A webáruház készítés lépései – És mi kell még egy jó webshophoz? (Frissítve, 2023.08.01.)

Tartalomjegyzék
Bővített tartalomjegyzék

Te is beszállnál az online piacra? Akkor az első teendőd a webáruház készítés vagy készíttetés. A folyamat azonban nem ott kezdődik, hogy megbízol egy céget a webshop fejlesztésével. Segítünk, hogyan is kezdj neki: azaz miként zajlik egy webáruház készítése lépésről lépésre, de a továbbiakra is adunk tippeket. (Frissítés, 2023.08.01. – Egy új fejezettel bővítettünk: WordPress vagy Shopify? Melyiket válaszd, ha webáruházat szeretnél?).

A webáruház készítés legfontosabb lépései

A webáruház készítés viszonylag egyszerű folyamat. Nem is kell hozzá nagy elhatározás, hiszen nem kell például otthagyni miatta egyből a jelenlegi munkádat, azzal párhuzamosan is üzemeltethetsz egy webshopot. Ha pedig beindulnak a dolgok, akkor ráérsz eldönteni, hogy minden idődet és energiádat a webáruházadra fordítod-e. De hogyan indulj neki? Íme, a webshop készítés lépései 10 pontba foglalva.

Weboldal készítés és webáruház készítés a Websharktól1. Döntsd el, mi legyen a termék!

Az első lépés meglehetősen evidens a webáruház készítés folyamatában, és nagyon valószínű, hogy ha már ott tartasz, hogy elindítanád a webáruházad, tudod is, hogy mivel kereskednél. Ez lehet bármi az általad készített dolgoktól olyan termékekig, melyeket olcsón, nagykereskedelmi áron meg tudsz szerezni, és így nyereséggel tudod továbbadni.

Az már fontosabb, hogy mielőtt eldöntenéd, milyen termékeket szeretnél árulni a webshopodban, teszteld le, hogy van-e rá igény a vevők részéről. Első körben megkérdezheted erről az ismerőseidet, vagy akár online közösségeket.

Emellett vess egy pillantást arra is, hogy mit és mennyiért kínál a konkurencia. Gondold végig, hogy versenyképes árakon megéri-e neked az adott termékeket forgalmazni. Ha az első vizsgálataid azt mutatják, csak pénzt veszítenél, akkor próbálj meg kitalálni egy másik terméket.

2. Árazd be!

Ha megvan a termék, akkor következhet az árazás, mely a legnehezebb része egy új üzlet elindításának. Ha az áraid túl alacsonyak, akkor pénzt veszítesz rajta, vagyis nem éri meg időt és pénzt fektetni a webáruházadba. Ha viszont túl magasak az áraid, nem tudsz majd elegendő terméket eladni – hacsak nem kiváló a marketinged -, és megint azt kockáztatod, hogy elbukod a befektetett pénzedet.

Ahhoz, hogy meg tudd határozni a termékeid árát, kalkulálnod kell a saját költségeidet. Ebbe beletartozik a nyersanyag ára, a webáruház elkészítésének költsége, a webhosting díja, az adók és egyéb terhek megfizetése, a marketingkiadások. Emellett bele kell számolnod azt is, hogy mennyi idődet veszi el a webshop üzemeltetése. És tedd még hozzá a hasznodat is.

Meg kell vizsgálnod azt is, hogy a versenytársaid milyen árakat alkalmaznak. Ha a Te áraid a végső kalkuláció után a konkurencia árai alatt marad, akkor beelvághatsz az üzletbe, sőt akár még emelhetsz is az áraidon. Ha viszont többe kerülne a Te terméked, akkor végig kell gondolnod, hogy milyen egyedi értéket tudnál kínálni, hogy a vevők vásároljanak Tőled.

Webáruház

 

3. Szállítási költségek és lehetőségek vizsgálata

Nézz körül a piacon, hogy lásd, a többiek milyen szállítási költségekkel dolgoznak. A legegyszerűbb megoldás, ha ezt egy az egyben ráterheled a vásárlóra, azonban gondolj arra, hogy az ügyfelek a termék árán túl a szállítási költségekkel is kalkulálnak.

Sokan visszalépnek egy-egy vásárlástól, amikor szembesülnek azzal, hogy az adott cég milyen súlyos szállítási költségeket alkalmaz. Sokan pedig már eleve úgy választanak maguknak webáruházat a vásárláshoz, hogy megnézik, milyen szállítási költségekre számíthatnak.

Adott esetében még akár az is kifizetődő lehet számodra, hogy lenyeled a szállítási költséget, miközben magasabb árakon adod a termékeidet. Illetve, ami még nagyon elterjedt, hogy bizonyos vásárlási összeghatár felett alacsonyabb díjakat kérsz a szállításért. Ez ugyanis arra ösztönzheti a vevőket, hogy többet vásároljanak tőled.

Persze csak akkor, ha a konkurencia nem kínál ingyenes vagy olcsóbb szállítás. Azt Neked kell kikalkulálnod, hogy ez miként éri meg számodra. Mindenesetre, ha ingyen vagy kedvezményes áron szállítasz, akkor azt jó látható helyen tedd közzé a weboldaladon, vagy akár ezt a tényt hangsúlyozhatod is a hirdetéseidben is. És persze jó előre vizsgáld meg, hogy ki milyen megoldásokat kínál a szállító cégek közül! 

4. Válassz egy nevet!

Általában, amikor valami jó nevet próbálsz találni, mindig kiderül, hogy a legtöbb már foglalt. Próbálj meg olyan nevet és márkanevet találni, mely el is árulja a lényeget a termékedről, viszont maradj távol azoktól a megoldásoktól, amit mások már használnak. Érdemes figyelembe venni itt, hogy milyen domainnevek foglaltak, hiszen a márkanevednek meg kellene jelennie már a domainnevedben is.

5. Alakítsd ki a marketingstratégiád!

A névválasztással párhuzamosan a marketingeden is elkezdhetsz gondolkodni. Megkeresheted a megfelelő céget, aki megtervezi számodra a logót, illetve ha Te nem vagy gyakorlott benne, akkor elvégzi helyetted a marketingmunkát vagy annak egy részét. Tehát megtervezi, miként tudod ismertté tenni a webáruházad nevét a célközönséged számára.

5. Válaszd ki a megfelelő webáruház platformot!

Ezek után el kell döntened, hogy milyen alapokon fog működni a webáruházad, azaz ki lesz a hosting szolgáltatód, esetleg valamilyen már létező keretekre építed a webáruházat, mely gondoskodik a hostingról is. Persze, ha egy olyan weboldalt és márkát akarsz, ami minden tekintetben csak a Tiéd, akkor választanod kell egy hosting szolgáltatót.

6. Webáruház készítés vagy készíttetés

Itt érkeztünk el tulajdonképpen a webáruház készítés lényegéhez. Készíthetsz vagy készíttethetsz webáruházat sablonok segítségével, vagy akár megtervezheted az általad készített vázlatok alapján egy webdesignerrel. Nyilván az utóbbi esetében egy sokkal egyedibb megoldást kaphatsz, melyet aztán az ügyfelek nem kevernek össze más webáruházakkal. Tehát már ebben is tudsz különbözni, ami a marketingben meghatározó fontosságú tényező.

7. A webshop szövegeinek megírása

A webáruház weboldalának elkészítése során neked is van feladatod, hiszen meg kell írnod azt a szöveget, ami bemutatja a cégedet, valamint meggyőzi a látogatókat arról, hogy Nálad vásároljanak. Persze ezzel megbízhatsz egy külsős céget is, azonban senki nem ismeri olyan jól a Te webáruházadat, mint Te magad. Ugyanakkor persze nem olyan egyszerű jó és marketingszempontból is helytálló szöveget írni egy-egy weboldalhoz. Ezért mindenképpen elkelhet a segítség, még ha az csak a már elkészült szöveged korrekciójára szorítkozik.

8. Szerezd be az SSL tanúsítványt!

A webáruházadnak biztonságosnak kell lennie a felhasználók számára. Különösen, ha az ügyfelek személyes és pénzügyi információkat adnak meg magukról. Biztosítanod kell, hogy az érzékeny adatok biztonságban vannak. Az SSL tanúsítvány jelzi mindenki számára, hogy titkosítva vannak a fontos információk, így a hackerek nem férnek hozzájuk. Ehhez kapcsolódik az is, hogy meg kell határoznod, milyen módokon tudnak fizetni a weboldaladon a vásárlók. Ki kell választanod a megfelelő szolgáltatókat, melyeket megéri számodra igénybe venni.

9. Vidd fel a készletet!

Azt követően, hogy készen van a biztonságosan működő webshopod, fel kell vinned azokat a termékeidet, melyek készen állnak a kiszállításra. Határozd meg az árakat, ellenőrizd, hogy minden jól működik-e a vásárlási folyamat során. Hogy a vásárlóidnak csak kattintania kelljen a „megveszem” gombra, és már vihetik is a terméket.

10. Kezdj el árusítani!

A webáruház készítés utolsó lépése már tulajdonképpen maga az eladás. Ha kicsit kevésnek találod a betérő vevőket, akkor annak nyilván az az oka, hogy a weboldaladat nem ismerik. Nem jelenik meg a keresőben, nem hirdeted az Adwordsben vagy Facebookon, vagy bármi más módon. Itt lép be a képbe a marketing, azon belül is az online marketing, a SEO, a tartalommarketing tevékenység.

Ha erre nincs pénzed, akkor is vesd be a szóbeszéd erejét, azaz beszélj az ismerőseidnek a webshopodról, terjeszd az ő körükben, hogy beinduljon egy növekedési folyamat. Ezek után térjünk vissza a 6. ponthoz, hiszen a mi szempontunkból ez a legfontosabb lépés, amikor magas a webáruház és a webdesign elkészül. Nagyon sok dologra kell itt figyelni, hogy egy jól működő webáruházat kapj eredményül. Lássuk!

Mire figyelj a webáruház készítése során?

Ha hiányzik a piackutatás, nem jó a marketing, nem túl jók a termékek, gyenge lábakon áll a hitelesség, az mind hozzájárulhat ahhoz, hogy nem lesz sikeres a webáruházad. Ugyanakkor van egy további tényező, ami alapvetően határozza meg a sikert. Az áruház weboldalának kialakítása, vagyis a webdesign.

Még az online világban járatos szakembereknek sem egyszerű dolog, amikor egy új webáruházat az alapjaitól kell felépíteni. Számtalan dologra kell figyelni, hogy az működjön, esetleg még sikeres is legyen. Az egész persze egy jó weboldallal kezdődik. De nézzük, hogy itt mire kell figyelni, és aztán mi minden számít még! Kezdjük azzal, hogy

Mit kell tudnod a vevőkről?

A digitális élményeket vizsgáló Siteworx  3 ezer embert kérdezett meg online vásárlási szokásairól. Ebből kiderült, hogyan vásárolnak, milyen milyen feladatokat hajtanak végre, és a weboldalaknak mely funkcióival a legelégedettebbek vásárlás közben.

1. AZ EMBEREK NEM AKARNAK APPOKAT LETÖLTENI,

hacsak azok nem gyorsabbak, mint az áruházad weboldala. A kutatók már harmadik éve azt állapították meg, hogy a vevők a mobil weboldalakon jobban szeretnek vásárolni, mint különálló appokban. Sőt, míg most 63 százalék mondta ezt, addig egy évvel korábban az arányuk még csak 56 százalék volt.

Ugyanakkor amikor azt kérdezték tőlük, hogy mégis mivel lehetne rávenni őket, hogy letöltsenek egy appot, azt válaszolták: azzal, ha gyorsabb lenne a vásárlás a mobilalkalmazásban, mint a mobilböngészőn. Ez pedig azt mutatja, hogy a gyorsaság kritikus tényező, különösen, hogy sokszor mobilnetet és nem wifit használnak az emberek okostelefonos vásárlás során. Ebből két dolog következik:

 • nem feltétlenül kell egy appba pénzt és időt fektetni, viszont
 • a mobilos megjelenésedet nem árt a sebesség szempontjából komolyan optimalizálni.

2. KÖNNYEN MEG AKARJÁK TALÁLNI

Az is kiderült a vizsgálatból, hogy a vevőket az teszi a leginkább elégedetté online vásárlás során, ha könnyen megtalálják a keresett terméket. 40 százalék jelezte ezt, ugyanakkor 35 százalék azt is szereti, ha találkozik a vásárlás közben értékelésekkel és véleményekkel a termékeknél és szolgáltatásoknál.

És mi az, amire egyáltalán nem vágynak? Hát például arra, hogy a vásárlás végeredményét megosszák barátaikkal. Úgyhogy egészen felesleges közösségi médiás gombokkal zaklatni az embereket egy-egy sikeres folyamat végén. Viszont

 • legyen az oldaladon egy valóban jól használható kereső,
 • és az sem árthat, ha a Google-ben könnyen rád találhat, úgyhogy érdemes a SEO-val is foglalkozni picit.

3. SZERETNEK MÉG MINDIG OFFLINE VÁSÁROLNI

Annak ellenére, hogy az elmúlt években nagy lendülettel kapaszkodott felfelé az online vásárlás, még mindig sokan vannak olyanok, akik valódi, fizikailag is létező üzletekben szeretnének hozzájutni a valódi és fizikailag is létező dolgokhoz. Ezért aztán a válaszolók több mint a fele (52%) csak arra használja az okostelefonját, hogy megnézze hol van az üzleted és meddig van nyitva. Egyébként pedig 30 százalék az, aki online vásárol, illetve az emberek 46 százaléka arra is használja az okostelefonján vagy tabletjén a netet, hogy pusztán keresgéljen a termékek között és összehasonlítsa az árakat. Mindebből elsősorban az következik, hogy

 • érdemes a weboldaladon könnyen megtalálhatóvá tenni a nyitvatartási időt, és
 • mobilra optimalizáltan jelezni, hol is van az üzleted, és miként juthat oda a vásárló.

Mire figyelnek valójában az emberek egy webáruházban? Ezt mutatják a hőtérképek

Nagyon tanulságos vizsgálatot készített az EyeQuant, mely egy mesterséges intelligenciával foglalkozó német szoftverfejlesztő cég. Saját algoritmusukat – mely képes előre jelezni, hogy a felhasználók hova fognak pillantani egy weboldalon – akarták továbbfejleszteni a kutatás segítségével.

Emellett azonban a már bebetonozódott webdesign szabályok egy részének felborítása is sikerülhet nekik. Például megállapították, hogy mégsem annyira az arcokra fókuszálunk egy weboldalon, mint azt korábban gondoltuk. Vagy legalábbis a webshopok esetében. Úgyhogy ezeket a megállapításokat mindenképpen vedd figyelembe webáruház készítése során.

Hőtérkép a Levi's oldaláról

Hőtérkép a Levi’s oldaláról

A 46 személy szemmozgását vizsgáló kutatás – mely az Osnabruecki Egyetem idegtudományi laboratóriumában készült – kétszáz darab termékoldalt és landing page-et érintett. Az embereknek ezeken az oldalakon kellett vásárolniuk, például farmernadrágot, televíziót vagy éppen egy hétvégi utat Párizsba.

A vevők tevékenysége során megfigyelt szemmozgás alapján készültek el a hőtérképek, melyek megmutatták, hogy valójában mit is néznek kitartóan az emberek egy-egy online vásárlásnál. Az átlagos időtartam, amíg az emberek egy-egy elemre fókuszáltak az oldalakon, 15 másodperc volt.

Mégsem vonzzák a tekintetet az emberi arcok?

Kiderült, hogy a korábbi elmélettel ellentétben – miszerint az emberek tekintete mindig az emberi arcokat keresi – ez nem minden esetben igaz, így például webáruházakban, vásárlás során nem. Pedig régi szabály a webdesignban, hogy ha valamire fel akarjuk hívni a figyelmet, akkor tegyünk mellé egy emberi arcot, lehetőleg olyat, melynek a tekintete a kiemelni kívánt sorra irányul, és akkor a látogató is oda fog nézni.

A kutatás szerint azonban az emberek sokkal nagyobb valószínűséggel pillantottak a címsorra vagy a keresősávra ezeken az oldalakon, mint az ott elhelyezett képeken lévő arcokra. Erről itt vannak a hőtérképek is, melyekről minden világosan kiderül:

Nem az arcokat nézzük

Nem az arcokat nézzük

Mégsem keltik annyira fel a figyelmet a nagyméretű betűk?

Az elmúlt években egyre nagyobbá váltak a weboldalakon használt betűk, mostanra már kifejezetten óriásira nőtt méretekkel találkozhatunk címsorok esetében. Mondván persze, hogy ezek könnyen olvashatók, na és az emberek tekintetét is megragadják.

A kutatás azonban mást mutat: a vizsgáltat résztvevői ugyanis nem annyira az óriási szövegeken merengtek – vagy legalábbis nem időztek azokon hosszan -, hanem a kisebb betűvel írt részeket olvasgatták. Az English Proofread esetében például látszik, hogy nem nagyon ragadtak le a cégnévnél, hanem sokkal inkább rávetették magukat a körülötte megjelent, kisebb betűvel írt szövegekre.

Mennyire figyelünk a címre?

Mennyire figyelünk a címre?

Nem varázsszó az “ingyen”?

Miközben általában úgy tűnik, hogy az emberek figyelmét leginkább az kapja el, amikor valami “ingyenes” dolgot ígérnek nekik, online vásárlás során valamiért nem ez kerül a célkeresztjükbe. Azokon az oldalakon, ahol ingyen termékeket vagy ingyen szállítást kínáltak, nem ezekkel foglalkoztak a legtöbbet, hanem a termékek leírásával. Illetve a Victora’s Secret oldalán konkrétan a modellek melleivel, de mint tudjuk, ez egy speciális eset.

Hőtérkép a Victoria's Secrets oldaláról

Hőtérkép a Victoria’s Secrets oldaláról

Nem érdekli az embereket a márka?

Legalábbis online vásárlás során nem a márkával kapcsolatos elemekre (például a logó) fókuszáltak a felhasználók a weboldalon, hanem a termékek egyéb jellemzőire, melyek alapján dönteni tudtak a vásárlásról.

Így nézelődünk egy webáruházban

Így nézelődünk egy webáruházban

Úgy tűnik tehát, hogy a korábbi hőtérképes vizsgálatok eredménye nem alkalmazható webáruházakra. Ezeknél elsősorban weboldalakat vizsgáltak, és azokon olyan feladatok végrehajtását, hogy az emberek miként szerzik meg az információkat, hogyan jönnek rá arra, hogy a weboldalak miről is szólnak, illetve hogyan olvasnak el rajtuk egy-egy szöveget.

A webáruházakban, landing page-eken viszont vásárolni akarnak az emberek, ezt a feladatot kapták, és ilyenkor mint kiderült, másra figyelnek, más utakat jár be a tekintetük. A lényeg, hogy a hangsúlyt a vásárlásnál egyébként is lényegesnek számító dolgokra kell helyezni, tehát a termékre, annak képére és leírására. A többi, mézesmadzagnak szánt, “trükkös” vevőcsalogató dolog nem igazán működik, mert a látogatók is tudják, hogy ezek miért vannak ott. Ezt pedig nem árt figyelembe venni, ha webáruházat tervezünk.

Milyen legyen a webáruházad?

Ha a látogatók megtalálják a webáruházadat, de egy olyan oldalra csöppennek, ahol nem igazodnak el, nem találják a termékeket, nincs róluk megfelelő leírás, vagy rá sem jönnek, miként tudnak rendelni, akkor otthagyják az oldaladat, mert van még bőven lehetőség a vásárlásra máshol. Ezért a webáruház készítés során figyelned kell arra, hogy a webáruházad

1. LEGYEN EGYSZERŰ!

A zsúfolt és rendezetlen weboldalakat nem szeretik az emberek. Értjük persze, hogy a webáruházadban sok a termék és sok ezekről az információ, ez azonban nem lehet mentség arra, hogy ne legyen egyszerű, rendezett képet nyújtó az oldal. Az egyszerű weboldalaknak általában jobb a konverziós arányuk. A zsúfolt oldalak viszont csak fárasztják az embereket. A legtöbbször nem a sok szöveggel van a gond, hanem ahogy elrendezik az információt.

Fontos, hogy a különböző termékek különböző oldalakra kerüljenek, számít a megfelelő whitespace, a betűtípus, de az még inkább, hogy a tényleg felesleges dolgokat eltávolítsd az oldalról. Ha nem tudod, hogy mit dobj ki, akkor az adatokra figyelj, vagyis, hogy melyek a legjobban fogyó termékeid, és melyek hozzák a legtöbb nyereséget!

2. kellenek a dEDIKÁLT MENÜK

Érdemes a megszokott termékkategóriákon kívül olyan menüpontokat is felvenni a lehetőségek közé, mint az új termékek, a kiemelt termékek, a legkeresettebb termékek és a promóciók. Ezzel a vásárlóknak segítünk, hogy könnyebben megtalálják, amit keresnek, például a leárazott vagy az új termékeket.

3. EGY FIGYELEMFELKELTŐ KERESŐMEZŐ

Sok olyan vásárló van, aki már azelőtt tudja, hogy mit akar nálad vásárolni, hogy keresgélne a webáruházadban. Az ő számukra meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy könnyen megtalálják az általuk megvenni kívánt terméket. Ezért kell egy jól működő, könnyen észrevehető keresőmező az oldaladra.

4. FELHASZNÁLÓBARÁT FELÜLET

Ne csak a főoldallal foglalkozz, az egyes aloldalaknak, termékoldalaknak is egyszerűnek, használhatónak kell lenniük, a látogatóknak könnyen el kell igazodniuk rajtuk. Ha túlságosan bonyolultak, azzal elriasztod a vevőket. A termékoldalak kialakítására a következő fejezetben visszatérünk.

5. A MEGFELELŐ TERMÉKFOTÓK

A webáruházak legnagyobb hátránya a valós boltokkal szemben, hogy az emberek a vásárlás előtt nem tudják kézbe fogni a termékfotónak. Ez kell kompenzálni a minél jobb képekkel. A termékfotóknak olyan hűen kellene tükrözniük a valóságot, amennyire csak lehetséges. Legyenek a képek jó minőségűek, kellően nagyok, legyenek láthatók minden szögből, legyenek zoomolhatók, hogy minden részletet meg tudjanak nézni a felhasználók, és ha a termék felvehető vagy használható, akkor használat közbeni képek is legyenek láthatók. Ezáltal sokkal könnyebbé válik a vásárlás. Nike webáruház

6. Részletes termékleírás

A fotók mellé természetesen egy olyan termékleírásnak kell kerülni, mellyel el tudod adni a terméket. Egy ruha mellé persze nem sok szöveg kell, hiszen jórészt a kép adja el. Egy elektronikai terméknél viszont elkelhet a részletes leírás. Ha egy vásárló egy fizikailag létező üzletben vesz egy elektronikai terméket, akkor elkezdi róla kérdezgetni az eladót. Ezért célszerű megfogalmazni már a leírásban, hogy mit tud, és miben más, mint a többi hasonló termék.

7. Könnyen elérhető ügyfélszolgálat

Mivel egy webáruházban nincsenek eladók, viszont a vevőknek ettől még lehetnek kérdéseik. Mutathatod nekik a legjobb képeket és videókat, írhatsz részletes termékleírásokat, azért még maradnak bennük kérdések. Nagyon praktikus egy live chat a webáruházadban.

