasonló funkciókat kínálnak, nem egyforma hatékonysággal végzik a dolgukat. A legtöbb fizetős megoldás ingyenes próbaidőszakot is szokott kínálni, melyet érdemes kihasználni a szolgáltatása megismerésére, és összehasonlítani az egyes lehetőségeket.

Az ismertebb, nagyobb szolgáltatások közé tartozik: Follow Adder, Magic Social, Social Steeze, Like Social, RiseSocial, Instato, InstaQ, Instazood, Gramista, Kicksta.

Instagram bot használata

Mint már kiderült, a botoknál meghatározó fontosságúak a megfelelő beállítások. Általában olyan paramétereket lehet finomhangolni, mint az, hogy milyen követőket célozzon (például a versenytársakét), milyen hashtagekre figyeljen, milyen földrajzi elhelyezkedésű felhasználókat keressen, és azoknak a fiókoknak pontosan milyen jellemzői legyenek (nem, követőszám, nyelv, posztok száma, stb.)

Figyelned kell a bot aktivitásának gyakoriságára: nem követhetsz be (majd ki) egyetlen nap alatt több ezer fiókot, főleg nem az indulásnál. Fontos a relevancia is, vagyis az előbb említett szűrők használata a jó célzás érdekében. Azt sem szabad elfelejteni, hogy csak olyan fiókokat kövessen be, melyek aktívak, van egy meghatározott méretük (követők) és tartalmuk (posztok száma). Ráadásul nem hagyatkozhat az Instagramos aktivitásod teljesen a botra: néha be kell lépni a fiókodba, és manuális válaszolnod a hozzászólásokra, lájkolni, posztolni, kapcsolatba lépni a közönségeddel. Botokkal sem spórolhatod meg azt, hogy folyamatosan jó minőségű tartalmakat tegyél ki.

Hogyan vizsgáld meg a célközönséged az Instagramon?

Ha szeretnéd megtudni, hogy egyáltalán érdemes-e a cégednek jelen lennie az Instagramon, vagy arra vagy kíváncsi, hogy a megfelelő közönséget vonzod-e ezen a közösségi média platformon, akkor érdemes részletesen megvizsgálni és elemezni a közönséged. Ez nem csak annyiból áll, hogy rápillantasz az analitikára, egy kicsit mélyebbre kell merülni.

Ideális esetben persze még a céged indulása előtt elvégeztél egy piackutatást, így sok mindennel tisztában vagy, de még ilyenkor is hasznos lehet rendszeres időközönként közönség-vizsgálatot végezni, különösen akkor, ha egy új terméket vagy szolgáltatást akarsz bevezetni.

Az Instagram is egy olyan felület, ahol piackutatást tudsz végezni. Ugyanakkor azt figyelembe kell venned, hogy az Instagram által elért közönség korlátozott, így az adatok is csak részlegesek. Ez nyilván akkor nem probléma, ha csak az Instagramot használod marketingre, viszont, ha nem ez a helyzet, akkor érdemes több forrást is elemezni, majd összehasonlítani az eredményeket.

Ahhoz, hogy a legtöbb adatot kinyerd az Instagramból, nem csak az analitikai adatokat kell megvizsgálni, hanem kérdéseket is fel kell tenned a felhasználóknak. De mit csinálj akkor, ha kiderül, hogy az Instagram-követőid nem azonosak a célközönségeddel? Ilyenkor lehet, hogy az lesz a megoldás, hogy bővíted a célközönséged, hogy kapcsolódj egy új és már az Instagram révén elérhető ügyfélbázishoz.

Az „Elemzési adatok” vizsgálata

Minden termékvonalnak vagy szolgáltatásnak van egy célközönsége. Ugyanakkor ez a célközönség nem feltétlenül követi az Instagram-fiókodat is. Ahhoz, hogy lásd, kik is tartoznak az instagramos közönségedbe, első körben talán a Meta Business Suite „Elemzési adatait” érdemes megvizsgálni. Itt megtalálod a „Célközönség” menüpontot, mely megmutatja nem csak a Facebook-oldalad, hanem az Instagram-követőid számát is.

Elemzési adatok és Célközönség a Meta Business Suite-ban

Ezen az oldalon láthatod a főbb demográfiai adatokat: nem és életkor szerinti bontást, illetve a lokációt. Így már el is lehet kezdeni az összehasonlítást, hogy vajon az Instagram-közönséged életkor és nem szempontjából megfelel-e a felvázolt vásárlói personádnak. Tökéletesen illeszkednek, vagy egy speciális szegmens sokkal erősebben van jelen az Instagramon? Ha eltérést találsz, akkor átgondolhatod a célközönséged. Ugyanígy a helyeknél is találhatsz olyanokat, melyek új lehetőségeket kínálhatnak a céged számára.

A következő lépésben kattints át a „Potenciális célközönség” fülre, ahol azokat az Instagram-felhasználókat láthatod, akik még nem követik a céges fiókod. Itt használhatsz szűrőket, hogy azokat beállítva lásd a potenciális közönség méretét. Majd persze létre is hozhatod az adott közönséget, akiknek aztán hirdethetsz is. Az adatokat egyébként az Instagram elemezési adatoknál is megnézheted az Instagram-alkalmazásban.

Tartalmi elemzés

Ha pedig már beléptél az Instagram fiókodban az elemzési adatokhoz, akkor itt érdemes azt is megvizsgálni, hogy mire és hogyan reagál a közönséged, mert ez tovább árnyalja a képet. Ehhez csak görgess lefelé, és keresd azt a részt, ahol az egyes tartalmi típusok interakciós számait látod.

Ez alapján megállapíthatod, hogy mely bejegyzések, storyk, reelsek mozgatják meg leginkább az embereket. Válaszold meg az adatok alapján azt a kérdést, hogy milyen típusú tartalmakra, milyen témákra reagálnak a követőid a leginkább. Így felállíthatsz egy elméletet, hogy bizonyos termékekre mekkora igény mutatkozik.

