Mire figyelj a Google Ads Performance Max kampányodnál? (Frissítve, 2023.11.17.)

Tartalomjegyzék
Bővített tartalomjegyzék

2021 novembere óta már elérhetők a Google Ads fiókokban az úgynevezett Performance Max, vagyis „teljesítménymaximalizáló” kampányok, melyeknek meglehetősen vegyes a fogadtatása. Elmondjuk, mit kell tudni az új kampánytípusról, és hogyan érdemes beállítani. (Frissítés, 2023.11.17. – Frissítettük ezt a fejezetet: Még „intelligensebb” lett a Performance Max)

A Performance Max kampánytípus különlegessége a korábbiakhoz képest az, hogy minden Google-csatornán elhelyezi a hirdetésünket, miután meghatároztál egy célt. Ez olyasmi, mint egy nem szétválasztott kereső- és display kampány szteroidokon, azon belül is a reszponzív hirdetések és az intelligens kampányok egy magasabb szintje. Nyilván megvolt az értelme, amiért ezt az összepárosítást igyekeztünk elkerülni, de akárhogy is, most mindenesetre ott tartunk, hogy „minden egyben”, és tekergeti a potmétereket a mesterséges intelligencia.

Tehát itt a PMax lehetőségként (illetve az intelligens shopping kampányoknál váltásként), ami aztán a YouTube-on, display hálózaton, keresőben, shopping hirdetések között, az úgynevezett Discover feedben, a Gmailben és a Google Mapsen is megjeleníti a beállított hirdetéseket.

Fontos tudni, hogy a Performance Max kampányokhoz szükség van szöveges és vizuális kreatívokra. Ha nincs sajátod, akkor a Google legyártja számodra, ugyanakkor a tapasztalatok szerint a Google által készített kreatívok nem teljesítenek túl jól.

Performance Max beállítások a Google ábráján

Kinek érdemes használnia teljesítménymaximalizáló kampányt?

Néhányan talán úgy gondolják, hogy mivel ez az új lehetőség mindent tud, így érdemes lehet az eddigi kampányokat teljesen lecserélni. Ez azonban nem így van. Ráadásul, mivel egy cél-alapú kampánytípusról van szó, így akkor érdemes alapvetően használni, ha van egy speciális konverziós célod, és nem korlátozza semmi azt, hogy melyik hirdetésed milyen csatornán jelenjen meg.

A webáruházak számára általában jó választás, már csak azért is, mert náluk egyébként is megtörténhetett az átállás az intelligens shopping kampányokról. Emellett meg lehet kockáztatni, hogy akkor is, ha nincs elég időd az egyes csatornákra külön hirdetéseket optimalizálni, de a helyzet ennél azért bonyolultabb, amire mindjárt rátérünk.

A rendelkezésre álló költségkeretet azonban mindenképpen figyelembe kell venni, ami minden korábbi intelligens Ads-kampány esetében felmerült korlátozó tényezőként. Az intelligens kampányok, és különösen a Performance Max, adatokból építkezik. Ha nincs elegendő adat a számára, gyenge lesz a hatékonyság. Ahhoz viszont, hogy elegendő adatot kapjon, jelentős forgalomra, illetve napi költségkeretre van szükség (napi több tízezer forintról beszélünk).

És habár akadnak szakértők, akik szerint alacsonyabb költségkerettel pont azért lehet érdemes használni az teljesítménymaximalizáló kampányt, mert minden hirdetési helyet, illetve akár új közönségszegmenseket is elérhetsz, egy alacsony költségkeret korlátozni fogja az adatmennyiséget, ami rontja a célzás hatékonyságát, így lehet, hogy csak egy rosszul teljesítő kampányod lesz az eddigi pénzért.

Három kérdés, amit tegyél fel magadnak!

Ha szeretnéd tudni, hogy érdemes-e Performance Max kampányt használnod, akkor három kérdés merül fel:

 • Mekkora a költségkereted?
 • Jól teljesítened az egyedi csatornáid?
 • Minden kreatívot le tudsz gyártani?

Lássuk akkor ezeket kibontva:

Mekkora a költségkereted?