A számok azt mutatják, hogy a látogatók 57 százaléka szereti, ha rendelkezésére áll élő chates segítség a vásárlás során, illetve az élő chat használatával 20 százalékkal nő a konverziók száma. De ha nincs ilyen, akkor a telefon és az e-mail elérhetőség legyen látható.

Kínálj számukra annyi lehetőséget, amennyit csak lehet, így mindenki a saját kedvenc felületén veheti fel veled a kapcsolatot. Ez csak javítani fogja a konverziós arányodat. Ha viszont nem mutatsz nekik kapcsolati információkat, nem látják a címedet, akkor nem is fognak megbízhatónak tartani.

8. Kínálj minél több fizetési és szállítási lehetőséget!

Hiszen minden vevődnek megvannak a maga preferenciái fizetésre és szállításra is. Van akinek a bankkártya a kényelmes, van aki az utánvétben bízik, de ugyanígy fontos lehet számukra, hogy futár hozz ki vagy csomagponton vegyék át a terméket, mert nem akarnak egész nap a futárra várni.

Az is fontos, hogy van aki az egyik szolgáltatót kedveli, más pedig másikat. Célszerű, ha megpróbálsz igazodni az igényekhez, és nem a számodra legkényelmesebb és legkedvezőbb lehetőséget erőlteted, mert ezzel vevőket fogsz veszíteni.

9. Ne lepd meg a vevőidet extra díjakkal!

A magyarok különösen árérzékenyek, ezért mindig gondosan utánajárnak, hogy hol kapják meg legolcsóbban az adott terméket. Online ez kifejezetten egyszerű. Segítened kell őket abban, hogy gyorsan kideríthessék az áraidat, valamint a szállítási díjak összegét, és ha van egyéb költség (utánvét, csomagolási díj stb.), akkor az is legyen látható, még a megrendelés előtt.

Nincs annál kiábrándítóbb, mint az amikor az utolsó előtti lépésnél szembesülnek azzal, hogy a termék árára még komoly tételek rakódnak. Ilyenkor jön a kosárelhagyás, és az összegek fényében az ajánlatod újra mérlegelése. Viszont ilyenkor már nem kicsit lesznek idegesek a rejtett költségeid miatt, így nem sok esélyed van az eladásra. Hacsak persze nem kínálsz árakban messze a konkurencia alá.

Mi idegesíti leginkább az embereket a webáruházakban?

Mi idegesíti leginkább az embereket a webáruházakban?

10. Kosárelhagyás után küldj egy emlékeztetőt!

Ha valamiért mégis sor kerül arra, hogy a vevők nem fejezik be a vásárlást a webáruházadban, akkor ne engedd el! Sokkal könnyebb egy olyan érdeklődőt visszaszerezni, aki már tudja mit akar venni, már tudja hol találja az áruházadban, és hogyan vegye meg, mint hogy új vevőt találj.

Annak, aki korábban mindössze egy-két kattintásra volt a vásárlástól, már csak egy kis ösztökélés kell ahhoz, hogy visszatérjen hozzád, és megvegye a terméket. Ha már regisztrált vásárlód, és belépett, akkor küldhetsz neki egy e-mailt, de kilépés előtt is tehetsz neki egy jobb ajánlatot.

11. Tedd egyszerűvé a kattintást!

A különböző bannereknek, promóciós csempéknek egyetlen céljuk van: a felhasználókat átvezetni a webáruházad egyik termékoldalára, hogy ott megtegyenek egy újabb lépést az értékesítési tölcsérben. Ezért célszerű olyan egyszerűvé tenni ezt a hirdetésből az oldalra való átlépést az emberek számára, amennyire csak lehetséges.

Ami alapvető, hogy legyen nagyon egyértelmű a CTA-d, legyen rajta látható, hogy kattintható elemről van szó. Ennél azonban még egyszerűbbé teheted az emberek életét. Tedd az egész hirdetésed kattinthatóvá! Ezáltal bármire is kattintanak rajta, legyen az egy kép vagy a szöveg a CTA helyett, mindenképpen a céloldalra viszi őket a link. Ez különösen hasznos a mobilos felhasználók számára, ahol a kicsi célterületet néha nehéz eltalálni az ujjunkkal, ráadásul a hover és a kurzor hiánya miatt nehezebben megállapítható, hogy melyik elem kattintható, és melyik nem – hívta fel a figyelmet Sara Novak a Mediumon megjelent blogbejegyzésében.

De nem csak a bannereknél fontos a könnyű kattinthatóság, hanem a terméklista-oldalakon is. Ott se csak egy címsort vagy gombot tegyél kattinthatóvá, hanem az egészet, a képpel, leírással, árral együtt. Ne kelljen az embereknek találgatniuk, hogy csempének melyik részére kell kattintaniuk ahhoz, hogy a termékoldalra jussanak.

Amikor az egész felület, minden kép és sor kattintható

Amikor az egész felület, minden kép és sor kattintható

12. Kerüld el a kosárhoz adásnál felbukkanó figyelmeztetéseket!

Senki sem szereti a hibaüzeneteket, ezért tegyél meg minden, hogy a vásárlóid ne fussanak bele, különösen, amikor egy terméket be akarnak tenni a kosarukba. Ha a kosárba rakás előtt meg kell adniuk a színt, a méretet vagy a mennyiséget, akkor se egy figyelmeztetéssel hívd fel rá a figyelmüket, hanem állíts be egy alapértelmezett kiválasztást.

Ha nincs olyan alapértelmezett kiválasztás, amit megfelelőnek tartanál, mint mondjuk egy méret meghatározása, akkor tedd vizuálisan nagyon nyilvánvalóvá, hogy a felhasználónak ki kell választania a méretet, mielőtt a kosarába tenné a terméket. Ezt úgy teheted meg, hogy egyrészt kiemeld ezt a részt, másrészt azt is megteheted, hogy addig nem teszed kosárba a termék, amíg ki nem lett választva minden szükséges paraméter.

Minden mező, még a méret is előre ki van töltve a termékoldalon

Minden mező, még a méret is előre ki van töltve a termékoldalon

13. Tudd, hogy a vevőid mit keresnek!

És abban is legyél biztos, hogy megtalálják azt! Ehhez a keresési előzményeket kell tanulmányoznod, melyről sokan elfeledkeznek. Ellenőrizd, hogy a leggyakrabban felbukkanó keresőkifejezésekre milyen eredményeket kapnak az emberek. Elképzelhetők esetleg tipikus elgépelések vagy más megfogalmazások, melyek aztán nem a megfelelő találatot dobják ki? Győződj meg arról, hogy ezekre is megjelenik egy releváns találat.

Esetleg akadnak olyan gyakori keresőkifejezések, melyekre nincs eredmény? Akkor rendeld hozzájuk a legrelevánsabb terméked. Talán az emberek a konkurencia termékét keresik a Te oldaladon? Ha igen, akkor mutatsz nekik hasonló termékeket a saját kínálatodból? Egy ilyen helyzet jó lehetőséget kínál arra, hogy egyedi üzeneteket és tartalmat juttass el hozzájuk, mellyel kifejezheted a márkád személyiségét, vagy elmondhatod nekik, hogy miért a Te terméked a jobb.

14. Hagyd, hogy vendégként vásároljanak!

Persze, egy felhasználói fiók létrehozása az ő érdekük is, hiszen könnyebben bejelentkeznek a következő alkalommal, és Te is személyre szabottabb felhasználói élményt tudsz kínálni neki. Ennek ellenére, ha felhasználói fiók létrehozására kényszeríted az embereket, azzal sokakat eltántorítasz a vásárlástól. Nem csak azokat, akiknek nincs fiókjuk, és nem is akarnak ilyet, hanem azokat is, akik esetleg nem emlékeznek a felhasználónevükre vagy a jelszavukra, netán nyilvános vagy idegen eszközt használnának a rendelésre.

Sok egyéb ok is előfordulhat, de a lényeg, hogy adott pillanatban nem tudnak vagy nem akarnak belépni egy fiókba. Egyébként bármikor felvetheted számukra a lehetőséget, hogy létrehozzanak egy felhasználói fiókot, akkor is, ha éppen túl vannak a megrendelésen. Ilyenkor felhasznáhatod azokat az adatokat, melyeket már megadtak, így gyorsabbá téve a dolgot.

Ha ez emberek azt érzik, hogy valamire rá vannak kényszerítve, akkor a feladatot tehernek érzik. Ugyanakkor, ha ez a valami csak választható lehetőség, akkor figyelembe veszik, hogy milyen előnyei lennének, és ez alapján döntenek.

15. Egyszerűsítsd a megrendelést!

Az emberek számára ma már elvárás, hogy gyorsan lezavarhassanak egy online vásárlást. Ha a vásárlás során akadályokba ütköznek, melyek lelassítják őket, akkor azt megjegyzik, és felróják neked. Előfordul például, hogy a szállítási címet és a számlázási címet kétszer kell megadnia a vevőnek, és nem alapértelmezett, hogy a kettő azonos. De minden opcionális mező akadályozó tényezőnek számít, így ami nem feltétlenül szükséges, azt inkább hagyd ki!

Azzal is egyszerűsítheted az űrlapod kitöltését, hogy amikor beírja az irányítószámot a címnél, akkor az automatikusan megjeleníti a hozzá tartozó településnevet, így azt nem kell megadnia. Ehhez persze előre kell venni az irányítószám mezőt. De tedd lehetővé, hogy ha akarják, megváltoztathassák a település nevét is.

Az is fontos, hogy ha az oldalon korábban már megadtak információkat, akkor azokat ne kelljen újra beírniuk, illetve, hogy a webáruházad tegye lehetővé a böngészőknek az automatikus kiöltés funkció használatát.

Milyen funkciókra van feltétlenül szükség a webáruházadban?

Sokszor előfordul, hogy egy webáruházba a tulajdonosaik megpróbálnak belezsúfolni mindenféle menőnek tűnő funkciót, ami azonban csak zavaró a felhasználók számára. Ezek a felesleges funkciók eltérítik a felhasználókat a lényegi tevékenységtől, vagyis az online vásárlástól. Érdemes a lényegre összpontosítani. De melyek azok a funkciók, melyek feltétlenül szükségesek egy webáruházban és nem terelik el a figyelmét a vásárlástól?

Termékszűrés

A webáruházak eltérő méretűek lehetnek. Ugyanakkor minél több terméket árul egy webshop, annál nehezebb a látogatók számára a kínálat áttekintése, egy-egy termék megtalálása. Sokszor túl nagy erőfeszítésükbe kerül, hogy rátaláljanak a számukra szükséges termékre, vagy rosszabb esetben egyáltalán nem is találják meg.

Ezért olyan fontos a termékszűrés, mely egy logikus módon szűkíti le a termékek körét arra a csoportra, melyben körül akar nézni a felhasználó. 

A szűrés többféle módon is kivitelezhető. A legegyszerűbb megoldás, mely megfelelő a kisebb és közepes méretű webáruházak számára, ha kategóriák és címkék alapján tudja leszűkíteni a látogató a termékek körét.

Ugyanakkor egy nagyobb webáruházban a szűrés önálló felületet kaphat, ahol a felhasználó a lehetőségek széles köréből tud válogatni. Ilyenkor olyan részletek kerülnek be a szűrési paraméterek közé, mint az ár, a márka, a méret, a szín, stb. Itt már csak arra kell figyelni, hogy ezek a szűrési paraméterek tökéletesen illeszkedjenek a felhasználói igényekhez.

Kapcsolódó és korábban megtekintett termékek

Amikor egy látogató megtalálja a webáruházadban azt a terméket, amit keresett, az még nem jelenti azt, hogy azt egyből meg is vásárolja. Lehet, hogy előbb még végez egy kis kutatást más, alternatív termékek után, vagy egyszerűen csak később akarja megvenni.

Ezért neked lehetőséget kell kínálnod számára, hogy ismét könnyen megtalálja a korábban már megtekintett terméket. Ebben segít az, ha látja egy listában, hogy milyen termékeket nézett meg korábban. Az alternatív megoldások felkutatásában pedig sokat segíthet a kapcsolódó termékek listája.

A korábban megtekintett termékek felsorolása révén nem kell előlről kezdenie a keresést a felhasználónak (ha nem mentette el valamilyen formában a termékoldalt). Nem muszáj persze ezt a listát az előtérbe nyomni, elég, ha egy olyan helyen megjelenik, ahol azért még jár a látogató tekintete, mégsincs a középpontban.

A kapcsolódó termékek pedig jó lehetőséget kínálnak az embereknek arra, hogy az azonos kategóriába tartozó termékekről egy teljesebb képet kapjanak. Gyakori igény, hogy szeretnék összehasonlítani az egyes termékek tulajdonságait, mielőtt végleges döntést hoznak a vásárlásról. Ugyanakkor a kapcsolódó terméklista arra is szolgálhat, hogy plusz kiegészítőket rendeljenek a fő termék mellé. 

Vendégként vásárlás és fiók létrehozása

Minden felhasználónak, aki a webáruházadban jár, lehet egy előnyben részesített megoldása. Sokan praktikusabbnak tartják a vendégként vásárlást, míg mások inkább a teljesebb élményt kínáló regisztrációt preferálják. A lényeg, hogy ne akard a vevőkre kényszeríteni a saját elképzeléseidet. Már persze, ha az az elsődleges célod, hogy minél többen vásároljanak ott. 

A felhasználói fiókot sok weboldaltulajdonos szereti, de a vásárlók számára is előnyös lehet, hiszen ilyenkor egy saját felületen tekinthetik át a rendeléseiket, a számlázási információkat, szállítási címet, stb. Ez elsősorban a gyakori vásárlóknak hasznos, hiszen nem kell minden vásárláskor újra megadni az adataikat, illetve a korábbi rendeléseikből is kiindulhatnak az új rendelésnél. A webáruháztulajdonosok pedig azért szeretik, mert így könnyebben elérik a felhasználóikat, kapcsolatban maradhatnak velük. 

A felhasználói fiók létrehozására többféle megoldás is kínálkozik: elhelyezhető link a navigációs menüben, de alapvető az is, hogy a rendelés során döntsön felhasználói fiók létrehozásáról a vevő. 

A vendégként vásárlást minden olyan webáruházban lehetővé kellene tenni, mely nem csak tagok számára van nyitva. Ennek segítségével az emberek elköteleződés nélkül vásárolhatnak, amit sokszor kevésbé éreznek feszélyezőnek, mint ha létre kellene hozni egy újabb felhasználói fiókot a már meglévő sok regisztrációjuk mellé. A vendégként vásárlás így megnövelheti a vásárlási hajlandóságot. Ugyanakkor egyáltalán nincs kizárva, hogy a későbbiekben, ha újra nálad vásárol a vevő – és látja az előnyeit – létrehoz egy felhasználói fiókot.

Milyen legyen a Google szerint egy webáruház?

A Google nemrég közzétett egy videót, melyben adott néhány tippet a webáruházak tulajdonosainak, hogy hogyan is kellene kialakítaniuk a webáruházuk egyes elemeit. Néhány dolgot mindjárt a videó elején leszögez a Google, amelyek valószínűleg senkit nem lepnek meg:

 • A képek segítik a felhasználókat a termék megismerésében
 • A csillagos értékelési rendszer növeli a bizalmat
 • Az ár és az elérhetőség közzétételével könnyebbé tesszük a választást

Itt azonban nem áll meg a Google, lássuk, hogy az egyes elemek kapcsán mit javasol!

Meta címsorok

A meta címsorok azok a címsorok, melyek a Google találati oldalain megjelennek. Ha egy címsor nem írja le pontosan, hogy miről szól egy weboldal, akkor a Google át fogja írni a saját elképzelései szerint. Ehhez felhasználhatja akár az oldal címsorát, akár a felső tartalmi részeket, akár a horgonyszövegeket.

Az automatikusan generált címsoroknál figyelni kell arra, hogy azok ne legyenek duplikáltak, azaz ne jelenjen meg ugyanaz a címsor többször a webáruház különböző termékei esetében. Ahogy fontos információk se maradjanak ki belőle. Elérhetőséget vagy árat nem érdemes belefogalmazni a címsorba, mert jelentős csúszás lehet a címsor megadása és azon időpont között, mikor a Google megjeleníti a találati oldalon. Addigra lehet, hogy már nem is érvényesek a címben foglaltak.

Jó minőségű képek

A Google megfigyelései szerint a felhasználók jól reagálnak a nagyfelbontású képekre, azért azt javasolják, hogy legalább 1200 pixel széles képeket használj. Érdemes végignézni a weboldal valamennyi termékképét, és a kis képeket mind lecserélni jó minőségű fotóra.

Azt tanácsolják, hogy használjuk a „Max Image Preview” metaadatot, ami jelzi a Google-nek, hogyan jelenítse meg a képet a találati oldalakon. Emellett termékre vonatkozó strukturált adatot is érdemes használni, hogy a Google a megfelelő képet jeleníthesse meg a keresési eredményeknél.

A képeknek segítenie kell a felhasználót a választásban, így például sok esetben hasznos lehet, ha a kép alapján meg tudják határozni a méretét (melléhelyezel a fotón egy hétköznapi tárgyat). Szintén segítenek a különböző szögből készült fotók, ruháknál érdemes a terméket embereken bemutatni, ahogy bútoroknál azokat elhelyezni egy szobában.

Strukturált adatok

A strukturált adatok segítenek a Google-nek jobban megérteni, hogy miről szól egy weboldal, és tájékoztatni abban, hogy miként jelenítse meg a terméket bővített találatként. A termék esetében olyan lényeges elemeket kell megadni strukturált adatként, mint

 • a termék neve
 • leírása
 • képe
 • értékelése
 • ára
 • elérhetősége

A strukturált adatokra vonatkozó irányelvek ugyan változnak, úgyhogy érdemes időnként ellenőrizni a kibővített találatok tesztelő eszközével, hogy megfelelően jelenik-e meg a termék, vagy van-e valami hiba a strukturált adatoknál.

Ár

Az árra vonatkozó információk Google-lel történő megosztásával lehetővé tesszük, hogy megfelelően jelenítse meg az árcsökkentést a keresési eredményeknél. Az árcsökkentés megjelenése ugyanakkor nem feltétlenül történik meg. Ehhez az „Offer” tulajdonságot is hozzá kell adni a termék strukturált adataihoz.

A termékek beazonosítása

Itt a speciális termékaznosítók megadásáról van szó, mint például az úgynevezett GTIN azonosító, melyek a Google Merchant Center feedjével és a strukturált adatokkal kombinálhatók úgy, hogy egy teljes képet kapjon a Google. Ha ez megtörténik, akkor megjelenhet a termék a találati oldalon a terméklistákban.

Üzleti profil létrehozása

Végül a Google azt javasolja, hogy ha az üzleted fizikailag is létezik, akkor rendelj hozzá egy Business Profile-t a Google Business Profil Manager segítségével. Ezzel is a webáruház speciális listákban történő megjelenését segíted elő.

Hogyan alakítsd ki a webáruházad főoldalát, kategóriaoldalait és terméklista oldalait?

Ahhoz, hogy a látogatóid könnyen elérjék a termékeidet a webáruházadban, nagyon világos termékinformációkat kell nyújtanod számukra, minden szinten: a főoldaltól a terméklista oldalakig. Az online vásárlások során az embereknek pontosan meg kell érteniük, hogy mit kínál egy webáruház, és meg kell találniuk rajta azt a terméket, ami érdekli őket.

Ezt néhányan a kereső segítségével érik el, amikor pontosan tudják, mit akarnak. Sokan azonban a böngészésre támaszkodnak, hogy felfedezzék az elérhető termékeket, és hogy megállapítsák, pontosan melyikre van szükségük.

Ehhez kellenek a jól használható honlapok, kategóriaoldalak és terméklista-oldalak. A honlapok szolgálnak arra a célra, hogy belépést kínáljanak egy weboldalra, miközben természetesen termékeket vagy szolgáltatásokat is felsorolnak. A kategória és a terméklista-oldalak középszinten elhelyezkedő oldalak a webáruházakon belül: egy termékcsoportot mutatnak be egy bizonyos csoportosításban.

A termékekhez vezető útnak gondosan eltervezettnek kell lennie, és világosan megmutatnia, hogy mi a különbség az egyes termékcsoportok, illetve az egyes termékek között, ezzel segítve a felhasználót abban, hogy megállapíthassa, megfelel-e a termék az igényeinek.

Az emberek, akik egy-egy terméktípusra keresnek rá a keresőben, gyakran egy kategória vagy egy terméklista oldalon találják magukat, nem pedig egy meghatározott termék oldalon. Ezeknek a középszinteknek gyakran remek a SEO-teljesítményük is, ami egy további ok arra, hogy komolyan vedd a felhasználói élményüket, valamint fontosságukat az oldalon belüli navigációban. Az Nielsen Norman Group most 49 webáruházat vizsgált meg, hogy kialakíthassa a legfőbb irányelveket a könnyű használathoz.

Milyen legyen egy főoldal?

Habár nem minden felhasználó a főoldalon keresztül érkezik egy webáruházba, azok számára, akik így tesznek, hatékonyan kell prezentálni a weboldalt, és elmagyarázni, mit kínál és miben különbözik a versenytársaktól. Világosan kommunikálni kell, ki is vagy Te, fel kell hívni a figyelmet a legfontosabb ajánlataidra, valamint lehetővé kell tenni az embereknek, hogy megkezdjék a vásárlást.

Habár lehet, hogy ezek a dolgok teljesen egyértelműnek tűnnek számodra, az NNG tanulmánya mégis azt állapította meg, hogy nagyon sok webáruház esetében okozott gondot a felhasználók számára a főoldal használata, annak zsúfoltsága, és a termékeket reprezentáló ajánlatok megjelenítésének hiánya miatt.

Egy főoldal olyan, mint egy kirakat egy fizikailag létező üzletben: minél több dolog van odazsúfolva, annál kisebb az észlelt összérték. Minél nagyobb a zsúfoltság, annál alacsonyabb a minőség. És persze a kirakatban található termékek mutatják be, hogy mi található az üzletben.

Világosan elrendezett termékek

A navigációs lehetőségeknek és a termékkategóriáknak könnyen érhetőnek kell lenniük, olyan címkékkel, melyeknek a felhasználók számára is van értelmük. Az embereknek gyorsan meg kell érteniük a kategóriákat, és azt, hogy miben különböznek egymástól.

Ha a hely megengedi, érdemes a fő navigációs menüt kihasználni arra, hogy bemutasd a termékkategóriákat, ahelyett, hogy egy „Vásárlás” menüpont alá helyeznéd őket. Előfordulhat ugyanis, hogy ezt nem veszik észre a látogatók.

Annak érdekében, hogy többféle úton megtalálhassák az emberek a termékeket, úgynevezett polihierarchiát érdemes kialakítani, mely javítja a termékek felfedezhetőségét azáltal, hogy egy-egy termék vagy alkategória nem csak egyetlen szülő-kategóriában megtalálható. Amikor az emberek nem találnak valamit ott, ahol számítanak rá, akkor azt feltételezik, hogy nincs is ilyen termék a webáruházban. Pedig csak másik kategóriába került.

