Mi az a HTML, CSS, JavaScript? És hogyan működnek a weboldaladon? (Frissítve, 2021.09.06)

Tartalomjegyzék
Bővített tartalomjegyzék

Ha nem vagy programozó, akkor is hallhattál már a HTML-ről, a CSS-ről és a JavaScriptről a webbel kapcsolatban, hiszen ezek minden weboldal alapjai. Ugyanakkor ennél többet nem feltétlenül tudsz róluk, mert a web használatához nincs rájuk szükséged. Ha viszont van egy weboldalad, akkor nem árt tisztában lenni az alapokkal. (Frissítés, 2021.11.19. – Egy új fejezettel bővítettünk: Mi az a HTML5? Miben különbözik a HTML-től?)

A kezdetekben a web az írott szövegre épült, gyakorlatilag olyan volt, mint egy szövegszerkesztő. A HTML-t ehhez készítette Tim Berners-Lee. Az egyszerű szövegekből csak akkor születtek egy kicsit látványosabb vizuális megoldások, miután megjelent a CSS és a Javascript, és persze később még sok egyéb változás. Mindezek ellenére a HTML máig megmaradt, ugyanúgy a weboldalak alapját képezi, csak egy kicsit továbbfejlődött, és ma már az 5-ös verziónál jár.

Ma már egy weboldal készítéséhez nem feltétlenül van szükség bármiféle tudásra a HTML-ről, egyetlen sor kódot sem kell leírnod, hiszen rendelkezésre állnak olyan weboldal-építő megoldások, melyekkel ez könnyen kivitelezhető. Ha CMS-alapú a weboldalad, akkor nem kell foglalkoznod a HTML-lel, hiszen rendelkezésedre áll egy vizuális szerkesztő felület. Ez azonban nem mindig úgy készíti el a dolgokat, ahogy azt Te szeretnéd, és ilyenkor szükség lehet arra, hogy a kódot közvetlenül szerkeszd. Tehát lássuk:

Mi az a HTML?

A HTML egy olyan nyelv, melyet weboldalak elkészítésére használhatunk. Minden weboldal mögött HTML található (de nem csak weboldalaknál lehet használni, hanem például e-könyveknél, vagy más dokumentumoknál is). A kifejezés a Hypertext Markup Language (hiperszöveges jelölőnyelv) rövidítése, és egy utasításkészlet a webböngésződ számára. Az utasítások betartásával a böngésző úgy jeleníti meg a weboldalad, ahogy azt Te szeretnéd.

A hiperszöveg elnevezés már több mint 50 éves, és eredetileg arra szolgált, hogy leírjon linkeket, melyek egy dokumentumban szerepeltek, és ezáltal lehetővé tegye, hogy az olvasó a dokumentum egyik pontjára annak másik pontjára, vagy akár egy egészen más dokumentumba kerüljön. Ez ugye nagyon hasonlít arra, ahogyan ma is használjuk az internetet a linkek (hiperlinkek) által?

Amit fontos tudni, hogy a HTML nem egy programozási nyelv, hanem egy jelölőnyelv. Az előbbieket arra használjuk, hogy problémákat oldjunk meg, mint amilyen egy matematikai egyenlet, vagy adatokat kezeljünk, vagy számítógépes játékok karaktereit mozgassuk. A HTML-t viszont ilyen feladatokra nem tudod használni, csak arra szolgál, hogy meghatározza egy weboldal megjelenését.

A jelölőnyelv kifejezés arra utal tehát, hogy miként jelenik meg a felhasználó számára egy dokumentum, illetve weboldal. Hiszen a weboldalakon látsz például dőlt betűs vagy vastagon szedett szavakat, kisebb vagy nagyobb betűket. Ezek mögött mind a jelölőnyelvben meghatározott egy-egy jelölés áll. Ezek nélkül minden weboldal egy formázatlan szöveg lenne csak.

Persze a weboldalak alapjául szolgáló kódsorozat is szövegfájlként készül el, csak aztán HTML-ként kerül elmentésre. Ha ezután egy webböngészőben nyitod meg ezt a fájlt, akkor a benne szereplő kódokat a böngésző átalakítja és weboldalként jeleníti meg. Ilyenkor a böngésző által mutatott változatban már eltűnnek a jelölések.

A különböző böngészők olykor eltérően értelmezik a HTML utasításait, így néha nem teljesen egyforma a megjelenése egy weboldalnak a különböző böngészőkben. A legtöbb esetben persze ez nem szokott gondot okozni: a weboldalak azonosan jelennek meg a nagyobb böngészőkben. Ugyanakkor publikálás előtt mindig érdemes tesztelni őket, különösen akkor, ha új címkéket használsz, melyeket talán még nem minden böngésző támogat.

Frissítés, 2021.11.19.:

Mi az a HTML5? Miben különbözik a HTML-től?

A HTML5 a HTML egy újabb verziója: a HTML2 1995-ben, a HTML3 és 4 1997-ben, míg a HTML5 2015-ben jelent meg. A HTML5-ön belül is vannak persze frissítések, így például a HTML5.2 2017-ben indult.

A HTML eredetileg egy olyan kód volt, ami egyszerű, statikus szövegek írására alkalmas. A HTML5 jóval több funkcióval rendelkezik, mint az eredeti HTML. Képes önmagában, külső szoftverek nélkül megbirkózni animációkkal, videókkal, audiófájlokkal, de webappok is létrehozhatók a segítségével, valamint együttműködik a JavaScripttel.

