Milyen a jó Google Ads (Adwords) kulcsszó? És a Kulcsszótervező használata (Frissítve, 2023.10.20.)

Tartalomjegyzék
Bővített tartalomjegyzék

A Google Ads keresőkampányainak beállításakor a kulcsszavak kiválasztása az egyik legfontosabb teendő. (Frissítés, 2023.10.20. – Egy új fejezettel bővítettünk: Lehet, hogy túl sokat fizetsz a márka-kulcsszavaidért? Mi lehet az oka?)

Amikor létrehozol egy kampányt a Google Adsben, akkor ahhoz kulcsszavakat kell rendelned. Ezek határozzák meg, hogy kik látják a hirdetéseid. Fontos, hogy a megfelelő kulcsszavakat találd meg, mivel nem akarod olyan embereknek megjeleníteni a hirdetésed, akik nem a Te célközönségedet alkotják. Már csak azért sem, mert így esetleg olyan kattintások után fogsz fizetni, melyek nem hoznak számodra eladásokat.

Mi a különbség kulcsszó és keresési kifejezés között?

Mindenkinek van egy elképzelése arról, hogy mire keresnek rá a felhasználók, amikor valamilyen termékre vagy információra kíváncsiak. Ugyanakkor, ha valaki ezekkel az elképzelt kulcsszavakkal elindítja a kampányt, akkor gyakran azt tapasztalja, hogy gyenge az átkattintási arány, kevés a konverzió. Mi lehet az oka?

Sok oka lehet, azonban a vizsgálódást érdemes az elején kezdeni. Annál az alapvető hibánál, amit sokan elkövetnek, amikor meghatározzák a kulcsszavakat a kampányban. Ez a hiba az, hogy nem látják a különbséget a kulcsszavak és a keresési kifejezések között. Az emberek ugyanis nem kulcsszavakkal keresnek, hanem keresési kifejezésekkel, melyek eltérnek a kulcsszótól. A kulcsszó a PPC-szakértők vagy marketingesek kifejezése. Néha persze egyezik a kulcsszó és a keresési kifejezés, de általában nem ez a helyzet.

Ennél is nagyobb gond, hogy sokan meg vannak győződve arról, hogy már nagyon jól ismerik a cégükhöz, termékeikhez, szolgáltatásaikhoz kapcsolódó fontos kulcsszavakat, így minden további kulcsszókutatás vagy -optimalizálás teljesen felesleges.

Pedig ahhoz, hogy javíts a Google Ads kampányodon, először tisztában kell lenni a felhasználók által használt keresési kifejezésekkel. Szerencsére ezek egy már működő kampány esetében lekérdezhetők az Adsben, így világosan kiderül, hogy mennyire változatos kifejezésekre jelenik meg a hirdetésed (főleg, ha általános egyezést használsz).

A keresési kifejezések ismerete szükséges ahhoz is, hogy megtaláld azokat a szavakat, melyek egyáltalán nem megfelelőek a kampányodhoz. Ilyenkor kizáró kulcsszavakat alkotsz belőlük, amiről később még részletesen szót ejtünk.Ha a valós keresési kifejezések ismeretében optimalizálod a kampányod, akkor javítasz az átkattintási és konverziós arányon, a minőségi mutatón és csökkented a költségeket.

Hogyan zajlik egy jó Adwords kulcsszó keresése?

Ahhoz, hogy ki tudjuk választani a megfelelő kulcskifejezést, kulcsszókeresést és -elemzést kell végeznünk. Ehhez különböző eszközök is rendelkezésünkre állnak, az egyik alapvető segítséget az Adwordson belül elérhető Kulcsszótervező (Keyword Planner) adhat. Ennek használatát hamarosan részletezzük. A kulcsszótervezőben egyrészt lehetőség van új Adwords kulcsszó- és hirdetéscsoport ötletek keresésére, másrészt ezeknek a kulcsszavaknak a forgalmára is kapunk becslést, ami igen hasznos abból a szempontból, hogy megállapítsuk, egy-egy kulcskifejezés esetében mekkora a verseny, hányan kattintanak rájuk. Ezek persze durva becslések, de kiindulási pontnak megfelelnek.

Adwords kulcsszó kiválasztása a Kulcsszótervezővel

Adwords kulcsszó kiválasztása a Kulcsszótervezővel

Érdemes azonban elrugaszkodni – főleg a long tailbe tartozó kulcskifejezések – esetében a Kulcsszótervező javaslataitól, mert sokkal szélesebb körből is meríthetünk használható kulcsszavakat. Ehhez segítségül hívhatjuk a Google keresési javaslatait inkognitó módban (ekkor nem veszi figyelembe a böngészési előzményeinket a Google), rákereshetünk a konkurenciára, más kulcsszókeresőket is használhatunk, például az Ubersuggest.org-ot, de a weben még található jó pár. A megfelelően kiszélesített palettáról választhatunk akár egy-egy szegmenst is, aminek a kulcsszavaira szeretnénk hirdetni.

Egy és többszavas kulcskifejezések

Ma már a keresések egyre inkább eltolódnak a több szóból álló kifejezések felé, egy-egy kulcsszavunk keresőkifejezésekbe ágyazódva, más szavak mellett jelenik meg. Emellett azt is figyelembe kell venni kulcsszóválasztásnál, hogy egyszavas kulcsszavakra sok esetben nagyon erős a verseny. Ezért érdemes komolyan fontolóra venni az úgynevezett long tail keresőkifejezések – azaz a kisebb forgalmú, de nagy számuk miatt összességében mégis jelentős forgalmat hozó, jellemzően több szóból álló kulcsszavak – használatát.

Optimalizálás és minőségi mutató

Ha már megvan a kulcsszólistánk, akkor azt a megfelelő hirdetéscsoportokba szervezve élesben kell tesztelni az Adwordsben. Ezután fog csak pontosan kiderülni, hogy egy-egy kifejezés ténylegesen mennyire használható a hirdetésünk szempontjából, mennyi kattintást és mennyi konverziót jelent, illetve mennyibe kerül nekünk. Ez újabb, rendszeresen megejtett elemzéseket jelent, melyek során kirostálunk bizonyos, nem a várakozásainknak megfelelően teljesítő, működő kulcsszót, illetve felvihetünk újabb kulcsszavakat és hirdetéscsoportokat.

Az árat azonban nem csak a kulcskifejezésünk határozza meg, hanem a hirdetésünk minőségi mutatója is. Ez legnagyobb részben a hirdetésünk szövegének és a landing page-ünknek a relevanciájától függ. Ezeket az elemeket az adott kulcsszavakkal össze kell hangolni az alacsonyabb ár érdekében.

Kulcsszóegyezések és kizáró kulcsszavak

Amikor a kulcsszavakat viszünk fel egy Adwords-kampány során, akkor meg kell határoznunk, hogy milyen egyezésekre szeretnénk megjelenni. Az alapvető megfontolás ennek során az, hogy vannak adott kulcsszavaink, ugyanakkor nem szeretnénk, hogy ha az emberek valami hasonló dologra keresnek rá – mondjuk a kifejezésünk szinonimájára -, akkor ne találkozzanak a hirdetéseinkkel. Természetesen a szinonimákat is megadhatod kulcsszóként, azonban nem biztos, hogy mindegyikre gondolsz. A Google viszont gondolhat olyanra, amire Te nem, ha általános egyezést használsz. Ugyanakkor persze nem biztos, hogy minden kifejezésre meg akarsz jelenni, amit a Google összeszed. A kört egyrészt szűkítheted kizáró kulcsszavakkal vagy pedig az általános egyezésnél „szűkebb” egyezést vetsz be.

A Google ugyanis megkülönböztet

 • általános egyezést,
 • általános egyezés módosítót,
 • kifejezés-egyezést,
 • pontos egyezést.

Általános egyezés

Ha nem módosítasz az alapbeállításon, akkor az általános egyezést használja a Google Ads, mely alatt azt kell érteni, hogy ha megadunk egy egyszavas kulcsszót, akkor minden olyan keresőkifejezésre fel fogja dobni a hirdetésünket, melyben az adott Ads-kulcsszó vagy annak a Google szerinti szinonimája, elírt változata vagy más kapcsolódó kifejezés szerepel.

