Google Ads (Adwords), SEO, közösségi média vagy tartalommarketing? Mikor, melyiket válaszd?

2
Tartalomjegyzék
Bővített tartalomjegyzék

Az ideális az lenne, ha mindegyikkel foglalkoznál az online, illetve digitális marketinged részeként. A költségek azonban sokszor korlátozzák a mozgásteret, és vannak helyzetek, amikor választanod kell közöttük. Ilyenkor végig kell gondolnod, hogy az adott helyzetben Neked melyik éri meg jobban. (Frissítés, 2020.08.06. – Egy új fejezettel bővítettünk: Mi a különbség a SEO és a SEM között?)

Weboldal készítés és webáruház készítés a WebsharktólA weboldalunkra többféle úton-módon hozhatunk látogatókat a digitális marketing keretein belül. A két alappillér a keresőben elérhető organikus forgalom (SEO), illetve a fizetett, pay per click (PPC) hirdetések, melyre alapvetően a Google Ads kínál megoldást. Vannak azonban más lehetőségek, többek között a közösségi média és az ezen belül elérhető PPC-hirdetések, a Google display hálózata, illetve a tartalommarketing.

Sokszor találkozunk olyan esetekkel, amikor valaki keresőoptimalizálást (SEO) szeretne, holott egy audit lefuttatása után látható, hogy az adottságait figyelembe véve jobban járna egy PPC-kampánnyal. De az is előfordul, hogy valakinek olyan a márkája, amivel érdemesebb a közösségi médiára koncentrálni, abba pénzt tenni, mert ott tud igazán gyorsan, komoly eredményeket elérni.

Melyik a legkeresettebb?

Ennek az alapvető kérdésnek Alexandra Tachalova járt utána, aki a Moz blogjában közzé is tette megállapításait. A válaszok röviden úgy vázolhatók, hogy

 1. még mindig a keresőoptimalizálás a legkeresettebb szolgáltatás, és ezt lehet a legnagyobb eséllyel eladni. Viszont
 2. az emberek egyre többet akarnak tudni a közösségi médiáról és a tartalommarketingről. Ugyanakkor
 3. még nem állnak készen arra, hogy ezekért fizessenek is. És
 4. Azok a felhasználók konvertálnak a legnagyobb eséllyel, akik a PPC-re keresnek rá.

A SEO az élen

A szerző négy digitális marketing eszközt vizsgált részletesen, a SEO-t, a PPC-t, a tartalommarketinget és a közösségi média marketinget. Azért ezt a négyet választotta, mert jelenleg ezek azok, melyek most az élen járnak, mint a legtöbbször eladott digitális marketing szolgáltatások. Az alábbi grafikonon jól látszik, hogy melyek szerepeltek még a listán, és melyiknek mekkora a népszerűsége:

A legnépszerűbb digitális marketing szolgáltatások az ügynökségek szerint

Ezek az adatok a digitális marketinggel foglalkozó cégektől származnak, ami nem feltétlenül azonos azzal, amire a felhasználóknak valóban igényük van. Ezért vetett egy pillantás bizonyos keresőkifejezésekre: 112800-at elemzett. A kulcsszavak kiválasztása úgy történt, hogy az említett négy szolgáltatás kapcsán felállított egy kulcsszólistát a Serpstat és a SEMrush segítségével. Ezután a Google Kulcsszótervezőjével meghatározta a keresési mennyiségeket és a költségeket. Ez alapján kirajzolódott, hogy messze a legtöbb keresés SEO-ra érkezett (934060 darab), a közösségi média 677850-et kapott, a tartalommarketing mögötte áll 552750-nel, míg legvégül a PPC csak 82690 keresést kapott.

Melyikben van a legtöbb pénz?

A szolgáltatások kereskedelmi potenciálját is meg akarta azonban határozni, ezért a szolgáltatásokhoz tartozó kulcsszavakat két csoportra bontotta. Az egyikbe az általános kifejezések kerültek, míg a másikba az értékesítésükkel kapcsolatosak. Ha bármilyen kereskedelmi kapcsolata volt a kifejezésnek – tehát mondjuk szerepelt benne az “ár”, a “díj”, a “szolgáltatás” -, az ebbe a csoportba került. Erre azért volt szükség, mert utóbbiakat általában akkor írják be a keresőbe az emberek, amikor már készen állnak egy szolgáltatás megvásárlására. Ennek az elemzésnek itt látható az eredménye:

Keresések digitális marketing szolgáltatásokra

Ebből jól látszik, hogy mi az, ami iránt csak érdeklődnek az emberek, és mi az, amiért hajlandóak fizetni is. Mindebből a szerző az alábbi következtetéseket vonta le:

 • Még mindig a SEO a legnépszerűbb szolgáltatás, és ezt lehet a legnagyobb eséllyel eladni. A legnagyobb keresési mennyiség tehát a keresőoptimalizálással kapcsolatosan érkezik, ugyanakkor kereskedelmileg is ez a legértékesebb szolgáltatás. Vagyis, ha már eddig is foglalkoztál SEO-val, akkor ne hagyd abba, sőt, ha nem, akkor vágj bele! – szól a tanács.
 • Az emberek többet akarnak tudni a közösségi médiáról és a tartalommarketingről, de még nem állnak készen arra, hogy ezekért fizessenek is. Vagyis jelentős az érdeklődés a két téma iránt, ugyanakkor ilyen szolgáltatást még nem nagyon akarnak megrendelni.
 • Azok, akik a PPC-re keresnek rá, a legnagyobb valószínűséggel meg is rendelik. Habár a PPC összességében kevés keresést vonz (10-szer kevésbé népszerű, mint a SEO), ugyanakkor nagyobb eséllyel rendelnek ilyen szolgáltatást az emberek, mint tartalom- vagy közösségi média marketinget.