Ráadásul egy keresztplatformos eszköz, vagyis ugyanazt kivitelezhető vele okostelefonon, tableten, laptopon, okosórán vagy akár smart tévén. Ez azért fontos, mert a felhasználók mindig újabb és újabb felületeken próbálják elérni a webet.

Ugyanakkor a legfontosabb különbség a HTML-hez képest talán az, hogy egyszerűbbé, könnyebben használhatóvá vált. Amellett persze, hogy igazodik a technológia változásához, hiszem a XX. századi megoldással, a HTML-lel már nem lenne könnyű boldogulni a XXI. századi böngészők korában. Nyilván ma már nem opció, hogy a HTML-t válaszd a HTML5 helyett, mivel ez olyan lenne, mint egy Nokia 3210-est használni az okostelefonok korában.

A HTML5-öt valamennyi böngésző tudja kezelni, talán a legjobban a Firefox, de a Chrome és a Safari számára sem okoz gondot. Ugyanakkor akadhatnak olyan hardverek, melyek megszenvednek vele, különösen, ha videóról van szó. Ma már minden böngésző le tudja játszani az MP4 videókat H.264 kodeket használva, ami nem volt mindig így. Nemrég még, ha Safarin meg akartad ezt tenni, akkor telepíteni kellett egy külön szoftvert. Ugyanakkor, mivel a különböző böngészők nem egyformán kezelik a HTML5-öt, érdemes lehet több böngészőt is használni – különösen iOS-en – egyes weboldalak megfelelő megjelenítéséért.

HTML-t ma már csak akkor érdemes HTML5 helyett használni, ha valami nagyon alapvető weboldalt készítesz, amit csak laptopokon, monitorokon használnak. Ugyanakkor az ilyen oldalon érződni fog, hogy egy kicsit idejétmúlt, és elsősorban szövegre épülhet.

Egy HTML oldal ugyan konvertálható HTML5-re, de ez nem igazán javasolt. Az alapdolgok esetében nem okoz gondot, de minél összetettebb kódról van szó, annál nagyobb az esélye, hogy probléma lesz vele. A HTML5-ben számtalan, HTML-étől eltérő parancs jelenik meg, a HTML-ben használt megoldások pedig nem igazán jók HTML5 alapú weboldalon. Az egyetlen lehetőség tehát a sorról sorra történő átalakítás, ami persze meglehetősen időrabló, így a legegyszerűbb egy teljesen új kódot írni HTML5-alapon.

Milyen eszközökkel szerkeszthető egy HTML?

Az előbb már említettük, hogy a HTML egy szimpla szöveges fájl, egy szövegszerkesztőben megírható egy weboldal mögött álló kód. Vannak azonban HTML-kód készítésére célszerszámok, úgynevezett HTML-szerkesztők. Ezek használatával rendszerezhetőbb, jobban átlátható lesz a kód, ráadásul a munkát is leegyszerűsítik. Például a szerkesztők egyből felismerik, ha egy új címkét nyitsz, és ezeket automatikusan zárják, hogy a későbbiekben ne okozzon problémát. Ezáltal persze kevesebbet is kell gépelned.

A jó HTML szerkesztők lehetővé teszik, hogy menet közben megnézd a készülő weboldal előzetesét, vagyis, hogy az általad beszerkesztett kód miként néz majd ki a böngészőben. Melyek a leggyakoribb szerkesztők?

 • Notepad++
 • Sublime Text
 • CoffeeCup
 • HTML-Kit
 • Atom

A HTML kódok szerkesztését azonban itt is gyakorolhatod.

Hogyan épül fel a HTML?

A HTML három fő részből áll:

 • Címke
 • Attribútum
 • Elem

Ezek a HTML építőkövei.

A címkék (Tagek)

A címkék révén tudod megkülönböztetni a HTML-kódot egy normál szövegtől. A címkék (tagek) utasításokat tartalmaznak arra vonatozóan, hogy miként jelenjen meg a weboldal egy adott része. A címkék rendszerének segítségével lehet kategorizálni egy dokumentum elemeit. Egy alap-weboldal körülbelül így néz ki HMTL-ben:

<!DOCTYPE html>

<html>
<head>
<title>Cím</title>
</head>
<body>
</body>
</html>

A címkék előre meghatározottak és olyan dolgoknak adják meg a tulajdonságait, mint például egy kép, egy link, egy gomb, stb. A címkék legnagyobb része úgy épül fel, hogy van egy kezdő- és egy zárócímke változata is. Például így <strong>Ez egy vastagon szedett szöveg</strong>. A zárócímkében mindig egy / jel található. Ha nem zárod le a címkét, akkor az minden utána következő részre vonatkozni fog.

Nem minden címkének van azonban záró párja. Ezek az úgynevezett üres elemek, melyeknek nincs tartalma és önmagában létezik. Erre egy példa a <br> címke, mely sortörést jelez. Lezárhatod persze ezt is egy <br /> címkével, erre azonban nincs szükség.