Induljunk ki abból az ökölszabályból, hogy a költségkeretednek naponta legalább egy konverziót hoznia kell. Ez lehet egy lead vagy eladás. Ha a költségkereted szűkössége miatt nem tudsz behozni elegendő kattintást minden nap, hogy elérd ezt a minimális célt, akkor vagy emelned kell a költségkereted, vagy úgy igazítanod a célokat/kulcsszavakat, hogy a drága aukciókban ne vegyél részt, vagy pedig egy másik hirdetési csatornával kell próbálkoznod, ahol olcsóbban jutsz konverziókhoz.

A PMax esetében utóbbival nem kell foglalkoznod, hiszen itt a Google minden hirdetési csatornán megjelenteti a hirdetésed, így Display és videós elhelyezéseket is használ, melyek olcsóbbak lehetnek, mint a találati oldali konverziók. Ez azt jelenti, hogy elvileg akár kis költségkeret esetében is jobb eredményeket hozhat a Performance Max az elhelyezésekkel való játék miatt. Persze a PMax egy fekete doboz a költségkeret elosztását illetően, ezért ezt tesztelni kell, és lehet, hogy mellette érdemes leállítani a többi csatornát, különösen, ha alacsony a költségkereted.

Hogyan teljesít a többi hirdetési csatorna?

Érdemes azonban megnézni az egyes hirdetési csatornákon elért teljesítményedet. Ha például a keresőkampányod jól teljesít, akkor a PMax használatával akár le is ronthatod ennek teljesítményét. Viszont, ha gondot okoznak a költségek a keresőkampányoknál, akkor akár hasznos is lehet számodra a PMax.

Szintén okozhat problémát a Performance Max, ha YouTube-kampányokat is futtatsz. Utóbbiak jóval nagyobb irányítást tesznek lehetővé akár a kreatívokat, akár a célzást tekintjük. Ha a YouTube kampányaid jól teljesítenek, akkor meg kell fontolnod, hogy nem rontod le a teljesítményüket a PMaxszal, kivéve persze, ha a többi csatornád nagyon gyenge teljesítményt mutat.

A lényeg tehát, ha kifejezetten jól teljesítő hirdetési csatornáid vannak, és jól el tudod költeni a rendelkezésedre álló keretet ezeken keresztül, akkor jobban jársz, ha nem veszed fel melléjük a PMaxot.

Elő tudod állítani a kreatívokat?

Korábban már említettük, hogy a PMax tipikus fekete doboz megoldás, mert sem túl sok beállítási lehetőséged, sem túl sok adatod nincs a megjelenésekkel kapcsolatban. A hirdetők a Performance Max esetében leginkább az üzenetre, a vizuális kreatívokra összpontosíthatnak csak (a közönségjelzések mellett).

Ezért fontos, hogy jók legyenek a vizuális kreatívok, melyek kidolgozását a tapasztalatok szerint nem érdemes a Google-re hagyni. Kellenek hozzá:

 • képek Displayre és Dicoveryre
 • videók 15 és 30 másodperces hosszúságokban
 • nagy felbontású logók

Ha ezek előállítására nincs kapacitásod, akkor lehet, hogy azt fogod tapasztalni, hogy gyengébben teljesít a PMax-kampányod, mint a többi, mely külön célozza meg az egyes csatornákat.

Viszont, ha a kreatívok legyártása nem okoz gondot, akkor jó megoldás lehet, ha egy időre leállítod minden más kampányod, és csak Performance Max kampányt futtatsz. Ez megmutatja, hogy esetedben azonos költségkeret mellett jobb vagy rosszabb teljesítményt kapsz, mint ha külön kampányokat készítenél az egyes csatornákra.

Ha jobb teljesítményt mutat a PMax, mint a különálló kampányok, akkor mentesülsz az egyes kampányok beállításával és optimalizálásával járó feladatoktól, már csak a kreatívokra és a közönségjelekre kell összpontosítanod a Performance Max kampányodnál vagy kampányaidnál.

A teljesítménymaximalizáló Google Ads kampányok előnyei és hátrányai

Az előnyök:

 • Kezdő felhasználók számára egyszerűvé teszi a hirdetést a Google felületein. Egy kampánnyal elérhető a marketingcélod, így nem kell megtanulni más kampánytípusok – nem feltétlenül egyszerű – beállítását.
 • Egy helyre kerülnek a kreatívok és a jelentések, így könnyebben hozhatsz meg és kivitelezhetsz marketingdöntéseket.
 • Ha jól használod (jól célzol, megfelelő és elegendő az adat), akkor jó eredményeket érhetsz el vele, akár pénzt is spórolhatsz.

