A Facebook használata: hogyan, mikor, mit posztolj? (Frissítve, 2023.09.08.)

Tartalomjegyzék
Bővített tartalomjegyzék

Habár már túl vagyunk a közösségi média tanácsok aranykorán, azért jónak láttuk összefoglalni, ami fontos lehet. De nem csak tippeket gyűjtöttünk össze, hanem azt is, hogy milyen kutatások alapozzák meg ezeket a tanácsokat, mit várnak a Facebook-oldaladtól a látogatóid, és milyen hibákat ne kövess el a Facebook használata során. (Frissítés, 2023.09.08. – Egy új fejezettel bővítettünk: Mekkora képeket használj a Facebookon 2023-ban?) A Facebook még mindig az egyik legjobb hely, ahol érdemes jelen lenned. Több mint 2 milliárd havi, aktív felhasználóval rendelkezik, 1,2 milliárdan elérhetők Messengeren. Talán Te nem az egész világra lősz, de akkor is elég jó eséllyel elérheted rajta a célközönséged. A probléma azonban nem itt van. Hanem ott, hogy valójában miként tudod őket elérni, és főként: hogyan tudod őket a weboldaladra terelni. A célod nyilván az, hogy valamilyen okot adj számukra, hogy otthagyják a Facebookot a Te oldalad kedvéért. Mindez a frissülő algoritmus és az egyre csökkenő organikus elérés időszakában csak még nehezebbé vált. Ráadásul a Facebooknak az a célja, hogy a platformon tartsa a felhasználókat. De kezdjük az alapkérdésekkel, és a rájuk adott válaszokkal:

Hogyan, mikor, mit és mennyit posztolj?

Mikor posztolj?

Amikor egy átlagos személy fellép a Facebook oldalára mintegy 1500 posztot kellene végignéznie minden egyes bejelentkezésnél. Azoknál, akik sok oldal lájkolnak és sok ismerősük van, ez a szám 15 ezerre is felkúszhat a Facebook szerint. Tehát amikor posztolsz, 1500 másik poszttal kell felvenned a versenyt. Ilyenkor a megjelenés szempontjából az idő az egyik fontos tényező. Számtalan olyan tippet, tanácsot találsz a weben, melyek megmondják, hogy melyik az az időpont, mely ideális a posztolásra. Csak néhány ezek közül:

 • A Hubspot egy vizsgálata szerint pénteken délután 1 és 3 óra között érdemes posztolni.
 • A Trackmaven szerint csütörtökön este 8-kor.
 • mycleveragency szerint délután 3 és 9 óra között érdemes, viszont reggel 9 és 12 között nem.
 • A CoSchedule szerint délután 1 és 4 óra között a hét vége felé.
 • A Buffer tanulmánya azt találta, hogy koradélután minden hétköznap és vasárnap.
 • A Buzzsumo szerint viszont minden olyan időpont jó, amikor nincs csúcsforgalom.

Utóbbi elég logikusan hangzik. Hiszen amikor egy Facebook-posztot írsz, azt megjeleníti a Facebook néhány olyan embernek, aki kedveli vagy követi az oldalad. Az, hogy hány ember látja a bejegyzésed, függ attól, hogy milyen elköteleződést váltanak ki a posztjaid, de attól is, hogy adott időben mekkora a konkurencia, tehát hány poszttal kell versenyezned. Minél több van belőlük, annál kisebb az esélyed a megjelenésre. Ez azt jelenti, hogy nem feltétlenül akkor kell közzétenni egy bejegyzést, amikor a legtöbb facebookozó online, hanem amikor mérsékeltebb a posztok száma, de még ott ülnek az emberek a Facebook előtt. A BuzzSumo felmérésének eredménye szerint:

Mikor posztolj a Facebookon?

Mikor posztolj a Facebookon?

Mint látható, a legnagyobb elköteleződést akkor érik el a posztok, amikor a számuk már meglehetősen alacsony, de azért akadnak még online felhasználók a Facebookon, azaz valahol késő este, éjjel, 9-11 körül érdemes megjelenni. Az tehát már látjuk, hogy napon belül mikor érdemes posztolni. Azt a kötelező kört azonban még nem futottuk le, hogy melyik nap az ideális? Pedig ilyen is van természetesen: a vasárnap. Már a szombat is jó, de a vasárnap a legjobb. Feltehetően ez is a konkurenciával áll összefüggésben, és különösen azzal, hogy a hétvégén kevés a céges poszt, miközben az emberek változatlan vagy akár még nagyobb lendülettel használják a Facebookot.

Melyik a legjobb nap a posztolásra?

Melyik a legjobb nap a posztolásra?

Mi a saját optimális időpontod?

Valójában nincs optimális időpont, amikor a siker reményében érdemes lenne a Facebookon – vagy egyébként bármely más közösségi média csatornán – posztolni. Leginkább azért, mert az optimális időpont minden cég esetében más lehet, attól függően, hogy

 • milyen iparágban tevékenykedik?
 • Ki a közönsége?
 • Ők mikor használják a Facebookot?

Nem kell tehát mereven ragaszkodni az említett idősávokhoz. Tapasztaljuk ki, hogy rajongóink mikor, hogyan érhetők el jobban, és akkor tegyünk közzé bejegyzéseket. De ha sokat posztolunk – nagy rajongószámú, jó megjelenési értékeket mutató oldalaknál előfordul, hogy szinte óránként tolják ki a kontentet – akkor nem is nagyon lehet betartani az ilyen szabályokat, mert egész nap posztolni kell, mégis jönnek a lájkok és a megosztások.

A két kérdés, amit posztolás előtt fel kell tenned magadnak:

 1. Mit mutatnak az adatok?
 2. Mikor releváns a poszt megjelenése?

Az adatok kapcsán a Te saját adataid számítanak, és nem az átlag, amiből a fenti vizsgálatok indulnak ki. Szerencsére a Facebook elég sok adatot tesz elérhetővé minden oldaltulajdonos számára. Ha ezeket feldolgozod és megérted, az többet segít, mint az általános számok a különböző tanulmányokból, mely számtalan céget, iparágat vizsgálnak egyszerre. A másik kérdés, hogy mikor releváns egy megjelenés? Itt arra kell gondolni, hogy egy hír mikor friss. Egy cég esetében ez annyit tesz, hogy egy termékedről akkor a legjobb posztolni, amikor annak bevezetésére sor kerül. Vagy ha fut egy hirdetésed máshol, akkor a Facebookon is akkor érdemes egy poszttal visszautalni rá, amikor az a hirdetés megjelenik a másik médiumban.

Milyen adatokat vizsgálj?

Az adatokat az „Elemzések” menüpontból szerezheted be. Ha itt a bal oldalon felbukkanó menüsorban kiválasztod a „Bejegyzések” menüpontot, akkor már láthatod is, hogy mikor érhetők el a rajongóid. A grafikon egy hét átlagos adatait mutatja, de ha az egyes napok fölé mész az egérrel, akkor kirajzolódik az adott nap görbéje is az átlag felett.

facebook-adatok

Facebook adatok

Mi derül ki ebből a görbéből? Az, hogy reggel 8 órakor van egy csúcs, majd este 6-8 óra között. Ez azt jelenti, hogy ez az a két időpont, amikor a leginkább érdemes posztolni. Ugyanakkor bármilyen más időpontot is érdemes tesztelni, hátha jobb számok érhetők el vele. Nem feltétlenül van azonban olyan időszak, amikor lényeges jobb számokat tudnak produkálni a posztjaid. Ha legörgetsz az előbb látott görbe alá az Elemzések oldalon, akkor a Facebook felsorolja az egyes posztjaidat, és azok teljesítményét időrendben. Ha teszteltél eltérő időszakban történő megjelenéseket, akkor itt tudod a legkönnyebben követni, hogy miként teljesítettek. Azt azonban ne felejtsd el, hogy az egyes posztok sikerét jóval nagyobb mértékben befolyásolja a tartalom, mint a megjelenés időpontja. Erre hamarosan kitérünk még.

Milyen gyakran posztolj?

A Buffer kielemzett egy rakás adatot 2016-ban, hogy kiderüljön, mit posztolnak a cégek a Facebook használata során, mi működik, mi nem, és merre érdemes lépni. Ehhez nem kevesebb, mint 100 ezer közösségi médiás fiókot elemeztek, 14 millió Twitter és 2 millió Facebook-bejegyzést. Ez alapján kiderült, hogy milyen gyakran posztolnak a többiek:

Heti posztok száma a közösségi médiában

Heti posztok száma a közösségi médiában

A Hubspot ennél is tovább ment. Neki több mint 13 500 ügyfele van, így egészen komoly és persze valóban használható következtetéseket képes leszűrni az adataik elemzésével. Jelen esetben arra voltak kíváncsiak, hogy az egy-egy bejegyzésre érkező kattintások számát hogyan befolyásolja a posztolási gyakoriság. A számok azt mutatják, hogy egy-egy ügyfelük hányszor posztol havonta, és ehhez képest hány átkattintást kap egy bejegyzése. Ráadásul mindez annak függvényében, hogy mekkora rajongói táborral rendelkező Facebook-oldalról van szó. Ettől lesz igazán hasznos az alábbi grafikon:

Facebook posztok és kattintások

Facebook posztok és kattintások

Ami egyből szemet szúrhat, az az, hogy a 10 ezer rajongónál nagyobb táborral rendelkező oldalak bármennyit posztolhattak, kapnak egy adott számú interakciót. Ezzel szemben a kisebb rajongószámú oldalaknál a kattintások száma folyamatosan csökken, ahogy mind több bejegyzést tesznek közzé egy hónap alatt. A nagyobbaké kisebb, a kisebbeké nagyobb mértékben, miközben a havi 1-5 posztos gyakoriságnál még gyakorlatilag azonos volt az érték. Amire a számok kapcsán mindenképpen szeretnénk felhívni a figyelmet, az az, hogy a statisztikában az egy posztra érkező kattintások száma szerepel, és nem az összes kattintás. Ez alapján azt gondolhatod, hogy ha sokat posztolsz, akkor összességében mégis csak növelni tudod az elérésed. A helyzet azonban nem így áll. Ez lehet, hogy meglepően hangzik, mert általában azt feltételezzük, hogy a több általában jobb. De ahogy nem igaz, hogy a legnagyobb forgalom elérése érdekében a blogodon havonta 30 bejegyzést kell megjeleníteni, és az sem, hogy több ezer linkre lenne szükséged ahhoz, hogy egy keresési kifejezésre első helyet érj el a Google találati oldalán, úgy a több Facebook-poszt sem hoz jobb eredményeket. A helyzet bonyolultabb, nem a mennyiségtől függ az eredmény, sőt a nagy mennyiség ront rajta. A Facebook algoritmusa jelentős mértékben megváltozott az elmúlt években. Ami korábban működött, ma már nem érvényes. Az organikus elérés csökkenéséről itt látható egy kifejező grafikon:

A Facebook organikus elérésének csökkenése 2012 és 2016 között

A Facebook organikus elérésének csökkenése 2012 és 2016 között

Ez azt jelenti, hogy a lehetőséged ugyan megvan arra, hogy a célközönséged elérd a Facebookon, azonban a Facebook ezt mégsem teszi lehetővé számodra. Legalábbis ingyenesen nem. Sokan erre azzal reagálnak, hogy megpróbálnak minél több tartalmat elhelyezni a Facebookon. Ezt tette a Buffer is még 2016-ban. Az elképzelésük az volt, hogy bár egy-egy poszt kevesebb ember fog elérni, azonban összességében mégis nagyobb közönséghez tudnak kapcsolódni. A valóságban azonban nem így alakult. Minden újabb és újabb poszttal egyre kevesebb embert tudtak már csak elérni. Ezután kénytelenek voltak megváltoztatni a posztolási stratégiájukat. Mégpedig olyan módon, hogy elkezdtek kevesebbet posztolni. Ezáltal pedig olyan szintre emelték az elérést, amivel korábban még nem találkoztak. Tehát, amikor többet posztoltak 2016-ban, mindössze 44 ezer ember értek el egy héten, most viszont, kevesebbet posztolva, 150 ezret érnek el. Ráadásul az elköteleződés is növekedni kezdett:

Így nőtt az elköteleződés a posztolási gyakoriság csökkenésével

Így nőtt az elköteleződés a posztolási gyakoriság csökkenésével

Jelenleg a Buffer mindössze egy-két posztot tesz ki naponta. Ugyanakkor figyelnek arra, hogy a legjobb anyagaikat tegyék közzé a Facebookon. Vagyis Neked is két dologra kell figyelned:

 • A kiváló minőségre.
 • A kisebb mennyiségre.

Mit posztolj?

A BuzzSumo az interakciók alapján állította sorrendbe az egyes tartalmi típusokat, itt látható az eredmény:

Milyen tartalom teljesít a legjobban?

Milyen tartalom teljesít a legjobban?

A legjobban a kérdések és a képek teljesítettek, de ennek a kettőnek a kombinációja a legütősebb megoldás, bár nem szerepel a grafikonon. Egy ilyen képes-kérdéses poszt ugyanis 616 70 interakciót gyűjt össze. Emellett még a videókat érdemes kiemelni, melyek a harmadik helyen futottak be a célba. Erről még később szót ejtünk. Előbb ugyanis a kérdések kapcsán még megjegyeznénk, hogy sokszor látjuk, miként halnak el a teljesen gépiesen, valódi kíváncsiság nélkül feltett kérdések a Facebookon, melyek mögött csak a posztíró automatizmusa áll. Ezt az olvasók is érzik, ezért nincs reakció. Úgyhogy, ha igazából nem vagyunk kíváncsiak a közönség véleményére, vagy nem érezzük, nem érdekel, hogy mire rezonál a közösség, akkor inkább ne kérdezzünk, csak mondjuk el, amit akarunk. És most lássuk, hogy milyen eltérő eredményre jutott a Buffer, azaz milyen típusú tartalmakkal érik el a legnagyobb elköteleződést a cégek (itt lesz egy kis meglepetés):

Bejegyzések típusai és az elköteleződés

Bejegyzések típusai és az elköteleződés

Némi magyarázat ehhez. A Buffer itt azt vizsgálta, hogy az egyes poszttípusokhoz hány kattintás, megosztás, lájk kapcsolódik. Látható, hogy szerintük a Facebookon a videók vezetnek, de a linkek is jobban szerepelnek, mint a képek. Amit viszont külön kiemelünk: a Facebook szereti az Instagramot. Ezen annyira nem is meglepő, tekintve, hogy az Instagram is a Facebook tulajdonában van. És miközben az Instagramról Facebookra feltöltött képek megjelenése nem különösebben látványos, valahogy mégis jobbak a számok. Ennyivel:

Instagram-interakciók a Facebookon

Instagram-interakciók a Facebookon

Nem látszik, de az interakciók közötti különbség egészen pontosan 23 százaléknyi az instagramos képek javára. Vagyis, ha van már Instagram-fiókod és fotóid, akkor érdemes egy próbát tenni azzal, hogy onnan osztod tovább Facebookra és nem közvetlenül töltöd fel őket. Azt ne felejtsd el, hogy minden eset egyedi. Rá kell jönnöd, hogy milyen típusú tartalom van hatással a Te követőidre, lájkolóidra. Mivel a Te közönséged nem feltétlenül ugyanolyan, mint más márkáké, így nem biztos, hogy ugyanaz a forma, ugyanaz a típusú tartalom a vonzó számukra. Vannak, akik a tartalmasabb, hosszabb bejegyzéseket kedvelik jobban – habár lájkokból nem biztos, hogy sokat fognak gyűjteni -, míg más esetekben az egyszerű, inspiráló idézetekkel érheted el az interakciók számának növekedését. És használd a megfelelő szavakat, mert sokszor egy-egy szón múlik a siker. A népszerű szavakkal közönséged vonzhatsz, de ami ennél is fontosabb ezek segítségével tudsz összhangba kerülni az emberekkel. Ezáltal válnak a felhasználók elkötelezettebbé irántad, és reagálnak a posztjaidra. Az soha se feledd, hogy minden lájk, hozzászólás vagy megosztás jelentős mértékben növeli a látogatószámodat. Használd az “Én”, “Te”, “Mi” szavakat, mert ezzel tudod könnyebben megérinteni az embereket.

