Milyen a jó Google Ads (Adwords) kulcsszó? És a Kulcsszótervező használata

Tartalomjegyzék
Bővített tartalomjegyzék

Az Adwords, azaz most már Google Ads használatakor a kulcsszavak kiválasztása a legfontosabb teendő, hiszen amikor egy felhasználó begépel egy keresőkifejezést a Google keresőmezőjébe, akkor releváns találatokra számít nem csak az organikus találatok, hanem a fizetett keresőhirdetések között is. (Frissítés, 2019. február 13.: Mi a különbség kulcsszó és keresési kifejezés között?)

Amikor létrehozol egy kampányt az Adwordsben, akkor ahhoz kulcsszavakat kell rendelned. Ezek határozzák meg, hogy kik látják a hirdetéseid. Fontos, hogy a megfelelő kulcsszavakat találd meg, mivel nem akarod olyan embereknek megjeleníteni a hirdetésed, akik nem a Te célközönségedet alkotják. Már csak azért sem, mert így esetleg olyan kattintások után fogsz fizetni, melyek nem hoznak számodra eladásokat.

Mi a különbség kulcsszó és keresési kifejezés között?

Mindenkinek van egy elképzelése arról, hogy mire keresnek rá a felhasználók, amikor valamilyen termékre vagy információra kíváncsiak. Ugyanakkor, ha valaki ezekkel az elképzelt kulcsszavakkal elindítja a kampányt, akkor gyakran azt tapasztalja, hogy gyenge az átkattintási arány, kevés a konverzió. Mi lehet az oka?

Sok oka lehet, azonban a vizsgálódást érdemes az elején kezdeni. Annál az alapvető hibánál, amit sokan elkövetnek, amikor meghatározzák a kulcsszavakat a kampányban. Ez a hiba az, hogy nem látják a különbséget a kulcsszavak és a keresési kifejezések között. Az emberek ugyanis nem kulcsszavakkal keresnek, hanem keresési kifejezésekkel, melyek eltérnek a kulcsszótól. A kulcsszó a PPC-szakértők vagy marketingesek kifejezése. Néha persze egyezik a kulcsszó és a keresési kifejezés, de általában nem ez a helyzet.

Ennél is nagyobb gond, hogy sokan meg vannak győződve arról, hogy már nagyon jól ismerik a cégükhöz, termékeikhez, szolgáltatásaikhoz kapcsolódó fontos kulcsszavakat, így minden további kulcsszókutatás vagy -optimalizálás teljesen felesleges.

Pedig ahhoz, hogy javíts a Google Ads kampányodon, először tisztában kell lenni a felhasználók által használt keresési kifejezésekkel. Szerencsére ezek egy már működő kampány esetében lekérdezhetők az Adwordsben, így világosan kiderül, hogy mennyire változatos kifejezésekre jelenik meg a hirdetésed (főleg, ha általános egyezést használsz).

Keresési kifejezések a Google Adsben

A keresési kifejezések ismerete szükséges ahhoz is, hogy megtaláld azokat a szavakat, melyek egyáltalán nem megfelelőek a kampányodhoz. Ilyenkor kizáró kulcsszavakat alkotsz belőlük, amiről később még részletesen szót ejtünk.Ha a valós keresési kifejezések ismeretében optimalizálod a kampányod, akkor javítasz az átkattintási és konverziós arányon, a minőségi mutatón és csökkented a költségeket.

Hogyan zajlik egy jó Adwords kulcsszó keresése?

Ahhoz, hogy ki tudjuk választani a megfelelő kulcskifejezést, kulcsszókeresést és -elemzést kell végeznünk. Ehhez különböző eszközök is rendelkezésünkre állnak, az egyik alapvető segítséget az Adwordson belül elérhető Kulcsszótervező (Keyword Planner) adhat. Ennek használatát hamarosan részletezzük. A kulcsszótervezőben egyrészt lehetőség van új Adwords kulcsszó- és hirdetéscsoport ötletek keresésére, másrészt ezeknek a kulcsszavaknak a forgalmára is kapunk becslést, ami igen hasznos abból a szempontból, hogy megállapítsuk, egy-egy kulcskifejezés esetében mekkora a verseny, hányan kattintanak rájuk. Ezek persze durva becslések, de kiindulási pontnak megfelelnek.