Egy-egy termékcsoport több szülőkategóriában is megjelenik

Egy-egy termékcsoport több szülőkategóriában is megjelenik

Milyen legyen egy kategóriaoldal?

Egy jól elrendezett kategóriaoldal sokat segít a látogatóknak abban, hogy megtalálják, amit akarnak. Íme, néhány példa, hogyan is kellene kinéznie a kategóriaoldaladnak:

HP

Ha valaki megnézi a HP oldalát, és ott rákattint az asztali gépek kategóriájára, akkor egy olyan oldalon találja magát, ahol szembe találja magát jó minőségű fotókon ábrázolt termékekkel. Emellett azonban kiválasztható valamely alkategória, például a játék vagy a minden egyben gépek. Az alkategóriákban szereplő eszközök mindegyike alatt jól látható módon ott a kosárba helyezésre utaló gomb. A design egyszerű és vonzó, a felhasználók könnyen megtalálják a lehetőségeket. Amit érdemes átvenni erről az oldalról, hogy figyelembe veszik, hogy látogatóik miként böngészik a termékeket, és kiváló minőségi képeken mutatják be nekik azt. A kategóriákból elérhetők az alkategóriák, így a felhasználók arra összpontosíthatnak, ami őket érdekli.

Costco

A Costco megint csak abban jeleskedik, hogy könnyen áttekinthetők és böngészhetők a termékek egy-egy kategórián belül. A kategóriák alapján el lehet dönteni, hogy hol akarjuk kezdeni a vásárlást, és ezeken belül könnyen megtalálhatók a minket érdeklő termékek. Costco kategóriaoldal Amit talán érdemes ellesni, hogy az egyes kategóriákat fotókkal jelöli az oldal, így egyértelműsítve, hogy mire számíthat a látogató, ha kattint.

Staples

A Staples az egyes kategóriák vizuális megjelenítését talán még hatékonyabbá teszi. Az egyes kategóriákon belül különböző terméktípusokkal találkozhatunk, de továbbgörgetve márkakategóriák következnek, így akár terméktípusok, akár márkák alapján megtaláljuk az általunk keresett terméket. Staples kategóriaoldal A Staples tehát abban nyújt kiemelkedőt, hogy remek az elrendezése a kategóriáinak, így könnyen kereshetők ezek által is egy-egy termék. A kategóriaoldalakat dobozokba helyezi, így az információk jobban elrendezetté válnak, és ezáltal javul a felhasználói élmény.

Kohls

A Kohls vizuális kialakítása megint csak sokat segít a termékek keresgélésében, hiszen nagyban megkönnyíti a megfelelő kategória megtalálását. Emellett lehetővé teszi, hogy ne csak terméktípus, hanem méret alapján is keresgéljen a látogató, ahol erre lehetőség van, például az ágyméretek esetében. Érdemes tehát átgondolnod, hogy a Te webáruházadban milyen kategóriatípusok alkalmazása segíti leginkább a vevőket a céljaik elérésében. Kohls kategóriaoldal

Apple

És a mindenki által jól ismert Apple kategóriaoldala is követendő példa lehet. Ha például felmész az iPhone kategóriaoldalra, akkor ezekkel az alkategóriákkal találkozol: iPhone kategóriaoldal Itt egyből láthatod a különböző termékeket és tartozékokat is, de ha lejjebb görgetsz, akkor jönnek a lenyűgöző vizuális elemek, majd egy „Melyik iPhone illik hozzád?” rész. Ez nagyban megkönnyíti a döntést, hogy az oldalról merre is indulj tovább. Az Apple oldala elsősorban a képek minőségének fontosságára hívja fel a figyelmet, de arra is, hogy érdemes kiszakadni az egyszerű kategóriafelsorolásból, és egy összehasonlítási rész akár hatékonyabban is képes vezetni a látogatót.

Milyen legyen SEO-szempontból egy kategóriaoldal?

Amikor keresőoptimalizálásról van szó, akkor a rangsorolási tényezők vizsgálatai általában azt mutatják, hogy a hosszú tartalom általában jobban teljesít. De ez csak akkor igaz, ha információ-gyűjtő szándékkal keresgél a felhasználó, mivel ilyenkor egy átfogó, alapos tartalom jobban kielégíti az igényeit. Ha eladás a cél, akkor egy kicsit máshogy érdemes felépíteni egy weboldalt.

Ezt megerősítette a Google szakembere, John Mueller is, aki egy interjúban nyilatkozott a témában. Az ezzel kapcsolatos kérdés lényege az volt, hogy „mit is akar látni a Google egy webáruházban”? John Mueller pedig úgy válaszolt, hogy ezt nem olyan egyszerű megmondani. Ugyanakkor szavaiból kiderült, hogy az olyan kategóriaoldalakon elveszetté válik a Google, ahol nincs semmilyen szöveg, csak linkek a termékekre. Mint mondta, az ilyen oldalakat elég nehéz rangsorolniuk.

Ugyanakkor az sem jó, ha egy termékoldalon nagyon sok a szöveg. Sok esetben a szöveg 90-95 százaléka teljesen felesleges. Ehelyett mindössze néhány sor kellene a Google számára, hogy jobban megértse az oldalt. Körülbelül ugyanennyire lenne szüksége egy felhasználónak is, ennél többet amúgy sem lenne hajlandó elolvasni, mert vásárolni szeretne, nem pedig információt gyűjteni. Tehát a weboldaltulajdonosnak elsősorban azt kellene átgondolnia, hogy vajon a termékoldalon mennyi szöveget hajlandó elolvasni a látogató, és ehhez igazítani a szöveg hosszát.

John Mueller azonban azt is megjegyezte, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy az algoritmus össze tud zavarodni egy kategóriaoldalon, amikor találkozik egy rakás terméklinkkel, ugyanakkor ezek alatt lát egy hosszú cikket is. Ilyenkor ugyanis ki kell találnia, hogy mi a szándéka a weboldalnak. Értékesíteni akar, vagy információkat átadni? Ez pedig azért gond, mert a Google megkülönbözteti a kereséseknél a vásárlási és az információs szándékot, azaz, ha valaki tájékozódni akar egy témában, akkor nem kereskedelmi célú oldalakat dob fel számára, míg ha venni akar valami, akkor nem hosszú tartalmakat. Vagyis, ha a kategóriaoldalaidon hosszú tartalmak vannak, akkor lehet, hogy nem jeleníti meg azoknak az érdeklődőknek, akik vásárolni szeretnének.

A lényeg tehát az, hogy a kategóriaoldaladon, de akár a termékoldalaidon sem érdemes túlzásokba esni a szöveges tartalmakkal, mindig csak annyit kell közzétenni, amennyit a felhasználók feltehetően befogadnak, és ez nem zavarja össze a keresőalgoritmust sem az oldal szándékának megértésénél.

Alkategóriák a terméklista oldalakon

A vizsgálatok azt mutatják, hogy egyre kevesebb weboldalon találhatók meg a hagyományos kategóriaoldalak, mely a belépő oldal lenne az egyes termékekhez. Annak érdekében, hogy csökkentsék azon oldalak számát, melyekre az emberek kénytelen rákattintani, hogy eljussanak egy termékhez, sok weboldal a kategóriaoldalakat kicserélte terméklistákkal, melyeken lehetőségük van a látogatóknak szűrők használatával leszűkíteni a termékek körét.

A legjobb megoldást az jelenti, amikor a szűrőktől elválasztva a kiemelt alkategóriák is megjelennek a listaoldalon. Ezáltal javítható az alkategóriák felfedezhetősége, ami arra bátorítja a felhasználókat, hogy inkább valamely alkategóriába navigáljanak, azáltal pedig csökkentsék a választási lehetőségek számát.

Alkategóriák és szűrők a terméklista oldalon

Alkategóriák és szűrők a terméklista oldalon

 

A termékinformációk elkülönítése

Egy másik trend is kialakulni látszik: az egyre nagyobb mennyiségű információ a terméklista-oldalakon. Amíg az információ megfelelően elrendezve jelenik meg, ez nem okoz gondot, hiszen segíti a felhasználót abban, hogy jól megalapozott döntést hozzon anélkül, hogy külön meg kellene látogatnia minden egyes termékoldalt. Ez különösen mobilos használatnál előnyös, ahol minden kattintás számít, főleg amikor rossz az internetkapcsolat, és több oldal is egyszerre van nyitva a könnyebb összehasonlítás érdekében.

Minek kellene szerepelnie az információk között az egyes termékeknél? Névnek, fotónak, az elérhető színeknek, opcióknak, az árnak. Néhány oldal ennél sokkal többet kínál. A felhasználók pedig örülnek ezeknek a plusz információknak, mivel sok minden kiderül belőlük, anélkül, hogy be kellene tölteni a termékoldalt. Milyen további információk lehetnek még hasznosak?

 • Értékelések.
 • Ikonok, melyek jelzik, hogy népszerű, új vagy akciós termékről van szó.
 • A termék elérhetősége (raktáron van, rendelésre beszerezhető, megtalálható az üzletben).
 • Kattintás nélkül megjelenő leírás és egyéb részletek.
 • További termékképek megjelenítése hover vagy karuszel révén.

Hogyan alakítsd ki a termékoldalad a webáruházadban?

Akkor beszélhetünk jó termékoldalról, ha az felkelti a látogató figyelmét, és ráveszi arra, hogy fizető vásárlóvá váljon. A dolgot nem szabad leegyszerűsíteni odáig, hogy legyen néhány nagyfelbontású termékfotód és részletes leírásod. A jó termékfotó és a részletes leírás ugyan fontos dolog minden termékoldalnál, de nem elegendő. Ennél több kell.

Termék URL-ek

Az egyik legfontosabb dolog minden termékoldal esetében az URL optimalizálása. Annál is inkább, mert nagyon sok olyan webáruház van, mely nem tekinti a termékoldal integráns részének az URL-t, vagy legalábbis sokkal kevésbé, mint a weboldal más részeit.

Ez azonban hiba, és komolyan rontja az átkattintási arányt, különösen az organikus keresések esetén. Pedig a vásárlóknak számtalan lehetőség áll a rendelkezésére arra, hogy valamely terméket online megvásároljanak. Ha egy olyan linkbe futnak bele, melyből nem derül ki számukra semmi, akkor nagy az esélye annak, hogy inkább olyan linkre fognak kattintani, melyből világosan kiderül, hogy milyen termékről van szó pontosan, hova érkezik a felhasználó, ha rákattint.

Csak képzeld bele magad a vevők helyébe, akik előtt több ezer lehetőség van, hogy vásároljanak! Fontos tehát, hogy a lehető legvilágosabban elmond az URL-ben – még a kattintás előtt -, hogy hova, milyen oldalra fog érkezni a látogató. Emellett arról a másik fontos tényezőről sem szabad megfeledkezni, hogy az URL-ek befolyással vannak a helyezésedre a találati oldalakon is, és a Google is a beszédes linkeket értékeli jobban.

Gondold át alaposan a címet!

A címnek kereső-barátnak kell lennie, ugyanakkor nagyon kicsi a különbség egy SEO-barát és egy túloptimalizált cím között. Egy jó cím jelentős mértékben növeli a kattintások számát, egy túloptimalizált címmel viszont az a probléma, hogy a keresőmotor számára készül, nem pedig a látogatóknak. Ez viszont azt eredményezi, hogy nem lesz elég világos, érthető és releváns számukra, tehát nem is fognak rákattintani.

Ne ess abba a hibába, hogy a címedet telezsúfolod olyan kulcsszavakkal, melyekre feltételezésed szerint a vásárlók rákeresnek! Ezzel ugyanis jelentős mértékben csökkented annak esélyét, hogy az emberek valóban kattintsanak a termékedre. A címsor ugyan fontos a kereső számára, de legalább ennyire fontos a célcsoportod számára is. Ezért mindig győződj meg arról, hogy a jó felhasználói élményt szem előtt tartva írtad meg, releváns az érdeklődők számára, és minden benne van, ami kell!

Mindig nagyfelbontású képeket használj!

Egy jó termékoldalnak az egyik legfontosabb részét a képek jelentik. Ezek keltik fel ugyanis a látogatók érdeklődését, már persze, ha vonzóak, jól néznek ki. Minél jobb minőségű a termékképed, annál nagyobb érdeklődést tudsz kiváltani.

Amikor képekről van szó, két dolgot kell figyelembe venned. Az egyik a képméret. Amikor nagyfelbontású képet emlegetünk, akkor az alatt nem csak annak minőségét értjük, hanem a méretét is. Akkorának kellene lennie, hogy a felhasználók a termék minden apró részletét meg tudják nézni, és az is világosan kiderüljön számukra, hogy pontosan mire számíthatnak, amikor majd átveszik azt.

A túl kicsi, és a túl nagy (a kijelzőnél nagyobb) méretű képek rontják a felhasználói élmény, így a felhasználók emiatt távozhatnak az oldalról. A legjobb megoldás, ha rájuk bízod, hogy belezoomoljanak a képekbe, amikor a részletekre kíváncsiak.

Emellett különféle szögekből is tedd láthatóvá a terméked, mert így a felhasználók még több részlethez férhetnek hozzá, ami elősegíti azt, hogy vásároljanak is nálad. A normál képek csak kétdimenziósok, viszont, ha a terméked több oldalról is megörökíted, akkor virtuálisan háromdimenzióssá teheted. Sok esetben fontos, hogy az emberek pontosan tisztában legyenek a termék fizikai paramétereivel, lássák, milyen széles és milyen magas, hogy néz ki közelről, milyen lenne kézbe venni.

Termékvideók

Ez a következő lépés, a termékfotók után. A videók a webáruházak esetében is egyre fontosabbá kezdenek válni. Akár tetszik, akár nem, a videók csodákra képesek, amikor értékesítésről van szó. Az ao.com tesztelte a termékvideók hatását, és úgy találták, hogy azok a személyek, akik megnéznek egy termékről szóló videót 120,5 százalékkal nagyobb eséllyel vásárolnak, 157,2 százalékkal több időt töltenek a weboldalon, és rendelésenként 9,1 százalékkal többet költenek. A vásárlók 90 százaléka vélekedik úgy, hogy egy termékvideó segíti a döntése meghozásában.

Az emberek tehát szeretik a videókat, így ki kell elégítened ezt az igényüket. Persze a videókkal kapcsolatban felmerül néhány technikai kérdés. Azaz mi a jobb, ha CDN-t használunk, vagy ha feltöltjük őket a Youtube-ra és beágyazzuk a linket a weboldalba, vagy valami más megoldás? Ha nem vagy biztos benne, hogy megéri videókat felrakni a termékeidről, akkor először csak készíts egyet-egyet, és nézd meg, hogy javítják-e az adott terméknél a konverziós arányt. Ha igen, akkor a költségvetésed egy részét talán érdemes lenne jó minőségű videók készítésére fordítani.

Legyél kreatív a termékleírásoknál!

A termékleírás két dolog miatt is rendkívül fontos. Az egyik, hogy segíti a keresőoptimalizálást, azaz egy eredeti, jó minőségű, kulcsszó-központú termékleírással javítod az esélyét annak, hogy jó helyezést érj el a találati oldalakon. Másrészt pedig egy jól megírt termékleírás elkötelezi a látogatókat, és konverzióra ösztönzi őket.

Ha van egy weboldalad több ezer termékkel, akkor persze elég komoly kihívást jelent, hogy mindegyikhez egyedi és jó minőségű szöveget írj, ugyanakkor fontos, mert ennek hiányában jelentős mennyiségű látogatót veszítesz. A lényeg azonban az, hogy ne másolj át szövegeket a gyártók oldaláról, mert ez SEO szempontból rossz húzás és végeredményben csökkenti a konverziók számát! További részletekre a termékleírások kapcsán a következő fejezetben térünk ki.

Gondoskodj a mennyiség és a szín kiválasztásának lehetőségéről!

A felhasználók sok esetben lelépnek az olyan termékoldalakról, ahol vagy nem elérhető a szín és mennyiség kiválasztásának lehetősége, vagy pedig túlságosan bonyolult megtalálni azt. Az emberek néha még többet is hajlandóan fizetni egy-egy termékért, ha annak eladója biztosítja nekik ezeket a lehetőségeket.

Ne felejtsd el a közösségi megosztási gombokat!

A jól látható és könnyen használható közösségi megosztási gombok a termékoldaladon arra bátorítják a felhasználókat, hogy megosszák a termékoldalt az ismerőseikkel. Ez nem csak a látogatószámodat növeli, de a visszatérő közösségi forgalom akár több konverziót is hozhat. Bátorítsd a felhasználókat, hogy megosszák a termékoldaladat az ismerőseikkel, és akár jutalmat, ingyenes termékeket is kínálhatsz nekik, ha így tesznek!

Legyél okos a “Kosárba rakom” gombnál!

Ez a legfontosabb eleme a termékoldaladnak a konverzióoptimalizálás szempontjából. A gombot könnyen észre kell venniük a látogatóknak, ha nem így van, akkor elveszítheted a vásárlókat. Úgy válaszd ki tehát a színt, hogy kiemelkedjen a weboldal többi színe közül, így a felhasználók könnyen beazonosítják, és zökkenő nélkül haladhatnak a megrendelés irányába.

FELTŰNŐ “KOSÁR” GOMBOK ÉS CTA-K

Talán nem kell magyarázni, hogy ezek az utolsó lépések miért is olyan fontosak, vagyis, hogy miért kell a színekkel és a szöveggel egyedivé és feltűnővé tenni a megrendeléshez vezető gombokat, linkeket. Kellenek a kontrasztos, feltűnő színek és olyan call to action szövegek, melyek valóban hatnak a vásárlóra.

A VÁSÁRLÁSI FOLYAMAT OPTIMALIZÁLÁSA

Habár már elérkeztünk oda, hogy a vevő éppen megrendeli a terméket, itt elkezdődik egy hosszú folyamat, ami meglehetősen fárasztó számára. Éppen ezért a lehető leginkább felhasználó-baráttá, röviddé és egyszerűvé kellene tenni. Legyen számára egyértelmű a navigáció, tudja, hogy hol jár a megrendelés folyamatában, legyenek jól láthatóak a hibaüzenetek.

Keresztértékesítés és upsell

Mindig tudsz további elemeket tenni a termékoldaladhoz, melyek segítik a keresztértékesítést és az upsellt. Gondolj a kapcsolódó termékek lehetőségére! Ahhoz, hogy a legjobb ajánlott termékeket ki tudd választani, végezz teszteket, hogy mikor, mi teljesít a legjobban.

Az árazás

Az nem is komoly webáruház, mely nem teszi közzé jól láthatóan, hogy mennyibe kerül valamely terméke. Mégis miért beszélünk erről, ha ez a dolog egyébként teljesen evidens mindenki számára? Csak azért, mert ezzel kapcsolatban fontosak például a különböző árazási technikák, így a kilencesre végződő számok, vagy az árkedvezmény több termék rendelése esetén.

Megbízhatóság

A vásárlási ciklus egy egyszerű kérdéssel indul, és csak akkor folytatódik, ha erre adsz választ. Amikor a látogató ott van a termékoldalon, és arról kell döntenie, hogy megvegye vagy sem az adott terméket, akkor a legfontosabb kérdés, ami felmerül benne: “megbízhatom ebben a cégben”? (Arról, hogy mivel kelthetsz bizalmat a jó weboldal kialakításáról szóló bejegyzésünkben már részletesen beszéltünk.)

Ezért használnak a webáruházak különféle bizalmi jelzéseket a weboldalaikon, akár a termékoldalakon. Ezek azok a különféle plecsnik, mint az év áruháza, megbízható áruház, stb. Ezeket fontos elhelyezni a termékoldalakon, azt viszont csak az A/B tesztek tudják pontosan megmondani, hogy a weboldal melyik részén.

Oldalsebesség

A minimalista webdesign azért kifizetődő, mert lehetővé teszi a weboldal gyors betöltődését. A lassú oldalak nem csak SEO-szempontból rosszak, de drámai mértékben csökkentik a konverziók számát is. A webáruházaknál pedig minden másodperc számít, ezért a termékoldalaid legyenek a lehető legegyszerűbbek és legkisebb méretűek.

Összességében tehát elmondható, hogy a webáruházak gyakran elkövetik azt a hibát, hogy csak a kulcsszavakra összpontosítanak a felhasználói élmény helyett. Ezzel szemben érdemes inkább a felhasználói élményt szem előtt tartani, mert ez az, ami több konverzióhoz, vagyis eladáshoz vezet majd. Ha webáruházad van, ne becsüld le a webdesign fontosságát, az egész üzlet sikere múlhat azon, hogy mennyire jól használható a weboldalad.

A vevővélemények (és a vevők által készített fotók) sokat segíthetnek

Kétféle nézet harcol az e-kereskedelemben a vevővéleményekkel kapcsolatban. Az egyik szerint nem kell közzétenni ezeket a termékoldalon, mivel a legtöbb ember úgysem mond véleményt, egy üres vélemény-rész pedig egyáltalán nem vonzó. A másik megközelítés szerint viszont egy vevővélemény-rész egyedi tartalmat jelent egy-egy termékoldal számára.

Utóbbihoz azonban hozzáadódik még érvéként, hogy az emberek jelentős része nagyobb eséllyel vásárol meg egy olyan terméket, melyről megjelentek vevők által készített fotók vagy videók. És ezt nem mi mondjuk, hanem az eMarketer kutatása, melyben amerikai, kanadai, ausztrál, francia, német és brit vásárlókat kérdeztek meg.

De miért olyan lényegesen a vevők által közzétett fotók?

 • rávilágítanak valamire, ami elsőre nem biztos, hogy feltűnik
 • látható a termék a valóságban, még a vásárlás előtt
 • jobban megítélhető, hogy mennyire pontosak a szöveges értékelések
 • könnyebb megítélni egy termék minőségét, méretét és anyagát.

Ezért is keresnek az emberek felhasználói fotókat a neten az olyan termékekről, melyeket meg akarnak venni. De nem egyszerűbb, ha azt egyből a termékoldalon megtalálják? 

Ha olyan webáruházad van, ahol a vásárlók elmondhatják a véleményüket, akkor azt is tedd lehetővé számukra, hogy fotókat is feltöltsenek (ahogy azt teszi például az Amazon). Ez nem csak a vásárlási döntést könnyíti meg, de SEO-szempontból is előnyös. Hiszen, mint John Mueller, a Google szakembere is elmondta: a felhasználók által készített tartalmakat azonos súlyúként veszi figyelembe a Google a rangsorolásnál. A fotók tehát egy újabb jelzést küldenek a Google-nek, és a képkeresésnél is megjelenhetnek.

A vevők által közzétett linkekre azonban figyelned kell, már ha lehetővé teszed ezt számukra. Ha igen, akkor egy UGC címkével jelezni kell, hogy felhasználók által készített tartalomról van szó, és a Google ennek megfelelően veszi figyelembe az itt szereplő linkeket.

Természetesen az nem jó, ha nincsenek egy terméknél vélemények, ha egyszer ott a lehetőség véleményt írni. Ezért az elégedett vásárlóknak érdemes egy e-mailt küldeni, és akár árengedményt kínálni nekik, hogy véleményt mondjanak a termékről vagy a vásárlásról. Emellett gamifikálni is lehet a vevővéleményes részt, így a vevők a jutalmak miatt elmondják majd tapasztalataikat.