A HTML címkék nem láthatók a weboldalon. A böngésződ csak követi az általuk meghatározott utasításokat, de soha nem mutatja meg őket magától a felhasználóknak. Nem titkosak, így bármely publikált weboldalnak megtekinthető a böngésződben is a HTML kódja. Ahhoz, hogy egy weboldal HTML-kódjára rápillants, egyszerűen csak le kell nyomnod az adott oldalon a jobb gombot, majd az “Oldal forrása” lehetőségre kattintani. Ez persze egy csomó olyan kódot is tartalmaz általában, ami nem HTML.

HTML címkékből rengeteg van, de ezek mindegyikét nem kell megtanulnod ahhoz, hogy létrehozz egy weboldalt.

A szükséges címkék

Egy HTML oldalnak bizonyos címkéket mindenképpen tartalmaznia kell.

 • Minden HTML dokumentum a <!DOCTYPE html> címkével kezdődik, mellyel önmagát azonosítja be, mint HTML dokumentum. Ennek záró címkéje a </html>, mely a file legvégén található.
 • A következő rész a <head>, mely olyan információkat tartalmaz, mint az oldal címe, vagy itt találhatók különböző szkriptek, melyek az oldalon futnak. Az itt található tartalomból nem sokat lát a felhasználó, csak az eredményével találkozik.
 • Végül pedig következik a <body> címke és ennek a szakasza, melynek tartalmával találkozik a weboldal látogatója. Ebben szerepelnek az oldal szövegei, képei, stb. A HTML dokumentum legnagyobb részét ez a szakasz teszi ki.

Milyen gyakori HTML címkéket használunk?

Mivel minden HTML címke áttekintése meglehetősen hosszadalmas lenne, ezért csak a legfontosabbakat említjük meg. Lehet, hogy nagyon egyszerűnek tűnnek számodra ezek a jelölések, de ne feledd, hogy a HTML-t 1993-ban hozták létre, és akkor még a web alapvetően szöveges tartalomból állt.

<!DOCTYPE html>: az előbb már említettük ezt a tulajdonképpen nem is HTML-címkének számító jelzést, amivel minden HTML-dokumentum kezdődik. Ez biztosítja azt, hogy a böngésző felismerje, hogy HTML-ről van szó.

<html>: A következő címke, ami megint csak azt erősíti meg a böngésző számára, hogy HTML-dokumentumról van szó. Ennek van egy nyitócímkéje, mely egyből a doctype után következik, majd az egészet a </html> zárócímke zárja. Minden egyéb kód a két címke közé kerül.

<head>: ez a címke jelöli a fejlécét a fájlodnak. Ami a <head> címkék közé kerül, nem jelenik meg a weboldalon, nem látható a felhasználók számára. Ide kerülnek a metadatok a keresőmotorok számára, és más információk a böngészőnek. Egy alapoldalnál a <head> címkék közé kerül többek az oldal címe, leírás, de ezeken túl még számos más infó is megjelenhet itt.

<title>: ezzel a címkével jelöljük az oldal címét a head részben. Ez a szöveg fog megjelenni a weboldal tabjában, amikor megnyitod a böngészőben.

<meta>: ugyanúgy, mint a title címke, ez is a headbe kerül. A metadatokat elsősorban a keresőmotorok használják, és arról tartalmaz információkat, hogy mi van az oldalon. Többféle metamező létezik, ezek közül a leggyakoribbak:

 • description: az oldal tartalmának lényege
 • keywords: az oldalra alkalmazható kulcsszavak
 • author: az oldal szerzője
 • viewport: ezzel a címkével állítod be, hogy minden eszközön jól jelenjen meg az oldal

Így néznek ki a gyakorlatban:

<meta name=”description” content=”A HTML kód minden weboldal alapja. A web használatához nincs rá szükséged, de ha van egy weboldalad, akkor jó tisztában lenni a HTML és a CSS alapokkal.”>
<meta name=”keywords” content=”HTML,CSS,JavaScript”>
<meta name=”author” content=”Webshark”>
<meta name=”viewport” content=”width=device-width, initial-scale=1.0″>

<body>: miután a head részt lezárod, a body rész következik az oldal kódjában, amit a <body> címkével nyitsz és a </body> címkével zársz. Ami ezen címkék között jelenik meg, az a weboldalad tartalma, és valamilyen módon látható a felhasználók számára.

<h1></h1>: Headings, vagyis címsor. A h után a szám a címsor fontosságát mutatja. Minél nagyobb a szám, annál kisebb méretű címsort jelöl: h2, h3, h4, h5, h6. Általában a h1 jelenti a legfontosabb címsort, mondjuk egy cikk esetében annak címét, a h2 pedig az alcímeket, de ehhez nem muszáj ragaszkodni. Természetesen további alcímekkel is bonthatod a szöveget, mi is mindig használunk h3, h4 címkéket is.

<p></p>: Jelentése paragraph, vagyis bekezdés. Az egyes bekezdéseket választhatod így el a szövegtörzsben, ahol elég hosszú a szöveg, hogy szükség legyen rá. Meghatározhatod a stílusát is (például: style=”width:200px; padding-right:5px; text-align:center;”) Itt a width a szélességét adja meg, a padding a körülötte lévő térközt (fent, lent, jobb vagy baloldal), míg a text-align azt mondja meg, hogy hova kerüljön a szöveg (jobbra, balra, középre).