Az, hogy a Google mit ítél relevánsnak, egy érdekes kérdés. Az alapvető hozzáállása az, hogy inkább jelenjen meg több ember számára a hirdetésed, mint hogy elveszíts akár egyetlen lehetséges konverziót is. Ez a cég szempontjából persze érthető, hiszen a kattintások után jár neki a bevétel. Ugyanakkor számodra a konverziók fontosak. Szerencsére van lehetőséged szigorúbban meghatározni azt, hogy mire jelenjen meg a hirdetésed.

A szakemberek általában nem igazán szeretik használni az általános egyezést, pont azért, mert olyanok számára is megjeleníti a hirdetést a Google, akik nem érdeklődnek a termék vagy a szolgáltatás iránt. Általában, amikor valaki tapasztalatlanul vág bele az Ads hirdetések készítésébe, akkor általános egyezéssel ad meg kifejezéseket, és sokszor azt tapasztalja, hogy elég sokat el tud így költeni, gyenge hatékonysággal.

Így aztán többet inkább nem is próbálkozik vele, pedig nem feltétlenül elvetendő a megoldás. Elsősorban azért nem, mert ha kizárólag pontos vagy kifejezésegyezést használsz, akkor kihagysz lehetőségeket. Hiszen, mint a Google mondja: a keresések 15 százaléka minden hónapban új. Pontos egyezés használatával ezeket nem lesz esélyed elérni, míg az általános egyezés lehetőséget ad rá.

De azt is érdemes figyelembe venni, hogy az emberek egyre hosszabb keresőkifejezéseket használnak. Ezekre sem lesz rálátásod, ha csak pontos egyezést használsz.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy az általános egyezés valóban nem elsősorban a konverziók kimaxolására alkalmas megoldás, hanem a felfedezésre szolgáló eszköz. Így kell tehát tekinteni rá. Ezért, ha egyáltalán nem használsz általános egyezést, akkor sok lehetőség fog számodra kimaradni, melyekről nem is tudsz.

Mit mutatnak az adatok az általános egyezésű kulcsszavak teljesítményéről?

Az általános egyezés kínálja számodra a legrelevánsabb elérést és konverziót. Ezt nem mi mondjuk, hanem a Google állította a 2023-as Google Marketing Live-on, és nem meglepő, ha ezt hallva a szakértők nagy részének felszalad a szemöldöke a homloka közepéig. Hiszen náluk alapvetés, hogy az általános egyezés nem hozhatja a legrelevánsabb elérést, és ezzel kapcsolatban sokaknak vannak meggyőző tapasztalataik.

A Search Engine Land egyik szerzője is meglehetősen szkeptikusan állt a kérdéshez, ugyanakkor a fejcsóváláson továbblépve nekiállt megvizsgálni a számokat a saját ügyfelei körében, 12 hónapos időtartamot tekintve. Megállapította:

 • az általános egyezésnél a legalacsonyabb a CPC – ami persze nem meglepő, hiszen minél kevésbé célzott a kampány, annál kisebb versenybe szalad bele az ember, így a költségek is alacsonyabbak
 • a pontos egyezés hozza a legnagyobb átkattintási arányt – ez szintén várható volt, hiszen minél célzottabb vagy a kulcsszavaidnál, annál relevánsabbak a hirdetések a közönséged számára.
 • a kifejezés egyezés teljesít a legrosszabbul (az átkattintási arányt kivéve) – a kifejezésegyezésnél mérte a legmagasabb CPC-t és konverziónkénti költséget. Ugyanakkor az átkattintási aránya valamivel jobb, mint az általános egyezésnél.
 • az általános egyezésnél a legalacsonyabb a konverziónkénti költség – ami meglepő lehet, hiszen ha a legalacsonyabb a kattintásonkénti költsége, és alacsony a konverziós aránya, akkor hogy lehet alacsony a konverziós költsége? Ennek oka az, hogy az alacsony áron megszerzett forgalom ellensúlyozza az alacsonyabb konverziós arányt.

Hogyan használd az általános egyezést hatékonyan?

Az általános egyezés jó választás egy szélesebb közönség elérésére, ugyanakkor óvatosan kell alkalmazni. Nagy az esélye ugyanis annak, hogy irreleváns keresésekre jelenik meg és csak szóród vele a pénzt. Ezért:

 • mindig használj kizáró kulcsszavakat, hogy az irreleváns kereséseket kizárd!
 • használj bővítményeket, hogy relevánsabb legyen a hirdetésed a keresésekre!
 • figyeld az eredményeket és igazítsd hozzájuk a kampányodat! Figyeld a CTR-t, a CPC-t, hogy lásd, miként teljesítenek a hirdetések. Ha nagyon alacsony a CTR-ed vagy nagyon magas a CPC-d, akkor valószínűleg egyezést kell váltanod.

Persze érthető, ha mindezek ellenére félsz az általános egyezéstől, és nem vagy hajlandó alkalmazni. Ugyanakkor mégis van egy olyan eset, amikor mindenkinek érdemes alkalmazni. Ez pedig az, amikor egy válogatott célközönség számára kínálod a hirdetésed, azaz remarketing kampányról van szó.

Ebben az esetben ugyanis van már egy olyan közönséged, akiről tudod, hogy vásárlási szándéka van, azaz nem lőhetsz annyira mellé egy általános egyezésű kulcsszóval. Viszont kihozhatod a maximumot ebből a célközönségből.

Bevezette a márkakorlátozást a Google az általános egyezésű kulcsszavaknál – mire használhatod?

Még 2023 nyarán elindított a Google a keresőhirdetéseknél egy új beállítási lehetőséget: a márkakorlátozást. A márkakorlátozások segítségével úgy használhatják a hirdetők az általános egyezésű kulcsszavakat, hogy közben a hirdetések megjelenését bizonyos beállított márkákra korlátozzák. Ez azt jelenti, hogy ha a beállításoknál megadod mondjuk a saját márkád nevét, akkor csak az olyan keresési kifejezésekre fog megjelenni a hirdetés, melyekben szerepel a márkanév.

Korábban általános egyezés esetében hiába adtad meg a kulcsszóban a márkanevet, bármilyen hasonló keresésre megjelenítette a hirdetést a Google. Most viszont biztosak lehetnek a hirdetők abban, hogy csak az általuk megadott márkakeresésekre jelenik meg a hirdetés.

A beállítás így néz ki kampánykészítés közben:

Ennek a beállításnak a segítségével a hirdetők úgy szélesíthetik az elérést és találhatnak több ügyfelet, hogy közben a hirdetések relevánsak maradnak a márkájukra.

A Google a márkakorlátozás kapcsán felhívja a figyelmet arra, hogy a márkalista nem azonos egy kulcsszólistával. Mint írják, a márkák olyan szervezetek, védjegyezett termékek vagy szolgáltatások, melyeknek van logójuk, weboldaluk, márkaelemeik. A kulcsszavak viszont csak szavak vagy kifejezések, melyeket használva az ügyfelek megtalálják a termékeket és szolgáltatásokat. A márkalista használatának előnye a kulcsszavakkal szemben, hogy nem kell foglalkozni a lehetséges variációkkal.

Márkalistát minden olyan kampánynál be lehet állítani, melyekben csak általános egyezésű kulcsszavakat használsz.

A márkalistákat a beállításoknál a megosztott könyvtár részben hozhatod létre. Amennyiben nem találod azt a márkát, amit be szeretnél állítani, akkor kérned kell a Google-t a lista alján megjelenő linken a márka felvételére. Az igénylésnél meg kell adnod a márkanevet, kategóriát, URL-t. Annak megítélésére, hogy az általad felvitt márka a Google szerint is márka-e, 3-6 hete van a Google-nek. Az igényelt márka függő státuszban várakozik ilyenkor a listában. Ha visszautasítja a Google, akkor törlésre kerül a listából.