Hozzászólások és üzenetek vizsgálata

Az Instagram analitika ugyan sok hasznos adatot kínál, de mindent azért nem magyaráz meg. A miértek jellemzően rejtve maradnak. Ehhez a hozzászólások és üzenetek vezethetnek el, ami időigényesebb munka lehet, ha sok hozzászólást kapsz.

Ehhez megint a Business Suite alkalmazást kell megnyitnod, ahol az úgynevezett „Bejövő üzenetek” részen találod összegyűjtve követőid feléd irányuló kommunikációját. Érdemes átnézni a hozzászólásokat és a direkt üzeneteket is. Ez alapján lesz egy benyomásod arról, hogy miként éreznek az emberek a céged és az ajánlataid iránt.

Címkék és márkaemlítések vizsgálata

Ha időt szakítasz arra, hogy rákeress az Instagramon a céged említéseire és a hozzád kapcsolódó címkék megjelenésére, akkor még teljesebbé válik az eddigi kép arról, hogy a közönséged miként is látja a márkád.

A címkéket az Instagram appban tudod ellenőrizni, míg az említéseket a legegyszerűbben a Business Suite-ban. Az „Említések és megjelölések” lapot a „Tartalom” részben találod. Habár itt megint át kell böngészned a szövegeket, rendkívül hasznos, ha tisztában vagy azzal, hogy a saját felületeiden kívül mit mondanak rólad az emberek. Amit érdemes rögzíteni:

 • Az említések időpontjait, így látod, hogy mikor nőtt meg az aktivitás
 • Negatívak vagy pozitívak az említések és a címkékhez kapcsolódó szövegek
 • Említenek-e terméket vagy szolgáltatást
 • A felhasználókat, hogy lásd, milyen közösségekben ismert a márkád

Releváns hashtagek vizsgálata

Amikor a felhasználók azt szeretnék, hogy egy adott cég lássa, hogy mit mondanak róla, akkor nagy eséllyel címkézik azt egy említésnél a @név használatával. Ugyanakkor van amikor úgy beszélnek rólad, hogy nem akarják, hogy Te arról tudj. Ezért lehet fontos a hashtagek figyelemmel kísérése is.

A hashtageket a „felfedezés” segítségével vizsgálhatod meg, azaz olyan tartalmakat kereshetsz bizonyos hashtagek megadásával, melyek kapcsolódnak a márkádhoz. Első körben persze a márka-hashtagekkel kell kezdeni a kutatást, ugyanakkor érdemes ezen túllépni: a termékeiddel is próbálkozni vagy hibás cégnév-beírással. Ha időd engedi, akkor az iparágad hashtagjeire is rákereshetsz, így lesz rálátásod a trendekre. Ha növekvő érdeklődést látsz bizonyos szegmensekben, akkor azt ki is használhatod.

Mivel itt már sok adattal kell dolgozni, és ezek nehezen láthatók át, a fejlettebb, de drágább megoldás, ha speciális külső szoftvereket használsz ebből a célból. Ezek automatikusan végeznek kereséseket és kínálnak elemzési adatokat ezek alapján.

Kérdezd meg a követőidet!

Eddig a már létező tartalmakat elemezted, most azonban áttérhetsz arra, hogy megkérdezed a követőidet, mit gondolnak a cégedről, a termékedről, szolgáltatásaidról. Ezt megteheted például Instagram Storyban, ahol egyszerű kérdőíveket készíthetsz vagy csak felteszel egy-egy kérdést. Kérdés-matricákat a Reelsben is használhatsz, így innen is szerezhetsz információkat. Azt ne felejtsd el, hogy az interaktív matricák eredményei 48 óra után eltűnnek.

A normál Instagram posztoknál ugyan nem használhatsz interaktív megoldásokat, mégis segíthet a piackutatásban. A kérdéseket azonban érdemes a képekre ráhelyezni – nem pedig képaláírásban -, hogy észrevegyék a felhasználók. Itt megkérheted őket, hogy válaszoljanak kommentben. Végül pedig az is egy lehetőség, hogy a külső oldalakon lévő kérdőíveket az Instagram bioban linkeled.

Hogyan szűrd ki a hamis Instagram követőket?

Nem csak akkor lehetnek hamis Instagram-követőid, ha követőket vásárolsz, hanem akkor is, ha botok követnek be. Habár a legtöbb bot ártalmatlan, akadnak közöttük olyanok, melyek spameket küldözgetnek vagy akár káros kódokat. Az Instagram elsősorban emiatt tartott hajtóvadászatot tavaly év végén a külső appok ellen, melyek hamis követőek segítségével javították a felhasználók számait.

Ez persze nem jelenti azt, hogy eltűntek volna a hamis követők. Egy 2019 augusztusi kutatás arról számolt be, hogy az olyan hírességek fiókjainál, mint Ellen DeGeneres, BTS vagy Ariana Grande a hamis követők aránya eléri a 46-49 százalékot.  A CNBC még azt is kiszámolta, hogy az influencereknél összegyűlt hamis követők a márkák számára 1,3 milliárd dollárba kerülnek ebben az évben.

Na, de hogyan találd meg a hamis követőket? Hamis követőre utalhat, ha a követő teljesen véletlenszerűen lájkol fotókat, vagy hagy általános szövegű kommenteket elsősorban azon célból, hogy Te is visszakövesd. Érdemes megnézni a profilját: amikor azt látod, hogy fióknak nincs profilképe, nincs posztja, nincs követője, akkor egyszerű volt kiszúrni. De az is hamis követőt jelezhet, ha az adott felhasználó nagyon sok fiókot követ, de neki nincs túl sok követője vagy posztja, vagy úgy néz ki a fiókja, mint ha sokáig inaktív lett volna.

Persze vannak kifinomult botok is, melyek tartalmakat is posztolnak annak érdekében, hogy valós felhasználónak nézzenek ki. Ha nem vagy biztos benne, akkor érdemes a Google képkeresővel rákeresni a képekre, hogy kiderüljön, nem máshonnan származnak-e.