Adwords kulcsszó kiválasztása a Kulcsszótervezővel

Adwords kulcsszó kiválasztása a Kulcsszótervezővel

Érdemes azonban elrugaszkodni – főleg a long tailbe tartozó kulcskifejezések – esetében a Kulcsszótervező javaslataitól, mert sokkal szélesebb körből is meríthetünk használható kulcsszavakat. Ehhez segítségül hívhatjuk a Google keresési javaslatait inkognitó módban (ekkor nem veszi figyelembe a böngészési előzményeinket a Google), rákereshetünk a konkurenciára, más kulcsszókeresőket is használhatunk, például az Ubersuggest.org-ot, de a weben még található jó pár. A megfelelően kiszélesített palettáról választhatunk akár egy-egy szegmenst is, aminek a kulcsszavaira szeretnénk hirdetni.

Egy és többszavas kulcskifejezések

Ma már a keresések egyre inkább eltolódnak a több szóból álló kifejezések felé, egy-egy kulcsszavunk keresőkifejezésekbe ágyazódva, más szavak mellett jelenik meg. Emellett azt is figyelembe kell venni kulcsszóválasztásnál, hogy egyszavas kulcsszavakra sok esetben nagyon erős a verseny. Ezért érdemes komolyan fontolóra venni az úgynevezett long tail keresőkifejezések – azaz a kisebb forgalmú, de nagy számuk miatt összességében mégis jelentős forgalmat hozó, jellemzően több szóból álló kulcsszavak – használatát.

Optimalizálás és minőségi mutató

Ha már megvan a kulcsszólistánk, akkor azt a megfelelő hirdetéscsoportokba szervezve élesben kell tesztelni az Adwordsben. Ezután fog csak pontosan kiderülni, hogy egy-egy kifejezés ténylegesen mennyire használható a hirdetésünk szempontjából, mennyi kattintást és mennyi konverziót jelent, illetve mennyibe kerül nekünk. Ez újabb, rendszeresen megejtett elemzéseket jelent, melyek során kirostálunk bizonyos, nem a várakozásainknak megfelelően teljesítő, működő kulcsszót, illetve felvihetünk újabb kulcsszavakat és hirdetéscsoportokat.

Az árat azonban nem csak a kulcskifejezésünk határozza meg, hanem a hirdetésünk minőségi mutatója is. Ez legnagyobb részben a hirdetésünk szövegének és a landing page-ünknek a relevanciájától függ. Ezeket az elemeket az adott kulcsszavakkal össze kell hangolni az alacsonyabb ár érdekében.

Kulcsszóegyezések és kizáró kulcsszavak

Amikor a kulcsszavakat viszünk fel egy Adwords-kampány során, akkor meg kell határoznunk, hogy milyen egyezésekre szeretnénk megjelenni. Az alapvető megfontolás ennek során az, hogy vannak adott kulcsszavaink, ugyanakkor nem szeretnénk, hogy ha az emberek valami hasonló dologra keresnek rá – mondjuk a kifejezésünk szinonimájára -, akkor ne találkozzanak a hirdetéseinkkel. Természetesen a szinonimákat is megadhatod kulcsszóként, azonban nem biztos, hogy mindegyikre gondolsz. A Google viszont gondolhat olyanra, amire Te nem, ha általános egyezést használsz. Ugyanakkor persze nem biztos, hogy minden kifejezésre meg akarsz jelenni, amit a Google összeszed. A kört egyrészt szűkítheted kizáró kulcsszavakkal vagy pedig az általános egyezésnél “szűkebb” egyezést vetsz be.

A Google ugyanis megkülönböztet

  • általános egyezést,
  • általános egyezés módosítót,
  • kifejezés-egyezést,
  • pontos egyezést.

