Böngésző bővítmények, amelyek könnyebbé teszik a netezést

4

A webdesign folyamatosan arra törekszik, hogy egyre akadálytalanabb legyen az élmény a weboldalakon. Attól azonban még messze vagyunk, hogy böngészés közben semmilyen zavaró dologba ne ütközz. Az alábbi böngésző bővítmények segíthetnek ebben.

Behind the Overlay

Rendkívül zavaróak tudnak lenni azok a felugrók a weboldalakon, melyek arra kérnek, hogy iratkozz fel egy hírlevélre, tölts le valamilyen anyagot, próbáld ki a terméket, stb. Ilyenkor meg kell keresned rajtuk az X gombot, mely nem is mindig a jobb felső sarokban kap helyet. Ha neked is eleged van ezekből és Chrome-ot vagy Firefoxot használsz böngészésre, akkor a Behind the Overlay segítségével eltakaríthatod ezeket az idegesítő felugrókat az utadból. Ha telepíted a bővítményt, akkor persze nem az történik, hogy többet nem látod felbukkanni őket, mindössze annyi, hogy nem kell a lekapcsolás gomb után kutatnod, elég, ha a bővítmény ikonjára kattintasz a menüben.

Lazarus

A Lazarus akkor segít, amikor egy űrlapot töltesz ki, de valami oknál fogva – például mert hiányosan küldted el, és úgy dob vissza a weboldal, hogy üresek a már korábban kitöltött mezők – elveszik a már felvitt szöveged. A Firefoxra és Chrome-ra is elérhető Lazarus ugyanis megjegyzi a begépelt sorokat. Ha esetleg gond lenne vele, nem működne megfelelően, akkor helyette kipróbálható a TIRE is Chrome-ban.

A Lazarus az űrlapoknál segít

A Lazarus az űrlapoknál segít

Silent Site Sound Blocker

Habár egyre kevesebb az olyan weboldal, mely az engedélyünk nélkül ad ki hangokat, azért jól jönnek az olyan böngésző bővítmények, mely felügyelni tudják ezeket. Különösen akkor, ha több böngészőablakunk is nyitva van, és fogalmunk sincs, hogy éppen melyik kezdett el zenélni. Ilyenkor egyenként végignyitogatni őket, és megkeresni a renitens videót eléggé fárasztó tud lenni.

A Silent Site Sound Blocker viszont automatikusan csendesre állítja azokat a lapokat, melyek a háttérben vannak. Ráadásul használhatunk whitelisteket, hogy bizonyos oldalak nyugodtan zenélhessenek nekünk. Azt is megtehetjük, hogy egy oldal egyszer lejátszhassa, amit szeretne, de utána már mindig az engedélyünket kelljen kérnie. Vagy éppen először blokkolod, de utána már kérjen engedélyt. Természetesen feketelistára is helyezhetők weboldalak, így azok soha nem fognak megszólalni. A bővítmény Chrome-ra és Firefoxra is elérhető.

Imagus

Funkcióját tekintve talán nem a legfontosabb böngésző bővítmény, azonban néha jól jöhet. A lényege az, hogy a thumbnail képek – illetve bármilyan kép, ami kisebb, mint a teljes felbontású mérete – nézhetők meg teljes méretükben, ha fölé visszük az egeret. Ha zavarónak találjátok bizonyos oldalakon, hogy állandóan felugrálnak a nagyobb méretű képek, akkor nagyobb késleltetés is beállítható, de egyébként számtalan paraméter megszabható ebben a Chrome-ra és Firefoxra is elérhető bővítményben.

Imagus

Imagus

Pocket

Nem szereted a zavarosan formázott, képekkel teli weboldalakat? Tisztán az olvasás élményére vágysz? Akkor erre remekül beválik a Pocket. Ez egy régi klasszikus a böngésző bővítmények között. Alapvetően arra való, hogy később olvasásra elments cikkeket. De ezt úgy teszi, hogy pusztán a szövegeket menti le, így zavaró tényezőktől mentesen futhatod át a szövegeket később. A többoldalas cikkeket egyben menti el és a reklámoktól, videóktól, kommentektől is mentesít. Ráadásul mobilos applikációként ugyanúgy működik, így ha valamit elmentettél számítógépen, akkor elolvashatod majd a mobilodon.

Social Fixer

A rendkívüli módon finomhangolható bővítmény némileg használhatóbbá teszi számodra a Facebookot. Átszabhatod vele a megjelentéseket, saját igényeidhez igazíthatod, átrendezheted a posztok sorrendjét, kitakarhatod a hirdetéseket, filtereket használhatsz, hogy bizonyos tartalmak meg se jelenjenek a hírfolyamodban. Tehát, ha van olyan dolog, ami idegesít a Facebookban – már legalábbis a létezésén túl -, azt nagy eséllyel kiküszöbölheted ezzel a bővítménnyel.

A Social Fixer az egyik legnagyobb segítség a böngésző bővítmények között

A Social Fixer az egyik legnagyobb segítség a böngésző bővítmények között

uBlock

Ha nem szereted a reklámokat a weben, vagy csak egyes weboldalon, esetleg azt érzékeled, hogy lassítják a gépedet, akkor már valószínűleg használsz reklámblokkolót. Az egyik legjobb megoldás, ha reklámblokkolóról van szó, a uBlock, mert kisebb és gyorsabb, mint az Adblock Plus vagy a Ghostery. Segítségével finomhangolható, hogy milyen elemek töltődjenek be és melyek nem, milyen reklámokat akarsz látni, és melyeket nem. Kiegészíthető a Disconnecttel, mely a nyomkövetést állítja le, és véd a rosszindulatú hirdetésektől.

Címkék:

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Széchenyi 2020