De persze az, hogy valaki nem posztol az Instagramra, és nincs kitöltve megfelelően az adatlapja, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy bot, talán csak arra használja a közösségi oldalt, hogy más posztjait nézegesse.

A másik dolog, amikor nem a saját fiókodnál akarod kiszűrni a hamis követőket, hanem másoknál. Mert például influenszerként használnál egy profilt, és ezért fontos lehet, hogy hány hamis követője van a fióknak. Ehhez először nézd meg, hogy hány lájkot kap posztonként a felhasználó. Ha ez nincs arányban a követői számával, akkor jó esély van arra, hogy inaktív botokról van szó. A hamis követők ugyanis a legtöbb esetben nem csinálnak semmit, csak bekövetnek.

Akadnak olyan weboldalak, melyek azt ígérik, hogy megtalálják egy felhasználó fiókjában a hamis követőket. Ezek azonban nem száz százalékos hatékonyságúak. Érdemes inkább olyan közösségi média statisztikákkal foglalkozó oldalt megnézni, mint a SocialBlade, ahol kiszúrható, ha valamikor nagy ugrás volt egy fiók követőinek számában. Ha nem látszik, hogy ezt az ugrást bármi indokolná, akkor valószínűleg fizetett követőkről van szó.

Mivel mérheted az Instagram-teljesítményed?

Az rendben van, ha Te is használod az Instagramot, ugyanakkor ennek a használatnak fontos része annak megállapítása, hogy ezt sikeresen teszed-e vagy sem. Ehhez nem elég a kedvelések és követések számának figyelemmel kísérése az egyes posztok alatt. A megfelelő számok nélkül nem tudod megállapítani, hogy növelheted-e még a felhasználók aktivitását. A megoldást az Instagram analitika jelenti, mely nem merül ki az Instagram Insightsban. De lássuk, milyen ingyenes eszközök érhetők el!

Instagram Insights

Az első számú eszköz természetesen az Instagram beépített analitikai eszköze, az Insights. Ha van egy üzleti fiókod az Instagramon, akkor automatikusan hozzáférést kapsz. Megmutatja, mikor van fenn a közönséged az Instagramon, melyik posztod a legnépszerűbb, de a nézettségről és az elérésről is információkat kapsz.

Ráadásul össze tudod hasonlítani az eredeti posztod teljesítményét a fizetett verzióéval, így megállapíthatod, hogy érdemes volt-e pénzt kiadnod rá. Sajnos az Insights csak az appon belül használható, azaz nincs desktop változata, és hát nem is igazán felhasználóbarát eszköz. Ugyanakkor egy jó alapot kínál az Instagram analitikához.

Squarelovin

A Squarelovin szintén ingyenes analitikai eszköz, mely megmutatja számodra a legtöbb szükséges információt, amikor elemezni szeretnéd az elmúlt években bekövetkezett fejlődést. Például be tudod állítani a posztjaid havi analízését, vagy akár a posztjaidat is áttekintheted hónapokra, napokra vagy akár órákra lebontva. Segítségével meg tudod határozni azt is, hogy melyik a legjobb időszak számodra a posztolásra.

Pixlie

Sok profi használja a Pixlie-t is analitikai eszközként, mivel lehetőséget nyújt arra, hogy megosztható jelentéseket készíts, bemutatva azokat az egész csapatnak. Elemezheted a számokat, hogy rájöjj, miként tudsz nagyobb aktivitást elérni, és miként szerezhetsz új követőket. Emellett az eszköz segíthet neked influencereket vagy márka-szószólókat találni, így hatékonyabb influencer-kampányokat hozhatsz össze.

Union metrics

Habár a Union Metrics nem egy ingyenes eszköz, egy havi ingyenes ellenőrzéshez hozzáférhetsz. Ebből fény derül arra, hogy mely hashtagek fokozzák az akitivitást, mely posztokra reagál a legjobban a közönséged, és mikor használják a követőid az Instagramot. Habár 30 napnál nagyobb időtávra nem kínál számodra ingyenes lehetőséget az elemzésekre, így is jól használható, ha gyorsan javítani szeretnél a számaidon.

Socialbakers

Habár nem a legszebb eszköz ebben a felsorolásban, nagyon hasznos információkat kínál számodra: megmutatja a legtöbb kedvelést és legtöbb hozzászólást szerzett posztjaidat, valamint a legjobban teljesítő szűrőidet. Ráadásul a Socialbakers segítségével összehasonlíthatod a saját fiókod teljesítményét a versenytársakéval.

Milyen hibákat követhetsz el az Instagram használata során?

Ha az Instagram használata még mindig csak zavart okoz számodra, vagy javítani akarod a fiókod teljesítményét, akkor fusd át az alábbi hibalistát!

Követőket vásárolsz

Sokan azt gondolják most, hogy követők vásárlása fogja megoldani a problémáikat, de ahogy a Facebooknál, úgy az Instagramon is rontja az elköteleződési arányt, mivel ezek halott felhasználói fiókok. Ha pénzt szánsz az Instagramra, akkor követők vásárlása helyett inkább hirdess, ezzel legalább valódi követőket és elköteleződést szerezhetsz!

Ha nem hiszed, akkor álljon itt egy kísérlet és az eredménye. A Hootsuite létrehozott egy kamu felhasználói fiókot és követőket vásárolt neki, hogy lássa, mi történik. Két dolog történt:

 • Nulla elköteleződés. Habár egyetlen nap alatt több mint ezer követőt szereztek, a közzétett posztok egyetlen lájkot vagy hozzászólást sem értek el.
 • Kockázatos közönség. Amikor végignézték a vásárolt követők profiljait, kiderült, hogy azok vagy tinédzserek, akik félmeztelen fotókat tettek közzé magukról, vagy pedig botok, melyek nem megfelelő tartalmakat osztottak meg. Ez pedig nem pont az a közönség, amelyre vágysz, igaz?

Tehát ahelyett, hogy megvásárolnád a követőidet, inkább dolgozz ki egy stratégiát, célokat, ossz meg jó tartalmakat és kötelezd el a közönségedet!