Néhány példa jó termékoldalra

Apple

Az Apple nem csak a termékei designjánál figyel a felhasználó élményre, hanem a webáruházában is. A termékoldalai egyszerűek, de hatékonyak.

iphone se termékoldala

Garmin

A Garmin termékoldala is jó példa arra, hogy miként helyezzük el a lényeget – ami alapján már kivitelezhető a vásárlás – az oldal felső részére, miközben minden további részlet és információ elérhető, ha tovább görgetünk lefelé.

Garmin termékoldal

Zara

Ritkán látni webáruházakban akkor termékképeket, mint a Zaránál. Óriásiak, még a fejléc vagy a menü sem foglal teret tőlük, és lefelé görgetve egymást követik végig az oldal hosszában. És kattintásra persze még nagyobbak lesznek, így minden részlet jól látszik.

zara termékoldal

MVMT

Az MVMT oldala is jó példa arra, miként told előtérbe a terméked, nagy fotóval és óriási whitespace-szel. Természetesen lefelé görgetésnél további részletekkel is találkozol, de első pillantásra biztos, hogy a termékfotón, majd a CTA-gombon akad meg a szemed.

MVMT termékoldal

Kombu

A Kombu termékoldala inkább arra példa, hogy nem kell mindig mereven ragaszkodni a megszokott termékoldal-designhoz. Ahhoz, hogy megkülönböztethetővé válj, nem árt némileg eltérni a többiektől.

Kombu termékoldal

Természetesen a sor még hosszan folytatható volna, azonban ennyi talán elég ahhoz, hogy lásd, mitől hatékony és jól működő egy termékoldal.

Hogyan érhetnek el jó helyezést a keresőben a termékoldalaid?

Sok webáruház számára jelent problémát, hogy miközben vannak olyan tartalmaik, melyekkel jó helyezést érnek el a keresőben, ez nem megy az egyes termékoldalaikkal. Többen arra számítanak, hogy majd a blogbejegyzések húzni fogják a termékoldalakat, ez azonban nem így működik.

Mivel gyakori a probléma, nem véletlen, hogy feltették a kérdést John Muellernek, a Google szakemberének is. A kérdező elmondta, hogy jelentős energiákat fektetnek a blogjuk írásába, linkeket szereznek, on-page keresőoptimalizálják az oldalakat, strukturált adatokat használnak, ugyanakkor a termékoldalaik – melyekből mindössze negyven darab van – egyáltalán nem érnek el helyezést a Google találati oldalain.

John Mueller válaszában elismerte, hogy valóban mindig komoly feladat a termékoldalak rangsorolása, és nincs olyan trükk sem, ami ezt egyszerűbbé tenné. Hacsak nem hirdetjük a termékeket, nehéz jó helyen megmutatni őket a keresőben. Mueller szerint két dolgot lehet tenni, amelyek közül az egyik: a shopping feedet kell használni, hogy megjelenjenek a termékek az organikus keresési eredmények között.

Ez azt jelenti, hogy be kell állítani a Merchant Centerben a termékek feedjét, ami ingyen megtehető, tehát még nem Shopping hirdetésről van szó. Ebben az esetben a Google megmutathatja a termékeket a találati oldalakon a termékajánlatok között, de néha a normál keresési eredmények közé is bekerülhetnek.

A másik lehetőség egy jó belső linkrendszer kialakítása, vagyis a blogbejegyzésekben az egyes termékoldalakra irányuló linkek jelenjenek meg. Ez egy alapvető, de működő SEO-megoldás. Habár nagyon csábító lehet, de a megoldás nem azt jelenti, hogy minden termékoldalt be kellene linkelni a népszerű blogpsztokból. Ezzel ugyanis egyik oldalt sem emeled ki, mindegyiknek csak egy kis relevanciát adsz, a Google nem tudja eldönteni, melyik termék fontos annyira, hogy megjelenítse a találati oldalakon.

Tehát ki kell választani néhány valóban fontos termékoldalt, és ezeket kell belinkelni a népszerű, jó helyen szereplő oldalakról, például a blogposztokból. Az ilyen linkelendő termékoldalakat kiválogathatod az alapján, hogy melyik hozza a legtöbb pénzt, melyik a legnépszerűbb vagy melyik terméket a legkönnyebb eladni. A lényeg, hogy ne minden terméket linkelj be a népszerű blogbejegyzéseidben.

Ugyanezt egyébként megteheted néhány kiemelt termék esetében a főoldaladról is, mely jellemzően a legnagyobb pageranket elérő oldal szokott lenni, tehát jó helyen szerepel a keresőben.

Hogyan értékeli a Google a gyártói termékleírásokat a termékoldalakon, melyek máshol is megjelennek?

Aki találkozott már webáruházzal, az tudja, hogy a termékek legnagyobb részénél olyan termékleírások jelennek meg minden webáruházban, mely az adott terméket kínálja, amelyek egyformák, mivel ezeket a gyártó tette közzé. A webáruházaknak pedig nyilván úgy a kényelmes, ha hozzá sem nyúlnak ezekhez az általában elfogadhatóan megírt szövegekhez, melyekkel csak az a baj, hogy mindenhol ugyanaz a tartalom jelenik meg.

De mit szól mindehhez a Google? Hogyan értékeli ezeket a duplikált tartalmakat a rangsorolásnál? Melyiket helyezi előre a sok közül a találati oldalakon?

A kérdésre John Mueller, a Google szakembere válaszolt egy SEO Office Hours során. Először is azt hangsúlyozta, hogy ezeknél az átvett szövegeknél nem muszáj az eredeti oldalra linkelni, ha el akarjuk kerülni a „duplikált tartalom miatti büntetést”. Ilyen ugyanis nincs, ahogy erről a duplikált tartalmakról szóló anyagunkban is már írtunk

John Mueller kifejtette, hogy két dolgot kell figyelembe venni, amikor duplikált tartalomról van szó. Egyrészt azt, hogy nincs büntetés duplikált tartalom miatt, egyetlen esetet kivéve: amikor az egész weboldal tiszta másolata egy másik weboldalnak. 

Ez azt jelenti, hogy ha van egy webáruházad olyan termékleírásokkal, melyek máshol is előfordulnak, az még nem gond, amennyiben a weboldalad többi része különbözik a többi weboldaltól. Ilyenkor nem kell aggódni sem a leértékeléstől, sem a romló helyezéstől a találati oldalakon.

John Mueller arra is kitért, hogy miként kezeli a Google rangsorolási szempontból azt a helyzetet, amikor egy termék viszonteladója a gyártó termékleírását helyezi el az oldalán. Mint mondta, azt a helyzetet igyekeznek elkerülni, hogy a találati oldalakon ugyanaz a szöveg jelenjen meg több különböző weboldalról találatként. Ez azt jelenti, hogy ha azonos szöveget találnak több oldalon, akkor egyet kiválasztanak közülük, és azt jelenítik meg a találati oldalon.

Hogy melyik lesz az az oldal, ami a több egyforma termékleírású oldal közül kiválaszt a Google, az több tényezőtől is függ. Például attól, hogy van-e vásárlási szándéka – feltételezésük szerint – a keresésnek, mert ha igen, akkor nem a gyártó oldala szerzi meg az első helyet, hanem egy webáruház. De az is fontos, hogy a kereső személyhez helyileg milyen közel található az üzlet, mely a terméket kínálja, vagy hogy van-e készleten nála a termék. Ezt úgy fogalmazta meg, hogy próbálják kiválasztani a felhasználó szempontjából „legjobb oldalt” a sok azonos termékleírású oldal közül.

Az persze erősen kérdéses, hogy ez sikerül-e, illetve Te úgy gondolod-e, hogy valóban jobb a konkurencia oldala, mint a tiéd. Hogy ne a Google kezében legyen a döntés, ezért John Mueller szerint érdemes egyedi termékleírásokat használni. Hiszen ezzel máris kisebb lesz a konkurencia az adott szövegre, már csak az kell, hogy SEO-szempontból legyen értéke az oldaladnak. 

Azt is elismerte persze a Google szakembere, hogy az egyéni termékleírás készítése nagy webáruházaknál nem mindig egyszerű. Mindenesetre büntetést nem fogsz kapni miatta – hangsúlyozta még egyszer.

Hogyan írj olyan termékleírást, amivel hatékonyan értékesíthetsz?

Egy termékleírás célja az, hogy biztosítsa a vevők számára a fontos információkat a termék tulajdonságaival és előnyeivel kapcsolatban, de úgy, hogy vásárlásra késztesse a felhasználókat. Az nem elég, ha csak olyan leírást készítesz egy termékről, mely felsorol pár dolgot azzal kapcsolatban, hiszen az a célod, hogy eladd, nem? Ezért ne csak a dobozának a hátulján található ismertetőt másold be, hanem törekedj valami hatékonyabb megoldásra. De hogyan írj igazán meggyőző termékleírást? A Shopify összeszedett pár tanácsot.

Az ideális vevőre összpontosíts!

Ha úgy írsz termékleírást, hogy közben a vevők nagy tömegei lebegnek a szemed előtt, akkor semmitmondó lesz a szöveged, és gyakorlatilag senkinek nem szól majd a szöveg. A legjobb megoldás az, ha közvetlenül szólítod meg vele a célközönséged.

Érdemes kérdéseket és válaszokat megfogalmaznod, mint ha csak az emberekkel beszélgetnél. Gondold át, hogy vevő-e a humorra, és ha igen, milyen típusúra. Olyan szavakat használj, melyeket a célközönséged is szokott. Szólítsd meg őket, és használd a Te személyes névmást.

Sorold fel az előnyöket!

Amikor valamely termékedre gondolsz, akkor általában funkciókban, tulajdonságokban gondolkodsz. A vevők azonban nem ugyanúgy látják a terméked, mint Te, nem feltétlenül a paraméterek listájára kíváncsiak. Az is fontos persze, de inkább azt akarják tudni, hogy megoldja-e a problémájukat. És ezért kell elsősorban az előnyöket kiemelni.

Gondolt tehát át, hogy a termék egyes tulajdonságai, paraméterei milyen előnyöket jelentenek az emberek számára. Miként teszik őket boldogabbá, egészségesebbé, hatékonyabbá? Milyen problémáikat segítenek megoldani? A lényeg, hogy nem egy terméket kellene eladnod, hanem egy élményt.

Hagyd el a semmitmondó frázisokat!

Amikor nem nagyon tudjuk, hogy mit mondjunk egy termékről, akkor általában néhány sablonmondatot írunk, mely “kiváló minőségről”, “alacsony árról” és hasonló dolgokról szól. Ezekre azonban a felhasználók csak legyintenek, hiszen a többi termék esetében is pont ezekkel a kifejezésekkel találkoznak. Láttál már olyan termékleírást, ahol gyenge minőséget, magas árakat vagy rossz ár/érték arányt emlegettek volna?

Tehát ahhoz, hogy felhívd a termékre a látogatók figyelmét, legyél annyira konkrét, amennyire csak lehetséges. Ne általánosságokat sorolj, hanem menj bele a részletekbe! Sorold az egyedi tulajdonságokat és természetesen az ezekkel járó előnyöket. A részletek ismertetése ad hitelességet egy terméknek, és ezek fogják eladni is.

Ha felsőfokot használsz, akkor indokold is meg!

Sokszor találkozunk olyan termékleírásokkal, melyekben a “legjobb” vagy más, hasonló “leg”-gel kezdődő kifejezés szerepel. Ezek azonban semmit nem mondanak a felhasználóknak, ha csak be nem bizonyítod nekik, hogy miért indokolt a felsőfok használata. Világossá kell tenned, hogy mitől a legjobb, mi adja a különlegességét, az egyediségét a terméknek.

Ha a Te terméked tényleg a legjobb a piacon, akkor bizonyítsd be, hogy valóban az. Ha nem tudod, akkor inkább felejtsd el a felsőfokot a mellékneveknél, legfeljebb ügyfélvéleményként idézz ilyet.

Hass a látogatók képzeletére!

A kutatások azt mutatják, hogy ha az emberek egy terméket a kezükbe fognak, akkor megnő a vágyuk annak megszerzésére. Ha webáruházad van, akkor ez nem működik. Segítenek ugyanakkor a nagyfelbontású, jó minőségű termékképek és videók, sőt a szövegeknek is jelentős szerepe lehet: el kell érned, hogy a látogatók elképzeljék, milyen lehet birtokolni az adott terméket.

Ahhoz, hogy ilyen mondatokat írj, kezdd el a szöveget a “képzeld el…” szavakkal, majd folytasd azzal, hogy szerinted mit érezhet a termék birtoklása és használata során annak tulajdonosa.

Történetmesélés

Ha rövid történeteket rejtesz el a termékleírásaidban, az segít a látogatóknak elfelejteni azt, hogy éppen meg akarják őket győzni egy termék megvásárlásáról. Milyen történetek jöhetnek szóba egy terméknél?

 • Ki készítette a terméket?
 • Mi inspirálta a termék létrehozását?
 • Milyen akadályokat kellett legyőzni, hogy létrejöhessen a termék?
 • Hogyan történt a termék tesztelése?

Használj az érzékekre ható szavakat!

Az élelmiszergyártó cégek már régóta tudják, hogy az érzékekre ható szavakkal növelik az eladásaikat. Gondolj a csokoládé vagy a joghurt reklámokra! Olyan mellékneveket válogass bele a szövegbe, melyek szinte életre keltik a terméket. A mellékneveknek persze gyakran nincs igazi információtartalmuk, ilyenkor érdemes őket elhagyni, de ha képesek hatni az érzékekre, akkor nagy befolyással bírnak. Ilyen szavak például a bársonyos, lágy, ropogós, stb.

Tedd láthatóvá a termék népszerűségét!

Az emberek gyakran bizonytalanok egy-egy termékkel kapcsolatban, annak megvásárlása előtt. Ilyenkor ajánlásokat, ügyfélvéleményeket keresnek a neten. Érdemes ezeket elhelyezni a termékleírások mellett. Jelezd a leírásban, hogy népszerű a termék a vásárlók körében, mivel az emberek általában olyan dolgokat szeretnek megvenni, melyeket a többiek is megvesznek. A webáruházadban tehát emeld ki azokat a termékeket, melyek népszerűek a vevők körében, és ezt fogalmazd meg a leírásban is.

Legyen könnyen átfutható a leírás!

A webdesignod elősegíti azt, hogy a látogatók elolvassák a termékleírást? Minden, amit általában egy szöveg designjáról, formázásáról írtunk, érvényes a termékleírásokra is. Világos, könnyen áttekinthető, jól átfutható szövegeket kell kialakítani, mert ezeket könnyebben tudják befogadni a felhasználók, vonzóbb a számukra.

 • Legyenek a szövegben címsorok, alcímek.
 • Használj felsorolásokat!
 • Nagyvonalúan alkalmazd a whitespace-t!
 • Növeld a betűméretet!

Oszd meg hát a tudásod a látogatóiddal a termékeidről, mondj nekik történeteket és magyarázd el a legapróbb részleteket is. Próbálj meg nem unalmas lenni, hanem az érzékeikre és a vágyaikra hatni. És írj lelkesedéssel a termékedről, mert a szenvedély ragadós!

Hogyan alakítsd ki a webáruházad megrendelési oldalát, hogy több konverziót érj el?

A megrendelési oldal a legtöbb esetben az utolsó oldal a webáruházaknál, melyekkel a felhasználók kapcsolatba léphetnek. Ha neked is van egy webáruházad, akkor nyilván mindent megteszel azért – marketing, webdesign, stb. -, hogy eddig a pontig eljuttasd a látogatót. Viszont, ha ezen a ponton megakad és távozik, akkor az egész munkád hiábavaló volt. 

A Baymard Institute vizsgálata szerint a kosárelhagyások átlagos aránya 70 százalék körül mozog. Ugyanez az érték mobilon 86 százalék. (Utóbbi vizsgálat egyébként azt is megállapította, hogy a látogatók 57 százaléka elhagyja a webáruházad, ha több mint három másodpercig tart a megrendelési oldal betöltődése).

De mi az oka ennek a magas aránynak? Egyrészt figyelembe kell venni, hogy a rendelést megelőző minden felesleges lépés csökkenti a sikeres konverzió esélyét. Emellett az extra költségek, a szállítás lassúsága vagy a szállítási díjak, esetleg a fiók létrehozásának a szükségessége is lehet ok. De olyan tényezők is megjelennek, mint a túlságosan bonyolult megrendelési folyamat, esetleg a bizalom hiánya vagy a nem megfelelő tájékoztatás az árral kapcsolatban. 

Kosárelhagyások oka (Forrás: Baymard.com)

Oda kell tehát figyelni arra, hogy miként alakítod ki a megrendelési oldaladat. 

Mit tartalmazzon egy megrendelési oldal?

A megrendelési oldalon megjelenő elemeket alapvetően két részre lehet osztani. Az egyik azon információk megszerzésére vonatkozik, melyek szükségesek az eladás lebonyolításához, míg a másik a felhasználók tájékoztatására szolgál. Ide tartozik:

 • a számlázási információk bevitele
 • a kosárban szereplő termékek listája
 • az elérhető szállítási lehetőségek felsorolása
 • a fizetési információk bevitele
 • az ügyfélszolgálat elérhetősége

Ennél persze jóval több dolog is megjelenhet a megrendelési oldalon, illetve a probléma inkább ott van, hogy ezek az elemek miként kerülnek kivitelezésre. 

Néhány általános tipp:

 • Kínálj vendégként történő vásárlási lehetőséget! Hiszen, mint az látható a fenti grafikonon is, sokan nem akarnak fiókot létrehozni egy vásárlás miatt. 
 • A lehető legkevesebb információt kérd a felhasználótól! Csak olyan információkat kérj, amelyekre mindenképpen szükséged van a tranzakció lebonyolításához, ezáltal csökkentheted az űrlapmezők számát. 
 • Mutasd a folyamatot! Az emberek türelmetlenek és idegesek lesznek, ha nem látják, hogy épp hol tartanak a vásárlásban. Ezért vagy egyoldalas megrendelési oldalt használj, vagy ha több lépéses a folyamat, akkor jelezd, hogy hol jár az ügyfél.
 • Hangsúlyozd a biztonságos vásárlást! Sokan aggódnak amiatt, hogy az általuk megadott információkat ellopják a weboldalak. Ezeket az aggodalmakat meg kell próbálnod csökkenteni. 
 • Legyen mobilbarát! A forgalom jelentős része érkezik mobilról a webáruházakban is. Ha nem elég mobilbarát a webáruházad, akkor könnyen lehet, hogy pont a megrendelési oldalon fog elvérezni a folyamat. Gondolj például arra, hogy itt be kell írni a különböző adatokat, ami mobilon nem feltétlenül egyszerű.

Emeld ki az előnyöket és az ügyfélszolgálati lehetőségeket!

Növelhetjük az esélyét a vásárlásnak, ha a felhasználók figyelmét felhívjuk arra, hogy a termékünk mennyivel teszi könnyebbé az életüket. Például azáltal, hogy ingyenes szállítást kínálunk számukra, illetve egyszerű visszaküldést. Ezek adhatnak egy végső lökést a vásárlás irányába azok számára, akik még bizonytalanok. 

Szintén segíthet a bizalom fokozásában, ha a részletes szállítási infók után sem kell kutatni, vagy megjelenítesz egy gyakran ismételt kérdések szekciót, vagy adatvédelmi linket. De ezek mellett megfontolhatsz egy élő chatet is, melynek segítségével megválaszolhatod a vásárlás előtt még felmerülő kérdéseket. Van, aki idegenkedik a chattől, ezért egy telefonszámot vagy e-mail címet érdemes még itt megjeleníteni.

Egyszerűsítsd a folyamatot!

Az akadályok nem segítik elő az értékesítést. Minél idegesítőbb a vásárlási folyamat, annál kisebb az esélye, hogy befejezzék azt a felhasználók. A cél az, hogy minél egyszerűbb legyen. Hogyan érheted ezt el?

 • Távolítsd el, vagy legalábbis húzd össze a láblécet és a fejlécet! Ezeken ugyanis olyan elemek találhatók, melyek elvonhatják a felhasználók figyelmét.
 • Tedd lehetővé, hogy ne kelljen külön számlázási címet beállítani! Senki nem akarja kétszer megadni ugyanazokat az adatokat.
 • Használj adatellenőrzést és automatikus kiegészítést! Az ugyanis rendkívül idegesítő, ha utólag derül ki, hogy egy adattal valami probléma van. Az automatikus kitöltés pedig gyorsabbá teszi a folyamatot.
 • Tedd lehetővé a gyors megrendelést, az egykattintásos vásárlást! Ez azoknak a látogatóknak hasznos, akik gyakran vásárolnak a webáruházadban, be vannak jelentkezve, így rendelkezésre állnak a korábban megadott adataik. 
 • Mentsd el az adatokat a megrendelésnél! Ha az emberek az utolsó lépésnél úgy döntenek, hogy még valamit betesznek a kosárba, akkor nem túl szerencsés, ha visszalépés után elvesznek a már megadott adataik. 
 • Kínálj többféle fizetési és szállítási lehetőséget! Minél több lehetőség érhető el, annál nagyobb az esélye, hogy vásárolni fognak tőled. 

Egyrészt tehát a felesleges lépéseket megpróbáljuk kiiktatni, és minél rövidebbé tenni az utat a megrendelésig. Ezért fontos, hogy a kitöltendő űrlap is minél rövidebb legyen: egy jól optimalizált, felhasználóbarát űrlap nem tartalmaz hétnél több mezőt. Ha a 15-öt is meghaladja a számuk, akkor a felhasználók belefáradnak, és sokan otthagyják a megrendelést.

A megoldás tehát a megrendelés és fizetés folyamatának rövidítése. Ehhez egy rövid, egyoldalas megrendelési és fizetési oldal a legjobb megoldás. Minden plusz oldal mérsékli a sikeres konverzió esélyét.

Persze szükséged lehet arra, hogy több részre bontsd a megrendelési oldalt, mert túlságosan összetetté és átláthatatlanná válna a megrendelés és a fizetés egy oldalra rendezve. Ilyenkor viszont folyamatjelzőt kellene használnod, hogy lássa a felhasználó, hol jár az úton.

A túlzott leegyszerűsítés hibájába sem szabad azonban beleesni, mert ilyenkor azt kockáztatod, hogy nem fogják érteni a felhasználók, mit akarsz. Tehát ne hagyd el például az űrlapról a beviteli mezők címkéit, használj placeholder szöveget a mezőkben, hogy lássák, milyen adatot és milyen formába vársz tőlük. Ugyanígy a figyelmeztetéseket és hibaüzeneteket sem lehet megspórolni. Mindezekről az űrlapok kialakításáról szóló anyagunkban írtunk részletesen.

Gyakori technika a marketingben az upsell és a cross-sell, de sokan „túlhasználják”, és a túl sok információ miatt összezavarodnak a felhasználók, így  lehet, hogy ejtik az egész megrendelést. Ugyanígy a kötelező regisztráció is csak egy felesleges kört jelent a felhasználók számára, amit nem feltétlenül akarnak megtenni, így ennek opcionálisnak kell lennie.