Általános egyezés

Ha nem módosítasz az alapbeállításon, akkor az általános egyezést használja az Adwords, mely alatt azt kell érteni, hogy ha megadunk egy egyszavas kulcsszót, akkor minden olyan keresőkifejezésre fel fogja dobni a hirdetésünket, melyben az adott Adwords kulcsszó vagy annak a Google szerinti szinonimája, elírt változata vagy más kapcsolódó kifejezés szerepel. Az, hogy a Google mit ítél relevánsnak, egy érdekes kérdés. Az alapvető hozzáállása az, hogy inkább jelenjen meg több ember számára a hirdetésed, mint hogy elveszíts akár egyetlen lehetséges konverziót is. Ez az ő szempontjából persze érthető, hiszen a kattintások után jár neki a bevétel. Ugyanakkor számodra a konverziók fontosak. Szerencsére van lehetőséged szigorúbban meghatározni azt, hogy mire jelenjen meg a hirdetésed.

Általánosegyezés-módosító

A második lehetőség az, ha általánosegyezés-módosítót alkalmazunk. Ez egy “rejtett opció”, ugyanis az Adwords nem ajánlja fel, mint választási lehetőséget (ami nem trükk a Google részéről, hanem megvan az oka). Csak úgy élhetsz vele, ha a rá vonatkozó jelzéseket manuálisan, minden olyan kulcsszónál megadod, melynek szerinted szerepelnie kell a keresési kifejezésben. Ezért is érdemes talán egy kicsit részletesebben is foglalkozni a megoldással.

A hierarchiát tekintve az általánosegyezés-módosító az általános egyezés után következik, és az általános egyezést veszi alapul hozzá a Google. A lényege, hogy a szinonimákra és a kapcsolódó keresésekre már nem jeleníti meg a hirdetésed, viszont beletartoznak az elírások, az egyes és többes számú alakok, a rövidítések és mozaikszók, valamint a toldalékolt alakok. Ez azért lehet előnyös számodra, mert miközben a kulcsszavaidhoz – és annak közeli variációihoz – ragaszkodhatsz, a teljes kifejezést tekintve rugalmasságot ad. Ebből következően elsősorban a hosszabb keresési kifejezések esetén érdemes használni.

Ez a megkülönböztetés azért lényeges a hirdetés szempontjából, mert míg egy általános egyezésnél sok megjelenést és kattintást kapunk, ezek feltehetőleg kisebb mértékben fognak konvertálni, mint pontos egyezés esetén, mely azonban kevesebb kattintást fog hozni. A gyakorlat persze más eredményt is mutathat, ezért a kulcsszavak mellett érdemes tesztelni az egyezések különböző típusait konverzió szempontjából.

Mindenesetre vannak arra vonatkozó vizsgálatok, hogy az általános egyezés módosító mennyivel jobb eredményeket hoz.

Itt látható, hogy milyen mértékben javult az általános egyezés módosító használata révén az átkattintási és a konverziós arány. Ráadásul minél hosszabb a kifejezés, annál nagyobb előnyt hoz a módosító használata a költségeket és a konverziókat tekintve.

Ebből következően akkor is érdemes használni, ha aggódsz a költségek miatt. A kulcsszavak elé írt + jelek segítségével meghatározhatod, hogy melyek azok a szavak, melyeknek mindenképpen szerepelniük kell a keresési kifejezésben, mégpedig nem szinonimaként és kapcsolódó kifejezésként. Tehát, ha például van egy olyan kulcsszavad, mint a “használt autó felvásárlás”, akkor a felvásárlás elé + jelet írva azt jelzed a Google-nak, hogy csak akkor jelenjen meg a hirdetésed, ha szerepel benne a felvásárlás vagy mondjuk a felvásárló szó. Ugyanakkor arra nem fog megjelenni, hogy “használt autó vétel”, hiszen a vétel már egy szinonima.

Kifejezés-egyezés

A következő típusnál, a kifejezés-egyezésnél egy adott kulcskifejezésnek (vagy közeli változatainak, amire a pontos egyezésnél még rátérünk) kell szerepelnie a keresésben, de megjelenhetnek mellette más szavak is. Fontos, hogy a más szavak csak a kifejezés előtt vagy után szerepelhetnek, egy két szóból álló kifejezésnél a szavak közé ékelve már nem. Ahogy a szórend is számít, vagyis a szavak nem cserélhetők fel.

