A görgetés eltérítése a webdesignban – érdemes használni?

3

Az elmúlt néhány évben megszaporodtak a görgetési eltérítést alkalmazó weboldalak, ugyanis a megszokottól való eltérést jelenti, vagyis a használatával ki lehetett emelkedni a sablonos weboldalak közül. Akadnak azonban problémák vele.

Angolul scrolljackingnek hívják azt a webes megoldást, amikor a megszokott görgetési irány vagy ütem egy weboldalon megváltozik: gyorsabb vagy lassabb lesz, esetleg a függőlegestől eltérő irányú. Egy néhány éve terjedő új designtrendről van szó, a Nielsen Norman Group nemrég vizsgálat alá vette.

Abból indultak ki, hogy a weboldalak használhatóságánál fontos a következetesség és a megszokott megoldások alkalmazása. Amikor görgetésről van szó, akkor is konkrét elképzelései vannak a felhasználóknak: arra számítanak, hogy a weboldalakon függőlegesen haladhatnak lefelé a görgetés révén, mégpedig abban az ütemben, ahogy megszokták. Hiszen az operációs rendszereknek van egy alapértelmezett görgetési sebessége, mely gyorsítható vagy lassítható, ugyanakkor mindig állandó marad a rendszeren belül.

Amikor a különböző alkalmazásokban használják a görgetést, arra számítanak az emberek, hogy mindig ugyanazzal a görgetési ütemmel fognak találkozni. Ha viszont egy weboldalon más görgetési sebességgel találkoznak, akkor az a weboldal “eltéríti” és megzavarja a felhasználót.

Miért alkalmazzák a weboldalakon a görgetés eltérítését?

Egyrészt azért, hogy az információkat és a vizuális elemeket kisebb részegységekbe rendezzék. Az egységeket így ki lehet emelni anélkül, hogy egyszerre túl sok információval terhelnék a felhasználót. Ehhez kapcsolódik az, hogy a görgetés eltérítése elősegítheti a történetmesélést az információ fokoztots adagolásával.

Emellett persze az is elő szokott fordulni, hogy kizárólag esztétikai célja van a görgetés eltérítésének, eredetiséget akar sugározni, azt hozzákapcsolni egy adott márkához. Amennyiben nincs valódi funkciója, akkor sok esetben viszont zavaró a felhasználó számára, például amennyiben lefelé görgetne, de nem lefelé halad az oldalon, hanem mondjuk oldalról bukkannak fel újabb és újabb képek.

A Reachdesk.com oldalán lehet például találkozni az oldal közepén egy görgetési eltérítéssel, amikor a függőleges görgetés hirtelen vízszintesre vált

Ennek oka, hogy habár a görgetés eltérítése már jó néhány éve megjelent a weboldalakon, nem vált teljesen megszokottá, így nem mindenki számára egyértelmű, hogyan működik. Ezt az NNGroup tesztjei is megerősítették, melyek azt mutatták, hogy nehéz megtalálni az egyensúlyt a felhasználók kognitív terhelésének csökkentése és a görgetési animációk dezorientáló hatása között.

Mit mutat a vizsgálat?

A legtöbb felhasználó kisebb-nagyobb mértékben összezavarodott az ilyen weboldalakon, és gyakran előfordul, hogy inkább kiléptek az oldalról vagy frissíteni próbálták. Ez jellemzően akkor jelentkezett, amikor a görgetés eltérítése hosszú ideig tartott, illetve az oldal nagyobb részén akadályozva volt a normál ütemű és irányú görgetés. Ezekben az esetekben egyes felhasználók úgy értelmezték a jelenséget, hogy hibás az oldal.

Azt is megállapították, hogy a görgetés eltérítése leginkább akkor működik, amikor van funkciója: alapvetően az, hogy egységekben jeleníti meg az információkat. Ennek ellenére persze ilyenkor is eltévedtek néha a felhasználók, ami lelassította őket.