A SEO előnyei

A keresőoptimalizálás hosszú évek óta jelen van az online marketing kínálatában, és az elmúlt évek változásai ellenére még mindig népszerű a cégek körében. Indokoltan, hiszen az emberek továbbra is a keresőre tekintenek elsődleges információforrásként a weben. Amit megerősítenek az adatok is.

A kereső még mindig nagyon népszerű – a fiatalok körében is

Egy vizsgálatban azt kérdezték meg 4 ezer embertől, hogy ha egy új fogorvost kellene keresniük, akkor azt miként tennék. Természetesen sokan az ismerőseiktől érdeklődnének, ugyanakkor 36 százalékuk bízná rá magát a keresőre. Ezzel szemben, mindössze 5 százalék vetné be a közösségi médiát eszközként. És ez még a 18-34 éves korosztályra is igaz volt, mely ráadásul még nagyobb bizalmat mutat a keresőmotorok irányába.

A közösségi média természetesen megfelelő megoldás lehet, ha az emberek tanácsát akarjuk hallani, ugyanakkor amikor egy ügy tényleg fontos számunkra, akkor jobban szeretünk megbízhatóbb adatokhoz jutni.

Az emberek 97 százaléka naponta legalább egy keresést végrehajt a weben. A 18-34 éves korosztálynak 62 százaléka pedig legalább ötször rákeres valamire. A kutatásból az is kiderült, hogy a felhasználók 52 százaléka a kereséseket a mobiltelefonján hajtja végre. A fiatalabb korosztály esetében ez az arány 68 százalék. A Pew adatai szerint ezzel szemben a közösségi médiát használóknak csak 69 százaléka lép be minden nap valamelyik közösségi médiás felületre.

A vizsgálatból egyébként az is kiderült, hogy a hangalapú keresés egyelőre nem olyan népszerű, mint amennyit hallani róla. A felhasználóknak mindössze 12 százaléka használ hangalapú keresést legalább naponta egyszer, miközben 36 százalék még soha nem is használta azt. És a számok nem mutatnak jelentősebb eltérést az egyes korosztályok között.

De mi is az a SEO? Amit sok cégvezető emleget, de aztán kiderül, hogy nem igazán tudja, miről is szól. Valahogy úgy gondolja, hogy „megrendeljük, aztán ott leszünk az első helyen”. Ami persze működhet így is, csak az jóval több pénzbe is időbe kerül, mint amit elképzelnek. Sokkal többe.

A SEO lényege, hogy jobb helyezést érjen el a weboldal bizonyos keresési kifejezésekre a találati oldalak organikus találatai között. Ezáltal növelhető a valószínűsége, hogy a célcsoportod – mely rákeres egy termékre vagy szolgáltatásra – megtaláljon téged.

Ha egy cég úgy dönt, hogy nem kíván jelen lenni a keresőben, akkor ezzel önként átengedi a teret a konkurenciának. Ezért szinte mindenki azt szeretné, hogy a weboldala jó helyen jelenjen meg a találati oldalakon. Azok az oldalak, melyek egy-egy forgalmas keresőkifejezésre elcsípik az első helyek valamelyikét, komoly látogatószámot szerezhetnek a keresőből:

 • az emberek ugyanis szívesebben kattintanak az organikus találatokra,
 • hitelesebbnek, relevánsabbnak találják őket, míg a hirdetéseket csak átugorják.
 • ráadásul sokan használnak már reklámblokkolókat, melyek kiszűrik az Adwords-hirdetéseket is.

Az első helyek valamelyikét azonban nem lehet megrendelésre megszerezni. Ráadásul nem ingyen. A SEO, a linképítés és a tartalomkészítés ugyanis meglehetősen költséges tevékenység. Ha a szabályokat betartva – a távolabbi jövőre is tekintettel – “keresőoptimalizálásba” kezdünk, az drága és időigényes dolog lehet. A SEO olyan, mint amikor elvetsz egy magot, majd jó sokáig vársz arra, hogy kikeljen. Gyorsítani lehet valamelyest a folyamaton fekete vagy szürke megoldással, de ezek a távolabbi jövőt tekintve kockázatosak lehetnek.

Mik az előnyei a SEO-nak?