Milyen hosszú legyen a Facebook-posztod?

Ami a poszt hosszát illeti, minél rövidebb, annál jobb. Tehát törekedjünk a legrövidebben fogalmazni. Ez egy általános szabály, még akkor is, ha akadnak, akik szinte blogot írnak a Facebookon. Ehhez azonban elkötelezett rajongókkal kell rendelkeznünk, akik hajlandók kibontani, végigolvasni a hosszú szöveget – esetleg folyamatosan fizetni a posztjaink terjesztéséért a Facebooknak, ahogy az ismertebb nevek, cégek teszik. Ilyen esetben persze nagyobb eséllyel kapunk lájkot, megosztást vagy hozzászólást is. De mit mutatnak a számok? Figyelem! Itt nem szószámokról, hanem már karakterszámokról van szó. A lényeg pedig annyi, hogy minél hosszabb, annál rosszabb. És maradjatok 50 karakter alatt, ami egy rövid mondatnyi szöveget jelent. A részleteket tartogassátok a linkelt anyagra, és ne a Facebookon magyarázzatok!

Facebook-posztok ideális hossza

Facebook-posztok ideális hossza

Milyen hosszú cikket linkelj?

Ha van egy céges oldalad a Facebookon, akkor feltehetően oldaladra mutató linkeket is szoktál felpakolni, melyek értékes tartalmaidra mutatnak rá. Ha nem, akkor itt lenne az ideje. Viszont. Milyen hosszúságú cikkeket kedvelnek, azaz osztanak a facebookozók? Szerencsére teljesen összhangban van a SEO-szempontból is ajánlott számokkal, bár azt nem mondjuk, hogy könnyű összehozni napi, heti szinten. Mutatjuk:

Megosztott cikkek hossza

Megosztott cikkek hossza

A legkevesebb megosztást az ezer szónál rövidebb cikkek kapják, míg az 1-2 ezres és a 2-3 ezres cikkek nagyjából azonos mértékben jól teljesítenek. Erre érdemes belőni tehát a szöveghosszokat, amit a SEO-tok is meghálál majd. Frissítés, 2021.12.09.:

Hogyan rangsorolja a Facebook algoritmusa a Facebook-posztokat?

Sok a találgatás azzal kapcsolatban, hogy mi alapján sorol egy-egy bejegyzést előrébb vagy hátrébb a Facebook a felhasználók hírfolyamában. Átnézzük, hogy mit vesz figyelembe a Facebook algoritmusa, és azt is, hogy ő mit mond róla. A Facebook-oldalak által közzétett organikus posztok elérése jelenleg mindössze 5,2 százalék. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy néhány éve változott az algoritmus és előrébb kezdte sorolni az emberek által közzétett tartalmakat a céges tartalmakkal szemben. Mit lehet tenni ebben a helyzetben, ha van egy céges oldalad? Egyrészt hirdetni, másrészt megérteni, hogyan is működik a Facebook algoritmusa.

Mi az a Facebook-algoritmus?

A Facebook algoritmusa határozza meg, hogy mely tartalmakat és mikor helyezi el a felhasználók hírfolyamában. Azt nyilván már Te is észrevetted, hogy a posztok nem kronologikus sorrendben jelennek meg. Ennek az az oka, hogy az algoritmus értékeli és pontozza az egyes bejegyzéseket, mielőtt egy adott felhasználó érdeklődése alapján megjelenítené őket annak hírfolyamában. Az algoritmus számításokat végez, de mivel ennek működése nem nyilvános, ezért nem lehet pontosan tudni, hogy hogyan is működik. Amit biztosan tudunk, hogy a fő célja a Facebooknak az, hogy minél többet görgess és reagálj. Az algoritmus ezért az alapján helyezi az egyes felhasználók elé a tartalmakat, hogy minél nagyobb eséllyel aktivitásra késztesse őket. Azokat a posztokat mutatja meg az embereknek, melyekre feltehetően reagálni fognak, és azokat rejti el előlük, mely nem vált ki aktivitást. A rangsorolás az alapján alakul ki, hogy milyen valószínűséggel számít aktivitásra egy adott poszt az adott felhasználó esetében.

Milyen ragsorolási tényezőket feltételezhetünk?

A hírfolyam rangsorolási tényezői alapvetően négy csoportba sorolhatók: készlet, jelzések, előrejelzések és relevancia. A készlet a Facebookra kerülő valamennyi tartalomból áll össze. Tehát a barátoktól és a családtól származó bejegyzésekből, a csoportjaidból, az általad kedvelt oldalakból. A jelzéseknek két típusa van: aktív és passzív jelzések. A passzív jelzések olyan, nem aktív mérőszámok, mint a megtekintési idő, a bejegyzéstípus vagy az időpont. Az aktív jelzések közé tartoznak a kedvelések, megosztások, hozzászólások. Jelenleg a Facebook nagyobb súlyt ad az aktív jelzéseknek. A nagyobb rangsorolási jelzések: Aktivitás

 • Hozzászólások és kedvelések
 • Reakció az ismerősök által megosztott tartalmakra
 • Messengeres megosztások
 • Hozzászólásokra adott válaszok

Kapcsolatok

 • Milyen felhasználóval kerültünk interakcióba
 • Emberek közötti interakciók (a cégekkel való interakció kisebb súlyú)

Tartalomtípus

 • A poszt típusa: videó, link, kép
 • Mennyire informatív a tartalom
 • Mennyi időt szánnak a posztra

Időszerűség

 • Az újabb posztok első helyen jelennek meg
 • Mikor tették közzé
 • Milyen technológia (eszköz, net típusa) segítségével

Az előrejelzések az alapján állnak össze, hogy korábban mire kerestél rá, milyen tartalmak jelennek meg a hírfolyamodban. Az előrejelzésekhez a Facebook értékeli a profilodat, a viselkedésedet. Próbálja megérteni a kedveléseidet, hogy csak olyan tartalmakat mutasson neked, amit valószínűleg kedvelni fogsz. A relevancia-pontszám egy olyan mutató, melyet minden egyes tartalom megkap a Facebooktól. Minél magasabb a relevancia pontszáma egy posztnak, annál nagyobb eséllyel jelenik meg az adott felhasználó hírfolyamában. A relevancia pontszám minden felhasználó esetében más és más egy adott poszt esetében.

Mit mond a Facebook a saját algoritmusáról?

Vélhetően a sok találgatás is közrejátszott abban, hogy a Facebook megpróbálta elmagyarázni az embereknek, hogy miként is működik hírfolyamának algoritmusa.

Gépi tanulás és rangsorolás

A Facebook-hírfolyam algoritmusa a gépi tanulásra épít, robotok végzik a posztok rangsorolását, nem pedig emberek. Ha pontosak akarunk lenni, akkor azt is meg kell jegyezni, hogy nem egyetlen algoritmus végzi ezt a munkát, hanem több algoritmus dolgozik a rangsoroláson a különböző fázisokban. Az algoritmus különböző részei eltérő dolgokért felelnek. Van, amelyik kiválasztja a „bejegyzés-jelölteket”, melyeket megmutat egy-egy felhasználóknak, akad köztük olyan, mely a félretájékoztatásra vagy a kattintásvadászatra figyel, vagy olyan is van, mely azokat a témákat gyűjti, melyekre általában reagál az adott felhasználó, majd aztán mindezeket figyelembe véve alakít ki egy rangsort a hírfolyamban.

A Facebook-hírfolyam működése (Forrás: Facebook)

Ezeknek az algoritmusoknak az a célja, hogy megjósolják, mit fog valaki relevánsnak találni a hírfolyamában a megtekintő, ezeket kiválogassa, illetve sorrendbe tegye úgy, hogy a legérdekesebben induljon a hírfolyam. Itt tehát nem csak egyetlen jelzésről van szó, hanem mint a Facebook jelezte: több ezer jelzést vesznek figyelembe a posztok sorrendjének meghatározásánál. Mint írják: minden Facebookon lévő személy esetében több ezer jelzést értékelnek annak érdekében, hogy meghatározzák, hogy az adott személy mit fog a legrelevánsabbnak találni… és hogy meghatározzák, hogy ez a személy mit akar látni a hírfolyamában.

A rangsorolási jelzések
Egy Facebook-poszt karakterisztikája

Az egyik rangsorolási jelzés, amit a Facebook megemlít, az a bejegyzések „karakterisztikája”. A Facebook felhasználja egy adott poszt tulajdonságát vagy minőségét, annak meghatározására, hogy a bejegyzés olyan bejegyzés-e, amivel a felhasználó általában interakcióba kerül. Tehát például, ha egy bejegyzésben talál egy színes képet, és a felhasználó eddigi viselkedése alapján azt látja, hogy reagálni szokott a színes képekre, akkor azt a bejegyzést feljebb helyezi a hírfolyamban. De ugyanez érvényes, ha mondjuk egy videó van a bejegyzésben, és az adott személy a videókra általában reagál, vagy mondjuk meg van címkézve a felhasználó valamely ismerőse. A Facebook példájában Juannal magyarázza a helyzetet, és azt mondja, hogy karakterisztikát vizsgálnak annak érdekében, hogy meg tudják mondani, hogy Juan szeretni fogja-e a posztot. Tehát például azt, hogy ki van felcímkézve a bejegyzéshez tartozó fotón, vagy hogy mikor lett közzétéve a poszt. Ha Juan gyakran interakcióba lép Saanvi bejegyzéseivel (megosztja vagy hozzászól), és a közzétett videója elég friss, akkor nagy az esély rá, hogy kedvelni fogja a bejegyzést. Ugyanakkor, ha Juan jobban kedveli a videós tartalmakat, mint a fotókat, akkor Wei fotója, melyen a cocker spánielje látható, nem fogja igazán érdekelni. Ebben az esetben az algoritmus Saanvi videóját feljebb helyezi, mint Wei kutyafotóját, mivel nagyobb az esélye, hogy előbbit fogja inkább kedvelni.

Az idő is rangsorolási tényező

Az előbbi példából az is kiderülhetett, hogy az is számít, mikor került ki egy bejegyzés: rangsorolási tényező a bejegyzések megjelenésének ideje. Ez egybeesik azzal a nemrég közzétett Facebook-szabadalommal, mely arról szól, hogy miként használják rangsorolásra egy bejegyzés megjelenésének időpontját. A szabadalom szövege szerint egyszerűen arról van szó, hogy a legfrissebb hírek feljebb jelennek meg a felhasználók hírfolyamában. Ez elvileg azt is jelentheti, hogy egy-egy bejegyzést akár többször is közzé lehet tenni egy nap, mert különböző személyeknek különböző időpontokban lesz a legfrissebb az adott tartalom. (A gyakorlat persze azt is mutatja, hogy linket tartalmazó bejegyzések elérése rohamosan zuhan többszöri közzétételnél, tehát a dolog egy kicsit bonyolultabb.)

Aktivitás

Egy másik rangsorolási tényező annak megjóslása, hogy egy adott felhasználót valamely poszt milyen eséllyel fog érdekelni, vagy mennyire valószínű, hogy reagálni fog rá. Ennek meghatározását több jelzésre bízza a Facebook. Itt számít, hogy korábbi posztokra miként reagált a felhasználó, illetve milyen emberek bejegyzéseire reagált korábban. Ezeket a korábbi interakciókat veszi figyelembe a Facebook annak előrejelzésére, hogy milyen típusú tartalmakkal fog a felhasználó a jövőben kapcsolatba lépni. Ezeknek megjóslására gépi tanulást használ a Facebook. Az egyik azt segít megmondani, hogy mi az a tartalom, amit a felhasználó kedvelni fog, a másik pedig azt próbálja megjósolni, hogy hozzá fog-e szólni. Összefoglalva tehát, a rangsorolási folyamat azzal indul, hogy a Facebook meghatározza a bejegyzés-jelölteket abból a bejegyzés-halomból, ami azóta keletkezett, hogy a felhasználó legutóbb belépett az oldalra. A következő lépésben hozzárendel minden megjelenésre érdemes bejegyzéshez egy pontszámot. A Facebook ennek kapcsán megjegyezte, hogy itt több ezer posztról van szó minden felhasználó esetében, és a több milliárd felhasználó számára párhuzamosan, real time futtatják az algoritmusokat.

A rangsorolási jelzések személyre szabottak

Amit még fontos megjegyezni a rangsorolási tényezők kapcsán, hogy azok eltérően vannak súlyozva minden felhasználó esetében. A súlyozás azt jelenti, hogy az egyik rangsorolási jelzés fontosabb, mint egy másik. Vagyis az egyik személy számára az, hogy lájkolni szokott valamilyen posztot, fontosabbnak számít, míg egy másik személy számára az esik nagyobb súllyal a latba a rangsorolásnál, hogy mondjuk hozzá szokott szólni valamely posztokhoz. A Facebook magyarázata szerint ez azért van így, mert van, aki jobban szeret lájkolni, mint kommentelni, míg másoknál pont fordított a helyzet. Ezért egy olyan cselekvésnek, mely ritkán fordul elő, automatikusan csekély lesz a szerepe a rangsorolásnál. Ez talán jelentheti azt, hogy az a bejegyzés lesz sikeres, melyre lájkok és hozzászólások egyaránt érkeznek.

