Így zajlik egy Google Ads (Adwords) kampány kezelése és optimalizálása! (Frissítve, 2021.09.07.)

Tartalomjegyzék
Bővített tartalomjegyzék

Van már egy Google Ads-fiókod és érdekel, hogy miként történik egy Google Adwords kampány kezelése és optimalizálása? Íme, tippjeink és tanácsaink! (Frissítés, 2021.09.07. – Egy új fejezettel bővítettünk: Megszünteti a Google a kiterjesztett szöveges hirdetéseket).

Nagyon sok cég számára a PPC hirdetések jelentik az egyik leghatékonyabb marketingcsatornát. Ennek oka, hogy relatíve alacsony költség mellett érhető el konverzió. A hatékony Ads hirdetéseket közzétevő cégek számára sok esetben dolgoznak szakértők akár cégen belül, akár kívülről. Ha viszont valaki teljesen kezdőként vág bele egy kampányba, akkor nagy a valószínűsége, hogy az első időszakban az nem fogja hozni a várt eredményeket.

Az Ads használatához kell a tudás és a tapasztalat, valamint a folyamatos tanulás. Ugyanígy a kampányokat is folyamatosan figyelemmel kell kísérni, és mindig finomítani a beállításokon a minél jobb megtérülés érdekében.

De miként indul egy Google Ads kampány készítése?

Nem ott, hogy belépsz az Ads-fiókodba. Még mielőtt elkezdenél ugyanis összeállítani egy kampányt, fontos, hogy legyen landing oldalad, ahova irányíthatod majd a hirdetésedre kattintókat. Nem, ehhez nem lesz megfelelő a weboldalad főoldala, mert az általában nem alkalmas a konverzióra. (Ha nem tudod pontosan mi az a landing oldal, és milyen kritériumoknak kell megfelelnie, akkor itt találsz némi információt a landing oldalakról, valamint az egyik fejezet arról szól, hogy hogyan készíts landing oldalt PPC-kampányhoz.)

A következő dolog, amit fontolj meg: a költségkeret. El lehet indulni alacsony költséggel az Adsben – ez az egyik óriási előnye és vonzereje -, azonban kérdés, hogy érdemes-e, mennyire fogod tudni majd később optimalizálni a kampányaidat, ha nem kapsz használható adatokat a túl alacsony költségkeret miatt. Csak szóltunk…

Állítsd össze a kulcsszólistát!

Minden PPC-kampány lényege a megfelelő kulcsszólista. Ennek alapvetően a hirdetett termékeiden és szolgáltatásaidon kell alapulnia. Ezért nézz körül a weboldaladon – ha már kész van a landing oldalad -, és első körben innen gyűjtsd össze a releváns kulcsszavakat.

Ezek között szerepelhet a márkaneved, cégneved is, annak ellenére, hogy esetleg az organikus találati listán ezekre az első helyen szerepelnél. Ennek oka, hogy a márkanévre történő hirdetés nem drága, viszont amikor rádkeresnek, akkor nagyobb helyet hasítasz ki a találati oldalon, hiszen az organikus találatok mellé felsorakozik az Ads-találat is. Emellett elképzelhető, hogy a konkurencia a Te márkanevedre hirdet, hogy így térítse el az embereket attól, hogy Tőled vásároljanak.

Ezután próbáld megfogalmazni magadnak, hogy mit akarnak a cégedtől az emberek. Ezt persze kutathatod is, megkérdezheted róla őket, vagy megvizsgálhatod az interakciókat a weboldaladon. Ebből kiderülhet, hogy milyen információk érdeklik őket veled kapcsolatban. Mindez egyébként abban segít, hogy tovább csiszold a kulcsszólistádat, elhelyezd rajta azokat a kifejezéseket, melyekre ugyan nem feltétlenül hirdetnél, viszont az emberekben Veled kapcsolatban jellemzően felmerül, így érdemes megjelenned rájuk.

Tedd fel magadnak azt a kérdést is, hogy melyek azok a problémák, melyeket a Te termékeddel vagy szolgáltatásoddal oldanak meg az emberek? Ha ez eredményez újabb kulcsszóötleteket, akkor azokat is vedd fel a listába.

Alakítsd ki a hirdetéscsoportokat!

Amint összeszedted a kulcsszavakat az oldaladról, meg kell próbálnod őket kategóriákba rendezni. Egy egyszerű megoldás, ha a termékcsoportjaidat, szolgáltatásaidat veszed alapul, de sok más variáció is elképzelhető, így akár vásárlótípusok alapján is rendezheted a kulcsszavaidat.

A kampányokhoz mindig tartoznak hirdetéscsoportok, azokhoz pedig hirdetésszövegek. Érdemes első körben csak néhány, 4-6 hirdetéscsoporttal nekiindulni a kampánynak, mert ennyit még mindenki könnyen tud kezelni. A hirdetéscsoportok a korábban említett kategóriáknak felelnek meg, melyek egy viszonylag homogén kört képeznek, tehát azonos gyökerű kulcsszavak kerülnek egybe, és ezekre reflektálva mindegyikhez tudsz szorosan kapcsolódó hirdetésszöveget is írni.

Készítsd el a hirdetésszövegeket!

Amikor valaki egy Ads kampány készítésekor a hirdetésszöveghez ér, akkor gyakran a hely és a lehetőségek szűkössége kezdi el nyomasztani. Alacsonyak a karakterszámok, azon belül is mindenféle korlátozásokkal találkozol. Ez még akkor is így van, ha 2016-ban kibővítette az eddigi rendelkezésre álló kereteket a Google. Amit aztán 2022 meg is szüntet. Erről a következő fejezetben írunk bővebben.

Frissítés, 2021.09.07.:

Megszünteti a Google a kiterjesztett szöveges hirdetéseket

2021. augusztus 31-én a Google bejelentette, hogy 2022. június 30-val megszünteti a kiterjesztett szöveges hirdetéseket a Google Adsben. Ez azt jelenti, hogy a kibővített hirdetéseket ugyan nem távolítja el a Google, azonban újak már nem hozhatók létre, és a meglévők sem szerkeszthetők. Másrészt pedig innentől az úgynevezett reszponzív keresőhirdetés lesz az egyetlen hirdetéstípus, mely létrehozható a keresési kampányokban.

A Google a lépést azzal magyarázza, hogy

 • a keresések 15 százaléka új, ezért szerintük az automatizálás a megoldás
 • a reszponzív hirdetések többféle releváns aukcióban való részvételt tesznek lehetővé, és kevesebb hirdetéssel további konverziók érhetők el.

Legalábbis a Google szerint, aki azt mond, amit akar, ő nyújtja a hirdetési felületet, úgyhogy ha igaz, ha nem, ez van. Természetesen a hirdetéskezeléssel foglalkozó szakemberek nagy részénél nem aratott osztatlan sikert a Google lépése, ahogy az elmúlt évek automatizálás irányába tett összes többi lépése sem, tekintve, hogy a tapasztalatok szerint rontja a hatékonyságot, ahhoz képest, mint ha szakértők kezelnék a fiókot.

A Google abba az irányba tart az elmúlt években, hogy szakértők bevonása nélkül, a laikusok is össze tudjanak állítani valamilyen nagyjából működő kampányt. Ehhez pedig az kell, hogy ne sokat kelljen állítgatniuk rajta, a Google ezt végezze el helyettük. A Google persze így jól jár, sőt akár azok a hirdetők is, akik maguk próbálnak hirdetni, a hatékonyságra törekvő hirdetők már nem annyira.

A lényeg, hogy jövőre az eddigi három címsor és két leírás helyett lehet akár 15 címsort is adni négy leírással, ha pedig nem rögzítjük a pozícióját az egyes soroknak, akkor a Google bárhogy keverheti őket a hirdetésben.

Egyelőre még elérhető a rögzítés funkció a reszponzív hirdetéseknél, vagyis megadhatod továbbra is a szokásos három címsort és két leírást, majd mindegyik az adott pozícióban rögzíted. Elképzelhető azonban, hogy ez is csak átmeneti lehetőség, és hamarosan megszünteti ezt is a Google.

Ugyanakkor ezzel kapcsolatban érdemes figyelembe venni, hogy ha csak három címsort adsz és két leírást, majd rögzíted őket, akkor nem biztos, hogy olyan jó minőségi mutatót kapsz a Google-től, mint ha rá bíznád a hirdetés összeállítását. A Google ugyanis lepontozza azokat a hirdetéseket, ahol túl nagy önállóságot mutatsz, és minden sort rögzítesz egy adott pozícióban.

Át kell gondolni, hogy mikor fizetsz többet: ha a Google által összeállított értelmetlen és rossz hirdetésszövegeket használod, vagy ha a saját hirdetésszövegeid miatt csökkenti a minőségi mutatódat a Google, és ezért kerül többe a kattintás számodra.

Korábban írtuk:

2016. július 26-án megjelent az Google Adwords fiókokban a “kiterjesztett szöveges hirdetés” lehetősége, majd 2 évvel később (2018. augusztus 22.) ez tovább bővült. Ennek oka az, hogy az eszközeink is fejlődtek és nagyobbá váltak. Ráadásul gyakrabban keresünk, több információra van szükségünk és speciális válaszokat várunk el.

Kibővített szöveges hirdetés a találati oldalon

Kibővített szöveges hirdetés a találati oldalon

Az új formátumban meglehetősen nagy tér jut a szövegeknek a korábbiakhoz képest: a címsorok egyenként 30 karakter hosszúak (2018 augusztusától már 3 van belőlük), míg a leírás 2×90 karakteres lehet, a korábbi egyszer 80 helyett. Mindez tehát összesen 300 karakteres teret jelent a hirdetésed számára a korábbi 170 karakter helyett.

Ezáltal figyelemfelkeltőbbek lettek a hirdetések, így több kattintást hozhatnak. Legalábbis a Google vizsgálatai azt mutatták már az első bővítésnél is, hogy átlagosan 20 százalékos növekedést értek el az átkattintási arányban. A második bővítés révén ehhez további 15 százaléknyi kattintás jelentkezett pluszban. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy hosszabb hirdetésszöveg minden esetben jobban fog teljesíteni, hiszen a teljesítmény az üzenet megfogalmazásától is függ.

A Google ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a kiterjesztett szöveg nem azt jelenti, hogy ez látható is lesz minden esetben. Teljesen esetleges, hogy mikor mennyi látszik a címsorokból és a leírásokból. Alapvetően arról van szó, hogy egy kisebb mobilkijelzőre nem fér el a 300 karakter, úgyhogy ott nem lesznek láthatóak a további sorok. Az már korábban is problémát jelentett, hogy sok esetben a Google levágta a második címsor végét a megjelenítésnél. Mint ahogy itt látható:

Levágott kiterjesztett szöveges hirdetés az Adwordsben

Levágott kiterjesztett szöveges hirdetés az Adwordsben

A Google korábban Twitteren azt javasolta, hogy ha 33 karakter alatt tartjuk a címsorok teljes hosszát, akkor nem fogja levágni a végét. Ez azonban nem hangzik túl biztatóan, hiszen a hosszabb címsor megírásakor abba nyilván információk kerülnek, melyek így elvesznek az emberek számára. Érdemes lehet tehát úgy kialakítani a címsort, hogy bár kihasználjuk mindhárom 30 karakteres lehetőséget, illetve a 2×90 karakteres helyet a leírásnál, a lényeges információk előre kerülnek. A további teret elsősorban arra érdemes használni, hogy megerősítsd az első sorokban már közölt üzenetet.

A Google tanácsai a kiterjesztett szöveges hirdetésekhez

A Google ezért adott is néhány tanácsot a kiterjesztett szöveges Ads hirdetésekhez egy blogbejegyzésében. Ezeket a tanácsokat arra alapozzák, hogy átnéztek egy rakás adatot a szöveges hirdetésekkel kapcsolatban. És ismét kiderült az, amit eddig is tudtunk: számít a hirdetések minősége. A plusz karakterek önmagukban még nem fogják megoldani a teljesítményproblémákat.

 • Teszteld a kiterjesztett szöveges hirdetések több verzióját! Próbálkozz különféle megközelítésekkel a rendelkezésedre álló kibővített tereket kihasználva. Írj 3-5 új hirdetést hirdetéscsoportonként. Azok a hirdetők, akik több kreatívot kipróbálnak, jobb eredményeket érnek el.
 • Tesztelj többféle címsort! A címsor a legfontosabb része a hirdetésednek, és most némi plusz tér is a rendelkezésedre áll ahhoz, hogy kísérletezz.
 • Ha valami működött a sztenderd hirdetéseknél, azt használd a kiterjesztett hirdetéseknél is! Például, ha utaltál az árakra vagy használtál kulcsszóbeillesztést a sztenderd hirdetéseknél, és ez sikeresnek bizonyult, akkor tedd ugyanezt a kiterjesztett szöveges hirdetéseknél is!
 • Írhatsz rövidebb címsorokat a márkanevedet felhasználva. Néha ez is elég, nem muszáj az összes rendelkezésedre álló karaktert felhasználni. Tesztelj rövidebb hirdetésszövegeket! Különösen abban az esetben érdemes így tenned, ha egy adott kifejezésnél nincs szükségük az embereknek több információra.
 • Futtasd tovább a standard hirdetésed egészen addig, amíg az új hirdetés túl nem teljesíti azt! A kiterjesztett hirdetés ugyanis nem garancia a sikerre csak azért, mert nagyobb karakterszám áll a rendelkezésedre. A jól teljesítő hirdetéseidet tehát hagyd dolgozni, tekintet nélkül a hosszúságukra.
 • A korábbi sikeres hirdetéseidet próbáld ki hosszabb címsorokkal! Használhatod a korábbi hirdetéseid leírásainak első sorát most a címsor második soraként. Különösen abban az esetben tégy így, ha jól teljesített korábban a hirdetés.

És néhány hiba, amit érdemes elkerülni:

 • Ne használd ugyanazt a kiterjesztett hirdetésszöveget több különböző hirdetéscsoportban! A hirdetéseidnek a felhasználók kereséseihez kell igazodniuk.
 • Ne írj pusztán egy második címsort anélkül, hogy a hirdetésszöveg többi részét is megváltoztatnád! Olyan tartalmat írj, ami releváns a keresésre, és jól illik a kreatív többi részéhez.
 • Ne írj olyan kiterjesztett hirdetésszöveget, ami nem releváns a felhasználók kereséseire! A kulcsszavak szerepeljenek a hirdetésszövegekben.
 • Ne hagyd el azokat termékelőnyöket vagy -jellemzőket, melyek korábban már bizonyították a hatásosságukat! Teszteld a különböző előnyöket, hogy megtaláld azt, ami működik az új formátumban.

Hogyan írj jó Ads hirdetésszöveget?

 1. A hirdetésed ne a termékedről szóljon! Hanem a közönségedről. Mondd el nekik, hogy számukra milyen előnyökkel jár a használata, mit érnek el vagy épp mit kerülhetnek el általa. Az úgynevezett érték-alapú nyelv használatával tudod elmondani, hogy miként válik az emberek élete jobbá, ha megvásárolják a terméked vagy szolgáltatásod. Azt kell hangsúlyoznod, hogy mit érnek el (mire vágynak), vagy éppen mit kerülhetnek el (félelem) általa. Egy érzelmi triggerrel tudsz kiváltani érzelmi válaszokat az emberekből. Márpedig szinte minden döntésünket az érzelmek befolyásolják: nem az agyunkkal hozzuk meg a döntéseket, hanem az alapján, miként érzünk. Ehhez persze olyan dolgokat kell tudnod a közönségedről, hogy
  • Milyen problémáik vannak?
  • Melyek a legfájóbb pontjaik?
  • Miként tudja megoldani a termék vagy a szolgáltatás a problémájukat?
  • Milyen kérdéseik merülnek fel a termékkel kapcsolatban?
 2. Használd a kulcsszavaidat a szövegben! Lehet, de nem érdemes úgy Ads kampányt készíteni, hogy a hirdetésed szövegében nincs ott a kulcsszavad, amire hirdetsz. Ettől lesz releváns a hirdetésed, és nem mellesleg javul a pozíciód és csökkennek a költségeid. És annál jobb, minél pontosabban meg tudod fogalmazni a keresőkifejezést, amivel a felhasználó rátalál a hirdetésedre. Érdemes a kulcsszót az első vagy a második címsorban szerepeltetni.
 3. Legyen benne call to action! Az emberek megragadására a call to action szövegek szolgálnak, ezekkel határozhatod meg, hogy pontosan mit is vársz el tőlük. Szerepeljen benne tehát olyasmi, hogy “vedd meg most”, “nézd meg”, “kattints ide”, illetve ennél sokkal jobbak, de a lényeg talán érhető. Szerepeljen benne egy ige, és hatásos, ha valami időkorlátra is utalsz az ajánlatoddal kapcsolatban. “Vásárolj ma! Mert az akció holnap véget ér!”. Ez a megoldás persze nem minden típusú hirdetésnél használható, de arról győződj meg, hogy a CTA-d hatékony és világos.
 4. Használj ösztönzőket! Vagyis olyan ajánlatokat tegyél, melyeket nem lehet visszautasítani. Ez lehet egy ajándék, valami bónusz, ingyenes próba, pénzvisszafizetési garancia, árengedmény, de mondhatod azt, hogy “csak most” vagy “korlátozott ideig”. Ez azért fontos, mert meg kell próbálnod az embereket impulzusvásárlásra rávenni.
 5. Hangsúlyozd a termékelőnyöket! Mi teszi a termékedet, szolgáltatásodat különlegessé? Milyen egyedi előnyökkel jár a használata? A válaszokat fogalmazd bele a hirdetésszövegedbe, amikor az releváns lehet a célközönséged számára.
 6. Fogalmazd meg, miben vagy jobb, mint a konkurencia! Ehhez érdemes egy pillantást vetni a versenytársaik hirdetéseire. Habár nem az a cél, hogy az ő hirdetésük határozza meg a Tiédet, azonban az összehasonlítás révén tudni fogod, hogy milyen jellemzőket és tulajdonságokat lenne érdemes kiemelned.
 7. Tegyél a szövegbe időpontokat! Például azt, hogy hány napjuk van még, amíg akciósan vásárolhatnak nálad. Erre az Ads egy speciális visszaszámlálót kínál, melyet csak be kell állítanod, és peregnek le a napok, órák és percek az emberek számára. A megoldás a sürgősség érzetét váltja ki az emberekből. Emellett azt is megmutatod, hogy aktív vagy, nem pedig egy passzív, állandóan érvényes reklám fut az emberek előtt.
 8. Tedd személyessé! Habár a legjobb megoldás az lenne, ha a nevükön szólítanád az embereket, de mivel ez nem megy, így legalább szólítsd meg őket a szöveggel, hozzájuk beszélj, használhatod a “te” vagy “ön” második személyű személyes névmásokat.
 9. Szűkítsd a célközönséged! A hirdetésszöveget úgy is megírhatod adott esetben, hogy belefoglalod, kinek szól a terméked, szolgáltatásod. Ezzel kizársz olyan szegmenseket, akik amúgy sem konvertálnának.
 10. Megjeleníthetsz árat is! Habár ezt nem mindenki javasolja, és nem minden esetben szerencsés, nem tilos árat tenni a hirdetésszövegbe. Ha például tudod, hogy a terméked vagy a szolgáltatásod olcsóbb mint a többieké, akkor kiemelkedhetsz ezáltal. Ilyenkor persze nem árt figyelni, hogy a konkurencia vajon nem csökkent-e a Te árad alá. Akkor is használhatod azonban az árat, ha a terméked, szolgáltatásod minőségét akarod kifejezni vele. Ezzel ugyanis elrettented azokat, akik csak az akciós árak miatt kattintanának, feleslegesen, Neked költséget okozva.
 11. A címsorra figyelj! Habár a szöveg jelentős részét a leírás, a link és egyéb bővítmények teszik ki, a legfontosabb mindig a címsor, úgyhogy erre koncentráld az erőidet. A többi elem csak kiegészíti a címsort.
 12. Mindig ellenőrizd a helyesírást! Lehet oka a szűkös karakterkorlát is, de gyakoriak a rosszul megírt, hibás helyesírású hirdetésszövegek. Pedig egy ilyen gyenge minőségű szöveg rossz benyomást kelt az emberekben, azt mutatja, hogy nem figyelsz a részletekre. A legjobb megoldás, ha többen is ellenőrzik a hirdetést, nem csak Te, mert így kisebb a hiba esélye.
 13. Tesztelj többféle hirdetésszöveget! Használj legalább háromféle hirdetésszöveget minden egyes hirdetéscsoportban, és figyeld, hogy melyik hoz jobb számokat! Ez segít abban, hogy megtaláld a legjobb hirdetésszöveget. És még ha azt is gondolod, hogy már megírtad a legjobb hirdetésszöveget, és nem tudsz jobbat kitalálni, akkor is hozz létre újabbakat, és teszteld őket. Mert néha érhetnek meglepetések.