<br>: Az enter lenyomása egy weboldal szövegében nem azt jelenti, hogy a következő mondat új sorba kerül, ezért a sortörést jelezni kell. Ez a címke a bekezdésen belüli szöveg sortörésére szolgál. Ahol elhelyezed a címkét, ott kerül új sorba a bekezdés szövege.

<strong></strong>: Alapvetően a vastagon szedett, fontosabb szövegrész címkéje, azonban CSS-ben meghatározható, hogy az alapértelmezettől eltérően jelenjen meg a strong címkék közé kerülő szöveg. (<strong>Ide kerül a szöveg.</strong>).

Jelenleg még használható helyette a <b> címke is, ugyanakkor nem biztos, hogy a későbbi HTML-verziókban is működni fog még.

<em></em>: Alapvetően dőlt betűket tudsz létrehozni vele: az emphasis, vagyis a hangsúly rövidítése az “em”. Használhatod helyette az <i> címkét, egyelőre. A CSS segítségével megváltoztathatod az alapértelmezett dől betűs megjelenést.

<a>: “a”, mint anchor, azaz horgony. Ezzel a címkével hozhatsz létre kattintható linkeket. Ehhez kapcsolódik egy attribútum is, a “href”, mely azonosítja a link célpontját. Ez áltlaában egy másik weboldal, de lehet egy fájl, egy kép vagy egy pdf is.

Belekerülhetnek még olyan attribútumok is, mint a “target” vagy a “title”. A target azt határozza meg, hogy új oldalon vagy azonos ablakban nyíljon a link, míg a title a horgonyszöveget és a hover által megjelenő szöveget tartalmazza.

<img>: ha egy képet akarsz beágyazni az oldaladba, akkor képcímkét kell alkalmaznod a kódban. A címkéhez általában kapcsolódik az “src” attribútum, mely a kép forrását tartalmazza. Emellett olyan attribútumok is megjelenhetnek benne, mint a “height,” “width,” vagy az “alt”. Ezek a kép magasságát, szélességét, illetve a helyettesítő szöveget jelzik.

<ul></ul>: A ul az unordered list, azaz a rendezetlen lista rövidítése, ami azt jelenti, hogy listákat tudsz készíteni a címke segítségével. A <li></li> tageknek a tárolója. Kaphat “type”, vagyis típus attribútumot, mely lehet “disc,” “circle,” vagy “square.”

<ol></ol>: Ez lenne a rendezett lista, vagyis az ordered list. A rendezetlen listával szemben az egyes listaelemek nem felsorolásjelekkel jelennek meg, hanem számozva. HTML5-ben fordított számozást lehet megjeleníteni az <ol reversed> címkével, míg a “type”, azaz a típus meghatározza, hogy milyen szimbólumokat használsz a lista egyes sorainak elején: lehet “1,” “A,” “a,” “I,” “i”. Tehát mondjuk így jelentik meg: <ol type=”A”>

<li></li>: A list item rövidítése, vagy listatételekről van szó. Az egyes sorokat jelölöd ezzel.

<table>: ha táblázatba akarsz rendezni információkat, akkor ezt a címkét használhatod. A táblázatok kialakítása azonban nem olyan egyszerű, sok egyéb címke is belekerül, hogy jól jelenjenek meg a sorok és az oszlopok. Talán a legegyszerűbb, ha kódként megmutatjuk:

<table>
<tbody>
<tr>
<th>Első oszlop</th>
<th>Második oszlop</th>
</tr>
<tr>
<td>első sor, első oszlop</td>
<td>első sor, második oszlop</td>
</tr>
<td>második sor, első oszlop</td>
<td>második sor, másdoik oszlop</td>
</tbody>
</table>

Mint látható, a <tr> jelzi a sorokat, és a sorokban megjelenhetnek oszlopok <td> címkék között. A <th> adja meg az oszop fejlécét.

<blockquote>: ha idézetet akarsz elhelyezni az oldaladon, akkor ezzel a címkével különítheted el a többi szövegtől. Egyszerűen csak az idézet elé és mögé el kell helyezni a címkét. Hogy ez miként jelenik majd meg az oldalon, az böngészőfüggő, de a CSS révén is beállíthatod. A címke azonban ugyanaz marad.

<div></div>: A div egy tároló, mely a dokumentum egy szakaszát jelöli, és amelybe bele tudsz helyezni dolgokat, melyeket később CSS segítségével strukturálhatsz.

<section>

<nav>

<footer>: Ezek már HTML5 címkék, melyekhez ugyanúgy kell zárócímke. Úgy működnek, mint a div, de azért praktikus a használatuk, mert így nem veszel el a sok div között, segítenek rendszerezni és átláthatóbbá tenni a kódot. Például, ha valamit a <footer> … </footer> címkék között helyezel el, akkor azok az oldal láblécébe kerülnek.

Hogyan helyezhetsz el képet HTML-ben?

Képek elhelyezésénél az img címkét kell használnod:

<img src=”https://webshark.hu/kep.jpg” alt=”Kép”>

A kép címkéhez két attribútum kapcsolódik: az src határozza meg, hogy hol található a kép, azaz milyen forrásból töltöd be, míg az alt címke az alternative text rövidítése, vagyis azé a szövegé, mely a kép helyett jelenik meg, ha nem töltődik be a kép.