Változatosság

Végül utolsó lépésként a Facebook arra is figyel, hogy kellően változatos legyen mindenkinek a hírfolyama, ami azt jelenti, hogy eltérő tartalmak jelenjenek meg számára. Ez biztosítja azt, hogy ne váljon önmagát ismétlővé és túlságosan unalmassá a hírfolyam. A Facebook természetesen nem sorolta fel valamennyi rangsorolási tényezőt, mely meghatározza a posztok sorrendjét a hírfolyamban, hanem láthatóan csak nagyon szerényen adagolja az információkat. De az előbbiek alapján talán valamennyivel világosabb, hogy mi az a néhány dolog, amit figyelembe vesz a posztok rangsorolásánál.

Milyen hibákat kerülj?

Ahogy a Facebook algoritmusa egyre intelligensebb lesz, annál könnyebben ismeri fel az „aktivitás-vadász” tartalmakat, vagyis az olyan bejegyzéseket, melyekkel manipulálni akarja valaki a posztja helyezését. Az aktivitás-vadászat egyszerűen azt jelenti, hogy olyan tartalmat teszel közzé, mely azért született, hogy aktivitást generáljon. Milyen posztok tartoznak ide?

 • Kattintásvadászat: a bejegyzés vagy kifejezetten kattintást kér vagy pedig olyan szenzációhajhász, sőt akár hamis információt tartalmaz, mely kattintást generál
 • Lájk-vadászat: az előbbi lájkokért, hozzászólásokért, megosztásokért

Ezen túl annak még olyan típusú tartalmak, melyeket nem szeret az algoritmus:

 • Spam-linkek
 • Ismétlődő tartalmak
 • Csak szöveg a bejegyzésben
 • Erőltetett promóció
 • Létező hirdetés szövegének felhasználása

Nem tudod mit posztolj a Facebookon? Íme, néhány témaötlet!

 • Népszerűsítsd a weboldalad! – A legalapvetőbb megoldás, amit Facebookon tehetsz.
 • Mondj el egy történetet! – Habár nem egyszerű, aktivitást válthatsz ki vele. A történet szólhat a márkádról, hogyan váltál azzá, ami ma vagy, de megoszthatsz ügyfeleidhez kapcsolódó történeteket is.
 • A színfalak mögött – az emberek mindig kíváncsiak arra, milyen belülről a céged, hogyan működik.
 • Tegyél fel egy kérdést! – Az egyik legegyszerűbb módja az aktivitás elérésének, ha kérdezel valamit a követőktől. Ha válaszolnak is, akkor értékes visszajelzést szerezhetsz.
 • Oktatóanyagok, útmutatók – ha sikerül releváns információkat átadni a közönségednek, akkor rendszeresen visszatérnek majd.
 • Iparági hírek – az emberek azért követnek téged, mert kíváncsiak arra, hogy mit kommunikálsz. Az is valószínű, hogy az iparágad történései is érdeklik őket.
 • Felhasználók által készített tartalmak – a legjobb eszköz a bizalom növelésére, ha olyan felhasználók által készített tartalmakat teszel közzé, ahol használják a terméked, szolgáltatásod. Az emberek ugyanis leginkább mások tapasztalataira szeretnek hagyatkozni vásárlás előtt.
 • Videók – a videók általában jóval nagyobb aktivitást tudnak kiváltani a követőktől, mint a szöveges, képes posztok.
 • Blogtartalmak – ha forgalmat szeretnél terelni a blogodba, weboldaladra, akkor érdemes felhívni rá a figyelmet azzal, hogy az ott megjelent tartalmakat megmutatod a Facebookon is.
 • Grafikák – ha növelni akarod a márkád ismertségét, akkor erre jó lehetőséget kínálnak az azt megjelenítő grafikák. Ha ezeken találkoznak a színeiddel, logóddal, márkaelemekkel, akkor később is könnyen fel fogják ismerni a céged.
 • Infografikák – ha a legegyszerűbb módon akarod edukálni a követőidet, akkor az infografika verhetetlen.
 • Termékfotók – az emberek a Facebookon is szeretnek képeket nézegetni, különösen, ha azok jó minőségűek.
 • Új termékek bejelentése – az új termékeid indulása olyan hír, melyre az emberek kíváncsiak, ha követnek.
 • Termékértékelések – akár az ügyfeleidtől, akár a médiából érkezik, érdemes a közzétételre a Facebook-oldaladon.
 • Akciók, ajánlatok – a közönséged a Facebookon is kíváncsi az ajánlataidra, akcióidra, hiszen nem akarnak lemaradni semmiről.
 • Más közösségi médiás tartalmak megosztása – nem tilos, hogy a Facebookon más közösségi média oldalakon közzétett tartalmaidat is megoszd, akár úgy, hogy azokról képernyőképet készítesz.
 • Mémek megosztása – különösen akkor nyerő, ha egy-egy felkapott mémet át tudsz alakítani úgy, hogy kapcsolódjon a cégedhez.
 • Álláshirdetések – a Facebook nem csak marketingre jó, hanem arra is, hogy új munkaerőt találj.
 • Válaszok a gyakran feltett ügyfél-kérdésekre – ezzel teheted proaktívvá az ügyfélszolgálatod.
 • Kérdőívek közzététele – melyek révén jobban megismerheted a közönségedet, és ők is jobban megismerik egymás véleményét, hiszen az eredmények láthatóak mindenki számára.
 • Ismertesd a márkaértékeid – ezek kommunikálásának nyugodtan szentelhetsz időnként egy-egy bejegyzést a Facebookon is.

Mit várnak az ügyfelek a Facebook-oldaladtól?

Ezt a kérdést feszegette az Accent Marketing Services, amikor több mint ezer amerikait kérdezett meg. A tanulmány célja az volt, hogy meghatározzák a márkával elköteleződő fogyasztók preferenciáit. A számokból azt sikerült kideríteni, hogy a cégeknek figyelniük kell a közösségi média csatornákon is az ügyfelekre, sőt előre ráérezni a fogyasztói igényekre, miközben teljesen hétköznapi hangnemben kommunikálnak velük.

Mit mutatnak a számok?

 • A válaszolók 72 százaléka egyszerűen kapcsolatba akart kerülni a céggel, amikor hozzászóltak egy bejegyzéshez.
 • 82 százalékuk arra használta a Facebookot, hogy kommunikáljon az ügyfélszolgálattal.
 • Kétharmaduk az ajánlatokat és a promóciókat kereste, ami a “nagy generáció” (1946-64 között születettek) esetében már 80 százalékot ért el.
 • Az “Y generáció” (1980-2000 között születettek) viszont azt találta hasznosnak, amikor más felhasználók válaszoltak kérdéseikre a cégek Facebook felületein.

Az Accent össze is foglalta a levonható tanulságokat: eszerint a marketingesek számára fontos megérteni a fogyasztói viselkedést a különböző csatornákon, valamint közösségi média stratégiát kell alkotniuk azért, hogy bizalmi kapcsolatot építsenek ki a vevőkkel és a közösségi média csatornáikat használókkal. Végül pedig egy életre szóló elköteleződést alakítsanak ki a fogyasztókban a közösségi médiában és persze személyesen. De lássuk akkor részletesen, lebontva, hogy mire is van szükségük az embereknek a Facebook-oldaladon!

Kapcsolati és üzleti információk

Az emberek azért látogatnak meg egy Facebook-oldalt, hogy onnan információkat szerezzenek, választ kapjanak a kérdéseikre. Ezért mindenképpen szerepeljenek az oldaladon az olyan alapvető információk, mint

 • a weboldalad címe,
 • a nyitvatartási idő,
 • kapcsolati információk,
 • esetleg linkek más közösségi oldalaidra.

Ha több telefonszámot is közzéteszel, akkor tedd világossá, hogy melyik számon mit érnek el az ügyfelek.

Ügyfélszolgálat

Az ügyfélszolgálat az egyik olyan funkció a Facebookon, ami miatt a legtöbben felkeresik egy cég Facebook-oldalát. Nem csak arra kínál lehetőséget, hogy az emberek nyilvánosan, mindenki által olvashatóan tegyenek fel kérdéseket és kapjanak rá válaszokat, hanem kétszemközti beszélgetésekre is alkalmas. Ma már több mint egymilliárd ember használja a Facebook Messengert havonta, így jó lehetőséget kínál az ügyfélproblémák megoldására. A cégek és az ügyfelek több mint egymilliárd üzenetet küldenek egymásnak havonta. Ugyanakkor a kérdések 87 százaléka megválaszolatlan marad. Érdemes a nagy számokat kihasználni egy jó szolgáltatás nyújtására.

Egyedi ajánlatok

Mindenki szereti az akciókat. Nincs ez másként a Facebookon sem. Sokan csak azért követnek bizonyos cégeket a Facebookon, mert ott találkoznak a meghirdetett akciókkal, kuponokkal, ajándékokkal. A BuddyMedia jelentése szerint a Facebook-használók 35 százaléka lájkol azért egy oldalt, hogy részt vegyen a meghirdetett versenyeken, találkozzon a promóciókkal, 42 százalék pedig azért lesz egy oldal kedvelője, hogy kuponokhoz jusson. Emellett persze az egyes termékek megjelenéséről is érdemes tájékoztatás adni a Facebookon, vagy a raktárkészlet gyarapodásáról. Az ügyfelek azt akarják érezni, hogy valami értéket kapnak minden egyes interakcióval, ezért érdemes egyedi ajánlatokat is kínálni számukra.

Releváns tartalom

Nagyon sok olyan céges oldal van a Facebookon, melyek inkább összezavarnak, mintsem segítenének az embereknek. Pedig a cégek érdeke az lenne, hogy használhatóvá tegyék a Facebook-oldalt, hiszen hatékony eszközt jelent az emberek egy csoportjának az elérésére. Amikor tehát információkat és tartalmat osztasz meg a Facebookon, akkor az mindig legyen releváns a cégedre és az iparágadra nézve. Ne kelljen az embereknek csodálkozó tekintettel és fejüket vakarva meredni a kijelzőre a kiszámíthatatlan és a hozzád nem kapcsolható posztok láttán. Minden posztodnak legyen valami célja: edukálja, szórakoztassa vagy kötelezze el a közönséged. Posztolásnál a formátum is fontos tényező: a képes posztok 53 százalékkal több interakciót vonzanak, mint a kép nélküliek. A Kissmetrics vizsgálata szerint a fotókkal kiegészített bejegyzések 104 százalékkal több kommentet szereznek, és 84 százalékkal több átkattintást, mint a kép nélküliek.

Közösség

A Facebook-használók mindig keresik a lehetőséget arra, hogy megosszák az érdeklődésüket a többiekkel. De nem csak magánszemélyként teheted ezt, hanem céges Facebook-oldalként is. Érdemes így egy online közösséget kialakítani, vagyis cégként más cégeket lájkolni, kiemelni az oldaladon ezek közül az oldalak közül néhányat, tagelni őket a posztjaidban, stb. Ha azt szeretnéd, hogy több legyen az interakció a Facebook-közösségedben, akkor tegyél fel kérdéseket. A Kissmetrics vizsgálata szerint a kérdések 100 százalékkal több kommentet eredményeznek, mint a kérdés nélküli posztok. Olyan kérdéseket fogalmazz meg, melyek kapcsolódnak a tevékenységedhez, vagy szavazásra is bocsáthatsz dolgokat.

Mekkora képeket használj a Facebookon 2023-ban? (FRISSÍTÉS, 2023.09.08.)

De miért is fontos, hogy a megfelelő képméreteket használd a közösségi média oldalakon? Azért, mert ha nem méretezed megfelelően a képeket, akkor pixelesek, elnyújtottak, furán megvágottak vagy egyszerűen csak rossz minőségűek lesznek a megjelenő képek. Egy olyan felületen, ahol azért elég nagy a verseny, egy gyenge képpel nem nagyon fogod aktivitásra bírni a felhasználókat.

Facebook profilkép

Javasolt mérete: 196×196 px. A feltöltött képet azonban meg fogja vágni a Facebook, mivel a profilkép kör alakú. Ezért a képméreten kívül figyelned kell arra, hogy a fontos elemek mind a középső részen legyenek, és nem a sarkokban.

A megjelenési méret egyébként eszköztől függően változni fog:

 • Asztali gépen 176×176 px 
 • Okostelefonon 196×196 px

Ha a képen logó vagy szöveg található, akkor érdemes PNG fájlformátumot használni.

Borítókép

A borítóképednél már bemutathatod a kreativitásod is – amire a következő fejezetben bővebben is kitérünk -, mivel jóval nagyobb a mérete, mint a profilképé. 

Az ajánlott méret minimum 400×150 px, ugyanakkor javasolt a 851×315 px használata. A megjelenési méret itt is eszköztől függően változik:

 • Asztali gépen 820×312 px
 • Okostelefonon 640×360 px

Ez jelzi, hogy bár beállíthatod a javasolt méretet, vágni fogja a Facebook a képet, így erre is figyelned kell. A gyorsabb betöltés érdekében érdemes a fájl méretét 100 Kb alatt tartani és JPG-t használni. Persze, ha szöveget, logót, egyéb grafikát tartalmaz, akkor érdemesebb PNG-t használni, már ha eredetileg is PNG fájlról volt szó.

Megosztott képek

Az ajánlott méret itt 1200×630 px. Ez fekvő formátum, ugyanakkor közzétehető négyzet és álló formátumú kép is. Előbbi javasolt mérete 1080×1080 px, míg utóbbié 1080×1350 px.

Facebook Történetek

A Történeteknél az ajánlott méret 1080×1920 px. Itt álló képeket tudsz használni, melyeknél az oldalarány 9:16-os (akárcsak az Instagram Storiesnál). Arra figyelj még, hogy a képen szereplő szöveget vagy egyéb információt a kép közepére helyezd, így más elemek nem fogják kitakarni.

Milyen legyen a Facebook-borítóképed?

Ha valaki rákeres a cégedre, és belép a Facebook-oldaladra, akkor mit lát meg először? A Facebook-borítóképedet. Annál is inkább mivel a kijelzőnek majdnem a felét elfoglalja. Ez azt is mutatja, hogy a Facebooknak is fontos, érdemes tehát egy kicsit odafigyelni rá. Ugyanakkor egy jó Facebook-borítókép többről szól, mint hogy egyszerűen kiválasztasz egy jó fotót, megvágod, aztán közzéteszed. Mit vegyél figyelembe a kiválasztásánál?

Legyen egyszerű

Ma már nem korlátozza a Facebook azt, hogy mennyi szöveget jeleníthetsz meg a borítóképeden, így talán csábító a lehetőség, hogy megtöltsd információval. De inkább ne tedd! A zsúfolt, bonyolult dolgokat a látogatók nem szeretik, nem is hajlandóak értelmezni, mert szűkösen mérik számodra az idejüket. Maradj meg az egyszerű megoldásoknál! Próbálj meg mindössze egyetlen üzenetet átadni a borítóképeddel, olyan világosan, amennyire csak tudod. Nem muszáj ennek szövegnek lennie, egy fotóval is át tudsz adni üzenetet, csak győződj meg róla, hogy valóban van megfelelő információtartalma, amit dekódolni tudnak a felhasználók.

