Hogyan születtek az internetes trollok?

3

Nyilván senkinek sem kell a trollokat bemutatni. Egy jelenséggel állunk szembe, méghozzá még mindig elég tanácstalanul, már ami a helyzet kezelését illeti. Pedig nem újkeletű a probléma. De mikor és hol alakult ki?

Ez azért lehet érdekes sokak számára, mert mi, magyarok inkább csak a 2000-es évek vége felé szembesültünk a trollvilággal, illetve kezdtük el nevén nevezni. Pedig nem ekkor jelentek meg az internet trolljai, hanem már sokkal korábban. A múlt mélységesen mély és sötét kútjának aljára a Gizmodo egyik szerzője nyúlt le.

És azt az alapigazságot szögezte le mindjárt az elején, hogy bár egyes emberekben mindig is megvolt az indokolatlan bosszúszomj, igazán az internet tette lehetővé, hogy teljes szépségében kibontakozhasson. Az internet ugyanis biztosította az anonimitást, és innentől kezdve az emberek kibújhattak a társadalmi szabályok és kötöttségek alól. Ugyanakkor az anonimitás nemcsak ebben az irányban hatott, hanem a másik felet, azaz a célpontot is dehumanizálta. Míg egy valós kommunikácós helyzetben nem lehet elfelejtkezni arról, hogy a másik fél is ember, az interneten csak egy szövegfolyamot látunk, amit el kell pusztítani. Ráasául a neten nem feltétlenül vannak következményei a cselekedeteinknek, legfeljebb annyi, hogy felhasználónevet váltunk, ha már nagy a baj. Ez pedig nagyon könnyűvé teszi a dolgokat.

Na de rátérve a történetre: az első flame-háborúk még a Useneten robbantak ki. Az itt felbukkanó harcosok adták a modelljét a trolloknak. A Usenet hírcsoportokban zajló ütközetek hetekig vagy akár évekig is eltarthattak, jellemzően olyan témák mentén, mint a Macintosh és az IBM megítélése. Az első dokumentált formái a trolloknak az ún. net.weenie-k voltak, akik pusztán az élvezet kedvéért kötöttek bele felhasználókba, és idegesítő üzentekkel bombázták a hírcsoportokat. Ennek egyik leágazása volt a Warlording, elsősorban egy Usenet newsgroupban, az alt.fan.warlordon. (Ennek részleteiről egy Wikipédia bejegyzés mesél.)

A troll, illetve trolling kifejezés az Oxford English Dictionary szerint először 1992. december 14-én bukkant fel a neten az alt.folklore.urban Usenet-csoportban. Egy 1994-es, a Wired-en megjelent cikkben egy Usenet-felhasználó, Trashcan Man révén már betekintést nyerhettek az emberek a trollok gondolkodásmódjába azáltal, hogy megismertette az alt.tastless és a rec.pets.cats Usenet csoportok háborúját. Az alt.tasteless tulajdonképpen a 4chan egy korai verziója volt, melyet még 1990 őszén alakítottak, hogy távol tartsák a “beteg embereket” a többi csoporttól. Akik aztán azzal kezdtek foglalkozni, hogy más Usenet csoportokat zaklattak, például a már említett macskarajongókat.

2003-ban aztán belibbent a köztudatba a máig hírhedt 4chan, és innentől a trollság már valami olyasmi lett, amit valaki tevékenységének választott, trollá pedig válni akart. Ők voltak az alt.tasteless szellemi örökösei, és bár szavaikat elvileg nem kellett komolyan venni, hiszen csak “trollkodtak”, igen komoly, valósnak tűnő fenyegetésekkel bombáztak olykor felhasználókat. Pár éve a trollkodás elsősorban az ő működésük révén már bekerült a mainstream szóhasználatba, és olyan széles értelmet nyert, mint korábban még soha, még olyan dolgokra is használják, ami tulajdonképpen messze áll a valódi troll-teljesítményektől.

És, hogy lehet-e a trollok ellen tenni valamit? A Gizmodo szerzője szerint az egy állandó jelenség, hogy akadnak olyan emberek, akik másokat ki akarnak készíteni. Ez soha nem fog megváltozni, ugyanakkor azon lehet változtatni, hogy miként közelítjük meg az ilyen helyzeteket. És itt most nem csak a közkeletű mondásról van szó, hogy “ne etesd a trollt”, hanem arról, hogy kapnak-e platformot, illetve hogy ejtjük-e a troll kifejezés használatát sokkal pontosabb jelzőkért cserében: egyszerűen nőgyűlölőnek vagy szociopatának nevezve adott embereket. Mi ugyan kételkedünk ebben, de a remény hal meg utoljára.

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Széchenyi 2020