Nem foglalkozol a számokkal

Általában, ha valaki létrehoz egy Instagram fiókot, akkor mindjárt nekiáll posztolni, mintha nem lenne holnap, miközben elfeledkezik arról, hogy néha kicsi hátra is kellene pillantani. Pedig annak érdekében, hogy kiaknázd az Instagram teljes potenciálját, figyelned kell a számokra is! Elsősorban a próbálkozások révén tudod meg, hogy

 • milyen időközönként posztolj,
 • milyen típusú tartalmat,
 • milyen hashtageket használj,
 • milyen képfeliratokat

Ehhez mérned kell:

 • a követők számát (az új követőket és a lelépőket)
 • az elköteleződést (lájkok és kommentek)
 • a hashtag-használatot
 • az URL-ek átkattintási arányát
 • az említéseket
 • a posztok gyakoriságát
 • a közönség demográfiáját
 • mikor éred el a posztjaiddal a legtöbb lájkot
 • mennyire működnek az eladások az Instagramon keresztül

Ezt megteheted az Instagram saját mérőeszközével, az Instagram Insights-szal is, mely elárulja, hogy kik a követőid, mikor találod őket online, stb. De bizonyos posztok vagy történetek esetén is kiderítheted, hogy azok miként teljesítenek, és milyen reakciót váltanak ki az emberekből.

Túlságosan az eladásra koncentrálsz

Csakúgy, mint bármely más közösségi csatorna esetében, az Instagram használata során sem érdemes a követőknek folyamatosan az arcába tolni a promóciós tartalmaidat. Ez visszaüthet, elidegenítheti a közönségedet. Ha nem teszel más, mint a saját termékeidnek a képeit posztolod, akkor az emberek elvesztik az érdeklődésüket irántad.

Ne vedd ennyire komolyan az értékesítést az Instagramon, inkább próbáld közvetíteni az emberek felé azokat az értékeket, melyeket a céged vagy a terméked képvisel!

Ha például megnézed a Sprout Social Instagram-fiókját, akkor ugyan fogsz találkozni a cég termékeivel és logójával, azonban mindez beágyazva a környezet, a munkatársak, a kapcsolódó események bemutatásába.

Azért követsz be fiókokat, hogy azok visszakövessenek

Az Instagram indulásakor terjedt el az a megoldás a platformon, hogy sokan egy bekövetéssel hívták fel egy másik fiók tulajdonosának figyelmét magukra, majd aztán ha visszakövette őket a fiók, akkor kikövették.

Ez egy elég primitív technika volt, mely lehet, hogy 2015-ben még működött, de ma már nem. Ennek ellenére még mindig gyakran találkozni azokkal a wannabe influencerekkel vagy cégekkel, akik ismeretlenül követnek be más fiókokat.

Ugyanakkor ma már működik a spam algoritmusa az Instagramnak, mely megjelölheti azokat a fiókokat, melyek a be- és kikövetéssel játszanak. Ráadásul nem is igazán éri meg, tekintve, hogy mennyi időt kell rááldozni. Ennél sokkal hasznosabban is eltöltheted az idődet az Instagramon.

Aktivitási csoportokban veszel részt

Egy másik zsákutcás technika az Instagramon az aktivitási csoport, melynek eredete szintén az Instagram hajnaláig nyúlik vissza. Ekkor ugyanis jellemző volt, hogy néhányan csapatokba verődtek és összetartottak annak érdekében, hogy egymás fiókjának növeljék az aktivitását. A lényeg itt az volt, hogy a résztvevő emberek megállapodtak, hogy kölcsönösen lájkolják, kommentelik, megosztják egymás tartalmait.

A gond az, hogy ma már az Instagram is ismeri ezt a régi technikát és folyamatosan figyeli, hogy lát-e valahol erre utaló mintát. Ha pedig rálel, akkor korlátozhatja a benne résztvevők elérését vagy akár le is tilthatja az érintett fiókokat.

Jóvá nem hagyott játékokat indítasz

Egy instagramos játék használható megoldás a közösség építésére, termékek vagy szolgáltatások bemutatására a platformon. Ugyanakkor értelmesen kell csinálni, melynek során az Instagram irányelveit is figyelembe veszed.

Sokszor lehet például azzal találkozni, hogy több cég is összeáll annak érdekében, hogy valami nagyobb díjat, például ajándékkártyákat ajánljanak fel a játékuk résztvevőinek. Cserébe persze azért, ha valamennyi céget bekövetik.

Ezzel csak az a probléma, hogy az Instagram nem szereti az ilyen játékokat: spam jellegűnek tartja, ahol mesterséges aktivitást próbálnak a cégek generálni. Ugyanakkor, ha ettől eltekintünk, akkor sem igazán a megfelelő célközönséget vonzza, hiszen lesz egy csomó olyan követőjük a fiókoknak, akik csak az árengedményét, ajándékért érkeznek, de egyébként nem érdeklődnek a cégek iránt. Így aztán a verseny végén sokszor ki is követik a cégeket, vagy ha nem is követik ki, akkor sem érdeklődnek a posztok iránt, így csak rontják az aktivitási arányt.

Mesterséges és nem megcélzott aktivitásod van

Ebbe olyan dolgok tartoznak bele, mint

 • posztok véletlenszerű lájkolása
 • kommentelés csak a figyelem felkeltése miatt
 • hozzászólással történő promóció

Persze nem tilos megjegyzéseket hozzáfűzni a célközönségedbe tartozók bejegyzéseihez, vagy akár közvetlen üzenetben elérni őket. Ugyanakkor nem szabad túlzásokba esni, és ész nélkül lőni rájuk. Az ilyen aktivitásnak átgondoltnak, célzottnak kell lennie, és olyan embereket szabad csak megtalálni, akik kifejezetten értékesek a cég számára.

Ha csak kommentelsz és lájkolsz mindenhová, ami épp a szemed elé kerül, az egyszerűen spam, ami a megítélésedet is ronthatja.