Ezek után talán még mindig nem egészen világos sokak számára, hogy mire is használhatnának ilyen márkalistákat. Egyrészt adott, hogy felviszed a márkád vagy márkáid a listára, melyeket kínálsz mondjuk a webáruházadban. Ide felkerülhetnek mindenféle al-márkák, például a Coca-Colánál a Coke Zero vagy Sprite, Fanta, stb. Ezeket külön listákba is el lehet rendezni, így jobban meg lehet célozni embereket, akik egyik vagy másik iránt érdeklődnek. Az sem gond aztán, ha olyan kampányt készítesz, melynél az összes márkát megcéloznád, ugyanis több márkalistát is felvehetsz (egészen 10-ig).

Ugyanakkor összeállíthatsz listát a konkurencia márkáiból. Az egy állandó vitatéma, hogy érdemes-e a konkurencia kulcsszavaira hirdetni vagy sem, mindenesetre a márkalistákat használva ezt megteheted.

A márkalkorlátozásról itt olvashatod a Google által közzétett tudnivalókat.

Általánosegyezés-módosító

A második lehetőség az (volt 2021 februárjáig), ha általánosegyezés-módosítót alkalmazunk. Ez egy „rejtett opció”, ugyanis az Adwords nem ajánlja fel, mint választási lehetőséget (ami nem trükk a Google részéről, hanem meg van az oka). Csak úgy élhetsz vele, ha a rá vonatkozó jelzéseket manuálisan, minden olyan kulcsszónál megadod, melynek szerinted szerepelnie kell a keresési kifejezésben. Ezért is érdemes talán egy kicsit részletesebben is foglalkozni a megoldással.

A hierarchiát tekintve az általánosegyezés-módosító az általános egyezés után következik, és az általános egyezést veszi alapul hozzá a Google. A lényege, hogy csak olyan keresési kifejezésekre jelenik meg a hirdetésed, melyekben az általad + jellel ellátott szavak szerepelnek, bármilyen sorrendben, és bármivel kiegészítve. Fontos, hogy a szinonimákra és a kapcsolódó keresésekre már nem jeleníti meg a hirdetésed, viszont beletartoznak az elírások, az egyes és többes számú alakok, a rövidítések és mozaikszók, valamint a toldalékolt alakok. Ez azért lehet előnyös számodra, mert miközben a kulcsszavaidhoz – és annak közeli variációihoz – ragaszkodhatsz, a teljes kifejezést tekintve rugalmasságot ad. Ebből következően elsősorban a hosszabb keresési kifejezések esetén érdemes használni.

Ez a megkülönböztetés azért lényeges a hirdetés szempontjából, mert míg egy általános egyezésnél sok megjelenést és kattintást kapunk, ezek feltehetőleg kisebb mértékben fognak konvertálni, mint pontos egyezés esetén, mely azonban kevesebb kattintást fog hozni. A gyakorlat persze más eredményt is mutathat, ezért a kulcsszavak mellett érdemes tesztelni az egyezések különböző típusait konverzió szempontjából.

Mindenesetre vannak arra vonatkozó vizsgálatok, hogy az általános egyezés módosító mennyivel jobb eredményeket hoz.

Itt látható, hogy milyen mértékben javult az általános egyezés módosító használata révén az átkattintási és a konverziós arány. Ráadásul minél hosszabb a kifejezés, annál nagyobb előnyt hoz a módosító használata a költségeket és a konverziókat tekintve.

Ebből következően akkor is érdemes használni, ha aggódsz a költségek miatt. A kulcsszavak elé írt + jelek segítségével meghatározhatod, hogy melyek azok a szavak, melyeknek mindenképpen szerepelniük kell a keresési kifejezésben, mégpedig nem szinonimaként és kapcsolódó kifejezésként. Tehát, ha például van egy olyan kulcsszavad, mint a „használt autó felvásárlás”, akkor a felvásárlás elé + jelet írva azt jelzed a Google-nak, hogy csak akkor jelenjen meg a hirdetésed, ha szerepel benne a felvásárlás vagy mondjuk a felvásárló szó. Ugyanakkor arra nem fog megjelenni, hogy „használt autó vétel”, hiszen a vétel már egy szinonima.

Megszünteti  a Google az általánosegyezés-módosítót

2021. február 4-én jelentette be a Google, hogy a kifejezésegyezést és az általánosegyezés-módosítót érintő változásra kerül sor az elkövetkező két héten belül. A változás lényege, hogy a kifejezésegyezés átveszi majd az általánosegyezés-módosító szerepét, míg az általánosegyezés-módosítót kivezetik.

Korábban az általánosegyezés-módosítót arra használták a Google Ads-kampányoknál, hogy a + jellel írt szavak szerepeljenek a keresőkifejezésben, azonban a sorrendjük változhatott, illetve egyéb szavak is megjelenhettek akár közöttük, akár előttük vagy mögöttük. A Google-nek azonban úgy érezte most hirtelen, hogy ez hibás találatokhoz vezethet. Az alábbi példával szemléltették:

A bejelentés szerint azt tapasztalták ugyanis, hogy a kifejezés-egyezés és az általánosegyezés-módosító gyakran ugyanazt a célt szolgálta a gyakorlatban, és hogy sokkal hatékonyabban elérhető a megcélzott közönség a kettő kombinációjával, amit ugye az újfajta kifejezés-egyezés tud. Valójában ezzel csak a kifejezésegyezést hígították fel. Így:

Mivel a változás egyszerre érinti az általánosegyezés-módosítót és a kifejezésegyezést, így nincs szükség módosításra a fiókokban, viszont 2021 júliusa után a hirdetők már nem fognak tudni általánosegyezés-módosítós kifejezéseket létrehozni.

Kifejezés-egyezés

A következő típusnál, a kifejezés-egyezésnél egy adott kulcskifejezésnek (vagy közeli változatainak, amire a pontos egyezésnél még rátérünk) kell szerepelnie a keresésben, de megjelenhetnek mellette más szavak is. Fontos, hogy a más szavak csak a kifejezés előtt vagy után szerepelhetnek, egy két szóból álló kifejezésnél a szavak közé ékelve már nem. Ahogy a szórend is számít, vagyis a szavak nem cserélhetők fel. Ez különbözteti meg az általánosegyezés-módosítótól, melynél az általad megadott szavak bárhol és bármilyen sorrendben szerepelhetnek a valós keresési kifejezésben.

Egy változás a kifejezés-egyezés esetében: belekerül a „közeli változat”

A Google 2019 júliusának végén bejelentette, hogy a kifejezésegyezés és az általános egyezés módosító esetében a hirdetések az azonos jelentésű „közeli változatú” keresési kifejezések esetében is megjelennek. Mi az a „közeli változat”? Egy olyan kifejezés, mely – elméletileg – szinonimája a meghatározott kulcsszavadnak, de beletartoznak a különböző elütésekkel, toldalékolt alakok, többesszám, ékezetes és ékezet nélküli kifejezések. Ezek közül azonban a legtöbb problémát talán a szinonimák jelentik. A közeli egyezéses változatokra való kiterjesztés egy éve már megjelent a pontos egyezésű találatoknál, amiről hamarosan szó lesz.

A változtatásra a Google szerint azért van szükség, mert eltérő kifejezések esetében is lehet azonos a felhasználói szándék, ráadásul így nagyobb közönségből lehet halászni a vevőket, miközben úgysem tud egyetlen hirdető sem minden releváns kulcsszóra hirdetni.

Az eredmények persze a pontos egyezésnél alkalmazott közeli változat bevezetésénél is elég vegyesen alakultak: volt, akinek működött, másoknak nem igazán. Alapvetően növeli a megjelenések és kattintások számát, ugyanakkor nőnek ezzel a költségek is. Ami persze a Google érdeke elsősorban.

A Google így mutatta be a változás lényegét:

Változás az általános egyezés módosító esetében

Változás a kifejezés egyezés esetében

Mindennek az eredményeként igen nehéz lesz az egykulcsszavas hirdetéscsoportok használata, amikor arra törekszünk, hogy a hirdetésszövegek, a kulcsszavak és a céloldal szövegei a lehető legnagyobb azonosságot mutassák. Természetesen kizáró kulcsszavakat lehet használni, ezek mennyisége azonban 10 ezer kifejezés kampányonként.