Pontos egyezés

Pontos egyezésnél viszont csak akkor jelenik meg a hirdetésed, ha egy felhasználó (majdnem) egészen pontosan arra a kulcskifejezésre keres rá, amit meghatározol. Itt a “majdnem” és a “közeli változat” fontos kiegészítés, annál is inkább, mert a Google folyamatosan lazít azon, hogy mit tekint annak. Tehát itt sem arról van szó, hogy pontos egyezésnél csak az adott kifejezésre fog megjelenni a hirdetésed, és semmi másra. A Google így fogalmaz:

“A közeli változatok közé tartozhatnak az elgépelések, az egyes és többes számú alakok, a mozaikszók, a toldalékolt alakok (például szerelő és szerelés), a rövidítések és az ékezetes alakok is. Így nem szükséges egyenként beállítani kulcsszóként a közeli változatokat.”

Tovább lazít a pontos egyezésen a Google

A helyzet azonban folyamatosan változik: 2014-ig valóban pontos egyezésről volt szó, ekkor azonban már az elírásokra, többesszámokra is megjelentette a hirdetést a Google, majd 2017-től belekerültek a toldalékolt alakok, stb. És ez még a nem a vége, mert 2018 októberétől egy újabb lazítás érkezik először csak az angol nyelvterületen, de utána egyből a többi nyelvre is.

Ennek lényege, hogy a Google bejelentése szerint már az is pontos egyezésnek fog számítani, ha azonos a jelentése a kulcsszónak. Ez azt jelenti, hogy innentől már egyáltalán nem beszélhetünk “pontos” egyezésről, mivel más szó is aktiválhatja a hirdetést, annak ellenére, hogy pontos egyezés lett beállítva. A lényeg tehát a Google szerint a jelentés és a szándék.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a [yosemite camping] pontos egyezésű kifejezés beállítása esetén a hirdetés megjelenhet olyan keresésekre is, mint a “yosemite campground” vagy a “campsites in yosemite.”

Változó pontos egyezés 2018-ban

Viszont, ha a Google úgy ítéli meg, hogy keresési szándék nem egyezik a beállított kulcsszóval, akkor nem jeleníti meg a hirdetést. Tehát például nem fog megjelenni a “yosemite hotel” vagy a “motels in yosemite” kifejezésekre. Ezeknél ugyanis feltehető, hogy a keresési szándék nem egy kempingre irányul, hanem egy szállodára.

A változás egyik oka az, hogy a Google-nek egyre nő a gépi tanulásba vetett bizalma. A másik oka viszont az, hogy a bővítéssel a hirdetőknek a lehetősége is nő a hirdetésük megjelenítésére anélkül, hogy hosszú kulcsszólistát kellene írniuk. Hiszen a gépi tanulás megoldja helyettük. A Google tesztjei azt mutatják, hogy az új verziójú pontos egyezés 3 százalékkal több kattintást és konverziót jelent annak köszönhetően, hogy olyan kifejezésekre is megjelenik, melyekre korábban nem. És természetesen a változás a Google-nek is növekvő bevételt jelent.

A kérdés itt már csak az, hogy meddig marad meg egyáltalán a pontos egyezés, mint lehetőség, ha már lazábbá válik, mint a kifejezés-egyezés vagy az általánosegyezés-módosító. Ugyanis a “közeli változatoknál” most megjelenő újabb lazítás nem érinti ezeket. Tehát, kifejezés-egyezés esetén, ha a “camping” szó kerül a kulcsszóba, akkor nem fog megjelenni a “campsites”-ra. Ha ez valóban így működik, akkor a kifejezés-egyezés lesz az új pontos egyezés, vagy legalábbis pontosabb, mint a módosult pontos egyezés.

És, hogy mit lehet tenni? Legfeljebb annyit, hogy jobban odafigyelünk a keresési kifejezésekről szóló jelentésre, és persze ennek fényében vezetünk be kizáró kulcsszavakat és új kulcsszavakat.

Milyen különbséget jelentenek a konverzióban a különböző típusú egyezések?

Mint látjuk, egy általános egyezést megéri szűkíteni egy módosítóval, mert jobb eredmények érhetők el vele. De mi a helyzet a többi esetben? Szerencsére ezzel kapcsolatban is készült egy elemzés. E szerint meglehetősen kicsi a különbség a konverziót tekintve az egyes egyezési típusok között, legalábbis, ha a tökéletesen pontos egyezést kihagyjuk a számításból.