Nem tulajdonítasz elég nagy jelentőséget a képaláírásoknak

Ha elköteleződést szeretnél elérni, akkor nem elég a képekre figyelni, a képealáírásokat is komolyan kell venned! A jó szövegek nem egyszerűen illeszkednek a képhez, hanem érzelmek kiváltására is képesek. Ami pedig azért fontos, mert ezzel növeled az esélyét a megosztásoknak. Néhány tipp a jobb képaláírásokért:

 • A legfontosabb szavak mindig az elejére kerüljenek. Főleg azért, mert a szövegeket megvágja az Instagram, tehát kattintás nélkül nem olvasható az egész.
 • Tegyél fel kérdéseket! Ugyanaz a helyzet, mint a Facebook használata során: ezzel bátoríthatod a közönséged aktivitásra. Megkérdezheted például, hogy mit gondolnak az új termékedről, de nyitott végű kérdéseket is feltehetsz.
 • Ne félj emojikat használni! Ezzel felkeltheted az emberek figyelmét, valamint némi vidámságot és személyességet is belecsempészhetsz a képaláírásaidba.

Rosszul használod a hashtageket

Az Instagram posztok 91 százalékánál jelennek meg hashtagek. A számuk egy és hét között mozog. Nyilvánvaló, hogy van értékük és van értelme a használatuknak. Ugyanakkor, könnyű őket rosszul használni. Többnyire vagy túl sokat használsz belőlük, vagy túl keveset, vagy oda nem illő hashtageket.

Meg kell értened, hogy a hashtagek elsősorban arra szolgálnak, hogy általuk az emberek felfedezzenek témákat és felhasználókat az Instagramon. Ha spamre használod a hashtageket, azzal a saját fiókodat értékeled le, és azt kockáztatod, hogy elveszíted a hitelességedet. Ha viszont van egy jó posztod, de elfejted be-hashtagelni, akkor azzal annak lehetőségét veszíted el, hogy megtaláljanak az emberek.

Nem szerkeszted meg a tartalmad

Ha megszerkeszted a fotóidat vagy videóidat az Instagramon, azzal 45 százalékkal javíthatod az elköteleződés mértékét. Persze az sem jó, ha túltolod ezt a dolgot. Meg kell találnod az egyensúlyt a teljesen nyers fotók és a felismerhetetlenné filterezett és torzított fotók között. Ugyanakkor, ha eleve nem jó fotót használsz, azt hiába effektezed, nem lesz belőle jó kép. Néhány tipp, hogyan használd a mobiltelefonod fényképezésre:

 • Több fotót is készíts ugyanarról a tárgyról (vagyis ne az Instagram appban készítsd el a képet), annak érdekében, hogy kiválaszthasd a legjobbat. Használhatod ehhez a VSCO Camet vagy az Afterlightot is.
 • Próbáld meg a képeidet természetes nappali fényben készíteni, különben nagyon jó fotósnak kell lenned, hogy jók legyenek. Figyelj az árnyékokra és a visszatükröződésekre, mert elronthatják a képet.
 • Szerkeszd meg a kiválasztott fotót, de ne használd túl a filtereket! Az előbb említett appokkal ezt megteheted, de használhatod hozzá a Snapseedet vagy a Priime-ot is.
 • Találd meg a vizuális stílusod, és ragaszkodj hozzá! A következetesség révén tudod egységessé varázsolni a fiókodat, ezáltal válsz hitelessé és vizuálisan vonzóbbá.

Nem törődsz a közönségeddel

Ahogy a többi közösségi média csatornát, úgy az Instagramot sem használhatod úgy, hogy közzéteszel egy posztot, majd elfeledkezel róla. Rendkívül fontos ugyanis a kapcsolatok kiépítése. Ahhoz, hogy a legtöbbet hozd ki az Instagram-közönségedből:

 • Kövess más releváns felhasználókat! Találd meg őket hashtagre való kereséssel, a Felfedezés révén vagy válogass a követőid közül.
 • Szánj időt arra, hogy válaszolj a hozzászólásokra és a kérdésekre! A marketing is a kapcsolatok építéséről szól, így nem értelmetlen dolog, ha részt veszel a beszélgetésekben.
 • Ossz meg meg felhasználók által készített tartalmakat! Ezzel fejezed ki irántuk a nagyrabecsülésedet.
 • Tegyél fel kérdéseket! Mutasd meg a követőidnek, hogy érdekel a véleményük. Kérdezz és válaszolj nekik. Például, ha két új cipővel jössz ki, akkor kérdezd meg őket, hogy melyik tetszik jobban, és milyen színben szeretnék, ha megjelenne a jövőben.

Nem hirdetsz

Megközelítőleg 120 millió Instagram-használó látogat meg weboldalakat, indít hívásokat, küld e-maileket vagy direkt üzeneteket minden hónapban az appon keresztül. A Forrester szerint a legnagyobb márkák átlagos követőszáma meghaladja az egymilliót. Ez is azt mutatja, hogy mennyire látni akarják a cégek által közzétett tartalmakat.

Az Instagram-hirdetésekkel tovább léphetsz. A hirdetési kampányt indító cégek több mint 70 százaléka jelentős növekedést tapasztal az online konverziók számában. Ha nem használod az Instagram hirdetéseket, akkor egy komoly lehetőséget hagysz ki a vásárlóiddal való kapcsolattartásban.

Miért veszíthet követőket egy céges Instagram-fiók?

A HubSpot vizsgálata szerint 2020 és 2021 között az Instagrammal foglalkozó marketingesek 14 százaléka veszített követőket az Instagramon. Mi lehet ennek az oka?

Vagy túl keveset, vagy túl sokat posztolsz

A már említett vizsgálatból az is kiderült, hogy a marketingesek 40 százaléka szerint a túl kevés posztolás az első számú oka annak, hogy egy márka követőket veszít. Ugyanakkor 33 százalék úgy vélekedett, hogy a túl sok bejegyzés miatt kopik a követők száma. Meg kell tehát találni az egyensúlyt. Ehhez érdemes először heti két-három poszttal kezdeni, és egészen addig emelni a számot, amíg pozitívan reagál rá a közönséged.