Innentől kezdve nem igazán lehet egyetlen kulcsszóra optimalizálni a hirdetésszöveget, hiszen a keresési kifejezés bármilyen szinonima lehet. Inkább csak a témára tudunk összpontosítani, annak észben tartásával, hogy az a hirdetésszöveg sok kifejezésre fog megjelenni. Ebből az is következik, hogy az eddigieknél kevesebb hirdetéscsoportra lehet szükség a jól optimalizált kampányoknál. Amelyek nem voltak jól optimalizálva, azoknál persze nem igazán számít a változás, illetve a kettő teljesítménye még közelebb kerül egymáshoz.

Ezzel persze nem is lenne gond, ha a Google valóban jól ítélné meg a keresési szándékot, de az Ads kampányok adatai alapján úgy tűnik, hogy ez nagyon gyakran nincs így. Mindenesetre a Google láthatóan el akar jutni a teljesen automatizált, kulcsszavak nélküli hirdetési megoldásokig, ahol ő határoz meg mindent, nekünk egy feladatunk van: pénzt tenni a hirdetésekbe.

Mindenesetre érdemes innentől még jobban figyelni a kizáró kulcsszavak használatára, hiszen ez az egy eszköz maradt a Google féken tartására. Várhatóan mindenki több megjelenéssel és jobb átkattintási aránnyal találkozik majd, ha általános egyezés módosítót és kifejezésegyezést használ, ugyanakkor az irreleváns keresési kifejezések megszaporodására és költségek növekedésére számíthat.

Pontos egyezés

Pontos egyezésnél viszont csak akkor jelenik meg a hirdetésed, ha egy felhasználó (majdnem) egészen pontosan arra a kulcskifejezésre keres rá, amit meghatározol. Itt a „majdnem” és a „közeli változat” fontos kiegészítés, annál is inkább, mert a Google folyamatosan lazít azon, hogy mit tekint annak. Tehát itt sem arról van szó, hogy pontos egyezésnél csak az adott kifejezésre fog megjelenni a hirdetésed, és semmi másra. A Google így fogalmaz:

„A közeli változatok közé tartozhatnak az elgépelések, az egyes és többes számú alakok, a mozaikszók, a toldalékolt alakok (például szerelő és szerelés), a rövidítések és az ékezetes alakok is. Így nem szükséges egyenként beállítani kulcsszóként a közeli változatokat.”

Tovább lazít a pontos egyezésen a Google

A helyzet azonban folyamatosan változik: 2014-ig valóban pontos egyezésről volt szó, ekkor azonban már az elírásokra, többesszámokra is megjelentette a hirdetést a Google, majd 2017-től belekerültek a toldalékolt alakok, stb. És ez még a nem a vége, mert 2018 októberétől egy újabb lazítás érkezik először csak az angol nyelvterületen, de utána egyből a többi nyelvre is.

Ennek lényege, hogy a Google bejelentése szerint már az is pontos egyezésnek fog számítani, ha azonos a jelentése a kulcsszónak. Ez azt jelenti, hogy innentől már egyáltalán nem beszélhetünk „pontos” egyezésről, mivel más szó is aktiválhatja a hirdetést, annak ellenére, hogy pontos egyezés lett beállítva. A lényeg tehát a Google szerint a jelentés és a szándék.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a [yosemite camping] pontos egyezésű kifejezés beállítása esetén a hirdetés megjelenhet olyan keresésekre is, mint a “yosemite campground” vagy a “campsites in yosemite.”

Változó pontos egyezés 2018-ban

Viszont, ha a Google úgy ítéli meg, hogy keresési szándék nem egyezik a beállított kulcsszóval, akkor nem jeleníti meg a hirdetést. Tehát például nem fog megjelenni a “yosemite hotel” vagy a “motels in yosemite” kifejezésekre. Ezeknél ugyanis feltehető, hogy a keresési szándék nem egy kempingre irányul, hanem egy szállodára.

A változás egyik oka az, hogy a Google-nek egyre nő a gépi tanulásba vetett bizalma. A másik oka viszont az, hogy a bővítéssel a hirdetőknek a lehetősége is nő a hirdetésük megjelenítésére anélkül, hogy hosszú kulcsszólistát kellene írniuk. Hiszen a gépi tanulás megoldja helyettük. A Google tesztjei azt mutatják, hogy az új verziójú pontos egyezés 3 százalékkal több kattintást és konverziót jelent annak köszönhetően, hogy olyan kifejezésekre is megjelenik, melyekre korábban nem. És természetesen a változás a Google-nek is növekvő bevételt jelent.

A kérdés itt már csak az, hogy meddig marad meg egyáltalán a pontos egyezés, mint lehetőség, ha már lazábbá válik, mint a kifejezés-egyezés vagy az általánosegyezés-módosító. Ugyanis a „közeli változatoknál” most megjelenő újabb lazítás nem érinti ezeket. Tehát, kifejezés-egyezés esetén, ha a „camping” szó kerül a kulcsszóba, akkor nem fog megjelenni a „campsites”-ra. Ha ez valóban így működik, akkor a kifejezés-egyezés lesz az új pontos egyezés, vagy legalábbis pontosabb, mint a módosult pontos egyezés.

És, hogy mit lehet tenni? Legfeljebb annyit, hogy jobban odafigyelünk a keresési kifejezésekről szóló jelentésre, és persze ennek fényében vezetünk be kizáró kulcsszavakat és új kulcsszavakat.

Milyen különbséget jelentenek a konverzióban a különböző típusú egyezések?

Mint látjuk, egy általános egyezést megéri szűkíteni egy módosítóval, mert jobb eredmények érhetők el vele. De mi a helyzet a többi esetben? Szerencsére ezzel kapcsolatban is készült egy elemzés. E szerint meglehetősen kicsi a különbség a konverziót tekintve az egyes egyezési típusok között, legalábbis, ha a tökéletesen pontos egyezést kihagyjuk a számításból.

A legtöbben, akik használják az Adwordsöt, úgy tekintenek a pontos egyezésre, mint az egyezési típusok csúcsára. Nem véletlenül. Ugyanakkor nem minden esetben tudják a hirdetők pontos egyezéssel megoldani a kampányaikat. Szükség lehet szélesebb egyezési típusokra, melyek ritkábban előforduló vagy új kifejezésekre is megjelentetik a hirdetéseket.

A vizsgálatban látható, hogy egy tökéletesen pontos egyezés hozza a legjobb eredményt a konverziókat tekintve. Ezt is vették alapul, vagyis az ennél elért konverziós érték számított 100 százaléknak. Majd bemutatták, hogy a többi egyezési típus – a konverziót tekintve – miként teljesít ehhez képest. A lényeg itt látható:

Adwords egyezési típusok konverziós különbségei

Ami kiderül, hogy már a pontos egyezés közeli változata is nagyon hasonló eredményeket hoz, mint akár egy általános egyezés. Egyedül a tökéletesen pontos egyezés az, ami ötödével jobb eredményt ér el. Ez persze nem kevés, hiszen mondjuk egy 5 százalékos konverziós arányt érhetsz el vele a 4 százalékos helyett a kampányodnál.

Természetesen a számok mindig attól függenek, hogy miként használod a kizáró kulcsszavakat a kampányban (amiről mindjárt részletesebben beszélünk), hiszen ezekkel tudod távol tartani a gyenge minőségű forgalmat. És ez most már egyre inkább igaz a pontos egyezésre, hiszen a Google mind lazábban veszi a pontos egyezést is. Látható, ahogy a tavalyi évi változások után a pontos egyezés forgalma hogyan ugrott meg:

Így nőtt a pontos egyezésű kulcsszóra érkező forgalom, ahogy lazított a Google

Ez azt jelenti, hogy most már a pontos egyezésnél is nagyon fontos a kizáró kulcsszavak használata. Mert csak ezek használatával lehet rászorítani a Google-t arra, hogy az általunk elképzelt kifejezésekre jelenítse meg a hirdetéseket. Amit még fontos megjegyezni, hogy az eredmények az egyes egyezési típusoknál függenek az adott kulcsszótól is, hiszen a különböző kulcsszavak eltérő lehetőségeket hordoznak. És összességében elmondható, hogy bármelyik egyezési típus lehet jó, ha sikerül a kampányt jól kezelni.

Mik azok a kizáró kulcsszavak? És mit ronthatsz el a használatuknál?