A legtöbben, akik használják az Adwordsöt, úgy tekintenek a pontos egyezésre, mint az egyezési típusok csúcsára. Nem véletlenül. Ugyanakkor nem minden esetben tudják a hirdetők pontos egyezéssel megoldani a kampányaikat. Szükség lehet szélesebb egyezési típusokra, melyek ritkábban előforduló vagy új kifejezésekre is megjelentetik a hirdetéseket.

A vizsgálatban látható, hogy egy tökéletesen pontos egyezés hozza a legjobb eredményt a konverziókat tekintve. Ezt is vették alapul, vagyis az ennél elért konverziós érték számított 100 százaléknak. Majd bemutatták, hogy a többi egyezési típus – a konverziót tekintve – miként teljesít ehhez képest. A lényeg itt látható:

Adwords egyezési típusok konverziós különbségei

Ami kiderül, hogy már a pontos egyezés közeli változata is nagyon hasonló eredményeket hoz, mint akár egy általános egyezés. Egyedül a tökéletesen pontos egyezés az, ami ötödével jobb eredményt ér el. Ez persze nem kevés, hiszen mondjuk egy 5 százalékos konverziós arányt érhetsz el vele a 4 százalékos helyett a kampányodnál.

Természetesen a számok mindig attól függenek, hogy miként használod a kizáró kulcsszavakat a kampányban (amiről mindjárt részletesebben beszélünk), hiszen ezekkel tudod távol tartani a gyenge minőségű forgalmat. És ez most már egyre inkább igaz a pontos egyezésre, hiszen a Google mind lazábban veszi a pontos egyezést is. Látható, ahogy a tavalyi évi változások után a pontos egyezés forgalma hogyan ugrott meg:

Így nőtt a pontos egyezésű kulcsszóra érkező forgalom, ahogy lazított a Google

Ez azt jelenti, hogy most már a pontos egyezésnél is nagyon fontos a kizáró kulcsszavak használata. Mert csak ezek használatával lehet rászorítani a Google-t arra, hogy az általunk elképzelt kifejezésekre jelenítse meg a hirdetéseket. Amit még fontos megjegyezni, hogy az eredmények az egyes egyezési típusoknál függenek az adott kulcsszótól is, hiszen a különböző kulcsszavak eltérő lehetőségeket hordoznak. És összességében elmondható, hogy bármelyik egyezési típus lehet jó, ha sikerül a kampányt jól kezelni.

Mik azok a kizáró kulcsszavak? És mit ronthatsz el a használatuknál?

A kizáró kulcsszólistában meghatározhatjuk azokat a kulcsszavakat és -kifejezéseket, melyekre nem szeretnéd megjeleníteni a hirdetésed, illetve nem szeretnéd, hogy olyan emberek számára jelenjen meg, akik nem tartoznak a célcsoportodba. Tehát, ha egy kulcsszó számodra irreleváns és használhatatlan, akkor azt érdemes kizáró kulcsszóként felvinni a kampányodba, különben a Google ezekre is feldobálja a hirdetésed, mellyel így pénzt veszítesz.

Például, ha igényes és drága termékeket árulsz, akkor az olcsó és ingyenes szavak kerülhetnek ide – hiszen az eltérő ár eltérő közönséget vonz -, de persze hirdetésspecifikus és sokkal összetettebb is lehet a negatív kulcsszavak meghatározása. A kizáró kulcsszavakat a Kulcsszavak menüpontban találod:

Kizáró kulcsszavak a Google Adsben

Kizáró kulcsszavak a Google Adsben

Az ott látható + jelre kattintva tudsz kizáró kulcsszavakat hozzáadni a kampányodhoz, de persze a keresési kifejezések vizsgálata során is megteheted ezt. Ez akkor hasznos, amikor a konkrét keresések nélkül nem pontosan tudod, hogy milyen irreleváns kulcsszavak merülhetnek fel.

Tehát, ha például használt autókat vásárol fel a céged, akkor meg szeretnél jelenni “használt autó felvásárlás” kifejezésre, ugyanakkor a “használt autó”-ra nem feltétlenül, mert aki erre keres rá, az talán nem eladna, hanem inkább venne használt autót, illetve sok esetben azt a weboldalt keresi csak, melynek URL-jében a kifejezés szerepel. Ilyenkor lehet használni a [hasznaltauto] kifejezést kizáró kulcsszóként. Természetesen csak a tesztek és a konverziós eredmények összehasonlítása mutatja meg, hogy ez a megoldás működik-e.

