Néhány trükk, amivel hatékonyan kitisztíthatod a Gmail-fiókodat (és a Drive-ot)

Ha Te sem szoktál törölgetni a Gmail-fiókodból, akkor könnyen előfordul hogy eléred a 15 Gb-os limitet, ami a rendelkezésedre áll. Viszont ha nem akarsz további tárterületet venni a Google-től, akkor fájdalmas, és főleg hosszadalmas tisztogatásra kényszerülsz. Aminek az eredménye sem mindig túl sikeres. Íme, pár tipp, hogy ez a munka hatékonyabban menjen!

Ehhez a Google keresési funkcióit kell kihasználnod, amit lehet nem is ismersz eléggé.

Fejlett keresés a Gmail-ben

A keresőmezőben például található egy egészen apró, elvesző, szürke háromszög, amire kattintva feltárul a lehetőségek széles tárháza. Ide kell kattintani:

Ha lenyílik akkor ezt látod. Lehet keresni benne feladóra, címzettre, tárgyra, levélben szereplő szavakra, méretre, dátumra, és még azt is meg lehet határozni, hogy csak a melléklettel rendelkező leveleket dobja ki. Mutatjuk:

Itt már láthatod, hogy ha hatékonyan akarod csökkenteni a Gmail által használt tárterületet, akkor a méret beállításával érdemes próbálkozni. Azaz beállítani egy méretlimitet, kiszűrni az ennél nagyobb méretű leveleket, és ezekből szelektálni.

Munkában az operátorok

Egyszerűbben is meg lehet azonban oldani a dolgot. Bevetheted például a méretre vonatkozó operátort. Ha egy bizonyos méretet keresel, akkor használhatod a size:10m kifejezést. Itt a 10 Mb helyett bármilyen méretet beírhatsz, amit keresel. Arra is van megoldás, hogy egy adott méretnél nagyobb leveleket válogasd ki: larger:10m. Vagy az ennél kisebbeket: smaller:10m.

De arra is lehetőséged nyílik, hogy csak bizonyos típusú csatolmányokat listázzon a Gmail. Ehhez a filename: operátort kell használnod, mely után a fájl típusát kell megadnod, azaz doc, jpg, pdf, stb. Így néz ki: filename:pdf. Természetesen a filename: után állhat a fájl neve is, ezzel egy bizonyos nebű fájlt fog kikeresni a Gmail.

További variációk

A részletes keresőben is kereshetsz meghatározott időtartományra, azonban operátorokkal talán ez is precízebb. Ehhez a before: és az after: kifejezések használhatók, például így: after: 2016/02/12 before: 2016/03/12

Ami még fontos lehet keresés szempontjából, hogy a Gmail keresője alapértelmezetten nem keres a spamek között és a kukában. Ilyenkor az in:anywhere parancsot kell kiadnod neki, és utána írhatod a kifejezést, amit keresel. Ekkor az egész fiókod feltúrja levelek után kutatva.

Ezen operátorok használatával hamar lesz használható listád, törölhetsz vagy menthetsz e-maileket, illetve csatolmányokat. Egy dolgot ne tegyél: ne a Google Drive-ra ments őket, mert ezzel nem csökkented a rendelkezésre álló tárhelyet! Érdemes egyébként a Drive-ra is egy pillantást vetni, azaz megkeresni a túl nagy méretű fájlokat.

Mit kezdhetsz a Drive-val?

A Drive-ban is találsz részletes keresőt, ebben azonban nincs lehetőség méret alapján listázni, sőt operátorokat sem használhatsz.

Más eszközt kell bevetni, mégpedig az URL-be azt kell beírnod, hogy drive.google.com/#quota. Ha leütöd az entert, akkor kapsz egy olyan listát, ahol a legnagyobbtól a legkisebb méret felé felsorakoztatva láthatod a Drive tartalmát. És már csak annyit kell tenned, hogy a nagyobb fájlokat kidobod vagy merevlemezre mented.

Tudod, hogy valójában hány e-mail van a Gmail fiókodban?

Valószínűleg a legtöbben nem tudják, mert szinte mindenki alapbeállításként úgynevezett Beszélgetési nézetben használja a Gmailt. Ha megnézed a Gmail-fiókodat, akkor a legfelső sorban, az első levél felett jobb oldalon látod, hogy hány darab levelet tartalmaz az adott mappa. Valójában ez a szám nem a levelek számát, hanem az úgynevezett beszélgetések számát jelzi, és egy-egy beszélgetésben akár több tucat levél is lehet. A Google ugyanis alapbeállításként Beszélgetési nézetet használ, így egy-egy beszélgetés egyetlen e-mailként jelenik meg a levelezőben.

Ezt azonban át lehet állítani a Beállításoknál (jobb felső sarok, fogaskerék, benne a Beállítások menüpont) úgy, hogy az egyes e-maileket külön számolja: csak a “Beszélgetési nézet kikapcsolására” kell kattintani, majd a lap alján lementeni a beállítást. Így mindjárt látni fogod, hogy adott mappában hány darab e-mailed gyűlt már össze.

Gmail - beszélgetési nézet be- és kikapcsolása

Gmail – beszélgetési nézet be- és kikapcsolása

Ezután a Gmail-mappákban már szétbontva jelennek meg a levelek, ahogy a számuk is a felső sarokban a teljes mennyiségét mutatja az e-maileknek, vagyis egy jóval nagyobb számmal fogsz találkozni. Ezeken a képernyőképeken az látszik, hogy ugyanazt a mappát összehasonlítva, mekkora a különbség a beszélgetések és a levelek valós száma között.

Gmail - beszélgetések kikapcsolása esetén

Gmail - beszélgetések bekapcsolása esetén

Ha vissza akarod állítani az Beszélgetési nézetbe a Gmail-fiókodat, akkor ahogy kikapcsoltad, úgy be is tudod kapcsolni a beállításoknál.

(Ha a leghasznosabb Gmail-bővítményeket keresed, akkor itt nézz körül.)

Címkék:

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Széchenyi 2020