Hogyan válassz domainnevet? 12 szempont és tanács a jó döntéshez

Miközben igyekszel lecsapni egy, még rendelkezésre álló domain névre, érdemes megfontolni néhány kérdést. Többek között azt, hogy pontosan mit akarsz, mi fog működni, és mi az, amit hosszú távon sem fogsz megbánni? A megfelelő domain név kiválasztásához adunk most néhány tanácsot.

Amikor domain regisztráció során még szabad domainnevet próbálunk találni weboldalunkhoz vagy blogunkhoz, számtalan követelményt támaszunk a névvel kapcsolatban: legyen könnyen megjegyezhető, pontosan írja le a tevékenységünket, vagy segítsen jobb helyezéshez a Google találati listáján. Mégis sokan rosszul döntenek, amit aztán később megbánnak. Milyen szempontokat vegyél figyelembe a megfelelő domain név kiválasztásánál?

Kezdd a kulcsszavakkal!

Habár SEO szempontból ma már nincs túl nagy jelentősége, hogy a domainnévben szerpelnek-e a kulcsszavak, azért a felhasználók számára némi segítséget jelenthet, ha már a domainnévben látják azt a kulcsszót, ami számukra fontos. Az ilyen, kulcsszavakat is tartalmazó domainnevekre kétszer olyan gyakran kattintanak az emberek, mint azokra, melyekben nem szerepelnek az általuk begépelt keresőkifejezések.

Gondold végig, hogy milyen szavakat írnak be a keresőbe az emberek, amikor olyan cégekre keresnek rá, mint a Tiéd! Szedj össze 3-5 olyan kulcsszót, melyek jól leírják a tevékenységedet. Ezeket kombináld többféle módon, és látni fogod, hogy melyik megoldás néz ki jól, melyiknek van értelme. Ha találsz ilyet, azt használhatod is domainnévként.

Vedd figyelembe az emberi nézőpontot!

A domainnévnek könnyen olvashatónak, könnyen kimondhatónak, könnyen leírhatónak és könnyen megjegyezhetőnek kell lennie. Az egyszerűség mindig kifizetődik, így jó, ha a domain név

  • nem hosszabb két-három szónál,
  • nem érthető félre, amikor kimondjuk,
  • nem jelent túl nagy kihívást helyesírási szempontból.

Ha az URL-edet nehéz leírni, akkor az emberek nem fogják azt leírni. A túl hosszú és bonyolult kifejezések idegesítik az embereket.

Az is fontos, hogy a szavakat egybeírva ne legyen zavarba ejtő, vagy más értelme a kifejezésnek. Írd le, mondd ki hangosan, de érdemes megkérdezni mások véleményét is, mert előfordulhatnak olyan meglepetések, melyek neked eszedbe sem jutnak!

Legyen eredeti!

A domainnév a márkád része. Fontos, hogy különbözzön a versenytársakétól. Az soha nem jó ötlet, ha olyan domainnevet választasz, amely más cégek domainneveihez hasonló, mert így könnyen összekeverhető. Egy eredeti, kreatív név jobban megmarad az emberek fejében, könnyebben megtalálják újra és újra. Vonj össze két szót és máris kapsz egy eredeti nevet, ahogy azt a Facebook vagy az Instagram is tette! Használhatsz ugyanakkor mozaikszavakat, mint például az IBM vagy a BMW, de bármi mást is rövidítést benne, és máris van egy eredetibb domainneved.

Annyira azonban mégse törekedj az eredetiségre, hogy az emberek ne legyenek képesek megjegyezni a domainnevedet! Ha direkt hibásan írsz szavakat a domainnevedben – az eredetiségre törekedve -, akkor azt kockáztatod, hogy rontod a forgalmad, mert az emberek a helyesen írt szót fogják beírni URL-ként. Így járt korábban a flickr.com is, melynek a forgalom megtartása érdekében meg kellett vennie azt a domainnevet, mely nevének a helyesen írt verzióját tartalmazta, majd átirányítani onnan a felhasználókat.

Legyen rövid!

Érdemes minél rövidebb és egyszerűbb nevet választani, mely ezzel együtt elegendő információt nyújt annak, aki először találkozik velünk. Az URL-nek nem muszáj a weboldal vagy épp a blog címét adni, főleg ha az hosszú. Egy rövidebb URL-t könnyebb leírni és megjegyezni, az URL-edből több fog látszódni a találati oldalon, ráadásul offline is jobban néz ki.

Legyen könnyen megjegyezhető!

A legjobb hirdetés mindig a “szóbeszéd marketing”. Ha azt szeretnéd, hogy a márkád hírneve gyorsan terjedjen, akkor válassz egy könnyen megjegyezhető domainnevet! Mert hiába készíttetsz remek weboldalt, ha senki nem fog emlékezni a domainnevedre.

Feleljen meg a várakozásoknak!

Mire számítanak az emberek, amikor először meghallják a domainnevedet? Ha ez alapján teljesen tanácstalanok azzal kapcsolatban, hogy vajon mivel foglalkozol, ki vagy, akkor gondban leszel. Az olyan nevek és domainnevek, mint az Amazon vagy a Google jól hangzanak, viszont komoly marketing kell ahhoz, hogy önmagukban mondjanak valamit az embereknek.

Tedd hozzá a helyet!

Nagyon sok cég van, amely kifejezetten egy szűkebb területen látja el az ügyfeleit. Az ilyen cégeknek érdemes lehet a domannévbe belefoglalni ennek a területnek a nevét. Ez helyi kereséseknél relevánsabbá teszi a weboldalt.

Használd a márkaneved!

