Így változott az OS X az elmúlt 13 év alatt

3

Bemutatunk néhány képet arról, milyen változáson esett keresztül több mint egy évtizedes létezése során az Apple OS X operációs rendszere.

Jó párszor nyúltunk már vissza a számítástechnika múltjába, volt szó Windowsról, annak Start menüjéről külön, és most levadásztunk a netről, jelen esetben az Engadgetről egy múltidéző összefoglalást az operációs rendszer kapcsán. Jöjjenek a megkapó képek!

Az OS X előtti operációs rendszert OS 9-nek hívták, és így nézett ki 1999-ben. Ez volt az utolsó klasszikusa a Mac OS-nek:

Mac OS 9

Mac OS 9

2001-ben jelent meg a 10.0-ás verzió, ami egyébként a Cheetah névre hallgatott és egy új korszakot indított az Apple életében. Az új operációs rendszer 5 évvel azután jelent meg, hogy Steve Jobs visszatért Cupertinóba. Azért beszélünk új korszakról, mert nemcsak a motor változott meg, hanem a grafikus felület is, melyre Aqua néven hivatkoztak, és sok elemében a víz jellemzőit igyekeztek imitálni. Miközben nem volt igazán stabil és a teljesítményére is panaszkodtak a felhasználók, addig zabálta az erőforrásokat, például 128 MB-os RAM volt az igénye.

OS X 10

OS X 10

2002 augusztusában aztán megjelent a 10.2-es verzió. Ez volt az első olyan OS X, melyet kódnéven emlegettek, azaz jelen esetben Jaguárként. Az Apple itt már javított a stabilitási és teljesítmény-problémákon, valamint megjelent a Mail, az iChat, az Address Book, az MPEG-4 támogatás a QuickTime 6-ban. Ez a rendszer jelentette a végét a Happy Mac kezdőképernyőnek is, mely közel két évtizeden keresztük fogadta minden indításnál a felhasználókat. Az Apple logo váltotta fel.

OS X 10.1

OS X 10.1

2003 októberében állt elő a 10.3-mal, vagyis a Pantherrel az Apple. A kinézet visszatükrözte az Apple PowerBookjának fémes dizájnját. Ebben már az induláskor helyet kapott a Safari böngésző, mely a Microsoft Internet Explorerjét váltotta le.

OS X 10.3

OS X 10.3

2005 áprilisáig kellett aztán várni a 10.4-re, mely a Tiger kódnevet kapta, és számtalan új eszközzel lepte meg a felhasználókat: Spotlight, Dashboard, Automator, Dictionary, de itt jelent meg a 2.0-ás Mail és Safari is. 2006 elején ez volt az első olyan OS X, mely már támogatta az Intel processzorokat, mert hogy előtte majdnem egy évtizedig az IBM PowerPC processzorai hajtották a Mac-eket. Az inteles verzióját Rosettának nevezték el.

OS X 10.4

OS X 10.4

2007-ben aztán megjelent a Leopard, a 10.5-ös verzió. Vagyis 2 évébe telt az Apple-nek, hogy valami újdonsággal álljon elő, de a cég szerint megérte a várakozást az új rendszer. 300 új fícsör kapot benne helyet, az egyik legjelentősebb a Time Machine volt, de ekkor jelent meg a Boot Camp is, mely az inteles Mac-ek használóinak adta meg a lehetőséget arra, hogy az OS X mellett Windowst is telepítsenek a gépükre.

OS X 10.5

OS X 10.5

2009-ben állt elő az Apple a Snow Leoparddal, mely a 10.6-os verzió volt. Ekkor szakítottak végleg a PowerPC processzorokkal, és már csak Intel chipekkel készültek a Mac-ek. Kevés új dolog jelent meg benne, inkább a Lepárdot csiszolták tovább – amire a neve is utal – a jobb teljesítmény érdekében. Ennek eredménye volt az, hogy a gépre installált operációs rendszer 7GB-tal kisebb helyet foglalt, mint a Leopard.

OS X 10.6

OS X 10.6

A 2011-ben megjelenő 10.7-esnek, a Lionnak már az volt a szerepe, hogy az iPhone és az iPad révén Apple-felhasználóvá váló tömegeknek otthonos környezetet nyújtson Macen is. Ennek egyik jele volt az, hogy a számítógépes szoftverek egy olyan szerkezetben jelentek meg a képernyőn, mint az iOS-es mobilokon, valamint gyakori lett a teljes képernyős módban futás, tehát a kilépés a desktop-szerű felületről. Az először az iPhone 4-ban megjelenő FaceTime-mal a Mac-ről is lehetett hívásokat indítani, és megjelent a Mac App Store is.

OS X 10.7

OS X 10.7

A 2012-es Mountaion Lion, vagyis a 10.8-as verzió a Lion polírozott változata volt, mint korábban a Snow Leopard. A fő cél a különböző eszközök összehangolása volt. Az iCloud révén lehetővé vált fájlok megosztása az iOS és az OS X között, és még több iOS által inspirált szoftver került be az operációs rendszerbe.

OS X 10.8

OS X 10.8

Az 10.9-es verzióval az Apple elbúcsúzott a macskáktól, mivel ez az operációs rendszer már Mavericks néven futott. Ugyanazon a napon jelent meg, amikor az iOS 7, és óvatosan kezdett eltávolodni a szkeuomorf dizájntól, habár az operációs rendszer nagyobb része változatlan maradt. Még jobban integrálták az iCloudot, megérkezett az iOS-ből az iBooks és a Maps. A Mavericset már bárki ingyenesen letölthette a Mac App Store-ból, akinek a gépén a Snow Leopard vagy annál újabb rendszer futott.

OS X 10.9

OS X 10.9

Idén pedig elérkeztünk a 10.10-eshez, a Yosemite-hez, mely a legjelentősebb vizuális megújulást jelenti az operációs rendszer életében azóta, hogy 13 évvel ezelőtt megjelent az első OS X. Íme:

OS X 10.10

OS X 10.10


Címkék: , ,

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Széchenyi 2020