A kizáró kulcsszólistában meghatározhatjuk azokat a kulcsszavakat és -kifejezéseket, melyekre nem szeretnéd megjeleníteni a hirdetésed, illetve nem szeretnéd, hogy olyan emberek számára jelenjen meg, akik nem tartoznak a célcsoportodba. Tehát, ha egy kulcsszó számodra irreleváns és használhatatlan, akkor azt érdemes kizáró kulcsszóként felvinni a kampányodba, különben a Google ezekre is feldobálja a hirdetésed, mellyel így pénzt veszítesz.

Például, ha igényes és drága termékeket árulsz, akkor az olcsó és ingyenes szavak kerülhetnek ide – hiszen az eltérő ár eltérő közönséget vonz -, de persze hirdetésspecifikus és sokkal összetettebb is lehet a negatív kulcsszavak meghatározása.

Mi a különbség a kampány-szintű és a hirdetéscsoport-szintű kizáró kulcsszavak között?

A kizáró kulcsszavaknak két típusa létezik: az egyik a kampány-szintű, a másik a hirdetéscsoport-szintű kizáró kulcsszó. A kampány-szintű kizáró kulcsszavak esetében azt jelzed a Google Ads felé, hogy soha sehol ne jelenítse meg a hirdetést a kulcsszóra. A hirdetéscsoport szintnél, csak az adott hirdetéscsoportban szereplő hirdetésekre vonatkozik a korlátozás.

A különbség úgy jelenik meg a gyakorlatban, hogy a kampány-szintű kizárásnál olyan kulcsszót használsz, ami nem passzol a hirdetésedhez és soha nem is fog, mert nem azt árulod, amit a kulcsszó jelent. Ugyanakkor hirdetéscsoport-szintű kizárásnál inkább arról van szó, hogy nem az egyik hirdetéscsoportban lévő hirdetést szeretnéd megjeleníteni egy keresésre, hanem inkább egy másik hirdetéscsoportban lévőt, mert az jobban passzol a kereséshez.

Hogyan használd a kizáró kulcsszavakat?

A kizáró kulcsszavakat a Kulcsszavak menüpontban találod. Az ott látható + jelre kattintva tudsz kizáró kulcsszavakat hozzáadni a kampányodhoz, de persze a keresési kifejezések vizsgálata során is megteheted ezt. Ez akkor hasznos, amikor a konkrét keresések nélkül nem pontosan tudod, hogy milyen irreleváns kulcsszavak merülhetnek fel.

A kizáró kulcsszavaknál is megkülönböztetünk egyezéstípusokat, így vannak a pontos egyezésű kulcsszavak: [kulcsszó], a kifejezésegyezés „kulcsszó”, illetve az általános egyezés.

Tehát, ha például használt autókat vásárol fel a céged, akkor meg szeretnél jelenni „használt autó felvásárlás” kifejezésre, ugyanakkor a „használt autó”-ra nem feltétlenül, mert aki erre keres rá, az talán nem eladna, hanem inkább venne használt autót, illetve sok esetben azt a weboldalt keresi csak, melynek URL-jében a kifejezés szerepel. Ilyenkor lehet használni a [hasznaltauto] kifejezést kizáró kulcsszóként. Természetesen csak a tesztek és a konverziós eredmények összehasonlítása mutatja meg, hogy ez a megoldás működik-e.

A kizáró kulcsszavak leggyakoribb használata az, hogy kizáró kulcsszóként felveszed azokat a kifejezéseket, melyekre nem szeretnél megjelenni, mert nem azt a terméket árulod, nem azt a szolgáltatás kínálod. Ehhez jó segítséget nyújt, ha rendszeresen ellenőrzöd a keresési kifejezések listáját, és kiválogatod a nem megfelelő kifejezéseket, majd felveszed őket kizáró kulcsszóként a megfelelő egyezéssel.

A másik lehetőség, amikor nem azért használsz kizáró kulcsszót, mert arra nem akarsz soha megjelenni, hanem azért, mert van egy relevánsabb kampányod az adott kifejezéshez, és azt szeretnéd, hogy inkább az abban szereplő hirdetések jelennének meg az adott kulcsszóra.

Hol hibázhatsz a kizáró kulcsszavak használatánál?

A kizáró kulcsszavaknál is van azonban néhány dolog, amire figyelni kell, különben csak rontasz a helyzeten.

1. Rossz helyen használsz kizáró kulcsszavakat

Amikor kizáró kulcsszólistákat építesz, akkor érdemes egy tervvel nekivágni ennek a feladatnak. Hiszen kizáró kulcsszavakat hozzáadhatsz a hirdetéseid különböző szintjeihez. Érdemes a fiók-szinten kezdeni, majd onnan lefelé tartani a hirdetéscsoport szintek felé. A gondot az jelenti, amikor kampányszintre szánt kizáró kulcsszavakat hirdetéscsoport szinten adsz meg, vagy épp fordítva.

2. Nem figyelsz az egyezési típusokra a kizáró kulcsszavaknál

Itt ugyanúgy elérhető a pontos egyezés, a kifejezés-egyezés és az általános egyezés. A Google erről itt ad pontos tájékoztatást. Kis változások is jelentős eltéréseket okozhatnak az eredményeket tekintve. Egy felelőtlenül használt általános egyezéssel például nagyon sok olyan keresést kizárhatsz, melyek hasznosak lehetnének számodra. Ugyanakkor, ha mindig pontos egyezést használsz, akkor lehet, hogy rendkívül sor kizáró kulcsszót kell felvinned az irreleváns keresések kizárására.

3. Ugyanaz a kulcsszó megjelenik rendes és kizáró kulcsszóként is

Ilyesmi előfordulhat például akkor, ha egy hirdetéscsoportod rosszul teljesít egy kulcsszó miatt, ezért kizáró kulcsszóként viszed fel, de nem hirdetéscsoport, hanem kampányszinten. Ekkor a többi hirdetéscsoportban is akadályozod a hirdetésed megjelenését.

Az is elképzelhető, hogy általános egyezéssel adsz meg egy kizáró kulcsszót pontos egyezés helyett, ezzel kizárva olyan keresési kifejezéseket, melyek konvertálnának. Vagy van egy listád a márkáddal kapcsolatban, amit fiókszinten felviszel, vagy egy kizáró listát megosztasz az új kampányokkal is, pedig azoknál már gondot okoz.

Van persze eszköz kiszűrni a kulcsszó-ütközéseket. Itt olvashatsz róla bővebben.

4. Következetlen vagy a listák készítésénél

Akár 10 ezer kizáró kulcsszót is fel tudsz vinni bármely kizáró kulcsszólistára. Nem valószínű, hogy erre szükséged lenne, de a lényeg, hogy meg tudod tenni, és érdemes is megtenni rendszeresen az újabb és újabb kizáró kulcsszavak felvitelét. Emellett persze jó, ha már vannak meglévő kizáró kulcsszólistáid, melyeket mindig felviszel az újabb kampányokba. Érdemes minél több kizáró kulcsszót használnod minden kampányodnál és hirdetéscsoportodnál a lehető legjobb eredmények elérésre érdekében.

Kevesebb keresési kifejezést mutat meg a Google Ads 2020 szeptemberétől

2020. szeptember 1-jén jelentette be a Google, hogy szeptembertől azok a keresési kifejezések, melyeknél nincs számottevő forgalom, már nem jelennek meg a jelentésben. Mi is megkaptuk a fiókunkba a jelzést az Értesítéseknél, így néz ki:

Kevesebb keresési kifejezés jelenik meg a Google Ads jelentésében

Amennyiben ezen a panelen a „További információ” linkre kattintunk, akkor a „A keresőkifejezés-jelentés megtekintése” című oldal jelenik meg, ugyanakkor további magyarázat nem. Az angol verzióban azonban szerepel a szöveg alatt egy figyelmeztetés, miszerint 2020 szeptemberétől a keresőkifejezés-jelentés csak azokat a kifejezéseket foglalja magában, melyekre jelentős számú felhasználó keresése érkezik. És az már nem elegendő a megjelenéshez, hogy a kifejezésre kattintás történt. Ennek eredményeként persze kevesebb keresési kifejezést láthatunk majd a jelentésben – zárja a Google.