Ha az eddigiek alapján még mindig nem találtál ki egy jó domainnevet, akkor vesd be a márkanevet is a megkülönböztetésért. Olyan domainnevet válassz, mely a cégnév mellett pontosan leírja miről szól az oldalad, mi a tevékenységed lényege. A kettőt össze lehet illeszteni a domainnévhez, így kapsz egy egyedi nevet. Nyilván egy ilyen domainnév nem olyan egyszerű, rövid és könnyen megjegyezhető, mint ha egy jó szóból állna, azonban ha jól csinálod, akkor a márkaépítés miatt hosszú távon megéri.

Ne a SEO legyen a legfontosabb a Domain név választásánál!

Sokak számára a SEO az egyik legfontosabb kérdés a domainnév-választásnál. Ők azért választanak bizonyos domain nevet, hogy aztán az jól szerepeljen a kereséseknél. Az azonban nem jó, ha olyan nevet választasz, ami SEO szempontból talán jó, de nem igazán passzol a tartalmadhoz. Egy ilyen domainnév az embereket zavarba fogja ejteni. Ráadásul nem muszáj egy unalmas, de fontos kulcsszót vagy kulcskifejezést kiválasztani névnek, hiszen más szóra is lehet majd az oldalt optimalizálni.

Maradj a megszokott domainvégződésnél!

A domainvégződések esetében ma már sokféle a variáció – egészen egzotikusak is feltűnnek közöttük, hiszen beépíthetők a névbe (pl. paper.li, lingua.ly) -, mégis érdemes a megszokott . com, illetve Magyarország esetében a .hu mellett (is) maradni, mert egyrészt az emberek a megjegyzett szó mögé sokszor ezt illesztik be automatikusan, másrészt nagyobb bizalmat kelt. Az emberek gyakran nem mernek kattintani az olyan domainvégződésű domainnevekre, melyek ismeretlenek a számukra.

Mennyire ismerjük az új domain-végződéseket? És mennyire bízunk bennük?

Még 2013 októberében vezetett be több mint 600 új domain-végződést az ICANN, de egy év elején végzett felmérés szerint az emberek kevesebb mint fele ismer legalább egyet közülük. Eközben a régi domain-végződések, mint a .com, a .net vagy a .org szinte mindenki számára ismertek.

Ezt az a kutatás állapította meg, melyet még az év elején végzett a Nielsen 24 országban, 6100 felnőtt megkérdezésével az ICANN megrendelésére. Olyan embereket kérdeztek meg, akik hetente legalább öt órát töltenek az internetet használva. A Nielsen elsősorban az olyan népszerű, új általános felső szintű domainek ismertségére volt kíváncsi, mint az .email, .photography, .link, .guru, .realtor, .club, .xyz, valamint olyan regionális végződésekére, melyek a helyieknek fontosak lehetnek: mint például a .london vagy a .nyc.

Domain-végződések ismertsége

Domain-végződések ismertsége

Mint kiderült, a megkérdezettek 46 százaléka ismert legalább egyet az új gTLD-k közül, miközben a régi, megszokott végződések közül legalább egyet 98 százalék ismert. Persze utóbbiak közül a leginkább a .com, a .net és a .org a legismertebb (94%), a .info-t és a .biz-t csak 50 százalék ismerte, és az olyan régóta létező végződéseket, mint a .mobil, a .pro vagy a .tel csak 37 százalék.

Az is kiderült, hogy az új végződéseknek még a bizalomért is meg kell küzdeniük, mert miközben a megszokott gTLD-k esetében az emberek 90 százaléka alapvetően bizalomról számolt be, addig az újak esetében ez az arány csak 49 százalék volt.

A kutatásban persze arra is rákérdeztek, hogy bevállalnák-e az emberek az új végződések valamelyikét, ha domaint regisztrálnának. 52 százalék válaszolt úgy, hogy megfontolná valamelyik új gTLD használatát. Ugyanakkor ezeknek a válaszadóknak az aránya lényegesen alacsonyabb Észak-Amerikában és Európában (36 és 35%), míg magasabb Ázsiában, Dél-Amerikában és Afrikában (60%). 88 százalék egyébként a régi domain-végződésekben gondolkodna, ha honlapot készíttetne magának és ehhez domain-nevet kellene regisztrálnia.

Új domain-végződések választása

Új domain-végződések választása

Ne kövesd a trendeket!

Már ha nem rövid távon tervezed csak működtetni a domainneved. Hiszen a trendek jönnek-mennek, és ami ma jól hangzik, nem biztos, hogy holnap is jól fog. Ha azt másolod, amit valaki más csinál, akkor rossz úton jársz. Maradj inkább az egyszerű, könnyen megjegyezhető változatnál!

A jogi kérdések

Miközben az nyilvánvaló, hogy olyan domain nevünk nem lehet, amit már más használ – ha csak meg nem vesszük -, azt is figyelembe kell venni a választásnál, hogy jogi problémákat is eredményezhet az, ha a választott nevünk összekeverhető vagy nagyon hasonló egy domainnévvel vagy egy másik, már működő cég nevével. Ezért kell ellenőrizni más blogok, weboldalak, cégek neveit.

Annak ellenőrzése, hogy egy domain név szabad-e vagy sem, a Webshark hosting oldalán is könnyen megtehető, de érdemes kereséseket is futtatni a Google-ben, hogy mások használnak-e hasonló elnevezéseket. Még az is előfordulhat, hogy a kutatás közben egy még jobban tetsző név-ötlet jut eszedbe, mint ami az eredeti volt. Ha pedig megvan a név, és biztos vagy benne, akkor azt gyorsan regisztrálhatod is, akár a mi szolgáltatásunk segítségével is.

Címkék: ,

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.