Mi történik most a Google Analytics fiókokkal? Hogyan zajlik az átállás UA-ról GA4-re?

Közeledik a Universal Analytics végleges leállása (július 1.), sokan már átálltak a GA4-re, de akik nem, azoknál is megkezdte vagy hamarosan megkezdi az átállási folyamatot a Google. A beállítások, adatok automatikus átvitele UA-ból GA4-be azonban némi kavarodást okozhat, és azoknál is sor kerülhet rá, akik már GA4-et használnak.

A Google februárban elkezdte kiküldeni azokat az e-maileket a Google Analytics tulajdonosoknak, melyben jelezte, hogy március-áprilisban beindul az automatikus átállás a Google Analytics 4 tulajdonokra.

Ez egyrészt azok számára érdekes, akiknek van Universal Analytics tulajdonuk, de nincs GA4: a Google ugyanis ebben az esetben létrehoz egy GA4-tulajdont, mégpedig az UA-ből szerzett beállításokkal (célok, közönségek, felhasználók, stb.). Ezzel kapcsolatban érdemes tudni, hogy az automatikus létrehozásról és beállításról le is lehet iratkozni.

És itt jön a másrészt: a beállítások átvitele azok esetében is megtörténik UA-ról GA4-re, akik utóbbit már régóta használják (és a tulajdon össze van kapcsolva egy Universal Analytics-tulajdonnal), de bizonyos konfigurációkat még nem jelölt meg befejezettként a GA4-tulajdonban. Ezért, ha valaki nem szeretné, hogy a Google automatikusan konfigurálja a beállításait, annak külön jeleznie kell, hogy ez ne történjen meg. Erről így fogalmaz a Google:

Konfiguráció automatikus beállítása (Forrás: Google)

Mindezek alapján tehát sokaknál (talán a legtöbb esetben) az fog történni, hogy mivel nem foglalkoztak még a GA4 beállításával, és azzal sem, hogy lekapcsolják az automatikus migrálást, így automatikusan az UA alapján fogja konfigurálni a szintén automatikusan létrehozott GA4-tulajdonukat a Google. Ha nem nagyon foglalkoztál korábban sem az Analytics adataival, akkor ez a megoldás megfelelő lesz számodra.

Másrészt viszont azoknál, akik már létrehozták a GA4-tulajdonukat és össze is van kapcsolva az UA-val, ugyanakkor a „Beállítási asszisztens” segítségével még nem rendeztek minden függő kérdést, ott elkezd konfigurálni a Google.

Beállítási asszisztens a GA4-ben

A beállítás az asszisztens segítségével egy 12 lépésből álló folyamat, ahol be tudod állítani az Ads-összekapcsolást, átvinni a konverziós beállításokat vagy a felhasználókat. Ha valaki nem akarja, hogy a Google elkezdje a konfigurációt, akkor mindegyiket jelölje meg befejezettként, még akkor is, ha valójában nincs kész az adott feladat.

Ha még nincs GA4-tulajdonod

Ha még nem hoztad létre a GA4-tulajdonod, és nem szeretnéd, hogy a Google automatikusan beállítsa, akkor a Google Analyticsben ezt lekapcsolhatod az alábbi lépésekkel:

  • A Google Analytics szolgáltatásban kattints az Adminisztrálás lehetőségre.
  • A Tulajdon oszlopban kattints a „GA4 Beállító asszisztens” elemre.
  • Az oldal alján kapcsold ki az „Egy alapszintű beállításokkal rendelkező Google Analytics 4-tulajdon automatikus létrehozása” kapcsolót.

GA4 beállító asszisztens a Universal Analyticsben

Akkor sincs egyébként minden veszve, ha nem iratkoztál le időben, és nem kéred az automatikusan konfigurált Google Analytics 4-tulajdont. Ebben az esetben a következő lépéseket kell megtenned:

  • Kattints az Adminisztrálás lehetőségre.
  • Válaszd ki a Universal Analytics-tulajdont.
  • A Tulajdon oszlopban kattints a „GA4 Beállító asszisztens” elemre.
  • Az „Összekapcsolt tulajdon” mellett kattints a Leválasztás lehetőségre.
  • Lépj a GA4-tulajdonhoz, és töröld.

GA4 leválasztása

Címkék: ,

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Széchenyi 2020