Hogyan állítsd be Facebook és Instagram hirdetéseid költségkeretét?

Sokan bizonytalanok abban, amikor a Facebookon és az Instagramon szeretnének hirdetni, hogy milyen költséggel számoljanak, hogyan állítsák be a költségkeretet. Nézzük, hogy mit kell megfontolni és hogyan állítsd be a büdzsét!

Amikor Facebook és Instagram hirdetések költségkeretéről van szó, akkor több tényezőt is figyelembe kell venni. Egyrészt azt, hogy mik a lehetőségeid, mekkora összegeket költesz egyáltalán marketingre, másrészt, hogy ennek mekkora részét szánod a közösségi médiára, azon belül a Facebookra. Általános tanács: érdemes inkább kisebb összeggel kezdeni.

A költségkeret meghatározásánál kiindulhatsz abból is, hogy mennyi konverziót szeretnél elérni, és ha már tudod, hogy mekkora a konverziós arányod, akkor azzal is tisztában vagy, hogy  mennyibe kerül számodra egy konverzió elérése. A konverziós arányok átlagosan 2-10 százalék között mozognak, de az az adott terméktől, szolgáltatástól, iparágtól, hirdetéstől, landing oldaltól, stb. függ.

Amikor egy kampányba kezdesz, akkor érdemes hirdetéssorozat szintjén beállítani a költségkeretet, nem pedig kampányszinten az úgynevezett „Advantage kampányköltségkeretet” alkalmazni. Ezt a kampánybeállítási oldalon találod, és jobban teszed, ha kikapcsolod:

Advantage kampányköltségkeret beállítása

Amikor átlépsz hirdetéssorozat szintre, akkor a költségkeret kiválasztásánál választhatsz napi vagy élettartam költségkeret között. Ha jobb méretezhetőséget szeretnél, illetve nem határozod meg előre, hogy mikor érjen véget a kampány, akkor érdemes a napi keretet választani.

Ha viszont van egy meghatározott végpontja a kampányodnak, és azután már biztosan nem akarod folytatni, akkor választhatod az élettartam költségkeretet is. Ez ugyanúgy lehetővé teszi a szükséges beállításokat, például meghatározhatod, hogy milyen időszakokban jelenjen meg a hirdetésed.

A költségkeretet nagyban befolyásolja az elhelyezés is, mert sokszor célszerű külön kampányba tenni a Facebookra és az Instagramra készült hirdetéseket, illetve azok költségkeretét magadnak beállítani, nem pedig a Facebookra bízni.

Hirdetéselhelyezés beállítása

Ha külön készítesz kampányt a két platformra, akkor a teljesítményüket is könnyebben meg tudod határozni.

Emellett az „Optimalizálás és megjelenítés” részre is érdemes figyelni. Itt csábító lehet a „Licitösszeg-szabályozás” mezőben megadni egy összeget, ez azonban azzal járhat, hogy ha túl alacsonyan határozod meg az összeget, akkor egyáltalán nem jelenik meg a hirdetésed. Első körben érdemes ezt a mezőt üresen hagyni, ugyanakkor ha már jártas vagy a hirdetések kezelésében és ismered a kampányod átlagos eredményenkénti költségét, akkor elkezdheted tesztelni ezt a beállítást.

A legjobb az, ha a különböző beállításoknak, elhelyezéseknek, közönségeknek különböző hirdetéssorozatokat készítesz, és ezek teljesítményét aztán összeveted. Ezután a jól teljesítő hirdetéssorozatnál megemeled a költségkeretet, majd figyeled az eredményeket. A legjobb, ha egy kampányban 3-4 közönséget és 2-4 hirdetést használsz.

Címkék:

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Széchenyi 2020