5 hiba, amit elkövethetsz hirdetésszövegednél

 1. Kulcsszóhalmozás – természetesen a hirdetésszövegedben szerepelnie kell az adott hirdetéscsoport kulcsszavának vagy kulcsszavainak, ez azonban nem jelenti azt, hogy tele kellene velük zsúfolni. Az ugyanis nem hirdetésszöveg, ha mindössze a kulcsszavaid sorolod a rendelkezésre álló helyen. Használj érthető mondatokat!
 2. Nem használod a hirdetésbővítményeket – a bővítmények beállításának lehetősége is a hirdetésszövegeknél kap helyet az Adsben, csak a mellett lévő fület kell kiválasztanod. Ha valami nem fér be a szövegbe, itt elhelyezheted. A lehetőségek száma magas, de amit szinte kötelező használni, az a belsőlink bővítmények, a kiemelő bővítmények és a strukturált kódrészletbővítmény. Ezeknél arra kell figyelni, hogy ne ismételd meg a hirdetésszövegedben már szereplő szöveget.
 3. Hiányzik a call to action – minek hirdetsz, ha nem kéred meg az ügyfeleket valamire? Pedig gyakran előfordul, hogy épp a CTA hiányzik a hirdetésszövegekből. Ilyenkor egyszerűen nem mondod meg az embereknek világosan, hogy mit vársz tőlük.
 4. Soha nem tesztelsz új szövegeket – pedig, mint az előbb is kiderülhetett a hirdetések formátuma, a lehetőségek is folyamatosan változnak. Ezeket érdemes kihasználni, tesztelni, hogy jobban teljesítenek-e, mint a régiek.
 5. Elfeledkezel a vásárlók céljairól – miközben neked az a célod, hogy pénzt keress a termékeddel vagy a szolgáltatásoddal, a vevőknek egész más céljaik vannak. És ha el akarsz adni nekik valamit, érdemes az ő vágyaikat figyelembe venni. Figyelj a kulcsszavakra, és hogy azt kínálod nekik, amit várnak!

Milyen hirdetésszöveg-változatokat érdemes tesztelned?

Korábban már említettük a különböző hirdetésszövegek tesztelését, de ha nincs ötleted arra, hogy milyen variációkat tesztelj, akkor mutatunk néhány egyszerű és alapvető lehetőséget.

Amennyiben számokat használsz a hirdetésszövegeidben, akkor érdemes lehet megpróbálkozni ezek variálásával úgy, hogy kiírod számokkal vagy betűkkel, esetleg csak egyes részeit betűkkel. Tehát írhatod azt, hogy 10 000, esetleg 10 ezer, 10E, vagy tízezer. Ilyenkor végig lehet venni a különböző lehetőségeket, hogy esetleg valamelyikre jobban reagálnak-e a felhasználók.

Ugyanezt egyébként végig lehet próbálni akkor is, ha árengedményt hirdetsz meg és jelölöd, hogy mekkora az árengedmény mértéke: például 30 százalék vagy 30%, esetleg harmad-áron. Ugyanakkor az árengedmények esetében lehet, hogy az összegszerű jelölés lesz hatékonyabb, tehát nem százalékkal fejezed ki, hanem mondjuk úgy, hogy 10 000 forint alatt.

Korábban említettük azt is, hogy legyen a szövegben call to action. A CTA-nál pedig fontos, hogy milyen igét használsz (nézz körül vagy böngészd át a kínálatot, stb.) Az igék meghatározóak lehetnek abból a szempontból, hogy a felhasználók kattintanak-e a hirdetésedre, így próbálj ki néhány variációt! A CTA-nál egyébként annak elhelyezése is lényeges tényező, vagyis próbáld meg a címsorban, illetve a leírásban is elhelyezni, majd nézd meg, hogy mikor működik jobban a hirdetés.

A márkanév (cégnév) elhelyezése is hatással lehet a hirdetésed teljesítményére, ezért próbáld ki a hirdetésszöveget a címsorban elhelyezett márkanévvel vagy anélkül is. Ha látják a márkaneved, akkor a felhasználók tudják, hogy egy valódi, létező cégnek a weboldalára érkeznek, ami növelheti a bizalmat. Illetve abban is segíthet, hogy nem más márkát keresnek a hirdetésednél.

Ha többféle előnyt is meg tudsz fogalmazni a termékeddel, szolgáltatásoddal kapcsolatban, akkor tesztelheted, melyik előny említése a leghatékonyabb. Hiszen, mint láttuk, fontos, hogy az előnyökről beszélj, ne pedig csak a tulajdonságokat, paramétereket, árat sorold fel. Gondold át, hogy az értékajánlatod miként tudod megfogalmazni hirdetésszövegként.

Hogyan hozhatsz létre személyre szabott Google Ads hirdetéseket?

Ads hirdetést írni nem könnyű, hiszen bele kell férni a megadott karakterszámba, ami azért nem ad túl nagy teret a kreativitásra. Ugyanakkor, megpróbálhatod személyre szabottabbá tenni a hirdetéseidet.

Az egyik lehetőség a kulcsszóbeillesztés használata. Ha valaki beír egy speciális keresési kifejezést a Google-be, akkor nagyobb eséllyel fog a hirdetésedre kattintani, ha dinamikus kulcsszóbeillesztést használsz. Ha az a szó kerül a hirdetésbe, amire a felhasználó rákeresett – vagy legalábbis egy ahhoz közel álló szó, ami szerepel a kulcsszavaid között -, akkor specifikusabbá válik a hirdetés, és a vizsgálatok szerint ez számottevő mértékben emeli az átkattintási arányt és még a konverziók számát is.

Ennek lényege, hogy egy { jel beillesztése után a megjelenő legördülő menüből ki kell választani a “kulcsszóbeillesztés” lehetőséget, majd megadni azt a kulcsszót, ami akkor jelenik meg, ha nem talál másik releváns kulcsszót a Google. A kulcsszóbeillesztés technikáját a Google részletesen elmagyarázza, így erre bővebben nem térünk itt ki, mindenesetre bizonyos személyre szabottságot jelent.

A következő lehetőség az úgynevezett “IF függvény” használata. Ezzel olyan szöveg kerülhet a hirdetésszövegbe, ami akkor kerül megjelenítésre, ha a megadott paraméter igaz a felhasználóra. Túl sok lehetőségünk persze nincs: If függvényt csak eszköz és közönség kapcsán lehet használni. Itt elmagyarázza a Google, hogyan is működik.

A lényege annyi, hogy ha például az eszköz = mobil, akkor megjelenik az általad megadott szöveg, például “ingyenes szállítás mobilos megrendelésnél”. Itt tehát némileg személyre szabhatod az ajánlatod eszköz és közönség alapján úgy, hogy az megfeleljen az adott szegmens speciális igényeinek.

Egy további lehetőség a geolokációs funkció használata, ami azért lehet fontos, mert a Google szerint a mobilos keresések 30 százaléka hely-alapú keresés. Tehát, ha egy bizonyos területen kínálsz termékeket vagy szolgáltatásokat, akkor bevetheted a helymeghatározási funkciót, és az alapján, hogy a felhasználó honnan keres rá a termékedre, megváltoztathatod a leírást vagy a call to actiont. A beállítás itt már lényegesen bonyolultabb, mint az előzőeknél, a Google itt ír a hirdetés-testreszabók használatáról.

Ami még érdekes lehet, az a remarketinglisták használata. Ezeket nem csak display megjelenítésekre lehet használni, hanem akár remarketing szöveges keresési hirdetésekhez is. Hozz létre egy új kereső-kampányt, ahol célközönségként a remarketinglistádat állítod be.

A másik lehetőség a remarketinglistáknál, hogy valamely listán szereplő személyek számára hirdetsz, amikor tudod, hogy ők pontosan mit keresnek. Ez akkor lesz személyre szabott, ha pontosan azt az URL-t használod a hirdetéseknél, mely releváns a közönség számára. Itt érdeklődés alapján tudod személyre szabottá tenni a hirdetésed.

Kampánytípus kiválasztása

Nos, az első kérdés, amit itt feltesz neked a Google, hogy milyen típusú kampányt akarsz indítani. Alapvetően keresőhirdetés és display közül lehet választani. Érdemes első körben csak a keresőben hirdetni, de legalábbis elkülöníteni a kereső és a display hirdetéseket (bár persze sokan mondják azt, hogy egyáltalán nem érdemes a display hirdetéseket használni az Adsben). Erre azért van szükség, mert egyrészt, ha nem választod szét, akkor nem tudsz eltérő hirdetésszöveget írni a display hálózatra, nem tudsz eltérő kampánystruktúrát kialakítani. A display egy alapvetően push marketing eszköz, így elvileg más hirdetésekkel működik, mint a pull marketinges keresés. Másrészt pedig keveredni fognak az adatok, és nem tudod pontosan, hogy melyik típus hogyan teljesít. A keresőhirdetéseken nyert tapasztalat egyébként abban is segít, hogy aztán később egy jobb display hirdetési kampányt tudj összeállítani.

Pipáld ki a keresési partnereket is!

Ha belefér a költségvetésedbe (szakértői vélemények szerint mintegy 10-15 százalékkal nagyobb költséget eredményez, de ennyivel több lesz a bevételed is), akkor nyugodtan hirdess a keresési partnerek webhelyein is, azaz a kampánybeállításoknál ezt a lehetőséget is válaszd ki. Egy-két hónap múlva elegendő lesz átgondolnod az eredmények elemzése után, hogy továbbra is használod ezt a lehetőséget, vagy sem.

Hely, nyelv, eszköz kiválasztása

Olyan dolgokat is ki kell választanod a beállításoknál, mint a hely, a nyelv, az eszköz, ez azonban komolyabb problémát vélhetően nem okoz majd.

Az eszközöknél első körben kiválasztod valamennyi eszközt (desktop, mobil, tablet), később pedig tudsz majd ajánlatkorrekciót alkalmazni az egyes eszközök esetében. Erről lesz még szó később ebben a cikkben. Extrém esetben teljesen kizárhatsz eszközöket (-100-as ajánlatkorrekció beállításával), így tudsz kizárólag mobilon, vagy csak desktopon kampányt futtatni. Ennek hátránya, hogy kicsit túlbonyolítod a kampányodat, hiszen egy ilyen lépéssel kettő vagy akár három kampányt készítesz az egy helyett. Külön kampányok futtatására alapvetően csak akkor lesz szükséged az egyes eszközökre, ha jelentős különbséget tapasztalsz a mobil és a desktop teljesítmény között. Ha csak mérsékelt az eltérés, akkor elegendő lesz később egy ajánlatkorrekció alkalmazása.

A hely esetében végig kell gondolnod, hogy olyan embereket célzol, akiknek fizikailag is el kell érni az üzletedet, irodádat, vagy sokkal szélesebb területről várod a megrendeléseket, mert nem helyhez kötött a szolgáltatás, amit kínálsz. Ez alapján kell a megfelelő mértékben szűkíteni a célzott helyet. Az is érdekes lehet, hogy szűkebb területeket, azaz akár városokat, irányítószámokat célzol meg egy nagyobb területen belül, és nem az egész területet.

A nyelv kiválasztásánál csak olyan esetekben kell figyelned, amikor a megcélzott területen több különféle nyelvet is beszélnek az emberek. Azt nem árt tudni, hogy az alapján célozza a Google a kiválasztott nyelvet, hogy az emberek milyen nyelvű böngészőt használnak. Az pedig teljesen lényegtelen, hogy milyen nyelven keres az adott személy.

Az ajánlattételi stratégia meghatározása

Itt választhatsz a kézi ajánlattétel és az automatikus ajánlattételi stratégiák között. A tapasztalatod, az iparág, a kampány mérete és a teljesítmény is meghatározza, hogy melyiket érdemes választanod.

Kézi ajánlattétel

A kézi ajánlattétel a legrégebbi megoldás. Itt Te állítod be az ajánlat értékét, és az eredmények alapján tudsz módosítani rajta lefelé vagy felfelé. Ez 100 százalékos irányítást ad a kezedbe. Két probléma van vele:

 1. Nagyméretű kampányoknál meglehetősen munkaigényes, sőt néha egyenesen lehetetlen az eredmények figyelembe vételével kézzel állítgatni minden kulcsszónál az értéket.
 2. Ha tapasztalatlan vagy, akkor nem biztos, hogy megfelelően be tudod állítani az eredmények alapján az ajánlatok értékét.
 3. Ráadásul korlátozott az adatok köre, melyek alapján döntést hozhatsz. A Google az automatikus ajánlattételeknél a számodra látható számokon kívül más adatokat is figyelembe vesz. Ezek azonban nem elérhetők.

Ennek – és a Google figyelmeztetése – ellenére mégis ez lehet a legjobb kiindulópont, ha elindítasz egy kampányt. A hátrányok nem jelentik azt, hogy egy kézi ajánlattétel rosszabb, mint egy automatikus.

Kézi ajánlattétel mellett választhatsz intelligens ajánlattételi stratégiát is. Habár sokan bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy a Google kezébe adják a döntést, azonban hozhat jó eredményeket (valamint sok időt megspórolsz vele). Az intelligens ajánlattételi lehetőségek körébe tartozik a cél-CPA, a cél-ROAS, a konverziók maximalizálása és az intelligens CPC. Kezdjük az utóbbival!

Az intelligens CPC

tulajdonképpen egy kis pluszt ad a kézi ajánlattételedhez azzal, hogy több konverziót hoz számodra. Legalábbis ezt ígéri. A dolog úgy működik, hogy automatikusan korrigálja az ajánlataidat a kulcsszavaid konverziós valószínűségét figyelembe véve, miközben persze figyelembe veszi a maximális CPC-re vonatkozó beállításaidat.

Alapvetően Te határozod meg az ajánlatok értékét, azonban a rendszer beavatkozik, amikor jónak látja. Te valószínűleg szép kerek számokat használsz kiindulópontként az ajánlataid meghatározásakor, a Google finomhangolja a rendszert, és sokkal jobban közelít az ideális ajánlathoz. Ezt a finomhangolást azonban úgy kell érteni, hogy a Google bármennyire eltérhet az általad megadott értéktől.

Ennek az opciónak a választása jó lehetőség például akkor, ha egy ünnep miatt hirtelen forgalomnövekedésre és a verseny fokozódására számítasz. Érdemes egy ilyen időszak előtt 2-3 nappal kipipálni a lehetőséget. De arra is figyelj, hogy a maximális CPC értékét is emeld meg.

A CPC egyébként is jellemzően magasabb lesz akkor, ha kipipálod az intelligens ajánlattételt, mivel a Google hajlamosabb inkább felfelé eltérni az általad meghatározott ajánlattól, mint lefelé. Ugyanakkor persze nagy valószínűséggel javulást látsz az átkattintási és a konverziós arányodat tekintve is. Ez akár olyan szintre is kúszhat, ami már nem jelent nyereséget a fiókod számára. A célja itt ugyanis az a Google-nak, hogy több konverziót hozzon, de nem feltétlenül az általad elképzelt költség (CPA) mellett.

A megoldás tehát lehet hasznos, néha azonban olyan dolgokat tesz az Adwords (például magas ajánlatokat tesz, miközben a konverziót ez nem javítja), melyek nem biztos, hogy optimálisak a kampányod szempontjából. Ha manuális ajánlattételről váltasz, akkor tesztelni kell, de nem csak a CTR-re és a konverziós arányra kell figyelned, hanem a kattintásonkénti és a konverziónkénti költség emelkedésére is.

Az intelligens CPC működéséről itt olvashatsz még pár dolgot.

Konverziók maximalizálása

Ez az előbbitől eltérően már egy teljes mértékben automatikus ajánlattételi stratégia, melynek neve pontosan leírja azt, amiről szó van. Az Adwords ebben az esetben megkísérli a legtöbb konverziót kihozni a költségvetésed korlátai között. Hasonlóan működik tehát, mint a többi intelligens ajánlattételi stratégia: ajánlatkorrekciókat alkalmaz az aukciók során elsősorban azt célozva, hogy a lehető legtöbbet hozza ki azon kulcsszavaidból, melyek várhatóan konverziót eredményeznek. Ugyanakkor nincs semmilyen szabályozási lehetőséged.

Minden kampánynak, amely használja a konverziók maximalizálását, meg kell lennie a saját költségkeretének, és nem a megosztott költségkeretből kell gazdálkodnia, mivel a teljes, napi szinten rendelkezésre álló pénzmennyiséget felhasználja. Ha a megosztott költségkeret része, akkor a csoport teljes napi összegét felhasználja.

Amire figyelned kell:

 • Legalább 15 konverziódnak kell lennie az elmúlt 30 napban, hogy működjön.
 • Nem használhatsz megosztott költségkeretet.
 • A kampányt a büdzsével kellene korlátoznod. A költségek ugyanis nagyon elszállhatnak, mivel a Google itt minden egyéb kontroll nélkül használja a büdzsét a konverziók maximalizálására.
 • Soha ne használd konverziómérés nélkül, mert ha ez nincs beállítva, akkor nem tud megfelelő döntéseket hozni az algoritmus.
 • Ha van egy meghatározott célod a nyereségességre, akkor ez egy veszélyes stratégia, mivel a Google a teljesítmény figyelembe vétele nélkül elégeti a teljes rendelkezésre álló költségkeretet.

Tehát, ha a nagyszámú konverzió a célod, akkor ez egy jó lehetőség számodra. Viszont, ha olyan céljaid vannak, mint a CPA vagy a ROAS, akkor a másik két lehetőség közül kell választanod inkább.

A cél-CPA

A cél-CPA (akvizíciónkénti költség) hasonlóan működik, mint a konverziók maximalizálása, a különbséget csak egyetlen tényező jelenti: a Google Ads itt az ügyfél-szerzésenkénti költségre optimalizálja az ajánlatokat a lehető legtöbb konverziót megcélozva. A Google a cél-CPA esetében az ajánlatok meghatározásakor a korábbi adatokat és az úgynevezett “környezetjeleket” veszi figyelembe. Olyan kampányok esetében működik a legjobban, ahol a költségkeret nincs korlátozva, viszont meg van szabva egy konkrét ügyfél-szerzésenkénti összeg.

Tehát a cél-CPA esetén az Adwords annyi konverziót szerez, amennyit csak tud, de mindezt egy meghatározott költségen belül teszi. Vagyis, ha beállítasz mondjuk 1000 forintos CPA-t, akkor azon dolgozik, hogy minél több konverziót gyűjtsön össze ezen az áron. Ez persze nem azt jelenti, hogy soha nem fog lefelé vagy felfelé eltérni ettől az összegtől. Az általad meghatározott összeget csak egy átlagként kezeli. Ugyanakkor portfolió szinten meghatározhatsz maximális és minimális ajánlati korlátot is, ha nem akarod, hogy a Google extrém értékekkel próbálkozzon. Egyéni kampányoknál erre nincs lehetőség.

Mire figyelj, mielőtt belevágnál a cél-CPA használatába?

 • Először is arra, hogy a beállítás előtti időszakban elérj legalább 15, de inkább 30 konverziót. Minél több, annál jobb. Kevesebb adatból nehezebben tud kiindulni az Adwords, és nagyobb eséllyel hibázik.
 • Ez azt is jelenti, hogy konverziókövetés nélkül ne vágj bele!
 • Lehetőleg ne a legforgalmasabb időszakban kezdj el a cél-CPA-val kísérletezni. Már csak azért sem, mert akár 30 napra is szüksége lehet az Adwordsnek a pontos beállításra. Ez a tanulási időszaka. Ha viszont belecsapsz a legpörgősebb időszakban, akkor egy tévedés esetén komoly árat fizethetsz ezért.
 • Ne állíts be valóságtól teljesen elrugaszkodott cél-CPA összeget! Ez azt jelenti, hogy ha ezer forint volt eddig a CPA-d, akkor hiába állítasz be 200 forintot, ezzel csak elbukod a lehetséges konverziókat.
 • A legjobb, ha valamivel magasabb CPA-értéket állítasz be indulásnál, mint amennyit átlagban elértél vagy amennyit a Google ajánl, majd ezt később fokozatosan csökkented.

Milyen kampányoknál érdemes megpróbálnod? Leginkább azon kampányaidnál jársz jól vele, ahol rengeteg konverziós adat áll rendelkezdésre. Hiszen minél több korábbi adatból és környezetjelből dolgozik a mesterséges intelligencia, annál jobb eredményeket tud produkálni. Ilyenkor megpróbálkozhatsz azzal, hogy idővel 10-20 százalékkal csökkentsd a cél-CPA-d a korábbi CPA-dnál, majd figyeld az eredményeket. Ha minden rendben, akkor több konverziót fogsz elérni alacsonyabb költség mellett.

Milyen kampányoknál ne próbálkozz inkább vele? Mint már korábban is említettük: ha 15 konverziónál kevesebbet értél el az elmúlt 30 napban, akkor el kell felejteni a cél-CPA-t! Ilyenkor csak rosszabb eredményeket fog hozni a kampányod, mint akár kézi beállításnál vagy kattintás-maximalizálásnál.

Fontos megemlíteni azt is, hogy a cél-CPA sem egy olyan megoldás, melyet beállítasz egyszer, majd magára hagyod. Habár intelligens ajánlattételi stratégia, figyelni kell rá, hogy valóban szállítsa neked az eredményeket. Fuss neki először egy 30 napos tesztnek, hogy megnézd, mit hoz számodra. A cél-CPA általában működik, de nem minden esetben. Ha azt látod, hogy rendben van, javulnak a számok, akkor is időnként rá kell nézned, és szükség lehet az érték átállítására is olyan tényezők miatt, melyekre nincs rálátása az Adwordsnek. Ha viszont azt látod a 30 napos teszt után, hogy gyenge eredményeket produkál, akkor egy másik intelligens ajánlattételi stratégiával próbálkozz inkább!

