9 mobilos Chrome-trükk, hogy még jobb élmény legyen a böngészés

7

Azt hiszed, hogy már mindent tudsz a mobilos Chrome-ról? Lehet, de azért itt van néhány Chrome trükk, amivel még jobban személyre szabhatod a böngészést az okostelefonodon.

Chrome-ot használsz a laptopodon? Akkor valószínűleg mobilon is, mert szinkronizálja az adatokat, és így sokkal könnyebbé válik a böngészés a weben. Lehet azonban még ezen javítani, ha egy kicsit eltávolodsz az alapértelmezett beállításoktól. Nem lesz szó bonyolult dolgokról, csak néhány lehetőségre hívjuk fel a figyelmed.

1. Az adatforgalom csökkentése

Ha csak wifin böngészel, akkor túl nagy szükséged nincs erre a funkcióra, azonban nem árt tudni, hogy már jó ideje a Chrome is lehetővé teszi az adatcsökkentett mód használatát. Csak menj rá a böngésző megnyitása után a jobb felső sarokban lévő három ponttal jelzett menüre, majd kattints a beállításokra. Itt az egyik menüpont úgy szól, hogy “Adforgalom-csökkentő”. Ha erre is rákattintasz, akkor a felbukkanó oldalon bekapcsolhatod az adatcsökkentést, illetve (a későbbiekben majd) láthatod, hogy mennyi adat letöltését spóroltad meg.

adatforgalom-csokkento-chrome-trukk

A funkció lényege az, hogy a weboldalakat a Google szerverei még azt megelőzően tömörítik, hogy letöltenéd őket a telefonodra. Az inkognitó módban letöltött weboldalakat azonban nem tömöríti. A funkció elsősorban akkor jön jól, ha mobilhálózaton használod a böngészőt.

2. A menüpontok gyorsabb elérése

Nyilván Te is használod időnként a rejtett menüt a Chrome-ban. Ha az egyes menüpontokat akarod elérni, és egy kicsit gyorsabb megoldással szeretnéd ezt tenni az androidos telefonodon (mert csak ott működik), akkor annyi a dolgod, hogy rajta tartod az ujjad a három ponton. Majd amikor megjelenik a menü, akkor csak lecsúsztatod a keresett menüpontig. Túl nagy jelentősége nincs, de kicsit gyorsít a böngésző használatán ez a Chrome trükk.

3. A Google appjainak jobb használata iOS-en

Ha neked is van néhány Google-alkalmazás az iPhone-odon vagy az iPadeden, akkor tudod jelezni a Chrome számára, hogy bizonyos linkeket inkább azokkal az appokkal nyisson meg, ne pedig a böngészőben. Tehát például, hogy a YouTube videókat a YouTube nyissa meg, de ugyanígy használható a Google Mapsnél vagy a Gmailnél. Ehhez csak annyit kell tenned, hogy a jobb felső sarokban rákattintasz a menüre, majd a beállításokra, ahol kiválasztod a Google Apps lehetőséget, és minden appnál bekapcsolod a funkciót.

4. A zoom engedélyezése minden weboldalon

A reszponzív és mobilbarát weboldalak korszakában élünk, mégis akadhat néhány olyan weboldal, melynek bizonyos részeire szeretnél rázoomolni. Ezt azonban néhány weboldal nem engedi meg számodra. Hogy mégis megtehesd minden egyes weboldalon, kattints a menü ikonra, a beállítások, majd a Kisegítő lehetőségek menüpontra. Itt láthatod a “Nagyítás/kicsinyítás kényszerített engedélyezése” lehetőséget, ami mellé csak oda kell tenni a pipát. Ugyanitt a szövegméreten is változtathatsz, ha túl kicsinek találod a weboldalakon a betűket. Ez a lehetőség csak az androidos Chrome-ban érhető el.

zoomolas

5. Asztali megjelenés használata

Nagy eséllyel Te is használtad már az asztali megjelenés lehetőségét a telefonodon. Ha még nem, és nem tudod miként kell, akkor kattints a menüre, ahol látod az “Asztali webhely kérése” menüpontot. Andoridban csak mellé kell tenni a pipát, iOS-ben bekapcsolni, és máris asztali gépként használhatod a mobilodat. Utána viszont ne felejtsd el visszakapcsolni, mert magától nem fog átállni.

asztali-webhely-kerese

6. Váltás a nyitott lapok között

A Chrome mobilon is több oldalt tud egyszerre nyitva tartani. Ugyanakkor a váltás közöttük nem olyan egyszerű. Hacsak nem azt a megoldás használod, hogy a böngésző címsorát húzod el jobbra vagy balra. Ezzel ugyanis az egyes lapok között tudsz oda-vissza váltani. Csak nyiss meg pár weboldalt külön füleken, és a címsor elhúzását használva láthatod, hogy mennyire praktikus is ez a Chrome trükk.

7. Folytasd mobilon a laptopos böngészést

Ha mobilon és laptopon is a Chrome-ot használod, és be vagy jelentkezve, akkor viszonylag egyszerű megoldani, hogy megnyiss egy weboldalt az asztali gépen, majd aztán mobilon olvasd el a rajta lévő szöveget. Ehhez azt kell tenned, hogy a menüben a “Nemrég megnyitott lapok” menüpontra kattintasz. Itt láthatod eszközök szerint csoportosítva, hogy milyen oldalak voltak vagy vannak megnyitva a különféle Chrome böngészőidben.

8. Mobilbarát mód a könnyebb olvasásért

Androidon van egy olyan rejtett lehetőség, mellyel könnyebben olvashatóvá tehetsz minden egyes weboldalt a mobilodon. A mobilbaráttá alakítás eltávolítja a hirdetéseket és minden felesleget, csak a képek és a szövegek maradnak. Ehhez írd be a beviteli mezőbe a “chrome://flags” szöveget, majd a lehetőségek közül keresd ki az “Olvasási mód aktiválása” funkciót. Ha ezt az “alapértelmezettről” a “mindigre” állítod át, akkor minden egyes oldal alján fel fog tűnni a lehetőség, és így átalakíthatod a weboldalt mobilbaráttá. Ha rákattintasz, akkor megkapod a jól olvasható, egyszerűsített változatát az adott weboldalnak.

olvasasi-mod

9. Ha mindig a legújabb kell

Most már mindenki számára elérhető az úgynevezett Chrome Canary, azaz a Chrome jövőbe mutató változata. Ennek ugyanaz a lényege, mint az asztali Canarynak, vagyis egy nem stabil, viszont sokszor frissülő megoldást kínál, melyben elérhető az összes fejlesztés alatt lévő újdonság. Ehhez szerencsére nem is kell törölni a stabil Chrome verziót, mellette is szépen használható a Canary. Sok szerencsét hozzá!

chrome-canary

Címkék:

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Széchenyi 2020