Fejezd ki vele a márkád!

Hogyan lehet egyetlen képben összefoglalni mindazt, ami a céged? Nem is olyan egyszerű. De ha nem így teszel, azzal megnehezíted a közönséged dolgát a céged és tevékenységének beazonosításában. Elképzelhető, hogy nem egyetlen, hanem több kép kombinációjából kell állnia a borítóképednek, hogy pontosan be tudd mutatni, miről is szól a céged.

Tudd, hogy ki a közönséged!

Az emberek általában könnyebben kapcsolódnak egy másik emberhez, mint valami absztrakt dologhoz, amilyen egy olyan jogi-gazdasági fogalom, mint a cég. Ez az oka annak, hogy sokan választanak embereket bemutató fotókat a weboldalukra, vagy akár a Facebook-oldalukra. Ugyanakkor fontos, hogy olyan személyekről készült fotókat jeleníts meg, melyek visszatükrözik a közönséged. Ehhez viszont ismerned kell őket, amire a Facebook analitikája is megadja a lehetőséget.

Kapcsold össze a profilképeddel!

A Facebook-oldaladon a hajtás felett csak a borítóképed és a profilfotód látszik. Ha a kettő nincs összhangban, az zavaró lehet a látogatók számára. Itt nem arról van szó, hogy a profilfotódnak a borítóképed részének kell látszania, de a színeket, a stílust, az üzenetet tekintve összhangot kell kialakítanod. Cégeknél persze sokszor a logó a profilkép, úgyhogy ez már meg is határozza, hogy minek kell visszaköszönnie a borítóképeden is.

Jelenítse meg a termékedet!

Habár sokszor beszélünk arról, hogy az emberek nem szeretik látni, hogy minden felületen valamit eladni próbálnak nekik, azért megpróbálkozhatsz azzal, hogy azt mutatod meg a borítóképeden, amit értékesítesz. Lehet ez egy új termék, egy speciális ajánlat, egy esemény.

Figyelj a méretére!

Végül még egy problémával szembe kell nézned: igazodnod kell a Facebook által megjelenített mérethez, ami mobilon és desktopon is eltérő. Előbbi 640×360 px, míg utóbbi 820×312 px. Két teljesen eltérő méret és oldalarány, mobilon jóval kisebb a kép, és így is értelmezhetőnek kell maradnia.

Emellett figyelj arra is, hogy a mérete ne haladja meg a 100 kilobyte-ot, mert az már nagyon lassítja a betöltést. A Facebook egyébként minimumként 400×150-es méretet javasol.

Hogyan hozz forgalmat a weboldaladra a Facebook-borítóképeddel?

Ha vannak már követőid a Facebookon és szeretnéd, ha az ügyfeleiddé válnának, akkor érdemes e célból bevetni a Facebook-borítóképet. De hogyan tudsz forgalmat hozni, leadeket generálni, ügyfeleket szerezni a borítóképeddel? Elmondjuk.

1. Így készítsd el a Facebook-borítóképet!

A borítóképed egy kattintható elem, mivel egy fotó a facebookos könyvtáradban. A kép leírásában megadhatsz olyan szöveget, amivel irányíthatod a felhasználóidat. Ha kitalálsz valami ingyenes ajánlatot, akkor azt itt közzéteheted, és úgy működik majd, mint egy leadmágnes.

Ha már eldöntötted, hogy mit kínálsz, mire fognak ugrani az emberek, akkor hozz létre egy képed, ami bemutatja ezt az ajánlatot. Mindenképpen legyen rajta call to action, amivel a felhasználókat kattintásra ösztönzöd.

Ha rákattintanak a követőid a képre, akkor eljutnak a könyvtárba, ahol a kép leírásában megadhatod a részleteket, illetve elhelyezheted a linket a landing oldaladra. A leírásra irányíthatod a figyelmüket azzal, hogy megjelenő képen egy mondatban utalsz arra, hogy a részleteket a leírásban található linkre kattintva találják meg.

Mivel a Facebook a borítóképet az asztali gépes megjelenítésnél megvágja a Facebook-főoldaladon, viszont a galériában már az egész fotó látszik, így lehet azzal a trükkel élni, hogy olyan helyre teszed a mondatot, ahol megvágva még nem látszik, viszont teljes méretben igen.

Ezért érdemes a Facebook által ajánlott mérettől eltérő méretet, például 16:9-es oldalarányt használni, mondjuk 1920×1080-ast, ami elég univerzális méret, hogy mindenhová jó legyen. Amikor feltöltöd borítóképként, akkor lehetőséget ad rá a Facebook, hogy igazíts az elhelyezkedésén, így leírásra utaló mondat a főoldalon eltüntethető.

2. Készítsd el a landing oldalad!

Mivel a leírásban van egy link a landing oldaladra, így a céloldalt is optimalizálni kell a borítóképre. Ha leadet akarsz gyűjteni, akkor a landing oldaladon az ajánlaton kívül legyen egy űrlap is, ahol megadhatják a szükséges adatokat, nevet, e-mail címet.

3. Hozd összhangba a Facebook CTA-gombját a borítókép üzenetével

Ha használsz CTA-gombot a Facebook oldaladon, akkor az mindjárt a borítókép alatt jelenik meg. Sok felhasználó inkább erre kattint, mint a képre, de ez téged ne zavarjon. Mindössze annyit kell tenned, hogy a CTA-gombhoz hozzáteszed a megfelelő linket célként, illetve a borítóképhez illeszted a szövegét.

Természetesen csak a meglévő lehetőségek közül választhatsz, mint a „Kapcsolatfelvétel”, a „További információ” vagy a „Regisztráció”, de ezek közül azt érdemes választani, amelyik szerinted a leghatékonyabb, a legjobban passzol a borítóképhez. Mindegyiknél megadhatod a landing oldalad linkjét. Ha elmentetted, készen is vagy.

Facebook-SEO: hogyan optimalizáld a Facebook oldalad a keresőre?

Miközben az igaz, hogy egy Facebook-oldal nem képes helyettesíteni egy céges weboldalt, mégis megjelenhet a Google találatai között. Ráadásul, minél több ember használja a Facebook keresőjét, hogy megkeressenek cégeket vagy bejegyzéseket, annál inkább érdemes erre a megjelenésre is optimalizálni. De hogyan növelheted az esélyét annak, hogy megjelenj a Google és Facebook-keresésekre? Hasonlóan, ahogy egy weboldalt is optimalizálunk.

1. A kulcsszavad már az oldal nevében is jelenjen meg!

A megfelelő név kiválasztása a Facebook oldaladhoz az első lépés a sikeres megjelenés felé. Ami fontos, hogy ne keverd össze a Facebook felhasználóneved az oldalad nevével! A felhasználóneved az egyedi azonosítód a Facebook URL-ed végén, és megjelenik az oldalneved alatt is a @ jel mellett. Ugyanakkor az oldalneved tulajdonképpen a Facebook-oldalad címe, és ez az, ami látható a keresések során. Ha van a cégednek egy bejáratott neve, akkor nyilván azt használod majd oldalnévként. De ha új a cég, akkor más megközelítést is alkalmazhatsz. Az emberek, akik online szeretnének vásárolni, márkanevek helyett kulcsszavakat használnak. Ezért, ha már az oldalcímedben megjelenik a Te kulcsszavad, a termék vagy szolgáltatás neve, melyet kínálsz, akkor az látható lesz az arra rákereső emberek számára. Tehát, ha mondjuk van egy tetoválószalonod, akkor a cégnév mellé egyszerűen azt is odaírod, hogy tetoválás vagy tetoválószalon. Ez egyébként abban is segít az embereknek, hogy az oldaladra lépve egyből beazonosítsák, mit is kínálsz számukra. Érdemes a felhasználóneved is összhangba hozni az oldalneveddel, hogy könnyen összekapcsolható legyen a kettő. Ha nem tudod, miként tudod megváltoztatni az oldalad nevét, akkor itt találod a Facebook leírását, míg a felhasználónév-cseréről itt kapsz információkat.

2. Optimalizáld a „névjegy” oldalt!

Amikor egy személy először találkozik az ajánlatoddal, akkor még nem tud rólad semmit. Ez az egyik oka, amiért minden egyes mezőt gondosan ki kell töltened a névjegyednél. A másik ok az, hogy az itt lévő szöveg a találati oldalakon az egyes találatoknál, az úgynevezett snippeteknél is megjelenik mind a Facebookon, mind a Google esetében. Egészen pontosan, a „További információ” alatti „névjegy” szöveget veszi figyelembe mind a Google, mind a Facebook a találati oldali megjelenésnél.

A Webshark névjegy mezőjében írtak a Facebookon

A Webshark névjegy mezőjében írtak a Facebookon

És a Webshark egyik facebookos találata a Google találati oldalán:

A Webshark Facebook-oldala a Google-ben

3. Valamennyi mezőt töltsd ki a névjegyednél a térképes találatok miatt!

Mivel a Facebook már figyelembe veszi egy keresésnél a felhasználó lokációját, ezért érdemes lehet odafigyelni a helyadatok megadására is a Facebook-oldaladon. Tölts ki itt minden adatot, mert így könnyebben tudja azonosítani az elérhetőséged!

4. A kulcsszavaid a Facebook-oldalad tartalmában is legyenek megtalálhatók!

Remélhetőleg egy kulcsszókutatással már meghatároztad azokat a keresési kifejezéseket, melyeket a célközönséged használ, így kialakítottad – a keresési szándékot is figyelembe véve – a megfelelő kulcsszólistát. Ezeket a kulcsszavakat használhatod nem csak a weboldaladon, hanem a Facebook-oldalad posztjaiban is, a képek vagy videók leírásában, illetve címsorában.

7 további tipp, hogyan használd a Facebookot cégként

1. Felejtsd el az eladást! A szórakoztatásra, oktatásra összpontosíts!

Ha van egy céged, akkor a célod az, hogy értékesíts. A Facebookon is. Az emberek viszont nem csak vásárolni akarnak. Te sem azért mész fel a Facebookra, hogy csak promóciókat nézegess. A termékeidről, szolgáltatásaidról szóló posztok nem sarkallják aktivitásra a kedvelőidet, nem nyomnak a lájkra. Egyszerűen továbbgörgetnek. A legtöbb esetben az eladási célú posztok nem túl értékesek az emberek számára. Ha pedig nem adsz nekik semmit, akkor nem is várhatsz tőlük semmit.

2. A Facebook-hirdetéseket arra használd, hogy értékesíts!

Míg az organikus tartalmadban nincs sok keresnivalója a promócióknak, addig a Facebook-hirdetések hatékonyak lehetnek, ha új ügyfeleket akarsz szerezni. Persze lehet, hogy úgy gondolod, nincs pénzed még a Facebookra is, és ingyen akarsz eladásokat elérni, ez azonban nem megy. Legalább egy minimális összeget rá kell szánnod, ha valamit el akarsz érni. Ehhez elég egy-két kampányt elkészítened próbaképpen, figyelni a számokat, optimalizálni, és meglátod, hogy mit hoznak számodra. A Facebook-hirdetésekről itt írtunk bővebben.

3. Figyeld a számokat! És azok alapján hozz döntéseket!

A Facebook analitika igen sok mindent megmutat számodra, ha figyelsz rá:

 • Oldalmegtekintések számát, értékelések, kedvelések, elérés, ajánlások, poszt-aktivitás, kedvelők száma.
 • A közönség viselkedése, demográfiai és földrajzi adatai.
 • A posztok teljesítménye organikusan és fizetősen.
 • Forgalmi források.
 • Az aktivitás részletei.
 • A posztokhoz kapcsolódó aktivitás.
 • Ha eseményeket is szervezel, akkor az elért emberek számát, vagy az oldal megtekintései.
 • A videók teljesítménye.
 • Stb.

4. Használd a szavazást, hogy visszajelzéseket kapj!

Egy szavazás általában aktivitásra ösztönzi a felhasználóidat. Mert az emberek szeretik elmondani a véleményüket, egy szavazással pedig ezt nagyon egyszerűen megtehetik. Persze nem árt, ha sikerül valami érdekes kérdést feltenni nekik. A szavazás nem csak szöveges lehet, hanem fotót vagy akár gif-et is elhelyezhetsz benne. Közzéteheted a történetedben vagy a hírfolyamodban is (a helyzet a szöveg írása óta megváltozott, és ma már nem tudsz létrehozni szavazást a hírfolyamban. Ugyanakkor vannak további lehetőségek, melyekről a következő fejezetben beszámolunk).

Facebook-szavazás

Facebook-szavazás

5. Hozz létre Facebook-csoportot!

Az elmúlt években a csoportok hihetetlen mértékű szaporodásának lehettünk tanúi, ami azt is jelzi, hogy egy kicsit túl van értékelve a megoldás. Ugyanakkor nem teljesen értelmetlen csoportokat létrehozni. Az emberek szeretik a közösségeket, szeretnek új emberekkel találkozni, elmondani a véleményüket, vitatkozni másokkal. Ehhez kínálhatsz nekik teret egy csoporttal. Ha sikerül élettel megtölteni, akkor még akár komolyabb dolgokra is használhatod, például a termékedről kérsz véleményt tőlük úgy, hogy nem fogják zaklatásként értékelni.

6. Minden aktivitásra pozitívan reagálj!

Bármi is történik a Facebook-oldaladon, a legjobb, ha minél gyorsabban, mindenki mást megelőzve reagálsz rá. Ezzel tarthatod irányításod alatt. Ehhez akár botokat vagy automata válaszokat is használhatsz, hiszen azok mindig ébren vannak. Az emberek pedig ma már mindent azonnal várnak. Akkor se akadj ki, ha valami negatív tartalmú aktivitással találkozol. Amellett, hogy próbálsz rájönni, hogy mi lehet az illető problémája, mi a valódi ok, ami a negatív megjegyzés mögött meghúzódik, ne hagyd megválaszolatlanul, és ne is kezdj el vitatkozni vele! Ez csak elmérgesíti a helyzetet, és nem kelt jó benyomást. Az sem igazán jó megoldás, ha a kritikát eltávolítod. A legjobb, amit tehetsz, hogy megfelelő kommunikációval megpróbálod kezelni a helyzetet.

7. Figyeld a konkurenciát!

Ezt a Facebook oldalad „Elemzések” részében is megteheted. Vizsgáld meg, hogy a versenytársak milyen posztokat tesznek közzé, milyen eredményekkel. Arra is érdemes rápillantanod, hogy milyen hirdetéseket futtatnak, ami teljesen nyilvános információ, és minden cég Facebook-oldalán megtalálható.

Facebook hirdetési adatok

Facebook hirdetési adatok

Miért jó egy facebookos szavazás? És hogyan indíthatod el?