 • A felhasználók jelentős része átsiklik a fizetett hirdetéseken és inkább az organikus találati listát vizsgálja – igaz ugyanakkor az is, hogy nagyon sokan (a keresőknek mintegy fele) nem tudják megkülönböztetni a fizetett hirdetéseket és az organikus találatokat.
 • Sok weboldal számára a kereső a fő forgalmi forrás – ami ritkán mondható el a PPC-ről vagy a közösségi médiáról. Persze az arányok weboldalanként eltérőek, a tartalom jellegétől, a követők számától és aktivitásától függően, ugyanakkor megfelelő optimalizáltság esetén a kereső egy stabil forgalmi alapot biztosít.
 • Ingyenes, ha magadnak csinálod – ehhez folyamatosan tanulnod kell és sok időt kell eltölteni a tartalmaiddal, megjelenési helyek keresésével. Ebből következik az is, hogy ilyenkor jó ROI-val számolhatsz, már persze, ha sikerül eredményeket elérni.
 • Hosszú távúak az eredmények – ha hatékony a SEO-munka, akkor annak az eredményei nem csak egy-két hétre szólnak, hanem stabilan megszerzed a megfelelő helyet a találati oldalakon. Ehhez persze arra is szükség lesz, hogy a keresőoptimalizálás ne szakadjon meg akkor sem, amikor már elérted az eredményeket.
 • Jót tesz a márkaismertségnek – az emberek gyakran keresnek dolgokat a weben, például, ha vásárolni akarnak, akkor megnézik a kínálatot és az értékeléseket. Ezt használhatod ki a megfelelő, informatív tartalmakkal, melyek aztán jó helyet szerezhetnek a keresőben. Ezáltal pedig az emberek megismerik a márkádat.
 • Bármit megtehetsz a tartalmaiddal – nincs semmilyen korlátozás azzal kapcsolatban, hogy milyen tartalmat készítesz. Te határozod meg a címet, a leírást, ami jobb átkattintási arányhoz vezethet. Teljes a kontroll a tartalmaid felett, melyek a weboldaladon jelennek meg.
 • Ha valaki a térképes találatok között talál rá az üzletedre, akkor a statisztika szerint 88 százalékban kapcsolatba is fog lépni vele.

Mikor nem jó választás a SEO?

Nem minden cégnek van szüksége keresőoptimalizálásra, illetve akadnak olyan helyzetek, amikor nem a SEO a legjobb marketingmegoldás számukra. Természetesen, ha kihasználod a SEO-ban rejlő lehetőségeket, akkor megnöveled a forgalmad. Ennek ellenére kérdéses, hogy vajon a SEO a legjobb megoldás számodra forgalomnövelésre. Nem feltétlenül. Néha sokkal jobb választás, ha inkább hirdetésekre fordítod azt a pénzt vagy időt, amit a SEO-ra szántál. Különösen, ha azt vesszük, hogy a SEO ma már nem egyszerű kulcsszavazás és linképítés, így nem is olcsó megoldás. Más esetekben a közösségi média lesz a jobb választás számodra. A nagy kérdés, hogy honnan tudod, hogy melyik?

Ehhez alaposan át kell gondolnod a helyzetedet. Függ attól, hogy mennyi a tartalmad, milyen az életkora a weboldaladnak, mekkora a konkurencia, mekkora fogalmat érhetnél el egyáltalán a keresőből, mekkora költségvetés áll a rendelkezésedre, és van még egy rakás más tényező, amit érdemes megfontolni. A lényeg az, hogy nem minden esetben jó megoldás a SEO, ahogy nincs olyan tartalmi stratégia sem, mely mindenki számára egyaránt megfelelő lenne. Később még visszatérünk rá.

Pár ok és helyzet, amikor jobb, ha lemondunk a keresőoptimalizálásról.

AMIKOR SZŰK A KÖLTSÉGVETÉS

Ez ez első és a leggyakoribb ok. A cég úgy dönt, hogy egy adott kulcsszóra x pozícióban akar szerepelni egy adott időn belül, mégpedig egy meghatározott költségért. Egy SEO kampány költségét azonban nem egyszerű megbecsülni. Sok benne a változó, melyet mérlegelni kell, és nem biztos, hogy reálisan ítéli meg a megrendelő a költségeket és a lehetőségeket.

Azzal is számolni kell, hogy egy elért pozíció megtartása munkával jár. Nem örök időkre szól, ha egyszer kiharcolt magának egy helyet. A megtartás költsége talán alacsonyabb, mint a feljutás adott pozícióba, de azért kalkulálni kell vele. A valós költségekkel való szembesülés miatt kerülnek sokan a SEO sötét oldalára, amivel rövid távon így valóban elérhetik a céljukat, de nagy a kockázata, és végül többet veszítenek vele, mint amennyit nyernek.

TÚL SZŰKRE SZABOTT AZ IDŐKERET

A megrendelők részéről gyakran felmerül, hogy mondjuk adott időtávon belül szeretnék legalább a harmadik helyet az első oldalon elérni egy bizonyos kulcsszóra a keresőben. Pedig az idő a SEO-ban egy olyan tényező, ami nem meghatározható, de biztos, hogy nem hetekben mérhető, hanem hónapokban és években.

A gyakorlat jellemzően azt mutatja, hogy ha megkezdődik a SEO-munka, akkor először gyorsabban javul a helyezés, majd ahogy közeledik az oldal az áhított cél felé, úgy válik egyre lassabbá és kiszámíthatatlanabbá. Nem lehet tehát megjósolni, hogy mikor érhető el egy adott pozíció, már ha elérhető egyáltalán.

AMIKOR SOK A HIRDETÉS A TALÁLATOK FELETT

Mivel a Google most már bizonyos keresések esetében akár négy hirdetést is megjeleníthet az organikus találatok felett, ráadásul a hirdetések mérete is nagyobb lett, így egyre lejjebb tolódnak az organikus találatok. Ha figyelembe vesszük az oldallinkeket és a hirdetési bővítményeket, akkor az első organikus találat felett akár 20 linket is láthatunk. Ráadásul megjelenhetnek még a térképes találatok, képtalálatok, hírek, egyéb információk, így aztán az organikus találatok olyakor már alig kapnak helyet az első találati oldalon.