Mindig az lebegjen a szemed előtt, hogy sokan ma már mobilon próbálnak rendelni a webáruházakban, és nekik még inkább számít, hogy mennyire van telezsúfolva egy rendelési, fizetési oldal információval, hiszen mobilon sokkal nagyobb kihívás átlátni egy bonyolult oldalt, és azon hatékonyan navigálni.

Íme, néhány példa:

Expressz fizetés

A Dermalogica Shopify-alapú webáruháza többek között azért érdemel figyelmet, mert egy úgynevezett expressz fizetési lehetőséget is kínál a normál fizetési folyamaton kívül. Ha valaki nagyon siet, akkor számára jó lehetőség a gyorsabb folyamat.

Expressz fizetés

Emellett látható benne a már korábban említett folyamatjelző, mely megmutatja, hogy hol jár épp a felhasználó a megrendelésben.

Az egyoldalas fizetési oldal

A korábbiakban említettük az egyoldalas megrendelési oldalt, most néhány példát is mutatunk rá, ha esetleg nem tudod elképzelni, miként lehet megoldani. A Bellroy fizetési oldala is ilyen (és ugyanitt szintén megtalálható az expressz fizetés lehetősége), minden lényeges információ egyetlen oldalon szerepel, így nem éri semmilyen meglepetés a felhasználót. Legalábbis úgy, mint amikor lépked előre a folyamatban, de a következő oldalt még nem látja.

Egyoldalas megrendelési oldal

De mutatunk egy másik egyoldalas fizetési oldalt is, mely felépítésében mégis különbözik az előzőtől. A WooCommerce platformra épülő webáruház egyszerűsége, könnyű használhatósága miatt is kitűnhet, miközben a márkaszínek utalnak arra, hogy jó helyen tartózkodik a vásárló, nem került át semmilyen másik oldalra.

Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy bár egyetlen oldalra sikerült a teljes űrlapot elhelyezni, első pillantásra elég sok a kitöltendő mező – habár nem több, mint a többlépéses megrendeléseknél -, ami megijesztheti a vevőket, még akkor is, ha ezek jó része az automatikus kitöltés funkció és a lenyíló menü miatt elég könnyen használható.

Egy másik egyoldalas fizetési oldal

Ezt a hosszúságot a Nike megoldásával lehet csökkenteni, ahol szintén egyoldalas fizetési oldalról van szó, ugyanakkor a lenyíló szakaszok miatt nem tűnik első pillantásra annyira nyomasztónak.

Kinyíló blokkok

Egy biztonságot hangsúlyozó fizetési oldal

Végül a B&H webáruházára azért érdemes egy pillantást vetni, mert itt egyrészt egy Drupal CMS-re épülő webáruházról van szó, mely egyszerű felülete mellett több olyan elemet is tartalmaz, melyek a vásárlás biztonságára utalnak. Ez egyik ilyen a jobb felső sarokban látható „Secure checkout” felirat, mely egyértelműen erre utal, és ezt jól láthatóan ki is fejezi.

Emellett a jobb oldali hasáb alján több link is helyet kapott, melyek szintén a megbízhatóságot sugallják, ugyanis itt találhatók a vásárlási is visszaküldési információk, ráadásul egy élő chat is elérhető, ha szükség lenne némi segítségre a vásárlás során. Így aztán a vevő biztonságban érezheti magát, miközben rendel.

Biztonságos vásárlás

Mutasd a kosár tartalmát, és tedd lehetővé, hogy módosítsanak rajta!

Korábban már említettük, hogy a kosár tartalmát a megrendelésnél is látniuk kell a felhasználóknak. Ugyanakkor az is számít, hogyan jeleníted meg ezt. Ha például csak egy szöveges listát látnak, akkor az nem minden esetben jelent segítséget. Sokszor akarják utólag ellenőrizni a vásárlók akár azt is, hogy megfelelő színt, méretet, mennyiséget, vagy bármely más variációt választottak-e, illetve előfordul, hogy a terméknév nem sokat mond nekik, inkább egy fotóra van szükségük az adott termék beazonosításához.

Azt is tedd lehetővé, hogy egyszerűen megváltoztathassák a kosár tartalmát, ha valami mégsem találnak rendben az utolsó ellenőrzésnél. Tudjanak törölni a kosárból, mennyiséget változtatni, stb. Ne kényszerítsd őket arra, hogy a vissza gombot kelljen lenyomniuk a böngészőben, hogy ezeket a változtatásokat végrehajtsák.

Végül hasznos tud lenni egy utolsó áttekintő oldal, ahol minden információt egyben látnak.

Mi történik a vásárlás után?

Szintén a rendelési folyamat része, hogy mi történik azt követően, hogy a felhasználó elhagyja a rendelési oldalt. Akár kosárelhagyásról, akár megvalósított vásárlásról legyen szó. 

Ilyenkor még mutathatsz neki egy köszönő oldalt, ahol mondjuk feliratkozási lehetőséget kínálhatsz a hírleveledre, vagy ha nem regisztrált, akkor lehetőséget adhatsz a regisztrációra. Annál is inkább, mivel minden adatot beszereztél már tőle, csak egy jelszót kellene még beállítania. Ezt lehetőleg még ugyanabban az ablakban kérd el, ahol rendelt, mert a felugró ablakok kevésbé hatékonyak.

Azoknak pedig, akik megadták az adataikat, de végül nem rendelték meg a termékeket, érdemes e-mailt küldeni, melyben akár egyszeri árengedményt is kínálhatsz, ha vásárolnak.

Érdemes tesztelni

Habár az előbb felsorolt, bejáratott megoldások általában működnek a webáruházakban, nincs garancia arra, hogy minden ügyfélcsoport esetében egyformán hatékonyak. Ezért mindig hasznos lehet, ha tesztelsz bizonyos megoldásokat, azután változtatsz, majd ismét teszteled az eredményeket. Az A/B tesztek mutatják meg ugyanis, hogy van-e még lehetőség javítani a rendelési oldaladon.

12 tipp, hogyan kínálhatsz személyre szabott élményt a webáruházadban

Termékajánlások korábbi látogatások és vásárlások alapján

Ha vannak adataid arról, hogy mely termékeket nézett meg valamelyik látogató a webáruházadban, akkor tudsz neki személyre szabott ajánlásokat adni a további látogatás folyamán. Ezt sok esetben webáruházak szoftverei automatikusan el is végzik. 

Kapcsolódó termékek ajánlása

Ha valaki kutyaeledelt vásárol, az lehet, hogy más felszerelést is venne a kutyájának. Vagy ha valaki egy pólót néz meg a webáruházadban, az lehet, hogy a többi, hasonló pólóra is kíváncsi lenne. A kapcsolódó termékek bemutatása segíthet a vevőknek, akik aztán nagyobb értékben vásárolnak.

Javaslatok kérdőív alapján

Sok dologra lehet építeni a személyre szabott ajánlásoknál, de az egyik legegyszerűbb és legegyenesebb megoldás, ha megkérdezzük az igényeikről a látogatókat. A kérdések megválaszolása után pedig a vevő érti is, hogy miért kap bizonyos ajánlásokat a webáruházban.

Tartalmi ajánlások

Azok a cégek, melyek tartalommarketinggel is foglalkoznak, az előbbi ajánlásokat a tartalmaikkal is megtehetik. Azok az oldalak, amiket a látogatók megnéznek, arról is sokat elárul, hogy milyen típusú tartalmak iránt érdeklődnek. 

Földrajzi alapú javaslatok

Sok esetben az online vásárlásoknál is hasznosak lehetnek a földrajzi alapú információk. Például akkor, ha az online áruházad mellett fizikailag létező üzleteid is vannak különféle helyszíneken. A webáruházad ebben az esetben automatikusan jelzi a látogatónak, hogy melyik üzlet esik hozzá közel. De akár azt is jelezheted az embereknek, hogy a hozzájuk közel eső területen melyek a legnépszerűbb termékek.

Személyre szabott call to action

Vagy inkább témára szabott call to action, ami azt jelenti, hogy a CTA minden oldalon annak megfelelően változik, hogy mi az adott oldal témája. Ilyenkor nagyobb az esély arra, hogy a látogató konvertál, hiszen az adott téma vagy termék biztosan érdekli.

Köszönj a látogatónak a nevét használva!

Ez persze csak akkor működik, ha a látogató belépett a fiókjába. Ha először érkezik a webáruházadba, akkor nyilván nem megoldható a számára. 

Kívánságlista használata

Tedd lehetővé a felhasználóidnak, hogy összeállítsanak egy listát a webáruház-fiókjukban a kedvelt termékeikből. A kívánságlista nem csak nekik jó arra, hogy később megtaláljanak bizonyos termékeket, hanem neked is, hogy személyre szabott ajánlatokat küldj nekik a lista alapján.

Használj chatbotot!

Mára eléggé megszaporodtak a webáruházakban is chatbotok, nem véletlenül. Ha valakinek valamilyen speciális kérdése van, akkor egy chatbottól gyors választ kaphat. A chatbot így interaktív, személyre szabott élményt kínál. A látogatók elmondják, mit akarnak, a bot pedig megmutatja nekik, hogy hol találják. 

Termékkészlet-változási értesítés

Egy tökéletes webáruházban minden termék mindig raktáron van, így nem merül fel ilyen probléma, a gyakorlatban azonban időként kimerül a készlet egyes termékeknél. Ez nyilván kellemetlen élmény a vevőnek, amit azzal lehet némileg semlegesíteni, ha lehetővé teszed, hogy jelzést kérjen, ha ismét kapható lesz az adott árucikk. Ezáltal pedig interaktívabb lesz a webáruházad, ráadásul továbbra is kapcsolatban maradsz egy ügyféllel.

Személyre szabott űrlapok

Jogos az igény a vevők részéről, hogy ha már egyszer vásároltak a webáruházadban, akkor űrlapok kitöltésével a továbbiakban ne kelljen foglalkozniuk, hiszen korábban már megadták az adataikat. Ezeket a rendszer automatikusan töltse ki.

Tedd könnyebbé az újrarendelést!

Sok olyan típusú termék létezik, melyet a vevők újra és újra megrendelnek, ha kifogy otthon a készlet. Ezt az újrarendelést teheted könnyebbé azáltal, hogy a webáruházadban elérhető a funkció a korábban megvásárolt termékeknél. Ez nem csak javítja a vásárlási élményt, hanem abban is segít a vevőnek, hogy ne feledkezzen meg semmiről. Számodra pedig nagyobb értékű megrendelést jelent.

Néhány tipp arra, hogyan pörgetheted fel az eladásaidat a webáruházadban

Ezt a néhány ötletet érdemes lehet kipróbálni:

Változtass a kiszállítási lehetőségeken

A Statista adatai szerint a kosárelhagyások két legfontosabb oka a szállításhoz köthető:

 • a kosárelhagyók 63 százaléka a szállítási költséget túl magasnak találja
 • 36 százalékuk pedig a kiszállítás gyorsaságával nem elégedett. 

Úgyhogy gondold át a saját szállítási költségeidet, és hogy milyen kiszállítási idővel dolgozol. Kínálj például ingyenes kiszállítást egy meghatározott megrendelési összeg esetében, vagy ha használsz ilyet, akkor vidd lejjebb. Emellett kínálj többféle szállítási lehetőséget is különböző szolgáltatóktól, eltérő gyorsasággal és árakon.

Ideiglenesen is adhatsz jobb szállítási feltételeket, de akkor ezt hangsúlyozd ki, hiszen az embereket a korlátozott időtartamra vonatkozó kedvezménnyel jó eséllyel késztetheted vásárlásra.

Időleges árengedmény

Ha rövid távon szeretnél nagyobb forgalmat elérni, akkor erre hatékony eszköz egy árengedmény. A RetailMeNot kutatása szerint a vevők kétharmada, ha árengedményt lát, akkor is vásárol, amikor egyébként nem tenné. Ráadásul 80 százalékkal nagyobb eséllyel vásárol egy új cégtől, ha az csökkenti az árait.

Az akciók persze rontják a nyereséged, ugyanakkor a nagyobb vásárlószámmal összességében akár jobban is járhatsz.

Néha nem árt hirdetni, ha pedig már hirdetsz, akkor még többet

Az online hirdetésekkel elérhetsz olyan embereket, akik egyébként nem ismernek. Márpedig ahhoz, hogy el tudj adni, az első lépés, hogy a vevők tudomására hozod a létezésed. A különböző online platformok, mint a Google Ads vagy a Facebook PPC ráadásul olyan célzási lehetőségeket is kínálnak, melyek növelik az esélyét annak, hogy valóban a potenciális ügyfeleket találd meg.

Ha még nem hirdettél, akkor itt az idő, hogy megpróbálkozz vele. Ha pedig már eddig is hirdettél, akkor érdemes lehet megemelni a költésedet, legalább néhány hétre. A nagyobb hirdetési keret azt jelenti, hogy több ember fogja látni a hirdetésed, ami több látogatót és vevőt is jelenthet jó beállítások és megfelelő weboldal, valamint termékek esetében. 

Használj retargetinget!

A retargeting, illetve remarketing biztosítja azt, hogy olyan látogatóknak is eszébe jusson a webáruházad, aki egyszer már ellátogatott oda, de még nem vásárolt semmit. Ezzel pedig növeled az esélyét, hogy visszatérjenek és vásároljanak.

Beállíthatod azt is, hogy olyan termékeddel találkozzanak a hirdetésben, mely iránt korábban érdeklődtek. Ilyenkor érdemes lehet árengedménnyel vagy kedvezőbb szállítási feltételekkel vásárlásra bírni az érdeklődőket. 

Frissítsd a termékleírásaidat!

Ha már régen nem nyúltál hozzá egyes termékeid leírásaihoz, akkor tedd meg ezt. Gondold át, hogy milyen értékelések, ügyfélvélemények érkeztek be a termékeiddel vagy szolgáltatásaiddal kapcsolatban, majd ezeket figyelembe véve fogalmazd meg a szöveget. 

Hangsúlyozd ki az előnyöket és azokat a tulajdonságokat, melyek megkülönböztetik a terméked más, hasonló termékektől. Ha pedig van ügyfélvéleményed a termékről, szolgáltatásról, de még nem jelent meg az oldalon, akkor tedd ki!

Emellett azonban nem szabad megfeledkezni a keresőoptimalizálásról sem. Minden egyes termékoldalt más keresési kifejezésre érdemes optimalizálni, a kulcsszónak pedig meg kell jelennie a legfontosabb helyeken. 

Frissítsd a fotókat!

A fotók fontosságát talán nem kell elmagyaráznunk. Egy jó minőségű fotó, illetve fotók kulcsszerepet játszanak bármely termék eladásában. Ha már olyan képeket használsz, melyeken nem lehet tovább javítani, akkor ugorj a következő lépésre, de ha azt gondolod, még nem tökéletesek a termékképek, akkor szánj időt a korrekcióra.

Keress upsell lehetőségeket!

Egy új ügyfelet mindig nehéz rávenni a vásárlásra, ugyanakkor egy olyan vevőnél, aki már vásárolt valamit, sokkal könnyebb egy újabb termék megvásárlását elérni. Az upsell tehát úgy növeli a nyereséged, hogy relatíve keveset kell tenni érte. 

Amikor a látogató megkezdi a termékek kosárba helyezését, akkor kínálj neki néhány plusz terméket még azelőtt, hogy befejezné a vásárlást. Az ajánlott termékek kapcsolódhatnak közvetlenül az általa megvásárolt termékhez, illetve abból egy nagyobb, jobb verziót is felajánlhatsz. 

Arra is emlékeztetheted, hogy milyen értékben kellene még a kosárba pakolnia, hogy elérje az ingyenes szállítási határt. 

Releváns termékajánlások

Az előbbihez hasonló megoldás a rendelési mennyiség növelése érdekében, ha ajánlott termékeket válogatsz össze a látogatónak. Ezek hasonló termékek lehetnek, mint amit a látogató vizsgál éppen, vagy amelyeket korábban megtekintett. Erre külön ajánló-motorokat érdemes használni, vagy más webáruház szoftvereket, melyek automatizálják és pontosítják a folyamatot a folyamatos adatgyűjtéssel. 

Bővítsd az ügyfélvélemények sorát

Korábban már említettük a termékeknél, de egyébként is fontos lehet, hogy a webáruházadban láthatóak legyenek az elégedett ügyfelek véleményei. Ezek ugyanis fokozzák a bizalmat irántad és a termékeid iránt. És persze sokkal többet érnek a vásárlók szemében, mint amikor Te állítasz magadról valamit. 

Úgyhogy próbálj a meglévő ügyfeleidtől véleményeket kérni, értékeléseket a termékeidről vagy a szolgáltatásaidról. Keresd meg a leglelkesebb vevőket, de kiküldhetsz kérdőíveket is, melyek révén visszajelzéseket gyűjthetsz. 

Tedd még könnyebbé a vásárlást!

Miközben a szállítási díjak és gyorsaság tántorítja el legtöbb esetben a vevőket a vásárlástól, lehetnek olyan kis csapdák a vásárlási folyamatban, ami több vevő számára meghiúsítja a sikeres vásárlást. 

Elég, ha kötelezővé teszed a regisztrációt a vásárlás előtt, máris megrendelőket veszítesz. A regisztrációt ugyanis sokan túl bonyolultnak találják, így nem árt, ha van egy vendégvásárlási lehetőség is. 

Ugyanakkor az is fontos, hogy milyen fizetési opciókat kínálsz a vevők számára. Akadnak olyanok, akik inkább elállnak a vásárlástól, ha olyan kényelmetlen fizetési lehetőségekkel találkoznak, melyeket ők nem szeretnek (például csak készpénzes és átutalásos fizetés áll rendelkezésre).

Ellenőrizd tehát a fizetési folyamatot, és próbáld azonosítani, hogy mi lassíthatja vagy állíthatja meg az ügyfeleket. Néhány egyszerű változtatással így több látogatót bírhatsz rá a vásárlásra.

Néhány pszichológiai trükk, amivel növelheted az eladásaidat

Az eladások számának növelése érdekében érdemes kihasználni az emberekre jellemző kognitív torzításokat és a meggyőzés olyan lehetőségeit, melyek a te célközönséged is triggerelik, amikor vásárlási döntésre készülnek. Milyen eszközökhöz nyúlhatsz?

Mindig jelenítsd meg az eredeti árat az akciós ár mellett!

Ez egy teljesen bevett megoldás, amivel szinte mindenki él, ugyanakkor akad néhány webáruház, ahol valamiért csak az akciós árat tüntetik fel, illetve az eredeti ár nem kellően észrevehető. Pedig, ha jelentős akciót látnak az emberek, akkor sokkal könnyebben vásárolnak. Visszaélni nem biztos, hogy érdemes vele, mert ha túl extrém eredeti árat tüntetsz fel, akkor az inkább bizalmatlanságot fog kelteni.

Korlátozott készlet

Szintén elterjedt megoldás a kereskedelemben, mellyel a vásárlási döntést kívánják gyorsítani. Mivel a terméknél megjelenik, hogy már csak korlátozott számban áll rendelkezésre, így ha valaki nem akarja elszalasztani a jó lehetőséget, akkor a másik vásárlónál előbb le kell csapnia rá. A korlátozott készlet oka lehet az, hogy egy termékből eleve csak egy bizonyos számú készült el, illetve a másik, hogy kifogyott a készlet. Hosszú távon, sok alternatív lehetőség mellett persze immunisak lesznek rá a vásárlók.

A magas gyártási költség bemutatása

Ha a termék gyártási költsége magas, az növeli az értékét az emberek szemében. Ilyenkor az emberek azt gondolják, hogy jó vételt csinálnak. A magas gyártási költséget már csak nyilvánvalóvá kell tenni, be kell mutatni az emberek számára. Ki kell hangsúlyozni, hogy mennyi munka van egy-egy termék elkészítésében, milyen jó minőségű, egyedi alapanyagok felhasználásával készül.

FOMO

A kimaradástól való félelem arról szól, hogy neked nem lesz valamid, ami másnak igen. Ez lehet egy trend, egy termék, egy élmény. A félelem hatására az emberek olyan dolgokat vásárolnak, melyekre valójában nincs szükségük. Tehát a korábban említett korlátozott készlet sürgető erejét azzal lehet még fokozni, hogy hozzáteszed: soha többet nem is lesz elérhető, miközben X-nek és Y-nak már van.

Közösségi elfogadás

Az emberek számára fontos, hogy elfogadja és értékesnek tartsa őket a közösség, ezért megy a többiek után. Ha egy dolog a közösségnek bejött, akkor ők is akarnak venni, és úgy érzik, hogy jó döntést hoztak. Ezért fontosak az olyan jelzések, mint az értékelések, ajánlások, felhasználók által generált tartalmak. A leggyakoribb megoldás, hogy megjelenik a termék mellett egy pár jó értékelés, ami megnyugtatja a vevőt, hogy jó döntést fog hozni, hiszen mások is elégedettek.

Veszteségtől való félelem

Ez a pszichológiai trükk arra épít, hogy az emberek számára fontosabb elkerülni valami veszteséget, mint elérni egy pozitív dolgot. Amikor egy számláló ketyeg egy termék mellett, mely jelzi, hogy mennyi ideig érhető még el az adott termék kedvező áron, akkor életbe lép a veszteségtől való félelem: ha nem veszi meg, akkor lemarad a jó árról.

Több termék egy csomagban

Amikor több termék kerül egy csomagba, akkor egy termék ára alacsonyabb lesz, mint ha azt külön venné meg a vevő. Ezért úgy érzi, jól jár, miközben a webáruháznak is lehet ez jó megoldás, hiszen nagyobb lesz a megvásárolt érték, nem kell sok kis tételt külön kezelni.

Ugyanezt használjuk akkor is, amikor több szolgáltatást teszünk egy csomagba, ugyanakkor az ára alacsonyabb, mint ha a szolgáltatásokat külön rendelné meg a vevő. Még nyilvánvalóbb ez akkor, ha a több tételből álló csomag ára megegyezik a benne szereplő tétel árával (ha azt külön venné meg a vevő), hiszen ilyenkor látja a vevő, hogy ugyanazért az árért több dolgot kap.

5 módszer, amivel megtarthatod a vevőidet

Sokan elsősorban az új vásárlók, ügyfelek megszerzésére fókuszálnak, pedig a régi vevők megtartása gyakran komoly potenciált rejt magában. Ehhez persze oda kell figyelni rájuk, és valamilyen módon cselekvésre ösztönözni őket. De milyen módszerekkel?

Egy üzlet akkor lesz sikeres, ha a vevői elégedettek. Az elégedett vevők ugyanis visszatérnek, amikor újra vásárolni szeretnének. Ha Te csak az új vásárlókra összpontosítasz, akkor ideje átgondolni a stratégiádat, és a régi vevőiddel is foglalkozni kicsit, elsősorban azért, mert megéri.

Miért? Mert egy új vevő megszerzése ötször annyiba kerül számodra, mint egy régi vevő megtartása. A hirdetések költségesek, és talán nem véletlenül érzed azt, hogy egyre drágábbak, miközben egyre nehezebb elérni a folyamatosan gyarapodó konkurencia miatt az embereket. Ugyanakkor, ha 5 százalékkal javítod a vevő-megtartást, az a jövedelmezőséged 75 százalékkal javítja. Íme, néhány technika – jó párral közül nyilván már Te is találkoztál – , amivel meg tudod tartani a korábbi vevőidet.