A szélességet is meg tudod határozni a width=” ” és height=” ” attribútumokkal.

Ezekből egy ilyen sor áll össze:

<img src=”https://webshark.hu/akarmi.jpg” alt=”Akármi” width=”711″ height=”313″>

Az img címkének nincs zárócímkéje,  a > jelzés zárja.

Hogyan módosíthatod a betűtípust?

A betűtípusok a font címkével és a face jellemzővel módosíthatók:

<font face=”arial”>Szöveg</font>

Ugyanígy a méret vagy a szín is megváltoztatható egy attribútum segítségével:

<font size=”12″>Szöveg</font>

<font color=”red”>Szöveg</font>

Hogyan helyezhetsz el linket?

A link elhelyezéséhez az <a> címkét kell használnod. Ehhez kapcsolódik a href attribútum, mely az jelzi, hova mutat a link. Valamint gyakran felbukkan a title elem is, mely az a szöveg, ami akkor jelenik meg, ha valaki az egérmutatóval a kép fölé érkezik. Így áll össze a sor:

<a href=”https://webshark.hu/” title=”Kattints ide!”>Webshark</a>

Emellett még jó pár attribútum belekerülhet a link címkék közé. Így például jelezheted, hogy a linket egy új ablakba nyissa meg a böngésző (target=”_blank”), vagy, hogy ne kövesse a Google (rel=”nofollow”).

Hogyan hozz létre táblázatot HTML segítségével?

A <table> címkével jelezheted, hogy táblázatról van szó. Ezt majd le kell zárnod </table> címkével. Az egyes sorokat a <tr> kezdi és a </tr> zárja. Végül pedig a td az egyes cellákat jelöli (<td></td>). Ez így néz ki, ha elkészül:

<table>
<tr>
<td></td>
<td></td>
<td></td>
</tr>
<tr>
<td></td>
<td></td>
<td></td>
</tr>
</table>

Korábban a weboldalak strukturálására is használták a táblázatokat, mára azonban megszűnt ennek a gyakorlata, mert rossz megoldás.

Az elemek

A HTML elem tartalmazza a nyitó és a záró címkét, valamint a kettő között lévő tartalmat. Tehát amikor itt fentebb bemutattunk egy-egy példát a címkékre, akkor az mindig egy új elem volt.

Mik azok a HTML jellemzők (attribútumok)?

Habár az esetek nagy részében a címkék jól meghatározzak, hogy egy adott tartalom miként jelenjen meg, néha ennél többre van szükség. A jellemzők adják meg a címkék speciális funkcióit, tulajdonságait, például amilyen a szélesség vagy a magasság. A jellemzők két dolgot tartalmaznak: nevet és értéket. Az attribútumok az elemek címkéinek kezdő részébe kerülnek.

<p width=”123″ height=”567″>…</p>

Ez azt jelenti, hogy bármi kerül a nyitó és zárócímke közé, arra vonatkozni fog az attribútum. Ezek is előredefiniáltak a World Wide Web Consortium (W3C) által.

Mi az a kikommentelés?

Mint néhány programozási nyelvben, a HTML-ben is lehetőség van kikommentelni dolgokat. A megjegyzésekkel a böngészők nem foglalkoznak, ha a megfelelő jelölést használod. Egyrészt kikapcsolhatsz vele címkéket:

<!– <p width=”123″ height=”567″></p> –>

Ilyenkor nem kell törölni a kódnak az adott a sorát, mivel azt közlöd a böngészővel, hogy ne vegye figyelembe az utasítást. Ugyanakkor a nyitó és a záró komment jelek közé értelmező megjegyzést is fűzhetsz üzenetként.

Hogyan kapcsolódik össze a HTML a CSS és a JavaScript?

Láttuk tehát, hogy miként formáz a HTML egy weboldalt. Önmagában azonban ma már nem elegendő ahhoz, hogy egy korszerű weboldalt működtess. Régen, az 1.0-ás web korszakában tökéletesen megfelelt, ma azonban már több kell egy statikus szövegnél.

Mi az a CSS? És hogyan működik?

Az előbbiek miatt kapcsolódik a HTML-hez a CSS (Cascading Style Sheets), mely azt határozza meg, hogyan nézzen ki például egy szöveg a weboldalon. A CSS egy stíluslap, mely leírja egy weboldal megjelenését. A CSS azt mondja meg a böngészőnek, hogy egy HTML dokumentum egyes elemei miként jelenjenek meg a felhasználók számára. Legfontosabb jellemzője, hogy képes különválasztani a weboldal-tartalmat a designelemektől.

A CSS lényege tulajdonképpen az, hogy az egész oldalra vonatkozóan kialakítasz egy megjelenést, és nem kell a HTML-ben mindenhol beállítani ugyanazt a stílust. Persze a HTML kódon belül is meg tudnád határozni a megfelelő stílust, ez azonban nem igazán praktikus, és kerüljük a használatát.

A CSS használata előtt minden olyan jelzés, mely a HTML elemek megjelenésére vonatkozott, a HTML-kódba került bele. Ez pedig azt jelentette, hogy nagyon sok szabályt kellett újra és újra rögzíteni a kódban. A CSS ezzel szemben lehetővé tette, hogy minden kinézetre vonatkozó utasítás egy stíluslapra kerüljön, ezáltal pedig egyszerűbbé vált a HTML-kód. Ez pedig azzal járt, hogy csökkent a hiba-lehetőségek száma.

