Mire figyelj a Google Ads Performance Max kampányodnál? (Frissítve, 2022.08.16.)

Tartalomjegyzék
Bővített tartalomjegyzék

2021 novembere óta már elérhetők a Google Ads fiókokban az úgynevezett Performance Max, vagyis “teljesítménymaximalizáló” kampányok. Habár nem feltétlenül ugrottak rá a hirdetők az új lehetőségre, sokan azért váltottak PMax-re, mert intelligens shopping kampányt használtak. Ezért elmondjuk, mit kell tudni az új kampánytípusról, és hogyan érdemes beállítani. (Frissítés, 2022.08.16. – Új fejezetekkel bővítettünk: “Kinek érdemes használnia teljesítménymaximalizáló kampányt?” és “A teljesítménymaximalizáló Google Ads kampányok előnyei és hátrányai.

A Performance Max kampánytípus különlegessége a korábbiakhoz képest az, hogy minden Google-csatornán elhelyezi a hirdetésünket, miután meghatároztál egy célt. Ez olyasmi, mint egy nem szétválasztott kereső- és display kampány szteroidokon, azon belül is a reszponzív hirdetések és az intelligens kampányok egy magasabb szintje. Nyilván meg volt az értelme, amiért ezt az összepárosítást igyekeztünk elkerülni, de akárhogy is, most mindenesetre ott tartunk, hogy “minden egyben”, és tekergeti a potmétereket a mesterséges intelligencia.

Tehát itt a PMax lehetőségként (illetve az intelligens shopping kampányoknál váltásként), ami aztán a YouTube-on, display hálózaton, keresőben, shopping hirdetések között, az úgynevezett discover feedben, a Gmailben és a Google Mapsen is megjeleníti a beállított hirdetéseket.

Kinek érdemes használnia teljesítménymaximalizáló kampányt?

Ahhoz, hogy PMax kampányt tudj futtatni, meg kell adnod a Google számára:

 • A marketingcéljaidat
 • A költségkeretet
 • Kreatívokat (szövegek, képek, videók)
 • Földrajzi célzást
 • Illetve opcionálisan olyan feedeket, mint például a Merchant Center
 • Valamint szintén lehetőségként közönség-jeleket

Néhányan talán úgy gondolják, hogy mivel ez az új lehetőség mindent tud, így érdemes lehet az eddigi kampányokat teljesen lecserélni. Ez azonban nem így van. A legjobban egyelőre kiegészítő kampányként használhatod a Performace Maxet. És mivel egy cél-alapú kampánytípusról van szó, így akkor érdemes használni, ha van egy speciális konverziós célod, és nem korlátozza semmi azt, hogy melyik hirdetésed milyen csatornán jelenjen meg.

Arról egyébként vitatkoznak a szakértők, hogy kinek érdemes használnia a PMax kampányokat. Alapvetően azt lehet mondani, hogy a webáruházaknak igen, már csak azért is, mert náluk egyébként is megtörténhetett az átállás az intelligens shopping kampányokról. Emellett meg lehet kockáztatni, hogy akkor is, ha nincs elég időd az egyes csatornákra külön hirdetéseket optimalizálni.

Ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, ami minden korábbi intelligens Ads-kampány esetében felmerült korlátozó tényezőként: a költségkeret. Az intelligens kampányok, és különösen a Performance Max, adatokból építkezik. Ha nincs elegendő adat a számára, gyenge lesz a hatékonyság. Ahhoz viszont, hogy elegendő adatot kapjon, jelentős forgalomra, illetve napi költségkeretre van szükség (napi több tízezer forintról beszélünk).

És habár akadnak szakértők, akik szerint alacsonyabb költségkerettel pont azért lehet érdemes használni az teljesítménymaximalizáló kampányt, mert minden hirdetési helyet, illetve akár új közönségszegmenseket is elérhetsz, egy alacsony költségkeret korlátozni fogja az adatmennyiséget, ami rontja a célzás hatékonyságát, így lehet, hogy csak egy rosszul teljesítő kampányod lesz az eddigi pénzért. Habár az alacsony költségkeret egy relatív fogalom.

A teljesítménymaximalizáló Google Ads kampányok előnyei és hátrányai

Az előnyök:

 • Kezdő felhasználók számára egyszerűvé teszi a hirdetést a Google felületein. Egy kampánnyal elérhető a marketingcélod, így nem kell megtanulni más kampánytípusok – nem feltétlenül egyszerű – beállítását.
 • Egy helyre kerülnek a kreatívok és a jelentések, így könnyebben hozhatsz meg és kivitelezhetsz marketingdöntéseket.
 • Ha jól használod (jól célzol, megfelelő és elegendő az adat), akkor jó eredményeket érhetsz el vele, akár pénzt is spórolhatsz.

