Hogyan távolítsd el fotóidból a személyes adatokat?

3

Talán nincs mindenki tisztában azzal, hogy a mobiltelefonnal, vagy akár digitális fényképezőgéppel készített fotók számtalan személyes adatot tartalmaznak. Ha pedig tudjuk is, hogy ott vannak valahol a képbe ágyazva ezek az EXIF adatok, akkor esetleg nem vagyunk tisztában azzal, hogy ki lehet törölni őket.

A fényképek kódjában található EXIF (exchangeable image file format) adatok közé tartozik a dátum és az időpont, amikor a fotó elkészült, a fényképezőgép típusa és sorozatszáma, a beállítások tömege, illetve bizonyos esetekben akár a helyszín megjelölése is, ahol a kép készült. Ezek persze jól használhatók abban az esetben, ha valaki nem akarja minden fotójánál ezeket a paramétereket manuálisan megadni, de szüksége van rá. Ugyanakkor, ha valaki a személyes adatai miatt aggódik, akkor jól teszi, ha az interneten való közzététel előtt törli ezeket az adatokat.

Egyes közösségi oldalak, mint például a Facebook, az Instagram és a Twitter megteszik ezt a felhasználó helyett, tehát amikor ezekre feltöltünk egy-egy képet, akkor legyalulják az EXIF adatokat. Ugyanakkor több olyan oldal is van, mely nem: ilyen többek között a Tumblr, a Flickr, a Google+ és a Dropbox. Ebben a táblázatban megnézhetjük, hogy miként kezelik az egyes szolgáltatók az EXIF és a még részletesebb információkat tároló IPTC adatokat:

Hogyan kezelik az egyes szolgáltatók a fotók metaadatait?

Hogyan kezelik az egyes szolgáltatók a fotók metaadatait?

Tehát, ha biztosra akarunk menni, akkor még mielőtt közszemlére tennénk egy képünket, magunk tüntetjük el a háttérből az EXIF adatokat. Ez nem olyan bonyolult dolog, nem feltétlenül kell hozzá képszerkesztő alkalmazás. Windows operációs rendszer esetében egyszerűen jobb gombbal kattintunk a képfájlra, majd a felbukkanó menüben a legalul található Tulajdonságok menüpontra. A megjelenő ablakban a harmadik fül a Részletek, ahol megismerkedhetünk a kép EXIF adataival. Ugyanakkor, ha az ablak aljára tekintünk, akkor látunk egy linket, mely úgy szól, hogy “Tulajdonságok és személyes adatok eltávolítása”. Az erre történő kattintás után aztán választhatunk, hogy egy új másolatot készítünk a képről valamennyi személyes adatunk nélkül, vagy pedig csak néhányat gyomlálunk ki belőle, és úgy tesszük közzé a képet.

Ha nincs előttünk laptop, csak egy okostelefon a képekkel, akkor is el tudjuk távolítani az EXIF adatokat, mert léteznek kifejezetten erre a célra készített applikációk. Androidon ilyen például az EZ UnEXIF Free, míg iPhone-on a TrashExifet lehet megpróbálni.

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Széchenyi 2020