Az előbb már említettük a facebookos szavazás lehetőségét, amivel feltárhatók a közönséged igényei, problémái, támpontot adhat a továbblépésre. Ezek mellett azonban nem elhanyagolható módon a szavazások javíthatják a látogatóid aktivitását a Facebook-oldaladon, és erősíti a cégedhez kapcsolódó közösséget.

Miért lehet jó számodra egy szavazás?

Egyrészt azért, mert a szavazásokkal javíthatod a látogatóid aktivitását valamint a céged ismertségét. A szavazások megtörik a posztok egyhangúságát a hírfolyamban, és lehetővég teszik, hogy könnyen és gyorsan megosszák a véleményüket. Egy szavazás abban is segíthet, hogy megtudd, mit akarnak a felhasználóid. Persze a kulcsszókutatás vagy a piackutatás is erről szól, azonban, ha építesz egy közösséget, akkor a legjobb megoldás, ha egyenesen feléjük fordulsz a kérdéseiddel. Megkérdezheted, hogy milyen téma érdekli őket, de akár egy terméked elindítása előtt azt is, hogy mit szólnak hozzá, vagy jobb tetszene-e nekik egy másik. Lehet persze, hogy nem érdemes csak az itt elhangzó válaszaikra hagyatkozni, azonban egy ilyen facebookos szavazás várakozást alakít ki bennük a termék iránt, ami hasznos a későbbi eladások szempontjából.

Hogyan indíthatsz facebookos szavazást?

Már elmúltak azok a napok, amikor facebookos szavazást a hírfolyamból tudtál indítani, ez már nem lehetséges, viszont vannak más lehetőségek. Az egyik az, ha van egy Facebook-csoportod, akkor ott indíthatsz egy szavazást, ami talán azért jobb, mert míg az üzleti oldalak elérése alig néhány százalék, a csoportok esetében más a helyzet. Az algoritmus kitolja a csoport-posztokat a hírfolyamba, így nagyobb elérésed lesz, anélkül, hogy fizetnél érte. A szavazás indításához ugyanazt kell tenned, mint a hírfolyamban, csak előbb lépj be a csoportba, ott kattints a „bejegyzés létrehozására”, majd a jobb oldalon lent található három pontra és a felbukkanó menüben válaszd a szavazás lehetőséget:

Facebook szavazás indítása

Facebook szavazás indítása

Ezután ki kell találnod a lehetőségeket, majd közzé kell tenni, mint egy bejegyzést. További lehetőségként a Történetekben is közzétehetsz szavazást. Ezt a mobilos oldaladról éred el, ahol a profilképednél látható plusz jelre kattintás után feljön egy menü, ahol a történet létrehozását is megtalálod.

Szavazás létrehozása a történetekben

Szavazás létrehozása a történetekben

A Történet létrehozása oldalra érve balra csúsztatva a felső menüsort a végén megtalálod a szavazás lehetőséget. Itt egy kérdést kell megadnod, majd hátteret választanod vagy fotót feltölteni, végül megosztani a szavazást. A követőid látni fogják a szavazás állását, de csak százalékos értékként, míg Te azt is, hogy hány szavazat érkezett.

Szavazás indításának lehetősége a történetekben

Szavazás indításának lehetősége a történetekben

A Facebook Messengerben, egyelőre a személyes fiókodból ugyancsak van lehetőséged szavazást indítani. Ehhez a Messenger oldalon lépj be egy csoportba vagy hozz létre egyet, ott kattints a bal alsó sarokban látható plusz jelre, majd válaszd a szavazás lehetőséget. Ezután csak ki kell töltened a kérdést és az opciókat, majd elindítani a szavazást.

Szavazás létrehozása a Facebook Messengerben

Szavazás létrehozása a Facebook Messengerben

További lehetőségként egyébként az Eseményeknél is létrehozhatsz szavazást, ha a Beszélgetések létrehozol egy posztot, illetve a feltöltött videóidhoz is kapcsolhatsz szavazást.

Hogyan növeld a weboldalad forgalmát a Facebook segítségével?

Ezután nézzük azt, hogy milyen technikákat lehet bevetni.

Szegmentáld az organikus tartalmaid is, mint a hirdetéseket!

A Facebook legnagyobb problémája a nagy mennyiségű tartalom. Felhasználói 1 millió linket osztanak meg minden 20 percben. Ez elképesztő versenyt jelent a figyelemért. Ezért, ha nagyobb forgalmat akarsz elérni, akkor valahogy ki kell tűnnöd a többiek közül. Amivel ez működhet, ha sikerül „személyre szabott” tartalmakat készítened, és azt egy szűk célközönséghez eljuttatni, akit tényleg érdekel is ez a tartalom. Nagyon valószínű ugyanis, hogy nem mindenkit érdekel minden tartalmad, amit kitolsz a Facebookra. A Webshark esetében például lehet, hogy akit a navigációs menü kialakításának kérdései érdekelnek nem foglalkozik azzal, hogy milyen hashtageket használjon az Instagramon. Pedig mindegyikről van anyagunk. Szerencsére azonban a Facebook lehetővé teszi a célzást a posztoknál is, azaz a tartalmad ahhoz a közönséghez juttathatod el, akit valóban érdekel. Szűrhetsz érdeklődésre, életkorra, nemre, helyre, nyelvre. Ezáltal jelentős mértékben összehúzhatod a célközönséged méretét egy-egy témánál. Ráadásul a Facebook azt is jelzi, hogy pontosan mekkora, azaz hány főből áll a megcélzott csoport. A lényeg azonban az, hogy az átkattintási arányod jobb lesz, és a közönséged jobban fogja élvezni a témáidat, hiszen hozzájuk szól. A funkciót itt éred el:

A Facebook-célzás beállítása

A Facebook-célzás beállítása

Egyszerűen kattints az célkereszt ikonra, majd állítsd be azt a célközönséged, mely elképzelésed szerint vevő lesz az adott posztodra.

Promózd a legjobb posztjaidat!

Alapvetően elmondható, hogy ha nagyobb forgalmat akarsz a weboldaladra terelni, akkor a saját közönséged nagyobb részét kell elérned. A posztjaid kiemelése pedig ebben segít. Ahhoz azonban, hogy ez igazán jól működjön, valóban kiváló tartalmat kell készíteni. Ha a kiemelt tartalmad csak átlagos, akkor ne várj sokat a hirdetésétől sem. Nem véletlen, hogy a Facebook is a legjobban teljesítő posztjaidnál ajánlja fel ezt a lehetőséget. Ezeket érdemes még egy kicsit megtolni, ezáltal jelentős mennyiségű forgalmat irányítva az oldaladra. Érdemes azonban neked is kicsit tanulmányozni az analitikát, hogy megállapítsd, mi az, ami általában kiemelkedik a többi tartalom közül. Tehát először is használj szegmentált elérést az organikus tartalmadnál, majd elemezd, hogy melyik tartalmad miként teljesített! Ha úgy találod, hogy valamely posztod jobban teljesít, mint a többi, akkor adj neki egy lökést. Persze ilyenkor gondold azt is át, hogy a céloldaladon tovább tudnak-e lépni a látogatók abba az irányba, amerre Te szeretnéd, hogy haladjanak. De ez már egy másik téma.

Szerezz forgalmat remarketinggel vagy új, mentett közönséggel!

Ha minden kötél szakad, és az előbbi módszerek használatával is csak úgy érzed, hogy egy helyben toporogsz, akkor nem marad más hátra, mint a fizetett hirdetés. Erre két hatékony lehetőség van, az egyik a remarketing, a másik pedig a mentett közönség célzása. Ha egyelőre még nincs túl nagy forgalom a weboldaladon, akkor a második opciót érdemes kipróbálnod. A remarketinghez ugyanis, bár hatékonyabb, kell egy alap-forgalom, amiből kiindulhatsz. Ha pedig indítasz egy kampányt mentett közönséggel, akkor utána már használhatod a remarketinget is. A Hirdetéskezelőben találod az Elemek menüpontban a Célközönségek opciót. Erre rákattintva válaszd ki a „Mentett célközönség létrehozása” lehetőséget, majd állítsd be a megfelelő paramétereket.

Mentett célközönség létrehozása a Facebook Hirdetéskezelőben

Mentett célközönség létrehozása a Facebook Hirdetéskezelőben

A beállítási panelen meghatározhatsz számtalan tényezőt. Ami igazán számít, az az érdeklődési kör beállítása, de akár kizárást is beállíthatsz bizonyos csoportokra, szintén érdeklődés vagy épp viselkedés alapján. Annak ugyanis nincs értelme, hogy pusztán a forgalom kedvéért minél nagyobb forgalmat generálj a hirdetéseddel. Nyilván olyan forgalmat akarsz, melyet érdekel a weboldalad, visszatér rá, konverziót hoz. Ha létrehoztad a közönséged, akkor után már csak a hirdetést kell elkészítened számukra. Mivel itt alapvetően olyan közönségről van szó, amely nem ismer Téged, ezért a márkaismertség növelését érdemes megcéloznod. Hiszen még nem is tudják, ki vagy, ezért egyből azt kérni tőlük, hogy vásároljanak, kicsit merész vállalkozás. Először tehát kapcsolatot kell kialakítanod velük olyan tartalmakkal, melyek érdekelhetik őket. Ha már van forgalmad, akkor a következő lépés a remarketing lesz. Ehhez a webhely forgalma alapján kell céloznod az embereket, amit itt érsz el:

Facebook-remarketing létrehozása

Facebook-remarketing létrehozása

Itt beállítod azokat az embereket, akik meglátogattak egy bizonyos oldalt, majd megadod a korábban meghirdetett oldalad URL-jét. Ezáltal újra el tudod érni azokat az embereket, akik megnézték korábban az oldalad.

Mivel bírhatod aktivitásra a követőidet?

1. Gyűjts össze kérdéseket!

Bátorítsd a követőidet arra, hogy tegyenek fel neked kérdéseket hozzászólásként. Azt is megteheted, hogy nyitsz a kérdéseknek egy külön felületet, és meghatározol egy időpontot, amíg élhetnek a lehetőséggel. Azt is jelezd persze, hogy mikor fogsz válaszolni. A válaszokat aztán megoszthatod a weboldaladon akár írott, akár videós formában. De a Facebook Live-ot használod erre, akkor további aktivitást is generálhatsz.

2. Fejezd ki az érzéseid emojikkal!

Azokra a posztokra, melyek emojikat tartalmaznak, több kedvelés, hozzászólás érkezik, és több megosztást kapnak. Az emojik emberibbé, barátságosabbá teszik a cégedet. Az emojik használatáról korábban itt írtunk, érdemes elolvasni.

3. Oszd meg a követőid tartalmait!

Ezzel kifejezed azt, hogy a közösséged és az ügyfeleid számítanak neked. De ne felejts el engedélyt kérni a közzétételre, és persze jelezd, hogy ki a szerző.

4. Indíts versenyt!

Aktivitásra sarkallhatod a követőidet, ha valamilyen versenyt találsz ki számukra, melyben hozzászólással vehetnek rész. Még jobb, ha képeket küldenek be, mert ezáltal lesznek felhasználók által készített tartalmaid. A szabályokról azonban ne feledkezz meg, a Facebook ezeket komolyan veszi.

5. Kérj visszajelzést!

Az emberek szeretik azt érezni, hogy számít a véleményük. Szeretik is elmondani, ezért elébe mehetsz a dolognak, hogy Te kéred őket a véleményük megfogalmazására.

6. Olyan tartalmat adj, amit a közönséged akar!

Persze, könnyű ezt mondani, de mégis a megfelelő tartalom az, mely a harmadik legfontosabb oka annak, amiért valaki rendelni fog tőled. Ehhez persze meg kell ismerned a közönséged. Minél jobban megismered őket, annál jobban passzolnak a tartalmak az igényeikhez.

7. Tegyél fel kérdéseket?

A legkönnyebben úgy bírhatod szóra az embereket, ha kérdéseket teszel fel nekik. Ez nem újdonság, egy örök klasszikus a közösségi médiában, de mivel az emberi természetre épít, ezért mindig is működni fog.

8. Olyan témákkal foglalkozz, amiről a közönséged beszél!

Ezzel bekapcsolódhatsz a beszélgetésükbe, és emberibbnek tűnsz majd, nem pedig egy olyan cégnek, mely csak értékesíteni akar. Az emberek pedig jobban reagálnak a barátokra, mint az értékesítőkre. Az őket érdeklő hírekről is beszámolhatsz, vagy akár a véleményed is elmondhatod ezekkel kapcsolatban.

9. Nevessenek veled!

Ossz meg olyan emberi pillanatokat, vagy enyhén frusztráló élményeket, melyek mosolyt csalhatnak a követőid arcára. Nem kell ehhez humoristának lenned, a cégek életében is akadnak szórakoztató pillanatok. De ha ez nem megy, akkor a közönséged életéhez kapcsolódó, másoktól származó vicces dolgokat is közzétehetsz. Viszont nagyon jól kell ismerned a közönséged, mert különben kínossá válik a bizalmaskodásod.

10. Használj jó fotókat és videókat!

Ahhoz, hogy a felhasználók szeme megakadjon a posztodon, vizuális elemeket kell használnod: képeket vagy videókat. Azt ugyanakkor ne felejtsd el, hogy nem mindegy milyet használsz. Egy unalmas stockfotóval nem sokra mész.

11. Mondj egy jó történetet!

Igen, a történetmesélésről van szó, mely egy erős fegyver a tartalommarketingben. Nem kell hosszú sztorinak lennie, csak kapcsolódjon valamiképp a közönségedhez és váltson ki érzelmeket.

Hogyan indíts el egy Facebook-versenyt?

Egy Facebookon indított verseny jó lehetőség arra, hogy növeld a céged ismertségét, kedveléseket szerezz és forgalmat terelj a weboldaladra. Emellett pedig építheted a kapcsolatot a közönségeddel. De hogyan is működik, mire kell figyelni?

Egy facebookon indított verseny egyszerű: közzéteszel egy kérdést vagy kihívást egy posztban, majd egy kicsit rásegítesz a terjedésére. A jutalom lehet pénzdíj, ajándék vagy valami exkluzív ajánlat. De mielőtt beleugranál egy versenybe néhány dolgot nem árt átgondolni.

Milyen szabályai vannak?

Mint a legtöbb tevékenységnek a Facebookon, a versenyeknek is szabályai vannak. Ráadásul ezek a szabályok időnként változnak, így nem árt rájuk pillantani a verseny elindítása előtt. A Facebook-oldal vagy -csoport tulajdonosának feladata az is, hogy törvényessé, szabályszerűvé tegye a versenyt. Ez azt jelenti, hogy meg kell határozni a verseny feltételeit, többek között az életkort és a helyet.