A hátrányok:

 • Világos célokra, minőségi hirdetés-alapokra és feedekre van szükséged, mert ezek nélkül nem azt kapod eredményül, amit remélsz. A mesterséges intelligencia a konkurenciád esetében ugyanúgy dolgozik, csak azzal tudsz különbséget elérni, ha pontosabb és jobb a kiindulópontod.
 • Kevés irányítási lehetőség.
 • Korlátozott rálátás a kampányok működésére.
 • A gépi tanulás nem jelent teljes automatizációt. A megfelelő beállításokat neked kell megadnod, a semmiből nem fog eredményeket kreálni a rendszer.

Új fogalmak, melyekkel érdemes megismerkedni

A teljesítménymaximalizáló kampányok jelentős mértékben eltérnek a korábbi kereső-kampányok felépítésétől, ugyanis hirdetéscsoportok helyett elemcsoportok, illetve termékcsoportok helyett adatlapcsoportok (listing groups) jelennek meg. Így ezekkel meg kell barátkozni.

Abban az esetben is mélyíteni kell az ismeretséget, ha intelligens shopping kampányból váltasz teljesítménymaximalizáló kampányra, mivel nem minden lesz megfelelően beállítva az elemcsoportoknál, ahogy közönségjelzéseket is érdemes még hozzárendelni a kampányhoz. Ez egyébként az optimalizációs százaléknál is látszódni fog.

De nem kötelező ezt tenned. Ugyanis, ha korábban jó teljesítményt mutatott az intelligens shopping kampányod, akkor nem feltétlenül kell az elemcsoportokkal és egyebekkel foglalkoznod, elegendő lehet, ha a PMax kampányod kizárólag csak a már korábban beállított adatfolyamot használja a hirdetéseknél. Ehhez viszont érdemes egy teljesen új eszközcsoportot készíteni az adatfolyammal.

Az adatfolyam egyébként a legértékesebb része az adatmaximalizáló kampányoknak is, így ebbe lehetőleg annyi adat kerüljön bele, amennyi csak lehetséges, de ez nem a PMax kampánybeállításnál történik, hanem még a feed kialakításánál.

Még „intelligensebb” lett a Performance Max (FRISSÍTVE, 2023.11.17.)

2023 májusának végén jelentette be a Google a Google Marketing Live 2023 rendezvényen, hogy megjelenik a PMax kampányokban is a generatív AI, ami aztán novemberben meg is történt, legalábbis beta verzióban az Egyesült Államokban, de még 2023 vége előtt szélesebb körben is elérhetővé válik. Ez érinti a szöveg- és a képkészítést is. Az új eszközökkel a korábbinál gyorsabbá válik a hirdetések beállítása.

A bejelentés szerint a megoldás úgy működik, hogy a hirdetők megadják a weboldalukat a Google AI számára, majd válaszolnak néhány kérdésre. A Google AI ekkor elkezd tanulni a cégről. Olyan kérdésekre kell válaszolni, mint hogy

 • hova érkeznek az emberek, amikor a hirdetésre kattintanak?
 • milyen termékeket vagy szolgáltatásokat hirdetsz?
 • mitől egyedi a terméked vagy szolgáltatásod?
 • milyen a márkád személyisége?

A válaszok megadása után a PMax elkészíti a kreatívokat, beleértve a szövegeket és a képeket is.

AI a PMaxben

Mint mondtuk, az AI képeket is tud készíteni, és mindez egyetlen gombnyomásra történik némi információ megadása után. Természetesen a felajánlott képek közül választani lehet. Ha nem megfelelő az eredmény, akkor módosíthatsz a leíráson, hogy további kép-ötleteket kapj.

A májusi demón egyébként egy macskaeledelgyártó cég számára készült képeket mutatott be a Google, melyeken macskákat lehetett látni. Íme:

AI képkészítés PMaxben

A második demócég esetében már alapanyagokról volt szó, melyeket állateledelhez használnak fel, mint a hal, csirke, nyers hús és zöldségek, mégpedig stílusos tálalásban, stúdiókörülmények között.

AI képkészítés második verzió

A novemberi bejelentés során az eszköz azon lehetőségére is felhívták a figyelmet, hogy az AI segítségével a termékünk mögé akár különböző háttereket is varázsolhatunk:

Háttérkép hozzáadása

A Google szerint a felhasználóknak első pillantásra nem lesz könnyű megállapítani, hogy a látott képeket a mesterséges intelligencia készítette, ugyanakkor ha megnézik a metaadatokat, akkor kiderül, hogy ezzel a technológiával készültek.