Ráadásul a hirdetéseknél is versengő a piac, így egyre jobbak a hirdetésszövegek és a landing oldalaik, ami azt eredményezi, hogy dupla annyi kattintást kapnak most már, mint az organikus találatok. Ebben a helyzetben tehát meg kell gondolni, hogy melyik éri meg jobban: beszállni a keresőhirdetések versenyébe, vagy a SEO-t erőltetni.

ROSSZ KULCSSZAVAKRA AKARSZ JÓ HELYEZÉST

Rendszeresen előfordul, hogy bizonyos meghatározott kulcsszavak nem működnek. Például azért, mert nincs mögöttük olyan stratégia, mely a kattintásokat vevőkké konvertálná. Előfordulhat, hogy egy információs jellegű kulcsszóra a felhasználó egy kereskedelmi oldalra kerül, ahol csak vásárolhat, miközben teszteket, véleményeket szeretett volna olvasni az adott termékről.

Gyakran nem világos, hogy bizonyos kulcsszavak hogyan fognak teljesíteni. Ilyenkor érdemes PPC-hirdetésekkel tesztelni őket, mert abból sok minden kiderül a lehetőségekről. És egy egyhónapos PPC-kampány még mindig jobb, mint mondjuk hat hónapnyi SEO-erőfeszítés, mellyel csak ugyanez derülne ki. Azaz, hogy az adott kulcsszavaktól esetleg nem várható eredmény.

Emellett a kulcsszavak mögé megfelelő tartalmat is kell állítani, és ha erre nem képes az adott cég, akkor lehet, hogy nem a SEO-val kellene próbálkoznia. A lényeg viszont az, hogy egy hosszú távú kampány indítása előtt érdemes megbizonyosodni arról, hogy a kiválasztott kulcsszavak működnek-e.

ÚJ A TERMÉKED VAGY SZOLGÁLTATÁSOD

Ha az emberek még nem nagyon ismerik a terméked vagy a szolgáltatásod, akkor nem a SEO lesz az, mely megismerteti velük. Ha senki nem keres még a termékedre és a szolgáltatásodra, mert nem is hallottak még róla, akkor nem is fog senki kattintani. Először tehát hirdetésekkel, tartalmakkal kell elérni a fogyasztókat, megismertetni velük a termékedet, illetve megmutatni nekik, hogy miként könnyíti meg az életüket, hoz nekik pénzt, vagy takarít meg számukra időt.

Ha nem vállalod be a bizonytalanságát

A Google algoritmusai úgy működnek, hogy bármikor megváltozhat a találatok sorrendje a találati oldalakon. Ki vagy szolgáltatva ezeknek az algoritmusoknak, és mindig alkalmazkodnod kell hozzájuk. Még az is előfordulhat, hogy ha black hat SEO technikákat alkalmazol, akkor kikerülsz a Google indexéből.

HA CSAK AZ ELSŐ HELY A MEGFELELŐ

Ha egy erősen versengő kulcsszóra akarsz jó helyezést, akkor azt is vedd figyelembe, hogy ezekre a kulcsszavakra mások is optimalizálnak, így nagy a konkurencia. És ha elérsz egy jó helyezést, akkor azt mások kárára teszed, akik valószínűleg szintén reagálni fognak. Ahelyett tehát, hogy a helyezésedre összpontosítanál – melyet egyébként befolyásol a keresés helye és a kereső személye is -, inkább a megtérülésre figyelj. Arra törekedj, hogy a lehető legnagyobb nyereséget hozd ki az organikus keresésből.

Ha a konverzió az elsődleges

Azt is be kell látni, hogy bár az emberek vásárláskor rákeresnek az adott termékre vagy szolgáltatásra, azért a keresések nagy része még ilyenkor is elsősorban információszerzésről szól.

Nem alkalmazhatsz A/B teszteket

A SEO-ban nincs olyan, hogy összehasonlítod két oldaladat, hogy melyik teljesít jobban, melyik ér el jobb helyezést és hoz több látogatót. Megteheted persze, hogy két tartalmad is ugyanarra a kulcsszóra optimalizálod, de ezek egymást fogják gyengíteni. A keresőoptimalizálásnál minden élesben megy, és amikor változtatsz valamit az oldalon, akkor figyeled, hogy az milyen változást eredményez a helyezésben és a forgalomban.

Összességében tehát elmondható, hogy érdemes realistának kell lenni az elérhető eredményeket illetően, különösen akkor, ha egy erősen versengő piacon szeretnél jó helyezést. A SEO akkor működik a legjobban, ha egy digitális marketing tevékenység része, melyben helyet kap a PPC, a tartalommarketing, a közösségi média is.

Mi a különbség a SEO és a SEM között?

A SEO mellett ritkábban egy másik fogalom is meg szokott olykor jelenni, ez a SEM, vagyis search engine marketing. Sokan persze nem tudják, hogy mit jelent, vagy mi a különbség a kettő között, így egymás helyett is használják. Pedig két eltérő marketingcsatornáról van szó, igaz mindkettő a keresőben próbálja elérni a célközönséget. A különbség:

 • A SEO „természetes” megjelenést céloz a keresőben.
 • A SEM esetében fizetünk azért, hogy megjelenjünk a keresési eredmények oldalán.

Akadnak persze, akik úgy gondolják, hogy a SEM-be mind a fizetett, mind az organikus megoldások beletartoznak. Amikor 2001-ben Danny Sullivan, a Google szakembere először emlegette a SEM-et, akkor olyan módszerként jellemezte, mely forgalmat próbál generálni a keresőmotorokból mind SEO, mind PPC révén. A helyzet azonban húsz év alatt változott, és a SEM egyre inkább a keresőben történő fizetett megjelenéssel azonosult, és azok a szakértők akik ezekkel a témákkal foglalkoztak mára teljesen elkülönülnek.

