Google: hogyan használd a keresési operátorokat SEO-ra?

Tartalomjegyzék
Bővített tartalomjegyzék

A Google adott ki nemrég tájékoztatást arról, hogy milyen keresési operátorokat ajánl, és azokat hogyan lehet keresőoptimalizálási tevékenységre használni.

Mindezt annak érdekében, hogy a keresőoptimalizálás iránt érdeklődő weboldaltulajdonosok megtalálják a hibákat, az akadályozó tényezőket weboldalukon. Ehhez tudják alkalmazni a keresési operátorokat, mert a segítségükkel kapott találati oldalakat nem befolyásolják a Google szokásos rangsorolási algoritmusai. Ugyanakkor persze az itt alkalmazott index használata korlátozott hatókörű, és nem is naprakész.

Ezen korlátok mellett is hasznos adatokkal szolgálnak azonban az operátorok, melyeket fel lehet használni keresőoptimalizálással kapcsolatos célokra. Arra persze nem alkalmas, hogy megismerd általuk a Google algoritmusát, viszont a weboldaladdal kapcsolatban elárulnak pár dolgot. A Google arra is felhívta azonban a figyelmet, hogy az index-korlátok miatt a Search Console ellenőrző eszköze megbízhatóbb megoldás hibakeresési célokra.

A Google által közzétett dokumentáció az alábbi keresési operátorokat sorolja fel:

  • site:
  • cache:
  • related:
  • src:
  • imagesize:

Lássuk ezeket részletesebben!

site: keresési operátor

Talán a legismertebb keresési operátor, melyet beírva a keresőmezőbe kapunk egy rakás találatot a weboldalunkról. Azt azonban tudni kell, hogy nem jeleníti meg valamennyi oldalunkat, hiszen mint azt az előbb már említettük, a keresési operátorok által adott találati oldalakra indexelési korlátok érvényesek.

Emellett pedig azt is figyelembe kell venni, hogy nem a Google általános keresési algoritmusára épülnek, így mindössze csak mintát kínálnak a Google által indexelt oldalaidból.

A keresési operátorok egyikének sem megbízható a minősége, a teljes képet illetően, különösen akkor nem, ha rangsorolással vagy algoritmussal kapcsolatos tényezőkre vagyunk kíváncsiak.

Mindenesetre a “site:” operátor arra megfelelő, hogy gyorsan megmutassa, hogy egy adott kulcsszóra léteznek-e találatok egy adott weboldalról. Csak azt nem szabad elfelejteni, hogy nem az összes aloldal között keres. A Google tájékoztatása szerint az operátor arra megfelelő, hogy egy adott domain vagy URL esetében megmutasson néhány jellemző keresési találatot.

Így használható: site:https://www.google.com/

cache: keresési operátor

A “cache:” keresési operátor azt mutatja meg, hogy egy weboldalt miként gyorsítótárazott a Google, azaz hogyan nézett ki a weboldal legutoljára, amikor a Google feltérképezte. A cache jó megoldás arra, hogy ellenőrizzük, hogy egy weboldal meg lett-e hackelve és valami más tartalmat mutat a Google számára, mint amit mi látunk.

A Google ugyanakkor figyelmeztet arra, hogy egy gyorsítótárazott weboldal-változat bizonyos esetekben nem teljes vagy akár üres is lehet. Például akkor, ha a JavaScript működését – mely felelős az oldal teljes megjelenítéséért – a böngésző letiltotta. Ez azonban normális és nem hibás működés. A böngésző által blokkolt JavaScriptek miatt ilyen esetekben a böngésző webfejlesztői eszközeit érdemes használni az ellenőrzésre.

related: keresés operátor

A related: keresési operátor azt mutatja meg, hogy melyek azok az egyéb oldalak, melyeket a Google úgy azonosít, hogy azok kapcsolódnak ahhoz az oldalhoz, melyre a keresés történik. Ha a Google nagyon eltérő oldalakat mutat, akkor ott valami gond van a tartalom relevanciájával.

A related: keresési operátor használatban így néz ki:

related:https://webshark.hu/

A Google ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy a keresés nem ad jelzést az oldalaid minőségére, sem más egyéb keresési tényezőre vonatkozóan. A kapcsolódásoknál általában az internet legnépszerűbb oldalait veszi figyelembe a Google. Emellett lényeges, hogy az adatok nem frissülnek valós időben, ami azt jelenti, hogy a legfrissebb oldalak lehet, hogy nem is jelennek meg a related: keresési operátor használatával.

src: keresési operátor

Az src: keresési operátort alkalmazva olyan oldalakat találhatunk, melyek egy adott képre hotlinkelnek. A Google példája szerint így néz ki az src: keresési operátor a használatban:

src:https://www.example.com/images/peanut-butter.png

imagesize: keresési operátor

Az imagesize: keresési operátor olyan képeket talál meg a keresés segítségével, melyek meghatározott méretűek, és sokszor a site: keresési operátorral együtt használják.

Ha be akarod írni a keresőmezőbe, akkor így tedd meg:

imagesize:1200×800

Az említett két képkeresési operátornak is ugyanazok a korlátai, mint az előbbieknek, ezért a Google figyelmeztet: az indexelési korlátok miatt nem látsz minden eredményt, melyek egy normál keresés esetében megjelenhetnek.

Mint látható, a Google keresési operátorait sok dologra lehet használni, még ha elsőre nem is tűnik minden, fentebb felsorolt lehetőség egyértelműnek vagy hasznosnak. Tehát, lehet, hogy az imagesize: keresési operátort még a szakemberek sem nagyon alkalmazzák, ugyanakkor azért nem kizárt olyan eset, amikor valaki arra kíváncsi, hogy a Google feltérképezett-e vagy indexelt-e egy olyan képet, melynek meghatározott kiterjedése van.

További részletek a keresési operátorok használatáról a Google dokumentumában érhetők el.

A site: keresési operátor alkalmazását itt fejti ki részletesen a Google, míg a cache: operátorét itt.

Címkék:

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.