A fejlesztés egyébként jól jöhet a hirdetőknek, ugyanis a PMax használatánál a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy el kellett készíteni a megfelelő kreatívokat, hiszen szinte minden másról gondoskodott az Ads. Most ennek nehézségét is kiveszi a hirdetők kezéből a Google, így időt és pénzt spórolva számukra.

Novemberi posztjában is azt hangsúlyozta Pallavi Naresh, hogy az új funkció abban segít a marketingeseknek, hogy gyorsan, jó minőségű, személyre szabott kreatívokat alkossanak valamennyi Google által használt formátumban. A készlet-variáció kulcsfontosságú összetevő a sikeres Performance Max kampányoknál. A fejlesztés révén viszont néhány kattintással elkészíthetők szövegek és képek is a kampány számára – tette hozzá.

Az AI-tartalomgeneráló egyszerű és személyre szabható, így várhatóan nem új problémát jelent, hanem valóban könnyít a munkán. Ráadásul a Google ígérete szerint a hirdetők a későbbiekben is mindig áttekinthetik és felülbírálhatják az AI által készített kreatívokat a közzététel előtt.

A Google azt  is megjegyezte, hogy a PMax-ban használt generatív AI az elfogadott AI-elveknek megfelelően működik, így nem születhetnek az irányelveket sértő kreatívok. Emellett megmarad a hirdetések emberek általi felülvizsgálata is, melyek az irányelvek maradéktalan betartására irányulnak.

Mit állíts be egy PMax-kampányban?

Ahhoz, hogy PMax kampányt tudj futtatni, meg kell adnod a Google számára:

 • A marketingcéljaidat
 • A költségkeretet
 • Kreatívokat (szövegek, képek, videók)
 • Földrajzi célzást
 • Illetve opcionálisan olyan feedeket, mint például a Merchant Center
 • Valamint szintén lehetőségként közönség-jeleket

A PMax fő előnye, hogy ha nem muszáj több kampányt használnod – például földrajzi célzás vagy költségkeret elosztás miatt -, akkor egy kampányban megoldható minden, miközben rendkívül sok jelzést tud egybegyűjteni a Google, így jobb lesz a hirdetések hatékonysága is.

Ilyenkor viszont a különféle termék- vagy szolgáltatáscsoportokhoz érdemes lehet eltérő eszközcsoportokat kialakítani, mivel így a vizuális kreatívok és a szövegek jobban passzolnak majd az adott termékekhez, szolgáltatásokhoz.

Az eszközcsoportoknál nem csak képeket és szövegeket állíthatsz be, hanem videót is. Ha nem teszed, akkor a Google fog készíteni egy számodra, ami nem biztos, hogy elnyeri a tetszésed, tehát érdemes lehet valamilyen alap-videót is összeállítani.

Illetve érdemes foglalkozni egy másik érdekes és szokatlan résszel is az elemcsoport beállításánál: a „közönségjel szerkesztésével”.

Közönségjelek beállítása

Ez nem ugyanaz, mint a korábbi kampányoknál volt a közönségcélzás. A rendszer arra használja a beállítást, hogy megtalálja neked az ideális, leendő ügyfelet. Ide feltölthetsz meglévő listákat e-mail címekkel, telefonszámokkal (új adatlista hozzáadása), vagy megjelölheted a webhelylátogatóid különféle csoportjait, de megadhatsz kulcsszavakat az egyéni szándékokhoz kapcsolódóan, melyeket egyébként a keresőkampányaidban is használsz. Emellett beállíthatsz érdeklődési köröket és demográfiát.

Összességében tehát elmondható, hogy ha valaki korábban intelligens shopping kampányt használt – mint vélhetően a webáruházak jelentős része -, azoknál a PMax valamiféle továbblépést jelenthet a további elhelyezési és elérési lehetőségekkel. Tehát itt alapvetően kapunk egy intelligens shopping kampányt, amihez hozzácsapott a Google egy display megjelenést és remarketing lehetőséget. Ahhoz azonban, hogy a teljesítménymaximalizáló kampány jól működjön, egyrészt elegendő adat kell, másrészt figyelni kell a jelzésekre.

Hogyan javítsd a PMax kampányod teljesítményét?