A SEM tehát a keresőbeli hirdetéseket jelzi, amit viszont olykor PPC néven is szoktunk emlegetni, pedig a PPC esetében is többről van szó, hiszen minden pay per click megoldás beletartozik, így például a Facebook hirdetések is. (A PPC ugyanis csak annyit jelöl, hogy kattintásonkénti fizetés, ami nem csak a Google Ads-ben működik, miközben a Google Adsben is lehet például megtekintés után is fizetni). A SEM egyébként nem pusztán a Google Ads-et jelöli, hiszen tudsz hirdetni más keresőkben is, így többek között a Bingben, igaz ezt Magyarországon nem használják túl sokan.

Ha viszont a Google Ads-et vesszük alapul, akkor a SEM-be tehát elvileg beletartoznak a

 • Szöveges keresőhirdetések
 • A shopping hirdetések
 • A Display hirdetések
 • A Gmail hirdetések
 • A YouTube hirdetések

Ezek olyan, különböző hirdetésformátumok, melyek mind a Google Adsből érhetők el. Ugyanakkor ezek nagy része nem is a kereső találati oldalain jelenik meg. De most szűkítsük a kört a PPC-re, mert ez a leggyakrabban igénybe vett hirdetési forma.

A PPC (SEM) és előnyei

Vannak olyan helyzetek, amikor rövid távon a konkurenciát megelőzni a keresőben reménytelennek látszik, vagy legalábbis költséges lenne, és túl sok időbe telne. Ilyenkor ezt a pénzt célszerűbb PPC hirdetésekre, mondjuk Google Adsre fordítani. Különösen igaz ez, amikor

 • egy olyan pillanathoz érkezel, amikor feltétlenül jelen akarsz lenni a keresőben,
 • gyorsan láthatóvá akarsz válni,
 • van egy kampányod, egy aktuális dolog, amit most kell megmutatni az embereknek,
 • esetleg még egészen új a weboldalad.

De mi is az a PPC hirdetés vagy SEM? Ebben az esetben a hirdető fizet a Google-nek azért, hogy bizonyos kifejezésekre kattintást szerezzen a weboldalára. A lényeg itt az, hogy csak akkor fizet a hirdető, ha kattintást kap a hirdetés. Az ilyen hirdetések megjelenhetnek az organikus találatok alatt vagy felett. Ha egy weboldalnak nem megfelelő az organikus találatok között, akkor választhatja a PPC-t, mert ezzel – ha eleget fizet – a találati oldalak elején jelenhet meg.

Persze a Google Adsben is meg kell küzdeni a konkurenciával, és ha valóban jól akarjuk csinálni, vagy ha nagyon rosszul csináljuk, akkor ez is sokba kerülhet. Itt is az a kérdés, hogy kik a versenytársak, mennyire erős a verseny az általunk elképzelt kulcsszavakra, témákban, arról nem beszélve, hogy a minőségi mutató miatt esetleg javítani kell a weboldalunkon, landing oldalunkon is (mert az nem elég, hogy bármekkora CPC-vel kiegyezünk).

De ha minden rendben van, sikerül megszereznünk jobb helyezéseket számunkra még elfogadható költségek mellett, akkor ezt

 • azokra a kulcsszavakra tesszük, amit mi választottunk,
 • annak a célcsoportnak hirdetünk, akit mi határoztunk meg,
 • világosan látjuk, hogy egy kattintásnak, konverziónak mennyi a költsége,
 • és azonnaliak az eredmények, nem a homályos jövőnek dolgozunk.

Milyen előnyei vannak a PPC-nek?

 • Az első három hirdetés viszi el az oldalra történő kattintások 46 százalékát – vagyis minden kattintásnak majdnem a fele ezekre a hirdetésekre érkezik, legalábbis a Power Traffick adatai szerint.
 • A cégek költésének közel kétszerese jön vissza a hirdetésekből – a PPC-vel viszonylag olcsón lehet kísérletezni, és ha bejön, akkor érdemes lehet többet is rászánni.
 • Azonnal látod az eredményeket – ha jó a PPC kampányod és az ajánlatod, akkor ott lesz a weboldalad a találati oldal tetején az általad meghatározott kulcsszóra, és azt is egyből világosan látod, hogy ez mennyi eladást jelent számodra.
 • Könnyebb munka, mint a SEO – nyilván persze az Awords-ben profinak lenni sem egyszerű, és könnyen elszórhatod a pénzed eredmények nélkül, de alapvetően egyetlen felületről van szó, amit jól kell kezelned, míg a SEO szerteágazó tevékenységek összehangolását igényli. Ráadásul kapsz támogatást is a Google-től, míg ez a SEO-ban nincs meg.
 • Nincs bizonytalanság – vagyis kiszámíthatóbb a működése és az eredmények. A hirdetéseidet is ellenőrzi a Google, azonban rövid időn belül és konkrétan jelzi, ha gond van, és azt is pontosan tudod, hogy mit tehetsz meg, és mit nem. A SEO-ban ez sokkal bizonytalanabb, nagyon sok a találgatás.
 • Konverzióra céloz – az egész arról szól, hogy vevőket szerezz. Nyilván olyan kulcsszavakra kell hirdetned, melyeket vásárlási célból írnak be a keresőbe az emberek, de a Google is arra törekszik, hogy olyan embereknek mutassa a hirdetésed, akik kattintanak és aztán konvertálnak.
 • Használhatsz A/B teszteket – egyszerűen elindítasz két hirdetést, és megnézed melyik teljesít jobban. Kísérleteket is használhatsz, melyek kivitelezését a Google támogatja.
 • Nem befolyásolják a kereső-algoritmusok változásai – a keresőoptimalizálásnál egy nagyon idegesítő tényező a szakemberek számára, hogy a Google folyamatosan módosítja az algoritmust, ami miatt mozognak a találatok, vagy akár ki is esnek a találati oldalról. Ezekhez mindig igazodni kell. Ilyen probléma azonban nincs a PPC-vel.