A cél-ROAS

A cél-ROAS stratégia nagyon hasonló a cél-CPA-hoz, de elsősorban abban az esetben hasznos számodra, ha a ROI-t tartod szem előtt egy kampánynál. A Google Ads ilyenkor minden konverziót külön vizsgál abból a szempontból, hogy az miként képes a legoptimálisabban teljesíteni a hirdetési kiadások megtérülésével kapcsolatos célt. Ehhez figyelembe veszi a korábbi adatokat, és ezekből jósolja meg a jövőbeli konverziós értéket. Az ajánlatokat valós időben igazítja annak érdekében, hogy a legjobb konverziós értéket érje el.

Ha tudod, hogy nem minden kulcsszóban van azonos potenciál, akkor ezzel a stratégiával a Google elvégzi számodra a piszkos munkát úgy, hogy a célon belül marad. Érdemes tehát a kampányt futtatni egy bevált ROAS-szel, hogy láthasd, hogyan teszi a dolgát az algoritmus. Eredményeként könnyebbé válik a költségkeret növelése, ha az algoritmus már megtanulta az egyes kulcsszavak értékét. Kell hozzá:

 • Legalább 30 konverzió 30 nap alatt, de a legjobb, ha több mint 100 van (a Google 15-50-et javasol).
 • És egy nem korlátozott költségkeret.

A cél-ROAS-nál beállíthatsz alsó és felső ajánlati értéket, hogy ne szálljon el a Google, ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy ez a teljesítmény rovására mehet.

Ha új hirdető vagy, akkor a kattintások, illetve a konverziók maximalizálása egy jó választás lehet. A cél-ROAS vagy CPA esetében viszont elronthatod a beállítást úgy, hogy egyetlen kattintást sem kapsz. Érdemes ennek kapcsán elolvasni az Adwords alapos tájékoztatását a témában.

Kattintások maximalizálása

Ez a stratégia leginkább a konverziók maximalizálására hasonlít, de értelemszerűen a konverziók helyett a kattintásokra összpontosít. A Google itt arra törekszik, hogy minél több kattintást érjenek el a hirdetéseid, miközben elköltöd a napi büdzsét. Akkor lehet jó választás, ha forgalmat szeretnél terelni a weboldaladra a márkás ismertebbé tétele vagy épp egy listaépítés miatt.

A kattintások maximalizálása stratégiánál beállítható a kattintásonkénti költség maximuma, és ezt mindig meg is kell tenni. A Google arra törekszik, hogy a napi költségkereted kihasználja, és ezt meg is fogja tenni, hacsak az átlaghoz képest nem túl magas a kattintások ára.

2021 januárjában teljesen megszűnik a Maximális kattintásszám ajánlattételnél a “Célköltség”

A Google 2020 októberének végén jelentette be, hogy azok, akik Maximális kattintásszám ajánlattételt használnak és úgynevezett “célköltséget” állítottak be, automatikus át fognak állni “Átlagos napi költségkeretre“. És természetesen a célköltség nem lesz elérhető az új kampányoknál sem, de ezt már másfél éve bejelentette a Google. Akkor azt írták, hogy

Sokan jelezték, hogy a célköltség beállítása nem egyértelmű, és hogy a napi költségkeret hasznosabb és egyszerűbb volt. Meghallgattuk a visszajelzéseket, így a továbbiakban az új Maximális kattintásszám elérése típusú portfóliókban nem lehet majd beállítani a célköltséget. A Maximális kattintásszám elérése portfóliót használó kampányokban a költséget az átlagos napi költségkeret beállításával lehet korlátozni.

Annak érdekében, hogy mérsékeljék a változás hatását, a maximális kattintásonkénti költségre vonatkozó ajánlatkorlát csökkenhet azoknál a stratégiáknál, amelyek továbbra is a célköltséget használják. Természetesen azokra a stratégiákra, melyek nem használják a célköltséget, nem lesz hatással a változás.

A Google azt javasolja, hogy aki célköltséget használ a Maximális kattintásszám stratégiájánál, az frissítse a kampánybeállításait, és a célköltséget cserélje le napi költségkeretre. Ennek menete a következő:

 • Jelentkezzen be a Google Ads-fiókba.
 • Kattintson a jobb felső sarokban található csavarkulcsikonra.
 • Kattintson az Ajánlattételi stratégiák lehetőségre.
 • Válassza ki a kívánt „Maximális kattintásszám elérése” portfóliót.
 • Görgessen az oldal aljáig a Beállítások részre.
 • Tekintse át „Célköltség naponta” elem alatt lévő értékeket, és módosítsa az adott portfólióban található kampányok költségkeretét.
 • Törölje a „Célköltség naponta” elem alatt lévő értékeket.
 • Kattintson a Mentés gombra.

A célköltség eltávolítása után a kampány az átlagos napi költségkeret alapján fogja kezelni a költségeket. Végül arra is felhívják a figyelmet, hogy azt is ellenőrizzük, hogy a kampány-költségkeret megfelel-e annak az összegnek, amennyit naponta el szeretnénk költeni hirdetésre.

Cél megjelenítési részesedés

A cél megjelenítési részesedés egy viszonylag új ajánlattételi stratégia, melyet 2018 novemberében vezetett be a Google. A hirdetők a célmegjelenítési százalékot tudják beállítani ahhoz hasonlóan, ahogy a cél-CPA-nál is teszik. Három elhelyezés lehetséges:

 • A keresési eredményoldal tetején (első helyezés)
 • Az eredményoldal tetején (az organikus találatok felett)
 • Bárhol az eredményoldalon (az organikus találatok alatt vagy felett)

Az első kettő esetében nem nagyon látszik a különbség, és nem is igazán lett értelmesen megfogalmazva magyarul ez. A legelső lehetőségnél ugyanis a legfelső találtról van szó, míg a második lehetőségnél csak az oldal tetején lévő hirdetések közötti megjelenésről. A kapcsolódó százalékérték mellett meghatározható még az egyes kattintásokért maximálisan fizetendő összeg.

A stratégia hátránya, hogy ha nem vagy óvatos, akkor túl sokat fogsz költeni. Ezért feltétlenül állíts be egy CPC-korlátot. Habár a Google óva int ettől, nyugodtan legyél az indulásnál szigorú: az átlagos CPC 20-50 százalékát állítsd csak be. Ha ezzel az értékkel működik a stratégia, akkor ne is módosíts rajta. Csak akkor emeld meg, ha nem hozza azt a forgalmat, amit elvársz.6 tipp a jobb intelligens ajánlattételhez

1. Ne próbáld meg drasztikusan csökkenteni a cél CPA-t!

Sokan kísértésbe esnek, amikor áttérnek automata ajánlattételre, hogy erősen lecsökkentsék a költségeket. Abban reménykednek, hogy a Google majd valahogy olcsóbban is hozza számukra a konverziókat. Ez azonban nem így működik. Az Adwords a beállított értékhez optimalizált mindent, így egy durva csökkentéssel nem tud mit kezdeni. Tehát, ha mérsékelni akarod a költségeket, akkor fokozatosan, kis lépésekben kell megtenned.

Ez azt jelenti, hogy ezer forintos cél CPA-t nem vághatsz vissza egyből 500-ra, hanem csak 5-10 százalékos csökkentésekkel, azaz legfeljebb 100 forinttal mérsékelheted egy körben, egy egyhónapos időszakra vonatkozóan. Ezután figyeld meg, hogy miként alakul a kampányok teljesítménye. Néha jók az eredmények, máskor rosszak, ezért fontos az elemzés.

2. Elég, ha a cél-számaidat figyeled

Ha nem tudod, hogy miként működik az automata ajánlattétel, akkor nagyon valószínű, hogy olyan adatokat elemzel, mint a kattintásonkénti költség vagy az átlagos pozíció. Ezeket azonban felesleges figyelned, már már nincsenek az irányításod alatt.

A Google többet tud az emberekről, akiket megcélzol, mint amennyit Te valaha is tudni fogsz. Néha olyan ajánlatokat tesz, melyek Neked furcsának tűnnek, de a rendszer számára megvan a magyarázata. Például azért teszi, mert tudja egy adott személyről, hogy a termékedet nagy valószínűséggel meg fogja vásárolni, hiszen a korábbi tevékenysége erre utal. Ezért agresszív ajánlattétellel próbálja rávenni őt a vásárlásra. Ilyenkor olyan ajánlatokat is megenged magának, amit Te nem tennél.

De ugyanez igaz fordítva is: ha a Google úgy látja valakiről, hogy az nem fog vásárolni, akkor nem mutatja meg neki a hirdetésed, ami az adatoknál kevesebb megjelenésként jelentkezik. A lényeg tehát mindig a konverziók száma, nem pedig az egyéb adatok.

3. Legyél türelmes, és adj időt a tanulásra!

Minden új dolog esetében érvényes, hogy van egy tanulási szakasza. Így van ez az Adwordsnél is. Ez a szakasz mindig újrakezdődik, amikor jelentősebb változást eszközölsz a kampánynál. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy már azelőtt leállítják az intelligens ajánlattétel tesztjét, hogy a Google Adsnek esélye lett volna rájönni, mire van szükség.

A rendszernek körülbelül 5-7 napra van szüksége ahhoz, hogy beállítsa, miként használhatja fel jól a költségkeretet, majd kilép a tesztelési szakaszból és átvált az optimalizálási szakaszba. Ezt egyébként jelzi is a Google Ads az automata ajánlattételeknél, ha megnézed a grafikonokat és föléjük viszed az egérmutatót. Ezáltal pontosan tudod, hogy meddig jár a tanuló szakaszban a kampány.

4. Vedd figyelembe a konverziós késést!

Amit nem szabad elfelejtened, hogy alapértelmezetten 30 napos a konverziós ciklus, vagyis az az időszak, ami a kattintás és a konverzió között állhat. Ha nálad általában sok idő telik el a kattintás és a konverzió között, és ennél hamarabb értékeled a kampányod teljesítményét, akkor hibás következtetést vonsz le.

Az adatot itt találod az Adwordsben: Eszközök – Mérés – Keresési hozzárendelés – Útvonalak – Időeltolódás, Útvonal hossza. Láthatod a táblázatban az eltelt időszakot az első látogatástól, az első vagy az utolsó kattintástól. Megnézheted napokban vagy akár órákban is.

5. Ne szabd túl szűkre a költségkeretet!

Lehet, hogy furcsán hangzik, de egy túl szűkre szabott költségkeret nem csak kevesebb, de akár drágább konverziókat eredményezhet. Emellett nem érdemes a gyorsított megjelenést választani sem az automata kampányoknál, mert a legjobb, ha időt adsz a Google-nek.

6. Ne változtass túl gyakran a kampányaidon!

Akárhányszor módosítasz, annyiszor indul elölről a tanulás. Ez pedig azt jelenti, hogy megint lesz egy hosszú tanulási szakasz, mely alatt nem fog optimálisan teljesíteni a kampányod. Legyél tehát türelmes, mint azt már korában is említettük, és hagyd, hogy a Google tegye a dolgát!

Miért legyél óvatos az intelligens ajánlattétellel?

Habár vonzó lehet az intelligens ajánlattételek valamelyikének használata – hiszen nem Neked kell az ajánlattétellel foglalkoznod, hanem rábízhatod azt a mesterséges intelligenciára -, vannak korlátai, melyeket figyelembe kellene venned, amikor kézi ajánlattételről átállsz valamelyik intelligens megoldásra.

A gépnek először tanulnia kell

Mint a “gépi tanulás” kifejezésből is következik, a mesterséges intelligenciának először valamiből tanulnia kell. Nyilván tud tanulni az összes hirdetőtől, de arra is szüksége van, hogy legyenek korábbi adatai az adott fióknak is. Ez pedig azt jelenti, hogy először a kézi ajánlattételt kellene használnod egészen addig, amíg el nem érsz egy adott számú konverziót és a teljesítmény is kiegyensúlyozottá válik a kampányoknak.

Nem minden tényezőt vesz figyelembe a mesterséges intelligencia

A Google elmagyarázta már, hogy az automata rendszer miként állítja be az ajánlatokat. A lényeg, hogy figyelembe vesz bizonyos jelzéseket, melyek segítségével előre megjósolja a valószínű konverziós arányt és egy kattintás konverziós értékét. Ezt igen jelentős mennyiségű adat alapján teszi, figyelembe véve minden hirdetést, hirdetőt és sok milliárd kattintást.

Neked, mint hirdetőnek közel sincs annyi adatod, mint a Google-nek, így érdemes kihasználni a mesterséges intelligencia kínálata előnyt, és van esély arra, hogy jobb eredményeket hoz, mint ha Te optimalizálnál. A helyzet azonban nem mindig ilyen egyszerű.

A Google ugyanis nem tud figyelembe venni minden olyan tényezőt, amely a hirdetésed teljesítményét befolyásolja. Itt olyan egyedi tényezőkről van szó, melyek csak a Te üzleted esetében hatnak, így a Google számára túlságosan ritkák, nem következetesek, vagy egyszerűen túl sokba kerülne figyelembe venni őket. Ezeket a hirdetés kezelője, szinte automatikusan figyelembe veszi, mert tudja, hogy hatással lesznek az eredményekre.

Miről van szó? Például, ha van egy vízibicikli-kölcsönződ a Balatonon, akkor annál több vízibiciklit tudsz kiadni, minél nagyobb a szállodák foglaltsága a part közelében, és minél több napsütést és minél mérsékeltebb szelet mutat az időjáráselőrejelzés. A Google ezeket a tényezőket nem venné számításba a hirdetéseknél. Ugyanakkor egy ember mindezek tudatában hirdet a rendszerben, és változtatja az ajánlatok összegét: magasabb az ajánlat, ha sok vevő várható, alacsonyabb, ha kevesebb.

Egyébként könnyen utánajárhatsz, hogy a kézi ajánlataid vagy az intelligens ajánlatok teljesítenek-e jobban. Ehhez csak indítani kell egy kísérletet egy már futó kampánynál: ha automata ajánlattételt használ a kampány, akkor egy kézi ajánlattétel lesz a kísérlet – amire persze aztán oda kell figyelni és kezelni -, illetve fordítva.

Nem biztos, hogy elég az adat

Hogyan működik egy automata ajánlattételi stratégia? A Google a gépi tanulást használja fel a korábbi, fiók- vagy kampányszintű konverziós teljesítményed alapján. Ahhoz azonban, hogy a rendszer a legjobb ajánlatokat adja, pontos és következetes konverziós trendekre lenne szüksége. (Érdemes tesztelni legalább 2-3 hétig, mielőtt egy ajánlattételi stratégia mellett döntenél.)

Viszont a Google Ads már 15 konverzióval is megelégszik egy 30 napos periódusban. Ez a 15 konverzió nagyon kevés a következtetések levonásához. A gyakorlat azt mutatja, hogy legalább napi egy konverzióból lehet kiindulni. De ha a “Kísérleteknél” indítasz egy tesztet, akkor ha megfelezed az adataidat, mindegyik felére jusson 30 konverzió, vagyis egy hónapra összesen 60. Nem véletlen, hogy a Google is a 15 helyett inkább 50-et tart optimálisnak az induláshoz. Ezt a kisebb fiókoknak, szűkebb költségkeret esetén gyakran lehetetlen elérni.

Ha olyan a kampányod, hogy csak elvétve akadnak konverziók, vagy nagyok a szezonális változások, akkor kerüld el az olyan intelligens stratégiákat, melyek a konverziókra, CPA-ra vagy bármilyen bevételre építenek. Az Adwords mesterséges intelligenciája ugyan nagyon intelligens, de kevés adatból ő sem tud jósolni.

Vagyis azokban a helyzetekben, amikor nem áll rendelkezésre elég adat, akkor az olyan stratégiák, mint a konverzió maximálása, kiszámíthatatlanul működik és nagyon megemelheti a kattintásonkénti költségeid.

Egy másik megoldás, hogy a makrokonverziók helyett valamilyen mikrokonverziókat használsz. Ezeket könnyebb elérni, így lehet egy megbízható mennyiséged már egy hónap alatt, vagyis áttérhetsz intelligens ajánlattételre. Mikrokonverzióként olyan felhasználói cselekvést kell választani, mely közel áll egy makrokonverzióhoz. Tehát mondjuk nem egy kitöltött űrlap elküldését veszed figyelembe, hanem azt a kattintást, ami az űrlaphoz vezet.

Nem biztos, hogy releváns a konverziós érték

Ugyanakkor még azt is érdemes átgondolnod, hogy pontosan milyen konverziós értékeid vannak. Mert ha jelentős részük telefonhívás, akkor mivel a rendszer nem tud különbséget tenni jó és rossz hívás között, így ezeket nem lehet valódi konverzióknak nevezni. A rendszer egyszerűen a legtöbb konverzió elérésére törekszik anélkül, hogy figyelembe venné annak minőségét vagy típusát.

Az intelligens ajánlattételt olyan esetben mindenképpen kerülni kell, amikor új a kampányod vagy várhatóan csak rövid ideig fog futni. Az egyetlen stratégia, aminek ilyenkor értelme lehet, a kattintások maximálása. Ilyenkor a rendszer arra törekszik, hogy egy adott költségkeretből kihozza a legtöbb a kattintást, és nem elsősorban a korábbi adatokra épít. Ilyenkor is be kell azonban állítani egy felső ajánlati korlátot. Az ilyen kampányok általában csökkenő költséget eredményeznek, miközben javul a konverziós teljesítmény. Ugyanakkor nem érdemes használnod, ha a hirdetés pozíciója az elsődleges szempont a számodra.

Szintén érdemes kerülni az automatikus ajánlattételt olyan esetekben, ha helyi kampányokat készítesz vagy egy nagyon szűk réteg számára szóló terméked, szolgáltatásod van. Ilyenkor jobb megoldás, ha kézzel állítod be az ajánlatot, mert így kontrollálhatod leginkább a helyezésed, illetve a költségeket.

Az intelligens ajánlattételt sem hagyhatod magára

A legjobban valószínűleg akkor jársz, ha valamilyen intelligens ajánlattételt használsz, ugyanakkor figyeled az ajánlatokat, és időnként beavatkozol. A Google is azt javasolja, hogy a cél CPA és a cél ROAS használatánál a hirdetők rendszeresen változtassák a célokat, azt figyelembe véve, hogy mekkora csökkenés vagy növekedés várható a konverziót tekintve.

A Google azt hangsúlyozza, hogy az algoritmusnak időre van szüksége az előrejelzés frissítéséhez és így a legjobb teljesítmény eléréséhez. Amikor valamilyen hullámzás történik, akkor érdemes a fiók kezelőjének módosítania a célokon egészen addig, amíg a Google által előre jelzett konverziós arány nem egyezik meg a valós konverziós aránnyal.

Tehát, ha például elindítasz egy nagy akciót a webáruházadban, akkor módosítanod kellene felfelé az ajánlatod összegén, hogy kihasználhasd a valószínűleg megemelkedő forgalmat. Ilyenkor a Google által előre jelzett konverziós arány el fog maradni pár napig a valós konverziós aránytól, majd egy idő után összhangba kerül vele.

Időnként érdemes újratesztelni bizonyos gyengén teljesítő kulcsszavakat magasabb ajánlattétellel, mert elképzelhető, hogy valamilyen spirálba kerültek, és ezért alulteljesítenek. Akkor is érdemes újratesztelni, ha valamilyen változtatásra kerül sor a céloldaladon, vagy egy speciális ajánlattal állsz elő.

Az intelligens ajánlattétel sem oldja meg minden problémád

Egy intelligens ajánlattétel hozhat javulást a Google Ads kampányaidban, ugyanakkor ahhoz, hogy nagy változások következzenek be, olyan dolgokhoz is hozzá kellene nyúlnod, mint a céloldalad, a terméked vagy szolgáltatásod ára, maga az ajánlat, a szolgáltatás minősége, és számos egyéb tényező, melyek egy üzletet sikeresebbé tehetnek a konkurenciánál.

Költségvetés beállítása

A költségvetést alapvetően a rendelkezésre álló keret fogja meghatározni. Mint korábban is már jeleztük, nem érdemes túlságosan szűkre szabni, mert utána nehéz lesz következtetéseket levonni a kampányból a kevés és torz adatok miatt.

Megjelenítési mód: egyenletes vagy gyorsított?

Itt normál és gyorsított megjelenés közül választhatsz. A normálnál az Adwords egyenletesen osztja el a hirdetés megjelenítését a nap folyamán, ha azt tapasztalja, hogy egy napon túl gyorsan elfogyna a napi hirdetési kereted. Ilyenkor nem jelenik meg annyiszor, ahányszor a keresők beírják a kulcsszót a keresőbe. A gyorsított megjelenésnél viszont minden esetben megjeleníti a hirdetésedet akkor, ha azt valaki beírja a keresőbe, egészen addig, amíg el nem fogy a kereted.