További magyarázatot mindehhez nem fűzött a Google, így a „számottevő” (significant) egzakt értéke rejtve marad. Egy utólagos nyilatkozatból viszont az még kiderül, hogy indoklásuk szerint az adatvédelem miatt változtattak a jelentésen.

Talán azt gondolod, hogy az alacsony forgalmú,irrelevánsnak tekintett kifejezések egyáltalán nem is fontosak, ez azonban nem így van. Ugyanis ezek az irreleváns kattintások viszik a pénzed, különösen ha van egy csomó ilyen alacsony forgalmú kifejezésed. A lépéssel tehát még kevesebb eszköz marad a fiókok kezelői számára a kampányok irányítására.

 • Ha ugyanis nem látunk egyes keresési kifejezéseket, akkor azokat kizáró kulcsszóként sem tudjuk felvenni, így
 • érkeznek az irreleváns kattintások, ez pedig rontja a hatékonyságot, és ezáltal emeli a költségeket , emellett
 • kevesebb kulcsszó-ötletet tudunk kinyerni a jelentésből,
 • nehezebb lesz meghatározni a megfelelő egyezést-típust egy-egy kulcsszóra.

A csökkenő átláthatóság különösen azzal együtt aggasztó, hogy az elmúlt években folyamatosan hígította az egyezéseket is a Google, így a pontos egyezés már egyáltalán nem jelent pontos egyezést. A lépés célja vélhetően az, hogy tovább növelje a Google bevételeit azáltal, hogy egyre kisebb teret hagy a fiókok kezelői számára.

Mit lehet tenni ebben a helyzetben?

 • Egyrészt pontos egyezést használni, még ha nem is pontos már az az egyezés.
 • Továbbra is átfésülni a jelentést az irreleváns kulcsszavakért, hiszen, ha találunk ilyet, azzal sokat megspórolunk, hiszen forgalmas kifejezésekről van szó.
 • Új kulcsszavakért érdemes lehet dinamikus hirdetéseket indítani.
 • Intelligens ajánlattételt használni, hiszen bár mi nem látunk minden adatot, a Google igen, és ezek alapján tesz ajánlatot.
 • Végül pedig nem muszáj csak a Google Adset használni, hanem más marketing csatornákat is lehet keresni.

Mikor használj márka-kulcsszavakat az Ads-hirdetéseidnél?

Sokakban felmerül a kérdés az Ads használatakor, hogy vajon van-e értelme saját cégneves kulcsszavakat használni egy-egy kampánynál. Különösen akkor, ha az organikus találati listában is jó helyen szerepel az adott kulcsszóra az oldal.

Sokan mindössze azon megfontolás alapján használják, mert egy márka-kulcsszó hatékonyan tud javítani a teljesítmény mutatókon: javítja kattintásonkénti költséget, az átkattintási arányt és a konverziós arányt, miközben a minőségi mutatója közel tökéletes. Így aztán szép összesített számokat lehet felmutatni.

Ez nem a megfelelő indok, létezik viszont néhány helyzet, amikor valóban lehet értelme a cégneves kulcsszavak használatának.

Ha növelni akarod a tekintélyed

A Google Ads hirdetések az organikus találati lista tetején található, közvetlenül a keresőmező alatt. Ez azt jelenti, hogy ha nem használ valaki hirdetésblokkolót, akkor az első dolog, amit a keresés után lát, egy hirdetés lesz. Ez különösen fontos a mobilos kereséseknél, ahol még inkább a hajtás feletti részre összpontosítanak a felhasználók.

Meghatározhatod az üzenetet

De nem csak ezt a kiváló helyet szerezheted meg a találati oldalon, hanem azt is szabadon meghatározhatod, hogy mi legyen az itt megjelenő üzenet. Megírásánál nem korlátoznak SEO-szempontok, melyek a keresőoptimalizáláskor egyébként jellemzőek, mivel úgy kell elkészíteni a tartalmat, hogy az a Google számára megfelelő legyen és ezáltal jó helyre kerüljön.

Amikor fontos számodra az ismertség növelése

Mivel a cégneves, márkaneves kulcsszavaknak jó a relevanciája, így jó helyezést érnek el a hirdetések között, tehát biztos, hogy az első helyen fogsz megjelenni, ha valaki rákeres a céged nevére. Ez egy új, még csak kibontakozó, nem annyira ismert cég számára hasznos lehet, hiszen nagyobb teret foglal a találati oldalból.

Jobban kiszolgálod a felhasználók igényeit

Ha valaki beírja a cégnevedet a keresőbe, akkor nyilvánvaló, hogy a céged érdekli őt. Kifejezi azt az igényét, hogy megismerje a cégedet vagy a céged valamely termékét. Neked pedig ezt érdemes lenne kiszolgálni minden módon, még egy keresőhirdetéssel is. Annál is inkább, mert minden további vizsgálat nélkül lehet tudni a márkaneves kulcsszóra kereső személyekről, hogy releváns számodra a keresésük. Úgyhogy nyisd ki nekik az ajtót.

Ha nagy a verseny a márkaneves kulcsszóra

Amennyiben mások is hirdetnek a márkanevedre és verseny alakult ki rá, akkor érdemes neked is hirdetni rá, hiszen ilyenkor könnyen meg tudod szerezni az első helyet a hirdetések között a jobb minőségi mutató miatt.

Nagyobb forgalmat tud hozni a hirdetés

Itt arra kell elsősorban gondolni, hogy a keresőmotorok célja az, hogy az optimális élményt kínálják a felhasználóknak kereséskor. Ez azt jelenti, hogy a legrelevánsabb találatot kell nyújtaniuk. Ha például más márkaneves kulcsszavára hirdetsz, az elég költséges lehet számodra, hiszen nem releváns a találat, így sokat számláz érte a Google.

Ha azt a pénzt, amit eddig saját márkás kulcsszavakra költötted, most átteszed általános kulcsszavakra vagy a konkurencia kulcsszavait célzod vele, akkor valószínű, hogy összességében csökkenést fogsz tapasztalni az oldallátogatásokban, még akkor is, ha az organikus találati oldalakon jó helyezést érsz el.

Ha gyakran változatod az ajánlataidat

Akadnak olyan cégek, melyeknek gyakran változnak a hirdetett ajánlataik, időnként más és más leárazott termékeket kínálnak. Ilyenkor lehetnek olyan vevők, akik a cégnévre keresnek rá, mivel kíváncsiak arra, hogy éppen milyen ajánlata van a cégnek. Ebben az esetben érdemes a cégnévre hirdetni, hiszen az organikus találatok nem feltétlenül követik a változásokat.

Másrészt, ha első helyen jelensz meg a fizetett hirdetéseknél, akkor nagyobb eséllyel fog hirdetésbővítményt, azaz például további linkeket megjelentetni a hirdetésednél a Google. Ezek a bővítmények pedig tartalmazhatják több új ajánlatodat is – már ha felvitted őket a kampányba -, de persze a hirdetésszöveget is igazítsd az ajánlathoz.

Fel akarod hívni a figyelmet az új termékedre vagy szolgáltatásodra

Mint azt az előbb már említettük, a fizetett hirdetések – az organikus megjelenéssel szemben – lehetőséget nyújtanak arra, hogy irányítottan jelenítsd meg a találati oldalakon az üzeneteidet. Ha vannak új termékeid és szolgáltatásaid, akkor a hirdetésbővítményben ezekre mutató linkeket, szövegeket is elhelyezhetsz. Így az emberek, akik a cégnevedre keresnek rá, egyből látják, hogy új termékeket vagy szolgáltatásokat kínálsz.

Ha az organikus találati rész nem kelt jó benyomást a cégedről

Előfordul, hogy egy cégnévre történő keresésre a cégoldalon kívül olyan találatok is megjelennek, melyek negatív híreket, információkat jelenítenek meg a cégről, így rontják az image-edet. Ha korrigálni szeretnél ezen, akkor Adsben hirdethetsz a cégnevedre, ami ugyan nem tünteti el a negatív információkat a találati oldalról, ugyanakkor a hajtás feletti részben foglaltakat Te határozod meg. Ráadásul lejjebb tolod a kellemetlen dolgokat, melyek így nem szúrják ki a szemét azoknak, akik a cégedre keresnek rá.