Ezek tehát azok az előnyök, amiket mindenkinek mérlegelnie kell a SEO-val szemben, aki láthatóvá akar válni a keresőben. Sok olyan eset van, amikor nem elegendő vagy épp nem megfelelő a SEO, és értelmetlen tőle olyan eredményeket várni, amit valójában egy PPC-kampánnyal tudunk elérni.

Google Ads vagy Facebook-hirdetés?

Ahogy a Google Ads, úgy a Facebook-hirdetések is a PPC kategóriájába tartoznak, és ahogy az Google Ads (SEM) és SEO szembeállításánál, úgy az Adwords és a Facebook hirdetések esetében is a legjobb megoldás alapvetően az, ha mind a kettőt használjuk. Mindegyiknek vannak ugyanis előnyei és hátrányai, illetve eltérő tulajdonságaik. A fő különbség közöttük az, hogy más-más közönséget tudunk megszólítani velük. A kérdés már csak az, hogy hol az eltérés a két csoport között. Amit elméletben el lehet mondani:

KÜLÖNBÖZŐ LEADEKET GENERÁLHATUNK VELÜK

Azt kell elsősorban megérteni, hogy azok az emberek, akiket a Google oldalán érünk el, valamit aktívan keresnek: például meg akarnak vásárolni egy terméket, árakat hasonlítanak össze, egy helyi üzletet szeretnének megtalálni, stb. Ezek az emberek szinte már készen állnak a vásárlásra, hiszen aktívan mérlegelnek: mit és hol vegyenek meg. Ők rendkívül magas minőségű leadek, akiket egy jó Google Ads hirdetéssel elérhetünk. A cél ebben az esetben az, hogy megadjuk nekik a végső lökést, és meggyőzzük őket a Google oldalán megjelenő hirdetésünkkel, hogy tőlünk rendeljenek.

Ugyanakkor, ha az emberek a Facebookot használják (vagy valamelyik másik közösségi médiát), akkor nincsenek határozott elképzeléseik, nem vásárlási szándékkal érkeztek a közösségi média oldalra. Tulajdonképpen “felfedező módban” vannak. Ami azt jelenti, hogy a hirdetéseddel olyan embereknek keltheted fel az érdeklődését, akiknek nincsenek konkrét vásárlási szándékaik.

MINDKÉT LEAD-TÍPUSRA SZÜKSÉGED VAN

Ha ez alapján a leadek minőségét vizsgáljuk, akkor egyértelműnek tűnik, hogy a Google a jobb választás. Hiszen egy eltökélt vevő sokkal valószínűbben vásárol, vagyis jóval kisebb erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy vevőd legyen. De mi a helyzet a többi felhasználóval?

Azokkal az emberekkel – és ők vannak többségben -, akik még nem állnak készen a vásárlásra, viszont a jövőben esetleg léphetnek az ügyben. Persze, figyelmen kívül hagyhatod őket, de ezzel azt kockáztatod, hogy valamelyik versenytársad fogja őket elszippantani előled. Ezért jobb megoldás lehet, ha a vásárlási folyamat korai szakaszában lévő leadeket is megpróbálod elérni, hogy amikor majd eljön az idő, veled kössenek üzletet. Ez a közösségi médiás hirdetések lényege.

A PPC hirdetések a Facebook hirdetésekkel tulajdonképpen azokat az embereket is elkezdték elérni, akik nem a vásárlási folyamat legvégén járnak. Természetesen utóbbiak értékesebbek számodra, azonban a közösségi médiás hirdetések adják meg a lehetőséget arra, hogy újabb potenciális vevőket találj, akiket aztán a számodra megfelelő irányba állíthatsz.

Vagyis alapvetően azt a két dolgot kell figyelembe venned a PPC hirdetési stratégiád kialakításánál, hogy

 • a közösségi médiás hirdetések új vevőjelölteket hoznak, akiket elindíthatnak a vásárlási folyamat útján, míg
 • az Ads azokat az emberek célozza meg, akik már készen állnak a vásárlásra.

Természetesen azok vannak sokkal többen, akik nem szándékoznak éppen vásárolni a termékeidből vagy szolgáltatásaidból. De miközben sokkal nagyobb munka őket vevőkké tenni, nagyobb potenciált is jelentenek a növekedésre.

Mindezek alapján tehát már láthatod, hogy nem igazán érdemes csak az egyiket, vagy csak a másikat választani, hiszen mindkét PPC hirdetési típusra szükség van. Néhány év múlva ez már nem is lesz vitatéma, mindenki természetesnek tekinti majd, hogy mindkét hirdetési megoldást használja. Neked sem kell döntened, vagy arra várnod, hogy vajon a konkurencia mikor kezd el hirdetni Facebookon, mert annál nehezebb dolgod lesz majd, ha beszállnál. Itt az ideje tehát belevágni.