Mindenesetre, ha nem akarod, hogy feleslegesen elszálljanak a költségeid, akkor használj kizáró kulcsszavakat, különösen a kevésbé szigorú egyezési típusoknál! A kizáró kulcsszavaknál is van azonban néhány dolog, amire figyelni kell, különben csak rontasz a helyzeten.

1. Rossz helyen használsz kizáró kulcsszavakat

Amikor kizáró kulcsszólistákat építesz, akkor érdemes egy tervvel nekivágni ennek a feladatnak. Hiszen kizáró kulcsszavakat hozzáadhatsz a hirdetéseid különböző szintjeihez. Érdemes a fiók-szinten kezdeni, majd onnan lefelé tartani a hirdetéscsoport szintek felé. A gondot az jelenti, amikor kampányszintre szánt kizáró kulcsszavakat hirdetéscsoport szinten adsz meg, vagy épp fordítva.

2. Nem figyelsz az egyezési típusokra a kizáró kulcsszavaknál

Itt ugyanúgy elérhető a pontos egyezés, a kifejezés-egyezés és az általános egyezés. A Google erről itt ad pontos tájékoztatást. Kis változások is jelentős eltéréseket okozhatnak az eredményeket tekintve. Egy felelőtlenül használt általános egyezéssel például nagyon sok olyan keresést kizárhatsz, melyek hasznosak lehetnének számodra. Ugyanakkor, ha mindig pontos egyezést használsz, akkor lehet, hogy rendkívül sor kizáró kulcsszót kell felvinned az irreleváns keresések kizárására.

3. Ugyanaz a kulcsszó megjelenik rendes és kizáró kulcsszóként is

Ilyesmi előfordulhat például akkor, ha egy hirdetéscsoportod rosszul teljesít egy kulcsszó miatt, ezért kizáró kulcsszóként viszed fel, de nem hirdetéscsoport, hanem kampányszinten. Ekkor a többi hirdetéscsoportban is akadályozod a hirdetésed megjelenését.

Az is elképzelhető, hogy általános egyezéssel adsz meg egy kizáró kulcsszót pontos egyezés helyett, ezzel kizárva olyan keresési kifejezéseket, melyek konvertálnának. Vagy van egy listád a márkáddal kapcsolatban, amit fiókszinten felviszel, vagy egy kizáró listát megosztasz az új kampányokkal is, pedig azoknál már gondot okoz.

Van persze eszköz kiszűrni a kulcsszó-ütközéseket. Itt olvashatsz róla bővebben.

4. Következetlen vagy a listák készítésénél

Akár 10 ezer kizáró kulcsszót is fel tudsz vinni bármely kizáró kulcsszólistára. Nem valószínű, hogy erre szükséged lenne, de a lényeg, hogy meg tudod tenni, és érdemes is megtenni rendszeresen az újabb és újabb kizáró kulcsszavak felvitelét. Emellett persze jó, ha már vannak meglévő kizáró kulcsszólistáid, melyeket mindig felviszel az újabb kampányokba. Érdemes minél több kizáró kulcsszót használnod minden kampányodnál és hirdetéscsoportodnál a lehető legjobb eredmények elérésre érdekében.

Az Adwords Kulcsszótervező használata

Egy új kampány felépítése egy vázlat alapján soha nem egyszerű dolog. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy kimaradnak fontos kulcsszavak, vagy olyan kulcsszavakat használsz, melyekre nincs forgalom. Ráadásul, ha van is már egy komoly listád kulcsszavakból, akkor ott a következő kihívás: hogyan rendezd őket a megfelelő hirdetési csoportokba. A Google Ads Kulcsszótervező használatával alapszinten már megoldhatod ezeket a problémákat.

Hol találod a Kulcsszótervezőt?

Ha még kezdő vagy az Adwords használatában, akkor talán az is gondot okozd, hogy a fiókodon belül megtaláld a Kulcsszótervezőt.