A teljesítménymaximalizáló kampányoknál az alapvető feladatod az, hogy lehetővé tedd az algoritmus számára a jó munkát. A mesterséges intelligencia akkor dolgozik jobban, ha pontosabb adatokat adsz meg neki (adatfeed, közönségjelek, kreatívok) és jól mérsz. A gépi tanulás csak akkor tud megfelelő döntéseket hozni, ha megtanítod neki, hogy mi a fontos számodra. A Performace Max kampányok ráadásul némi türelmet igényelnek, hiszen akár egy hónapba is beletelhet, hogy a rendszer fokozatosan változtatásokat eszközöljön, és optimalizálja a kampányt.

Pontosan mérd a konverziókat!

Mint már az előbb is hangsúlyoztuk, a teljesítménymaximalizáló kampányok automatikus ajánlattételt és célzást használnak, ezért rendkívül fontos, hogy pontosak legyenek a rendszer számára megadott adatok. A megfelelő konverziókövetés minden kampánynál fontos, de különösen a PMax kampányoknál. Webáruházaknál ez általában nem okoz gondot, viszont vannak olyan esetek, ahol figyelni kell az offline konverziókövetésre vagy a CRM integrációra.

Állíts be közönségjeleket!

A Performance Max kampányokkal együtt megjelentek a közönségjelek az Ads-ben. Ez azt jelenti, hogy amikor hozzáadsz egy közönséget a kampányodhoz, akkor megmondod a Google-nek, hogy milyen típusú közönségnek szeretnéd megmutatni a hirdetésed, vagyis részben irányítás alatt tartod a célzást.

Ugyanakkor az általad megadott közönségjelet csak kiindulópontként kezeli az Ads, hiszen ahogy elkezdi gyűjteni az adatokat, az általad megadott jelnél tovább mozdul a Google, és mindenkinek meg fogja mutatni a hirdetést, akiről úgy gondolja, hogy valószínűleg konvertál majd.

Persze nincs ebben semmi különleges, ugyanígy működik a célzás a displaynél, a discovery kampányoknál is, mivel ott is megadod a megcélzott közönségszegmenst, a Google azonban bárkinek megmutathatja. Tehát gyakorlatilag inkább csak egy új elnevezést kapott a közönségcélzás.

Kétféle közönséget állíthatsz egyébként be a PMax kampányoknál: egy remarketing és egy egyéni közönséget. Az előbbinél jól jön egy ügyféllista, de a pixel alapú weboldal-remarketing is működik. Az egyéni közönségnél a jó konverziós arányokat felmutató kifejezéseket érdemes használni.

Ha azt tapasztalod, hogy a kampányod teljesítménye gyenge, kevés a konverzió, akkor megpróbálhatsz szűkíteni a közönség meghatározásánál. Minél pontosabb vagy, a Google annál inkább érteni fogja, hogy kit akarsz megcélozni. Hasznos lehet, ha van meglévő közönséglistád, és azt feltöltöd. Ugyanakkor az is jól működik, ha a korábbi kampányaid legjobban teljesítő kulcsszavaival határozod meg a felhasználói szándékot. Végül pedig a weboldalad látogatóit, a konvertáló felhasználókat is érdemes célozni.

Kizárások

Ha valami nem működik, akkor zárd ki, hogy a rendszer más dolgokkal foglalkozzon. Ezt megteheted bizonyos csoportokkal, például termékazonosító, kategória, márka, stb. alapján. Használj kizáró kulcsszavakat, illetve, ha nincs elég új ügyfeled, akkor zárd ki a meglévőket a célzásból.

A PMax kampányok alapértelmezetten más oldalakra is vihetik a felhasználót, nem csak a végső URL-re, akár egy dinamikus hirdetés. Ugyanakkor különbséget jelent, hogy a dinamikus hirdetéseknél beállíthatsz hirdetéscélt, tehát egy speciális céloldalt, ahová szeretnéd az embereket eljuttatni.

A PMax kampányoknál ezzel szemben csak kizárásokat állíthatsz be. Olyan céloldalakat adhatsz meg, ahová nem szeretnéd, hogy forgalom érkezzen. A Beállítások részben legörgetve találod a „Végső URL-ek kizárása” részt, amelyet egyrészt lekapcsolhatsz, másrészt pedig az „URL-ek kizárása” linkre kattintva kizárt URL-eket is beállíthatsz.

