Láttad már az internet térképét? Mint a mélységes világűr

3

Csak egy kicsit kisebb. Mégis azt mondhatjuk, hogy valami szépséges dolog született meg abból, hogy a The Internet Map projekt kijelzőre vetette az online világot. Annak forgalmával és szerteágazó kapcsolataival együtt. Így született meg az internet ma érvényes térképe.

A The Internet Map nevű online projekt nem csinál egyebet, mint az Alexánál eddig is meglévő számszerű adatokat a webes forgalomról és az oldalakat összekötő linkekről vizuális formába önti. Így aztán kirajzolódik a web teljes szépsége a mélyfekete alapból, láthatók a nagy galaxisok és a bennük keringő bolygók.

Tulajdonképpen minden egyes oldal egy kör a képen, amelyiknek nagyobb a forgalma, annak a mérete is nagyobb. Ezeknek a köröknek az egymástól való távolságát a linkek határozzák meg, mégpedig úgy, hogy minél erősebb egy-egy link két bolygó között, annál közelebb kerülnek egymáshoz.

A The Internet Mapon jelenleg 350 ezer weboldal szerepel 196 országból, és az egyes körök színei arra az országra utalnak, amelyikhez az adott site kapcsolódik. Nem meglepő, hogy a legnagyobbak az amerikaiak, a Google, a Facebook, a Twitter, a Yahoo és a Wikipédia, de az igazán érdekes dolgokkal akkor találkozunk, ha rájuk közelítünk. Látható, hogy mennyire színesek a körülöttük keringő parányi körök.

Bármelyik szelete is érdekel a netnek, rákereshettek vagy csak szabadon barangolhattok a térképen érdekességek után kutatva. Természetesen a magyarok is rajta vannak, egyszerűen csak írjátok be a keresőbe, hogy “hungary” és már meg is mutatja, hogy hol helyezkedünk el a térképen, és kik a legnagyobbak. Ha pedig rákattintotok egy-egy névre, akkor az Alexa adatait adja meg az oldalról.

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Széchenyi 2020