Mikor nem jó megoldás a PPC?

 • Ha magad csinálod, de nem értesz hozzá – ha csak megnézed a felületet és a lehetőségek széles tárházát a Google Adsben, akkor látod, hogy nem egyszerű dologról van szó. És főleg az a gond, hogy könnyen és gyorsan égetheted el úgy a pénzed, hogy nincsenek eredmények.
 • Ha hosszú távú eredményeket akarsz a befektetésedért – a PPC csak addig működik, amíg fizetsz érte. Ha leállsz a kampányokkal, akkor semmilyen forgalmat nem kapsz a keresőből.
 • Ha nincs elég pénzed – habár a minőségi mutatónak fontos szerepe van az ár és a megjelenés szempontjából, az ajánlatod értéke is meghatározó tényező. Alapvetően, ha el akarsz adni, akkor fizetned kell, ha nagyobb forgalmat akarsz, még többet kell fizetned.
 • Kevesebb kontroll a tartalom felett – sok szabályt be kell tartani, és itt nem csak karakterkorlátokról van szó. Nem használhatsz bizonyos kifejezéseket, nem írhatod úgy meg a szöveged, ahogy Te szeretnéd.
 • Egyre nehezebben megy – a konkurencia folyamatosan növekszik, és egyre többet költ, miközben a másik oldalról egyre többen használnak különböző reklámblokkolókat.

Hogyan állapítsd meg, hogy megéri-e neked a Google Ads?

Miközben a Google Ads sokak számára egy alapvető és jól működő hirdetési eszköz, mely hozza az ügyfeleket, vannak olyan esetek, amikor sehogy sem akar működni, irdatlanok a költségei, és alig hoz vevőket. Ez persze általában csak akkor derül ki, ha valaki elkezdi. De meg lehet-e mondani előre, hogy számodra működni fog-e?

1. Gondolt át a költség- és időkereted, valamint az ajánlatod

A legtöbb hirdető számára a legnagyobb problémát mindig a költségkeret jelenti az Adsben. Általában olyan kérdések merülnek fel, hogy „megengedhetem magamnak” a hirdetést? „Lehet, hogy csak elszórom a pénzem?” Ez azért olyan fontos az emberek számára, mert furcsa módon, de sokkal jobban utálnak veszteségeket elszenvedni, mint ugyanannyit nyerni. Ez azt jelenti, hogy inkább megtartják a pénzüket, mint hogy kockáztassák egy hasonló mértékű nyereség reményében.

Ahhoz, hogy meg tudd mondani, hogy megéri-e hirdetni, elsősorban a kattintásonként költséget kell megismerni, ami iparáganként változik. Ha ezt tudod, akkor már azt is tudod, hogy mennyit fogsz elkölteni az elkövetkező hónapokban, és milyen bevételre számíthatsz. Ehhez nem is feltétlenül kell elindítani egy kampányt – bár nyilván pontos és konkrét, a Te helyzetedre vonatkozó adatokkal az tud szolgálni -, már abból is kiindulhatsz, amit a Kulcsszótervezőben találsz. Ott látod a kattintási költségeket, amihez ugyanakkor nem párosul átlagos konverziós arány, ami viszont megmondaná, hogy megéri-e neked adott összeget kifizetni egy vevőért.

Azt is át kell azonban gondolnod, hogy online keresőhirdetésekkel egyáltalán eladható-e a terméked? Vagy olyan termék, szolgáltatás, ami fotókkal jobban felkelti az emberek figyelmét? Utóbbi esetben lehet, hogy inkább a Facebook vagy az Instagram irányába érdemes mozdulnod.

2. Nézd meg, mekkora forgalomra számíthatsz!

Az előbb említett Kulcsszótervező segítségével abba is betekintést nyerhetsz, hogy milyen a forgalma egyes kulcsszavaknak. Mert, ha mondjuk azt látod, hogy a Te terméked vagy szolgáltatásod fő kulcsszavára mindössze 15 ember keres rá havonta, akkor nem éri meg időt és pénzt beletenni egy Ads kampányba. Mert azért lássuk be: egy kampány elindítása elég időt rabló, és ha megbízol egy szakembert a kivitelezésével, még sok pénzedbe is kerül.

Tehát, ha azt látod, hogy a terméked kulcsszavai iránt csekély az érdeklődés, akkor arra számíthatsz, hogy nem lesz annyit érdeklődő, akik számottevő bevételt hoznának számodra, így pedig nem is éri meg nekifutni az Ads hirdetéseknek, inkább olyan felületen kellene próbálkoznod, ahol hatékonyabban eléred a célközönséged.

3. Vizsgáld meg a konkurenciát!

Ha nem tudod, hogy érdemes-e hirdetni bizonyos kulcsszavakra, akkor nézd meg, hogy a konkurencia megteszi-e. Lehet persze, hogy csak égetik a pénzüket, de általában az a helyzet, hogy ha valamire hirdetnek, akkor abban van némi üzleti lehetőség. Persze ez azzal is jár, hogy nagy a verseny, ami felveri a költségeket. Ehhez első körben nem is kell mást tenned, mint beütni a kulcsszavaid a keresőbe, és megnézni, hogy milyen hirdetések bukkannak fel a közvetlen konkurenciától. Ezután persze nyúlhatsz már fejlettebb eszközökhöz, mint amilyen például a SpyFu, ami részben ingyen is használható.

