Gmail bővítmények, amelyek könnyebbé teszik az életed

3

A Gmail az egyik legelterjedtebb és az egyik legjobb e-mail alkalmazás, amin persze még bőven lehet tovább javítani. Erre szolgálnak a különböző bővítmények, plug-inek, melyek használhatóbbá teszik a rendszert. Itt van öt válogatott Gmail bővítmény, hogy könnyebb legyen az e-mailek kezelése.

BatchedInbox

Az e-mailekkel az a legnagyobb probléma, hogy nem mindig a legalkalmasabb időpontban esnek be a postafiókunkba. Adott esetben eltérítik a figyelmedet egy fontos munka közben. Ezt pedig senki nem akarja, mert tudjuk, hogy mennyire kártékony, amikor egyszerre több dologra próbálunk figyelni. Multitasking során egyik dolgot sem tudjuk megfelelő hatékonysággal végezni (miközben tévesen persze azt érzékeljük, hogy ég a kezünk alatt a munka, és remekül haladunk.)

A BatchedInbox Gmail bővítmény viszont gondoskodik arról, hogy ne kalandozzon el a figyelmünk. Ezt oly módon teszi, hogy kizárólag előre beállított időpontokban ereszti be a leveleket a postafiókunkba. Ki lehet választani jó pár ütemezést (napi egyszer, kétszer, háromszor, adott időpontokban, illetve óránként), ami nekünk a legkényelmesebb és amely a leghatékonyabb munkavégzést biztosítja.

A plug-in tulajdonképpen azt teszi, hogy miután hozzáférést engedtél neki a Gmail-fiókodhoz, a speciális BatchedInbox címkével látja el a beérkező üzeneteket, így térítve el őket. (Ehhez persze be kell állítanod majd egy filtert is a Gmailben, pontosan úgy, ahogy a használati utasításban elmagyarázzák.) Az általad megadott időben pedig beereszti őket a beérkező üzenetek közé. Ha olyan üzeneted van, amit előbb szeretnél látni, mint a megadott időpont, akkor egyszerű a dolgod: csak körül kell nézni a BatchedInbox címke alatt a Gmailben. De ideiglenesen fel is lehet függeszteni a működését. Emellett készíthetsz további szűrőket, melyek biztosítják, hogy bizonyos személyektől érkező üzenetek azonnal megjelennek a beérkező üzenetek között.

Inbox Pause

Ez a Gmail bővítmény hasonlóan működik, mint a BatchedInbox. Azzal a különbséggel, hogy manuálisan tudod leállítani az e-mailek érkezését egy adott időpontban. Majd amikor megfelelő számodra, visszaállíthatod az áramlásukat. Ezt persze elérheted azzal is, ha becsukod a Gmail-t tartalmazó böngészőlapot, azonban adott esetben használnod kell a Gmailt, de úgy, hogy új üzeneteket ne fogadj. Illetve lehet, hogy be van állítva egy olyan bővítményt, mely akkor is figyelmeztet a levelek érkezésére, ha nincs nyitva a Gmail. Ilyen a Checker Plus for Gmail, amiről mindjárt beszélünk.

Amikor az Inbox Pause használata során először kattintasz a Pause gombra, akkor lehetőséged lesz beállítani egy automatikus válaszüzenetet is azon ismerőseid számára, akiknek fontos, hogy jelezd, mi a helyzet nálad. Az Inbox Pause is ugyanazt a megoldást használja, mint az előbb ismertetett Gmail bővítmény: létrehoz egy címkét, ahová ideiglenesen bekerülnek az e-mailek, majd innen kapod meg őket a Beérkezett levelek közé, amikor tudsz foglalkozni velük.

Checker Plus for Gmail

Egy nagyon hasznos bővítmény a Gmailben, mely fent ül a menüben a bővítmények között, és akkor jelez, ha érkezik egy leveled a Gmail-fiókodba. Ráadásul úgy, ahogy Te szeretnéd. Nem kell tehát nyitva lennie a böngészőben a Gmailnek, hogy lásd, mikor kapsz levelet. Egy kis ikon jelzi ezt, ami még azt is mutatja, hogy hány olvasatlan levél hever a fiókodban. Ráadásul, ha rákattintasz, mindjárt látod is őket. Sőt akár el is olvashatod őket, vagy válaszolhatsz rájuk a Gmail megnyitása nélkül.

A Checker Plusban is beállíthatsz olyan időszakot, amikor nem szeretnéd, ha az e-mail zavarnának. Emellett több Gmail fiók kezelésére képes, anélkül, hogy váltogatnod kellene közöttük.

FOLLOWUPTHEN

Ez a megoldás nem Gmail bővítmény, tehát nem csak Gmailben használható, hanem bármilyen levelezés során, de persze együttműködik a Gmaillel is. Használatához nem kell telepítened semmilyen szoftvert vagy plugint, egyszerűen csak egy e-mailt kell küldened egy olyan e-mail címre, melynek a vége @followupthen.com. Ennek eredményeként emlékeztetőként működik vagy egy ideig altat egy adott e-mailt.

Tehát olyan e-maileket tudsz vele készíteni, melyek adott időpontban megjelennek a fiókodban, és figyelmeztetnek valamire, mondjuk egy eseményre. A használható kifejezéseket – melyekre küldöd a levelet – persze meg is kell tanulni. Ami lehet, hogy nem is annyira egyszerű, de ha egyszer megvan, akkor jól működhet a dolog. Használata havonta 50 e-mailig ingyenes.

ActiveInbox

Ez a bővítmény már egy fizetős megoldás, de van egy trial verziója, így meg lehet ismerkedni az előnyeivel. Tud néhány dolgot, például bizonyos e-maileket csak adott időpontban küld ki, jelzi, ha valaki megnyitja az e-mailedet, és kapsz egy jobban használható nézetet a leveleidről, mint amit az alap Gmail kínál.

Használatával az e-mailjeidet feladatok és projektek szerint rendezheted, megjegyzéseket fűzhetsz hozzájuk, ha szükséges. Azt is meg tudod változtatni, hogy miként jelenjenek meg, és hova kerüljenek az e-mailek a Gmail fiókodban.

(Címlapi kép: Cairo via Flickr CC)

Címkék: , ,

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Széchenyi 2020