Túlságosan az eladásra koncentrálsz

A második leggyakoribb ok, amiért cégek követőket veszítenek az Instagramon, az hogy a tartalmuk túlságosan az eladásra összpontosít. Legalábbis a marketingesek 39 százaléka így látja. Természetesen a cég termékeit vagy szolgáltatásait sokan megjelenítik az Instagramon, mivel hatékony csatornáról van szó, ugyanakkor, ha csak ilyen típusú posztjaid vannak, akkor azzal elriasztod a közönséget.

Itt is az egyensúly a kulcsszó, az eladáson kívül törekedni kell arra is, hogy megjelenítsd a márkaértékeket, beszélgetést kezdeményezz, közösséget építs, és persze szórakoztass a posztjaiddal. A HubSpot vizsgálata szerint a vicces tartalmak a leghatékonyabbak, ha követőket, megosztásokat kell szerezni vagy az aktivitást növelni.

Botok a követőid

Ha korábban vásároltál követőket, akkor ne lepődj meg, hogy egyszer csak eljön az a pillanat, amikor ezek eltűnnek. A marketingesek szerint ez a harmadik leggyakoribb ok, amiért csökken egy fiók követőszáma. Lehet, hogy vonzó megoldás követőket vásárolni, hogy impozánsabb legyen az általad mutatott kép, de az ilyen megoldásoktól ne várj hosszú távú sikert. Ha vettél is bot követőket, akkor is arra kell koncentrálnod, hogy a tartalmaiddal organikus növekedést érj el a követőszámban.

Nincs következetes stílusod

Az erős márkához következetességre van szükség. Ha a felhasználók a posztjaid láttán úgy érzik, mint ha azokat más és más cég készítette volna, akkor nem jön át nekik, hogy miről szól a márkád. Ha nálad is ez a helyzet, akkor itt az ideje, hogy átgondold a céged személyiségét, identitását és vizuális megjelenését, valamint hogy ezt miként jeleníted meg a közösségi média platformon.

A közönséged változik, Te viszont nem alkalmazkodsz

Könnyű lenne a marketing, ha az egyszer már megszerzett közönségünknek mindig ugyanaz maradna az érdeklődése és a viselkedése. A valóságban viszont nem ez a helyzet. Ezért mindig követned kell a változásokat, amit a legkönnyebben úgy tehetsz meg, ha figyeled az adatokat. Például azt, hogy milyen tartalmi típusoknak, témáknak csökken a népszerűsége hosszabb időtávon. Ilyenkor feltételezheted, hogy változott az emberek érdeklődése, és felesleges erőltetni az adott témát és formátumot.

Nyilván, ha a céged fő tevékenysége irányában tapasztalod az érdeklődés csökkenését, akkor a közösségi médiás tevékenységnél mélyebben húzódnak a problémák, de ezt az értékesítési számokból is hamarosan látni fogod.

Alacsony az elérése a posztjaidnak? Lehet, hogy elért a shadowbanning? (FRISSÍTÉS, 2023.07.20.)

Sokan, amikor egy posztjuknál a megszokottnál alacsonyabb eléréssel találkoznak, arra gyanakodnak, hogy az úgynevezett „shadowbanning” áldozatai lettek. Sokan egyébként azt gondolják, hogy mindez azért van, mert az Instagram azt akarja elérni, hogy innentől fizessenek a nagyobb elérésért hirdetett posztok révén. Adam Mosseri, az Instagram vezérigazgatója azonban cáfolja ezt, mégpedig elég logikusan.

Magyarázata szerint az Instagramnak is érdeke, hogy az embereknek minél jobb, őket minél tovább lekötő tartalmakat adjon, hiszen ezáltal hosszabb időt töltenek az Instagramon, vagyis több hirdetési bevételt hoznak számára.

Annak érdekében, hogy mindenki világosan lássa, mi a helyzet a fiókjával, létrehozták a „Fiók állapota” részt, ahol jelzi az Instagram, ha valami miatt korlátozza egy fiók elérhetőségét a platformon. Ezt a „Beállítások és adatvédelem”, majd a „További információ és támogatás” pontban a „Súgó” lehetőségnél találod. Itt persze alapvetően arról találsz tájékoztatást, hogy milyen tartalmakkal sértetted meg az Instagram közösségi irányelveit, felhasználási feltételeit.

Mosseri szerint az elérés csökkenése esetén olyan tényezőkre kell gondolni, mint

 • a fiókkal kapcsolatos biztonsági problémák, vagy valamilyen javaslat az Instagramtól
 • korábban közzétett tartalom eltávolítása
 • vagy egyszerűen csak nem érdekli a követőidet a tartalmad
 • sőt, lehet, hogy kevesebbet vannak már az Instagramon

Tehát, ha feltűnik számodra, hogy csökken a posztjaid elérése, akkor a Fiók állapota résznél ellenőrizd, hogy ott jelzett-e számodra valamit az Instagram, felmerült-e biztonsági probléma. Ezt követően megkérheted a követőidet, hogy vegyék fel kedvencnek a fiókodat, ami azt jelzi az Instagram számára, hogy szeretnék a feedben feljebb látni a tartalmaidat.

Hogyan hozz létre instagramos QR-kódot marketing célokra?

Ha a valós világban is meg akarod osztani az instagramos tartalmaidat, akkor erre megfelelő eszköz lehet az Instagram QR-kód, amit az alkalmazásban elérsz. Ezt a QR (quick response) kódot bárki be tudja olvasni egy okostelefonnal, és megnyitja nekik a kódban szereplő linket az eszközön.

A közösségi média platform még 2022 augusztusában tette elérhetővé minden profil számára a továbbfejlesztett, bővített QR-kód funkciót, mely ugyanakkor már 2020 óta létezik. Ez nem csak saját, hanem külső tartalmakkal is működik, így bármilyen URL-lel rendelkező célt meg lehet osztani instagramos QR-kód segítségével.