Emellett világos szabályokat kell alkotni a verseny lefolytatásával kapcsolatosan is. Tehát meg kell határozni, hogy az emberek hogyan és mikor vehetnek részt a versenyen, és hogyan kapják meg a jutalmat. Az átláthatóság rendkívül fontos, és nem kerülsz kellemetlen helyzetbe.

Azt is meg kell említened a posztban, hogy a Facebook semmiféle módon nem érintett a versenyben, és hogy egyedül csak a céged felelős érte. A résztvevőknek ezzel egyet kell érteniük, neked pedig meg kell szerezned az egyetértésüket.

Versenyeket hivatalos Facebook oldalakon, csoportokban, vagy eseményeknél lehet népszerűsíteni. Ez azt jelenti, hogy nem kérheted arra a csapatodat vagy a résztvevőket, hogy népszerűsítsék, tageljék vagy megosszák a versenyt. Az emberek ezt egyébként is zavarónak tekintenék.

A felelősséget egyedül a cég vállalja a versenyért, ha bármi probléma adódik, akkor a Facebook nem fog beleszólni, nem fogja megoldani a helyzetet.

Milyen célokat akarsz elérni?

Miután tisztában vagy a szabályokkal, és meghatároztad a magad szabályait is, itt az idő, hogy célokat tűzzél ki. Egy Facebook-versenynek számtalan célja lehet. Íme, néhány:

 • a kedvelések, követők számának növelése
 • forgalom szerzése
 • aktivitás fokozása
 • egy termék vagy szolgáltatás ismerté tétele

A cél meghatározása azért fontos, mert annak megfelelően változik a tevékenységed. Ha például a kedvelések számának növelését tűzöd ki célul és ebben számítasz a verseny segítségére, akkor rendszeresen kell majd posztolnod, és kapcsolatba kell lépni a felhasználókkal. Ha az aktivitást akarod fokozni, akkor kérdéseket kell feltenned a résztvevők számára, és ha van kérdésük, akkor arra válaszolnod kell. Ha viszont hirdetni szeretnéd a terméked, akkor ahhoz a Facebook-hirdetések eszközét is igénybe veheted.

Alapvetően egyébként a Facebook-versenyeknél a cél a követők számának növelése és aktivitásuk fokozása szokott lenni.

Kövesd nyomon a verseny alakulását

A célon kívül mérned is kell a teljesítményt. Ha kiválasztasz egy KPI-t, akkor az megmutatja, hogy működik-e az elképzelésed. A legjobb, ha rendszeresen figyeled a számok alakulását.

Akár csak a Facebookon fut a versenyed, akár több más közösségi média platformon is, meg kell próbálnod elérni minden területet, ahol az ügyfeleid megjelennek. Onnan kell átirányítanod őket a Facebookra, hogy részt vegyenek a versenyben, és világosan el kell magyaráznod nekik, hogy hogyan és hol tudnak beszállni. Lehet, hogy megéri meg is hirdetni egy fizetett Facebook-posztban a versenyt.

A versenyedhez létrehozhatsz egyedi hashtaget is, ami segít összekapcsolni egy adott posztot a versennyel. Emellett figyelj arra, hogy miközben zajlik a verseny szabályos időközönként tegyél közzé róla bejegyzéseket.

Milyen közönséget akarsz elérni?

A szabályok és a célok mellett fontos még tudni, hogy milyen közönséget akarsz bevonzani. A versenyedet alapvetően a célközönségedre kell elkészíteni. Mit gondolsz, mit akar a közönséged? Van olyan terméked, ami hamarosan megjelenik? Akkor a győztes akár ebből a termékből is kaphat.

Az is vonzó lehet a célközönségednek, ha egy olyan termékhez jutnak hozzá, ami már korábban elfogyott, de nálad még akad néhány a raktárban. Akkor olyan díjat kapnak, amihez egyébként már nem is tudnának hozzájutni.

Az is megoldás lehet, ha egy olyan speciális kiadást hozol létre valamely termékedből, melyet csak a versenyen lehet megszerezni. Ez azért jó, mert sokkal nagyobb kedvvel vágnak bele a versenybe, mivel nem akarják elszalasztani ezt az egyszeri lehetőséget.

Csak ki kell találnod, hogy mit akar a közönséged, és nagymértékben javítani fogod a versenyed sikerességét. Egy olyan nyereményt kell választanod, mely vonzó az ideális ügyfeled számára.

Persze, azt is gondold végig, hogy miként éred el a célközönséged. Várhatóan kedvezően reagálnak majd a hirdetéseidre abban a formában, ahogy eltervezted. Megfelelő a nyeremény azok számára, akik téged a Facebookon vagy általában a közösségi médiában követnek?

Milyen típusú versenyt indíts?

Egy Facebook-verseny indítása rengeteg tervezéssel jár. Előre meg kell határoznod, hogy mennyi időd és energiád van rá, és mennyit akarsz rá költeni. Mennyit szánsz a hirdetésekre? Mennyit szánsz a nyereményekre? És mennyi nyeremény lesz? Ha ezekre a kérdésekre már tudod a választ, akkor könnyebben ki tudod választani a verseny típusát.

Az egyik típusa, amikor ajándékokat akarsz kiosztani. Itt azt kell megfontolni, hogy hány terméket akarsz szétosztani. Általában a verseny első néhány helyezettjének ki kell osztanod valamilyen díjat. De lehet szó nyereményjátékról is, ahol véletlenszerűen, többször választasz ki néhány nyertest a benevezett a versenyzők közül. A verseny azonban szólhat a teljesítményről is, ahol azt kell megjutalmaznod, aki a legjobb teljesítményt nyújtja.

Fontos kérdés még, hogy mennyi ideig fusson a verseny. Általában egy hónapot érdemes rászánni. Ugyanakkor akadnak olyan játékok, ahol hosszabb ez az időtartam, de ez idő és pénz kérdése is. Vannak olyan versenyek is, melyek akkor érnek véget, amikor elérnek egy bizonyos számú nevezést, ugyanakkor mások egy bizonyos időpontig tartanak.

Ne hagyd elveszni a játékosokat!

A versenynek fontos része, hogy a részvevőket tájékoztasd a verseny állásáról és a győztesről. Ha megfelelően kommunikálsz velük, akkor megspórolsz egy csomó felesleges idegeskedést és félreértést a versennyel és a nyereményekkel kapcsolatban. Annak semmi értelme, hogy összehozol a versenyt, mely csak csalódást okoz egy csomó játékosnak.

Ezért legalább arra figyelj, hogy

 • jelentsd be a verseny végét, és megköszönd mindenkinek a részvételt
 • tedd közzé a nyertesek nevét és tájékoztasd őket arról, mikor és hogyan vehetik át a nyereményt
 • ne feledkezz meg arról, milyen üzeneteket és hozzászólásokat írnak a résztvevők számodra.

Egy Facebook-verseny tehát jó megoldás a céged, márkád, terméked, szolgáltatásod ismertebbé tételére, de közösség-építésre is kiváló módszer, melynek révén visszajelzéseket kapsz a követőidtől. Ha tehát szeretnél a terméked vagy szolgáltatásod köré építeni egy közösséget, akkor érdemes belevágni egy versenybe.

Néhány tipp, hogy sikeresek legyenek a videóid Facebookon

Míg 2015-ben a videók még csak 5,5 százalékát tették ki a céges tartalmaknak, addig 2020-ban ez az arány háromszorosára nőtt, és elérte a 15 százalékot. Ha már Te is készítesz videókat, és közzéteszed azokat a Facebookon, akkor itt van néhány tipp, hogyan tedd mindezt:

1. Figyelj a Facebookra!

A Facebook ugyanis elmondja, hogy mit szeretne látni. Néhány évvel ezelőtt közzétette, amikor frissítette a videó-algoritmusát. Ebből többek között kiderül, hogy – a videóknak legalább egy percre fel kell keltenie a nézők figyelmét. És még nagyobb súlyt kapnak azok a videók, melyeket legalább három percig lejátszanak a felhasználók. – A nem eredeti, vagy újra-felhasznált, szerény hozzáadott értékkel bíró videókat korlátozzák, és ezek kedvezőtlenül befolyásolják a videó oldalad rangsorolását.

2. Az élőzés ereje

Habár a közzétett videóknak csak a 12 százaléka élő videó, ezek lényegesen nagyobb aktivitást tudnak generálni. Az említett vizsgálat szerint a 10 ezer követőnél kevesebbel rendelkező oldalak 73 százalékkal nagyobb aktivitást tapasztaltak az élő videók esetében. Igaz, ez az előny a nagyobb rajongószámú oldalaknál fokozatosan csökkent, és a 100 ezres táború oldalaknál már el is tűnt. A videók hossza is számít persze: a 60 perces élő videók háromszoros aktivitás-növekedést értek el, mint a rövidebbek.

3. Hosszabb leírások

Nem csak a videó hossza javítja az aktivitást, hanem a leírásoké is. A hosszabb leírások jobban megfogják az embereket. A 300 karakteresnél hosszabb leírásoknál az átlagos aktivitás 0,39 százalékot ért el, míg 200-nál rövidebb leírások 0,19-0,21 százalékot.

4. Portré mód

A Facebook felhasználói jobban szeretik a portré módban rögzített videókat, mint a tájkép vagy a négyzetes megjelenést: előbbinél 40 százalékkal, utóbbinál 100 százalékkal teljesítettek jobban az aktivitást tekintve. Ez persze érthető, ha arra gondolunk, hogy globálisan a felhasználók 98 százaléka okostelefont használ Facebookozásra.

5. Feltöltés megosztás helyett

A tanulmányok azt mutatják, hogy a natív Facebook-videók sokkal nagyobb elérést és több hozzászólást generálnak, mint a máshonnan, például a YouTube-ról megosztott videók.

6. Nem biztos, hogy a Te célközönséged is ugyanolyan

Lehet, hogy működnek a Te esetedben is az általános tanácsok, azonban érdemes megvizsgálnod, hogy a Te célközönséged mire, hogyan reagál. Arra is vess egy pillantást, hogy a konkurencia mit csinál, és mi az, ami működik nála (hozzászólások és lájkok száma).

7. Az első 3 másodpercre összpontosíts!

A Facebook vizsgálata szerint azon nézők kétharmada, akik az első 3 másodpercen túljutnak, valószínűleg 10 másodpercnél tovább is megnézik a videót, és 45 százalékuk 30 másodpercet is rászán. Ami azt jelenti, hogy az első 3 másodpercben kell megragadnod a felhasználók figyelmét. Frissítés, 2022.01.12.:

Hogyan használd a Facebook elemzéseket?

Mint azt már korábban láttuk, a Facebook analitika segítségével meghatározható például az optimális időpont a posztolásra, vagy az is, hogy melyik tartalomtípusod a legnépszerűbb. Emellett számtalan más célból is használhatók az adatok, ha javítani akarsz az organikus eléréseden. A Facebook tevékenységedről szóló adatokhoz több felületen is hozzájuthatsz. Az egyik a Business Suite, a másik a Creator Studio, a harmadik pedig a Facebook oldalad elemzési része.

Business Suite elemzési adatok

Habár a Business Suite csak 2020 szeptemberében indult, mostanra elég jól elterjedt a használata. Ha asztali gépen használod, akkor a Business Suite induló oldalon a bal oldalon található menüből az „Elemzési adatok” menüpontra kattintva éred el. Az adatok mind a Facebook, mind a kapcsolt Instagram-fiókod adataid megmutatják. Az elemzési adatok négy részből állnak, az első rész az áttekintés, melyben a további három rész adataiba nyersz némi betekintést. Ha arra vagy kíváncsi, hogy hányan látták a posztjaidat, akkor az „eredmények” részből ez kiderül.

Elemzési adatok

Ennél többet itt nem nagyon látsz, tudod változtatni az időintervallumot, illetve az egérrel a görbe fölé lépve, láthatod egy adott nap eredményét. Leginkább azt jelezheti, hogy mely napok voltak erősebbek vagy gyengébbek, illetve összességében merre tart a folyamat. A tartalmi adatoknál posztokra lebontva láthatod az adatokat. Itt is beállíthatod az időpontot, amire kíváncsi vagy, kiszűrheted a hirdetéseket, majd egy adott adat alapján rendezheted el a táblázatot. Végül a harmadik részben a célközönségedről kapsz némi tájékoztatást. Kapsz életkori bontást, de az is kiderül, hogy milyen városokból, országokból érkeznek a követőid. Ez abból a szempontból lehet érdekes, hogy jobban látod, milyen tartalmakra lehetnek kíváncsiak.

Creator Studio elemzések

A következő lehetőség a Creator Studioban érhető el, „elemzések” menüpont alatt, szintén a bal oldalon található menüben.

Creator Studio elemzések

A Creator Studio mindössze hat hónappal a Business Studio előtt indult, így valamivel elterjedtebb a használata, mint az előbbié. A Creator Studio elemzések része ráadásul mélyebb betekintést kínál az adatokra, illetve a videókra fókuszál. Ha az áttekintésekkel kezdesz, akkor is már némileg több adatot kapsz, mint a Business Suite esetében. Egyrészt a grafikon egyből összehasonlítást is kínál egy korábbi időperiódussal, másrészt a fent felsorolt adatok is bővebbek, mivel kiegészül a nettó követőszámmal és az aktivitással, melyekre rákattintva, ezeket is láthatod grafikonba rendezve. A célközönségnél is több adatra láthatsz rá. Kattints felül az „összes követő” fülre, hogy lásd a követőid demográfiai adatait. Érdemes lefelé görgetni, mert ott jobban kibontja a Facebook a számokat. Azt is láthatod, hogy mikor aktívak, akár napokra, akár órákra bontva. Ezzel viszont az oldalakra vonatkozó rész véget is ér, a következő szekció már a videóké. Amennyiben használsz videókat, akkor azok teljesítményébe is a „Videó” részben felsorolt menüpontokból kapsz részletes tájékoztatást.

Videó teljesítmény a Creator Studio analitikában

Az adatok meglehetősen részletesek, sőt, ha az összehasonlítás menüpontra kattintasz, akkor az iparágad más szereplőinek teljesítményével is összevetheted a sajátod. Emellett pedig a hűségre és a megtartásra vonatkozó adatokat is megkapod. Amennyiben az egyes posztok teljesítményére vagy kíváncsi, az is elérhető a Creator Studioban, de nem az elemzések részben, hanem a „Közzétéve” menüpontban. Amennyiben az itt felsorolt posztok valamelyikére rákattintasz, akkor a vele kapcsolatos részletesebb adatokba is betekintést nyerhetsz.

Facebook oldali elemzések

Asztali felületen a bal oldali menüsorban találod az „Elemzések” menüpontot. Ha erre rákattintasz, akkor eljutsz az Elemzések főoldalára, ahol áttekintéssel találkozol a változásokról, az egyes posztok teljesítményéről, illetve az oldalad teljesítményéről más Facebook-oldalakhoz viszonyítva.

