Miért használunk sokszor lekerekített sarkokat a webdesignban? És miért lett ebből designtrend? (Frissítve, 2023.08.30.)

Talán megfigyelted már, hogy a gombok többnyire valamilyen mértékben lekerekített sarkokkal jelennek meg a weboldalakon vagy az applikációkban. De ugyanez a helyzet a valós, fizikai eszközöknél is. Ráadásul a lekerekített sarok az elmúlt években kifejezetten webdesign-trenddé alakult. De miért olyan hasznosak és népszerűek a lekerekített sarkok? (Frissítés, 2023.08.30. – Egy új fejezettel bővítettünk: Egyre elterjedtebbek a lekerekített sarkok a webdesignban)

2023. 08. 30. - tovább olvasom

5 vizuális megoldás, mely nagymértékben javítja egy weboldal használhatóságát és akadálymentességét (Frissítve, 2023.08.02.)

Ha jól használhatóvá, akadálymentessé akarod tenni a weboldalad, akkor van néhány vizuális megoldás, melyeknek kiemelten fontos szerepe lehet ebben. Ezeket tehát mindenképpen alkalmazni kell a felületed designjában. (Frissítés, 2023.08.02. – Egy új fejezettel bővítettünk: Hogyan találd meg az akadálymentességi problémákat a weboldaladon?)

2023. 08. 02. - tovább olvasom

Már nincs is értelme rács alapján tervezni a weboldalakat?

Sok weboldalnál úgy tűnik, hogy szét vannak szórva rajta a weboldal-elemek, és ezek ráadásul össze-vissza mozdulnak el a különféle kijelzőméreteknél. A reszponzív design hajnalán olyannyira elterjedt rácsszerkezetet mintha egyáltalán nem is használnák.

2023. 03. 13. - tovább olvasom

Hogyan használd ki a „pozíció hatást” a webdesignban?

A „pozíció hatás” is egy olyan elv a webdesignban, mely az emberi agy működési sajátosságaira épít. Sokan már találkozhattak az elvvel más területeken, ugyanakkor alkalmazása hozzájárulhat a jobb weboldalak kialakításához.

2022. 10. 13. - tovább olvasom

Mi az az állapotoldal? És miért lehet hasznos egy weboldalon?

A felhasználók egyre inkább elvárják a cégektől azt, hogy átlátható legyen a működésük, minél közvetlenebb kapcsolatot alakítsanak ki a közönségükkel. Ebbe beletartozik az is, hogy a látogatók tisztában legyenek egy weboldal pillanatnyi állapotával.

2022. 08. 18. - tovább olvasom

Kontraszt a webdesignban: mire és hogyan használd?

Sokan, amikor a kontraszt szót meghallják, arra gondolnak, hogy az új weboldalukon fehér alapon fekete a szöveg, tehát jó a kontraszt, léphetünk tovább. A kontraszt azonban nem merül ki ennyiben, hiszen nem is csak a színek kapcsán beszélhetünk kontrasztról egy weboldalon, miközben rendkívül fontos a szerepe a webdesginban. A hiánya pedig teljesen használhatatlanná tehet egy weboldalt.

2022. 05. 05. - tovább olvasom

Mi az az ember-központú webdesign? Miben különbözik a felhasználó-központú designtól?

Korábban foglalkoztunk már a felhasználó-központú webdesign kérdésével, azonban mindig felbukkannak új fogalmak, melyek jelentését érdemes tisztázni. Ilyen az ember-központú webdesign is. De miben különbözik a kettő? És miről szól egyáltalán az ember-központú design?

2022. 04. 07. - tovább olvasom

Mennyi időt töltenek a felhasználók egy weboldalon?

Mit várhatnál el Te is a weboldaladtól, ha összehasonlítod a többi weboldallal? Íme, a válaszok, és néhány tipp, amivel növelheted a weboldalon eltöltött időt.

2022. 03. 31. - tovább olvasom

Milyen egy jó weboldal? Miként épül fel, és milyen aloldalakra figyelj? (Frissítve, 2022.11.27.)

Ha valaki azt tapasztalja, hogy weboldalán magas a visszafordulási arány, nagyon rövid ideig tart a látogatás, gyenge a konverzió, alacsony a forgalom, akkor nem feltétlenül arra kell gondolni, hogy nem elég meggyőző a weblapnak a szövege vagy nem jó a marketing. Könnyen lehet, hogy a weboldal kialakításával vannak gondok. (Frissítés, 2023.11.27. – Egy új fejezettel bővítettünk: Milyen legyen egy jó „áraink” oldal?)