URL-ek kizárása

Kellenek a jó kreatívok

A teljesítménymaximalizáló kampányoknál meg kell adnod különböző szövegeket, képeket, illetve beállíthatsz videót is. Utóbbi nem kötelező, hanem csak egy lehetőség, hiszen ha te nem töltesz fel, akkor a Google készít egyet. Ez azonban nem feltétlenül olyan lesz, mint amire vágysz. Érdemes tehát készíteni egyet, ha mégoly egyszerű is, mert talán az is jobb lesz, mint amit az Ads összehoz számodra.

A Google a munka megkönnyítésére különféle eszközöket kínál, így például az Ads Creative Studiót. Ennek segítségével grafikákat és videókat is létrehozhatsz sablonok alapján.

Ugyanakkor a Google Adsben is elérhetsz videókészítő alkalmazást, ahol sablonból hozhatod létre a saját videódat. Ezt a beállításoknál a Megosztott könyvtár részben találod, ahol az „Eszközök tára” linkre kattintva eljutsz az eszközök oldalra, ahol a bal felső sarokban látsz egy kék körben elhelyezett plusz jelet, melynél elérhető a videó készítése lehetőség. Az alábbi oldalra fogsz jutni végül:

Videó készítése az Adsben

Figyelj a helybeállításokra!

A helybeállításoknál mindig meghatározhatod, hogy jelenlét és érdeklődés alapján állítod-e be, vagy csak jelenlét alapján. Utóbbit célszerű választani, annak ellenére, hogy a Google az előbbit javasolja. Ha a jelenlét és érdeklődés van nálad beállítva, akkor érdemes megnézni Analyticsben a PMax szegmensednél, hogy honnan érkeznek a felhasználók, és ez releváns-e a számodra.

Jó adatfeed

Amikor termékeket küldesz a Google Merchant Centerbe, akkor győződj meg arról, hogy annyi információt adtál meg, amennyit csak lehetséges. Kiemelten figyelj a termékazonosítókra. A Google ezen három oszlopra figyel, amikor meghatározza, hogy milyen terméket akarsz eladni:

 • márkanév
 • gyártói cikkszám (MPN/SKU)
 • UPC kód (GTIN)

Ezen kívül fontos még:

 • a jó cím (kulcsszavakkal)
 • kategorizálás
 • terméktípus

Hozz létre egy külön szegmenst a Google Analyticsben a PMax kampánynak!

A Google Ads kampányoknál vannak olyan jelentések, melyek (még) nem érhetők el a teljesítménymaximalizáló kampányok esetében, mint például a céloldal-jelentés vagy a pontos földrajzi jelentés. Ugyanakkor ezek az adatok is megszerezhetők a Google Analytics segítségével.

Érdemes tehát létrehozni egy olyan felhasználói szegmenst, melynek tagjai PMax kampányok révén érkeznek, így mélyebb betekintést nyerhetsz abba, hogy miként kerülnek kapcsolatba a cégeddel. Tehát például használhatsz egy szegmenst a céloldal jelentésnél, mely megmutatja, hogy a kampány hova vezeti őket, és érdemes-e mondjuk kizárni URL-eket.

Óvatosan a költségkerettel!

A költségkeretet alapvetően akkor érdemes emelni, ha jól teljesít már a kampányod. Heti szinten azonban 10-20 százaléknál ne emelj többet, mert egy nagyobb emelés esetén a rendszer erőlködni fog az új forgalmi források megtalálásánál, ez pedig romló hatékonyságot eredményez.

Futtass PMax-kampányt hagyományos keresőkampány mellett

Habár e tekintetben megoszlanak a vélemények, a Google azt mondja, hogy a Performance Maxet úgy hozták létre, hogy kiegészítse a kulcsszó-alapú keresőkampányokat.  Hiszen ezáltal olyan csatornákon is megjelenik a hirdetés, mint a YouTube, a Display, a Discover, a Gmail és a Térkép. Ugyanakkor ezt a tanácsot érdemes tesztelni, mert nem minden esetben eredményes.

Használj több Performance Max kampányt

Erre a különböző célok esetében lehet szükség. Például, ha webáruházad van, akkor a különböző termékkategóriáknál eltérő célok lehetnek, hiszen eltérhet az egyes termékcsoportokon elérhető nyereség. Az eltérő termékcsoportokat eltérő ROAS-célok mellett érdemes beállítani.

Emellett szükség lehet szezonális kampányoknál is egy plusz PMax kampányra, mely eltérő költségkeretet használ.