Mint láttuk, minden HTML dokumentum tartalmaz egy <head> címkét. Ide kell elhelyezni az inline CSS stíluslapot. Ebben meghatározhatod a különböző formázásokat. Korábban említettük a <div> címkét is, melyen belül meghatározhatsz úgynevezett “class” attribútumokat. Ez a kapcsolódó CSS dokumentumra hivatkozik, melyben utasítások szerepelnek az adott rész megjelenésére.

Mire használjuk a CSS-t?

Betű formázása

A CSS segítségével meghatározható a weboldaladon használt betűk stílusa. Olyan tulajdonságokat adhatsz meg, mint a betűtípus, a szín, a méret, a súly, a távolság, a sormagasság, stb. De olyan formázásokat is tartalmazhat, mint az aláhúzás vagy az áthúzás. Hogy néz ez ki a kódban?

<head>

<style>

p.a {

font-style: normal;

}

p.b {

font-style: italic;

}

h1 {

color: red;

</style>

</head>

<body>

<h1>Címsor szövege piros színben</h1>

<p class=”a”>Ez lenne a normál szöveg.</p>

<p class=”b”>Ez lenne a dőlt betűs szöveg.</p>

Itt három szabály szerepel: normál, dőlt, piros. Ezekre a tulajdonságokra utalnak vissza a bodyban található jelzések. Tehát ahelyett, hogy minden elemnél részletesen meg kellene határozni a megjelenést, csak vissza kell utalni a stíluslapon meghatározottakra. De a legjobb benne az, hogy ha úgy döntesz, piros helyett kék legyen a címsor, akkor elég annyi, hogy a CSS-ben átírod a színt, és innentől minden h1-es címsor kék színben jelenik meg.

Kis vagy nagybetűk használata

Azt tehát láttuk, hogy miként tudod befolyásolni minden bekezdés megjelenését. Most nézzük azt, hogy valamely bekezdést hogyan tudsz kisbetűssé tenni. Ehhez be kell írnod az alábbiakat:

p.smallcaps {
font-variant: small-caps;
}

Ahhoz, hogy egy adott bekezdésnél megváltozzon a betű, kicsit változtatni kell a HTML címkéknél:

<p class=”smallcaps”>Ez a bekezdés.</p>

A CSS-ben tehát megadásra került a class név egy pont elhelyezése után. Ez megteheted nem csak szöveggel, hanem képekkel, linkekkel, vagy bármi mással.

Bekezdés formázás

A CSS-ben az a jó, hogy nem kell megadni a stílust minden egyes alkalommal, amikor létrehozol egy elemet. Csak annyit jelzel, hogy minden bekezdés alkalmazza az adott stílust. Például azt szeretnéd, hogy minden bekezdésed (melyek <p> címkék között szerepelnek) legyen valamivel nagyobb, és mondjuk a betűk sötétszürkék, nem pedig feketék. Ezt CSS-ben úgy tudod megtenni, hogy beírod:

p {
font-size: 120%;
color: dimgray;
}

Ennek hatására, amikor a böngésző megjelenít egy bekezdést, akkor a szövege 120 százaléka lesz az eredetinek, míg a színe fekete helyett szürke. Ha kíváncsi vagy arra, hogy milyen színeket használhatsz, a Mozilla oldalán megnézheted a CSS színek listáját.

Pozíciók meghatározása

Szabályok hozhatók létre azzal kapcsolatban is, hogy bizonyos elemek hol jelenjenek meg a dokumentumon belül. Lehet például

 • statikus – amikor a sorrend attól függ, hol szerepel a dokumentumban
 • fix – az elemek a böngésző ablaktól függően jelennek meg
 • abszolút – az első pozícióhoz képest jelennek meg
 • ragadós – a felhasználó görgetési pozíciójától függően

Ha ilyen pozícióra vonatkozó tulajdonságokat használsz, akkor lesznek olyan részek, ahol bizonyos elemek rákerülnek más elemekre, vagyis lehetnek belőle problémák.

Színek módosítása

De a CSS nem csak a bekezdésekhez kapcsolódik. Például, ha linkekről van szó, akkor azoknál négy színről beszélhetünk. Van egy általános színük, ami megváltozik, ha kattintottak már rájuk, lehet egy hover által megjelenített szín, és egy aktív szín (tehát, amikor kattintás történik). Ezt így írhatjuk le CSS-ben:

a:link {
color: gray;
}

a:visited {
color: green;
}

a:hover {
color: rebeccapurple;
}

a:active {
color: teal;
}

Az előző részhez képest fontos változás, hogy nem pont szerepel az a után, hanem kettőspont.

Gomb kialakítása

Weboldalakon gyakran szükség van gombokra, ami már nem annyira egyszerű, mint az eddigiek. Így néz ki egy CSS-ben a gomb formázása:

a:link, a:visited, a:hover, a:active {
background-color: green;
color: white;
padding: 10px 25px;
text-align: center;
text-decoration: none;
display: inline-block;
}

Ezután természetesen itt is meghatározhatsz a gomb négy állapotára négy megjelenést. A színek talán egyértelműek, a padding és a text align azt mondja meg, hogy hol helyezkedjen el a szöveg, míg a text-decoration eltávolítja az aláhúzást a linkből.