1. Indíts vásárlói hűségprogramokat!

Nagy újdonságot ezzel nem árulunk el, de ha Te mégsem használnád, akkor ez a kötelező, első számú elem a vevőmegtartásra. A Virtual Incentives szerint ugyanis az emberek 75 százaléka kifejezetten kedvelik azokat a cégeket, amelyek jutalmakat kínálnak számukra.

Márpedig az elégedett és hűséges vevő nemcsak újra nálad vásárol, hanem „hirdeti” is a szolgáltatásodat. Az elégedett vevők ugyanis beszámolnak a családtagjaiknak és az ismerőseiknek arról, ha úgy érzik, hogy jó vételt csináltak. A szóbeszéd erejével nyilván már mindenki tisztában van: rendkívül hatékony marketingeszköz, amikor új ügyfeleket kell szerezni.

Egy korábbi ügyfélből azonban csak úgy, magától nem válik „hirdető”. Viszont egy kis ösztönzést jelenthet egy vásárlói hűségprogram. Ehhez nem kell mást tenned, mint megjutalmazni őket:

 • adj nekik kuponokat,
 • kínáld számukra az új termékeidet olcsóbban,
 • dolgozz ki egy pontrendszert,
 • vagy jutalmazd őket az ajánlásokért.

Ezeket a lehetőségeket értékelni fogják. Mindegyik technikának az a célja, hogy megtartsd a korábbi vásárlókat, és segítenek abban is, hogy az új vevőkből visszatérő vevők legyenek.

2. Küldj nekik születésnap üdvözleteket, némi ösztönzéssel

Számodra milyen érzés, amikor valaki felköszönt a születésnapodon? Főleg, ha olyan, akitől nem is számítottál erre. És még ajándékot is ad. Egy ilyen gesztustól különlegesnek és boldognak érzi magát a legtöbb ember. Hiszen mindenki szereti, ha odafigyelnek rá.

Ezt egy cég is megteheti az ügyfeleivel és vásárlóival, hiszen kialakult már közöttük egy sajátos kapcsolat. Egy céget is akkor fognak megkedvelni az emberek, ha az odafigyel rájuk, így fontosnak érezhetik magukat. Erre egy jó lehetőség, ha nem felejted el a születésnapjukat.

Mit jelent ez konkrétan? Ha megvan neked a születésük időpontja, akkor küldhetsz nekik egy e-mailt egy különleges ajánlattal, kínálhatsz nekik ingyenes szállítást, adhatsz egy kuponkódot, vagy bármilyen ajándékkal meglepheted őket. Küldd el az e-mail legalább egy héttel korábban a születésnapjuk előtt, így időt adsz nekik arra, hogy elfogadják az ajánlatot.

Az emberek szeretik a személyre szabott ajánlatokat. 80 százalékuk nagyobb eséllyel köt üzletet olyan céggel, mely személyre szabott élményt kínál számukra. A születésnapi e-mailek 481 százalékkal nagyobb tranzakciós arányt mutatnak, mint a sima promóciós levelek.

Születésnapi ajándék egy webáruháztól

Ilyen egy igazi születésnapi ajándék egy webáruháztól

3. Kínálj „teljes” élményt

Az ügyfelek ma már nagyrészt úgynevezett digitális ügyfelek az okostelefonjaiknak, az internetnek és a közösségi médiának köszönhetően. A digitális csatornákon keresztül szerzik be az információkat, rólad is. Amit ebben a helyzetben megtehetsz, hogy egy integrált élményt kínálsz nekik. Mit jelent ez?

Azt, hogy megpróbálod elérni őket minden olyan digitális csatornán, melyen jelen vannak, és minden olyan eszközön keresztül, ami a rendelkezésükre áll. Tehát az e-mailektől kezdve a közösségi oldalakig, laptopon és tableten is megtalálnak téged, mégpedig úgy, hogy az elvárható élményt kínálod számukra minden esetben.

A Google vizsgálata szerint a vásárlók 90 százaléka soha sem csak egyetlen eszközt használ, amikor vásárol valamit. A vásárlást egy olyan ismerkedés előzi meg a céggel és a termékével, mely kiterjed mobilra és laptopra is. De ugyanígy több csatornán is ellenőrzi a jelenléted. Feliratkozik a hírleveledre, rápillant a Facebook-oldaladra, átfutja a weboldaladat.

Ezért nem engedheted meg magadnak, hogy ne legyél ott, ahol az ügyfeleid jelen vannak. Építsd fel a megfelelő stratégiát, hogy egy minden csatornát és eszközt felhasználó élményt kínálj számukra!

4. Fejezd ki a hálád a vásárlóknak!

A „köszönöm” szónak rendkívül nagy ereje van, amit érdemes neked is kihasználnod. Hogyan? Például úgy, hogy egy kézzel írt köszönőlevelet írsz a lojális ügyfeleidnek. Egy köszönetnek, ilyen módon kifejezve, rendkívüli hatása lesz rájuk, és méltányolni fogják az erőfeszítésedet.

Ennél azonban tovább is mehetsz azzal, hogy egy kis ajándékot is mellékelsz a leveledhez. Hiszen az ajándéknál nincs jobb. És, hogy megéri-e? Egy vizsgálat szerint a vásárlók 86 százaléka többet fizet, ha jobb és személyre szabottabb a felhasználói élmény.

5. Hozz össze offline találkozókat, meetupokat!

A szervezett események remek lehetőséget jelentenek a hűséges ügyfelekkel a személyes találkozóra, miközben vonzzák azokat az embereket is, akik még csak potenciális megrendelőid. Egy találkozó révén sokkal jobban megérted az ügyfeleidet és az igényeiket.

Eseményeken részt vevők szerint a szemtől szemben zajló interakciók sokkal értékesebbek ma, mint voltak akár két évvel ezelőtt. Hiszen egy találkozón mélyebb kapcsolatot alakíthatsz ki a hozzád kapcsolódó közösséggel. Nyilván ez nem működőképes minden termék vagy szolgáltatás esetén. De mondjuk, ha például borokat árulsz, akkor mennyire kézenfekvő, ha időnként szervezel egy borkóstolást a hűséges ügyfeleid számára.

Gondold tehát át, hogy a Te terméked vagy szolgáltatásod valamilyen aspektusból nem lenne-e megfelelő arra, hogy összehozz egy közösséget, akik aztán hozzád ragaszkodó vevőid lesznek!

Milyen adatokat érdemes figyelned a webáruházad teljesítményének mérésénél?

Természetesen rengeteg adat fontos lehet egy webáruház teljesítménye szempontjából, azonban van néhány, melyek különösen sokat árulnak el a hatékonyságról, így érdemes őket rendszeresen vizsgálni. Sőt, azt is meg lehet kockáztatni, hogy elegendő lehet pusztán ezeknek az adatoknak a rögzítése a webáruházad teljesítményének megítéléséhez, és így nem kell elveszned az adatok tengerében.

Értékesítési konverziós arány

Az értékesítési konverziós arány az a szám, mely azon személyek arányát mutatja, akik meglátogatták a webáruházad, majd ott vásároltak is. Ehhez egyszerűen el kell osztanod az eladások számát a látogatók számával, majd beszorozni százzal. Hogy mi számít jó konverziós aránynak, az iparáganként változó és a konverzióoptimalizálásról szóló anyagunkban írtunk róla részletesebben, ahol tippeket kapsz arra is, hogyan javíthatod a konverziós arányodat a weboldaladon.

A webáruház forgalma

Az előző pontban már említettük a látogatók számát, mely már csak azért is fontos, mert ebből számítható a konverziós arány. De egyébként is érdemes arra törekedned, hogy a weboldalad forgalmát javítsd. Jó esetben a látogatók számának növelésével együtt jár a konverziós arány emelkedése is, habár erre nincs garancia. Ennek ellenére fontos, hogy a célközönségedbe tartozók legtöbbjét elérd a webáruházaddal.

E-mail feliratkozók aránya

Habár sokan azt gondolják, hogy az online marketing ma már elsősorban a közösségi médiára épít, a webáruházak esetében az e-mail marketing még mindig az egyik legfontosabb forgalom-terelő eszköz. Különösen, ha remarketingről van szó, vagy ismételt eladás a cél. Itt is azt akarod elérni, hogy minél több ember iratkozzon fel a hírleveledre, bár nyilván mindenki nem lesz rendszeres vásárlód. Annak érdekében, hogy a látogatók megadják az e-mail címüket és a lehetőséget, hogy e-maileket küldj számukra, ma már a legtöbb webáruház valamilyen anyagi ösztönzőt kínál, kupont, árengedményt, stb.

Ügyfél élettartam érték

Az ügyfél élettartam érték azt mutatja meg, hogy mekkora bevételre számíthatsz egy átlagos ügyfeledtől a kapcsolatotok során. Tehát, ha a tipikus ügyfeled mondjuk 6 tranzakciót végez 30 ezer forintért, akkor az értéke 180 ezer forint lesz. Természetesen minden ügyfélértékkel szemben lesznek költségeid is, de ezek levonásával világos képet kapsz arról, hogy mennyi pénzt érdemes beletenned egy ügyfél megszerzésébe és megtartásába. Az ügyfél élettartam érték növeléséhez elsősorban az átlagos rendelési értéket érdemes növelned, illetve fokozni az ügyfél-hűséget, hogy rendszeres vásárlóiddá váljanak.

Az átlagos rendelési érték

Az előbb már említettük az átlagos rendelési értéket, melynél nyilván az a célod, hogy minél magasabbra emeld. Sokat magyarázni talán nem kell, hogy miről van szó: az összes rendelés értékét el kell osztanod a vásárlások számával. Az érdekes itt inkább az, hogyan növelheted az átlagos rendelési értéket.

 • Itt lép be a képbe az „upsell”, vagyis olyan kiegészítő termékek, melyeket az elsődlegesen megrendelt terméken túl fel tudsz kínálni a vevőnek, és hasznos is lehet számára, így beleteszi azt a kosarába.
 • De az is javíthat az átlagos rendelési értéken, ha csomagban, némi kedvezménnyel kínálsz bizonyos termékeket, melyek így kevesebbe kerülnek, mint ha külön vásárolná meg őket az ügyfél.
 • A legegyszerűbb technika pedig az ingyenes szállítás egy értékhatár felett.

Ügyfélszerzési költség

Miközben a vásárlók számának növelése nyilvánvalóan fontos a webáruházak számára, ezzel szemben ott áll, hogy mennyit érdemes belefektetned egy-egy vevő megszerzésébe. Tehát, ha 15 ezer forintot költesz egy vevő megszerzésére, de az átlagos rendelési érték csak 10 ezer forint, akkor ez nyilván nem éri meg számodra. Az ügyfélszerzési költségbe beletartozik minden, a marketingtől az alkalmazottak fizetéséig. Ugyanakkor érdemes lehet csatornánként kalkulálni ügyfélszerzési költséget: kereső, közösségi média, e-mail, stb.

Kosárelhagyási arány

A kosárelhagyási arány azt jelzi, hogy hány vásárló tett be valamilyen terméket a kosarába, majd úgy hagyta el a webáruházad, hogy azt nem vásárolta meg. Ha nem találkoztál még konkrét számmal a kosárelhagyások kapcsán, akkor elsőre meg fogsz lepődni, hogy mennyire magas arányról van szó. A Baymard Institute szerint közel 70 százalék az átlag. Ha nálad is ekkora az arány, azért még ne dőlj hátra, érdemes lehet csökkenteni:

 • a vásárlások egyszerűsítésével, különösen, ami a megrendelési folyamatot illeti
 • a remarketing erősítésével, hogy visszahozd a bizonytalan vevőket az üzletedbe. 

 WordPress vagy Shopify? Melyiket válaszd, ha webáruházat szeretnél? (FRISSÍTÉS, 2023.08.01.)

Kezdjük talán azzal a webáruházas szolgáltatás-listával, mely mindkét platformon elérhető:

 • fizikai és digitális termékeket is árulhatsz
 • személyre szabhatóak a szállítási díjak
 • termékek megadhatók különböző variációkban
 • a termékek személyre szabhatók
 • akciókat indíthatsz
 • elérhető a biztonságos fizetés
 • ajándékkártyák létrehozása
 • adómértékek beállítása akár automatikusan, akár manuálisan
 • upsell és cross-sell lehetőségek
 • GDPR-megfelelőség kezelése (Shopify app, illetve WordPress pluginnel megoldható)
 • a Shopify esetében elérhető alkalmazásáruház, míg a WordPressnél pluginek
 • mobilappok használhatók mindkettőnél

Mit tud a Shopify? 

A Shopify egy lendületesen növekvő webáruház platform, mellyel bármilyen terméket értékesíthetsz. Kifejezetten arra a célra készült, hogy webáruházaknak nyújtson platformot. Instant megoldást kínál, vagyis nem kell érteni a weboldalak készítéséhez, programozáshoz vagy kifejezetten a webáruházak kialakításához.

Előnyök

 • Rendkívül könnyű kezdőknek is a használata – olyan technikai problémák nem fognak gondot okozni senkinek sem, mint az SSL beállítása, a különböző fizetési lehetőségek integrálása, a szállítás kezelése, stb. A Shopify mindezt remekül kezeli.
 • Webhostingot kínál
 • Megveheted a domained is a Shopifyon keresztül, így nincs szükség külső szolgáltatóra a kezeléséhez
 • Teljes készletkezelés – rendelkezésre áll egy készletszerkesztő és egy tömeges importáló eszköz kombinációja egy megrendeléskövetővel, így a készletek kezelése rendkívül egyszerűvé válik.
 • Facebook Store – a Shopify mindennel integrálható. Ha létre akarsz hozni egy Facebook áruházat vagy megvásárolható Pineket a Pinteresten, könnyen megteheted vele, de ugyanígy a TikTokkal és az Amazonnal is összekapcsolható
 • Az ügyfélszolgálat segítséget nyújt, bármi gond adódik

Hátrányok

 • Mivel a Shopify adja a hostingot is, kevesebb a beleszólásod a szerverkörnyezet kialakításába, a beállításokra, nincs hozzáférésed a szerver logokhoz
 • Havidíjas – a Shopify havidíjat számol fel a platform használatáért és a hostingért is
 • Shopify fizetés – arra ösztönöz, hogy az ő fizetési platformját használd, melyet a Stripe szolgáltat, és egyébként jó megoldás kezdők számára. Ha azonban külső rendszereket használnál, akkor az további díjfizetéssel jár a Shopify felé.

Tehát egy igazán erőteljes platformot kapsz, ahol nincs gond a technikai beállításokkal, ugyanakkor a havidíjas konstrukció talán nem annyira vonzó. 

Mit tud a WordPress?

A WordPress egy rendkívül rugalmas és széles körben használt CMS, mellyel összetett weboldalakat is lehet kezelni, nem csak blogokat. Gyakorlatilag bármilyen méretű weboldalra méretezhető. Habár a CMS-ekről szóló anyagunkban már részletesen írtunk a WP-ről, néhány dolgot itt is megemlítünk, melyek kapcsolódnak a webáruház-témához.

Előnyei

 • Több ezer plugin közül választhatsz, melyekkel személyre szabhatod a weboldalad
 • A teljes irányítás a kezedben van, így teljes mértékben kontrollálni tudod a költségeket
 • SEO-ra mindenképpen jobban használható, mivel minden keresőoptimalizálási szempontból fontos paraméter beállítható, akár technikai, akár on-page SEO-ról van szó
 • Több nyelvre lefordítható az oldal, mint Shopify esetében, és mindegyik eltérő fizetőeszközt használhat (WooCommerce pluginnal)
 • Van már olyan funkciója, hogy egy fiók alá több oldalt is rendelhetsz

Hátrányai

 • Szükséged lesz egy külső hosting szolgáltatóra, ami plusz költséget jelent, ugyanakkor kiválaszthatod az optimális megoldást
 • Egy webáruház beállítása nem annyira egyszerű, mint a Shopify esetén, mivel szükséged lesz egy webáruház pluginra (erről mindjárt részletesebben írunk egy keretesben
 • A webáruház sablonok ugyan rendelkezésre állnak, de nincsenek annyira használatra kész állapotban, mint a Shopify esetében

Összességében a WordPressel több a munka, nagyobb jártasságot, több időt igényel, ugyanakkor a tiéd marad az irányítás.

Melyik a legjobb webáruház plugin WordPressre?

A megfelelő webáruház plugin kiválasztása alapvető fontosságú tényező, mivel sokszor ezen múlnak a bevételeid. Az igényeidnek leginkább megfelelő webáruház-plugin kiválasztásához azonban érdemes egy kicsit vizsgálódni, mérlegelni a lehetőségeket.

Mit vizsgálj meg a webáruház-pluginoknál?

A piacon rengeteg plugin közül válogathatsz, de valószínűleg nem mindegyikben található meg minden olyan funkció, amelyre neked szükséged lehet. Például vannak kifejezetten olyan megoldások, melyek digitális termékekre specializálódtak (ekönyvekre, zenékre, fotókra, stb.).

Mások viszont olyan fizikailag létező termékekre készültek, melyeket szállítani kell. Olyan webáruház-plugint kell tehát választanod, mely passzol az árukészletedhez, és olyan funkciókkal kell rendelkeznie, melyekkel hatékonyan működtetheted az üzleted.

A legfontosabb tényezők, melyeket meg kell vizsgálnod:

 • Fizetési lehetőségek – támogatnia kell azt a fizetési megoldást, melyet előnyben részesítesz.
 • Design és személyre szabhatóság – a látogatók a weboldalad designjával találkoznak először. Győződj meg arról, hogy elegendő sablon érhető el, és széles körű a személyre szabhatósága.
 • Alkalmazások és integrációk – ellenőrizd az olyan külső alkalmazások integrálhatóságát, mint amilyen egy e-mail marketing szolgáltatás, egy CRM rendszer, egy számlázási szoftver, stb. Ezekre ugyanis mind szükséged lesz ahhoz, hogy hatékonyan működtesd a webáruházad.
 • Támogatás – végül arra is vess egy pillantást, hogy milyen támogatás érhető el a pluginhoz. Ez sok pénzt takaríthat meg számodra hosszú távon.

Milyen webáruház-pluginek közül válogathatsz?

Most, hogy már tudod, mire kell figyelni a különböző platformoknál, nézzük, hogy milyen lehetőségek közül választhatsz!

 • WooCommerce
 • BigCommerce
 • Easy Digital Downloads
 • MemberPress

Nézzük meg akkor ezeket egyesével!

WooCommerce

A WooCommerce a legnépszerűbb WordPress webáruház plugin, valamint a legelterjedtebb webáruház platform a világon. A WooCommerce-t még 2015-ben vásárolta meg az Automattic, mely a WordPress.com blogszolgáltató mögött is áll.

A WooCommerce-hez rengeteg különféle bővítmény és téma elérhető, ráadásul egy nagyon jó fejlesztői közösség áll mögötte. Számos olyan hosting szolgáltató is van, mely kifejezetten WooCommerce hostingra specializálódott.

Az előnyök:

 • Bővítmények és témák – ezekből több százat találsz, ami egyszerűvé teszi, hogy új funkciókkal bővítsd a webáruházad. A témák nagy száma révén egyedivé is teheted azt.
 • Digitális és fizikailag létező termékeket is értékesíthetsz vele
 • Affiliate és külső termékeket is árulhatsz – az affiliate marketingesek létre tudnak hozni termékoldalakat és ezáltal egy jobb élményt kínálhatnak a felhasználóknak.
 • Teljes készlet-menedzsment – a WooCommerce-ben már megtalálhatók a megfelelő eszközök ahhoz, hogy könnyen kezelni tudd a készleteid.
 • Fizetési és szállítási lehetőségek – beépített támogatással rendelkezik a népszerű fizetési lehetőségekhez, de bővítményeket használva továbbiakat is hozzátehetsz. A szállítási díjat szintén kiszámítja.
 • Támogatás – a platformhoz egy elég jó online dokumentáció érhető el, emellett létezik tudásbázis, ügyfélszolgálat és fórum a közösségnek.

Hátrányok:

 • Túl sok lehetőség – habár könnyű használni, nagyon sok opció érhető el a beállításoknak, amit az új felhasználóknak nehéz átlátni.
 • Túl sok bővítmény – néha nehéz lehet a kínálatból a megfelelőt kiválasztani.
 • Téma-támogatás – a WooCommerce bármely WordPress témával képes együtt dolgozni, de ezt nem mindig könnyű beállítani. Olyan témát érdemes választani, mely erre a platformra van optimalizálva, hogy minden lehetőséget kihasználj.

A WooCommerce tehát tökéletes választás lehet bármilyen webáruház számára. Óriási fejlesztői és felhasználói közössége van, számtalan téma és bővítmény elérhető, kitűnő a támogatás a többnyelvű weboldalak számára, és a legjobb ingyenes, valamint fizetős opciók érhetők el általa.

BigCommerce

Lehetővé teszi, hogy legyen egy skálázható webáruház platformod, miközben WordPresst használsz annak érdekében, hogy könnyen kezeld a tartalmaid és működtesd a weboldalad. Nagyon egyszerűen tudsz a segítségével termékeket felvinni WordPressben. Automatikusan létrehozza a bejelentkezési űrlapot, a kosarat, a felhasználói fiókot és minden más fontos oldalt, amire egy webáruháznak szüksége lehet.

Az előnyök:

 • Magas skálázhatóság – minden funkciót magába foglal, amire egy webáruháznak szüksége lehet: vállalkozói szintű biztonság, jó teljesítmény, könnyű kezelhetőség.
 • Könnyű fenntartás – a webáruház motor elkülönítése a többi tartalomtól, könnyebbé teszi a WordPress oldalad futtatását.
 • Többcsatornás értékesítés – nem csak a weboldaladon keresztül tudsz értékesíteni a segítségével, hanem olyan csatornákon is, mint a Facebook, az Instagram és az Amazon.
 • Nincs tranzakciós díj – sok más webáruház platformmal szemben nem terheli meg minden egyes tranzakciódat. Sok fizetési lehetőség közül választhatsz, és kizárólag a fizetési szolgáltatódnak kell fizetned a tranzakciók után.

Hátrányok:

 • Korlátozott integráció – habár a legtöbb, nagy, külső alkalmazás és eszköz integrációja már lehetséges, a kínálat még messze nem teljes.
 • Nincs mobilalkalmazás – jelenleg még nincs mobilalkalmazása, amivel menet közben is kezelni lehetne a webáruházat.

A BigCommerce tehát egy rendkívül könnyen használható platform, ahol a jól skálázható hosting miatt nincs gond azzal sem, ha növekszik az áruház forgalma. Nem kell aggódni a biztonság, a teljesítmény miatt sem.

Easy Digital Downloads

Az Easy Digitallal digitális letöltéseket (például szoftvereket) tudsz online árusítani WordPress alapon. Könnyű a használata, és segítségével egy szép és jól használható áruház alakítható ki.

Előnyei:

 • Digitális termékek eladására való
 • Könnyű használat – egyből az indulásnál könnyen rá lehet jönni, hogy miként vigyél fel termékeket, és hogyan jelenítsd meg őket. Kezdőknek praktikus.
 • Bővítmények – több száz bővítmény érhető el hozzá, például a fizetéssel, a marketinggel és szolgáltatásokkal kapcsolatban.
 • Témák – majdnem minden WordPress témával együtt tud működni, de ha még nem választottál témát, akkor érdemes lehet olyat, amely kifejezetten erre a pluginra készült.
 • Jó támogatás – jól dokumentált plugin, melyhez ingyen használható támogató fórum, videók, okatatóanyagok és IRC chatszoba tartozik.

