Így használd a Google keresőt! Hogy tényleg megtaláld, amit keresel

2

A Google nem csak egy egyszerű kereső, ahová beírunk pár szót és kidobja a választ. Gyakran nem azt adja ki, amit keresünk. Ilyenkor elkezdjük szidni, majd próbálkozunk mindenféle extrém keresési kifejezés beírásával, hogy a megfelelő választ kicsikarjuk belőle. Pedig lehet, hogy csak nem ismerjük azokat a megoldásokat, melyekkel finomhangoltabb kereséseket tudunk végrehajtani a kis fehér mezőben.

Sok-sok Google-trükkel találkoztunk azóta, mióta ez a cég uralja a keresőpiacot. Most itt van egy újabb adag alapvető megoldás, melyek lehet, hogy sokak számára már ismertek, mások számára talán csak egy részük, és talán akad olyan is, aki még egyikről sem hallott. A Business Insider állította össze a kis mixet a Google Power Searching alapján.

Hasznos holmik

Van néhány alapvető dolog, ami magyarul is elérhető, mégis, sokan nem tudnak róla, illetve nem használjuk, pedig gyakran jobb eredményt adnak ki, mint a kedvenc – célszerszámként funkcionáló – magyar honlapjaink:

  • Hogyha egy városnév után beütjük, hogy filmek, akkor a Google kidob egy listát a mozikban éppen vetített filmekről (pl. Szombathely filmek), ezekre rákattintva pedig már orrunk elé is tolja a filmek részleteit és a vetítési időpontokat.
  • Ha beírunk egy országot és utána azt is, hogy “fővárosa”, akkor a Google nem a szokásos keresi találatokkal válaszol, hanem egy egyedi választ helyez el a találati lista tetejére, amely mindenféle, alapvetően a Wikipédiáról beszerzett információt tartalmaz az adott fővárossal kapcsolatban (pl. Franciaország fővárosa). Ugyanezt kapjuk egyébként akkor is, ha csak a város nevét írjuk be, csak ilyenkor a jobb oldalon látható az eredmény.
  • Ha az időjárásra vagyunk kíváncsiak, akkor sem kell meteorológiai oldalakat látogatni, csak pötyögjük be a keresőmezőbe, hogy időjárás, majd az adott város nevét, és mindjárt meglep bennünket a Google egy remek grafikával, ahol órára lebontva láthatjuk a hőmérsékleti értékeket, csapadékmennyiségeket, szélerősséget, valamint egy egyhetes előrejelzést, hasonló részletességgel.

Google-trükk időjárásra

  • Végül pedig, ha szeretnénk egy mértékegységet átváltani, akkor sem arra kell keresni, hogy “mértékegység átváltás”, hanem egyszerűen be kell ütni az egyik mértékegységben kifejezett mennyiséget, majd utána írni, hogy milyen másik mértékegységben szeretnénk az eredményt, és a kereső már köpi is ki a választ. Nem olyan, mint egy remek robot egy fél évszázaddal ezelőtti sci-fi regényben?

Az operátorok

Ezek mellett érdemes használni a különböző “operátorokat”, amikor keresünk, hiszen pontosabb találatokat ad ki a gép. Sokan nem tudják például, hogy bármilyen fájltípust kereshetünk, csak egyszerűen elé kell írni azt a szót, hogy “filetype:”, majd space nélkül az adott fájl típusát, ami lehet pdf, doc, txt, csv vagy bármi.

Google-trükk operátorok

  • Az ebben a listában látható első operátort, a “site:”-t használhatjuk önmagában, amikor is ki fogja listázni az adott domain alatt, a Google-ben tárolt oldalakat (SEO-sok kedvenc eszköze).
  • Ha viszont elé írunk egy keresőkifejezést, akkor már az adott domain alatt megtalálható oldalak között fog keresgélni, nem az egész neten.
  • Ugyanezt megtehetjük a TLD-kkel, azaz top level domainekkel, tehát mint a .hu. Ilyenkor a keresőkifejezés után annyit kell beírni, hogy “site:.hu”, és akkor csak a .hu-s domaineken keres a Google.

Amit talán mindenki tud: ha idézőjel közé teszünk egy kifejezést, akkor pontosan arra a kifejezésre fog történni a keresés. Amit viszont már kevesebben, hogy ha egyszerre több keresőkifejezésre akarunk találatokat, akkor az idézőjeles kifejezések közé az “OR” szavakat tesszük (így, nagy betűkkel), és mindegyik belekerül a keresésbe.

Google-trükkök képekkel

Aki esetleg még nem ismeri a Google képkeresőjét, az látogassa meg az images.google.com-ot. Itt nem az történik, hogy kifejezések alapján keres képeket a Google, hanem képek alapján keres képeket. Csak fel kell tölteni a kép linkjét vagy magát a képet. Ez akkor hasznos, ha van egy képünk, de nem tudjuk, hogy eredetileg honnan származik. Ilyenkor csak feltöltjük, és megmondja a kereső. De azt is, hogy hol máshol bukkant még fel, valamint a hasonló képeket is.

Egyébként a normál keresőben végrehajtott képkeresésnek is vannak olyan funkciói, amit talán nem mindenki használ. Ha beírunk a keresőbe egy kifejezést, majd utána a fenti menüsorban található „Képek” feliratra kattintunk, akkor kidobja a Google a kapcsolódó képeket. A menüsor végén azonban ott van a “Keresőeszközök”, ahol advanced funkciók találhatók, és például be lehet állítani, hogy nem csak egyszerűen macskára keresünk rá, hanem mondjuk vörös macskára. Ez lehet, hogy elsőre nem tűnik hasznos dolognak, pedig olyan információ alapján keres, ami a szövegben esetleg nem szerepel, csak a kép hordozza, így máshogy nem is találnánk meg a megfelelő képet.

Emellett létezik egy olyan hasznos kiegészítő is a képkeresés keresőeszközeinél, mint a „Felhasználási jogok”, ahol be lehet állítani, ha esetleg szabadon felhasználható képeket keresünk, mert mondjuk fel szeretnénk feldobni blogunkat, honlapunkat.

Címkék: ,

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Széchenyi 2020