Az egyenletes megjelenés ugyan jónak tűnhet első pillantásra, hiszen akkor egész nap felbukkannak a hirdetéseid, nem csak a reggeli vagy délelőtti órákban. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy ha egyenletes elosztásnál a nap folyamán elfogy a kereted, akkor túl sokat fogsz fizetni egy kattintásért. Ezért lehet, hogy jobb megoldás, ha a gyorsított megjelenést használod, viszont úgy állítod be a kampányod (mérsékled a CPC-t), hogy ne fogyjon el túl gyorsan a keret. Ezzel alacsonyabb pozíciókban jelensz meg, de többször, és végeredményben lehet, hogy több konverziót szerzel.

Alapvetően tehát csak akkor érdemes az egyenletes megjelenést választani, ha olyan iparágban hirdetsz, ahol nagyon alacsony a keresési mennyiség. Ilyenkor mindenképpen az első három pozíció valamelyikében kellene lenned, különben egyáltalán nem kapsz kattintást.

Hirdetésütemezés

A megfelelő ütemezés beállítása alapfeltétele annak, hogy a legjobb megtérülés hozza a kampányod. Ha például a cégedet ügyfélszolgálaton keresztül tudják elérni az emberek, és az zárva van délután 5-től reggel 8-ig, akkor értelmetlen ebben az időszakban hirdetned. Vagy ha azt látod, hogy az emberek jobban konvertálnak egy bizonyos időszakban, akkor arra az időszakra alkalmazhatsz ajánlatkorrekciót, vagy akár az azon kívül eső időszakokat ki is zárhatod.

Ugyanakkor ha rosszul értelmezed az adatokat, akkor ronthatsz a kampányod hatékonyságán. Például lehetséges, hogy az emberek munkaidőben keresnek rá a termékedre vagy a szolgáltatásodra, de aztán csak este realizálják a vásárlást. Tehát ha azt látod, hogy csak este érkeznek konverziók, és ezért kizárod a délelőtti és délutáni órákat a hirdetésmegjelenésnél, akkor a potenciális vevők nem is fogják látni a hirdetésedet, így este sem tudják megrendelni a terméked.

Hirdetésrotáció

Ez a lehetőség, akkor lesz fontos számodra, ha több hirdetésszöveget használsz (ami egyébként javasolt, mint azt már korábban jeleztük). Ha különféle call to actionöket vagy ajánlatokat jelenítesz meg az egyes szövegekben, azok eltérően fognak teljesíteni. Egy idő után ki kell választanod, hogy melyik teljesít jobban.

Választhat maga a Google Ads, vagy pedig Te, manuálisan, a megfigyeléseidre hagyatkozva. Egyrészt tehát rábízhatod az Google-re az optimalizálást vagy a “nincs optimalizálás” (ilyenkor Te optimalizálhatsz) lehetőséget választod:

Ha azt választod, hogy a Google optimalizálja az egyes hirdetések megjelenését, akkor olyan jelzéseket is figyelembe vesz a megjelenítés előtt, mint a használt eszköz, a demográfiai adatok, az időpont, a felhasználó korábbi keresési viselkedése. Mindezt annak érdekében, hogy nagy valószínűséggel kattintson rá és konvertáljon az adott személy.

Egyesek szerint a kattintásokra vagy konverziókra optimalizálásnál felmerülhet olyan probléma, hogy a Google hajlamos olyan hirdetéseket gyakran megjeleníteni, melyek egyáltalán nem mutatnak jobb teljesítményt. Ennek lehet az az oka, hogy nagyon kevés időt hagy egy-egy hirdetésnek, így kicsi lesz az eltérés az eredményekben, mégis kiválasztja valamelyik hirdetést, amit aztán elkezd nagy arányban megjeleníteni.

Ugyanakkor a Wordstream megfigyelései szerint, amikor a fiókokat egyenletes rotációról Google-optimalizált megoldásra váltották, akkor 8 százalékkal jobb átkattintási arányt és 11 százalékkal jobb konverziós arányt mértek. A szakértők ennek kapcsán felhívják a figyelmet arra, hogy a hirdetésrotáció nem azt határozza meg, hogy melyik hirdetés jelenik meg, hanem azt, hogy melyik hirdetés kerül aukcióba. Ez persze nem tűnik nagy különbségnek, azonban, ha a Google arra számít, hogy egy hirdetés rosszul fog teljesíteni, akkor lerontja a minőségi mutatódat és a pozíciódat abban az aukcióban, vagyis a hirdetésed lejjebb és ritkábban fog megjelenni. Ez tehát azt jelenti, hogy a Google “egyenletes rotáció” esetén egyáltalán nem azonos eséllyel indítja a különböző hirdetésszövegeidet, vagyis az fogja meghatározni a számokat, hogy a Google miként ítéli meg a hirdetésedet.

A másik probléma pedig az, hogy sokszor a fiókok kezelői elfeledkeznek a hirdetésszövegek teljesítményének vizsgálatáról. Vagy nem is igazán tudják, hogy mit kezdjenek az olyan eredményekkel, mint amikor egy szöveg nem hoz konverziót vagy kattintást. Tehát, ha nincs időd, illetve megfelelő adataid ahhoz, hogy következtetéseket vonj le, akkor egyszerűbb a Google-re bízni a dolgot.

De persze az is igaz, hogy ha olyan hirdetési szövegeket használsz, melyek eltérőek, és különböző célcsoportokat szólítanak meg, akkor lehet, hogy mindegyikre szükséged lenne. Úgyhogy az alapértelmezett beállítás helyett esetleg jobb lenne számodra a “nincs optimalizálás” használata.

Hirdetésbővítmények beállítása

Nem kevésbé fontos az utolsó rész sem, a hirdetésbővítmények beállítása. Egy-egy bővítmény megjelenítése előnyt jelenthet a kattintások és konverziók szempontjából, így ne ugord át ezt a szakaszt a kampánybeállításoknál! Általában úgy tartják, hogy minél több információt osztasz meg az emberekkel, annál jobb és annál figyelemfelkeltőbb lesz a hirdetésed. Ugyanakkor, ha rápillantasz erre a beállítási részre, akkor azt látod, hogy mára a lehetséges hirdetésbővítmények száma meglehetősen nagyra nőtt.

Míg tehát korábban valóban szigorúan lehetett venni, hogy minden hirdetésbővítményt használni kell – hiszen nem nagyon volt több az oldallinkeknél, a hívásbővítményeknél, helybővítményeknél -, mára mintha túl sok lenne belőlük, és talán úgy érzed, hogy nem is tudsz mit kezdeni velük. Ebben megerősíthet, hogy a vizsgálatok szerint elég kevés ember kattint a hirdetésbővítményekre: a kattintások 89 százaléka a címsorra érkezik. Az oldallinkek kapnak még egy kis részesedést a kattintásokból, de a többi szerepe elhanyagolható. Mint ahogy itt látszik:

Vagyis, ha nem kapnak kattintást, akkor miért is terhelnéd magad velük? Például azért, mert a hirdetésbővítmények révén előbb észreveszik az emberek a hirdetésedet, és még ha közvetlen kattintást nem is eredményeznek, összességében több kattintást kapsz, ha megjelennek a hirdetésbővítmények. A hirdetésbővítmények tehát nem a magukra érkező kattintásban erősek, hanem a címre érkező átkattintási arány javításában. Ez a növekedés a CTR-ben pedig a minőségi mutató javulásában is jelentkezik.

Ennyi lenne tehát az az alapinformáció, amivel mindenki bele tud vágni egy Adwords-kampány összeállításába. Ezzel persze a munka még nem ér véget, hiszen ezután kezdődik az optimalizálás időszaka.

Melyek a leggyakoribb okai annak, hogy a Google visszautasítja a hirdetésed?

A Google Ads irányelvei elég sok mindent tartalmaznak, a mindennapokban a benne felsoroltaknak csak egy töredéke szokott gondot okozni. Azok viszont elég gyakran, ami nem csak azért frusztráló, mert az adott hirdetés nem fog futni, hanem azért is, mert ha gyakran megsérted az irányelveket, akkor az egész fiók felfüggesztésre kerülhet.

 • Szerzői jogvédett tartalom jelenik meg a hirdetésben – Erre akkor kerül sor, amikor egy másik cég bizonyos szavakat levédetett. Ilyenkor te nem használhatod ezeket a szavakat, csak akkor, ha engedélyt kapsz rá.
 • Túl sok felkiáltójel vagy szimbólumok használata nem az eredeti rendeltetésüknek megfelelően – Egy hirdetésben csak egyszer szerepelhet felkiáltójel, és az sem a címsorban. Emellett a szimbólumok trükkös használatát sem támogatja a Google.
 • A megjelenített URL-cím nem egyezik meg a céloldal URL-címével – A Google megköveteli, hogy domainnév megegyezen az URL-ek esetében.
 • A hirdetés csupa nagybetűvel írt szavakat tartalmaz – Ilyen szavak csak bizonyos esetekben jelenhetnek meg a hirdetésekben, mint például a gyakori rövidítések, márkanevek, terméknevek.
 • Túl általános CTA-t használsz – A kattintson nem felel meg a Google számára, mert túl általánosnak tartja.
 • Rossz minőségű a kép vagy a videó – A Google visszautasítja a nem megfelelő méretű vagy minőségű képeket, de ugyanígy gond lehet egy rossz hangminőségű videóval is.
 • Tiltott tartalom van a céloldaladon – A Google ellenőrzni a landing oldalak tartalmát, és megvizsgálja, hogy akad-e rajta olyan tartalom, mely megszegi az irányelveit.
 • Még nem működik a landing oldalad – Ha úgy készíted el a hirdetésed, hogy a céloldalad még nincs élesítve, akkor a Google vissza fogja dobni a hirdetést.

Mit tegyél visszautasított hirdetés esetén?

Először is olvasd el alaposan az indoklást, és ha az abban írtak világosak számodra, akkor annak megfelelően javítsd a hirdetést. Ha elmented a módosított hirdetést, akkor nincs más dolgod, mint megvárni az újbóli ellenőrzést, mely automatikusan megtörténik.

A gond akkor van, ha nem érted, mi a probléma, vagy hogy miért panaszkodik egy adott dolog miatt a Google. Ilyenkor felülvizsgálatot kérhetsz a Google-től ezen a linken, vagy akár telefonon is.

Mikor használj dinamikus hirdetést? És mi a gond vele?

A dinamikus keresőhirdetés 2011-ben jelent meg, és egy olyan variációja a Google Ads hirdetéseknek, amikor csak a hirdetésed leírását kell megadni, és azt a weboldalt vagy kategóriát, hogy mi alapján építse fel a hirdetést a Google. A kulcsszavakat és a címsorok megírását – egymáshoz illeszkedően – az Adwordsre bízhatod. A Google a hirdetésed a weboldalad tartalma, és nem a kulcsszavak alapján fogja megjeleníteni. Ennek érdekében átfésüli az oldaladat, és értelmezi a tartalmát.

Ez és a keresések alapján fog címsorokat alkotni, és kitalálni, hogy milyen céloldalra vezesse az érdeklődőt. Neked csak az a dolgod, hogy megírd a leírás sorait. A dinamikus hirdetéseknél tehát nem az általad megadott kulcsszavak számítanak. Ebből következően az ajánlatok sem a kulcsszavaidhoz kapcsolódnak, de ugyanúgy beállíthatod kézzel, vagy választhatsz valamilyen automatikus ajánlattételt. Habár a jövő biztató, a gyakorlat alapján az látszik, hogy ez a technológia még nem működik tökéletesen.

Milyen előnyei vannak a dinamikus hirdetéseknek?

Elsősorban azt szokták itt megemlíteni, hogy kezdők számára viszonylag könnyű a beállítása. Sokkal kevesebb munkával jár, mint kulcsszókutatással utána járni a kulcsszavaknak, ezeket elrendezni hirdetéscsoportokba, beállítani, megírni a hirdetéseket, stb.

További előnye, hogy a címsorok mindig maximálisan illeszkednek a kereséshez. Márpedig, amikor hirdetésről van szó, a címsorok a legfontosabbak. Legalábbis sokkal fontosabbak, mint a leíró sorok, melyeket Te határozol meg.

Ráadásul a dinamikus hirdetések olyan kifejezésekre is megjelennek, melyekre kevés keresés történik. Ez pedig azért jó, mert olyan embereket is elér, akik a normál kampánnyal nem lettek megcélozva.

Melyek a hátrányai a dinamikus hirdetéseknek?

Mint mondtuk, a dinamikus hirdetés egyelőre nem egy tökéletes rendszer.

1. Gyenge címsorok

Annak ellenére, hogy a gépi tanulás szépen fejlődik és nagy reményeket fűzünk hozzá, egyelőre – legalábbis amikor Adwordsről van szó – felfedezhetők a hiányosságok. Sajnos a gép nem annyira okos, mint sokan hiszik. Ez előfordulhat bárhol az Adwordsben, ahol a Google-re bízzuk magunkat, így a dinamikus hirdetések címsorainál is.

A Google a weboldal szövegéből indul ki, ami viszont olyan mondatokkal van tele, melyek a szövegkörnyezetükben ugyan fontosak és érthetőek, azonban kiragadva és egy hirdetés elejére illesztve őket, teljesen értelmetlenné válnak. Ahogy a logikátlanul egymás mellé illesztett szavak is ilyenek, vagy ha egy aloldal címe kerül a címsorba. Márpedig a rossz címsorok kevés kattintást kapnak, ami gyenge CTA-t eredményez, így pedig csak emelkedik a kattintásonkénti költség. Arról nem beszélve, hogy céged image-ére is negatív hatással lehet egy-egy rosszul megírt címsor.

Az is gondot okozhat azonban, hogy a címsor és a leírás sorai sok esetben egyáltalán nem passzolnak. Ha tehát teljes irányítást akarsz a márkád megjelenése felett, akkor nem igazán neked való a dinamikus hirdetés.

2. Nem találja meg a legjobb kulcsszavakat

A Google mesterséges intelligenciája meglehetősen alapos, amikor össze kell szedni a releváns kulcsszavakat a weboldaladról. Abban ugyanakkor már nem teljesít olyan jól, amikor a legjobban teljesítő variációkat kell megtalálnia. Tehát lesznek olyan kulcsszavak, melyek fontosak és jól teljesítenek, a dinamikus hirdetések mégsem használják őket.

Ugyanakkor olyan long tail kulcsszavakat összeválogat az Adwords a dinamikus hirdetéseknél, melyek nem igazán relevánsak. Persze hozzá tudsz adni kizáró kulcsszavakat a dinamikus kampányokhoz is, de ha ezt nem teszed meg, akkor komoly gondok lehetnek a teljesítménnyel. Ha nem figyelsz rá, a dinamikus hirdetés drágábbá válik, mint egy kézi beállítású.

Ezért, amikor elkezdesz kizáró kulcsszavakat használni, akkor azt kell átgondolnod, hogy hol hibázhat a Google. Ha sikerül, akkor azzal sok pénzt meg tudsz spórolni.

3. Korlátok

Akadnak olyan cégek, akik gyakran változtatják a weboldalukat, például új termékek miatt. Ha ez csak hetente vagy néhány naponta történik meg, az nem gond, de ha gyakrabban, akkor már problémát jelent a dinamikus hirdetéseknél. A Google ugyanis nagyjából kétnaponta fésüli át az oldalad, hogy abból hirdetést készítsen.

Emellett pedig azt is figyelembe kell venni, hogy a hirdetésszövegek és az ajánlatok gyakran olyan tényezők függvényei, melyek kívül állnak a Google Ads által mért adatok körén. Ez azt jelenti, hogy a dinamikus hirdetés nem veszi figyelembe a szélesebb márka-célokat. Ezeket csak Te tudod megfelelően mérlegelni – vagy egy szakember, akinek ezekre felhívod a figyelmét -, és ezek alapján optimalizálni a kampányokat.

Milyen helyzetekben hasznos?

 • Például, ha van egy nagy forgalmú fiókod, és az oldalad SEO-szempontból tökéletesen optimalizált (vagyis érti a Google).
 • Ha új kulcsszó-ötleteket keresel.
 • Ha nincs időd vagy pénzed manuális elkészíteni a kampányokat.
 • Ha nagy forgalmat akarsz elérni.

Ezeken túl viszont nem szerencsés rábízni magad egy dinamikus kampányra. Vagy ha így teszel, akkor tudjál róla, hogy lehetőségeket hagysz ki, feleslegesen magas lehet a költséged, és félreoptimalizálhat. Egy jól kezelt fiók mindig jobban teljesít, mint egy dinamikus kampányokat használó.

Hogyan történik egy (Google Ads) Adwords kampány optimalizálása?

Összeállítottál egy Google Ads kampányt, elindítottad és úgy tűnik, hogy hozza is a látogatókat a weboldaladra. Úgy gondolod, hogy most már hátradőlhetsz és számolod a pénzed? Nem egészen. A PPC-kampányokat nem igazán lehet magukra hagyni, vagy legalábbis ha így teszel, akkor nem hozod ki belőlük a maximumot. Csak egy kis időt kell rászánnod hetente, és már sokat javíthatsz a hirdetéseid teljesítményén.

A legfontosabb lépések

Kezdődik a munka azzal, hogy áttekintjük az ajánlatainkat és a költségvetésünket:

 • a jól teljesítő kulcsszavaknál emelhetünk az ajánlaton,
 • a rosszul teljesítő, azaz megtérülést nem hozó kulcsszavaknál – erről a következő fejezetben részletesen is beszélünk – pedig csökkentjük az ajánlati összeget.

Ezután az igazán rosszul teljesítő kulcsszavakat leállítjuk, azaz megkeressük azokat a kulcsszavakat, melyeknek

 • alacsony a megtérülésük és/vagy
 • alacsony a minőségi pontszámuk.

Ezt követően elvégzünk egy új kulcsszókutatást. Ez azt jelenti, hogy

 • új kulcsszavakat veszünk fel, hogy kiterjesszük az elérésünket,
 • kizáró kulcsszavakat adunk hozzá a hirdetéscsoporthoz vagy a kampányhoz, hogy csökkentsük az értelmetlen kattintások számát,
 • valamint változtatunk bizonyos kulcsszavaink egyezési típusain.

Következik a hirdetésszövegeink optimalizálása, vagyis a két legrosszabb hirdetésünknek új szöveget írunk. Itt kipróbálhatunk

 • egy új címet,
 • egy másik call to actiont,
 • és akár dinamikus kulcsszóbeillesztést is.

Ezután javíthatunk a kampányunk relevanciáján. Mégpedig azzal, hogy egyrészt

 • a legnagyobb hirdetéscsoportunkat két, jobban célzott részre bontjuk,
 • másrészt pedig kitalálunk egy új, hatékonyabb landing oldalt.

Végül elkészítjük a PPC-jelentésünket, vagyis meghatározásra kerülnek a távolabbi célok, illetve rögzítjük az előbbre jutásunkat.

Ennyi lenne tehát. Ha a szűk időkeretbe nem férsz bele, nem gond, iránymutatásnak tökéletesen megfelel a fent vázolt útmutató. A részletek pedig itt következnek, hogy miként kivitelezd az előbb felsorolt lépéseket:

A rosszul teljesítő kulcsszavak kiszűrése

Az előző rész legelején arról volt szó, hogy a “rosszul teljesítő” vagy éppen a “jól teljesítő” kulcsszavaknál változtatunk az ajánlat mértékén, esetleg le is állítjuk őket. A teljesítmény több adat alapján is vizsgálhatjuk.

Optimalizálás átkattintási arány (CTR) alapján

Amikor a kulcsszavaid teljesítményét kell megítélni, akkor először is elegendő adatnak kell a rendelkezésedre állnia. Minél több az adat, annál megalapozottabb döntést hozol. Megítélheted a kulcsszavak teljesítményét CTR alapján, és mivel kattintásból elég gyorsan megszületik a megfelelő mennyiség, így viszonylag hamar sor keríthető az optimalizálásra: már 30 kattintás után nekiállhatsz. Ugyanakkor az kétségtelen, hogy konverziók alapján hatékonyabb lesz az optimalizálás.

Amikor a CTR-t vizsgálod, akkor figyelj:

 • A magas átkattintási arányú kulcsszavakra, melyek viszonylag gyenge pozícióban vannak (3. helyezés alatt). Ezek a kulcsszavak azok, melyeknél érdemes lehet emelni az ajánlaton, mert ez nagyobb forgalmat hoz.
 • Az alacsony átkattintási arányú kulcsszavakra, melyek rossz pozícióban vannak. Ezek azok a kulcsszavak, melyeknél érdemes lehet emelni az ajánlaton, hogy észrevegyék őket a felhasználók, és ezt követően már meg lehet ítélni a teljesítményüket.
 • Az alacsony átkattintási arányú kulcsszavakra, melyek jó pozícióban vannak (1-3 között). Ezek azok a kulcsszavak, melyek csak viszik a pénzt. Ezeket vagy leállítod, vagy csökkented az ajánlatot rájuk.

Optimalizálás konverziós arány alapján

Kezdjük ott, hogy sokan csak az átkattintási arányt figyelik a Google Adsben, és nem foglalkoznak a konverzióval. Pedig felesleges olyan megjelenésekért, illetve átkattintásokért fizetni, amelyek nem hoznak számodra konverziót. Egyrészt tehát mérned kell a konverziót! Másrészt, ha ez már megtörtént, vetned kell egy pillantás arra, hogy mely kulcsszavak eredményeznek számodra konverziót! Ezt akkor tudod nagyon precízen megtenni, ha a kampányod már legalább 2-3 hónapja fut. Ekkor ugyanis világosan kirajzolódik, hogy mely kulcsszavak hoznak vevőket.