Szövegdoboz létrehozása

Ha valamely bekezdésedet úgy módosítanád, hogy egy keretbe vagy dobozba helyezed el, mivel kiemelnéd, akkor azt így teheted meg:

p.important {
border-style: solid;
border-width: 5px;
border-color: purple;
}

Ahhoz, hogy ez egy bekezdésre vonatkozzon, az alábbinak bele kell kerülnie a HTML-ben a megfelelő helyre:

<p class=”important”>Ide jön a keretes szöveg.</p>

Azt is meghatározhatod persze, hogy milyen legyen a keret stílusa: dotted, double, thin, medium, thick. De úgy is meghatározhatod minden egyes vonal vastagságát, hogy ezt írod be:

border-width: 5px 8px 3px 9px;

A felső vonal ebben az esetben 5 pixeles lesz, a jobb oldali 8, az alsó 3 és a bal oldali 9.

Középre rendezés

Erre több megoldás is kínálkozik. Egy kép esetén például ez:

.center {
display: block;
margin: auto;
}

Ez azt adja meg, hogy az adott elem blokként jelenik meg, és hogy a szegély minden oldalán automatikusan állítódik be, vagyis egyforma lesz mindenhol. Ha minden képet középre akarsz helyezni egy adott oldalon, akkor ezt írd be:

img {
margin: auto;
}

Ha szöveget akarsz középre helyezni, akkor ez a megoldása:

.centertext {
text-align: center;
}

Ha a centertext classt akarjuk használni, mert egy adott bekezdés szövegét középre helyeznénk, akkor ezt jelezni kell a HTML-ben:

<p class=”centertext”>This text will be centered.</p>

Egy kép megjelenése a szöveghez képes

Erre a float tulajdonság szolgál, mely egy elemet jobb vagy bal oldalra helyez egy másik elemhez képest. Ez a legjobb módja egy elrendezés kialakításának a weboldalon. A leggyakrabban képek esetében jelenik meg, melyek szövegen belüli elhelyezkedését határozza meg:

img {

float: right;

}

Ez azt mondja meg, hogy a kép a jobb oldalon jelenjen meg a szöveghez képest. Ilyenkor, ha a HTML-kódban egy kép kerül egy szövegbe a <p> címkék közé, akkor arra automatikusan vonatkozik a szabály.

Egy kép áttetszőségének megváltoztatása

A CSS segítségével azonban minden egyéb apróság is megformázható az oldalon. Ilyen lehet például, ha egy képet áttetsző megjelenéssel akarsz elhelyezni az oldalon:

img {
opacity: 0.5;
filter: alpha(opacity=50);
}

De ha mondjuk azt szeretnéd, hogy amikor a felhasználó fölé viszi az egérmutatót, akkor elveszítse ezt az átlátszóságát, azt így teheted meg:

img:hover {
opacity: 1.0;
filter: alpha(opacity=100);
}

Mindezek alapján tehát valószínűleg már nagyjából kirajzolódik, hogyan is áll össze a CSS, hogyan működik. Ha elkezded használni, akkor egy idő után felismered a mintázatokat és egyre könnyebb lesz alkalmazni.

Mi az a JavaScript? Mire használhatod?

Mint láttuk, a HTML határozza meg a tartalmat, a CSS pedig annak megjelenését. A harmadik fontos része a weboldalaknak a JavaScript, mely azt teszi lehetővé, hogy a weboldalak reagáljanak a felhasználói cselekvésekre anélkül, hogy egy új oldal töltődne be. Például a JavaScript segítségével lehetővé válik, hogy a weboldal figyelmeztesse a felhasználót arra, hogy egy beírt jelszó nem felel meg a követelményeknek.

A JavaScript egy szkriptnyelv, mellyel rendkívül sok dolog kivitelezhető, és sokkal bonyolultabb, mint a HTML és a CSS együttvéve. A legtöbb asztali böngésző támogatja, így a Chrome, a Firefox, a Safari, az Edge, az Opera, stb., illetve a a mobilböngészők nagy része is. Elsődleges célja, hogy a weboldalakat felhasználóbarátabbá tegye. Ebbe pedig beletartozik, hogy dinamikusan frissüljenek, megjelenjenek menük, párbeszéd-dobozok, animációk, grafikák, interaktív térképek, videók. A JavaScriptnek ez a típusú felhasználása a kliens-oldali javascript.

A JavaScriptet még a Netscape kezdte fejleszteni 1995-ben. Szükség volt ugyanis valamilyen “ragasztó-nyelvre”, ami javítja a weboldalak felhasználói élményét. Az első verziója a Mocha volt 1995 májusában, majd ezt átnevezték LiveScriptre szeptemberben, és végül decemberben kapta a JavaScript nevet.

Mit tehetsz meg a JavaScripttel?

A JavaScript egy teljes értékű programozási nyelv, mely be van ágyazva a böngészőbe. Bármit meg lehet vele tenni, amit a Javával is. Ebbe beletartozik:

 • Változók megadása
 • Értékek tárolása és visszakeresése
 • Saját osztályok meghatározása
 • Külső modulok betöltése és használata
 • Eseménykezelők írása, melyek válaszolnak a felhasználónak és más eseményeknek
 • Stb.