Lehet, hogy túl sokat fizetsz a márka-kulcsszavaidért? Mi lehet az oka? (FRISSÍTÉS, 2023.11.20.)

A márka-kulcsszavak mindig olcsóbbak, mint az Ads-kampányokban használt normál kulcsszavak, miközben a konverziós arányuk is sokkal jobb. Ugyanakkor az elmúlt években sokan panaszkodtak arra, hogy a márka-kulcsszavaiknak is emelkednek a költségei. Mi lehet az oka a túl drága márka-kulcszónak?

Az egyik leggyakrabban előforduló probléma az, hogy azokat valójában nem márka-kulcsszavakként értelmezi a Google. Például azért, mert általános egyezést használsz, és a Google ezt csak „témának” tekinti, nem veszi figyelembe, hogy a cégnév lényeges eleme. Így aztán minden hasonló, kapcsolódó keresésre megjeleníti, nem csak akkor, ha a céged neve szerepel a keresési kifejezésben. A megoldás egyszerű: pontos egyezéseket vagy kifejezésegyezéssel kell beállítanod a márka-kulcsszavaidat.

Ennél azonban érdemes továbblépni, mert a Google egyre szabadabban kezeli még a pontos egyezéseket és kifejezésegyezéseket is. Ha biztosra akarsz menni, akkor kizáró kulcsszavakat is beállítasz. Ehhez nézd végig a használt keresési kifejezések listáját, és valami furcsaságot, azaz nem releváns kifejezést találsz, akkor állítsd be kizáró kulcsszónak.

Ugyanakkor sajnos az is előfordulhat, hogy a márka-kulcsszavaidra történő hirdetésért azért kell sokat fizetned, mert a konkurencia is hirdet a cégnevedre. Ilyenkor verseny alakul ki a márka-kulcsszavadra, ami felviszi a kattintási költséget. Itt a megoldás az lehet, hogy a „megjelenítési részesedésedet” 90 százalék fölé emeled a márka-kampányban, ezáltal annyira magas lesz a konkurencia számára a kattintásonkénti költség, hogy nem éri meg használnia. Amennyiben leállítja a hirdetést a te márkádra, akkor csökkenni fognak a költségeid is. Hogy hirdet-e a konkurencia a márkádra, azt a „Kampányok”„Aukcióstatisztika” résznél találod a bal oldali menüsorban. Ha igen, akkor itt látni fogod felbukkanni a nevét.

Az is előfordulhat ugyanakkor, hogy rossz ajánlattételi stratégiát választottál. Érdemes vagy a kattintások vagy a konverziók maximalizálását kiválasztani a márka-kampányokban, de ha ez sem oldja meg a problémát, akkor marad a kézi CPC-re váltás, amelynél egyből állíts be egy 25 százalékkal alacsonyabb értéket a jelenleginél. Ezután figyeld a megjelenítési arányodat, és csökkentsd újabb 25 százalékokkal az ajánlatot.

Végül, az is előfordulhat, hogy a minőségi mutatóval van valami probléma, habár ez ritkán jelentkezik a márka-kulcsszavak esetében. Mindenesetre ellenőrizd le, hogy mit mutat a Google, mert néha előfordul, hogy a márkanév valamiért kimarad a hirdetésszövegből, ezáltal pedig az átkattintási arányod is alacsonyabb. Persze az is előfordul, hogy valami problémája van a Google-nek a weboldaladdal. Mindenesetre a minőségi mutatódnak márka-kampányok kulcsszavainál 9 vagy 10-nek kellene lennie. Ha nem látod, akkor a kulcsszavak táblázatban vedd fel új oszlopként a minőségi mutatót, a várható CTR-t, a hirdetésrelevanciát és a céloldal élményt, és így látni fogod, hogy mivel van problémája a Google-nek.

A Kulcsszótervező használata

Egy új kampány felépítése egy vázlat alapján soha nem egyszerű dolog. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy kimaradnak fontos kulcsszavak, vagy olyan kulcsszavakat használsz, melyekre nincs forgalom. Ráadásul, ha van is már egy komoly listád kulcsszavakból, akkor ott a következő kihívás: hogyan rendezd őket a megfelelő hirdetési csoportokba. A Google Ads Kulcsszótervező használatával alapszinten már megoldhatod ezeket a problémákat.

Hol találod a Kulcsszótervezőt?

Ha még kezdő vagy az Adwords használatában, akkor talán az is gondot okozd, hogy a fiókodon belül megtaláld a Kulcsszótervezőt.

Az új kulcsszótervező elérése

Ha rákattintasz a linkre, akkor alapvetően két dolgot tudsz tenni: egyrészt kulcsszavak után kutatni egy általános kifejezés, egy weboldal vagy egy szélesebb kategória alapján, másrészt pedig adatokat kapni kulcsszavakhoz kapcsolódó költségekről. Kezdjük az elsővel.

Mire használhatod a kulcsszótervezőt? Néhány tipikus megoldás

A kulcsszótervezőnél, ha az „új kulcsszavak keresését” választod, akkor beírhatod a terméked vagy szolgáltatásod elnevezését, megadhatod az érkező oldalad vagy weboldalad címét, esetleg egy kategóriacímkét. Ide összesen 10 darab fő kulcsszót helyezhetsz. Ha beírsz két-három szót, amely kapcsolódik a cégedhez, akkor egy listát kapsz. Ebből tudsz kiindulni.

Releváns kulcsszavak megtalálása

Ha elindítasz egy keresést a kulcsszótervezőben, akkor általában elég sok kulcsszót kapsz, amelyek nem feltétlenül relevánsak számodra. Ilyenkor érdemes a lista finomításával próbálkozni. Ehhez egy jó ideje eszközt is kínál a Google.

A kulcsszavak finomítása funkció csak akkor működik, ha beírsz egy vagy több kulcsszót, (weboldal URL-jének megadására nem jelenik meg a lehetőség). Így néz ki:

A kulcsszavak finomítás funkció lényege az, hogy mint a képernyőképen is látható, ki és bepipálhatók különféle kulcsszócsoportok. (A listában az is látható, hogy valamely csoportba hány kulcsszó tartozik.) A megjelölések eredményeként pedig végül összeáll a megszokott táblázatban egy olyan lista, mely csak azokat a kulcsszavakat tartalmazza, melyek az általad jónak tartott kulcsszavakat tartalmazza.

A Google mindezt így magyarázza: „A kulcsszavak finomításával a termék vagy a szolgáltatás attribútumai – például szín, méret és egyéb jellemzők – alapján csoportosíthatja a kulcsszavakat. Tegyük fel például, hogy a „száraz bőr” kifejezéssel kapcsolatos kulcsszavakat keres. A múltban több ezer kulcsszóötletetet kellett volna ehhez átböngésznie. Mostantól szűrheti az attribútumokat, belefoglalva vagy kizárva a száraz bőrrel kapcsolatos kulcsszóötleteket (például: „arckrém száraz bőrre”, „testápoló száraz bőrre” és „legjobb téli arckrém”.”

Ha ez nem lenne elég, a listát tovább szűkítheted szűrők hozzáadásával, tehát például meghatározhatod, hogy a kifejezésnek tartalmaznia kell egy bizonyos szót, esetleg ha egy bizonyos szó szerepel benne, akkor azzal a szóval ne jelenjen meg kulcsszó.

A lista szűrése

Nagy forgalmú kulcsszavak megtalálása

Ha a releváns kulcsszavak közül a legnagyobb forgalmú kulcsszavakat akarod megkeresni, akkor csak annyit kell tenned hogy az átlagos havi forgalom oszlopban szereplő értékek szerint rendezze a táblázatot az Ads.

Nagy forgalmú kulcsszavak keresése

Ha pedig megfordítod a listát, akkor a legkisebb forgalmú kulcsszavak kerülnek felülre, melyek jó long tail kulcsszavak lehetnek.

Mekkora a verseny?

Érdemes egyébként listázni verseny alapján, mert megmutatja, hogy melyik kulcsszónál mekkora a konkurencia. SEO esetében a nagy verseny esetén nehezebb jó helyet szerezni a találati oldalakon, míg PPC-nél többe fog kerülni a hirdetés az adott kulcsszóra. A Google alacsony, közepes és magas szintű versenyt különböztet meg. Ahol – jelet látsz, arról nincs adata. A legegyszerűbb egyébként, ha szűrést használsz, és ezzel listázod ki az egyes csoportokba tartozó kulcsszavakat.