Optimalizálni persze átkattintási arány alapján is lehet, de a konverziós arány figyelembevétele jobb eredményeket hoz, hiszen a konverzió a cél, nem? Másrészt nem feltétlenül kell kivárni a 2-3 hónapot, akár 30 konverzió alapján is már optimalizálhatsz, bár nyilván ilyenkor nagyobb az esély rá, hogy hibázol.

Nézzük azt a megoldás, hogy a konverziós arányt vizsgálod, mégpedig úgy, hogy a kampányod teljes időtartamára vetítve megnyitod az összes kulcsszót, majd a szűrésnél beállítasz mondjuk egy 2 százaléknál nagyobb konverziós arányt (vagy, ami számodra még megfelelőnek tűnik.

Ekkor megkapod az összes olyan kulcsszót, mely az adott időszakban képes volt 2 százalékosnál jobb konverziós arányt hozni. Pontosabb képet kapsz, ha az oszlopoknál beállítod a különböző “versenymutatókat” is. Ezzel ugyanis látni lehet, hogy mennyi pénzt veszel el a jól teljesítő kulcsszavaidtól a gyenge kulcsszavak használata miatt.

A “keresési megjelenés részesedésnél” ugyanis látod, hogy a lehetséges megjelenési mennyiségnek mekkora részét kapja meg az adott kulcsszó. Ha pedig megnézed az “elveszett keresési megjelenés részesedést”, akkor azt figyelheted meg, hogy a megjelenéseknek mekkora részét veszíted el a rangsorolás miatt. Ez következhet az alacsony ajánlatból vagy egy szűk kampánybüdzséből is.

Azt is ellenőrizheted, hogy a szűk költségvetés miatt mekkora a veszteséged. Ehhez viszont vissza kell menned a kampányok részhez. Ott az oszlopoknál be tudod állítani az “elveszett keresési megjelenés részesedés (költségkeret)” oszlopot, és mindjárt látod, hogy a szűk keret miatt mekkora veszteség ér a megjelenést illetően. Itt nem feltétlenül az a megoldás, hogy megnöveled a költségkeretet, hanem az, hogy hozzányúlsz a rosszul teljesítő kulcsszavakhoz!

A végrehajtás

A következő lépés az, hogy azoknál a kulcsszavaknál, melyek 2-3 hónap után sem hozzák a megfelelő konverziós arányt, alacsonyabb ajánlatot állítasz be, míg a jól konvertáló kulcsszavaknál megemeled az ajánlatot. Akár annyira lecsökkentheted, hogy egyáltalán ne eredményezzen megjelenést. Drasztikusabb lépés, ha egyből szünetelteted őket, vagy akár törlöd is. Erre azonban nem feltétlenül van szükség.

Aminek nincs értelme, hogy ha túl szűknek bizonyul a költségkereted, akkor csak növeled a konvertáló kulcsszavaknál az ajánlat mértékét. Ezzel ugyanis a kampány összességében csökkented a lehetséges megjelenések és kattintások számát. Ilyenkor addig kell csökkentened elsősorban a nem konvertáló kulcsszavaknál az ajánlat mértékét, amíg nem jelent korlátozást a szűk keret.

Ugyanezt az optimalizálást megteheted konverziós költség alapján is, amikor is meghatározod azt a konverziós költséget, mely számodra elfogadható, és a magasabb költségű kulcsszavaknál csökkented az ajánlatot, vagy leállítod őket.

További lehetőség, hogy nem csak kulcsszavakra szűrsz, hanem keresési kifejezésekre. Ezután a költség alapján rendezed sorban őket, és a legköltségesebb 10-20 százalékot egyszerűen felveszed kizáró kulcsszóként. Az eredmény pedig a csökkenő költség, illetve több konverzió.

A kizáró kulcsszólista bővítése

Az előbb már szó volt arról, hogy a keresési kifejezésekre is vetsz egy pillantás, majd a konverziós arány és a költség alapján kiszűröd a legrosszabb kifejezéseket kizáró kulcsszóként. A rendszeres ellenőrzés során ki kell válogatni azokat a keresési kifejezések is, melyekre nem akarod, hogy megjelenjenek a hirdetéseid. Ezeket mind kizáró kulcsszóként adod hozzá a kampányhoz, hirdetéscsoporthoz vagy kulcsszólistához. A kizáró kulcsszavak használatával megelőzöd, hogy a hirdetésed az adott keresési kifejezésre megjelenjen.

Keresési kifejezések listája a Google Adsben

A hirdetésteljesítmény áttekintése

Ezek után lássuk a hirdetésteljesítmény optimalizálását. Ha a követendő tanácsok szerint jártál el, akkor minden hirdetéscsoportodban van legalább 3-fél hirdetésszöveg. Ezeket megvizsgálva láthatod, hogy valamelyik jobban teljesít, mint a másik a CTR és a konverziós arány alapján. Minimális különbségekkel nem érdemes foglalkozni, mert azok valószínűleg nem szignifikánsak statisztikailag.

Hirdetésszöveg teljesítménye a Google Adsben

Ahhoz, hogy Te magad határozd meg, hogy melyik hirdetés a hatékonyabb, a beállításoknál kapcsold ki a lehetőségét annak, hogy a Google válassza ki a jobban teljesítő hirdetést.

A minőségi mutató javítása

Egy Adwords hirdetésnél az egyik legfontosabb tényező a minőségi mutató. Meghatározza, hogy milyen pozícióba kerül a hirdetésed – ha megjelenik egyáltalán -, és hogy mennyibe kerül rá egy kattintás, vagyis a CPC-t. A minőségi mutató értéke 1 és 10 között változik. Minél magasabb ez a pontszám, a hirdetésed annál jobb pozícióban futhat, és annál alacsonyabb lesz a CPC-d. Minél magasabb pontszámot sikerül elérned a minőségi mutatónál az 1-től 10-ig terjedő skálán, annál jobb helyen jelenik meg a hirdetésed, és annál olcsóbbá válik számodra a hirdetés. A 7-es vagy az annál magasabb pontszám azt jelenti, hogy a hirdetésed jobb mint az átlag, ha viszont lecsúszik 2-re vagy az alá, akkor meg sem jelenik. Ez utóbbit jelzi is az Adwords, vagyis ha azt olvasod, hogy a gyenge minőségi mutató nem jelenik meg a hirdetésed, akkor mindenképpen tenned kell valamit.

Ugyanakkor nem csak a minőségi mutató felel azért, hogy a hirdetésed hányadik helyen jelenik meg. Ezt a hirdetési rangsorolás határozza meg, mely több tényezőből áll össze, többek között az ajánlatod nagysága is számít a minőségi mutató mellett. Lehet persze többet fizetni, de most foglalkozzunk inkább azzal, hogy mit tehetsz azért, hogy javítsd a minőségi mutatód?

1. Az átkattintási arány javítása

A minőségi mutató meghatározásánál fontos szempont a várható átkattintási arány. Az átkattintási arány, vagyis a CTR azt mutatja meg, hogy hány hirdetés-megjelenésre érkezett kattintás. Az átkattintási arány azért fontos szám, mert jelzi, hogy az emberek mennyire találták relevánsnak a hirdetéseidet. Az erős CTR-t hozó kulcsszavak általában jobb minőségi mutatóval rendelkeznek.

Azt ugyanakkor nem lehet meghatározni, hogy mi számít jó átkattintási aránynak, hiszen ha egy kulcsszóra nagy a verseny, akkor egy gyengébb átkattintási arány is jó lehet, ha viszont kicsi, akkor magasabb százalék is kevés. Fontos, hogy a Google a várt átkattintási aránnyal számol, vagyis megpróbálja megjósolni a jövőt. Erre egy algoritmust használ, mely részben a felhasználói szándékot veszi figyelembe, ugyanakkor a korábbi teljesítményét is figyelembe veszi.

Így javíthatod az átkattintási arányod:

 • Használj bővítményeket a hirdetéseidnél! Jelenjen meg a hirdetsszöveg mellett telefonszám, a hely vagy a további linkek. Hogy milyen bővítmény és hogyan jelenik meg, azt az Adwords kezelőfelületén neked kell beállítanod. A bővítmények azért jók, mert anélkül teheted vonzóbbá és jobban teljesítővé a hirdetésedet, hogy azért külön fizetned kellene. Ennek ellenére sokan nem állítják be, vagy nem megfelelően állítják be a bővítményeket a hirdetéseiknél. A Google számtalan bővítmény használatát teszi lehetővé, de teljesen felesleges megpróbálni egyszerre használni mindet. Párat ki kell választani, melyeket a legjobban tudunk alkalmazni. A Google itt részletesen felsorolja, hogy milyen hirdetésbővítmények állnak a felhasználók rendelkezésére, ezekből gondosan megfontolva válogass ki párat.
 • Ne tégy árat a hirdetésbe! Azt tartogasd a landing oldaladra.
 • Tesztelj többféle hirdetésszöveget! Mindig legyen két hirdetésszöveged, és amelyik jobban teljesít, azt hagyd meg, és a másik helyett írj egy még jobbat.
 • Használj márka-kulcsszavakat, még akkor is, ha az organikus találati listán az első helyen szerepelsz. Ezeknek ugyanis jó az átkattintási arányuk, így javítják a minőségi mutatót. Ráadásul azoknak, akik a márkádra keresnek rá, már komolyak a szándékaid, így a konverziós arányodat is javítod.
 • Hirdetések időzítése: miközben sok olyan eset van, amikor felesleges a hirdetések megjelenését bizonyos időszakokra szorítani, gyakran ez a hatékony megoldás. Például akkor, ha csak bizonyos időszakokban, mondjuk a nyitvatartási időben tudod kiszolgálni az ügyféligényeket. Ilyenkor a hirdetésnek is célszerű ebben az időszakban megjelenni. De akkor is használható, ha szűk a költségvetésed, és létezik számodra valamiféle preferált időszak, amikor a megrendelésekre nagyobb eséllyel szokott sor kerülni. Vagyis amennyiben az adataid elemzése során azt látod, hogy bizonyos időszakokban jobban teljesít egy egyenletes időbeli elosztással futtatott kampány, akkor célszerű lehet az adott időszakra koncentrálni a megjelenést a jobb eredmények elérése érdekében.
 • Ajánlatkorrekciók: ajánlatkorrekciókat akkor érdemes használnod, ha bizonyos időszakokban, eszközökről vagy helyekről érkező kattintás számodra többet vagy kevesebbet ér. Ennek mértékét és paramétereit pontosan be lehet állítani igényeidnek és elképzeléseidnek megfelelően. Probléma akkor van, amikor egyszerre sokféle ajánlatkorrekció állítasz be, melyek adott esetben egyszerre lépnek érvénybe egy-egy keresés hatására. Ilyenkor hirtelen nagyon megemelkedhet a CPC-d. Érdemes tehát alaposan átgondolni a forgatókönyveket, amikor ajánlatkorrekciókat állítasz be, hogy ne legyenek meglepetések. A Google tanácsai ezzel kapcsolatban itt találhatók.

2. hirdetés relevanciájának javítása

Ez a rész arról szól, hogy a hirdetésed mennyire passzol a hozzá tartozó kulcsszavadhoz.

 • Jelenjenek meg a kulcsszavaid a hirdetésed címében és szövegében! A kulcsszavaidnak mindig szorosan kapcsolódniuk kell a hozzájuk tartozó hirdetésszövegekhez, ugyanakkor a hirdetésszövegeknek összhangban kell lenniük a landing oldalad tartalmával. Minél inkább összetartozónak értékeli az Adwords a kulcsszavak, hirdetésszövegek és a landing oldal hármasát, annál jobb értéket érhetsz el a minőségi mutatónál. Ráadásul a konverziós arányodat is javítod ezáltal.
 • Finomhangold a különböző egyezési típusokat, hogy a legjobb eredményt kapd!
 • Ha csak általános egyezés használsz, akkor használj negatív kulcsszavakat is! A lényeg itt az, hogy lehetnek olyan keresőszavak a felhasználók részéről, melyekre lehet, hogy nem akarsz megjelenni, mert nem relevánsak számodra, az azt beíró felhasználók a feltételezésed szerint ugyanis nem tartoznak a célcsoportodba. Az általános vagy kifejezésegyezés használata a gyakorlatban azzal jár, hogy mindenféle szinonimára, elgépelésre feldobja a hirdetésünket a Google, melyekre rá is kattintanak, tehát pénzünkbe került. (Egy szempontból éri meg indításként általános egyezéssel futtatni kulcsszavakat: így láthatjuk, hogy milyen variációk merülnek fel a felhasználókban, és ezekkel aztán kibővíthetjük a kulcsszó-listánkat, illetve megtalálhatjuk a kizáró kulcsszavainkat.)
 • Ide tartozik a fiókstruktúra rendezése is. Vagyis szükséged van egy jól rendszerezett, gondosan felépített fiókstruktúrára, hiszen ez adja az alapját a minőségi mutatód értékének. Ahhoz, hogy ilyen legyen a fiókod, az kell, hogy a hirdetéscsoportjaid és a kampányaid tökéletesen igazodjanak a bennük szereplő kulcsszavakhoz, és logikus rendszerbe szervezd őket.
 • Az nem jó, ha túl sokféle kulcsszó szerepel egy hirdetéscsoportban. A túl sok kulcsszó esetében persze nem akkor van probléma, ha nagy a mennyiségük, hiszen, ha ezek a kulcsszavak hasonlóak, összetartozók, logikailag egy csoportba tartozók, akkor a hirdetések is relevánsak lehetnek. A probléma ott van, ha a kulcsszavak mennyisége azért nagy, mert a hirdetéscsoportba mindenféle, teljesen vegyes kulcsszót beleszórunk, és ehhez készítünk valamilyen nem kapcsolódó hirdetésszöveget. Így az természetesen nem fog a megfelelő relevanciával bírni a felhasználók számára, azaz csökken a CTR-ünk és a konverziós arányunk. A Google egy hirdetéscsoportba 15-20 kulcsszót javasol, de vannak akik szerint az egy kulcsszó az optimális. Érdemes a kettő közé belőni az általad használt kulcsszavak számát hirdetéscsoportonként.
 • Tedd egyértelművé a hirdetésedben, hogy miért vagy más, jobb mint a konkurencia, miben különbözöl!
 • Az átírható linkbe is írd bele a kulcsszavaid!
 • Érdemes átállni a korábban már említett kiterjesztett szöveges hirdetésre, hiszen ebben jóval nagyobb a tered a kulcsszavak megjelenítésére.
 • Használj dinamikus kulcsszóbeillesztést, ha szükséges! Ennél azonban legyünk óvatosak. Dinamikus kulcsszóbeillesztés esetén az Adwords elhelyezi a felhasználó által beírt keresőkifejezést – mely szerepel a mi kulcszólistánkban is valamilyen egyezési formával beállítva – a hirdetésünk meghatározott pontjaira. Ez egyfelől remek megoldás, hiszen ezzel a felhasználók felé mindig releváns hirdetést tudunk prezentálni, mivel a hirdetésben szerepelnek az általa beírt kifejezések, ugyanakkor könnyű hibázni a használatánál. Alapvetően inkább csak akkor érdemes használni, ha olyan hatalmas kulcsszólistánk van, melynek minden kulcsszavára nem akarjuk megírni a hirdetés szöveget, például egy webshop számtalan terméke esetén. Viszont nem is akarunk minden kulcsszóra általános hirdetési szöveget feldobni, mert akkor meg nem lesz átkattintásunk a relevancia hiánya miatt. Így marad a dinamikus beillesztés, amit viszont el lehet rontani. És itt gondoljunk egyrészt arra, hogy általános egyezésnél, kizáró kulcsszavak használata nélkül miféle variációk fordulnak elő, melyek aztán ott virítanak a hirdetésünkben többnyire idétlenül, másrészt arra is figyeljünk, hogy a kulcsszavainkkal biztosan értelmes és használható mondatok jelenjenek meg hirdetésben.
 • Használj hirdetésbővítményeket – hely, árak, értékelések, stb. -, mivel ezeket figyelembe veszi a Google a minőségi mutató kiszámításánál. Különösen azokra a hirdetésbővítményekre érdemes figyelni, melyeket a konkurenciád is használ, hiszen, ha Te nem használod őket, hátrányba kerülsz velük szemben.

3. Landing page teendők

 • Legelőször érdemes elolvasni, hogy mit ír a Google ezzel kapcsolatban: A céloldallal kapcsolatos élmény ismertetése.
 • Ellenőrizd, hogy a landing oldalad releváns-e a kampányod kulcsszavaira!
 • Elképzelhető, hogy több érkezőoldalra is szükséged lehet, ha az egyetlen landing page-eddel nem tudod lefedni a kampányod valamennyi kulcsszavát. Ilyenkor az a jó megoldás, ha minden hirdetéscsoportodra van egy külön landing oldal, ahogy hirdetésszöveg is.
 • Ellenőrizd, hogy a hirdetéseid szövege összhangban van-e a céloldalad szövegével! A kulcsszavadnak szerepelnie kellene a címben, a meta leírásban, az alcímekben és a szövegben.
 • Fontos, hogy jó legyen a landing oldaladon a felhasználói élmény. Győződj meg arról, hogy a landing oldaladon megfelelő a navigáció és a tartalom! Elegendő ideig maradnak ott az emberek, kevés a visszapattanó látogató? A landing page-ekről itt írtunk korábban: Milyen a jó landing page?
 • Legyen mobilbarát a landing oldalad!
 • A tartalomnak világosnak, egyszerűnek, érthetőnek kell lennie az emberek számára. Ki kell elégítenie az igényeket azzal kapcsolatban, amire rákerestek a Google-ben.
 • Érthető legyen a call to action. Teljesen világosnak kell lennie, hogy mi az a cselekvés, amit a landing oldalon elvársz az emberektől, tehát, hogy rendelést kellene leadniuk, ki kell tölteniük egy űrlapot, vagy esetleg fel kellene hívniuk a sales-eseidet.

Ha először találkozol egy gyenge minőségi mutatóval, az csüggesztő lehet számodra, azonban kis csiszolásokkal a kulcsszavaknál, a hirdetésszövegeknél és a landing oldaladnál, folyamatosan javíthatsz rajta.

Negatív ajánlatkorrekciók használata

Mint az már kiderült, a negatív kulcsszavak használata az egyik legfontosabb dolog egy Adwords kampány optimalizálása során. Amikor negatív kulcsszavakat vetünk be a kampányunknál vagy egy hirdetéscsoportunknál, akkor elkerülhetjük, hogy olyan keresésekre jelenjen meg a hitedésünk, melyek számunkra nem relevánsak. A negatív kulcsszavak használata tehát az egyik fontos eszköz az optimalizálás során.

Ehhez nagyon hasonló stratégiát jelent, amikor negatív ajánlatkorrekciókat használsz helyre, eszközökre, időpontokra. Ahelyett, hogy emelnéd az ajánlatod mértékét ott, ahol az működik, sokkal hatékonyabb lehet, ha csökkented ott, ahol nem működik. Ezáltal csökkentheted a kiadásaidat a rosszul teljesítő elemeknél, és növelheted a költségvetésed a jól teljesítőknél.

Negatív ajánlatkorrekció eszközökre

Az egyik lehetséges hely, ahol használhatod a negatív ajánlatkorrekciókat az “eszközök”. Ezt a kampányod beállításainál az Eszközök fülre kattintva éred el. Itt láthatod felsorolva a különböző eszközöket, melyeken megjelennek a hirdetéseid. Ha találsz közöttük olyat, amelyik a legrosszabbul teljesít, akkor negatív ajánlatkorrekciót alkalmazva lecsökkentheted a rá szánt pénzt. Hogy milyen mértékben, azt százalékos mértékben állíthatod be. A mellékelt ábrán látszik, hogy a tabletek gyengén teljesítettek, ezért szinte teljes mértékben kizárásra kerültek. Nem muszáj ennyire drasztikusan mérsékelni az ajánlat mértékét, rajtad, illetve a költségvetéseden múlik, hogy mit tartasz megfelelő teljesítménynek.

Negatív ajánlatkorrekció alkalmazása a hirdetésütemezésnél

Az Eszközök melletti fül a Hirdetésütemezés lesz. Erre kattintva megjelenik a hirdetéseid teljesítménye napokra lebontva. Ha áttekinted a napokat egy hosszabb időintervallum használatával, akkor látni fogod, hogy melyek azok a napok, melyek valamiért gyengébben teljesítenek, mondjuk túl magas a költség a konverziókra vetítve. Ha szűkös a költségvetésed, vagy csak csökkenteni akarod a kiadásaidat, akkor nyugodtan megteheted, hogy akár ki is veszel napokat a listából (mint az alábbi ábrán a pénteket), más napok esetében pedig negatív ajánlatkorrekciót alkalmazol.

Ajánlatkorrekció helyekre

A Hirdetésütemezés fül mellett találod a Helyek fület. Itt felsorolja az Adwords, hogy milyen helyeken hogyan teljesít a hirdetésed. Első körben, mondjuk egy magyarországi hirdetés esetén csak azt a lehetőséget látod, hogy Magyarország. Ugyanakkor, ha a táblázat felett a “Helyjelentések megtekintése” menüpontban “A hirdetés megjelenítését előidéző elem” opcióra kattintasz, akkor kapsz egy részletesebb táblázatot. Te választod ki, hogy megyére, városra, irányítószámra, stb. lebontva akarod látni a kampányod teljesítményét, majd negatív ajánlatkorrekciót alkalmazol valahol.