Hátrányai:

 • Csak digitális termékekre való – ha nem digitális árucikkeket is kínálnál, akkor az meglehetősen komplikáltan oldható meg.
 • Külső termékekhez külön bővítmény szükséges.

MemberPress

A MemberPress segítségével feliratkozás alapú digitális termékeket vagy szolgáltatásokat kínálhatsz. Ez a legjobb WordPress tagsági plugin, sok integrációs lehetőséggel. Még a WooCommerce-szel is össze lehet hozni.

Előnyei:

 • Feliratkozás alapú termékekre tökéletes – könnyen megoldható feliratkozás alapú termékek értékesítése, tagsági konstrukciók, pay per view tartalmak eladása.
 • Hozzáférési szabályok kialakítása – melyek segítségével meghatározhatod a felhasználói hozzáférési szinteket és a tartalmi korlátozásokat. Csak az engedéllyel rendelkező felhasználók férhetnek hozzá a korlátozott tartalmakhoz.
 • Bővítmények – integrálhatod a plugint egy WooCommerce alapú webáruházba, de találsz egy csomó bővítményt is, melyek segítségével külső felek szolgáltatásait is bekapcsolhatod.

Hátrányai:

 • Korlátozott fizetési lehetőségek – a MemberPress csak a PayPalt, a Stripe-ot és az Authorize.netet használja.
 • Éves díj – csak éves szintű díjazás érhető el.

Milyen legyen egy mobilon is jól használható webáruház?

Ha egy webáruházat mobilra is szeretnénk optimalizálni, hasonló dolgokra kell figyelni, mint ha egy weboldallal tennénk ezt. Van azonban egy-két eltérő jellemző, ami miatt érdemes külön is kitérni a webshopok helyzetére. Ebből a szempontból először is újra érdemes végiggondolni, hogy mobilra optimalizált oldalt, reszponzív designt vagy pedig appot szeretnénk.

Webshopok esetében Amerikában kifejezetten jól teljesítenek az applikációk, de megint csak azt lehet mondani, hogy ebbe csak egy-két nagyobb kereskedőnek érdemes belevágnia, a kisebb méretű cégeknek inkább egy mobilon is jól használható webshop kialakítására kellene pénzt, időt és energiát fektetniük.

Lehet ez egy olyan oldal, mely teljesen elkülönül a desktop verziótól, így ezt anélkül optimalizálhatjuk mobilra, hogy az hátrányára válna a jóval nagyobb, több információt hordozó, összetettebb asztali verziónak. Ugyanakkor a reszponzív design esetében nem kell két oldalt külön kezelni, ami sok szempontból praktikus lehet – ehhez további érvek a reszponzív designról írt cikkünkben.

legyen egyszerű, könnyen kezelhető

Reszponzív design esetén nemcsak mobilon, hanem desktop méretben is egyszerűbb lesz az oldal, hiszen a mobiltelefon 4-5 inches kijelzőjén nem befogadható egy összetett, bonyolult webshop. Nyilván a nagyobb kijelzőméretre kerülő verzióban a szokásoknak megfelelően szendvicsikon helyett kinyílik majd a menüsor, esetleg még egy-két funkcióval, lehetőséggel bővül a webshop, de körülbelül ugyanannak a tartalomnak kell elérhetőnek lennie minden méretben.

Az egyszerűsítés érdekében a mobilos verzióban minden felesleget ki kell szórnunk a menüből és az oldalról. Csak azt tartsuk meg, mely feltétlenül szükséges a látogatóknak a vásárláshoz. A csak a lényeget tartalmazó menün kívül elengedhetetlen a könnyen megtalálható és jól használható keresőmező, melynek ezért mindenképpen kitüntetett helyre kell kerülnie legfelül.

Amit az egyszerűsítésen kívül észben kell tartanunk design szempontjából az az, hogy a látogatók nem az egeret, hanem az ujjukat fogják használni mobilon a böngészéshez. Ezért a linkeknek, gomboknak olyan méretűnek kell lenniük, hogy a nyomogatásuk ne okozzon kihívást számukra, ne kelljen két ujjal zoomolniuk a képernyőn, hogy valamire rá tudjanak kattintani.

Emellett két link vagy két gomb között lévő tér mérete is legyen elegendően nagy ahhoz, hogy valóban arra kattintsanak, amelyikre szándékukban állt. Ne felejtsük, hogy a felhasználók vagy egy kézben tartva a telefont a hüvelykujjukkal nyomogatják a kijelzőt és scrolloznak, vagy pedig egyik kezükben tartják, míg a másik kezük mutatóujjával teszik ugyanezt. Ehhez a használathoz kell alkalmazkodnia az oldalnak.

Gyorsabb legyen, mint a desktop oldal

Eljutottunk oda, ami talán a legnagyobb kihívást jelenti: webáruházunknak megfelelően gyorsnak kell lennie annak érdekében, hogy a döcögés miatt vöröslő fejű látogatók ne távozzanak a konkurenciához. A weboldalak gyorsaságának már egy külön bejegyzést szenteltünk, érdemes erre is egy pillantást vetni.

Amit ehhez hozzátennénk, hogy nem elég, ha mobilon és mobilhálózattal elérjük az asztali verzió wifis sebességét. Nem, ennél gyorsabbnak kell lenni, mert mobilon a látogatók még annál is türelmetlenebbek, mint egyébként. Míg a Google által javasolt sebesség egy weboldal asztali elérése esetén 1,5 másodperc, addig mobilon egy másodperc. Ízlelgessük ezt a dolgot egy darabig, csendesen.

Itt azonban a gyorsítás érdekében nem megfelelő megoldás, hogy eltüntetünk minden képet a webshopból, mivel egy webáruháznak esszenciális részét jelentik a termékfotók. Sőt, hogy tovább fokozzuk a kínt: még akár videóval is érdemes lenne kibővíteni a termékoldalakat, mert egy tanulmány azt állítja, hogy a látogatók mobileszközökön imádják nézegetni a termékvideókat.

A képeket át kell méretezni, a videóknak pedig akadás nélkül kell futniuk. Amin viszont lehet spórolni mobileszközökön, az a szöveg és az egyéb funkciók, fícsörök, lehetőségek. Ezekkel semmiképpen ne súlyosbítsuk az oldal beletöltési idejét, a látogatóknak ugyanis mobileszközön nincs türelmük hosszú szövegeket olvasgatni, egyéb lehetőségekkel sem akarnak bíbelődni, nem kíváncsiak a látványos effektekre, és mint már említettük: várni sem akarnak az oldal megjelenésére. Vásárolni akarnak, és pont.

A megrendelést se bonyolítsuk túl

Ahogy az eddigiekben is az egyszerűség és a gyorsaság volt a két kulcsszó, addig a megrendelés folyamata esetében is ezen fogunk még egy kicsit rugózni. Az adatok kitöltésének is a lehető legkönnyebbnek kell lennie a mobilos felhasználó számára. A form legyen minél rövidebb, minél kevesebbet kelljen gépelnie az érintőképernyős billentyűzeten a megrendelőnek.

Ne próbáljuk meg végigerőltetni azon a procedúrán sem, amit desktopon olyannyira megszoktunk – és nem szeretünk -, hogy a vásárláshoz regisztrálni kell, aztán kattintani egy megerősítő e-mailre, aztán a felhasználónevünkkel és jelszavunkkal ismét bejelentkezni, majd a megrendelés folyamata tulajdonképpen csak itt kezdődik. Majdnem biztos – hacsak nem olyan termékről van szó, ami nagyon kell a vevőnek, és csak nálunk kapható -, hogy nem a mi webshopunkban fogja megrendelni. Mert ezt a folyamatot mobiltelefonon az egyik alkalmazásból a másikba váltással nem egy hálás dolog végrehajtani.

Keressünk tehát erre egy egyszerű és praktikus megoldást, ami nekünk és a vevőnek is megfelel. Végül pedig: ami sokszor hiba, hogy valójában nem próbáljuk ki mobilon a weboldalunkat, webáruházunkat, nem helyezkedünk a látogatóink pozíciójába. Ehelyett egy ultragyors laptop vagy egy 21 inches monitor előtt ülünk végig a webáruház készítés során, és alapvetőnek tartjuk, hogy más felhasználók is ugyanilyen környezetben fogják használni az oldalunkat. Pedig ez nem így van.

Míg egy weboldaltulajdonosnak vagy a weboldalak készítőinek munkaeszköze a laptop vagy a desktop gép, addig a felhasználók egész más eszközökkel, és most már nagyon sok esetben mobillal, vagy akár egy 20 ezer forintos tablettel érkeznek az oldalunkra. Vegyük tehát kézbe a mobilt és tabletet, abban az esetben is, ha a mi oldalunkról van szó, és azon keresztül böngésszünk, hogy megismerjük a működését, és felismerjük a hibáit.

Frissítés, 2022.01.04.:

Miben különbözik egy weboldal és egy webáruház SEO-ja?

Amikor keresőoptimalizálásról van szó, akkor elsőnek mindenkinek a kulcsszókutatás, a weboldal teljesítményének optimalizálása, és hasonló SEO-alapok jutnak az eszébe. Ugyanakkor webáruházak esetében ezeken túl más on-page elemekkel is foglalkozni kell.

Ez lehet, hogy plusz munka, azonban nem árt tudni, hogy a vásárlók 44 százaléka a keresőből indul el, amikor vásárolni szeretne valamit online, illetve a webáruházak forgalmának átlagosan 37,5 százaléka a keresőből érkezik. Emellett a vásárlók 49 százaléka használja a Google-t, amikor tájékozódni akar termékekről. Ezért is fontos a jó képek és a termékek leírásának optimalizálása. Mit is kell megtenni egy webáruház esetében?

Optimalizáld a kategóriaoldalaidat!

A kategóriaoldalakról szóló fejezetben már érintettük a kérdést, és a Google tanácsai alapján néhány dolog kirajzolódott:

 • az olyan kategóriaoldalakon elveszetté válik a Google, ahol nincs semmilyen szöveg, mindössze linkek a termékekre
 • az sem jó, ha egy termékoldalon nagyon sok a szöveg
 • mindössze néhány sor kellene a Google számára, hogy jobban megértse az oldalt.

Ugyanakkor azt lehet tapasztalni, hogy sok webáruház elhanyagolja a kategóriaoldalát, pedig az egy jó navigációs kiindulópont lehet a látogatók számára. Sok esetben az alapértelmezett beállítás, hogy egy kategóriaoldalra csak bekerülnek a termékek, és egyáltalán nem is foglalkozik vele a tulajdonos. Pedig figyelembe kellene venni, hogy

 • a megjelenített kategórianév kulcsszó, melyre a rangsorolás történhet
 • ugyanez érvényes a különböző címsorokra (meta title, h1), ahol a cégnév helyett inkább az oldal kulcsszavaira kellene összpontosítani
 • egyedi meta leírás kellene minden kategóriaoldalnak, mert ennek hiányában biztosan a Google fog valamit keresni az oldalon, ami nem feltétlenül lesz releváns
 • emellett némi leírásra is szükség lenne, melyben szintén jelenjenek meg a kulcsszavak

Ide tartozik még a SEO- barát lapozó kérdése, ami szintén nem egy egyszerű kérdés, ezért is szenteltünk neki egy külön bejegyzést.

Optimalizáld a termékoldalaidat!

Ezzel kapcsolatban a termékoldalakról szóló fejezetben ugyancsak adtunk bőven tanácsot. A legfontosabb ezek közül, hogy érdemes egyedi termékleírást írni minden termékoldalra, mivel ha csak átvesszük a gyártói termékleírást, ami minden más oldalon is megjelenik, akkor csekély az esélye, hogy pont a miénket fogja rangsorolni a Google.

Ami még fontos:

 • a jó belső linkrendszer kialakítása
 • a Merchant Center használata
 • de a fotók és a videók is
 • egy jó CTA-gomb
 • ár és elérhetőség
 • vásárlói értékelések
 • egyedi meta leírás

Hogyha mindezekre figyelsz, akkor valóban hasznos és hatékony termékoldalakat alakítottál ki, melyet akár valamilyen kulcsszóra is érdemes optimalizálnod, illetve a többi SEO-rangsorolási jelzésre is elkezdhetsz figyelni.

Alakíts ki jó belső linkrendszert!

Az előbb már említettük a jó belső linkrendszer kialakítását, de mit is jelent ez? Egyrészt azt, hogy a linkmélység lehetőleg ne legyen túl nagy. Tehát, ha a főoldalról egy kategóriaoldalra, majd onnan a termékoldal linkjére kattintva eljut a termékhez a felhasználó, az megfelelő linkmélység a Google számára is.

Ugyanakkor a kiemelt, fontos, nagyon keresett termékeid linkjeit egyből a főoldalra is kiteheted.

Fontos azonban a könnyen használható navigáció is, melynek segítségével könnyen megtalálhatják a kategóriákat és azon belül a termékeket a felhasználók. Hasznos lehet még a morzsamenü használata is, ahogy blogbejegyzéseké is, melyekben felhívhatod a figyelmet a fontosabb termékeidre, kategóriáidra, és ezeket linkelheted is.

Optimalizáld a képeket!

Habár minél nagyobb és minél több fotó van egy termékről egy termékoldalon, annál nagyobb eséllyel fognak rendelni a látogatók, a képek méreténél érdemes figyelembe venni SEO-szempontokat is, és megfelelő egyensúlyt kialakítani. Hiszen a kicsi és rossz minőségű képek nem csábítóak az emberek számára, a nagyméretű képek viszont lelassíthatják a betöltést.

A méret mellett figyelj a kulcsszavak elhelyezésére, az alt text használatára is, mert így nyílik esélyed a képkeresőben való megjelenésre.

Használj strukturált adatokat!

A Schema-jelölésekről se feledkezz meg a termékoldalaidon! Milyen típusok jöhetnek szóba?

 • Product – mely a leggyakrabban használt strukturált adat a webáruházakban, árral, értékeléssel, stb.
 • Local Business – ami akkor érdekes, ha van egy fizikai üzleted is.
 • Review – az értékelések megjelenítésére, akár a termékek, akár a cég esetében
 • Breadcrumb – ha jól beállítottad a kategóriákat és más oldalakat, akkor a morzsamenü bővített találati megjelenése segíthet az embereknek a navigációban
 • Article – ha van egy blogod is
 • Video – ha használsz videókat is a termékeidnél

Frissítés, 2022.01.13.:

Mit tegyél, ha bezárnád pár napra a webáruházad?

Ha pár napra leállítanád a weboldalad vagy a webáruházad – akár karbantartás, akár más okok miatt -, akkor nem elég egyszerűen felfüggeszteni a működését, vagy feldobni egy popupot. Ez ugyanis SEO szempontból kellemetlen következményekkel járhat.

John Mueller, a Google webmester trendek elemzője korábban írt egy blogposztot arról, hogy miként kellene kezelni azon helyzeteket, amikor egy kereskedő bezárja a weboldalát egy vagy több napra. Általában azokról az esetekről van szó, amikor szándékosan leállítják részben vagy egészben az oldalt mondjuk karbantartás, a weboldal költözése vagy egyéb okok miatt.

Három megoldás is elképzelhető ilyen esetekben:

 1. A kosár funkció blokkolása a Google és a felhasználók számára.
 2. Egy interstitial vagy popup megjelenítése, melyen közlöd, hogy adott ideig nem működik az oldal.
 3. Az egész oldal leállítása egy időre.

Mindegyik megoldást másként kell kezelni, de a legegyszerűbb természetesen a legelső, amikor csak a kosár funkció kerül blokkolásra, amikor nem akarod, hogy az emberek vásároljanak tőled.

A második megoldásnál leállítod az oldalt, de közzéteszel egy figyelmeztetést interstitial vagy popup formájában, ahol közlöd, hogy miért és meddig nem érhető el az oldal. Ebben az esetben azonban a szervernek egy 503-as HTTP üzenetet kellene küldenie a Google felé, mellyel jelzi, hogy a szolgáltatás elérhetetlen. Az 503-as kód azért fontos, mert ezáltal a Google nem fogja indexelni az ideiglenes tartalmat, ami a popup-on olvasható a látogatók számára. Az 503-as üzenet nélkül az interstitialt a weboldal tartalmaként fogja indexelni a Google – jelezte John Mueller.

Hasonló a megoldás az oldal lekapcsolásánál, vagyis amikor teljesen leállítod a szervert. Például olyan esetben, amikor a szerver költözésére kerül sor. Ekkor be kell állítani egy ideiglenes szervert, mely szolgáltatja az 503-as válaszkódot minden URL esetében, és természetesen a megfelelő információs oldalt is megjeleníti a felhasználók számára. Emellett fontos, hogy a DNS is erre a szerverre mutasson ideiglenesen. A folyamat John Mueller szerint pontosan úgy néz ki, hogy

 1. A DNS TTL-t már néhány nappal korábban állítsd át alacsonyabb időre, például 5 percre.
 2. Ezután a DNS-t állítsd át az ideiglenes szerver IP címére.
 3. Kapcsold le a fő szervered, ha minden kérés az ideiglenes szerverre érkezik.
 4. Intézd el, amit akarsz a szerverrel.
 5. Ha kész vagy, akkor kapcsold be a fő szervert.
 6. Állítsd vissza a DNS-t a fő szerver IP címére.
 7. Majd állítsd vissza a DNS TTL-t is.

Frissítés, 2022.05.24.:

A raktáron nem lévő termékeid kevesebbszer jelenhetnek meg a keresőben

Ha a Google-keresőben rákeresel valamilyen termékre, akkor nagyon sokszor futsz bele abba a helyzetbe, hogy sok találat esetében nem lesz raktáron a keresett termék. Ennek ellenére a Google azt állítja, hogy elviekben, ha egy termék kifogyott, akkor azt ritkábban jeleníthetik meg. Fontos, hogy mindezt feltételes módban közölte John Mueller, a Google szakembere egy webáruház-tulajdonos kérdésére, másrészt azt is elmondta, hogy mikor nem ez a helyzet.

Mint Mueller elmondta, „lehetséges”, hogy a raktáron nem lévő termékek ritkábban láthatók a találati oldalakon. Ennek oka, hogy a Google „puha 404”-esként kezeli ezeket a termékoldalakat. Ilyenkor pedig az URL eltűnik a normál keresési találatok közül. A termékek emellett organikusan a shopping listában is megjelennek, de ha kifogy valamelyik, akkor az lekerül erről a listáról.

Fontos ugyanakkor, hogy puha 404-esként attól függően fogja kezelni az adott termékoldalt a Google, hogy tartalmi szempontból mekkora értéket képvisel. Ha ugyanis az oldal fontos információkkal szolgál a termékkel kapcsolatban – melyek attól függetlenül értékesek és másként nem érhetők el, hogy a termék éppen kapható vagy sem -, akkor valószínűleg továbbra is megjeleníti a találati oldalakon. Így tehát egy kifogyott termék nem feltétlenül fog eltűnni a találatok közül – magyarázta Mueller.

Végül pedig azt is hozzátette a weboldaltulajdonos megnyugtatására, hogy a weboldal többi részének rangsorolását nem érinti az, ha egy termék nem kapható. Vagyis, ha nem mutat a Google egy termékoldalt a találatok között (mert a termék elfogyott), attól még, ha a webáruház többi termékére keresnek rá az emberek, azokat a megszokott módon megjelenítik számukra.

Frissítés, 2022.09.27.:

Hogyan érj el nagyobb arányú Google-indexelést a webáruházadnál?

Gyakori panasz webáruházak esetében, hogy rossznak tűnik az indexelt oldalak aránya a Search Console-ban. Az indexelésről már sokat írtunk a SEO-alapoknál, a lényeg itt az, hogy ha nincs technikai hiba az oldalon, akkor egy minőségi szintet el kell érnie minden egyes termékoldalnak vagy kategóriaoldalnak annak érdekében, hogy indexelje őket a Google.

100 százalékos indexeltségre persze felesleges törekedni, mert ez nem fordul elő a nagyobb oldalszámú webáruházaknál, ugyanakkor lehet úgy kialakítani a termékoldalakat, hogy nagyobb eséllyel indexelje őket a Google.

A legnagyobb probléma általában az, hogy sok termékoldalon vagy egyáltalán nincsenek használható termékleírások, vagy sablonszövegekkel lehet találkozni. Lehet persze azt mondani, hogy adott termékről ennyit lehet írni, és egyébként is sok munka lenne egyedi szöveget adni hozzá, de be kell látni azt is, hogy egy hiányzó tartalom vagy a mindenhol olvasható sablonszöveg a Google számára nem jelent értékes tartalmat. Talál ilyen terméket rengeteget a weben, így kiválaszt néhány relevánsabbat a saját szempontjai alapján, indexeli és megjeleníti őket a találati oldalon, ezzel pedig kielégíti a keresők igényét. Nincs szüksége még száz ugyanilyen oldalra a találati listában.

Vagyis lehet egyedi tartalom nélküli termékoldalakat készíteni, amivel nincs különösebb munka, csak akkor nem kell elvárni, hogy a Google abban bármilyen értéket, relevanciát találjon. Vagy készítesz egy egyedi tartalmú termékoldalt bővebb leírással, szakértői értékelésekkel, véleményekkel, tanácsadói résszel, használat bemutatásával, stb. Rád van bízva, mitől lesz egyedi az oldal. Amit remélhetőleg felfedez a Google is, és legalább indexeli, még ha jó helyet nem is feltétlenül szerez a találati oldalakon, hiszen az még jó pár egyéb tényező függvénye.

Egy másik jellemző probléma szokott lenni webáruházaknál, hogy bizonyos termékcsoportokon belül a termékek között nem lehet különbséget tenni, mert csak valami apró részletben, verziószámban, méretben, színben, paraméterben térnek el. Tehát az oldalon megkülönböztethetetlenül sok egyforma terméket lát a Google, azonos vagy nagyon hasonló leírással, tehát gyakorlatilag duplikált oldalakat.

Lehet, hogy számodra látható a különbség, és még jelentős is, de kívülről nézve, vagy a Google szemében ez nem feltétlenül érthető. Ilyenkor egyet tehetsz – már ha szeretnéd indexelve látni a termékeid -, alkalmazkodsz. Vagy egy oldalon meg tudod oldani a különböző verziók megjelenítését és kiválasztásának lehetőségét, vagy létrehozol egy vezető terméket (melyhez sok hasonló termék kapcsolódik, amik csak apró részletekben térnek el), mely termék a legrelevánsabb (legújabb, legnépszerűbb, legalapvetőbb verzió), erre pedig linkelsz a többi kapcsolódó verzióból. Ezzel tudod jelezni a Google számára a kapcsolatot és a hierarchiát.

Frissítés, 2022.01.19.:

Miért lehet szükséged a webáruházadban is egy blogra?

Egy blog – már amennyiben rendszeresen jó tartalmakat teszel közzé – hozzájárul az eladásaid növeléséhez a webáruházadban. Hogyan? Ennek több oka is van:

Javítja a SEO-t

A weben minden évben egyre több webáruház jelenik meg. Ez azt jelenti, hogy egyre többen versenyeznek a felhasználók figyelméért a keresők találati oldalain is. Ahhoz, hogy jó helyen tűnj fel a webáruházaddal, szükséged lesz keresőoptimalizálásra. Ebben segít egy blog.