Az Adsben fiókonként 100 Performance Max kampányt állíthatsz be.

Végső URL kibővítése

Amikor beállítasz egy PMax-kampányt, akkor meg kell adnod, hogy milyen céloldalra küldje a forgalmat a Google. Ugyanakkor azt is el kell dönteni, hogy ebbe beletartozzanak-e a domain más céloldalai. Ez olyan, mint a dinamikus keresőhirdetéseknél, amikor az Ads választ céloldalt és generál hozzá hirdetést a felhasználó számára.

Ugyanakkor az URL kiterjesztését megfontoltan szabad csak alkalmazni. Első körben érdemes egy konkrét céloldalra összpontosítani. Ha az eredmények jók, akkor lehet próbálkozni az URL-ek körében bővítésével.

Arról is meg kell győződnöd, hogy beállítottál szabályokat és kivételeke, így a Google nem fogja olyan oldalaidra vezetni a felhasználókat a hirdetéseiddel, melyeket nem akarsz hirdetni. Ilyen lehet például egy belépési oldal, vagy olyan oldalak, melyekre más kampányok épülnek.

Hogyan tarthatod magadnál az irányítást egy Performace Max kampánynál?

A Performance Max kampány a leginkább automatizált kampány a Google Adsben, és a legtöbb kritika is emiatt éri a hirdetők részéről. Amit a klasszikus PPC-nél megszoktunk, vagyis a teljes irányítás a kampányok felett, már egyáltalán nem működik, hiszen nincsenek kulcsszavak vagy statikus hirdetések. A gépi tanulás határozza meg, hogy milyen keresőkifejezésre jelenít meg hirdetést, és hogy az milyen is legyen.

Ugyanakkor teljesen még mindig nem vette ki a kezünkből az irányítást a Google, akad néhány eszköz, mellyel befolyásolni lehet a hirdetéseket, igaz ugyanakkor, hogy egy tágabb perspektívából érdemes szemlélni – és lehet változtatni – a kampányokat, az apró részletek itt már nem állíthatók.

Milyen lehetőségei maradtak a hirdetőknek:

 • Beállíthatnak olyan célokat, melyek összhangban vannak az üzleti céljaikkal
 • Pontosabb és aktuálisabb konverziós adatokat adhatnak meg a Google mesterséges intelligenciája számára.
 • Optimalizálhatják a strukturált adatokat és a feedet, amit a Google felhasznál a kreatívok készítéséhez és a hirdetések keresőkifejezésekhez kapcsolásához.

Ami viszont meg kell érteni a teljesítménymaximalizáló kampányok kapcsán, hogy idő és adatmennyiség kell a rendszernek ahhoz, hogy legyen eredménye a gépi tanulásnak. Nyilván ezt a folyamatot szeretnék felgyorsítani a hirdetők, és nyomasztó lehet számukra a tehetetlenség, hiszen ehhez nem áll rendelkezésre túl sok eszköz ennél a kampánytípusnál. Ráadásul a tanulási időszakban, ami több hét is lehet, nem igazán érdemes folyamatosan állítgatni az állítható paramétereket, mert akkor mindig újra kell kezdenie a rendszernek. Ha mindig változtatunk valamit, akkor soha nem tudja elérni az optimális teljesítményt.

A másik fontos dolog, hogy a klasszikus PPC kampányoknál a célzás és az ajánlat volt a legfontosabb eszköz, és a hirdetés ugyan fontos volt, de nem kritikus tényező. Mert lehet, hogy kiváló hirdetést készítettél, de ha rossz közönségnek mutattad meg, akkor az rossz eredményt hozott. Ezzel szemben egy bármilyen közepes hirdetés a jó közönségnek prezentálva a megfelelő ár mellett jól tudott teljesíteni.

Ezzel szemben a Performance Max kampányok esetében nem lehet kiválasztani sem a kulcsszavakat, sem az ajánlatok összegét, így maradnak a hirdetés elemek, sőt ezek válnak a legfontosabb befolyásoló tényezővé. Ráadásul itt már videóra is szükség lenne.

Egy további lehetőség a kampány befolyásolására a struktúra kialakítása. Ez azt jelenti, hogy bizonyos tényezőket figyelembe véve nem csak egy, hanem több teljesítménymaximalizáló kampány is futtatható. Tehát például különböző kampányokba különböző termékcsoportok kerülhetnek, illetve eltérő hirdetési elemek.

