Emlékeztek még, hogyan fejlődött a Windows Start menüje az évek során?

3

Most, a Windows 10 bejelentése után, talán itt az ideje, hogy egy pillantást vessünk erre az ikonikussá vált fícsörre, mely olyannyira befészkelte magát a Windowsba és a felhasználók szívébe, hogy gyakorlatilag kiirthatatlanná vált. Bizonyítja ezt a Windows 8 megjelenése után kitört népharag. A Microsoft nem is ment szembe a plebs akaratával: a Windows 8.1-et egy nagyobb ugrással követő Windows 10-ben ismét helyet foglal a Start menü.

Igaz, azért elégé máshogy fog kinézni, mint akár azt a Windows 7-nél is megszokhattuk. Bár ahogy rápillantunk a Gizmodo által összegyűjtött, nosztalgiázásra kivételes alkalmat nyújtó screenshotokra, egyértelműen ráébredünk: korábban is volt azért változás. Viszont a lényeg maradt: ott foglalt magabiztosan helyet a Start menü a bal alsó sarokban, mint egy origópont, mint egy nulla kilométerkő, kiindulási alapjaként az egész Windows-univerzumnak, és el sem mozdult onnan a 8-asnak elnevezett, elátkozott verzióig. Talán ezért is nem erőltette a 9-et a Windows, inkább tiszta lappal indítva, mindjárt a 10-re váltott, kitörölni próbálva még az emlékét is annak, hogy valaha merészelte újragondolni a Start menüt.

Pedig az egész Start menü őrület nem is az első Windowsokkal indult, hanem csak a Windows 95-tel. Mégpedig annak hatására, hogy a Windows megkérdezte az embereket, hogy mit utáltak a Windows 3.1-ben. Azon túl, hogy azt válaszolták “mindent”, szofisztikálták a véleményüket azzal, hogy nem volt meg az áhított kiindulópont. Nos, a Windows 95-ben meglett, és mindössze ekkora helyet foglalt még csak el, de mivel már akkor olyannyira tökéletesre sikerült, nem is változtattak rajta a szép emlékű és jól használható Windows NT 4.x verziók, a Windows 98, a Windows 98 SE és a Windows 2000 esetében sem.

a windows 95 start menüje

A Windows 95 Start menüje (via Wikimedia Commons)

A változást a Start menü életében a Windows XP hozta el, ahol már kéthasábossá bővült. A második hasábban jelentek meg olyan remek lehetőségek, hogy egyetlen kattintással hozzáférhettünk a Dokumentumoknak, Képeknek és Zenéknek elnevezett mappákhoz, lényegesen egyszerűsítve az elérési utat. Ráadásul a Minden programra kattintva a számítógépre telepített valamennyi szoftvert megkaptuk. Ha lehetett még ragyogóbb a Start menü, akkor az egyébként remek XP-ben az lett:

A Windows XP start menüje

A Windows XP Start menüje (via microsoftwindowstech.com)

Aztán eljött a Windows Vista korszaka, melyre nem szívesen gondol vissza az ember. Nagy változás a Start menüben nem volt, inkább csak redesignolták, az addigi funkciókat pedig hagyták, ez azonban nem mentette meg az operációs rendszert az általános gyűlölettől.

A Windows Vista Start menüje

A Windows Vista Start menüje (via techiehq.net)

Habár a Windows 7 esetében is alapvetően a felületen simítottak kicsit, drámai változást jelentett némelyek számára, hogy itt már megszűnt a lehetőség a klasszikus Start menüre történő visszaállításnak. A Windows az ezt kapod és kész elve alapján próbálta a fejlődésre rávenni az embereket, de mivel jelentős módosulás nem történt a funkciókat illetően, így az emberek belementek ebbe a dealbe, különösebb vonakodás nélkül.

A Windows 7 Start menüje

A Windows 7 Start menüje (via Wikimedia Commons)

Ekkor azonban elérkezett a Start menü sötét korszaka, amikor a Windows olyannyira belelendült a változtatásokba, miután ráborult az egész mobilvilág, hogy merészelte megszüntetni a Start menüt. Ennek hatására azonban a váltásra kényszerített felhasználók otthontalanul, mindenféle referenciapont nélkül bolyongtak az idegennek ható Windows 8-ban. Nem volt egy menedék, egy fedél, egy oltalmat adó kis zug, ahová a rideg és őket meg nem értő rendszer elől menekülhettek volna biztos fogódzót keresve. Beszéljünk egyenesen: kirántották alóluk a talajt ezzel a teljes képernyős Start menüvel. Ami már nem is Start menü volt, hanem kezdőképernyő, mindenféle színes csempékkel. Nevetséges – jelenthetnénk ki, ha nem látnánk a dolog mögött meghúzódó drámát, a helyzet mély tragikumát. Használhatatlan – szögezte le a nép, és követelte vissza a Start menüt.

Mi ez? Hol a Start menü? Ezzel állt elő a Windows 8

Mi ez? Hol a Start menü? Ezzel állt elő a Windows 8 (via www.bleepingcomputer.com)

Meg is kapták. Már az is jelzi, hogy a Windows 10 szép remények elé néz, hogy visszakerül bele a Start menü. Ennél jobb indítást el sem képzelhetnénk, ne is beszéljünk arról az újításról, hogy mostantól egyetlen oprendszerrel beéri mobil, tablet, desktop, de még az Xbox is, a lényeg itt az, hogy újra lesz Start menü. Még ha egy kicsit a 7-esből is átcsempész, ott ül magabiztosan a tálcán, a bal sarokban, és már látjuk is a képen, hogy olyan remekbeszabott szoftvereket érünk el egyből a megnyitásával, mint a Paint vagy a Számológép, amennyiben ezeket gyakran használjuk. Mert mi másra használnánk a Windowst a 2010-es évek közepén?

A Windows 10 Start menüje

A Windows 10 Start menüje


Címkék: ,

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Széchenyi 2020