Hogyan hozz létre QR-kódot az Instagramon?

QR-kódot egyrészt létrehozhatsz az Instagram alkalmazásban, másrészt a böngészőben is, ha bármely instagramos URL-hez hozzáilleszted a „qr” betűket.

Ha az alkalmazásban vagy, akkor egy adott bejegyzés jobb felső sarkában megjelenő három pontra kell kattintanod, ahol a megjelenő menüben látni fogod a QR-kód opciót.

Így jelenik meg a QR-kód készítés lehetősége minden bejegyzésnél

Az elkészülő QR-kód szöveges információt is tartalmaz, így egyrészt a marketingesek is könnyebben tudják kezelni a már mentett QR-kódokat, másrészt a felhasználónak is némi tájékoztatást ad a kontextusról. Az eszköz azt is lehetővé teszi, hogy különböző színeket állíts be a QR-kódodhoz, ami céges design szempontból hasznos lehet. Ha rákattintasz a mentés gombra, akkor a QR-kódot eltárolja az eszközödön.

Ugyanez működik a Stories és a Reels esetében is, habár előbbinél az idő azért korlátozó tényező, vagyis, mire meg tudnád mutatni a QR-kódot, már talán nem is látható a sztorid az Instagramon a 24 órás korlát miatt. Ha esetleg nem találnád a menüben a QR-kód készítés lehetőségét, akkor böngészőből meg tudod oldani a dolgot a „qr” betűk URL mögé írásával. A dolog egyébként nem merül ki ennyiben, mivel akár helyet, akár hashtag keresésre adott oldalt is meg tudsz osztani QR-kóddal.

És ugyanígy a profilodat is megoszthatod. A profiloldaladon a jobb felső sarokban található három vonalra kattints, majd a menüből válaszd ki a „QR-kód” opciót.

Hogyan szerezd meg a „kék pipát” az Instagramon?

Az „ellenőrzött” megjelölés megszerzése sokaknak okoz fejtörést az Instagram esetében is, pedig vágynak rá, hiszen ezzel is ki lehet emelkedni a többiek közül. Ugyanakkor nem csak ez az egy előnye van. A legfontosabb és elsődleges célja az, hogy megelőzze, hogy mások a te nevedet használják vagy téged személyesítsenek meg bármilyen a tiédhez hasonló névvel a közösségi média felületen. A kék pipa megszerzése révén tudják a felhasználók, hogy a valódi személlyel vagy az eredeti márkával, céggel találkoztak.

Ezáltal a megbízhatóságot közvetíti a felhasználóknak, ami pedig azzal jár, hogy könnyebben tudsz együttműködni más cégekkel vagy influencerekkel, valamint a konverziós arányaid is növekedni fognak, ha megbízhatóbbnak tűnsz.

De növeli a profil láthatóságát is, azaz gyakrabban jelenik meg kereséseknél a találatok között. Az Instagram esetében az ellenőrzött jelölés tehát rangsorolási tényező. Ami persze nem azt jelenti, hogy innentől egyenes út vezet az influencerséghez vagy a több millió követő megszerzéséhez.

Emellett az ellenőrzött fiókok kiemelt támogatást is kapnak az Instagramtól, vagyis ha valami problémába futsz bele, akkor gyorsabban kapsz választ vagy megoldást. Ráadásul az új funkciókhoz is előbb férnek hozzá, melyekkel az Instagram olykor meglepi a felhasználókat. Ez pedig azzal jár, hogy az ezek által nyújtott előnyöket előbb kihasználhatod, mint a konkurencia.

Megszerezni ugyanakkor nem könnyű a kék pipát, sokaknak minden próbálkozásuk sikertelen lesz. Ha pedig sikerül megszerezni az ellenőrzött jelölést, az nem örökre szól, bármikor el lehet veszíteni, ha megsérted az irányelveket. Ez a veszély néhány felhasználót folyamatosan fenyeget.

Mi kell az ellenőrzött jelöléshez?

Az ellenőrzött jelölést két úton lehet megszerezni. Egy ideje már elérhető a Meta Verified szolgáltatás, melyért fizetni kell, ugyanakkor ennek is vannak jogosultsági követelményei. A másik lehetőség, a jelölés kérelmezése abban az esetben, ha közszereplőről, hírességről, márkáról van szó, és megfelel jó néhány feltételnek.

Viszont az Instagram azt mondja, hogy egy fiók akkor lehet ellenőrzött, ha hiteles jelenléttel rendelkező személyhez vagy márkához tartozik. Korábban szükséges volt, hogy ismert és egyedi legyen a fiókhoz kapcsolódó személy vagy márka, ma már nem így van: az „ellenőrzött” megjelölés nem a fontosságot, a tekintélyt vagy a szaktudást jelzi – hangsúlyozza az Instagram. Nincs szükség egy bizony mennyiségű követőre vagy kedvelésre sem hozzá.

Ugyanakkor máshol azt mondja az Instagram, hogy feltétel az, hogy legyen jelentős, vagyis a fióknak egy jól ismert és gyakran keresett személyt, márkát vagy szervezetet kell képviselnie. Azokat a fiókokat ellenőrzi az Instagram, amelyek több hírforrásban szerepelnek, és ezek nem fizetett tartalmak.

Amire mindenképpen szükség, hogy teljes legyen a profilod, tehát ki legyen töltve: kép, bio, és legalább egy posztra szükséged lesz. Mivel az ellenőrzött jelölés a hitelességről szól, ezért fontos, hogy valós személy vagy cég álljon mögötte. Ezért számít, hogy az Instagramon kívül is legyen jelenléted, például a többi online platformon. Ha több fiókod is van, akkor azok közül legfeljebb egyet fog visszaigazolni az Instagram. Ha pedig olyan profillal találkozol, mely a te nevedet használja, akkor azt jelentsd az Instagram számára, ezzel is elősegíted a kék pipa megszerzését.