Mivel itt azért elég sok lehetőség felmerül, érdemes különféle szűrőbeállításokat bevetni, mondjuk konverziókra, konverziós arányra, konverzió és költség arányára figyelve, és így kiválasztani azokat a helyeket, ahol nincs vagy kevés a konverzió, vagy túl sokba kerül.

A helyeken belül még egy ponton bevetheted az ajánlatkorrekciót: a demográfiánál. Ezt azonban kicsit nehéz megtalálni, másrészt Magyarország esetében nem működik. Ha külföldön hirdetsz, akkor viszont beállíthatod. Mutatjuk az utat: “Helyek” fül > “+HELYEK” piros gomb > “Speciális keresés” link > “Helycsoportok” fül > Helycsoport típusa kiválasztása > Demográfia.

Ezen kívül még a nem és kor esetében használhatnál negatív ajánlatkorrekciókat, ez azonban elég pontatlan.

Mi az a display hirdetés? És hogyan optimalizálhatod a display kampányod?

A Google Ads egyik részét a keresőhirdetések, a másik felét a display hálózat jelenti. Sokan úgy vélik, hogy a Google Adsben található display kampányoknak nem sok értelmük van. Ugyanakkor a Display Networkhöz több mint 2 millió weboldal tartozik, és az internetet használó személyek mintegy 90 százaléka elérhető ezen weboldalak segítségével. Lehetőséget kínál a pontos célzásra, ugyanakkor elsősorban a vásárlói út elején járó felhasználókat éred el általa.

Mi az a display hálózat és hogyan működik?

A display hálózat olyan weboldalakon jeleníti meg a hirdetésed, melyet Te magad vagy a Google algoritmusa választ ki. Rengeteg lehetőség áll rendelkezésedre a megjelenésre. Ebbe beletartoznak egyrészt a Google oldalai valamint az Adsense-hez csatlakozott oldalak. Ezek az oldalak elfogadták, hogy hirdetéseket kapnak a Google-től, melyért cserébe pénzt fizet nekik. Ők teszik ki a GDN legnagyobb részét.

A display hirdetésekre is igaz, hogy szinte bármekkora összeggel bele lehet vágni a hirdetésekbe. Az ajánlattételi lehetőségeknél azt találod, amit a keresőhirdetéseknél:

 • Használhatsz sima, kézi CPC-t.
 • Használhatsz intelligens CPC-t, ahol Te határozod meg az ajánlat összegét, de az automatikusan kiigazításra kerül a Google által a több konverzió érdekében.
 • Használhatsz CPA-t, melynél a Google úgy optimalizálja az ajánlat összegét, hogy az általad meghatározott összegből a lehető legtöbb konverziót hozza ki.
 • De használhatsz ROAS-t, ahol a ROI szintjét állíthatod be.
 • Ha pedig a márkaismertség növelése az elsődleges célod, akkor olyan kampányt is futtathatsz, mely a megjelenésekre összpontosít.

A hirdetésed elhelyezheted akár meghatározott oldalakon, kulcsszavak vagy érdeklődés alapján.Tehát, ha például van egy bizonyos weboldal, melyről úgy gondolod, hogy jól működne számodra, akkor megteheted, hogy csak ott jelensz meg a hirdetéseddel. Emellett kiválaszthatsz releváns kulcsszavakat, ezáltal a Google olyan oldalakra helyezi el a hirdetéseidet, melyek illeszkednek a megadott kulcsszavakhoz. Érdemes meghatározni itt is negatív kulcsszavakat, melyekkel kizárhatsz bizonyos megjelenéseket. Érdeklődés szerint is megjelenítheted a hirdetéseid. Mindezek mellett kifinomult a célzás egyéb demográfiai és technikai adatok alapján.

Habár a Google sok mindent tud, nem gondolatolvasó, így neked kell gondoskodni arról, hogy tudja, mit akarsz. Ezáltal elkerülhetők a felesleges megjelenések és lekattintások. Ha a beállítás megtörtént, onnantól kezdve a Google viselkedés és a cookie-k figyelése alapján határozza meg, hogy kinek jeleníti meg a hirdetésed. A cookie-k által tud olyan felhasználóknak hirdetni, akik bizonyos oldalakat látogattak meg, vagy bizonyos termékeket vásároltak.

Hogyan hozd létre a display hirdetésed?

A Google tehát megjeleníti a hirdetésed a meghatározott személyek számára. Ugyanakkor a hirdetés elkészítéséről neked kell gondoskodnod. Először is el kell döntened, hogy képes, vagy szöveges hirdetést akarsz. Amennyiben egy új kampányt indítasz, akkor érdemes lehet mindkét fajtát létrehozni, és tesztelni, hogy melyik működik hatékonyabban. Ha az A/B teszt révén kiderül, melyik eredményesebb, akkor abba csoportosíthatod a hirdetésre szánt pénzed.

A hirdetésekből érdemes egyébként legalább hármat készíteni, ahogy a keresőhirdetéseknél is. Így kiderül, hogy melyikre fogékonyabb a közönséged. Itt tehát megint A/B tesztekről van szó.

Szót kell ejteni az adaptív hirdetésekről is, melyek lehetővé teszik, hogy ne kelljen számtalan verziót készíteni egy hirdetésből annak érdekében, hogy a lehető legtöbb helyen és eszközön képes legyen megjelenni. Ehhez kell egy márkalogó, mely 1:1 vagy 4:1 oldalarányú. Kell egy fő kép, mely lehetőleg jó minőségű, nem tartalmaz túl sok üres helyet, nincs rajta szöveg és nem kollázsról van szó. Meg kell írnod a címsort, mely legfeljebb 80 karakter hosszú lehet. Ennek kapcsán a Google azt javasolja, hogy ez a címsor ne legyen túl általános vagy nagyon kattintásvadász.

Hogyan optimalizáld a display hirdetést?

Ha már Te is indítottál ilyet, akkor látod, hogy mennyivel alacsonyabb az átkattintási aránya, mint egy kereső-kampánynak. A gond ilyenkor elsősorban a célzással van, amin lehet finomítani, így pedig itt is elérhetők jobb eredmények. De hova érdemes nyúlni?

1. Az elhelyezés meghatározása

Az egyik lehetőség erre, ha a célzás körét magad szűkíted. Ezt persze már az indulásnál is meghatározhatod, azonban ha nem tetted, akkor később is változtathatsz. Alapvetően azon oknál fogva, hogy a hirdetésed egy olyan oldalon vagy appban jelenik meg, ahol nem szeretnéd, ha megjelenne.

Mondjuk azért, mert láthatóan rosszabbak az átkattintási, illetve konverziós arányok, mint más elhelyezéseknél. Erre akkor is szükséged lehet, ha egy témát beállítottál, mint célzást, hiszen ez még nem garantálja, hogy minden oldal megfelelő lesz a hirdetésed számára.

Az elemzéshez és a módosításhoz kattints rá a display kampányodra, válaszd a “display hálózat” fület és azon belül az “Elhelyezések” fület. Érdemes egy hosszabb, mondjuk három hónapos időintervallumot vizsgálni, akárcsak a keresőhirdetéseid optimalizálásánál. Bár egy-két dolog azért előbb is kiderülhet.

A lényeg tehát, hogy ha csak témát állítasz be a display hirdetésednél, akkor sok olyan oldal is meg fog jelenni a listában, ahol nem biztos, hogy jelen akarsz lenni a hirdetéseddel, viszont lesznek olyanok is, melyeket nem ismertél, de jól teljesítenek. Az optimalizálás révén tudod csak javítani ezt a listát.

2. A kulcsszavak finomítása

Kulcsszavak megadásával tovább lehet pontosítani a célzást, amellett, hogy az elhelyezést a fentiek szerint optimalizálod. Ennek kapcsán annyit érdemes észben tartani, hogy bár egy kulcsszó lehet, hogy fontos számodra, a Google választása a megjelenítésre nem biztos, hogy releváns lesz. Alapvetően azt kell átgondolnod, hogy az emberek milyen kifejezéseket említenek, amikor rólad vagy a tevékenységedről beszélnek.

Ehhez segítséget nyújt, ha vannak kereső-kampányaid. Ezekben ugyanis rá tudsz nézni azon kifejezésekre, melyekre rákeresve megjelent számukra a hirdetésed. Ehhez kattints rá egy kereső-kampányodban a “Kulcsszavak” fülre, majd ott a “Keresési kifejezések”-re. Ez alapján láthatod, hogy milyen kifejezések aktiválják a hirdetésedet, azok mennyi kattintást és konverziót érnek el. Azt is megfigyelheted, hogy a legjobban teljesítő kifejezések esetében mi az, ami közös. Ezeknek kellene megjelenniük a display kampányodban, mint kulcsszavak.

Habár ez a módszer sem garantálja a sikert, még mindig hatékonyabb, mint ha olyan szavakat válogatnál össze, melyek szerinted jók lehetnek ide.

3. A demográfia

A display kampányodnál a “Display hálózat” fülön belül, a “Demográfiai adatok”-nál találod meg azt, hogy kik azok, akik rákattintanak és konvertálnak a weboldaladon. Látod a nemüket és a korukat, melyből megállapíthatod, hogy ki is a Te fő célcsoportod. Még pontosabb adatokat kapsz, ha a Google Analytics adataira is ránézel. Érdemes összehasonlítani az eltéréseket a megjelenést, a kattintást és a konverziókat tekintve. Kiderülhet ugyanis, hogy míg van egy jól behatárolható célcsoportod, mégis sok más ember számára is megjelenik a hirdetésed.

Tehát, ha szűkös a költségvetésed, akkor érdemes azt megtenni, hogy kiveszed azokat a szegmenseket a célzásból, melyek nem a célcsoportodat jelentik, így sokkal több jut azokra, akik nagyobb eséllyel konvertálnak.

Miért jók az adaptív hirdetések egy display kampánynál? És mire figyelj?

Az elmúlt években a Google a szöveges hirdetésektől a képes hirdetések felé mozdult a Display Hálózaton. Az ilyen képes, reszponzív hirdetések ma már könnyen elkészíthetők a Google Adson belül, ahol “adaptív vizuális hirdetés” néven futnak. Ezek a hirdetések képet/videót és szöveget is tartalmaznak, mindenféle méretben és elrendezésben megjelenhetnek.

Képes hirdetések létrehozására persze már régóta lehetőség volt a display hirdetéseknél, azonban nem mindenki számára volt adott a lehetőség, hogy elkészítse a kreatívokat abban a számtalan variációban, melyet a GDN kínált (közel 20 szabvány méret használatos a display hálózaton). Ennek következtében általában kiválasztottak néhány méretet, és csak arra terveztek hirdetést. Így viszont sok lehetőség kihasználatlan maradt. Ezen segítettek az adaptív hirdetések.

Ráadásul most már videók is elhelyezhetők az adaptív hirdetésekbe, ami azért lehet érdekes a hirdetők számára, mivel a videók általában hatékonyan teljesítenek a neten. Jelenleg 5 videó adható hozzá a hirdetéshez, legfeljebb 30 másodperces időtartamban. A Google dönti el, hogy adott felhasználó számára egy videó vagy egy kép működhet hatékonyabban.

Az adaptív hirdetések előnyei

Optimalizáció

A Google a gépi tanulást felhasználva alakítja ki a leghatékonyabb szöveg – kép/videó kombinációt. Ennél a korábbi teljesítményt is figyelembe veszi, így neked kevesebbet kell állítgatni, viszont jobb eredményeket érhetsz el.

Növekvő elérés

Az egyik legnagyobb előnye az adaptív hirdetéseknek a rugalmasságuk. Az adaptív hirdetések lehetővé teszik a hirdetők számára, hogy megtöltsék az összes rendelkezésre álló helyet a hálózaton. A Google az adaptív hirdetések megjelenítésénél valós időben méretezi az általunk feltöltött képeket, és alakít ki különböző szövegkombinációkat a megadott szövegek felhasználásával.

Időt és pénzt takarít meg

A gépi tanulásra hagyatkozva nem szükséges egy óriási média-portfolió kezelése. Ez számodra pénzt takarít meg, mivel kevesebbet kell költenek a fiók kezelésére és persze a média elemek elkészítésére is.

Ezen automatizált munka hátránya, hogy hiba csúszhat a megjelenésekbe. Ezeket a hibákat elsősorban azzal védhetjük ki, hogy a nyersanyagok feltöltésénél kellő gondossággal járunk el.

Mire figyelj?

Képek méretezése

Az adaptív hirdetések használatakor fel kell tölteni legalább egy négyzet alakú és egy fekvő képet. Ez azért jó, mert így mindjárt meghatározhatod, hogy miként kerüljenek megvágásra a fotók, így elkerülhetők a vágásból származó hibák.

Ugyanakkor az egyes hirdetések mérete nagyon eltérő, akadnak közöttük nagyobb és egészen kicsi képek. Tehát az a kép, ami nagyban jól néz ki a monitorodon, esetleg teljesen értelmezhetetlen lesz egy kisméretű hirdetés esetén, mivel gyakorlatilag nem lehet látni, hogy mi szerepel a képen.

Tehát, amikor képet választasz, olyat tölts fel, ami kis méretben is értelmezhető marad, azaz nem kell ahhoz nagyító, hogy lásd a kép egyes részleteit mobilos megjelenésnél!

A megfelelő logók feltöltése

Az általában nem okoz gondot, hogy egy négyzet és téglalap alakú képet fel kell tölteni az adaptív hirdetés elindításához, hiszen még a vágást is megoldja a Google Ads. Az már nagyobb kihívás, hogy a logódnál is kétféle formátum feltöltésére nyílik lehetőség. Ki lehet ugyan hagyni ezt a részt, tehát nem muszáj emblémát feltölteni, ahogy az sem kötelező, hogy mind 1:1-es, mind pedig 4:1-es oldalarányú logót is felölts, célszerű azonban megtenni.

A gondot az jelenti, hogy a logók általában vagy egy négyzetbe vagy pedig egy téglalapba foglalhatók bele. Mindkét megoldás egyszerre nem feltétlenül áll rendelkezésre. Ha a Te logóddal is ez a helyzet, akkor egy kicsit dolgozni kell vagy Neked vagy a grafikusodnak, hogy mindenképpen legyen használható logó-variáció mindkét oldalarányra, különben gond lesz a megjelenítéssel. Azt is vedd figyelembe, hogy ha egy hosszúkás logót egyszerűen elhelyezel egy fehér négyzetben, az kis méretben nem lesz olvasható.

Óvatosan a szövegkombinációkkal!

Az adaptív hirdetéseknél többféle szöveget is meg kell adni. Egyrészt egy 25 karakteres, rövid címsort, aztán egy 90 karakteres hosszabb címsort, egy 90 karakteres leírást, és még egy 25 karakteres cégnevet is. Amit nem árt tudni, hogy ezeket miként kombinálja majd a Google Ads. Ugyanis nem mindegyik jelenik meg egyszerre a hirdetéseken.

 • A két címsor soha nem jelenik meg együtt: ezek tehát hasonlíthatnak egymásra, nem lesz zavaró a végeredmény.
 • A leírás a rövid és a hosszú címsorral is megjelenhet, viszont címsor nélkül sohasem: nem kell tehát megismételni a címsorban írtakat, inkább kibontani azt, de úgy, hogy mindkettővel értelmes egységet alkosson.
 • Címsor megjelenhet leírás nélkül is: a címsorban tehát össze kell foglalni mindent, amit tudni kell a termékről vagy szolgáltatásról, sőt célszerű a call to actionnek is szerepelnie benne.
 • A sorok végét levághatja a Google Ads: vagyis a legfontosabbak mindig az elejére kerüljenek a szövegnek.

Ami itt a legfontosabb, hogy a címsor minden esetben megjelenik, még akkor is, ha sem képet, sem leírást nem jelenít meg. A leginkább tehát a címsorodra kell összpontosítanod a hirdetés kialakításakor, és természetese 30, illetve 90 karakteres hosszban kell úgy létrehozni, hogy a kettő egyszerre soha nem lesz látható.

Figyelj a hirdetések előnézetére!

Amikor készíted az adaptív hirdetésed, akkor láthatod közben, hogy miként fog kinézni asztali gépen és mobilon. Az ott látottnál azonban jóval több variáció létezik, és ezekre is érdemes egy pillantást vetni azt követően, hogy elkészült a hirdetésed. Ehhez rá kell kattintani a hirdetésre, így felbukkan az előnézet oldal. Itt azonban még mindig csak 3 variációt láthatsz: szöveg, natív, kép. Úgyhogy a felettük található linkre is kattints rá.

Adaptív display hirdetés előnézete

Ez egy teljesen új oldalt fog megnyitni, ahol a natív, kép és szöveg kategóriákra bontva láthatod a különböző variációkat. Persze ez sem egy teljes felsorolás, azonban itt már elég sok variáció megjelenik. Ráadásul a link megosztható másokkal is.

Mi az a kattintási csalás? És mit tehetsz ellene?

Google Ads kampányod optimalizálását teljesen félreviheti, ha kattintási csalás torzítja a számokat. A kattintási csalás esetében azt látod a kampányodnál, hogy a forgalom egyre nagyobb, a kiadásaid is rohamosan emelkednek, de nem jönnek a konverziók. Egy becslés szerint átlagosan az Ads-kiadásaid 20 százalékát teszi ki a kattintási csalások költsége.

Kattintási csalásra akkor kerül sor, amikor valaki, vagy egy automatikus rendszer újra és újra rákattint a hirdetésedre azon szándékból, hogy megemelje az Ads-kiadásaid és kimerítse a költségkereted. Jellemzően a nem tisztességes versenytársak állnak a jelenség mögött, de olykor az is előfordul, hogy maga a hirdető csal a saját hirdetésénél, hogy mesterségesen megemelje az átkattintási arányt, és ezáltal javítson a kulcsszavai minőségi mutatóján.

A Google persze fellép a kattintási csalásokkal szemben, amihez automatizált és manuális megoldások kombinációját használja, ez azonban nem biztos, hogy elég.

 • Automata szűrők: automatizált algoritmusok, melyek minden kattintást elemeznek, és mg azelőtt eltávolítják a kattintást, hogy Neked kiadást okozna.
 • Manuális elemzés: az automata szűrők ugyan sok kattintási csalást megakadályoznak, azonban nem mindet. Ezért a Google hirdetési forgalom minőségét vizsgáló csapata olyan kézi elemzéseket is végrehajt, melyek további gyanús kattintásokat leplezhetnek le.
 • Vizsgálat: a hirdetők kérésére a Google vizsgálja a gyanús tevékenységeket. Erre azonban nagyon ritkán kerül sor.

Milyen típusai vannak a Google Ads hirdetési csalásoknak?

Érvénytelen kattintások

A Google használja ezt a kifejezést azokra a kattintásokra, melyek fizetett linkekre érkeznek, és valamiképpen nem megfelelőek. Nem feltétlenül csalási szándékkal keletkeznek, mivel lehetnek akár véletlen vagy többször megismételt kattintások is.

Kattintási csalás

Ez az a típusa az Ads csalásoknak, ahol a találati oldalon megjelenő hirdetéseidet lekattintják annak érdekében, hogy lemerítsék a költségkereted és így eltűnjenek a hirdetéseid. Ezek megjelennek nem csak a találati oldalakon, hanem a display hirdetéseknél is.

Hirdetési csalás

Ez az a csalás, amikor a display hirdetéseid olyan oldalakra kerülnek, melyeket kifejezetten arra terveztek, hogy elszedjék a pénzed, miközben valódi konverziót nem hoznak.

Előfordul azonban már olyan megoldás is, amikor mobileszközökön egy alkalmazás generál hamis kattintásokat azért, hogy begyűjtse a pénzt ezekért. Ilyenkor lehet, hogy valóban kapsz egy igazi felhasználót, neki azonban nincs szüksége a termékedre.

Hogyan történik a csalás?

A legegyszerűbb módja, hogy valódi emberek, például elégedetlen ügyfelek, vagy megsértett korábbi kollégák csak azért kattintanak rá a hirdetéseidre, hogy egy kis pénzzel megrövidítsenek.

Ugyanakkor ha valaki valódi károkat akar okozni, akkor meg lehet vásárolni egy folyamatos forgalmat egy adott linkre. Akadnak ugyanis olyan cégek, melyek azzal foglalkoznak, hogy kattintsanak a legkülönfélébb okokból, így akár közösségi média felpörgetése érdekében vagy anyagi kár okozása céljából a hirdetéseknél.

Aztán persze ott vannak a botok, melyek egyre kifinomultabbak, egyre jobban utánozzák az emberi viselkedést a weboldalakon. A becslések szerint az internetes forgalom felét botok teszik ki, melyeknek persze csak egy része működik csalási célzattal, de így is mintegy 25 százalékra tehető a hamis forgalom a botok miatt.

Mit tehetsz a csalás ellen?