A hátrányok:

 • Világos célokra, minőségi hirdetés-alapokra és feedekre van szükséged, mert ezek nélkül nem azt kapod eredményül, amit remélsz. A mesterséges intelligencia a konkurenciád esetében ugyanúgy dolgozik, csak azzal tudsz különbséget elérni, ha pontosabb és jobb a kiindulópontod.
 • Kevés irányítási lehetőség.
 • Korlátozott rálátás a kampányok működésére.
 • A gépi tanulás nem jelent teljes automatizációt. A megfelelő beállításokat neked kell megadnod, a semmiből nem fog eredményeket kreálni a rendszer.

Új fogalmak, melyekkel érdemes megismerkedni

A teljesítménymaximalizáló kampányok jelentős mértékben eltérnek a korábbi kereső-kampányok felépítésétől, ugyanis hirdetéscsoportok helyett elemcsoportok, illetve termékcsoportok helyett adatlapcsoportok (listing groups) jelennek meg. Így ezekkel meg kell barátkozni.

Abban az esetben is mélyíteni kell az ismeretséget, ha intelligens shopping kampányból váltasz teljesítménymaximalizáló kampányra, mivel nem minden lesz megfelelően beállítva az elemcsoportoknál, ahogy közönségjelzéseket is érdemes még hozzárendelni a kampányhoz. Ez egyébként az optimalizációs százaléknál is látszódni fog.

Elég lehet az adafolyam

De nem kötelező ezt tenned. Ugyanis, ha korábban jó teljesítményt mutatott az intelligens shopping kampányod, akkor nem feltétlenül kell az elemcsoportokkal és egyebekkel foglalkoznod, elegendő lehet, ha a PMax kampányod kizárólag csak a már korábban beállított adatfolyamot használja a hirdetéseknél. Ehhez viszont érdemes egy teljesen új eszközcsoportot készíteni az adatfolyammal.

Az adatfolyam egyébként a legértékesebb része az adatmaximalizáló kampányoknak is, így ebbe lehetőleg annyi adat kerüljön bele, amennyi csak lehetséges, de ez nem a PMax kampánybeállításnál történik, hanem még a feed kialakításánál.

Mit állíts be egy PMax-kampányban?

Egy ilyen megoldás azonban nem használja ki a PMax fő előnyét, mégpedig azt, hogy ha nem muszáj több kampányt használnod – például földrajzi célzás vagy költségkeret elosztás miatt -, akkor egy kampányban megoldható minden, miközben rendkívül sok jelzést tud egybegyűjteni a Google, így jobb lesz a hirdetések hatékonysága is.

Ilyenkor viszont a különféle termék- vagy szolgáltatáscsoportokhoz érdemes lehet eltérő eszközcsoportokat kialakítani, mivel így a vizuális kreatívok és a szövegek jobban passzolnak majd az adott termékekhez, szolgáltatásokhoz.

Az eszközcsoportoknál nem csak képeket és szövegeket állíthatsz be, hanem videót is. Ha nem teszed, akkor a Google fog készíteni egy számodra, ami nem biztos, hogy elnyeri a tetszésed, tehát érdemes lehet valamilyen alap-videót is összeállítani.

Illetve érdemes foglalkozni egy másik érdekes és szokatlan résszel is az elemcsoport beállításánál: a “közönségjel szerkesztésével”.

Közönségjelek beállítása

Ez nem ugyanaz, mint a korábbi kampányoknál volt a közönségcélzás. A rendszer arra használja a beállítást, hogy megtalálja neked az ideális, leendő ügyfelet. Ide feltölthetsz meglévő listákat e-mail címekkel, telefonszámokkal (új adatlista hozzáadása), vagy megjelölheted a webhelylátogatóid különféle csoportjait, de megadhatsz kulcsszavakat az egyéni szándékokhoz kapcsolódóan, melyeket egyébként a keresőkampányaidban is használsz. Emellett beállíthatsz érdeklődési köröket és demográfiát.

Összességében tehát elmondható, hogy ha valaki korábban intelligens shopping kampányt használt – mint vélhetően a webáruházak jelentős része -, azoknál a PMax valamiféle továbblépést jelenthet a további elhelyezési és elérési lehetőségekkel. Tehát itt alapvetően kapunk egy intelligens shopping kampányt, amihez hozzácsapott a Google egy display megjelenést és remarketing lehetőséget. Ahhoz azonban, hogy a teljesítménymaximalizáló kampány jól működjön, egyrészt elegendő adat kell, másrészt figyelni kell a jelzésekre.

Címkék:

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Széchenyi 2020