Szintén jobb eredményt mutatott, amikor a felhasználók azonnal látták a görgetési interakciók eredményét, tehát, amikor kisebb mozdulatra egyből jelentősebb változás történt az oldalon. Ugyanakkor ennél a megoldásnál a pontossággal volt probléma, tehát egyes információk megtalálása nehezebbé vált. Ilyenkor ugyanis az információk gyorsan eltűntek, bármely apró mozdulatra.

Fontos tehát a webdesignereknek megtalálni azt a megfelelő ütemet, ami nem túl gyors és nem túl lassú a felhasználók számára. Hiszen előbbi azzal járhat, hogy kimaradnak információk, míg utóbbi esetében belefáradnak az emberek a sok görgetésbe.

Azok számára viszont különösen bosszantó a megoldás, akik valamilyen feladatot akarnak végrehajtani egy weboldalon. Ők nem annyira türelmesek, mint azok, akik csak nézelődnek egy weboldalon. A célorientált felhasználók gyakran úgy vélik, hogy a görgetés eltérítésével csak rabolják az idejüket a weboldalak.

Ezzel szemben azokat a felhasználókat, akik csak nézelődtek és nem egy konkrét feladatot akartak végrehajtani, kisebb eséllyel tántorítja el a görgetés eltérítése, még akkor is, ha a görgetés látszólag sehová sem vezetett. Ugyanakkor korábbi felmérésekből lehet tudni, hogy a felhasználók nagyobb része célorientált, így ők frusztráltak lehetnek, ha eltérítik őket, és akár a weboldalról is kilépnek.

Az NNGroup arra is kitért, hogy a görgetési eltérítés mobilon még nagyobb problémát tud okozni, mert a kisebb kijelző miatt hosszabb ideig tarthat. Ráadásul a lassabb mobilwebes kapcsolatnál az oldalak hosszabb ideig töltődnek be, így néha sokat kell várni arra, hogy a szövegek és a vizuális elemek megfelelően jelenjenek meg. A tesztek során azt tapasztalták, hogy amennyiben az asztali gépes görgetési eltérítés nem került át a mobilos oldalra, sokkal jobb a felhasználói élmény.

Ugyanakkor javítani lehet a helyzeten, ha ragadós menüt alkalmazunk a weboldalon. A görgetési eltérítés esetében mentőövet jelenthet a felhasználóknak, ha folyamatosan látják a menüsort. Így ha megzavarodnak az oldalon, akkor a menüre kattintva mégis be tudják tájolni a helyzetüket.

Néhány tipp a használatra

Az előbbiek alapján az NNG kutatói adtak néhány tippet, melyet érdemes megfogadni, ha a weboldaladon te is alkalmazod a görgetés eltérítését, és minimalizálni akarod a felmerülő problémákat:

  • Szakaszosan jelenjenek meg az információk, így kisebb a kognitív terhelés és segíti a történetmesélést.
  • Legyenek görgetési eltérítés nélküli részek is a weboldalon, mert enélkül teljesen összezavarodhatnak az emberek. Érdemes a normál és az eltérített görgetés mennyiségét egyensúlyba hozni, így növelve a felhasználók számára a kontroll érzését.
  • Kerüld a vízszintes görgetésre váltást, mert ez nagyon meg tudja zavarni az embereket, sokan nem értik ilyenkor, hogy mi történik az oldalon. Így pedig megvan az esélye, hogy abbahagyják a görgetést és távoznak az oldalról.
  • Mérsékeld a görgetési eltérítés során megjelenő szöveg mennyiségét, mert ilyenkor általában feltűnik majd eltűnik a szöveg, amit a felhasználónak a munkamemóriájában kell tartani. Ha viszont túl hosszú a szöveg, akkor ez nem fog menni neki. Ha fontos az információ és sok van belőle, akkor azt a görgetési eltérítésen kívül kellene megjeleníteni, így javítva a megértést és csökkentve a kognitív terhelést.
  • Mobilon célszerű teljesen elkerülni a görgetési eltérítést.
  • Görgetési eltérítést csak a hajtás alatt használj! Ha már a hajtás felett szokatlan weboldal-viselkedéssel találkoznak az emberek, akkor az növeli a frusztrációt.

 

Címkék:

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Széchenyi 2020