Az esetek többségében az algoritmusok és a manuális beavatkozás kiszűri a csalási kísérleteket. Ugyanakkor lehetőséged van arra, hogy saját magad blokkolj bizonyos IP-címeket (pl. versenytársak), amelyekre gyanakszol. Ezeket a szerver log fájlok segítségével tekintheted át, mert az IP-címekre vonatkozó információk adatvédelmi okokból nem érhetők el az Adsben, csak kizárni lehet őket. Amire érdemes figyelned, hogy előfordulnak-e kiugró forgalmú időszakok, melyek ugyanakkor konverziókat nem hoznak.

A helyzetet nehezíti, hogy az IP-címek gyakran nem statikusak, tehát folyamatosan változnak. Ráadásul a hivatásos csalók is pont azt használják ki, hogy mindig módosított IP-címekről érkeznek, így sem a Google, se Te nem nagyon tudsz ilyen módszerekkel sikert elérni.

Mindenesetre az IP-blokkolást így teheted meg:

 • Kattints a “Beállítások”-ra.
 • Görgess le a felület aljáig.
 • Majd ezen belül az “IP-címek kizárása” elemre.
 • A régi felületen a “Szerkesztés” elemre kell kattintanod, az újban lenyílik a felület.
 • Ezután csak fel kell vinned a megfelelő IP-címeket, és mentsd el.

Ezen túl megpróbálhatsz alkalmazni helyekre szűrést: minél pontosabb a beállítás, annál hatékonyabb. Zárj ki olyan helyeket, ahonnan gyanúd szerint csaló kattintások érkezhetnek. És persze minél szűkebben célzol minden más tekintetben, annál inkább csökkented az esélyét, hogy a csalók rátalálnak a hirdetésedre.

Ugyanakkor találsz a piacon olyan szoftvereket, melyek további védelmet jelenthetnek (persze, ha megfizeted a megfelelő havi díjat). Ilyen például a ClickCease rendszere, mely a csalók folyamatos figyelését és leleplezését ígéri. Annyival tud többet az IP blokkolásnál, hogy minden eszközhöz, ahonnan kattintás érkezik a hirdetésedre, rendel egy eszköz-ID-t. Így ha az eszköz megváltoztatja az IP-t az ID-je még ugyanaz marad. Emellett feketelistákat is használ, melyen az ismert botnetek és kattintási farmok szerepelnek. Ha nagy büdzsével dolgozol, akkor meg is érheti, mert annyira nem elrugaszkodottak az árai.

Ugyanakkor van egy további csalási típus is: a konverziós csalás, mely a kattintási csalás egy fejlettebb változata. Ezt nehezebb leleplezni, mint a sima kattintási csalást, mert a forgalom teljesen normális képet mutat. Ezt nem tudod kiszűrni IP-címekről érkezett, megnövekedett forgalom figyelésével.

Kattintási csalás Display hirdetéseknél – mi a megoldás?

Minden display hirdetési hálózatban léteznek olyan csaló weboldalak, melyek azért születtek, hogy megcsapolják a gyanútlan hirdetők költségkeretét. De hogyan találd meg azokat a weboldalakat, melyeknek ez a céljuk?

Ehhez először át kell tekintened, hogy milyen forrásokból érkeznek kattintások a display kampányaidra. Ha rákattintasz valamely display kampányodnál a megjelenési helyekre, akkor egy hasonló táblázatot fogsz látni az oldalak felsorolásával.

Ha legörgetsz a táblázat aljára, akkor láthatod, hogy elég sok weboldalon megjelenik a hirdetésed. Ezek közül pedig néhány csaló weboldal lehet. De milyen jelek utalnak erre? Larry Kim szerint az alábbiakat kell figyelembe venni:

 • Nagyon gyenge tartalom.
 • Template használata, mely nincs személyre szabva.
 • A domaint csak néhány napja regisztrálták.
 • Sok hirdetés jelenik meg rajta.

Például így néz ki:

Az ilyen oldalak nemcsak sok kattintást, de jó konverziós számokat is hoznak az adatok szerint, ennek ellenére csalásról van szó.

Larry Kim szerint a csaló oldalak olyan botokat használnak, melyek meglátogatják az oldaladat, így elindítanak egy remarketing hirdetést. Nem csak rákattintanak a hirdetésedre, hanem adott esetben akár ki is töltik az űrlapot a landing oldaladon, hogy hamis konverziót hozzanak létre. Ráadásul, mivel jó teljesítményt mutatnak a Google felé, így az egyre több forgalmat irányít az ilyen csaló oldalakra. Vagyis belekerülsz egy ördögi körbe.

Első pillantásra jó megoldásnak tűnhet, ha nekiállsz kiválogatni a csaló oldalakat. Ez azonban meglehetősen nehéz feladat, különösen, ha nagyon sok elhelyezést kell áttekinteni, és annak nagy része csaló. Ráadásul, ha egyszer kiszűrted a csaló oldalakat, mindig újabbak és újabbak jelennek meg, tehát újra át kell vizsgálnod a rendkívül hosszú listád.

Ehelyett tehát célszerűbb, ha nem használsz automatikus elhelyezést. Csak olyan weboldalakon engedd megjelenni a hirdetésedet, melyekről tudod, hogy valósak és valódi emberek látogatják őket!

Ehhez persze össze kell állítanod egy weboldal-listát, melyben megbízol. Ezt megteheted az Adwords Display-tervezőjében is, ahol kiválogathatod a megfelelő oldalakat, majd elmentheted a megfelelő paraméterek beállítása után elkészült listát. Ezután már csak el kell helyezned az elhelyezések célzásánál.

A változtatás eredményeként csökkentheted a költségeidet, és pontosabb adatokat kapsz a kampányaid teljesítményéről.

Mi a különbség shopping kampány és intelligens shopping kampány között?

A Google Ads shopping kampányait talán már nem kell bemutatni, ahogy nyilván sokan hallottak már ennek intelligens változatáról is, de talán nem tudják pontosan, hogy mi is a különbség a kettő között, és hogy miért érdemes egyiket vagy másikat választani.

Shopping kampány beállításánál kiválasztható, hogy normál vagy intelligens shopping kampányt szeretnénk-e indítani

Az intelligens Shopping kampány a Shopping kampány egy típusa, melynek elindításával az volt a Google célja, hogy az a normál kampányok utódjává váljon. Létrehozása, beállítása, optimalizálása mindkettőnek nagyon egyszerű, ezzel külön nem is foglalkozunk, a lényeg ezeknél a megfelelő feed, melyet a Merchant Centerben lehet beállítani.

Ugyanakkor az intelligens és a normál Shopping kampányok között jelentős különbségek vannak, melyet ez a táblázat mutat be a legegyszerűbben:

Mint látható az egyik fő különbség, hogy az intelligens shopping-kampányok megjelenhetnek a Display hálózaton is, valamint a Gmailben és a YouTube-on. Előbbiből következik, hogy dinamikus remarketing kampányok is létrehozhatók. Ugyanakkor egy másik jelentős különbség a kettő között, hogy intelligens shopping kampánynál a konverziós érték maximalizálása adott ajánlattételi stratégiaként, illetve választható a Hirdetési kiadások célzott megtérülésének (ROAS) beállítása. Utóbbit első körben nem feltétlenül érdemes bepipálni.

Ami a további különbségeket illeti: az intelligens shopping kampánynál még kevesebb ráhatásunk van a kampányra, hiszen nem állíthatunk be kizáró kulcsszavakat vagy épp ajánlatkorrekciókat, nem látjuk, hogy melyik csatornán (display, keresés) hogyan teljesít a hirdetés. Ezt persze lehet előnyként is értelmezni, akként, hogy több időnk marad a stratégiai feladatokra az állítgatások helyett.

Melyik mérőszám mutatja, hogy valóban működik-e az Ads kampányod?

A Disruptive Advertising megvizsgálta, hogy miként viszonyulnak az egyes mérőszámok a hirdetés teljesítményéhez. Több mint félmillió kulcsszót vettek figyelembe és a megtérülést (ROI) állították szembe az egyes mérőszámokkal. Ez alapján próbáltak kideríteni összefüggéseket és végül megmondani, hogy melyik szám képes megjósolni egy Adwords kampány nyereségességét.

1. Magas CPC = gyenge nyereségesség

A vizsgálat alapján kiderült, hogy a ROI úgy esik, ahogy a kattintásonkénti költség (CPC) emelkedik. Ez persze valamennyire sejthető volt. Grafikonon ábrázolva, így néz ki:

A fenti ábrán egy konkrét cég esetében látható a helyzet. Az eladások értéke ennél 10 és 1000 dollár között alakult. De mint kiderült, még a drága termékeknél is az volt megfigyelhető, hogy a magas CPC alacsony ROI-val társult. Ez tehát olyan, mint ha magas kattintási költségeknél az mondanád, hogy “ezen a terméken nem akarok pénzt keresni”. A lényeg tehát, hogy nem éri meg túl magas CPC-ket használni.

2. A long tail kulcsszavak használata pénzkidobás

Az előbbiek alapján talán arra a következtetésre jutsz, hogy a long tail kulcsszavakhoz kell nyúlnod. Hiszen ezeknél kisebb a verseny, olcsóbb a kattintás. Amikor megnézték azt, hogy a kulcsszóhosszúság miként viszonyul a ROI-hoz, kiderült, hogy a legnyereségesebb kulcsszavak a 15-30 karakteres tartományba tartoznak. Ha belegondolsz, akkor ez érthető. Hiszen 15 karakteres kulcsszóhosszúság alatt két problémával kell szembenézned:

 • a kulcsszó túlságosan általános, így nem hoz minőségi kattintásokat,
 • a forgalom ugyan jó, de túl nagy a verseny.

30, de még inkább 40 karakter felett viszont az a probléma, hogy a keresések olyannyira speciálisak, hogy nagyon alacsony lesz a konverziós szándék. Vagyis akik hosszú kérdéseket írnak be a keresőbe, azok pontos válaszokat akarnak, amiket fórumokon, más felhasználóktól kapnak meg, nem pedig egy cég landing oldalára kíváncsiak.

3. A több kattintás nem egyenlő a több konverzióval

Ha mondjuk 5 százalékos a konverziós arányod és az átkattintási arányod, akkor lehet, hogy azt feltételezed, hogy az átkattintási arány 5 százalékponttal való emelésével a konverziós arányod is ennyivel nő. Ez bizonyos esetekben ugyan igaz lehet, azonban nem mindig. Az átkattintási arány javulása valójában sokszor a konverziós arány csökkenését eredményezi.

A vizsgálat legalábbis ezt mutatta. Amint a grafikonon is látható: a CTR növekedésével a konverziós arány ereszkedett. De mi lehet az oka ennek? A helyzet az, hogy a CTR és a konverziós arány csak abban az esetben nő azonos mértékben, hogyha a megfelelő közönséget sikerül megcéloznod a megfelelő üzenettel. Sok esetben viszont az átkattintási csak azért nő, mert egy rossz, illetve nem világos üzenetet közvetítesz a közönség felé. Ők azt gondolják, hogy megtalálták, amit kerestek, azonban a landing oldalra érkezve azt látják, hogy nem azt kínálod számukra, amit várnak.

4. Nincs megbízható mutató

Ha azt gondolod, hogy akkor a konverziós arány jól jelzi azt, hogy mennyire nyereséges a kampányod, akkor tévedsz! Bár a trendvonalat tekintve valóban azt láthatod, hogy a kattintási konverziós arány (a konvertáló kattintások száma elosztva a kattintásokkal) növekedésével együtt a ROI is növekszik, ez azonban csak az átlag. Ha megnézed az egyes piros pontokat, akkor láthatod, hogy rendkívüli mértékben szórnak. A Te kampányod esetében tehát lehet, hogy egész más lesz a helyzet.

Ami jobban jelezte a ROI-t az az oldalon eltöltött idő és a megtekintett oldalak száma volt. Ez logikus is, hiszen vélhetően, ha vásárolsz egy oldalon, akkor több terméket megnézel és ez több idődbe is kerül. Ezen adatok segítségével azonban nem nagyon lehet javítani a kampányon. Tehát attól, hogy valaki arra kényszerítesz, hogy több oldaladat megnézze, és tovább maradjon a weboldaladon, még nem fog vásárolni.

Itt láthatók egyébként a korrelációk, azaz, hogy melyik mérőszám milyen mértékben tudta megjósolni a ROI-t. Mint látható, nincsenek szoros összefüggések.

A leginkább a CTR és a CPC tudja megjósolni az eredményt, de ezeknél is gyenge a kapcsolat. Ráadásul sok függ attól is, hogy milyen drága a terméked és ehhez képest mekkora a CPC-d. Vagyis összességében az mondható el, hogy az átkattintási arány, a helyezésed és a konverziós arányod javítása emelhet ROI-n is, de ez sem száz százalékos. Vagyis, ha az előbb említett számokat javítod, de nem lesz jobb a ROI-d, akkor tovább kell keresned azt a lehetőséget, amivel elérheted a közönséged és hathatsz rájuk.

Megszűnik az “átlagos pozíció” mutató a Google Adsben: mi lesz helyette? És hogyan optimalizálj ezután?

A Google még 2019. február végén jelentette be, hogy szeptembertől megszűnik az átlagos pozíció mutató a Google Ads kampányoknál. Helyette megjelent néhány új mutató, melyek a Google szerint pontosabb képet adnak, mint az átlagos pozíció mutató tette. Először nézzük, hogy mi a gond az átlagos pozícióval!

Problémák az átlagos pozíció mutatóval

Az átlagos pozíció egy annyira alapvető mutató volt, hogy automatikusan bekerült a jelentésekbe, melyeket a fiókkezelők osztottak meg az ügyfeleikkel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a mutató használható lett volna döntések meghozatalakor. Az átlagos helyezés sok esetben csak zavart okozott.

Ilyen fordulhat elő akkor, amikor két hirdető is azt látja, hogy a hirdetése átlagosan a 4. helyen jelenik meg. Ugyanakkor az egyik hirdető esetében ez jelenthette azt, hogy az organikus találatok felett jelent meg, míg a másik esetében az organikus találatok alatt. A szám ugyanaz, az eredmény azonban más. Ennek oka az, hogy nem minden találati oldal tetején jelenik meg négy hirdetés: az határozza meg, hogy mennyire találja relevánsnak a Google a hirdetést.

Az új mutatók révén viszont a hirdető láthatja, hogy megjelenik-e az oldal tetején a hirdetése. Tehát a második hirdető azt látja, hogy hiába van a negyedik helyen, mégsem jelentik meg az oldal tetején, így pedig javítania kell a minőségi mutatóján.

De az is komoly probléma az átlagos pozíció mutatónál, hogy csak a megjelenéskori helyet mutatta meg, viszont, ha egy hirdetés nem jelent meg, arra nem utalt. Tehát, ha egy hirdető folyamatosan első helyen jelenik míg, így 1-es átlagos pozícióval rendelkezik (1+1+1 – átl. poz. 1), ugyanakkor az a hirdető is 1-et látott az átlagos pozíciónak, aki csak egyszer jelent meg, de akkor első helyen, míg több alkalommal meg sem jelent (1+0+0 – átl. poz. 1).

Ezután nézzük, melyek azok az új mutatók, melyekkel jobban megítélhető és optimalizálható egy hirdetés!

Az új mutatók az átlagos pozíció helyett

A Google már tavaly novemberben elérhetővé tette a Google Adsben a néhány új mutatót, melyek pontosabb képet adnak egy hirdetés elhelyezkedéséről, mint az átlagos pozíció. Ezen a képen látható, hogy melyekről van szó, és hol érhetők el:

A Google tehát az átlagos pozíció helyett azt mutatja meg, hogy milyen gyakran jelenik meg a hirdetésed az oldal tetején lévő hirdetések, illetve a legelső helyen. Magyarázata szerint a

 • Megj. (oldal tetején) %”, azoknak a hirdetésmegjelenítéseknek a százalékos aránya, amelyek esetében a hirdetés az organikus keresési eredmények felett bárhol jelennek meg.
 • Megj. (legelső) %”, azon hirdetésmegjelenítések százalékos aránya, amelyek esetében a hirdetés a legelső helyen jelenik meg az organikus keresési eredmények felett.

Az oldal tetején és a legelső helyen megjelenő hirdetések

Célként azonban olyan mutatók használhatók az ajánlatok beállításánál, mint a

 • A legelső helyen való megjelenítések részesedése (Absz. legjobb MA keresése – az MA itt a megjelenés arányt jelenti), mely a legelső helyen megjelenített hirdetések száma, osztva azon legelső helyen való megjelenítések becsült számával, amelyekre jogosult lett volna. Ez tehát egy arányszám, ahogy a következő is:
 • Az oldal tetején való megjelenítés részesedése (elől való MR keresése – az MR itt szintén a megjelenés arányt jelenti) az oldal tetején (az organikus keresési eredmények felett bárhol) megjelenített hirdetések száma, osztva azon oldal tetején való megjelenítések becsült számával, amelyekre jogosult lett volna.

Milyen mérőszámok mondják meg, hogy mit tehetsz? A Google azonban amellett, hogy a megjelenés arányra vonatkozó mutatókat közli, arra is utal, hogy a költségkeretet és a helyezéseket tekintve milyen veszteségekről van szó a megjelentést tekintve:

 • A legelső helyen való megjelenítések elveszett részesedése(költségkeret)
 • Az oldal tetején helyen való megjelenítések elveszett részesedésének (költségkeret)
 • A legelső helyen való megjelenítések elveszett részesedésének (rangsor)
 • Az oldal tetején helyen való megjelenítések elveszett részesedésének (rangsor)

Látható tehát, hogy az új mutatók sokkal pontosabb képet rajzolnak egy kampány teljesítményéről, így érdemes őket minél előbb használatba venni az átlagos pozíció helyett.

Hogyan indíts Google Ads kampányt kevés pénzből?

A Google Ads-ben az a szép, hogy szinte bármekkora költségkerettel el lehet kezdeni rajta hirdetni. Eredménye persze nem feltétlenül lesz – a konkurenciától és a beállításoktól függ -, de a Google mindenesetre nem határoz meg alsó korlátot. Sokan persze rosszul állnak neki, mivel ugyanazokat a megoldásokat használják, mint a normál költségkeretes Ads-kampányoknál.

Csak a legfontosabb termékedet vagy szolgáltatásodat hirdesd!

Ha bizonytalan vagy abban, hogy melyik a legfontosabb terméked vagy szolgáltatásod, akkor az alapján döntsd el, hogy

 • melyik terméked a legnépszerűbb
 • melyik terméked hozza a legjobb konverziós arányt
 • melyik terméked hozza legnagyobb nyereséget

Ideális esetben ezek a pontok egyetlen terméket vagy szolgáltatás rajzolnak ki, ilyenkor nem is kell tovább gondolkodni, arra kell építeni a kampányt. Ha több terméket fednek le a felsorolt pontok, akkor se ess bele abba a hibába, hogy megpróbálsz mindent belezsúfolni egy alacsony költségkeretes kampányba, inkább válassz közülük.

Használj egy kulcsszót!

Egy alacsony költségvetésű kampány szerkezete nem nézhet ki ugyanúgy, és nem lehet arra számítani, hogy a csökkentett költséggel arányosan mérsékeltebb lesz az eredmény. Ha szűkös a költségkereted, akkor elsősorban a kulcsszavaid és hirdetéscsoportjaid számát kell visszafognod. Ráadásul a kiválasztott kulcsszavaknak, vagy akár csak egyetlen kulcsszónak is speciálisnak kell lennie. Nem választhatsz olyan kulcsszót, melynél nem egyértelmű a keresők célja, hiszen ezek csak kattintást hoznak, konverziót már nem. Ráadásul rosszabb lesz a helyezésed és a minőségi mutatód is rá.

Minél speciálisabb kulcsszót tudsz választani, annál alacsonyabbak lesznek a költségeid, és annál jobb a megtérülésed. Hogy milyen az ideális kulcsszó alacsony költségvetésű kampányhoz? Olyan, amelyiknek van egy közepes forgalma, de alacsony rá a verseny, és a keresési szándék a vásárlás.

A lényeg tehát az, hogy nem aprózd el a kampányt, keresd meg a tökéletes kulcsszót, és azzal dolgozz! Így sokkal kevesebb munkával érsz el jobb eredményeket.

Ha megtaláltad a megfelelő kulcsszót, akkor el kell készítened a hozzá tartozó hirdetéscsoportot. Itt egy olyan hirdetéscsoportról lesz szó, mely csak az egyetlen kulcsszavadat tartalmazza. Ha még nem használtál ilyet, nem kell megijedni tőle, teljesen megszokott megoldás, sőt jobb eredményeket hoz a jobb összehangolhatóság miatt, mint egy sok kulcsszavas hirdetéscsoport. Javulni fog a minőségi mutatód, a relevancia és az átkattintási arány, miközben csökkennek a költségek.

Ilyenkor azonban a kiválasztott kulcsszót háromféle verzióban vidd fel: legyen egy általános egyezéses, egy kifejezésegyezéses és egy pontos egyezéses változat. Utána persze figyelned kell a keresési kifejezésekre és a kizáró kulcsszavak beállítására, melyről korábban már szó volt.

Használj pontos egyezést a kiválasztott kulcsszavadnál!

Ha minél kisebb esélyt akarsz adni annak, hogy terméketlen kattintásokra pazarold a pénzed, akkor általános egyezés helyett használj pontos egyezést. Habár már a pontos egyezés is meglehetősen felhígult, miközben a Google egyre intelligensebb automatizációra képes a hirdetések megjelenítésénél, még mindig érdemes lehet kézben tartani az egyezések beállításán keresztül is a költségeket.