Ha rendszeresen közzéteszel új tartalmakat a blogodon, azok megjelenhetnek a találati oldalakon, és így forgalmat generálhatnak a termékeidnek. Ehhez persze kell az, hogy jó legyen a tartalmad, illetve azokra a kulcsszavakra optimalizálj, melyekre az ügyfeleid rákeresnek, akár információs célzattal.

Segítheted a vásárlókat

Az úgynevezett hogyan vagy „how-to” bejegyzések révén segítséget adhatsz az ügyfeleidnek a termékeid, szolgáltatásaid használatában, de ugyanígy a megfelelő termék kiválasztásában (például: hogyan válaszd ki a megfelelő sampont?, stb.).

Ha igazán jól használhatók ezek a tartalmak, akkor a felhasználók többször is visszatérnek hozzájuk, amikor elakadnak, esetleg el is mentik könyvjelzőként.

Növelheted az e-mail cím listádat

Az e-mail még mindig egy elég hatékony online marketing csatorna. Amennyiben a blogbejegyzéseid hasznosak, akkor megteheted azt, hogy feliratkozókat gyűjtesz a hírleveledre, melyekben ezek a tartalmak rendszeresen megjelennek. A feliratkozóknak pedig aztán nem csak az új blogbejegyzéseid linkjét küldheted el e-mailben, hanem az ajánlataidat, leárazásaidat, termékinformációkat.

Ehhez nem is muszáj felugró ablakban gyűjtened a felhasználókat, elegendő lehet, ha egy linket helyezel el a blogbejegyzéseidben, ahol feliratkozásra buzdítod a felhasználókat.

Közösséget építhetsz a blogod köré

Ez már a marketing haladó szintje, melynek lényege, hogy a blog révén a márkádhoz kapcsolódik egy közösség. Az alap persze az, hogy a blogod olyan dolgokról szóljon, melyek érdeklik a közönségedet, majd kialakuljon valamilyen beszélgetés a témáknál.

Ehhez persze az kell, hogy nagyon jól ismerd az ügyfeleid igényeid, pontosan ismerd a vágyaikat, motivációikat, használj personákat.

Felhasználhatod a blogposztokat a közösségi médiában

A blogposztjaidat megoszthatod a közösségi médiában, sőt, akár promotálhatod is ezeket a blogposztokat, így pedig új látogatókat, új ügyfeleket találhatsz. Ez különösen akkor működik jól, ha a blogposztjaidhoz jó képeket, esetleg videókat is készítesz, melyek hatékonyak a közösségi médiában. Ezeket külön is megoszthatod az egyes platformokon néhány szakértői tipp kíséretében.

Segíthet új munkaerőt találni

Ha a webáruházad növekedésben van, akkor új munkaerőre is szükséged lesz. Az álláshirdetéseket a blogodban is közzéteheted. A legjobb, ha az állásokkal kapcsolatos bejegyzéseket egy önálló kategóriába rendezed. Ide teheted egyébként a céggel kapcsolatos egyéb híreket is, így látható lesz, hogy milyen a céged, milyen belülről, ki és miért dolgozik ott.

Milyen hibákat kerülj el a webáruházadnál?

Felsorolunk néhány dolgot, melyekre mindenképpen figyelned kellene, ha webáruházad üzemeltetsz.

Nem ismered jól az ügyfeleidet

Általában a legfőbb oka annak, hogy gyenge konverziót tapasztalsz a webáruházadban, az az, hogy nem pontosan tudod, kit is célzol meg. Először is határozd meg, hogy a vevőid mit akarnak, mi érdekli őket, mit szeretnek, és mindent, ami jellemző rájuk. (Itt lépnek be a képbe a vásárlói personák.) Hogy hogyan tedd? Indíts felméréseket, kérdőíveket, hogy összegyűjtsd a szükséges információkat, és vedd elő az analitikát.

Ezután hasznos lehet szegmentálni a vásárlói csoportokat, illetve kiszűrni a legjobb ügyfeleket, akiknek személyre szabott e-maileket küldhetsz.

Rossz a webdesign

Talán nem is gondolnád, de az emberek 38 százaléka otthagyja a weboldalt, ha a weboldal kinézete vagy tartalma nem elég vonzó. Emellett 75 százalékuk megkérdőjelezi a webáruházad hitelességét – vagyis nem bízik benned – a rossz webdesign miatt. Ha azt látod, hogy van forgalom a webáruházadban, de a konverziós arány gyenge, magas a visszafordulás, akkor lehet, hogy ilyen kihívással nézel szembe. Ebbe beletartozik, hogy mennyire látványosak és egyértelműek a CTA-k, milyen hatékony a vásárlási folyamat.

Fontos azonban nem átsiklani az előbb említett bizalom kérdésén is, hiszen mindent nem tudsz megoldani a CTA-kkal. Az emberek 81 százaléka óvatos minden olyan webáruházzal szemben, ahol még nem vásárolt. Milyen tényezőkkel fokozhatod a bizalmat még az előtt, hogy leadnák az első megrendelésüket, és azt pontosan, gyorsan kiszállítanád nekik? Egyrészt a megjelenített felhasználói értékelésekkel, hiszen az átlagos vevő tíz értékelést elolvas, mielőtt megbízna egy cégben. Szintén segít, ha aktív vagy a közösségi színtéren, kommunikálsz az emberekkel, edukálod vagy szórakoztatod őket.

TÚL SOK INFORMÁCIÓT KÉRSZ A VEVŐTŐL

Az a webáruházak első számú hibája a cmsmart.net blogja szerint. Hiszen semmi sem idegesítheti fel jobban a vevőket, mint amikor vásárlás előtt egy túlságosan hosszú formot kell kitölteniük, melyben minden részletre ki kell térni. A végtelen hosszúságú adatkérések eredménye általában egy elveszített vásárló. Az a legjobb, ha regisztráció nélkül is lehetővé teszed a vásárlást, a lehető legkevesebb adat megadásával.

ELFELEDKEZel A MOBILRÓL

Egyre többen vásárolnak mobiltelefonnal és a Google is egyre hatékonyabb eszközöket vet be, hogy minden weboldaltulajdonost rászorítson arra, hogy mobilbaráttá tegye a weboldalát. A Statista adatai szerint 4,78 milliárd mobil-felhasználóról beszélünk 2020-ban. Ilyen körülmények között rendkívül nagy hiba elfeledkezni a mobilos vásárlókról. Ezzel gyakorlatilag a vevőid egy részéről mondasz le. Úgyhogy ellenőrizd, hogy a webáruházad ugyanolyan jól használható mobiltelefonon, tableten és laptopon is. Ha pedig nem, akkor meg kell tenni a megfelelő lépéseket, amiben természetesen mi is segítséget tudunk nyújtani.

A termékeid nem keltik fel az emberek érdeklődését

Rendkívül fontos, hogy milyen első benyomást szereznek a látogatók a termékeidről, amikor megérkeznek a weboldaladra. A vásárlói döntés legtöbbször ezen az első benyomáson múlik, nem csak az áron. Ha jók a termékeid és azokat sikerül kellően vonzóan bemutatnod, akkor a felhasználók maradnak az oldalon, és esélyed nyílik az értékesítésre.

Mivel érheted ezt el? Használj jó minőségű képeket, videókat, legyen mindenre kiterjedő leírás a termékeidnél. De ezekre mindjárt kitérünk bővebben. Emellett pedig figyelj arra, hogy ne legyenek rejtett költségek, mert a vevők nem szeretik, amikor a vásárlás legvégén derül ki, hogy nem annyi a szállítási díj, mint amire számítottak, esetleg felszámolod nekik az utánvét vagy a csomagolás díját.

KEVÉS KÉP ÉS VIDEÓ

A képek és a videók nem csak a vásárlóknak segítenek a tájékozódásban, hanem a webáruházaknak is abban, hogy előrébb kerüljenek a keresési találatok között. A képekkel ellátott termékoldalaknak 150 százalékkal nagyobb esélyük volt felkerülni a találati lista első oldalára, mint a kép nélkülieknek. Ugyanakkor egy videó 200 százalékkal növelte ennek esélyét. Ráadásul a képek száma is számít: a három vagy annál több képet tartalmazó termékoldalaknak nagyobb esélyük volt a találati listán való megjelenésre, mint a két képpel vagy annál kevesebbel ellátott termékoldalaknak.

A képek száma és a helyezés

A képek száma és a helyezés

KIHAGYOTT ELEMEK

Ami minden weboldal esetében hiba, de különösen nagy hiba a webáruházakban, ha valaki lehagyja a keresőmezőt, esetleg a keresés nem működik igazán jól. Sokan érkeznek ugyanis határozott céllal egy-egy webáruházba, ahol nem a termékkategóriák között szeretnének bolyongani, hanem pontosan beírják a keresőbe, hogy milyen terméket keresnek. Ha ilyenkor nem azt a találatot kapják, amire számítanak, akkor távoznak.

A vevői bizalom szempontjából ugyanakkor rendkívül fontos, hogy könnyen megtalálhatók, és a lehető legrészletesebbek legyenek a kapcsolatfelvételi információk egy weboldalon. Ezeknek tartalmazniuk kellene mindenféle elérhetőséget, amivel jelezni lehet a vevők számára, hogy egy valós, létező cégről van szó, mely nyitott a vevőkkel történő kommunikációra.

TÚLZÁSOK

Ha valamit túlzásba viszel, túlbonyolítod, az soha nem tesz jót a hatékonyságnak. A vevőknek nehéz egy olyan weboldalon megtalálni az őket érdeklő információkat, ahol túl sok van belőlük. Ha befogadhatatlan mennyiségű tartalmat borítasz rájuk, viszont hiányoznak az alapvető információk, akkor gyorsan lelépnek a webáruházadból.

Ugyancsak nagyot lehet hibázni, ha “túldizájnolod” az oldalt, mondjuk a betűtípus extrém ritka, esetleg túl sokfélét variálsz, túl sokféle színben. Ezeket érdemes a minimumon tartani, és a szöveg az alapossága és pontossága mellett legyen a lehető legrövidebb.

ROSSZUL ELHELYEZETT KULCSKIFEJEZÉSEK

A hiányosan vagy nem megfelelően elhelyezett kulcsszavak jelentős hátrányt okoznak a termékek megjelenésében a keresőtalálati listán. A legjobb helyeket, vagyis az első és a második oldalt megszerző termékoldalaknál a teljes kulcskifejezés szerepel mind a címben, mind pedig a leírásban. Amelyeknél csak a címben vagy a leírásban szerepelt a keresett kulcskifejezés, csak a harmadik-hatodik oldalra kerültek fel, míg amelyeknél egyáltalán nem szerepelt vagy csak nagyon elvétve a kulcskifejezés, azok is megjelenhettek a találatok között, de már csak a hetedik oldaltól.

Kulcskifejezések megjelenése

Kulcskifejezések megjelenése

HIÁNYZÓ ÉRTÉKELÉSEK

Kiderült az is, hogy a termék-értékeléseknek is jelentős a szerepük a találati listán elfoglalt pozícióban. De nem az számít, hogy jó vagy rossz a minősítés, hanem azok mennyisége. A 20 vagy annál több értékelés a találati lista első öt oldalára repítette a termékoldalt, míg a 80-nál több értékelés hatására általában az első oldalra került. A helyezést egyáltalán nem befolyásolta, hogy az értékelés negatív vagy pozitív tartalmú volt.

Az értékelések száma és a helyezés

Az értékelések száma és a helyezés

NINCS RAKTÁRON A TERMÉK

Azon termékeknek a weboldala, melyek készleten vannak 700 százalékkal nagyobb eséllyel kerülnek a keresőtalálati lista első oldalára, mint azok, melyek nincsenek raktáron. A megoldás az, hogy a termékek legyenek mindig raktáron, illetve, hogy azokat, melyeket kifogytak, le kell venni a webáruház oldaláról.

De mit mutat a statisztika?

Mindezek után, még igen tanulságos lehet az, hogy melyek a legnagyobb, elkövethető hibák egy webáruháznál, azaz mi hiúsítja meg az értékesítést. Igaz, hogy globális helyzetet vizsgálva, de készült egy felmérés 2017-ben arról, hogy mi az oka annak, amiért a potenciális vevők vásárlás nélkül távoznak egy-egy webáruházból. Mint kiderült, a legfontosabb tényező: a túl magas a szállítási költség. De lássuk a részleteket! A vizsgálatot 2017 novemberében végezték el 4028 olyan személy megkérdezésével, akik 18 évnél idősebbek voltak, és az elmúlt év során vásároltak online. 60 százalékuk mondta azt, hogy a túl magas szállítási költség miatt hagyta ott a webáruházat a túl magas szállítási költség miatt. A második leggyakoribb ok az volt, hogy nem találták meg azt a terméket, amit kerestek. A harmadik problémát pedig a túl magas ár okozta (találtak helyette egy jobb ajánlatot, több volt a költség a vártnál, stb.) Az eredmények itt láthatók: Miért hagynak ott a látogatók egy webáruházat? A kutatásba egyébként érdemes beleolvasni, mert sok más tanulságos dolog is kiderül a felhasználók webáruházbeli viselkedéséről. Így például az, hogy a hiányos vagy hibás tartalom miatt a látogatók többsége minden esetben vagy legalábbis gyakran otthagyja az adott webáruházat. Úgyhogy igencsak érdemes figyelni a pontos tájékoztatásra. Emellett az is kiderült, hogy mi az, amit elsőként megnéznek az emberek egy webáruházban. Természetesen az első az a termék, amit meg akarnak venni, de mindjárt utána következnek a leárazások és a szállítási információk.

Technológiai trendek, melyekhez igazodniuk kell a webáruházaknak

Ma már az emberek számára teljesen mindennapos tevékenységgé vált az online vásárlás, annak kényelme, az otthonról rendelés és a házhozszállítás miatt. Ennek köszönhetően egyre több a webáruház, de ezek lényegében ugyanazt nyújtják, mint amit 10 évvel korábban is. Pedig a technológia azóta is fejlődött.

Ha most megnézünk egy webáruházat, akkor funkcióit tekintve pont ugyanazt látjuk, mint amivel akár egy évtizeddel korábban is találkozhattunk a weben: átböngésszük a termékoldalakat, berakjuk a kiválasztott terméket a kosárba, és fizetünk. Mintha az elmúlt években nem történt volna semmi. Pedig a technológia fejlődése azóta sem állt meg. Milyen új trendeket érdemes figyelembe venni egy webáruház tulajdonosának?

Kiterjesztett valóság

A kiterjesztett valóság a webáruházakra alkalmazva egy sokkal izgalmasabb, valószerűbb és izgalmasabb vásárlási élményt kínál az ügyfeleknek, mint a jelenleg csak weboldalakon létező webáruházak. A kiterjesztett valóság segítségével megjelenik a virtuális üzlet a vevő otthonában, és jobban megismerhetők a benne kapható termékek.

Hogyan is segíthet az AR a vásárlásban? Például, ha vennél egy bútort, akkor a technológia használatával megnézheted, hogy az adott termék miként mutatna a lakásodban, ide-oda helyezheted a szobában, és így egyértelműen kiderülhet, hogy megfelelő-e számodra, vagy pedig tovább kell nézelődnöd. De a webáruházaknak is jó a megoldás, mert a termékek alaposabb megismerése miatt csökken a cserére visszaküldött termékek száma.

Ezt csinálja például már az IKEA, még ha egyelőre nem is tökéletes a megoldás. De vegyünk egy másik példát: ruhát szeretnél vásárolni. Ez a weben mindig meglehetősen kockázatos lépés, hiszen nem tudod felpróbálni. Ezért kínálnak sokan rugalmas visszaküldése lehetőséget, de ez is idő és pénz. Nem jobb egyből a megfelelő terméket megtalálni, úgy hogy be sem kelljen menni az üzletbe próbálgatni a ruhákat? Az élmény persze csak közelíti a valóságost, de a virtuális próbafülke azért sokat segít ilyenkor is. Ezért is próbálkozik ezzel a Lacoste, a Converse vagy az American Apparel.

Automatizálás

Ma már szinte minden iparágban találunk olyan alkalmazásokat, melyek segítségével megoldható az automatizálás. Automatizálást jelenthetnek a webáruházaknál a chatbotok, melyek amúgy az online marketingben is használható eszközök, még ha az egy-két éve jellemző hype már csillapodott is.

Egy webáruház ugyanis a nap 24 órájában nyitva van – minden nap -, de ha egy vásárlónak valamilyen problémája támad, valamit kérdezne, akkor ezt nem tudja megtenni, hiszen a legritkább esetben van folyamatos, éjjel-nappal működő ügyfélszolgálata.

Tehát miközben jó pár webáruháznál láthatunk chat-szolgáltatást, ezek csak bizonyos időintervallumban használhatók, nem pedig bármikor. Ugyanakkor egy jól összerakott chatbot nagyon sok felhasználói problémára megoldást nyújthat, kérdésekre tud válaszolni, anélkül, hogy folyamatos emberi közreműködést igényelne.

Ráadásul azonnali válaszokkal szolgál. Ahhoz persze, hogy a felhasználói élményt javítani tudja, jól kell működnie, ami azért nem egyszerű és a gyakorlatban sok chatbot vérzik el. De nem véletlen, hogy olyan cégek is, mint például a H&M, már beleálltak a trendbe.

Hangalapú keresés

Külföldön egyre több webáruház kínál hangalapú keresést a látogatóknak, hiszen a Google révén elterjed funkció miatt már rutinosan használják azt az emberek. Közéjük tartozik például a Walmart, mely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy a Google Express használatával vásároljanak. A jövőben pedig azt tervezik, hogy a Google Home segítségével is le lehet adni náluk rendeléseket. Az Egyesült Államokban a fogyasztók 40 százaléka használ hangalapú keresést egy-egy online vásárlás előtt.

Képkeresés

A képkeresésre való optimalizálásra is egyre nagyobb hangsúly helyeződik. Ennek oka elsősorban az, hogy ha valaki egy bizonyos termék esetében kíváncsi arra, hogy más, hasonló termékek egy másik webáruházban mennyibe kerülnek, akkor egyre gyakrabban egyszerűen a képkereső funkcióhoz nyúlnak. Ennek segítségével könnyű feltérképezni, hogy a hasonló termékek máshol mennyibe kerülnek. A Pinteresten elég jól működik már a hasonló képek keresése funkció. A várakozások szerint azonban 2020-ra akár már a keresések felét tehetik ki a képalapú keresések. Érdemes lehet ezt kihasználni.

Melyik a legjobb webáruház-platform a statisztika szerintf?

Annak érdekében, hogy ezt megállapíthassák, a HTTPArchive 8,2 millió weboldalt elemzett. Az eredmények tartogatnak némi meglepetést.

A HTTPArchive adataiból kiderül, hogy melyek ma a legnépszerűbb webáruház-platformok, és milyen típusú webáruházak használják őket. A legérdekesebbek azonban a teljesítményre vonatkozó elemzés eredményei.

A webáruházak száma 2020 és 2021 között ugyan nőtt, viszont ennél sokkal nagyobb mértékben nőtt az összes weboldal száma, így az összes weboldalon belül a webáruházak aránya közel két százalékkal csökkent. A webáruház platformok száma viszont nagyot bővült: 48 százalékkal, 145-ről 215-re.

A webáruház-platformok között a legnépszerűbb a WordPress pluginja, a WooCommerce, mely 30 százalékos részesedést szerzett a mobil platformok között. A Shopify szerezte meg a második helyet 14 százalékos részesedéssel, míg a harmadik a PrestaShop lett 5 százalékkal.

Ha az összes weboldalt tekintjük, akkor abból 6 százalékot hasít ki a WooCommerce, közel 3 százalékot a Shopify és kevesebb mint egy százalékot a PrestaShop. A negyedik helyre egyébként a Magento került 0,72 százalékkal.

Webáruház-platformok részesedése 2021-ben

A kutatás arra is rámutatott, hogy a 10 legnagyobb webáruház-platform 40 százaléka úgynevezett nyílt forráskódú vagy saját üzemeltetésű. Ilyen a WooCommerce, a PrestaShop, a Magento vagy a Shopware.

Ezzel szemben 60 százalékot tesz a SaaS (szoftver, mint szolgáltatás) webáruház-platformok aránya. Ilyen a Shopify, a Wix eCommerce, a BigCommerce, a Shopware vagy a Squarespace Commerce.

Webáruház-platformok elterjedtsége az egyes népszerűségi kategóriákban

Az egyes webáruház-platformok népszerűségét azonban a Chrome User Experience (CrUX) jelentés is megmutatja. Itt olyan kategóriákba sorolják az egyes platformokat használó webáruházakat, mint a top 1 millió, a top 100 000 vagy a top 10 000.

Mint kiderült, a legnépszerűbb, vagyis top 1 millió oldal számára a WooCommerce volt a legfelkapottabb, mögötte a Shopify állt, míg a harmadik helyre a Magento került. Utánuk következett a PrestaShop, a Shopware, a BigCommerce és a Salesforce Commerce Cloud. Ezekkel szemben a Wixet leginkább a helyi kis üzletek használják webáruházként.

A top 100 000 oldal esetében már a Magento szerezte meg az első helyet, a WooCommerce pedig ebben a körben a negyedik helyre csúszott. Ez azt jelzi, hogy a nagyobb webáruházak esetében a Magento teljesít a legjobban. A második itt is a Shopify, míg a harmadik a Salesforce Commerce Cloud.

A top 10 000 weboldal esetében azonban megint változik a kép, és a Magento is visszaesik ebben a körben a harmadik helyre, az első helyet ugyanis a SAP Commerce szerzi meg, míg a másodikat a Salesforce Commerce Cloud.

A webáruházak teljesítménye

A webáruházak sebesség-összehasonlítását a Lighthouse által szolgáltatott, Google weboldalsebesség-pontszám alapján hasonlították össze. A pontszám 1 és 100 között mozog, a 100 jelzi a legjobb teljesítményt, vagyis a legjobb sebességet és felhasználói élményt.

Mint kiderült, az átlagos teljesítmény elég harmatos volt: 22 pontot értek el a webáruházak. A tanulmány szerzői szerint ennek a gyenge eredménynek talán az lehet az oka, hogy annyi funkciót belekényszerítenek a webáruház-tulajdonosok a rendszerikbe, ami már lerontja a teljesítményt.

Az egyes platformok teljesítménye a Lighthouse-pontszám alapján:

Az egyes platformok teljesítménye

Érdemes lehet még a webes vitals mutatók alapján is összehasonlítani őket:

Összehasonlítás a webes vitals mutatók alapján

Összességében tehát nem igazán lehet győztest választani jelenleg az egyes webáruház-platformok között, mert bár a WooCommerce a legelterjedtebb, bizonyos méretkategóriákban más és más platform a népszerű. Mivel jelenleg egyik platform sem nyújt kivételes teljesítményt a weboldalsebességet tekintve, így ez lehet egy olyan kitörési pont, melyre ha jól optimalizál valamely platform, akkor az a jövőben a többiek elé kerülhet.

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Széchenyi 2020