A chatbot a következő nagy dobás a marketingben?

chatbot

Míg pár éve még minden a mobilappoktól vagy éppen az infografikáktól volt hangos az online marketingben, most egy újabb szereplő került a riavaldafénybe: a chatbot. Ez különösen azt követően erősödött fel, hogy a Facebook Messengerben is használhatóvá váltak. Neked is szükséged lenne rá?

Talán csodálkozol, hogy hirtelen mi ez a nagy felhajtás a chatbotok körül, hiszen eddig is jól megvoltunk nélkülük. Az oka az egésznek, hogy a chat-alkalmazások használóinak száma már a tavalyi évben meghaladta a közösségi médiát használók számát. A Business Insider grafikonján meg lehet nézni, hogy miként is alakultak a számok. A nagy lökést persze a Facebook adta, amikor lehetővé tette a chatbotok használatát a Messengeren.

A Messengernek már több mint egymillió felhasználója van, és ez az egyik legszemélyesebb csatorna, amivel a vevőket el lehet érni. Jelenleg 34 ezer chatbot működik itt, és a legtöbbet cégek készítették, hogy ügyfélszolgálat jelleggel segítse az érdeklődőket. A kérdés már csak az, hogy Neked is érdemes-e foglalkoznod a chatbotokkal?

1. A chatbotokban van potenciál

A chatbotok egyelőre még gyerekcipőben járnak, így sok változásra számíthatunk ezen a területen, illetve a mesterséges intelligenciával kapcsolatban. Az embereknek időbe telik, míg alkalmazkodnak a chatbotokhoz, de a cégeknek is ki kell találniuk – elsősorban A/B tesztek segítségével -, hogy mi az, ami működik az ügyfeleiknél, és mi az, ami nem.

Ha Te csak később vágsz bele az első chatbotod megalkotásába, akkor esetleg a versenytársak jó része már a beérkező adatok alapján finomhangolt botokat üzemeltet, melyek sokkal jobban működnek addigra, mint a Tiéd. Így jelentős lesz a lemaradásod.

2. Chatbotot építeni nem olyan bonyolult

Habár sok-sok lehetőség rejlik a chatbotokban, egy alapszintű megoldást nem különösebben bonyolult összeállítani. Elérhetők template-ek, melyek alapján összedobhatod az igényeidnek megfelelő botot, amit már csak integrálni kell az adott chat-alkalmazásba. Nyilván, ha összetettebb megoldásokra törekszel, akkor belefuthatsz nehézségekbe, és alaposan át kell gondolni a chatbotod működését, de nem muszáj egyből nagy fába vágni a fejszédet. Mi sem tettük, itt megnézheted a Webhosting és a Webshark chatbotját.

3. A chatbot a márkádat mutatja meg

A technológiai oldal tehát adott. Amivel több időt kell eltöltened, az az, hogy személyiséget adj a botodnak, kialakítsd a kommunikációs stílusát. Érdemes tehát először bétaverzióként kezelni az induló chatbotodat, majd a felhasználóktól érkező visszajelzések alapján csiszolni rajta, kiegészíteni, ha szükséges. De amint kész van, minden egyes szó, amit a chatbotod kimond, a cégedet fogja prezentálni.

4. A chatbotokkal a lényeget mondhatod el

A chatbotok azért nagyszerűek, mert a segítségükkel a felhasználóidat tényleg csak azokkal az információkkal terheled, melyeket kérnek. A chaten nem használunk hosszú szövegeket, mindig csak rövid válaszokat adunk, reagálva egy-egy kérésre, kérdésre. A chatbotok a legjobb eszközt jelentik ahhoz, hogy az embereket hosszabb ideig a platformon tartsd, csak hagyni kell, hogy beinduljon és működjön a kommunikáció a bot és az ember között.

5. A chatbot mindig jelen van

A chatbotok egyik legnagyszerűbb tulajdonsága az, hogy nem emberek, így mindig egy kattintásnyira vannak Tőled, ha használnád őket, azaz bármikor rendelkezésedre állnak. Ez az azonnali elérhetőség az, ami mindig vonzó az emberek számára.

Ennyi lenne tehát, amit érdemes megfontolni a chatbotokkal kapcsolatban. Ha a chatbotok kommunikációjának kialakításáról is olvasnál, akkor kattints a linkre. Felkapott témáról van szó, így sokat fogunk még hallani és tanulni a mesterséges intelligenciáról és a chatbotokról a közeljövőben.

Címkék:

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Széchenyi 2020