2023. 11. 27. - tovább olvasom

Miért csak a weboldalad 20 százalékát olvassák el a látogatók? És hogyan tedd könnyebben átfuthatóvá a weboldalad? (Frissítve, 2023.06.13.)

Sokakat talán megdöbbent ez a 20 százalékos arány, pedig jó tisztában lenni azzal, hogy ez a valóság. Hiába írsz hosszú és tartalmas szövegeket, a látogatók nagy része csak átfut rajta. Nem új felfedezés ez, régóta ismert a jelenség a webdesignban, úgyhogy alkalmazkodni kell hozzá. (Frissítés, 2023.06.13. – Egy új fejezettel bővítettünk: Mit tegyél, ha azt szeretnéd, hogy a felhasználók elolvassák a tartalmad?)

2023. 06. 13. - tovább olvasom

Mi az a weboldal redesign? Mikor és miért van rá szükséged? (Frissítve, 2023.09.29.)

Ma már az emberek az első benyomásukat a cégedről az interneten, a honlapodon keresztül szerzik. Ezért kell odafigyelned arra, hogy milyen a weboldalad. Követned kell a változásokat, igazodnod kell a felhasználói igények változásaihoz is. Erről szól egy redesign. (Frissítés, 2023.09.29. – Egy új fejezettel bővítettünk: Google: Nem létezik olyan, hogy „vissza a régihez” a rangsorolásnál egy redesign után)

2023. 09. 29. - tovább olvasom

Weboldalsebesség: miért fontos, és hogyan javíts rajta? (Frissítve, 2023.04.05.)

A weboldalsebesség rendkívül fontos a felhasználói élmény szempontjából, de jó a keresőoptimalizálás miatt is. Elmondjuk, hogy miért okoz gondot a lassúság, mennyi pénzt buksz ezzel, és arra is adunk tanácsot, hogyan tudsz javítani – objektív és szubjektív módon – a weboldalad sebességén. (2023.04.05. – Egy új fejezettel bővítettünk: Hogyan gyorsítsd fel a WordPress-oldaladat?)

2023. 04. 05. - tovább olvasom

Mi az a 404-es oldal? És hogyan alakítsd ki?

Amikor egy szerver nem találja a keresett weboldalt, 404-es oldal jelenik meg a böngészőablakodban. A weben ez a leggyakoribban megjelenített hibaüzenet. Ennek ellenére nagyon sok weboldal elfelejt saját, egyedi 404-es oldalt készíteni. De hogyan nézzen ki? Kell-e félned, hogy a Google büntet érte? Milyen más lehetőségeid vannak? Megadjuk a válaszokat. (Frissítés 2021.03.02. – Egy új fejezettel bővítettünk: Mit szól hozzá a Google, ha „túl sok” 404-es oldalad van?)

2021. 03. 02. - tovább olvasom

Színek a weboldalon: hogyan válaszd ki, és miként kombináld őket? (Frissítve, 2023.06.12.)

A színek kiemelt fontosságúak a weboldalaknál, hiszen a színek révén is kommunikálunk a weboldalunk látogatóival. A színeket veszik észre először a felhasználók, amikor egy weboldalra tévednek, és ezek azonnal hatnak az érzelmeikre.  (Frissítés, 2023.06.12. – Egy új fejezettel bővítettünk: Mik azok a „web-biztos” színek? És milyen előnnyel jár a használatuk?)

2023. 06. 12. - tovább olvasom

reszponzív design

Melyek a leggyakrabban elkövetett webdesign hibák?

Összeállítottunk egy komoly, mondhatni ultimate listát, melyen a weboldalakon rendszeresen elkövetett webdesign hibák sorakoznak. Figyelem, sok van belőlük, terjedelmes, de rendkívül tanulságos anyag! (Frissítés, 2019. 10. 10. – Most néhány új ponttal bővítettük a tipográfiai hibák sorát).

2019. 10. 10. - tovább olvasom

Webdesign és pszichológia: hogyan tedd könnyebbé a weboldalad befogadását? (Frissítve, 2023.06.30.)

A webdesign és a UX-tervezés általában a pszichológiára hivatkozik. Nem véletlenül, hiszen a gyakorlat minden elemének visszavezethetőnek kell lennie az emberi agy működési alapelveire. (2023.06.30. – Bővítettük ezt a fejezetet: Hogyan igazodj a weboldaladdal az emberi agy működésének sajátosságaihoz?)

2023. 06. 30. - tovább olvasom