Google Ads kulcsszótervező elérése

 

Ha rákattintasz a linkre, akkor alapvetően két dolgot tudsz tenni: egyrészt kulcsszavak után kutatni egy általános kifejezés, egy weboldal vagy egy szélesebb kategória alapján, másrészt pedig adatokat kapni kulcsszavakhoz kapcsolódó költségekről. Kezdjük az elsővel.

Hogyan szerezz kulcsszóötleteket az új kulcsszótervezővel?

Itt beírhatod a terméked vagy szolgáltatásod elnevezését, megadhatod az érkező oldalad vagy weboldalad címét, esetleg egy kategóriacímkét. Ha beírsz két-három szót, amely kapcsolódik a cégedhez, akkor egy listát kapsz, ami egy kicsit máshogy néz ki, mint amit a régi kulcsszótervezőben megszokhattál.

Kulcsszó keresése

 

Az előző Kulcsszótervezőhöz képest az adatok nagyjából ugyanazok, a design változott, de vannak érdekes apróságok az információk megjelenését tekintve. Az változatlan, hogy a kapcsolódó kulcsszavak felsorolása relevancia szerint történik. Ugyanakkor most már két kulcsfontosságú kategóriát láthatsz. Az egyik “Az oldal tetejére vonatkozó ajánlat (alacsony tartomány)”, a másik “Az oldal tetejére vonatkozó ajánlat (magas tartomány)”. Ez a két szám azt mutatja, hogy mennyit kell fizetned az adott kulcsszó esetén akkor, ha az első oldal tetején, illetve az alján jelensz meg.

Tehát itt már nem az átlagos CPC értékét kapod meg, hanem annál konkrétabb, talán jobban is használható számokat az előzetes kalkulációhoz. Hiszen látod, hogy ha az első helyen akarsz szerepelni, akkor mennyit kell fizetned, de azt is látod, hogy mekkora összeg elegendő, hogy egyáltalán felkerülj a hirdetések közé.

Ami itt még fontos a frissített szűrő funkció, melynek segítségével például kiszűrhetsz kulcsszavakat, melyek nem illeszkednek a költségkeretedbe vagy a céljaidhoz. Egy további frissítés a grafikonra vonatkozik, ahol a várható teljes és mobilos forgalom is látható. Ha az oszlopokat módosítanád, akkor két olyan lehetőséget is felvehetsz, mint az “Organikus megjelenítési arány” és az “Organikus átlagos pozíció”.

Az új kulcsszótervező oszlopai

 

Az előbbi azt jelenti, hogy a kattintásoknak mekkora része érkezne organikusan, illetve fizetetten. A második pedig akkor nyújt segítséget, ha organikusan rangsorol az adott kulcsszóra a Google.

Ami bonyolultabb lett, a negatív kulcsszavak hozzáadása. Az új kulcsszótervezőben ezt úgy teheted meg, ha a szűrésnél kiválasztod a “Kulcsszó szövege” linket, majd a megjelenő ablakban a kulcsszó megadásánál a “nem tartalmazza ezt” opciót választod ki.

Kizáró kulcsszavak felvitele

 

Természetesen olyan adatokba is betekintést nyersz, mint a “Keresések átlagos havi száma” vagy a verseny, ami a korábbi kulcsszótervező használatakor is fontos tényező volt.

Ha megvan a megfelelő kulcsszólistád a szűrők alkalmazása révén, akkor nem csak mennyiség alapján rendezheted el a listát, hanem platform vagy hely szerint. Utóbbi esetében megye vagy város szinten lebontva is láthatod az adatokat. Ezáltal sokkal speciálisabb információkhoz jutsz, mint korábban.

Az új kulcsszótervező azonban nem csak arra jó, hogy a saját ötleteid alapján kulcsszavakat találj, hanem arra is, hogy valamilyen URL alapján szerezz kulcsszólistákat. Tehát, ha a versenytársaktól akarod megszerezni a kulcsszóötleteket, akkor írd be az ő URL-jeiket oda, ahová az előbb a keresési kifejezéseket. Ezáltal megkapod azokat a kulcsszavakat, melyeket ők a legnagyobb valószínűséggel használnak.

Hogyan tudod előre jelezni a költéseid?

A Google Ads segítségével az előbbiek mellett továbbra is megtervezheted a költségkereted, annak figyelembe vételével, hogy milyen kulcsszavakat használsz. Ehhez annyit kell tenned a már meglévő kulcsszólistáddal, hogy kiválasztod benne a számodra használható kulcsszavakat, majd hozzáadod a tervhez.

