Már 5 link elhelyezését engedi az Instagram a bioban (Frissítve, 2023.06.23.)

Tartalomjegyzék
Bővített tartalomjegyzék

Az Instagram-felhasználók most már akár 5 darab linket is elhelyezhetnek profiljuk biojában. A hírt Mark Zuckerberg jelentette be csatornáján. Mint mondta, valószínűleg ez volt az egyik leggyakrabban megfogalmazott kérés az Instagram felé a felhasználók részéről. (Frissítés, 2023.06.23. – Két új fejezettel bővítettünk: Milyen előnyei és hátrányai vannak a kibővített linkeknek? és Hogyan adj hozzá több linket is a biohoz? Hogyan optimalizáld őket?)

Minden felhasználói fiók számára elérhető az a funkció, hogy akár 5 linket is elhelyezhetnek a bioban, mely eddig többnyire csak egy link közzétételét tette lehetővé. A funkció a Profil módosítása – Hivatkozás megosztása – Külső hivatkozás megadása menüpontokon keresztül érhető el. A linkek pedig bármilyen sorrendben elrendezhetők, vagyis meghatározhatja a profil tulajdonosa, hogy a számára legfontosabb link az első helyen álljon. Mint a lenti képen is látható, a linkek egy alsó, felugróban jelennek meg, és nem csak az URL látszik, hanem egy címsor is, mely CTA-ként használható.

Több link elhelyezése (Forrás: Meta)

Az első tesztek alapján, akár az Instagram konkurenciájának linkjei is elhelyezhetők a linkek között, tehát hivatkozhatunk akár a TikTokra vagy a YouTube-ra, de azért a Facebookra egy dedikált linkkel is lehet mutatni, ami egy profinak kinéző, lekerekített Facebook-ikont jelent, a hozzá tartozó szöveggel. Egyébként a kifelé mutató egyéb linkeknél semmilyen személyre szabhatóság nem érhető el.

A linkek nem egy új böngészőablakban nyílnak meg, hanem magában az Instagram-appban. Ahhoz, hogy a linket böngészőben nyissuk meg a három pontos menüre kell kattintani, majd ott kiválasztani a böngészőben történő megnyitást.

A hírnek valószínűleg mindenki örül a „link in bio” szolgáltatást kínáló cégeken kívül, mint például a Linktree. Ők az eddigi Instagram-korlátra építették az üzletüket, mely alól hirtelen kihúzta a szőnyeget a Meta. Az ötlinkes korlát is persze feszítő marad még sokak számára, így azért valószínűleg teljesen nem tűnnek el ezek a szolgáltatások sem.

Az Instagram a lépéssel feltehetően a TikToknak igyekezett keresztbe tenni, ugyanis a platformon kattintható linket csak az üzleti fiókokban lehet elhelyezni, így az egyszerű felhasználók vagy tartalomkészítők jelenleg még nem tudják más weboldalra vezetni a követőiket erről a platformról.

Milyen előnyei és hátrányai vannak a kibővített linkeknek? (FRISSÍTÉS, 2023.06.23.)

A változás révén a cégek lehetőséget kapnak arra, hogy növeljék a weboldalukra, webáruházukba vagy bármely más online platformjukra irányuló forgalmat. A több link révén bővül a promóció lehetősége, de leginkább talán a konverziók száma emelhető általa.

  • Előnye, hogy bármilyen link elhelyezhető az 5 linkes felületen, tehát lehet közöttük a weboldaladra mutató, de akár külső oldal is, ahol jelen vagy a termékeiddel, szolgáltatásaiddal vagy tartalmaiddal.
  • Ha csak a weboldaladra hivatkoznál, akkor annak különböző aloldalait linkelheted be, így növelhető az esélye, hogy a felhasználók felkeresik az oldalad, hiszen többféle célból érkező felhasználók is találnak továbblépési lehetőséget.
  • Sok weboldal számára innentől kezdve nincs szükség külső bio appra. Ami már csak azért is előnyös, mert bár jelentős részük részben ingyenesen is használható volt, azért alapvetően fizetős szolgáltatások. Kisebb cégek esetében, a beépített, kibővített linkelés optimális megoldás lehet.

Ugyanakkor persze akadnak hátrányok is:

  • Nem használhatók vizuális elemek a linkeknél az emojikon kívül: nincsenek bélyegképek, háttérszínek, rácsba rendezett képek.
  • A bioban továbbra is csak egy link látszik, és csak kattintásra jelenik meg az 5 darab link.
  • Az Instagram nem kínál analitikát a linkekre történő kattintásokról. A profillátogatásokat és a weboldalra irányuló összforgalmat látod csak. Azt viszont nem, hogy hányan nyitották meg a link-listát, és ott mit csináltak, így nehezen optimalizálhatók a linkek.
  • És persze az öt darab link sokak számára továbbra is korlátot jelent.

Hogyan adj hozzá több linket is a biohoz? Hogyan optimalizáld őket?

Linkeket az Instagram alkalmazásból tudsz hozzáadni az üzleti vagy alkotói profilodhoz, egyelőre ez nem működik számítógépes felületről. Ehhez lépj be a profilszerkesztésbe, ahol a menüből válaszd ki a linkek lehetőséget. Itt látsz egy olyan opciót egy nagy plusz jel kíséretében, amivel további linkeket adhatsz hozzá a listához. (Ha már elérted az öt linket, akkor ez feketéből szürkébe vált). Az URL-t és a címet is itt kell megadnod.

Link hozzáadása a biohoz

Mint látod, Facebook-linket külön adhatsz hozzá a listához, de az öt darabos korlát erre is érvényes. Olyan Facebook linkeket adhatsz ezzel a megoldással a linklistához, melyek Facebook fiókja össze van kapcsolva az Instagrammal.

Ha el akarsz távolítani egy linket, akkor csak érintsd meg, majd válaszd a törlés opciót. A sorrendet is át tudod rendezni a jobb felső sarokban található három ponttal jelölt menüre történő kattintás, és az átrendezés opció kiválasztásával. Ami komolyabb megfontolást igényel, hogy melyik legyen az első link, ugyanis ez látszik a bioban kattintás nélkül: érdemes a legtöbb kattintást hozó linket kiválasztani, lehetőleg olyat, melyben kulcsszavak is szerepelnek.

Érdemes a linkek optimalizálására is némi figyelmet fordítani, habár ez alapvetően kimerül az emojik és a CTA-szövegek kiválasztásában. Emojit persze nem kötelező használni, ha nincs összhangban a céged image-ével, ugyanakkor segítenek a figyelem irányításában.

Végül fontos az analitika is, amit az Instagram ugyan nem mér az egyes linkeknél, ugyanakkor külső analitikai eszközzel követhetők a kattintások. Ilyen például a Google Analytics „Campaign URL Builder”-je, ami például segíthet ebben.

Címkék:

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Széchenyi 2020