8 mítosz a mobiltelefonokról és laptopokról, amiket jobb lenne már elfelejteni

3

A technológia még mindig rejtély az emberek legnagyobb része számára. Ők azok, akik nem tervezik, készítik, hanem csak használják a legújabb eszközöket. Használják, és nem értik. Így aztán nem kell csodálkozni azon, hogy mítoszok, hiedelmek övezik a mobiltelefonok, laptopok működését.

Ezek a hiedelmek, mint régen a babonák, szájról szájra terjednek, és tényleg az igazi laikusok tudják a legmeggyőzőbben előadni őket. Náluk már csak a különböző tech-fórumokat ellepő megmondóemberek a rosszabbak, akik hasonlóan megalapozatlan, hiedelmekből táplálkozó tanácsaikat az őket belengő szakértői aurával, és az átlagember számára kifejezetten érthetetlenné tett nyelvezettel erősítik. Ha ilyennel találkozunk, akkor fogadjuk erős kétkedéssel a szavait – ezt tudjuk tanácsolni, valamint megosztjuk azt a cikket, amire a Business Insideren bukkantunk a minap, és olvasói számából arra következettünk, hogy érzékeny területeket talált el. Íme, 8 mítosz:

Egy Mac soha nem lesz vírusos

Ezt az Apple terjesztette magáról, azonban miután 2012-ben több ezer Macet elért egy trójai program, azóta ez a szlogen kikerült a marketing-repertoárból. Az Apple gépeit ugyanúgy érinthetik a rosszindulatú szoftverek, mint a windowsos pc-ket.

Inkognito-módban anoním maradsz

Ezen remélhetőleg már mindenki túljutott, de ha mégsem, akkor jeleznénk, hogy az inkognitó mód vagy privát böngészés nem azt jelenti, hogy azonosíthatatlanul suhanunk a világhálón, mint valami vadregényes kiberbűnöző. Mindössze arra szolgál, hogy a saját gépünkön ne maradjanak árulkodó nyomok a böngészésünkről. Sok értelme tehát nincs, és ha tényleg el akarjuk fedni az identitásunkat, akkor vegyük elő a Tort.

Minél több a megapixel, annál jobb a kamera

Ez marketing, amivel a gyártók próbálják eladni készülékeiket. A magapixel-versenynek nincs különösebb jelentősége az átlag-felhasználóra nézve. Elsősorban nem a sok megapixeltől lesz jobb a kép, hanem az érzékelő méretétől. Minél nagyobb a szenzor, annál jobb minőségű képet kapunk.

A nagyobb kijelző-felbontás jobb

Ez megint a marketing-eszközök körébe sorolható, a gyártók számokkal versenyeznek, még ha azok használhatósága a gyakorlatban teljesen elhanyagolható. Az élmezőnybe tartozó okostelefonok mostanában már 1920×1080-as felbontással kápráztatják el a nagyérdeműt, de akadnak már olyan versenyzők, mint például az LG G3, mely 2560×1440-es felbontással lepte meg. Ugyanakkor a szakértők szerint egy inchre felesleges 300 pixelnél többet zsúfolni, mert a szem azt már úgysem érzékeli. Innentől a kijelzőn már nem a pixelekkel kell javítani, hanem más paramétereken, például a fényerőn.

Addig ne töltsd fel a telefont, amíg szinte teljesen le nem merül!

A litium-ion akkumulátoroknak nem igazán jó, ha hagyjuk őket teljesen lemerülni, sőt ezt nem is javasolják a gyártók. Az akkumulátorok élettartamát a töltési ciklusok határozzák meg, ezek száma pedig korlátozott. Egy töltési ciklus a lemerüléstől a teljes feltöltésig tart. Ha a száma elérte a maximumot, új akkumulátorra van szükség.

Ha a töltőn hagyjuk a telefont, tönkremegy az akkumulátor

A legtöbb ember este rádugja a mobilját a töltőre, és mivel jellemzően egészen reggelig alszik, akkor fogja lerántani róla. Sokan viszont azt állítják, hogy ha a töltőn hagyjuk a telefont, akkor túltöltjük, és tönkremegy az akkumulátor. Ezzel szemben a lítium-ion akkumulátorokat használó okostelefontok már vannak annyira okosak, hogy nem csak szinte kitalálják a gondolatainkat, hanem képesek leállítani a töltést, amikor fullon van az akkumulátor.

iPad-töltővel ne töltsük az iPhone-t

Ez a kijelentés annyiban igaz, hogy bár az Apple szerint a 12 wattos iPad-adapterrel az iPhone-t is lehet tölteni, azonban, ha ezt rendszeresen megtesszük, akkor az valóban nem tesz jót a telefon akkumulátorának. Ehhez azonban lehet, hogy egy évig is így kell tölteni a telefont, mire észrevesszük a hatékonyság romlását.

Nem szabad minden nap kikapcsolni a számítógépet

Sokan azt hiszik, hogy a számítógép, laptop újraindítása olyan stressznek teszi ki az eszközt, hogy azt nem lenne szabad napi rendszerességgel megtenni. Ezzel szemben a valóság az, hogy ha kikapcsoljuk, akkor egyrészt nem fogyaszt energiát, másrészt a kikapcsolt állapot kevésbé viseli meg a gép alkatrészeit, mint az állandó alvó mód.

(Címlap kép: Intel Free Press via Flickr CC)

Címkék: ,

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Széchenyi 2020