Hogyan böngéssz úgy, hogy ne hagyj nyomot magad után?

Nehéz ma úgy használni a netet, hogy ne hagyj magad után óriási digitális lábnyomokat. Böngészés közben a cégek figyelik a tevékenységedet, mindent megtudnak rólad, ráadásul el is adják az adataidat a hirdetőknek. Ugyanakkor, ha ez zavar, felveheted a harcot velük.

Akad néhány olyan eszköz, mely segíthet rejtőzködni böngészés közben, ugyanakkor 100 százalékos anonimitást semmi sem garantál, hiszen nem lehet tudni, hogy ki és milyen módszerekkel figyel.

1. lépés: Inkognitó mód használata

Ma már minden böngészőben van lehetőség valamilyen inkognitó mód használatára. Ennek lényege, hogy amikor inkognitó módban használod a webet, és bezárod az ablakot, akkor a géped mindent elfelejt, ami a böngészés során történt.

Ez azt jelenti, hogy az inkognitó módban történt weboldal-látogatásoknak nem marad nyoma a böngésződben, ahogy a kereséseid sem tárolódnak. Mindez azonban csak a böngészőre igaz. Ha előzőleg bejelentkeztél a Google-be, akkor már nem, hiszen a Google akkor már a felhőben tárolja a keresési tevékenységedet.

A sütik és egyéb helyi nyomkövetési adatok szintén törlődnek inkognitó módban, ami azt jelenti, hogy ha egy weboldalt először inkognitó módban látogatsz meg, majd utána normál módban, akkor az adott oldalnak nem lesz információja az előző látogatásodról. Kivéve persze akkor, ha bejelentkeztél valahová, mint mondjuk a Google-be.

Természetesen az inkognitó mód csak a saját gépeden belül tart anonimitásban. Az internetszolgáltatód felismeri a gépedet és azokat az oldalakat, melyeket meglátogatsz, és így persze képes erre a munkáltatód, a titkosszolgálatok, vagy bárki aki meg szeretne figyelni.

Tehát az inkognitó mód elsősorban arra szolgál, hogy a saját böngészési tevékenységedet elrejtsd azon személyek elől, akik rajtad kívül használják még a számítógéped, esetleg ellopják, vagy bejutnak rá. Hasznos tehát, de ahhoz, hogy igazán anonim maradj más eszközökre lesz szükséged.

2. lépés: VPN használata

A VPN, vagyis a virtuális magánhálózat használata az egyik leghatékonyabb megoldás, amikor anonim akarsz maradni a weben. Különösen hasznos akkor, amikor nyilvános wifi hálózatot használsz, mivel titkosítja a bejövő és a gépedről kimenő adatokat.

Bármelyik VPN-t választod és használod – érdemes egy valóban megbízható szolgáltatást keresni -, az egy titkos csatornát biztosít a számítógéped és a VPN saját szervere között, mely bárhol lehet a világon. És ez az, amiért a VPN olyan népszerű választás azok számára, akik nem akarják világgá kürtölni, hogy honnan neteznek.

Egy jó VPN valóban megőrzi az anonimitásod, még magával a VPN szolgáltatójával szemben is. Ha a VPN-t kombinálod az inkognitó móddal, akkor elég jól el tudod rejteni az online aktivitásod mindenki elől, ugyanakkor azt ne felejtsd el, hogy ez csak addig igaz, amíg nem jelentkezel be valamilyen szolgáltatásba.

Az internetszolgáltatód persze látja, hogy mikor vagy online, ha otthonról netezel. Azt azonban nem tudja megmondani, hogy milyen oldalakat látogatsz meg. Azzal tehát tisztában van, hogy mikor kapcsolódsz a netre, így teljes mértékben még ez a megoldás sem biztosít számodra anonimitást. A VPN tehát biztonságot ad számodra a böngészés során, azonban teljesen nem tűnsz még el.

3. A Tor és a Tails a teljes anonimitáshoz

Mint látható, teljesen rejtve maradni a weben nem egyszerű dolog. A Tor böngésző használatával azonban egy kicsit még tovább mehetsz. Ebben találsz olyan VPN-szerű funkciókat, melyek jól elrejtik az internetes tevékenységedet a különböző cégek, szervek elől, akik követni szeretnének. Azt a kompromisszumot azonban meg kell hoznod, hogy ezzel együtt lassabbá válik a netezésed. És azt se felejtsd el, hogy továbbra sem jelentkezhetsz be sehova.

Mindezeken felül megteheted, hogy egy virtuális gépen vagy egy bootolható USB stick segítségével böngészel, így az egész operációs rendszered – nem csak a böngésződ – minden egyes alkalommal, amikor kikapcsolod, elfelejt minden adatot. Itt is van több lehetőséged, az egyik ezek közül a Tails operációs rendszer használata.

Ha nagyon paranoiás vagy, akkor persze a bankkártyádat se használd, de jobban teszed, ha a mobiltelefonod is otthon hagyod, hiszen ez megint csak adatokat jelent a mozgásodra vonatkozóan a mobilszolgáltatód vagy adott esetben a Google és az Apple felé. És végül is összekapcsolható a böngészési tevékenységeddel.

Tehát, ha minden óvintézkedést megtettél, otthon hagytad a bankkártyádat és a telefonodat, nyilvános wifit használsz, akkor már valóban elég nehéz lesz bárkinek is kitalálni, hogy mit teszel online. Persze, ha nem épp a rendszert akarod megdönteni, vagy menekülsz a törvény kezel elől, akkor egy kicsit kényelmetlen lesz így használni a webet. Úgyhogy végül lehet, hogy arra jutsz: a kényelemért cserébe feladsz egy kicsit a láthatatlanságodból.

Címkék:

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Széchenyi 2020