Szűrés verseny alapján

Trendi kulcsszavak keresése

Érdekes lehet még háromhavi vagy éves változás alapján is listázni, mert ez mutatja meg, hogy melyik kulcsszó népszerűsége ugrott meg az utóbbi három hónapban vagy az előző év azonos időszakához képest. Itt a legnagyobb az esély arra, hogy olyan új kulcsszavakat találsz, melyeket esetleg még nem használsz, de emelkedik a népszerűségük. Illetve persze ez alapján láthatod azt is, hogy melyek azok a kulcsszavak, melyeknek kezd leáldozni.

Hely-specifikus kulcsszavak keresése

Sokan nem veszik észre, de a Kulcsszótervezőben az alapértelmezett helybeállítást változtatni lehet: szűkíteni vagy bővíteni. Tehát megnézheted, hogy egy kisebb lokációban mekkora egy adott kulcsszó forgalma, nem csak Magyarország egészén.

A konkurencia kulcsszavainak elemzése

A kulcsszótervező azonban nem csak arra jó, hogy a saját ötleteid alapján kulcsszavakat találj, hanem arra is, hogy valamilyen URL alapján szerezz kulcsszólistákat. Tehát, ha a versenytársaktól akarod megszerezni a kulcsszóötleteket, akkor ne kulcsszavakkal, hanem URL megadásával kezdj. Ezáltal megkapod azokat a kulcsszavakat, melyeket ők a legnagyobb valószínűséggel használnak.

Webhely alapú kulcsszavak keresése

Hogyan tudod előre jelezni a költéseid?

A Google Ads segítségével az előbbiek mellett továbbra is megtervezheted a költségkereted, annak figyelembe vételével, hogy milyen kulcsszavakat használsz. Ehhez annyit kell tenned a már meglévő kulcsszólistáddal, hogy kiválasztod benne a számodra használható kulcsszavakat, majd hozzáadod a tervhez.

Ezután kattints rá a bal oldali menüben a „Terv áttekintése” linkre. Ekkor egy új oldalon megkapod a tervben szereplő kulcsszavak költségkeretével kapcsolatos adatokat. Így néz ki:

A terv áttekintése és a költségek a kulcsszótervezőben

A régi kulcsszótervezőben manuálisan állíthattad be az ajánlatokat, így láthattad, hogy a különböző CPC-k miként befolyásolják a számokat. Az új verzióban ezt nem teheted meg, mert automatikusan állítja be az Adwords. Természetesen a CPC értékét itt is módosíthatod: egyszerűen kattints a megadott összegre, és írd át! Ezen kívül a fiókhoz igazított konverziós arányt is átírhatod annak megfelelően, hogy mire számítasz.

Ami még érdekes lehet, hogy most már a napi költségkeret összegére is javaslatot tesz a kulcsszótvervező adott beállítások mellett. Ez egy olyan érték, ami biztosítja, hogy a költségkeret ne legyen korlátozó tényezője a kampánynak a meghatározott időszakon belül.

A múltbeli változások elemzése

A Google Ads Kulcsszótervező nem csak arra használható, hogy egy-egy kulcsszó jelen pillanatú, illetve jövőre vonatkozó forgalmát elemezzük, hanem arra is, hogy megállapítsuk: bizonyos kulcsszavak miként teljesítettek a múltban. Ezáltal pedig láthatóvá válnak trendek, irányok, kiderül, hogy mely témáknak erősödött a népszerűsége, és melyek kopnak ki.

Ehhez első lépésként be kell írni a kulcsszólistát a tervezőnek azon részébe, ahol a keresési mennyiségeket és előrejelzéseket lehet lekérdezni. Amikor továbblépsz, akkor a megjelenő fülek közül nem az előrejelzésnél maradsz, hanem átkattintasz az „Előzménymutatók”-ra.

Ami itt megjelenik, bemutatja egy kulcsszó esetében a mennyiségi változásokat, külön bontva a mobilos keresések mennyiségét. A bal felső sarokban, a dátum résznél beállíthatod, hogy milyen időtartományt kívánsz áttekinteni: akár 2016-ig is visszamehetsz. Ha a dátum alatt található nyílra kattintasz, akkor le is töltheted a grafikon adatait egy táblázatban, a „Mutatók előzményeinek terve” linket választva. A táblázat segítségével ezután számszerűsíthető, hogy a kiválasztott időszakban milyen változás következett be az egyes kulcsszavaknál: az milyen irányú és mértékű.

Amennyiben ezeket a változásokat világosan látod, az nem csak a hirdetésekkel kapcsolatos terveidre lehet hatással, hanem arra is, hogy milyen irányba érdemes elmozdulni a cégednek, és mi az, amire hamarosan már nem érdemes célozni.

Érdemes-e a konkurencia kulcsszavaira hirdetned?

Ez egy érzékeny kérdés, és sokakban az is felmerülhet, hogy a fekete kalapos megoldások közé tartozik. Pedig nem az, hiszen a Google itt – a SEO-val ellentétben – mindent ellenőrizni tud, és ha valami átmegy a szűrőjén, akkor nincs vele gond. Tehát inkább egy üzleti taktika a konkurencia kulcsszavaira való hirdetés, és olykor még hatékony is lehet.

A kérdés itt az, hogy a konkurencia védi-e a saját márkaneves kulcsszavait. Tehát, ha találsz olyan kulcsszót, amire ő nem hirdet, akkor az egy jó lehetőség a kínálkozó rés kihasználására. Amire ilyenkor figyelned kell, az a megfelelő ajánlat és struktúra kialakítása, hogy elkerüld a rossz minőségi mutatót, amit alapból kapni fogsz, ha a konkurencia márkanevét tartalmazó kulcsszóra hirdetsz.

Ehhez kapcsolódik az is, hogy persze a saját márkanevedet is érdemes bevédened hirdetésekkel, és nem szabad teljes mértékben az organikus találati lista erejében bízni (hiszen ott nyilván meg fogsz jelenni, ha nincs teljesen elrontva a SEO-d). Ha ugyanis Te nem hirdetsz a saját márkaneves kulcsszavaidra, akkor a Google szívesen elfogadja erre a pénzt mástól. És ez a hirdetés az organikus találatok felett fog megjelenni.

De milyen előnyei és hátrányai vannak a konkurencia márkanevéhez kapcsolódó kulcsszavakra hirdetni? Előnye nyilván az, hogy ha van olyan kulcsszó, amire a konkurencia nem hirdet, akkor hozzájutsz egy lehetőséghez. Másrészt ezzel a lépéssel rákényszeríted a konkurenciát, hogy ő is elkezdjen hirdetni a saját márkaneves kulcsszavaira, különben a Tiéd lesz a forgalom egy része, melyet egyébként ő kapna.

A konkurencia márkaneves kulcsszavaira való hirdetés egyébként nem tisztességtelen megoldás, hiszen gondolj csak arra, hogy a felhasználók elsősorban megoldást keresnek a problémáikra a Google segítségével, és Te a megoldásra csak egy újabb lehetőséget kínálsz. Megmutatsz egy másik megoldást, ami talán jobban tetszik nekik, mint a konkurenciáé.

Problémákkal is szembe kell azonban nézni, ugyanis a Google Ads elég sok márkanevet véd, vagyis ezek a márkanevek nem szerepelhetnek a hirdetés szövegében. A másik gond a minőségi mutatónál jelentkezik. Ha már próbálkoztál ezzel, akkor tudod, hogy sokszor ott vérzik el a dolog, amikor kiderül, hogy mennyire alacsonyan állapítja meg a minőségi mutatót a Google Ads. Figyelni kell arra, hogy mi jelenik meg és mi nem, valamint a gyenge minőségi mutató miatt a kattintások is drágák, így azt is szem előtt kell tartani, hogy ne szálljanak el a költségek, főleg ne konverziók nélkül.

A Webshark.hu a hozzászólásoknál előzetes moderálást alkalmaz. Moderálási szabályaink itt olvashatók.

Széchenyi 2020