Oldalelemzések a Facebook-oldalon

Ami fel fog tűnni, hogy a Facebook erősen javasolja több helyen is a váltást a Business Suitra és a Creator Studiora, ami azt jelzi, hogy ez az elemzések rész várhatóan meg fog szűnni. Egyelőre azonban még működik, és szolgáltat adatokat a Facebook-oldaladról. Ha a bal oldali menüben a „Bejegyzések” menüpontra kattintasz, akkor jobban megismerheted a Facebook-posztjaiddal kapcsolatos aktivitást. Itt egyrészt láthatod, hogy mikor érhetők el a rajongóid, másrészt, ha a „Bejegyzéstípusok” fülre kattintasz, akkor azt is, hogy mely bejegyzéstípusod miként teljesített.

Bejegyzéstípusok elérése

Amire még érdemes figyelni, hogy mely bejegyzéseid irritálták a közönségedet. Ezt úgy tudod megnézni, hogy a bejegyzések címeit tartalmazó táblázat jobb felső sarkában rákattintasz a kis nyílra, és beállítod a „Bejegyzés elrejtése, összes bejegyzés elrejtése, bejelentés kéretlenként, mégsem tetszik az oldal” paramétert. Ekkor már nem a lájkokat fogod látni a táblázat „Interakció” oszlopában, hanem azt, hogy mely bejegyzésed váltott ki a közönségedből ellenkezést. Érdemes figyelembe venni.

Melyik bejegyzésed nem tetszett a követőidnek?

De nem csak közvetlenül a bejegyzéseknél tudnak lelépni a követőid. Ha a „Kedvelések” menüpontra kattintasz, akkor a második grafikonhoz legörgetve azt látod, hogy mikor szereztél követőket, illetve azt is, hogy mikor veszítettél. Habár a kedvelés visszavonása nem feltétlenül kapcsolódik valamely posztodhoz, érdemes megnézni, hogy aznap éppen mit tettél közzé. Egy másik hasznos menüpont a bal oldali menüben alul található „Emberek” címen. Ez az a rész, ahol láthatod a rajongók, követők és elért személyek demográfiai adatait, vagyis a nemüket, az életkorukat és hogy hol élnek. A fenti füleken választhatod ki, hogy a rajongók, a követők vagy az elért személyek esetében szeretnéd látni ezeket az adatokat. Azért fontos, mert hasznos lehet tudni, hogy mégis kiknek készíted a posztjaidat, így igazodni tudsz a várakozásaikhoz, készíthetsz personákat.

Emberek az elemzésben

És ha az adatokat szeretnéd lementeni táblázatos formában, azt is megteheted, csak az áttekintés oldalon kattints a jobb felső sarokban az adatok exportálása linkre. Itt pontosan meghatározhatod, hogy mit szeretnél letölteni, milyen időtartományban és milyen formátumban. Ez néha hasznosabb tud lenni, mint az emészthetőbb, grafikus részei az elemzéseknek, különösen, ha profin kezeled az Excelt.

Így mentheted

Milyen hibákat ne kövess el a Facebook használata során?

Soroljuk.

Minden közösségi oldalon aktív vagy

Nyilván a közösségi médiában rejlő lehetőségek téged is izgalomba hoznak, mint mindenkit, különösen a kezdeti időszakban. Ez az oka annak, hogy nagyon sokan hatalmas lendülettel jelennek meg az újabb és újabb közösségi média oldalakon, ahogy azok felbukkannak. Így néhány cégnek van profilja a Linkedintől kezdve a Snapchatig. Hibát követnek el azonban azok, akik induláskor egyszerre akarnak mindegyiken jelen lenni. Ők az induáskor nem ismerik még pontosan a működésüket. Nem mérik fel, hogy ennyi közösségi média oldal tartalommal való feltöltése mennyi időt és munkát kíván, mennyire szétforgácsolja az energiáikat. Célszerű tehát a célcsoportod szempontjából a legfontosabb közösségi média oldalra összpontosítani, és csak fokozatosan továbblépni újabb platformok irányába.

Akkor találod ki, hogy mit akarsz, amikor már csinálod

Sokszor halljuk, emlegetjük a tervezés fontosságát, ami megállja helyét a közösségi média esetében is. Az, aki akkor találja ki, hogy kit, mit és hogyan akar elérni a közösségi médiában, amikor már csinálja, elég komoly problémákat okozhat magának. Amire majd csak akkor jön rá, amikor az addigi irány zsákutcának bizonyul. Korrigálni persze mindig lehet, azonban az eddigi erőfeszítések már kárba vesztek. Ez igaz arra is, hogy melyik közösségi média platformba fektetsz energiát, de arra is, hogy milyen a kommunikációd rajta. Jósolni persze senki nem tud, de mielőtt belevágnál a munkába, célszerű minél több információval rendelkezni, hogy megfontolt döntést hozhass.

Csak a tartalomra figyelsz, a profiloldalról elfeledkezel

Azok, akik napi szinten üzemeltetnek egy vagy több közösségi média oldalt, hajlamosak csak arra figyelni, hogy mindig újabb és újabb, friss tartalmat töltsenek fel az adott oldalra. Ugyanakkor a profiloldalukat nem tartják karban, nem aktualizálják, pedig nagyon sok olyan látogató van, aki a céged közösségi média oldalát találja meg először, és onnan szeretne tájékozódni a cégeddel kapcsolatban. Ha ott elavult adatokat, információkat talál, akkor akár az is előfordulhat, hogy nem tud veled kapcsolatba lépni, de minimum elmegy a kedve attól, hogy tőled rendeljen. Ezért időnként pillants rá az egyes közösségi oldalaidon a profilodra, a leírások, adatok frissességére, de az sem árt, ha a fotókat, leírásokat időnként cseréled!

Nem használsz videókat

A videók népszerűsége egyre növekszik a weben. Videókkal szélesebb közönséget érhetsz el, mivel egyre több ember számára ezek jelentik az elsődleges forrást információk beszerzésére a közösségi média oldalakon. A közösségi marketingben a live streaming videóknak egyre hangsúlyosabb lesz a szerepük, legyen szó akár a közönséged edukálásáról, akár szórakoztatásról. A Facebook is előnyben részesíti a livestream eseményeket az értesítéseknél, így érdemes lassan ezzel a lehetőséggel is foglalkozni. A Buffer is arra a következtetésre jutott a vizsgálatai alapján, hogy nem használják ki kellően a cégek a videóban rejlő lehetőségeket. Annak ellenére, hogy nagy a felhajtás a videók körül, az adatok azt mutatják, hogy még messze nem használjuk ki azt a potenciált, ami a mozgóképes anyagokban rejlik. Pedig a Facebookon a videók háromszor több megosztást, lájkot érnek el, mint bármely más tartalom. Ezzel szemben mindössze a megosztások 1 százaléka videó, a maradék 99 százalékból 80 százaléknyi a link és 19 százaléknyi a fotó. Érdemes lenne tehát mindenkinek megpróbálkozni videók megosztásával, és megfigyelni, hogy érezhető-e az elköteleződés fokozódása.

YouTube videót osztasz meg

Amikor van egy videós tartalmunk, akkor vagy a YouTube-ra mutató linkkel tesszük közzé a Facebookon, vagy pedig közvetlenül feltöltjük. A Facebook azonban egy ideje már nagyon nem szereti a YouTube-ot, mivel konkurenciát jelent neki, és ez látszik az interakciók számánál is. A következtetés: töltsétek fel a videóitokat közvetlenül a Facebookra!

Videók a Facebookon

Videók a Facebookon

Túl sok linket osztasz meg

A közösségi média csatornákon megosztott tartalom 50 százaléka link. A Facebookon és a Linkedinen az arány 80 százalék fölé kúszik. Pedig nem mutatnak olyan jó teljesítményt, hogy ez indokolná a nagyarányú szerepeltetésüket. Érthető ugyanakkor a túlsúlyuk abból a szempontból, hogy a linkek révén tudjuk az embereket a weboldalunkra vezetni. De talán érdemes lenne kipróbálni azt, hogy több más típusú tartalom posztolása esetén nem nőne-e az elköteleződés a linkek iránt. Vagyis, ha például a Facebookon több videót posztolnál, akkor az egyben azt is jelentheti, hogy több emberhez juthatnak el a linkes tartalmak is.

Nincs vizuális hangod

A képekkel kiegészített közösségi médiás tartalmak sokkal több interakcióra számíthatnak, mint a kép nélküliek. A képek sokkal látványosabban jelennek meg bármely közösségi média csatornán, mint a szövegek, sőt az olyan újabb közösségi alkalmazások, mint az Instagram vagy a Snapchat szinte teljes mértékben a vizuális tartalomra épít. Ezért lenne szükség arra, hogy minden cég kialakítson egy vizuális hangot, melynek kihasználhatja az előnyeit.

Nincs interakció a követőkkel

Sajnos az nem elég, ha egyszerűen valamit posztolsz a Facebookon, amiről azt hiszed, hogy a célközönségednek tetszeni fog. A cégeknek az ügyfélszolgálati tevékenységük részeként közvetlenül interakcióba kell lépniük a követőikkel a közösségi médiában is. Ez bizalmat épít, ami rendkívül fontos, amikor lojális egy ügyfélkört igyekszel kialakítani. Egy bizonyos méret felett persze nem lehet minden követővel folyamatosan kapcsolatot tartani, azonban elég az is, ha néhányukat időnként eléred, és ezt mások is látják.

Nem a megfelelő információt osztod meg

Amikor közzéteszel valamit a közösségi médiában, akkor annak illeszkednie kell a céged tevékenységéhez és a célközönségedhez. Nem posztolhatsz például autókról, ha a céged mobiltelefonokkal foglalkozik, mert ezzel csak megzavarod a követőidet. Ugyancsak nincs értelme találomra kiválasztott Coelho-idézetekkel bombázni a közönséged, ha azok nem kapcsolódnak a cégedhez. Olyan információkat ossz meg a közösségi médiában, melyek összhangban vannak a tevékenységeddel, vagy amelyek kiegészítik azt. Ez erősíteni fogja a hitelességedet.

Nem hirdeted a bejegyzéseid

A Facebookon is elérhető a tartalmak promóciójának lehetősége, ami ideális eszköz arra, hogy szélesebb közönség számára is eljuttasd az üzeneteidet, vagy csak megmutasd a céged. Ennek hiányában csak abban bízhatsz, hogy a követőid megosztják egyes posztjaidat. Érdemes tehát rendszeresen boostolni egy-egy bejegyzésedet, mert ezzel léphetsz túl a jelenlegi közönséged keretein.

Nem használod ki a hirdetési lehetőségeket

A legtöbb közösségi csatornán elérhető a hirdetések lehetősége, mely felkeltheti az emberek figyelmét a céged iránt. A Facebookon például a PPC-kampányokkal igen jól meghatározott közönséget érhetsz el, érdemes tehát fontolóra venni a hirdetések használatát. Sokan persze alapvetően ingyenes marketingeszközként tekintenek még mindig a közösségi média oldalakra, pedig nem érdemes figyelmen kívül hagyni azt a lehetőséget, melyet a hirdetéseikkel nyújthatnak számodra.

Nincs speciális ajánlatod a Facebook-használók számára

A közösségi média remek eszköz arra, hogy tájékoztasd a közönséged egy-egy különleges leárazásról, kiárusításról. Ha ezt rendszeresen megteszed, azzal új rajongókra tehetsz szert, akik ezért követnek a közösségi médiában. Sok cég használ már olyan kuponokat, melyek csak a Facebookon érhetők el, ezzel bővítve rajongóik számát.

Hashtaget használsz

Eddig sem volt népszerű a Facebookon használat során a hashtagelés, és a BuzzSumo adatai sem változtatnak majd ezen. Miközben akár az Instagramon, akár a Twitteren jól működnek a hashtagek, úgy látszik, hogy a Facebookon ez a pár éves újítás valahogy nem jött be. Hashtag nélkül ugyanis 34 százalékkal több interakciót vonz egy-egy Facebook-poszt. Magyarázatot nehezen találunk, a lényeg, hogy nem kell erőltetni.

Hashtag-használat a Facebookon

Hashtag-használat a Facebookon

Csak egy irányba kommunikálsz

Ez alatt azt érjük, hogy sokan azt hiszik, elegendő csak jópofa fotókkal frissíteni a hírfolyamot, és semmi mást nem tesznek fel. Ez azonban csak a felhasználók egy részét vonzza, egy más részüket esetleg a hosszabb, szöveges tartalmak érdekelnék. Célszerű tehát minél sokszínűbbé tenni a kommunikációdat, hiszen a közösségi média oldalaidra sokféle ember kíváncsi, és akad aki inkább a képeket, mások a videókat, megint mások a szakmai szövegeket kedvelik. A hibák sora nyilván még hosszan folytatható lenne. Aki kíváncsi még néhányra, az bátran vegye elő egy korábbi bejegyzésünket, ahol talál még pár használható gondolatot.

Nem adatokra alapozva posztolsz

Vannak olyan tartalmak, melyek a nap egy bizonyos szakában nagyobb hatékonysággal hatnak az emberekre. Használni kell tehát az analitikai eszközöket a közösségi médiás megjelenésed optimalizálása érdekében is. Meglepő lehet, de például az egészséggel foglalkozó tartalmak jobban teljesítenek reggel, mint délután. Figyeld tehát mindig a számokat, mert rámutathatnak arra, hogy mikor, mit érdemes közzétenned.

Facebook-csoport: miért érdemes létrehoznod? És hogyan tedd?

A Facebook-csoportok az elmúlt évek során egyre fontosabbá váltak, és a cégek is nyerhetnek azzal, ha egy aktív Facebook-csoportot képesek működtetni. A csoport révén kapcsolódhatnak az ügyfeleik közösségéhez, teremtenek egy olyan teret, ahol az emberek megoszthatják gondolataikat, problémáikat. Ezzel pedig növelik az ügyfelek aktivitását és növelik a márkahűségüket. Ha már Te is fontolgattad Facebook-csoport létrehozását a saját céged számára, akkor olvasd el a következő néhány sort. Körüljárjuk, hogy pontosan miről szólnak a csoportok, miben térnek el az oldalakról, megéri-e őket létrehozni, és hogyan indulj neki.

Érdemes létrehozni egy Facebook-csoportot a céged számára?