4. Teszteld le!

Pontosan persze csak akkor derül ki, hogy működik-e számodra a Google Ads, ha belevágsz, és egy kisebb volumenű kampánnyal csinálsz egy tesztet. Ennek is lehet persze torz az eredménye, hiszen az Adsben elég sokféle lehetőség van a hirdetésre, ezek némelyike működik számodra, más nem. De az Ads hirdetés egyébként is hosszú távra szólna, így talán érdemes egy-két hónapig különböző kampányokkal és megjelenésekkel kísérletezni, hogy lásd, működik-e számodra valamilyen formában a hirdetés.

Ha soha nem vágsz bele, soha nem fogod tudni.

A közösségi média és a lehetőségek

Mindenki forgalmat szeretne kinyerni a közösségi médiából. A probléma itt azzal van, hogy jó sok csatorna használható: Facebook, Instagram, Linkedin, Twitter, Snapchat, Tiktok, Pinterest, és a sor még folytatható. Melyiken legyél fent?

A legtöbben úgy döntenek, hogy mindegyiket megpróbálják használni. Ez azonban rengeteg időt elvisz. A rendelkezésedre álló időt felosztod a különböző platformok között, és aztán sehova sem jutsz. A megoldás talán az lehet, hogy kiválasztasz egyet, amelyik a számodra a leghatékonyabbnak tűnik, és ebbe fekteted minden idődet, energiádat, pénzedet.

De még az sem biztos, hogy Neked egyáltalán szükséged lenne a közösségi médiára. Vannak olyan esetek, amikor egyáltalán nem kellene foglalkoznod még a Facebookkal sem. Miért? Mert így jobban tudsz koncentrálni más, fontosabb dolgokra. Ez különösen azok számára lényeges, akik még csak most kezdtek bele egy vállalkozásba, most indították el a cégüket.

A Facebook márkaoldalak organikus elérésére már egy jó ideje nem nagyon lehet építeni. Ugyanakkor fizetős marketingcsatornaként sok cég veheti hasznát most és a jövőben is. PPC-kampányokat költséghatékonyan tudunk rajta futtatni, valamint marad egy folyamatos jelenlétünk azok számára, akik előbb körülnéznek a neten, mielőtt bármilyen céggel vagy annak termékével kapcsolatba lépnének. És hát ilyen szempontból nem árt egy jól működő, tartalommal megtöltött márkaoldal jelenléte a Facebookon.

A kérdés, amit itt fel kell tenni magadnak, hogy PPC-hirdetéseket használva megéri-e számodra a Facebook marketingeszközként való használata? Az ingyenes része a Facebooknak továbbra is az, hogy jelen lehetünk a felületen, de ha többet szeretnénk, azért már fizetni kell. Hogy ez megéri-e egy cégnek, azt magának kell eldöntenie a költségek elemzésével, ugyanakkor vannak olyan tények, amelyeket a Facebookos jelenlét elemzésénél érdemes figyelembe venni.

Az egyik, hogy a Facebook-hirdetések relatíve olcsók. Ha más módon akarunk elérni egy adott mennyiségű, ráadásul jól célzott felhasználót, a közönségünket, potenciális vevőiket, akkor szinte bármely más megoldás többe fog kerülni. Nem muszáj a Facebookot használni erre, más eszközt is lehet, csak nem biztos, hogy jobban megéri.

Említettük a jól célozhatóságot az előbb, amiben a Facebook az élen jár. Tehát ennél könnyebben, gyorsabban, egyszerűbben egy adott – ráadásul nagyméretű – csoportot megcélozni nem nagyon lehet más eszközzel. És ebbe az Adwords-ot is nyugodtan bele lehet érteni.

Ráadásul az eredmények szinte azonnal láthatók, ha elindítunk egy kampányt, a következtetések pedig gyorsan levonhatók. Szinte mindjárt megtudható, hogy mi működik és mi nem a hirdetéseknél. Ilyen azért nem nagyon van más, szintén használt és népszerű online marketing módszernél, különösen ha mondjuk a SEO-ra gondolunk.

 

Valamelyik forgalmi forrás jobb, mint a többi?

Akadnak olyanok, akik képesek kijelenteni, hogy az előbb említett lehetőségek között van olyan, ami jobb, mint a többi. Ilyen azonban nincs. A forgalom esetében minden az adott helyzettől függ. Néha a SEO fogja a legnagyobb forgalmat hozni, máskor a közösségi média.

Az, hogy melyik a legjobb forgalmi forrás, egyrészt attól függ, hogy milyen piacon vagy jelen. De attól is függ, hogy milyen vagy Te. Mindenkinek mások az erősségei és a gyengéi. Valamelyik lehetőségből Te többet tudsz kihozni, mint más, míg a többivel csak kínlódsz. Ha például szereted az adatokat, az elemzéseket, a táblázatokat, akkor a legjobb megoldás számodra a hirdetés. De ha egy társaságkedvelő ember vagy erős személyiséggel, akkor inkább a közösségi médiával kellene próbálkoznod, ahol kapcsolatba léphetsz a követőiddel.

Mindez tehát nem teszi könnyűvé azt, hogy kiválaszd a számodra legjobb lehetőséget, és abba fektess időt és energiát. Egyszerű használati utasítást azonban nem lehet adni a forgalomnöveléshez. Ezért, ha van egy céged és van pénzed is, akkor a legjobb megoldás, ha megbízol valakit, aki elvégzi ezt a munkát helyetted. Ha viszont nincs rá kereted, akkor sok tanulás vár még rád.

Címkék: , , , , , ,

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Széchenyi 2020