Kulcsszavak hozzáadása a tervhez

 

Ezután kattints rá a bal oldali menüben a “Terv áttekintése” linkre. Ekkor egy új oldalon megkapod a tervben szereplő kulcsszavak költségkeretével kapcsolatos adatokat. Így néz ki:

Google Ads terv áttekintése

 

A régi kulcsszótervezőben manuálisan állíthattad be az ajánlatokat, így láthattad, hogy a különböző CPC-k miként befolyásolják a számokat. Az új verzióban ezt nem teheted meg, mert automatikusan állítja be az Adwords. Természetesen a CPC értékét itt is módosíthatod: egyszerűen kattints a megadott összegre, és írd át! Ezen kívül a fiókhoz igazított konverziós arányt is átírhatod annak megfelelően, hogy mire számítasz. Ugyanakkor ennél több lehetőséged itt nincs, az így kapott adatokból kell kiindulnod.

Érdemes-e a konkurencia kulcsszavaira hirdetned?

Ez egy érzékeny kérdés, és sokakban az is felmerülhet, hogy a fekete kalapos megoldások közé tartozik. Pedig nem az, hiszen a Google itt – a SEO-val ellentétben – mindent ellenőrizni tud, és ha valami átmegy a szűrőjén, akkor nincs vele gond. Tehát inkább egy üzleti taktika a konkurencia kulcsszavaira való hirdetés, és olykor még hatékony is lehet.

A kérdés itt az, hogy a konkurencia védi-e a saját márkaneves kulcsszavait. Tehát, ha találsz olyan kulcsszót, amire ő nem hirdet, akkor az egy jó lehetőség a kínálkozó rés kihasználására. Amire ilyenkor figyelned kell, az a megfelelő ajánlat és struktúra kialakítása, hogy elkerüld a rossz minőségi mutatót, amit alapból kapni fogsz, ha a konkurencia márkanevét tartalmazó kulcsszóra hirdetsz.

Ehhez kapcsolódik az is, hogy persze a saját márkanevedet is érdemes bevédened hirdetésekkel, és nem szabad teljes mértékben az organikus találati lista erejében bízni (hiszen ott nyilván meg fogsz jelenni, ha nincs teljesen elrontva a SEO-d). Ha ugyanis Te nem hirdetsz a saját márkaneves kulcsszavaidra, akkor a Google szívesen elfogadja erre a pénzt mástól. És ez a hirdetés az organikus találatok felett fog megjelenni.

De milyen előnyei és hátrányai vannak a konkurencia márkanevéhez kapcsolódó kulcsszavakra hirdetni? Előnye nyilván az, hogy ha van olyan kulcsszó, amire a konkurencia nem hirdet, akkor hozzájutsz egy lehetőséghez. Másrészt ezzel a lépéssel rákényszeríted a konkurenciát, hogy ő is elkezdjen hirdetni a saját márkaneves kulcsszavaira, különben a Tiéd lesz a forgalom egy része, melyet egyébként ő kapna.

A konkurencia márkaneves kulcsszavaira való hirdetés egyébként nem tisztességtelen megoldás, hiszen gondolj csak arra, hogy a felhasználók elsősorban megoldást keresnek a problémáikra a Google segítségével, és Te a megoldásra csak egy újabb lehetőséget kínálsz. Megmutatsz egy másik megoldást, ami talán jobban tetszik nekik, mint a konkurenciáé.

Problémákkal is szembe kell azonban nézni, ugyanis a Google Ads elég sok márkanevet véd, vagyis ezek a márkanevek nem szerepelhetnek a hirdetés szövegében. A másik gond a minőségi mutatónál jelentkezik. Ha már próbálkoztál ezzel, akkor tudod, hogy sokszor ott vérzik el a dolog, amikor kiderül, hogy mennyire alacsonyan állapítja meg a minőségi mutatót a Google Ads. Figyelni kell arra, hogy mi jelenik meg és mi nem, valamint a gyenge minőségi mutató miatt a kattintások is drágák, így azt is szem előtt kell tartani, hogy ne szálljanak el a költségek, főleg ne konverziók nélkül.

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.