Ezek mellett persze még olyan paraméterek is állíthatók, mint

 • a marketingcélok
 • a költségkeret
 • a földrajzi célzás
 • a feed
 • a közönség meghatározása

Milyen hibákat követhetsz el a Performance Max kampányaidnál?

Ha teljesen rábízod magad a Google Ads-re, akkor könnyen szembesülhetsz azzal a problémával, hogy miközben az optimalizálási pontszámod a Google szerint 100 százalékos, a konverzióid mégis eltűnnek, a költségeid pedig magasak. Ha a hirdetési fiókok tulajdonosai pontosan követik a Google javaslatait, akkor lehet, hogy a Google-nek jó pénzt hoznak, de könnyen lenullázhatják az eredményeiket. Ilyen gondok a Performance Max kampányoknál is jelentkezhetnek, hiszen jelentős részben automatizált optimalizálásra épül. Érdemes ezért megnézni, hogy mire kell különösen figyelni a félreoptimalizálás elkerülése érdekében.

Azt gondolod, hogy a közönség és a közönségjelek ugyanazt jelentik

A közönségjelek nem úgy működnek, mint más kampányok esetében a közönségszegmensek. A PMax kampányoknál nem tudsz egy meghatározott közönséget megcélozni. Ehelyett csak jelzéseket küldesz a Google-nek arról, hogy kinek kezdje mutatni a hirdetéseidet. Ugyanakkor az induló adatokat csak kiindulópontként használja a közönség bővítésénél.

Sokan alábecsülik a közönségjelek fontosságát, sőt egyáltalán nem foglalkoznak vele. Pedig az automatizálásra csak akkor érdemes építeni, ha megfelelő a kiindulópont. Ezért minden Performance Max kampányt erős közönségjelekkel érdemes kezdeni. Ebbe beletartozik, hogy

 • ki konvertál a weboldaladon
 • az e-mail feliratkozók listája
 • a korábbi ügyféladatok
 • az újbóli és sokat költő vásárlók
 • bárki más, aki fontos a céged számára.

Ezeket a közönségeket kell importálni a kampány kezdetén, amikor is a Google elemezni fogja őket.

Nem törődsz az adatfolyammal

A Performace Max és a Shopping kampányok is az adatfolyamokra épülnek. Ha ezzel valami hiba van, akkor el fognak veszni lehetőségek. Pedig sokan nem csiszolják tökéletesre az adatfolyamukat mielőtt gyorsan belevágnának egy Google-kampány készítésébe. Ezért érdemes egyet visszalépni a Merchant Centerhez és ellenőrizni, hogy jó-e az adatfolyam. Többek között ezekre a tényezőkre érdemes figyelni:

 • valamennyi termék megfelelően kategorizálva van-e
 • a címek és leírások rendben vannak mindenhol
 • tartalmazzák-e a kulcsszavakat, keresési kifejezéseket az adott termékre vonatkozóan.

Rossz kampánystruktúrát használsz

Sokan használnak olyan PMax kampányt, ahol különböző eszközcsoportok eltérő közönségjeleket céloznak, de ugyanazt a kreatívot vagy terméket használják. A csoportokat azonban a termék- vagy szolgáltatáskategóriák köré érdemes szervezni. Mivel a célzás a közönségjelekre épül és nem listákra, így nincs értelme felosztani őket. Ha felosztod, azzal inkább csak összezavarod a rendszert.

Nem foglalkozol a Shopping kampányokkal

Ha vannak olyan termékeid, melyek Performance Max kampány esetében nem érnek el elég kattintást és konverziót, akkor érdemes lehet ezeket áttenni sima Shopping kampányba, ahol több befolyásod van a hirdetésre. Használhatsz kézi ajánlattételt vagy kizárhatsz bizonyos keresőkifejezéseket. A lényeg, hogy több opciód van arra, hogy szabályozd a hirdetéseket, és így jobb eredményt érhetsz el.

Minden Google-ajánlást elfogadsz

Nem a Google-nek, hanem neked kell meghozni a döntéseket a kampányaiddal és a fiókod optimalizálásával kapcsolatban. A Google ajánlásai csak a még nagyobb automatizálást célozzák, az átlagokra építenek, és sok esetben csak a Google-nek hajtanak nagyobb hasznot. Lehet, hogy meglepő, de a saját cégedet Te ismered jobban, nem pedig a Google.

Címkék:

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Széchenyi 2020