Az ellenőrzési folyamatot a telefonodról indíthatod, a beállítások és adatvédelem részben van egy „szakembereknek” elnevezésű menüpont, ahol a „Fiók típusa és eszközei” lehetőséget kell választanod, majd itt az „ellenőrzés kérése” elemet. Meg kell adnod a neved és egy azonosító okmányt, majd elküldeni ezt az Instagramnak.

Ezután várakozz türelmesen – ami néhány napot, vagy akár néhány hetet jelent -, mindenesetre ne küldd el többször is egymás után az ellenőrzés kérését, mert csak azt éred el, hogy törölni fogja a jelentkezésed az Instagram. Ha pedig azt látják, hogy hamis vagy félrevezető információt adtál meg, akkor le is tilthatja a fiókodat.

30 napon belül fogod megkapni az értesítést a „Tevékenység” területen. Ha visszautasítja az ellenőrzött jelölést az Instagram, akkor 30 nap múlva próbálkozhatsz újra.

Mi az az Instagram SEO? (FRISSÍTÉS, 2023.10.20.)

Keresőoptimalizálni nem csak webes keresőben lehet, hanem a közösségi média oldalakon, így például az Instagramon is. Hatására egy keresésre jobb helyen szerepel profilod, illetve annak valamely bejegyzése. Ehhez a fiók és a tartalmak optimalizálására van szükség. Ez azért fontos, mert sokan használják arra az Instagramot, hogy új márkákat, cégeket, szoltáltatásokat, termékeket fedezzenek fel. Ha téged nem találnak meg a keresés által, akkor potenciális aktivitást veszítesz.

A kiindulópont az Instagram SEO-ban is az, hogy a találati lista első helyén olyan tartalom szerepel, melyet az Instagram a legrelevánsabbnak talál egy keresésre. Nem csak ebben hasonlít azonban a valódi SEO-ra, miközben persze vannak különbségek is.

A három fő rangsorolási tényező: a keresőkifejezés, a felhasználói aktivitás és a népszerűségi mutatók

A legfontosabb ezek közül az, hogy a kereső személy milyen szavakat ír a keresőmezőbe. A platform nem véletlenül javaslatot is ad, hogy szerinte mire kellene rákeresnie a felhasználónak. A keresőkifejezés alapján az Instagram keresőmotoroja releváns biokat, szövegeket, hashtageket és felhasználóneveket fog keresni, melyek szerinte illeszkednek a felhasználói szándékhoz.

A hashtagek jelentik az alapvető eszközt az új tartalmak felfedezéséhez, ugyanakkor a Hootsuite vizsgálata szerint a kulcsszavakat tartalmazó szövegek 30 százalékkal nagyobb elérést és kétszer több kedvelést kapnak, mint a hashtages kulcsszavakkal ellátott szövegek. Ez persze nem jelenti azt, hogy abba kellene hagyni a hashtagek használatát, ugyanakkor nem csak ezeken múlik a felfedezhetőség.

A másik fontos tényező a felhasználói aktivitás: az algoritmusok ugyanis figyelik, hogy a felhasználó milyen tartalmakkal és fiókokkal lép kapcsolatba. Az algoritmusok működéséről egy korábbi fejezetben már részletesen írtunk, így erre nem térnénk most ki bővebben.

Végül fontosak a népszerűségi jelzések is, hiszen az Instagram azokat a tartalmakat helyezi előtérbe, melyek népszerűsége éppen nő, még akkor is, ha egy adott felhasználóhoz nem teljesen passzol az egyre népszerűbbé váló tartalom. A népszerűségi jelzéseknek a felfedezéseknél és a Reelseknél van nagyobb szerepe. Az egyéni felhasználói preferenciák viszont a feedben kapnak nagyobb szerepet.

Mire kell figyelned, ha a keresőoptimalizálás a célod?

Kulcsszavak használata

A fő kulcsszavaidat kell tehát elhelyezned a márkanevedben, a profilnevedben, a bioban és a képaláírásokban. Emellett fontosak lehetnek bizonyos cégek esetében a helymegjelölések.

Releváns hashtagek

A képaláírásokban érdemes 3-5 hashtaget használni, mely azért fontos elsősorban, hogy az Instagram jobban megértse, a tartalmad kontextusát. A hashtagek ugyanakkor nem fogják számottevően befolyásolni az elérésed, amit vizsgálatok is alátámasztanak.

Ne használj vízjelet és logót a Reelsben!

A vízjel és a logó alatt leginkább egyébként azt kell érteni, hogy a TikTokon már megjelent videókat a TikTok jelzéssel ne oszd újra az Instagramon. Leginkább azért ne, mert ezeket a tartalmakat hátra fogja sorolni az Instagram algoritmusa. Igaz ez azonban más logókra is, melyek rákerülnek a videóra, nemcsak a TikTokéra.

Alt text megadása

Az alt textben is szerepeltetni kell a kulcsszavaidat, mivel ezt a szöveget is arra használja az Instagram, hogy megértse az adott képet, és ezáltal jobban ki tudja szolgálni az arra kíváncsi felhasználókat. Az alt textet a további beállításoknál tudod megadni, miután a képaláírás szövegének megfogalmazása után lejjebb görgetsz. A #PhotoID egyébként ugyanazt a szerepet tölti be, mint az alt text, érdemes a képaláírásba kerülnie.

A megfelelő időzítés

Az közzététel időzítése azért fontos, mert az interakciók fontos rangsorolási tényezőnek számítanak. Ha akkor posztolsz, amikor a követőid aktívak, akkor az növeli az organikus elérésedet és az aktivitást. Egy korábbi fejezetben már írtunk arról, hogy melyek lehetnek az optimális időpontok a posztolásra.

Aktivitás

Mivel az aktivitás fontos rangsorolási jelzés az Instagram számára, ezért érdemes minél nagyobb aktivitást elérni. Ehhez tudnod kell, hogy mit szeretne látni a célközönséged, mi az, amit szívesen megoszt. Tegyél fel kérdéseket, indíts nyereményjátékokat, versenyeket, és figyeld az analitikát, hogy lásd, mi mozgatja meg a követőidet!

Címkék: ,

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Széchenyi 2020