Ehhez először érdemes végigvenni, hogy milyen különbségek vannak csoportok és oldalak között. Nyilván Facebook-oldalad már van, ez lehetővé teszi számodra nem csak a posztolást, hanem a hirdetést is. Ezzel építheted a közösséged, akár cseveghetsz is velük, ha ügyfélszolgálati igénnyel jelentkeznek. Egy Facebook-oldal ma már elengedhetetlen bármely cég számára. Egy Facebook-csoport ugyanakkor egy sokkal kisebb és úgymond exkluzívabb közösség építésére nyújt lehetőséget. Például egy csoportnál beállíthatsz nem csak nyitott tagságot, hanem olyat is, melyet jóvá kell hagyni, vagy amihez meghívás szükséges. Ha valaki csatlakozott, akkor ő szabadon posztolhat és léphet kapcsolatba a csoportban másokkal. A lényeg tehát az, hogy míg egy Facebook-oldal a cégre összpontosít, addig egy Facebook-csoport közösség-központú. Egy csoport jó megoldás akkor, ha mélyebb kapcsolatot akarsz kiépíteni az ügyfeleiddel, vagy őket össze akarod hozni, ki akarsz alakítani a céged köré egy közösséget, és persze ahol Te úgy jelennél meg, mint az iparágad egy véleményvezére. Arra ugyanakkor nem jó megoldás egy Facebook-csoport, ha csak a termékeid, szolgáltatásaid akarod eladni, de még arra sem megfelelő felület, hogy a céged közleményeit közzétedd. Erre ott Facebook-oldal. Ha nincs elég erőforrásod, kedved, embered arra, hogy folyamatosan kezelj egy aktív Facebook-csoportot, akkor ez nem a Te tereped.

Hogyan hozd létre a Facebook-csoportot?

1. A Facebook főoldalon a bal oldal menüsorban találsz egy „Csoportok” elnevezésű pontot. Erre kattints rá! 2. A következő oldalon ugyanitt a bal oldalon fogsz látni egy „Csoport létrehozása” nevű gombot. 3. Ha erre rákattintasz, akkor máris beállíthatod a csoport nevét, azt, hogy „nyilvános” vagy „privát” legyen-e a csoport, vehetsz fel tagokat. Ezután kattints a „Létrehozás” gombra alul. 4. A következő lépésben leírást és képet adhatsz a csoportnak, melynek Te leszel az adminisztrátora. 5. A beállítás során meghívhatsz barátokat, így ha a cégednek vannak ügyfelei, akkor őket.

Hogyan növeld a Facebook-csoportodat?

Az előbbiek alapján tehát beállítottál egy Facebook-csoportot, melynek talán hamarosan lesz is néhány tagja. De nyilván Te is azt szeretnéd, hogy minél többen legyenek benne a célcsoportodból. Hogyan érheted ezt el? Először is hozz létre egy Facebook-oldalt a csoportodnak. Most kérdezheted, hogy miért lenne szükség a Facebook-csoportodnak még egy oldalra is? Nincs feltétlenül szükség rá, viszont, ha hirdetni akarod, illetve nagyobb nyilvánosságot adnál neki, akkor a saját oldalával megteheted. Hiszen míg a csoport „magánterület”, addig egy Facebook-oldal nyilvános. Ha a csoportodnak hozol létre egy oldalt, amikor választani kell a kategóriák között, állítsd be, hogy egy közösségről van szó, a többi ugyanúgy megy, mint akár a csoportod beállításánál. Használhatod akár ugyanazt a fotót is, hogy könnyebben azonosítsanak a felhasználók. A leírásnál pedig említsd meg a csoportod és helyezz el egy linket, mely a csoporthoz vezeti a látogatókat. Emellett érdemes még kitűzni is felülre egy bejegyzést, melyben szintén felhívod a figyelmet a csoportodra. A következő lehetőség a csoportod népszerűsítésére, hogy elkezded hirdetni. Ehhez lépj be a „Hirdetéskezelőbe”, majd kattints a zöld színű „Létrehozás” gombra. Itt a „Megfontolás” oszlopban válaszd ki az „Aktivitást”, majd lépj tovább: adj egy nevet a kampánynak és célként válaszd ki a csoportnak készített Facebook-oldalt.

Hirdetés aktivitás alapján

Ezután a következő lényeges rész a közönség beállítása, hiszen itt tudod meghatározni, hogy ki lássa a hirdetésed. Beállítod a helyet, majd fontos lehet az érdeklődés pontos meghatározása is. Használhatod a jobb alsó sarokban található ajánlást is, hogy új közönségszegmenseket találj. Ha ez is megvan, akkor mentsd el. Egy hirdetés beállításánál persze szükség van a megfelelő képre, szövegre, a költségkeret meghatározására, de ezekről a Facebook-hirdetésekről szóló bejegyzésünkben találsz részleteket. Természetesen hirdetés nélkül is lehet próbálkozni a Facebook-csoport népszerűsítésével. Például úgy, hogy rendszeresen megemlíted a nevét a Facebook-oldaladon, illetve csatlakozásra buzdítod az embereket. Ehhez az is kell, hogy olyan értékes tartalmakat jeleníts meg ott, melyek bevonzzák a közönséget. Ezek mindig feltűnnek a követők hírfolyamában, így újra meg újra találkoznak a csoportod nevével. Elég, ha havonta egyszer megemlíted, nem kell túlzásokba esni, mert nem mindenki kíváncsi a csoportodra, elég nekik, amit az oldalon találnak. Egy további lehetőség, hogy más csoportokban próbálsz meg új tagokat találni. Ebben az esetben keresztpromócióról is szó lehet, mellyel – ha jól csinálod – gyors növekedést tudsz elérni. Ez nem úgy működik, hogy mindenhol elszórod a linkjeidet – ezt általában nem is engedik a csoportokban -, hanem úgy, hogy részt veszel a csoport életében, hozzászólsz a témákhoz, majd csak ezután mutatod be magad, illetve a csoportod. Mielőtt azonban ezt megtennéd, mindenképpen ismerkedj meg az adott csoport szabályaival. Ha keresztpromócióval próbálkoznál, akkor egyeztetned kell az adminokkal erről. Nem mindenki fog ebben belemenni, de pár percet talán megér. Emellett a csoporttagokat is megkérheted, hogy népszerűsítsék a csoportot. Ehhez készíts egy bejegyzést, és kérd meg a csoporttagokat, hogy osszák meg. Egy további lehetőség, ha indítasz egy versenyt, hogy ki hozza a legtöbb új tagot a csoportba. Ezt a versenyt mérföldkövenként is kiírhatod (200 tag, 500 tag, 1000 tag, stb.). Végül pedig kereshetsz olyan influencereket, akik csatlakoznának a csoporthoz. Ehhez az kell, hogy az oldalon tegyél közzé egy olyan tartalmat, mellyel népszerűsíted valamely célcsoportodhoz kapcsolódó influencer tartalmát, és be is címkézed őt. Ha szerencséd van, akkor ő is reagál erre, megosztja a követőivel, illetve megnézi a csoportod is, és esetleg csatlakozik. Ha ez megtörtént, az nagy lökést adhat a csoportod ismertségének.

Hogyan kaphatod meg a Kék, “Ellenőrzött” megjelölést a Facebooktól?

Amikor valamely személyre vagy cégre keresel rá a Facebookon, akkor az ellenőrzöttséget jelző ikon hasznos lehet a Facebook-oldal hitelességének bizonyítására. Ez különösen akkor fontos, ha egy cégnek vagy egy híres személynek több profilja létezik a közösségi oldalon, de ezek közül csak egy a valódi. A Facebook azt írja erről, hogy

az „ellenőrzött” megjelölés () látható egy Facebook-oldal vagy profil mellett. Ez azt jelenti, hogy a Facebook meggyőződött arról, hogy az adott oldal vagy profil valóban az általa képviselt közszereplőhöz vagy globális márkához tartozik.

Ehhez persze nem árt megfelelni néhány feltétlenek, amellett, hogy betartod a Facebook irányelveit:

 • Legyen hiteles: Valós személyt, bejegyzett vállalkozást vagy entitást kell képviselnie.
 • Legyen egyedi: Az adott személy vagy vállalkozás egyetlen jelenlétének kell lennie. Személyenként vagy vállalkozásonként csak egyetlen oldal vagy profil ellenőrizhető, amely szabály alól kivételt képeznek a nyelvspecifikus oldalak és profilok. Az általános jellegű oldalakat és profilokat nem ellenőrzi a Facebook. Utóbbi alatt olyan oldalakat kell érteni, mint például a „Vicces kutyás képek”.
 • Legyen teljes: Rendelkeznie kell Névjegy résszel, oldal- vagy profilképpel, valamint friss aktivitásokkal, köztük legalább egy bejegyzés közzétételével.
 • Legyen jelentős: Jól ismert és gyakran keresett személyt, márkát vagy szervezetet kell képviselnie. Azokat az oldalakat és profilokat ellenőrzi a Facebook, amelyek több hírforrásban szerepelnek, a fizetett és promóciós tartalmakat viszont nem tekintik ellenőrizendő forrásnak.

Hogyan tedd a Facebook által igazolttá a Facebook-oldaladat?

Először is töltsd ki a kapcsolatfelvételi űrlapot! Kék, „Ellenőrzött” megjelölést ezen a linken igényelhetsz a Facebooktól. Az már az ellenőrzés típusánál látható, hogy némi eltérés van oldalak és személyes profilok esetében, és jelölni is kell a típust, mindjárt az elején.

Ellenőrzött megjelölés kérése

Cégek számára szükséges lesz:

 • A szervezet telefonszámlája vagy közüzemi számlája
 • Cégbejegyzési okirat
 • Alapító okirat
 • A szervezet adóügyi vagy adómentességi okmányai

Ezekről csatolni tudod a hivatalos dokumentumokat, ugyanakkor a Facebook figyelmeztet, hogy

ha hamis vagy félrevezető információt adsz meg az ellenőrzési folyamat során, eltávolítjuk az „ellenőrzött” megjelölésedet, illetve további lépéseket is tehetünk fiókod törlése céljából.

Indokolnod is kell a kérést, mely minimum 10 karakteres indoklás legyen. Ide egyébként elég annyi, hogy az X oldal a Te hivatalos oldalad. Lehetőség van arra is, hogy más közösségi média oldalak linkjét is megoszd a Facebookkal. Ha kész vagy, akkor a küldés gombra kattintva továbbítsd a Facebooknak az igénylést. A beküldésről megerősítést fogsz kapni, ahogy aztán a jóváhagyásról is.

Mi lehet az oka, ha nem sikerül ellenőrzötté tenni a Facebook-oldalad?

Ennek sok oka lehet, ezeket a Facebook részletesen fel is sorolja itt. Az itt szereplő problémák alapvetően két kategóriába tartoznak: az egyik, amikor valami gond van a beküldött dokumentumokkal. Ezek közül fontos, hogy a dokumentum nyelve esetleg nem támogatott. Mint a Facebook írja:

Egyelőre csak bizonyos nyelveken támogatjuk a vállalkozás igazoló ellenőrzését. Ha a te nyelved nem támogatott, fordíttasd le a háttérdokumentumokat angolra. A fordítóiroda hivatalos pecsétjének is szerepelnie kell rajtuk.

A magyar nem szerepel a támogatott nyelvek között. A másik tipikus probléma az elutasításnál az, hogy az információk nem passzolnak. Fontos tehát a részletekre figyelni: a céged neve nem lehet például más, mint ami a dokumentumokban olvasható, de ugyanez érvényes az e-mail domain és a weboldalad címének egyezőségére is. A weboldaladon pedig szerepelnie kell a céged nevének és logójának. Frissítés, 2022.11.04.:

Már mindenki számára elérhető a professzionális mód a Facebookon

Ami korábban csak a céges oldalak számára volt lehetőség, 2022 novemberében valamennyi Facebook-felhasználó számára ingyenesen elérhető: átválthat professzionális módra. A lehetőség egyébként az Egyesült Államokban már múlt év decemberében megjelent a felhasználók számára, de globálisan csak most tette elérhetővé a Facebook a professzionális módra váltást. Ez azt jelenti, hogy most mindenki egy kicsit máshogy mutathatja be – ha akarja – a képességeit, jártasságait a Facebookon, illetve hozzáférést kap olyan funkciókhoz, melyek korábban csak a céges oldalak számára voltak elérhetők. Innentől kezdve tehát nem kell kényszerűségből senkinek sem Oldalt létrehoznia annak érdekében, hogy nagyobb közönség számára mutassa be a tartalmait. A professzionális mód lényege ugyanis az, hogy

 • nyilvánossá válik a profilod, ha eddig nem volt az, így bárki követhet, és láthatja a bejegyzéseidet a hírfolyamában. Ugyanakkor továbbra is megoszthatsz privát posztokat az ismerőseiddel.
 • a „Bemutatkozás” résznél már megjelenik a „profilkategória”, mely alapértelmezetten „Digitális tartalomkészítő”. Ezt módosíthatod, ha a „Névjegy”-nél az „Elérhetőségek és alapadatok” pontban változtatsz a „Kategória” beállításon. Ez megjelenik a felhasználók számára már akkor is, ha csak a nevedre keresnek rá.
 • hozzájutsz elemzési adatokhoz, így jobban megismerheted a közönségedet, és megtudhatod, hogyan lépnek interakcióba a tartalmaiddal. Ezeket a „professzionális irányítópulton” kezelheted.
 • mindezek mellett pedig, ha jogosult vagy rá, akkor bevételre tehetsz szert a profiloddal. Például a rajongóktól az úgynevezett „csillagokkal”, vagy a hosszabb videóidban megjelentethető hirdetésekkel, illetve feliratkozás-alapú tartalmak létrehozásával.
 • új módszerekkel építheted a közönséged, a Facebook ugyanis ajánlhatja a tartalmad a felhasználóknak, de közvetlen meghívókat is küldhetsz nekik, hogy kövessenek, illetve a Facebook már teszteli itt is a „Boost” funkciót.
 • további lehetőségeket kapsz a bejegyzéseid időzítésére, valamint a Facebook megmutatja azokat az ajánlott időpontokat, amikor szerinte érdemes posztolnod.

Hogyan kapcsolhatod be a professzionális módot?

 1. Lépj be a Facebook-profilodba.
 2. A fejléc alatti menüsáv jobb oldalon látsz három pontot (…), melyre ha rákattintasz, akkor megjelenik egy lenyíló menü.
 3. Ennek alján megtalálod a professzionális mód bekapcsolásának lehetőségét.
 4. Melyet erősíts meg, ha a rendszer kéri (bekapcsolom).

De mutatjuk is:

Professzionális mód bekapcsolása a Facebookon

Ha bekapcsoltad a professzionális módot, de mégsem akarod használni, akkor bármikor ki is kapcsolhatod azt. Ugyanakkor, ha ezt megteszed, akkor

 • nem fogsz hozzáférni a továbbiakban az elemzési adatokhoz
 • elveszítesz bizonyos biztonsági funkciókat, például a moderálási asszisztenst
 • valamint felfüggeszti a jövőben kifizetéseket a Facebook, ugyanakkor a függőben lévő pénzeket azért megkapod

A kikapcsolás ugyanúgy történik, ahogy a bekapcsolás: a lenyíló menü alján fogod találni a „Professzionális mód kikapcsolása” opciót.

Címkék: ,

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Széchenyi 2020