Új szereplő a közösségi médiában: a Google Keen – Miért lehet hasznos egy cégnek?

Google Keen

Talán már hallottál a Keenről, mely néhány napja került be a köztudatba. A Google új közösségi média szolgáltatásáról van szó, és azért lehet előnyös a használata, mert egy új megoldással tudsz általa közönséget terelni a weboldaladra: a Google Keen ugyanis proaktívan ajánl új tartalmakat a felhasználóknak.

Nem csapott nagy hírverést a Google a Keen nevű, új szolgáltatásának, melynek segítségével tartalmakat fedezhetnek fel a felhasználók. Azt már sokan megállapították, hogy hasonlít a megoldás a Pinterestre, de azért azt is észre kell venni, hogy akadnak különbségek. A Keen ugyanis egy gépi tanulást alkalmazó eszköz, ami aktívan ajánl releváns weboldalakat a felhasználóknak, így új forrásává válhat a hivatkozó forgalmadnak.

Mi az a Keen?

A Keen egy kísérleti webes és androidos alkalmazás, mely a Google Area 120 projektjei közé tartozik. Az Area 120-ról ezzel kapcsolatban annyit érdemes tudni, hogy kis csapatok dolgoznak benne együtt, valamiféle startup módban, hogy innovatív megoldásokat keltsenek életre.

A Google szerint a Keen egy férj és feleség kommunikációjából nőtt ki, melyben megosztottak egymással számukra fontosnak tűnő dolgokat. Ahogy gyűjtötték a linkeket és a forrásokat a hobbijaikról és a céljaikról, megértették, hogy egy olyan eszközre van szükségük, ami nem csak segít ezek megosztásában, hanem további, hasonló ötleteket is kínál.

A tartalmak továbboszthatók, nyilvánossá tehetők, bizonyos személyekkel megoszthatók vagy akár privátként is elmenthetők. Ami megkülönbözteti a Keent a Pinteresttől, az az, hogy a Keen a Google-keresést és gépi tanulást használja arra, hogy előásson olyan tartalmakat, amelyek kapcsolódnak valaki érdeklődéséhez.

Ahogy nőnek a kollekcióid a Keenben, úgy válik pontosabbá annak megítélésben, hogy milyen további tartalmakat szeretnél látni. És a további tartalom az, ami fontos lehet abban, hogy egy weboldal új forgalmat kapjon.

A forgalom új forrása

A Keen tehát a weboldalak számára azt a lehetőséget rejti magában, hogy a forgalom egy új forrása lehet: segítségével növelhetik népszerűségüket és látogatóik számát. A legerősebb eszköz erre az ajánlás, amikor valaki egy weboldalt ajánl egy másik felhasználó számára.

Az, hogy a Keen tartalmakat ajánl a felhasználóknak, azért fontos, mert míg a Google keresője egy passzív eszköz, ezáltal válik aktívvá. Egy kereső addig nem csinál semmit, amíg valaki egy kérdéssel elő nem áll. A Keen viszont proaktív, és ha nem csinálsz semmit, de már van néhány mentett tartalmad, akkor ajánl újabbakat. És szándékai szerint olyanokat, ami hasznos is a felhasználó számára, hiszen az érdeklődési köréből indul ki.

Ezért lehet érdemes egy kicsit megismerkedni a Keennel, és akár azt is átgondolnod, hogy miként illeszthető a marketing-elképzeléseid közé. Ez persze még a jövő zenéje, sok olyan Google-projekt volt már, ami elhasalt. Mindenesetre érdemes figyelni, és tovább gondolkodni azon, miként lehet hasznodra a Keen.

Címkék: , , ,

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Széchenyi 2020