Figyelj oda a minőségi mutatóra!

Egy kampány költségét befolyásolja a minőségi mutató. Ha gyenge a pontszám, akkor sokba fog kerülni. Egyrészt tehát tegyél meg mindent a jobb minőségi mutató érdekében, másrészt, ha szűk a kereted, akkor csak azokat a kulcsszavakat, hirdetéscsoportokat használd, ahol jó minőségi mutatót sikerült elérned.

Ne használj egyszerre több csatornát a hirdetésre!

Ha alacsony a költségkereted, akkor ne hirdess egyszerre a keresőben, a display hálózaton vagy Shoppingon. Korábban mindegyikről volt már szó, a gyakorlat azt mutatja, hogy a keresőhirdetéseknél tudod a legjobban megfogni a költségeidet és optimalizálni a hatékonyságot (és vedd ki a keresési partnereknél való hirdetés lehetőségét is a beállításokban). Ugyanakkor persze egy Shopping kampány is lehet eredményes, azonban ennek induló költsége már magasabb lehet.

Keresd meg a legjobban teljesítő területet, és oda hirdess!

Az Adsban területet tekintve igen pontos célzást lehet beállítani, akár megyéről, akár városokról, akár egy meghatározott sugarú körről legyen szó a térképen. Ha eleve tudod, hogy hol érdemes megjelenned a hirdetéseddel, akkor már indulásnál szűkítsd le a területet, ha viszont nem, akkor az optimalizálás során keresd meg a legjobban teljesítő részeket, a többit pedig zárd ki.

A rossz teljesítő eszköznél használj ajánlatkorrekciót!

Az Adsben továbbra is megvan a lehetőség arra, hogy valamilyen eszközön (mobil, tablet, asztali gép) valami oknál fogva gyengén teljesít a hirdetésed, akkor azt az eszközt ajánlatkorrekcióval szorítsd a háttérbe, vagy akár kizárd.

Milyen ajánlatot tegyél?

Mint arról korábban már szó volt, sokféle ajánlati lehetőség közül választhatsz. A leggyakoribb választás a konverziók vagy a kattintások maximalizálása. Nyilván Te is ezt szeretnéd, különösen egy szűk költségkeretnél. Ugyanakkor érdemes lehet olyan megoldást használni, mint az Intelligens CPC (ECPC).

A nevéből is látható, hogy ez is egy intelligens ajánlattételi technika, amelynél a Google beveti a gépi tanulást és az automatizálást az ajánlatok finomhangolásánál. Emel az ajánlaton, ha úgy érzi, a Te terméked akarja a kereső, és csökkent rajta, ha a konkurencia termékét látja biztos befutónak. Ezáltal elkerülhetők a felesleges kattintások.

Természetesen a konverziók maximalizálása is jó döntés lehet a kampányodnál, de mint korábban már írtuk, ehhez kell a megfelelő mennyiségű konverzió, és van egy tanulási időszaka, amíg nem teljesít igazán jól a kampány, miközben viszi a pénzt.

Végül: a megfelelő céloldal

A legtöbb PPC kampány esetében a céloldal okolható a konverziók elmaradása miatt. Fontos, hogy a hirdetésed és a céloldalad üzenetét maximálisan hangold össze. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az oldal címsora egyezzen meg a hirdetésben használd szöveggel. Ez javítja a konverziós arányt, mivel megerősíti az embereket abban, hogy jó helyre érkeztek.

Ami viszont problémát okoz, ha a hirdetésed ígér valamit, viszont a céloldaladra érkezve a látogatók valami egészen más dologgal találkoznak. Egy alacsony költségvetésű kampánynál mindennek tökéletesnek kell lennie, és  már a kis eltérések is feszültséget okoznak a látogatókban, így pedig csökkentik a konverziók számát.

Amit még érdemes észben tartani, hogy a céloldaladra látogatók nem feltétlenül állnak készen a vásárlásra, ezért lehet, hogy nem egyből a termékedet kell ajánlanod nekik (kivéve persze, ha webáruházról van szó), hanem egy számukra kevésbé kockázatosnak tűnő lehetőséget, mint amilyen egy konzultáció vagy a további információs anyagok letöltése.

Hol ronthatod el az Ads kampányodat?

Akad néhány tipikus hiba, melyeket elkövetve sokan elrontanak egy-egy Ads kampányt. Nem feltétlenül olyan súlyosak ezek, hogy romba döntenék az egész kampányt, de okozhatnak némi fejfájást.

Túl sok kulcsszót használsz

Ez talán furcsa lehet, pedig igen komoly nehézségeket okozhat, ha túl sok kulcsszóval vágsz bele egy kampányba. Különösen akkor, ha ezek nem is passzolnak egész pontosan a hirdetésedhez vagy a landing oldaladhoz. De még akkor is lehetnek problémáid, ha minden olyan kulcsszót használni akarsz, melyek lefedik a témád, mert sok esetben ez elszálló költségeket jelent, gyenge konverziós arány mellett. Megoldásként vagy folyamatosan csökkented a kulcsszavak számát, a jobban teljesítőket meghagyva, vagy pedig kevés kulcsszóval vágsz bele egy kampányba, és ha lehetőséget látsz, akkor próbálkozol újabb kulcsszavakkal.

Túl sok kulcsszó kerül egy hirdetéscsoportba

Az előbbi problémát tetézheti, amikor az összehalmozott kulcsszavakat bedobálod két-három hirdetéscsoportba. Itt a nem passzoló hirdetések és céloldalak miatt romolhat a minőségi mutató, és kezelni is nehezebb a kampány.

Az Ads ereje többek között abban rejlik, hogy nagyon speciálisan képes ajánlatokat megjeleníteni az embereknek. Pont azt kínálja nekik, amit keresnek. Már ha jól használják őket a hirdetők. A Google a minőségi mutatóval igyekszik ebbe az irányba terelni őket. A minőségi mutatóval biztosítja, hogy az emberek azt kapják, amit keresnek.

Tehát, ha valaki mondjuk arany színű iPhone tokot keres, akkor felesleges piros és fekete tokokat mutogatni neki. A hirdetéscsoportok arra valók, hogy a hirdetéseket és a kulcsszavakat összhangba hozd a keresési szándékkal.

Ideális esetben egy hirdetéscsoport mindössze egyetlen kulcsszót tartalmaz (ezt persze több egyezési változatban is). A hirdetésszövegek pedig nyilván ehhez a kulcsszóhoz illeszkednek, és ugyanígy a landing oldaladnak is specifikusnak kell lennie. Nyilván ez nem minden esetben megoldható, de mondjuk egy webáruháznál, ha valaki szív alakú medált keres, akkor egy olyan oldalnak kell megnyílni, ahol szív alakú medálok sorakoznak. És akkor itt el is jutottunk a landing oldalhoz.

Túl általánosak a hirdetéscsoportjaid

Sok esetben a hirdetéscsoportok nem elég specifikusak. Ha nagyon általános kulcsszavakkal és hirdetéscsoportokkal futsz neki a kampánynak, akkor nem lesznek igazán jók a konverziós arányaid. Ilyenkor arra kényszeríted az embereket, hogy lépjenek fel az oldaladra és ott kezdjenek bele egy újabb keresésbe egy adott termék iránt. Erre azonban érthető módon nem nagyon hajlandóak az emberek, hiszen ők a Google keresőjét használják erre a célra. Ezért kell már a hirdetéseknél pontosan azt adnod nekik, amit keresnek.

Egy kampányba teszel kereső és display hirdetéseket

Fontos dolog, hogy ne tedd, annak ellenére, hogy a Google javasolja, sőt szinte ösztönzi ennek a hibának az elkövetését. Pedig két nagyon különböző hirdetési formáról van szó, ahol már a felhasználói szándék is eltérő. De a display felületeken eleve nem érdemes szöveges hirdetéseket megjeleníteni, mert nem oda valók. Ne keverd a kettőt, így a kezedben marad az irányítás.

NEM HATÁROZOD MEG A CÉLOKAT

Ha már egyszer pénzt adsz hirdetésekre, akkor nem árt tudnod, hogy miért teszed. Tisztában kell lenned azzal, hogy miért futtatsz egy kampányt, pontosan mit szeretnél elérni vele. Mert ha nem tudod, akkor azt sem fogod tudni megállapítani, hogy működik-e vagy sem.

ROSSZUL MÉRED A CÉLOKAT, VAGY NEM IS MÉRED ŐKET

Először ismerned kell a célodat, ezután viszont mérned kell a kampányod teljesítményét, mégpedig úgy, hogy figyelemmel kíséred a célok teljesülését. Mérheted például a konverziókat, de importálhatsz is célokat a Google Analyticsből. Ha beállítottad a mérést, akkor tesztelned is kellene. Keress rá egy kulcsszóra a Google-ben, kattints rá a hirdetésedre, és menj végig a konverziós folyamaton. 24 órán belül látnod kell a konverzió megjelenését az Adsben is.

Nem méred fel jól a felhasználói szándékot

Az Ads esetében rendkívül fontos a felhasználói szándék. Míg a Facebookon az ismerősök posztjait akarják látni az emberek, addig a Google keresőjében a terméket keresik. Ez azt jelenti, hogy már az értékesítési csatorna végénél lévőket éred el, akik nagyon közel járnak a konverzióhoz. Ugyanakkor a dolog mégsem olyan egyszerű.

Az általános szándékon kívül ugyanis figyelembe kell venned a kulcszó-szintű szándékot is. Hiszen csak azért, mert általánosságban az Ads sokkal inkább szándék-központú, mint a Facebook, ez még nem azt jelenti, hogy minden kulcsszó remek konverziós arányokat hoz. Márpedig, ha az emberek egy kulcsszó esetében nem konvertálnak, akkor rosszul mérted fel az azzal kapcsolatos keresési szándékot.

Ha mondjuk eladni akarsz olyanoknak, akik még az összehasonlítás fázisában járnak, akkor nem érsz célt. Ezek az emberek még nincsenek készen a vásárlásra, és nem is tudod kierőszakolni ezt. Vagyis, ne olyan kulcsszavakat válogass össze az Ads kampányodba, melyek szimplán passzolnak az ajánlatodhoz, hanem gondold át, hogy az adott kulcsszó használatával mit akarnak elérni az emberek.

ROSSZ EGYEZÉSI TÍPUSOKAT HASZNÁLSZ

Ha a kulcsszavaidnál nem látod azokat a bizonyos jelöléseket, mint a “”, a + vagy a [], akkor valószínűleg ez a helyzet, és így nem hatékonyak a hirdetéseid. Az egyes egyezési típusok használatának jelentős hatása van a forgalmadra. Azonban nem feltétlenül az a legjobb, ha a legnagyobb forgalmat hozod be egy általános egyezésű kulcsszóval. Márpedig alapértelmezetten minden felvitt kulcsszó általános egyezéssel indul az Adsben. Ez azonban rengeteg irreleváns kattintást eredményez, ezért érdemes finomítani rajta.

NEM HASZNÁLSZ kizáró KULCSSZAVAKAT

Még mindig a kulcsszavaknál tartunk. Hiszen nem csak azokat a kulcsszavakat adhatod meg, amelyeket meg akarsz célozni, hanem azokat is, melyekre semmiképpen ne jelenjen meg a hirdetésed. Tehát ha például a cipőboltodban nem árulsz Nike cipőket, akkor hozzáadhatod kizáró kulcsszóként, így azok az emberek nem látják a hirdetésed, akik kifejezetten Nike cipőket keresnek.

Duplikált kulcsszavakat használsz

A kulcsszavak ellenőrzése állandó része kell, hogy legyen az Ads kampányaid kezelésének. Előfordul, hogy bővíted a kulcsszavak körét, és ugyanazon kulcsszót (azonos egyezési móddal) hozzáadod egy másik hirdetéscsoportodhoz is. Amennyiben használsz Adwords Editort, ott az eszközöknél megtalálod a duplikált kulcsszavak keresésének lehetőségét.

Egy keresési kifejezésre több kulcsszó

Amikor általános egyezést használsz a kulcsszavaidnál, előfordulhat, hogy a Google az egyes keresési kifejezésekre más és más hirdetést dob fel. Ha így van, akkor érdemes ellenőrizni, hogy melyik hirdetéscsoportban teljesít legjobban az adott kifejezés, a többiből pedig érdemes kizárni.

ROSSZ A LANDING OLDALAD, nem egyezik az üzenet

Az érkező oldalad sokat számít a minőségi mutató meghatározása szempontjából. Ennek oka, hogy jó landing oldal nélkül nincs konverzió. Lehet bármilyen jó a hirdetésed, a célzásod, nem fog menni. Ezért nem működik, amikor az embereket a weboldalad főoldalára irányítod. Egy olyan oldalra van szükséged, amelyik összhangban van a kulcsszavaiddal. Az üzeneteknek egyezniük kell.

És az még nem lesz elég, ha létrehozol egy olyan érkező oldalt, amelyet teletömsz illeszkedő kulcsszavakkal, vagy akár a szöveg is teljesen megegyezik a hirdetésedben szereplővel. Egy olyan élményt kell kínálnod az embereknek, amit elvárnak a hirdetésedre történő kattintás után. Ha nem elég releváns a weboldalad, és nem pontosan azt kapják az emberek, amit elvárnak, akkor tovább fognak állni, más ajánlatokat keresve.

Idejét múltak a konverziós beállításaid

Sokan egyszer beállítják a konverzió mérését még a kampány elején, aztán el is feledkeznek róla, Ha régóta fut az Ads kampányod, akkor vizsgáld meg a konverzió mérését a következő szempontok alapján:

 • Mit mérek?
 • Mindez valóban konverzió, vagy lehetne szűkíteni?
 • Honnan jönnek a számok? Az Ads kód, vagy egy Analyticsből importált cél gondoskodik róluk?
 • Tudok tisztítani a konverziós mérésen? Eltávolítani a már nem működő dolgokat?

Elfeledkezel az ajánlatkorrekciókról

Minél több ajánlatkorrekciót használsz, annál nagyobb az esélye, hogy egyszer beállítod, aztán pedig elfeledkezel róla. Érdemes ezért időnként visszatérni arra, hogy valóban érvényesek-e még az ajánlatkorrekciós beállításaid, vagy pedig azóta történt némi változás a teljesítményeket illetően akár az időt, akár a helyet vagy az eszközöket tekintjük.

Nem vizsgálod meg a keresési partnerek teljesítményét

Az Ads kampánybeállításánál meg lehet adni, hogy csak a Google saját oldalán vagy a keresési partnereknél is jelentesse meg a hirdetéseidet. Szűkös költségvetésnél ajánlatos az előbbi. Ha viszont mindkettő be van pipálva nálad, akkor érdemes ellenőrizni, hogy miként teljesítenek a keresési partnerek. Ehhez a kampányok fül megnyitásakor a “Lebontások” legördülőben kell beállítani a keresési partnereket, így láthatóvá válik a táblázatban, hogy mi a helyzet velük.

Csak egy hirdetésszöveget írsz egy hirdetécsoporthoz

A Google is elég erősen azt javasolja az Ads kampányaid készítése során, hogy legalább három hirdetést írj egy hirdetéscsoporthoz. Ennek oka, hogy különböző hirdetésszövegek különbözőképpen teljesíthetnek.

Nem teszel bele call to actiont

Gyakran előfordul, hogy a hirdetésszövegbe nem kerül bele call to action, azaz cselekvésre ösztönző mondat. Pedig ezzel jelzed az emberek számára, hogy mit vársz tőlük.

Nem igazítod hozzá a bővítményeket a hirdetéseidhez

A hirdetési bővítmények jó lehetőséget jelentenek a hirdetés kiemelésére, a jobb átkattintási és konverziós arány elérésére. A Google szerint a sitelink bővítmények 10-20 százalékkal javítják a CTR-t, míg a hívásbővítmények 10 százalékkal a konverziós arányt. A hirdetésbővítmények tehát működnek, ezért használd őket!

De csak azért, mert a statisztika szerint jobb eredményeket hoznak, nálad nem feltétlenül ez fog történni. Nem várhatsz attól eredményeket, hogy véletlenszerűen bővítményeket adsz a hirdetésidhez. Különösen, ha nem is illeszkednek hozzájuk. Egy bővítménynek ugyanis relevánsnak kell lennie ahhoz, hogy kattintásra bírja az embereket. Valami plusz értéket kell adnia, javítani kell a vásárlói utat.

Tehát például felesleges a címedet bővítményként megadni, ha nem is helyi közönséget célzol. Ilyenkor csak megzavarja a bővítmény szövege az embereket, nem tudnak vele mit kezdeni. Ugyanígy felesleges olyan sitelinkeket megjeleníteni, amelyek nem segítenek abban, hogy a felhasználók gyorsabban elérjék a céljukat. Vagyis gondold át minden esetben, hogy egy adott bővítmény valóban segít-e az embereknek a céljuk elérésében, vagy sem.

Csak a bővítmények használatának kedvéért felesleges erőltetni őket, mert úgysem hoznak jobb konverziós arányt, inkább csak rontják majd, mert elvonják a figyelmet a lényegről. És arra is figyelj, hogy nincs-e a bővítményeid közül valamelyik visszautasítva a Google által.

Mire és hogyan használhatod a Teljesítménytervezőt?

2019. május 13-án a Google bejelentett egy új eszközt a Google Adsben: a Teljesítménytervezőt. Az eszköz elérhetővé is vált az Ads-fiókokban, és elsősorban arra lehet használni, hogy javaslatot tegyen valamiféle “ideális tervre”, azáltal, hogy a kiadásokat a leghatékonyabban osztja el a tervben szereplő kampányok között. A használata nem túl bonyolult, és valóban kínál némi segítséget a hirdetőknek.

Mire jó a Teljesítménytervező?

A Teljesítménytervező javaslatot tesz arra, hogy a hirdető miként módosítsa ajánlatait és költségkeretét annak érdekében, hogy egy bizonyos mérőszám esetében a lehető legmagasabb értéket érje el. A hirdető tulajdonképpen a tervezés végén azt látja majd, hogy a kattintások, a konverziók vagy a konverziós értéket tekintve mennyit kellene költenie.

A teljesítménytervező ehhez figyelembe veszi a kampányok jelenlegi teljesítményét, a korábbi teljesítményt, és a keresőkifejezéseket. Ennek során számít a szezonalitás, a versenytársak és a céloldal.

Teljesítménytervező elérése

Hogyan használd?

A Google követelményeket támaszt a kampányokkal szemben, melyeket a súgóban fel is sorol:

 • Legalább 72 órája futnak
 • Legalább 3 kattintást kaptak az elmúlt 7 napban
 • Legalább egy konverziót kaptak az elmúlt 7 napban (ha a kampányok a konverziókra összpontosítanak)
 • Keresési kampányok, amelyek kézi kattintásonkénti költség (CPC), intelligens CPC, célzott ügyfélszerzésenkénti költség (CPA), maximális kattintásszám elérése vagy maximális konverziószám elérése ajánlattételi stratégiát használnak.

Ezzel szemben, nem jogosult egy kampány, ha

 • Törölték őket
 • Megosztott költségkeretet használnak
 • Nem használnak kézi kattintásonkénti költség (CPC), intelligens CPC-t vagy célzott ügyfélszerzésenkénti költség (CPA) ajánlattételi stratégiát
 • Módosították őket, hogy megfeleljenek az alkalmassági követelményeknek, de kevesebb, mint 7 napig futottak az új beállításokkal.

Mindezt persze nem kell ellenőrizned a használat előtt, csak magyarázatként szolgál arra, hogy bizonyos kampányaidat miért nem tudod kiválasztani a tervezésnél. Amikor elindítod a tervezést, akkor az Ads felsorolja az előrejelezhető kampányokat.

Ha választottál ezek közül, akkor a következő lépés, hogy meghatározod a dátumtartományt és az alapvető mutatót:

Terv létrehozása a Teljesítménytervezőben

Az itt beállított értékek nem véglegesek, később is tudsz rajtuk módosítani, úgyhogy nem kell amiatt aggódnod, hogy mit állítasz be. Láthatod, hogy a harmadik beállítandó paraméter megadása “nem kötelező”, de ha van egy CPA vagy ROAS célod, akkor azt itt kell megadnod. Ellenkező esetben a Google egyszerűen csak a legmagasabb költést határozza meg a mutató maximális értékének elérése érdekében, és nem figyel arra, hogy meddig emelkedik a CPA-d vagy mennyire esik le a ROAS.

Mire érdemes figyelned a Teljesítménytervezőben?

Amikor a “Terv létrehozására” kattintasz, akkor a következő grafikont fogod látni, ami hasznos adatokkal szolgálhat számodra:

Ez megmutatja, hogy mekkora ráfordítás mellett mennyi konverzió érhető el. De választható a “költéssel elérhető legalacsonyabb átlagos CPA” is. Csak el kell húznod a grafikonon a kék pontot, és láthatod a számított értékeket. Mindezt pedig alatta egy táblázatban is összefoglalja a teljesítménytervező: összehasonlíthatók a jelenlegi és a tervezett értékek. Ha a grafikon felett az “Összehasonlítás” fülre kattintasz, akkor más formában is láthatod ugyanezeket az adatokat.

 

Címkék: , , ,

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.