A folyamat úgy néz ki, hogy a böngésző betölti a weboldalt, értelmezi a HTML-t és létrehoz egy Document Object Modelt (DOM) a tartalmakból. A DOM a weboldal egy élő nézetét jeleníti meg a weboldalnak a JavaScript számára. A kódod frissítheti a DOM-ot, és egyből meg is jelenítheti a felhasználó számára. A böngésző lehetővé teszi az értesítéseket olyan eseményekről, mint az egérmozgás vagy egy kattintás. Ezáltal készíthetők jól használható alkalmazások, melyek bármilyen célt kiszolgálnak.

Természetesen a JavaScripttel létrehozhatók malware-ek, vírusok, böngésző-eltérítések. Ezek ellophatnak böngésző cookie-kat, jelszavakat, hitelkártyaadatokat és letölthetnek vírusokat is a számítógépre.

Hogyan működik a JavaScript?

Amikor a böngésző betölt egy weboldalt, akkor a HTML-elemző elkezdi elemezni a HTML kódot és létrehozza a DOM-ot. Amikor az elemző találkozik egy CSS vagy JavaScript irányelvvel, akkor azt átadja a CSS-elemzőnek vagy a JavaScript motornak. A JavaScript motor betölti a külső JavaScript fájlokat és a belső kódot, de nem futtatja azonnal a kódot. Megvárja, amíg a HTML és a CSS feldolgozása befejeződik. Ha ez megtörténik, akkor a JavaScript abban a sorrendben hajtódik végre, ahogy a weboldalon megtalálható. A különböző aktivitások eredményeként a JavaScript frissíti a DOM-ot, és azonnal meg is jeleníti a böngésző segítségével.

Általában a JavaScript betöltése a HTML script címkével történik. Erre több lehetőség is nyílik, attól függően, hogy mire van szükséged. Egy külső javascript fájl betöltése ezzel a sorral történhet meg:

<script type=”text/javascript” src=”/path/to/javascript”></script>

Ugyanakkor meghatározhatod a teljes URL-t is, ha a javascript egy eltérő domainről származik:

<script type=”text/javascript” src=”https://code.jquery.com/jquery-3.2.1.min.js”></script>

Közvetlenül is elhelyezhető azonban a HTML-ben. Például ha egy felugró ablakot akarsz megjeleníteni, akkor az így kerül be a kódba:

<script type=”text/javascript”>
alert(“Page is loaded”);
</script>

De ezeken túl egyéb módszerek is rendelkezésre állnak a JavaScript betöltésére.

Mire és hogyan használhatod az oldal elemeinek vizsgálata funkciót a böngészőben?

Az előbbiek alapján tehát látod, hogy a weboldalak milyen kódok segítségével épülnek fel, egyes weboldal-elemeket milyen HTML és CSS kódok határoznak meg. De hogyan tudod megnézni ezeket a kódokat valamely működő weboldal esetében? A legegyszerűbb megoldás a szinte minden böngészőben rendelkezésre álló “Vizsgálat” funkció.

A “Vizsgálat” funkció a fejlesztői eszközök körébe tartozik, és bármely weboldalelemre jobb gombbal kattintva a menü alján megtalálod. A weboldalaknak bármely részét megvizsgálhatod vele, megnézheted, hogy milyen HTML, CSS és JavaScript kódok állnak mögötte. Emellett ráadásul a kódsorokat át is írhatod, és láthatod azok eredményét a weboldalra, illetve megtalálhatod és javíthatod a hibákat.

Tehát, mondjuk tételezzük fel, hogy meg akarod nézni a weboldalad fejlécét. Odaviszed az egérmutatót az elemre, jobb gombbal rákattintasz, majd a megjelenő menüben a “Vizsgálat” menüpontra. Ez minden böngészőben ugyanígy működik. Ha rákattintottál, akkor a böngészőablakod két részre lesz osztva: az egyikben megjelenik a kód.

Ezen belül is két részt fogsz látni elsőre: az egyikben a HTML kód látható, a másikban a CSS. A megjelenő ablak kerülhet a böngésződ aljára vagy a jobb oldalra is, tudod változtatni a méretét és a helyzetét. Mindenesetre, ha most az egérmutatóval mozogsz a weboldalon, akkor látod a kódban is, hogy adott pillanatban melyik elemnél jár.

Ezzel tehát megnézheted egy-egy elem mögött álló kódot. Ugyanakkor ezen túl szerkesztheted is azt, és megnézheted, hogyan is néz ki a weboldal így, megváltoztatva. Ehhez csak kétszer rá kell kattintanod bármely HTML elemre és már tudod is szerkeszteni.

Ugyanezt megteheted a CSS-sel is: ha módosítasz az értékeken, láthatod, hogy miként változik a weboldal megjelenése. Tudod változtatni a színeket, a betűméreteket, betűtípusokat, stb. Ha plusz sort illesztenél be, akkor a jobb felső sarokban lévő “+” gombra kattints!

Mindez akkor lehet hasznos, ha módosítanál valamit a weboldalon, és megnéznéd előben, hogyan is fog mutatni a változás. Ugyancsak használható hibakeresésre, mert mondjuk valami nem úgy jelenik meg az oldalon, ahogy azt vártad.

 

Címkék:

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Széchenyi 2020